Durfkapitaal aanpakken!

FNV Bondgenoten wil dat er voorwaarden in het leven worden geroepen waaronder pensioenfondsen beleggen in hedge funds. De bond vindt dat pensioenfondsen zoals het ABP en PGGM kritisch moeten kijken naar de negatieve effecten die durfkapitalisten hebben op het Nederlandse bedrijfsleven. (Nu.nl)

Steeds meer mensen keren zich tegen de private-equity funds die bedrijven opkopen en enkel uit zijn op hoge korte termijn winsten. In de Telegraaf spreekt bestuursvoorzitter Sjoerd Vollevan Stork van een verruwing van het spel. ‘Een aantal hedge funds gaat te ver. Die zijn er op uit om een momentum te creëren en snel winst te maken op koersfluctuaties.’ Ook staatssecretaris Wijn keerde zich al tegen deze vorm van zaken doen. Minister Zalm ziet niets in de kritiek. Volgens hem zijn de opmerkingen van Wijn niet bevordelijk voor het vestigingsklimaat van het financiële bedrijfsleven.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 26 augustus 2006 :: 20.10 uur

59 Comments

59 reacties

 1. De heer Zalm moet zich realiseren dat het hedge funds zijn geweest die aan de basis stonden van de economische crisis in Zuid Amerika en Azie in de jaren negentig, met alle economische en sociale ontwrichting van dien.

  Reactie door Erik van Donk — zaterdag 26 augustus 2006 @ 20.30 uur

 2. Wat is die Zalm toch een creep. Ik hoef de man NOOIT meer terug te zien!
  Ja, het klinkt aannemelijk wat Wijn vindt. Toch vertrouw ik deze man ook van geen kanten. Veel te glad, lijkt een beetje richting PvdA te kruipen?

  Reactie door Gloria — zaterdag 26 augustus 2006 @ 20.47 uur

 3. nu de VVD de bonden zo’n beetje hebben weten te paaien en naar hun hand hebben weten te zetten de laatste jaren,denkt men zich nu alles te kunnen veroorloven,VVD staat bij mij voor Volks Verlakkers Directeurtjes! ik hoop dat ze niet meer terug mogen keren na het stemmen in de/een regering van de mensen,wat een A-socialen zeg!

  Reactie door iew — zaterdag 26 augustus 2006 @ 20.51 uur

 4. Ingrijpen nu het nog kan, anders gaan we de kant op van de VS, de vakbonden gesloopt, de bedrijven leeggevreten, armoede versus enorme rijkdom, en een volledig uitverkochten publieke sector, voor Zalm is dit zijn natte droom, voor de rest van Nederland, een nachtmerrie!

  Reactie door henry — zaterdag 26 augustus 2006 @ 20.52 uur

 5. Ik ben zelf ervaringsdeskundige als werknemer van een bedrijf dat in handen is geweest van zulke boeven. In de praktijk loopt het niet per definitie slecht af met gekochte bedrijven maar dat is slechts bijzaak. Het gaat puur om geld, er worden best wel eens investeringen gedaan maar dat is primair bedoeld om de boel op te leuken en er dus een betere prijs voor te maken. Daarnaast geeft een dergelijke pseudo-bemoeienis met het bedrijf extra tijd en gelegenheid om de boedel goed te plunderen (herfinanciering noemen ze dat ook wel). Ik ben er voor 100% van overtuigd dat indien men berekent dat het sluiten en iedereen op straat schoppen het meest profijtelijk is dat al dit soort lieden dat meteen zullen doen.

  Reactie door twijfelaar — zaterdag 26 augustus 2006 @ 21.04 uur

 6. Toch enigszins dubbel van Wijn, is het motto van de VVD niet dat ‘de markt’ zijn werk moet doen?
  Eerst alles privatiseren maar zodra ‘de markt’ begint te werken beginnen ze in Den Haag met de billen te knijpen.

  Dus: Stop de uitverkoop van Nederland!

  Reactie door hanri — zaterdag 26 augustus 2006 @ 21.28 uur

 7. Jan Marijnissen, reken in vredesnaam je achterban een keer de intelligentie op om namens ons keihard tegen dit romp kabonet te traineren.
  Dank je wel.

  Reactie door maria — zaterdag 26 augustus 2006 @ 21.55 uur

 8. zaten er maar alleen directeuren in de VVD.
  Helaas bestaat de VVD ook nog uit racisten, graaiers en nitwitten.
  Dit maakt de partij zo gevaarlijk.

  Ik hoop vurig dat Verdonk een eigen partij gaat oprichten, dan splitsten de yups, managers, en graaiers zich van de Racisten en nitwitten

  Reactie door Alexander — zaterdag 26 augustus 2006 @ 22.59 uur

 9. ik werk voor zo`n bedrijf…………werkdruk werkdruk werkdruk werkdruk werkdruk………tis al telaat

  Reactie door roelof — zaterdag 26 augustus 2006 @ 23.45 uur

 10. Uit onderzoek blijkt dat al die zogenaamde overnames vooral dienen om de salarissen van de bestuurstop te verhogen en van de mensen die hun aandelen snel voor veel geld verkopen maar dat de winstpositie van het bedrijf zelf er alleen maar op achteruit gaat. Laat staan wat het voor het personeel betekent of de ‘gewone’ aandeelhouders. Het is een piramidespel waarbij onze ‘tennismecenas’ uit Hilversum verbleekt. Dat hij is aangepakt, heeft er alleen maar mee van doen dat hij tenslotte een kleine en herkenbare oplichter was, terwijl deze mensen ook nog eens als ‘durfkapitalisten’ door het leven gaan. Dat dit een ‘positieve’ klank heeft, is bijna niet te geloven. Maar het is symnbolisch voor de graai en grijpcultuur die in nettere woorden neo-liberalisme heet.

  Reactie door elma verhey — zondag 27 augustus 2006 @ 0.43 uur

 11. Zijn de VVD en het CDA ook niet zilk soort durfkapita;isten. Volgens mij hebben ze de BV Nederland allang opgekocht.
  Als het zodadelijk is leeggeroofd nemen ze de benen naar Ameroka zoals Ayaan.

  Reactie door Henny — zondag 27 augustus 2006 @ 4.35 uur

 12. Ja, Zalm moet niets van loonsverhoging hebben al is die maar 2%, maar aandelen-koersen die met 500% stijgen, dat is goed voor “de economie”, hij bedoelt natuurlijk dat deze inflatie goed is voor zijn vriendjes van het bankwezen, hier en in het buitenland, en als de koers in elkaar klapt weg bedrijf, en de werknemers op straat, en volgens het nieuwe VVD programma zonder WW en bijstand.

  Het wordt tijd dat de VVD in de oppositie verdwijnt.

  Reactie door henry — zondag 27 augustus 2006 @ 7.19 uur

 13. Goeden morgen vrienden SP.

  Het is toch ongelofelijk dat een persoon als WIJN het in z’n hoofd haalt om de VVD te schofferen?
  Je merkt het meteen het hele land staat op z’n kop!
  Schandelijk is het om de “EERLIJKE” zakenlieden te beschuldigen van durfkapitalisten!
  Ze kopen toch alleen maar een bedrijf op waar de werklieden voor het kapitaal moeten zorgen, en het weer op de markt gooien wanneer het uit gemolken is.
  Dat mag toch van het VVD principe?

  Maar ja in de jungle van het kapitalisme is alles geoorloofd!

  Stem SP.

  Reactie door Ouwe Dirk — zondag 27 augustus 2006 @ 8.42 uur

 14. Goed dat de zaak de aandacht heeft van zowel de bonden als de politiek.
  Dat Wijn in zijn functie,uitspraken doet dat valt natuurlijk op.
  Helaas kan de VVD nog het CDA hier geen patent op aan vragen omdat dit geladen onderwerp al veel langer gespreksstof is bij andere partijen.
  Een ding is een feit het gaat hier om een zeer onfrisse manier van zaken doen die ten koste gaat van werkgelegeheid.

  Reactie door volly — zondag 27 augustus 2006 @ 9.19 uur

 15. De Sp moet vierkant achter FNV bondgenoten gaan staan; Hier 7 actiepunten voor SP-FNV.

  Zeven actiepunten om de arbeid tegen het kapitaal te beschermen

  Werknemers krijgen de helft van de commissarissen bij grote bedrijven, aandeelhouders de andere helft. Nu wordt maximaal een derde van de commissarissen benoemd op voordracht van de ondernemingsraad.
  Volledige openheid bij Nederlandse pensioenfondsen over hun beleggingen in private equity en zwerfkapitalisten (hedgefondsen).
  Volledige transparantie bij buitenlandse private-equitybedrijven en hedgefondsen die in Nederland actief willen zijn. Wie zijn ze, wat doen ze? Plus: de fondsen moeten vóór een bedrijfsovername tijdig en transparant informatie geven over de toekomstige financiële structuur van het doelwit.
  Het snelle cashen moet fiscaal ontmoedigd worden. Beperk aftrekbaarheid van financieringslasten – met name de grote sommen geleend geld – bij een overname. Nu zorgt aftrekbaarheid ervoor dat deel van de rekening door fiscus wordt betaald.
  Aandeelhouders en commissarissen moeten via de rechter (enquê terecht) onderzocht kunnen worden bij vermoedens van wanbeleid. Nu kan dat alleen bij bestuurders. De drempel voor vakbonden om zo’n procedure te starten moet verlaagd worden.
  Anti-speculatiebeding voor grotere aandeelhouders na bedrijfsovername. Zij moeten hun aandelen voor langere tijd aanhouden, op straffe van een boete. Is in lijn met wachtperiode waarin managers hun aandelenopties niet te gelde kunnen maken.
  Onverantwoord gedrag van aandeelhouders moet kunnen worden aangepakt. Curator krijgt na faillissement kans om grote aandeelhouders verantwoordelijk te stellen en schade te claimen.

  Eendracht maakt macht!

  Reactie door henry — zondag 27 augustus 2006 @ 9.25 uur

 16. Minister Zalm ontgaat soms wat dingen….

  Reactie door Marloes — zondag 27 augustus 2006 @ 9.48 uur

 17. Zalm ontgaat niets, het is een gemankeerde socialist, die nu het financiële grootkapitaal dient….

  Reactie door henry — zondag 27 augustus 2006 @ 10.41 uur

 18. Nu de een na de andere partij-politieke demoon de politiek,na hun destructieve werk binnen de partij-politieke CDA/VVD overheid verlaten,blijft de bevolking met een kater zitten.
  Vooreerst hebben zij via de EURO constructie, de pensioenkassen indirect geplunderd en het besteedbaar inkomen gehalveerd.Vervolgens zijn in korte tijd de sociale voorzieningen nagenoeg uitgekleed,alleen om onze “concurrentie”positie te verstevigen.
  Hierdoor hebben zij niet een 2 deling maar een 4-deling van de maatschappij veroorzaakt.Woningen zijn haast niet meer te koop voor Jan Modaal en een 2e hands auto kost al gauw de prijs van een nieuwe van 4 jaar geleden.Gemeenten hebben een woud van regels ingevoerd om zo een ambtelijk bolwerk te crieeeren,waardoor de gemeentelijke belastingen bovenproportioneel stegen.Bovenaan staan de miljard en miljonairs,dan de managers,lobbyisten en topambtenaren verolgens de 2 verdieners zonder kinderen en tenslotte het Jan MOdaal en Piet Minima voetvolk.
  Inmiddels staan zij te trappelen om via hun companen in het bedrijfsleven graai-baantjes toegeschoven te krijgen.Ook wordt door hun politieke partij een vette baan in de luwte gezocht.Vervolgens krijgen zij nog een onderscheiding voor hun verleende diensten.Het is een beproeving voor de kiezer om weer naar de stembus te moeten.

  Reactie door Maan arkenbosch — zondag 27 augustus 2006 @ 12.02 uur

 19. Ze moet eerst eens zorgen voor DURF-politiek !

  Reactie door Fred — zondag 27 augustus 2006 @ 14.39 uur

 20. De durfpolitiek : je brult iets en je zorgt dat er een mogelijkheid is om het uit te voeren ;

  je zegt arbeiders van 50 jaar en ouder moeten bij werkoosheid , solliciteren en je geeft daarbij op de arbeidsmarkt WEL de nogelijkheden om weer aan het werk te komen .

  Reactie door Fred — zondag 27 augustus 2006 @ 14.54 uur

 21. Je keurt een aantal WAOers geode en je zorgt er ook voor deze naar omstandiogheden ergens kunnen gaan werken : dat is DURF-politiek en alle andere vormen van politiek is AFSCHUIF-politiek

  Reactie door Fred — zondag 27 augustus 2006 @ 14.56 uur

 22. @18
  Onzin. Kun je een voorbeeld geven welke “pensioenkassen” “geplunderd” zijn?

  Reactie door Harry — zondag 27 augustus 2006 @ 15.50 uur

 23. Zo veel nieuws zie ik niet in het z.g. “durfkapitalisme”. Gewoon weer zo’n eufemisme. In principe gaat het in het kapitalisme toch altijd om zo veel mogelijk winst voor particuliere investeerders, op zo kort mogelijke termijn. Regels worden opgesteld om de werking van dit mechanisme met het oog op meer algemene en lange termijn-belangen te matigen. In principe is in de jungle van het kapitalisme egoïstiche zelfverrijking de motor.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 27 augustus 2006 @ 17.41 uur

 24. 23. En de overheid is de eerste geweest die BV Nederland in de uitverkoop heeft gedaan.

  Reactie door Henny — zondag 27 augustus 2006 @ 18.06 uur

 25. Ik dacht zelf dat Wijn maar tijdelijk was aangesteld in dit romp kabinet tot de verkiezingen?
  Vergis ik me hierin?
  Derhalve wat doet de oppositie hiermee?
  Belangrijke beslissingen doorvoeren was niet afgesproken toch?

  Reactie door maria — zondag 27 augustus 2006 @ 19.26 uur

 26. @ 22 Harry

  Harry ik denk dat Maan arkenbosch bedoelt…. door de wisseling van gulden naar euro bedoeld is veel geld ergens aan een strijkstok blijven plakken … als ik het goed leest, maar verders heeft onze Maan volkomen gelijk.
  Pas maar op men loert al geruime tijd op Schiphol, straks is onze luchthaven ook helemaal uitgehold, kunnen we altijd nog van uit Zavetem vliegen naar onze bestemmingen.

  Reactie door Pool — zondag 27 augustus 2006 @ 20.05 uur

 27. Het totaal vermogen van durfkapitalisten is zo onmenselijk groot dat ze binnen 1 uur geheel Nederland hebben gekocht en binnen enkele dagen geheel uitgehold.
  Zalm ziet zichzelf al bij deze club zitten daarom onderneemt hij niets.
  Ik vraag mij af of er geen wet kan komen die dit soort van investeren verbied al zou het alleen maar gelden voor ons land dan blijft er toch nog een klein stukje Nederland over dat van ons zelf is.

  Reactie door Pool — zondag 27 augustus 2006 @ 20.13 uur

 28. Balans zonder broekzakgewichten

  Het is prima dat deze Hedge of Equity funds bestaan.
  Er klopt al jaren niets van de werkelijke beurswaarde van onze Nederlandse ondernemingen.
  Alleen al daarom kon KLM voor een appel en een ei worden overgedaan (weggegeven) aan Air France waarbij slechts alleen de bestuurders met hun salarissen en opties een sky zonder limit hadden.
  Zelf niet tot meer in staat dan het inkopen van eigen aandelen zonder beurswaarderesultaat als een bevestiging van onmacht, of het bewijs op de financiele beursen dat salarissen van topbestuurders in Nederland in geen enkele verhouding staan tot realisme ten aanzien van kwalitiet.

  Als we niets doen aan ons zieke systeempje van boekhoudkundige manipulaties raken we alle serieuze ondernemingen in Nederland kwijt.
  De volgende slachtoffers op het financiële slachtveld zijn eerst Stork en daarna ook, voor minder dan een appel en een ei, Philips.

  Op de markt is uw gulden een daalder waard.
  We krijgen hier een lesje marktkoopmanschap.

  Het is prima dat deze Hedge of Equity funds bestaan.
  Al was het alleen maar om ons duidelijk te maken dat we ons niet kunnen afsluiten van de marktbezoekers.

  En met deze markt bedoel ik dus de wereldmarkt.

  Reactie door Bertoli — zondag 27 augustus 2006 @ 21.18 uur

 29. Olav,

  Natuurlijk heb je gelijk als je zegt dat wat Zalm voorstelt inherent is aan het kapitalisme, toch zijn er varianten. Het Europese of Duitse kapitalisme is niet hetzelfde als het Amerikaanse of Engelse kapitalisme, met ruim baan voor het flitskapitaal en de renteniers.

  We moeten met de vakbeweging juist voorkomen dat we afglijden naar het VS kapitalisme en Zalm is de beste papegaai van het Amerikaanse kapitaal!

  Tijd voor een ander beleid, een minister van financiën, met oog voor de sociale dimensie!

  Reactie door henry — zondag 27 augustus 2006 @ 21.20 uur

 30. Henny — zondag 27 augustus 2006 @ 18.06

  Ik heb inmiddels al je berichtjes gelezen en die laatste van Gloria en jullie snappen nog steeds niet wat jullie nou eigenlijk fout zeggen. Laat ik het volgende zeggen: De overeenkomten tussen ons is dat wij in (politieke) mensen geloven die ook fout kunnen zijn. Het verschil tussen mij en jullie is dat ik wel kritisch ben tegenover mijn partij en wel bereid ben om mijn ‘politieke mensen’ te veroordelen mochten zij misdaden/fouten begaan (Ook de regering in de VS Gloria). Ik zie die ‘fouten’ allleen anders door mijn politieke mening. Als jullie gelijkenissen zien tussen het geweten van de rechtse politiek en die van nazi’s, want dat heb je LETTERLIJK gezegd (en dat neem ik je ZEER kwalijk), dan kan ik ook nog wel wat dingen opnoemen over de linkse politiek en wat zij allemaal aan levens ‘in de uitverkoop’ hebben gedaan.

  Reactie door C Harms — zondag 27 augustus 2006 @ 22.08 uur

 31. @ 30 Harms

  Waar is de uitverkoop ik ben altijd wel in voor koopjes, verder begrijp niemand weer iets van jou reactie, of jij begrijpt de mensen van de SP niet.
  Ik weet niet waar dat aan ligt maar je moet het toch anders formuleren ander komt je boodschap niet over, niet dat dat nu zo intressant zal zijn maar we moeten je toch een kans geven om te reageren dus duidelijk uitleggen wat je precies bedoelt.

  Reactie door Pool — zondag 27 augustus 2006 @ 22.36 uur

 32. Beste Harry,(18)
  Met de EURO constructie t.o.v. de pensioenfondsen bedoel ik het volgende:
  Pensioenfondsen hebben voordat de Euro ingevoerd werd,dus voor 01-01-2002,geinvesteerd/belegd in obligaties en onderhandse leningen,dus om een voorbeeld te noemen, werd voor een obligatie Fl.1000,– betaald.Stel dat nu die obligatie afgelost wordt,dan krijgt het pensioenfonds 450 EURO terug betaald.
  Dat betekend,dat het pensioenfonds,met inachtneming van de renteopbrengst en inflatie correctie hierop ongeveer 500 EURO verloren heeft.Wij hebben echter allemaal pensioen betaald en nu kan door dat verlies het pensioenfonds b.v.jouw niet meer straks het pensioen (koopkracht)betalen,waarop je eigenlijk gezien je premie betaling recht op zou hebben.
  Waar verliezers zijn,zijn ook winnaars,nu dat zijn degenen welke de obligaties voor de EURO invoering verkocht hebben aan de pensioenfondsen,zoals grote bedrijven,banken,verzekeraars,de overheid etc.
  De koopkracht van de EURO nu is ongeveer gelijk aan de koopkracht van de gulden dik 4 jaar geleden,immers kijk maar in de krant,naar de koopprijs van een woning of van een auto,de goedkoopste auto kostte toen ongeveer 8.000,- gulden en nu 8.000 EURO.Ook de prijs voor b.v. benzine,aardappels,groenten,fruit,electriciteit.gas,ziekenfondsverzekering,vakantiereizen en ga zo maar door is feitelijk verdubbeld.
  Daarvoor is de toenmalige politiek leider,Wim KOK/de PvdA,VVD en CDA verantwoordelijk.Het is gewoon schandalig dat vooral de eerste levensbehoeften zoals een dak boven je hoofd,voeding,gas,water,electra,vervoer en medische zorg verdubbeld in prijs zijn.
  Ik hoop het hiermede duidelijk uitgelegd te hebben,
  DURFKAPTAALLISTEN zijn speculanten welke met een klein aandeel in het vermogen van een bedrijf proberen andere aandeelhouders (banken,verzekeraars,pensioenfondsen)over te halen/op te jutten, om hun samen met hun aandeel het bedrijf over te nemen en in stukken hierna te verkopen,waarbij de opbrengst van de stukken meer is als het geheel.Door publiciteit hiervoor te zoeken,springen andere speculanten/aandeelhouders hierop in,zodat het aandeel omhoog schiet.Dan kunnen durfkapitaallisten hun aandelen snel met winst verkopen,indien andere grote aandeelhouders er geen zin in hebben.Indien andere grote aandeelhouders meewerken dan wordt het bedrijf in stukken duurder verkocht,de “onrendabele”onderdelen gesloten of gesaneerd,waardoor werknemers op straat vliegen.De overgebleven werknemers moeten dan met minder mensen dezelfde productie draaien.
  Groetjes,Maan Arkenbosch

  Reactie door Maan arkenbosch — maandag 28 augustus 2006 @ 0.36 uur

 33. SP zou wel wat zorgvuldiger mogen zijn.

  Hedge funds en private equity partijen zijn compleet andere participanten en niet te vergelijken. Het zou SP sieren als ze niet alle ‘belegging/speculatie fondsen op een hoop gooit”

  Reactie door Maurits — maandag 28 augustus 2006 @ 1.09 uur

 34. @ 30 C Harms,

  Sorry dat ik zo laat reageer, maar ik heb even lekker zitten tanken bij zomergasten met filosoof Ad Verbrugge en de film ‘Heaven’ daarna. Genoten!!

  Maar niet als ik nu weer jouw bericht lees, Harms! Je blijft gewoon rondjes draaien. Het lijkt wel of je doof en blind blijft voor alle berichten die hier voor jou worden aangedragen.
  Dit is al wat ik er nog over wil zeggen: vanuit de VVD kan je geen goed zicht hebben op de werkelijkheid, laat staan dat je kritisch kunt zijn.
  Je leeft in een materialistische wolk en deze vertroebelt jouw zicht op de maatschappij. Hier zou je inzicht op kunnen doen maar je blijft liever de onbegrepen man. Nou Harms, het spijt mij, maar van jou heb ik begrepen dat je met je win-win filosofie bij de VVD denkt thuis te horen.
  Laat ik je nu vertellen dat je met je win-win filosofie het beste uit bent bij de SP. Simpel Harms: je zit verkeerd!!!
  Dus kom erbij Harms.

  Reactie door Gloria — maandag 28 augustus 2006 @ 2.03 uur

 35. Maan, goede uitleg hoe zwerfkapitalisten zgn. hedgefonds te werk gaan, vergeet ook niet te vermelden dat de pensioenfondsen al in 2001 bij de beurscrises, grote bedragen ongeveer 40 miljard gulden verspeeld hebben met speculaties, ons stelsel is nu al veel te veel afhankelijk van de kapitaalmarkt, als men met de zwerfkapitalisten meer en meer in zee gaat dreigen nog meer ernstige financiële crises, zoals de Aziëcrisis in 1997!

  Reactie door henry — maandag 28 augustus 2006 @ 6.37 uur

 36. zomaar weer even tussendoor,wat betreft durf en kapitaal aangaande hebben sommige overal lak aan: http://www.nu.nl/news/811880/11/%27Van_Geel_sjoemelde_met_asbest_Otapan%27.html

  Reactie door iew — maandag 28 augustus 2006 @ 8.38 uur

 37. @33 Maurits
  ah bent u daar weer? het gaat zeker weer over geld,u laat wat dat betreft ook geen mogenlijkheid voorbijgaan zie ik om dan weer tegen de SP aan te trappen.
  maar 1 ding moet ik u nageven,we weten bij u tenminste waar uw leven om draait is het niet?!

  Reactie door iew — maandag 28 augustus 2006 @ 8.42 uur

 38. @32
  De inflatie cq koopkrachtontwikkeling wordt bijgehouden door het CBS. Je kunt wel discussiëren over het mandje bestedingen dat ze als uitgangspunt nemen. Het CBS heeft als uitgangspunt een autorijder met eigen huis. Daar is ook het kabinetsbeleid op gebaseerd. Omdat benzineprijzen relatief weinig gestegen zijn, en de hypotheeklasten jaarlijks gelijk zijn is er officieel een lage inflatie. Een huurder die met het OV reist zal meer fors meer inflatie ondervinden dan het CBS aangeeft en is er in koopkracht op achteruit gegaan. Maar geen 30% per jaar.

  Reactie door Harry — maandag 28 augustus 2006 @ 8.55 uur

 39. Laten we bij het onderwerp blijven, het flitskapitaal moet aan banden, om geen grote schade aan de Nederlandse economie aan te richten, voor de SP in navolging van de FNV, zou dit een belangrijk thema moeten zijn.

  De begroting op prinsjesdag, verkiezings- programma’s, maar ook een nieuwe minister van financiën, zullen beoordeeld moeten worden,of er sprake is van het aan banden leggen van durfkapitaal. En het bescherm- en van onze pensioenfondsen.

  Reactie door henry — maandag 28 augustus 2006 @ 9.33 uur

 40. Maurits..hiermee geef je aan dat je niet goed kunt lezen..niet meer en niet minder. De SP heeft ook economen Maurits!
  Gelukkig kijkt de SP naar de lange termijn

  Reactie door cynthia — maandag 28 augustus 2006 @ 10.42 uur

 41. Inderdaad Cynthia, er zijn SP-economen, en een aantal Nederlandse (oud)-ondernemers voelt de bui ook al hangen, zoals opgekocht worden door Amerikaanse hedge-fonds.

  Stork-topman Sjoerd Vollebregt pleit voor een gedragscode voor aandeelhouders, die hen dwingt tot ‘zorgvuldigheid en openheid’. Agressieve hedge funds die bedrijven overnemen of tot splitsen dwingen, zouden dan de plicht krijgen vaker melding te maken welke belangen ze hebben opgebouwd in beursgenoteerde ondernemingen.

  Eerder al voerde oud-topbankier Jan Kalff (ABN Amro) het verzet aan tegen het gedrag van dergelijke investeerders.

  Reactie door henry — maandag 28 augustus 2006 @ 14.47 uur

 42. Harms laatste kans. JIJ bent degene die steeds zegt dat linkse mensen zeggen dat jij geen geweten hebt.
  Jij bent degene die steeds vertelt wat IK denk wat IK voel wat IK vind.
  Tegelijkertijd reageer je niet op inhoud.
  IK heb NOIT gezegd dat mensen geen geweten hebben> Ik heb misschien wel gezegd dat sommig handelen t.o.v. anderen gewetenloos handelen kan zijn of dat IK dat kan vinden.
  IK vergelijk JOU niet met Nazi’s, jij trekt de uitleg dat ook mensen MET een geweten gewetenloze dingen KUNNNEN odne naar jezelf toe zoals je ook JOUW gedachten over mij aan MIJ toeschrijft.
  DAT was wat ik je duidelijk wilde maken en me met gewone nederlandse tal NIET lukte.
  Houd je vast IK ben geen SP-lid al honderd keer gezegd en toch blijf je het herhalen omdat JIJ zegt dat ik dat ben.
  Hoe hard is jouw hoofd? Wat een ander zegt kun je mij niet verwijten.

  Reactie door Henny — maandag 28 augustus 2006 @ 17.24 uur

 43. NOOIT-doen-wat me-taal

  Reactie door + — maandag 28 augustus 2006 @ 17.27 uur

 44. @ 43 Harms + -

  Harms wat ben je toch een achterbaks ventje om met een alias te reageren

  Reactie door Pool — maandag 28 augustus 2006 @ 21.47 uur

 45. @43 (+ -),

  Hoe-altijd-maar-WAT-is? WIE-om?

  Reactie door Wilbert — maandag 28 augustus 2006 @ 22.24 uur

 46. Inderdaad, deze investeerdersclubs moeten een halt worden toegeroepen: zij nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid totaal niet serieus. Snel veel winst uitzuigen: het zijn de parasieten van de economie!

  Reactie door J3roen — maandag 28 augustus 2006 @ 22.52 uur

 47. @37 Iew,

  Ik praat voornamelijk over dingen waar ik redelijk wat van af weet. Ik zou niet weten wat ik toe zou kunnen voegen bij onderwerpen war ik niets van af weet. Dit zouden meer mensen moeten doen ;)

  Maar goed, ik wordt gelijk weer van alles verweten. Enige wat ik aangeef is dat Private equity funds en hedge funds fundamenteel van elkaar verschillen. En niet beide op één hoop te gooien zijn zoals nu door de SP gebeurt

  Reactie door Maurits — maandag 28 augustus 2006 @ 23.40 uur

 48. NEE MAURITS>>>>LEES BETER..READ CAREFULLY..

  LEES OOK EVEN HET LAATSTE STUK VAN HENNY OF GOOGLE MAAR EVEN. DE SP GOOIT ZE NIET OP EEN HOOP>>ZE HEBBEN WEL VEEL MET ELKAAR TE MAKEN. JOUW POGING OM DIT ONDER HET VLOERKLEED TE VEGEN IS HIERBIJ MISLUKT

  Reactie door cynthia — dinsdag 29 augustus 2006 @ 11.49 uur

 49. Vandaag kunnen de reacties opgetekend worden op de voorstellen van FNV-bondgenoten.

  Financiële toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) zegt dat er geen wetgeving of plannen voor regelgeving zijn om hedgefondsen die in Nederland actief zijn te verplichten tot meer openheid over hun beleggingen. De meest relevante wetgeving waaraan hedgefondsen zich moeten houden zijn de regels voor het melden van aandelenpakketten in beursgenoteerde bedrijven van vijf procent of meer.

  Bij Ahold hebben twee hedgefondsen, Centaurus uit Londen en Paulson & Co uit New York, twee weken geleden bekend gemaakt dat zij 6,4 procent van de aandelen bezitten. In het register van AFM met de rapportage van grote aandelenpakketten stond vanochtend geen gezamenlijke melding van zo’n aandelenbelang door deze twee partijen.

  Een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW laat desgevraagd weten dat het bestuur nog bezig is het voor en tegen van de private-equityfondsen en zwerfkapitalisten samen met de leden op een rijtje te zetten.

  Acties tegen dit flitskapitaal in sterke samenwerking tussen SP en FNV bondgenoten blijven hard nodig!

  Reactie door henry — dinsdag 29 augustus 2006 @ 13.21 uur

 50. @Henry

  Met z’n tweeen hebben ze 6,4% dus als dat ieder 3,2% is waarom zou dat dan gemeld moeten worden?

  Reactie door Maurits — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.53 uur

 51. Maurits,

  Het gaat om veel meer! Lees maar!

  Nieuw kapitaal werkt op dit moment als katalysator bij Nederlandse bedrijven. Zit uw pensioenkapitaal erbij?

  Kapitalistische koopkracht trekt zijn sporen door Nederland. De afgelopen acht maanden hebben vijf concerns zichzelf of grote dochters verkocht aan de klasse van het ‘nieuwe kapitaal’, de private-equityfinanciers. Prijskaartje: meer dan een miljard euro elk. Twee concerns (Stork en Ahold) liggen onder vuur van zwerfkapitalisten (zogeheten hedgefondsen), die met hun geld over de wereld zwerven op zoek naar het snelste rendement. Een derde (Akzo Nobel) ontmantelt zijn eigen verf- en farmaconglomeraat door de farmadivisie naar de beurs te brengen. Opnieuw: miljardenwinst.

  De verkopen zijn het antwoord van de managers op de macht van private equity, zwerfkapitaal en zeggenschap van aandeelhouders. Beleggers hebben meer te zeggen dan vijf jaar geleden, de managers weten dat en de private-equitybeheerders zijn rijker, zelfverzekerder en opportunistischer dan ooit. Geld moet rollen.

  de pensioenfondsen ABP en PGGM, zijn de grootste financiers van private-equityfondsen en zwerfkapitalisten. Hun bonden, AbvaKabo FNV en CNV Publieke zaak, zitten in de besturen van ABP en PGGM.

  Van der Kolk zette afgelopen weekeinde vraagtekens bij het beleid dat steeds meer pensioenkapitaal in nieuwe financiers zoals hedgefunds, wordt geïnvesteerd.

  Terecht en het 7 stappenplan van FNV bondgenoten moet maar snel wetgeving worden!

  Reactie door henry — dinsdag 29 augustus 2006 @ 18.44 uur

 52. De grootste financiers van de deals zijn de banken. Dat zie ik ook als een negatief iets vooral vanwege de enorme hefboom.

  Deals van 10% eigen geld (van het fonds dus) en 90% geleend zijn niet uitzonderlijk. Alleen hierdoor zijn die “megawinsten” te realiseren. De rente stijgt, daarom staat er nu opeens zoveel druk op de ketel.

  De hamvraag in deze is wat de rente gaat doen. Blijft die laag dan is het de vraag of het een luchtbel wordt (en of die klapt). Stijgt de rente dan zal de snelheid zoals die nu gaat geleidelijk afzwakken en zullen de rendementen ook lager worden.

  Daarentegen drukken hogere rente’s de koersen ook weer natuurlijk wat een bedrijf interessanter maakt (lagere prijs voor hetzelfde). Al met al worden het zeer interessante jaren de komende.

  Reactie door Maurits — dinsdag 29 augustus 2006 @ 19.56 uur

 53. Dit is de redenatie van een beursspeculant die van koersverschillen zijn broodwinning maakt, er bestaat ook zoiets als de sociale dimensie, zoals werkgelegenheid, de lonen, pensioenen en de investeringen op langere termijn, dit wordt allemaal ondergeschikt gemaakt aan speculatie-winsten op korte termijn.

  Voor de werknemers en de vakbonden breken hiermee zeer moeilijke tijden aan!

  Reactie door henry — woensdag 30 augustus 2006 @ 10.03 uur

 54. Eerst moet het kapitalisme net zo extreem worden als het communisme. Misschien dat we daarna tot een hoger bewustzijn geraken minder materialistisch worden en dan eindelijk de kans krijgen (zoals we in 1968 leken te krijgen) om er een betere wereld van te maken.

  Reactie door Le Locatair — woensdag 30 augustus 2006 @ 10.50 uur

 55. “Eerst moet het kapitalisme net zo extreem worden als het communisme. Misschien dat we daarna tot een hoger bewustzijn geraken minder materialistisch worden en dan eindelijk de kans krijgen (zoals we in 1968 leken te krijgen) om er een betere wereld van te maken”.

  Dus een nieuwe variant op de theorie van de “Verelendung” zal ik maar zeggen.

  Reactie door Le Locatair — woensdag 30 augustus 2006 @ 10.52 uur

 56. @53
  De activiteiten van de fondsen die het meest tegen de borst van mensen stuit zijn dan ook speculatieve zaken. Vooral omdat elke overname eigenlijk te duur betaalt is.

  Die hoeft allemaal niet negatief uit te pakken voor de bedrijven hoor. Hoeft niet, kan dus wel ;)

  Reactie door Maurits — woensdag 30 augustus 2006 @ 11.52 uur

 57. Sterfhuisconstructie Holland BV

  Reactie door Le voyageur — donderdag 31 augustus 2006 @ 8.16 uur

 58. Jammer dat ook hier hedge funds en private equity (“durfkapitaal”) door elkaar worden gehaald. Makkelijk om een goed bekkend verhaal voor de massa neer te zetten. De feiten van PE zijn echter anders: banenscheppers, verschaffers van noodzakelijk kapitaal aan bedrijfsleven, gemiddelde investeringsperiode 5 jaar.
  Soms moet je saneren om een bedrijf uberhaupt in stand te kunnen houden, bij verreweg de meeste deelnemingen worden er netto banen gecreeerd.

  Reactie door T. vanderKnoop — donderdag 31 augustus 2006 @ 15.33 uur

 59. tja. Ik denk dat je niet moet uitgaan van een andere dan de economische situatie
  die investeren aantrekkelijk, en beheersbaar maakt. Alles is overzichtelijk, aandelen, optiemarkten, ze laten je allemaal afhankelijk zijn .
  Bezit is wat anders dan gokken, en de slechte omstandigheden kweken als toekomstontwikkeling.
  Daarom is het alleen als je wat-voor-situatie-dan-ook beheersbaar wilt maken, alleen slim als je zelf in het buitenland belegt als je daar zelf regelmatig komt.
  Inzicht, meten is weten kennis is macht.

  Rudi@grondgedachte.nl
  Rudeltje@gmail.com

  Reactie door rudi — vrijdag 19 oktober 2007 @ 16.38 uur