Minister zegt veel toe in debat stemcomputers

Stemcomputer

Er komt een onafhankelijke commissie die de betrouwbaarheid en veiligheid van de stemcomputers gaat bewaken. Dit zegde minister Nicolai van Bestuurlijke Vernieuwing vandaag toe aan SP-Kamerlid Ewout Irrgang. De SP had het debat over de betrouwbaarheid van elektronisch stemmen aangevraagd omdat antwoorden op de eerder gestelde schriftelijke vragen nog onvoldoende waren. Ook de bevindingen van de actiegroep wijvertrouwenstemcomputersniet waren reden genoeg om de minister aan de tand te voelen.

Naast de onafhankelijk commissie worden voor de komende verkiezingen alle stemcomputers gecontroleerd, de beloofde verzegeling aangebracht, worden er vóór de verkiezingen maatregelen genomen om het stemgeheim te beschermen en zal snel gekeken worden of het draadloos verzenden van stemuitslagen wel wenselijk is.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 12 oktober 2006 :: 17.29 uur

57 Comments

57 reacties

 1. Zou dit voldoende zijn? Ik hoop het, maar ik ben niet deskundig en weet niet of we ons nu geen zorgen meer hoeven maken.

  Reactie door L´écologiste — donderdag 12 oktober 2006 @ 17.35 uur

 2. Toch ben ik niet gerust!
  Dit bewijst nog steeds niet dat er niet gesjoemeld kan worden.
  Waarom niet een bewijs na het stemmen, dat zit er niet in!

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 12 oktober 2006 @ 17.50 uur

 3. Het probleem is de software. Dit hoorde ik via een radioprogramma.
  Wat hebben we eraan als de sleuteltjes etc gecontroleerd zijn. Al is de hele computer beveiligd en zelfs verzegeld… het gaat erom hoe alles ingeprogrammeerd is. En ja, hoe komen we hier achter?
  Op z’n minst wil ik mijn keuze zien staan in een venster en daarbij een BON als bewijs.
  Verder hoop ik dat die software door ONAFHANKELIJKE (bestaan die??) mensen wordt gecontroleerd!

  PS. Het hele punt draait om een programma, waar niet gewist wordt op de linkse partijen. Dat kan om de 10 stemmen ofzo gebeuren en zo verliezen we er velen!!
  Het blijft allemaal dubieus dus. Kwestie van vertrouwen? Tja, zo kwam Bush ook aan de macht en heb ik nog een nare nasmaak van onze vorige verkiezingen.

  Reactie door Gloria — donderdag 12 oktober 2006 @ 18.19 uur

 4. Even nagezocht op internet. wikipedia.
  De meeste stemcomputers in Nederland zijn geleverd door Nederlandse Apparatenfabriek Nedap. Dan weet ik het wel… Het Nederlandse paspoort is toch ook het meest frauduleuze van Europa, althans was. Hier zijn ik weet niet hoeveel miljoenen euro’s en uren en kamerdebatten aan besteed voordat er iets verbeterd werd. Nicolai zat daar dacht ik ook even bij?
  In ieder geval heel goed van SP om hier een punt van te maken en godzijdank was er die actiegroep! Gelukkig zijn er nog wakkere buirgers. En dat zo’n Pechtold het durft te beweren dat die apparaten in orde zijn!
  Zo’n man moet meteen wegwezen. Notabene zijn vak: politicus. Wat is het belangrijkst? Stemmen, democratie….bestuurlijke vernieuwing? Als je daar al geen verstand van hebt waar heb je dan wel verstand van?Afbranden die slijmbal. Jan maak korte metten met deze democraat 66.
  Maar nu weet ik nog niet in alle eerlijkheid of het allemaal wel goed komt. Zie reactoe Ouwe Dirk en ook Irrgang zegt toch:
  “Op de lange termijn hoop ik dat de onafhankelijke commissie goede voorstellen kan doen om de veiligheid van het stemmen verder te verbeteren.”
  Op de LANGE termijn?

  Reactie door L´écologiste — donderdag 12 oktober 2006 @ 18.22 uur

 5. Bij de toezegging ontbreekt iets heel belangrijks, nl. controleerbaarheid. Voor vertrouwen in de verkiezingsuitslag moet niet alleen de uitslag controleerbaar zijn, maar de kiezer moet er ook van overtuigd zijn dat zijn zijn stem niet gemanipuleerd wordt. Bij het huidige druk op het knopje weet je niet wat er met je stem gebeurd.

  Reactie door Drob — donderdag 12 oktober 2006 @ 18.22 uur

 6. Wij eisen de potlood.
  Wij eisen de potlood.
  Wij eisen de potlood.
  1 2 allemaal in koor.

  Reactie door sander — donderdag 12 oktober 2006 @ 18.55 uur

 7. @4: Zullen we er ‘het potlood’ van maken?

  Reactie door Tim Engelbart — donderdag 12 oktober 2006 @ 18.57 uur

 8. HOERAAAAAAA !!!

  Eindelijk is iew serieus genomen. Ik ben er nog niet helemaal gerust op, zeker gezien de tegenstand van Nicholai om uberhaupt iets te doen. Maar controle is beter dan niets.

  Reactie door Irma — donderdag 12 oktober 2006 @ 19.08 uur

 9. Je denkt toch niet dat het CDA en de VVD de stemmachines afschaffen. Dankzij deze geweldige machines blijven ze gegarandeerd van gunstige verkiezings uitslagen.
  Zeg maar dat ik lijdt aan paranoia, maar dan zeg ik laat de regering maar eens bewijzen dat de verkiezingen eerlijk verlopen!
  (ps als er geen linkse coalitie komt dan kunnen we de verkiezingsuitslag altijd nog niet erkennen)

  Reactie door Gerbean — donderdag 12 oktober 2006 @ 19.09 uur

 10. 6
  okidoki

  Reactie door sander — donderdag 12 oktober 2006 @ 19.36 uur

 11. Waar het om gaat is dat er achteraf controle mogelijk is. Als we achteraf de uitslag van de verkiezingen aanvechten, is dat dan te controleren?
  Het zwakke punt is en blijft de software.
  Daar veranderd het verwisselen van een paar EEPROM chips niets aan. Hoe kan men nu controleren of de software daadwerkelijk dat doet wat het moet doen. (Ook een EPROM kan men trouwens opnieuw programmeren met een JTAG interface)
  Bij elke stem een papieren print produceren met daarop een anonieme stemuitslag die de kiezer zelf kan controleren en die vervolgens in de verzegelde box op het stemkantoor gaat.
  Daardoor kan men achteraf een hertelling houden en de verkiezingen daadwerkelijk controleren. Kom de print niet overeen met de uitgebrachtte stem, dan deze uiteraard niet in de box plaatsen.

  Daarnaast is er nog een mogelijk probleem. Doordat men voortaan in de gemeente van keuze mag gaan stemmen is het niet langer toegestaan om de stempas te verliezen. Voorheen kon men gewoon aan de hand van een legitimatie alsnog, maar enkel in de eigen woonplaats, gaan stemmen. Wanneer men nu zijn stempas verliest kan men niet gaan stemmen. Ook niet wanneer men een geldige legitimatie overlegt. Daarmee voorkomt men dat iemand in meerdere gemeenten een stem uit brengt. Neem niet weg dat wanneer men geen stemkaart ontvangt of verliest men niet kan gaan stemmen.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 12 oktober 2006 @ 20.57 uur

 12. nu kunnen ze snel nog even een ander stukje software erin zetten voor de verkiezingen,zegeltje erop en niemand die ooit nog fraude aan kan tonen want het is nog steeds niet hertelbaar,zeg maar na te tellen.
  wie gaat die zegels plaatsen? en is daar dan ook toezicht op en bij?
  zo creeeren ze een unieke kans om stemfraude te plegen zonder dat daar ooit iets tegen in gebracht kan worden.
  op naar B4 ??!!!
  dit kabinet is al koste wat kost,tegen alles en iedereen in in stand gehouden,tel daar het 30 jaren plan van JPB bij op en dan is 1+1 ook 2.
  we moeten de komende verkiezingen gewoon met potlood stemmen vind ik,ik vertrouw het voor geen meter,zeker niet nu Nicholai het inneens zo eens is met http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl.
  inneens 360 graden omgedraaid?!
  ik vrees het ergste,gezien de manipulatieve en onwerkelijke peilingen,die na Pim Fortuyn inneens zo nodig moesten verschijnen…
  POTLOOD ZEG IK U !

  had ik al geplaatst maar in een ander topic,ZO nu staatie in het goede topic!

  Reactie door iew — donderdag 12 oktober 2006 @ 21.26 uur

 13. @8 Irma
  dank u,maar er waren er ontzettend veel meer dan alleen ik, die er nog veeeeeeeeeeeel meer werk van hebben gemaakt.[god zij dank]
  maar zie mijn vorige bericht,we zijn er nog lang niet,en tot die tijd vind ik dat we gewoon het POTLOOD moeten hanteren!

  Reactie door iew — donderdag 12 oktober 2006 @ 21.31 uur

 14. Het draadloos verzenden van dat is nog onveiliger dan het openen van zo’n stemcomputer.
  Ik kan in mijn straat in elke computer binnenkomen die draadloos internet en een draadloos netwerk heeft aangelegd ondanks hun versleutelingen en beveiligingen, fluitje van een cent.
  Dus laten ze nooit aan draadloos versturen van de stemmen beginnen want dat is zeker vragen om moeilijkheden.
  Nu het beloofde controleren en beveiligen van de huidige stemcomputer…..
  Ten eerste praten we over de hardware die gebaseerd is op het oude 386 moederbord daar valt niets aan te beveiligen zo’n ouwe troep is dat, dan de programatuur is weggeschreven onder windows 3.1, dus dat werkt ook niet echt optimaal m.a.w. het blijft janken wat die Nicolai weer toegezegd heeft.
  Dan het praktische gedeelte…. veronderstel let wel veronderstel dat het toch te beveiligen en te controleren zal zijn voor 22-11 hoeveel mensen moet hij dan wel niet achter de hand hebben om deze dan zeer ingewikkelde klus te klaren zover als ik het kan berekenen zal waarschijnlijk zo’n 2000 gespecialiseerde mensen er mee bezig zijn dag in dag uit, want ik verwacht niet dat er een standaard stemcomputer in elke gemeente gebruikt gaat worden overal zal de hard- en software wel aangepast zijn.
  Ik denk dat we weer te maken hebben met de tegenzin van een minister en die laat onze toekomst van zijn tegenzin afhangen.

  Reactie door Pool — donderdag 12 oktober 2006 @ 21.42 uur

 15. kasregisters moeten voorzien zijn van controle rol ,welke jaren moet bewaard worden zodat de belasting je kan contoleren in verband met je aangifte
  waaom die stem PC niet ????????????

  Reactie door slisse — donderdag 12 oktober 2006 @ 21.44 uur

 16. de burger is niet te vertrouwen??????? ,de
  regering wel
  mijn zakken zijn vol ?????????

  Reactie door slisse — donderdag 12 oktober 2006 @ 21.48 uur

 17. @ 12 iew

  Ik heb aan diverse kennissen die bij diverse gemeentes werkzaam zijn of die mij willen vertellen wanneer die controle op de stemcomputers bij hun gemeente is geweest en wat men er aan gedaan heeft om deze stemcomputers te beveiligen.
  Kijk een sticker plakken kan iedereen en dan zeggen dat de stemcomputer (zonder te openen) gecontroleerd en beveiligd is, maar zo werkt het niet.
  Dus waakzaamheid in deze is geboden.

  Reactie door Pool — donderdag 12 oktober 2006 @ 21.52 uur

 18. De technische jongens van wijvertrouwen…. gaan adviseren en meehelpen. Misschien kunnen we ze omkopen? 148 zetels voor de SP, 1 voor het CDA en 1 voor de PvdA. Kijken wie er protest aantekent en snel terugwil naar het potlood.

  Reactie door Irma — donderdag 12 oktober 2006 @ 22.05 uur

 19. Mijn bijdrage is niet geplaatst wegens een foute optelsom.Toen ik begon de bijdrage te schrijven was de vraag 5+1 en daar heb ik op geantwoord met 6. Nadat ik mijn bijdrage had beëindigd was de vraagstelling veranderd en dat had ik niet gezien,;Sorry, maar ik ga voor zoiets lulligs niet opnieuw beginnen. ook zonder mijn bijdrage zal er toch wel voldoende gefraudeerd worden, en een wezenlijk plan om dit te voorkomen zal van mij toch niet geaccepteerd worden.

  Reactie door Aad Sweep — vrijdag 13 oktober 2006 @ 0.20 uur

 20. ik wil nog wel aanvullen dat mijn systeem natuurlijk met potlood werkt, maar met een aantal veranderingen t.o.v. het vroegere systeem. Vooral wat betreft het tellen van de stemmen en de gang van zaken tijdens de verkiezingsdag op het stemburo.Met een stemcomputer ben je nooit zeker dat er niet gefraudeerd wordt, en wat ook belangrijk is:iedereen moet kunnen constateren dat wat hij gestemd heeft ook werkelijk zo aan de telling wordt aangeboden. Een papertrail kan dat nooit garanderen!!

  Reactie door Aad Sweep — vrijdag 13 oktober 2006 @ 0.28 uur

 21. En vergeten jullie niet dat al in 2002 (!) een VN-commissie haar verwondering heeft uitgesproken dat in ons land, dat toch bekend staat (stond ?) als zeer democratisch, de stemcomputer met al zijn mogelijkheden van fraude was toegestaan.Ik heb dat met een aantal andere zaken aan het partijbestuur van de SP gemeld. De reactie was afhoudend en nietszeggend. Jammer,een goede actie toen had misschien veel ellende van nu kunnen voorkomen.

  Reactie door Aad Sweep — vrijdag 13 oktober 2006 @ 0.37 uur

 22. Veel woedende burgers uit Emmen
  die wouen met potlood gaan stemmen
  Dat is niet zo fraai
  dacht Atz’ Nicolaï
  Hoe moet ik die rooien nog remmen

  © 2006 – Hermie Kreeft

  PS ik heb er wel verstand van;
  de maatregelen zijn onvoldoende.
  Alleen het potlood is nu veilig.

  Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 13 oktober 2006 @ 2.35 uur

 23. Volgens een bekende van mij is een stemcomputer binnen 20 seconden te kraken.
  Maar daar gaat het niet om. Wij – de bevolking – worden allang in de gaten gehouden.
  De politici mogen hun spel spelen maar de sturing komt vanuit een sinistere groep waar u geen weet van heeft. Bilderberg is daar slechts een tipje van.

  Reactie door Bertje — vrijdag 13 oktober 2006 @ 6.46 uur

 24. Jaahaaaa maar wie gaat het uitvoeren. Jeh het bedrijf dat bij hoog en laag beweerd had dat er niets aan de hand was. En wie gaat het controleren jawel het bedrijf dat het de vorige keer ook goedgekeurd heeft.
  Het is volgens mij een zoethoudertje en we trappen er weer met z’n allen in.
  Eisen dat er een onafhankelijk controlesysteem is. Dat was volgens de nederlandse kieswet toch een verplichting heb ik begrepen.
  Niet aan voldaan dan gewoon het RODE potlood.

  Reactie door Henny — vrijdag 13 oktober 2006 @ 7.35 uur

 25. Als stemmentellen uitbesteed wordt aan bedrijven zoals nedap en tno en de burger niet zelf kan controleren of zijn stem wel eerlijk getelt wordt dan is er geen sprake van Democratie.

  De volgende keer hebben we en flitsend modern gecompliceerd en drie dubbel verzegelde stemcomputer.
  Op dat moment valt voor de burger elke controlemogelijkheid weg en zal hij moeten vertrouwen op het woord van de zittende macht dat alles eerlijk gaat.

  Dan is er geen sprake van democratie.
  Welke SPer gaat me ongelijk geven?
  Wie durft het aan om me ongelijk te geven?

  Reactie door Karel — vrijdag 13 oktober 2006 @ 9.47 uur

 26. Kan iemand mij vertellen hoe dat dan zou moeten, dat manipuleren?
  Op een stembureau zitten altijd mensen van verschillende politieke partijen, dus daar lijkt mij dat niet mogelijk.

  Wat ik bedoel is dat iemand dat dan wel moet doen , waar zou dat dan gebeuren of wie doet dat dan.

  Wanneer komt de uitslag binnen, hoeveel tijd zit er tussen de laatste stem en het tellen.

  Ik neem aan dat op een stembureau ook mensen zitten die dit controleren, hoe kan en wie zou dat dan kunnen doen?

  Reactie door carla — vrijdag 13 oktober 2006 @ 10.15 uur

 27. We nemen alles over van de amerikanen.
  Eerst het parlement,daarna de gemeente.
  Zometeen een 2 partijen stelsel.
  Dan kies je om de 4 jaar erg en minder erg.

  De democraten in de VS hebben de VS ook zo gemaakt hoe die als de dag als vandaag is.
  Ghetto’s,tweedeling en bittere armoede.

  Met de potlood stemmen kan je wel vergeten.
  Het gaat veel te traag.
  De manier hoe de stemcomputer in de nederlandse samenleving is gekomen en hoe men erop reageerd.
  Het lijkt wel een bejaardentehuis.

  Gewoon boycotten die handel.
  Hopen dat onder de 50% de mensen thuis blijft.

  Reactie door sander — vrijdag 13 oktober 2006 @ 10.31 uur

 28. Ga maar rustig slapen. Er komt een onafhankelijke commissie.

  Reactie door spinner — vrijdag 13 oktober 2006 @ 10.37 uur

 29. leuk die maatregelen, marreh…. de gegevens moeten toch een keer verzonden worden.
  hoe is dat beveiligd?
  ik zie niet in hoe iemand op de dag van de verkiezingen een computer openschroeft.( de maatregelen gaan dat voornamelijk tegen..).
  je kunt nu gewoon de file met de telling onderscheppen, en vervangen met jouw eigen gegevens.
  je kunt een trojan versturen naar het netwerk van de gemeente en dan heb je op het moment supreme toegang tot het systeem als ze gaan verzenden.
  hoezo, beveiligd????

  Reactie door rutger — vrijdag 13 oktober 2006 @ 10.53 uur

 30. Beste Carla,

  In principe is het mogelijk dat de uitslag van te voren in de stemcomputer wordt gestopt. Dan kun je stemmen wat je wilt, maar er komt dan altijd dezelfde uitslag uit. De mensen in het stembureau hebben niets in de gaten. Die zien alleen maar mensen op een knopje drukken. Ze hebben geen enkele mogelijkheid om te controleren of de uitslag overeenkomt met wat de mensen gestemd hebben.

  Het is erg onwaarschijnlijk dat zoiets nu gebeurt, maar in een fatsoenlijke democratie moet de theoretische mogelijkheid uitgelsoten worden.

  Bij mogelijek kwaadwillenden moet je niet naar de overheid of de regeringspartijen kijken, maar ook naar ongecontroleerde organisaties met veel technische mogelijkheden als de AIVD of buitenlandse mogendheden kijken.

  Reactie door Drob — vrijdag 13 oktober 2006 @ 10.55 uur

 31. Als iedereen die gestemt heeft zijn bonnetje kan weerleggen bij zijn partij, dan kunnen die in iedergeval geteld worden!!!

  Als het overeenkomt met de zetels in de kamer, dan is het eerlijk geweest, ja, als je van lege flessen wel een bewijs mag hebben!!!!!!!

  Reactie door Angela — vrijdag 13 oktober 2006 @ 11.36 uur

 32. Iemand met een klein beetje ervaring met computers weet dat computers niet , met de huidige technologie die wordt gehanteerd in de PC-wereld totaal niet te beveiligen is !

  Reactie door Fred — vrijdag 13 oktober 2006 @ 12.06 uur

 33. Drob, bedankt voor de uitleg, had het zo nog niet bekeken.

  Reactie door carla — vrijdag 13 oktober 2006 @ 13.59 uur

 34. Ik heb het zojuist opgegeven om mij druk te maken hoe de stemcomputers veilig kunnen worden. Niet dus!

  Oke, met dit gegeven kan ik alleen maar alle linkse hackers oproepen…doe je best op 22/11.
  Wat rechts kan, kan links nog beter. Dus op naar onze overwinning.
  Ombuigen die handel! Revolutie!!

  Reactie door Gloria — vrijdag 13 oktober 2006 @ 14.41 uur

 35. @34

  Provocateur.

  Reactie door spinner — vrijdag 13 oktober 2006 @ 15.43 uur

 36. geinspireerd door @22 en @34…..inhaken en meezingen…

  Een lezer uit Egmond aan Zee
  Zag veel in Gloria’s idee
  Maar tot zijn grote spijt
  Ontbrak het aan tijd
  Voor die spoedcursus hack-ICT…

  la-lalalalaaala….la-lalalalaaala…

  Reactie door muffinman — vrijdag 13 oktober 2006 @ 16.10 uur

 37. 19. Bedankt voor je uitleg Aad nu begrijp ik het.

  Aad waarom luisteren ze toch niet naar wijze mannen met veel ervaring.
  Er moet wat ‘starheid’ en angst afgeschud worden lijkt me. Je niet laten afleiden door de verkiezingen maar vasthouden aan je controlerol als politieke partij dunkt me.
  M.b.t. de media is er m.i. teveel angst bij de SP.

  Reactie door Henny — vrijdag 13 oktober 2006 @ 16.17 uur

 38. @12.iew
  Ben ik met je eens. Ook ik vertrouw het nog steeds niet. Stemmen dus met het potlood.

  (360 graden brengt je bij het punt van vertrek. Ik neem aan dat je 180 graden bedoeld.)

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 13 oktober 2006 @ 16.59 uur

 39. Ik denk dat het toch blancolijst word.

  Reactie door sander — vrijdag 13 oktober 2006 @ 18.27 uur

 40. Gelukkig enige toezeggingen. Desalniettemin, liever potlood en papier: zeker voor de komende verkiezingen! Er is makkelijk uitslag-manipulerende software op die stemcomputers te installeren, die een test kan omzeilen…

  Reactie door J3roen — vrijdag 13 oktober 2006 @ 19.52 uur

 41. Nicolai l#lt uit z’n nek…..

  Nog zo’n 5 weken tegaan tot 22-11 en wat is er gebeurd… nada…
  Je wilt toch niet beweren dat Nedap/ Groenendaal alle stemcomputers moeten gaan controleren en beveiligen met een team van 5 mensen, laat me niet lachen.

  Even een rekensommetje…. aantal gemeentes waar gestemd gaat worden is 458 gemeentes waar gemiddeld 6 stemcomputers staan bij elkaar zijn dat ongeveer 2748 stemcomputers.

  Nu even de realiteit…. Er is nog geen onafhankelijke commissie die gaat bepalen aan welke eisen de stemcomputer moet voldoen, laat staan wie deze mega klus gaat uitvoeren.
  Wij hebben vandaag samen met een paar top ICTers een gelijkende computer als de stemcomputer hardware en software matige beveiligd, de tijd die we nodig hadden om dat te doen is ongeveer 4 uur en dan hebben wij de meest simpele beveiligingen en software veranderingen aangebracht en getest.
  Nu weet ik niet wat die commissie voor criteria zal handteren omtrent de beveiligingen, maar ik denk dat het wel
  een stuk zwaarder zal zijn dan wij vandaag hebben gedaan.
  Dan nog dat niet elke gemeente met dezelfde software werkt en waarschijnlijk ook de hardware aangepaste moet worden geeft al aan hoe complex deze mega klus zal worden.
  Ik en diverse experts met mij weten haast wel zeker dat het niet zal lukken om alles voor 22-11 in orde te krijgen, ook al gezien de laksheid en tegenzin van Nicolai.
  Dus de kans dat er weer heel eenvoudig gefraudeerd en gemanipuleerd kan worden blijft 100% aanwezig.
  De zoveelste leugen van een minister uit dit maffia kabinet.

  Reactie door Pool — vrijdag 13 oktober 2006 @ 21.57 uur

 42. @pool
  inderdaad,en met het doen alsof,het wel even te zullen fixen voor de komende verkiezingen,verschaffen ze zich dus ook direct nog even toegang tot de chips/software.
  zegeltje erop en ons lot is bezegeld.
  en niets is er te achterhalen en/of na te tellen….

  POTLOOD!!!!!!!

  Reactie door iew — zaterdag 14 oktober 2006 @ 11.56 uur

 43. POTLOOD!!!!!!!
  POTLOOD!!!!!!!
  POTLOOD!!!!!!!

  Reactie door Karel — zaterdag 14 oktober 2006 @ 17.03 uur

 44. @ 42 iew

  Moeten we Ewout Irrgang niet eens gaan informeren dat Nicolai hem met een kluitje in het riet heeft gestuurd met z’n loze beloftes, geen wonder dat dit maffia figuur 180 graden is gedraaid hij heeft allang geinformeerd of het wel te realiseren is voor 22-11, en hij weet ook dat het niet zal lukken.
  Met andere woorden…… we zijn weer een oor aangenaaid door deze minister.

  Reactie door Pool — zaterdag 14 oktober 2006 @ 20.59 uur

 45. wijvertrouwenstemcomputersniet.nl heeft aangegeven desnoods naar de rechter te stappen.

  Heeft de rechter in deze kwestie nog een stem?
  Of is deze stem bij voorbaat ook bewerkt?
  Staat de uitslag van een eventueel kort geding al vast?

  Na de jaren Balkenende vertrouw ik niets of niemand meer wanneer het politiek betreft.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 15 oktober 2006 @ 0.19 uur

 46. @ 45 Wattenstaafie

  Je heb kans dat er een zitting kom maar dan na 22-11 eerder is niet mogelijk vanwege de complexiteit van de zaak… je kent de uitvluchten.
  En dan weer dat gezeik van dat een rechter gaat zeggen dat hij niet op de stoel van de politiek kan gaan zitten, en dat de politiek zegt niet op de stoel van de rechter kan zitten, m.a.w. we schieten er waarschijnlijk weer geen donder mee op.
  Het enigste wat nog kan helpen is een paar van die stemcomputers met of zonder vieze filmpjes of al een gemanipuleerde stemcomputer op straat zetten of bij Peter R. de Vries afgeven of op de stoep zetten.
  Ik denk dat dan heel ons land in rep en roer is en dat er danpas actie wordt ondernomen.

  Reactie door Pool — zondag 15 oktober 2006 @ 0.46 uur

 47. @44 Wattenstaafie

  Ik citeer nu letterlijk uit de wekelijkse nieuwsbrief van de SP:

  “Er komt een onafhankelijke commissie die de betrouwbaarheid en veiligheid van het stemproces via stemcomputers gaat bewaken.”

  Dit heeft de SP aangevraagd en het is toegezegd.

  Zou dit de oplossing zijn? Ik bedoel: wordt dan ook de soft/hardware gecontroleerd?
  En worden de computers vanaf dat moment in de gaten gehouden tot en met de verkiezingen? :?

  Reactie door Gloria — zondag 15 oktober 2006 @ 0.55 uur

 48. Het is jammer voor de SP, maar als ik niet met potlood kan stemmen teken ik protest aan en stem beslist niet. Heeft men de kiezer gevraagd of zij een stemcomputer wilden? Nee. Het is doorgedrukt en heeft men de stembussen gelijk weggegooid. Ik stem niet graag op een computer die mogelijk mijn stem veranderd van A in B. Dus, weg met die krengen en de stembus terug. Lekker ouderwets stemmen. Wel zonde van het zuur verdiende belastinggeld.

  Reactie door E. Steur — zondag 15 oktober 2006 @ 1.44 uur

 49. @45 Gloria

  Ik citeer nu letterlijk vanaf de website (12-10-2006) wijvertrouwenstemcomputersniet.nl:

  “Wij vertrouwen stemcomputers niet” heeft in een brief aan minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing gevraagd maatregelen te nemen zodat de verkiezingen op 22 november eerlijk en controleerbaar zijn.

  En nu komt het:

  Wanneer de maatregelen volgens “Wij vertrouwen stemcomputers niet” niet toereikend zijn dan zal de actiegroep de rechtmatigheid van de beslissing van de minister voorleggen aan de rechter.
  Is het jou ook opgevallen dat deze aankondiging van de actiegroep op dezelfde datum is gedaan als de toezegging van Nicolai?
  De volgorde van plaatsing van jouw geciteerd bericht en die van de actiegroep is voor mij op dit moment niet te achterhalen.
  Maar de actiegroep die overal zo bovenop zit heeft tot dusverre nog geen aanvullende info hieromtrent vrijgegeven.
  Doet mij vermoeden wat de volgorde is.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 15 oktober 2006 @ 2.38 uur

 50. @45
  Sorry Gloria

  Ik heb inhoudelijk gereageerd, maar het werd niet geplaatst…

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 15 oktober 2006 @ 11.45 uur

 51. Nou ja nu wel na nieuwe reactie na +/- 9 uur???

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 15 oktober 2006 @ 11.48 uur

 52. @ 51 Wattenstaafie

  Hoe denk jij er over, de houding van Nicolai in combinatie met de club van “Wij vertrouwen stemcomputers niet”, denk je dat er onder een hoedje gespeeld wordt ????
  of wordt Ewoud Irrgang op een slimme manier en loze beloftes en toezeggingen aan de kant gezet.

  Goedemiddag trouwens.

  Gelukkig geen rekensommetjes meer……Bedankt Bas.

  Reactie door Pool — zondag 15 oktober 2006 @ 16.06 uur

 53. Nicolai stelt dat de stemcomputers niet deugen en derhalve aangepast moeten worden.De partij politieke VVD/CDA regering wist al een hele tijd dat Duitsland haar stemcomputers beveiligd had.Hackers kunnen gemakkelijk de stemcomputers manipuleren.
  Dat de politiek, onbeveiligde stemcomputers neerzet is een schandelijke truc om vooral linkse kiezers,welke geen vertrouwen meer hebben in deze stemcomputers thuis te laten blijven,waardoor het CDA en de VVD in verhouding tot de opkomst de meerderheid kunnen bewerkstelligen.Immers het is bekend dat rechtse kiezers in grotere getale opkomen dan linkse.Jan, stel deze ondemocratische truc aan de orde.Het mag niet zo zijn dat(linkse) kiezers niet meer opkomen,omdat ze denken dat stemcomputers gemanipuleerd worden.Ik dacht dat zo iets voorkwam in bananen republieken!!!Doch niet in onze NORMEN EN WAARDE mmatschappij.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 15 oktober 2006 @ 20.07 uur

 54. @53 Maan Arkenbosch

  Nou ja, dit moeten we natuurlijk helemaal niet hebben! Nu wordt ik echt paranoia!
  Straks helpen we onszelf om zeep door niet te gaan stemmen?

  KOM OP LINKS NEDERLAND. WE GAAN HOE DAN OOK STEMMEN! WE LATEN ONS NIET KISTEN.

  En mocht de uitslag WEER voor links Nederland negatief uitvallen dan:
  REVOLUTIE!!!

  Reactie door Gloria — maandag 16 oktober 2006 @ 0.02 uur

 55. Natuurlijk wel gaan stemmen en als we blijven twijfelen aan de beveiliging van deze gokkasten, dan vechten we de uitslag aan.
  De politieke partijen consolederen hun macht op deze gokkasten. Als die niet betrouwbaar blijken zal dat hun macht,en dus de democratie, ondermijnen.
  Wanneer een rechter zich uitspreek over een wel dan niet betrouwbare verkiezingen heeft dat niets te maken met het op de stoel van een politicus plaats nemen.

  “Het laten onderzoeken door een onafhankelijke commissie” geeft aan dat er ruimte is voor twijfel. Alsof het nog niet vast staat dat deze gokkasten niet goed beveiligd zijn. Nicolai probeert de SP inderdaad met een kluitje het riet in te sturen. Hij sust de gemoederen zonder het probleem kordaat aan te pakken.

  De verkiezingen moeten hoe dan ook controleerbaar zijn.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 16 oktober 2006 @ 0.30 uur

 56. @ 55 Rob de Kuster

  Goeie van jou: gokkasten! Met recht!! ;)

  Reactie door Gloria — maandag 16 oktober 2006 @ 2.47 uur

 57. die “L´écologiste” spoort niet helemaal…
  Jan M. oproepen om mensen af te maken..

  lekkere kleur rood…

  en dan nog dit..
  wat een paranoide zootje loopt hier rond…
  REVOLUTIE! hahaha…

  Reactie door Zefod — woensdag 22 november 2006 @ 12.39 uur