Gemeenten pleiten voor meer ruimte armoedebestrijding

Vandaag is onderzoek verschenen van nederlandse gemeenten die zeggen dat landelijke regels hen belemmeren fatsoenlijk armoede te bestrijden. Ook bepleiten ze verhoging van bijstandsnorm. Een afvaardiging bood vanochtend een petitie aan in Tweede Kamer.

Gemeenten hebben een zorgplicht voor mensen in nood en door de nabijheid zijn gemeenten in staat de problemen van mensen in nood te onderkennen en hiervoor maatwerk te leveren. Gemeenten kunnen dat echter niet alleen. De VNG wil dat gemeenten door het Rijk daadwerkelijk in staat worden gesteld hun zorgplicht naar hun burgers beter waar te maken. Alleen op deze manier kan worden voorkomen dat in Nederland de problematiek rondom armoede verder toeneemt.

Dit ondersteunt de insteek van de SP rondom het debat over de voedselbanken. Toendertijd bleek uit onderzoek dat vier op de tien mensen aangaven structureel te weinig lucht tussen uitgaven en inkomsten te hebben. Bovendien gaat het veelal om mensen die langdurig afhankelijk zijn van een uitkering. Dit inkomensprobleem wordt vooral veroorzaakt door een te laag uitkeringsniveau en onvoldoende toegang tot bijzondere bijstand. Ook toen al pleitte de SP om de bijstand te verhogen en mogelijkheden te scheppen voor categoriale bijstandsverlening. CDA en VVD gaven niet thuis.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 13 september 2006 :: 13.58 uur

36 Comments

36 reacties

 1. Ik verwacht niet dat ze ooit wel thuis zullen geven, het kan ze eenvoudig niets schelen dat mensen een beetje ruimte hebben, zodat ze niet in de problemen hoeven te komen.

  Reactie door e.krul — woensdag 13 september 2006 @ 14.15 uur

 2. Er moest sowieso veel meer geld naar de gemeenten, zodat ze niet meer zo afhankelijk zijn van inkomsten door verkoop van grond aan projectontwikkelaren. Dit is namelijk ook een van de redenen dat mensen in armoede moeten leven; een goedkope huurwoning is niet meer te vinden.

  Reactie door kaatje — woensdag 13 september 2006 @ 14.19 uur

 3. de mensen weten het,de gemeentes volgen nu ook,het weer verwijzen naar de standpunten en ideeen van de SP is niet genoeg!
  stop nu eens met wachten tot aan de verkiezingen om uw programma luidkeels te gaan verkondigen in de hoop om daarna [verkiezingen] te scoren,dat is namelijk in mijn ogen “te laat”
  een doelpunt maken “scoren” kan namelijk alleen maar als de voorzet of pass goed is!
  dit kabinet gaat nog steeds onverminderd door met hergeen ze al de hele regeringsperiode doen,ons land verkwanselen en stukmaken.
  ze zijn het middenveld allang overgestoken.
  houd ze nu eens op eigen helft en zorg dat de mensen als 12e man achter de SP komen te staan om eens een goede aanval in te zetten waaruit nu eens na 20 jaar een loepzuiver doelpunt valt!
  verzet je tegen de stemcomputer en die manipulatieve peilingen,de SP staat er vele malen beter voor dan de mensen voorgehouden word.
  hou dus eens op met het gehang op die eeuwige verdediging en val eens aan!
  en niet na de rust maar vanaf deze eerste minuut!

  Reactie door iew — woensdag 13 september 2006 @ 14.24 uur

 4. Het bekende afschuifverhaal : Overheid wil bezuinigen ten gunste van het bedrijfsleven en leggen sociale verantwoording bij de lokale overheid .

  Reactie door Fred — woensdag 13 september 2006 @ 14.25 uur

 5. Ik wil graag wel eens bedragen horen in dit debat.
  Het gaat tenslotte allemaal om geld. Helaas.

  Reactie door Ronnie — woensdag 13 september 2006 @ 15.01 uur

 6. Ik zou er trouwens wel voor willen pleiten dat indien gemeenten geld over mochten houden als ze in de toekomst inderdaad wat meer gaan krijgen, er een verbod komt op onnodige prestigeprojecten.

  Reactie door kaatje — woensdag 13 september 2006 @ 15.31 uur

 7. Zou wel heel wat opleveren als een aantal gemeenten maar eerst laten om blunderprojecten tot het verleden te doen zijn ; bespaart de inwoner van een stad heel veel belasting ;Overhouden doen gemeentes nooit !

  Reactie door Fred — woensdag 13 september 2006 @ 15.44 uur

 8. De publieke opinie was toch belangrijk voor de VVD???

  Ow nee, dat was een ander artikel, dat ging over de verkiezingsstunt omtrent het Naardermeer. De publieke opinie is alleen belangrijk als het de opinie van de VVD-kiezer is?

  Reactie door Irma — woensdag 13 september 2006 @ 16.07 uur

 9. @ 3 Iew

  Geweldige bijdrage van jou! Beter kan ik het niet zeggen.
  Goh Iew, zouden wij dan nu eindelijk wat ruimte krijgen? Niemand weet haast hoe vreselijk we te pakken zijn genomen de afgelopen jaren. Dat weten alleen de mensen die er ECHT van moeten leven.

  Reactie door Gloria — woensdag 13 september 2006 @ 16.20 uur

 10. Wat men ook vergeet is dat mensen die langdurig bijstand ontvangen alleen maar rekeningen en wat eten kunnen betalen.
  Huisraad kan niet vernieuwd worden. Zelfs de kringloopwinkels zijn hiervoor te duur.

  Reactie door Gloria — woensdag 13 september 2006 @ 16.25 uur

 11. Geld voor armoede bestrijdig ,kom op eis gewoon allemaal 10 % verhoging das pas armoede bestreiding we hebben al jaren moeten bezuinigen

  Reactie door Johan Wieles — woensdag 13 september 2006 @ 16.26 uur

 12. Kijk eens wat dit kost.
  http://angel.gelderlander.nl/gelderlander/arnhem/politierapport.pdf

  Reactie door De Hakker — woensdag 13 september 2006 @ 17.00 uur

 13. @12 Hakker

  Volgens mij is de link niet relevant.
  Dit gaat over een klachtenrapport van 4 expolitiemedewerkers.
  Wat wilde je hiermee zeggen?

  Reactie door Gloria — woensdag 13 september 2006 @ 17.27 uur

 14. Denk het wel is vandaag uit gekomen.
  Kijk eens waar zo politie korps mee bezig is en wat het kost.
  Wat ik wil zeggen wat er met onzen belasting centen gebeurt en wat de gemeente Arnhem dit kost.

  Reactie door De Hakker — woensdag 13 september 2006 @ 17.42 uur

 15. @9 Gloria
  dank u, een beetje in de geest van het europacupvoetbal [dat is deze week op tv] en omdat Jan Marijnissen ook van voetbal houd.
  ik hoop zo dat de SP de strijdbijl op een sociale manier zal blijven hanteren,maar wel net zo direct en in duidelijke taal als de heer van Bommel heeft gedaan vandaag.
  zodat alles eens eerlijk in gelijke delen kan worden gehakt en verdeeld.
  zeg maar eens duidelijk hoe alles hier in ons land in elkaar steekt en hoe men misleid word door het media circus,eis maar eens zendtijd zoals de heer Wilders ook opgekomen is voor het boycotten van zijn partij en het onmogenlijk maken/houden van het uitdragen van zijn programma en partij.
  de SP is veel te weinig in het nieuws/media in directe zin en dat is ook oneerlijk!
  ik vind dat iedere partij evenveel zendtijd en aandacht zou moeten krijgen van de publieke omroep,daar heeft het publiek recht op, om een eerlijke mening te kunnen vormen als het gaat om verkiezingen vind ik.

  Reactie door iew — woensdag 13 september 2006 @ 18.20 uur

 16. @ 14 Hakker

  Aaahhh… zo bedoel je het! Ja zeker!!
  Ook al zo’n corrupte bende gebleken. De ‘hoge heren’ hebben elkaar mooi de hand boven het hoofd gehouden! Precies als dit kabinet!! Daar komen we niet gemakkelijk vanaf Hakker. We zullen er flink op in moeten blijven hakken.

  Reactie door Gloria — woensdag 13 september 2006 @ 18.49 uur

 17. @ 15 Iew

  Ja, ik vind het ook veel te stil rond de SP! Het hangt nu van creativiteit af in hoeverre je de aandacht gaat vragen.
  Misschien een goed idee om eens langs je neus in de buurt van een journalist op te merken dat onze democratie corrupt is?
  Zo kan in een klap de boel aangepakt worden en kan de SP het land duidelijk maken dat wat er allemaal in de doofpot wordt gestopt. Dat dit toch beslist ‘communistische’ trekjes krijgt in het belang van het kapitalisme. De dictatuur van de meerderheid, ontstaan uit democratie. Je ziet: het bloed kruipt waar het niet gaan kan!

  (Afgezien van wat de ware ideologie van het communisme betekent! Dit is nog lang niet haalbaar want dan zou de mens een waar sociaal wezen gebleken zijn.
  Helaas is dit ook ontaard in wildgroei, zoals de democratie dat ook inmiddels is!)

  Reactie door Gloria — woensdag 13 september 2006 @ 18.59 uur

 18. Daar zal mijn gemeente wel niet voor peiten. Wij moeten als gezin rond komen van een WIA, en zitten al bijna een jaar 178€ onder de bijstandsnorm, maar gemeente weigert aanvulling te geven, vanwege een verkeerd geinterpreteerde wetgeving.

  Reactie door ex-loonslaaf — woensdag 13 september 2006 @ 19.05 uur

 19. @18
  uw gemeente heeft zich aan de wettelijk vastgestelde normen te houden,misschien dat deze link u wat kan helpen om wat meer inzicht te krijgen in uw rechten:
  http://www.vragenforumbijstand.nl/index.html

  Reactie door iew — woensdag 13 september 2006 @ 19.30 uur

 20. Stork roept vervroegd een vergadering van aandeelhouders bijeen.
  Het concern zal het besluit binnenkort kenbaar maken door een persbericht of tijdens een dag voor investeerders, die voor volgende week staat gepland.
  Naar verluidt neemt Stork liever zelf het initiatief tot de vergadering om de regie in handen te houden, dan dat de organisatie wordt overgegeven aan de activistische beleggingsmaatschappijen Centaurus en Paulson.
  Beide hedge funds hebben vorige week geëist dat Stork voor 19 oktober een bijzondere vergadering van aandeelhouders bijeenroept. De twee beleggers, die tezamen bijna 32% in Stork hebben opgebouwd, willen Stork dwingen tot vervreemding van de divisies Technical Services en Food Systems, zodat het concern zich kan concentreren op Aerospace. Centaurus en Paulson, die voor honderden miljoenen euro’s aan aandelen Stork hebben ingekocht, hopen op deze wijze een premie op te strijken.
  Waneer houdt deze schandalige geldwolverij eens op.Waarom kan de ondernemeingsraad hier niets tegen doen?Straks gaan weer een hoop mensen de straat op en voor de rest gaat de zweep er over.!!!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 13 september 2006 @ 21.07 uur

 21. @ 15 iew

  De Sp zou eigenlijk voor wat stunten moeten zorgen, maar pas op je kan ook vallen zie maar aan ons Woutertje Bos.
  Gelukkig wint de SP behoorlijk wat terrein in dit steekspel, maar 22-11 nadert en met dit tempo en deze houding denk ik dat we mischien net niet genoeg stemmen zullen krijgen om eens flink te kunnen uitpakken in Den Haag.
  Ik hoop ook dat het er eens wat eerlijker aan toe gaat in medialand en dat alle partijen evenveel zendtijd en aandacht krijgen en niet alleen de drie die je nu elke dag hoort en ziet.
  Maar goed wij weten dat de media allang niet meer objectief is dus het blijft afwachten.

  Reactie door Pool — woensdag 13 september 2006 @ 21.30 uur

 22. @18
  Hetzelfde heb ik meegemaakt. Eerste vraag op het aanvraagformulier: heeft u een auto… zo ja, vraag maar niet eens aan. Ik had toen een 15 jaar oud mazdaatje want boodschappen doen was anders vrijwel onmogelijk met de handicap. Als de gemeente niet wil betalen zullen ze altijd een gaatje in de wetgeving vinden. En zolang CDA en VVD in de regering zitten gaan mensen die niet een boven modaal baan hebben er altijd op achteruit. Zalm wil immers naar de jaren 50, dubbele boterham met suiker en gestopte sokken. Hij vergeet wel dat moeders toen gewoon thuis waren.

  Vooruitgang is dat…. een welvarend land.

  Irma

  PS De voedselbank in Heerlen heeft een wachtlijst en kan de mensen ook niet meer helpen.

  Reactie door Irma — woensdag 13 september 2006 @ 21.36 uur

 23. Ik heb vernomen van mensen uit ‘t veld dat er op dit moment meer dan 392.000 gezinnen afhankelijk zijn van voedselbanken en 83% van deze gezinnen hebben geen schulden, deze mensen leven dus in pure armoede…. meneer Zalm…
  Als ik lees dat Heerlen, Utrecht, Zwolle al een wachtlijsten hebben voor wat betreft de voedselbanken is het maar te hopen dat we geen strenge winter krijgen en dat alles weer extra duur gaat worden en mensen nog langer in de kou zitten om dat de energie rekening niet betaald kan worden.
  Schaamt niemand zich hiervoor, waar is de solidariteit, waar is de menselijkheid, waar is onze naaste liefde, waar blijft de hulp,.. bidden helpt echt niet.

  Reactie door Pool — woensdag 13 september 2006 @ 22.15 uur

 24. @20 Maan,
  Helaas is er een groot verschil tussen aandeelhouders en speculanten! De gemiddelde aandeelhouder zal altijd het beste met een bedrijf voor hebben en zo’n bedrijf van het kapitaal voorzien dat het nodig heeft om verder te groeien! Daar ben ik er zelf ook eentje van en ik schamm me daar niet voor. Dat is (op termijn) goed voor de aandeelhouder, maar ook voor het bedrijf en dus ook voor de werknemers bij een bedrijf. Centaurus en Paulson zijn aandeelhouders, maar zij misbruiken hun kapitaal om in korte tijd een zo groot mogelijk belang (macht) op te bouwen. Daarna gaan ze een bedrijf “strippen” om hun opgebouwde belang zo snel mogelijk te gelde te maken. Dat heeft niks meer met investeren te maken, dat is gewoon een makkelijke manier van geld verdienen over de rug van wie dan ook..! Maar als het aan de SP ligt, dan worden ook deze praktijken aan banden gelegd hoor! Reken maar!!

  Reactie door Ton — woensdag 13 september 2006 @ 23.43 uur

 25. De gemeenten zouden ook eens moeten kijken naar waar hun huidige budget aan opgaat. Grote kans dat er veels te veel van die dure (en vaak onnodige) mensen en projecten het leeuwendeel van hun inkomsten opslokken.

  Als ze daar wat aan doen dan kunnen ze waarschijnlijk meer mensen helpen. Door de enorme bureaucratie lopen velen geld mis waar ze wellicht recht op hebben. Men moet eens ophouden met al die regeltjes en weet ik het allemaal. Gewoon per geval bekijken wat er aan de hand is en of er geholpen kan worden of niet.

  Nederland is altijd het land waar men het moeilijk doet terwijl het makkelijk kan.

  En van CDA en VVD hoef je niks te verwachten. Die luisteren niet naar mensen die je niet ziet. Dat is immers het probleem met de zwakkeren in een maatschappij: het is een groep die nauwelijks voor zichzelf kaan opkomen. Misschien omdat een deel zich schaamt, maar nog meer doordat een groter deel denkt dat het toch niks uit zal halen.

  Tenslotte heb je als CDA en VVD meer baat bij steun uit de hoek waar de centen zitten dan bij een stel armoedzaaiers die je alleen maar geld kosten.

  Reactie door DJ Digital — donderdag 14 september 2006 @ 0.40 uur

 26. @21 Pool
  de publieke omroep zou eigenlijk verplicht moeten worden om iedere partij evenveel aandacht te geven,het is toch de publieke omroep? en ik vind dat wij daar recht op zouden moeten hebben om van iedere partij evenveel te vernemen.
  zolang dat niet het geval is werkt de media mee aan het in het zadel houden van de regering die aan de macht is,en is het oneerlijk tegenover de kiezer,ook is dit een vorm van beinvloeding van het stemgedrag is mijn mening,ik snap ook niet dat dit zomaar kan.
  zendtijd kopen door politieke partijen van de publieke omroep? of geld dat alleen voor oppositie?
  zit ik er nu helemaal naast of hoe moet ik dit zien?

  Reactie door iew — donderdag 14 september 2006 @ 9.31 uur

 27. Enkele grote steden zijn al 30 miljoen euro kwijt aan armoedebestrijding.
  Door een enorm koopkracht verlies onder dit kabinet.
  Neem alleen de energierekening en de zorgkosten maar.
  Das nie niks!!

  Reactie door volly — donderdag 14 september 2006 @ 18.01 uur

 28. Gisteren, 13 september stond er op de voorpagina van dagblad de Limburger, dat door de sterke toename van het aantal aanvragen voor voedselpaketten in de afgelopen maanden de voedselbanken niet meer kunnen voldoen aan de vraag.
  Dit is de situatie in Zuid Limburg op dit moment.
  Je praat hier over gezinnen en alleenstaanden die minder dan 150 Euro leefgeld per maand te besteden hebben.
  Voor ca 150 aanvragen zijn momenteel geen voedselpaketten beschikbaar.
  Ik schaam me zo langzamerhand dat ik een Nederlander ben.
  En de politiek maar roepen dat het beter gaat met onze economie.
  Kan wel zo zijn, maar waarom accepteren we met zijn allen dat een situatie zoals met deze voedselbanken maar kan blijven voortduren in dit land .( een situatie die zelfs nog verergerd….)
  Op dezelfde voorpagina van ons dagblad stond een bericht dat er 2 sociale werkplaatsen in de regio Sittard-Geleen worden opgeheven vanwege bezuinigingsmaatregelen.
  Ja hoor. Het gaat toch zo goed met ons..
  Geef de rijken nog een extra belastingverlaging en laat alle incasso-bureau’s de armen nog meer uitknijpen.
  Komt wel goed hier. ( Not! )

  Reactie door Erik P. — donderdag 14 september 2006 @ 19.00 uur

 29. tja goed geformuleerd door de SP…
  “er moet meer lucht gecreerd worden tussen uitgaven en uitkering…” :)

  Reactie door der kreuzritter — donderdag 14 september 2006 @ 19.29 uur

 30. Gemeenten moeten erop aandringen dat de maatregelen van de overheid dusdanig zijn dat er geen armoede is in nederland, zeker niet structureel zoals nu. Ik haat dat woord en vind het niet thuishoren in Nederland.

  Reactie door Henny — donderdag 14 september 2006 @ 20.06 uur

 31. Kijk vooral uit dat je er niet aan gewend raakt want dat ligt op de loer en dan ben je verder van huis.

  Reactie door Henny — donderdag 14 september 2006 @ 20.07 uur

 32. Er heerst in Nederland een vergiftigd klimaat waarin de overblijfselen van onze solidariteit langzaam verder worden ondermijnd en uitgehold.
  De enige remedie hiertegen is:
  Doe daar niet aan mee en geef het goede voorbeeld door je betrokkenheid te tonen ten opzichte van de kwetsbaardere medemens.
  En stem op 22 november ‘in godsnaam’ op de S.P. De enige partij in Nederland die zich nog ‘Christelijk’ mag noemen.
  ( hoe ironisch.)

  Reactie door Erik P. — donderdag 14 september 2006 @ 20.22 uur

 33. Erik P. helemaal mee eens.

  Reactie door Henny — donderdag 14 september 2006 @ 20.44 uur

 34. Ik was het afgelopen weekeinde op bezoek bij een echtpaar met veel geld, een beetje de oudere intellectuele elite. Afbetaald huis, geen hypotheek, riant pensioen. Deze mensen gaan ook SP stemmen, en vertelden mij dat in hun kennissenkring een heleboel mensen ook SP gaan stemmen, dan wel twijfelen om het te gaan doen. Niet omdat ze zelf gepakt zijn want met dergelijke inkomens merk je dat nauwelijks. Maar vanwege de sociale afbraak waar ze niet achter kunnen staan.
  Volgens mij gaan er heel veel mensen SP stemmen, ook mensen die misschien qua inkomen voor zichzelf beter iets anders zouden kunnen gaan stemmen. Deze groepen pikken het onrecht ook niet meer, wat zwakkere sociale groepen wordt aangedaan.
  Daarom verbazen mij de peilingen steeds meer.

  Reactie door Hanna — donderdag 14 september 2006 @ 21.48 uur

 35. Hanna, dat heb ik nou ook. Wordt er weer gezegd dat Balkenende er goed voorstaat! Pardon denk ik dan? Nederland zal toch niet zo blind zijn en gelukkig velen zijn dit niet…toch had ik wel even een naar gevoel…Onze media is dus gewoon niet objectief….

  Reactie door cynthia — donderdag 14 september 2006 @ 22.17 uur

 36. Hanna je zegt het al, er zijn verschillende meningen onder intellectuelen met geld. Toen ik het beter had dan nu waren mijn gedachten en daden ook niet anders, niet dat ik intellectueel ben hoor maar het heeft veel meer te maken met je mentaliteit je innerlijk niet enkel met bezit etc..

  Het zijn voornamelijk de Nouveau Riche die de zaak verzieken, wel geld geen hersens en dat is het probleem.
  En door al die door de plastische chirurgie ingekorte neuzen kunnen ze niet meer ver kijken.

  Reactie door Henny — zondag 17 september 2006 @ 10.37 uur