Nationaal Historisch Museum

Gisteren heeft het kabinet gesproken over de uitvoering van een motie die eerder door de Tweede Kamer werd aangenomen. De motie had betrekking op een Nationaal Historisch Museum. Naar aanleiding daarvan is het onderstaande persbericht uitgebracht.

Een compleet beeld van de Nederlandse geschiedenis in een museum zonder eigen collectie, gericht op iconen: sterke tijdsbeelden en actuele thema’s. Dat kunnen filmfragmenten zijn, maar ook dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Een interactief museum, gehuisvest in een nieuw, spectaculair gebouw, ontworpen door een toonaangevende architect. Zo zou het Nationaal Historisch Museum eruit moeten zien. De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met deze visie op het Nationaal Historisch Museum.

Met de visie wordt een eerste stap gezet naar concrete voorstellen voor een Nationaal Historisch Museum zoals gewenst door de Tweede Kamer in de motie Verhagen. Een aparte projectorganisatie moet het plan verder ontwikkelen, zodat een volgend kabinet kan besluiten of het museum er daadwerkelijk moet komen en hoeveel geld ervoor beschikbaar is.

Het kabinet wil met het Nationaal Historisch Museum een overzicht van de Nederlandse geschiedenis geven. Het museum moet zich gaan richten op leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. Het is een levend en multimediaal museum, met collecties van andere musea en organisaties. Door gebruik te maken van nieuwe media, beleving en interactie met bezoekers is het museum ook aantrekkelijk voor onervaren museumbezoekers.

Het museum moet een instelling worden waarin een compleet beeld van de Nederlandse geschiedenis tot leven wordt gebracht. De chronologie van de geschiedenis en de ‘canon van Nederland’ zijn hierbij de uitgangspunten. Het museum versterkt de presentaties van andere cultuurhistorische instellingen. Het Nationaal Historisch Museum is met het spectaculaire ontwerp van het gebouw een ‘landmark’. Vanwege de bereikbaarheid en de associatie met de stad waar het Nederlandse bestuur zetelt, wordt het museum bij voorkeur in Den Haag gebouwd.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 09 september 2006 :: 13.24 uur

34 Comments

34 reacties

 1. Geweldig initiatief,Jan !! Behoud de Christenunie op links trouwens,als Arie Slob zoiets onderschrijft..en geen flirt met CDA VVD. Het museum komt er !!!

  Reactie door eric — zaterdag 9 september 2006 @ 13.43 uur

 2. maar wel weer in denhaag. niet de meest berijkbare plek voor alle Nederlanders. Ik wil der wel werken tegen de tijd dat het af is ben ik klaar met mijn studie museologie.

  Reactie door dj — zaterdag 9 september 2006 @ 14.08 uur

 3. Gefeliciteerd Jan. Als amateur-historicus kun je mijn instemming begrijpen.

  Reactie door Gerrit — zaterdag 9 september 2006 @ 14.30 uur

 4. L’histoire se répète.
  Het is goed dat geschiedenis weer een belangrijke rol krijgt. Patronen die je nu nog niet ziet worden over 10-20-100 jaar ineens wel duidelijk maar zo ook kunnen patronen van nu herkend worden door naar het verleden te kijken.
  Eerlijk duurt het langst en daarom is geschiedenis zo belangrijk want die kan duidelijk maken waarom Den Uyl is gevallen op de grondpolitiek, wat de vakbonden hebben bewerkstelligd, hoe ons milieuvriendelijke landbouwsysteem is veranderd in een vervuilende vlees- en mestindustrie, etc.
  Belangrijk, heel belangrijk is een grote mate van objectivering. Want als de geschiedenis vervalst wordt of essentiële onderdeln “per ongeluk” vergeten dan zijn we nog verder van huis.
  Geschiedenis kan heel boeiend zijn ook voor jongeren wanneer de link met hier en nu gelegd kan worden of het nu economische, sociale of ecologische geschiedenis is

  Reactie door L'historicien — zaterdag 9 september 2006 @ 17.00 uur

 5. Heel goed dat het kabinet hiermee accoord
  is gegaan. Geschiedenis moet weer hoog in
  het lespaket komen.

  Indien dat nieuwe spectaculaire gebouw
  niet door zou (kunnen) gaan had ik al een
  alternatief bedacht en naar jou Jan,
  Verhagen e.a. opgestuurd. Namelijk de
  Amsterdamse Beurs van Berlage.

  Reactie door Peter van der Klein — zaterdag 9 september 2006 @ 17.25 uur

 6. @2 dj – Ik ben het met je eens als jij vanuit je studie gaat voor dit museum. Maar eh- Hebben Peter of Han of Ruben het recentelijk nog wel eens gehad over hoeveel musea wij op dit moment eigenlijk hebben in Nederland, hoe het met het voortbestaan van die musea is gesteld? En welke plek deze nieuwe museale instelling gaat krijgen in het museale bestel…? Ik bedoel maar te vragen- een museum zonder eigen collectie…? Kunsthal Rotterdam…? Is dus geen museum, toch? En het Rijksmuseum in Amsterdam dan…? Voldoet dat dan niet, of kan dat dan niet tegen minder gemeenschapsgeld geschikt worden gemaakt om de Nederlandse Canon te presenteren? En hoe gaat dat dan vervolgens bekostigd worden en blijven…? Exploitatie wil bij veel musea ook niet echt lukken. Dan hebben de politici er een hoop geld in gepompt- De hemel is de grens- en dan staat het er en dan is het geld op- de begrotingen blijken veruit ontoereikend en de bezoekersprognoses blijken veeeeel te rooskleurig. Hoe gaan we daar dan mee om…?

  En dan dat interactieve- Laat in vredesnaam de museummensen het overnemen als de politiek haar geld heeft toegezegd, want we hebben al meer dan genoeg musea van de kapotte knoppen in Nederland waar je alleen maar balend weer uit komt omdat de helft het niet doet…

  Kom dj- toon eens wat je als museoloog in wording tegenwoordig leert aan die goeie ouwe Reinwardt…?

  Reactie door haby — zaterdag 9 september 2006 @ 18.09 uur

 7. Prima en nu doorzetten.

  Reactie door Henny — zaterdag 9 september 2006 @ 18.53 uur

 8. Nederland openlucht museum, toegang alleen voor pashouders met goed gelijkende foto.

  Reactie door Beatrix — zaterdag 9 september 2006 @ 19.07 uur

 9. ???

  Hoezo de Nederlandse geschiedenis in een museum?

  De Nederlandse geschiedenis hoort thuis op school net zoals maatschappelijke vorming daar thuis hoort.

  Wat gaat zo’n museum ons voorschotelen?

  Bekende Nederlanders als Willem van Oranje, Piet Hein of Willem Drees als wassen beeld? De Veenkoloniën in Madurodam vorm en bij de uitgang een Deltawerkenbouwpakket voor thuis?
  Een speciaal hoekje waar christelijke en allochtone jongeren uitleg krijgen van het COC?

  Dit ontheft m.i. het Nederlandse onderwijs nog meer van de plicht de leerlingen maatschappelijk te vormen.

  Nederland ís één groot museum!

  Reactie door hanri — zaterdag 9 september 2006 @ 20.27 uur

 10. Hm… Met al dat gestuntel rond die pasfoto’s ten opzichte van die postzegel betekent dat dus een zeer eenzaam bezoek, Majesteit…!

  Reactie door haby — zaterdag 9 september 2006 @ 21.49 uur

 11. Geweldig,ben her helemaal voor.
  Maar als dit rompkabinet nog zaken er kan heen kan jassen is dat een gebrek aan openbare gezschiedenis en het kunnen achterhalen daarvan.
  Zo zal het in geschiedenis en aantekenigen daarover eerder zijn gegaan.

  Reactie door maria — zaterdag 9 september 2006 @ 22.20 uur

 12. Jan kun je er niet voor zorgen dat het hele kabinet Balkenende in dat museum komt????

  Reactie door fransiscus — zaterdag 9 september 2006 @ 22.51 uur

 13. Een museum voor geschiedenis is prima! Maar waarom Nationaal? waarom alleen Nederlandse geschiedenis. Ik dacht dat het nationalisme achterhaald was, en dat we juist de bredere verbanden moeten laten zien. Net zo jammer vond ik het voorstel om op NL radio een vast quotum NL-talige muziek te laten draaien – zoals al eerder van commentaar voorzien op “eurodusnie”:http://eurodusnie.nl/Geen-Paniek/Muziek/Stop-het-Nederlandse-product-2.html

  Reactie door Dick Vestdijk — zaterdag 9 september 2006 @ 23.38 uur

 14. Sla me van harte links en rechts om de oren. Dat heb ik “verdiend”. Nooit heb ik cultuur anders opgevat dan als persoonlijk feestje voor belangstellenden. Naar theater gaan. Behalve, dat ik liever Sinterklaas vier dan de kerstman. En tranen op kerstnacht, als ik besef dat ik geen aids heb en een ander wel. Hmm…

  Reactie door Wilbert — zondag 10 september 2006 @ 5.03 uur

 15. ON/OFF TOPIC:
  Vandaag bijt Ronald van Raak in Buitenhof
  om 12.00 het spits af en is dus te zien
  op TV.

  AGENDA (linksboven !) van de SP bijhouden,
  om zoveel mogelijk te kunnen blijven vol-
  gen.

  Het SP TEAM is altijd al veel in het land
  maar doet er dus ook deze week weer een
  extra schepje bovenop, om heel helder te
  zijn en duidelijkheid te verschaffen tav
  de voorgenomen doelstellingen.

  RONALD we zijn benieuwd naar wat je hebt
  te vertellen in Buitenhof!

  Allen sterkte gewenst deze week!

  Reactie door Madelief — zondag 10 september 2006 @ 8.42 uur

 16. @12 fransiscus- Helemaal me eens! De Amerikanen hebben hier trouwens een hele toepasselijke voor: “Bag ‘em, Tag ‘em and Put them away…!”

  dj heeft geleerd hoe je ze allemaal moet invoeren in de museumcollectie met semipermanent nummertje, barcode of chip, fotootje en dan regelrecht het depot in met heel af en toe een tijdje in en tentoonstelling.

  Totel van de tentoonstelling waar zij in gezet kunnen worden…? …”Lof der Nderlandse Zotheid” of zo…?

  Kom op mensen- Verzin eens wat tijdelijke tentoonstelling onderwerpen die we graag zouden zien in dat museum…?

  Reactie door haby — zondag 10 september 2006 @ 9.12 uur

 17. Goed- en nou moet ik even als Henny doen: Het moet dus zijn

  “Titel van de tentoonstelling waar zij in gezet kunnen worden…? … Lof der Nederlandse Zotheid” of zo…?”

  :-)

  Reactie door haby — zondag 10 september 2006 @ 9.16 uur

 18. Laat het zo wezen dat het museum dadelijk volgezet gaat worden met allerlei krankzinnigheden uit het prille begin van de 21e eeuw.
  De tijd waarin we het nog pikten dat er een onbenul minister president kon worden en een 1 tweetje speelde met een satanisch regime aan de andere kant van de Atlantische oceaan. En dat deze man het bestond het inmiddels ruim geaccepteerde homohuwelijk bij die dictator te verwerpen alsof hij in de functie van landsvertegenwoordiger op eigen titel te spreken.
  Die idiote tijd waarin NL vrolijk meedeed aan een leugencampagne om het militairindustrieel complex aan maga winsten te helpen.
  De krankzinnige tijd waar in de”beschaafde westerse wereld”ruim 300 miljard dollar werd uitgegeven aan wapentuig terwijl 150 miljard destijds genoeg was om honger, gebrek aan onderwijs, onderdak en medische verzorging voor miljarden mensen te regelen.
  Het museum heeft ook een aparte hoek voor de uitvindingen die in de 19e eeuw al reeds waren gedaan om op een andere manier dan de verslaafdheid aan olie, de zaak te laten draaien maar dat dit door de olieboeven is weggehouden.
  Ook is er een afdeling welke samen met de holocaust uit de veertiger jaren laat zien hoeveel mensen onnodig zijn gestorven door AIDS en andere uit laboratoria afkomstige ziekten waar al sinds jaar en dag middelen tegen bestonden. Deze werden nooit vrijgegeven omdat er plan bestond, grote delen van de planeet te ontdoen van Untermenschen.
  Ook komt aan de orde hoe de geschiedenis verliep rond de verdeel en heersperiode waarbij door manipulatie,leugens en de doctrine van de angst, hele bevolkingsgroepen tegen elkaar werden uitgespeeld en ten strijde gingen.
  En hoe de bevrijding kwam.
  Hoe veel wakkere mensen eindelijk begonnen in te zien dat we allemaal een familie zijn en dat we het heft in eigen handen moesten gaan nemen omdat we inzagen dat we de kracht niet buiten maar binnen ons moesten zoeken.

  Reactie door Rob van der zon — zondag 10 september 2006 @ 11.24 uur

 19. hey ik heb op dit moment precies 1 week les gehad do not blame me. het museum kan aleen werken als je het combineert met fatsoenlijke geschiedenislessen die over de geschiedenis van Nederland vertellen. in mijn opinie Is het belangrijk om het over Nederland te hebben en zijn plaats in de wereld. Je woont er tenslotte. Juist in een tijd van globalisering is er behoefte aan kleinschaligheid ook in de geschiedenis. of dat nou nationaal of regionaal is. Je kan het grote plaatje wel bekijken maar als je geen idee hebt wat het kleine groepje mensen in Nederland oftewel onze voor ouders gedaan hebben met de internationale geschiedenis dan wordt het ontzettend moeilijk te bevatten. kleinschalig geschiedenis om het grote beeld te bevatten.

  Reactie door dj — zondag 10 september 2006 @ 11.27 uur

 20. 12-17

  “Fossielen uit de eenentwintigste eeuw”

  Reactie door Henny — zondag 10 september 2006 @ 11.33 uur

 21. @ 16

  Eerste tentoonstelling:
  Grootste diefstal uit de Nederlandse geschiedenis.
  Zie mijn bijdrage van 5 minuten geleden onder “beter wonen”

  Reactie door Le locatair — zondag 10 september 2006 @ 12.19 uur

 22. In Den Haag werd/wordt alles besloten. Dan is het ook juist dat uitgesproken daar zo’n museum komt. Uitstekende beslissing van onze regering om ook in Nederland een Nationaal Historisch Museum op te richten.

  Reactie door bas zweng — zondag 10 september 2006 @ 12.54 uur

 23. Klinkt wel gaaf. Heb sowieso een zwak voor cultuur dus hier ga ik volledig mee eens.

  Reactie door Niels — zondag 10 september 2006 @ 17.45 uur

 24. @ L’historicien (4):

  De geschiedenis herhaalt zich, maar nooit op dezelfde manier….. :)

  Reactie door Olav Meijer — zondag 10 september 2006 @ 18.29 uur

 25. Een probleem is natuurlijk, dat de geschiedenis nooit “waardenvrij”, “objectief” of “neutraal” kan worden beschreven. In het Nationaal Historisch Museum zullen dus wel heel duidelijk de uitgangspunten of grondwaarden van het gebodene expliciet moeten worden gemaakt. En bij heel wat onderwerpen zullen onvermijdelijk verschillende, en zelfs conflicterende visies aan de orde moeten komen.
  Met andere woorden: er zijn nog heel wat beren, voetangeld en kemmen op de weg…..

  Reactie door Olav Meijer — zondag 10 september 2006 @ 18.38 uur

 26. Pardon: “voetangels en klemmen”, natuurlijk.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 10 september 2006 @ 18.39 uur

 27. @23 Niels- Als jij zo’n zwak voor cultuur hebt en dit museum er ook nog bij wilt hebben, dan mag ik er dus van uit gaan dat jij de iets meer dan 1.000 andere musea in Nederland die er al zijn, al hebt bezocht…?

  ;)

  Reactie door haby — zondag 10 september 2006 @ 20.41 uur

 28. Ik blijf hierop terugkeren:
  Beste mensen incluis Jan- Vogaarne leg mij eens uit waarom een NIEUW museum met een NIEUW gebouw? Waarom niet een bestaand museum – wederom bijvoorbeeld het al eerder aangedragen Rijksmuseum Amsterdam – aangepast aan de wensen…?

  Wat verwacht Nederland hier nou van? Een soort navolging van wat de Franse presidenten doen met allerlei nieuwe sta(a)t(u)s symbolen? Weer een hoop gemeenschapsgeld pompen in een instituut waarvan het nog maar de vraag is of het ooit zal opleveren wat men denkt dat het zal doen? Wat heb je aan een Museum van het Nationaal Canon als niet het complete onderwijs er op wordt aangepast en gericht? Wat heb je aan zo’n duur museum als het voor de meeste Nederlanders verwordt tot het verplichte nummer onder schooltijd en daarna nooit meer, tenzij met wat buitenlandse kennissen?

  Toegegeven, het klinkt allemaal prachtig hoor. Maar ik blijf me afvragen of het het ooit allemaal waard kan worden. Of dit museum ooit het niveau zal ontstijgen van het troeteltje van politici die het op geen andere manier voor elkaar kunnen krijgen om een serieuze voetnoot in de geschiedenis -welke? hoe verteld en aan wie/ welke doelgroep?- te worden.En als het dan staat wordt het vergeten en lastig gevonden, want het kost vervolgens te veel. En dus verdwijnen er dan banen, wordt er bezuinigd en zijdt het museum een bestaan als schaduw van wat het ooit had moeten zijn volgens de oorspronkelijke bedenkers. Neeeerlands Trots een wat beschamend prulletje voor het aangezicht van de wereld. Weer een modern gebouw erbij met teveel pretenties, te hoge onderhoudskosten, een lekkend dak, verkeerde bouw en inrichting waar de museumbeheerder nachtmerries van krijgen en zwaar over de begroting heen gegane bouwkosten…

  Toe, leg eens uit…?

  Reactie door haby — zondag 10 september 2006 @ 21.42 uur

 29. proficiat, jan
  kan niet wachten om erheen te gaan

  Reactie door Marie — maandag 11 september 2006 @ 2.35 uur

 30. Een voorproefje werd ons al gegeven en het zag er prima uit, maar zal wel speciale voorwaarden scheppen aan brandveiligheid met zoveel gevoelig materiaal.
  Leuk om al die stellingen langs te lopen, maar hoeveel tijd mag je er besteden om echt er iets nader van te kunnen bestuderen?
  Gaat er evt. één vliegtuig door de geluidsbarrière, is dan het hele gebouw aan glasgruzels en wordt dan de piloot geclaimed, of heeft Delft er al wat opgevonden? Op voorhand zag het er al monumentaal uit en fenominaal zal het zijn als de opening kan plaatsvinden en de houdbaarheidsdatum van het hyper moder-
  ne aangepaste interieur ‘eeuwig’ zal kun-
  nen zijn.
  Felicitaties voor een lang, terecht gekoe-
  sterde wens!

  Reactie door Madelief — maandag 11 september 2006 @ 8.28 uur

 31. @28 – Hallooo….? Stel ik zo’n moeilijke vraag? Is hij zo onzinnig? Wat is er mis…? Kan iemandf reageren….? Ik wil horen wat u allen er van vindt…?

  Reactie door haby — maandag 11 september 2006 @ 22.09 uur

 32. Beste Jan,

  Alweer een stapje vooruit in de lange mars door de instituties! Maar, ’tis goed voor het vak, het onderwijs en ons aller cultureel en maatschappelijk besef. Je weet al op welke plek ik het gebouwd wil zien: Nijmegen- West, bovenop de oudste stad van Nederland die daar nog voor tweederde onder de groep ligt. Doe ‘ns een voorzetje richting onze wethouder Paul Depla. De hoogste tijd om een versnelling hoger te gaan.

  Melchior de Grood
  Geschiedenisdocent & mental coach

  Reactie door Melchior de Grood — zaterdag 23 september 2006 @ 20.46 uur

 33. Discussieer mee op http://www.nationaalhistorischmuseum.nl !

  Reactie door pom — donderdag 28 juni 2007 @ 9.31 uur

 34. Het nieuwe museum komt in Arnhem. Dat lijkt wel een compromis.
  Het 24e !! rijksmuseum had natuurlijk in Noord Nederland moeten komen. Daar staat geen enkel rijksmuseum, een scheve verhouding?.
  M.i. wel, een heroverweging van het museumbeleid zou op zijn plaatst zijn.

  Reactie door w. bouwland — zondag 1 juli 2007 @ 9.45 uur