Doorrekening CPB voor de SP: Haalbaar en betaalbaar

Volgens de doorrekening van het SP-verkiezingsprogramma door het Centraal Plan Bureau (CPB) leidt uitvoering ervan tot een fors begrotingsoverschot, daalt de werkloosheid, stijgt de economische groei en neemt de koopkracht van mensen op het minimum met tien procent toe. Ook de middeninkomens profiteren van uitvoering van het SP-programma.

Ook op de middellange en lange termijn zijn de effecten van het SP-programma gunstig. De economische groei met 2 procent per jaar op peil waarbij positieve effecten van de fors hogere onderwijsuitgaven nog niet zijn meegenomen. Het begrotingsoverschot bedraagt volgens het CPB 0,7 % van het Bruto Binnenlands Product (BBP) in 2011, terwijl het structurele begrotingsoverschot 0,3% BBP bedraagt.

De maatregelen van het SP-programma leiden volgens het CPB op de hele lange termijn tot kleinere kosten als gevolg van de vergrijzing.

Mensen op het sociaal minimum gaan er gemiddeld ongeveer 10 procent op vooruit. Werkenden met een laag inkomen gaan er zo’n 13 procent op vooruit. Ook de middeninkomens gaan er duidelijk op vooruit in vergelijking met voortzetting van het huidige kabinetsbeleid. Alleen de hoogste inkomens zien hun inkomen de komende jaren minder stijgen of gaan er iets op achteruit.

(Persbericht SP)

Vandaag presenteert het CPB officieel hun onderzoeksresultaten en zullen Ewout Irrgang en ik een reactie geven op de uitkomsten. In tegenstelling tot de drie grote partijen hoeven wij ons programma niet aan te passen. De grote partijen hebben zich allemaal rijk gerekend met geld dat er niet was.

Misschien moeten we de titel van ons programma aanpassen: Een beter Nederland, met geld dat er wèl is!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 26 oktober 2006 :: 10.44 uur

181 Comments

181 reacties

 1. En nu maar dichten die kloof!

  Reactie door e.krul — donderdag 26 oktober 2006 @ 10.59 uur

 2. Op de SP kun je rekenen.

  Reactie door Jan-Willem — donderdag 26 oktober 2006 @ 11.01 uur

 3. YES YES YES,

  Jongens dit is scoren voor open doel. Nu nog aandacht van het journaal en andere nieuwsprogramma’s en kranten.
  Gisteren en vanochtend hoor je alleen dat de drie grote partijen hun programma niet goed doorgerekend hebben.Maar niets over andere partijen.
  NU SCOREN GOALLLLLLLL!!
  SP betrouwbaar. Bij ons is uw gulden een euro waard. Een beter Nederland met geld dat er is en blijft.
  Die 3,5 miljard van de woningcorporaties, geld dat ons huurders toekomt. Afblijven met jullie VVD, CDA en PvdA tengels. Onbetrouwbare schuivers.
  Toch hoor ik maar weinig. Wanneer de SP 3,5 miljard bij de woningeigenaren zou weg proberen te halen zou het land op zijn kop staan.
  En die zogenaamde liberalisering meteen na 22 november ongedaan maken. Wat een dievenbende zeg.
  Stop de uitverkoop van het publieke domein! Hou Nederland sociaal. Stop nu eens de zakkenvullers, de graaiers, de managers, het nepotisme van de Bilderberg kliek, de 100 van Martens etc.. En laat ze terugbetalen wat ze van ons hebben gestolen.
  Sorry maar dit moest ik even kwijt.

  Reactie door L´écologiste — donderdag 26 oktober 2006 @ 11.04 uur

 4. Zijn ze wéér met z’n allen door de mand gevallen! Maar wanneer wordt de rest van (stemgerechtigd) NL nou ‘ns een keer wakker????

  Reactie door Renée — donderdag 26 oktober 2006 @ 11.05 uur

 5. Dit soort berekeningen geven een aardige indicatie, maar zijn natuurlijk niet waterdicht.

  Wat met de berekeningen en narekeningen door het CPB wel aan het licht wordt gebracht, is dat de grote partijen gewoon ordinaire propaganda en kiezersbedrog plegen. En natuurlijk heeft de NOS veel aandacht aan de ‘prachtige’ plannen van de grote partijen gewijd. Geen enkele journalist had blijbaar de minimale geestelijke capaciteiten om de onzin dor te prikken of zelfs maar een deskundige te vinden die het kon doorprikken. En daar was echt niet zoveel voor nodig.

  Miljarden bezuigen op overhead in de zorg, terwijl juist maatregelen zij genomen om de hoeveelheid management drastisch op te voeren via nieuwe commerciele ziektekostenverzekering. Miljarden bezuinigen op ambtenaren, alsof je zonder ambtenaren kunt. Laat me niet lachen, wat een grote onzin.

  Reactie door Drob — donderdag 26 oktober 2006 @ 11.16 uur

 6. Goed gedaan SP en nu daar flink ruchtbaarheid aan geven. Ik zou het wel op een poster voor mijn raam willen hangen. Dit arogante kabinet… pfff…die gaan alleen nog meer geld weghalen waar het echt niet meer kan om het tekort te dichten. En nu maar hopen dat hoogmoed echt voor de val komt.

  Reactie door Lenne Valkenburg — donderdag 26 oktober 2006 @ 11.23 uur

 7. Helemaal goed gedaan en …..ruchtbaarheid aangeven!!

  Reactie door maria — donderdag 26 oktober 2006 @ 11.30 uur

 8. Eat your heart out JP en Wouter! (If you have one…)

  Reactie door Herman — donderdag 26 oktober 2006 @ 11.37 uur

 9. CDA wil helmaal niet meer geld uitgeven aan zorg!

  http://eleonorakrul.web-log.nl/

  Reactie door e.krul — donderdag 26 oktober 2006 @ 11.42 uur

 10. Mooie cijfers! Ik had eigenlijk ook niet anders verwacht. Hier hebben we wat aan!

  Reactie door Pierre — donderdag 26 oktober 2006 @ 11.49 uur

 11. Geweldig dit rapport van het CPB, ik ben benieuwd hoe de diverse tegenstanders van de SP op dit weblog reageren, of zullen ze dit keer massaal wegblijven.

  Reactie door leen — donderdag 26 oktober 2006 @ 11.52 uur

 12. Nu maar hopen dat jullie de kans krijgen die programma in de praktijk te brengen. Ben benieuwd hoe JP, VVD en Wouter Bos hierop reageren.

  Reactie door Mike's Webs — donderdag 26 oktober 2006 @ 11.57 uur

 13. @3 L’écologiste

  Eventjes diep adem halen, en “say it again, again, again!

  Reactie door Henk.H — donderdag 26 oktober 2006 @ 12.01 uur

 14. Een probleem wat ik regelmatig tegenkom, zijn de vreemde ideëen die er bestaan over de SP en socialisme.
  De anti-communisme propaganda, vanuit het neo-liberale front, heeft ook veel onbegrip veroorzaakt. Zo is er er een veel voorkomende angst voor alles wat “rood” is.
  Ik heb zelfs mensen kruistekens zien maken en vol angst terugdeinzen wanneer we aan het folderen waren voor de SP.

  Daarom, laten we ons ook bezinnen op meer en betere informatie, over wat ons socialisme betekend in deze tijd – en in ons land.
  Dat alleen een socialer beleid voor een meer “menselijke” samenleving, voor iedereen, kan zorgen.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — donderdag 26 oktober 2006 @ 12.01 uur

 15. SP programma is natuurlijk slecht voor op de lange termijn. Voor de lange termijn kan je het beste VVD stemmen. Dat ga ik dan ook doen.

  Reactie door Thatcher — donderdag 26 oktober 2006 @ 12.03 uur

 16. Jan wat ontbreekt volgens het ‘nieuws’voor wat het waard is is er weinig hoop voor 65 plussers bij alle partijen dus ook de SP, had daar van de SP toch wel iets meer van verwacht daar veel mensen met geen of een heel klein pensioen het heel erg zwaar hebben gekregen de afgelopen jaren met alle opelkaar ingrijpende maatregelen. Zou een deel van het overschot daar niet voor gebruikt kunnen worden of heeft de journalistiek het mis?
  Ewout gefeliciteerd met je eerste begroting. Zo zie je nieuw en jong bloed kan prima presteren.

  Reactie door Henny — donderdag 26 oktober 2006 @ 12.05 uur

 17. Mooi resultaat SP.

  Als dit ogen nog niet opent dan moet stemgerechtigd Nederland toch wel erg blind zijn.
  Van harte!!!!

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 26 oktober 2006 @ 12.06 uur

 18. @ 14 Thatcher,

  Ook ik ga even kort door de bocht, maar in feite zit het zo:
  Alleen de VVD-ers en andere economische kapitalisten denken op de korte termijn.
  Resultaat: sociaal en ecologisch kapitaal uitgeput en grote misère bij miljarden mensen en een klein clubje van ‘wise guys’ dat leeft in weelde (met JSF’s, landhuizen, Bentley’s, zwembaden, spekjes enzo).

  Reactie door L´écologiste — donderdag 26 oktober 2006 @ 12.10 uur

 19. En nu beginnen Balkenende en zijn vriendjes al te klagen dat het CBP niet kan rekenen -
  het is toch niet te geloven?
  God wat krijg ik genoeg van dit zooitje.

  Reactie door Marjolein — donderdag 26 oktober 2006 @ 12.22 uur

 20. @15 Henny

  Eens. Hopelijk kan de SP er iets mee, kan er nog aan gesleuteld worden omwille van een beter Nederland voor deze 65+ ers.

  Reactie door maria — donderdag 26 oktober 2006 @ 12.38 uur

 21. Dat niemand eens naast elkaar heeft gezet, dat de huurliberalisatie er door moest worden gejast met als argument dat de corporaties dan meer zouden gaan bouwen, en dat de VVD met de andere hand al het geld voor de belastingverlaging daar weg wil halen.Wat een omweg, gewoon in dat partijprogramma zetten we laten alle huurders de belastingverlaging van 3 % voor de rijken betalen.

  Reactie door H. Molen — donderdag 26 oktober 2006 @ 12.47 uur

 22. Wat een TOP-PARTIJ….STEM JAN STEM SP !!!

  Reactie door eric — donderdag 26 oktober 2006 @ 12.50 uur

 23. @ 18 MArjolein,

  Dit is niet de eerste keer. Henk Don directeur CPB en als onafhankelijk bekend staand, is destijds opgestapt.
  Het hele geschuif van de rijksoverheid met geld van huurders deugt niet.
  Kijk even bij Elseviers (toch niet het meest links..)
  http://www.elsevier.nl/login/login_preview_e.asp?strretpath=http%3A%2F%2Fwww%2Eelsevier%2Enl%2Fmagazine%2Fartikel%2Easp%3Fartnr%3D116069%26jaargang%3D62%26week%3D38

  En dan te bedenken dat ze 11,5 miljard in de begroting missen om de eigenaren van koopwoningen te matsen. Walgelijk om dit te lezen als je huurder bent en niet hebt kunnen profiteren van de 100.000 euro opgewaarde woningen, ook niet meer kunt instappen omdat een gem. koopwoning mede daardoor meer dan een half miljoen oude guldens bedraagt en je noodgedwongen in je huurhuis moet blijven zitten in een buurt die steeds meer verpaupert en dan Dekker, Winsemius die de huurmarkt willen liberaliseren (eufemisme voor het nepotistisch manipuleren van de huurmarkt door niet te bouwen en grond gigantisch duur te maken: 5 euro per m2 landbouwgrond; 500 euro per m2 bouwprojectontwikkelaarsgrond) en dan ook nog, waar halen ze het godvergeten lef vandaan, dan ook nog 3,5 miljard uit de woningbouwcorporaties weghalen.
  En dan JSF 14 miljard er doorheen jassen.
  Graaiers, volkverlakkers.

  Reactie door L´écologiste — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.00 uur

 24. Dat is heel wat anders dan wat die andere drie er van gebakken hebben.
  En zich nu in allerlei kronkels wringen om te doen of het niet zo is.
  Hier is een programma dat klinkt als een klok.
  Ik ben trots op die jongens en meisjes die dit voor elkaar gekregen hebben!
  En trots ben ik met recht!
  Overal kan ik met gepaste ijdelheid verkondigen dat wij de anderen verslaan!

  Kom aan makkers (wat is het vrouwelijke van makkers?) er tegen aan en we zullen winnen!

  Aan uitroeptekens te weinig.

  Om met Jan te spreken:

  Wordt het nog harder en liberaler?
  Of maken we Nederland nu echt beter, menselijker en Socialer?

  Komaan er tegenaan!

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.00 uur

 25. Ik vind dit reden tot een feestje en een pluim voor de S.P.; in tegenstelling tot de luchtfietserij en verkiezingspropaganda; van deze coalitie en de PvdA.

  Hoe zal de media dit oppakken??

  Quote:
  “De grote partijen hebben zich allemaal rijk gerekend met geld dat er niet was”.

  Correctie:
  Die partijen rekenden zich alvast rijk, met het geld wat ze na de verkiezingen weer van de burgers willen jatten!! Rutte zei het eigenlijk zelf ook al in een verdekte term.

  Reactie door ReneR — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.01 uur

 26. @ 19 H. Molen,

  Schandalig ja!
  Heb dit ook gememoreerd op een weblogje dat ik enige tijd terug had opgezet. Maar heb er verder helaas geen tijd voor, zie
  http://partijvdhuurders.blogspot.com/

  Reactie door L´écologiste — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.05 uur

 27. #18 Marjolein

  Ja inderdaad; maar als ik bijvoorbeeld Balkenende hoor; dan zijn de berekeningen van het CDA gebaseert op de aanname, dat er geld komt door de reorganisatie van het zorgstelsel en het invoeren van meer concurrentie daar; plus het terugbrengen van de burocratie. Allemaal dikke nonsens.

  En dat moet ik zo kotsen van die man; als ik hem zo zie lachen en juichen op zijn partijcongres met al die klappende CDA-schapen…ik zou er bijna een handgranaat tussen willen gooien, zo erg walg ik van die schijnvertoning. Zo erg vlak voor de verkiezing op je lazer krijgen van het CPB en dan alle critiek breedgrijnzend naast je neer leggen. De man van normen en waarden die er niet zijn bij het CDA.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.08 uur

 28. Goed gedaan mannen! Vette complimenten voor Ewout !!!

  Eerst was de stemwijzer ineens niet goed want die gaf het merendeel SP-advies en nu klopt er van de berekeningen van het CPB ook niets meer. Zielige vertoning van CDA, PvdA en de VVD. Zo´n goeie boekhouder is die Zalm dus echt niet.

  Maar wat ze weigeren te controleren zijn de stemcomputers. Ze kijken me ook veel te zelfbewust, ze zijn iets van plan……

  Reactie door Irma — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.13 uur

 29. @ Ouwe Dirk (24):

  Vrouwelijke makkers zijn ook makkers. Is dat niet makkelijk? :)

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.16 uur

 30. @27 Rene.,

  Moet tegenwoordig vaak denken aan het feit dat jpb vrijwel direkt op een postzegel kwam., wat een waanzin, net als nu met die T-shirten.

  Reactie door Gerrit — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.19 uur

 31. ATTENTE:

  Ga NU (13.20) naar RTLZ om Jan Marijnissen te zien en te horen in Lijsttrekkersdebat.

  Reactie door Gloria — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.19 uur

 32. @30 Gerrit
  De t-shirts met Balkenende waar:

  VOC YOU !!!

  onder staat zijn weer wel geinig.

  Reactie door Irma — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.19 uur

 33. In de komende lijsttrekkerdebatten zou ik naast alle andere miskleunen vooral ook dit kiezersbedrog voor de voeten van de incompetente ‘volksvertegenwoordigers’ gooien.

  Ze kunnen niet rekenen en roepen maar wat.
  Voor de klas zetten ?

  Reactie door hendrik dieks — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.22 uur

 34. Hiep hiep hoera voor de SP!

  Moge dit nieuws volop in de media komen.

  Reactie door Jan — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.24 uur

 35. @ Thatcher (15):

  Kassian! Je bent kennelijk zo gehersenspoeld dat je niet meer anders kan dan een dogmatische bezweringsformule herhalen. Met de werkelijkheid heeft dat niets van doen, natuurlijk.
  Je lijkt Balkenende wel: “Ik heb altijd gelijk! Het CPB kan er dus niets van…..”
  Triest eigenlijk…..

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.26 uur

 36. ik ben nogal eens kritisch t.o.v. de partij maar dit maakt bijna alles weer goed.Hoe krijgen we dat nu in het nieuws? De media zullen er niet blij mee zijn, dus die gaan het doodzwijgen. Kunnen we een krantje uitgeven of zoiets, of flyers verspreiden in de treinen en parkeergarages?

  Reactie door Aad Sweep — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.28 uur

 37. Vergeet het maar Jan @32. In het radiojournaal van 1300 uur werd melding gemaakt van bijna alle partijen die hun plannen hadden laten doorberekenen, zelfs D66. Er werd één partij met nadruk niet genoemd, namelijk de SP. Dus voorlopig gaat de “kunst van het weglaten” gewoon door.

  Reactie door Gandalf — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.30 uur

 38. Allemaal uiteraard erg positief, ook al verwerpen andere partijen momenteel het CPB. Waar ik echter ook erg benieuwd naar ben, is wat meneer Marijnissen nu van plan is?

  Immers, als ik het goed heb begrepen, heeft de heer Bos aangegeven een samenwerking met de SP niet aan te willen gaan. Zoals de SP er momenteel voorstaat, zou een dergelijke samenwerking zelfs wellicht een nieuw kabinet kunnen betekenen?

  Wat zijn dus de volgende stappen van de SP aan de hand van de laatste peilingen?

  Reactie door Erik — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.33 uur

 39. @ 28 Irma,

  Daar ben ik ook bang voor. Als ze al zo onbeschoft zijn om vele miljarden bij de huurders te ontvreemden om zo de erfopvolging van rijken extra goedkoop te maken; als ze al zo onbeschoft zijn om een JSF-project dat inmiddels vele vele miljarden euros duurder is geworden er doorheen te jassen terwijl het een rompkabinet is dan is het niet zo raar dat je gaat twijfelen aan hun oprechtheid wat betreft de stemcomputers.
  En dan tweedracht zaaien tussen kopers en huurders. Omdat de hypotheekrente afgetrokken mag worden van het inkomen, valt de opbrengst voor de staat uit de inkomstenbelasting dit jaar 11,75 miljard euro lager uit.
  Maar je gooit alle kritiek naast je neer want het geheime wapen wordt toch ingezet, het geheime wapen van de stemcomputer?
  Klinkt logisch.

  Reactie door L´écologiste — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.34 uur

 40. ReneR @27 Dan moet je het AD van vandaag eens zien. Lijkt wel een CDA pamflet.

  Reactie door Gandalf — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.35 uur

 41. @36 Gandalf,

  Je kunt het natuurlijk ook zo zien:

  Prima dat de SP niet in dit rijtje wordt genoemd. Ze spiegelen de boel immers niet mooier voor als dat het in werkelijk is.

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.36 uur

 42. Dit moet toch het begin zijn van een beter en eerlijker NEDERLAND.
  De leugen heeft vier jaar geregeerd en dat wordt nu keer op keer bevestigd.
  Eerlijk duurt het langst!!!
  Tijd voor fatsoen…tijd voor de S.P.

  Reactie door fransiscus — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.37 uur

 43. @ 31 Gloria,
  Net gemist!

  Reactie door L´écologiste — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.38 uur

 44. @36 Gandalf
  En wederom zijn ze op rtl-z wél genoemd!!!

  Reactie door Irma — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.41 uur

 45. Is het hier dan nog niemand opgevallen? De hele ochtend op Radio 1, worden alle partijen genoemd, BEHALVE DE SP!!

  Ook op de journaals wordt niets gezegd over de SP. Nog steeds wordt gebrald over D66 en Groen Links.

  ER IS ECHT SPRAKE VAN EEN BOYCOT.

  Reactie door Gloria — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.41 uur

 46. @38

  Ja, het RTLZ nieuws lijkt tot nu toe het meest objectief.
  Het NOS journaal is CORRUPT gebleken en staat in DIENST VAN DE MACHTSHEBBERS.

  Alleen het volk kan dit land nog veranderen.

  Reactie door Gloria — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.45 uur

 47. @ 40,

  Ik kijk nooit rtlz maar door Gloria keek ik nu dus wel. OK SP wordt genoemd, maar juist niet wat genoemd had moeten worden, namelijk dat de grote partijen zich allemaal rijk hebben gerekend met geld dat er niet was en dat de cijfers van de SP wèl betrouwbaar waren.
  Weer de kunst van het weglaten. Ook bij RTL-Z

  Reactie door L´écologiste — donderdag 26 oktober 2006 @ 13.47 uur

 48. En heeft het CPB ook uitgerekent wat de gevolgen zijn van de beoogde bezuinigingen van de SP op bijv het wegennet van Nederland?
  De nu beoogde besparing van de SP komt dan terug in een rekening die waarschijnlijk 10 x zo duur zal zijn als nu.

  Dacht het dus niet, dus ook de SP rekent zich rijk met geld dat nu bespaard wordt door minder wegen aan te leggen.
  Gevolg is waarschijnlijk wel een verkeersinfarct in nederland waardoor die mooie cijfers van de SP als sneeuw voor de zon zullen smelten.

  Net zoals de SP wil besparen door niet mee te doen aan de JSF, prima maar de F16 zal puur door veroudering (niet technologisch maar mechanisch) op den duur toch echt door een ander toestel vervangen moeten worden, en dat gaat hoe dan ook geld kosten (ook geen rekening mee gehouden door de SP).

  De SP rekent zich dus rijk met geld dat op den duur echt wel uitgegeven moet worden aan die dingen waarop ze nu denken te besparen.

  Dat noemen ze volgens mij gaten vullen door ergens anders gaten te laten vallen.

  De SP doet dus helemaal niet aan besparen, die laat de rekening gewoon open staan voor een ander, het “na mij komt de zondvloed idee” dus

  mvg
  Karel.

  P.S. een rooskleurig verkiezingsprogramma schrijven is niet moeilijk, de hele waarheid vertellen wel.

  Reactie door Karel — donderdag 26 oktober 2006 @ 14.00 uur

 49. + 37 @ 28 Irma

  Om de woorden van Pool te gebruiken “Kijk eens bij het item “Dank zij de LPF” en lees eens reactie @ 102 dan weet je hoe het er voor staat met de stemcomputers.
  Schrik niet”.
  En als je daar toch bent zou je @ 103 van sander ook even moeten lezen.
  Dat ziet er ongeveer uit als een ‘geheim’ programma van VVD, CDA, (PvdA?) om ons verder uit te buiten. Er zit altijd weer ruimte, altijd zit er nog wat vlees en vet op de benen. In de gedachte van:
  Als je kippen slacht moet je ze daarna plukken. Weet je wat? We gaan gewoon kippen zonder veren produceren.

  Reactie door L´écologiste — donderdag 26 oktober 2006 @ 14.01 uur

 50. @ Karel 40

  Karel weet het beter dan het CPB.
  Met Thatcher ea. weer een idioot, die uit zijn nek loopt te lullen in onze tijd.

  Reactie door hendrik dieks — donderdag 26 oktober 2006 @ 14.14 uur

 51. Bericht:
  CPB rekent programmas door

  Het Centraal Planbureau presenteert donderdag de resultaten van de doorrekening van de verkiezingsprogrammas. De programma?s van CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, SP, D66, ChristenUnie en SGP leiden allemaal tot meer koopkracht.
  Einde bericht.

  Maar… de drie grote partijen doen het met geld dat er niet is! Ja zó kan iedereen het.
  Meer koopkracht financieren met tekorten elders.

  Reactie door William — donderdag 26 oktober 2006 @ 14.30 uur

 52. @29 L’ecologiste

  Maar ik zat hier even over na te denken. Stel dat de uitslag WEER gemanipuleerd wordt. Dan gaat er toch steeds meer onrust groeien onder het volk? Een meerderheid zou zich dan door een minderheid laten koeioneren. Daar heeft het in de afgelopen jaren al op geleken. Stel dat dit kabinet lustig verder gaat? Dan krijgen we toch een opstand? Dit gaat niet goed komen. Toch?

  Reactie door Gloria — donderdag 26 oktober 2006 @ 14.31 uur

 53. In mijn speurtocht op de website’s van CDA, VVD, PvdA zie ik dat ook deze steun vinden in de doorberekeningen van het CPB.

  Allemaal zijn ze positief ???

  Hoe kan dit ?

  Reactie door Jan met de Pet — donderdag 26 oktober 2006 @ 14.34 uur

 54. STEM JAN BETER !

  Reactie door Jan met de Pet — donderdag 26 oktober 2006 @ 14.39 uur

 55. Zijn dit allemaal GOEDE VOORTEKENS? NU maar hopen dat de mensen, die de peiling gunstig laten uitpakken straks ook de ECHTE SP-stemmer blijkt te zijn.

  Goede berichten, zoals weblog CPB-cijfers, opgeteld bij het sterke optreden in het ELFDE UUR en de warme bijdrge vanuit Italie.

  Jan, ga zo door, samen met alle mensen om je heen ….. hartverwarmend .

  Reactie door Bernd Zwart — donderdag 26 oktober 2006 @ 14.50 uur

 56. Nog wat ijzers in het vuur hebben staan is
  vast de tactiek van de SP en heb je verstand
  van je vak, smeed je het ijzer als het heet
  is. Ongetwijfeld valt er nog wel wat te
  ‘ventileren’ in de diverse wandelgangen van
  de media, en op een gegeven moment lopen de
  diverse zaken de spuigaten uit en horen we
  een zielig verhaal, dat niet elke excellen-
  tie het getroffen heeft met ‘zijn/haar men-
  sen’. We wachten het rustig af en e.e.a.
  zal heel rustig voor elkaar komen op de 22ste november, dan is de legpuzzle van
  NU SP compleet te maken. Dan heeft mogelijk
  de Kamer een jaar lang ten onrechte de zake-
  lijke ‘geheimhoudingsplicht’ doorgevoerd,
  tégen béter wéten in, maar we weten het wel,
  al is de waarheid nog zo snel de leugen ach-
  terhaalt die wel.

  Vandaar dat er nog niets werd geregeld voor
  ‘klokkenluiders’….komt de div. departe-
  menten en hun leiders/sters niet zo gelegen
  en is buitengewoon verontrustend voor ook
  het moreel van de troep, en de troepen die
  de kastanjes nu uit het vuur mogen halen!

  De regie moet dus broodnodig in handen van
  een team dat elkaar volledig kan vertrouwen,
  mooie woorden zijn niet genoeg, en kreten
  als ‘heb vertrouwen in elkaar’ kunnen niet
  langer als gebleken is dat sommigen op be-
  leidsnivo nog niet eens in kunnen staan voor
  de éigen betrouwbaarheid, een wezenlijk in-
  teger zijn ten bate van mens en samenleving.

  Slechts bij de inschakeling van een Enquête
  commissie, en plein publique, zal de onderste steen boven komen en kunnen mensen
  niet langer vrijuit gaan of denken te ver-
  trekken op de 22ste met stille trom!

  Uitgesloten en mogelijk wordt de zaak Pim
  dan ook nog eens heropend, niet vanwege de
  dáder, maar vanwege de gevoerde motivatie,
  die nog altijd twijfels bij mij oproept en
  ook vele anderen ! Al bijna 5 jaar lang is
  er een gevoel dat e.e.a. niet klopt en wat ik al 2 jaar terug zei : wie chanteert wie
  binnen die 2e Kamer…en een bevredigend ant
  woord heb ik tot op vandaag nog niet gehad,
  maar wellicht wordt er binnenkort helderheid
  verschaft, nadat alle ‘doorrekeningen’ heb-
  ben plaatsgevonden.

  De SP krijgt nog tijd genoeg om haar bereke-
  ningen nog meer openbaar te kunnen maken, daar heb ik alle vertrouwen in met heel veel
  mensen die geen kans zien hier te reageren
  maar wél lezen en beamen, ook per SP stem,
  zeer binnenkort!

  Reactie door Madelief — donderdag 26 oktober 2006 @ 14.52 uur

 57. 21.H. Molen

  Dat is nu geheel duidelijk maar hopen dat de heren journalisten daar ook eens op die duidelijke manier over praten mar gezien de uitingen van vandaag heb ik daar een hard hoofd in.
  Wat je nu al bij het journaille hoort is dat cijfers de luisteraars en kijkers niet zullen interesseren en ze het daarom er maar niet teveel over zullen hebben.De arrogantie en manipulatie ten top.

  Trekken ze die conclusie zomaar vanuit hun eigen kijk op de kiezer of is dat hetgeen ze zelf willen? De ene kijker zal denken dat het de ander niet interesseert maar in feite interesseert het de journalisten niet omdat het ze niet uitkomt.
  Dit stoelt dus nergens anders op dan op hun eigen onwil objectieve berichtgeving te doen indien dat hun voorkeur zou kunnen benadelen.
  Met cijfers kunnen ze niet marchanderen.
  Het komt henzélf niet uit die cijfers.
  Zij bedrijven hiermee hun eigen politieke spelletjes en bevestigen nogmaals de subjectiviteit van de journalistiek.

  Ik weet niet of het de NOS nog interesseert maar vanmorgen vroeg stond er op CNN en bij BBC al het bericht dat ongeveer 60 burgers in het zuiden van Afghanistan gedood zijn door de Nato.
  RTL heeft het bericht inmiddels ook op teletekst gezet het NOS zwijgt waarom?

  Reactie door Henny — donderdag 26 oktober 2006 @ 15.00 uur

 58. Net ook bekend geworden dat doorrekenen van partij programma’s door het CPB een volkomen wassen neus is. En dat alle partijen er maar op los manipuleren.

  Reactie door Klaas — donderdag 26 oktober 2006 @ 15.13 uur

 59. @ 52 Gloria,

  Wanneer de media blijven manipuleren zoals nu zal ‘het volk’ niet in opstand komen vrees ik. ‘Het volk’ zit in zichzelf kan niet goed contempleren op het schamele wat hen wordt aangereikt door de media, de desinformatiemaatschappij en kan niet anders dan zich een beetje vermaken met tv-spelletjes, voetbal, en ander ‘eenvoudig’ amusement dat van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat over de vele kanalen regeert.

  @ 56 MAdelief,

  Klokkenluiders zijn nog steeds vogelvrij. Hirsch Bah!lin beging een doodzonde maar ach deze gladde zalvende CDA-er mag aanblijven en er zal naar zijn zeggen onderzoek plaatsvinden binnen het departement. Ik ken dat soort onderzoeken helaas van dichtbij; altijd gemanipuleer never onafhankelijk! Allemaal mooi afgeschermd binnen het ambtelijke hierarchische wereldje. Want er zijn wel goede ambtenaren met hart op juiste plaat maar die worden zoveel mogelijk door een netwerk van strategische managers van de hete brei afgehouden, ze mogen ergens waar ze weinig kwaad kunnen een projectje doen. Vaak krijgen ze lullig werk en omdat ze vervolgens niet meer goed functioneren krijgen ze ontslag of worden spookambtenaren. Er wordt geselecteerd op ambtenaren die bekwaam zijn in het uittvoeren van opdrachten zonder vragen te stellen. Op deze wijze is men met een “witwaspraktijk” bezig om dissidente, kritische “zwarte schapen” eruit te werken en te vervangen door witte voetjes halende witteboordencriminaliteit gedogende brave ambtenaartjes.

  Reactie door L´écologiste — donderdag 26 oktober 2006 @ 15.16 uur

 60. @ 48 Karel.

  De druiven zijn kennelijk een beetje zuur nu de plannen van de SP het (zelfs) in de CPB berekeningen beter doen dan die van de concurrentie.

  Niet elk programmapunt is te vertalen in maatregelen waarvan de effecten met behulp van het CPB zijn te voorspellen. Dat is altijd zo geweest en zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven. De werkelijkheid is nu eenmaal weerbarstigers dan de rekenmodellen van het CPB. Maar om serieus genomen te worden door het politieke establishment en in de media moeten de economische effecten van je verkiezingsprogramma, na tot op tien cijfers achter de komma te zijn doorberekend, een stempel van goedkeuring door het CPB krijgen. Zo moet het spel nu eenmaal gespeeld worden in Nederland, maar het is niet de SP die die spelregels heeft bedacht.

  Je kan op je klompen nagaan dat als de modelberekeningen hadden laten zien dat het SP-programma slecht scoorde op zaken als overheidsbegroting, inflatie, groei, werkgelegenheid e.d. de oppositie dan geen gelegenheid voorbij zou laren gaan om de kiezer daar op te wijzen. Nu dat niet zo is, integendeel, deugen opeens de modelberekeningen niet meer. Want ze zijn onvolledig. So what, dat is mooit anders geweest. Op de parameters die WEL te berekenen en vergelijken zijn scoort het programma van de SP goed. En daar gaat het om.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 26 oktober 2006 @ 15.19 uur

 61. Wat je er niet bij vertelt is dat de rekening van deze Sinterklaasbegroting wordt neergelegd bij de bedrijven die daardoor niet meer zullen investeren in werkgelegenheid en hun heil zullen zoeken in de nieuwe Eurolanden. Kort en goed,een fopspeen dit program,slechts nivellering,het oude verhaal..

  Reactie door rekel — donderdag 26 oktober 2006 @ 15.20 uur

 62. 58 = @ Karel EN Klaas

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 26 oktober 2006 @ 15.22 uur

 63. Hoera,
  Ik hoor bij een partij die wel kan rekenen!
  Maar hoe laten wij dat de mensen weten?
  We worden geboycot door NOS,en net bij RTL
  waren de heertjes van VVD en CDA al druk bezig, de naar buiten gekomen informatie van
  het CPB zo uit te leggen dat het weer in hun voordeel is.
  Hopelijk is Nederland wakker,en kiezen de
  mensen met hun verstand en laat men zich niet in de maling nemen door de mooie praatjes van VVD en CDA.

  Reactie door kitje — donderdag 26 oktober 2006 @ 15.35 uur

 64. Een goede middag,

  Nah het is toch wat …. nu met die verkiezingen. Jan…… wij stemmmen op sp. gister de test gedaan op stemwijzer en inderdaad sp kwam er uit en een negatief advies, VVD kwam er echt slecht uit en al die rare partijen. nee het kwam er op neer. sp, groenlinks, partij voor de dieren.

  Weet je jan wat ik vind en dat is bij jouw absoluut niet zo, en de rest van de sp hoor. is dat cda en vvd etc maar beloftes maakt , ja ja ik geloof er echt niets van, want achteraf dan word het weer veranderd, nu is het zo dat sp goed ligt, maar weet je wat ik zo smerig vind, is dat dan net voor de verkiezingen zo direct andere partijen beloftes ga maken, en dan in een keer denkt het publiek (de meeste wij dus) oooooo hun beloven dit , en gaan ze twijfelen. dus kortom hou vol sp…. ga er voor.
  en je hebt natuurlijk een aanhangsel van mensen bij een partij die er niet weggaan, het cda bijv heel veel ouderen, doordat dat te maken heeft met het geloof. ja das echt zo..

  en de cijfers. prima prima, dit is toch goed

  Ook vind ik het heel verkeerd met de poolse mensen, ze worden na nederland gehaald om het werk op te knappen in tuinbouw, productie en wat wij nederlands neit willen doen. ok das wel goed, maar een slecht betaalde ook, dit mag niet evenveel betalen, en ze krijgen me toch een slecht onderdak gewoon in container zowat boven op elkaar dti kan niet. In het begin was ik er niet mee eens om heel eerlijk te zijn, was net in de periode dat nederland veel werklozen had, en die willen ook werken maak niet uit waar. had ik op dat moment, en toen dacht ik , ok die mensen willenook graag werken maar wij dan, de mensen die werk zoeken … maar mijn reactie is veel positiever geworden. echt waar alleen had me twijfels hierover.

  Gegroet mensen.
  Nikki

  Reactie door Nikki — donderdag 26 oktober 2006 @ 15.42 uur

 65. @63 kitje
  Door op ieder log dat je tegenkomt met goede, beschaafde berichten te komen met feiten. Zoals dit:

  RTL nieuws: GroenLinks en SP scoren het best, gevolgd door VVD en D66. Eerder bleek dat de drie grote politieke partijen hun programma’s op verschillende punten moesten aanpassen, omdat ze volgens het CPB niet realistisch waren begroot.

  De Volkskrant: Op korte termijn zijn de keuzes van GroenLinks en SP het meest vruchtbaar voor de koopkracht en voor de werkloosheid, concludeert het CPB.

  Nu.nl: GroenLinks en SP scoren het beste, gevolgd door VVD en D66. Maar de programma’s van GroenLinks en SP zijn op termijn minder gunstig voor de positie van de schatkist. Wat dat laatste betreft doet het CDA het het beste.

  Nieuws.nl: Hoogste inkomens profiteren bij CDA en VVD. Alleen SP en GroenLinks zorgen voor meer koopkracht bij de laagste inkomens.

  NOS.nl: De programma’s van alle partijen leiden tot meer koopkracht. De programma’s van SP en GL zijn het gunstigst voor de lage inkomens.

  Planet.nl: De SP tekent zelf bij het rapport van het CPB aan, dat ook zij uitkomt op een begrotingsoverschot. De koopkracht van mensen met een minimuminkomen neemt bij de SP met tien procent toe.

  We zijn met mensen genoeg en hier kan iedereen aan werken. Nu of nooit. We gaan er voor!!

  Reactie door Irma — donderdag 26 oktober 2006 @ 15.45 uur

 66. @59 vind je het gek dat balin op zijn smoel ging met zijn trainerende overwegende pvda ambtenaren.

  Reactie door Klaas — donderdag 26 oktober 2006 @ 15.57 uur

 67. @60 Kijk elke partij kan scoren als je bezuinigt op defensie met 40%. Over de lange termijn effecten zegt het CPB echter niks.

  Reactie door Klaas — donderdag 26 oktober 2006 @ 15.59 uur

 68. Wat mij nu zo opvalt dat er niemand van het zwikkie rechtse ballen (die hier altijd lopen te zieken) aanwezig is op dit item.
  Gelukkig dat de echte rekenmeesters bij de SP zitten, die rekenen zich niet rijk, die maken het volk weer rijk en niet zichzelf of de happy few.

  Reactie door Pool — donderdag 26 oktober 2006 @ 16.05 uur

 69. Eén van mijn bezwaren tegen commerciële omroepen is/ was dat de geldschieters kunnen bepalen welke programma’s wel/ niet op de buis komen. Met de publieke omroepen zie ik overeenkomsten. O.a lijsttrekkers die niet tot de welgevallige categorie horen worden subtiel maar beslist tekort gedaan.

  Reactie door William — donderdag 26 oktober 2006 @ 16.08 uur

 70. 58.Klaas.

  En wie zei dat Klaas naam en toenaam graag. Was het niemand van het CDA de grootste vervuiler? Was het Wijn en/ of medestanders van hem die zelfs nog niet in staat zijn juiste belastingaanslagen te sturen.

  Graag zou je de SP met de cijfers om de oren hebben geslagen maar nu moet je je in alle bochten wringen.
  Daar zijn alen zeer goed in omdat ze nu eenmaal erg glad zijn.

  63.Kitje
  En het CDA maar zeggen dat mensen niet meer kunnen rekenen maar zij wel.
  De VVD wil de huurders de rekening laten betalen nadat ze de OZB voor huiseigenaren óók hebben afgeschaft broekzak-vestzak en niet andersom.
  De jeugd mag niet drinken maar jenever gaat gepromoot worden onder de jongeren (als het maar wat geld oplevert voor het bedrijfsleven.)

  Over de aangenomen motie van het CDA m.b.t. het huurbeleid horen we niets terwijl juist de overkoepelende organisatie van corporaties een dringend beroep doet op de politiek voor het niet meer betaalbaar zijn van de huren door meerdere malen terugschroeven van de huursubsidie en ga maar door.
  De NOS zwijgt aangezien het CDA van tegeltjeswijsheid is en zij ook
  “spreken is zilver zwijgen is goud” en dat goud daar zijn ze ‘tuk’op.
  Voor hen is alles goud dat er blinkt en ze kunnen met het CDA de zilvervloot winnen.
  “Piet Hein Piet Hein Piet Hein zijn naam is klein, zijn dade benne groot zijn dade benne groot hij heeft gewonnen de zilvervloot.
  Hij heeft gewoooonen de zilvervlooooot……

  Reactie door Henny — donderdag 26 oktober 2006 @ 16.09 uur

 71. @ 50 Hendrik Dieks

  Karel komt uit het LPF kamp, die denken alleen maar aan schiettuig en schietpartijen en alles wat met geweld te maken heeft.
  Een beetje gefrustreerd omdat de rekenmeesters van de SP het wel bij het rechte eind hadden.
  Valt deze Karel nu ook onder een rechtse bal of komt tie gewoon even zieken om vervolgens in het niets te verdwijnen.
  Dit soort reacties veeg ik m’n k#nt mee af.
  Negeren die hap.

  Reactie door Pool — donderdag 26 oktober 2006 @ 16.13 uur

 72. Ik kreeg vanmorgen het VVD krantje in mij handen gedrukt, gelukkig op tijd want m’n toiletpapier begon op te raken, nu kan ik dus weer 2 weken vooruit, ‘t veegt zo lekker af dat krantje.

  Reactie door Pool — donderdag 26 oktober 2006 @ 16.16 uur

 73. Ik las in de krant dat de economische groei op de langere termijn er bij de SP en CU juist slecht vanaf kwamen?

  Reactie door robert rb — donderdag 26 oktober 2006 @ 16.20 uur

 74. @58, Klaas.

  Je vergeet iets.

  vergelijken van programma’s, of berekeningen kan altijd. Zelfs op basis van foute aanname’s of modellen.
  Het vreemde is, dat de vergelijking van de uitkomsten, toch goed is, omdat allen met dezelfde “fout” worden geconfronteerd en derhalve de “fout” in de vergelijking van uitkomsten wordt geëlimineerd.
  Kortom, je verschuilen achter “mis-aannames” gaan volledig mank.

  Reactie door Leftfoot — donderdag 26 oktober 2006 @ 16.30 uur

 75. 45 Ja dit is mij ook opgevallen je hoort niets op de radio vandaag over de SP. en die staat toch de hele dag op 1.

  Reactie door Jan van den Berg — donderdag 26 oktober 2006 @ 16.40 uur

 76. Beste Jan,
  Het CPB zegt dat 0,5 miljard euro kan worden bezuinigd door vermindering van burocratie en administratieve rompslomp in de zorgsector.
  Weet u waar Balkenende de overige 3,5 miljard vandaan wil halen???
  Juist ja, van de werkvloer in de instelling. Handjes van het bed in plaats van aan het bed.

  Reactie door Peter v.d. Sangen — donderdag 26 oktober 2006 @ 16.45 uur

 77. wat gek, de Volkskrant zegt:

  VVD en D66 scoren het beste in berekening CPB

  Van onze verslaggevers Yvonne Doorduyn, Douwe Douwes

  DEN HAAG – De verkiezingsprogramma’s van VVD en D66 komen als beste uit de economische doorrekening van het Centraal Planbureau. Op de lange termijn scoren zij het beste op economische groei, werkloosheid en betaalbaarheid van de vergrijzing.

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article362790.ece/VVD_en_D66_scoren_het_beste_in_berekening_CPB

  Reactie door Jory — donderdag 26 oktober 2006 @ 16.52 uur

 78. @ SP scoort samen met groen links op lange termijn slecht. Bedrijven worden het meest belast in vergelijking met andere partij programma’s.

  Reactie door Klaas — donderdag 26 oktober 2006 @ 16.53 uur

 79. Onze Klaas blijkt C. Harms te zijn met z’n ongenuanceerde gebral…

  Reactie door Pool — donderdag 26 oktober 2006 @ 16.57 uur

 80. Nederland boekhouderland.

  Reactie door spinner — donderdag 26 oktober 2006 @ 16.58 uur

 81. Heeft iemand de moeite genomen om het CPB stuk ook daadwerkelijk te lezen en zo je eigen mening te vormen?

  Zomaar even een greep: 4.5 miljard lastenverzwaring voor het bedrijfsleven (ben benieuwd welke effecten dit zal hebben…); 0.1% positieve extra bijdrage aan economische groei; geen banen erbij in de marktsektor, wel een hele lading ambtenaren erbij; 2 mld extra bezuinigen op defensie tov andere partijen verklaart al enkele miljardjes; tegenover de gunstige ontwikkeling van de koopkracht bij de SP staat een minder gunstige structurele positie van de overheids-financiën in 2011. Aan maatregelen om de koopkracht te ondersteunen hangt immers een prijskaartje.

  Ik word heel wat minder blij als ik het stuk lees dan Jan.

  Reactie door Wim — donderdag 26 oktober 2006 @ 16.59 uur

 82. Hennie,

  Nog een tegeltjewijsheid.

  Véél beloven weinig geven doet een gek in vreugde leven.
  Dat zijn degenen die op het CDA stemmen

  Reactie door Beppie — donderdag 26 oktober 2006 @ 17.01 uur

 83. 67 Robert.
  Hoe ver en hoe lang denk je dat de economie kan doorgroeien in dit tempo zonder gevolgen voor het milieu of andere gevolgen. Ten koste van wat wil je wat bereiken en voor wie.
  Vroeger was een winst van 15% prima. Nu zijn winsten van 30/ 50 % aan de orde van de dag en komt de groei enkel ten goede aan de beleggers niet aan de stabiliteit van bedrijven op zich en de werkgelegenheid.
  Groei kan niet eindeloos in dit tempo doorgaan zonder grote gevolgen voor het klimaat en de uitputting cvan de aarde, de verwoestijning en armoede bij anderen dan de westerse wereld.
  Ze komen er niet slecht af maar het is iets minder t.o.v. anderen.
  Soms is een pas op de plaats en niet als een kip zonder kop doorhollen een beter alternatief voor de langere termijn en de toekomst.

  De Geus wil samen met van Hoof de bijstandsgerechtigde met behoud van uitkering aan het werk zetten.

  Pure bezuiniging. Uitkering afnemen onder 27 jaar omdat ze niet zouden willen.. grote woorden omdat en nu volgt het wederom NIET op het NOS journaal te horen.

  De rekenkamer heeft gezegd dat De Geus (en van Hoof dus) en minister van der Hoeven VEEL te WEINIG gedaan hebben aan de oplossing namelijk om scholing voor werkelozen met weinig opleiding te organiseren.

  Ik heb het al een keer gezegd Dit is een economisch bezuinigingskabinet met enkel oog voor geld binnenhalen door bezuinigingen, zonder enige visie en daadwerkelijk beleid.
  Al die mooie praatjes op diverse terreinen van alles wat ze zeggen bevorderd wen geinversteerd te hebben zijn rookgordijnen geweest.
  Onderwijs (zowel hoger als lager) innovatie, jeugdwerkeloosheid, ouderenwerkeloosheid, milieu heeft NIETS opgeleverd in positieve zin, slechts in negatieve nl. bezuinigen en afpakken uitkeringen NIET aan het werk helpen van mensen. Praatjes voor de vaart ter rechtvaardiging van hun optreden dat op geen enkele manier gerechtvaardigd is maar zogenaamd beleid ook helemaal niet UITGEVOERD is..
  Dit kabinet is de fosfor van de maatscahppij maar ja wel legaal volgens velen.
  Het is niet anders dan het scheppen van trweedeling in de matschappij en daardoor het scheppen van goedkope arbeidskrachten om henzelf en het bedrijfsleven te feteren.

  Reactie door Henny — donderdag 26 oktober 2006 @ 17.03 uur

 84. Zeg Pool : http://www.cpb.nl/nl/pub/cpbreeksen/bijzonder/65/

  Als je een beetje je best doet kun je zien dat het kortetermijndenken van de SP/GL geen zoden aan de dijk zet voor de toekomst van Nederland. Feiten tellen,geen fabetjes..

  Reactie door rekel — donderdag 26 oktober 2006 @ 17.08 uur

 85. @66 Klaas,

  Bij de PvdA zitten volgens heel wat ‘salonsocialisten’ die van de echte elite een beetje in de hofvijver mogen vissen. als het er echt op aankomt: duiken?

  Reactie door L´écologiste — donderdag 26 oktober 2006 @ 17.08 uur

 86. Klaas en Wim,

  Het hangt er maar van af wat je als bedrijven beschouwd.
  M.i. horen onderwijs, zorg, nuts, vervoer geen marktbedrijven te zijn maar overheids voorzieningen waarvoor wij allen belasting betalen.
  De SP geeft veel ruimte voor kleine ondernemers maar niet voor monster bedrijven ten koste van de burger.
  Per slot van rekening is het investeren onderwijs er al aan gegaan, dit is zeer ernstig voor de toekomst, intergratie, en de collectieve overheids voorzieningen.
  De SP heeft nooit gezegd deze hervormingen terug te kunnen draaien, maar wil wel een evenwicht daarin. En dit met dank, als burger wil ik niet mee betalen aan een dergelijk kortzichtig beleid.
  Dit leidt alleen maar tot een verdere 2 deling in de maatschappij. Huidige kiezers mogen voor dit beleid preferen, ze kiezen m.i. zichzelf voor niet voor de toekomst van ons allen.

  Reactie door maria — donderdag 26 oktober 2006 @ 17.17 uur

 87. Het is inderdaad zo dat dit weblog heel veel bekeken wordt. Maar niet door iedereen meegedaan wordt. Het zijn dus heel veel geinteresseerden en heel veel bange en/of nieuwgierige snuffelaars. Journalisten?
  Nu we hier weer wat gezegd hebben over de slechte berichtgeving, lijkt het erop dat de SP weer mee mag doen. (Kan ook door iets anders komen.) Zelfs zojuist Jan Marijnissen een paar seconden op radio 1 gehoord. En dat is al heel wat meer dan vanmorgen. Geen woord over de SP. Ik kan niet tegen corruptie. Het gaat er vooral bij de NOS zeer slecht aan toe. Belangenverstrengeling! Met hele slappe excuses. Ze zijn niet ruitelijk. Of liever: oneerlijk!

  Reactie door Gloria — donderdag 26 oktober 2006 @ 17.30 uur

 88. @59, Veel heb ik gezien, veel weet ik, veel is mij verteld, en veel is er dus alleen op te slaan in de grijze cellen, die nooit wit te maken zijn, noch zwart voor hun info- en opslagwerk betaald kunnen worden. Toegedekt dankzij vormen van contract of anderszins: Ik weet het dus al héél erg lang.

  Reactie door Madelief — donderdag 26 oktober 2006 @ 17.36 uur

 89. @84 rekel,

  zeg rekel,als vvd/cda zo doorgaan dan is er geen langere termijn meer over voor de zwakkere mensen in onze samenleving.
  best hoor om nederland beter te maken..maar moet dat over de rug van de zwakkere?????

  het is een feit dat de zwakkere de hoge vaste lasten niet meer kunnen betalen,vandaar dat de voedselbanken zo uit de grond schieten. en dat zijn echt niet alleen maar mensen met schulden hoor! maar ja dat cda/vvd dat heel nederland wijs zit te maken…dat is om hun fouten te verbergen.

  deze partijen moesten zich doodschamen om van de minst bedeelde mensen nog meer te pikken..want dat doen ze..en nog met een glimlach op hun mond ook..want het gaat zo goed met nederland

  maar de zwakkere weten wel beter,wacht maar tot jullie er zo voor komen te zitten

  Reactie door Irena — donderdag 26 oktober 2006 @ 17.38 uur

 90. @ 78 Klaas,

  Lange termijn is bij mij meer dan 3 jaar. Voor mij is dat 20-40-60 jaar etc.
  Verder: ‘there are lies, there damned lies and there are statistics’.
  Verder verwijs ik naar @5 Drob en daar zit’em nou net nou de kneep:

  Dit soort berekeningen geven een aardige indicatie, maar zijn natuurlijk niet waterdicht.

  Wat met de berekeningen en narekeningen door het CPB wel aan het licht wordt gebracht, is dat de grote partijen gewoon ordinaire propaganda en kiezersbedrog plegen. En natuurlijk heeft de NOS veel aandacht aan de ‘prachtige’ plannen van de grote partijen gewijd. Geen enkele journalist had blijbaar de minimale geestelijke capaciteiten om de onzin dor te prikken of zelfs maar een deskundige te vinden die het kon doorprikken. En daar was echt niet zoveel voor nodig.

  Miljarden bezuigen op overhead in de zorg, terwijl juist maatregelen zij genomen om de hoeveelheid management drastisch op te voeren via nieuwe commerciele ziektekostenverzekering. Miljarden bezuinigen op ambtenaren, alsof je zonder ambtenaren kunt. Laat me niet lachen, wat een grote onzin.

  Reactie door Drob —

  Reactie door L´écologiste — donderdag 26 oktober 2006 @ 17.40 uur

 91. @3
  @21
  @23
  Oversluiten hypotheek tegen super lage rente!

  EN als huurder niet heb kunnen profiteren van het oversluiten van hypotheken tegen een super lage rente waardoor de zittende woningeigenaren honderden euro’s per maand minder aan woonlasten betalen terwijl de huur jaarlijks met te veel procenten stijgt inplaats van logischerwijs zou moeten dalen.

  Reactie door Zomaar! — donderdag 26 oktober 2006 @ 17.41 uur

 92. Niet te vergeten , het investeren in defensie waar ik aangaande Irak en nu ook Afghanistan niet aan mee wil betalen.Niks defensie, meedoen met anglo amerikaanse politiek, oorlog voeren met het midden oosten. En dat voor een klein landje dat nu weer in de wereld mee zou tellen, aanzien zou hebben , gelijke een VOC mentaliteit. In welk tijdperk leeft het CDA als men daar op terug wilt vallen,en het belastinggeld van de burger daarvoor wil gebruiken.

  Reactie door maria — donderdag 26 oktober 2006 @ 17.42 uur

 93. @2
  je kunt erop rekenen en ze kunnen ook rekenen.

  Reactie door che — donderdag 26 oktober 2006 @ 17.53 uur

 94. Off topic Ik heb kieskompas kunnen doen omdat ik javascript heb gedownload.
  Ik kwam uit op de PvdA terwijl ik de PvdA qua gedraai en opstelling missie Uruzgan niet meer vertrouw. De partij voor de dieren was er overigens niet bij.
  Voor een ieder hele goede reden voor iedere PvdA stmmer om SP te kiezen en de PvdA vooral links te houden.
  Voor de rechtse stemmers op dit log is mijn advies, denk eerst na over wat u voor uw de ontwikkeling van uw kinderen, klein kinderen en daarna graag zou zien.
  Als klein landje kunnen wij weinig aan de machts en oorlogs rethoriek veranderen, wel kiezen hoe wij er zelf over denken.

  Reactie door maria — donderdag 26 oktober 2006 @ 17.54 uur

 95. @91 zomaar,

  Heel goed!
  Stel je zou alle woningen van Nederland waarderen, is al gebeurd OZB stel dat dat goed gebeurd (altijd maar weer afwachten met die makelaars en taxateurs). Maar goed stel je hebt voor elke woning een bedrag. Dan kun je uitrekenen wat de huur zou dienen te bedragen. Mensen die dan goedkoper zitten (nagenoeg alle eigenaren) zullen flink moeten bijbetalen.
  Wel rekening houden met hoelang iemand al een woning bezit en hoeveel hij gemiddeld al die jaren betaaald heeft, zo ook kun je dat met huurders doen. Dan kun je vervolgens op grond van winstdelingsprincipe uitrekenen hoeveel iemand tot nu toe in zijn leven aan wonen betaald heeft. Wanneer dat meer of minder is dan compenseren en het surplus gebruiken om nieuwe woningen te bouwen tegen echte kostprijs. Ongeveer zo bedacht met uiteraard aanpassingen (dit is slechts een grof opgezet idee) kunnen we wat scheef is gegroeid weer een beetje recht zetten.

  Reactie door L´écologiste — donderdag 26 oktober 2006 @ 17.59 uur

 96. Het is dat ik het hier lees maar voor de rest kan ik het nog niet vinden in de Media

  Reactie door Jofel — donderdag 26 oktober 2006 @ 18.00 uur

 97. 65 irma
  Irma,
  Bedankt voor je volledige overzicht over
  de aandacht die de verschillende partijen
  krijgen in de krant en op de tv.
  Ik volg net als jij,de berichtgeving over
  de partijen op de voet
  En zie dat de SP en een aantal andere kleinere partijen niet de aandacht krijgen,
  die ze gezien de goede plannen en de goedkeuring van CPB,zeker verdienen.
  Het lijkt mij voor de hand liggen dat iedere partij evenveel aandacht krijgt maar dat gebeurt nu niet!
  Neem als voorbeeld het partijcongres van de SP,heb jij daar iets over gezien in journaal
  of in andere programma’s op tv?
  Ik vind dat de SP niet genoeg aandacht krijgt op momenten dat er iets positiefs gedaan word of als er goede ideeen zijn.
  Dat is mijn mening,als jij een andere mening
  hebt is dat ook oke.
  gelukkig mag je binnen de SP van mening verschillen.
  Uiteindelijk gaan we voor hetzelfde doel:
  SP nu!!!!!

  Reactie door kitje — donderdag 26 oktober 2006 @ 18.14 uur

 98. 70 henny
  Ja wij (de mensen)snappen het nog steeds niet.
  Wij zijn dom en het CDA is slim,zij snappen het wel.
  Wij (de mensen)en het CPB kunnen niet rekenen,de VVD en het CDA kunnen dat wel!!
  Hoe arrogant kun je worden.
  Hopen dus maar dat iedereen verstandig stemt op 22 nov.
  Op de zoveelste uitleg van Balkenende zitten
  we volgens mij niet meer te wachten.
  SP nu !!!!!!!!

  Reactie door kitje — donderdag 26 oktober 2006 @ 18.49 uur

 99. @52 94 Jofel,

  Klopt, we worden weer eens niet genoemd door onze vrinden bij de NOS.
  Ik heb ze maar een mail gestuurd, want ik word er doodmoe van.

  lees:
  Beste mensen van het NOS Journaal.

  Na jaren gekeken te hebben naar het NOS Journaal kan ik niet anders concluderen dat vooral de uitzendingen die binnenlandse politiek belichten, eenzijdig , partijdig, en ……….. zijn.
  Het zwaartepunt van de nieuws uitzendingen wat betreft de binnenlandse politiek betreft vooral het in de aandacht brengen van de aloude zuilen, zoals VVD, PvdA, en CDA.
  Een redelijk prominente rol word ook nog aan Groen Links gegeven en zelfs aan een Partij die op sterven na dood is, D66.
  Ik kan u gemakkelijk een in minuten schema geven van de hoeveelheid zendtijd gegeven aan de diverse partijen, of hoe vaak die partijen genoemd worden in uw berichtgeving, en daarin zie je flagrante verschillen, tussen de hierboven aangehaalde partijen, en bijv de groep Wilders of 1NL, dan wel de Christenunie of de SP.

  Uw programma’s worden deels bekostigd uit gemeenschapsgeld, dus is het niet meer dan billijk als u ook de gehele gemeenschap belicht.
  Ik ben slechts een kleine burger met geen enkele invloed, dus u kunt mij gerust negeren, maar het vermoeden wat ik heb waarom u op deze manier het nieuws meent te moeten brengen, bestaat hieruit:

  Vanuit het verleden hebben de diverse politieke fracties die behoren tot de aloude zuilen, de functies verdeeld binnen het publieke bestel, en die functies worden nog steeds bezet door leden van die politieke fracties.
  Die bepalen dus ook de inhoud van het nieuws, wat vooral hun broodheren gunstig bericht.

  Dit kan bestempeld worden als staatstelevisie .

  Het is in en in droevig dat op deze manier een spreekbuis voor de hele samenleving misbruikt word.

  Met vriendelijk groet

  Reactie door ED — donderdag 26 oktober 2006 @ 18.52 uur

 100. ik heb dit naar jan marijnissen gestuurd:

  Goedenavond Jan Marijnissen en
  leden van de SP fractie.

  mijn naam is Joshua Attinger, en ik heb een brandende vraag voor de sp.

  Hoe komt het toch dat de SP van zo weinig media aandacht geniet. Telkens lees ik dat uit verschillende hoeken positieve nieuwsberichten maar, dit nieuws is zelden te zien op de nederlandse televisie.

  Hoe kan het toch zo zijn dat waneer de SP goede verwachtingen opwekt bij regeringsadviesorgaan (cpb), dat het dan haast voordoet of dit wordt doodgezwegen door de media.

  En hoe kan onze minister president nou zeggen waneer hij uw tegenbegroting en die van de andere linkse sociaalisten voorgeschotelt krijgt, dat deze minister president dan zegt.. ” Daaar ga ik nu niet inhoudelijk op in het zijn zo van die kleine lettertjes “. Dit komt bij mij over als egoisme en grootsheidwaan.

  Wil de SP meer stemmers krijgen dan moet men af van de illusie dst de sp nog steeds een partij is die extreem communistisch zou zijn. Er zijn mensen en dit er erg veel, die denken dat de sp een enge partij is. Deze mensen deinzen terug en doen hun gordijnen dicht en maken vervolgens met hun vingers het heilige kruis

  Alstublieft doe wat aan uw negatieve stempel. Als ik een voorbeeld mag geven, een van de misverstanden is dat de SP slecht zou zijn voor de staatskas en dat dit tot gigantische schulden zou leiden. Dit omdat links onterecht bekend staat als partijen die een gat in hun hand zouden hebben.

  Maar als je op internet zoekt naar een overzicht van de begrotings tekorten van de afgelopen twintig jaren, kun je aflezen dat begrotings tekorten alleen noemswaardig zijn
  waneer de VVD meeregeerde. En dat het enige echte linkse kabinet van DHR Van Den Uyl het op financieel gebied helemaal niet zo slecht deden.

  Daarom vraag ik de SP dan ook het propaganda verhaal die de VVD vooral de afgelopen tien a vijftien jaar loopt te verkondigen prebeert te bestrijden.

  Tenslotte nog een tip aan de heer Jan Marijnnisen en de leden van de fractie SP…

  Profileer uw zelf wat meer en paticipeer wat meer in de media.

  Bij voorbaat dank

  Dhr J.Attinger

  Reactie door joshua — donderdag 26 oktober 2006 @ 18.56 uur

 101. Kleur de straten rood!!!
  http://www.geocities.com/cbband1/kleurdestratenrood.mp3

  Reactie door Vic — donderdag 26 oktober 2006 @ 19.28 uur

 102. Ik kan u er persoonlijk over verzekeren dat aangestelde manager qua overheidsbeleid en invulling van educatieve programma’s onderwijs onnodig zijn.Ze zijn een educatieve ramp geweest.
  Ik heb er nl. in gewerkt op 1ste graadsniveau.
  Het leek me niet anders op andere niveaus.
  Mijn grootste zorg is dat er dadelijk geen vakbekwame docenten meer zijn omdat deze met de markt werking worden opgeleid.
  Zie het voorstel van de regering om universiteits docenten te betrekken.
  Hoe achterlijk kan het qua beleid worden
  om deze inslaag te gaan/moeten halen.

  Reactie door maria — donderdag 26 oktober 2006 @ 19.44 uur

 103. Hoe veel erger moet het worden als je marktwerking met onderwijs vergelijkt?

  Reactie door maria — donderdag 26 oktober 2006 @ 19.46 uur

 104. leuk allemaal maar volgens die twee blonde dd huppel????/boven de 16/
  ja dan heb je alleen balkenbrij,en bos,
  en ja bos zijn berekeningen zijn natuurlijk de oudjes armer,ja alleen de wat rijkeren natuurlijk,maar dat vergeten ze natuurlijk er bij te zeggen.
  voor de rest halle luja en jezes red.
  en ps natuurlijk de meeste linkse partijen,komen er niet zo best af.
  je zus,ze doen echt de naam domme blondjes eer aan ,,hi hi, hi hi,
  en nu het weer ,hallo piet ,hi hi,warm vandaag he ?hi hi.
  en dat leest nieuws voor,maar begrijpen die gooise sbs matrassen,het zelf wel??, de dochters van een tv bons die zijn inkomen de laatste jaren 10 maal verhoogt heeft onder dit cda/vvd bewind.hi hi hi.
  oet morn hi hi.
  dom stem vee,oeps de migrofoon stond nog aan,,hi hi.

  Reactie door ad — donderdag 26 oktober 2006 @ 19.48 uur

 105. En reken maar dat ik zelf klokkenluider had kunnen zijn aangaande het aftekenen 2e fase slagings HAvo/VWO percentage.Ik heb zelf bedankt hier aan mee te willen werken.

  Reactie door maria — donderdag 26 oktober 2006 @ 19.58 uur

 106. Let wel onder grote druk van de managers er wel aan mee te werken, af te tekenen.
  Hetgeen ik tegenover mijn leerlingen niet kon verantwoorden.

  Reactie door maria — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.02 uur

 107. Helemaal oké natuurlijk.
  Maar ja, wat heb je aan geld wanneer er een regering zit bdie er niet mee kan omgaan en het steeds maar weer in een bodemloze put storten.
  Wat we nodig hebben is een regering die kan rekenen en tja, dan kunnen we niet om de SP heen.
  Dus iedereen stemmen op JAN (zonder Peter)

  Reactie door GJ — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.10 uur

 108. Voor de mensen die er niet in gewerkt hebben, aftekenen is dat je bepaalde 2e fase onder delen en studie huis zonder dat de docent daarin een werkelijke rol heeft betekend.

  De verworven inzichten ,vak en diepgang waren verder onder de maat, dit is inmiddels bekend.

  Reactie door maria — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.19 uur

 109. @83 ik ben het met je eens dat economische groei ook nadelen heeft.

  @91 als huren duurder is dan kopen, dan koop je toch een huis? Anders ben je een dief van je eigen portomonee!

  Reactie door robert rb — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.20 uur

 110. Uit de Volkskrant:

  De verkiezingsprogramma’s van VVD en D66 komen als beste uit de economische doorrekening van het Centraal Planbureau. Op de lange termijn scoren zij het beste op economische groei, werkloosheid en betaalbaarheid van de vergrijzing.

  Directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) presenteerde donderdagmiddag de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van acht politieke partijen. Door gebrek aan tijd vanwege de voortijdige val van het kabinet zijn investeringen in milieu en structuur niet meegerekend.

  Op de korte termijn zijn de keuzes van GroenLinks en SP het meest vruchtbaar voor de koopkracht en voor de werkloosheid, concludeert het CPB. Daar staat tegenover dat zij op de lange termijn op het gebied van werkloosheid juist het slechtst scoren.

  Geen van de partijen is volgens het Planbureau bestand tegen de hoge kosten van de aanstormende vergrijzing. ‘Het tekort explodeert’, meent Teulings. Alleen D66 komt met het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar enigszins in de buurt. GroenLinks en de Christenunie doen het in de groei van de economie op lange termijn het slechtst.

  Teulings waarschuwde ervoor dat de bezuinigingen op het ambtenarenapparaat die in vrijwel alle verkiezingsprogramma’s staan, onherroepelijk gepaard gaan met een verslechtering van de publieke dienstverlening. ‘Het gaat ten koste van agenten, van het functioneren van de Belastingdienst’, aldus Teulings

  Alle acht partijen hebben forse bezuinigingen op het openbaar bestuur ingeboekt. Door de overheid efficiënter te organiseren denken ze honderden miljoenen te kunnen besparen. Het CDA heeft hier tot 2011 1,5 miljard euro voor ingeboekt, de PvdA en de VVD elk 1,25 miljard euro. De andere partijen zijn bescheidener in hun ambities om het aantal ambtenaren te verminderen.

  Minister Joop Wijn (Economische Zaken) leverde voor het CDA de eerste reactie. ‘Wij zijn zeer tevreden. Het CDA levert een houdbaar sociaal pakket met economische groei. Nederland is voorbereid op de vergrijzing.’ De PvdA- plannen met de AOW en de hypotheekrenteaftrek zijn volgens Wijn in de CPB-berekeningen ‘een paard van Troje’. ‘Het ene gaat pas na 2011 in, het andere merk je pas als je verhuist. Beide zit dus niet in de koopkrachtcijfers van het CPB.’

  Ook PvdA-Kamerlid Ferd Crone is tevreden over de CPB-uitslag voor zijn verkiezingsprogramma. ‘Wij zijn opgelucht en blij. Het valt niet meer vol te houden dat de middeninkomens er bij ons op achteruit gaan.’ Crone wijst erop dat de PvdA kiest voor extra investeringen in onderwijs en zorg. Daardoor hebben CDA en VVD een hoger financieringsoverschot, waardoor ze beter scoren op ‘vergrijzingsbestendigheid’. Ook inclusief de omstreden fiscalisering van de AOW scoort PvdA slechter op vergrijzing dan CDA en VVD.

  Volgens VVD-Kamerlid Stef Blok blijkt uit de CPB-doorrekening dat de VVD een zeer sociaal programma heeft. ‘Bij ons staan de minste mensen langs de kant. Dat is het meest sociaal.’ Blok vindt het ernstig dat CDA en PvdA bezuinigen op veiligheid. ‘Dat is een speerpunt van de afgelopen jaren geweest. Bij de VVD blijft het dat.’

  Reactie door C. Harms — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.22 uur

 111. Onhaalbaar en niet vertaalbaar.

  Ik heb het dan zowel niet als wel over het doorgerekende verkiezingsprogramma van de SP.

  Financieel haalbaar;
  Ik denk dat in grote lijnen het verkiezingsprogramma van de SP haalbaar is.
  Je kunt filosoferen over een aantal onderwerpen, bijsturen als het moet, maar inhoudelijk staat dit programma in financiële zin niet kilometers van de haalbaarheid.
  Haalbaar in haalbaarheid;
  Plotseling is dan opeens van haalbaarheid geen sprake meer. Zo haal je de baren niet binnen.
  Het is nog nooit een partij alleen gelukt zo een zware kar alleen vlot te trekken.
  Of je het wil of niet, je hebt hulp nodig, ook als men de buit soms iets anders wil verdelen als de kar binnen is.
  Vertaalbaar;
  Het programma van de SP is voor een ieder leesbaar. Maar soms leest men het liever anders omdat veel woorden soms meerdere betekenissen hebben.
  Vertaalbaar naar een gemeenschappelijke taal;
  Hierbij treedt echter teveel dialectiek op. Dan opeens passen misschien woorden wel maar hele zinnen niet meer.
  Het zou moeten betekenen dat men eerst zoekt naar taalgebruik waarmee zowel de SP als andere partijen in alle duidelijkheid kunnen converseren.
  Hierbij zou het kunnen zijn dat ook de SP sommige woorden zou moeten aanpassen of zelfs schrappen om tot een volwaardige dialoog te kunnen overgaan.

  Ik heb angst dat zowel de haalbaarheidsstructuur als ook deze vorm van taalstructuur nog minstens 4 jaar nodig heeft om op te worden bestudeerd.

  Maar dit geldt wel voor alle partijen.

  Reactie door Eerst nadenken — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.30 uur

 112. Pool — donderdag 26 oktober 2006 @ 16.57

  Goh, slim hoor. Zeer nuttig gebruik van jou talent.

  Reactie door C Harms — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.32 uur

 113. Ik snap jullie niet. Als ik de programma’s goed door lees voor nederland dan is de VVD het beste. Dat word ook gezegd. Kijk je daar niet naar ga je net zo tenonder als de SU. China maak ook niet voor niks een omslag. Er moet geld binnen komen wil je het uit kunnen geven

  Reactie door rob — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.40 uur

 114. @113
  Natuurlijk kun je ook nog altijd ophouden met rekenen en gewoon je boerenverstand gebruiken.
  Maar das moeilijk , dat wel.

  Reactie door Siske — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.44 uur

 115. Jammer dat de SP niet werd genoemd in TRouw.

  Reactie door Alexandra — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.45 uur

 116. @117 rob
  Misschien moet je niet alleen De Telegraaf lezen, dat was namelijk de enige krant die schreef dat de VVD de beste was, whahahaha

  Reactie door Irma — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.48 uur

 117. Pfftttt sorry @113 moet @117 zijn.:-0

  Reactie door Siske — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.50 uur

 118. C.Harms
  U heeft in uw betoog het niet gehad over onderwijs.Iets om ook over ook over te denken?

  Reactie door maria — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.53 uur

 119. Of onder @116 Rob is de uiteindelijke bedoeling.

  Reactie door Siske — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.54 uur

 120. Onder alle CPB berekeningen slaat zelfs hier de boel op tilt :-o. Dus laat maar.

  Reactie door Siske — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.55 uur

 121. @ 113

  Het economische programma van de VVD is goed voor sommige nederlanders. (Ik schat zo’n 15 tot 20%). De rest is gewoon de lul.Om maar een voorbeeld te noemen. Ben je toevallig een modaal verdienende huurder dan mag je van de VVD voortaan ieder jaar bijdragen aan de € 3,5 mld belasting die woningbouwcorporaties moeten gaan betalen ter financiering van de verlaging van de inkomsten – en de successiebelasting. Naast de € 14 miljard die je al mag schuiven in verband met hypotheekrenteaftrek.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 26 oktober 2006 @ 20.55 uur

 122. Het is een grof schandaal dat er zoiets als successierechten bestaan ‘meneer’Sorrento ,pure diefstal! Prima plan van de VVD,die te verlagen.

  Reactie door leven na de dood — donderdag 26 oktober 2006 @ 21.05 uur

 123. I have a dream!!
  Jan Marijnissen wordt onze nieuwe premier en minister van Algemene Zaken, Ewout wordt minister van Financien (met een staatssecretaris voor “Economische Zaken”), Agnes wordt minister van Volksgezondheid, Harry van Bommel wordt minister van Buitenlandse Zaken (met een staatssecretaris voor “Defensie”), Jan de Wit op Sociale Zaken, Krista van Velzen wordt minister van Landbouw (is de PvdD meteen overbodig), Ada Gerkens op Onderwijs…..
  Helaas, toen schrok ik ineens weer wakker en zag een grijnzende JP die Wouter Bos amicaal de hand schudde..Altijd al dikke vrienden geweest toch? En ik kon meteen daarna de slaap niet meer vatten!

  Reactie door Ton — donderdag 26 oktober 2006 @ 21.12 uur

 124. onderzoek heeft aangetoond dat onder de linkse partijen er relatief veel mensen zijn die homeopathische middelen gebruiken..
  als je niet naar school gweest bent, kun je je laten wijsmaken dat oneindige verdunning werkt.. ook al vindt je geen atoom meer in een C-500 verdunning terug…

  zo werkt het linkse economische principe bij links ook: je kunt oneindig veel weg halen bij de rijken en iedereen daarvan 10-15 meer inkomen geven…
  waarschijnlijk potentieert weggehaald geld bij rijkeren het niet aanwezige geld bij armeren..

  zou jan werkelijk de vrije markteconomie aan banden willen leggen ?
  zou hij werkelijk denken dat nivellering stimuleert ?
  is het hem werkelijk ontgaan dat het socialistisch ecomonisch model eind 80-er jaren failliet is gegaan ?

  ik kan het niet geloven..

  Reactie door claus — donderdag 26 oktober 2006 @ 21.14 uur

 125. @122 Leven na de dood

  Sorry , het gaat hier over leven voor de dood.
  incarnatie mag dan wel bestaan, maar eerst
  dit leven hier ff afhandelen.

  Reactie door Alex — donderdag 26 oktober 2006 @ 21.19 uur

 126. Best JM

  Ik krijg de laatste jaren het idee dat het plafond meer en meer in hoogte is verlegd. Van armoede naar een wat zorgelozer en plezieriger leven lijkt bijna niet meer bereikbaar. Ook al werk je. En heb je je in alle kronkels gevouwen om bij de kinderen thuis te zijn op het juiste moment.

  Mensen met bijvoorbeeld een bijstand +/- 1064 per maand
  (500 a 700 p/m min. vaste lasten)

  Krijgen zorgtoeslag ondanks de 50% verhoging
  (33 p/m)

  Krijgen de volle huursubidie
  (180 p/m bijv.:)

  Kunnen kwijtschelding van de gemeentebelasting krijgen.
  (380 p/j)

  Alleenstaande met kinderen krijgen van de belasting korting.
  (180 p/m bijv.:)(vervangt deels de WWB toeslag)

  Ontvangen misschien een alimitatie of ANW uitkering.
  (140 p/m bijv.:)(vervangt deels de WWB toeslag)

  Daarbij kun je reductieregeling en bijdrage voor schoolkosten aanvragen.
  (580 p/j)

  Dan is er ook nog het ib
  (600 p/j) studiebijdrage

  Ga er nu vanuit dat je een baan krijgt, met een minimumloon.

  Alle stopgezette regelingen, kwijtscheldingen of verminderingen van kortingen en subsidie komen dan uiteraard voor eigen rekening.

  Ik vraag me dus af wat je in godsnaam moet verdienen om eindelijk eens te mogen genieten van 100 euro meer boven op die 1064 p/m. Vergeet niet dat de min. vaste lasten nog steeds daar van af moeten. Je houd dan nog steeds maar
  300 tot 500 euro p/m over om van te eten kleden, feestdagen, verjaardagen, reparatie, extra’s, onderhoud, hygiene etc en etc te betalen.

  Wat als je niet hoog bent opgeleid?
  Wat als je jaren op een en de zelfde plek hebt gewerkt?
  Wat als je 40 ben gepasseerd?
  Wat als je kind een duurdere opleiding wil die de studiebeurs niet dekt?

  Er zijn heeel veel van deze mensen!!!!

  Wat de SP hierboven heeft voorgerekend zou een grote zorg in veel gezinnen, in de kiem kunnen smoren.

  Was het maar!!! Stemmen en duimen 1122

  Reactie door kbo — donderdag 26 oktober 2006 @ 21.31 uur

 127. Het duidelijk dat VVD en CDA de mensen zelfs in deze fase nog aan het beliegen en aan het bedriegen zijn.
  Als je het gedraai van wat rechtse jongens of vrouwen hier ziet is het eigenlijk voor mensen met een gezond verstand zielig om dit te zien.
  Op een geweldige manier betrapt door het CPB op leugens en bedrog.
  Misschien dat het partij programma van de SP een stel mensen niet uitkomt maar het is niet betrapt op volksverlakkerij en leugens .
  Dat maakt de SP zeer betrouwbaar.
  Maar ik ben met deze mensen eens dat het moeilijk is voor mensen om nog te geloven in een betrouwbare partij.
  Misschien dat dit geloof de komende weken wel komt.
  De Media is ieder geval al bezig om hun eigen geloof om zeep te helpen.

  Reactie door Jofel — donderdag 26 oktober 2006 @ 21.34 uur

 128. Kijk zo brengt de telegraaf dat.
  In kleine lettertjes wel er onder dat men tot 67 jaar moet werken.
  Maar de kop staat er.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/52243891/CDA,_VVD_en_D66_doen_het_meest_voor_vergrijzing.html?p=3,1#reacties

  Reactie door Pablo — donderdag 26 oktober 2006 @ 21.40 uur

 129. @124 claus

  Je bent in de war Claus. Je haalt zaken door elkaar. Verzint verbanden die er niet zijn en verbind daar vervolgens conclusies aan.
  Niet erg hoor. Zien we de afgelopen jaren de huidige coalitie ook doen.
  Zij waren dan ook tegen de homeopathische geneeskunde. Zie ik nu ook een verband?
  Er is namelijk geen molecuul -als je dat via een metafoor zo mag stellen- overgebleven van de beloftes die men eerder heeft gemaakt. Integendeel men heeft het principe Similia Similibus Curentur nooit begrepen. Evenmin als jij dit hebt begrepen naar nu blijkt.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 26 oktober 2006 @ 21.54 uur

 130. Geachte heer Marijnissen, tot nu hebben mijn vrouw en ik altijd op de VVD gestemd. Dat gaat nu veranderen: omdat Gerrit Zalm de gedupeerde aandelenleasers van zwendelbank Dexia in de kou laat staan (zie het schriftelijk antwoord hieromtrent van Zalm aan de 2e Kamer) kan hij met zijn club van mij de pot op. Op onze stemmen kunt u daarom rekenen.
  Ik hoop dat de SP boven de 30 zetels komt en ook dat Nederland wordt verlost van het kabinet “Bakellende”.
  Groet, JBE

  Reactie door JBE — donderdag 26 oktober 2006 @ 22.21 uur

 131. Goeie opstekker voor de SP. Nu het land in vertel dat er echt een alternatief is voor de grote 3.

  Reactie door Ronald Hoogenboom — donderdag 26 oktober 2006 @ 22.38 uur

 132. Reactie door claus — donderdag 26 oktober 2006 @

  Claus je haalt 2 dingen door elkaar.
  De centraal geleide plan economie heeft in vredestijd afgedaan, dat dat systeem toevallig door sommige communistische landen werd gehanteerd heeft niets met socialisme te maken.
  Iedere socialist gelooft in vrijheid, ook van de markt, maar wel met marktmeesters met verantwoordelijkheidsgevoel.
  Het oostblok is niet gevallen vanwege een economische crisis, maar vanwege een geopende communicatie structuur.
  Als jij pleit voor de ongecontroleerde markt, wat iets anders is als de vrije markt, dan mag jij aangeven waar we in 2050 van moeten eten, als we doorgaan met dit consumptie gedrag

  Reactie door ED — donderdag 26 oktober 2006 @ 22.54 uur

 133. @Thatcher — donderdag 26 oktober 2006, 12.03

  Je gebrek aan argumenten vat ik op als dat er inderdaad ook geen argumenten zijn voor wat je beweert.

  Reactie door Wilbert — donderdag 26 oktober 2006 @ 23.03 uur

 134. @Leven na de dood

  Ik ben niet voor afschaffing van de successierechten, maar wel voor teruggave. De voorwaarde is wel dat je het persoonlijk na je dood komt afhalen.

  Reactie door Drob — donderdag 26 oktober 2006 @ 23.03 uur

 135. @ 122

  Wat mij betreft mag iedereen de successiebelasting ter discussie stellen. Maar om daarvan dan de rekening bij een betrekkelijk willekeurige groep te leggen, dat is natuurlijk het echte schandaal, om dat woord hier dan ook maar eens te gebruiken.

  Hoewel, willekeurig. Voor de VVD lijkt financiele discriminatie van de huurder zo’n beetje een van de hoekstenen van het sociaal-sconomisch beleid te zijn geworden.

  Ik had de reacties wel eens willen zien als er er een partij was geweest die als programmapunt had voorgesteld de inkomstenbelasting voor iedereen met 15% te verlagen en dat dan te finacieren met volledige afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Mooi dat ieder koophuis in Nederland dan te klein was geweest. En terecht. Want je zou heel veel gezinnen dan in grote geldzorgen brengen. Het gaat mij er ook niet om een soort tegenstelling huurder/koper te maken waar op zich geen enkele noodzaak voor is. Ik vraag me alleen wel af op grond van welk beginsel de VVD (en het CDA net zo hard)die
  tegenstelling dan toch elke keer weer maakt.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 26 oktober 2006 @ 23.08 uur

 136. Toch heel typisch dat dit niet genoemd wordt en dat de VVD het beste programma schijnt te hebben volgens verschillende media..en dat er ook nog gezegd wordt door het CPB dat er door geen enkele partij genoeg rekening wordt gehouden met de gevolgen van de vergrijzing en wat daar tegen te doen…WAT EEN GELIEG EN GEDRAAI OM HET CDA?VVD BOLWERK TE BEHOUDEN!
  En dan nog even als top van de ijsberg Freek de Jonge met zijn kritiek dat nergens op gebaseerd is en natuurlijk de VVD scoort bij hem hoog..Verbazingwekkend hoe weinig hij weet van de SP..geen visie over de EU freek? NEE EEN HELE DUIDELIJKE! GEEEEEN Superstaat! Jan, wrijf de doorberekeningen onder de neuzen van de coalitie partijen en draaikont Bos! Laat nu zien dat de SP HET alternatief is!

  Reactie door cynthia — donderdag 26 oktober 2006 @ 23.16 uur

 137. kbo ik weet niet waar jij weghaald dat bijstand voor een alleenstaande 1064 euro is

  mijn moeder heeft 789 euro netto bijstand
  en ik heb 850 euro netto wajong

  dus wel even reele bedragen noemen ok

  Reactie door joshua — donderdag 26 oktober 2006 @ 23.32 uur

 138. oh jah dat vergat ik kbo

  huursubsidie is in mijn geval 88 euro en niet 180 euro :|

  Reactie door joshua — donderdag 26 oktober 2006 @ 23.34 uur

 139. @Gloria — donderdag 26 oktober 2006, 14.31

  Nee Gloria, dat gaat niet goed komen. Daarom ben ik ervan overtuigd, dat het een keer wél goed gaat komen, ook al klinkt dat paradoxaal.

  Hoe eerder de media verschillende geluiden uit de samenleving wat evenrediger door laten klinken en markante geluiden niet filtert, hoe eerder verkiezingen op een realistischer beeld van de verhoudingen in de samenleving gaan lijken.
  En volgens mij valt of staat een democratische samenleving met zulk een evenredige vertegenwoordiging, waarbij gewicht ook een duit in het zakje zou moeten doen, vind ik. Maar dat is glad ijs, want hoe bepaal je, wier stem meer gewicht in de schaal zou moeten leggen?

  Zoals het nu is, is het in elk geval niet OK. Arme mensen op VVD of CDA laten stemmen… Het gebeurt.

  Balkenende geeft dat toe met zijn vermeende gemis aan intellectualiteit. Maar dat is slechts pro forma. Er worden genoeg wijze woorden gesproken, maar die lul weet niet waar en zou anders wijze woorden niet eens herkennen. Hij kent maar één kaart: De Joker. En dat is hij meestal zelf. Maar naar believen en willekeur kan iemand anders ook wel de Joker zijn. Dat is een beetje inherent aan het fenomeen “Joker”, nietwaar?

  Kom, dacht ik. Laat ik er weer eens wat op los lullen. :-)

  Reactie door Wilbert — donderdag 26 oktober 2006 @ 23.40 uur

 140. mooie uitkomst!

  Reactie door Eva — donderdag 26 oktober 2006 @ 23.54 uur

 141. @ 134 Drob

  Hehehe. Hij is weer fijn.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 27 oktober 2006 @ 0.09 uur

 142. Ik heb een probleem, ik snap het soms allemaal niet meer. Ik krijg hoe langer meer het gevoel dat ik niet door God verlaten ben maar door de politiek.
  Kan iemand mij uitleggen wat POLITIEK betekent. Is dat een club die de kleine man zijn wil oplegt, dan zijn wij in de aap gelogeerd, wat dat betekent is voor mij en raadsel. Volgende maand moet ik als een goed Nederlander gaan stemmen maar de partij AAP komt niet voor. Laten wij het maar eenvoudig houden, al die moderne hulpmiddelen om er achter te komen op welke partij je moet stemmen, volgens je innerlijke geest, is niets anders dan een een middel om jouw geest een bepaalde richting in te krijgen.
  Dus ik ben machtig genoeg om te bepalen waar op ik ga stemmen.
  Dus beste mensen mijn conclusie is, het zelfde al jaren lang, het socialisme is gelijk aan welke relegie dan ook, je gelooft erin of niet. Dus er blijft niets anders over dan, STEM SP.

  Reactie door Henk.H — vrijdag 27 oktober 2006 @ 0.15 uur

 143. @139 Wilbert
  Blijf er vooral gewoon “op los lullen” want jouw bijdrages zijn wel degelijk de moeite waard! Zelfkritiek is een vorm van intelligentie en dat is zeker in jouw geval meer weer eens bewezen!

  Reactie door Ton — vrijdag 27 oktober 2006 @ 0.25 uur

 144. @137 joshua

  Ja, ik vond het een hele verkeerde voorstelling van zaken. Ik dacht eerst dat er een rechtse rakker aan het woord was. Pas aan het einde veranderde het een en ander.
  Positiever wijze dacht ik dan maar dat hij het over een gezin had??

  Maar dit is de waarheid voor de alleenstaanden met een bijstandsuitkering:
  800 euro. Vaste lasten? 600 euro. Over om van te leven? Zou moeten zijn 50 euro! Maar in de praktijk is dit 30 euro!! Voor eten, kleding, huismiddelen etc. etc.etc.

  Hoe kom je aan die riante bedragen, kbo??
  De klok horen luiden?
  Ik vind het echt een dreun in het gezicht van de armsten in ons land. Onwetendheid of met de rechtse wind mee gewaaid?
  Leg uit s.v.p.

  Reactie door Gloria — vrijdag 27 oktober 2006 @ 0.30 uur

 145. Heb vanavond (misschien tegen beter weten in) nog maar weer eens een mailtje aan NOVA gestuurd en ze duidelijk gemaakt dat de “publieke” omroep uit de belastingbaten van ALLE nederlanders gefinancierd wordt en het dus geen pas geeft om de ene helft op hun wenken te bedienen en de andere helft volkomen te negeren!

  Reactie door Ton — vrijdag 27 oktober 2006 @ 0.31 uur

 146. GEFELICITEERD !!!! eindelijk een partij die wat te bieden heeft, voor ons op de valreep.

  Reactie door Angela — vrijdag 27 oktober 2006 @ 0.37 uur

 147. @139 Wilbert

  Hee Wilbert! Wat een goed verhaal.
  Zo mag je van mij er heel wat vaker op los spreken. ;)
  Ja, je hebt gelijk. Ik weet dat armen nog steeds VVD stemmen. Zij hebben het waanidee dat je bij de VVD rijk wordt. Dat komt omdat ze alleen het woord ‘rijk’ ergens voorbij hebben horen waaien. Als ze eens wisten dat de VVD de armen armer maakt. Wat zijn er nog veel onwetenden in ons land. Maar pas op, Wilbert. Die verpesten het met z’n allen ondertussen wel in ons land. Gewoon te lui om zich echt te verdiepen!

  Neem nou die verkiezingsretoriek. Hoor ik gewoon iemand daar zeggen: “En we komen niet aan de uitkeringen.” Inderdaad, die zijn al jaren bevroren! Dus laten zo!!
  Ik steiger dag in dag uit van die schrille stem van Balkenende. Christelijker verlakken kan je niet! Lees de link van de Telegraaf. Het (C)DA en de CU zijn het die geen lastenverhoging voor het bedrijfsleven wilden. Nou ja…! Dan heul je toch met de rijken en ben je toch een farizeeer!
  Wat zijn die calvinisten toch zelfverrijkers met hun zgn soberheid naar buiten toe… schijnheilige kapitalisten. Vroom aan de buitenkant, maar vanbinnen? Altijd en op ieder front de kat knijpen in het donker!
  Normloze waarden. Waardeloze normen. Daar staat dit kabinet voor.
  Het is een eng, saai, Ubermenscherig land aan het worden. Met heel veel cliche’s en napraterij. Mensen zijn bang om origineel te zijn, omdat ze geen origine meer hebben. Alles vervlakt!

  En Freek? Wat is die man in de modder gezakt. Die maakt gewoon in een zin de SP af bij Nova. Heult met de VVD. Terwijl hij al jaren een zielige cabaretier op zijn rechtse retour is. Die man heeft echt zijn ziel verkocht en Bram Vermeulen en hun gezamenlijke gedachtengoed verloochend. Ook een volksverlakker dus!

  Reactie door Gloria — vrijdag 27 oktober 2006 @ 1.04 uur

 148. @130 JBE

  Welkom bij de SP! :)
  Daar zullen jullie samen geen spijt van krijgen!

  Reactie door Gloria — vrijdag 27 oktober 2006 @ 1.12 uur

 149. @ 147 Gloria,

  Jip.

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 27 oktober 2006 @ 1.16 uur

 150. @ 109 robert rb

  “Als huren duurder is dan kopen, dan koop je toch een huis? Anders ben je een dief van je eigen portomonee!”
  Beste Robert RB, als je niet genoeg geld hebt om te kopen dan ben je dus de klos.
  Wanneer je flink veel geld hebt kun je meer rente vangen bij de bank dan wanneer je minder geld hebt.
  Of zoals je vaak hoort. Als je éénmaal geld hebt is het veel makkelijker om met dat geld nog meer geld te maken.
  Snappez-vous?

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 27 oktober 2006 @ 1.26 uur

 151. @ 139 Wilbert

  Wil je a.u.b. zo blijven door lullen dan hebben we meer hoop naar 22-11 toe.

  @ 147 Gloria

  Ja Gloria…. Neerlands hoop in bange dagen… ik denk dat hij niet meer aan die periode herinnerd wil worden, toen was tie nog progressief nu is hij………..dementerend ???? of alleen nog maar zijn zak aan het vullen.

  Reactie door Pool — vrijdag 27 oktober 2006 @ 1.33 uur

 152. @147
  Doet men denken aan de EU spotjes ook toen lieten mensen zich uit de TV en uit de artiesten wereld zich gebruiken om voor geld hun z.g. mening te geven.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 27 oktober 2006 @ 7.37 uur

 153. @70 Volgens de meeste economen onderzoek bij RTL onder economen.

  Reactie door Klaas — vrijdag 27 oktober 2006 @ 8.57 uur

 154. 113 Rob

  Inderdaad geld dat je wil uitgeven moet binnenkomen, maar niet alleen op de ‘korte’termijn.
  Dat betekent ook dat de overheid geld moet binnenkrijgen via die bedrijven.
  Economische groei waarvan het resultaat niet aan de staat en haar inwoners toekomt maar in de zakken van beleggers verdwijnt en groepen beleggers de macht krijgen juist een ‘gezond’bedrijf in de verkoop te doen danwel op te splitsen omdat het enige ‘belang’dat gediend moet worden de eigen portemonnee van de belegger is en niet het belang van het bedrijf en zijn functie in de samenleving dan heb je ondanks alles een groot probleem, eveneens met het milieu en de gevolgen.
  Shell zit in Nigeria en maakt exorbitante winsten maar de bevolking daar profiteert er niet van ergo ze kan geen bananen meer verbouwen omdat de grond doordrenkt is van de olie. Melities vallen de Shell medewerkers aan en de Shell koopt die melities vervolgens om om zich tegen de bevolking te keren en hun eigendom te beschermen, volkomen ongecontroleerd.
  Het is ons voorgeborgte.
  Als er geld binnenkomt via het bedrijfsleven dan begrijp ik niet dat Nederland één van de meest aangename plaatsen moet zijn om véél geld te verdienen door de belastingen voor bedrijven grof te verlagen en voor hen niet enkel gunstig maar een paradijs moet zijn. Zelfs Japan vindt het hier voor bedrijven een belastingparadijs.
  Daarmee komt die groei dus niet toe aan de schatkist en niet toe aan de bevolking maar aan de beleggers.
  We gaan terug naar de jaren 30 waar de armoede mensen gaat dwingen voor een appel en een ei te werken zodat beleggers grote sommen geld a la minute kunnen incasseren.
  De armoede moet dan wel eerst gecreeerd worden en daar zijn de kabinetten Balkenende dan ook druk mee bezig geweest en nog.
  Aan de andere kant willen ze uitkeringen van de jeugd afpakken terwijl ze aan scholing en scholingskansen van die jeugd niets gedaan hebben. Je kunt iemand wel zeggen we nemen je uitkering af omdat je niet wil timmeren als diegene geen hamer heeft en je ze er ook geen verschaft. Aldus is het enkel bezuinigen met retorische verhalen over eigen verantwoordelijkheid.
  Balkenende wil de voorwaarde scheppen om de bijbel wederom te kunnen volgen.
  “In het zweet uws aanschijns zult gij uw brood verdienen” en bij brood blijft het voor grote delen van de bevolking, niet voor hemzelf uiteraard.
  Het is het aloude gereformeerde standpunt waarvan vooral de gereformeerde elite hier honderden jaren hun zakken hebben kunnen vullen evenzo hun kerken. De Joods Christelijke cultuur heet dat, met christelijk bedoelen ze niet de oude katholieken maar vooral de rechtenstuderende (etc) gereformeerde bovenlaag.

  Reactie door Henny — vrijdag 27 oktober 2006 @ 9.09 uur

 155. @ 137 138 Joshua en @ 144 Gloria

  Ik gaf hier met opzet 1 voorbeeld aan, een greep uit de doos van de weggeschovelden.
  Ik weet maar al te goed dat er schrijnendere situatie zijn. Ik doe niet anders dan al jaren dat van de dakken te schreeuwen. Vooral de ouderen mensen in acht genomen.

  Een vriendin van mij heeft haar bedrijf mogen zien zinken door een akelige ervaring met een compagnonschap Zij krijgt nu met een schuldsanering 586 euro. Zij woont nu op een kamertje. 45 jaar en inmiddels oma.

  Overigens zijn er ook gezinnen die hard werken, (en daar ging het mij om), die net zoveel overhouden als de uitkeringsgerechtigen binnen de armoede grens.

  Jullie reactie is terecht, laat je horen.
  Toch waak ervoor dat je niet te subjectief wordt en dus die ander geen kans biedt ook zijn leed te delen in ONS midden.

  Ik ben een alleenstaande moeder met 2 kinderen.
  2 jongens van 11 en 13.

  Ik krijg als alleenstaande ouder 840.
  toeslag art. 3 lid 2 (20%) is 240
  Ik houd 300 a 400 per maand over van te eten (80 euro per week bij de aldi met 2 vreetmonsters)
  Hier moeten we ons nog van kleding, hygiene en verzorgsmiddelen, reparatie, onderhoud, extra’s, feestdagen, verjaardagen, extra kosten binnen het zorgstelsel medicijnen etc. want NEE die krijg je niet altijd vergoed door de WWB.

  EN WAT 30 overhouden ik kom chronisch 50 tekort per maand!!!!!!!!

  En ja ik heb inderdaad door een foutje van de gemeente 2 jaar geleefd van het bedrag 820 p/m met 2 kleine kinderen en ja ik weet wat armoede is en, ja ik weet het, want ook mijn moeder krijgt 798. Ik kom zelf uit een bijstands gezin al vanaf 1972.

  Reactie door kbo — vrijdag 27 oktober 2006 @ 9.25 uur

 156. @kareltje 48

  Citaat:”P.S. een rooskleurig verkiezingsprogramma schrijven is niet moeilijk, de hele waarheid vertellen wel.”

  Zeg keurel heb je de presentatie van het CPB wel goed gevolgd?
  Juist de veuveudeu kan niet rekenen. Zoek nou eerst maar eens uit hoe je dat nu eens weer op orde maakt. Is toch erg leullig om met een slecht doordacht beleidsplan de verkiezing in te gaan.

  Reactie door Marcel — vrijdag 27 oktober 2006 @ 10.23 uur

 157. 147 Gloria

  Naarmate de tijd verstrijkt
  en de zakken zich vulden
  wordt een monument onthuld
  van een uitzichzelf verstenend monstrum
  alleen de voeten voelen nog grond
  van een pad dat de verdwaalde stakker
  nimmer meer wist terug te vinden
  de schreeuwende sokkeloze wordt
  verbijsterd aanschouwd door publiek en vrinden.

  Reactie door e.krul — vrijdag 27 oktober 2006 @ 11.06 uur

 158. Precies marcel! Maar de veuveudeu zegt dan maar snel dat de doorberekeningen niet kloppen en dat hun plannen op de lange termijn gunstig zijn….HOE KAN DAT MET KORTE TERMIJN POLITIEK? vraag ik me dan af..
  En het NOS die zegt dit klakkeloos na! En de ver ( r met aardappel in de keel) grijzing is door alle partijen niet goed opgevangen…angstvallig wordt er maar niet gesproken over de SP want dat is geen coalitiepartij. Zo lust ik er nog wel een paar..een paar tomaten! En er wordt ook niet gestemd op de SP volgens de positivo van Nederland..niet emiel ratelband..80 procent stemt op de coalitiepartijen. Hij is zeker helderziend en de sp heeft geen 50.000 leden. Wat een gelul op tv zeg!
  Met dank aan de wereld draait door die dit gelul in zijn programma opneemt..triest vind ik het!

  Reactie door cynthia — vrijdag 27 oktober 2006 @ 12.31 uur

 159. En dan maar meedoen aan de verhufterigheid.(niet al te net taalgebruik volgens de wereld draait door met tijdgebek).beter dat dan liegen!

  Reactie door cynthia — vrijdag 27 oktober 2006 @ 12.33 uur

 160. @cynthia

  Denk dat kareltje nu onder in de kelder zijn JSF vliegtuig-bouwpakketje aan het bewonderen is.
  Is ook altijd met die lui. Ze berekenen zelf de zaken niet goed door. Proberen te pochen dat op de lange termijn hun plannen toch goed zijn. Dit blijkt gebaseerd te zijn op geld wat ze niet hebben (conclusie CPB) en gaan dan proberen een ander die de zaakjes wel goed en realistisch ( zonder loze beloften) betichten dat ze het helemaal fout doen.

  Ik denk dat er een net naar het achterkant van het varken heeft gekeken….

  Reactie door Marcel — vrijdag 27 oktober 2006 @ 13.18 uur

 161. @ kareltje

  Lees dit berichtje maar even. USA ziet geen brood meer in het JSF project, voordat je maar wat zit te brallen

  http://www.nu.nl/news/636342/22/Bouw_JSF_in_gevaar.html

  Reactie door Marcel — vrijdag 27 oktober 2006 @ 13.25 uur

 162. Laten we even realistisch blijven aub.
  Het verleden heeft uitgewezen dat iedere partij roept dat zij het beste programma hebben.
  En steeds weer bleek het op hetzelfde uit te draaien.
  De rijken worden steeds rijker, de armen steeds armer.
  En of we nu onder het juk van het CDA of van de PVDA zaten, het was allemaal K!!

  Wat we in ons land nodig hebben is een leider die leiding kan geven.
  En laten we nu eerlijk zijn. Wie is de man die daarvoor het meest in aanmerking komt?
  Juist J.M.
  Een stem op de PVDA, CDA, VVD is een stem op ‘het oude liedje’.
  Dat is een zekerheid waar we niet om heen kunnen.
  Willen we met z’n allen dat het anders gaat in Nederland? Durf dan ook te kiezen.
  En met het maken van die keus hecht ik niet zo heel veel waarde aan cijfertjes en mooie woorden, maar kijken ik veel meer naar waar een partij buiten de verkiezingsstrijd voor staat.
  En ja, er is lef voor nodig om te kiezen voor vernieuwing, maar wat heeft u liever?
  De mogelijkheid dat het allemaal beter gaat worden, of de zekerheid dat het allemaal toch weer bij het oude blijft?
  GJ.

  Reactie door GJ — vrijdag 27 oktober 2006 @ 13.29 uur

 163. @ 162

  Mooi onder woorden gebracht waar het de komende verkiezingen uiteindelijk om gaat.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 27 oktober 2006 @ 16.06 uur

 164. Vanavond komt ongetwijfeld Van Baalen ook
  nog een duitje in het zakje doen van de
  Doorrekening CPB, gesouffleerd door zijn
  baas, die er ooit de scepter zwaaide.
  Kan een interessante happening worden om
  gade te slaan, dus niet vergeten!.

  Reactie door Madelief — vrijdag 27 oktober 2006 @ 18.14 uur

 165. Dit is nu een staaltje van walgelijke politiek eerst op stappen dat er een gekozen burgemeester moet komen en nu profiteren van het door je zelf afgekeurde systeem.
  Of te wel als ik een mooie baan krijgt dan ben ik een gewone lozer.

  http://www.gelderlander.nl/nijmegen/article769906.ece#reactie

  Reactie door Jofel — vrijdag 27 oktober 2006 @ 18.39 uur

 166. Ik hoorde Zalm gisteren bij Nova zeggen dat het CDA zegt iets voor gezinnen met kinderen te doen maar dat ze miljarden weghalen bij die gezinnen vooral de middengroepen.
  Wel Klaas en kornuiten kom maar op met je verhaal, Zalm kan volgens jou toch zo goed rekenen, hoe zit dat want jij weet het blijkbaar goed, leg maar eens uit dan.

  Reactie door Henny — zaterdag 28 oktober 2006 @ 8.02 uur

 167. De SP is wel een beetje op de korte termijn bezig.Ontwikkeling en research binnen het bedrijfsleven dienen gestimuleerd te worden.
  Anders kweek je werkeloosheid op lange termijn.Regeren is vooruitzien.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zaterdag 28 oktober 2006 @ 12.09 uur

 168. @ 166 @ 167

  Kun je nagaan wat ons te wachten staat met de VVD in de regering. Zalm loopt nog steeds uit z’n nek te kletsen. En dat terwijl hij allang heeft bewezen dat hij het land niks dan ellende heeft gebracht. Maar dat terzijde. Over Zalm zou je al helemaal niet moeten WILLEN praten. Hij heeft zijn kans gehad en bewezen waar zijn capaciteiten liggen.
  Als Klaas Vaak zou hij geen slecht figuur slaan, maar voor de rest. brrr.

  En dan over dat regeren vooruitzien is.
  Scherp opgemerkt. Maar vooruitzien is ook leren van het verleden en dan kom je erop uit dat CDA, VVD, PVDA er weinig van gebakken hebben.
  Dus, een stem op een van die drie geeft je de zekerheid dat er weer niets zal veranderen.
  Wanneer gaan we nu eindelijk eens inzien dat we de afgelopen jaren ergens een verkeerde weg in zijn geslagen en dat het nu hoog tijd is om dit te onderkennen en een nieuwe koers gaan varen.
  Ondernemen is ook risico’s durven nemen en investeren. Wanneer het beter gaat met de mensen, zullen ze ook weer meer hun schouders eronder willen zetten, want dan weten ze waarvoor ze het doen.
  Want bedenk; Want zonder gemotiveerde werknemers heb je echt niets aan ontwikkeling en research.
  Niet ‘de bazen’ zijn het die een bedrijf groot maken, maar het ‘personeel’, dus daar zul je in moeten investeren.

  Reactie door GJ — zaterdag 28 oktober 2006 @ 14.51 uur

 169. 167.Maan.
  Dat moet ook gebeuren soms kan het en/en zijn en met een begrotingsoverschot kan er altijd nog wat geregeld worden.
  Het kost wel geld omdat het onafhankelijk van het bedrijfsleven werken van wetenschappers m.i. heel belangrijk is.
  Het ‘nut’van wetenschappelijk onderzoek ligt nu te vaak op de directe toepassing in het bedrijfsleven terwijl iedereen weet dat de meeste ontdekkingen gedaan worden tijdens onafhankelijk geinspireerd wetenschappelijk onderzoek die later grote voordelen kan opleveren.
  Het kabinetsbeleid op dit punt vind ik erg bekrompen en erg eenzijdig.
  Bovendien met bedrijfswinsten van 30 tot 50% momenteel kan het bedrijfsleven zelf heel veel investeren in innovatie, ze moeten het dan wel willen.
  Volgens Balkenende behoeft niet alles van de overheid te komen en heeft eenieder ook een eigen verantwoordelijkheid. Geldt dit dan niet voor het bedrijfsleven.

  Reactie door Henny — zaterdag 28 oktober 2006 @ 15.31 uur

 170. Gloria, Ton, Pool,

  Bedankt voor jullie support. Ik stond ervan te kijken. Ik beweeg me namelijk al wel langer op dit forum, maar ben dergelijke complimentjes niet in deze mate gewend. Geeft overigens ook niet echt, omdat de boodschap altijd belangrijker is dan de boodschapper, maar qua feedback ben ik er wel blij mee. Toevallig weet ik, dat meer mensen hier wel eens een gebrek aan feedback en/of erkenning ervaren. We zouden daar zomaar eens wat meer aandacht aan kunnen besteden… Daar kun je het SP-team alleen maar sterker mee maken, nietwaar? Wie weet ook uitbreiden…

  Met Gloria heb ik overigens wél al eerder van gedachten gewisseld. Globaal bezien schrijft ze wel eens iets, wat ik niet/anders zou hebben geschreven, maar qua intenties zijn we het wel eens. Techniek van verwoorden acht ik daaraan ondergeschikt.

  Ton is voor mij een betrekkelijke nieuwkomer. Maar misschien heb ik niet goed opgelet. Hij had het er onlangs over, dat iemand iets had gezegd, wat hij (Ton, dus) eerder óók al had gezegd. Tja, dat is mij ook wel eens overkomen… :)
  Ik geef toe, dat dat mij telkens wat stoort, maar als ik dat dan even opzij zet, dan zie ik alleen maar dat “mijn” boodschap door anderen is opgepikt of – onafhankelijk van mij – ook door anderen is verzonnen. Beide vind ik helemaal prima, hoor.

  Tja, en dan Pool… Het moet heerlijk zijn om je zo lekker opluchtend te uiten. Zelf zit ik anders in elkaar en soms vind ik zijn reacties niet slim of terecht. Maar goed, ik ben zelf ook niet perfect, en plaatsvervangend ervaar ik ook meestal opluchting van zijn bijdragen. Ik lees ze in elk geval met plezier. Verder is hij ook zeker niet te beroerd om zijn excuses aan te bieden, als hij ergens op wordt aangesproken, heb ik gemerkt.

  Tot zover mijn “psychoanalyse” :). Misschien wat off-topic, maar misschien draagt het ook bij tot meer begripo voor elkaar. Als we elkaar op dit blog blijven ontmoeten, is het misschien nuttig te weten, wat voor vlees je met elkaar in de kuip hebt, denk ik dan. Neuzen richten i.p.v. persoonlijke belangen voorop stellen, zoals “je gelijk halen” t.o.v. van een medestander. Toch?

  Reactie door Wilbert — zaterdag 28 oktober 2006 @ 21.19 uur

 171. @ 170 Wilbert

  Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is…..voor een politieke richting en overtuiging komt er meer bij kijken zoals je hier op dit blog wel ziet.
  Sinds ik op dit blog aanwezig ben is mijn visie omtrent politiek wel veranderd, zeker doordat verschillende mensen zeer goede bijdragen leveren aan deze weblog, waarin ik althans soms goed over nadenkt waar ze die wijsheid of de kijk op die items vandaan halen, kijk niemand is alwetend maar op deze blog zit toch behoorlijk wat intelect, maar wat eigenlijk ook wel leuk is dat er vaak het “zwikkie rechtse ballen” hier probeert de boel te verzieken omdat hun clubje geen open weblog heeft en daarom hun frustratie hier kom afreageren.
  Sommigen van die balletjes willen dan discuseren en tot op zekere hoogte gaat dat aardig, maar op een gegeven moment dan slaan ze helemaal door zodra je over het kabinet begint en dan kom ook vaak hun ware aard naar boven.
  Ik word witheet en woest als mensen ongenuanceerd over de zwakkeren in onze samenleving gaan oordelen en veroordelen, vaak geef ik aan dat deze mensen niet voor hun lol in zo’n positie terecht zijn gekomen maar dat dit vaak het gevolg is van het beleid van dit kabinet, nou dan is de boot aan en dan deugt dit niet en de Sp bla bla bla…enfin je hebt het weleens gezien hier.
  Vandaar dat ik wel eens op de persoon speel en soms erg heftig, maar dan wordt ik gelukkig ook wel terug gefloten voordat het helemaal uit de hand loopt.

  Goed tot zover even een actie op jouw reactie, blijf schrijven al je bijdrages worden beslist serieus gelezen en beantwoord.

  Reactie door Pool — zaterdag 28 oktober 2006 @ 23.00 uur

 172. @Gloria — vrijdag 27 oktober 2006, 1.04

  Trouwens, inderdaad. Freek is inderdaad ook een bijzonder “fout” iemand. Mijn jarenlange intuïtie heeft me wederom niet bedrogen. Waarom hij nog steeds als autoriteit schijnt te worden gezien, is mij een raadsel. Zijn stellige uitspraken missen elke onderbouwing. Zelfs het begin daarvan. Er wordt ook niet naar gevraagd, dus hij komt ermee weg. Geef mij zo’n baan. Of eigenlijk liever toch maar niet. Ik hecht aan eigenwaarde.

  Geef hem een stier en i.p.v. met Neerlands “hoop” kan hij zijn kost verdienen met Neerlands “bullshit”. Charlatan.

  Reactie door Wilbert — zaterdag 28 oktober 2006 @ 23.52 uur

 173. @170 Wilbert

  Wat een leuke analyse. Hier hoeven we van ons hart geen moordkuil te maken. Zoals ik schrijf, zo spreek ik. Alleen ontbreken de intonaties en daar gebruik ik dan wat uitroeptekens voor. Klemtonen kunnen niet gelegd worden helaas.

  En ja, om mij aan te sluiten bij Pool, ik kan ook helemaal uit m’n dak gaan als er weer sprake is van onrechtvaardigheid. Maar soms is het te erg. Zoals gisteren… dan moet ik mijn laptop sluiten en ben een eind gaan wandelen en daarna heb ik met emmers sop de keuken gepoetst met knetterharde muziek. Zo kan ik dan mijn woede en verdriet kwijt. (Vanwege de documentaire, waar 7 overlevenden hun verhaal deden, zoals het er werkelijk aan toe is gegaan tijdens de Schipholbrand. Godsgeklaagd!)

  Ben je alweer helemaal present? Niet meer in een hotel waar je niet kunt antwoorden op het weblog? Zo te zien ben je weer helemaal aanwezig. :)

  Reactie door Gloria — zondag 29 oktober 2006 @ 0.06 uur

 174. @Pool,

  Het is OK volgens mij. Misschien had ik nog even geen nunances moeten aanbrengen. Wat ik onomwonden wou zeggen is, dat ik je waardeer. Klaar.

  En ja, ieder vogeltje zingt, zoals het gebekt is. Daar ga ik geen speld tussen proberen te krijgen. Dat zou me immers ook niet lukken, dus waarom frustraties oplopen? Ik heb andere hobby’s.

  Reactie door Wilbert — zondag 29 oktober 2006 @ 0.34 uur

 175. @Gloria — zondag 29 oktober 2006, 0.06

  Tot aan de verkiezingen probeer ik elke gelegenheid te benutten om invloed uit te oefenen. En zeker, als ik te horen krijg, dat ik door moet blijven “spreken”. :)

  Vanwege deadlines kan ik de komende week minder thuis werken. Misschien dat ik zondag nog actief ben op dit blog, maar ik probeer naast werk en SP ook een sociaal leven te krijgen. Ja, krijgen. Dat lees je goed. Het leven loopt namelijk niet altijd even vanzelfsprekend voor iedereen. Dat begrijp je wel, geloof ik.

  Maar a.s. vrijdag ben ik wel weer van de partij. Misschien donderdagavond al. Leuk, dat je het onthouden had, trouwens. Voornamelijk vanwege de persoonlijke noot, bedoel ik dan.

  Reactie door Wilbert — zondag 29 oktober 2006 @ 0.50 uur

 176. @171
  ff inbreken? Je mag me er ook direct weer uitzetten.
  Maar nu even een reaktie;
  Je zegt dat je witheet en woest kunt worden als mensen ongenuanceerd over zwakkeren in onze samenleving gaan oordelen en veroordelen.

  Ik ben net zo, maar dan zonder iemand die mij terugfluit :->

  Laat ik als SP’er nu precies midden in een CDA wijk wonen en het begin dit jaar ook nog eens een VB opgezet hebben. (Dat was tegen het zere been)
  Vanuit die hoedanigheid weet ik dus bliksems goed hoe het zit met de zwakkeren in onze samenleving.
  Daarvoor en ik betreur dat dit nog steeds niet is gelukt, heb ik zo’n behoefte aan wat meer SP invloed hier in de gemeente.
  Helaas is juist de SP hier de grote afwezige en haal ik weer de woede van mijn buren op mijn hals met mijn SP pamflet.

  Maar ja, zo denk ik dan. Wat heb je aan ontwikkelingshulp wanneer er voor ieder raam al SP pamfletten hangen.
  Een beetje steun zou echter ook niet verkeerd zijn.

  GJ

  Reactie door GJ — zondag 29 oktober 2006 @ 3.10 uur

 177. @ 176 GJ

  Ik denk dat je gewoon moet blijven doorgaan in je wijk en dat je overal steun en goede adviezen moet proberen te krijgen desnoods schrijf je naar de SP en probeer het College van burgemeester en wethouders op je hand te krijgen door er wat druk op uit te oefenen.
  Ik kan me precies voorstellen hoe jij daar nu woont, ik denk dat ze je met de nek nog niet aankijken, en dat is nou typisch het CDA gedachte goed…… naasteliefde .. is alleen voor het gezin als het zo uitkomt ….. je medemens helpen.. wat is een medemens…. Voedselbank in de wijk….de pleuris breekt uit want de woningen zakken in waarde door dat geteisem….enz. enz. enz. ….nou weet je hoe het christendom anno 2006 in elkaar steekt, ze hebben God de rug toegekeerd en hun grote idool is nu EuroZalm met het ikke ikke ikke geloof.
  GJ laat je niet kisten door zo’n stelletje ketters doe je ding, desnoods ga je procederern om een VB af te dwingen, het is te hopen dat we na 22-11 de voedselbanken kunnen wegdoen dan hoeven wij ons ook niet meer te schamen.

  Sterkte en succes

  Reactie door Pool — zondag 29 oktober 2006 @ 12.52 uur

 178. @177

  Klopt,klopt.
  Nu was die VB er voor de meeste ‘als een slag bij heldere hemel’ en bestaat die nog steeds, zij het in een wat ‘meer toleranter’ wijk. Zelf ben ik niet meer actief in deze, want dat zelfs het starten van een (in mijn ogen) goed initiatief, een gezin NIETS dan ellende kon opleveren, dat ervaar ik nog dagelijks.
  Zelf richt ik me nu op andere dingen die van een geheel ander kaliber zijn en daar heb ik inderdaad de SP voor nodig.
  En het liefst een zo’n groot mogelijke, want zonder dat gaat ons land zeker naar de klote.
  Dat heb ik wel geleerd in de loop der jaren en uit de schrijnende verklaringen van mensen die ik in mijn VB-werk ontmoet heb.

  Dan kan ik me goed voorstellen dat er (gelukkig) nog mensen zijn die witheet kunnen worden.
  Het vervelende is dat (tenminste ik) met die harteloze ‘koffie’ moet gaan zitten drinken, omdat zij de ‘machthebbers’ zijn. In principe druist dat in tegen heel mijn ziel, maar als ik daardoor mensen tenminste de basisbehoefte (eten) in het leven kan geven, dan moet dat maar.
  “Geeft ons heden ons dagelijks brood…Maar vraag me niet om het met mijn naasten te delen”, is waar ik keihard tegenaan gelopen ben.
  En dan kan ik alleen maar uit volle borst roepen;
  NEDERLAND! KOM BIJ ZINNE EN LAAT DE SP BEGINNEN!!

  Zit ik me verdikkeme nog kwaad te maken ook.

  GJ

  Reactie door GJ — zondag 29 oktober 2006 @ 15.17 uur

 179. @ 177

  Inderdaad, de Vb’s zouden niet nodig moeten zijn en hopelijk gaan ze ook snel tot de verleden tijd behoren. Want het is bij de beesten af dat dit soort initiatieven nodig zijn.
  Maar goed, dat terzijde.

  Ooit zal Nederland wel wakker worden en wat mij betreft kan dat niet snel genoeg gebeuren.

  Inmiddels al kontakt gezocht met de SP, want goed werk moet je nooit uitstellen. :->

  Misschien dat er een SP zaadje te poten is in dit CDA veld. Ik hou wel van een uitdaging.

  GJ

  Reactie door GJ — zondag 29 oktober 2006 @ 16.02 uur

 180. Precies een week na dato @56, dan toch nu
  weer de volgende verschutting!
  Bajessport: stuivertje verwisselen en een
  poosje ‘vrij’ rondlopen.
  Deed je dat vroeger in Dienst om een makker
  naar zijn vrouw thuis te ‘helpen’ in het be-
  lang van gezin of netgeboren baby, kreeg de
  boosdoener behoorlijk ‘verzwaard’…ipv me-
  dewerking te verlenen aan bijzondere huise-
  lijke omstandigheden.
  Bezoekers voortaan met een barcode behande-
  len zou de oplossing zijn.
  Bezoek, dat PIEPT als het vertrekt, dan daar
  na, intern, nog even iets langer houden.
  Preventief zal dat wel kunnen werken en is
  in het belang van de gedetineerde die zich
  moet realiseren, dat hij op het terrein van
  de inrichting ‘verzekerd’ is, maar daarbuiten niét tot ontslagdatum, behoudens
  de vrijstellingen verleend in bijzondere om-
  standigheden, zoals het begraven van familie, of ziekenhuisopname/ bezoek!
  In ieder geval dit Kabinet, nog slechts een
  romp, loopt van de ene in de andere plomp!

  Reactie door Madelief — vrijdag 3 november 2006 @ 8.58 uur

 181. AKEN – De tbs’er die woensdag in Heerlen ontsnapte is een ‘ziekelijk gewelddadig persoon’. Die informatie heeft de politie in Aken gekregen van collega’s van de Limburgse politie, aldus een woordvoerder van het Duitse korps.

  De man uit Geleen zat vast in tbs-instelling Kijvelanden in Poortugaal. Hij ontsnapte tijdens begeleid verlof aan zijn ongewapende begeleiders tijdens een bezoek aan een begraafplaats in Heerlen. Justitie verklaarde woensdag dat de man geen groot gevaar vormt. Mogelijk is hij naar Duitsland gevlucht

  Beetje toevallig dat alle TBS-ers die nu ontsnappen, allemaal ongevaarlijk zijn.

  Zou er soms iets mis zijn met onze TBS instellingen? Of zijn de verlofregelingen gewoon te soft.

  Reactie door GJ — donderdag 16 november 2006 @ 11.44 uur