NIBUD over de koopkracht

De algemene koopkrachtstijging voor Nederlanders valt tegen. Dat zegt het Nibud na het doorrekenen van de Miljoenennota. Gemiddeld gaat een huishouden er één procent op vooruit. Lagere inkomensgroepen krijgen er 10 tot 20 euro per maand bij. Het Nibud noemt dat teleurstellend. Gezinnen met een hoger inkomen profiteren het meest: zij gaan er gemiddeld 50 euro per maand op vooruit. Het Nibud waarschuwt voor de stijging van de ziektenkostenpremie. Die wordt slechts gedeeltelijk gecompenseerd door de zorgtoeslag. Wel komen meer mensen in aanmerking voor die zorgtoeslag. (NOS)

Het NIBUD heeft de effecten van de gepresenteerde cijfers berekend voor verschillende groepen mensen. De complete lijst kun je hier (pdf) terugvinden. Het bevestigt de conclusie van de SP die ik gisteren verwoordde in NOVA: drie jaar zuur + plus twee maanden zoet blijft bitter.

Nibud cijfers

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 20 september 2006 :: 16.06 uur

92 Comments

92 reacties

 1. Ik moet zeggen, da’s een lekkere vetpot!

  Reactie door Bijdehandje — woensdag 20 september 2006 @ 16.15 uur

 2. Ik vind het niet raar dat het NIBUD met deze cijfers komt. De achteruitgang van de afgelopen jaren is te groot geweest om dat met een paar euro per maand te kunnen compenseren.

  Het probleem met het huidige kabinet is dat het geld naar verkeerde zaken gaat zoals deelname aan twee zinloze oorlogen en salarisverhoging voor de ministers.

  Het kan veel beter besteed worden, maar ja, CDA en VVD moeten het niet hebben van de mensen aan de onderkant van de maatschappij.

  Die zijn het hardst getroffen de afgelopen jaren, net als de modale inkomens. Daar valt immers het meeste te halen. De echt rijke bovenlaag zorgt wel dat hun centen buiten schot blijven door allerlei slimme constructies.

  Nee, ik vind dat de regering de mensen een rad voor de ogen draait. Ze geven je een euro en halen er vervolgens tien uit je zak, zo simpel is dat.

  Reactie door DJ Digital — woensdag 20 september 2006 @ 16.17 uur

 3. Oh man, het gaat echt goed… Tjongejonge wat gaat het toch goed! Dat wordt echt een klapper volgend jaar! Echt…

  NIET

  Reactie door J3roen — woensdag 20 september 2006 @ 16.17 uur

 4. Kun je tenminste één keer per maand een patatje gaan kopen, maar já, da’s wéér slecht voor de gezondheid, dus voor 4 kroppen sla of 2 bakken tomaten extra, hieperdepiep hoera.
  Het wordt hóóg tijd voor verandering.
  Wat een K#####################…… kabinet hebben we gehad. Op naar links. :lol:

  Reactie door Bijdehandje — woensdag 20 september 2006 @ 16.18 uur

 5. Boeven zijn het echt!

  Reactie door e.krul — woensdag 20 september 2006 @ 16.22 uur

 6. Is iedereen nu zo gelukkig geworden bij CDA en VVD van deze voorspellingen? Ik denk dat een aktie van een supermarkt meer oplevert voor het inkomen vs uitgaven plaatje.

  Reactie door Ed van Renswouw — woensdag 20 september 2006 @ 16.35 uur

 7. Zalmpje de goede gever : kunnen we nu allemaal een TV kopen ?

  Reactie door Fred — woensdag 20 september 2006 @ 16.39 uur

 8. @ 1
  Wat doe je eraan, niks toch. De keuzes die gemaakt worden in Den Haag hebben vooral hun uitwerking als je afhankelijk van ze word, de mensen die daar niet afhankelijk van zijn zal het bommen wat er gebeurd in Den Haag. Zolang ze maar afblijven van hun huis, auto en vrouw.
  Zolang het electoraat grotendeels bestaat uit babyboomers verandert er niks in dit landje.
  Gisteren hoorde ik nog een mooie uitspraak van een schrijver, Je zou maar leider moeten zijn van dit volk………………..
  JP is dus wat dat betreft de leider die bij het kneuterig conservatief Nederlandje past. Jammer maar het is zo

  Reactie door Jack — woensdag 20 september 2006 @ 16.47 uur

 9. @ 8 Jack,

  Je kunt er wat aan doen door op wat anders dan die kabinet te stemmen. Of er dan wat verandert is natuurlijk de vraag.

  Als jongere zie ik het al een tijd niet meer zitten in Nederland. Dat was al voor dit kabinet er kwam. Dit land loopt gewoon achter de feiten aan, Jack.

  Er is toenemende criminaliteit, het onderwijs is slecht, alles wat van het volk was is uitverkocht en zo nog meer zaken die me niet bevallen.

  Als ik de kans krijg ga ik over de grens. Daar heb ik meer mogelijkheden dan in dit starre landje van regels en wetten die soms nergens op slaan. Als je echt iets wilt dan loop je hier te vaak tegen een muur op.

  Eentje die wordt opgetrokken door de babyboomers die bang zijn dat hun hachje in het geding komt. Daardoor komt de jongere generatie in de problemen en zie je dat steeds meer mensen ook vertrekken.

  Nederland is niet meer wat het was. Teveel problemen die niet opgelost worden.

  Reactie door DJ Digital — woensdag 20 september 2006 @ 16.55 uur

 10. GUT GUT .WAT GAAN WE ER ALS A.O.WERS
  OP VOORUIT,48 EURO PER JAAR.ER BIJ
  ZIEKEN FONDS VERHOOGD MET 180.EURO.PER JAAR =180-48=132 MEERBETALEN !!!!!!!!!!!!!
  LEG MIJ IS UIT IS WAT KRIJG IK NOU EXTRA??
  MAG IK HET FF NIET SNAPPEN,EN WAT KOMT ER NOG MEER OP ONS AF?
  MAG IK MIJN GULDEN TERUG HAD IK HET BETER!
  GROETEN ANNEKE

  Reactie door Anneke — woensdag 20 september 2006 @ 17.01 uur

 11. Een alleenstaande met bijstand gaat er maar liefst 9 euro per maand op vooruit!! wat geweldig, wat zullen ze blij zijn! jeetje het kan niet op!
  Hier past alleen maar hoongelach. Dit kabinet moest zich de ogen uit z’n kop schamen.

  Reactie door Marjolein — woensdag 20 september 2006 @ 17.01 uur

 12. Koopkrachtstijging suggereert toch echt dat we er in koopkracht op vooruit gaan hoe weinig dan ook.

  Reactie door Kakel — woensdag 20 september 2006 @ 17.05 uur

 13. En deze cijfers zijn, neem ik aan, zonder de hogere zorgpremie? Ik zal er dus zo’n 9 euro op vooruit gaan volgens die cijfers (alleenstaande WAO maar aan 15.000 bruto/jaar kom ik niet) maar per saldo is het dus WEDEROM inleveren aangezien er per 1-1-07 weer van alles duurder wordt. BI, BII en BIII bedankt!

  Reactie door Chantal P — woensdag 20 september 2006 @ 17.21 uur

 14. Even helemaal off topic: hoe vindt Jan het dat een minister vóórdat een onderzoek überhaupt afgerond is, op de stoel van de rechter gaat zitten omdat het hem in verkiezingstijd even niet uitkomt dat zijn cllegae het vuur aan de schenen gelegd gaat worden? Maakt de minister van (a) sociale zaken tegenwoordig al uit wie er schuldig is aan de Schipholbrand?

  Reactie door Opa-Buiswater — woensdag 20 september 2006 @ 17.27 uur

 15. Wie zei ook weer, als een CDA’er je een hand geeft, tel dan hoeveel vingers je nog over hebt.

  Reactie door Henk.H — woensdag 20 september 2006 @ 17.32 uur

 16. Onverwacht douceurtje voor direkteur- aandeelhouder wegens te hoge inkomensaf- hankelijke bijdrage ziektekosten in 2007!
  U heeft zeker al door waar het zoet naar toe gaat?!

  Reactie door william — woensdag 20 september 2006 @ 17.35 uur

 17. Wat mij opviel; ook aan de reacties van leden van het kabinet en Rutte was; dat ze gewoonweg elke nota of rapport of berekening van welk gerenomeerde instantie dan ook gewoon met een flauwe lach relativeren of wegwuiven.

  En als het in hun straatje wel ineens past; dan worden dergelijke buro’s er wel ineens bij getrokken.

  Reactie door ReneR — woensdag 20 september 2006 @ 17.37 uur

 18. In geld uitgedrukt gaan we er inderdaad op vooruit; maar we hebben steeds minder om van rond te komen en om normaal van te kunnen leven als doorsnee nederlander. Want inderdaad zullen de zure kabinetsregens met Balkenende 3/4 etc gewoon doorgaan na 2007.

  Ik zeg dit laatste er expres maar bij; want je hebt nog veel van die lui; die alle troep van deze regering gedwee slikken met de woorden, dat er toch nog zoveel mensen in de derde wereld omkomen van de honger en dat we het toch dus zo ontzettend goed hebben; ja, of ze hebben de oorlog meegemaakt….

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — woensdag 20 september 2006 @ 17.42 uur

 19. Conclusie : De rijkere burgers van Nederland worden gewoon iets rijker : Had je wat anders verwacht ?: Jammer !

  Reactie door Fred — woensdag 20 september 2006 @ 18.06 uur

 20. @18 ReneR

  Na de revolutie wel ….

  zorgen dat Nederland uit alle globalistische instellingen stapt zoals de UN, NATO, EU, WTO en Centrale Europese Bank en alle gas inkomsten weer terugeist voor de staat. Trap de Multinationals en alle geloofs (mis)-leiders inclusief het koningshuis eruit.
  Voer een goudstandaard in en sluit de grenzen voor 100%. Niets erin.. niets eruit! ja ik weet het, geen laptop meer en geen TV echter je krijgt voor het eerst je vrijheid!

  Zogenaamde roofdieren zoals balkenende etc. worden zonder pardon de grens over gezet, daar kunnen ze gaan strijden met de andere roofdieren.

  Daarna gaan de mensen die willen blijven een prettige natuurlijke samenleving maken gebaseerd op duurzaam eco-vriendelijk leven in harmonie met de natuur en elkaar, zonder winstbejag echter met gelijkheid, levensgeluk en balans en echte innerlijke ontwikkeling als uitgangspunt.

  We hebben nog een hele klus!! Dit laat zien HOEVER we zijn gekomen… We weten niet eens meer wat NORMAAL is.

  ps. Natuurlijk moeten we wel een arsenaal van 10000 waterstofbommen met ICBM’s hebben om de globalistische imperialisten buiten onze grens te houden.

  Reactie door Zarathustra — woensdag 20 september 2006 @ 18.43 uur

 21. Het was duidelijker geweest met ook de plaatjes van de koopkracht achteruitgang van de vorige jaren.

  Reactie door Jofel — woensdag 20 september 2006 @ 18.49 uur

 22. 31 januarie 2007 heb ik mijn jubileem van 25 jaar duurzaame WAO, ben benieuw of ik een adentie krijg? Zal wel niet want elke wao er is tensloten een oplichter!! Wel vreemd dat dat vooral door listige en achterbaks politici word gezegt. Even de waarheid van een WAO er over 25 jaar;
  Tot ik door een ander in de WAO ben gereden had ik een salaris van FL.1700,– Nu 25 jaar later[ ik weet niet hoeveel politici later die allen hebben belooft…..} hbe ik een uitkering {wat een verzekering voor ALLE nederlanders is} Maat UITKERING klink negatiever! van €.800.–

  Inmiddels is mijn geloof in de politiek overgegaan in boosheid en ongeloof.
  1% erbij{€.8,–} dit jaar!!! Nou mr. Balkenende en andere ellende BEDANKT!!
  Maar ja ,wat kan je verwachten van een regering die zelf niet eens is ingeburgerd in zijn eigen maatschappy.

  Ik nodig welke minister dan ook uit om een half jaar op mijn finacele nivo te komen leven! Maar dat durven jullie toch niet VOLKSVERTEGENWOORDERS! laat me niet lachen>>>>

  Reactie door rob — woensdag 20 september 2006 @ 18.51 uur

 23. Er wordt hier elek keer een fout gemaakt : Het zijn geen Volksvertegenwoordigers ; zij vertegenwoordige de grote boys met veel geld ; De bedoeling is deze boys het leuk kunnen blijven hebben in Nederland ; meer niet . daar het je regelneefjes en nichtjes nodig : die zijn namelijk niet direct gekozen door superdomme arbeiders ; verkiezingen is net een droom ;daarna komt de werkelijkheid .

  Reactie door Fred — woensdag 20 september 2006 @ 18.56 uur

 24. 800 euro = 1700 gulden.

  Reactie door Frank — woensdag 20 september 2006 @ 18.57 uur

 25. http://www.nos.nl/nieuws/artikelen/2004/10/19/koopkrachtdaaltmogelijkmeer.html

  Reactie door Totampaal — woensdag 20 september 2006 @ 19.20 uur

 26. Overzichtje van de koopkrachtdaling afgelopen 4 jaar
  http://www.nrc.nl/economie/article417435.ece

  Reactie door Totampaal — woensdag 20 september 2006 @ 19.28 uur

 27. @24

  Kan je nagaan dan is er nog geen 25 jaar inflatiecorrectie meegenomen om maar wat te noemen

  Reactie door bommell — woensdag 20 september 2006 @ 19.29 uur

 28. Moeten straks van die 10 tot 20 euro verhoging per maand,de meer dan 10% stijgende basisverzekeringskosten,gas en electra verhoging,huurverhoging,gemeentelijke lasten verhoging,duurdere levensmiddelen,omdat de supermarkt-oorlog voorbij is,krant,trein,bus,ouderenzorg etc.betaald worden?
  De voedselbanken-economie gaat straks weer als kool groeien!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 20 september 2006 @ 19.42 uur

 29. @ 12 Kakel

  Suggestie. Dat is precies waar het dit kabinet om gaat, zo vlak voor de verkiezingen. De inflatie hoeft volgend jaar maar eventjes tegen te zitten en de voorspelde toename van de koopkracht met 1% slaat om in het vijfde of zesde jaar waarin de koopkracht opnieuw daalt(voor de gemiddelde werknemer of uitkeringsgerechtigde dan tenminste)

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 20 september 2006 @ 19.50 uur

 30. @20: Zahrashustra:
  ben het volledig met je eens, ik herinner mij vroegere tijden, sàvonds samen met de buren buiten zitten als het weer het toeliet, geen tv ( kenden we nog niet ).
  Maar saamhorigheid was overal aanwezig. Een fijnere tijd dan hoe het nu is. je gaf om elkaar. Ja, de tering was alom, maar dat het KANKER was, dat wisten we toen nog niet, maar je ging er evenwel wel
  aan dood. Werkweken van 6 dagen per week van
  10 uur per dag, Mijn eerste week verdiende ik 2 gulden en 50 cent. Mijn vader was er jaloers op. Hij verdiende als vakman in de techniek maar 1,50.( PS. dit wqas in 1933 )
  toen werdt de werkende klasse ook al uitgebuid, of moet dit met een T??

  Nu vraag je je af waarom ik dan meer verdiende?? Wel ik liet niet over me lopen.

  Ik hoop dat mbv Jan Marijnnissen de mensen ook eens de ogen geopend wordt::::::

  Jan SUCCES met je strijd.

  BEDELAAR die 70 jaar gewerkt heeft.

  Reactie door bedelaar — woensdag 20 september 2006 @ 19.59 uur

 31. Bommel, inflatiecorrectie is op geen enkele verzekering van toepassing.

  Veel mensen zijn daarom ook bijv onderverzekerd voor hun huis.

  Vroeger ooit gekocht voor 100.000 gulden en ondertussen 200.0000 euro waard (lees nodig om ander huis te kopen/bouwen) en nooit laten opnieuwe laten taxeren.
  Dus zegt de verzekering als het huis afbrand, hier hebt u 45.0000 euro en succes.

  Reactie door Frank — woensdag 20 september 2006 @ 20.01 uur

 32. 7 fred,,jazeker,kun je een andere tv kopen,,maar moet het een nieuwe wezen??
  ik heb laats mijn nog 1 weg gegeven,ZW, aan een arm gezin,,13 jaar oud,voor 100 euro.

  met vriende,lijke groet;
  zalm/balkeneinde/bea.

  Reactie door ad — woensdag 20 september 2006 @ 20.04 uur

 33. ik vind het misleidend dat men het heeft over meer koopkracht.

  Koopkracht is dat je meer geld overhoud, maar als je verplichte ziektenkosten verzekering 10% duurder wordt, en de energie ook duurder dan is je 1% “koopkracht” verbetering snel op.

  Reactie door Jan — woensdag 20 september 2006 @ 20.06 uur

 34. Deze 1% heeft gewoon te maken met dat de VVD en CDA weer een aantal regeertermijnen wil gaan uitzitten : hoe maak ik mij op een goedkope manier populair !
  Helaas , veel mensen hebben de trich door ; en dat is behoorlijk stom : maar dat weten wij al van die jaren geklungel van sorry-sorry !

  Reactie door Fred — woensdag 20 september 2006 @ 20.12 uur

 35. En allen dansten zij, het blijde volk dat door de gulle gevers van regering en koningshuis zo rijk bedeeld is.
  Na jaren knibbelen en inleveren dan nu eindelijk de beloning, 1 % erbij medelanders, jawel.
  En jullie mogen Zalm en Balkenende een handje geven en zwaaien met oranje vlaggetjes als onze geliefde Vorstin voorbij rijd in haar prachtige gouden koets.
  Hoera hoera hoera.
  En koop maar fijn een lollie van dat procentje, dat hebben jullie wel verdiend…..

  Reactie door Toergenjew — woensdag 20 september 2006 @ 20.12 uur

 36. Het grote gevaar, dat nu om de hoek komt kijken is de politieke onverschilligheid.
  Mensen gaan niet meer naar de stembus en dat is juist waar de rechtse politiek op uit is.

  De neo-liberale politiek staat voor een zo’n klein mogelijke overheid, de onderkant van de maatschappij moet je overlaten aan de maatschappelijke krachten. Wat dat inhoud, ga kijken naar de samenleving in Amerika.

  Reactie door Henk.H — woensdag 20 september 2006 @ 20.21 uur

 37. “Wel komen meer mensen in aanmerking voor die zorgtoeslag.”

  Maar als dat zou zo positief is? Lijkt mij te minste niet positief, betekend dat meer mensen hun hand op moeten houden om toch een beetje zorg te kunnen krijgen, of te wel zorg wordt onbetaalbaarder voor meer mensen.

  Lang leve de achteruitgang waar hansje zo blij mee is.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 20 september 2006 @ 20.22 uur

 38. Vóór de verkiezingen een huis-aan-huis krant door héél Nederland verspreiden SP!!!
  Hierin álle leugens, misstanden, onregelmatigheden en kuiperijen begaan door de kabinetten Balkenende in heldere taal en onderbouwd met feiten opgesomd!
  Zal wel te duur worden, want het zal een lijvig exemplaar worden. Zo dik als de zaterdageditie van de Telegraaf, maar een stuk betrouwbaarder!!

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 20 september 2006 @ 20.29 uur

 39. Dit moet de SP gaan gebruiken in de campagne. Ik heb tijdens deze kabinetsperiode 3 keer een periodieke verhoging op mijn salaris gehad en verdien nu 10 euro minder dan 3 jaar terug. Gaat de straat op met cijfers en ontmasker die CDA en VVD. In deplannen voior volgend jaar krijg ik dus 10 euro erbij! Nou ik weet zeker dat dit na de verkeizingen niet door gaat als dit bewind aan de macht blijft.

  Reactie door robert b — woensdag 20 september 2006 @ 20.30 uur

 40. De genen die nu regeren, die moeten eens proberen een half jaar van dat geld te leven.
  wat een verbetering ( de kloot zakken )mijn hoop is dat jullie programma er beter uit ziet voor de burger.

  Mvrg,
  Peter

  Reactie door Peter Wouters — woensdag 20 september 2006 @ 20.58 uur

 41. @31

  Dat geeft dan precies weer waar de oneerlijkheid zit… Weer bij het grote kapitaal….

  Daarbij komt dat je als huizenbezitter (waarvan ik er een ben hoor laat daar geen misverstand over bestaan) zelf kan bepalen of je je huis opnieuw laat taxeren. De mensen in de (a)sociale verzekeringen zijn afhankelijk van een betrouwbare overheid.

  Begrijp me niet verkeerd hoor ik ben voorstander van een beleid dat erop gericht is mensen weer aan het werk te helpen, maar niet koste wat het kost!! Het is een schande wat er in de afgelopen 4 jaar op dit terrein gebeurd is!!!

  Reactie door bommell — woensdag 20 september 2006 @ 21.03 uur

 42. #20

  Je zit verdomd in de goede richting!

  ##

  Ik hoef geen 1% erbij te hebben.

  Want zo snel als het wordt gegeven; die sigaar uit eigen doos; zo snel roppen ze het ook weer van je rekening. Bovendien zal door die 1% stijging; op welk terrein dit ook moge zijn; de inflatie stijgen en de prijzen gaan erdoor dus vrolijk omhoog.

  Wat moet er dan gebeuren?

  Er moet een omkerende beweging gemaakt worden. Ons inkomen mag qua aantallen euro’s gelijk blijven of zelfs iets minder worden. En daarnaast moeten de lasten zoals de accijnzen; de zorgpremie; de BTW; de milieuheffing OMLAAG.

  Het lijkt dan aan de oppervlak; alsof we minder in te komen hebben…maar we kunnen verdomme toch nog meer uitgeven!!

  De regring is zo slim om het omgekeerde te doen en doen lijken of ze reuzegeweldige economische politiek aan het bedrijven zijn. Want het lijkt dus dat je meer te besteden krijgt doordat je meer inkomen hebt; maar de prijzen; lasten etc zullen dit volledig teniet doen; ja inderdaad men zal dus zelfs uiteindelijk botweg inleveren moeten.

  Het is tijd voor de rvolutie

  Reactie door ReneR — woensdag 20 september 2006 @ 21.09 uur

 43. Interessant artikel op site Niburu: onder kopje “Laatste Nieuws”, het artikel “Lijst U, belangrijke info”.

  http://www.niburu.nl

  Over de koopkracht, de belastingen, waar al het geld naar toe gaat, de verhoudingen in NL, etcetera.

  Reactie door Gio — woensdag 20 september 2006 @ 21.13 uur

 44. @30 bedelaar

  Goed om nog een oudere te horen die nog zo betrokken is en durft toe te geven dat hij al zijn hele leven is uitgebuit. De meeste ouderen blijven in ontkenning omdat ze te bang zijn toe te geven dat ze bij de neus zijn genomen.

  Kijk eens om je heen, wat is er nog natuurlijk en te vertrouwen? Alleen de natuur… de rest is namaak, een systeem van onderdrukking.

  Autos’die dienen als transport van de productiemiddelen (menselijk kapitaal), belastingen voor het ophalen van de productie. Flats als legbatterijen voor de productiemiddelen/mensen. TV voor de het hypnotiseren zodat de mensen niet weten dat ze productiemiddelen zijn. Verkiezingen om de mensen het idee te geven dat ze zelf kiezen. nep-Muziek en nep-cultuur en nep-sterren in nep-films om vooraf bepaalde denkpatronen en veranderingen door te voeren in het systeem. Oorlogen, geweld en ellende om de mensen door emotie te overrompelen en nep praatprogramma’s met nep-experts zodat ze niet voor zichzelf denken. Voor de slimmeren de universiteit om hun capaciteit in te zetten voor het efficienter maken van het onderdrukkings/uitbuitings systeem dit door hun een nep-status te geven met een nep titel en hun groep af te zonderen van de echte macht.

  Heel efficient allemaal… en dat gaat al duizenden als het al niet tien-duizenden jaren zo.

  En nooit werd de gewone man er beter van… alleen maar slechter.

  Wordt wakker! Kijk om je heen… KIJK.. DENK..

  Reactie door Zarathustra — woensdag 20 september 2006 @ 21.16 uur

 45. @43
  hoe is het mogelijk hè, terwijl de gewone man toch veruit in de meerderheid is, en toch gebeurt er al heel lang wat een heel klein groepje lui willen; als we dat niet met zijn allen stoppen of weten te keren, gaat het niet goed.

  Reactie door Gio — woensdag 20 september 2006 @ 21.18 uur

 46. helemaal kotsziek wordt ik van die vvd en cda. Met hun uitgestreken koppen op de tv vertellen ze met een brede glimlach dat het lek boven is en dat we er allemaal op vooruit gaan. Ze vertellen niet dat de mensen die op een modaal of lager inkomen zitten en zaten de afgelopen jaren het meest ingeleverd hebben en nu een te verwaarlozen 1 % erbij krijgen. Zelf gaan ze waarschijnlijk er 30 % op vooruit. ik heb het helemaal gehad met die lui en met de mensen die steeds maar stemmen op deze criminele organisaties. Kom op SP, alles uit de kast halen om dit een keer te kunnen afstraffen. Ook sp sympatisanten aan de slag in je omgeving, overtuig mensen van de noodzaak om nu echt een keer anders te gaan stemmen, laat ze kiezen voor zorg, onderwijs en een gelijkwaardige verdeling van de lasten.

  Reactie door henksp — woensdag 20 september 2006 @ 21.21 uur

 47. @43 Gio

  De gewone man bestaat niet meer, de consument wel, die door tv en reclame gemanipuleerd word.
  Het historisch besef is tot een minimum gedaald.
  Laatst op een feestje vertelde een neef van mij dat zijn baas een “smerige” socialist was, omdat hij hem zo weinig betaalde. (deze man begrijpt er niets meer van zoals zovelen)
  Algemene bijval der toehoorders.
  Mijn neef zwoor Wilders te stemmen, nog meer instemmend gemompel.
  Hij is vrachtwagen chauffeur, en ligt krom voor een lening voor een nieuwe auto.
  Ik ga niet meer naar verjaardag feestjes

  Reactie door Toergenjew — woensdag 20 september 2006 @ 21.27 uur

 48. @44

  Het is mogelijk omdat dit hele kleine groepje “de mens” als organisme zeer goed hebben bestudeerd. Net als wetenschappers het gedrag van ratten bestuderen in het laboratorium.

  Reactie door Zarathustra — woensdag 20 september 2006 @ 21.31 uur

 49. @43 Zarathustra

  De enige manier om een land sociaal en medemenselijkbetrokken te laten worden is:
  TIJD VOOR DENKEN te geven.

  Vandaar dat vrije denktijd wordt afgepakt en ingelijfd wordt in het bedrijf. Voor ‘gezonden’ en ‘zieken’ is de werkzweep ingezet om onze samenleving van jong tot oud van ‘smorgens tot ‘savonds, bijna een levenlang, te mechaniseren en tot lopende computers te degenereren. Dit alles in het belang van de democratie, die in handen dient te blijven van de DESPOTEN!

  Het allerergste: het volk trapt erin!!!
  ZIJ KIEZEN ER ZELFS VOOR!!!

  Reactie door Gloria — woensdag 20 september 2006 @ 21.45 uur

 50. @46
  we worden gepakt op onze zwakten, dus daar moeten we iets aan veranderen, vooral ons ego speelt ons parten, want angst ligt dan heel dicht om de hoek, en zie, de “leiders” hoeven maar te prikken en hup daar gaat de meute (goed voorbeeld naturlijk de terreur-hetze, waarmee angst(=terror..!) wordt gezaaid en de angst om tekort te komen in den portemonee); nog effe, dan hoeven we nergens meer bang voor te zijn, want dan gaat de boel gewoon naar de klote, alles opgemaakt voor de zakken met goud van de happy few…. en daar moeten we dus ook niet bang voor zijn: we moeten het oplossen, met hart en hoofd. Als we nu bang zijn tekort te komen, komen we vrij spoedig echt heel erg tekort. Is al het gedoe voor niks geweest. WAKE UP, FOLKS !!! NOW IS THE TIME. (waarom nou weer in t engels..?). Sterkte.

  Reactie door Gio — woensdag 20 september 2006 @ 21.45 uur

 51. @43 Zarathustra

  Dank!
  Ik heb je reactie uitgeprint!

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 20 september 2006 @ 21.48 uur

 52. @ 48 Gio

  Voor wat? Verkiezingen??
  Of wordt het NU tijd om met al het tuingereedschap naar Den Haag te gaan?
  Hooivorken moeten beter benut worden…

  Reactie door Gloria — woensdag 20 september 2006 @ 21.57 uur

 53. @50
  om eindelijk met zijn allen hoofd en hart samen te laten gaan en ons niet meer bang te laten maken door bangmakers, maar ik denk dat je dat wel had begrepen: nee, met geweld zullen we het niet op kunnen lossen, niet met zo’n revolutie: die is er trouwens al geweest en op basis van vrijheid gelijkheid broederschap zou onze democratie en rechtsstaat moeten zijn gebaseerd: als dat niet zo is, dan is er dus iets goed mis en is er onrecht in het spel.

  Reactie door Gio — woensdag 20 september 2006 @ 22.04 uur

 54. Maar liefst 75% (vraag 7) heeft weinig vertrouwen tot zeer weinig vertrouwen in het huidige kabinet-Balkenende!
  Tot zover de betrouwbaarheid van de andere peilingen dat Balkenende steeds populairder zou worden.

  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2005/08_augustus/27/binnenland/0827_1930_koopkracht_enquete.xml

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 20 september 2006 @ 22.12 uur

 55. Nog maar eens proberen
  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2005/08_augustus/27/binnenland/0827_1930_koopkracht_enquete.xml

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 20 september 2006 @ 22.13 uur

 56. Daar stonden ze dan met een glimlach in hun pak.
  Het plebs het zakken vullenden kak.

  Ze stonden te wachten op de gouden koets.
  Misschien wel door Polen voor een stuiver gepoets.

  Zachtjes ging zei zitten op haar troon.
  En vertelde een verhaal van vol hoon.

  Nederland vertelde ze is in venwicht.
  Deze leugen zonder het vertrekken van haar gezicht.

  We worden het komende jaren overspoelt met zoets.
  Op dat moment stonden er nog mensen bij de bank te vragen is er van dat voedsel nog wat goeds.

  De armoede en het leed van de ouden werd verzwegen.
  Want de vertelster van dit verhaal had juist het dividend van haar aandelen gekregen.

  Weet u nog moeder van her vaderland wat deze oude onderdanen hebben geleden.
  Vechten voor koningin en vaderland in het verleden.
  Nu praat u niet over die helden die nu in een verzorgingshuis liggen te creperen.

  Men juichte u toe onder u mooie dure hoed.
  Wel eens gedacht als u daar naar keek ,dat er veel armoe en mensen zijn met verloren moed.

  We voeren een oorlog in een ver land bij het volk nauwelijks bekend.
  En men praat net deze kak en u als is het een geschenk.

  Deze dag die in het verleden als een feest werd gebracht.
  Is door het kak en u ,door propaganda verkracht.

  Maar vergist u en het kak niet, een volk is nooit verslagen.
  Het is vaak gebeurd dat de heersers van toen door het uitgebuite volk het graf werden in gedragen.

  Zie als moeders des vaderland ik zit met deze kak fout.
  Want voor een goede moeder des vaderlands is haar volk haar zorg,jong en oud.

  De Hakker

  Reactie door De Hakker — woensdag 20 september 2006 @ 22.13 uur

 57. Dan maar via RTL de link volgen: Verkiezingsbeloftes “boterzacht”
  Sorry voor het ongemak…

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 20 september 2006 @ 22.16 uur

 58. Frank (31) “Bommel, inflatiecorrectie is op geen enkele verzekering van toepassing.

  Veel mensen zijn daarom ook bijv onderverzekerd voor hun huis.”

  Ik zou toch maar eens een andere verzekeraar nemen als ik jou was.

  Onderverzekering van een huis heeft een heel andere oorzaak dan de inflatie-correctie.

  Reactie door Emma — woensdag 20 september 2006 @ 22.19 uur

 59. eeuu koopkracht???
  10 gezinnen op minnima.bv 10 keer +- 1000 euri,
  a 120.000,op jaarbasis.
  een opvreter bv van dit kabinet,vvd/cda.
  koopt een bmw,a 130.000 eurie’s,
  en ja ,,gooi het op 1 bult,,
  en de koopkracht is gemiddeld toe genomen.
  nee niet door dat de 10 gezinnen meer zijn gaan uitgeven,,
  nee omdat de opvreter een overbodige car gekocht heeft.

  Reactie door ad — woensdag 20 september 2006 @ 22.27 uur

 60. ingestuurde brief/ Email aan CDA en VVD

  Dames en Heren
  Na het zuur het zoet.
  Nou nou, wat zoet.
  Men heeft in deze regering echt gedacht, niet te veel zoet want dan moeten ze straks ook nog naar de tandarts en dat is helemaal niet meer te betalen.
  Waar ik mij groen en grijs aan erger is de manier waarop de AOWers in de kou zijn gezet. €4 erbij per maand. Dit is een onbeschofte en arrogante geste en een gigantische klap in het gezicht van de AOWers.
  Alles wordt duurder, de gezondheidszorg wordt nog duurder en dan €4 erbij. Hoe durft U? En dan te bedenken dat U zelf binnenkort, of dat dit al is ingegaan, 30% salarisverhoging tegemoet kunt zien. (ca. € 70.000) Bij Uw aantreden is er al een bedrag van 4 ton voor de oude dag gereserveerd.
  Bezuinig daar maar eens op, dan kunt U meer uitgeven aan de AOW.
  Ook wat er naar de bejaardenzorg gaat is een schijntje van wat er nodig zou zijn.
  Nederland werkt. Dit is dan ook echt de enige groep waar u een boodschap aan heeft en nog een beetje rekening mee houdt.
  Het KAPITAAL is wel het enige wat telt.
  U hoeft mij dus echt niet aante komen met solidariteit en sociaal gedrag, want dat kent U niet.
  Roken en ander ongezond gedrag mag niet meer, maar dat zou U juist moeten stimuleren, dan ben je er voor het 65ste misschien mooi van af. Nu sterft een bejaarde bijna van honger en ellende.
  Zij zijn overigens niet de enige groeperingen in deze “samenleving”.
  Prima beleid hoor.
  Ik zal maar niet woordelijk vertellen hoe ik over jullie echt denk want dan moet ik nog grof worden ook en dan zijn jullie weer beledigd.
  Ik denk niet dat ik hier antwoord op krijg, maar ik wilde dit toch even kwijt.

  Th.Klop

  Reactie door Toetsie — woensdag 20 september 2006 @ 22.50 uur

 61. Als ik nou mijn Inkomen en uitgave (vaste lasten)
  in weken of dagen zou uitrekenen, zouden ze dat
  in het torentje dat Snappen? Maar deze oppas is wel thuis om 15.00 uur.
  Komt zeker ten goede van de economie later.
  Ik ben alleenstaande met 2 jongens van 13 jaar zit in de brugklas1 en 11 jaar.
  247 euro p/wk – Inkomen netto
  162 euro p/wk – Vaste lasten (incl. extra kosten)
  - Vasten lasten zijn, Energie, huur, zorgverzekering, tel./int., dela en Wa.
  Extra kosten zijn dus, reparaties, 25% kosten zorgverzekeraar, ehbo spul.
  85 euro p/wk Over.
  - Hier moeten wij van eten, kleden, sporten, uitjes, extra’s, verjaardagen, feestdagen,
  grote reparaties, reizen bus, snoepen, wassen, poetsen en zakgeld.
  24 euro p/wk Kinderbijslag
  38 euro p/wk Bijstand en IB groep
  - Hen je ook kei hard nodig voor (o.a. brugklas) school en alle maandelijkse
  beslommeringen en achterstanden waar je in terecht komt. INCASSO kosten
  bijvoorbeeld enz.
  Per dag: inkomen, 35 euro, vasten lasten 23 euro, over 12 euro en 9 euro extra voor twee kinderen in de groei. Vergeet vakantie, een kinderkamp kan eigenlijk net niet, maar toch!
  Dank U, voor die EEN procent.

  Reactie door Kbo — woensdag 20 september 2006 @ 23.32 uur

 62. @49 Gloria

  Inderdaad de rat-race is PRECIES wat het zegt een RACE voor RATS.. De werkenden zijn de ratten die bezig worden gehouden.
  Aardig ook dat ze het “THE AMERICAN DREAM” noemen. Het is inderdaad een Droom en geen werkelijkheid! Het is gewoon in-your-face!

  Tijd voor denken is echter niet genoeg.

  Mensen moeten opnieuw geoefend worden wat kritisch denken is (9/11 is hiervoor een prima oefening).
  Tevens is niet iedereen goed in denken zo heb je ook mensen die dominant zijn als voelende, waarnemende en intuitieve mensen, zowel extravert als introvert (theorie Carl. Gustav Jung).
  Tevens heeft elk mens complexen opgebouwd binnen zijn hersens. Die complexen zijn ideen die gegroepeerd zijn. Bijvoorbeeld het complex “Moeder”. Als je aan je moeder denkt denk je niet alleen aan je moeder maar is er ook een aantal karakteristieken die iedereen collectief associeerd met het idee “moeder”. Deze twee zijn totaal verschillend, echter presenteren zich aan het bewustzijn als EEN idee!

  Die complexen kunnen in het onderbewuste een semi-onafhankelijk leven leiden naast die van het ego-bewustzijn.

  Pas als je de invloed van deze complexen op je “vrije wil” kan onderkennen kan je begrijpen hoe je wordt gemanipuleerd op een bepaalde manier te denken of bepaalde dingen te associeren door het gebruik van subliminale boodschappen op de TV dmv. symbolen, kleuren, gevoelens etc.

  Een simpele manier om dit te kontroleren is door eens naar een reclame te kijken zonder geluid en de woorden die in je op komen op te schrijven.
  Na de reklame lees je de woorden en schrijf je zonder te denken achter elk woord het eerste woord dat “spontaan” in je op komt.
  Zet deze nieuwe woorden nu weer in “het verhaal” van de reclame en je zult versteld staan wat je onderbewuste heeft ontvangen als boodschap. Deze methode werkt ook voor droomanalyse. De geassocieerde woorden zijn voor ieder gedeeltelijk uniek, maar er zijn ook symbolen die universeel zijn.

  Voor elk type mens moet een aangepast programma zijn om “het wakker worden” te bewerkstelligen. Ikzelf ben geen psycho-analist maar er kan veel geleerd worden van Carl G. Jung (Boek: The portable Jung). Pas toen ik zijn boeken begon te lezen begon ik mijzelf te begrijpen..(en dat is pas zeer recent).

  Voor die tijd weet je alleen wat er fout is aan de buitenwereld en neem je aan dat er met je eigen denken (binnenwereld) niets aan de hand is.

  Maar om aan te geven wat een MACHT deze binnenwereld heeft.. denk maar eens aan het moment dat je in een supermarkt loopt en iets lekkers ziet, de verleiding komt uit je onderbewuste en het is heeeel moeilijk daar niet aan toe te geven.
  Het instinct is een NOG grotere macht welke je in het geheel NIET kan weerstaan. ALs je Bang bent en je instinct draagt je op te gaan rennen… dan ga je rennen… zonder bewust te denken. Deze impulsen kunnen opgewekt worden en misbruikt. Angst is een van de sterkste instincten… vandaar de TERROR campagne.

  Sorry voor mijn gebrabbel… maar wellicht is er iemand die het toch interessant vindt.. ;)

  Reactie door Zarathustra — woensdag 20 september 2006 @ 23.52 uur

 63. Wij gaan er volgend jaar 1% op vooruit.
  Zo kan ik het ook wel.
  Er moet eerst bezuinigd worden ziekenfonds duurder € 1.200,00 per jaar,
  energie steeds duurder de euro die heeft ons te pakken,ander vaste lasten duurder.
  Minder vergoedingen en ga zo maadr door.
  Op jaarbasis is dat wel € 3.000,- en dan krijg je van mij volgend jaar €3,00 weer terug. Dat is dan 1% vooruitgang.
  Belachelijk net allle andere verhaaltjes.

  Reactie door Jozef — woensdag 20 september 2006 @ 23.57 uur

 64. Nog niet ter sprake gekomen en daarom hier vermeldenswaard is dat er ook nog een groep is die, volgens dit overzicht van het Nibud, er precies 0,0% op ‘vooruit’ gaat: studenten.

  De vraag die zeker gesteld moet worden is of dit kabinet zo’n cijfer tussen allemaal ‘positieve’ cijfers überhaupt rechtvaardigen kan. Men zou bij het zien van deze eenzame nul in de lijst bijna geneigd te denken dat studenten wel een groep moeten zijn van wie de koopkracht ver boven het landelijk gemiddelde ligt en dat daarom voor deze groep elke inkomenscompensatie overbodig of zelfs uit den boze is.

  Geen douceurtje dus voor studenten. Dat is iets wat schijnbaar door de ouders mag worden opgebracht, die dan voor de keuze staan om het extraatje dat zij wel krijgen voor zichzelf te houden of te geven aan (of te delen met) hun kinderen.

  Extra voordelig lenen bij de IB-groep, misschien is dat hetgene wat staatssecretaris Rutte nog voor studenten in petto heeft. Wel een douceurtje, maar dan op afbetaling.

  Als de regeringspartijen écht de koopkracht willen verbeteren, laten ze dan beginnen met het afschaffen van de no claim zo dat het complete bedrag van 65 euro aan no claim in mindering komt op de ziektekostenpremie. En mocht het dan tussen overheid en verzekeraars niet direct tot een bindend akkoord komen, dat dan de overheid garant staat voor deze teruggave van de no claim. Dát zou van durf en moed getuigen. Niet, zoals het CDA heeft gedaan, eerst de wens uit te spreken dat de no claim moet verdwijnen maar vervolgens te zeggen dat “afschaffing van de no claim niet direct mogelijk is”.

  Als het het kabinet daadwerkelijk ernst is met het verbeteren van de koopkracht, dan zou het ook een ander voorstel van de SP, het gratis verstrekken van schoolboeken, moeten steunen. Als iets voor ouders met kinderen substantieel effect heeft op het besteedbare inkomen, dan is het wel de besparing van honderden euro’s door het niet meer zelf hoeven kopen van onevenredig duur geprijsde schoolboeken. Maar ook hier laat het CDA het duidelijk afweten, waar het zich had kunnen profileren als gezinspartij, zullen steeds meer mensen nu, buiten het CDA, op zoek gaan naar die partij die nog wel hun belangen vertegenwoordigt. Geleidelijk aan vervreemdt deze partij zich dan ook van steeds meer groepen van de samenleving: niet alleen meer van de groep van alleenstaanden, en van éénoudergezinnen, maar ook van de groep van huishoudens van twee (verdienende) ouders met kind(eren). Ook onder deze groep zal het aantal mensen dat zich meer vertegenwoordigd voelen bij een partij als de SP, dan het CDA eerder toenemen dan afnemen.

  Om terug te komen op de komende koopkrachtplaatjes (voor de groepen die er nog wel op vooruitgaan): na alle bezuinigingen en dientengevolge lastenverzwaringen juist voor de mensen met lage en modale inkomens is het een welhaast absurde gedachte een bedrag van 10 euro meer besteedbaar inkomen per maand te verkopen als ‘koopkrachtverbetering’ Voor velen zal het effect daarvan immers niet meer zijn dan dat van een goedkope kleine, onwerkzame pleister op een wond die daarmee verstoken blijft van een goede behandeling en genezing.

  Reactie door David Tompot — donderdag 21 september 2006 @ 3.54 uur

 65. correctie bij 62: “staatssecretaris” zonder “Rutte” (of andersom). Lees voor “Rutte” “VVD”.

  Reactie door David Tompot — donderdag 21 september 2006 @ 5.14 uur

 66. Mooi gedicht De Hakker

  Reactie door carla — donderdag 21 september 2006 @ 9.33 uur

 67. @62
  ik stel het erg op prijs dat je met jouw benadering komt, het is goed de boel op deze manier te belichten, vanuit dit perspectief.

  Reactie door Gio — donderdag 21 september 2006 @ 9.33 uur

 68. 54, wattenstaafie, inderdaad, dit kan niet kloppen. We worden gemanipuleerd waar we bij staan.
  Ik wil een bonnetje uit de stemcomputer. We leven in een bananenrepubliek.

  Reactie door kaatje — donderdag 21 september 2006 @ 9.36 uur

 69. @36 Politieke onverschilligheid.
  Terecht Henk dat je dat stelt en ik hoorde
  het al om mij heen: ‘het zal allemaal wel’
  en ‘het zit mijn tijd wel uit’.
  Straks mogelijk nog eens extra reclame, en
  te veel ervan, en niemand leest meer wat
  men wel zou moeten weten.
  Blijft over, wel of niet ‘geknipt’zoveel
  mogelijk tv-info te verzamelen en ook de
  burger zal inmiddels, meer dan ooit, be-
  seffen, dat het aan het eigen inkomen
  raakt, dáár waar hij op gaat kiezen.
  Juist nu is het dus inderdaad zaak, de kop
  erbij te houden, wezenlijk geïnteresseerd
  te zijn en te blijven en er ‘bovenop’ te
  blijven zitten en over 62 dagen weten we
  meer. Gelukkig hoeft de SP het niet te hebben van akties in de laatste weken, al-
  hoewel het natuurlijk best leuk geweest zou zijn om die 45.000 leden van ze ook
  eens verzameld te zien in De Kuip, Arena
  of Gelredome, hoeveel zitplaatsen hebben
  die in totaal?
  Het plaatje van het NIBUD ontroert me dus
  helemaal! Je raakt er gewoon tot tranens
  toe bewogen van, wat een………maar die
  tranen kunnen voor velen gedroogd worden op 22 november a.s. als men b e w u s t
  wordt wat kiezen mogelijk maakt! Bedankt!

  Reactie door Madelief — donderdag 21 september 2006 @ 9.58 uur

 70. Aanvulling op 54

  De link naar het artikel is blijkbaar te lang.
  Wel kun je hem vinden door de muis vóór de link te plaatsen en dan het geheel selecteren helemaal naar rechts, dan naar beneden zodat ook Reactie van Wattenstaafie — woensdag 20 geselecteerd wordt (niet verder) dit geheel kopiëren en plakken in de adresregel van de browser. Dan werkt hij wel!

  Alternatief (makkelijker): zoek op Google naar: Wantrouwen over koopkrachtverhoging Daar staat de link naar het artikel bovenaan.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 21 september 2006 @ 10.07 uur

 71. Wat denken jullie ? Bedoelen zij die nu de macht hebben met “zelfredzaamheid” eigenlijk “het recht van de sterkste” ? Ik denk van wel, en het is ook wel duidelijk, maar zij hebben dat uiteraard niet zo openlijk gesteld. Ik vind dat het openlijk gezegd moet worden.

  Reactie door Gio — donderdag 21 september 2006 @ 10.12 uur

 72. Dit kunnen maar beter alle rechtse tuig wat hier op de site zit even lezen om hun uit hun dromen te helpen..en ze te laten zien dat ze de zwakkere gewoon dood trappen.

  Ben een alleenstaande moeder van 3 kinderen in de leeftijd van 15-13-13. ik moet samen met mijn kids leven van 694,00 euro in de maand,en dus ben ik op de voedselbank aan gewezen.

  ALS HET ECHT ZOOOOO GOED GAAT MET DE ECONOMIE..waarom zit er dan steeds minder in mijn voedselpakket???????

  Dit zat er in met de houdbaarheids datums erbij;

  1 half brood knipwit 16-09-2006
  4 krentebolletjes 09-09-2006
  2 biefstukjes 11-09-2006
  prei 3 stuks zien er niet uit
  doos musli 04-01-2007
  zak spitskool 16-09-2006
  marmercake 07-08-2006

  Het is vandaag de 21-09-2006

  MAAR HET GAAT ZO GOED MET DE ECONOMIE, OF WORDEN DE RIJKEN NOG GIERIGER ALS DAT ZE AL WAREN???
  hier moeten ik en mijn kinderen dan steun aan hebben,omdat we van de sociale uitkering niet rond kunnen komen…misschien dat het voedselpakket in de steden er beter uit ziet. maar ik krijg ik dus echt tranen van in mijn ogen.

  er zijn geen grotere racisten dan de

  CDA/VVD

  Reactie door Irena — donderdag 21 september 2006 @ 10.14 uur

 73. SORRY MOET ZIJN;

  maar hier krijg ik dus echt de tranen van in mijn ogen!

  Reactie door Irena — donderdag 21 september 2006 @ 10.17 uur

 74. @72 Irena

  Het is hemelschreiend.
  Het is gewoon misdadig wat dit kabinet heeft veroorzaakt. In het bedrijfsleven kan het niet op de euforie en zij worden nog meer ontzien/bevoordeeld nu na de presentatie van de miljoenennota.
  Ik weet dat het moeilijk is maar kun je je misschien wenden tot de kerk in jou woonplaats?
  Oók als je niet kerkelijk bent kun je daar vaak voor ondersteuning/hulp terecht.
  Kun je ze gelijk wakker schudden dat je situatie mede en vooral te danken is aan hun broeders en zusters die hén vertegenwoordigen in de politiek.
  Ik wens je in ieder geval véél sterkte en begrijp je situatie volkomen.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 21 september 2006 @ 10.32 uur

 75. De kerk stuurt juist mensen door naar de voedselbank!

  ben zo moe en verdrietig en kwaad. zo vernederend, zelfs de huisdieren van rijke mensen hebben nog beter voedsel als wij

  Reactie door Irena — donderdag 21 september 2006 @ 10.37 uur

 76. @72
  echt heel erg, heb er geen woorden voor.

  Reactie door Gio — donderdag 21 september 2006 @ 10.38 uur

 77. @ Irena

  Hoe komt men aan het bedrag 694.00 Euro?
  Je hebt toch recht op meer?
  Een alleenstaande ouder met een kind onder de 18 jaar die recht heeft op een bijstands-uitkering, heeft recht op een netto-uitkering van € 804,11 per maand (70% van het minimumloon) en een vakantietoeslag van € 41,43 per maand (bedragen gelden per 1 juli 2006).

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 21 september 2006 @ 10.46 uur

 78. bedankt wattenstaafje voor je medeleven.
  het is ook om de rechtse knakkers hier te laten zien hoe of wat. ze zijn gevoelloos..willen de waarheid niet weten.

  Mensen die het zelf goed hebben zien niet wat er gebeurd met mensen met een laag inkomen..niemand is graag op de voedselbank aangewezen.

  de pakketjes werden eerst altijd bezorgd,sinds vandaag moeten we het hier in Geertruidenberg zelf op gaan halen..ik had daarom ook de hoop dat er meer te eten bij zou zijn..maar het is juist het tegenovergestelde.

  ik was er al niet blij mee om het op te moeten gaan halen,want voor dat ik weg ging om het op te halen,las ik in de plaatselijke weekkrant hier een heel groot stuk over de voedselbank hier en waar de mensen het pakketje op konden gaan halen,zo ook de tijd erbij en al.
  en dat er 25 gezinnen er van afhankelijk waren.Heel vernederend om jezelf zo bloot te moeten geven,iedereen kan op de uitkijk gaan staan.. zo gaat het hier wel.
  Dan kunnen de mensen die het goed hebben er over gaan kletsen.

  Reactie door Irena — donderdag 21 september 2006 @ 10.58 uur

 79. @77

  Vakantie geld zit al in dat bedrag van 804
  euro..

  ben gescheiden, en de vader betaalde een paar jaar terug geen allimentatie en ik moest van de sociale de lbio inschakelen..rechtzaak geworden,want de vader van mijn kinderen had gezegd dat hij niks betaalde omdat ik de kinderen niet naar hem toe liet gaan.

  de rechter liet dat de kinderbescherming uit zoeken..de kinderen werden overhoord zonder mij er bij tot 3 keer toe…ik heb de kinderbescherming waar mijn exman bij was moeten laten weten hoe hij de kinderen lichaamlijk en geestelijk heeft mishandeld..wat de vader natuurlijk ontkende..maar de kinderen werden apart verhoord en die hebben schijnbaar alles verteld aan de kinderbescherming.

  dat rapport werd weer door gezonden naar de rechter en die kwam tot de uitspraak dat de kinderen niet meer naar hem toe hoefden als ze dat niet wilden.

  maar om een lang verhaal kort te maken, hij moest achterstallige allimentatie betalen..dat was een bedrag van 4000 euro.

  die moest hij naar de lbio sturen en die moest het naar de gemeente sturen,daar ging het fout want die zonden het geld naar mijn bankrekening..waar ik dus ( omdat ik geen allimentie had gekregen een tijd) 3000 euro in de min was komen te staan.

  dus dat geld was grotendeels op en ik kon dat niet meer betalen aan de gemeente

  waarop de gemeente maandelijks een bedrag van mijn uitkering is in gaan houden,en dat voor 9 jaar want de gemeente wil het bruto bedrag van 4000 euro terug en dan moet ik elk jaar het bruto wat de gemeente inhoud van de belasting terug krijgen.

  Reactie door Irena — donderdag 21 september 2006 @ 11.14 uur

 80. 78 Irena

  Vernederend, schandalig,maar daar is men ook opuit in dit land…armoed moet zichtbaar zijn zodat zij die werken nog meer afstand nemen van hen die luie donders zijn en zo maar schulden maken terwijl dat niet nodig is volgens de regering.

  Dez regering is zo stom niet te begrijpen dat als je jarenlang van een hongerloontje moet leven, er op een gegeven moment een te kort ontstaat.

  Men heeft zich dan al jaren alles ontzegd, waar men normaal gesproeken van gebruik zou maken.

  Op een gegeven moment moet je wel poffen een lening aan gaan om de te korten aan te vullen.

  Ik voorzie grote problemen voor de minderdraagkrachtige bevolking.

  Energie wordt duurde, voedsel is duurder geworden, huren gaan omhoog, ziektenkosten gaan omhoog, huurtoeslag is omlaag gegaan, men kan alleen nog straks radio en tv ontvangen via kabel( dat kost geld).

  Ik voorzie veel huisuitzettingen, afsluitingen van energie, zelfmoorden en machteloze agressie.

  Dit kabinet is horens doof, bikkel hard!

  Nederland werkt!!!! Wie niet werkt levert niet genoeg op!!! Wie niet werkt wordt gebrandmerkt, tot pauper, autcast, simulator en verdiend daarom niet een menswaardige kwaliteit van leven in dit land.

  En het ergste is dat jong opgezet wordt tegen oud en rijk tegen arm, niet werkende tegen werkenden, links tegen rechts, autochtoon tegen allochtoon.

  En de rijken worden steeds rijker.

  Solidairiteit komt niet meer voor in het woordenboek van deze regering, maar eigenbelang en egoisme wordt gestimuleerd.

  Nederland raakt moreel failliet als het zo doorgaat.

  Reactie door e.krul — donderdag 21 september 2006 @ 11.27 uur

 81. Al had Irene het totale bedrag tot haar beschikking die ik heb beschreven in #61,
  is het nog bijna onmogelijk om een beetje menswaardig bestaan te onderhouden.
  Ik weet niet precies hoe dat bedrag is ontstaan, maar hoe het ook zij, voor haar
  en vele andere is dat, DE realiteit hier in Nederland.

  Het probleem hier in NL is, dat vanuit het management een getolereerd gedrag is ontstaan
  welke zich keer naar de zwakkere in de maatschappij. Alles en iedereen die buiten
  de economische financiele nieuwe religie valt, is een profiteur of valt in de categorie eigen
  schuld dikke bult.

  Vergeet niet dat vaak bijv. schulden zijn ontstaan, doordat men voorheen wel kon
  hun levensstijl kon bekostigen. Echter de hulp die geboden wordt is schrijnend.
  Te laat, niet mogelijk, of je komt in een zeer mens neer waardige situatie terecht,
  zonder begeleiding of begrip van je eigen gemeente en dus ook inmiddels de omgeving.

  Het enige wat wij nog hebben in NL is nog een verse herinnering aan loyaliteit en solidariteit,
  en als wij de regering niet meer in het zadel krijgen in deze richting, wordt ook voor ons narcisme, geloofshysterie of regime een feit.
  Democratie, is een besluitvorming door het volk, helaas overtreft
  individualisme het collectieve doel. Het versplinterd en de gemiddeld
  tevreden man, hoeft geen wroeging te hebben wanneer hij omkijkt. Als hij omkijkt!!!

  Maar is het niet zo dat een kind gebaad is, en zeker voor zijn toekomst, bij het
  wel en wee van het gezin.
  Hoeveel gezinnen vervallen niet, in een diep gat, wanneer een van de ouders
  of beide niet meer uit hun zorgen kunnen komen, en laat dan even de oorzaak
  in het midden. Waarom worden ouders in moeilijke tijden aan hun lot overgelaten?
  Waarom komen zij in een trage molen terecht of vallen qua ernst van de zaak wettelijk
  net buiten de boot? Op elk front wordt de plank in de hulpverlening misgeslagen.
  Vaak in het begin van de aankomende misère durven ouders zich niet te
  melden. De gevolgen van hun noodkreet staat meestal loodrecht op hun hulpvraag!

  Een zakelijke, harteloze en meedogenloze regering en aanhang, die sociaal
  maatschappelijke noodzaak zien als een schenking uit de staatskas, zullen meer en meer centjes nodig hebben om hun oudendag voorziening en veiligheid van hun
  gezin te kunnen waarborgen. Dit gaat de gewone man in de toekomst dus nog veel
  meer kosten.

  De realiteit, zoals in de VS en GB is al duidelijk zichtbaar.
  Dagverblijven, ziekenhuis, gezondheidcentra, bejaardenhuizen, van mindere kwaliteit,
  zijn voor de absolute minder bedeelde de enige optie. Jongeren drinken hier over het algemeen nog niet om getto’s te ontvluchten.
  Peuters slapen hier nog niet op een matras van achter het gordijn op de grond.
  Bejaarden liggen nog niet op slaapzalen. Ouders hebben nog niet 4 jobs in een straal
  van 60 km, etc etc etc. Maar hoe lang zal dat nog duren?
  Nederland is al genoeg uitgekleed.
  Uitverkocht!
  Onder het mom, concurrentie maakt voor elk wat wils, het betaalbaar was en is nog steeds
  een misplaatste propaganda leus die de beter bedeelde graag wil geloven.

  Reactie door Kbo — donderdag 21 september 2006 @ 11.41 uur

 82. @ 78 Irena,

  het is werkelijk om van te huilen, de situatie waarin je verkeert. Ik heb een hekel aan mensen die over anderen oordelen zonder te weten waar het over gaat. Jouw situatie wens ik niemand toe, want het is zeer, zeer schrijnend.

  In dit land is men steeds harder en gevoellozer aan het worden, mensen geven minder om elkaar. Een groeiend deel wil ook niet meer solidair zijn. De regering speelt daar handig op in met hun maatregelen en mensen als jij zijn daar de dupe van.

  Het is toch verschrikkelijk als er in een kleine plaats als Geertruidenberg 25 gezinnen naar de voedselbank moeten…

  Echt om van te huilen. Wat een land is dit, zeg, bah! En vergeet niet: ik ben een jongere die dat zegt. Maak me erg veel zorgen om de mentaliteit van mijn generatie en jonger. Het gaat de verkeerde kant op.

  Maar Irena, hou vol! Geef niet op en blijf positief! MIsschien dat de mensen op 22 november toch gaan nadenken!

  Reactie door DJ Digital — donderdag 21 september 2006 @ 12.20 uur

 83. @ 79 Irena,

  wat een ellende hee :(

  Ik word gewoon ziek van dit land als ik zulke verhalen lees. De bureaucratie heeft jou gewoon de afgrond ingestort. Niemand neemt natuurlijk de verantwoordelijkheid en de overheid al helemaal niet. Die laat je in de steek als je in nood zit.

  Verantwoordelijkheid neemt de overheid alleen nog maar als het hen uitkomt (lees: als er geld te halen valt), voor de rest mag je het zelf uitzoeken.

  Wat een land is Nederland, hee, bah! Er is zoveel geld hier, maar kijk waar het heengaat. Het is werkelijk niet te geloven wat jou allemaal is overkomen.

  Veel sterkte en nogmaals, hou vol!

  Reactie door DJ Digital — donderdag 21 september 2006 @ 12.26 uur

 84. @ 80 e.krul,

  de regering weet wel dat je in de problemen komt als je jarenlang een laag inkomen hebt, alleen interesseert het ze niet. De reden daarvoor is vrij simpel: de mensen die in armoede leven schamen zich doorgaans en dus zie je ze niet. Buiten dat zijn ze ook niet georganiseerd om voor zichzelf op te kunnen komen. Ze zijn dus onzichtbaar en wat je niet ziet bestaat simpelweg niet.

  Hooguit lees je er een keertje over in de krant of zie je wat op tv.

  Degenen die geld hebben zal het een doorgaans een rotzorg wezen, want zij zijn veels te druk bezig met carriere te maken, een tweede auto en/of woning aan te schaffen en schelden op ‘die luie honden in de uitkering die allemaal niet willen werken’.

  Mensen hebben vaak geen idee van wat er gaande is in de maatschappij. Ze lezen of zien wat en denken het vervolgens te weten. Of men haalt doodleuk de schouders op. Zo werkt dat.

  Pas als het henzelf overkomt of ze leren iemand kennen die in zo’n situatie zit gaan ze er anders over denken. Het is puur desinteresse en egoisme wat hier de overhand heeft.

  Vandaar ook dat de maatschappij steeds harder wordt. Het is ‘ikke, ikke’ tegenwoordig.

  Reactie door DJ Digital — donderdag 21 september 2006 @ 12.34 uur

 85. Zit al jaren zo en tot 22 november houd ik het ook nog wel vol..het is alleen zo zielig voor je kinderen..ik doe wat nodig is om te overleven,dat kunnen mijn kinderen niet altijd begrijpen als ze om een gunst vragen wat maar een paar euro kost.

  @77 wattenstaafje

  De gemeente houd bij mij van de uitkering een vakantietoeslag van 47,50 in!

  Hoe dan ook, ik heb de SP gevonden! en daar ga ik ook zeker op stemmen.

  Reactie door Irena — donderdag 21 september 2006 @ 12.41 uur

 86. @71 Irena

  Ik vindt dat Jan Marijnissen je verhaal moet vertellen bij de verkiezingsdebatten met u en uw gezin erbij om de roofdieren zoals verhagen en rutten eens met de deegroller ervan langs te geven.

  Je hebt gelijk CDA en VVD (beide Neo-conservatief) zien armen als “nutteloze uitvreters” die niets opleveren, mensen die ze eigenlijk weg willen hebben dus doen ze het absoluut minimum in de hoop dat u zo snel mogelijk verdwijnt.
  Uw kinderen zijn naturlijk wellicht nog wel belangrijk aangezien zij nog ingezet kunnen worden als slaven in hun systeem. Echter het systeem heeft genoeg slaven in China en India die goedkoper zijn, dus zelfs uw kinderen zijn potentiele toekomstige “nutteloze uitvreters” en kunnen dus eigenlijk ook best gemist worden.

  Dit krijg je als je psychopaten als leiders hebt zonder enig moreel besef en compassie en humaniteit. Verhagen en Rutte zijn meer beesten (rooddieren) dan mensen. En zo zouden ze dus eigenlijk ook door de mede-mens behandeld moeten worden, als een gevaar voor lijf en leden.

  Reactie door Zarathustra — donderdag 21 september 2006 @ 14.08 uur

 87. @ 85 Irena,

  het is zeker triest voor je kinderen, maar wat kun je er nou aan doen…Kids kunnen niet altijd begrijpen waarom anderen dingen kunnen doen die zij niet kunnen. Het is zo ontzettend moeilijk als je je kinderen moet vertellen dat iets niet kan omdat er simpelweg geen geld voor is.

  Maar voel je niet schuldig!

  Je hebt er niet zelf voor gekozen om zo te leven toch. Laat die mensen die op de uitkijk staan en loeren naar degenen die bij de voedselbank hun pakketje komen ophalen maar. Zij weten niet beter.

  Probeer positief te blijven, dat doe ik ook, al is dat steeds moeilijker. Ik heb het ook niet makkelijk en dan ben ik dus iemand die nog geeneens 30 is en geen kinderen heeft…

  Kun je nagaan hoe zwaar het voor jou moet zijn. Ik hoop dat alles goedkomt, want het leven wat jij nu leidt gun ik niemand. De regering moet zich schamen dat hier zoiets nog kan!!

  Reactie door DJ Digital — donderdag 21 september 2006 @ 15.56 uur

 88. Interessante link:

  http://www.nrc.nl/economie/article487606.ece

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 22 september 2006 @ 0.25 uur

 89. @18 Rener

  Wat voor revolutie ?
  Waarbij volgens jouw opvattingen op frontaal n. ook direkt de kans op segregatie de kop ingedrukt word ?

  Reactie door Toergenjew — zaterdag 23 september 2006 @ 1.48 uur

 90. @42 Rener

  Lasten verlichting minder accijnzen etc.
  Een prachtig betoog van een een rechtse VVDer,
  weet je zeker dat je geen coup wil inplaats van een revolutie ?

  Reactie door Toergenjew — zaterdag 23 september 2006 @ 1.51 uur

 91. overheidsinstanties rekenen in tienden van procenten met koopkrachtverbetering of -verslechtering. in een jaar steeg mijn woonforenzenbelasting (lokale EU nietige belasting) met meer dan 400%, een soort ‘milieuheffing’ terwijl gemeenten ook nog eens geld verdienen aan grootschalig bomenkap en verkoop van dezelfde recreatieterreien. de ziektekostenpremie ging ruim 300% omhoog, energie wordt aanmerkelijk duurder, branstof, ect, op zich is bewust consumeren een goede zaak, maar het zou een goede zaak zijn als er meer naar de praktijk gekeken wordt en minder naar de eigen rekenmodellen die lachwekkend overkomen. het probleem is schaalvergroting, te grote machtige organisaties die sterk zijn in achterkamer politiek en invloed. de overheid moet niet identificeren met het ondernemen en kapitalisme zelf. met een kerndepartement en sterke handhaving en eigen verantwoordelijkheid van organisaties en huishoudens is nederland veel beter af.
  minder betutteling en lange formulieren,
  en eerlijk zijn over zaken. het geld mag niet alleen regeren maar de overheid zelf.
  schaalverkleining en concurrentie dus op alle fronten.

  Reactie door marc — donderdag 5 oktober 2006 @ 1.09 uur

 92. dan dalen de prijzen, stijgt de service en is er pas echte innovatie jp.

  Reactie door marc — donderdag 5 oktober 2006 @ 1.15 uur