Rondkomen van AOW steeds moeilijker

Voor ouderen met alleen AOW is rondkomen volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) steeds moeilijker geworden. Zo was een alleenstaande 65-plusser met een minimuminkomen en een huurhuis in 2000 nog 42 procent van zijn inkomen kwijt aan vaste lasten. Dit jaar gaat de helft (50,1 procent) op aan zaken, zoals huur, energie, water, telefoon en (zorg)verzekeringen. (Telegraaf)

De plannen die de regering tijdens prinsjesdag heeft gepresenteerd maakt het voor deze groep ouderen zeker niet makkelijker. De SP heeft in de tegenbegroting laten zien dat met hetzelfde geld dat de regering uittrekt hier zeker wat aan gedaan kan worden. Ik heb het Balkenende voorgerekend in mijn bijdrage. Degene die de afgelopen jaren de meeste klappen hebben gehad gaan er nu het weer beter gaat het minst op vooruit.

Minister-president, dat betekent toch dat de mensen met de hóge inkomens er volgend jaar bijna drie keer zoveel op vooruit gaan dan de mensen met de láágste inkomens? En dit lopende jaar is het zelfs nog bonter en gaat 2x modaal er zelfs bijna 17x meer op vooruit. [€2130 vs €130 p jr]
En dat terwijl juist de mensen met weinig geld in de afgelopen jaren al steeds hebben moeten inleveren. Minister-president, het is héérlijk als het goed gaat – maar laat het dan ook éérlijk goed gaan, dus voor iedereen!

Het mag duidelijk zijn dat de SP kiest voor een welvaartsvaste AOW.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 03 oktober 2006 :: 12.39 uur

239 Comments

239 reacties

 1. Volgens Rutte waren ouderen er toch de laatste jaren 13% op vooruit? Jammer dat daarin de oplopende kosten voor alle vaste lasten niet doorberekend worden, enkel de inflatie.
  Wie zei dat ook weer, dat je de de mate van beschaafheid van een land rechtstreeks kan aflezen aan hoe een land met haar ouderen omgaat?
  Laat het hele kabinet maar eens een maandje als een oudere leven met een AOW’tje.

  Reactie door kaatje — dinsdag 3 oktober 2006 @ 12.52 uur

 2. @ 1 kaatje
  Rutte doet nog een poging hoofdrekenen en niet alleen hij.

  Reactie door Pool — dinsdag 3 oktober 2006 @ 12.55 uur

 3. Wat men hier in Nederland naar toe moet is het harder aanpakken van de werk weigeraars. Iedereen die kan werken moet ook gaan werken.

  Zo blijft er meer geld over voor de echte gevallen.

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 12.56 uur

 4. Als de rijken alsmaar rijker worden & als de armen alsmaar armer worden… dan is het toch DUIDELIJK GENOEG en zijn al die cijfers en sommen toch verder nietszeggend.

  Misschien een idee om tijdens de capagne in den lande met een schoolbord en krijtjes de kiezers voor te rekenen.

  Reactie door Lezer — dinsdag 3 oktober 2006 @ 12.57 uur

 5. @2 Wat dacht ú van al die rijke stinkerds die op al die miljarden zítten én zó de economie verstikken.

  Reactie door Lezer — dinsdag 3 oktober 2006 @ 13.00 uur

 6. @4 typisch zo’n linkse reactie. Wat is ten eerste een rijke stinkerd? Iemand die hard voor zijn geld gewerkt heeft en dus veel gedaan heeft voor de economie, moet ie zijn geld afgepakt zien worden….

  Flauwekul redenering!

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 13.02 uur

 7. Die oplopende vaste lasten zijn van toepassing op iedereen. Er moet iets gedaan worden aan die vaste lasten of aan de inkomens/uitkeringen. Ik denk dat het tijd wordt om die onzinnige milieu heffingen eens op te doeken. Mensen kunnen nu eenmaal niet met winterjas aan in de kamer gaan zitten.

  Reactie door Teun — dinsdag 3 oktober 2006 @ 13.05 uur

 8. 6. Een beter milieu begint bij jezelf. Het zou wel zaak zijn dat de milieuheffingen ook daadwerkelijk weer besteed worden voor een beter milieu en niet aan andere zaken worden besteed.
  Pascal, de tijden dat je met een leuke uitkering thuis kon hangen zijn al lang voorbij. Ten eerste zijn de uitkeringen daar niet toereikend toe en ten tweede wordt iedereen flink achter de broek gezeten.
  Je hebt hooguit nog een groep fase 4 die niet aan het werk komen en waarvan een klein deel misschien ook niet wil werken, echter deze groep wordt door die fijne reintegratiebureaus die honderden miljoenen opstrijken als onbemiddelbaar beschouwd.
  In het programma van de SP moeten deze taken mede daarom ook terug naar de gemeente. Zo besparen we een hele bak geld op elke kapitalist in zijn grote lease bak die een reintegratiebedrijfje begint op onze kosten.

  Reactie door kaatje — dinsdag 3 oktober 2006 @ 13.10 uur

 9. AOW zul je bedoelen, maak nu niet dezelfde fout die Verhagen maakte Jan en jij hem zo leuk op aansprak.

  NOS: AOW-ers meer kwijt aan vaste lasten.

  RTL nieuws: Oudere komt steeds moeilijker rond.
  Aantal AOW-ers met betalingsproblemen is de laatste 6 jaar alleen maar gegroeid.

  Ik dacht toch echt dat het CDA zei dat hun inkomen met zo’n 9%-19% gestegen was via allerlei maatregelen (die volgens Bos voor een heel groot deel van deze mensen nvt is omdat ze geen belastingformulieren invullen bijv. de ouderenkorting)

  5. Iemand die heel het leven hard gewerkt heeft en dus veel gedaan heeft voor de economie,en vervolgens in de WAO-WW-bijstand komt, moet “ie” zijn geld en leven afgepakt worden….

  Flauwekul redenering!

  Reactie door Klaretaal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 13.12 uur

 10. Het probleem van de werkelozen zit hem niet zo zeer in de reintegratie buro’s. Er is genoeg werk, maar veel ongeschoold werk waar we nu Polen voor moeten halen.

  Het probleem is dat mensen niet gestimuleerd worden om te werken, doordat minimum loon en uitkering te dicht bij elkaar liggen. En doordat werkende allerlei subsidies mislopen die ze als uitkeringsgerechtigde wel hadden.

  Dat moet opgelost worden, anders krijg je de mensen nooit aan het werk. Ieder moet zijn eigen verantwoording nemen. Het kan niet zo zijn dat je een baan onder je nivo gaat weigeren omdat je geen zin hebt!

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 13.18 uur

 11. @Klaretaal,

  Nee die moet niet zijn geld worden afgepakt. Je ziet mijn redenering niet. Je kan veel “gewone” uitkeringen stoppen of korten door mensen meer op hun eigen verantwoordelijkheid te wijzen. Wie kan werken moet werken.

  Het geld dat daardoor vrij komt kan je aan de ouderen en de echte arbeidsongeschikte geven….

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 13.23 uur

 12. Pascal, normaliter reageer ik niet op dommigheden maar voor deze keer.
  Feit is, dat er niet voor iedereen werk is. Dat was zelfs in een hoogconjunctuur niet zo. Je baseert je mening op foutieve info. Telegraaf misschien?
  Ga maar met je verhaal naar de werkgevers en vraag hen of ze nog wat WAO-ers kunnen gebruiken. Wedden van niet. En niet willen werken? Komt gelukkig niet zoveel meer voor.
  In oost Groningen was een reïntegratie bedrijf dat in een jaar tijd voor zegge €1.000.000 slechts 3 mensen aan het werk heeft geholpen.
  Ik neem aan dat je zelf wél werk hebt? Wees daar dan ontzettend blij mee, want voor je het weet lig je er uit tegenwoordig. O nee, jij niet natuurlijk.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 3 oktober 2006 @ 13.50 uur

 13. Pascal je praat als een kip zonder kop.

  Denk je dat er zat werk is.
  waarom loop ik al 5 jaar thuis zonder werk.
  die reintergratieburo’tjes die uit de grond zijn gestampt door de gemeente heeft niet het doel om mensen een eigen inkomen te krijgen.
  Het zijn allemaal vrijwillergers plaatsen voor een bepaalde tijdsduur.
  Na die periode sta je weer op straat.
  En de regering maar roepen iedereen werkt.
  Slavenarbeid is het.
  Alleen het zweepje gaat er nog niet overheen.
  De grootste groep die hieraan meedoet zijn mensen met een arbeidshandicap,geestelijk niet in orde,en etc.
  Al deze mensen komen nooit meer in de reguliere arbeidsmarkt.
  Deze groep is hetzelfde als de WAO.
  Ga maar eens solliciteren en wat je CAO is.
  allemaal minimum loon.
  Of net erboven.
  Zoals jan al zei is dat de huurprijzen,energieprijzen en zorgkosten de pan uit rijzen.
  Hoe kan je dat betalen als je weer word gekort.
  Is het zo eerlijk dan dat een directeur 30% loonsverhoging krijgt en de arbeider 1%.
  Het gaat erom dat als er bezuinigd gaat worden op gelijke schaal de lasten gedeeld moeten worden.
  Dat het ook bij de rijke stinkerd au doet.
  en niet alleen bij de kwetsbare groepen.

  Reactie door sander — dinsdag 3 oktober 2006 @ 13.53 uur

 14. @9 Klare taal.,

  AOW zul je bedoelen, maak nu niet dezelfde fout die Verhagen maakte Jan en jij hem zo leuk op aansprak.

  leer eens lezen! er staat alleen maar AOW.,

  Reactie door Gerrit — dinsdag 3 oktober 2006 @ 13.56 uur

 15. @pascal
  En ook al gaan er volgens Balkenende zoveel meer mensen werken, gaat de AOW nog niet omhoog. De AOW is namelijk een volksverzekering voor oude mensen (ooit bedoeld voor mensen die geen pensioen kunnen opbouwen, tegenwoordig ook misbruikt door miljonairs) en heeft dus niets te maken met het aantal werklozen. Je kletst maar wat, populistische one-liners…. eerst nadenken, dan pas dom lullen pascal!

  Reactie door Irma — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.03 uur

 16. Gezien 75% van mijn klanten AOW-ers zijn, hoor ik dagelijks -soms schrijnende- verhalen van -zuinige- mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Veel van deze mensen hun “wereldje” wordt steeds kleiner, omdat zij een uitje, een kop koffie of hun favoriete tijdschrift niet meer kunnen betalen.

  Opvallend is de recente onzekerheid die is ontstaan bij deze mensen omtrent de plannen van de PvdA: bijna alle ouderen denken dat ze extra AOW-belasting moeten gaan betalen! Kennelijk slaagt Wouter Bos er voor geen meter in de boodschap (dat dit slechts voor de welgestelderen geldt) correct aan het volk over te brengen.

  Dankzij Bos mag links dus met een handicap de verkiezingen in…

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.04 uur

 17. Hoe ging het ten tijde van de VOC eigenljk met de ouderen?

  Reactie door reint — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.04 uur

 18. @16 reint

  haalden de vijftig niet !

  Reactie door Gerrit — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.09 uur

 19. 10. Pascal, een aantal jaren geleden zat ik ook een kleine periode zonder werk. Als hoger geschoolde wilde ik alles wel aanpakken, maar zelfs bij de melkfabriek wilden ze me niet hebben, ik was overgekwalificeerd. Het is niet allemaal zo zwart-wit als je stelt.
  De dekking om ouderen wat extra’s te geven is er ruimschoots als je andere maatregelen neemt dan aan de ww of de bijstand te komen. Bijvoorbeeld minder geld aan mensen en bedrijven weggeven die het niet eens merken dat ze er wat bijkrijgen. Van die 2 miljard die nu naar het bedrijfsleven gaat had iedereen kunnen mee profiteren en was het beter geweest voor de kleine werkgever eens een fatsoenlijk pakket met een ziektekostenverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering op poten te zetten. Zodat de kleine werkgever ook weer mensen in dienst durft te nemen, dit zou veel beter zijn voor de economie (is overigens een voorstel van de SP) dan altijd maar mekkeren over mensen die ongewild aan de kant staan.

  Reactie door kaatje — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.11 uur

 20. @16, 17, Reint & Gerrit,

  Inderdaad, oud worden was er niet echt bij:

  http://www.nidi.knaw.nl/web/html/public/demos/dm99011.html

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.12 uur

 21. Hoe ging het ten tijde van de VOC eigenlijk met de ouderen?

  Reactie door reint — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.13 uur

 22. @18, Kaatje,

  En zo is het maar net!

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.13 uur

 23. @ 11 pascal

  Zeker ook een uitkeringkie en te dom om werk te krijgen.
  Je zit dom te brallen

  @ 7 Teun
  jij schrijft………

  Ik denk dat het tijd wordt om die onzinnige milieu heffingen eens op te doeken……..

  Neem dan ook gelijk de ontwikkelingshulp mee, dat is n.l. ook vaak weg gegooid geld waar je in het buitenland alleen maar de maffia mee spekt, gebruik het maar voor ons eigen volk omdat we ook in ons land armoede hebben.

  Reactie door Pool — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.15 uur

 24. @Irma, Lezen AUB. Het geld wat nu wordt uitgegeven aan mensen zonder een inkomen, werkelozen, arbeidsongeschikten of ouderen zonder pensioen moet beter verdeeld worden.

  Als je dat dom lullen vind, dat is jouw mening, maar zegt wel over je denkvermogen om echt het probleem op te lossen.

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.16 uur

 25. @ 19 J3roen Bedankt voor de informatie. Interessant!

  Reactie door reint — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.18 uur

 26. @Kaatje,

  Tis maar hoe hard je er zelf aan werkt. Na mijn afstuderen vond ik voor 3/4 jaar ook geen daan. Ik heb het ene klusje naar het andere klusje gedaan. Pomp bediende, schoonmaakwerk, data intypen, inpakwerk….

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.19 uur

 27. @ 23 pascal

  Je blijft dom lullen, en weet niet waar je het over hebt, zielig als je zo bent.
  Er is geen probleem, jij bent het probleem.

  Reactie door Pool — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.21 uur

 28. @23 Pool, kijk naar de uitgaven aan ontwikkelingshulp, dat is zo weinig vergeleken met geld wat we uitgeven aan mensen hier die niet willen maar wel kunnen werken.

  Als jij (de SP) vind dat uitkering stoppen of inkorten voor mensen die wel willen maar niet kunnen werken gelul is. Dan vrees ik het ergste voor links nederland.

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.23 uur

 29. @ 23 moet 24 zijn

  Reactie door Pool — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.24 uur

 30. Ik huil bij het idee dat als ik 85 jaar word me 20 jaar armoede staat te wachten.
  geen hoop niks dan alleen het recht om in leven te blijven.
  weer een reden om euthanesie te vergemakkelijken.

  Reactie door marcel — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.27 uur

 31. 26. Geloof me maar dat ik er destijds alles aan gedaan heb. Pas na een half jaar zoeken kon ik terecht als gasmeteropnemer.
  Je kunt niet altijd “de schuld” bij de mensen zelf neer leggen, helaas ben ik bang dat jij dit pas zult inzien als je zelf je baan verliest of ziek wordt.

  Reactie door kaatje — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.30 uur

 32. @6 Pascal
  iemand die hard voor zijn neetje geld heeft gewerkt is de Jan met de pet bij de wergever,en die vervolgings geen winstdeling krijgt maar de winst in de vorm van idiote bonussen in de zakken van de managers ziet verdwijnen!
  Nederland is en word daardoor kapot gamanaged vanwege de niet werkende markt werking op vele fronten,waardoor er nog meer Jantjes met de pet op straat komen te staan.
  hou toch eens op met alles recht[s] te lullen.

  Reactie door iew — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.31 uur

 33. Overigens Pascal, als je een koophuis en je had een inkomen van pak ‘em beet e.3000 bruto in de maand, je was toevallig niet verzekerd en je verliest je baan, dan is “alles maar aanpakken” natuurlijk helemaal geen optie, dan sta je binnen 3 maanden met je gezin op straat.

  Reactie door kaatje — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.32 uur

 34. Ik vind het wel zielig voor die oudjes. Ze zouden echter zelf ook iets kunnen doen. Geen CDA meer stemmen!!!!!!!!!!
  Je gaat echt niet naar de hel of vagevuur als je dat niet doet. Hoogstens krijg je betere zorg in dit leven.
  Logisch maar waarom doen ze dat dan niet???

  Reactie door stan — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.35 uur

 35. @ 3 het geval pascal

  Jou haat jegens mensen die vaak buiten hun schuld zonder werk zijn (en daarom recht hebben op een uitkering) gaat nu wel erg ver.
  Je noemt ze nu al “gevallen” en straks ga je ze zeker ook nog kwalificeren per geval.
  In wat voor catagorie moet ik geval pascal plaatsen…. Dom, Idioot of Zwaar gestoord.

  Reactie door Pool — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.39 uur

 36. @24
  Nee, de AOW is een volksverzekering die oude mensen zou moeten verzekeren van een menswaardig bestaan en zou niet afhankelijk mogen zijn van het aantal werklozen. Dit zijn vaak mensen die hun hele leven premie hebben moeten afdragen, die echt wel weten hoe het is om zuinig te leven (ze hebben de jaren 50 meegemaakt). Deze mensen hebben gewoon recht op voldoende inkomen om hun steeds zwaardere lasten te kunnen betalen.

  Natuurlijk geldt dat niet alleen voor ouderen, iedereen in Nederland moet een menswaardig bestaan hebben. Als ze al die bureaucratie eens afschaffen en mensen gewoon geven waar ze recht op hebben, de gegevens zijn immers allang bekend en niet alleen ouderen weten de potjes niet en hebben moeite met al die formulieren.

  Reactie door Irma — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.39 uur

 37. @29 Iew, hou toch eens op met dat links lullen. Managers en marktwerking. Je kan er niet omheen he… De tegenstanders noemen juist de extreme vormen en excessen om die begrippen er onder uit te halen en alsof het totaal niet werkt. Maar guess what het werkt gewoon…

  En kaatje, wat moet je dan doen in die situatie. Maar niks doen en niets aanpakken en een uitkeringkje trekken (die krijg je dan ook niet eens denk ik) waar je helemaal niet dat koophuis verder kan betalen. Zo zie je maar dat je weinig kennis van zaken hebt.

  Als je in zo’n situatie je baan verliest buiten jouw eigen schuld, kan je terug vallen op een WW. Voor een tijdje krijg je 70% van je laatst verdiende loon. Flink aan de slag om iets nieuws te vinden zou ik zeggen….

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.43 uur

 38. 33.
  Als jij je baan verliest, mag je natuurlijk wel terugvallen op de WW he? Je wordt beledigend, je diskwalificeert jezelf hiermee als gesprekspartner, want als er iemand is die overduidelijk niet weet hoe het leven in elkaar steekt, ben jij het wel.

  Reactie door kaatje — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.48 uur

 39. @32 En die volksverzekering staat onder druk omdat er meer ouderen komen die recht hebben op die uitkering maar daar tegenover minder jongeren werken die die premies betalen.

  Ik stel ook niet voor om dieze uitkering afhankelijk te maken van het aantal werkelozen. Het aantal werkelozen dat een uitkering krijgt kan gewoon omlaag doordat ze zelf er maar voor moeten werken. Zo blijft er meer geld over voor mensen die te oud zijn om te werken of om een andere reden niet meer kunnen werken.

  Je hoeft het niet met deze redenering eens te zijn. Maar zomaar de uitkeringen omhoog gooien en dat te betalen door belastingverhoging zoals sommige figuren willen, dat is pas oneerlijk….

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.49 uur

 40. Kaatje, iedereen met een bepaalde werkverleden kan terugvallen op de WW. Wat is daar zo beledigend aan????

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 14.51 uur

 41. Wat mij verbaasde tijdens het journal, was dat er volgens nibud niet voldoende gebruik werd gemaakt van extra’s die voor deze groep mensen ligt gereserveerd.
  Zouden we dat zijstraatje (dwaalspoor) nou onderhand niet eens dichtspijkeren.
  Nu ligt weer “het niet rond kunnen komen” aan de zogezegde dupeerde? Iedere keer weer weet de media zijn licht te schijnen op de stommiteiten van de mensen zelf.
  Echter, wanneer deze mensen hun zorg en huurtoeslag, belasting en welk potje dan ook aansnijden, ze nog steeds lijden aan maandelijks “chronisch geldgebrek”.
  Een huisdiertje, telefoon, tandarts, bezoekjes familie, extra beweging voeding en lichamelijke extra’s en passende schoeisel en kleding zijn voor hun ook dan niet, een vanzelfsprekendheid.
  DAT zijn de cijfers DAT moet van de radio en en het beeldscherm afdruipen, en niet hun vermogen of ze wel of niet op tijd op die verdomde razende sneltrein zijn gesprongen.
  Maken wij ons ooit druk of het torentje wel het juiste potje heeft aangebroken voor een likje verf? Ze komen gewoon niet rond. Klaar is kees en zo moet dat ook over worden gebracht naar de maatschappij.

  Reactie door Kbo — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.03 uur

 42. Ja… en dan komt de PvdA met AOW zelf betalen, enz., en (H-rente)……… Heel (oud) Nederland schrikt zich gek en stemt op het CDA. Hoe dom kan de PvdA zijn!! En een LINKS kabinet kan je nu wel vergeten. Dit geloof je toch niet!!!

  Reactie door Billy — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.06 uur

 43. @32, Pascal,

  Het zijn dan ook juist die excessen die we willen aanpakken. Daarnaast zijn er legio organisaties waar de vele lagen managers helemaal voor geen meter werken!

  Wat Kaatje bedoeld is dat de overheid dus best wat meer waarborgen voor de gewone werkende man mag inbouwen, in plaats van jouw rechtse “eigen verantwoordelijkheid” van burgers. Waarom gaan jullie rechtse knakkers er toch altijd van uit dat niemand wil werken?

  Daarnaast zeg je: “Maar zomaar de uitkeringen omhoog gooien en dat te betalen door belastingverhoging zoals sommige figuren willen, dat is pas oneerlijk…”. Die “figuren” zijn in ieder geval geen SP-ers; sla er anders het programma van de SP een op na, krijg je écht kennis van zaken…

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.09 uur

 44. Het is meer dan een groffe schande dat een samenleving haar langdurig trouwe leden, die onmiskenbaar en onvervaard aan de huidige welvaart hun aanzienlijke bijdrage hebben geleverd, als oud vuil worden afgedankt.
  De Eskimo’s, die een bejaarde, die geen vlees meer kon eten, de kou en de eeuwige jachtvelden instuurden waren barmhartiger.
  Maar die hebben dan ook nooit een VOC gehad.
  Toch ?.

  Reactie door hendrik dieks — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.16 uur

 45. 39. Precies!
  36. Jij gaat ervan uit dat er toch een redelijk grote groep is die in de WW zit voor de gein, echter als je er zelf inkomt, ben je natuurlijk geen profiteur, dat zijn enkel “die anderen”
  37. Daar stoor ik me ook mateloos aan, er zijn zat ouderen die best weten waar ze aanvullingen moeten ophalen, maar dan nog niet rondkomen.

  En dan nog al die instanties. Achter mij woont een ouder echtpaar dat recht heeft op huursubsidie. Plotsklaps heeft iemand (die overduidelijk) de regels niet kent besloten dat ze er geen recht op hebben. Het arme oude mannetje moest huilen, omdat ze nu hun caravan weg moeten doen.
  Godsgeklaagd, wat mij betreft mogen deze lieden op staande voet worden ontslagen.
  Hoe vaak gebeurt het wel niet dat mensen rechten hebben, maar van het kastje naar de muur worden gestuurd.

  Reactie door kaatje — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.16 uur

 46. Mooi man die SP,

  Als het slecht gaat moeten de armsten het minste inleveren en als het goed gaat moeten de armsten het meeste krijgen.

  MAW.

  Idd de ‘rijken’ krijgen meer geld idd, maar ja als er ingeleverd moet worden dan leveren ze vaak ook veel meer in he.

  1% bij een aow er bij is niet zo veel als 1% bij een 3 x modaal, maar ja 1% inleveren van een AOW is ook niet zo veel geld als 1% inleveren bij een 3 x modaal he.

  Maar ja dat zeggen ze liever niet bij de SP he, het liefst zou men zien dat als het slecht de rijken inlveren en de armen er op vooruit gaan.

  Sinterklaas spelen van andermans geld noemt men dat.

  Reactie door Frank — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.18 uur

 47. Mensen negeer die Pascal het is een intrigant. Die komt nooit buiten net als die leden van het kabinet die denken ook net als Pascal alles beter te weten.
  Het is gewoon denail -gelul
  Het meerendeel van de reacties gaat weer naar haar door haar domme opmerkingen. Je moet er maar op kicken!

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.22 uur

 48. @39, waarom rechtse knakkers er van uitgaan dat niemand wil werken? Tja wat dacht je van al die projecten die mislukt zijn om werkelozen aan het werk te zetten in de tuinbouw, lopendeband werk en ander ongeschoold werk.

  @40, Ik ken diverse mensen die in de WW gezeten hebben. En ja dat heeft mij te denken gezet. Zo’n houding van: “Baan zoeken, ach dat komt later wel…”. Wie weet zou mijn houding ook wel zo zijn als ik op een bepaalde manier mijn baan verlies, maar zo’n houding is natuurlijk fout!

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.23 uur

 49. @42 haha, en toch er iets over willen zeggen he wattenstaafje, dat is pas kicken….

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.24 uur

 50. @40, Frank,

  Dat zeggen wij juist graag! Dat heet herniveleren. De maatschappij maak je met elkaar: de laagbetaalde schoonmaker is net zo belangrijk als de duurbetaalde manager. Als de schoonmaker het “niet trekt”, mag de manager best wat extra’s bijleggen!

  Dat heet solidariteit, maar dat zal jou worst wezen waarschijnlijk…

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.24 uur

 51. Het word niet alleen moeilijk rond te komen van de AOW en de WW, denk ook aan de WAO. De mensen die de uitkering van de WAO terecht ontvangen hebben vaak een minder inkomen dan mensen die de mensen die een AOW uitkering hebben. Het is inderdaad Godsgeklaagd!

  Reactie door Elsa De Leeuwin — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.24 uur

 52. @42, Pascal,

  En over welke projecten hebben we het dan precies? Betekend dit voor jou dan ook gelijk dat ALLE werklozen niet willen werken?

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.26 uur

 53. @41, Wattenstaafie!

  Het is inderdaad het negeren waard! :)

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.29 uur

 54. @49, Pascal,

  Wattenstaafie had dus gelijk: je kickt er echt op…

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.31 uur

 55. @J3roen, ik zeg niet dat ALLE werkelozen niet willen werken. Kijk eens op de site van raad voor werk en inkomen, RWI. Die hebben talloze projecten gehad.

  Reactie door PS — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.32 uur

 56. Je valt onder een CAO., daarin zijn dingen geregeld., voor beide partijen.,

  word je werkloos,dan ww, arbeidsongeschikt,dan wao.,
  bepaalde leeftijd., vut, aow.,

  je zou het ook een “herenakkoord” kunnen noemen.,

  alleen wil de ene “heer” zich nu veelal niet meer aan de aangegane verplichtingen houden, of zich daaraan onttrekken.,
  “heb ik dat gezegd”., etc
  dus daarom staat het zwart op wit en ondertekend.!

  ze zwetsen,dazen over normen en waarden, hebben echter gebrek aan respect.,!

  op 22/11 kunnen we ze een lesje leren!

  Reactie door Gerrit — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.33 uur

 57. @55, Pascal,

  Het is de gewoonte hier dat jij dan zelf even de links bij je verhaal post.

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.34 uur

 58. AOW en hypotheekrente.

  De PvdA wil alleen rijke AOW-ers extra belasten. Daarnaast een bepaalde maximale hypotheekrenteaftrek. Daar lijkt me niks mis mee want dan heb je geld van de rijken voor de minder bedeelden.

  Probleem is wel dat het CDA misschien weer de grootste partij wordt. Om tactische reden stem ik PvdA want als het CDA weer de macht krijgt dan kunnen ze vrolijk verder gaan met de tweedeling van de maatschappij in arm en rijk.

  Reactie door H. Jasper — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.34 uur

 59. Reactie van Pascal 1524 uur

  “haha, en toch er iets over willen zeggen he wattenstaafje, dat is pas kicken….”

  Je bevestigt dus mijn analyse

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.34 uur

 60. @Reactie van J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @

  Al die schoonmaker dan ook net zoveel veranteoordelijkheid, stress, overuren en al die andere dingen krijgt vind ik het best.

  Jij wil iedereen het zelefde laten verdienen, dat KAN niet omdat dan iedereen lui wordt en niemand geen werk meer doet want of je nu manager of schoonmaker bent, kwa salaris maakt het niet uit dus.

  P.S.
  Ga lekker je eigen geld hernivelleren en blijf met je vingers van andermans geld af, wie heeft jou het recht gegegevn om aan andermans geld te komen?

  Reactie door Frank — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.35 uur

 61. Kicken man….

  Na ja het is typisch voor de mensen hier.

  Maak een opmerking over de groep werkelozen die in mijn ogen wel willen maar niet kunnen werken. En je wordt voor van alles en nog wat uitgemaakt, en je moet genegeerd worden.

  MAW eenzijdig de schuld leggen bij kapitalisten, managers en marktwerking. Maar eens kijken wat echt de oorzaak is van de grote groep werkelozen… ho maar

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.36 uur

 62. 58. Niet doen!!
  Een kabinet van VVD en CDA is namelijk net zo erg als een kabinet van CDA en PVDA. PVDA met rechtse lieden in een kabinet (zie paars) heeft de kleine man alleen maar ellende opgeleverd.
  Trap er niet in!
  Ze lullen altijd links voor de verkiezingen, maar gooien al die principes net zo hard weer overboord, ze verdienen je stem echt niet!

  Reactie door kaatje — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.38 uur

 63. @59, Frank,

  Ik heb nooit gezegd dat iedereen hetzelfde moet verdienen.

  Het fatsoen geeft een samenleving het recht om aan andermans geld te komen. Als jij arbeidsongeschikt was of chronisch ziek was zou je het ook op prijs stellen dat de samenleving je leven draaglijk zou houden.

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.39 uur

 64. Ik vind taktisch stemmen foute boel.
  Juist nu moet er veel gestemd worden op de sp.Volgens mij gebeurt dat ook.
  Als er ‘n kabinet komt zonder de sp,binnen ‘n jaar valt het weer.
  De pvda heeft vroeger jarenlang het beleid uitgevoerd wat de v v d en cda wilde.

  Reactie door Ben tarici — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.46 uur

 65. @60, Pascal,

  Ja, ik vind het ook zielig voor je dat de vvd -of het cda- niet zo’n mooi weblog heeft waar je onder gelijkgestemden je ei kwijt kunt…

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.46 uur

 66. 61. Als toevoeging. Mensen doe het alsjeblieft niet! Ik hoorde Prem gisteren ook al zoiets zeggen bij Ruud de Wild, die heb ik ook een mailtje gestuurd.
  Laten we de SP groot maken, dat tactische stemmen is al jaren en jaren volledig verkeerd uitgepakt.

  Reactie door kaatje — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.46 uur

 67. @Jeroen,

  Fatsoenlijke mensen zitten niet aan andermans bezittingen.

  Als een groep mensen een andere groep mensen financieel wil ondersteunen is dat prima, maar ga dat niet met geld doen dat van mensen is die niet tot die eerste groep behoren.

  Wat jij zegt is ongeveer hetzelfde dat als wij in een dezelfde straat wonen en een clubje mensen uit die straat hun huis roze wil schilderen de rest van de straat dat dan ook moet maar moet doen.

  Moet eens afgelopen zijn die neurotische droom van links in de maakbare samenleving, ik laat me niet ‘maken’ door een stelletje wereldverbeteraars die strooien met andermans geld.

  Reactie door Frank — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.46 uur

 68. Pfff J3roen, als je je ei kwijt moet kunnen bij gelijk gestemden kom je dus nooit vooruit.

  Je roept een standpunt, en iedereen is het er mee eens, niemand die kritiek uit. En zo hou je de ene leugen na de andere in stand….

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.55 uur

 69. @66, Pascal,

  Dan moet je (@60) niet jammeren als je tegengas krijgt…

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.57 uur

 70. Tactisch stemmen is gewoon dom. Als de SP dan volgens Zalm (´VVD-CDA gaat gewoon verder, ook al heeft PvdA meer stemmen´) toch in de oppositie komen, graag met zoveel mogelijk zetels!

  Trouwens als VVD/CDA de grootste partij buiten spel kunnen zetten, dan lukt het PvdA en SP samen misschien ook al een coalitie te vormen. Maar als PvdA de grootste is dan gaan ze wellicht met het CDA of zelfs de VVD verder. Bos heeft al zoiets gezegd. Rouvoet wil ook absoluut niet met de SP, wel met VVD/CDA (geeft ook aan hoe sociaal de CU echt is, om te kunnen regeren geven ze hun sociale principes op)

  Stem PvdA en je krijgt CDA er gratis bij,
  Stem SP en je krijgt PvdA er gratis bij!

  Reactie door Irma — dinsdag 3 oktober 2006 @ 15.59 uur

 71. 60. Dat is ook voor het grootste deel hun schuld.
  Ik ken iemand die is financieel manager in ons plaatselijke verzorgingstehuis. Hij heeft ook nog een general financieel manager boven zich. Ik heb hem weten te ontfutselen dat zijn baan eigenlijk best overbodig is, maar hij toucheert wel even e.78.000 euri per jaar.
  Daar hadden die bejaarden een jaar lang fatsoenlijk eten voor kunnen krijgen…

  Reactie door kaatje — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.00 uur

 72. @66, Pascal,

  Enneh… krijgen we nou nog een paar linkjes die je verhaal (@55) ondersteunen?

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.00 uur

 73. @ 60

  Lees eens wat je schrijft in @ 28 en dan ook je reactie @ 60

  Wat is het nou …mensen die niet willen of mensen die niet kunnen

  Waar ging het mis bij jou.

  Het beste is inderdaad jou negeren want je weet zelf niet wat je schrijft

  Reactie door Pool — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.01 uur

 74. Gewoon SP stemmen mensen.
  Ik heb zelf 1 keer strategisch gestemd, maar die partij kwam 2 zetels tekort. Weg stem.
  Daar trap ik nooit meer in.

  Dus Pascal, mocht je het niet meer weten, stem dan eens op de SP want ook voor jou zal dat goed uitpakken.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.02 uur

 75. En nu ik de rest lees…..?

  Het lijkt mij een eerlijk en heerlijk idee om met jonge mensen die net van school komen om de tafel te zitten.

  Waarom hebben ze geen werk?
  Waarom is iets niet of wel leuk?
  Waarom ze na hun 18de zijn ontslagen?
  Waarom vinden ze hun werk niet leuk en
  waarom lukt het die ander wel?
  Waarom warom wrom wrom vrom?

  Jongeren die gestopt zijn met school hebben een uitkering nodig of hun ouders.

  Maar wat doet de overheid?
  Oppoetsen dat werk te gek is en dat je dan van alles kan kopen en hebben! Heb je dat niet ben je mislukt en dan zijn we er niet!

  Ooit een ouder in het vak (bestaat dat nog?) volgende je zijn enthousiasme of je koos enthousiast voor compleet iets anders.

  Nu zien de jongeren niks. Ze zien een vierkant scherm waar ze consequent in worden gedemotiveerd. Is het niet het ontspannings aanbod dan is het wel het kommentaar over hun gedrag en dat van hun ouders. Maar vooral wat ze niet kunnen hebben omdat ze het niet werken. En hier gaat het fout.

  Wat is er mis om jongeren, in hun “we zien wel, komt goed…..later, periode” mee te laten lopen in een project.
  Projectmatig meelopen met de oude rotten in het vak. Profit, Non profit.
  Liefst verplichten maar dit zorgt voor ondergrondse activiteiten, oncontroleerbare constructies als je een uitkering stopt.

  Volgens mij moet de regering dit belonen.
  Want werk loont, …… toch?
  Wat is er mis met kijken en leren van diegene die misschien niet je ouder is maar zo wel wordt als jij jongere er niet bent.

  Hoeveel kleine bedrijven hebben het hard te halen bij de multinationals of de door de Overheid gesubsidieerde bedrijven.
  Hoe vaak hebben zij in moeilijke tijden niet een leerling nodig voor korte duur?
  Hoeveel kunnen zij betalen?
  Een Zzp’er mag niet eens betalen!

  Welhier, is een door de overheid geboren soort van dienstpichtige uitzendbureau geboren. Behoudt van uitkering, ouders een zorg minder, kleinhandel maakt gebruik van een lage kosten faciliteit,

  jongeren kunnen zich orienteren op korte termijn op verschillende branches, jongeren mogen bij studeren met een behoud van uitkering,
  jongeren doen ervaring op,
  jongeren proeven de leuke en minder leuke kanten,
  jongeren krijgen een goed gecoordineerd referentierapport mee,
  jongeren leren solliciteren,
  jongeren krijgen naar twee jaar een bonus mee na intensieve deeelname.

  Ik blijf geloven dat jongeren willen werken. Maar ook dat de ouderen die thuis zijn komen te zitten ook best hun handen uit de mouw wil steken.
  Alleen zei zijn gevormd door de tijd, hebben ervaringen die de commercialisatie niet ten goede komen.

  Toch, geverfd door de leeftijd zijn wij allemaal nuttig. Maar wel passend in het groeiproces waar ook de regering geen invloed op heeft en dat is “de ouderdom”!

  Blijf met je vingers van die laatste dagen. Zij die hard hebben gewerkt en alleen maar afhankelijk worden of zijn van de AOW moeten gewoon verzekerd zijn van een systeem wat hun een fatsoenlijk koopkracht kan garanderen.

  En dat is de overheid, er is geen kleinkind die niet voor zijn grootouders wil betalen, alleen de Overheid moet met een eerlijk aanbod komen. En ja misschien kost dat wel de buik en gelaat correctie van hun eigen vrouw!

  Reactie door Kbo — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.14 uur

 76. @67 Frank
  Dat je de samenleving zo ziet geeft al aan hoe egoistisch jij bent. Maar we mogen er dus vanuit gaan dat als jij een ongeluk of vreselijke ziekte krijgt, je geen gebruik zult maken van een uitkering??
  En hoe zit het met je gesubsidieerde pensioenopbouw en levensverzekering? En je veel te dure huis dat je je alleen met subsidie van heel Nederland (hypotheekrenteaftrek) kunt veroorloven?

  De eerste persoon die niet van ´andermans´ geld geniet moet in Nederland nog gevonden worden. Trouwens de 10%allerrijksten van Nederland ontvangen meer dan de hele onderlaag samen.

  Reactie door Irma — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.17 uur

 77. @J3reoen lees bijvoorbeeld de conclusies van het RWI

  http://www.rwi.nl/CmsData/File/Archief/PDF/Seizoensgebonden_arbeid.pdf

  Inzet van werkelozen voor omgeschoold werk blijft gewoon een lastig probleem. De groep wordt te veel met fluwelen handschoenen aangepakt. Te vaak worden kortingen op uitkeringen als straf voor het weigeren van wekr niet doorgevoerd.

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.18 uur

 78. SVP vergeet kluns Pascal.
  Hij weet niet waar-ie het over heeft. In de jaren 60 en 70, noemden we zo iemand een “PORTOMONAIE-KIJKER” : iemand die naar het saldo van z’n loonstrookje keek en op grond daarvan zichzelf overtuigde dattie “genaaid” werd door de rest van de wereld.

  Reactie door Leftfoot — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.21 uur

 79. 76. Ongeschoold werk wordt door Polen gedaan, dat is namelijk veel goedkoper. Je hoeft echt niet te denken dat een Nederlandse werkloze in de glastuinbouw een baan kan krijgen, die tijden zijn al lang voorbij.

  Reactie door kaatje — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.26 uur

 80. Tactisch stemmen (vervolg op 58),

  Mocht de PvdA de grootste zijn dan zullen ze, natuurlijk afhankelijk van de totale uitslag, kiezen voor een coalitie met SP, Groen Links en Christen Unie. T.o.v. het CDA zit heel veel oud zeer aangezien deze partij het de PvdA onmogelijk maakte een coalitie te vormen. Al dit gesodemieter was onnodig geweest als we een grote linkse partij hadden: Links Nederland (bijv.) bestaande uit PvdA, SP en Groen Links. Maar helaas…..(toekomstmuziek?).

  Reactie door H. Jasper — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.29 uur

 81. Ik vind het wel leuk die brallende rechtse ballen en overjarige lonsdale-figuren de laatste tijd op de weblog van Jan.
  Dan wordt er lekker gediscussieerd!?

  Reactie door Roel — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.29 uur

 82. @75 Dat te dure huis en levensverzekering vind ik niet zo heel erg. Pensioen wordt betaald door hemzelf. Dat hij fors terug krijgt van de hypotheek lig ik ook niet wakker van (we hebben immers ook huursubsidie), al vind ik een maximalisering zeer op z’n plaats (ook voor huursubsidie).

  Waar ik meer mee zit is dat mensen die hier in relatieve vrijheid en welvaart zijn opgegroeid, onderwijs ed hebben kunnen volgen, kortom dankzij de infrastructuur in Nederland, door ons allen opgebracht, in staat gesteld zijn om grootverdiener te worden, maar minimaal bereid zijn om daar iets van terug te geven.

  Dat geldt voor individuen alswel bedrijven. Topsporters hebben daar ook een handje van. Zodra het geld binnenkomt verhuist men naar een land waar de belasting iets lager is. Van mij mag men die personen “non grata” verklaren.

  Laat onverlet dat ik vind dat wanneer iemand zijn nek uitsteekt ook goed mag verdienen. Alleen; laat de onderkant niet barsten!

  Reactie door Teun — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.32 uur

 83. @Kaatje onzin.

  Nu zitten de tuinbouwers te springen om mensen de ze niet kunnen krijgen. Veel goedkoper is dat echt niet, men betaald gewoon het loon wat bij ongeschoold werk hoort, vaak minimum loon of net daarboven.

  Dat een werkeloze daar geen genoegen mee neemt is niet te accepteren, hij mag niet met geld van de maatschappij het werk weigeren en zich niet superier voelen om de appels te laten rotten op het land omdat mevrouw zijn nagels niet vies wil maken.

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.32 uur

 84. @76, Pascal,

  Een lastig probleem, vraagt om betere oplossingen: die de SP biedt!

  Wat betreft het rapport:

  Allereerst gaat het hier enkel om seizoensgebonden werk, niet over projecten die werkelozen weer langdurig aan het werk moeten helpen in het algemeen. Tevens gaat het hier vaak om tuinbouw, in regio’s waar weinig arbeidspopulatie is: of moet je dan maar dagelijs enkele uren reizen?

  Lees het raportje zelf nog eens even op pagina vijf (redenen voor beperkte deelname) daar zie ik toch duidelijk dat drie van de vijf redenen niet de werkelozen kan worden aangerekend!

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.35 uur

 85. @79 pascal.,

  cursus achterlijkheid gevolgd pascal?

  wat als de werkloze een hypotheek heeft., etc., werk bij tuinbouwers tijdelijk is., en hij naderhand een eind zakt in zijn uitkering.,en hij niet vlot meer aan het werk komt.,hypotheek niet meer kan betalen,huis gedwongen moet verkopen., verhuizen moet(kost veel geld).,
  ook is er al sprake van tuinbouwers die hun tijdelijke krachten vervangen door polen., vanwege het goedkope.,

  dus doe niet zo simpel!

  Reactie door Gerrit — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.39 uur

 86. J3roen,

  Er zijn meer van dit soort projecten uitgveord niet alleen in de tuinbouw. Het resultaat was steeds hetzelfde, weinig animo vanuit de werkelozen groep.

  Klopt, of het werk is verder weg dan men wil, het is tijdelijk werk en seizoensgebonden.

  Maar wat stel je (de SP) dan voor? Laatst een boer die een deel van zijn appels als verloren moest opgeven omdat aan de ene kant, de Polen niet op tijd kon inzetten ivm vergunningen aanvraag, en aan de andere kant scholieren en studenten weer op school zaten en de werkelozen niet wilden komen.

  Mag je dan niet met een wat dwingendere manier werkelozen inzetten….?

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.41 uur

 87. @79, Pascal,

  Hoewel de SP ook vindt dat iemand die kan werken ook moet werken, kun je niet van elke werkeloze verwachten dat hij -ongeacht bijvoorbeeld zijn gezinssituatie- dagelijks naar de andere kant van het land reist voor seizoenswerk werk bij een tuindersbedrijf.

  Daarnaast gaat de tuinder dan zeker liever een Pool aannemen die hij geen reiskostenvergoeding hoeft te betalen…

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.42 uur

 88. Pascal,

  denk je ook nog aan al die mantelzorgers die fulltime naast hun eigen gezin voor
  hun ouders zorgen, gratis!!!Alleen daardoor spaart de overheid al enorm veel
  geld uit!!! Helaas wordt dit niet op de juiste manier gewaardeerd!!!!

  Reactie door beppie — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.44 uur

 89. Gerrit,

  Ik heb het over langdurige werkelozen die niet aan het werk willen? Moet de maatschappij voor zijn kosten blijven opdraaien? Hij kan er toch ook voor werken.

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.44 uur

 90. 83 pascal

  Ging even los in #75.
  Werk hoort door de regering naar kunnen worden gewaardeerd.

  Reactie door Kbo — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.46 uur

 91. @86, Pascal,

  De SP wil bijvoorbeeld de motivatie en participatie van de mensen prikkelen, door veelomvattende initiatieven op “buurt-niveau”:

  http://www.sp.nl/2006/conceptprogramma.pdf

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.46 uur

 92. @87 J3roen, vergeet niet dat die tuinder verplicht is om die Pool dan wel huisvesting aan te bieden….

  Die tuinder kiest nu niet een Pool omdat ie goedkoper is, dat is een fabeltje. Hij kiest hem omdat er niemand anders is….

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.47 uur

 93. Pascal, wat maak je je toch druk om werklozen! De werkloosheidskas is over en overvol, dat is helemaal het probleem niet.
  Dat onze ouderen verkommeren is hoe je het ook wendt of keert dit kabinet aan te rekenen. Eerst liegen over de economische situatie in nederland om de weg vrij te maken om de armsten nog verder uit te kleden ten faveure van hun vriendjes grote werkgevers en meer dan 2 maal modaal en vervolgens een sommetje terug geven waar de oudjes net een lekkere zak patat van kunnen kopen.
  Je draait je hier niet onder vandaan, want de feiten en cijfers spreken voor zich.

  Reactie door kaatje — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.48 uur

 94. @89 pascal.,

  niet gemotiveerd personeel maakt meer kapot dan je lief is!

  Reactie door Gerrit — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.48 uur

 95. @89, Pascal,

  Er is natuurlijk ook een groep met échte probleemwerkelozen, welke indien nodig met dwingende hand aan het werk moeten worden gezet. Dit echter wel binnen bepaalde redelijkheidsnormen…

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.48 uur

 96. @88, Beppie,

  Dat is een goed punt, wat je daar maakt!

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.50 uur

 97. @92, Pascal,

  Huisvesting of een oude stacaravan met zes slaapplaatsen? Of die geweldige huisvesting die al de louche arbeidsbureautjes voor de bedrijven regelen: twintig man in één huisje?

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.53 uur

 98. Kaatje,

  Kijk, en dat is mijn hele punt. Er is gewoon een gelimiteerd budget wat de overheid kan uitgeven aan mensen zonder baan.

  Van die groep, pak de (jongere) werkeloze aan die in staat is om te werken en zo heb je meer geld over voor de ouderen die dat doorgaands minder goed kunnen.

  Reactie door Pascal — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.53 uur

 99. de duitsers hebben azubi’s.,
  auszubildende.,

  dat vind ik een goed systeem., ze leren het werk op de fabriek,
  bedrijven, tegen een azubi loon., dit sluit beter aan bij de praktijk, dan het leren van algemene dingen.

  Reactie door Gerrit — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.53 uur

 100. @98, Pascal,

  Als je dat nou gelijk zo genuanceerd had gebracht, had geen SP-er het met je oneens geweest…

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.55 uur

 101. Gloria, ik mis jou bijdrage , alles goed met je? ik hoop het wel

  groeten

  Reactie door carla — dinsdag 3 oktober 2006 @ 16.59 uur

 102. ##
  Nu ik hier mee lees, schrik ik eigenlijk.
  Hoe is het mogelijk, we passen niet toe wat we blaten naar elkaar. We lezen niet opjectief, je boven of onderbuur ken je niet, we reageren alleen maar op dat gene wat ons drijft naar een monoloog. Waar hebben jullie het over POLEN ik had het over mijn ouders met AOW.
  Jammer!
  JM weblog stelling was:
  Rondkomen van AOW steeds moeilijker.

  Reactie door Kbo — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.05 uur

 103. Even offtopic, maar wel zeer interessant:
  Via de website van de Tweede kamer is nu een live debat over de opzegging van de zorgverzekeringswet te zien/beluisteren.

  Agnes Kant go go go

  Reactie door Laura — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.12 uur

 104. @102, Kbo, 17.05
  Helemaal mee eens …

  Reactie door Leftfoot — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.13 uur

 105. @67 Frank

  “You take my life if you take away the means whereby I live”

  Geldt dit ook voor 3x modaal en + denk je?

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.15 uur

 106. 76
  Omgeschoold werk.
  laat me toch niet lachen.
  Houtskoolblokjes in een doosje douwen.
  Plantsoenendienst met zijn tienen.
  Etc en etc.
  Dat werk wat zij aanbieden en ik zeg het nogmaals is van tijdelijke aard.
  Maar wat daarnaar.
  Voor moeilijker gevallen word een wajong geregeld, of andere wet die sluit op jouw leven.
  Die staan op een wachtlijst van ca 2 jaar.

  toevallig hoor jij bij de groep graag geziene werknemers en kan morgen gelijk beginnen bij “noem maar wat” de vroom en dreesman of het postkantoor.

  Ik vind het eerlijker om geen premies te betalen over de WW en wao en andere heffingen en daardoor meer loon zou krijgen.
  Daar tegen over als ik werkloos word,ik aan het werk word gesteld voor bepaalde dagen in de week om een uitkering te krijgen.
  Dan stimuleer je mensen om te gaan werken.
  We hebben het nu al voor elkaar dat je in een rolstoel moet zitten en je hand alleen maar kan bewegen om in aanmerking te komen voor de WIA.
  Dus je betaalt voor iets waar je nooit voor in aanmerking zou komen.
  Die nieuwe ww wet is ook een lachertje Tel uit je winst,en de staat verdient zat aan ons.

  Reactie door sander — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.19 uur

 107. @82 Teun

  Dat is verstandige praat! Mee eens!

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.20 uur

 108. @ Kbo

  Dat wordt veroorzaakt door halvegaren, die ik niet in mijn kas of tuin zou durven laten werken, maar hier te pas en te onpas onzin uitkramen.

  Ook een fijn CDA-initiatief:

  http://www.ikbentrotsopnederland.nl/

  De gotspe is dermate dat redelijkheid achter de horizon verdwijnt.
  Wat er dan gebeurt ?.

  Reactie door hendrik dieks — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.21 uur

 109. Nogmaals de SP is niet tegen goed verdienen. Ze is ook niet tegen rijk zijn of rijk worden.
  De SP is tegen ARMOEDE en ONRECHT!

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.22 uur

 110. AOW en hypotheekrente.

  De PvdA wil alleen rijke AOW-ers extra belasten. Daarnaast een bepaalde maximale hypotheekrenteaftrek. Daar lijkt me niks mis mee want dan heb je geld van de rijken voor de minder bedeelden.

  Reactie van H. Jasper

  Nee Jasper, daar is ook NIETS mis mee. Maar… daar kom je niet 3 maanden voor de verkiezingen mee!! Ouderen lezen dat niet verder, die lezen alleen de kop: inleveren AOW en H-rente WEG. Zo gaan die dingen Jasper. Zie Politieke Barometer, al die mensen die normaal op de PvdA zouden stemmen, gaan nu voor het CDA. En het CDA speelt dit HEEL SLIM, gelijk komen zij met: afblijven H-rente en AOW. En zie: CDA gaat PvdA voorbij en WEG links kabinet. Dat noem ik HEEL SLIM PvdA, Nogmaals, dit geloof je toch niet.. wat een Ezels.

  Reactie door Billy — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.22 uur

 111. @ Billy

  Helemaal mee eens.

  Wouter heeft misschien de ballen maar niet de hersens.

  Reactie door hendrik dieks — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.26 uur

 112. http://www.nu.nl/news/839942/34/Italiaanse_premier_snijdt_in_eigen_salaris.html

  Als onze Ministers en hoge ambtenaren dit als voorbeeld nemen kun je ook de burger recht in de ogen kijken als je om matigen en inleveren vraagt. Maar dat willen onze zakkenvullers niet. Daar kun je ook de AOW-ers mee tegemoet komen. Wachtgeld afschaffen is ook een goed idee, gouden handdrukken verbieden levert ook genoeg op.

  Het is allemaal niet zo moeilijk, maar de wil en het leiderschap laat te wensen over.

  Reactie door johan Smeets — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.34 uur

 113. Inderdaad, je hoeft geen 65+ thuis om niet meer rond te kunnen komen, tallozen mensen die een inkomen hebben van rond de 800 euro kunnen dat ook niet.

  Je komt hoe dan ook aan alle kanten vast te zitten op den duur.

  Zelfs voor langdurigheids toeslag kom je niet in aanmerking, alleen als je 5 jaar geen werk, geen wao of www hebt gehad.

  Heb je wel gewerkt en zat je onder bijstands niveau of gelijk daaraan, krijg je het ook niet.

  Hoezo gelijkheid.

  Men heeft het steeds over AOWèrs, maar hoeveel alleenstaande 50+ers zitten er op dit moment niet met dezelfde ellende, ik doel niet op die 55+ers die een volledige baan hebben.

  Waarom heeft men het daar niet over ik snap dat gewoon niet!!!

  Reactie door e.krul — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.40 uur

 114. dat thuis mag weg

  Reactie door e.krul — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.41 uur

 115. thuis, moet te zijn wezen

  Reactie door e.krul — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.42 uur

 116. @ 98 Pasacal

  Het topic dat hier werd aangesneden is niet de onwillige werkloze, maar de bejaarde die steeds slechter kan rondkomen van zijn AOW. Dat is geen kwestie van te weinig middelen, maar een keuze die wij als samenleving maken.

  Bijvoorbeeld door de AOW niet gelijk op met de inflatie mee te laten groeien en de vaste lasten meer dan trendmatig te laten stijgen. Een alleenwonenende bejaarde met alleen AOW betaalt thans, alleen al via zijn energierekening zo’n kleine 10% van z’n netto maandinkomen aan de overheid terug in de vorm van ecoheffingen en BTW.
  Zo’n 25 jaar geleden bestond die hele ecoheffing niet eens. Wel gaf Nederland toen nog zo’n 5 procent-punt meer uit aan sociale zekerheid dan thans.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 3 oktober 2006 @ 17.54 uur

 117. Ik vind dat mensen die meer verdienen als modaal onderworpen moeten worden aan een onderzoek in hoeverre zij gebruik hebben gemaakt van opleidings faciliteiten op kosten van de gemeenschap nu en in het verleden, en met terugwerkende kracht een extra heffing moeten betalen voor de welvaart die zij daaraaan ontlenen.
  Deze opbrengsten zouden ten goed kunnen komen aan de de AOW,ers.

  Reactie door che — dinsdag 3 oktober 2006 @ 18.06 uur

 118. Even ter verduidelijking ..
  In de glasbouw verdient een pool 5 euro p/u excl. z’n eten, een roemeen verdient 3 euro p/u excl. z’n eten.
  Ik weet dat er nog tuinboeren zijn die nog minder betalen.
  En dan wil die l#l van een Pascal daar een deportatie werkplek van maken.
  En wat betreft seizoen werk dat is hier op dit item al eerder aangehaald door Gerrit @ 85 … de welbekende ARMOEDEVAL …..
  Weet de mafkees van een pascal wat de armoedeval is ik denk het niet.

  Hij denkt dat dit werkervaringsplaatsen zijn met evt. baangarantie.
  De enige garantie die je hebt is dat je er nog minder geld aan overhoud en je waarschijnlijk je huis uit moet omdat de huurtoeslag, de zorgtoeslag komt te vervallen.
  Het gaat goed met ons land …….toch

  Reactie door Pool — dinsdag 3 oktober 2006 @ 18.08 uur

 119. Mensen;

  Vertrouw die PvdA niet….

  Want in 1 ding geef ik bijvoorbeeld Rutte groot gelijk; namelijk dat Bos geen keuze wil maken en dat zou ook goed zijn voor de S.P.
  Bos wil samen met het CDA verder; want er zullen nog wel veel politieke mastodonten binnen die partij zitten, die niks zien in een nieuwe frisse wind en die vroeger jarenlang lief en leed gedeeld hebben met CDA ministers en zelfs VVD bewindslieden.

  De S.P. zal bij de campagne moeten benadrukken; dat een stem op de PvdA in eerste intantie een stem is voor PvdA/CDA; net zoals bleek bij de laatste verkiezingen. In de campagne harde taal en later tegen het CDA aanschurken met bijna hetzelfde pakket aan bezuinigingsvoorstellen bij de informateur…

  Waarom we al jaren hiermee gezeten hebben is naar mijn idee helaas ook de eigen schuld van die ouderen; die als een Pavlov gewoonte-reactie in hoofdzaak steeds maar weer op die 2 partijen blijven stemmen. Wat dat betreft is het misschien goed; ook voor de S.P.; dat diezelfde ouderen een flink het water aan de lippen krijgen via de door henzelf verkozen pseudo-socialen en christelijk appèlerende demagogen.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 3 oktober 2006 @ 18.14 uur

 120. Het is allang uitgewezen dat de snel stijgende kosten van de vaste lasten niet overeenkomen met het sociaal rond kunnen komen met een inkomen aan minimum loon grens, bijstand of aow.
  Wanneer presenteert de SP dit feitelijk plaatje ter coorectie?

  Reactie door maria — dinsdag 3 oktober 2006 @ 18.18 uur

 121. Daarom gaat het zo ‘goed’ met Nederland!

  Laat de vele minima stevig bloeden zodat voor de welgestelde kant van Nederland de hypotheekrenteaftrek en ook de kinderbijslag gewaarborgd kunnen blijven.

  Mag van de beter bemiddelde aow-er nog steeds geen kleine bijdrage gevraagd worden?

  Reactie door hanri — dinsdag 3 oktober 2006 @ 18.36 uur

 122. 118
  Dat is het probleem bij de grootste bevolkingsgroep.
  Voor ons word dat steeds moeilijker betaalbaar.
  Maak niet uit waar je werkt,tenzij je op loonschaal 1300 euro netto zit,dan hou je geld over.
  met 800 of 1000 kom je niet ver,ondanks je huursubsidie,kwijtschelding belastingen en zorgtoeslag.
  Zit je erboven dan mag je die subsidie inleveren,wat inhoud dat je op het minimum zit.
  Ik heb hier wat over de zeepbel die vandaag of morgen inspat.

  http://www.elqalem.nl/elqalem/aspx/template.aspx?item_id=1097&category_id=41&group_id=13

  Reactie door sander — dinsdag 3 oktober 2006 @ 18.42 uur

 123. @118
  En vergeet vooral niet dat mensen die in de WW/bijstand/WAO en AOW zitten dubbel gepakt worden. Want wat is het geval. In tijden waarin het beter gaat (zoals wordt beweert) stijgen de prijzen van consumptiegoederen, de zorgverzekering en de gemeentelijke en andere lasten evenredig. Zo niet de uitkeringen. Conclusie; je boert steeds verder achteruit. Maar misschien is dat de bedoeling ook van JP en zijn vriendenclub.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 3 oktober 2006 @ 18.45 uur

 124. @120 Gandalf

  “JP en zijn vriendenclub?”

  JP en zijn partners in crime!

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 3 oktober 2006 @ 18.56 uur

 125. iew,
  morgen om 18.30 uur in 1 vandaag:onthutsende uitkomst van onderzoek naar stemcomputers.

  ned. 1

  Reactie door carla — dinsdag 3 oktober 2006 @ 19.00 uur

 126. eh, sorry ik bedoel 18.20 uur

  Reactie door carla — dinsdag 3 oktober 2006 @ 19.00 uur

 127. Quote; “Ik werk en ik kom niet meer rond”

  De ‘winst’in inkomen over de laatste vijf jaar voor de minima tot zelfs 2 keer de minima is eerder verlies.
  Netto na verplichtingen achteruit en bezitsvorming zonder eigen woning negatief.
  Daar helpt ook geen 2,5 % bruto opslag tegen.

  Er moet volstrekt anders gekeken worden naar werken en netto beloning.
  En dan begin ik nog niet eens over ‘de armoedeval’ als u echt WEL wilt werken vanuit een uitkering in welke vorm dan ook..

  Betere voorwaarden voor de werkenden.
  Sociaal naar de mensen die WERKELIJK niet meer kunnen.

  Reactie door Bertoli — dinsdag 3 oktober 2006 @ 19.02 uur

 128. Voor zover WIJ niét álles persoonlijke op behoeven te vatten, valt ‘t op zich allemaal nog wel mee.

  Binnen ‘t kader van hoor & wederhoor vindt mens de dialoog ter communicatie.

  Kom maar op !

  Reactie door Lezer — dinsdag 3 oktober 2006 @ 19.03 uur

 129. @46 Frank;

  Ben je nu zo dom of doe je maar zo? 1% is voor iemand met een minimuminkomen even zwaar als voor iemand met 3 x modaal. Nou ja, eigenlijk zwaarder want met een royaal inkomen hou je toch wel geld over terwijl je met een minimum inkomen elke eurocent hard nodig hebt. Dus als ik het goed begrijp vind jij dat de minima procentueel maar meer moeten bloeden als het slecht gaat dan de mensen met een hoog inkomen. Dus een tientje voor een minima, maar ook een tientje voor een topsalaris. Vind je dat nu echt eerlijk? Denk er eens over na, ik hoor graag je antwoord.

  Reactie door Chantal P — dinsdag 3 oktober 2006 @ 19.04 uur

 130. ze hebben me niet eens met werk geholpen
  Naam: anoniem
  ik moest ook naar reintegratie randstad ze dede helemaal niks voor mij…ik was genoeg gemotiveerd om te gaan werken uit eidelijk na acht maanden heb ik zelf werk gevonden..en na zes maanden zit ik weer zonder werk..nu heb ik gevraagd of uwv mijn opleiding zou willen betalen maar dat wil ze niet ik ben 21 jaar zit hele dag thuis verveel me dood soliciteer vaak op vacatures..maar tot nu toe heb ik nog steeds geen werk!!wil graag naar werken en leren bbl opleiding volgen..maar kan heellaas mijn opleiding niet zelf betalen..

  Reactie door Lezer — dinsdag 3 oktober 2006 @ 19.05 uur

 131. Angstig Oud Worden = AOW.

  Wat heb ik nog te besteden als ik oud ben.
  Menig 65-’er zal hier ongetwijfeld weleens aan denken.

  Persoonlijk ben ik actief voor 65+’ers sinds ik in 1992 met de vut ging, voor vutters en gepensioneerden in FNV verband.
  Het FNV heb ik na enige jaren losgelaten daar viel geen eer aan te behalen, practisch iedereen bedankte voor de bond want die deden niets voor hen.

  To the point, de politiek en de vakorganisaties hebben de oudjes laten zakken als een baksteen, voor hen was het een totaal onbelangrijke groep die alleen maar geld kost en niets presteerde.

  Deze politieke gedachten hebben de volgende doelstelling: Daar er steeds meer Nederlanders zijn die straks van een pensioen(aanvullend) genieten dat niet voldoende is voor een levensonderhoud dat moet aangevuld worden met gelden uit de AOW pot tot een bestaans minimum en meer niet.

  Letwel de Aow is een staatspensioen en geen uitkering, als de deur opengezet wordt voor hervormingen(lees verslechteringen), dan haal je de bodem onder het pensioengebouw weg en het zijn de jongeren van nu, die de klos zijn, kijk naar onze grote vriend Bush met zijn plannen.

  De PvdA wilt met een reeks van onwaarheden de aanval op de AOW inzetten, dit is niet nieuw dat hebben zij in het verleden ook eens geprobeerd, het is een volkomen onbetrouwbare partij die de oudjes verneukt waar ze bij staan.

  In de Tribune van Januari 2001, stond een artikel “Nou Willem, bedankt”.
  Ik heb hier toen opgereageerd, helaas was er geen ruimte om het op te nemen. Maar alsnog te lezen op:
  http://members.home.nl/h.hiensch/Haagsetruc.doc

  Reactie door Henk.H — dinsdag 3 oktober 2006 @ 19.34 uur

 132. Let wel, we hebben het hier over alleen een AOW uitkering. Deze mensen hebben het erg slecht! Laten we alleen niet alles over één kam scheren. Veel ouderen hebben een (heel) goed pensioen. Die verdienen nu meer dan toen zij werkten. Het plan van Bos om boven een bepaalde hoogte een extra heffing op te leggen is dus helemaal niet zo slecht. Kunnen we iets extra doen voor de groep met alleen AOW.

  Reactie door robert b — dinsdag 3 oktober 2006 @ 19.36 uur

 133. @124 Chantal

  Zo zie ik je graag!
  Je begrijpt het dus wél.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 3 oktober 2006 @ 19.40 uur

 134. Mijn reactie (133) @124 Chantal P is ondertussen 129 geworden.
  Mijn reactie is dientengevolge volstrekt misplaats en ook niet aan haar adres bedoeld.
  Ik had namelijk ook abusievelijk mijn reactie door naamsverwisseling aan haar gericht.

  Chantal P, mijn welgemeende excuses!

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 3 oktober 2006 @ 20.30 uur

 135. Wat informatie over de aow en hoe politiek weet heeft van de wetten.
  Nul .nul

  http://www.sdnl.nl/index1024.html

  Reactie door sander — dinsdag 3 oktober 2006 @ 21.07 uur

 136. @wattenstaafje: ik dacht al: wat bedoelt ie nou? Maar ja, de reacties veranderen hier nogal eens van nummer dus geeft niks.

  Reactie door Chantal P — dinsdag 3 oktober 2006 @ 21.19 uur

 137. deze maatschappij heeft nu te danken aan de aowers die nu voor moet bloeien waar meer als 40 jaar gewerkt hebben en sommige in volcuntinu diensten in Rotterdamse haven en Amsterdamse haven, en als aan v Hoof VVD lag zullen AOWers weer met de Pet onderarm voor de loket moeten staan aanvraag in te dienen voor wat geld op de plank leg op het gemeentehuis en alle papieren nog invullen dat geloof toch zelf niet, en die nog gaan bedelen. geef gewoon extra er bij wat ze nu tekort komen het is toch algeem bekent.
  En wat die mensen kastanjes uit vuur hebben gehaald, met stakingen,
  En nu worden door CDA VVD als uitschot behandeld laatste vier jaar ze kosten nu geld.Heb ook veerkiezinglijst van CDA bekeken Als deze mensen CDA stemmen dan het zijn het mensen die met oogkleppen lopen. wij moeten allemaal langer werken 40 uur per week dat sta in SP verkiezing. dan heb ik een vraag sta automatischesering stil. Ik zelf heb 40 jaar in de Rotterdamse haven gewerkt in jaren zestig begon Rotterdamsehaven aan oude Maasbruggen en is ongeveer 75 procent van haven werk niet meer. het meeste werk in europoort en Maasvlakte. Als alle mensen aan het werk wil houden, dan zouden niet langer werken maar steed korter werken en Robotten automatishesering ook mee laten betalen aowers.levensloop afschaffen dat enkel als 40 jaar bij de zelfde baas werkt, dan heb wat aan. flexwerker ben heb niets aan.
  Laat wij hopen dat wij nog kunnen mee maken een links kabinet.
  Ik zelf ben dit jaar 100 euro per maand op achteruit gegaan wegens ziekenkosten en zorg toeslag. en dan iedereen 1 procent erbij per maand 10 EURO’S erbij per maand dus ik heb nog 90 EURO’S tekort
  Bedankt CDA en VDD en D66.

  Reactie door Aad — dinsdag 3 oktober 2006 @ 21.19 uur

 138. Ik vond nog iets tussen mijn oude spullen
  tijdens de paarse graaiperiode.
  Het is een eenvoudige rekensommetje zelfs te snappen voor de super economen van de PvdA.
  http://members.home.nl/h.hiensch/AOW-Pens.rtf

  Reactie door Henk.H — dinsdag 3 oktober 2006 @ 21.26 uur

 139. als ik de vvd /c?da moet geloven,kommer en kwel,over 20 jaar,,
  dan ben ik net 65,,ik leg nu al geld weg voor een riem,,met veel vulbare zakjes,op de dag dat ik jarig ben,,spring van de tribune af,
  en verspreid mij over de hele tweede kamer,
  ik hoop wel dat ik dan nog zo snel ben als ahum nu,om aan dat koortje te trekken in 1 sec.
  trouwens ze zeggen,dat je hele leven aan je voorbij trekt,eeeuu tja,dan moet 1 sec wel genoeg zijn,,werk ,,pijn, kommer en kwel,,
  ok ik spring wel van het torentje,ietsie meer tijd,voor stoflongen asbestoze?? twee breuken,rug en slechte ogen.

  Reactie door ad — dinsdag 3 oktober 2006 @ 21.36 uur

 140. Links kabinet, heel kleine kans. Rouvoet heeft net gezegd dat hij graag meedoet met CDA/VVD, mits hij een gedeelte van zijn programma kan waarmaken.
  CDA/VVD/CU zal het dus wel worden. Zalm zei het al, ze gaan gewoon door en wisselen D66 met CU.

  Nederland heeft niks meer met democratie te maken.

  Reactie door Irma — dinsdag 3 oktober 2006 @ 21.37 uur

 141. @ 131 en 138 Henk H.

  ‘k Ben niet zo’n groot fan van de PvdA en Wouter Bos. Maar toch, is zijn plan met de AOW niet rechtvaardiger dan wat de andere grote partijen er stilzwijgend mee voor hebben: zgn. van de AOW af blijven, maar ondertussen wel sluipenderwijs de koopkracht er van uit hollen. Is het dan niet beter, zoals de PvdA wil, de premiegrondslag te verbreden, zodat er premie naar draagkracht wordt geheven?

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 3 oktober 2006 @ 21.40 uur

 142. @141 Ed Sorento

  De historie heeft mij geleerd dat de PvdA een onbetrouwbare partij is. Als de sociaal democraten een klein beetje sociaal gevoelens hadden dan zou ik je zo zonder meer gelijk geven. Helaas neem maar van een oude opa aan, die de politiek van de PvdA al tientallen jaren op de voet volgt dat de wet AOW een staatspensioen voor een ieder is en niet via omwegen trachten het te veranderen zodat de AOW een uitkering wordt die gebruikt kan worden in omgekeerde uitvoering (Aanvulling op het pensioen wat iemand ontvangt) tot een sociaal minimum te komen. Weet je de PvdA is een grote regentenclub, ik zou veel hier over kunnen schrijven maar ik ben bang dat ik vervelend wordt, let wel het sociale klimaat is hier in de lande ver onder het minimum gelijk de inkomens, maar lees:
  http://members.home.nl/h.hiensch/AOW.doc

  Reactie door Henk.H — dinsdag 3 oktober 2006 @ 22.09 uur

 143. Wie bedenken toch die cijfertjes? Ook hier is het weer te rooskleurig voorgesteld of domweg aangenomen? Is er hier iemand die van een kaal AOW leeft of een minimuminkomen? Vaste lasten: meer dan de helft!

  Neem hier de cijfers van iemand met een bijstandsuitkering: ad 800 euro p.mnd. (Al 4 jaar bevroren!)

  Af: Huur 235,– euro (Min.subs.)
  Energie 170,–
  Zorgkosten 102,–
  Tel/internet 40,–
  water 10,–
  verzekering 20,–
  ______
  Totaal 557,– (vaste lasten)

  800 – 557 = 223 euro (eten,kleding etc.)

  Per week: 55 euro!!!

  Pure basic!! Het is geen leven in Nederland meer!!

  @ 101

  Hoi Carla! Gaat wel. Bedankt. :)

  Reactie door Gloria — dinsdag 3 oktober 2006 @ 22.14 uur

 144. Wist je dat die polen zich 10+ uur per dag afbeulen met zwaar werk voor 40 euro per DAG!! En dereden : “het is ongeschoold werk”
  Zo? zwaar ongeschoold werk is toch ook gewoon werk? We moeten af van de mythe dat geschoold werk meer waard is.. ik zou zeggen laat die brallige witte boorden maar eens hun handjes vies maken en hun ruggetje voelen voordat ze hier op dit forum komen brallen.

  Zelfs zonder uitkering zou iemand uit principe moeten weigeren om voor 40 euro per dag zwaar werk te doen dat je voor je 65e in de ziektewet laat belanden waarna je wederom gepakt wordt…
  Dat is gewoon slavenhandel!

  Ja.. Balkenende had gelijk..
  de VOC tijden zijn terug!

  Reactie door Zarathustra — dinsdag 3 oktober 2006 @ 22.19 uur

 145. @143 PS

  En natuurlijk weer het e.e.a. in de haast vergeten. B.v. Essent kabelcom ad 15,20 euro p.mnd.
  Dus die er ook maar weer even aftrekken van wat overblijft aan overlevingskosten.

  Reactie door Gloria — dinsdag 3 oktober 2006 @ 22.34 uur

 146. Constateer dat hier ook wel een eenzijdig beeld van bejaarden wordt gegeven. Als ik naar mijn hoog bejaarde ouders kijk, dan constateer ik niet zoveel armoede. De mensen hebben hun huis verkocht en souperen het langzaam maar zeker op. Daarnaast AOW en een redelijk pensioen, ze hebben geen klagen. En zo ken er heel veel. Ik ken er ook veel die nog steeds een totaal vrij eigen huis bezitten en het niet breed hebben. Ik zou zeggen “Verkoop die handel eens en leef als God in Frankrijk”.

  Maar nee, het moet bewaard worden voor de kinderen. Verder hebben de huidige bejaarden eigenlijk alles mee gehad. Begonnen met niets in de jaren 50-60 hebben ze alle kans gehad om mee te doen in een voortdurende groeiperiode met alleen een dip eind jaren zeventig, begin tachtig. Men had dus wel een spaarpotje kunnen vergaren, in tegenstelling tot de huidige tijd waarin veel wordt afgebroken.

  Er zullen best wel bejaarden zijn die het niet breed hebben (schrijnende gevallen), maar of het er nu zoveel zijn – zo erg is als hier gesteld, dat zou ik niet hardop durven zeggen.

  Reactie door Teun — dinsdag 3 oktober 2006 @ 22.35 uur

 147. @143 Zarathustra

  Helemaal mee eens Zarathustra.
  Nederland zou zonder “ongeschoolden” want vroeger waren dat gewoon de mensen van de praktijk, nooit het niveau van welvaart hebben kunnen bereiken welke we nu ervaren of door anderen genoten zien worden. (!) Denigrerend doen over ongeschoolden is minachting naar het verleden en minachting naar het heden.
  Hoe zou de maatschappij nog kunnen draaien zonder al die mensen die al dat “ongeschoolde” werk dag in dag uit verrichten?

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 3 oktober 2006 @ 22.43 uur

 148. @146 Teun, mooi geschreven. Ik ben het er helemaal mee eens.En nog belangrijker, ik weet dat het ook zo is. Mensen met alleen AOW moeten gehoplpen worden, maar een heel grote groep heeft het heel erg goed. Wij krijgen straks middelloon, geen partnertoelage meer voor 65 jaar, 30% ipv 70% weduwe pensioen, moeten dure huizen kopen. SP onderzoek de koopkracht van bejaarden nou eens serieuz! Wat ik zie, moet de rest toch ook zien!

  Reactie door robert b — dinsdag 3 oktober 2006 @ 22.45 uur

 149. Teuntje nou toch,

  Jij kent een voorbeeld. Maar de meeste bejaarden hebben geen huis gehad dat ze hebben kunnen verkopen. En veel bejaarden hebben geen pensioen of dat is door pensioenbreuken en inflatie zo geod als geheel verdampt.

  En je afgunst op de groeiperiode. Nou het was voor veel mensen bittere armoede in de vijftiger jaren. Je zou je moeten schamen, jij die in zoveel luze is opgegroeid. Je behoort zeker tot de nieuwst generatie: de generatie graai.

  Vroeger moesten de kinderen voor de oudjes zorgen, die last die op een beperkt aantal schouders terecht kwam is sterk verlicht door de invoering van de AOW, waardoor ook degenen die geen ouders meer hadden of degenen die niet bijdroegen, doordat iemand anders uit een groot gezin die taken op zich geladen kreeg.

  Maar nu wil de jongste generatie helemaal nog minder gaan bijdragen. De ondankbaarheid zelve van degenen die zoveel cadeau kregen, een luie generatie die vij tot tien jaar later is gaan werken en waarvan sommigen een vette erfenis staat te wachten.

  De AOW moet niet alleen welvaartsvast, maar moet onmiddellijk verhoogd worden om de achterstanden in te halen.

  Reactie door Drob — dinsdag 3 oktober 2006 @ 22.49 uur

 150. @146 Teun

  Ik misgun niemand dat zijn ouders een redelijk pensioen of een eigen woning hebben. Ook ik heb een eigenwoning zonder lasten, mijn echtgenote en ik hebben een redelijk aanvullend pensioen. Let wel iedere cent is betaald uit arbeid. Zowel mijn echtgenote en ik zelf zijn in de jaren 40 beginnen te werken (mijn eerste salaris was f68.= per maand) en hebben zodoende iets tijdens ons werkzaamleven kunnen opbouwen maar daar gaat het niet om het gaat om die arme AOW’ers die dat niet hebben kunnen bereiken. Letwel die moeten geholpen worden dan maar wat minder oorlog’s matriaal kopen maar zeer zeker niet geld proberen weg te halen bij mensen die hun leven lang zich te pletter betaald hebben aan AOW/ pensioenpremies en belastingen, hun periode is bij het bereiken van de 65 jaar afgesloten en verder aan hen, hoe zij hun laatste levensjaren zullen inrichten en svp geen overheidsbeslissingen hier in.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 3 oktober 2006 @ 22.52 uur

 151. 148 robert b

  Het verwijt van middelloonpensioen, in 2015 geen partner toelage en 30% ipv 70 % weduwe pensioen.
  Helaas daar kunnen de oudjes van nu niets aan doen zij zijn niet de schuldigen.
  Daarvoor moet je bij de politiek en vakorganisaties zijn. Letwel ik heb mij in de jaren 90 mij hier tegen verzet tijdens vele vakbondsbijeenkomsten maar was een roepende in de woestijn. Zo werkt het in dit achterlijk landje.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 3 oktober 2006 @ 23.03 uur

 152. En dan staan opeens de verkiezingen voor de deur, en wat doe je dan>?
  WAO al dit jaar omhoog

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 3 oktober 2006 @ 23.05 uur

 153. @149 Hier moet ik op reageren. Ik ken namelijk niet één voorbeeld, maar honderden. Veel meer die een eigen huis hadden/hebben dan met een huurwoning.

  Je stelt dat veel bejaarden geen pensioen hebben. Kom maar op met de cijfers, ik ken die cijfers namelijk niet. Ik weet alleen dat van alle mensen die ik ken, ze wel degelijk een pensioen(tje) hebben.

  Je opmerking mbt afgunst snijdt geen hout. Misschien dat het zelfreflectie is, maar ik ken die jaloersheid niet. Het zijn feiten dat ouderen de tijd mee hebben gehad. Veel meer mee dan de huidige twintigers of de generatie die daarna komt zal hebben. Althans, zo laat het zich aanzien.

  Jouw opmerking dat ik tot de generatie graai zou behoren zegt meer over jouw persoontje dan over ondergetekende. Behalve dat, over mijn opgroeien in luxe, daar weet jij helemaal niets van, je vult het gemakshalve maar zo in, omdat het je beter uitkomt denk ik. Ook ken je mijn leeftijd niet, misschien ben ik al wel bejaard.

  Kinderen die op oudjes moesten passen? Ja, voor een gedeelte gaat dat op. Voor een deel ook niet. Bejaardenhuizen zijn er al zolang als ik mij kan herinneren. Dat moeten zou ik dan ook liever vervangen voor “De kinderen WILDEN hun ouders verzorgen, ze stonden erop”. Dat was destijds een normaal verschijnsel in de samenleving. Overigens, een verschijnsel dat verdween in de jaren zeventig en tachtig (voor het grootste deel)

  En nu je spreekt over de jongste generatie, die volgens jou te beroerd is om te werken, wil ik er nog wel een schepje bovenop doen. Het zijn namelijk de ouders van die kinderen, en hun grootouders, die de hoofdprijs willen voor bijvoorbeeld hun woning. Zij maken het voor hun eigen kinderen onmogelijk om nog een woning te kunnen kopen. Het zijn zij, die vut, pre-pensioen, riante WAO regelingen, maximale groei hebben meegemaakt en vervolgens te beroerd zijn om een deel daarvan terug te geven aan hun kinderen en kleinkinderen.

  Die kinderen en kleinkinderen mogen het nu allemaal ophoesten met als gevolg enorme bezuinigingen en armoede onder de huidige bijstandsmoeders en andere armlastigen (en dat moet beter en anders verdeeld worden).

  Het zijn die ouderen en de toenmalige politiek die verantwoordelijk zijn voor de enorme staatschuld en het opsoeperen van de gasbel.

  Tot zover……met groet

  Reactie door Teun — dinsdag 3 oktober 2006 @ 23.12 uur

 154. @150 Henk, ook ik vind dat arme AOW-ers zonder pensioen, die niet rond kunnen komen, geholpen dienen te worden. Ik stelde alleen dat ik wel eens wilde weten hoeveel het er nu echt zijn, hoe erg het allemaal is, gezien de voorstelling van zaken hier. Ik vind het een nogal eenzijdig beeld – jij bewijst dat, mijn ouders bewijzen dat en vele anderen jou en hun.

  Reactie door Teun — dinsdag 3 oktober 2006 @ 23.21 uur

 155. Fijn, Gloria ik ben blij dat jij je niet uit het veld laat slaan

  Reactie door carla — dinsdag 3 oktober 2006 @ 23.23 uur

 156. @143 Gloria, 55 euro per week? Ik ben het denk ik kwijt aan mijn rokertje. Heb je met dat inkomen geen recht op wat ondersteuning links en rechts?

  Reactie door Teun — dinsdag 3 oktober 2006 @ 23.32 uur

 157. De maximale krediet rente is 16 %
  De verborgen maximale krediet rente in de vorm van adm.kosten varieert tussen de 100 % en 1800 % die wordt geheven bij te late betaling.
  Bij onbetaalde rekeningen wordt na 4 weken na de vervaldatum automatisch 15 euro bijgeteld. Pure diefstal !
  Stel dat je je internet abbonement van 10 euro 30 dagen te laat betaald dan moet je voor deze lening van 30 dagen 15 euro extra betalen. Dat is 1800 % rente op jaar basis.

  Bij a.m.v.b paal en perk stellen aan de buitensporige administratie kosten bij te late betaling, om vele mensen die niet rood mogen staan te verlossen van de farizeeers CEO’s en de maandelijkse vicieuze cirkel van de extra te betalen administratie kosten.

  Te betalen rekeningen na 30 dagen te laat betalen:.

  telefoon 20 euro wordt 35 euro, rente 75% per maand of 900 % per jaar
  Internet 20 euro wordt 35 euro , rente 75% per maand of 900 % per jaar
  Energie 150 euro wordt 165 euro, rente 10% per maand of 100 % per jaar
  Zorgkosten 100 euro wordt 115, rente 15 % per maand of 180 % op jaar basis

  Politiek moet zorgen voor een rechtvaardige vergoeding bij te late betaling, met b.v. de volgende alternatieven.
  1. Opportunity cost of capital, dwz vergoeding op basis van mogelijk rendement wat
  2. Relateer het max in rekening te brengen admini kosten aan de maximale kredietrente.
  3. Voordelen en nadelen eerlijk verdelen. Bij vooruit betaling, dus te vroeg betalen een korting invoeren die evenhoog is als bij te late betaling. Bijvoorbeeld als je 15 euro moet bij betalen na 30 dagen te laat, moet je 15 euro korting krijgen bij 30 dagen te vroege betaling. Het voordeel van deze methode is dat deze automatische tot aanpassing van de administratie kosten zal lijden, omdat de voor- en nadelen eerlijk

  Het bedrag van 15 euro is veel te hoog en geheel in tegespraak met de Economies of scale.
  Voordat Lubbers de “piratization” van de publieke sector inzette had elk dorp, gemeente een aantal medewerkers op de debiteuren administratie van het gemeentelijk energie bedrijf. Nu staat half Nederland in 1 eneco computer met misschien 50 debiteuren medewerkers ipv decentraal 160 computers en 5000 medewerkers over alle gemeenten van Nederland.

  Of misschien hebben de bedrijven een nieuwe directie functie verzonnen ‘Debiteuren administratie’ met een maand salaris van 150.000 euro per maand
  a

  Reactie door Zeno — dinsdag 3 oktober 2006 @ 23.45 uur

 158. @ 155 Teun

  Van wie verwacht je steun, toch niet van dit kabinet zeker, als het aan Rutte ligt zou Gloria nog makkelijk 60 euro kunnen inleveren want de VVD redeneert zo ….waarom moet je die telefoon hebben, je kan toch ook een brief schrijven, en waarvoor internet die luxe past niet bij je status.

  En vinden jullie het dan gek dat onze Gloria hier wel eens tekeer gaat als een beest, ik vind dat ze daar volledig het recht toe heeft, Ik kan me goed voorstellen dat je je levensvisie heel anders gaat zien als je in dezelfde positie verkeert als Gloria, ik weet ook dat er met haar heel heel veel mensen en gezinnen in dezelfde positie verkeren soms nog wel iets beroerder.
  Dus mensen laten we Gloria even een riem onder haar hart steken, een paar woorden, een opkikkertje doet al wonderen bij haar.
  Ik weet dat ze geen medelijden wil opwekken, nee ze laat gewoon zien aan figuren op deze weblog die altijd lopen te zeiken dat uitkerings gerechtigen paria’s zijn, dat een uitkering geen vetpot is maar het uiterste minimum bestaans inkomen.
  Ik denk ook dat ze weet dat heel veel ouderen in dezelfde positie verkeren als zij, en dat doet haar erg pijn temeer omdat deze oudjes toch ons land hebben opgebouwd en ons in staat hebben gesteld te zijn wie we nu zijn.

  Reactie door Pool — dinsdag 3 oktober 2006 @ 23.55 uur

 159. @155 Teun

  Nee, ze zeggen dat je daar van rond moet komen. Die directeur van het Cultureel Plan Bureau (Ofzo??) vond dat armoede pas ingaat met 748 euro per maand…

  Als mijn kinderen thuis komen nemen ze boodschappen mee. Ik kan ze niet eens meer te eten geven. Je bent hier niets waard als je al die jaren voor je kinderen hebt gezorgd. (Maar genoeg daarover, anders begint de ellende hier weer opnieuw.)

  Ik doe veel vrijwilligerswerk en dat levert (via Salto) ong. 15 euro per week op. Kan ik af en toe ook nog wat roken.

  Reactie door Gloria — dinsdag 3 oktober 2006 @ 23.59 uur

 160. @153 Teun

  A. 90 % van de gepensioneerden omvatten alle gepensioneerden in Nederland. Die vallen onder de eerste belastingschijf, dat is de oude belastingschijf voordat die schijf in 1999 opgedeeld werd in twee verschillende tarieven.

  B. Aantal 65+’ers volgens CBS waren dat in 1990 1,3 miljoen mensen.
  in 1995 1,8 miljoen huishoudens.
  in 1997 1,9 miljoen huishoudens
  in 2000 2,1 miljoen mensen.
  Volgens de halfjaarlijkse uitgave van de Sociale Verzekeringsbank zijn 22% van de bevolking (16 miljoen) boven de 65 jaar, dat zou 3,4 miljoen 65+’ers zijn, bij een oplage van 1,8 miljoen.
  We zullen het maar op 2,1 miljoen houden.

  C. Het is te gek voor woorden, dat 65+’ers gecompenseerd moeten worden uit de AOW pot,omdat het nieuwe belastingsysteem 2001 anders nog slechter uitvalt voor hen. Ik mag opmerken dat dit nooit de bedoeling geweest is bij de opzet van de oude dag voorziening. Overigens is dit ook een paar jaar geleden gebeurd met de ziekenfonds. En maar klagen vorig jaar in de WRR rapporten van Kees Schuyt dat AOW systeem onbetaalbaar wordt.

  In het nieuwe ziektekostenverzekering systeem zal de kleine man (de 65+’er) gecompenseerd worden door de fiscus. Als dat gaat zoals hierboven omschreven staat dan houd ik mijn hart vast, want ook dan zal de trukendoos open gedaan worden. De politiek is nog dommer dan de kalveren die in onze provincie in de wei lopen. Ik sluit wat cijfertles bij dit schrijven. Als bij jullie mensen beginnen te gillen wij hebben hier in het Noorden genoeg groene weitjes.

  Dit (een gedeelte) uit een schrijven van mij aan het Hoofdbestuur van de vakorganisatie.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 3 oktober 2006 @ 23.59 uur

 161. Goed zo Teun “ook ik vind dat arme AOW-ers zonder pensioen, die niet rond kunnen komen, geholpen dienen te worden.”

  Dit vind ik een heel goeie Teun, en de mensen met een eigen huis de straat op en het geld verzuipen je meent het toch zelf niet. het huis stond vaak ook nog op de plek waar die mensen een generatie groot gebracht hebben, en zodoende een waarde hebben die in geld niet is uit te drukken (weet je emotionele waarde).!!!

  Reactie door Gonda — woensdag 4 oktober 2006 @ 0.01 uur

 162. @ 146 Teun en 148 Bobert

  Ik denk dat Henk H mans genoeg is om voor zich zelf te spreken, maar toch kan het misschien geen kwaad om eens de stukken te lezen waar hij zelf naar linkt Ik citeer maar even:

  “Van de 65+’ers heeft 20% alleen AOW en 54,4% een aanvullend pensioen tot f.500,00 per maand, 90% van de 65+’ers komen met hun AOW met eventueel een aanvullend pensioentje niet boven de eerste belastingschijf uit.”

  Hoe je het ook bekijkt, dit soort cijfers relativeert toch wel het beeld van een de bejaarde die er overwegend warm tot zeer warm bijzit. ‘k Kan me trouwens herinneren dat ik de econoom Bernard van Praag ook eens getallen heb horen noemen die in deze orde van grootte lagen.

  Toch kan ik me heel goed voorstellen dat jullie je wel eens achter je oor krabt:
  zelf ik vind de Nederlandse Staat steeds meer op een verzekeraar gaan lijken die je aan premie de volle mep laat betalen, maar die als het op uitkeren aan komt de polisvoorwaarden blijkt te hebben verslechterd of zelfs helemaal niet meer op jou situatie van toepassing acht.

  Denk nog maar eens terug aan de gang van zaken rond de afschaffing van het VUT/prepensioen. Hoe vaak kun iemand nog een collectieve regeling proberen te verkopen waarbij je 20 jaar premie hebt betaald en de verplichting hebt de komende 11 jaar te blijven doen zonder dat je aan die betalingen ook maar enig recht kan ontlenen om een dag eerder met pensioen te gaan? Daar moet je dan eerst weer voor gaan levensloopsparen.

  Ondertussen wordt iedereen tegen elkaar opgezet. In het geval van VUT/prepensioen de 55-plussers tegen de jongere garde. Nu dus de gepensioneerden tegen de beroepsbevolking. Dan weer de werkenden tegen de werklozen of de arbeidsongeschikten. Begrippen als solidariteit of gewoon “eerlijk delen” worden onder deze omstandigheden verdacht. En neem het de mensen ook eens kwalijk als ze iedere dag ingewreven krijgen dat het in de toekomst steeds meer een “ieder voor zich” zal worden. In plaats van georganiseerde solidariteit krijgen we dus georganiseerd wantrouwen.

  Drie keer raden wie daar garen bij spint.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 4 oktober 2006 @ 0.09 uur

 163. wel eens gehoord van de actio popularis.
  Het lijkt wel een enge ziekte en dat is het ook geworden.
  Dat schijnt een wet te zijn die ze afgeschaft hebben.
  Daarin word gesteld dat wij als burgers zeggenschap hebben over bestuurlijke vernieuwingen.
  Er zijn meer als 1000 bestuurlijke vernieuwingen erdoor gejaagd,zonder dat maar een politici weet wat het eigenlijk is.
  Het probleem is dat je er niet meer tegenin kan gaan.
  Kunnen jullie je voorstellen hoe de patriot act in de VS is goodgekeurd.

  Ik kan effe de uitspraak van iemand op deze site niet vinden,maar die zegt ook dat er meer bevolkingsgroepen de pineut zijn en onder de armoedegrens vallen.
  Ik denk zeker meer als 60% van de nederlandse bevolking die er slecht aan toe zijn.
  Gewoon werken om te kunnen eten en wonen.
  de rest is afbetalingen en huur vaste lasten.
  Dan heb je een percentage CDA/pvda figuren en wat zal het zijn 15% vvd figuren.
  Voor die 15% word ons leven ingericht.
  wij betalen zorgtoeslag voor die kwakbollen,zodat zij zich tegen ons tarief kunnen verzekeren.

  Om terug te komen op die actio popularis.
  Ik vind ook dat het volk wij dus bepaalde dingen moeten kunnen aankaarten.
  Dat dan onderwerpen worden besproken in de kamer.
  Power back to the people.

  Ik weet dat we het hebben nu over de AOW,maar ik heb het over ons allemaal.
  wij worden gewoon genaaid door die 15%.

  Ik laat dit nog eens zien en dat laat de echte onrecht zien in bananenrepubliek Holland.

  http://www.blancolijst.nl/video/700Verlinden/700Verlinden.htm

  Reactie door sander — woensdag 4 oktober 2006 @ 0.10 uur

 164. @159 Volgens mij heb je het over bejaarden die inmiddels al ettelijke jaren een tuin op hun buik hebben als je spreekt over “wonen in het huis van ouders en emotionele waarde”. Dat komt voor, maar niet zo vaak meer. We leven in 2006 inmiddels!

  Schei uit hou op! Emotionele waarde ten berde brengen versus een knorrende maag, verkommering en armoede. Die keus lijkt mij niet zo heel lastig. Over emotie gesproken, je bent emotioneel flink in de war als je dan blijft wonen waar je woont. Je opmerking over de straat op gaan en het geld verzuipen kan ik ook totaal niet plaatsen. Tja, dan lust ik er ook nog wel een paar.

  Afijn, succes verder

  Reactie door Teun — woensdag 4 oktober 2006 @ 0.12 uur

 165. @158 Henk, maar hoeveel zijn er nu onder die aantallen die je daar noemt, met enkel een AOW, dus zonder aanvullend pensioen? En hoeveel zijn er onder die mensen die een eigen huis met een minimale of geen hypotheek hebben?

  Kijk, dat bejaarden (ook) gepakt zijn, dat geloof ik wel. Ik heb zelf ook een flinke veer moeten laten de laatste jaren. Volgens mij heeft alles en iedereen beneden de 50.000 euro per jaar flink ingeleverd (op gezinnen met tweeverdieners na?!?) Maar dat zegt mij nog niets over armoede en de hoeveelheid mensen die daarin leven.

  Met groet

  Reactie door Teun — woensdag 4 oktober 2006 @ 0.20 uur

 166. @144 Zarathustra

  de VOC tijden zijn terug!

  Slaven kregen alleen te eten?

  De poolse slaven voegen 90 % van de waarde toe met hun ongeschoolde arbeid en krijgen minder dan 5 % van de toegevoegde waarde als salaris.
  Leve het kapitalisme !

  Reactie door Zeno Prattle — woensdag 4 oktober 2006 @ 0.21 uur

 167. Teun bedankt voor het succes dat je me toewenst, want velen wensen je succes maar weinigen menen het.
  Daarnaast hecht ik veel waarde aan gezondheid. Als het mij gegeven wordt hoop ik ook nog dit jaar 65 te worden, maar ook ik heb toevallig een eigen huis,
  aan de rand van bos en hei achterkant van het huis voorkant uiterwaarden en rivier.
  En ook wij hebben toevallig (incl. ega getrouwd ook ouderwets he???) een gezin groot gebracht hier, en nu zou ik volgens jouw nu snel mijn biezen moeten pakken en weg wezen (waarheen dan).Ben ik nu zo geleerd of ben jij nu zo dom. Ik heb alleen maar l.s gehad en ben 1956 gaan werken op 14 jarige leeftijd voor 7 en een halve gulden in de week.

  Reactie door Gonda — woensdag 4 oktober 2006 @ 0.37 uur

 168. @143 Gloria , Vaste lasten: meer dan de helft!

  Pure basic!!

  Te betalen rekeningen na maand te laat betalen 15 euro administratie kosten bijtelen:

  Telefoon 20 euro wordt 35 euro, rente 75% per maand of 900 % per jaar
  Internet 20 euro wordt 35 euro, rente 75% per maand of 900 % per jaar
  Energie 150 euro wordt 165 euro, rente 10% per maand of 100 % per jaar
  Zorgkosten 100 euro wordt 115 euro, rente 15 % per maand of 180 % op jaar basis

  “Verborgen” kredietrente door de standaard extra 15 euro administratie kosten bij een maand te laat betalen.

  Reactie door Zeno — woensdag 4 oktober 2006 @ 0.43 uur

 169. @ 162 Gonda

  Onze Teun heeft nog niets van het leven meegemaakt, hij heeft altijd bij z’n ouders kunnen aankloppen als tie krap bij kas zat, dus armoede weet heeft hij nooit gekend en laat staan dat hij weet wat dat is.

  @ 161 Teun

  Ik zal je even uit de droom helpen… op dit moment zijn er in ons land 416.000 gezinnen afhankelijk van voedselbanken, in sommige steden heeft men al wachtlijsten bij de voedselbanken omdat de vraag naar hulp te groot wordt.
  En mensen zoals Gloria die leven geheel in armoede en dat zonder schulden.
  Dus blijf a.u.b. niet steeds zeiken en deze zeer grote groep van mensen te bekritiseren want daar hebben we op dit weblog al genoeg van gehad, jij zou dan zeikerd nr. 1652 zijn dus hou die eer aan jezelf je hebt nu je informatie omtrent armoede dus doe er wat mee maar het liefst niet hier

  Reactie door Pool — woensdag 4 oktober 2006 @ 0.53 uur

 170. @162 Beste Gonda, ik probeer het nog een keer. Dit topic gaat over armlastige AOW-ers. Iedereen gilt dat het schandalig is wat ouderen aangedaan wordt. Ik onderschrijf dat standpunt maar ten dele. Er zijn inderdaad catagoriën ouderen die aandacht en/of geld tekort komen. Ik stel hier de vraag “Hoeveel zijn het er nu echt!”

  Ik vraag dat, omdat ik er velen ken die een goed leven hebben (ik ken zelfs niet eens mensen zonder pensioen). AOW plus aanvullend pensioen, plus eigen huis verkocht staat garant voor een rustige oude dag zonder financiële zorgen.

  Van mij hoef je tot in lengte van jaren niet je biezen te pakken. Tenzij je komt vertellen “Ik kom niet rond van mijn AOW, ik heb het slecht, ik kan meer drie keer per week warm eten, etc”. Dit vertellend, in bezit zijnde van een eigen huis van pak um beet 250.000 euro geeft weinig reden tot compassie bij mij.

  Dan verkoop je die hap, huur je een leuk huisje voor 600-700 euro per maand en vervolgens kun je tot in lengte van jaren riant leven met goed voer, zonder armoede.

  Of vind jij, dat jongeren die anno 2006 niet eens een huis kunnen kopen, geen of minimaal pensioen opbouwen vanwege uitzendwerk, extra moeten gaan betalen voor jouw vrijstaande huis met uitzicht? Mijn idee over “sociaal zijn” en “naar draagkracht participeren in de samenleving” is een heel andere namelijk.

  Maar misschien heb je gelijk, en ben ik zo dom….

  Reactie door Teun — woensdag 4 oktober 2006 @ 1.02 uur

 171. @162 Teun

  Dat zie je goed. Ik ken ook weinig mensen die zich zorgen hoeven te maken om hun oude dag. Zo ook mijn ouders. Nadat ze hun huis hadden verkocht en in een seniorenwoning gingen wonen hadden ze het rijkelijk. En velen met hen!
  In die jaren werd ook veel naar mij toegeschoven en konden mijn kinderen en ik ook nog eens op vakantie met mijn ouders. Nu is het echt armoede geblazen en ik leef op de valreep. Het zijn alleen mijn ouders en mijn kinderen die weten hoe hard ik gewerkt heb. Beiden heb ik niet laten ‘vallen’ voor die zogenaamde economie. In feite heb ik voor armoede gekozen omdat ik de zorg voor mijn kinderen en mijn ouders niet uit handen wilde geven. Maar dat kost je hier de kop.
  Je bent pas ‘iemand’ als je gaat voor jezelf en de ‘rest’ opbergt.
  Ik woon alleen maar tussen koophuizen en ben nog de enige huurster in deze straat. De huurhuizen werden destijds voor een zacht prijsje aan de bewoners verkocht en zijn nu erg veel waard. Toch, wat hebben ze uiteindelijk aan al dat geld? Juist deze mensen help ik en zij zijn ‘arm’ aan aandacht. Vooral eenzaam en hun kinderen? Tja, te druk! Die hoeven alleen nog maar te ‘vangen’, dat geld waar hun ouders hard voor gewerkt hebben. Waaronder moeders die alles voor hun kinderen over hadden en altijd present waren. Ik sta versteld dat het voorkomt dat kinderen eens in de week (2 weken)een vluchtbezoekje komen doen. De rest laten ze aan ons mantelzorgster over. Ik ben nog maar net dochter-af en ik kan er met mijn hele verstand niet bij.
  Dit land is gek aan het worden onder het valse motto: economie! Het is ziek aan egoisme en vervlakking.
  Ik hoop nu echt dat de ‘linkse zweep’ eroverheen gaat: een sociale economie en oog en oor voor elkaar. Zo’n land werkt!

  Reactie door Gloria — woensdag 4 oktober 2006 @ 1.30 uur

 172. Teun

  Natuurlijk Teun ben je niet dom!!!!

  En ik vind het zelfs heel belangrijk dat jongeren een huis willen en kunnen kopen,
  Maar Teun dat (huis kopen) kan toch als er een wil is en de motivatie is er, want zonder moeite redden ze het inderdaad niet, en niet te veel geld verzuipen. Dan moet het toch zo’n beetje lukken. Ik heb toevallig zelf een zoon van 26 jaar (de jongste) heeft ook mogen leren, en heeft ook geleerd (zou bijna achter de groene tafel kunnen aanschuiven) toen hij op een vrijdag thuis kwam en zei “ik zie het niet zitten om mijn geld in het goeie pak te verdienen” en is de fabriek in gegaan als menger. Ook daar moet begrip voor op gebracht worden. Ik weet zeker dat hij samen met z’n vriendin (die is dieren verzorgster) en de bank een huis kan kopen. Vraagje als ik de gordijnen dicht trek en minder uitzicht heb ben ik dan ook socialer.

  Reactie door Gonda — woensdag 4 oktober 2006 @ 1.31 uur

 173. dat hele aow gebeuren is angst inboezemen.
  Dat is net zoals je het constant roept.
  Deze maatschappij is bezig met alleen maar angst zaaien.

  Net zoals Bush terror,terrorist,osama.
  Zo ook met de aow.
  Het doem scenario dat we steeds ouder worden.
  wie worden er steeds ouder.
  Mijn familie niet.
  Mijn vader overleed toen hij 58 was.
  mijn moeder kon 1 maand genieten van de weldoorspekte aow.
  Was gewoon hetzelfde als een bijstandsuitkering.
  Ik mag zelf hopen de 55 te halen.

  Het is een Hype.
  Allemaal kakelen maar een oplossing is er niet.
  De huren worden hoger,de engieprijzen zullen stijgen,zorgkosten omhoog gaan.
  Oftewel de levensstandaard zal hetzelfde blijven,of verder in de slop geraken.

  de SP heeft echt geen invloed op de economie.
  PVDA evenmin.
  Bankiers hebben het voor het zeggen.
  Wat denk je dat al die grote bedrijven doen als de SP aan de macht komt en zijn regeltjes erdoor drukt.
  Dan is Nederland falliet.

  Wat ik ook niet snap is wat de kernpunten zijn,waardoor er geen samenwerkingsverband is tussen de PVDA en SP.
  Waarom niet water bij de wijn.

  Reactie door sander — woensdag 4 oktober 2006 @ 2.04 uur

 174. @164 Ik vraag mij alleen af wat de SP er allemaal aan zou doen, of aan zou kunnen doen als ze echt regeringsverantwoordelijkheid zou hebben. Dat laatste gaat overigens niet gebeuren, hoe graag men het hier ook wil.

  Maar los van dat, de SP heeft het ook maar over 2,3,4,5 procentjes. Het blijf dus pappen en nathouden. Ook zij zitten vast aan kapitalistiche economische omstandigheden en kunnen daar niet mee breken. Er zou voor bepaalde sectoren wel wat lucht komen, dat geloof ik wel, maar ik denk niet dat het voldoende zou zijn.

  Het gaat namelijk naast geld ook over mentaliteit. En die mentaliteit buig je niet om. Die verarming is als een sneeuwbal , is als een sneeuwbal, rollend van een berg – onmogelijk te stoppen.

  De nuancering, de gematigdheid, het geven en nemen in de samenleving is zoek. Daar helpt geen SP tegen, omdat links min of meer met hetzelfde sop overgoten is als rechts, enkel de invalshoek is anders.

  Sterker nog, ook de SP laat kenmerkende punten vallen in het kader van kiezers paaien en hunkering naar regeren.

  Reactie door Teun — woensdag 4 oktober 2006 @ 2.12 uur

 175. @165 Teun
  Over welke kenmerkende punten heb je het dan? Je hebt het eerst over het feit dat voor sommigen een “paar procentjes” er niet toe doen..Maar je geeft ook aan dat je daarmee het “systeem” niet verandert! Ik denk wel degelijk dat die paar procenten voor velen een verschil kunnen zijn en die dienen er ook toe om een mentaliteitskwesie aan de kaak te stellen! En over die punten die de SP (voorlopig voor de komende 4 jaar) heeft laten vallen, dat zijn wel punten waar de laagstbetaalden geen brood voor kunnen kopen! Dat is hooguit een kwestie van prioriteiten stellen..Welke partij kun jij dan opnoemen welke het juist voor deze laagstbetaalden opneemt en in elk geval probeert om die mentaliteitskwestie aan de orde te stellen? Dan is dat voorlopig voor mij nog steeds SP..!!

  Reactie door Ton — woensdag 4 oktober 2006 @ 2.48 uur

 176. Ik had een droom………………

  Ik had een droom dat de SP met het CDA verwikkeld was in een nek aan nek race om de grootste partij te worden. Voor mij is’t dan duidelijk waarop te stemmen: SP.
  Nu is de realiteit helaas anders. Als we nu niet uitkijken krijgen we weer vier lange jaren lang een Bak Ellende over ons heen om de tweedeling arm-rijk te kunnen vervolmaken! T’is allemaal eigen schuld van “links” want waarom konden KVP, ARP, CHU wel fuseren in CDA en waarom kunnen PvdA, SP en Groen Links datzelfde niet in bijvoorbeeld Links Nederland? Daarom toch PvdA stemmen want dat voorkomt in ieder geval dat het CDA de grootste wordt. En mocht een kabinet PvdA CDA door de verkiezingsuitslag niet te vermijden zijn en mocht het kabinet vallen dan zal links echt aan de beurt zijn! Bovendien is een PvdA CDA kabinet altijd stukken beter dan een CDA VVD kabinet!

  Reactie door H. Jasper — woensdag 4 oktober 2006 @ 8.37 uur

 177. @171 Gloria,

  Als ik dit zo van jou lees, begin ik toch een hele andere kijk op je krijgen.
  Ik moet zeggen dat je soms nogal tegenstrijdig overkomt, maar dat zal dan ook wel komen door een opstandig karakter wat je zult hebben.

  Ik vind het te prijzen dat je jezelf zo voor je ouders wegcijfert en helpt waar je ze kan helpen.

  Sterkte gewenst, het zal beslist niet makkelijk zijn om ook nog eens de zorg voor je vader en moeder erbij te hebben.

  Ben het zelfs deze keer met je eens, ook ik zie het vaak om me heen dat kinderen nog maar zelden thuis komen als ze éénmaal uitgevlogen zijn.

  Sterkte gewenst met de zorg voor je ouders, (hoe oud inmiddels?) want die AOW is inderdaad geen vetpot.

  Reactie door Bijdehandje — woensdag 4 oktober 2006 @ 9.08 uur

 178. Het is een feit dat vele mensen echt niet rond kunnen komen van hun AOW.Het is een feit dat deze groep mensen al hun hele leven op een houtje hebben moeten bijten,en nu,na een lang en werkzaam bestaan weer de dupe zijn.
  Wat ook een feit is…een man van 92 heeft zich enkele weken geleden van het leven berooft omdat hij het niet meer zag zitten.Na alle rekeningen te hebben betaald was er amper nog geld over om eten en drinken te kopen.Hij heeft de klus die dit kabinet heeft gestart afgemaakt..

  Reactie door Verdrietig — woensdag 4 oktober 2006 @ 10.08 uur

 179. @175 Ton. Kenmerkende punten: Navo, hogere belastingschijf (graaitax), Koningshuis. Het waren voor de SP, en het zijn voor mij principiële punten, geen details. Dat soort punten laat je niet rusten maar draag je ten volle uit. Het is zoiets als Christen zijn en de kruisiging van Jezus maar even vergeten omdat het nu even beter uitkomt.

  Over procenten: 5 procent van 800 euro is 40 euro. Daar trek je echt geen mensen mee uit de armoede.

  En ja, de SP doet vermoedelijk meer aan de laagst betaalden, de armoede, etc, dan andere partijen, alleen heeft ze dat nog nooit in praktijk mogen brengen (landelijk). Of het derhalve echt zo is, dat moet je nog maar afwachten. Het is in ieder geval de reden geweest dat ik de laatste 8 jaren op SP heb gestemd.

  Wat mij echter opvalt, sinds ik hier een paar maanden de site een beetje volg, is dat het wel allemaal een beetje Telegraafstijl is. Hoop geschreeuw, overtreffende trappen, weinig nuance. Zo genuanceerd de voorman van de SP in de media is, zo anders is het hier. Dit in combinatie met eerder genoemde punten zet mij wel aan het denken.

  Reactie door Teun — woensdag 4 oktober 2006 @ 10.14 uur

 180. @179
  Ik vind dat gewijzigd navo standpunt ook jammer. Was bij je leest gebleven dan valt er wat te kiezen. Zeker een partij die ook pascifistische stemmen wil behouden. Het jammere is dat de sp zo dicht tegen meeregeren aan zit dat ze dit ook willen. Daar door vertroubelen echter haar eigen ‘roots’. Men moet niet vergeten dat deze ‘roots’ de partij sterk hebben gemaakt.
  Ik stem ondanks het navo standpunt ook sp. Vooral om haar zorgagenda.

  Reactie door stan — woensdag 4 oktober 2006 @ 11.01 uur

 181. Ja Ja, “het gaat goed in Nederland” volgens dat asociale Minister president Balkenende en zijn zakkenvullende VOC ploeg.

  Waardeloos, Waardeloos Balkenende= Waardeloos.

  Reactie door khosrow — woensdag 4 oktober 2006 @ 11.08 uur

 182. Beste mensen als onder jullie personen zijn die iets meer willen weten over het probleem AOW/ ARMOEDE dan via google kijken naar: CBS AOW
  Informatie ten over.

  Helaas het grote gevaar zit in de toekomst “de politiek” ziet dan de AOW als een aanvulling op het aanvullende pensioen tot het niveau van minimuminkomen. Hebben wij ons daarvoor te pletter betaald. Dus een vorm van een bijstand voor hen die het nodig hebben.
  Aanvragen bij de socialedienst. Giro-gluren. Eerst je woning verkopen (opeten) dan mag je mee eten uit de gemeenteruif.

  De bejaarde Nederlander een nieuw wingebied voor de nederlandse staat.

  Reactie door Henk.H — woensdag 4 oktober 2006 @ 11.18 uur

 183. @Teun

  Dit is wel erg veel onzin tegelijkertijd.

  Ik heb geen zin om voor jou bij het CBS of de Belastingdienst op te zoeken hoeveel mensen er precies zijn met alleen AOW of hooguit reen piepklein pensioentje ernaast.. Ga maar zelf in de inkomensstatistieken kijken. Ik weet zeker dat het om honderdduizenden mensen gaat.

  De ouderen hebben in de veertiger en vijftiger jaren een uiterst beroerde tijd gehad, 48-urige werkweek (sommigen 56-urige werkweek), hooguit twee weken vakantie. Een buitenlandse vakantie bestond alleen voor de zeer rijken. Een auto of een eigen huis, alleen de zeer rijken. Tv, alleen de zeer rijken. Hoger onderwijs voor de kinderen, vaak alleen voor de beter gesitueerden. En dan wil jij stellen dat de huidige jongeren die rond de 25 gaan werken in plaats vanaf 12 jaar beter af zijn. Laat me niet lachen, komiek.

  Jij vindt dat de ouderen die een eigen huis hebben het niet mogen verkopen tegen de prijs die ervoor staat.Dat huis hebben ze toch echt zelf bij elkaar gespaard en hebben dar vele tientallen jaren over gedaan. Ga zelf maar enige tientallen jaren sappelen met een 48-urige werkweek en geen buitenlandse vakanties. De opgedreven huizenprijzen zijn van alle tijden. Wat dacht je van de huizenprijzen vlak na de oorlog, toen er een gigantische woningnood was, doordat honderdduizenden huizen vernietigd waren, terwijl de nieuwbouw in belangrijke mate stil gelegen had. En nu zielig doen? Ik ben best voor meer inspanning om jongeren aan huizen te helpen; ik wil best meer belasting daarvoor betalen; maar niet eenzijdig bij onze oudjes weghalen.

  Jij moet wel een geweldige kennissenkring hebben. Er zijn maar weinig mensen die honderden anderen kennen. Maar jij kent als jongere honderden bejaarden met een eigen huis.

  Je bent waarschijnlijk niet zo oud dat je je weinig kunt herinneren. J moet de boeken er maar op naslaan. Vroeger gingen de oudjes vaak bij een van de kinderen inwonen. En anders bleef de oudste dochter in huis om de oudjes te verzorgen (eerst helpen de jongere kinderen opvoeden); die ging dan verder als oude-vrijster door het leven. Daar was niets vrijwilligs aan, dat werd door de maatschappij opgedrongen. Later is er de Bijstand gekomen; dat heette toen geloof ik Maatschappelijk Hulpbetoon. Maar de kosten werden als mogelijk rechtsreeks bij de kinderen verhaald; niet betalen, dan hielden ze het bij je werkgever in. Lees maar na. Alleen oudjes zonder kinderen kwamen in het besjes- of ouwemannenhuis. Op gigantische slaapzalen, met alleen een bed afgescheiden met een gordijn als enige privacy.

  De problemen die door de bezuinigingen veroorzaakt liggen, zijn in belangrijke mate eigen schuld va de jongere generatie. De oudjes stemmen vaak links, als je de PvdA daartoe rekent; de jongere generatie in merendeel op recht zoals de VVD en dan haal je de bezuinigingen in huis.

  De jongere generatie krijgt erg veel in de schoot geworpen. De ouderen hebben de reserves in de pensioenfondsen bij elkaar gespaard. Die wordt nooit uitbetaald. Die reserve van 200 miljard wordt aan de jongere generatie doorgegeven. Je zult wel gaan mekkeren over de staatsschuld, maar ook die verdwijnt als de ouderen belasting hebben betaald over hun opgebouwde pensioenrechten (dat is dus iets anders dan de reserves van hiervoor). En verder vererft het huizenbezit, dat krijgt de jongere generatie zomaar in handen (de een profiteert daar veel meer van de ander, maar via erfrechtheffingen profiteert iedereen een beetje). De jongeren krijgen een veel langdurige opleiding en komen in een land met een goede infrastructuur, opgebouwd in de afgelopen vijftig jaar.

  En maar mekkeren dat ze zielig zijn. In hun blinde hebzucht wil een deel van de jongeren, de generatie graai, nog meer bij elkaar graaien.

  Reactie door Drob — woensdag 4 oktober 2006 @ 11.18 uur

 184. @183 Beste Drob,

  Je stelt vast dat het om honderdduizenden mensen gaat die geen eigen huis hebben en een piepklein pensioen. Verderop spreek je, volgens mij, jezelf tegen door te vertellen dat als die kinderen al die huizen van hun ouders vererfen ze opeens rijk zijn. Leg dat maar eens uit aan de lezer. Ze hebben geen eigen huis, maar ze hebben wel een eigen huis weg te geven?

  Dat pensioenfondsen zo rijk zijn, dat kan kloppen. Maar dat is niet van mijn of jouw geld, alhoewel, indirect misschien weer wel. Die rijkdom bestaat dankzij het feit van “slim” beleggen. Die rijkdom bestaat dankzij de generatie zestigers, vijftigers en nu veertigers, die als aandeelhouders bedrijven opjagen tot meer rendement en om dit te bereiken worden (jongere) mensen dagelijks op straat gekieperd. De jongeren van nu danken u hartelijk voor het fenomeen aandeelhouder, verkapitalisering, etc. In ieder geval, velen hebben nu een goed pensioen, mede dankzij de werkeloosheid of overspannenheid van vele medelanders.

  Als je spreekt over een huis zelf bij elkaar gespaard hebben, dan trekt er toch echt wel een glimlach over mijn gezicht. Ik kan mij herinneren dat in de jaren zeventig, tachtig en ik geloof zelfs nog in begin negentig er enorme potten geld beschikbaar waren voor de aanschaf van een huis voor “Jan met de Pet”. Miljoenen en nog eens miljoenen zijn besteed aan premie A en premie B. Het liep soms op tot de helft van de aanschafprijs. Verder heeft het fenomeen tweeverdiener de rest gedaan. Het dubbele salaris heeft enorm prijsopdrijvend gewerkt met als gevolg dat de ouderen, die ooit een huis hebben gekocht, maar een fractie van de huidige verkoopprijs hebben besteed.

  Beste Drob, het zijn vooral de vijftigers, zestigers, ouderen van nu, op bepaalde posities, die aan het graaien zijn. Niet de jongeren, die bloeden er voor.

  Naast een redelijke (geen goede)infrastructuur krijgen jongeren ook het volgende mee: geen vut of prepensioen, vermoedelijk langer doorwerken, een enorme staatschuld, een grijze golf die met hun meelift, een harde zakelijke maatschappij, veel instroom goedkope arbeidskrachten uit derde landen die hun inkomen of werk onder druk zet, derhalve geen eigen huis meer kunnen kopen, slechter onderwijs en zo kan ik nog wel een paar zaken opnoemen.

  Kortom, het kan misschien geen kwaad om eens in de spiegel te kijken……

  Reactie door Teun — woensdag 4 oktober 2006 @ 12.17 uur

 185. Teun en Drob, ik ga ervan uit dat het softere NAVO standpunt aanstaande zaterdag door de leden verworpen gaat worden. Dat is de laatste keer ook gebeurd met het standpunt omtrent de wereldbank.

  Reactie door kaatje — woensdag 4 oktober 2006 @ 12.37 uur

 186. Beste Teun,

  Een belangrijk deel van de ouderen heeft geen eigen huis. Maar een ander belangrijk deel wel. En ide huizen worden vererfd. Daar profiteren de kinderen het meest van, maar voor een kleiner deel ook de rest van de jongere generatie door de successierechten.

  Het meeste geld van de pensioenfondsen komt uit de premies. Dat deel van de ‘winsten’ dat overeen komt met de inflatie, moet je ook aan de prmies toeschrijven. Daarnaast is er ook een deel beleggingswinst. Maar dat geldt voor iedereen die geld opzij legt. Dat zal de jongere generatie ook ondervinden.

  VUT was een regeling om ouderen uit het arbeidsproces te halen om jongeren aan een baan te helpen. Het is in feite een vorm van werkloosheidsuitkering met een relatief hoge uitkering en daarom aantrekkelijk voor veel ouderen. Maar het was bedoeld om jongeren aan een baan te helpen. De tsaatschuld is imaginair, er staat een impliciete dekking tegenover die zelfs aanmerkelijk groter dan de staatsschuld is.

  Ik kan je verzekeren dat het voor jongeren nu aanmerkelijk makkelijker is een huis te kopen dan in de vijftiger en zestiger jaren, toen de oudjes van nu ‘jongere’ waren. In die tijd waren er domweg geen huizen en er waren geen subsidieregelingen.

  Overigens waren die hoge subsidies in de latere jaren, waar de oudjes van nu meestal niet van geprofiteerd hebben, uitzonderingsgevallen. In de meeste gevallen was de subsidie laag of was er helemaal niet. Het bestaan van zo een regeling betekent niet dat iedereen er van profiteert, dat waren relatief gezien betrekkelijk weinig mensen. Maar een laag perscentage kan nog steeds enige tienduizenden mensen betekenen.

  Als er maatschappelijke problemen zijn, dan moet je daar niet eenzijdig weghalen een groep voor laten opdraaien die het veel minder heeft gehad.

  De ‘harde’ maatschappij van nu, waar je je over beklaagd, is niet de schuld van de oudjes; die wilden juist over het algemeen een ‘softe’ maatschappij, vooral omdat ze de ellende van de generatie voor hen kenden.

  Het onderwijs is nu in ieder geval langduriger dan in de vijftiger jaren, of het beter is betwijfel ik ten zeerste. Maar door de langere duur wordt er wel veel meer geld aan uitgegeven, terwijl van de jongeren nauwelijks inspanning wordt verwacht.

  Mijn advies: stem op een partij die de kwaliteit van het onderwijs herstelt, een VUT-regeling heeft voor tijden van grote werkloosheid en die het eigen-huisbezit weer subsidieert voor de laagbetaalden.

  Maar haal geen geld weg bij degenen die zich al lang hebben ingespannen en het over hun hele leven gerekend veel minder hebben gehad, dan de jongeren van nu te wachten staat.

  Je klaagt nu over ‘grote’ werkloosheid. Historisch gezien is de werkloosheid extreem laag. Er zijn maar een paar korte periodes geweest dat de werkloosheid nog lager was.

  Instroom van arbeidskrachten uit andere landen is van alle tijden. Italianen en Chinezen in de eerste helft van de twintigste eeuw, Duitse dienstmeisjes in de twintiger en dertiger jaren. Grote aantallen repatrianten uit ‘Nederlandsch Indie’ en ga zo maar door. En in tijden van hoogconjunctuur, met nauwelijks lagere werkloosheid dan nu, hadden we Spanjaarden en Portugezen. En in de zeventiger jaren kwam er nog een gigantische stroom uit Suriname. Die paar Polen van nu zinken daarbij volkomen in het niet.

  Reactie door Drob — woensdag 4 oktober 2006 @ 12.57 uur

 187. @177 Bijdehandje

  Ik schreef dat ik sinds kort ‘dochter-af’ ben. Mijn ouders zijn overleden, mijn moeder pas geleden. En ja, zoals gezegd hoefden zij niet van een AOW te leven. Er was pensioen en zij hadden hun huis verkocht en konden zonder geldproblemen ‘de oude dag’ in. Namen een seniorenwoning in mijn buurt. Toen zij afhankelijker werden kon ik dit dochterschap combineren met mijn moederschap. En zo konden zij in hun huis blijven wonen en was ik dagelijks present. Hierdoor kwam ik maatschappelijk gezien in de kou te staan. Mijn armoede bleef en zo kwam ik niet meer uit de bijstand.

  Waar ik veel moeite mee heb, zoals je weet, is dat ze het verschil niet maken tussen iemand die bv 25 jaar is en werkeloos…. en een alleenstaande moeder met werk (3kinderen, wel of niet uit huis) en mantelzorg is van ouders….
  Beiden ontvangen 800,= euro per maand. Alles wordt op een lijn gezet vanaf 22 jaar.

  Zelf ben ik blij dat ik dit werk mocht doen en dat mijn ouders mij dit toevertrouwden. Is nog wel even wennen zonder mijn moeder.
  Ik heb er veel van geleerd en heb met het CWI besloten dat ik voor deze oudsten ga mantelzorgen. Dit is nu mijn dagelijkse werk en binnenkort ook vluchtelingenwerk. Kleine vergoeding ontvang ik hiervoor en verder blijft het armoede, maar wel heel rijk aan ervaring en inzicht in deze problematiek.
  Vandaar dat ik hiervoor heb gekozen en niet voor het opstarten van nog ergens een job. Ik kan nu overal aanwezig zijn, zelfs ‘savonds of ‘snachts. Ik houd ook wel van het ‘vrijwillige’ karakter, waar je je natuurlijk wel aan verplicht. Ik ben nogal een vrijgevochten ‘doenertje’ door alles heen geworden, in feite ben ik een kleine zelfstandige… zonder geld!

  Bijdehandje, ik hoop dat e.e.a. duidelijk is geworden? Hopelijk zie jij je kinderen met grote regelmaat? Ik zie dat het pas echt erg wordt als de ouder(s) echt afhankelijk gaat worden… wel heel zielig en ik merk dat mensen daaronder het meest lijden. (Stil verdriet!) :(

  Reactie door Gloria — woensdag 4 oktober 2006 @ 13.38 uur

 188. Beste Teun
  Uit jouw posting van Drob :
  “dat als die kinderen al die huizen van hun ouders vererfen ze opeens rijk zijn.”

  Hier wil ik nog even op in gaan het zou kunnen dat (die kinderen rijk worden) het huis dat volgens mij heel erg noodzakelijk is in Nederland daar er maar weinig grotten en/of plaggenhutten meer zijn.
  En er maar weinig ouderen die een modaal of anderhalf modaal inkomen hebben, die hun onderhoud-verplichtingen kunnen nakomen wegens geldgebrek (door eventuele exorbitante W.O.Z waarde, waar allerlei belastingen en/of huurwaardeforfath over betaald moet worden).
  Dan krijg je hetzelfde als met de premie, voor A en/of B woningen waarvan de premie naar de woningcorporaties gingen.
  En dan na vele jaren als het onderhoud van die wonings te duur werd, de Huurders de woningen konden kopen icls. onderhoud.

  Reactie door Gonda — woensdag 4 oktober 2006 @ 13.41 uur

 189. Mooi he ? , nu betalen oudere mesnen ook nog een eigenbijdrage voor thuishulp ; Wat is de thuishilp :puppies die via een uitzendcontract “werken ”
  De meeste hebben geen ervaring in dit werk ;
  Mijn buurvrouw van 75 jaar heeft ook thuishulp ;mens vergeet al en toe ook brood op het lijsje je vermelden :prompt heeft ze dan ook een week geen brood : goed begeleiding van die thuishulp : Beetje thuishulp kijk op het boodschappenlijsje en vraag of niets vergeten is zoals brood !

  Zo moeten deze oude mensjes voortdurend allert zijn in het “manage “van hun thuishulp !

  Reactie door Fred — woensdag 4 oktober 2006 @ 13.52 uur

 190. Behoorlijk teleurgesteld ben ik, als ik nu
  al zie, dat sommige ‘dwingend voorgeschre-
  ven’ dure medicijnen, die wél aan zieken-
  huisen voordeliger worden geleverd, nu het
  spaarpotje voor de oude dag behoorlijk
  heeft aangetast en ik kan nog meer verwachten op dat gebied, terwijl we toch
  absoluut goed verzekerd waren, maar allengs zaakjes werden geschrapt zoals
  mbt noodzakelijk taxivervoer met een veel
  te hoge eigen bijdrage te moeten leveren.
  Triest, als je dan ziet, dat men zegt
  dat Nederland nu ‘goed draait’, maar dan
  dacht ik toch dat ook de Nederlandse Bank
  de rente op spaartegoedjes diende te ver-
  hogen en aan te passen ! Gek, dat ik dus
  ook nog niets ter verduidelijking dáárvan
  op TV heb (aangekondigd) gezien!.
  Wie legt met dat eens even uit, want ook
  die kleine beetjes rente, worden nog klei-
  ner, na het moeten opsouperen van reserves
  die bedoeld waren voor noodgevallen ná m’n
  65ste, wie oh wie, doet dáár eens een
  heel klein boekje over open? Met dank!

  Reactie door Madelief — woensdag 4 oktober 2006 @ 13.54 uur

 191. Madelief nog verwonderlijker is het feit dat Nederland economisch aan de top meedraait (of het mag komen dat het merendeel van de Nederlandse bevolkihg Geweldig heeft moeten inleveren)want mijn inziens was het altijd zo dat Duitsland en/of Frankrijk eerst economisch goed moesten draaien voordat het Nederland economisch voor de wind ging.

  Reactie door Gonda — woensdag 4 oktober 2006 @ 14.16 uur

 192. @Gonda

  Je hebt volkomen gelijk dat het absurd is dat de gewone man zoveel heeft moeten inleveren. De regeringspartijen roepen nu al dertig jaar dat er bezuinigd moet worden. En dat het nodig is voor de concurrentiekracht.

  Tegelijkertijd nemen ze voorl alles en nog wat de VS als voorbeeld, voor onderwijs, voor ontslagrecht, voor sociale voorzieningen en ga zo maar door. Maar als het om de staatsschuld gaat dan opeens niet meer. Dan moet er bezuinigd worden.

  Momenteel is er geen land in de wereld dat zo op de pof leeft als de VS. Zelfs zo erg dat ik het zelfs absurd vindt. Tegelijkertijd draait de economie van de VS als een tierelier.

  Kortom, de bezuinigingen zijn absoluut niet noodzakelijk. Een staatsschuld is nauwelijks een probleem. En in de Nederlandse situatie met krankzinnig hoge stille reserves helemaal niet.

  Dus weg met de bezuinigingen, herstel van het welvaartsniveau van de zwakkeren, maatregelen voor fatsoenlijke huisvesting van jongeren, heroprichting van onderwijs en gewoon weer normale gezondheids- en andere zorg.

  Reactie door Drob — woensdag 4 oktober 2006 @ 14.33 uur

 193. Dit is allemaal wel leuk en aardig, maar DE standpunten van de SP en de PvdA komen blijkbaar NIET goed bij het volk over. Per week krijgt het CDA er 3 zetels BIJ. Dus… iets zit er HEEL goed FOUT. Dat Nederlanders SNEL vergeten, dat weten we, maar dit is wel heel RAAR: PvdA van 60 naar 30 en nog wat. Komt ook door de ENORME BLUNDER om over de AOW en H-rente te beginnen, want dat krijgen ze niet meer goed. Maar er moet nog veel gebeuren tot 22 november, anders hebben we even vrolijk weer CDA en VVD…..

  Reactie door Harry — woensdag 4 oktober 2006 @ 14.49 uur

 194. @187 Gloria,

  Sorry hiervoor, ik was vergeten dat je moeder onlangs was overleden, komt misschien dat ik zelf nog teveel bezig ben met het verlies van mijn schoonzoon.
  En wat het bezoek van mijn kinderen betreft (4 stuks) heb ik geen klagen gelukkig, ze komen nog geregeld en graag hun ouwe pa bezoeken met de kleinkinderen erbij.

  Ook kan ik me voorstellen dat je het onredelijk vindt dat die 800 euro’s gelden voor een gezin met 3 kinderen als voor iemand alléén.

  Als dat zo is is het ook niet redelijk.
  Maar ik neem aan dat toen je kinderen nog thuis waren, dat ze wel een studiebeurs hadden toch?
  Of is dat veranderd met de jaren?
  Wat dat betreft ben ik er al te lang uit, moet zelf ook rondkomen van iets wat nu niet bepaald een vetpot te noemen is.
  Ik vang wel eens iets op van mijn kleinkinderen (9 stuks in totaal) hoe het zit maar het fijne weet ik er niet van.
  Er zijn er dus nog maar 2 van boven de 18 dus voor die andere 7 wordt dan wel kinderbijslag ontvangen, maar hoe of wat precies als ze ouder zijn als 18 en nog een studie volgen en wat dan de vergoeding is, gaat mij een beetje boven m’n pet.
  Vind het wèl mooi van je dat je je zo inzet voor de zwakkere en onbedeelde medemens.

  En wat dat stil verdriet betreft Gloria, praten, praten en nog eens praten, praat het van je af, dat is de beste remedie.
  Ik heb gelukkig heel veel mensen om me heen om te praten en kan mijn verdriet goed delen.

  Reactie door Bijdehandje — woensdag 4 oktober 2006 @ 15.06 uur

 195. @190 Madelief,

  Het is inderdaad ongehoord wat wij en dan bedoel ik vrnl. de ouderen en chronisch zieken de laatste jaren hebben in moeten leveren en wat er allemaal niet duurder is geworden.
  Moeten we allemaal maar normaal vinden zeker?
  Alles gaat omhoog, maar AOW, WAO, bijstand en al die andere uitkeringen, waar we jaren lang voor hebben krom gelegen, zijn wel bevroren.
  Tel uit je winst.
  Ik haal tegenwoordig niet eens meer al mijn medicijnen die ik nodig heb.
  Puur en alléén omdat ze niet betaalbaar zijn.
  Ik had medicijnen voor de darmen, zijn gewoon uit het pakket gehaald en worden dus niet meer vergoed.
  De hoogstnodige zoals lipitor is al vervangen door het goedkopere symvastatine en de rest los ik tegenwoordig maar op met beperkt, héél beperkt eten en veel water drinken en dan verder goedkope paracetamol van het kruidvat.
  Met goed zoeken vind ik daar ook nog wat goedkope alternatieven voor medicijnen die wel nodig zijn, maar dus van de lijst zijn geschrapt.
  Fijn beleid hè?

  Reactie door Bijdehandje — woensdag 4 oktober 2006 @ 15.18 uur

 196. Ik heb wat cijfertjes op gezocht uit het verleden. Allereerst moet ik zeggen informatie over de inkomens van de 65+’ers, daar vind je weinig over en de vraag is, zijn die cijfers wel betrouwbaar. Het lijkt wel of het staats geheimen zijn.

  CBS begin jaren 90, er waren 1,3 miljoen 65+’ers.

  295.000 AOW (alleen)
  457.000 AOW + aanv. f500.= p.m.
  ——-
  1.300.000

  Verder een artikel uit 1997.
  http://members.home.nl/h.hiensch/AOW-aanv.rtf

  Ook wil ik erop wijzen als je in het verleden een huis kocht, was de hypotheek niet meer dan 70% van de waarde die de taxateur vaststelde. De rest moest je echt zelf betalen. Daarom konden veel mensen geen eigen woning kopen.

  Reactie door Henk.H — woensdag 4 oktober 2006 @ 15.48 uur

 197. Sorry er is wat weg gevallen.
  295.000 AOW
  457.000 AOW + aanv. f500 p.m.
  ——-
  1.300.000 65+’ers

  Reactie door Henk.H — woensdag 4 oktober 2006 @ 15.53 uur

 198. De SP computer kan alleen text verwerken,
  295000 met alleen AOW, 457000 met AOW en een aan vullend pensioen van kleiner dan 500 gulden per maand. 548000 met een AOW en een aanvullend pensioen van meer dan f500 per maand.

  Reactie door Henk.H — woensdag 4 oktober 2006 @ 15.57 uur

 199. @Pascal en Frank.

  Leer in gods naam Nederlands! Spelling en gramatica komen kennelijk niet voor in jullie rijke opvoeding en genoten opleidingen.
  Dit geld overigens voor meer mensen hier.

  Reactie door The Dark Tomato — woensdag 4 oktober 2006 @ 16.01 uur

 200. Nog een paar cijfertjes uit 1990 CBS.
  Aanvullend pensioen per jaar.

  500 14,4 %
  1800 11,3 %
  3500 18,2 %
  5900 10,5 % = 54,4 %
  9400 12,6 %
  17300 16,1 %
  29500 7.7 % = 36,4 %
  41600 4,1 %
  53300 2,3 %
  84900 2,9 % = 9,3 %

  100,1 % 100,1 %

  Reactie door Henk.H — woensdag 4 oktober 2006 @ 16.10 uur

 201. @ teun
  Over procenten: 5 procent van 800 euro is 40 euro. Daar trek je echt geen mensen mee uit de armoede.

  40 euro is een week eten!!!!

  Reactie door rutger — woensdag 4 oktober 2006 @ 16.13 uur

 202. @199 Donkere tomaat,

  We hebben op dit log één gouden regel!!!!

  We gaan niet over taalfoutjes zitten zeiken. Duidelijk! Fijn!
  Kom liever met iets inhoudelijks als met stom gezever.
  Nogmaals: ook al zijn de bijdragen soms te dom om te lezen, taal fouten zeuren we niet over! :mrgreen:

  Reactie door Bijdehandje — woensdag 4 oktober 2006 @ 16.19 uur

 203. De armoede grens is door de regering al veel eerder foutief gerelateerd aan minimum inkomen. Nooit rekenschap van gegeven omdat de exhorbitante stijging van de vaste lasten niet werd meegerekend. Zier hier het armetierig resultaat. Niet meer dan schande om jezelf te verrijken ten koste van aow’ers.
  En dan ook nog te zeggen dat het goed gaat met Nederland.
  Bijdehandje: Taalfouten zeuren wij inderdaad niet over!

  Madelief, ik de vraag niet beantwoorden, hopelijk kan iemand anders het. Met groet,

  Reactie door maria — woensdag 4 oktober 2006 @ 17.00 uur

 204. @ 199 Donkere tomaat. Geeft taalles aan Maxime Verhagen, Verdonk en de rest van hun clan. Dit is een inhoudelijk politieke discussie. Gezien uw misplaatste kritiek op mensen die tussendoor, toch de moeite nemen om zich met de inhoud van de politiekdiscussie te benmoeien, neem ik aan dat u het zelf nog niet door hebt dat discussie gaat over de inhoud en niet zozeer op de vorm(veranderbare spelling conventies).

  Reactie door khosrow — woensdag 4 oktober 2006 @ 17.17 uur

 205. 187. Gloria, ik heb het vandaag ook al tegen iemand anders gezegd, maar misschien heb je iets aan deze link http://www.prikpagina.nl/list.php?f=862
  Ik heb er zelf veel aan gehad na het overlijden van mijn moeder en mijn broertje.

  Reactie door kaatje — woensdag 4 oktober 2006 @ 17.23 uur

 206. Ik ben nog lang geen AOW-er maar vind het zeer groot van de AOW-ers om toch in verzet te komen. Laat die Balkenende zakkenvullers uw zakken niet verder leeg te roven.

  Weg met die Haagse ons kent ons rijke bende.

  Reactie door khosrow — woensdag 4 oktober 2006 @ 17.23 uur

 207. @189 Fred

  Ik ben zo blij dat je dit zegt. Zelf durfde ik er niet gauw over te beginnen… maar misschien is het beter op te komen voor de hulpbehoevenden dan voor de hulpverleners. Natuurlijk doen zij goed werk, maar! Waarom denk je dat ik de dagelijkse mantelzorg van mijn moeder werd? Omdat ik snel bemerkte dat de thuiszorgsters nogal eens wat nonchalance-fouten maakten en toch alleen maar voor het hoognodige kwamen. Je kan een vader of moeder echt niet alleen overlaten aan de thuiszorg. Beslist niet!!
  Zodra het allemaal minder wordt met deze mensen kunnen ze niet goed zaken meer aangeven en langzaamaan verkommeren zij en is er geklooi met eten en het gasfornuis. Gehoorapparaten die wel ingedaan worden, maar niet aangezet!! worden. Etc.etc.etc.

  Deze hele menage moet geleid worden en ten einde toe thuis blijven (wat het allerbeste is!) is alleen en uitsluitend mogelijk als er iemand dagelijks aanwezig is. Uiteindelijk was het een hele klus, samen met de thuiszorgsters en mijn deel om alles tot het einde toe goed te laten verlopen.
  Zoals eerder gezegd hierboven wil ik dit zo graag benadrukken voor allen die zo’n vader of moeder hebben: denk niet dat thuiszorg voldoende is. Integendeel. Tussentijds zijn deze mensen geheel aan zichzelf overgeleverd en gaan wazig worden van alleen zijn.
  Sommigen zitten een hele dag in de rolstoel en zitten daar maar met een t.v. aan!
  Dit heeft zo’n indruk op mij gemaakt dat ik daarom besloot in die seniorenbuurt (waar mijn moeder woonde) werkzaam te blijven voor hen die de hele dag alleen nog maar naar buiten zitten te staren en wachten en wachten…
  En mensen die alleen AOW hebben is gewoon intriest. Ze zijn en arm en eenzaam en kunnen veelal niet meer protesteren. Ze krijgen wel zaken vergoed, maar het is niet normaal hoeveel formulieren daarvoor ingevuld moeten worden!!! Alle bonnetjes en rekeningen moeten bewaard worden om 1x per jaar wat terug te krijgen. Abnormaal!!
  Enfin, ik kan er een boek over schrijven, maar juist door dit allemaal meegemaakt te hebben wil ik in hun buurt blijven.
  Het werk van mantelzorg houdt in dat ze regelmatig buitenkomen, ze ook nog eens een winkel vanbinnen zien en dat oh zo belangrijke babbeltje. Wat kijken ze daar naar uit!!
  Ze zijn te pakken genomen door de regering, die ingezet heeft op de economie en iedereen met de zweep de arbeidsmarkt opdondert, waardoor er haast geen sociaal contact meer mogelijk is tussen ouders en kinderen.
  Dit maakt mij inderdaad opstandig en ik ben blij dat ik dit ben!

  Reactie door Gloria — woensdag 4 oktober 2006 @ 17.28 uur

 208. Allemaal gezwam het gaat prima met de AOW en dat uit zich ook in het stem gedrag.
  Het gaat goed in Nederland het schapen volk gelooft dat dus blijven ze gras vreten.
  Maar zelfs dat is niet meer weggelegd voor dit schapen volk de komende jaren want nu worden deze schapen de komende jaren geslacht.
  Jammer had het merendeel van het volk maar geen schaap moeten worden.

  Reactie door De Hakker — woensdag 4 oktober 2006 @ 17.55 uur

 209. @194 Bijdehandje

  De grote schok kwam pas echt toen mijn jongste zoon onlangs 18 jaar werd!
  Toen werd mijn uitkering 800 euro, dat bedoel ik dus met gelijk gesteld worden aan iemand van bv. 24 jaar!!
  Je bent en blijft moeder en na al dat alleenstaande moederwerk, word je ineens gezien als een alleenstaande. Dus de kinderen worden geschrapt met 18 jaar en blijft over een uitkering voor alleenstaanden. Maar dat ben ik helemaal niet!! Want er komen meer terug, dan dat ze weg zijn gegaan. Ze nemen allemaal om te beginnen hun geliefden mee. En er blijft geen stuiver over van die 800,– om nog iemand te voeden. Het voelt zo oneerlijk. Mijn leven is toch niet te vergelijken met iemand van begin 20??

  Natuurlijk was er daarvoor kinderbijslag en studiefinanciering. Zodra de kinderen gingen studeren gingen ze ook ter plekke wonen en moesten de allerhoogste leenvorm nemen. Zijn ook bezig om dit jarenlang weer terug te betalen.

  Snap je? Ik bedoel dus dat die 800,– voor 1 persoon overleven betekent. (Vanwege al die hoge vaste lasten!) Maar ik ben nooit meer 1 persoon. Ik ben moeder en ook al is mijn jongste ‘de deur’ uit en wonen mijn 3 kinderen niet meer thuis… ze zijn er wel! En ook al die verjaardagen en hun komsten etc.etc.
  En om mij tijdens en na al die thuiswerkjaren te behandelen en af te handelen als een werkeloze… tja…dat maakt mij furieus! I heb me rot gewerkt in m’n eentje en daarom kom ik op voor al die vrouwen/mannen die maar niet gehoord en gezien worden. Een alleenstaande vader/moeder is niet werkeloos en dat moet in het brein van onze regering komen. Niet voor meer geld (zou mooi zijn), maar voor meegeteld te worden als werkjaren. En die zouden bij de volgende job erbij geteld moeten worden. Zodat er ook sprake is van enige pensioenopbouw.
  Daarom moet dit werk niet ingedeeld worden bij de bijstand, maar bij de thuiszorg. Dan heeft het eindelijk naam en plaats. Nu werken de alleenstaande ouders binnen een luchtledig vangnet!
  In mijn geval loopt het dan heel ‘ongelukkig’, omdat ook mijn ouders hulpbehoevend werden. Tja… dan ben je wel fulltime mantelzorg, maar je hoort weer nergens bij. En zo is het armoede op armoede. Dus ooit ook alleen AOW.
  Nou, zo te horen en te lezen… rampzalig dus! En zeg ik SH*T politiek! SH*T regering! SH*T kabinet!
  Snap je, Bijdehandje?

  Reactie door Gloria — woensdag 4 oktober 2006 @ 18.16 uur

 210. @205 Kaatje

  Ja, ik heb het even bekeken. Heel bijzonder. Erg bedankt! :)

  Reactie door Gloria — woensdag 4 oktober 2006 @ 18.23 uur

 211. @208 De Hakker

  Tja… zou je inderdaad zeggen.
  Snap jij die mensen nou?? Vooral de oudsten gaan trouw naar het CDA!!

  Ik probeer natuurlijk wel wat, zo hier en daar binnen de mantelzorg…maar voor de meeste christenen? Brrr links!!
  Onbegrijpelijk.

  Reactie door Gloria — woensdag 4 oktober 2006 @ 18.28 uur

 212. @209 Gloria — woensdag 4 oktober 2006 @ 18.28,

  Een oudere past zich minder snel aan nieuwe dingen, ouderen houden het meer bij het oude vertrouwde.

  De meeste christen willen alleen het goede horen en mooie praatjes. En willen blijven geloven dat christenen nooit iets verkeerd doen.

  Maar jij bent anders, jij laat je niet zo maar voor de gek houden en voorkauwen door de dominee. Maar veel anderen blijven liever in sprookjesland wonen, ze willen en/of kunnen de werkelijkheid niet aan.

  Het is frustrerend, dat kan ik begrijpen maar zo staan de zaken er wel voor.Maar het is goed dat je er wat aan probeerd te doen.
  Zet hem op!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 4 oktober 2006 @ 19.04 uur

 213. @ Henk H

  Quote:
  “Letwel de Aow is een staatspensioen en geen uitkering,”

  Henk; je hebt denk ik zitten slapen de afgelopen 15 jaar. Ik wil je persoonlijk niet aanspreken hoor; dat niet maar er is al heel lang een trend gaande in de politiek dat alles langzaam wordt afgebroken.

  Het is alleen jammer dat de groep voor groep aanpakken en niet in 1 keer de hele mikmak. Eerst pakten ze de WAO aan. Daarna de Ziektewet; daarna de WW; daarna de VUT; Daarna weer de Wao; het spaarloon en de WW.

  In al die tijd werden uitkeringen voor de ouderen ongemoeid gelaten; al ging men er nominaal wel op achteruit door stijgende lasten. Die ouderen worden niet zo snel opstandig; weten dat het in de tijd vlak na en voor de oorlog nog veel minder was dan nu en houden braaf hun klep dicht en stemmen wederom op de partij van Drees of Onze Lieve Heer. Hun AOW bleef op zich altijd buiten schot; waarom zou je je afkeuring dan ook laten blijken jegens de politieke slopers?

  Maar nu wordt ook de ouderdomsvoorziening aangepakt en PAS NU wordt men wakker. Het doet me denken aan het verhaal over die man in de oorlog; die alles om hem heen weggevoerd zag worden; maar niks ondernam, omdat het hem niet betrof; totdat ie zelf aan de beurt was. En dat proef ik ook bij de ouderen in Nederland. Met solidariteit heeft het niks te maken; eerder met het veel te laat komen tot inzicht of inkeer jegens de politici, die men altijd door dik en dun steunde. Het heeft eerder te maken met te laat wakker worden.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — woensdag 4 oktober 2006 @ 19.45 uur

 214. Ik heb dit mensje van 75 jaar maar onder mijn controle gesteld : zelfs de familie heeft zoveel andere zaken : In Den Haag kwam een mensje van 92 jaar naast mij zitten en ook zij klaagde over soorlelijke zaken : Wordt de uitvoering van de zorg niet gecontroleerd en aan de grote klok gehangen !Stelletje bureaucratisch tuig in Rijswijk !

  Reactie door Fred — woensdag 4 oktober 2006 @ 20.38 uur

 215. 10. We hadden het over de AOW dacht ik toch. Wil je 70+ laten reintegreren.
  Je verkoopt een kul-verhaal.

  Ik heb een reintegratie-cursus met héél goede resultaten gedaan in een vak warin ze nu zo hard roepen dat er zoveel banen in zijn dat er een groot tekorst is. En laat dat nu juist in dát vak zijn.
  Maar me rot-gesolliciteerd en hoef niet eens te komebn 50+ weet je wel. Dus……
  Papegaaien om het papegaaien is nog erger dan echt denken dat je een papegaai bent.
  Ben je een papegai?

  Reactie door Klaretaal — woensdag 4 oktober 2006 @ 20.43 uur

 216. tekort-komen-waarin.

  Reactie door Klaretaal — woensdag 4 oktober 2006 @ 20.44 uur

 217. donkere tomaat zo goed leesbaar.

  Отправить письмо Президенту

  как написать президенту

  Есть несколько способов отправить письмо Президенту В.Путину.

  Вы можете отправить Президенту сообщение через этот интернет-сайт.

  Если Ваше обращение содержит информацию личного характера, и Вы хотели бы получить ответ на Ваше письмо, Вам следует отправить его обычной почтой по адресу:

  Старая площадь, 4. Москва, 103132

  По этому же почтовому адресу Вы можете написать в Администрацию Президента.

  Все обращения поступают в специальное подразделение Администрации – Управление Президента по работе с обращениями граждан. Здесь корреспонденция учитывается, обрабатывается, анализируется. Еженедельно Президент получает доклад о тематике поступающих на его имя обращений.

  Сведения об обращениях к главе государства еженедельно публикуются на этом сайте. Регулярно узнавать, что пишут Президенту, Вы можете

  Reactie door sander — woensdag 4 oktober 2006 @ 20.53 uur

 218. @3
  Als ieder zijn eigen brood bak is er geen honger meer op de wereld.

  Reactie door Jofel — woensdag 4 oktober 2006 @ 21.17 uur

 219. 800 euro is allang niet voldoende meer om rond te komen. Iedereen weet dat, echter de politiek kan het geen moer schelen.

  Als je kosten voor;

  Huur,
  gas/water/electra,
  telefoon,
  eten,
  ziektekosten,
  vervoer,
  kleding,
  huishoudelijke-hulpmiddelen, gemeentelijke-belastingen,
  schoenen

  bij elkaar opteld dan weet je genoeg. En soms gaat er ook wel eens iets kapot of moet vervangen worden. Zelfs tweedehands is tegenwoordig duur!

  Dan hebben we het nog niet over;

  Bezoek (koekje),
  Verjaardagen (kado),
  bioscoopje,
  uiteten,
  auto (helemaal onbetaalbaar)
  vakantie (Laat mij niet lachen!).

  Daarom .. ik DAAG IEDERE POLITICUS UIT EEN VOLLEDIGE LIJST KOSTEN TE MAKEN BINNEN 800 EURO! Het is onmogelijk.. simpel. Zeker na de invoering van de euro en de laatste 5 jaar zijn de vaste kosten EXPLOSIEF gestegen door de “marktwerking”, inflatie en ongeoorloofd graaien.
  Het is gewoon ROOF of GROTE schaal!

  Reactie door Zarathustra — woensdag 4 oktober 2006 @ 21.20 uur

 220. het wordt tijd voor een afgrijzelijke bloederige opstand een die elke opstand doet verbleken,,hehe das er uit :-(

  Reactie door ad — woensdag 4 oktober 2006 @ 21.30 uur

 221. en adje, lucht het op?? ;)

  Reactie door Bijdehandje — woensdag 4 oktober 2006 @ 21.40 uur

 222. @213 ReneR

  Sorry, als er een wakker was, dan ben ik dat geweest. Maar je was een roepende in de woestijn, zowel in FNV verband als in politiek verband. Het geeft alleen blijk hoe machteloos je bent in dit asociale landje. Ga maar het een en ander lezen wat ik op deze weblog geplaatst heb.

  Reactie door Henk.H — woensdag 4 oktober 2006 @ 21.47 uur

 223. @177 Pool

  Lieve prins! Ik zie nu pas dat jij er ook was vannacht! Dacht echt dat niemand het begrijpen zou!! Heel erg bedankt, Pool.

  Sorry, deze late reactie. Maar geloof me, het is altijd hommeles ‘snachts. Ik zie pas de volgende dag dat er reacties bij zijn gekomen en toen ik alles net nog eens overlas hier, zag ik allerlei reacties die er er vannacht al waren, maar niet bij mij.
  Snappie? :)

  Reactie door Gloria — woensdag 4 oktober 2006 @ 23.59 uur

 224. @ 219 Zarathustra

  Natuurlijk is het veel te weinig! Wat ik heb vermeld zijn niet de details. Het zijn vaste lasten maandelijks bijna 600,– euro en dan verder wat om te overleven. De 50 euro per week is onleefbaar. De maand juni is de enige maand dat ik niet in het rood ben gezakt, want dan komt het vakantiegeld.
  (400 euro)
  Huisraad kan niet vernieuwd worden en alles wat stuk gaat is een ramp.
  Voor mensen die een paar maanden of een half jaartje hiervan moeten leven is het net te doen. Door mijn zorgwerkzaamheden leef ik al zolang van het aller, aller laagste. Huisraad is niet te vernieuwen en alles wat stuk gaat is een ramp.
  Daar helpt ook geen 10% tegen! Het zal een hele nieuwe manier van denken moeten worden over WAT IS WERK!!
  En ik mag aannemen dat het nieuwe emancipatiebeleid hier vooruitgang in gaat brengen, want dit beleid is vrouwvernederend en volkomen uit de tijd.

  Reactie door Gloria — donderdag 5 oktober 2006 @ 0.22 uur

 225. @217 sander

  Wat is dit voor een taal? Grieks ofzo??
  Of Russisch??

  Reactie door Gloria — donderdag 5 oktober 2006 @ 0.24 uur

 226. @223 Pool

  Stupid me! :( Moet zijn @158. (ipv @177)

  Reactie door Gloria — donderdag 5 oktober 2006 @ 2.39 uur

 227. @ 217 sander

  Wat wil je de president precies schrijven, je hoeft het niet perse in het russisch te doen.

  Reactie door Pool — donderdag 5 oktober 2006 @ 10.16 uur

 228. 89. En dát zijn de mensen die jij goed kent zoals je eerder schreef. je vrienden misschien?
  Ik ken alleen maar mensen die ontzettend graag aan het werk willen.

  190 Madelief.
  De nederlandse banken hebben nog nooit in hun bestaan zo’n grote winst gehad als nu, dat zegt wel wat over het klimaat dacht ik zo. Hoe groter het gat bij de mensen des temeer profit voor het bedrijfsleven, de banken dus die zeiden dat ze de kosten moesten reduceren door steeds meer geld te vragen voor diensten die zij allang betaald hadden gekregen door het gebruikmaken van kapitaal van anderen tegen 0,0 rente..

  Het eens goede klimaat wordt op alle fronten afgebroken; gaten in de ozonlaag, gaten in de sociale samenhang, gaten in de portemonnee waar niet eens meer iets door kan vallen omdat er niets meer inzit.

  209.Gloria.
  En ook bij het huidige zogenaamd wél als werk omschrevene heeft de wettelijk goedgekeurde alphahulp dus óók al deze rechten niet en het telt dus gewoon niet als werkjaren óók niet voor de AOW. terwijl het wel onder het zorgbudget valt.
  Ze hebben dus volgens de wet nooit gewerkt.
  Dát willen ze ook invoeren voor ander dienstverlenend werk, wel erkennen maar niet meenemen in enig recht.
  Dat gaat ook op voor vrijwilligerswerk en mantelzorg.
  Gelegaliseerd afpakken van rechten van mensen die werken, als mantelzorger of in een ‘zogenaamd’ erkend ‘beroep’.
  Ja Gloria zoals jij zijn er meerderen. Ik help nu een zus na een herseninfarct omdat zij heel haar leven altijd andere familieleden heeft geholpen ook mij toen ik vroeger langdurig ziek was en niet zomaar even of zo nu en dan.
  Dan wordt er doodleuk uitgerekend tegen haar gezegd. Ja maar jij hebt ook nog nooit gewerkt. Dat is de dank , dat is de mentaliteit van Balkenende met zijn normen en waarden debat. Mensen moeten ‘weer’wat voor elkaar overhebben ‘zeggen’ze dan om het vervolgens op alle fronten af te straffen want ze moeten óók weer carriere maken en kinderen.
  Ze moeten gaan werken, ze moeten tegelijkertijd de familie de buren etc. helpen door middel van eigen verantwoordelijkheid en dan ook nog kinderen krijgen? Zijn mensen splitsbaar of denk Balkenende in atomen.
  Fatsoen moet je doen.
  Het is pure indoctrinatie ter bevordering van het doorvoeren van hun eigen ‘schimmige’ doelstellingen, Manipulatie en indoctrinatie ten top.

  Lubberiaanse mentaliteit je een aai over de bol geven en je van achteren pakken. Dat heeft hij nu ook weer gedaan met zijn aan de macht helpen van dit zogenaamde ropmkabinet. Voorwaarden stellen m.b.t. controversiele onderwerpen terwijl hij allang wist eenmaal de macht trekken ze zich daar niets van aan.

  Indien de mens alles moet doen wat dit kabinet aanbeveelt moeten ze zich tenminste in tweeen splitsen.
  Het geeft echter wel de mogelijkheid alle voorzieningen af te breken en mensen danwel op het ene onderwerp danwel op het andere te diskwalificeren.

  Reactie door Klaretaal — donderdag 5 oktober 2006 @ 11.15 uur

 229. @228 Klare taal ( 11.15 uur ) Bedankt,
  voor je info, dus concludeer ik mede
  namens jou dat de rente op spaartegoedjes
  nu wel weer wat omhoog kunnen. Tja, nog
  altijd is het zo, dat veel kapitaal véél
  hogere percentage winst oplevert, dan de
  kleine spaartegoedjes ! Vind ik buitenge-
  woon merkwaardig.
  Ach ja, de tijd van de V.O.C. is ‘t niet?
  Waarom zou de bank dan hebben afgezien
  van de spaarvorm van de Zilvervloot?
  De Kapitein zeker een keer uit de mast ge-
  vallen, nadat hij zag hoe er een flink ge-
  deelte van zijn winst tussen wal en schip
  viel? Had hij toch vermoedelijk een hoop
  boter op zijn hoofd en belandde hij van
  Zilvervloot naar de botervloot, van pure
  kaas naar houten hammen in Den Haag!
  Maar goed de ‘ivoren toren’ blijft niet zo
  lang meer overeind, nu de jacht op oli-
  fantentanden werd verboden !
  Vervolgens sprak hij: wat zullen wij drin-
  ken, genever of oude klare? Maar ongetwij-
  feld werd het al weer zo’n oranjebittertje
  dat achterover geslagen werd!
  Er komen betere tijden aan, zegt het Kabi-
  net! Zal wel betekenen, dat zodra de Noordzee de Rijn en de Maas binnendringt
  we massaal op haringvangst kunnen, mits je
  netjes in de boot blijft zitten en die
  leveren we dan vers af in Zwitserland en
  Frankrijk, bij elk dorp waarbij we langszij komen.
  Tja, dan hoeven we de kaken niet meer op
  elkaar te houden: nog 40 dagen, nog 40
  nachten…..gunst er schiet me een oude
  melodie te binnen….van J.d.K. soms?

  Reactie door Madelief — donderdag 5 oktober 2006 @ 13.45 uur

 230. 76 en 78 zijn die grootouders van mij, samen hebben ze een AOW tje en een klein pensioentje. Wat me opvalt is dat ze nog steeds naoorloge ideeén hebben, verhalen over hoe goedkoop ze hun bootschappen kunnen vinden in diverse winkels . Beheerst zoals hun met geld omgaan verdient al jaren mijn respect, maar zou het niet wat humaner zijn wanneer ze zich niet meer zo druk zouden hoeven maken? Is het niet mogelijk nadat ze al hun kinderen hebben moeten begraven, dat ze een extra uitkering krijgen zodat ze wat weg kunnen vluchten uit hun herinneringen?. Tenslotte hebben ze heel hun leven gewerkt en gezorgt, plus dat hun kinderen het ook deden en daarom vele daarvan de AOW niet hebben kunnen berijken.

  Reactie door Angela — vrijdag 6 oktober 2006 @ 3.50 uur

 231. Wat ik dubbel treurig vind, is dat in de (meeste) media gecommuniceerd wordt dat de ouderen de regelingen niet kennen. Door deze bewering leidt je de aandacht van het werkelijke probleem af.
  Ouderenloketten, ouderenbonden etc. hebben hun bestaansrecht bewezen en helpen ouderen die zelf de weg dus duidelijk wel weten. Ik begrijp niet helemaal hoe het NIBUD aan deze wijsheid komt of moet zij zelf haar bestaansrecht rechtvaardigen?

  Reactie door anneke — vrijdag 6 oktober 2006 @ 13.27 uur

 232. verduidelijking

  Ik bedoel dus dat ik niet begrijp dat het Nibud beweert dat ouderen de regelingen niet zouden kennen en alsof dat de oorzaak is van de armoede. Met gebruikmaking van de regelingen is er evenzeer armoede.

  Reactie door anneke — vrijdag 6 oktober 2006 @ 16.39 uur

 233. @234 Anneke.

  Ik heb altijd al vraagtekens gezet achter de beweringen en bevindingen van het Nibud. Zal ook wel functioneren met geld uit de subsidiepot. Je weet wel, wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

  Reactie door Henk.H — vrijdag 6 oktober 2006 @ 17.35 uur

 234. CDA, Premier Balkenende, cytaat:
  “Ik ben trots op Nederland”
  Dit stond vanmorgen ik de krant!

  Voedsel wachtlijst moet weg
  door HILDE TROMP

  9 OKTOBER 2006 – ZWOLLE – De Voedselbank Zwolle wil in de komende periode een groei op gang brengen en hiermee de enorme wachtlijst wegwerken. Bestuurslid Ton de Mik laat weten dat de wachtlijst mogelijk met het draaien van dubbele diensten opgelost kan worden. Het tijdelijke onderdak en het tekort aan sponsoren vormen nog wel grote struikelblokken waarmee de Voedselbank te kampen heeft.
  Ruim dertig Zwollenaren worden momenteel op de eerste en derde vrijdag van de maand door de Voedselbank Zwolle voorzien van een voedselpakket. Volgens De Mik wordt hiermee nog maar een fractie geholpen van de ongeveer driehonderd mensen die in aanmerking komen voor een pakket. De wachtlijst van de hulporganisatie telt zeker honderd mensen. Met het draaien van dubbele diensten hoopt De Mik vanaf december ook deze mensen te helpen. ‘Het liefst delen we iedereen tegelijk pakketten uit, want dat is efficiënter. Maar door gebrek aan ruimte is dat niet mogelijk’, aldus de medewerker.

  Hiermee stelt het bestuurslid het huisvestingsprobleem aan de kaak. Van de firma Frostyfood heeft de organisatie een leegstaande ruimte aan de Russenweg beschikbaar gekregen. Van deze nu al te kleine verdeelplaats mag de Voedselbank tot en met december gebruik maken. Een oplossing voor volgend jaar is nog niet gevonden.

  Ook de sponsoring van levensmiddelen is een struikelblok. De Voedselbank is afhankelijk van de regiocentrale in Meppel, maar heeft als doel om zelfstandig een voorraad te creëren. De Mik legt uit dat de Voedselbank hiermee verwacht aan meer levensmiddelen te komen: ‘Zwolle is een grotere stad dan Meppel, dus we verwachten er veel van.’ Door de opbouw van de organisatie is het zoeken van sponsoren nog niet van de grond gekomen. Ondanks de problemen wil De Mik over anderhalf jaar alle mensen uit Zwolle en omgeving, die voor een pakket in aanmerking komen, van voedsel voorzien.

  Dit kan toch niet waar zijn?? In ieder geval hulde voor de hulpverleners!

  Reactie door Hans — maandag 9 oktober 2006 @ 13.06 uur

 235. @236 Hans,

  Je hebt toch gehoord waar Balkenende naartoe wil.
  Terug naar de VOC-tijd, de tijd van de uitbuiting.
  Ook de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank vallen m.i. hieronder, pure uitbuiterij van een bepaalde groep mensen die niets meer hebben en zijn overgeleverd aan………….?

  Dit is Balkenende’s dynamiek…… Toch?
  Leve de onderdrukking en uitbuiterij.
  Zij wij met dit huidige kabinet van nu blij????????????
  NÉÉÉÉ
  Tijd voor vernieuwing, tijd voor links, dus tijd voor de SP!!
  Eerlijke verdeling en bijdragen leveren voor de zwakste onder ons, de armoede Nederland uit, ieder naar vermogen inleveren!

  Reactie door Bijdehandje — maandag 9 oktober 2006 @ 14.19 uur

 236. Bijdehandje,

  “Ik wil horen bij een partij die een andere ‘levensleer’ ontwikkelt dan die van eigenbelang, concurrentie en Survival of the fittest,” aldus Huub Oosterhuis.
  En zo is het maar net.Jouw visie en de zijne is ook de mijne.
  Mijzelf boos maken en opwinden over onrecht heeft geen zin en kost alleen maar energie.
  De energie moet worden gebruikt om gezamenlijk het onrecht te bestrijden.
  Die kans krijgen we nu in november a.s.

  Reactie door Hans — maandag 9 oktober 2006 @ 16.54 uur

 237. Hoeveel is bestaans nivo in euro’s?
  Doordat ik door reuma in de wao ben belandt,en vervolgens nu te maken heb gekregen met de nieuwe wia regelingen moet ik nu rond komen van +/- 740,- p/m netto!
  volgens mij klopt dit van geen kanten.
  Overal waar ik ook aanklop loop ik tegen een beton muur of tegen een keuzenummer menu
  Dit is toch niet normaal meer in nederland!
  Wel heb ik een arbeids verleden vanaf mijn 16e jaar in de bouw;15 jaar! en bij de zelfde werkgever,en keurig netje’s mijn premies betaald…
  Lekker aso!!

  Reactie door Sander — maandag 13 november 2006 @ 14.21 uur

 238. Hoeveel is bestaans nivo in euro’s?
  Doordat ik door reuma in de wao ben belandt,en vervolgens nu te maken heb gekregen met de nieuwe wia regelingen moet ik nu rond komen van +/- 740,- p/m netto!
  volgens mij klopt dit van geen kanten.
  Overal waar ik ook aanklop loop ik tegen een beton muur of tegen een keuzenummer menu
  Dit is toch niet normaal meer in nederland!
  Wel heb ik een arbeids verleden vanaf mijn 16e jaar in de bouw;15 jaar! en bij de zelfde werkgever,en keurig netje’s mijn premies betaald…

  Reactie door Sander — maandag 13 november 2006 @ 14.24 uur

 239. Rondkomen van 740,- geeft meer stress dan welke manager dan ook maar heeft meegemaakt,het gaat hiet immers om OVERLEVEN! En ohhwee!! als die sterke schouders nou eens 2% moeten inleveren,nou,nou;Dan kan je je koter niet meer met de taxi naar school laten brengen,Of je zit lekker in het bejaardehuis met veel te veel poen waar je toch weinig meer mee kan dan alleen maar aan je kinderen schenken..Nee! Ik weet het wel! Jan is de man! ;)
  groetje’s
  QBBQ

  Reactie door QbbQ — dinsdag 14 november 2006 @ 20.54 uur