Stork

In het RAI-complex in Amsterdam hebben zich vandaag ongeveer 2500 werknemers van Stork verzameld om te protesteren tegen de aanval van hedgefunds op het bedrijf. Een deel van de aandeelhouders willen opsplitsing van het bedrijf – de aandelen zouden meer waard worden.

Vanmiddag wordt er gestemd over het voorstel. Het bestuur heeft al laten weten dat ook al wordt de motie aangenomen – zij deze niet gaan uitvoeren.

De macht van hedgefunds – durfkapitalisten – staat al langer ter discussie.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 12 oktober 2006 :: 17.28 uur

20 Comments

20 reacties

 1. Eat or be eaten? Beat or be beaten?
  Het gaat dus goed met de economie, jammergenoeg niet met de meeste mensen en niet met de natuur. Homo economicus heerst alom.
  Waar zijn de warme mensen gebleven?

  Reactie door L´écologiste — donderdag 12 oktober 2006 @ 17.32 uur

 2. Dit is toch het enige Nederlandse bedrijf dat opdrachten uit de JSF zou krijgen? We waren dus eigenlijk de durfkapitalisten aan het sponsoren met ons belastinggeld.

  Reactie door Irma — donderdag 12 oktober 2006 @ 19.09 uur

 3. @1
  Er zijn nog zat warme mensen hoor, maar die verstoppen zich vaak omdat ze het merkteken niet dragen.

  Durfkapitalisten, ja, die zijn eng.
  Een veel fellere discussie omtrent deze lieden (zijn wel gemerkt), is beslist gewenst.

  Laten we hopen dat het bestuur inderdaad niet akkoord gaat, Stork moet blijven zoals het is, ook al was het vroeger veel mooier>Hengelo.

  Reactie door Arie3D — donderdag 12 oktober 2006 @ 19.10 uur

 4. Stork heeft zoveel talentvolle werknemers. Ze verkopen zich als God. De werkgevers staan toch in de rij voor deze training slurpende warme mensen?? Ik wordt er in ieder geval geen steek beter van dus Lang leve de aandeelhouders. Opsplitsen die hap. En zet die neuzen van die figuranten eens in de richting van de realiteit.

  “Deal with reality or reality deals with you”

  Nu die optelsom nog…

  Reactie door Appie — donderdag 12 oktober 2006 @ 19.29 uur

 5. @ 3 Arie,
  Fijn om dat te horen.

  Wat me net, toen ik toch nog maar weer eens het journaal bekeek, te binnen schoot was dat ik bedacht dat dit vermoedelijk een testcase is. Winnen de aandeelhouders het dan zijn veel eerlijke werknemers verloren en daarmee is het hek van de dam voor de rest van Nederland en ook Europa. Nederland is toch een soort experimenteerlandje van USA en Israël en de internationale kapitaalmaffia.

  En ten tweede dacht ik, en nu zie ik een verband met @ 2 Irma, dat wanneer Stork kiest voor luchtvaart dat dan USA uiteindelijk geen orders meer zal plaatsen, zijn eigen economie zal beschermen (misschien) en zo zal proberen om het dreigende gigantische tekort van de durfmilitairen ergens te compenseren door nu al strategisch economisch in te grijpen op “concurrenten” uit andere delen van de wereld (maar dat weet ik niet zeker).

  Reactie door L´écologiste — donderdag 12 oktober 2006 @ 20.41 uur

 6. Dit jaar wordt Stork uitgehold en volgend jaar Schiphol.
  Schijt aan de mensen hebben deze durfkapitalisten, ze willen geld zien en veel ook.
  Ach en daar bij Stork zouden evt. werkzaamheden voor de JSF gaan plaatsvinden…bij welke Stork en waar.
  Dus daar gaat ons geld, daaaaaaaag.

  Reactie door Pool — donderdag 12 oktober 2006 @ 22.03 uur

 7. Het staat inmiddels vast dat de aandeelhouders instemmem met de splitsing van Stork. Wie volgt?

  Reactie door William — donderdag 12 oktober 2006 @ 22.22 uur

 8. @6 Pool

  Waar blijft ons geld?
  Het gezamenlijke volk brengt het koninghuis op, de overheid en al die dure politici (Op Jan Marijnissen etc. na), het land- lucht- en zeeleger met al dat wapentuig en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.
  En de rest? Zie na al die miljarden belastinggeld aan het volk onttrokken, zitten we nu ook nog eens met de kostenpost van de privatisering! De zakken worden leeggeroofd en wat blijft over? Kruimels voor het overige volk!

  Reactie door Gloria — donderdag 12 oktober 2006 @ 23.55 uur

 9. Gewoon doodzonde van een heel goed bedrijf.

  Ooit een degelijke basis voor tienduizenden gezinnen. Ooit een bedrijfsopleiding voor jongeren die nu als vaklieden nog steeds de hele wereld over gaan. De industrie zal niet bij iedereen hier een warm hart toebedeeld krijgen, maar Stork was (en deels is) in industrieland een monument van vakmanschap, degelijkheid en betrouwbare bedrijfsvoering en ik kan het weten. Tja, tot de topmanagers en andere geldwolven zich ermee gingen bemoeien.

  Alweer een mooi stukje Nederland naar de haaien.

  Reactie door Olav ten Broek — vrijdag 13 oktober 2006 @ 0.03 uur

 10. Voor de meesten onder ons zullen de gebeurtenissen bij Stork een ver van mijn bed show lijken. Lijken ja, want zó ver is het niet en kan morgen met Uw bedrijf gebeuren als het maar groot genoeg is. Lees hoe de hedgefund baasjes met protesten van personeel omgaan, met de 5000 handtekeningen, of met de direktie als ook zij het niet zien zitten. Sprinkhaankapitalisten (!) worden de moderne roofridders ook wel genoemd, daar heb ik niets meer aan toe te voegen.

  Reactie door William — vrijdag 13 oktober 2006 @ 10.14 uur

 11. Het bestuur van Stork is zelf ook niet altijd even zuinig op zijn dochters geweest. Enkele jaren geleden is de roodvlees divisie verkocht aan Townsend. En is onlangs weer teruggekocht. De witvleesdivisie heeft in de verkoop gestaan, maar bleek onverkoopbaar en hoort er nu ineens weer bij. Textiel is ook in de verkoop gezet door hetzelfde bestuur. En is als ik het wel heb, verkocht inmiddels. Kortom wat wil het bestuur,lees Vollenbregt?,nu eigenlijk. In elk geval heeft er er alle schijn van dat het bestuur krokodillentranen plengt. Mijn inziens zijn Services en de vliegtuigjes levensvatbaar en is het een goed idee de vleestak te verkopen.

  Reactie door Geert — vrijdag 13 oktober 2006 @ 10.28 uur

 12. @ 11 Geert,

  Je zou best wel eens gelijk kunnen hebben hoor.
  Belangrijk punt is denk ik dat hier sprake is van enorme schaalvergroting. Mensen in New York beslissen wat er in Hengelo gebeurd. Dit geburt natuurlijk nog veel sterker in de derde wereld. Wanneer het echter zo doorgaat dan zijn veel Nederlanders zonder vermogen die toevallig dan ook geen werk meer hebben de klos. De vermogenden zitten dan als ze een beetje ‘slim’zijn zelf inde hedgefonds. Maar dat kan uiteindelijk ook wel eens spaak lopen omdat hedgefunds grotere risico’s nemen. Het leven is weer een spel kaarten geworden. Wie zong dat ook al weer?

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 13 oktober 2006 @ 11.17 uur

 13. Mooi ,dat buitenlandse inverteerders gewoon een bedrijf kunnen slopen : mooi voord econcurentei positie : Je koop als concurent aandelen en sloop daar je concurent mee :el heel jammer voor de werkgelegenhied van arbeiders ; die trekken altijd aan het korste end .

  Reactie door Fred — vrijdag 13 oktober 2006 @ 12.08 uur

 14. Jullie moeten niet zeuren, het zijn immers die hedgefunds die kapitaal verschaffen aan het bedrijf. Het bedrijf kan er natuurlijk ook voor kiezen om geen aandelen uit te geven, of ze zelf op te kopen zodat dit soort zaken niet voor kunnen komen.

  @L´écologiste

  Die kapitaalmaffia waar jij het over hebt, heeft er ondertussen wel voor gezorgd dat je kunt internetten en nog een heleboel dingen meer. Kijk naar de voormalige Sovjetunie en Noord-Korea, die niets met het kapitalisme te maken wilde hebben. Uiteindelijk zwicht men toch voor het kapitalisme door met de kapitalisten zaken te doen.

  Reactie door Jan — vrijdag 13 oktober 2006 @ 15.51 uur

 15. Gordon Gekko (uit de film Wallstreet) is zeker even langsgeweest.
  Het is een grove schande en de keerzijde van de code tabaksblatt.

  Reactie door kaatje — vrijdag 13 oktober 2006 @ 16.41 uur

 16. @ Jan,

  Dat onbeteugeld kapitalisme uiteindelijk tot massale uitbuiting, afbraak van de samenleving en diepe depressies kan leiden heeft de geschiedenis óók bewezen.

  Ik zie ook niet goed wat ons aller internet met agressieve hedgefunds te maken heeft. Ik zie wel, dat een verbod op internet in N-Korea iets te maken heeft met een militaire dictatuur die zich ten onrechte communistisch noemt. Marx gruwelde van nationalisme en militaire flauwekul-avonturen.

  Ik hoop jij en ik nog lang en gelukkig zullen leven in de door socialisten opgebouwde welvaartsstaat, voor zover nog aanwezig..

  Reactie door olav ten broek — vrijdag 13 oktober 2006 @ 23.28 uur

 17. @ 8 Gloria

  Weg met al dat wapentuig, en dat hele JSF gebeuren is gekomen door een partij die wapentuig niet schuwt de LPF gezien hun schietincidentenb op elkaars leden, en dan die Hush puppy van een Herben die wilde alleen meedoen met regeren in 2002 als wij zouden meedoen aan de ontwikkeling van die gammele JSF , nou Herben bedankt je hebt ons al heel wat miljoenen over de balk laten smijten, mislukte korporaal.

  Maar goed,… Gloria er zijn mensen die zelfs geen kruimels meer in hun zakken hebben.
  Ik hoorde dat Menzis per 1-1-07 de zorgpremie met 128 euro p.p. laat stijgen en dat op 1 juli nog een kleine correctie (verhoging) zal plaatsvinden, dit ligt aan de te verwachte kostenstijging.

  Reactie door Pool — zaterdag 14 oktober 2006 @ 0.30 uur

 18. @14 Hedgefunds verschaffen helemaal geen kapitaal Jan. Die kopen allang uitstaande aandelen op. Hun enige belang is snel geld verdienen door het bedrijf op te delen en te verkopen, ongeacht de consequenties voor het personeel en de samenleving.

  Reactie door Marc B — zaterdag 14 oktober 2006 @ 1.30 uur

 19. Ik denk dat Stork gewoon de poot stijf moet houden! Dit soort hedgefunds zijn alleen maar uit op het maken van snelle winst, maar met het bedrijf zelf hebben ze weinig of niks mee, ze willen alleen maar ff snel hun eigen winsten incasseren! Niet aan toegeven dus en laat de Raad van Bestuur zelf maar bepalen wat goed voor Stork is! Dat is in elk geval in het belang van de werknemers en “risicospreiding” kan zowiezo geen kwaad! Ik hoop echt dat de Raad van Bestuur niet toegeeft aan deze hedgefunds en gewoon haar eigen koers blijt volgen!!

  1

  1

  Reactie door Ton — zaterdag 14 oktober 2006 @ 2.03 uur

 20. @6 Pool.
  Toen Fokker, Legmeerdijk, duizenden mensen
  ontslag aanzegde, 10 jaar terug, waren er
  nog wat ‘geluksvogels’ die ondergebracht
  werden binnen Stork. Mogelijk krijgt een
  aantal van hen, met die angst in het achter-
  hoofd, nu alsnog de kláp ook te verwerken,
  en hoeveel banen zouden erbij komen?
  Mooi die voorstelling van P(rem)die ik van-
  middag zag op tv en de Wethouder van Nijme-
  gen aan het woord, en helaas een M.Rutte,
  die z’n cliché-preekje blijft volhouden te-
  gen beter weten in.
  De V.V.D. zal toch onder ogen moeten zien,
  dat er helaas ook veel mensen zijn, die echt
  nooit meer aan de slag komen, en zijn ze
  oud en ziek dan vinden ze ook niét de weg om
  wel aan de noodzakelijke voorzieningen te
  komen. Maatschappelijk werksters, of huisbe-
  zoeksters zouden 70plussers in ieder geval
  3maandelijks kunnen bezoeken om hulp te bie-
  den, dmv een aantal standaardformulieren die
  ze met de cliënt samen kan invullen!
  Voorlopig zijn de aandeelhouders van Stork
  nog een beetje baas, maar bij het zien van
  centen zullen ze willen cashen, let op!
  Wie er evt. alsnog uitvliegt bij Stork heeft
  dan nu nog 10 jaar pensioen kunnen opbouwen,
  velen hebben dat destijds bij Fokker niet
  kunnen veiligstellen door er flink voor te
  moeten betalen. Ook toen waren het voor veel
  gezinnen ‘magere jaren’, zonder vakantie en
  zonder grote spaarpotten! Triest!
  Al die grote bedrijven barsten van de
  ingenieurs, die allemaal uit boekjes werken,
  maar kennelijk toch te weinig stage gelopen
  om een brede visie te ontwikkelen, jammer!
  Bestrijd me dit punt maar niet, want ze ge-
  ven het zelf ten beste: een pracht van een
  opleiding, langdurige studie, maar vaak veel
  te eenzijdig en niét écht op de praktijk
  anticiperend.

  Reactie door Madelief — zondag 15 oktober 2006 @ 1.18 uur