John le Carré in Tegenlicht

Mussolini definieerde fascisme ooit als het samengaan van de macht van het kapitaal en de politieke macht. Wat het huidige Amerika betreft kan je daar nog aan toe voegen: de macht van evangelische christenen en de macht van de media. Alles werkt daar samen in de van God gegeven Amerikaanse missie om de grondstoffen van de wereld te beheersen.’

Aldus de Engelse schrijver John Le Carré in Tegenlicht in gesprek met Chris Kijne. Een gesprek over zijn nieuwste boek ‘De Luistervink’, zijn recente, geëngageerde werk en de wereld van John Le Carré. Een klein uur interview, waarin de schrijver weinig heel laat van de manier waarop de ‘War on Terror’ wordt gevoerd en de argumenten die daarvoor worden aangevoerd. Bovendien blijkt de inmiddels 75-jarige schrijver, voorzichtig uitgedrukt, weinig optimistisch over de werkelijke motieven van de Amerikaanse politieke leiders en hun Britse bondgenoot Tony Blair. (Tegenlicht)

Het interview met John le Carré in Tegenlicht maandagavond was zeer interessant. Ik kan iedereen aanraden om hem te bekijken. Online of in de herhaling op Nederland 2 – vrijdag om 09:55.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 18 oktober 2006 :: 15.48 uur

30 Comments

30 reacties

 1. Dat wat ik ervan gezien heb was verrassend goed. De man schetst inderdaad een interssant beeld en beargumenteert zijn verhaal op intelligente en overtuigende wijze. Ik ga vrijdag toch maar even het hele interview bekijken. Bedankt voor de tip.

  Reactie door L´écologiste — woensdag 18 oktober 2006 @ 15.57 uur

 2. Toen de Britse bevelhebber kritiek had Op de oorlog in Irak, was de reactie van Blair;” Ik ben het met hem eens, en ik wil het hier bij laten.”
  Kom je er zo onderuit?

  Op die wijze kan Verdonk er toch ook niet onderuit komen bij de nazorg van de schiphol brand?

  Het ziet er wel naar uit.
  Schande over de ‘normen en waarden’ die dit kabinet er op nahoud.

  Wanneer gaan de ogen open van de CDAers over zulk bewind?

  Aan de schandpaal!!!!

  Geef blijk van beter inzicht en stem op 22 november de enige partij waar normen en waarden wel betekenis hebben.

  Stem SP.!!!!!

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 18 oktober 2006 @ 16.34 uur

 3. Klopt helemaal, het was heel goed, ik ga het vrijdag opnemen om aan anderen te laten zien.

  De neoconservatieven zijn echt loeieng. Ze vinden gewoon dat ZIJ het uitverkoren volk zijn en de aardse rijkdommen dus hen toekomen. De rest van de wereld mag creperen. Hoezo fascistisch?!!!

  Le Carre stelt ook dat multinationals aan niemand verantwoording hoeven af te leggen en daarom zich ontwikkelende democratieen in de Derde Wereld om zeep helpen. De multinationals kopen nl. gewoon de corrupte politici om en de eerlijke politici hebben het nakijken.

  Ook stelt hij dat het Westen een kans heeft laten liggen in 1989 om een betere wereld te creeren.

  Reactie door Ellen — woensdag 18 oktober 2006 @ 16.48 uur

 4. Nadat men had ontdekt dat kinderen geen wonderen van vrouwen waren maar het gevolg van mannelijke penetratie werden mannen krijgsheren en vrouwen geknecht (vrij naar Friedrich Engels).
  Het patriarchaat ontstond, die de nog bestaande matriarchaten veroverde en verwoestte.
  Samen met de zeer patriarchale godsdiensten hadden de mannen niet alleen het recht van de sterkste en de vader, maar verworven zij ook de personificatie van de mysterieuze goddelijke macht in het leven en over de natuur.
  Zelfs de hoop kwam in mannenhanden terecht.
  In balans leven met de natuur werd een vergeten idee want hij was heer en meester.

  En waar zijn we nu terechtgekomen.
  We leven in de morele sloppenwijken van duizenden jaren patriarchaat, dat wordt geteld in oorlogen om bezitsvergroting.

  Hier wordt je niet vrolijk van.

  Reactie door hendrik dieks — woensdag 18 oktober 2006 @ 17.14 uur

 5. Een betere wereld kun je elke dag creëren.
  Het zijn vaak maar kleine inspanningen die een wereld van verschil kunnen maken voor een ander. Een administratie op orde brengen van iemand die door omstandigheden er binnen is verdwaald. Het tuintje aanharken van een bejaarde buurvrouw, boodschappen voor haar doe, ik noem maar iets.
  Maar je hebt gelijk Ellen, John Le Carré had het over het de passiviteit van de burgers, het conformisme oftewel de grijze muizen.
  Mensen laten inderdaad elke dag de kans liggen. Zowel op kleine als op grotere schaal.

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 18 oktober 2006 @ 17.29 uur

 6. Inderdaad Wattenstaafie, maar in dit geval bedoelde Le Carré het duidelijk op grotere schaal: Marshallhulp voor de ex-communistische landen, hulp aan de Derde Wereld die ze niet afhankelijk maakt maar juist onafhankelijk, invoerheffingen afschaffen, geen overmatige subsidies meer ten koste van kleinschalige boeren, etc. Zodat het echt een betere wereld zou worden. Want mijn God maar wat is het slecht gesteld met de wereld momenteel. Het is een zeer cynische, sombere, harde tijd, met dank aan de Neoconservatieven en ons slappe kabinet.

  Reactie door Ellen — woensdag 18 oktober 2006 @ 17.47 uur

 7. @ 5 Watten…

  Helemaal mee eens.

  Reactie door hendrik dieks — woensdag 18 oktober 2006 @ 18.01 uur

 8. Waarheid geeft warmte ook al is die waarheid hard. Beter begrijpen hoe het is zoals het is dan maaar zappen en hoppen van de ene soap, kwis, etc. naar de andere.
  ‘The Spy Who Came In From The Cold’ Het is daarbuiten nog kouder geworden lijkt het. De koude oorlog gaat gewoon verder dus….

  Reactie door L´écologiste — woensdag 18 oktober 2006 @ 18.33 uur

 9. @ 4 Hendrik Dieks,

  Dank voor deze zeer interessante gedachte.

  Reactie door L´écologiste — woensdag 18 oktober 2006 @ 19.07 uur

 10. Daarom waren Hitler en Mussolini vriendtjes : beide hadden een slavenstaat voor ogen ; alles voor het kapitaal !
  Niet voor niets waren de communisten hun grootste vijand : De beoogen al het kapitaal ten beheoven van het volk ; dus nationaliseren van het kapitaal : dat was ook de reden waarom een aantal grote kapitaalkrachtige bedrijven voor Hitler kozen : bang dat Duitsland een communistische staat zou worden .

  Maar leuk over de hele geschiedenis der mensheid kan je golfbewegingen zien : leuk om er weer een boek over te schrijven : net zo onzinig als dat boek van Yaan : “Mijn vrijheid “leuk toch dat je geldstromen in eigen richting kan creeren ?

  Reactie door Fred — woensdag 18 oktober 2006 @ 19.24 uur

 11. Het militaristisch machtsvertoon en de noodzakelijke Warrr on Terrarrrrr van de Mafia zorgen voor een enigszins stabiele dollar, wereldorde en wereldeconomie. Fascisme en dollar-corporatism houden elkaar in stand, want de mafia werkt niet volgens het principe van “bartertrade”

  Bartertrade – exchange of goods and services considered of equal value

  Reactie door zeno — woensdag 18 oktober 2006 @ 19.40 uur

 12. Nou nog balkenende vragen om wat voor geheime documenten het ging,waarvoor hij het nodig vond om ten strijde te trekken in Irak.

  Reactie door sander — woensdag 18 oktober 2006 @ 19.50 uur

 13. DANK voor de link, ik had de uitzending gemist.
  “dignification of greed”
  “causus are no excuses”
  Hoe mooi en eenvoudig kun je het zeggen.

  Reactie door Kakel — woensdag 18 oktober 2006 @ 20.20 uur

 14. Ondertussen weet deze regering – of wat er van over is – toch met een kamermeerderheid die straaljager er door te drukken. Ik dacht dat ze alleen op de winkel zouden passen?
  Kan het CDA niet verboden worden?

  Reactie door Bertje — donderdag 19 oktober 2006 @ 7.06 uur

 15. Ik had er al over geschreven maar het was weg. Precies wat wij al wisten toch, het had niet beter verwoord kunnen worden.

  Aan Balkenende de vraag waarom zien wij alleen intellectuele voorstanders van de afbraak van de Verzorgingsstaat en de marktwerking, in de media, is de rest zo stil. Misschien heer Balkenende maar als de opposanten al uitgenodigd worden krijgen ze amper het woord. De hardste schreeuwers staan vooraan. Boekestijn en Afshin Ellian die gevlucht uit Iran hier gestudeerd een buitengewoon goed inkomen ons komt vertellen dat de verzorgingsstaat moet worden afgebouwd en doorschiet in zijn haat jegens Iran en het introduceren van retoriek in het moslimgevaar, zozeer dat op zijn site door racisten positief wordt gereageerd.
  De invloed berust niet bij bescheiden mensen maar de roepers van de andere kant die steeds maar uitgenodigd worden omdat ze opvallen.
  Toen ik zijn collumn in het NRC las als oer-nederlandse kreeg ik echt de tranen in mijn ogen en dat bedoel ik ook zoals ik het schrijf, ik werd er echt verdrietig van.
  Hoe is het mogelijk dacht ik dat onze gastvrijheid zo weinig bescheidenheid oplevert bij de gast, integendeel. Hij neemt mijn huis over en degradeert mij als gast in mijn eigen huis en maakt ons tot slaaf.
  Waarom heeft hij in Iran niet voor de vrijheid van zijn land gevochten denk ik dan of is deze positie meer konfortabel om te kunnen roepen wat er met nederland moet gebeuren. Is het gemakkelijker om met een verworven opleiding en een vet salaris, een verzekerde toekomst een democratische maatschappij waar je tot dan toe nog niets aan bijgedragen had ergo alleen maar bediend werd om te willen vormen naar jouw idee door anderen hun zekerheden te ontnemen. Die keuze, grenzend aan arrogantie, is niet zo moeilijk, hij heeft in een paar jaar
  financiele zekerheid verworven waar anderen met een levenlang hard werken en vechten voor eindelijk iets bereikt hadden en door hem afgeschoten worden. Hij is onderdeel van het establishment waar het in Tegenlicht over ging, over intellectuelen gesproken.
  Mensen die ongegeneerd achter Bush aanlopen, de non-intellectueel van de eeuw zijn die zelf dan zo intelligent? Of zijn ze gewoon uit op macht zelfverrijking en komt Bush ze even goed uit.

  Reactie door Henny — donderdag 19 oktober 2006 @ 8.27 uur

 16. Goede morgen!
  Bertje, ik reageerde daar vanmorgen al op elders en begreep dat a.s. dinsdag e.e.a.
  officiëel van kracht wordt. Zullen wij ons
  stémgeluid eens verheffen en blèren:
  dát willen wij niet, dat willen wij niet!
  Maar dit Kabinet doet nog ff snel zo veel
  dat WIJ van de SP absoluut niet willen!
  22 nov. 2006 SP stemmen Bertje, ‘t wordt een
  straks bewezen prétje!
  Dit ‘rompkabinet’ heeft zichzelf AFgemaakt
  en derhalve geen beslissingsbevoegdheden meer namens de Nederlandse kiezer!
  Vele SP AAN-houders kunnen zeker wat winnen
  en hebben dan ook wat om mee op te scheppen,
  ondertussen géén SPaan heel latend van het
  nog steeds zittende restje Kabinet oct.2006!

  Reactie door Madelief — donderdag 19 oktober 2006 @ 8.28 uur

 17. Bij mijn weten zouden er géén belangrijke beslissingen meer mogen worden genomen door het rechtse zootje wat nu zijn tijd uitzit.

  Hoe is dit mogelijk????????????

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 19 oktober 2006 @ 9.14 uur

 18. Grappig dat ik nu net de reacties van Bertje en Madelief lees. Ik heb er niet veel meer over te zeggen. Alleen dat ik vanmorgen dus weer verschrikkelijk kwaad werd tijdens het kijken van het nieuws! Ze drukken idd beslissing er even snel voor 22 November door! Kan dit? En blijft zo’n beslissing na de verkiezingen lang kracht houden?
  Ik ga morgen John le Carre kijken, ben erg benieuwd.

  Reactie door Martijn — donderdag 19 oktober 2006 @ 9.29 uur

 19. Idd, met hulp van rechts, lpf, sgp en nog wat. Een omstreden beslissing waardoor ik het vermoeden heb dat Beatrix door Balkenende in de herkansing te zetten ( tegen de wil van het volk) haar ware gezicht heeft getoont. En achter de schermen wordt beslist. Wat wij zien is slechts een fractie.
  De democratie ligt in de goot.

  Reactie door Bertje — donderdag 19 oktober 2006 @ 9.50 uur

 20. De film V for vendetta snijdt dit onderwerp ook aan. (is wel fictie, maar toch?)

  Reactie door Bertje — donderdag 19 oktober 2006 @ 9.52 uur

 21. Bijdehandje @17 de afspraak was, dat bij het tot stand komen van dit rampkabinet de hot items na de verkiezingen ter tafel zouden komen. Mijn conclusie is dan ook dat deze regering slechts de belangen dient zoals prins Bernhard dat in het verleden ook heeft gedaan, n.l. die van de “dog of war”

  Reactie door Bertje — donderdag 19 oktober 2006 @ 11.08 uur

 22. Afgezien van het feit dat ik morgenochtend
  dus op NED II, 09.55 uur die presentatie
  graag wil zien, vroeg ik me af of Chris
  Kijne familie is van J.J. Kijne, die ik ruim
  40 jaar terug ontmoette in één van mijn werk
  kringen. Met belangstelling kijk ik dus uit
  naar wat ter tafel wordt gebracht!
  Fijne dag gewenst, allen! Groet,Madelief.
  PS Niet kwaad worden Martijn: de energie die
  je daar in steekt ombuigen in tegenargumen-
  ten en die proberen te benadrukken en moge-
  lijk dat Jan de Wit er een juridisch antwoord op wil geven, hoé e.e.a. ongedaan
  kan worden gemaakt. Ik vrees echter dat er
  al een optisch bedrog naar de kiezer toe zal
  hebben plaatsgevonden. Zeg, me dat het niet
  zo is, zeg me dat het niet waar is…please!

  Reactie door Madelief — donderdag 19 oktober 2006 @ 11.10 uur

 23. Wat ontzettend leuk, dat ik kan vertellen,
  dat ik (zojuist in Google gevonden), idd.
  de vader van Chris mocht ontmoeten op de
  Herengracht in Amsterdam, een buitengewoon
  plezierig en aimabel mens en ik herinner me
  hem heel goed. Ook de prima sfeer toen in
  Amsterdam om er ‘s morgens vroeg door te lo-
  pen op weg naar mijn baan, en de sfeer op het NBG! Chris komt dus uit een fijn gezin!
  Verheug ik me dus op morgenochtend om moge-
  lijk iets van familieverband te ontdekken.

  Reactie door Madelief — donderdag 19 oktober 2006 @ 11.31 uur

 24. Gisteren hoorde ik die kwibus van de CU en die andere kwibus van Groen-links praten,toen ze samen aan de muur van Israel/palastina stonden.
  die Kwibus van de CU zei te hopen op vrede in dat land.

  Wat voor vrede moet die JSF brengen.
  Dat het nauwkeuriger het doel kan raken.
  Een linke kliek die cristelijke partijen.

  Ze weten dat de LPF eruit gegooid word en daarom snel de boel erdoor heen jassen.
  Die Mat Herben is ook lid geworden van de Bilderberggroep.
  Hij was voorstander van de JSF.

  Politiek lijkt net echt.
  Wie trekken er eigenlijk echt aan de touwtjes.
  Wie bepaalt wat belangrijk is die dag.
  Steeds dat gezwam over radicalisering en terrorisme-dreigingen.
  Ga even zelf kijken wat ze in afghanistan en irak gedaan hebben.
  Uitlokken en wij mogen de klappen opvangen.

  Reactie door sander — donderdag 19 oktober 2006 @ 11.35 uur

 25. @21 bertje,

  Kun je nagaan wat een corrupt zot zootje er zit.
  Ik heb er werkelijk geen goed woord voor over.
  Hier word ik nou ècht pissig van. :mrgreen:

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 19 oktober 2006 @ 11.54 uur

 26. Wijs gesproken Sander.
  Eindelijk iemand die ook vermoedt dat er meer is. En zoals ik eerder heb uitgesproken, Bilderberg is daarbij vergeleken peanuts.

  Reactie door Bertje — donderdag 19 oktober 2006 @ 12.01 uur

 27. De LPF MET Pim Fortuyn zou tegengestemd hebben.

  Maar ja. Hij moest kennelijk uit de weg geruimd worden.

  Reactie door Johnito — donderdag 19 oktober 2006 @ 12.25 uur

 28. @17 Henny

  Een subliem stuk! En helemaal waar!!

  Reactie door Gloria — donderdag 19 oktober 2006 @ 22.46 uur

 29. @28 Henny

  Sorry: moet @15 zijn!

  Reactie door Gloria — donderdag 19 oktober 2006 @ 22.48 uur

 30. Heel goed dat wij op deze uitzending werden
  geattendeerd. Het bevestigt e.e.a. dat al
  rondwaart, gonst door de samenleving.
  Menigeen zou hier conclusies uit kunnen trek
  ken, maar men laat zich dus kennelijk behoorlijk afleiden van de essentie waar het
  in het leven om zou moeten draaien.

  Reactie door Madelief — vrijdag 20 oktober 2006 @ 10.49 uur