Nederlandse designprijs voor Thonik voor huisstijl SP

Het Amsterdamse bureau voor visuele communicatie Thonik heeft de Nederlandse Designprijs gewonnen. In de categorie ‘huisstijl’ werden de medewerkers van Thonik onderscheiden voor hun werk voor de SP.

SP Logo

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 21 oktober 2006 :: 22.00 uur

18 Comments

18 reacties

 1. Heel leuk!

  Reactie door e.krul — zondag 22 oktober 2006 @ 12.58 uur

 2. Deze poster hangt ook ál in Heerlen.
  groeten, de tomaat

  Reactie door Ben tarici — zondag 22 oktober 2006 @ 13.57 uur

 3. Ik dacht dat het de bedoeling was dat Thonik de SP in de markt ging zetten ipv omgekeerd?

  Reactie door Ome Ko — zondag 22 oktober 2006 @ 14.37 uur

 4. Eerlijk gezegd ben ik allergisch voor design, maar dit is wel leuk.

  Reactie door Marjolein — zondag 22 oktober 2006 @ 15.31 uur

 5. Een gecomprimeerde JPG van een tomaat doet het altijd goed Jan…lolzzzzzz

  Reactie door Maurice — zondag 22 oktober 2006 @ 16.37 uur

 6. Gefeliciteerd, ontwerper en ‘afnemer’!
  Diegenen die hier dus destijds positief op
  reageerden, ontbrak het dus niet aan een goed objectief oordeel en de boe-roepers hebben NU het ernaar kijken, met wat ándere
  ógen! Tja, wat bijdraaien kan zo af en toe
  geheel géén kwaad! Smaken verschillen, maar
  een goeie soep te zien vereeuwigen met een
  overduidelijk aansprekend karakter is natuurlijk toch een leuke bijkomstigheid!

  Reactie door Madelief — zondag 22 oktober 2006 @ 17.08 uur

 7. Ik was net even een kijkje gaan nemen op een andere website vol nostalgisch design.

  Met wat huiver (want ik was al niet echt trots meer op “Nederland”) had ik “IkbentrotsopNederland” in de browserbalk ingetikt en al snel werd mijn scherm compleet gevuld met een pagina vol tegeltjeswijsheden. Verbaasd over een zo’n grote dichtheid van wijsheden en openlijke geuite gevoelens van trots, viel mijn oog al snel op de enkele nog niet gevulde plekken. Blanco, nog niet gekleurd door het delfts blauw van Oud-Hollandse nostalgie.

  Vanuit de overtuiging dat Nederland weer rood moet kleuren in plaats van delfts blauw, besloot ik ook maar een boodschap achter te laten.

  Waarop ik vervolgens de volgende tekst te zien kreeg. “Voordat de persoon waar u trots op bent in het foto-album wordt opgenomen, bekijken we eerst of de aangeleverde foto van goede kwaliteit is en de begeleidende tekst geen onderdelen bevat die kwetsend kunnen zijn voor anderen. Binnen enkele werkdagen sturen wij u een linkje toe waarmee u uw trots kunt terugvinden op de site.”

  Ik weet dus nog niet of mijn trots op deze site zal zijn terug te vinden, ook gezien de boodschap die ik achterliet (“laten we eerst Nederland socialer maken en dan trots zijn (als we dat bereikt hebben) in plaats van andersom”).

  En dan nog, wat betekent het, “trots” te zijn? Is “trots zijn” hetzelfde als “houden van”, of gaat het überhaupt om een gevoel of eerder om een deugd? Laat ik niet twijfelen aan de oprechtheid van het gevoel dat we kunnen hebben waarin we trots zijn op de ander. Maar hoe oprecht kan het gevoel trots te zijn op “Nederland” eigenlijk zijn? Is “trots” hier niet meer een gevoel dat we aan de oppervlakte tonen, als een deken waarmee een ander gevoel, dat van schaamte, gemakkelijk kan worden gemaskeerd of onderdrukt?

  Kinderen van vluchtelingen opgesloten in een cel. Een groeiend aantal huishoudens dat moet leven van wat een voedselbank hen te bieden heeft. Een gifschip dat niet uit Amsterdam had mogen vertrekken maar wel daarna in Abidjan zijn dodelijke lading heeft mogen storten, over de rug van de bevolking. Moeten we ons niet eerder schamen voor wat hier in Nederland, met medeweten en goedvinden van regering en overheden gebeurt, dan ons trots te voelen op… waarop eigenlijk? Op het feit dat er nu eindelijk een Nederlandse “canon” is, dat er weer gesproken mag worden over die VOC-mentaliteit, die “toch ook z’n positieve kanten had”?

  Geen hollandse zuinigheid, geen calvinisme meer, maar de VOC-mentaliteit als exportproduct van Nederlandse beschaving. Nu nog zoeken naar de mensen met de juiste instelling, die Neerlands trots graag willen uitdragen. Met tekst en foto erbij uiteraard, want de competitie is groot.

  Het rode SP-logo geplaatst in een delfts-blauw gekleurd kader: ik had het eigenlijk niet moeten doen.

  Reactie door David Tompot — zondag 22 oktober 2006 @ 17.40 uur

 8. Dit mag een SPortieve prestatie worden genoemd, en zeker geen gotSPe! Nu nog een goede eindSPurt!
  (Gelieve dit niet als SPam te beschouwen).

  Reactie door Olav Meijer — zondag 22 oktober 2006 @ 17.46 uur

 9. Netjes. De nieuwe huistijl was ff wennen, maar dat is het altijd wel. Goed gedaan Thonik.

  Reactie door Ronald Hoogenboom — zondag 22 oktober 2006 @ 17.50 uur

 10. Taal is een georganiseerde vorm van stotteren
  Maar teruggebracht tot het gebruik van twee
  letters en een tomaat en zie, er ontstaat wonderwel ruimte voor veel helderheid :-0
  Ligt natuurlijk ook aan de eerder aan de dag gelegde duidelijkheid in handelen.
  Mooi logo voor een geestelijk idee.

  Reactie door alex — zondag 22 oktober 2006 @ 18.16 uur

 11. Off Topic

  Ayse, ik heb de communicatie tussen ons weer voortgezegd, link wie zegt dat.
  Met groet,

  Reactie door maria — zondag 22 oktober 2006 @ 18.46 uur

 12. Olav Meyer,

  Off topic Fijn dat je weer terug bent en hopelijk gaat het goed met je na familie onstandigheden.
  Wat is er nu aan de hand met de moskee in de baarsjes, weet jij het?
  Het is zo complex en ondoorzichtig, 1ste het gedoe met het oorlogs kruis. Dan gemeentes die dubbele agenda’s voeren. Nu noemt de moslim vertegewoordiger dat staat en kerk gescheiden horen te zijn. Wij hebben wel de CU in de regering.
  Het is zo complex?
  Kan jij meer info over deze dramatiek en gebrek aan transparantie geven?
  Met groet en beste wensen,

  Reactie door maria — zondag 22 oktober 2006 @ 18.52 uur

 13. @ Davis Tompot (7):

  Inderdaad: zelf voel ik elke dag weer meer schaamte over de Nederlandse samenleving en het regeringsbeleid van nu. Over de het-kan-me-niets-verdommen-als-ik-maar-mijn-zin-krijg-mentaliteit, het farizeïsch gebler van Balkenende en soortgenoten, het egoïstische eigenbelang van die geldvis in Den Haag en glibberige soortgenoten, het xenofobe kijk-mij-eens-stoer-zijn-gedrag van Vedronk, noem maar op.
  De afwijzing van jouw bijdrage aan het ik-houd-van-Holland-gedoe zal een bewijs te meer zijn, hoe diep we hier zijn gezonken.
  Voorlopig is elke “trots” op Nederland pure overmoed en (zelf)bedrog. Het enige wat erop zit, is: volhouden en blijven werken aan een samenleving waarin het, met alle onderlinge verschillen in cultuur, godsdienst, enz., die er zijn, prettig is om in solidariteit samen te leven. De NOAD-regel, zal ik maar zeggen. (=Nooit opgeven, altijd doorgaan).

  Reactie door Olav Meijer — zondag 22 oktober 2006 @ 18.54 uur

 14. off topic, Olav

  Men kon er donder op zeggen dat deze nog niet gebvouwde moskee
  al zo’n voorgeboortelijk politiek/regligieuze geschiedenis, haar echte verhaal nog lang niet in orde heeft of zal/kan hebben.

  Reactie door maria — zondag 22 oktober 2006 @ 18.55 uur

 15. @7 David Tompot — zondag 22 oktober 2006 @ 17.40,

  Heb je wel gezien van wie het initiatief is van die website? Het cda op precies te zijn.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 22 oktober 2006 @ 19.21 uur

 16. Thonik en SP gefeliciteerd. Zo zie je dat inhoud en uitstraling zoals ik al gezegd had zeer goed samen kunnen gaan.
  Een goed ontwerper weet wat een goede inhoud nodig heeft om stralend en “to the point” naar buiten te treden.

  Reactie door Henny — zondag 22 oktober 2006 @ 23.31 uur

 17. @ Maria (12 en 14):

  In verband met de familieomstandigheden ben ik enige tijd afwezig geweest, en ik weet niet het fijne af van de moskee in de Baarsjes. Ik moet nog het e.e.a. inhalen. Dus helaas kan ik je hierover nu niets bijzonders vertellen.
  (Overigens zal ik voorlopig nog zeer onregelmatig hier langskomen, schat ik in).

  Reactie door Olav Meijer — maandag 23 oktober 2006 @ 1.23 uur

 18. Olav Meijer (13):

  Inderdaad, bedrog en zelfoverschatting. De ‘tegeltjestrots’ (laat ik het zo maar noemen) die nu door het CDA gekweekt lijkt te worden is niet meer dan een truc om het niet meer te hoeven hebben over misstanden binnen de krijgsmacht, over de nog steeds aanwezige vriendjespolitiek binnen gemeentelijke en centrale overheden. Maar ook een manier om te kunnen wegkijken van alle problemen die zich in de laatste jaren hebben opgestapeld binnen de samenleving zelf (falende jeugdzorg, de achteruithollende kwaliteit van het voortgezet onderwijs, de hufterigheid van mensen die steeds geweldadiger vormen aanneemt – waar niet alleen politie, maar nu ook beroepsgroepen als wegwerkers en hulpverleners het slachtoffer van worden).

  Misschien is het goed als Balkenende en de zijnen eens voor ogen krijgen waar mensen in Nederland níet trots op zijn. Via een website waarbij je een pamflet op de deur van ‘t Torentje kunt ‘spijkeren’. Voor velen zal dat pamflet inmiddels de lengte van een dik boek hebben aangenomen, zou het worden opgeschreven.

  Evert Tigchelaar: de naam van deze partij is inderdaad niet genoemd, hooguit een toespeling hierop.

  Reactie door David Tompot — maandag 23 oktober 2006 @ 5.59 uur