Lubbers: Balkenende is wel klaar

Onderstaand artikel komt uit het Nederlands Dagblad.

Oud-premier Ruud Lubbers hekelde vrijdag het politieke klimaat in Nederland, ook in het kabinet-Balkenende. ,,Die prachtige stelselwijzigingen van het kabinet-Balkenende waren misschien wel nodig, maar die hebben we nu gehad. Nu is het wel klaar.”

De prominente CDA’er sprak op de slotdag van het Christelijk-Sociaal Congres in Doorn. Hij beschreef in een lange, persoonlijk getinte lezing zijn verbazing over de sociale verhoudingen in Nederland. ,,Toen ik terugkwam uit het buitenland ben ik als Rotterdammer geschrokken dat mensen uit andere landen mij op straat niet meer aankijken omdat ze zich minder voelen. Ik schrik als ik zie dat mensen met een wat vreemde naam onder op de stapel sollicitatiebrieven komen. Ik schrik als ik in kantines in bejaardenhuizen zit en mensen daar hoor uitleggen dat de dreiging bij de buitenlanders zit. Ik schrik als er een minister zit die als enige doel heeft dat er niet meer mensen binnenkomen.”

Die verharding is volgens Lubbers funest voor Nederland. ,,Je voelt dat het wankelt.” In de aanpak van het huidige kabinet ziet Lubbers niets. ,,Een Christelijk-Sociaal Congres moet, in de taal van de vakbondsman, zeggen: we pikken het niet. Als het beleid is: zo weinig mogelijk mensen erin, zo veel mogelijk eruit, dan heb je de samenleving geen dienst gedaan. Je doet de samenleving een dienst als mensen niet met de rug naar elkaar toe blijven staan.”

Volgens Lubbers moet de oplossing van onderaf komen. ,,Werknemers moeten tegen hun bazen zeggen: ik hoor u roepen dat er geen werknemers zijn. Maar waarom krijgen allochtonen dan geen kans? En mensen die zich druk maken over de vergrijzing en de zorg moeten zeggen: man, er zijn genoeg mensen die in de zorg willen werken. Geef ze die kans. En als ze zich dan op een bepaalde manier willen kleden, moet Den Haag dat niet oplossen, maar dat moet de werkvloer oplossen. Geef ruimte aan de onderkant.”

Volgens de oud-premier is inburgering meer dan alleen maar een examen halen. Ook de invloed van Den Haag is beperkt. ,,Integratie doe je niet door er een wet op te maken, maar door een oproep te doen aan de samenleving. Wij hier, als Christelijk-Sociaal Congres, kunnen er meer aan doen dan Balkenende. We moeten zelf beginnen. En als we in actie zijn gekomen, kunnen we ook tegen Balkenende zeggen: we doen nu iets, nu moet je niet dwars gaan liggen.”

Lubbers keerde zich tegen Marco Pastors, die even voor hem geïnterviewd werd. ,,Marco, er is veel waarin ik het met je eens ben, maar je moet niet zo kritiseren. Je moet uitnodigen. We moeten af van het idee van ‘wij tegen hen’.” Lubbers haalde Pim Fortuyn aan, die pleitte voor een generaal pardon voor asielzoekers. ,,Pardon past niet meer in het hedendaagse bestuurlijke jargon. We moeten ons afvragen wat er gebeurd is.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 28 augustus 2006 :: 14.07 uur

56 Comments

56 reacties

 1. ben het zeer eens met lubbers !
  mijn man is van geboorte marokkaan en zit al 5 jaar zonder werk!Hij heeft een nl paspoort, maar voelt zich geen nederlander meer. wij denken over emigratie naar spanje ofzo….

  Reactie door mieke abel — maandag 28 augustus 2006 @ 14.35 uur

 2. ziet hij dat nu pas? waarom heeft lubbers die verkiezingen dan niet eerder gepland?als hij het kabinet balkenende zo hekelde, dan had hij toch nooit balkenende 3 moeten laten komen. dan had hij gelijk balkenende 3 naar huis moeten sturen. nu lijkt het er op, dat lubbers balkenende de hand boven het hoofd houdt. dat is niet de bedoeling.

  Reactie door maayke jong-doppen — maandag 28 augustus 2006 @ 14.38 uur

 3. @ 2 Maayke

  Goed gezien, maar ja honden van hetzelfde ras bijten elkaar niet.

  Reactie door Pool — maandag 28 augustus 2006 @ 14.45 uur

 4. Wat mij opvalt dat Lubbers nu met deze uitspraken komt.
  Tijdens het tijdperk “Lubbers” lapte hij veel van het buitenlands beleid aan z’n laars.
  Nu hij een paar jaar op een plaats gezeten heeft bij de VN, waar hij daarmee te maken heeft gehad, is zijn visie wellicht verandert, zie ook Dries van Agt.

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 28 augustus 2006 @ 14.51 uur

 5. Ik bedoel daarmee dat hij net als J.P.Balkenende een meeloper van de VS was!

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 28 augustus 2006 @ 14.53 uur

 6. eens met @2, lijkt meer op politieke poeier in de ogen dan op een oprecht menning.

  Dan was er geen ruimte meer voor Jean-Pierre III zijn geweest.

  Reactie door walking bull — maandag 28 augustus 2006 @ 14.54 uur

 7. @ Ouwe Dirk (4 en 5):

  Precies! Het is natuurlijk mooi meegenomen als CDA-ers als Van Agt, Lubbers en Van den Broek zich nu op een dergelijke kritische wijze uitlaten, maar het is wel ergerlijk dat ze dat nu pas doen, als ze premier- dan wel minister-af zijn.
  Alsof toenterijd de omstandigheden zo veel anders waren of niet al lang duideijk was hoe de vork in de steel zat (b.v. in het Midden-Oosten). Wel een beetje gemakkelijk scoren, dus…..

  Reactie door Olav Meijer — maandag 28 augustus 2006 @ 15.13 uur

 8. ik schrik als ik rechts hoor praten over probleemjongeren, maar totaal geen oog hebben waarom dit (vaak marrokkaans/antilliaans) straattuig vervalt in bepaald gedrag (zonder het gedrag goed te praten overigens). Makkelijk scoren als je in je vinex wijkje zit..

  Ik schrik als ik rechts hoor over bezuinigingen, maar dan merk dat ze simpelweg de ‘kaasschaafmethode’ willen hanteren in plaats van overbodige managementsorganen laten afvloeien. Makkelijk scoren met het spook dat ‘de economie’ heet…

  Ik schrik ervan als er weer een nieuwe ‘bonnetjeschrijfmaatregel’ wordt verzonnen, terwijl de pliesie al zo weinig echt aan het werk is… Makkelijk scoren, en leuk voor het CJIB..

  Reactie door De Linkse Lonsdaler — maandag 28 augustus 2006 @ 15.14 uur

 9. Jongens…da hebben jullie gemist..maar oude CDA kopstukken doen er niet altijd meer toe..doen niet meer mee..hoe kun je dan nog meedoen..door je voormalige opponent..in dit geval links naar de mond te praten…ja dan val je weer op..
  But dont believe them..je kan het als SP en PvdA wel slim voor je campagne gebruiken..en daarom is dit artikel op log toch welkom..klopt! Dankje wel Ruudje..!!

  Reactie door eric — maandag 28 augustus 2006 @ 15.15 uur

 10. ..zooooo…die durven..nieuwe verkiezingsprogramma gezien van de VVD ??
  Ik zou als VVD de WW niet halveren,….ik zou hem afschaffen..toch? waarom dan anderhalf jaar..al die nutteloooze…dar heb je toch alleen maar laaaaast van,zou T.Schouten zeggen..SP is aan zet en wals deze ideetjes plat aub.

  Reactie door eric — maandag 28 augustus 2006 @ 15.19 uur

 11. Ik heb ooit eens iemand op “mijn” afdeling erbij gekregen, die qua uiterlijk nogal weerstand bij mij opriep. Na 2, 3 dagen bleek echter, dat mijn weerstand was gebaseerd op een vooroordeel. Ik heb, geloof ik, slechts hoogstzelden zo’n gewetensvol en toegewijd iemand meegemaakt. Ik was daar soms tot tranens toe door ontroerd. Mijn pogingen om dat te verbergen zijn niet altijd helemaal succesvol geweest, geloof ik, maar ach…

  Hoe ze in de privé-sfeer is, kan ik niet met zekerheid zeggen, natuurlijk, maar in de werksfeer kun je je nauwelijks een fijnere collega of werknemer wensen. En dat is het enige, dat hier relevant is.

  Op een gegeven moment besloot ze een carrière-move te (willen) maken naar de zorgsector. Komend vanuit de ICT zou dat o.a. een siginficante inkomensachteruitgang inhouden. Dat deerde haar niet. Het was een soort roeping, waartegenover uiteraard ook het persoonlijke motief van voldoening staat. Maar om dat daarom dan een egoïstische drijfveer te noemen, voert me duidelijk te ver.

  Het heeft haar de nodige moeite gekost om een opleidingsplaats te krijgen. Inmiddels is ze een ex-collega van me. Voorzover ik weet, schijnt ze – na veel moeite – een opleidingsplaats te hebben gekregen. Niet op haar niveau, maar op grond van uiterlijke kenmerken voor haar wellicht het hoogst haalbare, momenteel. En daar schikt ze zich in, hoewel ze de laatste jaren al consessies heeft gedaan m.b.t. haar verschijning.

  Je zou haar de wereld gunnen. En andersom.

  Reactie door Wilbert — maandag 28 augustus 2006 @ 15.23 uur

 12. @eric

  rutte deed 8(acht) jaar over een studie van 5 (vijf) jaar,

  fraai boegbeeld hebben ze!

  Reactie door Gerrit — maandag 28 augustus 2006 @ 15.24 uur

 13. Ik mag hopen dat dhr Lubbers deze uitspraken meent.Gezien de tactiek van het CDA ,zal het echter op een congresje bekonkelt zijn(lees wel: bestudeert)welke uitspraken van prominenten het beste kunnen scoren en op deze manier weer zieltjes proberen terug te winnen.

  Reactie door Tom — maandag 28 augustus 2006 @ 15.50 uur

 14. maar ja., een klap voor je kop valt politiek meer op dan een pets op de kont.

  Reactie door Tom — maandag 28 augustus 2006 @ 15.54 uur

 15. Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen! :W – Dit oude gezegde lijkt me hier heel toepasselijk.
  Gezien de status van meneer Lubbers als persoonlijk adviseur van Jan Peter. :@

  Alsof meneer persoonlijk het wiel heeft uitgevonden.

  Verkiezingsdemagogie misschien? ;-)

  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 28 augustus 2006 @ 15.54 uur

 16. Ze zijn (vvd/cda etc)het doodschoppen niet waard…wij blijkbaar wel..uit alle hoeken krijgen we trappen!

  In de WW voor halve periode van wat het nu is??!!!
  …POTVERDOMME als je nou ontslagen wordt en niet alle minuut werk vindt dan maar uit de container vreten?

  Mensen die werkelijk meer dan 50% arbeidsongeschikt zijn worden geacht 40 uur te werken of moeten ze gewoon hun eten en thuis uit hun leven halen?
  En gaan zwerven?Weet men wel hoeveel mesne uit geldnood zelfmoord plegen?

  BTW verlagen jaaaaaaaaaaaa komt goed uit voor de beter bedeelden onder ons!

  GRRRRRRRRRRRRRRRRRRR (nee geen postbankleeu maar iemand die deze gasten háát!)

  Ze willen er een werkkampje van maken hier in Hollandia!
  Trouwens voor dit synoniem mijn oprechte DIEPE respekt voor de mensen die deze situatie wel hebben meegemaakt,begrijp mij alstublieft niet verkeerd!
  WIJ ZIJN MENSEN en er zijn ook dieren die uitgebuit worden….waar gaat dit naar toe in Holland???

  Bovendien….

  inderdaad als mensen in de zorg zo worden uitgebuit staat niemand meer voor aan…
  ze maken alles naar de KL****ten

  Reactie door Lo — maandag 28 augustus 2006 @ 15.55 uur

 17. Te doorzichtig en te simpel van opzet.
  Maar er trappen toch wel weer een groot aantal kiezers in.

  Reactie door Jofel — maandag 28 augustus 2006 @ 15.55 uur

 18. Ik denk dat dit puur tactiek is. Degenen die het CDA de rug wilden toe keren door het harde beleid, kunnen nu alsnog CDA stemmen met als verdediging dat er ook nog een “softe CDA kant is” nl. die van Lubbers. De man is altijd al een bewonderenswaardig strateeg geweest en strooit iedereen zo zand in de ogen.

  Reactie door kaatje — maandag 28 augustus 2006 @ 15.56 uur

 19. Dit is teveel vlak voor de verkiezingen, het CDA is haar sociaal gezicht kwijt, mag Lubbers nog even snel oppoetsen, ik stem SP, weet ik zeker dat ik een sociaal beleid krijg.

  Reactie door henry — maandag 28 augustus 2006 @ 16.19 uur

 20. Misschien luidt dit zijn herintrede in de Neerlandsche politiek in? De arme man was op globaal/Europees niveau toch uitgespeeld, na het tentoonspreidden van zijn grijpgrage hobby. Valt de klassieke dolk in Eelco’s rug nu ten deel aan het boy wonder en letterlijk veelbelovend nieuw talent Jan-Peter?

  Reactie door Erik — maandag 28 augustus 2006 @ 16.19 uur

 21. @19 henry…je snapt het precies !

  Reactie door eric — maandag 28 augustus 2006 @ 16.34 uur

 22. Ik ben blij dat die man nu ook het licht heeft gezien. Opmerkelijk eigelijk want het waren toch echt Lubbers en Kok die met hun “no nonsense”- beleid heel Nederland over zich heen kregen. Maar ach, een mens is nooit te oud om zijn fouten in te zien.

  Reactie door Anthony — maandag 28 augustus 2006 @ 16.55 uur

 23. De ouwe ‘hap’heeft op congressen niets te zeggen en worden aan de kant geschoven, nu mogen ze nog even opdraven om het CDA nog een sociaal ‘gezicht’te geven.
  De voorzitster heeft ze die rol toebedeeld bij het invullen van het toneelstuk. Mondbakkes, opsmuk, ranzig randje, politieke make-over, politieke platstische chirurgie, mooi van buiten rot van binnen, zou ik zeggen.Ze willen nog wel meetellen schudden elkaar op bijeenkomsten nog grif de hand, zijn duidelijk blij met hun CDA, ze blijven erbij en stemmen erop.

  Reactie door Henny — maandag 28 augustus 2006 @ 16.55 uur

 24. allemaal opgezet,net als dat mens in amsterdam met dat bord,, jp je bent een jaar te laat/herdenking van die film maker?/5 min lullen en het is zo’n peer van een l?l,met de duim omhoog,
  ach wat in dom usa lukt,lukt hier mischien ook bij de c?da niet gristelijke stemmers.

  Reactie door ad — maandag 28 augustus 2006 @ 17.04 uur

 25. waaaaat ozb afgeschaft voor huiseigenaren??, en dat moet de arme luis met zn bijstand en uitkering weer betalen????, zijn die vvders en anderen daar in den haag doorgeschoten????? terweil die al hypotheekrenteaftrek krijgt??? ziek zeg, ik ben voor liberalisme, maar dit zijn n soort omgekeerde robin hoods met n tik steel van de armen geef aan de rijken. mvg zZzaai

  Reactie door zzzaai — maandag 28 augustus 2006 @ 17.21 uur

 26. zzzaai, niet elke huiseigenaar is rijk hoor!

  Reactie door kaatje — maandag 28 augustus 2006 @ 17.26 uur

 27. @ 11 Wilbert

  Wat een liefdevol verhaal. Ontroerend om iemand zo over iemand te horen spreken.
  Als een cadeautje valt dit hier zomaar binnen dit item. Heerlijk bericht tussen al het gevecht met woorden.

  Reactie door Gloria — maandag 28 augustus 2006 @ 17.30 uur

 28. Als Lubbers al van de gevolgen van het huidige, door CDA en VVD gesteunde kabinetsbesluit ‘schrikt’, dan zou hij helemaal met een van wit naar lijkbleek wegtrekkend gelaat het nieuwe CDA-verkiezingsprogramma gelezen moeten hebben. Wat in hoofdlijnen immers een voortzetting is (of beoogt te zijn) van het gevoerde kabinetsbeleid.

  Een bezuiniging van 4 miljard op de zorg, het vasthouden aan de regeling voor hypotheekrente-aftrek…, een greep uit het CDA-verkiezingsprogramma.

  Even slikken, niet schrikken.

  Lubbers had zich beter de vraag kunnen stellen wat hij, als prominent CDA-lid en als voormalig VN-gezant voor vluchtelingen, vooraf had kunnen doen om achteraf niet zo te hoeven schrikken van het in Nederland gevoerde vreemdelingenbeleid.

  Reactie door David Tompot — maandag 28 augustus 2006 @ 17.37 uur

 29. Lubbers… ach wat is het meer dan een nabericht! Een pleister op de wonde. Om ‘m er daarna weer af te rukken? Ik vertrouw dat CDA niet.

  Erger nog om Rutte te horen! Hij wil verder met het CDA; daar verwacht hij goede zaken mee te doen.
  En wat zijn die zaken? Zweep over het volk. Mannen en vrouwen allemaal aantreden, in het gelid en kampbewaarder Rutte zal ze wel afsloven tot aan de laatste dag! En kinderen? Ach, gewoon oprotten ermee, die donderen we in de opbergbak. Gratis en voor niets!

  Reactie door Gloria — maandag 28 augustus 2006 @ 17.37 uur

 30. Ja daar schrik ik van, maar een ervaren
  psychiater misschien minder, als er een
  uitspraak is van: ‘mensen op straat kijken
  mij niet meer aan omdat ze zich minder
  voelen’. Vakmensen hebben mogelijk een an-
  der oordeel en de doorsnee Nederlander
  misschien ook wel. Waarmee ik wil zeggen,
  dat interpretaties nog wel eens 180 graden
  zouden kunnen verschillen!
  Het is in Verkiezingstijd opnieuw hetzelf-
  de gezwam van links naar rechts en v.v.!
  Het oogkleppengedoe, de struisvogelverha-
  len, en op de achtergrond het opportunis-
  tische werken aan de persoonlijke netwer-
  ken om bij een negatief verkiezingsresul-
  taat, niet buiten de b o o t te vallen
  voor een volgende funktie die (ook) enig
  aanzien heeft. Als er geen tweeverdiener op de achtergrond de mislukking opvangt en
  er niet gespaard is voor een sabatical
  year of i.d.! Ach wat transparant als je
  je werkelijkheidszin grondig laat werken!
  De ‘(b)lubbers’ denkenden in de samenle-
  ving die nu na weer 20 jaar zich niet kun-
  nen voorstellen, dat de politieke bewust-
  wording behoorlijk gevorderd is en dat de
  Vakbonden hierdoor hun werk met nog veel
  meer volharding dienen aan te pakken.
  Als bundeling van krachten zou betekenen
  dat er stenen dienen te worden aangedra-
  gen voor een komend politiek bouwwerk van formaat, dan kunnen kleinere partijen het
  bolwerk ondersteunen door als specie te
  fungeren, maar is die van een kwaliteit die nodig is om die bouwstenen op hun
  plaats te houden? Kom, laat ons eens gaan
  samenwerken, daar is niéts mis mee!

  Maayke Jong-Doppen heeft het uitstekend
  verwoord bij @2, ik kan me er volledig in
  vinden.
  Kaatje, Ouwe Dirk, Jofel, Olav, Amita e.a.
  snappen ook goed wáár het om gaat en het
  is mij een raadsel waarom uitgerekend
  dhr Lubbers in de ‘wandelgangen’ aange-
  zocht werd om deze klus aan te pakken.
  Mogelijk spreekt hij intussen wat beter
  Amerikaans/Engels om de leiders wat gemak-
  kelijker te benaderen. In ons land schijnt
  het zelfs in het Nederlands niet eens te
  lukken, zelfs al spreken ze abn krijgt
  men de mening niet over het voetlicht.
  Nee wat mij betreft, mag de Nederlandse
  politiek nog steeds naar het buitenland
  toe verwóórd worden door een échte spreekstalmeester en Ivo Niehe zou dat best voor zijn rekening kunnen nemen. Zijn
  feeling voor de aanpak van mensen is van
  beduidend goeie kwaliteit geworden.
  Grapje van mij? Om den donder niet. We kunnen in Nederland best één uitstekend
  geïnformeerde Regeringsvoorlichter goed
  gebruiken en bedenk eens wie er nog meer
  zoveel talen vloeiend spreekt en zich overal kan vertonen én van goede huize is!
  Laat de Regering maar door bureaucraten
  geleid worden, maar het gezicht naar bui-
  ten toe heeft dringend een face-lift nodig. Een vast goed representatieteam
  dat vele talen spreekt kan dan vast de
  communicatie gaan verbeteren en dat ipv
  50 Kamerleden teveel, is een goede ruil!
  Erger je dus niet als er vandaag of mor-
  gen weer in een taal gestunteld wordt…
  het kan beter en daar moet zeker ook wél
  een woord Frans bij! Je maintiendrai!

  Reactie door Madelief — maandag 28 augustus 2006 @ 18.00 uur

 31. Lubbers schrikt even, zegt dat de oplossing van onderen moet komen en laat zich daarna niks meer van zich horen, dat is wat ik verwacht.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 28 augustus 2006 @ 19.25 uur

 32. Best wel wijze woorden!
  Lubbers laat dus JP een beetje vallen… wie weet, misschien loopt het voor het CDA slecht af (net als toen met Brinkman)!:-))

  Reactie door Wakker! — maandag 28 augustus 2006 @ 21.03 uur

 33. Denemarken met goede sociale regelingen is onlangs credit-land geworden.,

  Het buitenland heeft meer schulden in Denemarken, dan Denemarken in het buiten land., Ook Noorwegen is zo,n land!

  Kijk je naar de docu : Bowling for Columbine, van Michael Moore., zie je precies de cda/vvd politiek die tot
  ellende en een zeepbel economie leidt!

  Denk niet dat er in het hart van Rutte en Balkenende plaats is voor iemand anders als Rutte en Balkende!

  Reactie door Gerrit — maandag 28 augustus 2006 @ 21.11 uur

 34. De peilingen wijzen er -onbegrijpelijk overigens- steeds meer op dat rechts weer lekker ligt bij de bevolking. Hoewel de media dagelijks bol staan van de “vruchten” van het beleid van deze regering, lijkt het tegengeluid verstomd.

  De mensen moeten weten dat het -zeker nu het ietsje beter lijkt te gaan- tijd is om de sociale kant van de maatschappij ook weer gezond te maken.

  De mensen moeten weten dat hun belastingcenten worden verkwist aan deelname aan de oorlog van Bush, hetgeen ons niets dan ellende brengt.

  De mensen moeten weten dat een stem op rechts een garantie is op verdere sociale verslechteringen.

  Laat het de mensen weten!

  Reactie door J3roen — maandag 28 augustus 2006 @ 21.12 uur

 35. Maar, gelukkig, zijn er ook nog andere mensen. Mensen, zoals Ruudje Lubbers, die zich niet bang laten maken, maar zeggen waar het op staat.

  Als wij samen onder leiding van deze inspirerende figuur, de moed hebben om de handen ineen te slaan en schoon schip te maken, dan zal de werkman en zijn nijvere huisvrouw binnenkort weer een veilig blokje om kunnen maken…

  Reactie door Boudewijn — maandag 28 augustus 2006 @ 22.22 uur

 36. Ik dacht: laat ik eens op de blog van Jan Marijnissen kijken (voor de eerste keer) want ik ben geinteresseerd in zijn denkbeelden, vind hem duidelijk en beschaafd overkomen. Ik overweeg SP te stemmen.Hoe reageren de sympatisanten, leden op het Haagse nieuws en artikelen. Het viel me op dat velen mopperig, lawaaierig, onnozel, soms zo puberaal zich afreageren. Er zijn hoop ik ook leden of anderen die in hun reactie een positieve bijdrage kunnen leveren. Ik denk dat de SP daar meer aan heeft. Of is reageren in jullie ogen altijd afkatten, schelden, sarcasme? Daar komen we niet ver mee. Links, de SP kan het ook niet alleen!

  Reactie door elsjefiederelsje — maandag 28 augustus 2006 @ 22.26 uur

 37. Lubbers met zijn werk kampen, kiezer past op je tellen met deze slimme vos, wat een positieve grondhouding in een keer, noemt het maar verkiezings retoriek hij is zelf ook een van de politici die aan de verharding van de maatschapij meewerkte.

  Reactie door schoenmaker — maandag 28 augustus 2006 @ 22.31 uur

 38. Toch heeft Lubbers B3 aan elkaar geplakt en daarmee de tijd gecreeerd voor Pastors en soortgelijken om zich op de verkiezingen voor te bereiden én bovendien de regeringspartijen meer tijd gegeven om de huidige propagandamachine op gang te brengen (“oh, het gaat toch zo goed”).

  Tof van Lubbers dat hij dit even meldt -we zien graag verdeeldheid in de cda gelederen- maar wellicht had hij zijn kaarten beter uit kunnen spelen…

  Reactie door J3roen — maandag 28 augustus 2006 @ 22.35 uur

 39. van de uitspraken van Lubbers , zal die Balkenelende niet warm of koud worden !
  Hij is toch de baas van het CDA ; ze hebben hem weer opnieuw gekozen als Boegbeeld voor de Christelijk-Asociaal politiek .

  Reactie door Fred — dinsdag 29 augustus 2006 @ 10.44 uur

 40. Hoi Wilbert, en wat wordt haar gegund? Weinig..vanwege haar uiterlijk..
  Zo oppervlakkig is het dus in nederland
  Respect voor haar dat ze haar goede hart heeft behouden….Dat het haar goed moge gaan

  Reactie door cynthia — dinsdag 29 augustus 2006 @ 11.26 uur

 41. Wat wil Lubbers nou bereiken met dit sentimentele verhaal?
  Het CDA staat pal achter de VVD! Ik vind het eerlijk gezegd nogal hypocriet…laat hem dan naar de SP gaan en zeggen: jullie hebben gelijk, jullie zien het goed!
  Hij zit toch niet meer in de politiek..
  Of laat hem een oproep doen om links te stemmen…Voor kansen VOOR IEDEREEN!!!
  Ach hij zal wel een zakcentje hebben gekregen voor deze speech

  Reactie door cynthia — dinsdag 29 augustus 2006 @ 11.30 uur

 42. als dhr. lubbers het beleid van balkenende hekelt, zou hij beter uit het cda moeten stappen samen met van agt. dan pas laat hij blijken, dat hij het echt meent. nu zet ik er toch mijn vraagtekens bij. of hij moet met de verkiezingen op een andere partij gaan stemmen.

  Reactie door maayke jong-doppen — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.17 uur

 43. Standjes worden gegeven in het kamertje van Blakenelende ; mag Lub daar niet meer komen ?

  Reactie door Fred — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.30 uur

 44. 36. Velen hier zijn al heel lang lid en ook actief lid. Je wordt dan wel eens een beetje cynisch. Elsje, de woede wordt meestal veroorzaakt door egoistische eigenheimers die hier het kapitalisme komen prediken en ons voor werkschuw en vooral dom tuig uitmaken. Neem maar van mij aan dat we (ik kan eigenlijk alleen maar voor mezelf spreken) naar buiten toe juist uiterst positief zijn. Ik zou zeggen join the club om samen van Nederland weer een land te maken waar het zonnetje voor iedereen schijnt en niet alleen voor de rijken.

  Reactie door kaatje — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.46 uur

 45. 25.En dat wordt betaald door het verhogen van de huren.

  Mark Rutten met z’n sociale gezicht, volgens mij zit dat op een andere plaats en heeft hij i.p.v. een kotsgebaar ons zijn ‘kont’laten zien en eerlijk gezegd is dat een bijzonder lelijk gezicht.

  8 jaar over zijn studie moeten doen dit alles terwijl zijn moeder zijn overhemden voor hem streek.
  Verwend jochie, zal ook niet zoveel belasting over zijn erfenis willen betalen, zijn moeder \had hem al gewaarschuwd. Sta ik hier voor jou te strijken en alles wat we ermee verdienen gaat zo dadelijk naar de fiscus.
  Wie niet steelt of niet erft die moet werken tot hij sterft mij niet gezien denkt hij.
  Misschien voert de VVD de kindersterfte weer in in Nederland, zij heeft daar geen enkel probleem mee houden ze meer over voor zichzelf als het maar een ander zijn kinderen zijn.
  Goede voedingsstoffen tijdens zwangerschap belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Oef de VVD is zich rot geschrokken dat kunnen we niet hebben ontwikkelde intelligente arbeiderskinderen.
  Aardappeleters moeten het wederom worden er komen teveel HBO-ers, de koek wordt te dun.
  Een smerig ventje die Rutte een manipulator eerste klas, rijp voor The Bold And The Beautifull.

  15. De heer Lubbers heeft op een slinkse manier dit rompkabinet mogelijk gemaakt. Een wolf in schaapskleren. Trap niet in al die leugenachtige PR stuntjes vlak voor de verkiezingen.

  44. Is cynisch een degradatie van een persoon en positief denken een voorwaarde Kaatje?
  Sommige mensen hebben heel wel het recht op enig cynisme. De luxe van positief zijn heeft niet iedereen dacht ik zo.
  De SP sluit hopelijk niemand uit.
  Nooit gehoord dat de psychologie zegt dat de enigszins negatieve mensen de meest realistische kijk op het leven hebben.
  Al die glamour-praatjes van als je het wilt kun je alles bereiken in het leven laten we maar bij de onrealistische VVD kiezers die hebben het alleen over zichzelf.

  Reactie door Henny — dinsdag 29 augustus 2006 @ 15.45 uur

 46. @36Elsje

  Jan Marijnissen is ook een beschaafd en gewaardeerd debater.
  De ironie wil dat ik wilde dat Jan nu eens wat minder politiek beschaafd en correct zou handelen. B3 schijnt bv toch beslissinen rond A6 A9 te nemen terwijl er was afgesproken dat er tot de komende verkiezingen geen besluiten rond controversiele zaken zouden worden genomen.
  Ik zou inmiddels, als het maar even kan de SP graag meteen een motie van wantrouwen zien uitbrengen.

  Ik kom op de site verder ook vaak politiek geente informatie, interessante achtergronden en geschiedenis tegen.
  Het gebral dat er soms ook uit komt kan afschrikken, echter :it takes all sorts to make a world en een vrije website zoals deze.
  Wat rechtse bijdragen soms ter berde brengen is echt erger!

  Reactie door maria — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.07 uur

 47. De VVD is aan het VERWAAYEN !

  Reactie door Weiss — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.30 uur

 48. Enige geloofwaardigheid zou inhouden door onmiddelijk uit de partij te stappen.
  Woorden zonder daadkracht!

  Reactie door Sinne Tolsma — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.51 uur

 49. Henny, ik bedoel met cynisme iets anders dan sarcasme. Het was enkel om aan te geven dat het niet zo verwonderlijk is dat velen aan de onderkant van de samenleving cynisch zijn geworden als reactie op elsjefiederelsje. We zijn het dus volledig eens. Maar als we niet meer positief kunnen denken, is er geen hoop meer en ook geen toekomst, dan kunnen we ons maar beter meteen ophangen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 29 augustus 2006 @ 17.08 uur

 50. @ 36 elsje etc.

  Zo, kwam jij voor het eerst eens even kijken? Je bedoelt spioneren??
  En dan gelijk maar in de sloopreactie gekropen?
  Weet je, ga eens leren kijken naar mensen die met hart en ziel opkomen voor een betere samenleving. En dat doen we NIET alleen op jouw manier. We zullen moeten knokken, elsje etc, om die zetels bij elkaar te krijgen en dat zgn ‘beschaafde’ geneuzel heeft niet gewerkt in het verleden. Dus ACTIE, open MIND en ongehoord tekeer gaan in Den Haag! Eerder zullen die rakkers niet luisteren.

  Reactie door Gloria — dinsdag 29 augustus 2006 @ 18.02 uur

 51. Gloria ik vind dit echt een ongehoorde achterdochtige reactie op Elsje,@36.

  Reactie door maria — dinsdag 29 augustus 2006 @ 19.04 uur

 52. off topic Gloria: Ik heb ook wel eens op andere politiek sites rond gekeken om te weten wat daar speelt, hoe de achterban in elkaar steekt.
  Ik heb er op 1 ook mijn mening gegeven omdat deze dat toestond..
  Wat is daar mis mee?

  Reactie door maria — dinsdag 29 augustus 2006 @ 19.08 uur

 53. Ik heb niet alle reacties gelezen maar wat mij betreft heeft Lubbers ‘a good point’. Misschien gaat hij ook wel SP stemmen??? :)

  Zonder gekheid, ik kreeg deze week een opmerking op mijn SP-speldje: ‘Ik hou daar niet van, dat is propaganda net als die kopdoekjes’ (waarmee ze dus islamitische vrouwen bedoelde, volgens de spreekster zijn de hoofddoekjes propaganda voor een Jihad). Jammer dat het in Nederland zó ver is gekomen….

  Reactie door Monique — dinsdag 29 augustus 2006 @ 22.44 uur

 54. …en het trieste is dat deze trend vooralsnog onomkeerbaar lijkt. Het ergste hebben we nog niet gehad. :/

  Reactie door Tim Engelbart — woensdag 30 augustus 2006 @ 9.40 uur

 55. Tim We hebben het ergste wel gehad als we het tij met elkaar keren.
  Daarvan zijn we wel afhankelijk van de politiek. Met elkaar de SP aansporen om, lef en media kundig te betrekken.

  Reactie door maria — woensdag 30 augustus 2006 @ 18.16 uur

 56. Ik vind het eigenlijk best gezellig, dat socialistische jargon hier op de site :)

  Ik vind idd dat Lubbers een beetje raar doet door eerst mee te werken aan JP-III, en dan het te bekritiseren. Maar goed, het is een stap, misschien dat wat mensen er over na gaan denken of zo?

  Reactie door MC — donderdag 31 augustus 2006 @ 19.02 uur