Historisch museum in Paleis op de Dam

Paleis op de Dam

In een discussie in hotel Krasnapolsky afgelopen zaterdagavond bij de Nacht van de Geschiedenis heb ik aangegeven dat het oude stadhuis van Amsterdam mij de mooiste locatie lijkt voor het Nationaal Historisch Museum. Er zijn al veel locaties genoemd, maar dit paleis is volgens mij de meest geschikte plek.

Amsterdam is de hoofdstad, heeft de grootste toeristische aantrekkingskracht en het Paleis op de Dam is een plaats met historie én allure.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 23 oktober 2006 :: 0.10 uur

44 Comments

44 reacties

 1. Lijkt me een uitstekende locatie!
  Aan de “canon” zal nog wel wat moeten worden gesleuteld.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 23 oktober 2006 @ 1.15 uur

 2. Geschiedenis van Paleis op de Dam is echt cool, dus dit is dan ook echt goeie locatie.

  Reactie door Arie3D — maandag 23 oktober 2006 @ 1.19 uur

 3. @ 1 Olav Meijer

  Na deze happening wordt het museum om gedoopt tot Nationaal Histeriesch Museum denk je niet ???

  Reactie door Pool — maandag 23 oktober 2006 @ 1.21 uur

 4. Het zal wel nooit geld gaan opleveren, maar misschien dat het dan minder geld zal kosten

  Reactie door harm — maandag 23 oktober 2006 @ 6.54 uur

 5. Goeden morgen vrienden SP.

  Ben het helemaal eens dat die locatie uitstekend gelegen is, maar het zal misschien niet de enige zijn.
  Ik wacht af en ben benieuwd wat het wordt.
  Er zal ook heel wat beknibbeld worden en gediscuseerd, maar het is de moeite waard.

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 23 oktober 2006 @ 7.13 uur

 6. Perfecte locatie!! Helemaal goed, hopelijk gaat dit door en inderdaad, het paleis heeft meteen ook een eigen interessante geschiedenis.
  Verder zou het mooi zijn als de SP/gemeente Amsterdam het opbracht het paleis 1xtje schoon te maken! De toeristen tocht van Centraal Station naar de Dam moet ook hard nodig een ander aangezicht/ entree gegeven worden!
  Ik en vele Amsterdammers met mij, worden er zelf niet bepaald vrolijker van!

  Reactie door maria — maandag 23 oktober 2006 @ 8.31 uur

 7. @ Olav, Als je er weer helemaal bij kan zijn, kan jij vast heel goed en kundig aan die canon mee te sleutelen!
  Mijn beste wensen voor jou en familie.

  Reactie door maria — maandag 23 oktober 2006 @ 8.35 uur

 8. Een goede bestemming voor dat monumentale gebouw in het hartje van de stad.
  De argumenten zijn duidelijk, toch wringt me de conclusie, dat het toch weer Amsterdam zou moeten zijn. Nederland is veel groter dan dat!
  Bovendien lijkt me een NHM in eerste instantie bedoeld ter documentatie en informatie van de historie ten behoeve van de eigen bevolking, en de oprecht geinteresseerde buitenlander. Niet als trekpleister voor voorbijrennende fototoeristen.
  Die hebben het al druk genoeg met alle verplichte nummers in de hoofdstad.

  Reactie door Hans — maandag 23 oktober 2006 @ 9.16 uur

 9. Hmmm, dan is er voor de daklozen in de hoofdstad meteen een kans om in een hemelbed te slapen.

  Vindt de Beurs van Berlage nog steeds het beste maar dit is zeker een goede tweede.
  De opening is dan wel een grote internationale aangelegenheid.

  Reactie door Peter van der Klein — maandag 23 oktober 2006 @ 9.48 uur

 10. En je zet de konegin ook nog een hak, waarmee je toch nog recht doet aan je republikeinse inborst!

  Parkeergelegenheid is wel een probleem.

  Reactie door Klukkluk — maandag 23 oktober 2006 @ 10.38 uur

 11. Zoals Pim Fortuijn al zei , Alle paleizen zijn van het volk, opengooien die toko en niet alleen die oranjes het voorrecht geven .

  We betalen al genoeg voor huisvesting van die gasten.

  Reactie door carla — maandag 23 oktober 2006 @ 10.44 uur

 12. Het paleis op de Dam lijkt me een prachtig museum. Maar het is een museum op zichzelf. Het is zonde om dat gebouw met zijn bijzondere historische interieur als historisch museum te gebruiken. Dan gaat veel van de historische waarde van het gebouw verloren.

  De historie van Nederland is een gebouw waardig waar men vrij uit zaken uit de historie kan tonen, zonder afbreuk te doen aan bijzondere historische zaken van het gebouw zelf.

  Persoonlijk lijkt me een beter idee om een aantal panden aan de Lange Vijverberg in Den Haag als historisch museum in te richten. Dan proef je een deel van de historie met het uitzicht op het Binnenhof waar Johan van Oldenbarnevelt is onthoofd (“maak het kort”)met welnemen van prins Willem III (dan is het ‘stokske’ ook weer thuis), Groene Zoodje en de Plaats waar de gebroeder De Witt zijn gelyncht.

  Reactie door Drob — maandag 23 oktober 2006 @ 11.06 uur

 13. Mooie plek lijkt mij!

  Reactie door e.krul — maandag 23 oktober 2006 @ 11.06 uur

 14. Willem III moet natuurlijk Maurits zijn, Willem III had iets tegen de gebroeders De Witt.

  Reactie door Drob — maandag 23 oktober 2006 @ 11.28 uur

 15. @12 Drob

  Ik ben het geheel met je eens. Paleizen open stellen voot het publiek kan een gevaar zijn voor het interieur. Paleizen zijn voor het Volk doet mij denken aan het voormalige USSR. Dat het historisch museum in de hoofdstad van het land komt is prima, maar dan in een gebouw dat tegen een stootje kan gezien de historie.

  Reactie door Henk.H — maandag 23 oktober 2006 @ 11.33 uur

 16. Jan, hartstikke goed voorstel.
  Een stevig historisch gebouw, dat al heel wat heeft meegemaakt en overleefd.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 23 oktober 2006 @ 11.54 uur

 17. En . . . misschien wel het stevigste gebouw van heel Amsterdam, als stadhuis ontworpen en gebouwd, inbraak beveiligd.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 23 oktober 2006 @ 11.59 uur

 18. @Henk.H

  Het paleis op de Dam (eigenlijk stadhuis van Amsterdam) is extra kwetsbaar door het fantastisch mooie relief van de wereldbol op de vloer in de hal. Het is helaas al ernstig beschadigd door de hoge hakken van leeghoofdige dames die op de recepties van de koningin kwamen. Het vloerrelief wordt tegenwoordig beschermd, maar is daardoor een enorme hindernis voor een massaal toestromend publiek.

  Een gewetensvraag aan Jan Marijnissen:
  Is er bij Binnenhof 7 een gedenkteken voor Gerrit Kastein, die daar als een Jan van Schaffelaar uit het raam sprong? (met stoel en al waar hij aan vastgebonden zat). Niemand kent het verhaal van zijn arresatie en dood, alles wat op internet (incl. Wikipedia) staat is gedeeltelijk fout en onvolledig.

  Een van de belangrijkste verzetsmensen verdient toch zeker een gedenkteken op de plaats waar hij om het leven kwam.

  Reactie door Drob — maandag 23 oktober 2006 @ 12.00 uur

 19. Oei ! Ik weet het niet, het lijkt me ver-schrik-ke-lijk als ze dat prachtige paleis daarvoor moeten verbouwen om er geschikte tentoonstellingsruimtes van te maken. Toch geen gipsplaten wanden om van te huilen, he Jan ! Niet onze mooiste Paleis verkrachten ! Niet Doen !

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — maandag 23 oktober 2006 @ 12.05 uur

 20. Jan Peter Balkenende is echt zo slecht nog niet.
  Het heeft jaren geduurd voordat bijv. regering Kok wilde toegeven dat er sprake was van naief beleid aangaande de 8000 doden in Sebrenica. Eigenlijk heeft hij dat niet eens toegegeven, hij heeft zich er proberen uit te lullen.
  Kok’s heldendaad was zijn onderhandeling met de regering over het huwelijk en de status van Maxima en haar vader. Applaus. Wat zijn we blij.

  Balkenende is premier geweest in een ruwe tijd. Binnenlandse ethnische spanningen, economische achteruitgang, moorden op een politicus en filmmaker en een veranderend wereldtoneel.
  Ik vind dat hij het op een paar foutjes na best aardig heeft gedaan. Hij is niet hip. Maar dat hoeft een premier van mij ook niet te zijn. Hij is wel correct en verantwoordelijk en …… een goed mens

  Reactie door andre2 — maandag 23 oktober 2006 @ 13.31 uur

 21. Paleis mag van mij.
  Maar let op: het moet vooral een geschiedenis van het volk worden en wanneer er sprake is van leiders, stadhouders, adel, koningen, etc. etc. dan ook de negatieve rol van deze figuren duidelijk toelichten. Verder niet alleen aandacht voor economische en sociale geschiedenis maar graag evenveel aandacht voor de geologische, geografische, natuurlijke, cultuurhistorische en ecologische geschiedenis en vooral ook de onderlinge samenhangen! Dus wil ik graag zien hoe bijv. het Friesche stamboek vee werd gehouden, waar het was, wat het at en wat de rol was van dit dier in het dagelijkse bestaan en hoe ermee werd omgegaan, etc. Welke producten ervan gemaakt werden (welke kaas, ook voor melk? leer? etc.. En ja ook hoe het van invloed was op de economie. En wat er nu van geworden is, van dat traditionele systeem. En zo voor alle Nederlandse runderen en andere dieren die ons terzijde hebben gestaan en in welke landschappen ze voorkwamen en hoe die landschappen dor de boeren en hun dieren in stand werden gehouden en wat er nu van geworden is, etc. Dus ook dit soort geschiedenis.

  Reactie door L´écologiste — maandag 23 oktober 2006 @ 13.52 uur

 22. @Andre2

  Kok gaf tenminste de doden nog toe. Balkenende weigert in een brief aan mij om de verantwoordelijkheid van de regering te erkennen voor een moordpartij op 1000 a 2000 Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog. De doden zijn veroorzaakt door misdadige opdrachten van de Minister van Justitie aan de Inlichtingendiensten (voorloper van BVD / AIVD). Hij toont geen greintje belangstelling voor de nabestaanden en de overlevende slachtoffers van de martelprakrijken van het personeel van de Inlichtingendiensten. Dat noemen ze eerbeid voor het menselijk leven. Dta noemen ze Christelijk mededogen. Dat noemen ze ‘normen en waarden’.

  En dan kun je op 4 mei weer die huichelachtige toneelvoorstelling op de Dam zien. De partijen waar het CDA uit is voortgekomen hebben buitengewoon veel bloed aan de handen; bovendien is er sprake geweest van grootschalige corruptie. En dan noem jij Balkenende een goed mens? Bah …

  Reactie door Drob — maandag 23 oktober 2006 @ 13.54 uur

 23. Drob, wat ben je extreem boos.
  Je hebt me net overgehaald toch maar op Balkenende te stemmen. Ik hou niet zo van die linkse haat. Of wat voor haat dan ook.

  Reactie door andre2 — maandag 23 oktober 2006 @ 14.01 uur

 24. Goh Andre2,

  Ben je er zoeen: dol op bloedvergieten.

  Reactie door Drob — maandag 23 oktober 2006 @ 14.08 uur

 25. De enige reden dat Jan M. bij mij toch wat goodwill heeft, is niet zijn communistische en achterhaalde gedachtengoed, maar zijn tot nu toe correcte opstelling in het debat. Ik vind hem ietwat dommig en ongeschikt als leider, maar hij probeert wel meningen te respecteren, hoe vreemd ze ook zijn. Dat moet natuurlijk ook wel, want hij houdt er zelf ook wel wat vreemde opvattingen op na.

  Reactie door andre2 — maandag 23 oktober 2006 @ 14.09 uur

 26. Drob

  Je denkt in hokjes

  Reactie door andre2 — maandag 23 oktober 2006 @ 14.10 uur

 27. Vandaag schrijnt de zon, en we zijn in ons dorp bezig de dingen te bespreken voor de komende tijd.

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 23 oktober 2006 @ 14.13 uur

 28. Andre2,

  Balkenende is net als alle andere CDA-ers niet bereid echte discussie aan te gaan. Mensen van die partij houden het volk liever onwetend en praten graag over koetjes en kalfjes. ZO kunnen ze in de luwte blijven.
  Het gaat nl. niet om dat we samen een fijne tijd hebben. Het gaat erom dat de mensen met vermogen dat vermogen houden en niet hoeven delen met anderen, ook al hebben ze het van anderen op slimme, economische wijze “ontvreemd” (en daarmee meestal sociale en ecologische schade berokkent, maar daar gaat het niet om het gaat om de economie).
  Goed regeren betekent dat ze niet over je praten en dus dat het rustig is in het land en de elite verder kan graaien.
  Maar ik ben wel met je eens dat Rosenmuller niet te vertrouwen was en ook Kok niet.
  Maar hier zitten we op het forum van de SP en niet van de CDA, VVD, PvdA of GL.

  Reactie door L´écologiste — maandag 23 oktober 2006 @ 14.15 uur

 29. En ik blijf erbij.

  Balki is een best mens. Heeft wel wat foutjes gemaakt, dat klopt. Nobody’s perfect. Daarom stem ik dan ook toch maar niet op Balki, maar op…………..
  Maxime Verhagen !!!

  Reactie door andre2 — maandag 23 oktober 2006 @ 14.15 uur

 30. Goh, Andere

  Laat ik nu niet geloven dat jij anders gestemd zou hebben dan Balkenende.

  Reactie door alexander — maandag 23 oktober 2006 @ 14.22 uur

 31. Hahaa, zit wat in.
  Kijk, ik vind jullie Leider Jan eigenlijk ook best een toffe pik. Ik zou best wel ‘ns een biertje of iets met een hoger percentage met hem willen drinken. Lekker lallen en er wat op los filosoferen. Beetje Bob Marley luisteren en meezingen met de CheGuevara-song. Ook ik vind Cuba een heerlijk vakantieland. En ik hou ook van Formule 1. Dus ik denk dat we best een gezellig avondje kunnen vullen.
  Probleem is wel dat ik keihard voor mijn geld gewerkt heb, ziekelijk veel belasting betaal en heb betaald. Ik wil het laatste beetje gewoon voor mezelf houden. Het is van mij, niet van de staat. Klaar. Met JM aan de macht verdwijnt er gewoon veel kapitaal naar het buitenland en valt er aan het eind van het liedje gewoon minder te verdelen voor de armen. Een sociaal beleid gaat hand in hand met een krachtig economische beleid. JM benadrukt alleen het eerste. De geschiedenis heeft ons geleerd dat dat dus juist uitdraait op een mislukking, juist voor de armeren.

  Armeren kunnen zich optrekken aan rijkeren in een christen-democratisch beleid, liberaal ook en misschien nog wat tussenvormen. Communisme en het socialisme van de SP is naar mijn idee een beetje uit de tijd.

  Verder geloof ik wel in de oprechtheid van veel SP-Leden. Ik vind het alleen een beetje naief om tegen de rijkeren aan te schoppen. Ze zijn rijk, dus kunnen altijd uitwijken naar een ander land die hun geld graag ontvangt.
  We moeten de rijkeren juist stimuleren naar Nederland terug te komen. Ondernemers creeeren werk. Werk is geld. Waar geld is is geen armoe.
  En als je echt kansloos bent, geloof ik dat zelfs de meest rechtse partij uit Nederland je niet laat stikken. Extreem rechts daargelaten.

  Reactie door andre2 — maandag 23 oktober 2006 @ 15.08 uur

 32. 20 andre2

  Kok is dezelfde als balkenende.
  Dezelfde belangen en dezelfde beleid.
  Voort gekomen om te profiteren van de armen,ten behoeve van zichzelf.
  Kok is naar mijn mening dezelfde grote gluiperd die instemde met de zogenaamde terroristenaanval in afghanistan.

  21 L’écologiste
  Helemaal met je eens.
  Als ik aan de Dam moet denken,dan moet ik aan de romeinen denken.
  Wat daar de geschiedenis van is,en wat het katholieke geloof daarop ingespeeld is.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Paleis_op_de_Dam

  Reactie door sander — maandag 23 oktober 2006 @ 15.44 uur

 33. 19 Het Paleis is nauwelijks opengesteld voor publiek. De prachtige zaal met wereldbol en geografische aanduidingen, windrichting, o ook het beulenkijk balkonnejte, daarnaast weinig of geen ruimtes ter openbare betreding.
  Is het een beter idee om de ‘familie’ naar de Beurs van Berlage te verhuizen voor incidenteel onderdak, (Paleis schijnt niet gerievelijk gemoeg voor zichzelf en gasten te zijn) en zo af en toe zwaaien?
  Verbouwen we toch de Beurs van Berlage voor ze!Het historisch museum in het paleis, het paleis een openbare ruimte, opschoond en verschoond!

  Reactie door maria — maandag 23 oktober 2006 @ 16.37 uur

 34. leve de republiek!
  Weg met die argetijnse baarmachine.
  Maxima voor de minima zou ik zeggen .
  In plaats van weer een miljoen euro uitkering per jaar als ze er weer een kind uitperst.
  Ongelooflijk terwijl het volk armoede kent.

  Reactie door blue tomato — maandag 23 oktober 2006 @ 17.00 uur

 35. Drob en andre, ga pokemon spelen ofzo :D

  Reactie door Tim Engelbart — maandag 23 oktober 2006 @ 17.21 uur

 36. Effe ‘n ideetje. – De beurs van Berlage zou ook best als een goede lokatie voor het “huis der geschiedenis” gebruikt kunnen worden.
  M.i., nog beter geschikt dan dat gebouw op de Dam.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 23 oktober 2006 @ 17.59 uur

 37. Amita@36

  Wees welkom, weer een aanhanger voor mijn voorstel! (uitgebreid en gedeeltelijk uitgewerkt opgestuurd naar Jan, Maxime Verhagen e.a.)

  Reactie door Peter van der Klein — maandag 23 oktober 2006 @ 18.44 uur

 38. Blue tomato.

  Daar ben ik het dan toevallig wel mee eens.
  Jullie partij is de enige die zich uitspreekt tegen die huichelpraktijken van de Oranjes, Het Koninklijk Huigelhuis.
  Dat is namelijk echt maffia. En de Nederlandse koningin oefent wel degelijk macht uit op bais van geboorterecht.

  Jammer, dat jullie dat voor wat meer erkenning in Den Haag minder benadrukken.

  Want jullie zijn eigenlijk de enige partij die niet in het hol van Bea kruipen. Helaas doet mijn CDA dat wel. En dat vind ik echt een minpunt.

  Reactie door andre2 — maandag 23 oktober 2006 @ 20.03 uur

 39. @31 andre2

  Tegen rijkeren aanschoppen, bedoel je daarmee letterlijk of figuurlijk.
  Ook rijken zijn mensen die met respect benaderd moeten worden zoals armen die soms veel rijker van geest zijn.
  Het probleem zit daar waar de macht zich concentreerd. Wij lopen tenhoop voor de zogenaamde democratie maar vergeten de medemens. Wanneer de maatschappij uit balans raakt dan dient er ingegrepen te worden daar is de tijd nu rijp voor. Ik hoop danook dat de SP na de verkiezingen zich met luidere stem zullen inzetten want de strijd moet nog beginnen voordat een ieder een ander naar de strot vliegt.

  Reactie door Henk.H — maandag 23 oktober 2006 @ 20.57 uur

 40. Oh ja… Nederland bestaat natuurlijk alleen uit Amsterdam. Dat is ook zo. (zucht)

  Reactie door Gloria — dinsdag 24 oktober 2006 @ 1.58 uur

 41. Gloria, ik ben blij dat jij dat ook aankaart alles is Amsterdam, waar komt Jan het eerst met soep? waar vond het verkiezingscongres plaats?

  De linkse parijen zijn daar helemaal goed in , alsof nederland bestaat uit Amsterdam.

  Tot overmaat van ramp was het zondag in de kuip ook Amsterdam. (grapje) maar het deed wel pijn.

  Reactie door carla — dinsdag 24 oktober 2006 @ 12.15 uur

 42. @ Maria (7):

  Hartelijk dank, Maria!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 25 oktober 2006 @ 16.45 uur

 43. Het “paleis” op de Dam is als stadhuis gebouwd. Het is dus oorspronkelijk een huis van/voor het volk, en het verdient dat weer te worden.
  Lodewijk Bonaparte, broer van Napoleon, heeft als koning van Holland (1806-1810) hiervan een koninklijk paleis gemaakt.

  Zo’n monumentaal gebouw is juist wél geschikt als museum. Denk maar aan het Rijksmuseum, of de Nieuwe Kerk (ook op de Dam): in de grote ruimten kunnen kleinere gemaakt worden, die telkens naar behoefte kunnen worden veranderd en aangepast. Zo kan de geschiedenis van Nederland flexibel, op verschillende wijzen worden behandeld en gepresenteerd, en kunnen speciale tentoonstellingen worden ingericht (b.v. over de kunstgeschiedenis).

  Doen dus!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 25 oktober 2006 @ 23.17 uur

 44. ik schrijf over gerrit kastein en kom graag in contact met de persoon die over kastein een opmerking maakt

  Reactie door hugo wapperom — donderdag 20 september 2007 @ 10.49 uur