Nederland – snelste en beste jongetje van de klas

Op termijn moet de hele postmarkt in Europa geliberaliseerd worden. De privatisering heeft volgens het NRC-hoofdcommentaar niet zoveel voeten in de aarde gehad, op het feit na dat de postkantoren uit bijna alle in kleine dorpen en wijken verdwenen zijn. Nu in 2008 de postmarkt volledig opengaat is het maar de vraag of in diezelfde gebieden überhaupt nog wel zes dagen per week kan worden bezorgd. Maar wat nog het ergste is dat Nederland opnieuw het snelste, beste, meest liberale jongetje van de klas wil zijn.

In de Europese Unie is de post nog lang niet geliberaliseerd, hoewel de Commissie daar wel naar streeft. Dat levert ongelijke concurrentie op tussen overheidsbedrijven die lokale markten beheersen en geprivatiseerde, onbeschermde ondernemingen die moeten concurreren. Terwijl Deutsche Post ruim toegang heeft tot de Nederlandse markt, zijn er obstakels voor TNT om de Duitse markt te betreden. De Franse postmarkt is nog slechter toegankelijk voor buitenlandse concurrenten. Postbezorging is er moeilijker dan in het dichtbevolkte Nederland waar weinig afgelegen adressen zijn.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 03 oktober 2006 :: 12.37 uur

22 Comments

22 reacties

 1. Ach, over een paar jaar zal dat allemaal wel weer teruggedraaid worden. Net zoals Bakker Bart een gat in de markt heeft gezien door weer winkeltjes te gaan openen in kleine dorpskernen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 3 oktober 2006 @ 12.50 uur

 2. Weer een goed voorbeeld van privatisering=afbraak.

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 13.26 uur

 3. ‘Liberaliseren’ suggereert dat dit iets met vrijheid te maken heeft. In werkelijkheid zijn er mensen die hier ongelooflijk rijk van worden. Hun lobby om ongehinderd hun zakken te kunnen vullen (zie alle andere ‘privatiseringen’)is bij onze corrupte politici kennelijk succesvol.

  De gewone man is het slachtoffer en betaalt zich blauw. Maar het is ook wel heel stom om hier in te trappen en op die corrupte partijen te blijven stemmen.

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.08 uur

 4. Hermie dat is de spijker op z’n kop.
  De suggestie is niet van de lucht over liberalisatie gesproken.
  En dat niet alleen wil men ons doen geloven dat liberaliseren de enige vorm van samenleving is, maar men suggereerd daarbij dat het goedkoper wordt, vanwege de marktwerking. Maar het tegendeel is waar!

  Alles wordt duurder, en niet alleen door de ziekenfondsen, het reizen met openbaar vervoer, de belasting, energie voorziening en vooral door gemeente belastingen, vul zelf maar aan!
  Er zijn ZOVEEL zaken duurder geworden door liberalisatie, en de door de liberalen tot boven alles verheven marktwerking.

  Kom tot inzicht, doe mee stem SP.

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.15 uur

 5. Echte liberalisatie werkt pas als er volwaardige alternatieven voor in de plaats kunnen komen.
  Bij de zorg, energie, openbaar vervoer is dit niet van toepassing. Daar werkt het dus niet en zorgt het mechanisme alleen tot prijsverhogingen en vermindering van de service.

  bij de telecommarkt werkte het wel. logisch, want er waren volwaardige alternatieven. wil je geen 35 euro per twee maanden betalen aan KPN alleen voor een aansluiting, dan gooide je de telefoon eruit en nam een mobiel abonnement. Had je daarbij nog internet dan ging het makkelijk en vooral goedkoopvia VoIP. Had de gesprekspartner ook internet dan was het gratis via skype.
  Mijn telefoonrekening ging van 75€ per maand na 23€ per maand (twee mobieltjes, één met abonnement en een prepaid, en 100 euro per jaar aan callserve en skype)
  Ik bel meer dan ooit.
  Voor internet geldt hetzelfde. Kabel en ADSL hebben elkaar het licht uit de ogen geconcurreerd. Resultaat lagere prijzen en meer capaciteit. (de service is nog om te huilen, maar het zijn ook vaak nieuwe technieken).
  In dit laatste geval had de consument de macht. Ging Essent lastig doen, dan zeiden veel mensen de aansluiting op. Klaar.

  Bij de energie leveranciers zit niet echt verschil. De een is iets goedkoper, maar dit verdienen ze ruimschoots terug aan de telefoontarieven, plus nog onduidelijke kosten. Het maakt dus niets uit. Het levert alleen gezever op als je veranderd.

  Ze zorg is hetzelfde. Pas als je het nodig hebt dan weet je echt wat je er aan hebt.
  dit komt vaker voor bij verzekeringen. Bij afsluiten komen de praatjes en beloftes, maar als je ze nodig hebt dan komen de kleine letters en de andere interpretaties.

  openbaar vervoer is ook geen concurrentie. (de auto komt het dichts in de buurt). Maar niet iedereen heeft een auto, of kan deze gebruiken.
  energie en zorg en openbaar vervoer zijn geen items om te libraliseren. Het zijn basisvoorwaarden om te leven in een moderne maatschappij.

  Reactie door alexander — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.00 uur

 6. Liberaal wordt ten onrechte gebruikt als vertaling van vrij. Maar liberaal is alleen vrij voor de eigenaar, niet voor de afnemers (slachtoffers).
  Men had nooit de basisbehoeften van de samenleving mogen liberaliseren…. ofwel verkwanselen.

  Reactie door Irma — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.03 uur

 7. De postmarkt is geen gezondheidszorg, dus een beetje concurrentie kan geen kwaad zoals bij de commerciële gezondheidszorg.

  Laatst wilde ik iets kopen in het hoofdpostkantoor en stond daar met een rij van een paar mensen achter me. De man achter de balie stond te bellen, geen serieus telefoontje maar koffiepraat. Zonder schroom bleef hij zo’n drie vier minuten doorlullen voordat hij de klanten ging helpen. Als de postmarkt nog onder de overheid moet blijven houd je die arrogante ambtenarenmentaliteit voor altijd. Liberaliseren, en wat mij betreft gelijk ook privatiseren die handel.

  Reactie door Edward — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.45 uur

 8. @3,

  dat is gewoonweg niet waar. Zakelijk verstuur ik post via Sandd en Mailmerge (nu Selektmail), dit scheelt zeker zo’n 40% in prijs t.o.v. PTT/TPG/TNT (hoe heet het tegenwoordig?).

  Ik kan niet wachten tot de particuliere post ook vrij gegeven wordt. Een staatsgestuurde monopolie is natuurlijk belachelijk als tegelijkertijd dezelfde overheid boetse oplegt aan niet-monopolisten als Microsoft

  Reactie door Maurits — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.06 uur

 9. laat me raden nederland heeft de sluisen weit open staan voor het buitenland??
  wij verzuipen dus leuk he zo’n c?da/vvd,gekken kabinet.
  is er nu nog geen terror beweging in nl aan het ontstaan ;-)
  roep me dan even als het zo ver is.

  Reactie door ad — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.16 uur

 10. Het boeit me eigenlijk niet zo; dat de post later komt of dagen niet.

  Komt veel mensen wel uit die rekeninge na rekening in de bus krijgen; hebben ze een reden om wat later te mogen betalen

  De post is 1 van de vele voorbeelden wat nooit geprivatiseert had mogen worden. Service gaat steeds meer achteruit; maar de tarieven stijgen. Wat dat betreft volgt de posterij gewoon de algemene trend van het mega-bedrijfsleven.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.57 uur

 11. Ik heb langzamerhand het gevoel dat ze Nederland al aan het buitenland verkocht hebben en dat het alleen nog maar een kwestie van tijd is dat we allemaal of Engels of Duits spreken, het einde van het koninkrijk der Nederlanden is na 200 jaar zeer nabij.

  Reactie door henry — dinsdag 3 oktober 2006 @ 18.47 uur

 12. Ik zou wel eens willen wat de grootste privatiseerder (de overheid uiteraard) de laatste 10 jaar opgestreken heeft.
  Zou ook willen weten waar het geld vandaan moet komen als er niets meer te privatiseren valt.

  Reactie door @bacus — dinsdag 3 oktober 2006 @ 18.57 uur

 13. @5, Alexander De telecom wordt ten onrechte aangevoerd als voorbeeld waar de markt wel werkt. Ook Jan heeft zich wel eens aan dit misverstand bezondigd. Waar de markt werkt is in de hardware, d.w.z. de toestellen en het trekken van de kabels. Met 5 (of wat is het, ik ben de tel kwijt) GSM netwerken zijn we alleen maar duurder uit. De lagere prijzen van telefonie e.d. zijn alleen te danken aan de technologische ontwikkelingen. Waar vroeger grote aantallen dames met de hand kabeltjes moesten omprikken, later kwetsbare relais, zijn het nu goedkope computers. Idem in de postsortering. De uitvinders van die computers zijn overigens met een grijpstuiver afgescheep(bouwer)t.

  @8, Maurits – Pakjes bezorgen door private firma’s is natuurlijk prima. Van Gent & Loos is er groot mee geworden. Daar hebben we het nu niet over.

  Alex, Maurits? Nog meer koninklijk huis??

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 3 oktober 2006 @ 19.58 uur

 14. Hermie, dat de technologische opmars uiteindelijk goedkopere tarieven per transactie met zich meebrengen klopt wel, maar dit wil niet zeggen dat het dan ook voor de klant goedkoper wordt. Dit komt toch echt wel door de concurrentie (en alternative manieren van bellen).

  Een voorbeeld van steeds meer automatisering en toch duurder wordende service is te vinden bij de banken. Nog nooit was het per transactie zo goedkoop (voor de banken). (we doen het bijna allemaal zelf via online bankieren). De bank doet bijna niks meer, maar ze zeuren en zeiken constant over de hoge kosten van betalingen. Steeds meer bankkantoren worden gesloten. De transacties die het personeel moet doen is nihiel (iedereen zit aan de flappentap). Dus dit is een sector waar de kosten dalen, maar de kosten van de consument stijgen. Straks, als de banken hun zin krijgen betalen we per transactie.

  Reactie door alexander — dinsdag 3 oktober 2006 @ 20.39 uur

 15. Dat concurrentie automatisch tot de laagste prijs leidt is een onnozele gedachte.
  Dat een monopolie tot een te hoge prijs kan leiden is duidelijk. Bij een ‘staatsmonopolie’ is het een nuttige exercitie om te analyseren wat de oorzaak van zo’n eventueel te hoge prijs zou kunnen zijn:
  1. Er wordt inefficiënt gewerkt. Of de mensen lopen maar wat te lummelen. Ja hallo, dat heeft te maken met management. Waarom zou een overheidsbedrijf niet goed gemanaged kunnen worden? Vroeger liep het bij de NS als een trein.
  2. Er wordt met verouderde of de verkeerde technologie gewerkt. Dat zou stom zijn, daarvoor zijn uitstekende hulpmiddelen zoals externe doorlichting.
  3. De salarissen liggen te hoog. Ik kan u uit de droom helpen, de ambtenaren lopen wat dat betreft nu flink achter. Dat kan het niet zijn.
  4. Er wordt winst gemaakt. Fijn zo! Daar hebben we dan met zijn allen plezier van. Dan kunnen de belastingen naar beneden.

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 3 oktober 2006 @ 22.15 uur

 16. Natuurlijk zijn wij de beste : kijk maar naar het aantal ikkegalen die momenteel 1o-duizende banen innemen via een uitzendbureau : Nu beginnen de uitzendbureau andere uitzendbureau’s aan te klagen : merkwaardig niet ? SLAAP de overheid ?
  Zalm vindr deze ontwikkeling natuur lijk prachtig voor zijn clubje werkgevers : illegalen uit Oostbloklanden : die zijn nog goedkoper !

  Reactie door Fred — woensdag 4 oktober 2006 @ 13.56 uur

 17. Mooi toch om je ambitie volledig te kunnen ontplooien ten kosten van de zwakkeren in de samenleving : deze hebben toch geen macht om zich te verzetten !
  Bovendien kan je dit in je cv zetten hoe goed je wel niet ben en dat leidt tot een leuke baan in het bedrijfsleven of in de top van de overheid !

  Reactie door Fred — woensdag 4 oktober 2006 @ 14.20 uur

 18. @ReneR

  De particuliere/brieven post is nog een monopolie van de TPG. De zakelijke post niet meer. Het serviceniveau van concurrenten van TPG is zoveel hoger en de prijs ook zoveel lager. Dus wat jij zegt over lagere service en hogere kosten geldt alleen voor monopolist TPG.

  @ Hermie, ik heb het gewoon over brievenpost. Alleen omdat de TPG nog het monopolie heeft op de post onder een bepaald gewicht wordt de post verzwaard om in het “vrije” gedeelte van de markt te vallen. En nog is het goedkoper, rara hoe komt dat?

  Reactie door Maurits — woensdag 4 oktober 2006 @ 16.53 uur

 19. Met de post gaat het hardstikke goed! Met ons niet: bij mij in de buurt zijn vijf(!)
  postkantoren gesloten, waaronder het druk-bezochte Albert Cuypkantoor. Op maandag geen bezorging meer.
  Ik weet al hoe het afloopt – binnenkort moet je zelf je post gaan ophalen, en als dat kantoor ook gesloten is: zelf ophalen bij de afzender.

  Reactie door Marjolein — woensdag 4 oktober 2006 @ 18.01 uur

 20. Nederland wil niet het beste jongetjes van de klas zijn.
  Nederland wil gewoon marktwerking.
  Het is die VOC mentaliteit van Balkenende weet je wel maar dan vise versa we verkopen alles uit.
  Het is een bende daar in de EU.
  Spanje wordt gesommeerd de blokkades op te heffen voor de overname van haar energiebedrijf (electriciteit).
  Het is dus op ieder gebied zo.
  Ze kunnen het ook allemaal zelf niet meer bijbenen volgens mij en dat wordt nog erger als zodadelijk Bulgarije en Roemenie erbijkomen.
  Schiphol willen ze ook verkopen en dat zou een ramp worden. Eerst de andeelhouders meer zogenaamde ‘macht’geven en vervolgens als de aandeelhouders ‘nee’zeggen wil Zalm een oneigenlijk instrument gebruiken om het toch door te drukken het klopt van geen kant meer.
  Hoe meer ik me op de hoogte houd van alles wat er speelt binnen de EU hoe meer ik me verbaas en des te meer ben ik tegen…tegen…

  Reactie door Klaretaal — woensdag 4 oktober 2006 @ 20.59 uur

 21. Äàðîô, áðàòâà! Öåíèòå ñöûëêó!

  Reactie door LancerFermo — woensdag 8 november 2006 @ 15.52 uur

 22. Alledges nhaaale

  Reactie door Clinton — zaterdag 30 december 2006 @ 0.55 uur