Wereldvoedseldag

Vandaag is het Wereldvoedseldag. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij de voedselverdeling in de wereld. En daar is nog een hoop mis mee. Ongeveer 800 miljoen mensen zijn ondervoed, bijna 2 miljard mensen hebben voedingsproblemen en in de toekomst worden nog veel meer mensen met honger en ondervoeding bedreigd. En over verdeling gesproken. Inmiddels zijn er meer zwaarlijvigen dan mensen die honger lijden. Nog zo’n wrang feitje: alleen al Nederland gooit jaarlijks voor 3 miljard euro aan voedsel weg.

Grote boosdoener zijn wij – het Westen zelf – die met oneerlijke handelsregels voedsel tegen bodemprijzen uit arme landen importeren. Binnenkort komt er nog een mooie documentaire ‘We feed the world‘ in de bioscopen.

In het kader van Wereldvoedseldag is er vanmiddag een bijeenkomst (pdf) in de Jaarbeurs in Utrecht. Experts, politici en publiek gaan in debat over concrete maatregelen die de Nederlandse overheid kan nemen. Namens de SP is Remi Poppe aanwezig.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 16 oktober 2006 :: 10.47 uur

10 Comments

10 reacties

 1. Schandelijk dat mensen op zo`n onverantwoordelijke wijze met voedsel omgaan, terwijl er zoveel mensen van honger sterven.

  Ook zou het mogelijk moeten zijn die regeringen aan te pakken die deze toestanden veroorzaken of laten bestaan.

  Helaas het egoisme van de mens is kennelijk niet uit te bannen.

  Reactie door e.krul — maandag 16 oktober 2006 @ 10.54 uur

 2. Maar waar komt armoede vandaan? Dat kun je nu lezen op Zinfo.
  http://www.zinfo.nl/zinfo/2006/10/wist_je_dat_2.html

  Reactie door Zinfo.nl — maandag 16 oktober 2006 @ 13.03 uur

 3. Stop met ontwikkelingshulp aan al die landen, het is geld weggooien je spekt er alleen maar de corrupte machthebbers mee, die geven feesten en kopen er huizen en nieuwe auto’s van, maar de mensen die het nodig hebben die krijgen niets, dus onmiddelijk stoppen met die hulp want er is geen enkel arm land meer in Afrika, Azie of Zuid Amerika als je weet hoelang al en hoeveel geld daar ingepompt is, vraag maar aan de machthebbers aldaar.
  Dus gebruik het geld om de armoede in ons eigen land mee op te lossen.

  Reactie door Pool — maandag 16 oktober 2006 @ 14.49 uur

 4. Nee Pool, niet mee eens – de ontwikkelingshulp moet blijven, maar anders georganiseerd worden. Niet de corrupte regeringen steunen, maar mensen daar helpen
  eigen bedrijfjes op te bouwen. En de schandalige handelsblokkades moeten worden afgebroken, zodat die mensen een eerlijke kans krijgen.

  Reactie door Marjolein — maandag 16 oktober 2006 @ 16.43 uur

 5. voor hoeveel miljard spendeert geinfantiliseerd nederland jaarlijks aan hoogwaardige voeding voor huisdieren ?

  hoeveel kinderen in de 3e wereld kunnen daar mee gevoed worden ?

  wordt dierenvriend !
  koop hoogwaardig eiwitrijk voedsel voor uw lieveling.. wat kan jou de honger in de wereld schelen !
  toch ?
  of niet ?

  Reactie door der kreuzritter — maandag 16 oktober 2006 @ 17.17 uur

 6. Onze zwaarlijvigheid heeft te maken met toevoegingen in het eten (die met die rare nummers) waarvan je meer trek krijgt!

  Ga maar eens alleen natuurlijke producten eten zonder toevoegingen, ineens heb je niet meer zoveel honger, val je af EN heb je meer energie!!

  Over de voedsel maffia kan veel gezegd worden, en zeker over de aankomende genetisch gemanipuleerde shit. Op het moment experimenteren ze reeds met het toevoegen van Virussen in eten EN nano-technologie!!

  En neem maar van mij aan, dat is NIET gezonder dan gewoon uit een moestuintje! Eigenlijk kan je nu zonder een eigen moestuin geen gezond eten meer krijgen zonder een veel hogere prijs te betalen in de reform zaken en die zijn ook niet 100% clean.

  Reactie door Zarathustra — maandag 16 oktober 2006 @ 17.25 uur

 7. Waarom is het Westen altijd de boosdoener eigenlijk?
  Ik ben weleens in die arme landen geweest:
  ik kreeg niet echt het gevoel dat die mensen zelf slim genoeg zijn om de zaken zo aan te pakken, zoals wij dat al heel lang doen.
  Uiteraard zijn daardoor de verhoudingen scheefgegroeid, da’s wel waar.
  Het komt alleen goed in de arme landen als ze hetzelfde niveau van ontwikkeling bereiken als wij hier, ontwikkelingshulp en geld helpt niet, dat kregen wij ooit ook niet.
  Gewoon zelf laten uitzoeken.

  Reactie door Arie3D — maandag 16 oktober 2006 @ 18.49 uur

 8. In de VS wordt het gebruik van mais als brandstof gestimuleerd. De vraag zal toenemen en via misoogsten door droogte, zal het tekort nog groter worden.
  Ook graan zit een een sterk stijgende lijn en de voorraaden zijn nog nooit zo klein geweest.Tel daarbij op dat Chinezen steeds meer vlees gaan eten,waardoor meer voedergranen nodig zijn om dieren te voederen en je weet dat er een forse prijsverhoging zit aan te komen.Na zilver goud en andere strategische metalen welke komeetachtig gestegen zijn,komen nu dus de eerste levensbehoefte aan de beurt.AOW-ers welke er op 01-01-2007 zegge en schrijve 4 armzalige euro-s per maand van het CDA/vvd regieme bij krijgen kunnen hun borst nat maken.

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 16 oktober 2006 @ 20.33 uur

 9. @ 4 Marjolein

  OK, anders organiseren hoe denk je dat te doen…het geld bij de mensen afgeven ????
  Die keren dat ik in Ghana, Kenia en Zimbabwe ben geweest heb ik niets anders gezien dat de overheden en lagere overheden het geld aan het verdelen is onder elkaar en dat ik niets maar dan ook niets heb gehoord over projecten waar dat geld naar toe zou moeten gaan.
  Een evt. promotiefilmpje is zo in elkaar gezet, en dat moet ons doen geloven dat het geld goed besteed is, maar eigenlijk niet toereikend is.
  Laat me niet lachen je wordt bedonderd waar je bij staat.
  Regeringsfunctionarissen die complete luxe bordelen runnen, die grote autotransporten beheren, die de huizenmarkt beheren enz. enz. en dat alles met ontwikkelingsgeld.
  Nog even dit…. er zal geen corrupte regering jou toelaten om geld bij de bevolking te brengen, de bevolking weet niet eens dat er geld voor hun gestort wordt.
  De beste remedie is laat de bevolking maar in opstand komen tegen hun leiders, maar laten wij a.u.b. de geldkraan stevig dichtdraaien want zo als het nu gaat kan het nog eeuwen doorgaan en daar hebben de mensen die het echt nodig hebben niets aan.

  Reactie door Pool — maandag 16 oktober 2006 @ 21.26 uur

 10. 3. Pool daar kan de bevolking niets aan doen, het grote bedrijfsleven wil niet anders dan corrupte regimes daar kunnen ze goedkoop mee handelen, de bodemschatten plunderen, de bevolking niets uitbetalen en de regels ontduiken.
  Als het westerse bedrijfsleven eerlijk handelt en zelf wars is van steekpenningen zou dit niet gebeuren. Het bedrijfsleven is ook de oorzaak van de verwoestijning in Afrika, waar zelfs binnen Afrika de mensen niet meer naar beter gebied, d.w.z. met de eerste levensbehoefte water, kunnen vluchten.
  Die bevolking, die bijna niets meer heeft heeft de kracht niet meer. Zo ook met dat zogenaamde microkrediet. Je kunt mensen wel voor zichZelf iets laten opzetten maar dat werkt niet op het platteland als er geen infrastructuur is.
  Bovendien gat het om spaargeld in 2 jaar opgebouwd maar dat weer verdwenen is omdat de munt vaak 200% devalueert. Het zijn drogoplossingen. Daarom kunnen ze niet anders dan in het westen terug gaan halen wat wij ze ontstolen hebben door onze politieke keuzes, onze hebzucht en onze verspilzucht. Laten we de hand in de westerse boezem steken de westerse economie en proberen hier een eind aan te maken.

  Corruptie groeit in armoede, corruptie is een schimmel die zich langzaam uitbreidt. Mensen zo opgegroeid uit nood, hoonger, kun je niet in een klap veranderen als ze aan de macht zijn. Het is hier niet arm maar in wezen niet anders. Hier zijn de machthebbers onder wie Balkenende niet veel anders.
  De Telegraaf neemt vast een voorproefje over hoe het eruit gaat zien als zij de VVD, CDA en de Telegraaf aan de macht komen. Het bericht over de sociale bovenklasse en de onderklasse roept bij mij akelige NSB- asociaties op.
  Aanpakken die handel.

  Reactie door Henny — woensdag 18 oktober 2006 @ 10.09 uur