Meld- en steunpunt intimidatie

Beter Onderwijs Nederland – een vereniging waar ik onlangs tot het comité van aanbeveling ben toegetreden – heeft een meld- en steunpunt intimidatie geopend. Laat mensen in je omgeving het weten!

Op te veel onderwijsinstellingen gebruikt het management oneigenlijke middelen – intimidatie – om de docenten in een bepaalde richting te dwingen. Wanneer dit ten koste gaat van goed onderwijs vindt de vereniging BON dit ontoelaatbaar.

De vereniging roept daarom alle docenten op om gevallen van intimidatie door leidinggevenden bij dit Meldpunt te melden.

Om wat voor soort intimidatie gaat het? Het gaat om conflicten tussen docenten en hun leidinggevenden over de vorm en de kwaliteit van het onderwijs, waarbij leidinggevenden de docenten onder druk zetten. Dit kan door dreiging met, of uitvoering van:

1. disciplinaire maatregelen (bijvoorbeeld het afnemen van klassen, of het onder curatele van een andere docent stellen)
2. verslechtering van de arbeidssituatie (bijvoorbeeld overgang naar een lagere salarisschaal, niet-verlenging van een tijdelijke aanstelling, afnemen van vakantiegelden)
3. vermindering van de invloed op het onderwijs (bijvoorbeeld door organisatieveranderingen of door opgelegde onderwijsvormen en -modellen)
4. maatregelen die als neveneffect hebben dat critici minder stem hebben (bijvoorbeeld reorganisaties waarbij de critici op ‘ongevaarlijke’ plaatsen terecht komen)

Vaak worden de dreigingen impliciet geuit: ‘docenten die XXX niet onderschrijven passen niet op deze school’, of ‘het is niet meer van deze tijd dat critici van XXX zo’n sterke rechtspositie hebben’,

Een spreekverbod of spreekbeperking is een veel voorkomend onderdeel van deze intimidatie. De vereniging roept docenten eveneens op om beperking van de spreekvrijheid, expliciet of impliciet, te melden.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 08 september 2006 :: 9.55 uur

35 Comments

35 reacties

 1. Lijkt me een prachtig streven, echter de praktijk is anders.
  Ik zag laatst een onderzoek over een vliegtuigcrash waarbij een werknemer het slechte maintenance beleid naar buiten had gebracht. Zijn advocaat bereidde hem alvast voor met de volgende zin.” If you pursue this, beware that you’ll never work in this business again.”
  Ook al zou zo ‘n docent gelijk hebben, mensen houden niet van “verraders”. Ik denk dat zo ‘n docent er beter aan doet andere docenten aan zijn/haar kant te krijgen en het management eruit te werken.

  Reactie door kaatje — vrijdag 8 september 2006 @ 11.16 uur

 2. Ja , van bovenstaande opsomming gaat het onderwijs aan kapot :
  Er zijn vaak ook kijharde strevingen , om als docent in een hogere schaal te komen om een management functie te krijgen als bijvoorbeekd adj -en directeur .
  Vaak vergeten deze “docenten “die directeur worden wel een “schakelaar “om te zetten en te realisren dat zij directeur zijn en geen docent : dat betekent ander doelen en taken .
  Wel mooi om ambitie in het onderwijs in te bouwen

  Reactie door Fred — vrijdag 8 september 2006 @ 11.44 uur

 3. Ik denk trouwens dat de schaalvergroting van het laatste decennium ook bijdraagt aan deze duidelijke belangen botsingen. Een school van 10.000 leerlingen kan niet meer gerund worden door een gezellige geitenwollensokken leraar geschiedenis. Als scholen klein zijn is men onderling veel meer afhankelijk van elkaar, zijn de lijnen korter en heb je ook geen managementlaag nodig. Hooguit iemand om de administratie op orde te houden. Wederom een punt om rap met schaalverkleining te beginnen.

  Reactie door kaatje — vrijdag 8 september 2006 @ 12.34 uur

 4. @2 Fred
  een schoolhoofd of directeur moet tegenwoordig al verantwoording afleggen en in overleg met een overkoepelende manager van een scholengemeenschap beslissingen overleggen,zijn zijn eigenlijk al geen hoofdmeester of directeur van een school meer,alleen nog maar een uitvoerend marionet van die manager.
  het schoolhoofd/directeur beslist namelijk al niets meer.

  Reactie door iew — vrijdag 8 september 2006 @ 12.45 uur

 5. Het is zelfs op onze universiteiten al zo dat incompetentie en wangedrag in de “leiding” hoogtij vieren. Dat komt omdat “managers” boven komen drijven op andere kwaliteiten dan deskundigheid en competenties die relevant zijn voor de professie. In openbaar bestuur en politiek weten we daar trouwens ook alles van. Het zijn vooral arrogante ego’s.

  Een illustratief voorbeeld is het “zooitje” (ik citeer Prof. Hans Wijnberg, niet zomaar een onbenul, in Elsevier) dat in Utrecht honderden eeuwen reputatie aan het verkwanselen is. In de affaire Pieter van der Horst heeft het College van Bestuur een loopje genomen met de academische vrijheid. Maar erger nog is de affaire Peter Debye. Dit is helemaal een schande, zie:
  http://home.hetnet.nl/~alchemilab/alchemie/LimbDebye.htm
  Voor kenners leest dit als een thriller.

  Daar heeft het CvB een ordinaire hype gevolgd en volkomen voorbarig een “daadkrachtig” maar fout besluit genomen om een van onze alom gerespecteerde Nobelprijswinnaars te verketteren.

  Nobelprijswinnaar Veltman heeft zich daarover ook zeer boos gemaakt. Misschien is hij bereid om tot het comité van aanbeveling toe te treden.

  Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 8 september 2006 @ 13.20 uur

 6. Het is levensgevaarlijk dat universiteiten “commercieel” gaat worden ; dan krijg je namelijk managers die wel even gaan voorrekenen wat iets kost : wetenschapbedrijven is geen productie ,waar je direct een prijs voor kan vragen : Het is een puzzelwerk arbeid waar geen prijs voor wordt gevraagd ;Heel veel ontwikkelingen brengen indirect hun geld op :wat een groot gevaar is dat bepaalde wetenschap ontwikkelingen afsterven ; en iets wat afsterft kan pas na grott aantal jaren weer actief worden gemaakt .
  Dus managers oprotten uit het onderwijs .

  Reactie door Fred — vrijdag 8 september 2006 @ 13.39 uur

 7. Halvegaremanagercultuurexcessen.
  Het gaat maar door en door.
  Wat gaat het kosten om dit allemaal recht te zetten ?.

  Schaamteloos en stupide.

  Reactie door hendrik dieks — vrijdag 8 september 2006 @ 14.13 uur

 8. M.i is de wetenschap allang niet meer onafhankelijk van de commercie. Neem bijvoorbeeld het zwitserse rapport mbt umts masten. Plotsklaps is dit rapport het meest gezaghebbende, omdat de uitslag namelijk goed bevalt. Dat er geen gevaarlijke straling werd gemeten zegt veel over de onderzoeksmethode. Dat mensen klachten vermelden is dan ineens niet meer belangrijk “het zal wel psychisch zijn.”

  Reactie door kaatje — vrijdag 8 september 2006 @ 14.15 uur

 9. Het steunpunt kan meteen aan de slag.

  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2006/09_september/08/binnenland/0908_1000_Moslimdocente_weigert_hand.xml

  Reactie door hutspot — vrijdag 8 september 2006 @ 16.24 uur

 10. Die link van rtl doet het niet, maar dit is het bericht

  Moslimdocente weigert man hand te geven
  Een docente aan het Vader Rijn College in Utrecht is voorlopig geschorst omdat zij weigert mannen een hand te geven.

  Geloof
  De school legt de zaak voor aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De islamitische vrouw wilde na de zomervakantie uit geloofsoverwegingen plotseling geen hand meer geven aan mannen. Voor de vakantie had ze daar geen problemen mee.

  Voorbeeldfunctie
  De school vindt dat de docente een voorbeeldfunctie voor allochtone jongeren heeft en zich daarom moet conformeren aan de regels van de (openbare) school.

  Reactie door hutspot — vrijdag 8 september 2006 @ 16.27 uur

 11. Het zogenaamde Managerschap afschaffen. Kost alleen maar extra geld. Vroeger ging het toch ook zonder Manager.
  Een voorbeeldfunctie, niet alleen in de (openbare)school maar in alle scholen!

  Reactie door Elsa de Leeuwin — vrijdag 8 september 2006 @ 17.51 uur

 12. Nou, eerlijk gezegd zal ik godsblij zijn als ze in dit land van dat 3x wanggesmak af zijn!
  Ik bedoel… kus, zoen met je hele ziel en zaligheid. Maar om nou de ‘halve wereld’ per mens 3 afdrukken van de mond op je wang achter te laten vind ik echt niet nodig.
  Het is een domme gewoonte geworden en het zegt helemaal niets meer. Automatisme.

  En ja een hand? Nou, iemand zal maar een open wrat hebben. Dan is er toch iets aan de hand met je hand.
  Oke, misschien wel iets te ver gezocht. Maar laat elkaar toch in waarde. Als iemand dat echt niet wil, dan zullen we ons daarbij neer moeten leggen. Het komt rechts wel weer uit! Weer een negatieve ophef over niks bijzonders. Een hand… nou daar heeft Verdonk toch al haar punt gemaakt? Dacht ze nou echt dat die imam een uitzondering voor haar zou maken?
  Noem het maar: gekwetste ijdelheid!

  Nederland leer leven met mensen die nu eenmaal andere normen en waarden hebben.
  Die beleefdheidsvormen zeggen mij niets meer. Geef toe… een hand of 3x wanggesmak van Verdonk? Ik moet er niet aan denken. Iemand die zo de boel vernaggelt maakt daar niets me goed.
  Beschaving zit niet in een hand of een kus. Let op geheel de mens!

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 september 2006 @ 17.53 uur

 13. @ 12 was een reactie op @ 10 van hutspot

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 september 2006 @ 17.55 uur

 14. @12

  Mee eens. Vreselijk dat gezoen en handenschudden. Een buiging kan ook.

  Reactie door hutspot — vrijdag 8 september 2006 @ 18.24 uur

 15. Het zou prachtig zijn wanneer er ook zo’n steunpunt zou komen voor overheidsambtenaren, rijk, provincie, gemeente.
  Toch is het keiharde realiteit dat je waarschijnlijk persona nongrata wordt. Schandalig maar het is een feit. Niet alleen in bijv. Italië. “Italiaanse toestanden” zijn hier ook en misschien nog wel meer dan daar.
  In de eerste reactie van Kaatje treffend omschreven als: ” If you pursue this, beware that you’ll never work in this business again.”
  Ja het leven van een ambtenaar die de onderste steen wil boven halen en zijn medemensen echt wil dienen is als een thriller! Dus niets saai ambtenaarsleven maar spanning en sensatie. Maar niets voor niets. Aan het einde van het verhaal sta je wel in de kou met 0,0 salaris.
  Toch doen zo’n meldpunt voor ambtenaren!
  Wie neemt het initiatief?

  Reactie door le fonctionnaire — vrijdag 8 september 2006 @ 18.31 uur

 16. rare vraag staat het hoofd van zo’n school niet boven de manargers?
  zo ja dan is dat hoofd dat er al jaren zit toch net zo’n bleep.
  en is er niets te doen aan die bleep en bleeb foute managers,
  als de leraren het werkelijk willen,kan het ook zoals ze vroeger leerden,niet goedschiks,dan maar kwaadschiks,
  ik heb/ben werkzaam in de bouw,echt het kan stukken makkelijker,wat dreigen?met intimidatie/wat dreigen met oneigenlijke middelen,,
  dan vertrekt ie s’avonds,zeg +- 5 uur met de fiets? 2 cm lager,of met de auto 10 cm lager,
  aaa ik snap het al dat zijn oneigenlijke middelen,
  tja,,een probleem he,of zij doen het jaren en jaren,maakt hun niet uit als de centen maar gestort worden.
  of jij doet het ook,tja jij krijgt er niet voor betaald,maar wel de voldoening.

  Reactie door ad — vrijdag 8 september 2006 @ 19.10 uur

 17. @10 Hutspot
  Bedoel je deze zaak?
  http://www.cgb.nl/opinion-full.php?id=453055799

  Reactie door Edward — vrijdag 8 september 2006 @ 20.17 uur

 18. @17

  Nee, dat speelde vorig jaar. Het is wel zoiets. Rtl bericht over een docente. Stond vandaag op hun site.

  Wel een fraai om te lezen wat een vreselijke poeha er gemaakt word over het wel of niet schudden van een handje. Zou er nu echt niemand gezegd hebben hoepelen jullie allemaal even op met die flauwekul we hebben wel wat beters te doen.

  Reactie door hutspot — vrijdag 8 september 2006 @ 21.36 uur

 19. Er zijn ook (anti) zoenbuttons, om deze inde jaren ’80 uit zuidelijke landen opgekomen automatisme tegen te gaan. Maar, om bij het topic te blijven, zover is het in het onderwijs (gelukkig) niet gekomen.

  Reactie door Edward — vrijdag 8 september 2006 @ 22.05 uur

 20. Interessante reacties zo links en rechts. Ook het verhaal met veel plezier gelezen. Er zit wel een kern van waarheid in, sommige directeuren zijn omhoog gevallen docenten.

  Maar men vergeet de andere kant te vermelden, die meer dan eens voorkomt, namelijk het volgende: “Die docent is veelal eigenweis, egoïstisch, geen teamplayer, klagerig, gemakzuchtig, neemt niet graag iets aan van derden, laat staan van het management, trekt graag de deur van het klaslokaal dicht om achter die gesloten deur te acteren als was hij directeur”.

  Deze houding neemt hij ook mee buiten het klaslokaal en hij is derhalve niet of nauwelijks te managen. Ze zijn allergisch voor veranderingen, dat brengt namelijk werk met zich mee en het ging allemaal net zo lekker op de auto-pilot.

  In de docentkamer, ik kom er in vele, zijn de klaagzangen vaak niet van de lucht. Altijd wat, zelden wat goeds. Men leeft van vakantie naar vakantie en van periodiek naar periodiek en dat ventileerd men dan ook volop, tekort als men zich gedaan voelt.

  Je merkt dan ook direct welke docenten eigenlijk geen docent zouden moeten zijn. Het gebrek aan kwaliteit en natuurlijk authoriteit richting leerlingen vertaald zich direct in het geschrevene in bovenstaande alinea.

  Men wil ook veel te graag tussen de leerling staan ipv erboven. Men wil graag aardig gevonden worden door de puber en dat zijn de meteen ergste in zijn of haar soort. Door de gangen lopend komt je op vijftig meter afstand het kabaal en de herrie al tegemoet.

  Zijn er dan helemaal geen goede docenten? Jawel, die zijn er nog. Natte vinger……ik denk dat scholen draaien op 60 procent van de leraren en voor 100 procent op het ondersteunend personeel (die arme voetvegen). De rest…..ach….laat ik er maar geen woorden meer aan vuil maken, behalve dan dat sommige docenten een vet conflict verdienen met de directie.

  Dat laat onverlet dat de manager, de omhoog gevallen docent, vaak boodschappenjongen of meisje van het bestuur zichzelf eens zou moeten verrijken met een paar fatsoenlijke managementcursussen. Didactische kennis is één ding, kunnen managen en er zijn voor je personeel is een tweede.

  De waarheid ligt zoals altijd, ergens in het midden.

  Reactie door Teun — vrijdag 8 september 2006 @ 22.38 uur

 21. @ 14 Hutspot

  Ja, dat heeft echt iets! Zoals mensen in bv India dat doen. Handen samen en een lichte buiging. Zou Nederland sieren.

  Hier word je alleen maar verplicht elkaar aan te raken. Ouders die kinderen op de mond zoenen moeten daar mee stoppen.
  Moge dit bewaard blijven voor de toekomstige partners! Ook een kind heeft recht op privacy.

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 september 2006 @ 0.43 uur

 22. @ Le fonctionnaiare, 18.31
  Ik ben het helemaal met jou eens! Ik ben zo’n uitvoeringsambtenaar die niks anders wil dan het contact tussen “overheid” en de burger zo direct mogelijk te houden. Klanten met problemen moeten gewoon kunen aankloppen en ik vind het een plicht dat ik er alles aan doe om die klanten zo rechtstreeks mogelijk te woord te staan en te helpen met hun problemen! Maar dat wordt door bezuinigingen alleen al de nek om gedraaid omdat je daarvoor vaak de tijd niet meer hebt! En kritiek mag je eigenlijk nooit hebben, terwijl je wel jezelf een slag in de rondte werkt met alle frustaties vandien. Ik had deze zomer ook wel graag een drieweekse vakantie naar de Maladiven willen hebben. Ik heb genoegen moeten nemen met hooguit 2 weekjes thuis, meer zat er niet in.
  Ik vind namelijk dat ik “mijn” klanten niet zo lang in de steek kan laten en daarom doe ik dat niet.
  Daarom kan ik mij soms wel ergeren aan het feit dat ambtenaren altijd op een grote hoop geveegd worden en steeds maar weer moet horen dat ze alleen maar overbodige “ballast” zijn, terwijl er ook zoveel goeie rondlopen die er steeds weer voor hun “klanten” willen zijn en zichzelf daarvoor wegcijferen! Niet voor zichzelf, maar gewoon uit ideologie! Omdat een hoop van deze ambtenaren heel goed weten dat de burger ze soms nodig heeft en daar doen ze het voor (en tegen een heel gewoon “Jan Modaal” salaris hoor)! 1 voorbeeldje, ik heb es iemand aan de telefoon gehad die zich zo radeloos en onbegrepen voelde door de overheid dat ze zelfs dreigde met zelfmoord! En dan is het wel mijn taak om heel accuut in te grijpen en samen met zo iemand moet zoeken naar een oplossing zodat je erger voorkomen kan!

  Reactie door Ton — zaterdag 9 september 2006 @ 1.13 uur

 23. @ 20 Ton

  Tof Ton! Dit kan mij ontroeren.
  Ervaring met de gemeenteambtenaren is dat ze wel anders willen, maar gewoon niet anders kunnen. Ook mijn tranen zijn weleens getroost door hen, maar toch… daar blijft het dan bij.
  Heel af en toe ontmoet je er een die echt werk van zijn werk wil maken. Zo iemand gaat vechten voor je en zoekt allerlei wegen om verder te komen. Die zijn zeldzaam. Volgens mij ben jij er ook zo een! :)

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 september 2006 @ 1.49 uur

 24. @Ton

  Over ambtenaren wordt dikwijls heel schamper, heel laatdunkend gesproken, dat klopt!
  Ook ík heb slechte/teleurstellende evaringen met ze gehad en heb ze óók op één hoop geveegd.
  Ik herken in jou verhaal exact wat mijn ervaringen mij hebben geleerd. Inderdaad zitten niet alle ambtenaren er slechts voor hunzelf!
  Maar..ik heb ook echte kanjers van ambtenaren mogen ontmoeten! Mensen die menselijk zijn en die de regeltjes op de mens afstemmen en niet de mens op de regeltjes.
  Die zich volledig voor je inzetten alsof het hun eigen zaak betrof!

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 9 september 2006 @ 1.53 uur

 25. @21 Gloria

  Ik heb er weinig vertrouwen in dat Nederland een begroetingsgebaar gaat gebruiken wat fatsoen en respect uitstraalt. Dat zal dan wel zoiets worden als salueren of een kneep in de bil.

  Reactie door hutspot — zaterdag 9 september 2006 @ 11.04 uur

 26. @ 22 Ton,

  Als ambtenaar tracht ik de ideeele doelstellingen van de overheid in praktijk te brengen. Wanneer je dt echt probeert wordt je door je managers klem gezet. Dat wil zeggen eerst krijg je meer lullige klusjes waarbij je precies moet doen wat je wordt opgedragen (iets met formulieren invullen, etc. zodanig dat je geen “kwaad”kunt aanrichten). Wanneer je na verloop van tijd helemaal leeg bent van binnen en je het niet meer aankunt loop je kans te worden ontslagen. Zeg niet dat het niet kan. Het kan wel hoor. Ook ambtenaren worden ontslagen.
  Zo wordt de afstand klant overheid in stand gehouden. Managers worden er speciaal op getraind! Dus mensen in de organisatie die echt die kloof proberen te dichten zijn net als klokkenluiders “gezien”. Zover is het hier al gekomen.

  Reactie door Le fonctionnaire — zaterdag 9 september 2006 @ 11.18 uur

 27. @ 26 Le fonctionnaire

  Viva de klokkenluiders! Applaus voor deze helden.
  Wees blij met jezelf en geef niet op. Soms kan ontslag opslag betekenen. En kan je trots zijn op wie bent. Heb je je ziel niet verkocht aan meeheulen en glijden voor de ‘wilde dieren’ die alleen maar zichzelf aan het verscheuren zijn. Maar onderweg heel veel schade aanrichten…

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 september 2006 @ 13.59 uur

 28. Dit is niet alleen laakbaar als het ten koste van het onderwijs gaat. Dit is altijd laakbaar gedrag t.o.v. ieder individu en/of groep in de samenleving.

  26. En zo gaat het er in bedrijven ook aan toe je mag niet meer zeggen wat je ziet, je mag niet meer opkomen voor je rechten en/of je gezondheid en na ziekte en uiteindelijk ontslag laat de overheid je zitten.
  De ‘leugen’regeert overal in dit hedendaagse nederland en als je niet de noodzaak voelt te kijken en te luisteren zie en/of hoor je niets en draait de wereld weer gewoon door.Het grote negeren is de sleutel die alle deuren naar machtsmisbruik opent en waar de kabinetten Balkenende een uitgesproken voorbeeld van zijn geweest.
  Met recht en/of recht door zee, met normen en waarden heeft dit dus geheel niets te maken die worden alleen gehanteerd om dat te bereiken wat ze willen en zijn op henzelf niet van toepassing. Dat stond bij het CDA in de kleine lettertjes en staat er nog. Helaas leest niemand die meer.
  Het CDA komt niet aan de AOW, ze betaalt dat door niet=werkende partners hun belastingaftrek in te laten leveren.
  Dan zullen ze wel aan het werk gaan denken ze.
  Maar werkgevers iets verplichten ho maar. Die krijgen voor hun wangedrag 50 plussers niet aan te nemen een ‘subsidie’als ze het wel doen, ik bedoel gewoon doen wat ze volgens de wet al moeten maar nalaten.
  De PvdA wil werkelozen sneller in de bijstand hebben daar lopen ze niet al te veel mee te koop.

  Reactie door Henny — zaterdag 9 september 2006 @ 14.35 uur

 29. Ik denk dat Ambtenaren de plicht hebben om onfatsoenlijkheden te melden . Daarmeem wordt corruptie in de ambtenarij voorkomen ;
  Voorbeeld ; een ambtenaar krijgt door zijn toedoen om eeen werkopdrcht uit te schrijven naar een ondernemer , die naafloop van het jaar cadeaus geeft aan deze ambtenaar totaal verwerpelijk !Helaas gebeurt dit veel .

  Reactie door Fred — zaterdag 9 september 2006 @ 15.10 uur

 30. @Le fonctionnaire (#26),

  Als je het vol blijft houden, hoe je bezig bent (vergeef me dit “jeukjargon”), mag je je wat mij betreft inderdaad een held noemen, zoals Gloria in #27 doet. Met de huidige normen, waarden, inzichten, tendenzen e.d. zal dat uiteindelijk namelijk hoogstwaarschijnlijk inderdaad tot je ontslag leiden. Dat is me nogal niet een opoffering. De echte klokkenluiders riskeren in hoger tempo een misschien nog grotere opoffering. Maar je hebt altijd baas boven baas. Zelfmoordcommando’s getroosten zich een m.i. nóg grotere opoffering voor hun doelen, in tamelijk hoog tempo.

  Laten we dit alsjeblieft even los zien van waardeoordelen over doelen, die iemand na mag streven. Want tegenwoordig krijg je al gauw associaties met internationaal terrorisme en het Midden-Oosten, maar ik bedoel ook zo’n zelfmoordactie als die van Jan Pallach, die zichzelf op 16 januari 1969 in brand stak uit protest tegen censuur. Hij doodde daar geen andere onschuldige burgers mee dan alleen zichzelf.

  Ik ga je natuurlijk niet aanmoedigen om jezelf in brand te steken. Ten eerste kun je dat uiteraard nooit van iemand verlangen. Ten tweede mag zo’n vredelievende zelfmoordactie dan misschien een bijzonder sterk signaal afgeven, maar ik denk dat het voor het goede doel ook nodig is, dat er wat helden in leven blijven om de strijd voort te zetten.

  Als iedereen zich naar vermogen inzet voor het goede, is iedereen een held. Wat onder “naar vermogen” en “het goede” moet worden verstaan, kan ik natuurlijk niet zeggen. Dat laat ik aan ieders eigen geweten over.

  Reactie door Wilbert — zaterdag 9 september 2006 @ 18.32 uur

 31. @ 25 hutspot

  Ja… ik vrees het met je. :(

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 september 2006 @ 19.25 uur

 32. Fred,

  Die morele plicht hebben ambtenaren zeker, maar of zij daartoe verplicht zijn door hun manager is zeer de vraag. Het hangt sterk af door wie hij wordt aangestuurd. De lijnen zijn strak, de piramide steil. Enkelen beslissen zo over velen. Onzichtbare belangen zijn groter dan bij Ajax of AC Milan om maar eens wat te noemen. Kun je nagaan wat er gebeurt als je daar tegenin gaat terwijl je wel in de geest van de doelstellingen handelt. Het is wat Henny zegt dat dit met recht en/of recht door zee, met normen en waarden niets te maken heeft maar dat die alleen worden gehanteerd om dat te bereiken wat ze willen en dat ze niet op henzelf van toepassing zijn. Het gaat ook meestal niet echt om de doelstellingen van de overheid maar om de agenda die eronder ligt van de belanghebbende elite en waarmee geheel andere doelen mee beoogd worden.
  Henny zegt het heel kernachtig:
  “De ‘leugen’regeert overal in dit hedendaagse nederland en als je niet de noodzaak voelt te kijken en te luisteren zie en/of hoor je niets en draait de wereld weer gewoon door.Het grote negeren is de sleutel die alle deuren naar machtsmisbruik opent en waar de kabinetten Balkenende een uitgesproken voorbeeld van zijn geweest”. Volgens mij is het virus tot in het diepst van de overheid binnengedrongen.
  Volgens mij voelden destijds veel kiezers dat er veel mis was en daarom stemden ze op Pim. Nu lijkt dat allemaal weer ver weg helaas. Ik begrijp nog steeds niet waarom hij zo positief over Balkenende was. Frustratie naar PvdA toe?
  Ik hoop dat de schandalen binnen het kabinet van de laatste weken wellicht weer tot een golfbeweging zullen leiden waardoor de SP de grootste partij wordt.
  Vervolgens moet een grote schoonmaakoperatie worden gestart om het virus onschasdelijk te maken. Klokkenluiders en kritische ambtenaren moeten beloond worden en hun laaghartige tegenstrevers ontslagen en op bijstadnsniveau gezet worden en de schade die ze veroorzaakt hebben moet op hen verhaald worden. Dan kan er eerst een andere cultuur ontstaan. Want nu is het de ‘leugen’ en de ‘angst’die regeert.

  Reactie door Le fonctionnaire — zaterdag 9 september 2006 @ 23.52 uur

 33. 32. “zwijggeld”

  Reactie door Henny — zondag 10 september 2006 @ 18.04 uur

 34. @ 33 Henny

  Cynisch maar helaas waar.
  Spreken is nikkel
  Zwijgen nog steeds goud

  Reactie door Le fonctionnaire — zondag 10 september 2006 @ 19.50 uur

 35. prima iniatief!

  Reactie door maria — dinsdag 12 september 2006 @ 0.51 uur