Alle pech van de wereld

De bijstand moet worden afgeschaft voor Nederlandse jongeren onder de vijfentwintig. Om de verzorgingsstaat te beschermen, zouden jongeren of aan het werk moeten, of naar school moeten, adviseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) het kabinet. (Elsevier)

In het SP-programma staat letterlijk: ‘Elke jongere tot 23 jaar moet leren óf werken.’ We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat jongeren zonder startkwalificatie op de arbeidsmarkt komen, of werkloos langs de kant staan. De huidige problemen op de VMBO – torenhoge uitval en de slechte begeleiding – zijn er debet aan dat dit op dit moment nog wel gebeurd. Daarvoor moeten oplossingen komen, en die geeft de SP dan ook.

Wat we echter niet moeten doen is het laatste sociale vangnet voor mensen wegnemen. Er zijn onvoorziene omstandigheden waar ook jongeren mee te maken kunnen krijgen. Zonder werkverleden heb je geen kans op WAO of WW. Als je na je 18e chronisch ziek wordt heb je geen recht op WAJONG. Wanneer je de bijstand weghaalt, haal je het fundament onder de solidariteit weg. Jongeren hebben immers ook recht op steun als ze alle pech van de wereld hebben.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 06 oktober 2006 :: 12.30 uur

73 Comments

73 reacties

 1. Ik vond het al zo’n rare wetsverandering die ze in wilden voeren en is het nu dan echt een feit? Toch niet hoop ik! Je moet nooit een sociaal vangnet weghalen. Wat als je alleenstaand bent en je hebt werk maar krijgt ontslag , dan kan het toch wel degelijk zo zijn dat de ww-uitkering niet voldoet, omdat je bijvoorbeeld altijd parttime gewerkt hebt naast je studie die ondertussen afgerond is. Dan moet je toch al gauw een half jaar verder zijn en fulltime gewerkt hebben eer je van een ww-uitkering kunt leven. Je kunt veel meer voorbeelden opnoemen waarbij de conclusie is dat er dan geen of nauwelijks inkomen is voor deze personen en die zullen dan inderdaad aanvulling nodig hebben tot bijstandsniveau. Ik ben ook iemand die vaak pech heeft en daar hoef je echt niet altijd zelf schuld aan te zijn. Er komen echt problemen als je dat vangnet weghaalt! Het zal zeer zeker criminaliteit en of psychische problemen veroorzaken onder die mensen, waardoor hun situatie makkelijk van kwaad tot erger wordt. En daar is de maatschappij ook niet mee geholpen is. Dit plan mag gewoonweg niet doorgaan.

  Reactie door Ingeborg vv — vrijdag 6 oktober 2006 @ 13.21 uur

 2. Jajaja ; dit is slechts eenrichtig rekenen en denken : Dit zo inderdaad leiden tot meer cellen , meer politie , meer wegjagers”: past dat niet toevallige in een aantal verkiezingsprogramma’s ?
  Het getuigt niet erg van probleemoplossing en vermidering van uitkeringkosten : de kosten komne dat weer ergens anders tot uiting !

  Reactie door Fred — vrijdag 6 oktober 2006 @ 13.31 uur

 3. Inderdaad schandalig als dit vangnet voor jongeren verdwijnt.
  Het is een vangnet zoals gezegd en voor je lol maak je daar echt geen gebruik van (trouwens dat laten ambtenaren niet eens toe).
  Anneke (47)

  Reactie door anneke — vrijdag 6 oktober 2006 @ 13.40 uur

 4. ‘We moeten er alles aan doen dat jongeren zonder startkwalificatie op de arbeidsmarkt komen, of werkloos langs de kant staan.’

  Ik neem aan dat bedoeld is
  ‘… er alles aan doen om te voorkomen dat …’.

  Excuus, je hebt volkomen gelijk natuurlijk.

  Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 6 oktober 2006 @ 13.43 uur

 5. Het is nu al zorgelijk dat ik 3 kinderen heb die straks 18 worden. Kinderbijslag en allimentatie stopt maar de zorgkosten en het eten e.d. moeten ergens vandaan komen. Studeren is steeds duurder en ze hebben niet alle 3 die gave. Ons inkomen zal dan behoorlijk terugvallen en het is nu al heel erg moeilijk om rond te komen. Ik kan en zal mijn kinderen nooit de duur wijzen, maar ik vraag me serieus af hoe dat moet.

  De afschaffing van het sociale systeem in Nederland kost nu al mensenlevens (fors gestegen aantal zelfdodingen, m.n. onder ouderen). Gaan we dan echt Amerika achterna? Veel criminaliteit, zwervers, daklozen enzo.?

  Reactie door Irma — vrijdag 6 oktober 2006 @ 13.53 uur

 6. Als het WRR meent om zo extra “prikkels “te geven aan jongeren is dat schoolboek denken !
  Jongeren zonder inkomen gaan gewoon jatten : de elementaire drang tot zelfbehoud is eten , daarna komne andere behoeftes !

  Dus je geeft op deze manier gewoon een license to steel .

  Reactie door Fred — vrijdag 6 oktober 2006 @ 13.56 uur

 7. Kijk maar in Latijns-amerika ……

  Reactie door Fred — vrijdag 6 oktober 2006 @ 13.57 uur

 8. Beste Jan,

  Ik vind dat je deze zwart-wit stelling niet kunt handhaven. Als je tot je 23e of 25e moet leren, zit je al snel aan een behoorlijk pittige studie aan het unief. Minstens de helft van de mensen is gewoonweg niet in staat, financieel en/of intellectueel, om een studie te volgen. Werken dan. Maar je moet wel werk kunnen vinden. Werk wat er vaak helemaal niet is! Als je noch kunt leren, noch werk kunt vinden, dan sta je dus in de kou.

  Zelf ben ik, door allerlei oorzaken, op mijn 16e van school gegaan. Het ging gewoon niet meer. Zonder diploma en, blijkt 12 jaar later, zonder veel toekomstperspectief. Mede door mijn psychische problemen en trauma’s kwam ik niet aan de bak en toen ik eenmaal werk had, stortte ik volledig in. Ik heb als begin twintiger in de bijstand gezeten. Inmiddels ben ik via de SW door ziekte in de WAO gekomen, ben ik 28 en lijkt dit een aardig permanente situatie te zijn.

  Je kunt gewoonweg zo’n harde keuze niet voorleggen. Er zijn altijd oorzaken waardoor iemand èn niet kan werken èn niet kan leren. Moeten die dan maar in de stront zakken? Ik ben er helemaal voor om mensen niet te makkelijk in de bijstand te laten komen en blijven. Het moet zeker geen eindstation zijn. Maar helemaal weigeren? Nee, da’s niet sociaal.

  Reactie door Chantal P — vrijdag 6 oktober 2006 @ 14.06 uur

 9. @5 Irma
  ja dat gaan we… helaas!
  kijk maar naar hoe er in de politiek steeds vaker en meer amerikaanse woorden opduiken,en gebruikt worden.
  ook word er telkens naar dat rotland verwezen als men weer eens mer een voorstel of iets dergelijks komt,en krijgt het direct een amerikaans naampje…

  Reactie door iew — vrijdag 6 oktober 2006 @ 14.07 uur

 10. Nederland word idd net zo’n eng land als Amerika. Nederland, waar men overal lantaarnpalen aan het zetten is ivm het veilggevoel. Nederland, waar het mss straks wel verboden is, om anders te denken.

  Het sociale vangnet weghalen bij jonegeren tot 25 jaar is nog maar het begin.

  Reactie door Redstar — vrijdag 6 oktober 2006 @ 14.17 uur

 11. Dat “Wetenschappelijk “kuunen ze beter van dat instituut weglaten ëlke randdebiel kan zoiets verzinnen : Wetenschap is onderzoek
  Oorzaak Gevolg .

  Reactie door Fred — vrijdag 6 oktober 2006 @ 14.55 uur

 12. Oprichting van een roversleger lijkt mij wel aardig : even langs bij The Boys !

  Reactie door Fred — vrijdag 6 oktober 2006 @ 14.57 uur

 13. Volgens mijn een vorm van leeftijdsdiscriminatie.

  Reactie door Jofel — vrijdag 6 oktober 2006 @ 15.22 uur

 14. Na er nog een tijdje over nagedacht te hebben schoot me te binnen dat de jongeren dan wel meer verdienen dan nu. Het loon lager maken zou nl oneerlijk zijn voor ouderen en ontslag boven 25 in de hand werken. Geen rechten op een verzekering wil zeggen dat men dan ook geen premie sociale verzekeringen in mag houden. Dus hebben ze tenminste een redelijk loon als ze werken.
  Kinderen van arme mensen zullen wel moeten gaan werken want studeren zit er financieel niet in, dat is alleen voor de elite. De hoogste klasse

  Reactie door Irma — vrijdag 6 oktober 2006 @ 15.27 uur

 15. Ik denk dat ze bedoelen dat je een uitkering krijgt en dat je erbij moet werken.
  Soort melkertbaantje.
  Om ons te laten wennen aan minimum van het minimum .

  zometeen nog het voorstel van van hooft om bouwvakkers minder te betalen om te concureren met de polen straks.

  Op zich geen slecht idee,als je er maar mee opschiet.
  Dan moeten wel de jeugdlonen omhoog en die ww wet,wia, en andere wetten verlagen.
  Maar dat zal het doel wel niet zijn.

  Reactie door sander — vrijdag 6 oktober 2006 @ 15.47 uur

 16. Met deze idiotie haal je het hek van de dam.
  Jongeren worden vogelvrij voor iedereen, die wel geld heeft.
  De exhibitionistische immoraliteit van de neo-liberale kliek is op het absurde af en onverdraaglijk.

  Reactie door hendrik dieks — vrijdag 6 oktober 2006 @ 15.53 uur

 17. Werken dan. Maar je moet wel werk kunnen vinden. Werk wat er vaak helemaal niet is! Als je noch kunt leren, noch werk kunt vinden, dan sta je dus in de kou.

  Zelf ben ik, door allerlei oorzaken, op mijn 16e van school gegaan. Het ging gewoon niet meer. Zonder diploma en, blijkt 12 jaar later, zonder veel toekomstperspectief. Mede door mijn psychische problemen en trauma’s kwam ik niet aan de bak en toen ik eenmaal werk had, stortte ik volledig in. Ik heb als begin twintiger in de bijstand gezeten. Inmiddels ben ik via de SW door ziekte in de WAO gekomen, ben ik 28 en lijkt dit een aardig permanente situatie te zijn.

  Je kunt gewoonweg zo’n harde keuze niet voorleggen. Er zijn altijd oorzaken waardoor iemand èn niet kan werken èn niet kan leren. Moeten die dan maar in de stront zakken? Ik ben er helemaal voor om mensen niet te makkelijk in de bijstand te laten komen en blijven. Het moet zeker geen eindstation zijn. Maar helemaal weigeren? Nee, da’s niet sociaal.

  Reactie van Chantal P — vrijdag 6 oktober 2006

  Je kan geen bedden opmaken in een hotel? geen vis verkopen op de markt? geen straat schoon vegen? als veredelde portier op een gebouw passen? Tuinen schoon houden en wieden. Er is heel veel werk in de tuinbouw. Klaar over spelen?
  Boeken kaften in de bib? Toezicht houden op een speelplaats, kuilen graven op een kerkhof?
  het is mij allemaal een beetje te gemakkelijk.
  Ingestort? van de gedachte zeker dat je eens een keer echt voor je zelf moet gaan zorgen, Jan met de pet maar werken voor dit soort luie flikkers! Die een of ander complex zijn aangepraat door de logen en aters, ter meerdere eer en glorie van hun beurs.
  Ja Chantal we gaan jou nog 50 jaar in leven houden van onze belasting centen zonder dat we enige tegenprestatie verwachten. waarom ga je niet gewoon dood? inplaats van zo’n nutteloos bestaan te leiden op je 28ste, je bent niets anders dan een parasiet die nog mag stemmen ook.

  Reactie door S.Porter — vrijdag 6 oktober 2006 @ 16.13 uur

 18. mijn mailtje gelezen jan ;)

  groetjes,
  Marloes

  Reactie door marloes — vrijdag 6 oktober 2006 @ 16.14 uur

 19. In een link in dat stukje van Elsevier staat ook ergens het volgende: “De Boer oppert om ongemotiveerde jongeren op te sluiten in kazernes om ze met militaire discipline voor te bereiden op een arbeidzaam leven. Zijn eigen taskforce heft hij overigens volgend jaar op wegens succes: de doelstelling is bereikt. Er zijn in de afgelopen jaren bijna 40 duizend banen voor jongeren ‘gecreëerd’

  Waarom zijn ze dan ongemotiveerd eigenlijk? Waarom straffen ze altijd als er iets niet gebeurd wat er gevraagd of gewenst wordt? Waarom zoeken ze niet de oorzaak?
  Ga die oorzaak dan aanpakken. Ik denk dat straf en een strenge aanpak de jongeren verder van huis brengt want ze zitten blijkbaar niet goed in hun vel, moeten ze daarom gestraft worden? De school en hun vooruitzichten leerde hen iets waardoor er demotivatie ontstond…en vervolgens moet dat onder dwang afgeleerd worden! Dat is asociaal en veel te hard.

  Voer bijvoorbeeld bij maatschappijleer op scholen ook les in ‘toekomstperspectief’ in. Ik heb ook de indruk, dat jongeren vrijwel in het diepe gegooid worden. Ik kan me herinneren toen ik van de havo af kwam (1988) (en wegens omstandigheden niet naar een opleiding doorstroomde), alles ineens vreemd en dus verwarrend was. Natuurlijk zouden ouders jongeren ook moeten voorbereiden, ook daar moet aandacht aan geschonken worden.

  Maar er moet m.i op alle soorten van onderwijs (dus hoog en laag) uitgebreidere maatschappijleer komen. In mijn tijd was dat een ondergeschoven kindje, stelde nauwelijks wat voor.
  En wat met de VMBO leerlingen van allochtonen afkomst? Die hebben het vaak nog moeilijker.

  Die zogenaamde wetenschappelijke adviseurs hebben wat mij betreft, een onzorgvuldig, kortzichtig en averechts uitwerkend adviesrapport opgesteld. En voor dat werk hebben ze dan ook nog’ns heel wat betaald gekregen…

  Reactie door Ingeborg vv — vrijdag 6 oktober 2006 @ 16.28 uur

 20. Schandelijk als het vangnet wegvalt, je zal de pech maar hebben dat alles tegenzit.

  Wat moet je dan? De straat op en in het park overnachten.

  Dit is het absolute begin van de afbraakpolitiek, wat volgt nog meer hierna?

  Reactie door e.krul — vrijdag 6 oktober 2006 @ 16.31 uur

 21. 10 Redstar

  De afbrokkeling van de democratie begint inderdaad nu vormen aan te nemen.

  Reactie door e.krul — vrijdag 6 oktober 2006 @ 16.35 uur

 22. Vrijbrief voor jongeren om te plunderen, agressie tegen gezagdragers, ambulance personeel, en andere hulpverleners, ambtenaren enz. enz.
  En dan iedereen maar klagen over dat tuig,
  nou van mij mogen ze plunderen e.d.
  Het kabinet vraagt toch om dit soort excessen met die idioterie van hun.
  Gebruik het ontwikkelingsgeld en het geld voor het millieu maar om de zorg overeind te houden want die twee zaken zijn toch al weggegooid geld, en dan hoef je het ook niet bij de minima en ouderen weg te stelen.

  Reactie door Pool — vrijdag 6 oktober 2006 @ 16.35 uur

 23. Opleiding of werken, inderdaad.
  Maar dat laatste vangnet mag nooit weggehaald worden – je zal maar pech hebben, dat kan toch?

  Reactie door Marjolein — vrijdag 6 oktober 2006 @ 16.45 uur

 24. het vangnet moet geen hangmat worden. ik vind het een goede maatregel. en pool, je moet toch echt een keer ophouden hoor.

  Reactie door tom — vrijdag 6 oktober 2006 @ 17.57 uur

 25. Laten we de zaak een positieve insteek geven. Opleiding of werken, vinden we allemaal prima. Het enige probleem is werk. Er moet dus gewoon een garantie komen op werk. Simpel toch.

  Reactie door John W — vrijdag 6 oktober 2006 @ 18.03 uur

 26. @ 17B (?) Wat rot voor u dat u dan met die initialen door het leven moet. En ook vervelend dat uw “werkbare” jaren tot uw 78-ste moeten duren. Wel prettig voor u dat er blijkbaar geen gehandicapten bij u in de buurt zijn, want dan zou u uw mening moeten herzien. Ik vind het wel jammer voor u dat u er geen boterham meer van zult eten als u de uitkering van Chantal stopt, maar dan ziet u wel een mooie JSF overvliegen.

  Reactie door Tragicomix — vrijdag 6 oktober 2006 @ 18.35 uur

 27. @ 17 S.porter

  Wanneer hebben ze jou weer vrijgelaten, niks geleerd tijdens je afwezigheid ????
  Je blijft tegen mensen trappen, maar ja, met je IQ van een inlegkruisje kun je jou dat ook niet kwalijk nemen.

  Voor wat je reactie betreft op Chantal…. zou ik mij doodschamen om alleen al te denken wat jij hier loopt te uiten, volgens mij ben je zo gefrustreerd omdat je pedopartij niet van de grond komt en jij dat graag op een ander projecteerd.
  Heb je je reclasseringsambtenaar al in kennis gesteld van deze frustratie ???

  Ga a.u.b. bij de VVD lopen zeiken en hou de eer aan jezelf, je bent al zo bekend her en der.

  Reactie door Pool — vrijdag 6 oktober 2006 @ 18.57 uur

 28. Zijn dit nu geen appels en peren?

  Natuurlijk is deze maatregel om jongeren tot en met 25 jaar te verplichten scholing te volgen of te werken op straffe van verlies van uitkering in gevolge de bijstandswet volstrekt correct.

  Het wordt volstrekt anders als door een werkelijk legitieme reden dit onmogelijk of slechts gedeeltelijk mogelijk is.

  De appel:
  Je mankeert helemaal niks maar je doet en wilt ook helemaal niks.
  Weg uitkering!
  De peer:
  Je wilt, maar kan door allerlei werkelijk acceptabele redenen, echt niet.
  Behoud uitkering!

  Of willen we samen, dus met alle mensen van de SP die hard voor hun geld moeten werken,
  een uitkering in stand houden voor die rotte appel?

  Reactie door Bertoli — vrijdag 6 oktober 2006 @ 18.58 uur

 29. OFF TOPIC

  Is het congres morgen toegangkelijk voor belangstellendedn of moet je ervoor een uitnodiging hebben? Ik kan die info nergens vinden, dus vandaar maar even zo.

  Ik zou als nieuw lid graag aanwezig zijn.
  Groet
  Ben

  Reactie door Ben — vrijdag 6 oktober 2006 @ 19.10 uur

 30. Als je echt pech hebt, moet er een vangnet zijn. we moeten echter ook in de spiegel durfen kijken. Veel voorzieningen werden/worden wel makkelijk gebruikt. Een beetje druk op z’n tijd kan nooit kwaad. Mooi plan van de SP om iedereen tot 23 jaar verplicht te laten werken of leren. Wie hier niet aan meewerkt en geen pechgeval is, krijgt dan ook geen uitkering.

  Reactie door robert b — vrijdag 6 oktober 2006 @ 19.18 uur

 31. @26 Ben,
  Dat is voor de afgevaardigden (zo’n 1000 mensen.) Wel is het te volgen op de SP site. Maar misschien heb je dat ondertussen al gezien op de site..

  enne @17 S.Porter
  zit je weer te stangen? Je doet het er gewoon om..erg grappig zeg.

  Reactie door Ingeborg vv — vrijdag 6 oktober 2006 @ 19.31 uur

 32. Ah ok, bedankt Ingeborg

  Reactie door Ben — vrijdag 6 oktober 2006 @ 19.38 uur

 33. @17 S. Porter
  Ik heb wel een baan, maar ik zou in mijn vrije tijd best dat graf op het kerkhof willen graven hoor..Maar alleen als ik jou daarin kan dumpen en dan gooi ik met liefde ook de zaak nog weer dicht! Jouw mentaliteit is al ziek, nou de rest nog!!

  Reactie door Ton — vrijdag 6 oktober 2006 @ 20.07 uur

 34. @17; niet dat het u aangaat maar toen ik 21 was ben ik psychisch ingestort. Lichamelijk was het al nooit veel. Daarna heb ik gewoon gewerkt, tot ik in 2004 op een haar na overleed. Momenteel ben ik volledig arbeidsongeschikt. De wil om te werken is er, de macht helaas niet.

  Reactie door Chantal P — vrijdag 6 oktober 2006 @ 20.10 uur

 35. Blij dat ik geen jongere meer ben zeg…eerst wordt je op een kansloos VMBO gedumpt, en vervolgens krijg je nog een trap na ook…en dan vinden we het nog gek ook als er een aantal doordraaien ?

  Reactie door Kees — vrijdag 6 oktober 2006 @ 20.14 uur

 36. Ik vind het een prima maatregel. De bijstand voor jongeren is heel vaak een voorportaal vcan een leven vol uitkeringen gebleken. Ik ken hier talloze voorbeelden van. Jongeren die eind jaren zeventig afhaakten bij een studie, vervolgens de bijstand in en dan blijkt na een jaar of tien feesten dat geen enkele werkgever zit te wachten op een 33-jarige die nog nooit gewerkt heeft.
  Vervolgens sukkelen betrokkenen van uitkering naar baantje naar uitkering.
  Dat moet voorkomen worden.

  Reactie door Tim — vrijdag 6 oktober 2006 @ 20.46 uur

 37. Chantal, gewoon niet reageren op die S.Porter, doet mij denken aan die Jacintha van een tijdje geleden, dat soort mensen zijn intens ziek en zielig.

  Reactie door kaatje — vrijdag 6 oktober 2006 @ 21.03 uur

 38. @36 Tim
  Tim, ik vind het een beetje kort door de bocht want de tijd dat iemand snel een uitkering krijgt en er voor lange tijd in kan blijven hangen is al lang voorbij.
  Iemand die nu een uitkering aanvraagt of heeft, zitten ze echt op de huid.
  Tot vaak op het onmenselijke af want het CWI en het UWV en de gemeente werkt niet altijd zo mensgericht. En ze maken de procedure zo ingewikkeld en omslachtig dat je makkelijk iets fout invult en je uitkering (inkomen dus)stagneert en je ook gekort kunt worden. Dat leidt vaak tot frustratie bij werkzoekenden.
  Een beetje tactvoller en persoonsgericht zouden ze daar moeten zijn, dat werkt altijd nog het beste.

  Reactie door Ingeborg vv — vrijdag 6 oktober 2006 @ 21.19 uur

 39. @36
  Maar Tim, dan kun je ze toch steeds nog gewoon bijstand geven? Het gaat er alleen om dat ze dan niet gaan zitten niksen, maar daarvoor zou je ze dan ook wat mij betreft verplicht een baan of een studie aan kunnen bieden. Deze jongeren moet je perspectief bieden en dat doe je niet door ze simpelweg hun uitkering af te nemen, lijkt me zo..

  Reactie door Ton — vrijdag 6 oktober 2006 @ 21.49 uur

 40. @38 Ingeborg
  Ik denk dat gemeentes door de overheid ook gedwongen worden om op deze manier te handelen. Ik kan me niet voorstellen dat ambtenaren bij de soos van de gemeente het leuk vinden om het zo te doen..Dit is echt het resultaat van het Haagse beleid, dat ervan uitgaat dat mensen “vanzelf” wel uit een uitkeringssituatie vandaan raken door enkel en alleen maar te korten op de uitkering of deze helemaal stop te zetten. “Dan gaan ze vanzelf wel aan het werk”, dat is de kortzichtige gedachte van dit kabinet! Of het nou om mensen in de bijstand gaat of (ex)wao’ers, het is steeds hetzelfde verhaal..Pak ze gewoon hun uitkering af en dan gaan ze vanzelf wel weer aan het werk!! Hoe dan en waar dan? Tja, daar hebben ze nou ff nog niet over nagedacht. Maar ja, het marktdenken viert hoogtij bij dit kabinet, dus waarschijnlijk gaan ze ervan uit dat de “markt” deze mensen allemaal wel graag in dienst neemt..? Misschien zou het goed zijn wanneer Balkenende en zijn aanhangers eens wat meer de straat op zouden gaan, dan zouden ze wellicht wat meer inlevingsvermogen en realiteitszin aan de dag leggen!!
  Kortgezegd, het wordt echt tijd voor SP!!

  Reactie door Ton — zaterdag 7 oktober 2006 @ 0.30 uur

 41. Arme Jongeren, onze kleine pitamientjes, onze met hormoonopgekweekte lange slungels en vetheftige mankrachten onder de dames. Het VMBO-kind dat al lang weet dat ze supper flexibel en vrolijk moeten blijven op de arbeidsmarkt. Er is zoveel zorg op hun schouders en wij laten ze dragen zonder rust en opvang. Mogen en kunnen we deze generatie wel vragen de babyboomers te verzorgen, die zo sterk het eigen ik-je genut hebben? Kan ik ooit wel een kleinkind begroeten als dit zo doorgaat!!!

  Reactie door Angela — zaterdag 7 oktober 2006 @ 4.24 uur

 42. Angela,
  Van het hier en nu kan je behoorlijk somber worden…Maar het kan ook anders hoor! Als we daar met z’n allen voor kiezen, ja dan kunnen we met z’n allen weer met vertrouwen onze kleinkinderen begroeten!

  Reactie door Ton — zaterdag 7 oktober 2006 @ 4.47 uur

 43. @17 S. Porter
  Ik heb wel een baan, maar ik zou in mijn vrije tijd best dat graf op het kerkhof willen graven hoor..Maar alleen als ik jou daarin kan dumpen en dan gooi ik met liefde ook de zaak nog weer dicht! Jouw mentaliteit is al ziek, nou de rest nog!!

  Reactie van Ton — vrijdag 6 oktober 2006 @ 20.07

  Wees wel voorzichtig wat je wenst Ik betaal wel belasting iedere maand voor 3 van jullie uitkering trekkers. Niet lang meer we gaan nar NZ verhuizen, hoop dat jullie wat Islamieten vinden die willen werken voor jullie uitkeringen.

  Reactie door S.Porter — zaterdag 7 oktober 2006 @ 5.00 uur

 44. Beste S.Porter
  Jij bent niet de enige die belasting betaalt hoor, dat doe ik namelijk ook. Alleen ik heb daar niet zoveel moeite mee maar jij blijkbaar wel..
  En natuurlijk ben ik voorzichtig met wat ik iemand toewens, maar jij geeft er zo overduidelijk blijk van dat iedereen hier op dit forum aleen maar van “jouw steun trekt” maar dan heb je het toch echt mis hoor! Als dat al zo zou zijn dan is het in elk geval ook mijn “steun” en niet alleen de jouwe!
  En als je dat niet bevalt, prima hoor! Maar hou dan op om mensen als Chantal onnodig te kwetsen en donder gewoon op naar NZ als je het daar beter bevalt..Wij zullen jou niet missen hoor! Doe gewoon lekker wat je niet laten kan, maar mensen kwetsen en beledigen dat kan je (neem ik aan) in NZ ook, dus daarvoor heb je dit forum in elk geval niet nodig!!

  Reactie door Ton — zaterdag 7 oktober 2006 @ 5.44 uur

 45. En meneer Porter, jij betaalt elke maand belasting voor 3 uitkeringstrekkers?? Waar haal je deze wijsheid vandaan? Moet ik jou dan met Bill Gates vergelijken? Ben je soms millionair of gewoon een hardwerkende armoedzaaier net als de meesten van ons? Behalve dat jij blijkbaar last hebt van een misplaatst soort hoogmoedswaanzin, maar dat leren ze je dan ook in NZ wel af!

  Reactie door Ton — zaterdag 7 oktober 2006 @ 5.56 uur

 46. Deze jongeren krijgen later wel een welvaartsvaste AOW?
  Iedereen die denkt dat het wel tot 27 jaar mag vind het ook best dat het later ineens tot 72 jaar geldt.

  Reactie door Kakel — zaterdag 7 oktober 2006 @ 7.57 uur

 47. @45 Goed gezien Ton! Deze meneer Sporter
  getuigt met een grote bek zoals mensen
  die lijden aan een méérderwaardigheids-
  complex. Compensatie is dat voor veel min-
  derwaardigheidsgevoelens en persoonlijke twijfels die daarachter schuil gaan.
  Mogelijk is hij een leider van een heel
  klein bedrijfje dat gezamenlijk 3 uitke-
  ringsgerechtigden mág onderhouden en dus
  zeker geen pechvogel. Maar je kent de uit-
  drukking: kwaad straft zichzelf! Wees er-
  van overtuigd dat ook dát gebeurt want er
  is meer tussen hemel en aarde dan je voor
  mogelijk houdt. Ik ga niet ingrijpen in wat men ‘natuurwetten’ noemt, dat wordt
  buiten ons om geregeld, maar wij kunnen
  wel de vinger op de zere plek leggen en
  figuren als Chantal krijgen van ‘ogen’en
  ‘aters’ aangereikt dat veel mensen gebrek
  hebben aan fatsoen en inlevingsvermogen.
  Een ‘gezonde’ uitleggen, dat soms een
  ‘zieke’of tijdelijke arbeidsongeschikte tot ‘niets meer komt’of ‘niet meer komt tot iets’ is een proces waaraan gewerkt
  kan worden, maar veel energie vergt om uit
  het ‘dal’ te geraken en vooral ook veel
  tijd, maar de situatie hoeft niet hopeloos
  te zijn daar waar men kan vertrouwen op
  kennis en kunde, maar bovenal begrip!
  Gelukkig reageert Chantal nog op van alles
  en nog wat, dus in haar toekomst heb ik
  groot vertrouwen: ze gaat het weer redden!

  Reactie door Madelief — zaterdag 7 oktober 2006 @ 8.29 uur

 48. @20 Als jongeren ‘door’krijgen, dat het aangeboden baantje meer met ‘verschaffing’
  te maken heeft, dan met ‘werk’ en het in een middel van bestaan voorziet om aan een maandelijkse uitkering te komen, zijn
  ze straks helemaal niet meer gemotiveerd
  om ‘werk’(om het wérk) aan te pakken. Daar zien ze de noodzaak en het nut niet
  van in. Arbeid adelt alleen als het als
  zinvol wordt ervaren en er een perspec-tief in wordt aangegeven.
  In een vak kan men dat aanduiden met
  leerling-gezél-meester, maar een bedrijf
  kan niet alleen ‘meesters’ uitbetalen na
  verloop van tijd. Gewoon je brood verdie-
  nen, maar dan zo, dat er voor iedereen
  weer brood op de plank is en wat sjeuig-
  heid in zijn leven kan aanbrengen, is de
  basis waarop men zijn recht, om te mogen
  blijven bestaan, gewaarborgd weet.
  Iedereen die op zijn tenen moet staan, om
  wat te lijken voor de omgeving, valt om!
  Leven en laten léven, schijnt hoe langer
  hoe meer te moeten worden uitgelegd.
  Tevreden zijn met IK, dat niét ten koste
  gaat van ‘de ánder’ vergt heel veel ruimte in ieders denktank maar levert uit-
  eindelijk meer op dan het met ‘de ellebo-
  gen’ bereiken van ‘geprezen resultaten’.
  Maar als ik het zo weer eens aankijk
  Eleonora, wordt het weer de hoogste tijd
  voor een gedicht van jouw kant om hier de
  mensen te inspireren, jouw beurt!Groet !
  P.S. Die hele politiek gaat iedereen op-
  breken, zeker als we in december te horen
  krijgen, dat deze dijk van een Kabinet,
  zal moeten toegeven dat er van alles man-
  keert aan het onderhoud van polders en
  dijken, maar dat voorspelde ik al maanden
  terug: die tegenvaller die er aan zit te
  komen! Achmea schijnt wat gaatjes te heb-
  ben gevonden waar de gaten in de div. dijken mee gevuld kunnen worden.HoeZEE!

  Reactie door Madelief — zaterdag 7 oktober 2006 @ 8.54 uur

 49. @ 43 S.porter

  Opgeuimd staat netjes, maar ik dacht dat je nog 7 jaar moest brommen voor dat ene akkefietje weet je wel dat op die basisschool…….. toen jij daar geplaatst was door de Sociale dienst als concierge, ik wist niet dat de uitspraak er al was.
  Nu sterkte daat in je nieuwe woning, en die tralies voor je raam dat went wel.

  Reactie door Pool — zaterdag 7 oktober 2006 @ 9.13 uur

 50. daaaaaaaaaaag! s. porter.
  veel plezier na de verhuizing.
  als u het normaal vind om iemand dood te wensen, hoop ik dat u snel het land verlaat!
  we hebben al genoeg idioten in dit land, neemt u ook gelijk de nationaliteit aan daar! dan hoeft u niet naar het consulaat om te stemmen.

  Reactie door rutger — zaterdag 7 oktober 2006 @ 9.53 uur

 51. @S. Porter

  Ik kwam je op het internet nog tegen:

  http://www.vandale.nl/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=querulant

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 7 oktober 2006 @ 10.28 uur

 52. In één opzicht heeft S. Porter wel gelijk. Het is niet sociaal om ten onrechte uitkeringen op te strijken. Dat is de afgelopen decennia massaal gebeurd. Zogenaamd omdat er geen werk was, maar ondertussen stromen Polen ons land binnen, terwijl wij een hoop mensen in de uitkering hebben.
  Achmea stelde 700 banen in de zorg beschikbaar voor jongeren via Taskoforce Hans de Boer. Een grote mislukking. Bijna niemand wilde.
  Dat is het toppunt van a-socialiteit, het onnodig leven op de zak van een ander.
  En daarover klaagt Porter terecht.
  Wij moeten juist zuinig zijn op mensen die veel belasting afdragen. Zij maken sociale politiek mogelijk en zullen dat blijven doen.
  Máár dan moet je misbruik vrijwel uitsluiten. En dit kabinet is wat dat betreft op de goede weg. Nederland écht socialer maken.

  Reactie door Tim — zaterdag 7 oktober 2006 @ 10.54 uur

 53. @52 Tim!! Op de goede weg? Welke weg?
  Dit Kabinet ziet zo langzamerhand dat de
  bevolking aan de kant dit team niet staat
  toe te juichen maar een luid boe-geroep
  aanheft m.b.t. het onjuist verdelen van
  gelden en het gebrek aan wezenlijke Zorg,
  die bikkelhard nodig is en slachtoffers
  maakt! Tim, lees e.e.a. nog eens extra
  door, verdiep je in wat aktualiteitenpro-
  gramma’s signaleren, hoor duidelijk ook
  dat er iets niet klopt, al 10 jaar niet
  in de inkomensverhoudingen en stel dan
  vast dat dit Kabinet met ooit aangehangen
  Christelijke Beginselen van God lós is ge-
  raakt en de neuzen noch immer de kant uit
  staan van de misplaatste zelfverzekerdheid
  en het lijf volstroomt van zelfvoldaanheid
  waarbij dat zelfs niet bescheiden geëta-
  leerd wordt, maar er als fazizeeërs mee
  aan de weg timmert, de weg die niet meer
  geplaveid is met stenen, maar verkorrelde
  tot een karretje dat op die zandweg reed!
  Ruim baan echter, het liefst 8 stroken
  naast elkaar, om uiting te geven aan een
  snelheid die het Kabinet binnenskamers
  niet weet toe te passen. Het is alles
  ijdelheid gebleken ten koste van de velen
  die dit landje tot volle wasdom wisten te
  brengen na de oorlog, dááruit geleerd
  hebbend, Tim! Zo je ooit een middelbare
  school had: Think !

  Reactie door Madelief — zaterdag 7 oktober 2006 @ 11.24 uur

 54. Tim,knoop een praatje aan met mensen met een uitkering en aow/wao..dan kom je er achter dat het nu de mensen zijn die echt recht hebben hierop!! de dupe zijn geworden door dit kabinet! De fraudeurs gaan gewoon door…de politie heeft niet genoeg mankracht tim! Maar de man of vrouw met een uitkering wordt wel gecontroleerd en gepakt want daar zitten honderden meer sociale rechercheurs op…de witwassers die belasting ontduiken? zij worden ongemoeid gelaten!
  Al dat gelul over dat er meer mensen zijn zonder uitkering…beste Tim laat je niets wijsmaken..er zijn mensen in een verkeerde hoek gedumpt! Arbeidsongeschikten aan het werk?..een enkeling met geluk. Tim, laat je niet voorliegen door mensen die alleen maar in de politiek zitten voor hun eigen beurs..ik hoop ook voor je dat je onrecht gespaard mag blijven, onrecht wat velen onterecht is aangedaan!
  Maar goed als velen ervoor kiezen de ogen dicht te doen zal de SP steeds meer gaan floreren…de SP is nodig!

  Reactie door cynthia — zaterdag 7 oktober 2006 @ 11.59 uur

 55. Wat heeft dit kabinet gedaan voor jongeren behalve ze uitmaken voor eikels?
  HELEMAAL NIKS!

  Werken en leren..ach ja dan kunnen ze even misbruikt worden door een werkgever.
  Het onderwijs is slecht maar daar hoor je neimand over in de rechtse hoek…wederom gaan ze ervan uit dat ieder mens hetzelfde is..namelijk een jager die alleeen maar aan zichzelf denkt!!!

  Wij als mens zouden uitgestorven zijn als we elkaar niet zouden hebben geholpen! Ieder mens is waardevol en ieder mens zou met respct behandeld moeten worden…hier kijkt rechts niet naar!!..rechts denkt..wat kost het en wat levert het op…dom denken dus! Onderwijs levert pas iets op als het goed in elkaar zit en dus kansen biedt!

  Reactie door cynthia — zaterdag 7 oktober 2006 @ 12.02 uur

 56. Cynthia, je haalt discussies door elkaar. Ik vind het plan om jongeren onder 25 geen bijstand te verlenen goed. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
  Mensen die nu een WAO-uitkering hebben, hebben dat terecht.

  Reactie door Tim — zaterdag 7 oktober 2006 @ 12.28 uur

 57. Waarom hoor ik Agnes Jongerius niet schelden op deze maatregel en op dit kabinet, waar is het FNV in deze, alleen maar contributie vangen doen ze bij een biljartclub ook.
  Als de FNV zo met de jongeren omgaat zal het wel gauw gedaan zijn met deze vakbeweging.
  Agnes Jongerius je had het kabinet allang op de huid moeten zitten slappe drol, of ben je toch je nieuwe baantje aan het zeker stellen.
  Vlug wegwezen en snel plaats maken voor een echte vakbondsleider.

  Reactie door Pool — zaterdag 7 oktober 2006 @ 12.56 uur

 58. Agnes Jongerius ik hoor je niet meer over de loonsverhoging van 2,5% of luister je toch maar naar Zalm met z’n loonmatiging.
  Mens schaam je je eigen niet om deze schamele 2,5% te vragen….. je had allang op het kabinet moeten reageren, zij zeggen het gaat goed met de economie, het gaat goed met het bedrijfsleven, het gaat goed met nieuwe arbeidsplaatsen en dan kom jij aanschijten met je 2,5% mens dat had minstens 5% moeten zijn, de arbeiders hebben al jaren zo goed als op de nul lijn gestaan, dus nu is je kans daar om dit kl#te kabinet eens terug te pakken op hun eigen beweringen.
  Doe je best al is het maar voor je leden.

  Reactie door Pool — zaterdag 7 oktober 2006 @ 13.05 uur

 59. De vraag is of dit WRR-advies wettelijk uitvoerbaar is. Ik verwijs naar artikel 12 (Recht op sociale zekerheid) van het Europees Sociaal Handvest (ESH) van de Raad van Europa: de Europese Mensenrechtenorganisatie met een eigen Europees Hof voor de rechten van de mens.
  Ik wijs tevens op artikel 34 (Sociale zekerheid en sociale bijstand) van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie. De EU heeft een Europees Hof van Justitie.
  Het is juist dat dit voorstel naar leeftijd discrimineert. Dat mag niet volgens artikel 1 van onze Grondwet, artikel 21 van het Handvest Grondrechten Europese Unie en artikel 14 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) van de Raad van Europa.

  Nederlandse wetgeving mag niet in strijd zijn met internationale wetten en verdragen. Waarvan akte.

  Reactie door Kees Huizenga — zaterdag 7 oktober 2006 @ 20.53 uur

 60. @59 Menig bedrijfs heeft bij het hanteren van de regelgeving enkele naslag-
  werken direct ter beschikking.
  Soms noemt men zo’n boekwerk B.O.M.
  (Basic Operations Manual) Heeft de Overheid niet zo’n boekwerk of adviesor-
  gaan dat direct corrigerend kan optreden,
  of althans de gelegenheid krijgt enkele
  kanttekeningen te maken, alvorens men tot
  publikatie kan overgaan? Dat bespaart toch
  heel wat blunders, lijkt me! Q.e.d., tóch?
  Fijne avond en bedankt voor jouw alert zijn hier, elke keer, merci! Groet!

  Reactie door Madelief — zondag 8 oktober 2006 @ 20.17 uur

 61. Als deze wetswijziging de resultaten in het onderwijs negatief beinvloeden, dan ben ik erop tegen.

  Reactie door Niels — maandag 9 oktober 2006 @ 2.53 uur

 62. Ach er is nu al een team bezig binnen de overheid die regeltjes gaan schrappen !
  Mensenrechten ? Soiale verantwoordelijkheid ? ………

  Reactie door Fred — maandag 9 oktober 2006 @ 11.33 uur

 63. Het is dus weer diezelfde overheid die geen mogelijkheden schept aan jongeren , die de mogelijkheid niet hebben verder te studeren ( theoretisch ) , zich praktisch verder te scholen : Voor scholen als ROC’s zijn deze jongeren niet van belang : daar valt niet op te verdienen , dus zij zullen deze jongeren ook niet begeleide ; daarnaast heb je jongeren , die wel een redelijke opleiding hebben genoten , maar door hun culturele achtergrond nergens aangenomen worden : er zijn zelfs jongeren met een andere culturele achtergrond met een ir titel , die nergens aangenomen worden ( de categorie “gast”arbeiders ) .
  Als ze dan ook nog geen inkomen meer krijgen , leidt dit tot het soort als Mohammed B types ; die niets meer kan schelen en geheel geisoleerd raken van de maatschappij . Maar de overheid heeft miljoenen regeltjes , maar weinig oplossingen .

  Reactie door Fred — maandag 9 oktober 2006 @ 12.06 uur

 64. @63 Fred,

  In grote lijnen kan ik met je mee gaan, maar om nu te stellen dat dit gaat leiden tot Mohammed B.-typetjes, néé, dat gaat me iets te ver.
  Ik vind niet dat het je zo extreem kan stellen.
  Ook onder de Nederlandse jongeren zitten genoeg rotte peren en appels. Om hier nu weer metéén de allochtonen over één kam te scheren? Nee Fred er zijn er ook genoeg onder hen die deze gang van zaken zoals gebeurd volledig afkeuren.

  Reactie door Bijdehandje — maandag 9 oktober 2006 @ 12.29 uur

 65. wachtgeld voor ministers e.d. afschaffen.

  Reactie door mcniel — maandag 9 oktober 2006 @ 14.57 uur

 66. Mohamed B , was vroeger een vrij brave jongen : ging naar het MBO en kwam er met een diploma af : zijn mede leerlingen hadden zo een baan : hij niet : frustratie heeft hem gebracht voor iets anders te kiezen . Blind geweld .

  Reactie door Fred — maandag 9 oktober 2006 @ 15.22 uur

 67. @66 Fred,

  Mohammed B. was op de Havo de laatste tijd al anders als men gewend was hem.
  Islamitische invloeden van buitenaf, maar dat wil nog niet zeggen, dat elke marrokkaan daar gevoelig voor is.

  Reactie door Bijdehandje — maandag 9 oktober 2006 @ 17.27 uur

 68. Nee fred..DISCIMINATIE en de drang in Nederland tegenwoordig om alles wat goed is weg te bezuinigen!

  Reactie door cynthia — maandag 9 oktober 2006 @ 19.47 uur

 69. Lieve dochter met je Wajonguitkering, wat depressief word ik van jouw situatie. Je werkt in de catering voor 44 euro per maand ,voor de vergaderclutuur van je bewindvoerders. Die hebben ook weer aan jouw gedacht dus hebben ze een behandeldoel opgesteld, nl dat je van 13 euro per week rond moet komen en dat je dan ook 1 keer per week kookt voor jawel, je begeleiders.Lieve meid, ik ben je zo dankbaar dat je blijft komen naar je moeder, die zo ver van je woont, door ja, mijn niets te kunnen biedengeld. Gelukkig voor je kleine broer dat hij zijn onderwijs in België volgt, want wat ze jou hebben aangedaan, vergeef ik mezelf soms niet. Sorry dat ik me geroepen voel hier te blijven, zodat jouw overgrootouders aan niets ontbreekt, en geweldig dat jouw schilderij geveild word voor het goede doel. Mocht je maar zelf bepalen waar je geld naartoe gaat he? Liefje ,jouw tijd komt nog wel, wanneer men ziet dat leven onbetaalbaar is.

  Reactie door Angela — dinsdag 10 oktober 2006 @ 18.15 uur

 70. Mijn dochter zou gráág tot haar 25ste studeren, helaas krijgt ze níet tot haar 25ste studiefinanciering. Dus; hebben we hier niet een beetje te maken met ongelijkheid? Het ene kind zal wél verder kunnen studeren en het andere kind zal moeten gaan werken.
  Misschien een slim idee om gelijk met de invoering van deze wet ook de studiefinanciering weer eens onder de loep te nemen?!

  Reactie door Marjolein — donderdag 12 oktober 2006 @ 19.42 uur

 71. Marjolein, mag ik vragen hoe dat zit? Want je kunt 4 jaar beurs krijgen en 3 jaar lenen en dit alles mag binnen een tijdsbestek van 10 jaar. Dat lenen zal onvermijdelijk zijn of ze moet bijbaantjes gaan nemen. Wees niet bang voor lenen…dat moeten bijna alle studenten omdat alles zo verschrikkelijk duur is!!! De lening kun je afbetalen binnen 15 haar en is het inkomen dan laag dan wordt de lening kwijtgescholden..

  Vergelijk maar eens met Belgie…schoolgeld 512 en minder!

  Reactie door cynthia — zondag 15 oktober 2006 @ 19.03 uur

 72. Tim, ik zie blijkbaar wel verbanden en jij niet

  Reactie door cynthia — zondag 15 oktober 2006 @ 19.04 uur

 73. De VVD en het CDA willen alles wat geld kost het liefste zoveel mogelijk wegdoen..maar dat is korte termijn denken! en dan moeten de voorwaarden en omstandigheden eerst goed zijn en dat is nu niet het geval. Het is eerst zinvol om te weten waarom er zoveel school uitval is en deze conlusies omzetten in veranderingen in het onderwijs want dat is onvermijdelijk!
  Er is niets voor jongeren…alleen vaak slecht onderwijs en bijbanen die ook al steeds schaarser worden en die tijdelijk zijn. Voeg hier de bezuinigingen op het jongerenwerk aan toe, de te hoge prijzen voor het beoefenen van een sport en zie daar…
  Het wordt weer tijd dat kwaliteit voor kwantiteit gaat!!!

  Wat betreft het misbruik van uitkeringen…hier wordt enorm op gecontroleerd en mensen die frauderen maar die veel geld hebben daar worden veel te weinig rechercheurs op gezet! Met 2 maten meten dus..maar goed volgens jou moeten we zuinig zijn op de mens die veel belasting betalen….Tim dat zijn te weinig mensen!Het geld komt weg uit de middenmoot! Daar zijn er namelijk veel meer van!

  Reactie door cynthia — zondag 15 oktober 2006 @ 19.15 uur