‘Als Bos niet kiest, doet de kiezer dat wel’

Ronald van Raak is Eerste Kamerlid voor de SP. Vandaag verscheen onderstaande opinie in de Volkskrant.

Als je Drees opensnijdt, dan is hij zo rood als een kreeft, merkte ooit een liberale tegenstander op over minister-president Willem Drees, de PvdA-leider die na de Tweede Wereldoorlog vier kabinetten leidde. Dit kunnen we Mark Rutte misschien horen zeggen over Jan Marijnissen, maar niet zo snel over Wouter Bos.

Drees was een pragmatische bestuurder, die leiding gaf aan de ‘doorbraakpartij’ PvdA en veel mensen wist te winnen voor een sociaal-democratische politiek. Bos lijkt niet meer te geloven in de verworvenheden van de sociaal-democratie. Dit in tegenstelling tot veel van zijn partijgenoten. Vorige week pleitte een aantal PvdA-leden voor een ‘nieuwe doorbraak’ (Forum, 24 augustus) die de partij het middelpunt zou moeten maken van een nieuwe sociale beweging, waartoe zij de vakbonden, maar ook de SP rekenen. De PvdA zou afscheid moeten nemen van haar huidige liberale koers en meer oog moeten hebben voor traditionele sociaal-democratische opvattingen over bijvoorbeeld werkgelegenheid en sociale zekerheid. Dit pleidooi werd eerder ook gehouden door Paul Kalma, directeur van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, in zijn boek Links, rechts en de vooruitgang (2004).

Ik zie uit naar een PvdA-programma met mooie sociaal-democratische standpunten, maar dit is niet genoeg. Veel hangt ook af van de keuzen van de leider, die het papieren programma moet vertalen in praktische politiek. De komende verkiezingsmaanden wordt duidelijk of Wouter Bos de leider wordt die de sociaal-democratie aan de macht brengt. Bos wil een ‘bindend leider’ zijn, zo stelt hij in Dit land kan zoveel beter (2006), waarin hij zijn premierschap aankondigde. ‘Binding’ was ook het uitgangspunt dat Jan Peter Balkenende noemde in zijn boek Anders en beter, dat hij schreef in aanloop naar de verkiezingen van 2002. De vraag is waaraan politieke leiders ons willen binden.

Drees sloot als premier compromissen met andere partijen, maar bleef voor tegenstanders én partijgenoten herkenbaar als sociaal-democraat. Hij was tegen privatisering van nutsbedrijven en pleitte voor meer inspraak van werknemers en kleinere inkomensverschillen. Dat gold ook voor Joop den Uyl, de sociaal-democratische premier in de jaren zeventig, die streed voor ‘spreiding van kennis, macht en inkomen’. Hij accepteerde dat in de politiek stapjes worden gezet, maar bleef onvermoeibaar uitleggen dat een kleine koerswijziging een schip naar een heel andere haven leidt. Wim Kok forceerde tijdens de paarse kabinetten een ideologische breuk.

Tijdens de Den Uyl-lezing van 1995 riep premier Kok op tot ‘een definitieve verbreking van de ideologische banden met andere nazaten van de socialistische beweging.’ Daarbij deed hij een beroep op het boek Socialisme op sterk water van Paul Kalma. Tien jaar later schreef diezelfde Kalma in Links, rechts en de vooruitgang hoe dit afscheid van de ideologische veren de PvdA in een identiteitscrisis heeft gestort. Een goede leider van de sociaal-democratie dient de sociaal-democratische idealen met overtuiging uit te dragen en bondgenoten te zoeken om haar verworvenheden te verdedigen. Of Bos daarvoor de beste man is, valt nog te bezien. Zoals de technocraat Kok zijn vingers brandde aan de WAO, zo onbeholpen lijkt Bos zich nu te vertillen aan de AOW. Bos lijkt het geloof in de verzorgingsstaat te zijn verloren. In zijn boek schrijft hij dat mensen minder bereid zijn te betalen voor collectieve voorzieningen. Om het draagvlak voor de sociale zekerheid te redden zouden mensen die meer betalen ook meer moeten profiteren. Dat is eerder een liberale dan een sociaal-democratische gedachte.

Volgens Maurice de Hond acht de helft van de huidige PvdA-kiezers het mogelijk dat zij in november SP stemmen. Diezelfde achterban voelde zich ook vorig jaar bij het Europese referendum beter vertegenwoordigd door de SP. Opinieonderzoeken zoals In het zicht van de toekomst van het SCP laten zien dat de meerderheid van bevolking onverminderd veel waarde hecht aan organisatie van de solidariteit en bescherming van de sociale zekerheid. Steeds meer voormalige PvdA’ers hebben de nestwarmte van de sociaal-democratie intussen wél teruggevonden bij de SP.

Op 22 november kan een stevig fundament worden gelegd voor een werkelijk sociaal-democratisch beleid. De uitnodigingen daartoe van Femke Halsema en Jan Marijnissen liggen op tafel. De SP is een goede bondgenoot voor een sociaal-democratische politiek. Met de vakbonden hecht de SP veel waarde aan collectieve regelingen, bijvoorbeeld in de zorg en de sociale zekerheid. Zij gelooft niet dat georganiseerde solidariteit een schaduw is van het verleden. Maar de door veel mensen gevoelde behoefte aan sociale cohesie en gemeenschapszin dichterbij kan brengen.

Bos zegt een voorbeeld te nemen aan de bevlogen Den Uyl, maar lijkt meer op de zwijgende Kok. Als hij niet kiest, zullen de kiezers dat voor hem doen. En zullen zij duidelijk maken wie de nieuwe leider wordt van de sociaal-democratie.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 29 augustus 2006 :: 9.30 uur

92 Comments

92 reacties

 1. Wouter Bos hoort de PvdA niet te leiden !
  Het is het neefje van Rutte , met dezelfde ambities .

  Reactie door Fred — dinsdag 29 augustus 2006 @ 11.33 uur

 2. [...] Een fragment uit een opiniestuk van Ronald van Raak, Eerste Kamerlid voor de SP:Bos zegt een voorbeeld te nemen aan de bevlogen Den Uyl, maar lijkt meer op de zwijgende Kok. Als hij niet kiest, zullen de kiezers dat voor hem doen. En zullen zij duidelijk maken wie de nieuwe leider wordt van de sociaal-democratie. Klik hier voor het stuk met de titel ‘Als Bos niet kiest, doet de kiezer dat wel’. [...]

  Pingback door Weblog SP afdeling Heerlen :: Durven kiezen — dinsdag 29 augustus 2006 @ 11.46 uur

 3. Heel goed verhaal!
  Uiteindelijk geeft de keuze voor echte solidariteit en een socialer beleid, ook meer betrokkenheid, waardoor de desintresse in de politiek kan worden doorbroken.

  List bedrog en leugen, hebben te lang aan het roer gestaan in ons land. Er zijn er gelukkig steeds meer die dit beginnen in te zien. :D :D :D

  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — dinsdag 29 augustus 2006 @ 11.48 uur

 4. Voor de goede orde : in de tijd van willem Drees , waren er meer vechters !

  Reactie door Fred — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.03 uur

 5. Dit had ik nog niet gezien, vandaar mijn reactie bij “NAT Nederland”,

  Volgende maand verschijnt zijn boek:

  Het Rijke Rooie Leven.

  Ik ben er benieuwd naar.

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.10 uur

 6. Als de sociaal-democraten zwak in hun schoentjes staan, komen meteen de profiteurs de sociale stelsel afbreken.

  Het is mogelijk dat straks met de “hulp” van Bos de SP uiteindelijk de volledige doorbraak bewerkstelligt.

  Reactie door walking bull — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.14 uur

 7. Wie is die Bos ; kan ik hem ergens van ?
  wat heeft hij bereikt voor Jan de Arbeider ? wat heeft hij gedaan voor de sociaal zwakkere ? ………………….

  Reactie door Fred — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.16 uur

 8. Ik denk dat heel veel PvdA kiezers dankzij dit uitstekende stuk van Ronald dit maal voor Jan Marijnissen zullen stemmen.

  Reactie door Chantal — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.23 uur

 9. Zeker een goed verhaal.. Maar wat doen die PvdA/SP-twijfelaars als de verkiezingen van 22 november weer dreigen uit te lopen op een strijd tussen PvdA en CDA? Een herhaling van de vorige verkiezingen lijkt mij in die zin niet ondenkbaar.

  Reactie door Martijn — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.33 uur

 10. Ik kies alvast voor (vice) premier Jan Marijnissen!

  Reactie door Peter van der Klein — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.34 uur

 11. Ik weet niet was Bos wil, maar ik weet wel wat hij niet wil, en dat ik regeren met de SP.
  Ik had een beetje hoop dat Bos toch de juiste keuzes zou maken, en een beetje toneel speelde, om rechts niet te verliezen, maar dit vervloog helemaal toen hij terug kwam op de Afganistan beslissing.
  Als iemand militairen stuurt onder het mom ‘opbouwen’ terwijl iedere ‘two bit’ eikel weet dat het een ‘full scale’ oorlog is, in gigantische bergen, waar Russen en amerikanen hun tanden op stuk gebeten hebben, ben je het premierschap niet waardig.

  Als mensenlevens minder belangrijk zijn dan amerika-kontekruipen, discwalificeert hij zich.

  Wel ben ik vóór uitzending naat Afganistan, maar dan met hulpgoederen en medicijnmen.
  Er mogen zelfs een maar militairen mee om, dit te beschermen.
  Dan kweek je pas goodwill.

  Reactie door Alexander — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.39 uur

 12. Is Jan eigenlijk wel zo rood als een kreeft?
  :)

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.39 uur

 13. Een VVDèr hoef je niet eens open te snijden om te zien dat het om geld gaat.

  Democratie kun je ook wel weglaten, dit slaat nergens meer op en het woord volkpartij al helemaal nergens op.

  Woord vrijheid gaat nog op voor hen die welgesteld zijn, de rest wordt de keel seeds verder dichtgedrukt en van vrijheid kun je al helemaal niet meer spreken, omdat men zich in allerlei bochten moet wringen om aan een fatsoenlijk inkomen te komen.

  Nee de woorden VVD zijn totaal failliet, dat men dat zelf ook in gaat zien, maar niet wil bekennen, is aan de totale leegloop van de VVD te zien.

  Men wil de veldslag, die zeker zal ontstaan met Rutte en Rita, gewoon ontlopen en weer het bedrijfsleven in.

  Ja ja, eerst de nodige afbraak politiek gelanceerd, waar men zelf achteraf natuurlijk veel baat bij heeft als men uit de politiek stapt.

  De terugkeer naar vroegere tijden waar de werknemer nog slaaf was en een hongerloon met lange werkdagen had, is weer teruggekeerd.

  Onder het mom van de vergrijzing, gaat men ook deze veldslag, met een niets ontziende glimlach en recht door zee en niets ontziend en niet omziend, aan.

  Ik vrees het ergste, de PVDA is namelijk niet veel beter en van het CDA hoeft men ook geen sociaalbeleid te verwachten.

  Een rode regering…we zullen zien.

  Reactie door e.krul — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.44 uur

 14. Goed verhaal Ronald.
  Martijn 4, ik denk dat je weer gelijk gaat krijgen. In het stemhokje gaan ze dan weer voor de PVDA in de angst dat het CDA anders de grootste wordt. Het is aan ons de mensen uit te leggen dat een stem voor de SP een stem richting een links kabinet is i.p.v richting een afschuwelijke coalitie van PVDA en CDA waarin de VVD agenda onverminderd de boventoon zal voeren. Zo’n kabinet zie ik binnen 1,5 jaar uiteen vallen, waarna het CDA en de VVD een minderheidskabinet gaan vormen en links volledig buiten de boot valt.

  Reactie door kaatje — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.56 uur

 15. Het ouderwetse socialisme is dood, en werkt aantoonbaar niet, we moeten dus naar een meer pragmatisch socialisme, de PVDA heeft dat in de gaten, de SP niet.

  Reactie door Stephan — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.58 uur

 16. En toch ben ik heel bang dat CVVDA dicht in de buurt van de 70 zetels gaat komen.

  Deze verkiezingen zullen gaan over de AOW/pensioenleeftijd, behoud aftrek hypotheek en de problemen met minderheden.

  En zolang CVVDA mensen bang kan maken dat hun huis minder waard word, ze na hun 65 mee moeten betalen of dat ‘lunks’ niets doet aan straattuig.. ben ik bang voor een tweede rechtse winter…

  Reactie door De Linkse Lonsdaler — dinsdag 29 augustus 2006 @ 13.00 uur

 17. Beste E.Krul,
  De v.v.d. komt er tenminste eerlijk voor uit een partij voor de rijken te zijn. Hun verkiezingsprogram is , wat men er ook van vindt, in ieder geval duidelijk.
  Andere partijen, de s.p. uitgezonderd, zijn nog steeds zeer vaag over wat ze willen.
  Voor de kiezer is het nu heel gemakkelijk; of de s.p. of de v.v.d..

  Reactie door Jan Bert Kuipers — dinsdag 29 augustus 2006 @ 13.05 uur

 18. Dromen zijn bedrog, maar het zou wel mooi wezen om eens een linkse coalitie als kabinet te hebben.

  Reactie door RedStar — dinsdag 29 augustus 2006 @ 13.18 uur

 19. Goed verhaal, maar voor mij is het al duidelijk: SP stemmen.

  Alleen vindt ik dat de SP veel meer het voortouw moet nemen, ook op TV. Het verkiezingsprogram van de VVD had men van de kaart moeten vegen op TV. De oorlog in Irak/Afghanistan noem maar op : veel meer publiciteit maken; STRIJDEN!

  We willen toch niet wéér een VVD/CDA/klein rechtse regering(hoewel je nooit weet hoelang dát nou weer stand zou houden……….

  Reactie door Frank — dinsdag 29 augustus 2006 @ 13.56 uur

 20. 18 Frank Eens Roep ik ook al een tijdje, meer lef, het is strijd en hard tegen hard, feller te keer gaan dan volgt de nodige media publiciteit vanzelf.!

  Reactie door maria — dinsdag 29 augustus 2006 @ 14.06 uur

 21. Geweldig dat Femke Halsema en de SP samen de uitnodiging de deur hebben uitgedaan, zou Bos nog steeds in Engeland bij Blair op bezoek zijn om te horen wat hij moet denken en zeggen?

  Reactie door henry — dinsdag 29 augustus 2006 @ 14.36 uur

 22. 13. Krul vanmiddag bij standpunt NL wad nog bijna 30% van mening dat de VVD een partij voor iedereen is, zo ook een vrachtwagenchauffeur.
  Waar ik veel banger voor ben is dat VVD-ers die zich niet herkennen naar het CDA overlopen en dan doet her er niet zoveel meer toe of de SP zetelwinst haalt en samenwil met de PvdA.
  Dan wordt het wederom eem CDA VVD-kabinet en kan de CDA het VVD beleid verder uitvoeren. In haar programma geeft ze wel geld uit maar zegt niet met welke bezuinigingen die betaald moeten worden.
  Het CDA is een wolf in schaapskleren. Laat de SP ingaan op het CDA programma i.p.v. de meest naaste partij een te vallen.
  Daarmee graaft ze haar eigen graf.
  Ik vind dit oerstom.
  De SP moet het CDA en de VVD zwakker maken, noet de PvdA.
  Ik begrijp dit totaal niet. Linkse mensen die de PvdA niet zien zitten gaan vanzelf wel over naar de SP.
  Gevaarlijk spel zou ik zeggen alleen gericht op kortetermijndenken en het zelf weghalen van stemmen bij de PvdA i.p.v. het CDA.

  Reactie door Henny — dinsdag 29 augustus 2006 @ 15.00 uur

 23. Jan, ik ben bang dat dat laatste stukje tekst ‘wishfull thinking’ is.
  De kiezers laten zich helaas gemakkelijk bespelen door politici. Gouden bergen worden beloofd want het is weer verkiezingstijd.
  Aan de andere kant als nu nog iemand die zorg behoeft, jong is of een uitkering heeft op de vvd stemt is hij niet goed bij zijn hoofd. Maar hoeveel kiezers trekt de sp bij de vvd weg? 0 ben ik bang.
  Hopelijk krijg je toch gelijk.

  Reactie door stan — dinsdag 29 augustus 2006 @ 15.04 uur

 24. Het is toch wel erg deprimerend om te lezen dat een socialistische sp’er zich zorgen maakt over de sociaal-democratie in Nederland.
  Nu maar afwachten wanneer de SP opgaat in de PvdA.

  Reactie door hutspot — dinsdag 29 augustus 2006 @ 15.05 uur

 25. 14 Gezien bovenstaande Kaatje ben ik het niet geheel met je eens.
  Nog geen reactie van de SP op het VVD-CDA programma dát zijn de werkelijke gevaren van deze tijd. Wuillen we doorgaan met een VVD-CDA kabinet dan moeten we vooral zorgen dat het CDA méér stemmen haalt dan de PvdA en de Sp wederom buiten spel staat anders dan als oppositiepartij. We hebben gezien wat je dan in te brengen hebt de laatste jaren, nul, nul. Het CDA zal dan vrolijk op ‘de SP-aanpak van de PvdA meeliften en als lachende derde er met de buit vandoorgaan.

  Reactie door Henny — dinsdag 29 augustus 2006 @ 15.08 uur

 26. De aanpak van de verkiezingen lijkt mij een zeer eenvoudige opgave voor de oppositiepartijen.

  IPV te piepen over alle “mooie” verkiezingspraatjes (leugens), herrinner de mensen er maar eens aan wat er nu werkelijk gepresteerd is de afgelopen 5 jaar.

  Ik doe vast een voorzetje:
  Associale WIA
  Lastenverzwaringen
  Leugenachtige ministers

  En vooral maak de kiezer duidelijk dat de “kadootjes” straks op de derde dinsdag in september niets meer zijn dan een verkiezingsstunt.

  Reactie door Stephan — dinsdag 29 augustus 2006 @ 15.26 uur

 27. Stephan , op de derde dinsdag worden geen kadootjes uitgedeeld .
  Maar het zou voor oppositiepartijen goed zijn de kiezer eens op te zadelen met “de geschiedenis ”
  De mens heeft een klein geheugen voor deze zaken en vaak wordt uit gewoonte weer opnieuw voor ellende gekozen .

  Reactie door Fred — dinsdag 29 augustus 2006 @ 15.33 uur

 28. Ter overdenking.

  Daar een mens snel iets vergeet, waar hij zelf niet bij betrokken is, heb ik schoenendozen vol met krantenknipsels uit de Volkskrant toen die krant nog niet besmet was met de tekenen der vooruitgang.
  Hier een artikel uit 1994 en ga maar nadenken hoe het allemaal zo heeft kunnen gebeuren. Waar was de Politiek?
  http://members.home.nl/h.hiensch/Op-naar-het-einde.doc

  Reactie door Henk.H — dinsdag 29 augustus 2006 @ 15.38 uur

 29. Er zijn nogal wat á-sociale (lees: rechtse vernederlanders)wezens is dit land die vooral voor ‘t eigen belang stemmen…

  Reactie door Lezer — dinsdag 29 augustus 2006 @ 15.38 uur

 30. Er zijn nogal wat á-sociale (lees: rechtse vernederlanders) wezens in dit land die vooral voor ‘t eigen belang stemmen…

  Reactie door Lezer — dinsdag 29 augustus 2006 @ 15.39 uur

 31. Goed stuk Henk , bedankt !

  Reactie door Fred — dinsdag 29 augustus 2006 @ 15.50 uur

 32. @29 en 30

  Dat geld ook voor de “potverterende” (lees: linkse vernederlanders) nederlanders

  Niets menselijks is ons vreemd ;)

  Reactie door Stephan — dinsdag 29 augustus 2006 @ 15.57 uur

 33. @ Fred

  De eerste berichten zijn toch dat er allerlei lastenverlichting zou worden doorgevoerd, en dat past prima bij het korte termijn geheugen van de kiezer (die denkt toch niet verder dan 3 maanden terug)

  Juist die geschiedenis is het handvat voor de oppositie, de kiezer moet er aan herrinnerd worden dat we door de huidige coalitie eerst de recessie in zijn geouwehoerd, en dat de huidige economische opleving echt niet het gevolg van het gevoerde beleid is. De economische opleving is ondanks het gevoerde beleid niet dankzij.

  Reactie door Stephan — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.01 uur

 34. Als je niet wéér vier jaar CDA/VVD wilt is het misschien toch beter om PvdA te stemmen. Alleen met Bos is er nog niet veel duidelijkheid.
  Er is toch wel een risico van het ‘Tony Blair effect’ als Bos linkse taal spreekt maar daar niet echt naar handelt.

  Reactie door Edward — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.02 uur

 35. Henny, ik denk dat het zaak is zo dicht mogelijk bij een meerderheid in de kamer te komen met partijen die echt nog wat voor de mensen willen doen. De PVDA heeft jaren lang in een regering gezeten waarin een VVD beleid gevoerd werd. Daar moeten we vanaf en dat gaat alleen maar lukken als de SP heel groot wordt en er maar genoeg mensen zijn die per se een christelijke partij willen ondersteunen, maar dan van het CDA naar de CU overstappen. Een SP met 20 zetels en een CU met 7 zetels geven een garantie voor vuurwerk in de kamer. Ik heb zo langzamerhand liever de VVD dan de PVDA, want de VVD geeft in ieder geval aan schijt te hebben aan de kleine werkende man, de uitkeringsgerechtigden en de kleine ondernemer, de PVDA denkt er net zo over, maar draait in verkiezingstijd altijd weer hetzelfde linkse riedeltje af, bij elkaar gejat uit SP voorstellen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.03 uur

 36. Den Uyl..man daar noem je een Leider met hoofdletter..alleen al het feit,dat Ome Joop zo veel misnoegen opwekte bij rechts..zegt al genoeg,hij bleef met rechte rug voor zijn principes staan.
  In 1986..dus vlak voor zijn overlijden heb ik hem zien speechen in de Technische Universiteit…wat een charisma en wat een inhoud…Jan doet mij hieraan denken en Mark Rutte is gewaarschuwd..Het worden hele leuke items tussen Jan en Mark denk ik..sorry Wouter.

  Reactie door eric — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.12 uur

 37. Nooit zal ik het TV-interview met Wouter Bos (in 2003) vergeten, waarin hem als kersverse partijleider werd gevraagd het streven van de PvdA in een notendop aan te geven. Na lang aarzelen kwam Bos met het Finse bedrijf Nokia aanzetten, en een Amerikaans bedrijf waarvan ik de naam heb vergeten: die zouden als voorbeelden dienen.
  Dit is kenmerkend. Onlangs heeft Bos eindelijk kleur bekend en gezegd de voorkeur te geven aan een coalitie met het CDA (en dus niet een linkse coalitie). Een derde partij erbij leek hem maar lastig.
  Het is voor de SP zaak, dat, als zij al de kans zal krijgen aan een coalitie deel te nemen –welke kans mij bijzonder klein lijkt-, niet zo veel water in de wijn te doen dat zij haar uitgangspunten verloochent.

  En inderdaad, Hutspot (nr. 24): de partijleider van de SP moet er niet naar streven “de leider van de sociaal-democratie” te worden. De SP behoort links daarvan te blijven.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.20 uur

 38. dat is wat er nodig is “misgenoegen opwekken bij rechts ” dat is wat de PvdA totaal mist ( rechts moet kokhalsen )

  Reactie door Fred — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.21 uur

 39. (27) Fred

  Als je de kiezers opzadelt met de geschiedenis van de afgelopen jaren, zullen ze zich ook afvragen…..
  WAAR WAS DE OPPOSITIE??
  en dan vooral de pvda…
  Ik tel het zielige gedoe rond Hirshi Ali ff niet mee

  Reactie door Warrior — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.34 uur

 40. Ik denk dat het ook heel belangrijk is voor de SP heel duidelijk aan te geven wie er gaan profiteren van een coalitie met de SP. Dus geen vage termen als “koopkrachtverbetering voor uitkeringsgerechtigden”, dit zegt de meeste mensen namelijk niks. Gewoon procenten aangeven met hoeveel deze mensen er dan daadwerkelijk op vooruit zullen gaan en dit keiharde inzet maken in de onderhandelingen. Bos blijft toch vaag, hier is de winst te behalen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.42 uur

 41. off topic??

  Ik hoorde zojuist op de radio dat de absolute armoedegrens is berekend.
  De strikte E680,= en de iets minder strikte: E740,=. Daar de bijstandsnorm iets hoger ligt zou dus iedereen hiervan moeten kunnen leven…. (E800 voor alleenstaanden.)
  En nu komt het allermooiste: dit was een berekening uit het jaar 2000!!!!! (We zijn ruim 6 jaar verder!!!)
  En ach ja… nog geen tijd gehad om het door te berekenen!!! Wat voor zin heeft het dan om hiermee naar buiten te komen?? Allemaal ingehuurd door de VVD??

  Ik heb maar een seconde nodig om dit door te berekenen. VERDUBBELEN!
  Dus moet die bijstandsnorm drastisch omhoog en de rest ook!

  Reactie door Gloria — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.43 uur

 42. Je moet in dit “politieke klimaat “een paar pitbulls hebben , die die lui eens flink aanpakt .
  Nederland gaat ten onder aan dit soort SOAP’s : iedereen (PvdA , VVD , CDA , LPF ) doet het met een ander en kijken van elkaar af wat “populair “is bij een domme kiezer .

  Reactie door Fred — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.49 uur

 43. Mensen wordt wakker de gevaarlijkste partij, ondanks alles wat niet goed daaraan is is NIET (sorry Jan) de PvdA maar toch echt het CDA de meest onbetrouwbare partij die zegt anders te zijn maar erger is dan de VVD.
  Die hebben allang een accoordje gesloten.

  Reactie door Henny — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.50 uur

 44. Er is maar een verkiezingszin die Jan moet herhalen tot in het oneindige:
  SP GEEFT WELVAART AAN IEDEREEN!

  Geen geneuzel over procentjes, geschiedenissen en allerlei discussies die mensen met een korte spanningsboog toch niet gaan volgen. Niet moeilijk doen, maar makkelijk. Een goede one-liner onthoud het volk beter dan al die weliswaar eerlijke redenaties. En juist op zo’n one-liner worden de vragen vanzelf wel gesteld. Dan kan Jan ze van repliek dienen.
  We moeten af van het imago dat de SP er alleen maar is voor de zwakkeren. Dat geeft de burger geen moed en dat is ook de waarheid niet.
  Kort en duidelijk moet het volk nu VOORGOED weten dat de SP staat voor alle lagen van de bevolking. Kwestie van eerlijk delen.

  Reactie door Gloria — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.51 uur

 45. Dan schiet je wel in de voeten van Balkenelende .

  Reactie door Fred — dinsdag 29 augustus 2006 @ 17.02 uur

 46. 41. Dat is inderdaad een schandalig bericht! 6 jaar inflatie, 6 jaar nul-lijn, 6 jaar huuropslag, in deze 6 jaar is ook de huurtoeslag verlaagd en de zorgverzekering verdrievoudigd. Zo snel berekend houdt dit in dat die bijstandsuitkering met een ruime 30% omhoog moet. En 20% voor WIA en WW, die ook al jaren op de nul-lijn worden gehouden.

  Reactie door kaatje — dinsdag 29 augustus 2006 @ 17.04 uur

 47. Goed verhaal Ronald.
  Martijn 4, ik denk dat je weer gelijk gaat krijgen. In het stemhokje gaan ze dan weer voor de PVDA in de angst dat het CDA anders de grootste wordt. Het is aan ons de mensen uit te leggen dat een stem voor de SP een stem richting een links kabinet is i.p.v richting een afschuwelijke coalitie van PVDA en CDA waarin de VVD agenda onverminderd de boventoon zal voeren. Zo’n kabinet zie ik binnen 1,5 jaar uiteen vallen, waarna het CDA en de VVD een minderheidskabinet gaan vormen en links volledig buiten de boot valt.

  Reactie van kaatje — dinsdag 29 augustus 2006 @ 12.56

  kaatje is dan wel vergeten dat de PvdA de onderhandelingen zal gaan voeren (net als het CDA dat nu deed met Lubbers) omdat het nou eenmaal “gebruikelijk” is dat de grootste partij de onderhandelingen opstart. Wouter Bos zal nimmer de VVD als “bondgenoot” kiezen omdat dit de PvdA tot de ondergang zal leiden. Bos word in dat geval terug gefloten door het partijbestuur.

  Maar het is nog helemaal niet het geval dat de PvdA met het CDA zal gaan regeren hoor. Ik ben een SP-man en geloof er zeker in dat er weer een trio als regering zal komen, maar dan een linkse regering.

  We zullen het zien op 22 november wat Nederland echt wil (als de mensen teminste GAAN stemmen).

  Reactie door Edgar Dolman — dinsdag 29 augustus 2006 @ 17.08 uur

 48. Edgar, Bos prefereert de VVD boven de SP. Dat is appeltje, eitje. We hebben onder paars gezien tot watvoor beleid dat leidt. De PVDA heeft overigens de partijraad afgeschaft, al die meningen van al die voorzitters en leden vonden ze maar lastig.

  Reactie door kaatje — dinsdag 29 augustus 2006 @ 17.18 uur

 49. @43
  Juist.

  Reactie door Jofel — dinsdag 29 augustus 2006 @ 17.25 uur

 50. VVD : Regeren in het ongereimde

  Reactie door Fred — dinsdag 29 augustus 2006 @ 17.58 uur

 51. Een aardig verhaal van Ronald, maar ik ben wel een beetje geschrokken van de verheerlijking van die heilige Willem Drees.Weet Ronald dan niet dat de woningnood in ons land veel langer geduurd heeft dan nodig was? Dat komt omdat de arbeiderslonen niet te veel mochten stijgen, want de industrie moest worden opgebouwd.Daarom moesten de huren laag blijven en dat betekende dat niemand geld wou steken in woningbouw.
  De samenwerking met de KVP van Romme betekende veel subsidie aan de boeren (de boterberg)Die is uiteindelijk betaald door die arbeiders die zelf margarine aten!De boter is veel later aan de russen verkocht voor een appel en een ei; Die hebben er hun vliegtuigen mee gesmeerd, want voor consumtie was ze niet meer te gebruiken.

  Reactie door Aad Sweep — dinsdag 29 augustus 2006 @ 18.05 uur

 52. Over die heilige Willem Drees zou ik nog graag een heleboel ander zaken vertellen, maar dat komt misschien nog wel eens in een andtre vorm

  Reactie door Aad Sweep — dinsdag 29 augustus 2006 @ 18.07 uur

 53. @ Gloria (41):

  Het jaar 2000? Was dat niet nog het pre-euro-tijdperk?

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 29 augustus 2006 @ 18.13 uur

 54. @ 52 Olav Meijer

  Ja Olav, het lijkt wel eeuwen geleden!
  Help!!! Wat hebben we allemaal laten gebeuren??? Nooit meer rechts in godsnaam, de verloedering moge duidelijk zijn.

  Reactie door Gloria — dinsdag 29 augustus 2006 @ 18.33 uur

 55. Gloria Voor zover de introductie van de euro: Wij hebben dit niet laten gebeuren, er is ons niets gevraagd. Geen referendum, gewoon ingevoerd.

  Reactie door maria — dinsdag 29 augustus 2006 @ 18.54 uur

 56. En was die Duijsenberg ook geen PvdA-er?

  Reactie door Aad Sweep — dinsdag 29 augustus 2006 @ 20.28 uur

 57. Ik denk ook dat de SP er goed aan zou doen om zich, in de aanloop naar de verkiezingen toe, heel duidelijk tegen het asociale en onchristelijke beleid van het CDA af te zetten. Daar schuilt het echte (rechtse) gevaar en bovendien zit er een ontevreden achterban voor wie de stap naar de SP heus niet zo groot is. Ontevreden PvdA-kiezers weten de weg vanzelf wel te vinden, dus morren op de PvdA lijkt me geen verstandige keuze.

  Reactie door Ton — dinsdag 29 augustus 2006 @ 20.46 uur

 58. @ 57 Ton

  Helemaal mee eens. Geen geflirt vooraf!!
  Keihard dat CDA van die C ontdoen en het volk (in de camera!!) duidelijk maken dat dit beleid ONCHRISTELIJK is.

  Reactie door Gloria — dinsdag 29 augustus 2006 @ 21.01 uur

 59. De media zetten W.Bos op een voetstuk als de nieuwe Messias. Opiniepeiler M.de Hond stelt aan zijn respondenten de vraag “denkt u dat Bos over het water kan lopen?”. En hupsakee, in de peilingen krijgt de PvdA er weer tig zetels bij. W.Bos heeft met zijn Tupperware praatjes allang dealtjes gemaakt met Het Kapitaal.Hij zoekt verder zijn heil bij D66 en GroenLinks omdat zij geholpen hebben Balkenende 2 te laten sneuvelen. De SP heeft t.o.v. de PvdA afwijkende voorstellen om een gezonde verzorgingstaat te vormen. Derhalve wil Bos liever niet met de SP regeren omdat zijn carrière in het gedrang komt.

  Reactie door Rudolf — dinsdag 29 augustus 2006 @ 21.11 uur

 60. Mensen, neem nou eens één ding van tante Hermie aan:
  Het doet nul komma nix ter zake wie de grootste partij wordt. Het gaat uitsluitend om de totale machtsverhoudingen.

  Wat de VVD betreft:
  ‘Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen.’

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 29 augustus 2006 @ 22.00 uur

 61. Zo als het er nu uitziet gaan de linkse oppositie en de huidige coalitie geen van tweeën een meerderheid halen. De SP kan wel proberen kiezers bij de PvdA weg te halen maar dat gaat rechts niet in de problemen brengen. Er zijn gewoon te weinig linkse kiezers voor een linkse regering. De SP kan het beter bij de CDA aanhang gaan proberen. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat al die CDA stemmers echt heel enthousiast zijn over het huidige CDA. Wouter Bos weet dit alles waarschijnlijk al lang en laat zich daarom niet uit over mogelijke coalitiepartners. Waarom gokken op een linkse coalitie die hoogstwaarschijnlijk niet eens een meerderheid haalt?

  Reactie door Martin — dinsdag 29 augustus 2006 @ 22.50 uur

 62. Wat een onzin allemaal. Als de PvdA dezelfde opvattingen had als de SP of als de VVD dan zou het wel in die partijen opgaan. Accepteer toch gewoon dat de PvdA minder links is als de SP en veel linkser dan het CDA en de VVD.
  Samenwerken, dat moet er gebeuren ipv op elkaar te vitten anders krijgen we gewoon weer Balkenende III en dat wil zowel de PvdA als de SP niet!!

  Reactie door Karin — dinsdag 29 augustus 2006 @ 23.02 uur

 63. Rudolf ik denk dat Wouter wel over het water kan lopen, want hij weet de paaltjes te staan!! (dit is ook niet grappig).

  Reactie door Gonda — woensdag 30 augustus 2006 @ 0.21 uur

 64. Gloria, Olav , De vorige maatstaf voor armoede was uit 1979! Dus er moest nodig iets aan gebeuren.

  Volgens dit nieuwste onderzoek, gebaseerd op het jaar 2000, is 1 euro en 57 cent genoeg voor al het dagelijkse eten :ontbijt, lunch en avondmaaltijd.

  Dit onderzoek is gebaseerd op een Amerikaanse methode: Je bent niet arm zolang je kan eten , wonen en je kunt bedekken. (Met 1 stel kleding) Dus niet meer als 1 stuks (onder)Broek, Jas…..

  Toch is hier ruimte voor, een little bit MORE krant, huisdier. Ja in 2000 mischien nog wel.

  Terwijl Europa wel goeie normen voor armoede heeft: Als je minder dan 60% van het gemiddelde inkomen hebt, ben je arm.

  In deze defenitie zijn er minder armen onder Tjechen als Nederlanders. Dit kan niet objectief zijn in de ogen van het CPB,
  zo meet je alleen de inkomensverschillen. Juist. Die willen we natuurlijk helemaal niet meten.

  Vandaar deze nieuwe methode gebaseerd op wanneer een Amerikaan Voedselbonnen krijgt.
  Uit het land van Katrina en de absurde inkomensverschillen.

  Reactie door pjotter — woensdag 30 augustus 2006 @ 6.27 uur

 65. cpb moet zijn scp ,asociaal en cultureel planburo mijn verstand is tanende na al die goedkope groente en ongeopendde rekeningen. Alle gifsla met blikjes sardientjes( 20 eurocent!) van de Aldi

  Reactie door pjotter — woensdag 30 augustus 2006 @ 6.45 uur

 66. Het probleem van groote partijen is dat totaal niet naar de onderlagen van de partij wordt geluisterd , zo is dit ook het geval in bedrijven , overheid , het volk .
  In de 2e kamer en in raadkamers van gemeente worden deze vaak niet ingelicht over de gang van zaken ; dus eigenlijk een groot communicatieprobleem ; het is overigens vreemd dat bij ministers ; ministers verantwoordelijk zijn voor wat in voorgaande geschiedenis verantwoordelijk zijn ; zo zie je dat nu weer met de problemen bij de NS ! door de markwerking is dit bedrijf gigantisch gaan blunderen : zo is dat met het zorgstelsels : conclusie : hoe meer de overheid publieke diensten gaat prvatiseren , hoe grotere rotzooi het gaat worden ; de vraag is wat levert nu uiteindelijk op ? Zo is het ook gesteld met het VVD-/CDA- beleid : waar zijn zij in nu mee bezig ? Oorzaak —> gevolg van bepaalde beslissingen worden totaal niet overwogen . Er zijn een behoorlijke hoeveelheid WAOers eruit gegooid : ga maar HARD werken ;hoe ? ; geen enekele werfgever is bereid de extra kosten te aanvaarden ,in aangepast werk en werkomgeving voor deze mensen : de uiteindelijke kosten komen nu op rekening van de gemeentes , via een bijstanduitkering . zo is het ook gesteld bij mensen die vanaf hun 40 jaar wekloos worden ; komen die nog wel aan het werk ; NEEN ,wat de werkgever heeft geen interesse in oudere werknemers ; ze zij ze zelfs , aan het dumpen !
  Ook deze zaken en veel meer van deze gevallen is de politiek dood !

  Reactie door Fred — woensdag 30 augustus 2006 @ 9.06 uur

 67. tja kaatje het partijbestuur is dan misschien wel afgeschaft maar “oude” prominenten maken wel degelijk nog iets uit binnen de partij. Uiteindelijk is het wel de kiezer die bepaald, das waar.

  Wouter Bos zal niet met de VVD gaan regeren, daar ben ik heilig van overtuigd (net als dat ik er van overtuid ben dat de PvdA de grootste partij zal gaan worden). Wouter zal naar de kiezer gaan luisteren die massaal links zullen gaan stemmen. In dat geval zal de PvdA de meeste rechtse partij van de nieuwe (linkse) regering zijn. Het is bijna te mooi om waar te zijn.

  Reactie door Edgar Dolman — woensdag 30 augustus 2006 @ 9.10 uur

 68. @16 De Linkse Lonsdaler @26 Stephan @22 Henny
  de manipulatieve peilingen,[die er zo nodig moesten komen na P. Fortuyn] en de niet nacontroleerbere stemcomputers zorgen er wel voor dat we weer met dezelfde politieke zooi komen te zitten,is mijn mening,neem daarbij de media die alleen maar spreekt over VVD,CDA,PVDA en de cirkel is weer rond.
  dat niemand dit ziet….
  en vooralsnog denkt iedereen dat we het anders kunnen laten worden met Stemmen en de verkiezingen.
  ik weet niet of ik hier nog in moet geloven,men heeft al zo lang schijt aan de mensen.
  noem het een complot theorie voor mijn part,maar ik ben er werkelijk bang voor.

  Reactie door iew — woensdag 30 augustus 2006 @ 9.32 uur

 69. Politiek is gewoon Stoer Brallen , tot implementatie komt het nooit !
  Wergevers wensen gewoon bepaald groeoperingen van de samenleving niet , ondanks dat deze de juiste opleiding en ervaring bezitten : De regering brullen alleen IEREEN MOET HARDWERKEN om de sociale voorzieningen te handhaven ; wat gaan deze er verder aan doen ; NIETS

  Reactie door Fred — woensdag 30 augustus 2006 @ 9.41 uur

 70. Ben wel benieuwd naar dat boek van Raak, rijk en rood lijkt mij een tegenstelling.

  Wat een waardeloze uitzending van Nova gisteren over de armoedegrens. Meneer Schnabel had keurig wat rekensommetjes gemaakt, wat hoog tijd werd en doet niet aan politiek.

  En dan Agnes Kant de boel becommentarieren vanuit een politiek standpunt dat het een schande en weet ik niet wat was. Ze had beter kunnen zeggen dat ze blij was dat het sociaal minimum boven de armoedegrens ligt, maar dat het nog steeds geen vetpot is.

  Nee, ze praatten volledig langs elkaar heen.

  Reactie door klukkluk — woensdag 30 augustus 2006 @ 9.45 uur

 71. Ton (57). Die ontevreden PvdA kiezers weten al jarenlang dat ze ontevreden zijn, maar in het stemhokje kiezen ze uiteindelijk toch maar weer voor hun oude “socialistische” partij.En dit ondanks de mededeling van Kok dat ze niet socialistisch meer zijn, en het optreden van Bos waaruit dit dagelijks blijkt.
  Zolang er in de PvdA top geen mensen opstaan die zeggen: nu is het genoeg, wij stappen er uit en beginnen iets anders, zo lang wordt het niets met de politiek in ons land.Telkens als er iemand opstaat die tegen de VS, tegen Israël en/of tegen de NATO is,dan wordt die op een elegante manier weggewerkt. Denk b.v. eens aan Rob v. Gijzel.En er zijn meer voorbeelden in de PvdA geschiedenis.Dikwijls kiezen die mensen dan nog “op tijd” voor hun baantje, een enkeling laat zich wegwerken!

  Reactie door Aad Sweep — woensdag 30 augustus 2006 @ 10.03 uur

 72. Orthodox C.D.A. zal ongetwijfeld stellen
  dat niemand van het concert des levens een
  program krijgt. Mogelijk meent het dat zij
  dat wel krijgen, hebben en denken te kunnen presenteren. Nostalgisch denk je dan aan al die hartveroverende harmonie-
  orkesten, die onderling goed op elkaar af-
  gestemd waren of werden.
  Nu er gesepareerd wordt gespeeld en het
  C.D.A. de voorkeur lijkt te geven aan een
  koperen blaasorkest zijn de critieken dui-
  delijk waarneembaar, die het niet ter harte wil nemen, maar alras moet binnens-
  kamers worden toegegeven, dat het als
  ‘schallend koper’ te boek staat in de ge-
  schiedenisboekjes, ook gesepareerd van elk
  religieus-ethisch denken.
  Schallend koper zijn en de liefde voor en van de medemens zijn versmolten tot een klomp ellendig aanzien ja, wat dat be-
  treft is er voor het zgn vooruitstrevende
  c.d.a. geen “C” meer bij en de weg terug is al in gang gezet, nu er onvoldoende toekomstperspectief werd geboden…..door
  kvp, ar, chu,geworteld in dit collectief.
  In grazige groene weiden vind ik mis-
  schien nog de aanwijzing om een origineel
  veldboeket van samen te stellen. Dat is dus een kwestie van ‘schikken’, of hevig
  schrikken op 22 november a.s.
  Als ‘links’ de voorrangsweg verkiest, dan moet ‘rechts’daar rekening mee houden
  en wil het kiezend Nederland de pas af-
  snijen, dient het zelf beducht te zijn op
  grote snijwonden, waar zwaluwenstaarten
  geen kans zullen zien de littekens te doen verdwijnen en de samenleving er ge-
  tekend door zal uitzien.
  Zelfs op de lagere school werd het al
  als één van de weinige Latijnse kreten bijgebracht: ora et labora (bid en werk), dus bidden alleen (dat het ‘van bo-
  ven wel zal komen’) is niet genoeg! Er
  moet ‘gewerkt’ worden en stevig in de bus geblazen. Al dat halfzachte gezucht heeft
  in alle opzichten gebrek aan frisse lucht opgeleverd om ‘fatsoenlijk’ te overleven.
  Het woord ‘zuurstof’ werd door de elite
  wel heel selectief en dubbelzinnig toe- gepast.
  Principieel kiezen voor SP, Groen Links of PvdA, of wie zich op integere argumen-
  ten wil aansluiten is een KEUZE en niet een ‘noodsprong’. Dat is mogelijk toch
  kiezen voor een orkest dat in de thuis-
  hoort in de residentie van ons land, zeer gemêleerd maar ook gemotiveerd.
  Daar is voor velen het smartelijk wach-
  ten op!
  Nederland zal wel massaal overgaan tot
  Steeds Preciezer Afrekenen, als twee kop-
  jes koffie á 2 eurootjes, dus omgerekend
  Ned.Fl. 8,81 moeten gaan kosten (zonder
  fooi, op een ‘gewone stand’).
  Tja, dan zijn de huizen ook een stuk
  meer waard om indirect de fiscus aan zijn
  inkomsten te helpen: ja we hebben het door van die wisseltruc, dat is dus onbe-
  hoorlijk én váls spelen en het gaat me inmiddels door merg en been! U ook?

  Reactie door Madelief — woensdag 30 augustus 2006 @ 10.06 uur

 73. Het grote probleem in de nederlandse politiek is de PvdA.De andere (al of niet neo)-liberale partijen zijn wat dat betreft minder gevaarlijk, die lopen meer in de gaten. Het is onder christenen al lang duidelijk dat het CDA niet christelijk is, maar het is helaas onder socialisten of sociaaldemocraten nog steeds niet duidelijk dat de PvdA niets meer met haar “roots” te maken heeft.De enige echte socialisten zitten in de SP, maar helaas is daar ook al een tendens te bespeuren die een aantal linkse mensen met vraagtekens opzadelt.Voeg daarbij nog de gevaren van stemfraude met de stemcomputers (waar de SP nog nooit iets over gezegd heeft)en je begrijpt waarom veel van die echte linksen al hebben afgehaakt, zowel als lid, alsook als kiezer.Daarom geloof ik niet in prognoses van 20 of meer SP-zetels.

  Reactie door Aad Sweep — woensdag 30 augustus 2006 @ 10.28 uur

 74. Beste Jan, blijf nu gewoon maar koershouden en hou op met dat kinderachtige vergelijken. Bos is bos en de SP is de SP. De SP kan toch alleen maar regeren als ze werkelijk de grootste partij is en dus geen (of zeer weinig) compromissen hoeft te sluiten. Elk compromis kan de SP de kop kosten bij een volgende verkiezing.

  De SP kan naar mijn mening alleen regeren als semi-dictatoriaal regime. Binnen een democratie vervagen de socialistische idealen tot een sociaal-democratie zoals de PvdA dit voorstaat.

  Reactie door JeePee — woensdag 30 augustus 2006 @ 10.31 uur

 75. De sp zou zijn kiezers niet bij pvda of cda moeten zoeken, maar bij die mensen die zich bedonderd voelen door de politiek. En dat zijn er heel veel. Zeker goed voor 40 zetels. Maar zolang de sp zich graag wil profileren met Haagse politiek zal dat wel niet gebeuren.

  Reactie door hutspot — woensdag 30 augustus 2006 @ 11.24 uur

 76. Wat er met de PvdA moet gebeuren is : filteren wie wel in de partij van de Arbeid thuis hoort en welke niet ; zi’n Duis.. , Kok… ,…. horen niet is de Partij van de Arbeid ! Het zijn lui die prima passen in de VVD kliek ; zo is ook die Woutertje Boskaubouter een replica van Rutte .

  Reactie door Fred — woensdag 30 augustus 2006 @ 11.55 uur

 77. Ik zou Wouter Bos niet graag open snijden,hij heeft welliswaar geen blauw bloed,maar toch zeker paars.Ik heb het gevoel dat de regering nu al voor de verkiezingen beklonken is.Wouter en Maxim Verhagen zijn te vriendelijk voor elkaar.

  Reactie door Maan arkenbosch — woensdag 30 augustus 2006 @ 11.57 uur

 78. Ook aan de buitenkant kan je bij politici opmaken wie zij zijn ;Die Bos zet je zo in de hoek , met zijn populaire stijl .

  Reactie door Fred — woensdag 30 augustus 2006 @ 12.46 uur

 79. (75) (76) (77)
  Hè hè.Dit zijn dingen die ik al jaren roep!
  Gelukkig begin ik wat meer medestanders te krijgen. Maar misschien gedt dat ook wel voor die anderen, die zich nu ook beter kunnen uiten op deze weblog.Ingezonden stukken bij de kranten worden te dikwijls geweigerd, is mijn ervaring. Hopelijk bereiken we nu wat meer mensen.

  Reactie door Aad Sweep — woensdag 30 augustus 2006 @ 13.57 uur

 80. @ Hermie Kreeft (60):

  Dat is toch niet helemaal waar, tante Hermie. Want de leider van de partij, die met de grootste fractie uit de verkiezingen komt, krijgt in principe het initiatief in de coalitieonderhandelingen en heeft daarmee een zeer sterke positie en prima mogelijkheden om het de ene of de andere kant op te sturen. Als het CDA (of de VVD) de grootste fractie zou krijgen, staat het ongeveer vast dat we dezelfde godvergeten coalitieregering krijgen als de afgelopen jaren. Als de PvdA als sterkste uit de bus komt, bestaat er een kans op een PvdA/CDA-coalitie, en een miniem kansje -gesteld al dat de verkiezingsuitslag dat getalsmatig mogelijk zou maken- op een linkse coalitie.
  Dus: het doet er wel degelijk toe, welke partij de grootste wordt!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 30 augustus 2006 @ 17.41 uur

 81. @ Pjotter (64/65):

  En je post ook nog op de verkeerde plaats, Pjotter. Het zij je vergeven na al die gifsla en sardineblikjes van Aldi. We nemen er toch wel kennis van, als niet vergiftigd voedsel voor de geest.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 30 augustus 2006 @ 17.47 uur

 82. Olav Meyer (80)
  Er is geen schijn van kans dat er een linkse coalitie komt, zelfs niet als de PvdA de grootste wordt, wat ik verwacht, met een linkse meerderheid (wat ik niet verwacht)De kaarten zijn reeds lang geschud en verdeeld: er komt een PvdA-CDA regering, en als ik me niet vergis zijn de belangrijkste posten al ingevuld!
  Er zal wel een nuanceverschil zijn met Balkenende II en III, want dat heeft het CDA momenteel hard nodig voor zijn imago (christelijk, weet je wel). Binnen het CDA zijn er wel krachten die Balkenende IV zouden willen met CDA-VVD, maar die zullen het deze keer verliezen van de meer “sociale” CDA-ers.Het CDA is nog steeds geen politieke eenheid, bedenk dat wel!!.
  Wat dat betreft ben ik het bijna eens met tante Hermie, het is niet zó belangrijk wie de grootste wordt; er zijn slechts nuanceverschillen! We worden in elk geval grandioos belazerd (excusez le mot) wie er ook gaat regeren.

  Reactie door Aad Sweep — woensdag 30 augustus 2006 @ 18.04 uur

 83. Aad heeft helemaal gelijk.

  Reactie door Hermie Kreeft — woensdag 30 augustus 2006 @ 20.02 uur

 84. Beste mensen, op de site Armoede is een politieke keuze kunnnen wij best het een en ander uitdiepen. Let wel het meest belangrijke moeten wij nooit uit het oog verliezen de SP is een arbeiders-partij voor arbeiders met of zonder werk, dan met een uitkering of met een pensioen opgebouwd in het arbeidsverleden.
  Met arrogantie valt niet te bereiken alleen de waarheid (wanneer heb ik dat meer gehoord) is te bereiken wat leugenaars onder het tapijt vegen.
  Ik heb een kleine aanzet gevonden uit 1976 zie @127 van mij, op Armoede is een politieke keuze.

  Reactie door Henk.H — woensdag 30 augustus 2006 @ 23.56 uur

 85. @ Aad Sweep (82):

  Zoals ik al had aangegeven, acht ik ook zelf de kans op een linkse coalitie bijzonder klein. (Nog net niet nihil). Dat heb ik al lange tijd op dit weblog aangegeven.

  Maar zelfs als de PvdA de grootste fractie wordt, is een PvdA/CDA-regering niet verzekerd. Het CDA kan immers, net als in 2003, een coalitie om lullige en vergezochte redenen opzettelijk doen mislukken.
  (In 1977 had de PvdA 10 zetels gewonnen en had ze veruit de grootste fractie, maar de coalitiebesprekingen werden door de christelijken op het laatste moment getorpedeerd, zodat binnen een vloek en een zucht aan de dinertafel de regering Van Agt/Wiegel tot stand kon komen, met een zeer kleine parlementaire meerderheid).
  Dus: ik ben me terdege ervan bewust dat het niet alles zegt wie de verkiezingen wint. Waar het mij alleen om ging, was: het doet er WEL toe wie het initiatief kan nemen, al is dat ook weer niet definitief beslissend.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 31 augustus 2006 @ 11.19 uur

 86. Olav , je heb een goede kijk op de wereld ; de aankomende verkiezingen ,zullen geen gevolg hebben dat de regering links gaat worden ; maar wat wel van belang is , om zoveel mogelijk
  “linkse ” figuren in de 2e kamer komen ; dit ter compensatie van alle rechts georienteerde figuren .
  De keuze voor een linkse regering wordt mede bepaalt door de maatschappelijke toestand .
  Bovendien heeft de SP ,naar mij kennis , niet zoveel regeer-ervaring en achterban , die strategisch beleid voorbereiden ( zie de PvdA ; deze hebben een aantal onderzoek/advies instellingen ).

  Reactie door Fred — donderdag 31 augustus 2006 @ 13.00 uur

 87. @86 Fred, álle begin is moeilijk en niemand die beweert dat het een eenvoudige
  klus zou worden, voor niemand, dus ook niet voor de SP. Echter, noem mij één par-
  tij die beter dan de SP voet bij stuk
  houdt, als dat nodig is en NEE zegt als
  het NEE moet zijn. Te flexibele oppositie
  is dan niet meebuigen maar juist stram
  staan en als iemand daar ervaring mee heeft opgedaan is het wel Jan Marijnissen
  zelf. Alle weerstand ondervonden heeft het
  voordeel immuun te zijn geworden voor elke
  vorm van zich te laten manipuleren. Vakmanschap is in je vingers weten te hou-
  den van wat je hersens hebben bedacht!
  Onervaren ben je dan niet meer, maar wel
  doorkneed in het al reeds van verre zien
  aankomen van tegenargumenten en daarop te
  anticiperen. Anders? Hoe dan Fred? Groet!

  Reactie door Madelief — donderdag 31 augustus 2006 @ 14.07 uur

 88. @74…JeePee: “Elk compromis kan SP de kop
  kosten bij een volgend Kabinet”! ???
  Welnee, dat is bangmakerij! Als de dood
  dat er mogelijk een links roodgekleurd
  blok zou ontstaan. Een coalitiepartner die
  ook het beste met de burgers voorheeft en
  zich inschikkelijk weet op te stellen is nu precies waar het in een samenleving op
  neerkomt! Voornemens in een negatieve spi-
  raal begroeten dus niet dé oplossing, nee!
  Teveel links in de Kamer betekent dat er
  mogelijk of heel kort of niet geregeerd
  gaat worden. Teveel rechts i.d. met ster!
  Om de zaken in balans te houden moet er gedacht en gewerkt worden aan een direct én indirect stabiel te houden evenwicht.
  Dat kan niet met teveel jaknikkers en te
  veel querulanten, daar komt filosofie en
  wiskunde bij te pas, statistieken heren!

  Reactie door Madelief — donderdag 31 augustus 2006 @ 14.22 uur

 89. 86. Fred, dat de SP geen mensen zou hebben die beleidsmatig en strategisch sterk zouden zijn is een fabeltje dat door andere partijen mn de PVDA in het leven is geroepen. De SP heeft een wetenschappelijk bureau dat wordt geleid door Ronald van Raak, politicoloog, filosoof en hoogleraar (als ik me niet vergis) en een achterban van 45.000 leden waarin meer dan genoeg toppers en talenten zitten.
  Bij een van de vorige verkiezingen waren op de kandidatenlijst opzettelijk de titels voor de namen gezet om voor eens en voor altijd af te rekenen met dit soort fabeltjes.

  Reactie door kaatje — donderdag 31 augustus 2006 @ 16.41 uur

 90. ja, karin, maar ik denk, dat bos niet vergeten is, dat het cda zijn partij als een baksteen liet vallen.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 31 augustus 2006 @ 18.52 uur

 91. Kaatje , bedank voor jouw informatie !

  Reactie door Fred — vrijdag 1 september 2006 @ 11.21 uur

 92. Aad sweep, wacht maar af..als nederland nu voor rechts kiets komt de tweedeling tot stan..de rijke bovenlaag en de arme onderlaag en reken maar dat dan mensen wel links willen…eerst voelen in de portemonnaie dus! Want je komt niet niet meer aan het grote geld als je dit al niet hebt…kijk maar naar amerika

  Reactie door cynthia — zaterdag 2 september 2006 @ 17.29 uur