Nationaal archief ‘Verraad en Verzet’

nationaal Archief

Een getuigenverklaring over de laatste momenten uit het leven van Hannie Schaft, een overheidsenquête voor kampoverlevenden en brieven van Winston Churchill.

Deze en tientallen andere, tot nu toe verborgen documenten en foto’s uit de Tweede Wereldoorlog staan sinds enkele dagen tentoongesteld in de virtuele vitrines ‘Verraad en Verzet‘ van het Nationaal Archief. Zeker een bezoekje waard.

Eén van de zwaarste anti-verzetsacties in de Tweede Wereldoorlog vond plaats in Putten 1944 – vandaag precies 62 jaar geleden. Bij een razzia voerden de Duitsers bijna de voltallige mannelijke bevolking (661) af – hiervan keerden er maar 49 terug. De razzia was een vergelding voor de beschieting van een auto van de Wehrmacht een dag eerder.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 02 oktober 2006 :: 16.06 uur

35 Comments

35 reacties

 1. Geen knoop van mijn gulp voor de winterhulp.
  Dit zei de Nederlander.

  Reactie door Henk.H — maandag 2 oktober 2006 @ 16.49 uur

 2. Ik herinner me dat nog heel goed – vrienden van mijn ouders woonden in Putten en wij kwamen daar vaak: man en zoon zijn in een concentratiekamp omgekomen.

  Reactie door Marjolein — maandag 2 oktober 2006 @ 16.56 uur

 3. Schandelijk dat de AIVD nog steeds niet de documenetn uit de tweede wereldoorlog vrijgeeft, waaruit blijkt dat de Inlichtingendiensten het initiatief hebben genomen om meer dan duizend, misschien wel tweeduizend, Nederlanders aan de Duitsers uit te leveren met het gewenste doel dat ze vermoord zouden worden.

  Ondanks dat dit in de geschiedschrijving verzwegen wordt, blijkt het wel uit andere documenten die onder andere bij het Nationaal Archief bewaard worden.

  Reactie door Drob — maandag 2 oktober 2006 @ 17.49 uur

 4. @Drob

  Je zegt “met het gewenste doel”
  Is dit werkelijk zo? Of bedoel je dat men op de hoogte was van wat deze mensen te wachten stond?
  Het eerste is namelijk nog veel kwalijker.

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 2 oktober 2006 @ 18.57 uur

 5. drop,,er is daar ook nog wel een document te vinden over het koningshuis,dat zal wel nooit vrij gegeven worden,

  Reactie door ad — maandag 2 oktober 2006 @ 19.23 uur

 6. Sombere periode met veel leed,hoop niet dat Merkel droomt van deze periode.

  Reactie door Jofel — maandag 2 oktober 2006 @ 19.26 uur

 7. En toch behoeft dit een nuance:

  “Eén van de zwaarste anti-verzetsacties in de Tweede Wereldoorlog vond plaats in Putten 1944 – vandaag precies 62 jaar geleden. Bij een razzia voerden de Duitsers bijna de voltallige mannelijke bevolking (661) af – hiervan keerden er maar 49 terug. De razzia was een vergelding voor de beschieting van een auto van de Wehrmacht een dag eerder.”

  Want het dorp Putten was zeker geen haard van verzet, het overheersende geloof liet dat niet toe, men diende gezag wat boven je was geplaatst te respecteren, want het was daar door Gods wil gekomen. Dat wil niet zeggen dat de Puttenaren de bezetters met vreugde accepteerde. Eén maal afgevoerd naar het concentratiekamp hebben deze mensen gewoon “meegewerkt” met hun beulen om hen zo snel mogelijk uit te putten en uiteindelijk te laten sterven, jawel ook dat omdat dat klaarblijkelijk Gods wil was.

  Bovenstaande kan een lering zijn betreffende wat godsdient met een mens kan doen, dan pas heeft ook dit lijden nut gehad als er lering uit getrokken wordt.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — maandag 2 oktober 2006 @ 20.29 uur

 8. @Wattenstaafie

  Of het de bedoeling van de leiding was, is onbekend. Ze konden het wel weten. Maar het was zeker een uitgesproken wens van het uitvoerende personeel. Er zijn meerdere getuigenverklaringen tegen minstens twee politiemannen, de ene een vooroorlogse Inlichtingendienstman en de andere door de Duitsers bij de Inlichtingendienst benoemd, dat tegen de achterblijvende gezinsleden in 1942 gezegd werd dat het de bedoeling was dat de gearresteerden niet meer levend terugkwamen. Dit werd gecombineerd met seksuele toenaderingspogingen naar de achterblijvende partner in ruil voor een bezoek in de gevangenis.

  Degeen die in 1940/1941 door de Duitsers benoemd werd om leiding te geven aan de voortzetting van de vooroorlogse Inlichtingendienst, werd na de oorlog benoemd tot hoofd van de BVD (direct onder Einthoven), als aanbeveling werd genoemd dat hij dat werk al voor de Sicherheitsdienst had gedaan. Dat werk had ruim 150 Nederlanders het leven gekost.

  Alle documenten met betrekking tot dat hoofd worden door de AIVD als staatsgeheim behandeld (de man is al dertig jaar dood). Alle dossiers bij andere instanties zijn met betrekking tot dit hoofd leeggehaald. Ik heb van een insider vernomen dat Verdonk toen ze directeur van de BVD was alle documenten met betrekking tot landverraad, communistenjacht, jodenjacht enz. tot staatsgeheim heeft verklaard.

  Ook toen in 1941 de doodstraf op bepaalde politieke activiteiten werd gezet, bleef een deel van het Inlichtingendienstpersoneel doorgaan met hun activiteiten.

  Het doet mij verdriet dat de SP tegenover mij geweigerd heeft voor de rechten van de slachtoffers op te komen. Ook GroenLinks weigert voor de rechten van de slachtoffers op te komen en dat terwijl een deel van de slachtoffers vermoord werd omdat ze in betaalde dienst van een voorganger van GroenLinks was.

  Reactie door Drob — maandag 2 oktober 2006 @ 20.39 uur

 9. @7 Wat een misselijke reactie Roelf. Honderden mensen uitgemoord, een heel dorp gehalveerd, maar volgens jou is het eigen schuld dikke bult omdat hun geloof niet deugt. Niet al die bijna 700 mannen zullen verzetshelden zijn geweest, maar het feit is toch bekend dat stijl protestanten en communisten het meest betekent hebben in het verzet.

  Reactie door Klukkluk — maandag 2 oktober 2006 @ 21.48 uur

 10. Dit moet de linkse kerk aanspreken Jan:

  http://www.nieuwnieuws.nl/archives/2006/10/jurgens_ontkennen_holocaust_ni.html

  Reactie door Dercks — maandag 2 oktober 2006 @ 22.16 uur

 11. @11
  Rechtse partijen ook lijkt me.

  Reactie door Jofel — maandag 2 oktober 2006 @ 22.31 uur

 12. Vind de Sp en jou Jan in het byzonder erg verstandig omgaan met onze geschiedenis,van waaruit inderdaad je huidige zijn en maatschappij verklaard kan worden..Ook dat initiatief Nationaal Museum is geweldig…alleen maar lof,alleen al om die reden stem ik SP !

  Reactie door eric — maandag 2 oktober 2006 @ 22.41 uur

 13. En..even iets anders..tactisch overbodig en aan jou wel toevertrouwd,Jan…was de oren van CDA en VVD binnenkort..dat kan de SP als geen ander. Er komen nog wat leuke debatjes aan !
  Wouter vindt CDA onduidelijk…das verdomme toch geen oppositie voeren,zeg…veeg ze van het tapijt en hard ook.. Greenpeace wist er bij het CDA congres wel raad mee…gewoon het CDAcongres met een vlag binnenzeilen en blijven hangen…zo die zit,voorzitter !!
  Op die manier,en Jan vlammen zou ik zeggen !!!!!!!

  Reactie door eric — maandag 2 oktober 2006 @ 22.45 uur

 14. Vergelijk wat er in Putten is gebeurd eens met wat er in Srebrenica is gebeurd. Niet alleen de naakte feiten, maar ook hoe “het gezag” – lees de overheid van toen en die van nu – geprobeerd heeft de feiten te verdoezelen.
  Vergelijk ook eens de verdwenen documenten uit 1944 met de verprutste fotorolletjes uit de 90er jaren.
  Is er in ruim 55 jaar ook maar iets veranderd?

  Reactie door Wink — maandag 2 oktober 2006 @ 23.01 uur

 15. @8.Drob
  “Degeen die in 1940/1941 door de Duitsers benoemd werd om leiding te geven aan de voortzetting van de vooroorlogse Inlichtingendienst,”

  Naar welke persoon refereert u?

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 2 oktober 2006 @ 23.42 uur

 16. Goeden morgen vrienden SP.

  Nog een nuance bij Roelf @7.
  In jouw stukje kom je tot de conclusie, dat zij die uit Putten zijn weggevoerd, in het concentratiekamp meewerkten om de anderen het werk zo zwaar mogelijk te maken dat ze er onder stierven.
  Dat waren er wel, maar zeker niet allen, daar waren er ook velen die onder die omstandigheden het leven lieten.
  Maar wat zou jij doen in die omstandigheden?
  Te constateren dat jij zoiets niet zou doen is op z’n minst naïef.
  Martelen gaat op vele manieren, daar behoef je niet lichamelijk geweld voor toe te passen.
  Martelen blijft het, Bush heeft van die methoden heel veel geleerd die de nazi’s gebruikten.
  En die past hij toe in samenwerking met zijn kliek in de geheime gevangenissen en in QB!
  En daar gebruikt hij de GODSDIENST voor want die mensen die in zijn GOD geloven zijn het meest volgbaar.

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 3 oktober 2006 @ 9.23 uur

 17. Of het nu misselijk is of niet, historisch gezien is het juist dat de inwoners van Putten zich gewillig lieten afvoeren. Mijn vader heeft er 25 jaar gewoond en was politiek actief. Hij heeft veel gesprekken bet de bevolking aldaar gevoerd.
  Maar dat ze heulde met de Duitsers gaat mij te ver.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 3 oktober 2006 @ 11.38 uur

 18. @Rob de Koster

  Ik refereer aan Johan Gottlieb Crabbendam.

  Als je op de website van het Nationaal Archief kijkt, zie je een document uit 1946 dat een bijeenkomst van ex-gevangenen uit Ravensbruck in de gaten werd gehouden. Het document was geschreven door een zekere Van Laere. Dat is Laurentius Livinus van Laere, voor en tijdens de oorlog bij de Inlichtingendienst. Die Van Laere was in 1940/41 direct onder Crabbendam werkzaam. In 1941 leverde hij enkele mensen aan de Sicherheitsdienst (opdracht getekend door Crabbendam) uit die daardoor om het leven zijn gekomen. In 1946 werkt hij weer direct onder Crabbendam.

  Op dezelfde website vind je een document over de dood van Hannie Schaft. Er staat in beschreven dat een zekere L. gevraagd wordt te bemiddelen in het voorkomen van haar executie. Er staat bij dat hij voor de SD werkte, maar toch ‘betrouwbaar’ was. Welnu, dat betreft Krieno Hendrik Luurssen, voor en tijdens de oorlog bij de Inlichtingendienst. Binnen twee weken na de Duitse bezetting heeft hij zich al vrijwillig aangemeld als medewerker van de Sicherheitsdienst. Later in de oorlog wordt hij de organisator van de treincontrontole door heel Nederland. Daarmee worden joden op weg naar een onderduikadres, ontduikers van de arbeidsinzet en verzetsmensen aangehouden. Het heeft honderden en mischien wel duizenden Nederlanders het leven gekost. Inderdaad heel ‘betrouwbaar’. Hij heeft inderdaad bemiddeld in de vrijlating van tientallen gevangenen van de SD. Analyse leert dat het allemaal rijkeluiszoontjes betreffen. Er zitten geen herkenbare verzetsmensen tussen, het betreft blijkbaar personen die een relatief licht vergrijp hebben gedaan. Vanaf augustus 1943 vraagt hij de tientallen betrokkenen een bedankbriefje te schrijven voor de bemiddeling. Normaal gesproken een levensgevaarlijke zaak om die te bewaren; maar niet voor deze SD-er, hij dekt zich waarschijnlijk in voor na de oorlog. Ook de ouders va hannie Schaft hebben na de oorlog nog zo een bedankbriefje geschreven.

  Reactie door Drob — dinsdag 3 oktober 2006 @ 12.14 uur

 19. @18.Drob
  Bedankt voor de info.
  Er is over Nederlandse activiteiten gedurende WWII nog wel het een en ander te vinden in buitenlandse archieven. De US National Archieves en Liberary of Congress bijvoorbeeld.
  Het zal je geen antwoorden omtrent Putten opleveren, maar geeft je wel een beter overzicht. Maakt het plaatje compleet.
  Concentreer u eens op Allen Welsh Dulles.
  Of de activiteiten van de Rotterdamse Bank voor Handel en Scheepsvaart ten tijden van WWII. Dulles was advocaat voor deze bank.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.52 uur

 20. @Rob de Kuster

  Ik beperk me tot het onderwerp hoe de Nederlandse regering de Inlichtingendiensten met de Duitsers liet samenwerken om tijdens de oorlog binnenlandse politieke tegenstanders massaal uit de weg te ruimen.

  En passant bekijk ik de nauwe verwevenheid tussen de Nederlandse Inlichtingendinsten en de internationale criminaliteit en de betrokkenheid van de Inlichtingendienst in corruptieaffaires van politici, zoals die van ministerpresident Beel en burgemeester Visser van Den Haag.

  Hoe droevig ook, de affaire Putten was een wrede wraakactie op burgers die voor het grootste deel politiek ongeinteresseerd waren.

  Misschien is de wraakactie in maart 1945 na de aanslag op Rauter interessanter. Bij die wraakactie op ruim driehonderd burgers zijn naar verhouding erg veel linkse mensen doodgeschoten.

  Reactie door Drob — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.03 uur

 21. @20.Drob
  Deze periode in de Nederlandse geschiedenis laat zich echter beter begrijpen wanneer men het in een internationaal kader plaatst.

  “Reinhard Heydrich diende van 1922 tot 1931 bij de marine. Hij werd lid van de NSDAP en van de SA, waarna contact met Hitler en Himmler hem in de 1932 nog onbekende functie van chef van de sicherheitsdienst van de SS bezorgde. Heydrich werkte als trouwe volgeling van Himmler en in toenemende mate als diens rechterhand mee aan de plannen tot uitbouw van de SS en het ondergeschikt maken van de geheime politie daaraan. In 1934 werd Heydrich chef van de Gestapo, in 1936 chef van de SD-Sipo (sicherheitspolizei), die een onderdeel was van de SS en de politie onder leiding van Himmler. Het terroriseren en ‘raszuiver’ maken van de inmiddels veroverde gebieden (ook Nederland) eiste een reorganisatie van het TERREURAPPARAAT. Heydrich kreeg de leiding van het Reichssicherheitshauptamt (RSHA) en had de beschikking over zgn Einsatzgruppen. Onder de activiteiten van de RSHA vielen de jodenvervolging, waarachter Heydrich als stuwende kracht moet worden beschouwd. Rivaliteit met de Abwehr onder admiraal Canaris en aspiraties die zelfs voorbij de positie van Himmler reikten, deden Heydrich, inmiddels Obergruppenfuhrer bij de SS geworden, naast zijn andere functies de post van plaatsvervangend Reichsprotector van Bohemen-Moravie ambieren. Seder 27 september 1941 oefende hij aldaar een waar schrikbewind uit. Twee door Engelse bommenwerper gedropte Tsjechische vluchtelingen pleegden samen met vijf verzetsstrijders op 27 mei 1942 in Praag een aanslag op Heydrich. Deze overleed op 4 juni aan zijn verwondingen.Tot de afgrijselijke represaillemaatregelen tegen de aanslag op Heydrich behoorde de verwoesting van de dorpen Lidice en Lezaky, waarvan de mannelijke bevolking werd vermoord en de vrouwen en kinderen werden gedeporteerd.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 3 oktober 2006 @ 19.48 uur

 22. @Rob de Kuster

  Dat is mij bekend.

  Waar het mij om gaat bij de represailles van maart 1945 is hoe de selectie is gemaakt om mensen dood te schieten. Er is toen overleg geweest met de hoofdcommissaris van politie in Den Haag, die na de oorlog vertelde dat hij geweigerd heeft om gevangenen uit te leveren voor de executie. Maar het lijkt er op dat hij gesuggereerd heeft om politieke gevangenen te nemen. In ieder geval is dat de uitkomst geworden.

  Reactie door Drob — dinsdag 3 oktober 2006 @ 19.57 uur

 23. @9 KlukKluk
  Tja dat kun je wel misselijk vinden. maar het CvOD kan je dan wel iets anders voor houden.
  Overigens heb je bij mij niet kunnen lezen dat dit eigen schuld dikke bult zou zijn, dat maak jij er van, wellicht zou je dat misselijk kunnen noemen, ik schrijf het tegendeel. Wellicht kun jij je niet verplaatsen in de onderliggende geloofsgrond, misschien zou je je daar eens in kunnen verdiepen? Is op de Veluwe nog steeds een belangrijke stroming.

  Roelf (Anno 1942)

  Reactie door Roelf van bergen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 22.25 uur

 24. @16 Ouwe Dirk.
  Goh hier geef je een volkomen eigen draai aan mijn geschrijf.
  Ten eerste staat bij mij niets over handelen doorPuttenaren die voor “anderen” het werk zwaarder zou maken. Nee er staat dat de Puttenaren zich lijdenlijk lieten weg voeren en in het kamp loyaal hun opdrachten uit voerden, wellicht is het je zo iets duidelijker. En natuurlijk er viel niet veel te protesteren. Maar de insteek van de overwegend oud gereformeerde Puttenaren was wel erg gezagsgetrouw. Overigens zij werden gestraft voor iets waaraan zij nauwelijks deel konden hebben gehad, een verzets daad, omdat verzet juist niet in hun woordenboek voor kwam.

  Waar het mij in deze om gaat dat men leert van de geschiedenis, volgens mij is dat ook Jan’s bedoeling, maar dan moet de geschiedenis wel correct verhaald worden en geen valse heroïek worden toegekend aan en op zich afschuwelijk gebeuren, als die heroïek helemaal niet aanwezig was. Dan zouden we wellicht leren van geschied vervalsing en dat schiet niet op. Helaas heb ik de indruk dat de geschiedenis beschrijven op een wijze die “men” kennelijk leuker, aantrekkelijker, vindt steeds meer opgeld doet, maar daarmee blijken we dus steeds minder van de afschuwelijke periode WO II geleerd te hebben, wellicht gaat de rest van je betoog wel over niets van de geschiedenis “willen” leren.

  Roelf

  Reactie door Roelf van bergen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 22.40 uur

 25. 17 Gandalf, jij bevestigt mijn voorstelling van zaken. Echter waar lees je bij mij “heulen met de Duitsers” of ben je op dat been gezet door iemand die zonder enige achtergrond kennis “misselijk” moest roepen?

  Roelf

  Reactie door Roelf van bergen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 22.44 uur

 26. @25 Roelf je schrijft onder @19 : “Eén maal afgevoerd naar het concentratiekamp hebben deze mensen gewoon “meegewerkt” met hun beulen.”
  Meewerken met hun beulen lijkt mij gelijk aan heulen, vandaar. Maar of dat zo was, daar kan ik niet over oordelen.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door gorki — woensdag 4 oktober 2006 @ 9.28 uur

 27. @26 gorki

  En waar stonden die “” aanhalingstekens dan voor denk je? Overigens schreef ik dat onder @7

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — woensdag 4 oktober 2006 @ 13.50 uur

 28. Heel erg wat er gebeurd, maar wat te zeggen dat het nog steeds gebeurd.
  Een van die werelddelen is Tibet bezet door de chinezen en sinds 1949 is de genocide onder de bevolking schering en inslag
  Vrouwen die verplicht gesteriliseerd worden abortussen zijn aan de orde van de dag.
  kinderen die niet naar school kunnen.
  Het mooiste is dat Nederland nu zijn mond bijna dicht houd!
  Economie is belangrijker, en het geld wat dit oplevert.
  Ik vraag u drug is ook goed voor de economie, maar met z`n allen hebben we besloten dat, dat geld niet goed is, waarom is het geld uit China dan wel goed?
  op de site http://www.realchina.nl onder getuigenissen kunt u een brief lezen die gesmokkeld is uit Tibet, is het niet net de 2e wereld oorlog?
  in 2002 getelde doden 1550, maar waarschijnlijk veel meer, zonder de folteringen.
  Maar we moeten vooral voorzichtig zijn met China, want hun tenen zijn van glas.

  Reactie door Y.simon — donderdag 5 oktober 2006 @ 1.11 uur

 29. @22.Drob
  Onder @21 probeer ik op een omslachtige manier aan te geven dat dit soort wraakacties standaard praktijk was voor het nazi regiem. Het was geen exces. Dit soort beleidt werd in de hoogste nazi kringen bepaalt.
  En daar lag uiteindelijk ook de verantwoordelijkheid.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 5 oktober 2006 @ 1.30 uur

 30. Beleid zonder ‘t’ uiteraard.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 5 oktober 2006 @ 1.32 uur

 31. @Rob de Kuster

  Ik probeer aan te geven dat de Nederlandse Inlichtingendiensten in opdracht van burgemeesters en ministers tijdens de oorlog van de Duitsers gebruik hebben gemaakt om ongewenste politieke elementen uit de weg te ruimen. Dat de Duitsers wandaden bedreven is algemeen bekend; de Nederlandse oorlogsmisdrijven zijn in de doofpot gestopt.

  Ik kan het overvloedige bewijsmateriaal zo aan wijzen; maar er is ook nog materiaal dat geheim wordt gehouden. Dat maakt de huidige regering ook schuldig. Wel een Joegoslavie-tribunaal, wel kritiek op Khadaffi, wel kritiek op de Stasi, maar ondertussen eigen oorlogsmisdrijven toedekken. Daarom is het ook zo zuur dat de SP dit allemaal goedkeurt.

  Reactie door Drob — donderdag 5 oktober 2006 @ 13.21 uur

 32. @31.Drob
  Vergeef mijn onwetendheid mbt dit onderwerp.
  Maar beweerd u dat de inlichtingdiensten tijdens de bezetting opereerde onder Nederlands bevel? En dat onder andere burgemeesters zeggenschap hadden over deze inlichtingsdiensten?

  U weet dat de zelfs de CIA pas in 1953 is onstaan uit de National Security Act van 1947?

  Ik wil daarbij niets afdoen aan eventuele oorlogsmisdaden, maar waarom denkt u dat dit geen Gestapo praktijken van de nazi’s waren? Zaten achter deze misdaden Nederlandse overheden? Of nazi-collaborateurs?
  De modus operanda zoals u die beschrijft komt overeen met de daden van het nazi regiem (zie Reinhard Heydrich).

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 5 oktober 2006 @ 14.59 uur

 33. De sicherheitsdienst van de SS laat zich nu niet vertalen als inlichtingendienst.
  De activiteiten van de sicherheitsdienst van de SS laten zich beter omschrijven als een terreurapparaat. Met als taak het terroriseren en raszuiver (Jodenvervolging) maken van de bezette gebieden.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 5 oktober 2006 @ 15.16 uur

 34. @Rob de Kuster

  De Nederlandse ‘Inlichtingendienst’ laat zich vertalen naar ‘Inlichtingendienst’. De regionaal werkende Inlichtingendiensten werkten voor de oorlog nauw samen met de GESTAPA (= GESTAPO-Ausland) en tijdens de oorlog met de Sicherheitsdienst. Na de oorlog werd speciaal dit personeel aangetrokken om de top van de BVD te bemannen.

  Reactie door Drob — donderdag 5 oktober 2006 @ 15.31 uur

 35. Beste Lezer,

  Kan me volledig aansluiten bij de mening van Rob de Kuster. Het wordt tijd dat de peerput eens open gaat. geloof me je gaat anders kijken, voor zover je dat nog niet deed, naar “”onze”" prins Bernhard.

  Ik ben ook van mening dat er onderhandelingen waren mbt het “”uitroeien”" van politiek ongewensten. En dan met name uit de linkse hoek. Als je goed de wandelgangen van het verzet werk in WO II bekijkt zie je dat werkelijk alles heel goed in kaart was genomen door onze duitse gasten.

  Het englandspiel is hier een goed voorbeeld van. Kortom laat er een hoop naar buiten komen. Macht stinkt de waarheid is soms niet fris, maar wel verhelderend!!!

  Reactie door Carlos — donderdag 4 januari 2007 @ 21.34 uur