CDA een beetje stiekem

FNV en CNV zijn woedend over de CDA-plannen voor versoepeling van het ontslagrecht. FNV-bestuurder Wilna Wind noemt de plannen onbarmhartig. Het CNV vraagt zich af of het CDA de weg kwijt is. (Nu.nl)

Deze plannen stonden niet in het verkiezingsprogramma. Via de CPB-berekeningen kwam het aan het licht, volgens CNV-voorzitter René Paas. Hij maakt korte metten met dit stiekeme gedoe: “Als je zo flink wilt timmeren in het ontslagstelsel, dan moet je ook het lef hebben dat in je verkiezingsprogramma te zetten”.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 27 oktober 2006 :: 21.09 uur

134 Comments

134 reacties

 1. Dit is nu een aardig staaltje kiezersbedrog. Het lijkt op Hongaarse toestanden. Of het CDA bedondert de kiezers door niet te vertellen wat ze van plan zijn. Of het CDA besodemietert het CPB door bezuinigingen voor te spiegelen die ze niet waar kunnen maken. Van zulke normen en waarden wordt je kotsmisselijk.

  Reactie door Drob — vrijdag 27 oktober 2006 @ 21.21 uur

 2. Welke stemwijzer ik ook invul, telkens staat het cda bovenaan:) (en de sp 2e.)
  Maar ik heb al lang schoon genoeg van die rakkers. De Geus zou de kinderopvang wel even beter gaan regelen omdat “slecht” 2/3 van de werkgevers bijdraagt in de kosten ervan. In de huidige regeling bedraagt de kostenverhouding ongeveer 1/3 voor ouders, 1/3 voor de twee werkgevers en 1/3 voor de belastingdienst.
  In het nieuwe voorstel waar ik vandaag een tabel van gezien heb is 2/3 voor mezelf en 1/3 voor de belastingdienst. Mijn werkgever lacht zich ziek, die stelt meteen voor om alle regelingen op dit vlak af te schaffen. Deze cda minister is dus stiekem heel goed voor de werkgevers om maar weer even bij het onderwerp aan te haken.
  (N.B. Zelfs de allerlaagst betaalden betalen in het nieuwe voorstel nog meer dan 1/3 van de kosten, dus het verhaal van sterkste schouders zwaarste lasten gaat hier ook niet op)

  Reactie door twijfelaar — vrijdag 27 oktober 2006 @ 21.28 uur

 3. Een béétje stiekem?! Ik vind dit héél erg stiekum. Het CDA lijkt hetzelfde te gaan doen als bij de verkiezingen van 2003: pas ná de verkiezingen vertellen wat je écht van plan bent. De sociale hervormingen die dit kabinet heeft doorgevoerd, stonden namelijk ook niet in het verkiezingsprogramma van 2003.

  Ik begrijp écht niet dat er nog 1 kiezer te vinden is die het CDA betrouwbaar vindt.

  Reactie door emma — vrijdag 27 oktober 2006 @ 21.42 uur

 4. Toch zul je zien dat er een hoop mensen intrappen. Wie leest dit weblog? Wat doen we daaraan?

  Stemmen ronselen, daar zijn die CDA-ers ook goed in. Wat doen we daaraan?

  Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 27 oktober 2006 @ 21.56 uur

 5. Volgens de peilingen van NOVA 3 stemmen erbij. (van 16 naar 19) Met de door mijzelf gehanteerde correctie kom ik nu op een werkelijk aantal van 26 zetels. NOVA past zich nu een beetje aan de cijfers van NIPO aan.
  Of is het andersom?
  Persoonlijk hecht meer waarde aan de cijfers van NIPO. Dit omdat deze het meest tegemoet komt aan de de tendens die in de diverse stemwijzers naar voren komt.
  Nu een voorspelling: 22 november SP 30 zetels! Om met Madelief te spreken: ‘mark my words Mark!’

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 27 oktober 2006 @ 23.00 uur

 6. En waarom staat dit niet op de voorpagina’s van de dagbladen, of is een prime time issue bij de diverse journalen, kortom, hoe gaat dit landelijke bekendheid krijgen..

  Reactie door lambert — vrijdag 27 oktober 2006 @ 23.10 uur

 7. cnv vind?? laat me niet lachen/als zalm bv/
  cnv is al jaren het grote vrindje van het cda,wat ze zijn er mee getrouwd.
  ze geven als eerste toe bij onderhandelingen,ze zijken de fnv bv af,door buiten hun om akoord te gaan als de andere bonden nog aan het onderhandelen te zijn,
  en verreweg het ergste is,dat ze oostblokkers in ahum nood gratis/voorstel aan ahum leden vorig jaar op hun site/ te gaan helpen,en de leden die hun baan mischien kwijt raakt,aan zo’n oost geval,er voor laten betalen,wandt dat doet die aanvoerder niet uit eigen huishoud geld.
  en ach ze zeggen wel ze zijn woedend?/cnv/maar die zijn net zo ongeloofwaardig als het oorlog zuchtige,martelend toestaande c?da.

  Reactie door ad — vrijdag 27 oktober 2006 @ 23.17 uur

 8. cda en jpb spelen VALS.,

  hoop dat ze weggevaagd worden op 22/11

  Reactie door Gerrit — vrijdag 27 oktober 2006 @ 23.21 uur

 9. @2
  geen stemwijzer gebruiken maar gewoon je boeren (eigen)verstand.
  Stemwijzers,kiesapparaten kunnen gemanipuleerd zijn.Zoals onlangs te zien was op de TV
  Sluit dat niet uit.

  Reactie door che — vrijdag 27 oktober 2006 @ 23.26 uur

 10. Het CDA is niet de weg kwijt, ze zitten voor hun doen op de goede weg en zelfs nog op de snelweg.
  De kiezer is volgens NOVA de weg kwijt.
  Maar het spel is als volgt JPB wordt weer terug gefloten door zijn achterban en dan heeft het CDA weer zijn sociale gezicht laten zien.
  En de kiezer kijkt niet meer naar links die denkt dat rechts altijd voorrang heeft en dat hem niets kan gebeuren.
  Maar kijk maar op het kerkhof daar liggen er een hoop die het niet nodig vonden om naar links te kijken.

  Reactie door Jofel — vrijdag 27 oktober 2006 @ 23.29 uur

 11. reactie 5 : net ook Nova gezien..raar,zeg..Clairy Polak vraagt een normale vraag aan Ferd Crone PvdA over vergrijzing…en hij begint over onderwijs,Clairy zegt nee,jonge..ik vroeg wat over vergrijzing,hij weer over onderwijs,Clairy weer over nee vraag was vergrijzing…die Crone is zelf oud,zeg..gewoon niet op de vraag antwoorden..Zalm zat weer zijn lachspelletje te spelen en zijn aanvallen op PvdA hadden gvd nog effect ook in de uitzending,waar Crone maar wat schamper lachte..sodemieter jan,zorg jij dan voor vuurwerk,,ik erger me bloot aan Ferd Crone,die te slap opereert.
  Je moet Zalm geen zendtijd geven,zeg..en vwb onderwijs..kijk naar de plannen van SP,daar stijg je 3 zetels mee,dames !!

  Reactie door eric — vrijdag 27 oktober 2006 @ 23.40 uur

 12. Die Vendrik was ook wel lachen,hij wijt de aow tactiek bij PvdA aan Marcel Van Dam,die eerder Wouters plannen fel bekritiseerde..
  Die NOVA was erg goed,maar beetje warrige discussie en dus fel ook…het vuurtje is ontstoken : VERKIEZINGSKOORTS…JAN EROP,he ?
  SP gaat steeds BETER !!!!!!!!!!

  Reactie door eric — vrijdag 27 oktober 2006 @ 23.43 uur

 13. Gelet het gegeven dat Balkje nogal populair is, betekent dat er nogal veel stiekeme nederlanders zijn ?

  Reactie door Lezer — vrijdag 27 oktober 2006 @ 23.48 uur

 14. Maar dat is precies de reden dat het CDA het mandaat van de kiezer zo lang mogelijk wil mis- ehm gebruiken. Zo consequent als de C van die partij is, is de D ook: democratie is 1 x in de 4 jaar een kruisje zetten en voor de rest je b*ek houden.

  Reactie door Floris V — zaterdag 28 oktober 2006 @ 0.27 uur

 15. @12 Eric
  Maar erger jij je niet aan het feit dat Vendrik namens Groen Links wel uitgenodigd wordt (nu nog 5 zetels in de peilingen), terwjl de SP opnieuw niet mag meepraten met hun (voorlopig) 19 zetels?? Terijl nova dit presenteert als de vier “grootste” partijen?
  Vendrik deed het niet eens slecht hoor, maar Jan Marijnissen had op diezelfde plek de hypocrieten Zalm en Wijn alle hoeken van het firmament laten zien..Ergerlijk toch hoe ook Nova blijkbaar de SP boycot!!

  Reactie door Ton — zaterdag 28 oktober 2006 @ 0.43 uur

 16. Men wist toch dat het CDA niet te vertrouwen is, zolang het CDA bestaat is het een partij van leugens, asociaal gedrag en verloedering en met die anderhalf uur op een zondag moeten ze niet denken dat ze zonder zonden zijn juist niet want dan kunnen ze in Gods huis nadenken wie men de volgende dag weer kan belazeren.
  Heb je ooit een CDA-er gezien zonder uitgestreken smoelwerk, ik niet maar mocht je er een tegenkomen maak dan direct een foto voor het nageslacht want dat zal je nooit meer zien vooral zoals ze nu bezig zijn.
  …. C orrupt D oortrapt A chterbaks…..

  Reactie door Pool — zaterdag 28 oktober 2006 @ 0.45 uur

 17. Op het journaal waren veel zeer terecht boze rijksgenoten te zien uit de overzeese gebiedsdelen. Ik kan zeker met hun meevoelen.
  JP had flinke uitspraken gedaan over zijn bewondering voor de VOC.
  Wordt vervolgens zijn reactie gevraagd op de verontwaardiging van de mensen, afstammelingen van de vroegere slaven onderworpen door de geestverwanten van JP. Antwoord JP: sorry maar zo had ik het niet bedoeld.
  Hij zou alleen de handelsmentaliteit, ondernemingsgeest van de VOC hebben bedoeld of woorden in die strekking.
  Typisch CDA antwoord. Nooit toegeven en altijd verontschuldigen maar ondertussen toch hetzelfde blijven denken.
  Deze mensen hebben geen kloten. Dat is toch wel het grootste verschil met de VVD.

  Dat brengt mij bij al die priesters en aanverwante figuren die zelfcensuur hebben toegepast. Bijvoorbeeld hun hoofd weet zogenaamd niets van hun onderlichaam.
  Maar wel koorknaapjes van ‘dichtbij’ helpen met allerhande zaken. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan in deze ‘gristelijke’ contreien.

  Door het ontkennen van bepaalde aspecten van de mens worden sommigen echte monsters.

  JP ontkent wat niet past in zijn beeld van hoe hij zou moeten zijn. Hoe de werkelijkheid echt is lijkt hem niet te interesseren. Zou hij een opdracht hebben van God de Vader of de goddelijke Bilderbergclub?

  Echt de problemen oplossen in het hier en nu is natuurlijk niet aan de orde. Waarom ook zou je echt luisteren naar kritiek?
  Lingo is een heerlijk onschuldig vermaak. Is JP premier met zicht op keizer Nero of de Zonnekoning?

  Reactie door L´écologiste — zaterdag 28 oktober 2006 @ 0.59 uur

 18. Het CNV is; evenals de FNV, zelf ook de weg kwijt. In mijn optiek hebben ze geen recht meer van spreken en is hun geklaag over resp. het CDA of de PvdA mosterd na de maaltijd.

  De S.P. Moet een eigen vakbond oprichten; die tijdig duikt op de onzalige zaken die gaande zijn of in voorbereiding.

  Laat men de ontslagbescherming maar eerst opheffen van die corrupte ambtenaren; die de democratie zitten te ondermijnen met hun manipulaties en het achterhouden van informatie. Dit was geloof ik met die Betuwe-lijn ook al zo. Ik heb inmiddels begrepen; dat het verrekte veel moeite kost om dat soort chronische machtszieke parasieten te verwijderen; zelfs met een gouden handdruk. En het kan dus gewoon maar zo doorgaan.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zaterdag 28 oktober 2006 @ 1.01 uur

 19. @ 13 Lezer,

  Vrees van wel. Wat is dit toch voor land?

  Reactie door L´écologiste — zaterdag 28 oktober 2006 @ 1.02 uur

 20. De kiezers zijn al door het CDA bedrogen bij het aantreden van Balkenende II , blijkbaar hebben veel mensen dat vergeten!

  Reactie door J.E. Mulder — zaterdag 28 oktober 2006 @ 1.42 uur

 21. het kan ook nog zo zijn, dat jan-peter het land naar de afgrond wil leidden, om het zo murw te maken voor de opgave van de nationale eigenheid en gewillig op wil gaan in de us of europa!

  waar jp dan weer chef van wil zijn natuurlijk.,

  hoop toch echt dat god hem voor die tijd de trotse nek breekt!

  Reactie door Gerrit — zaterdag 28 oktober 2006 @ 1.49 uur

 22. even voortbordurend op het vorige.,

  jan-peter is de meester., de nederlanders zijn de klas, de klas wou niet doen wat de meester wilde.,inzake de EU-grondwet.,

  dan krijgt de klas straf, langer en harder werken,meer huiswerk, minder zakgeld,en uit wraak worden de vriendjes van jan-peter, die aan de strijkstok likken gematst met vergunstigingen., en voor de show en de goedgelovigen worden de voc en de normen en waarden en andere onzin geproclameerd!

  nou balkenende, je bent doorzien ,rot alsjeblieft op!

  denk niet dat ik er zo ver naast zit!

  Reactie door Gerrit — zaterdag 28 oktober 2006 @ 2.22 uur

 23. Voor het CDA en mot-regen moet je uitkijken.
  Van beide wordt je zeik-nat.

  Reactie door Bart — zaterdag 28 oktober 2006 @ 2.44 uur

 24. Geeft wel aan wat ons in werkelijkheid nog te wachten als er een Balkenende IV komt.

  Laat meneer “normen en waarden” nog maar een tijdje op een skateboard gaan staan. (Op de Brienenoord tijdens de avondspits ofzo)

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 28 oktober 2006 @ 6.38 uur

 25. En dankzij dit stiekeme gedoe en het totaal belachelijke Kieskompas dat erg verwarrend zal zijn voor menig persoon die eraan meedoet (uitleg is er niet bij dus stoppen mensen vaak bij het stemadvies en zien niet meer waar ze ‘ínhoudelijk’ staan omdat ze vergeten op de lichtcirkel te drukken) gaan ze in de peilingen wederom omhoog. Gelukkig gaat dat ten koste van de VVD en dat geeft wel een goed beeld want het CDA is neo-liberealer dan de VVD.

  Maar we moeten niet teveel opkijken. Bij de vorige verkiezingen hebben ze dat m.b.t. het verplicht steken van de overwaarde in je nieuwe huis ( mbt. de hypotheekrenteaftrek dus) ook gedaan. Ook dát stond niet in het verkiezingsprogramma.Het CDA was de eerste partij die dus aan die aftrek gemorreld heeft.

  Reactie door Henny — zaterdag 28 oktober 2006 @ 7.13 uur

 26. 6.Lambert.
  Ik geloof dat de Telegraaf hierover bericht heeft.
  Ik vind dat m.b.t. de journalisten niet vreemd. Er wordt geen onderzoek meer gedaan, ze schrijven op wat iedereen roept. Vooral de tv journalistiek is hier goed in veel verdienen en maar blaten zonder zelf achter verborgen nieuws aan te gaan.
  Vroeger waren journalisten de luis in de pels van de heren politici en dat was goed, het volk kon daarop rekenen, tegenwoordig heeft ook hier de marktwerking zijn intrede gedaan en zie je de onafhankelijke, objectieve en actieve journalistiek verdwijnen.

  Reactie door Henny — zaterdag 28 oktober 2006 @ 7.19 uur

 27. In de media mooi weer spelen, maar ondertussen zijn het een stelletje leugenaars en stiekemerts maar je misselijk van wordt.

  Reactie door Jan — zaterdag 28 oktober 2006 @ 7.20 uur

 28. Ondertussen lees ik dat het CDA uitloopt op de PVDA. Dus Ed Sorrento beste jongen, er zijn er meer dan één. Maar ook ik en half Nederland vraagt zich natuurlijk af hoe het mogelijk is dat een zootje harken binnenkort een vrijbrief krijgt om hun desastreuze beleid te mogen voortzetten. Zit er dan toch een stofje in het drinkwater dat de hersens van de daarvoor vatbare mensen aantast?

  Hoopgevend is het volgende bericht:

  Opvallend in de peiling is de sprong die de SP maakt. De socialisten zouden op negentien zetels uitkomen. Dat betekent drie meer dan vorige week en een winst van tien in vergelijking met de verkiezingen van 2003.
  (politieke barometer)

  De normen en waarden van de SP, de echte dus, werpt zijn vruchten af. Niet te verwarren met de wormen en maden van Balkenende.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 28 oktober 2006 @ 7.47 uur

 29. Die stijging bij het CDA komt door strategische VVD stemmers.De rem op de PVDA komt door al die SP stemmers die nu eens niet strategisch gaan stemmen.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 28 oktober 2006 @ 7.56 uur

 30. 2. Twijfelaar.

  Gisteren in Nova. Volgens Zalm de zogenaamde rekenmeester bezuinigt het CDA voor miljarden op de middengroepen vooral met kinderen. Het is een gotspe omdat ze precies het omgekeerde zeggen.
  En dat zei dus niet de PvdA, niet de SP maar de VVD. Hij moest er op z’n Zalms mee lachen.
  Ik hoor net dat Balkenende gsloten is van een zogenamde vriend die niets over zijn jeugd weet. Wel die eigenschap gebruikt hij ook in de politiek. Hij verzwijgt met opzet zaken aan de kiezer, zwijgt in de kamer als hem om verantwoording gevraagd wordt, wil zich niet verantwoorden. Jan Peter de Zwijger zullen we maar zeggen.
  Als hij gekozen wordt moet je eens zien hoeveel hij tijdens de verkiezingen verzwegen heeft.

  Reactie door Henny — zaterdag 28 oktober 2006 @ 8.25 uur

 31. Goeden morgen vrienden SP.

  Ergens anders heb ik al op Nova gereageerd.
  En Emma @3 dat was mijn directe reactie ook, niet een klein beetje, een emmer vol achterbaksheid!
  Wat is dat voor een mentaliteit? Is dat de natuur van Jan Peter Balkenende? Ik denk het wel, hij was na elf uur op radio 1 te horen, en weer viel me op dat er nooit een weerwoord wordt geleverd op dubieuze misleidingen.
  Al die rechtse reporters zijn meelopers en zijn bang om repliek te dienen waar ze voor ingehuurd zijn.
  Daarom ben ik blij dat er nog een eerlijke partij is.
  Vriend Wattenstaafie @5, mag ik je een wijze raad geven, doe niet mee met peilingen die je misschien op het verkeerde been zetten.
  Verheug je er over dat onze partij het goed zal doen op 22 november, dan is de juiste peiling er.
  Verder een prettig weekend, en Hermie Kreeft @4 wat doen we aan misleiding?
  Door actie te voeren, wat bij ons vandaag weer wordt gedaan, met veel succes.

  Stem lijst 4 de SOCIALISTISCHE PARTIJ.

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 28 oktober 2006 @ 8.48 uur

 32. Het CDA denkt slim te zijn door stiekem plannen te maken. Toch vind versoepeling van het ontslagrecht niet onbarmhartig of onrechtvaardig. Er zijn namelijk werknemers, die onevenredig profiteren van het huidige ontslagrecht. Want iemand die veel jaren bij dezelfde werkgever is blijven zitten, krijgt bij ontslag een veel grotere afkoopsom dan iemand, die vaak van werkgever veranderd is. De boodschap is: Blijf bij dezelfde werkgever, dan is je ontslagvergoeding het hoogst. Dat is toch geen eerlijke regeling.

  Reactie door reint — zaterdag 28 oktober 2006 @ 8.49 uur

 33. Ik wil nog even terug komen op de uitlating van Jan Peter B.
  Na protesten van de Surinamers haaste hij zich te verklaren dat hij alleen de handels geest bedoelde van de VOC, Toch!
  Dat is merkwaardig, in die handelsgeest lag toch ingebakken dat de slavenhandel lucratief was?
  Of ontkent hij dat nu ook? Toch.

  Laat je niet besodemieteren.
  Kies als Surinamer de SP Lijst 4.

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 28 oktober 2006 @ 9.07 uur

 34. LAAT U DOOR HET CDA NIET PAAIEN, ZIJ DOEN DE MENSEN NAAIEN.

  Reactie door peter — zaterdag 28 oktober 2006 @ 9.12 uur

 35. @Reint, Wat dacht je van de wachtgeldregeling voor Politici en Ambtenaren.
  Over onbarmhartigheid gesproken.

  Reactie door peter — zaterdag 28 oktober 2006 @ 9.16 uur

 36. @ 27

  En dus maak je voor iedereen de regeling maar veel slechter? Door dit verdeel- en heersmechanisme heb je altijd weer een argument voor handen om de arbeidsvoorwaarden voor de gewone jongens te verslechteren.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 28 oktober 2006 @ 9.24 uur

 37. @5 “Bijna een miljard”, al weer een dik een
  halfjaar geleden, en ook struin wel eens te
  hooi en te gras het archief in en zag nog
  eens “Wanneer verkiezingen..?” en het item
  “Belangenafweging” en al met al weer eens
  stevig doorgelezen, dankzij waar je mij aan
  herinnerde! Denk dan ook bij andere van jouw hand verschenen bijdragen, dat er wel
  zeker beter naar ‘het volk’ geluisterd mag
  worden en gelukkig komt er ook nog wat vrije
  nieuwsgaring over de buis, zij het dan ver-
  vat in reportages in een ander ‘jasje’ ge-
  stoken. In mijn provincie wordt dan ook ge-
  hucht en dorp bezocht om in alle lagen van
  de bevolking info op te doen, maar zeker niet alles wordt ervan uitgezonden, soms te
  privé en ook té schrijnend !
  Voor velen is er welvaart, voor een grote
  groep echter is het leven een ‘op de plaats
  rust’ geworden, omdat per OV reizen zelfs een 1e klas luxe is geworden. Echter er zijn
  zoveel mensen die ook verstoken zijn van fatsoenlijke verbindingen naar kruidenier en
  huisarts….waar regelmatig verplicht bezoek
  naar ziekenhuizen en therapeuten een aanslag
  betekent op hun reserves en niét standaard
  kunnen worden meegenomen in de maandelijkse
  kosten, waar mensen door medici naar dro-
  gisten en apothekers worden gestuurd om uit
  eigen portemonnee, ‘vervangende’ medicijnen
  moeten financieren, omdat recepten er niet
  voor worden uitgeschreven, zelfs als het
  gaat om medicinale zalven, neus- en oordrup-
  pels, die men echter niét zónder raadpleging
  van een arts zo maar mag gebruiken. Bijv. is
  ook menig patiënt afhankelijk van duurdere
  medicatie, omdat zoiets als Norit verboden is bij bepaalde hartmedicatie. Nieuwe pa-
  tiënten weten dat niet, er wordt ook niet
  preventief tegen gewaarschuwd maar kan het in een aantal gevallen vervangen worden door
  Domperidon, indien dit door de huisarts werd voorgeschreven.
  Woont men afgelegen is het goed om te weten
  dat het goed is om af en toe eens een over-
  zicht te maken van wat men mag gebruiken,
  zonder complicaties te hoeven verwachten. Gelukkig zijn er ook de homeopatische midde-
  len, of die van ‘grootmoeder’en bijv. bij ingewandstoornissen helpt het prima, om 3x daags een eetlepel droge Havermout te kauwen
  en rustig door te slikken.
  Dit dan maar even speciaal, off topic, op
  deze rit, omdat men zich voor de winter weer
  dient te voorzien van zaken, die niet zo maar even bij slecht weer in huis kunnen worden gehaald.
  Ja zeg, hoe kunnen we ons in de ‘watten’ laten leggen als we ons beroerd voelen, toch? Daar kun je zelfs wat van hechten aan
  een heel klein flexibel stokje!
  Intussen vraag ik me af welk schip het C.D.A. aan het varen is en waarom het niet
  krachtiger het roer wist vast te houden,
  maar het in handen lijkt te geven van wie
  verwacht wordt, dat zij de ‘lading’ komen
  dekken, dan blijkt dus dat Corruptie Devotie
  Ambitie, zó absoluut niet te combineren zijn en te tolereren. De geloofwaardigheid
  is zoek en kransleggingen van 5 minuten, zonder openlijke spijtbetuiging, zonder openlijke regrets naar nabestaanden en de
  overlevende, wordt slechts éénzijdig met
  bloemen áfgehandeld.
  Gisteren de MP, dan nog met de opmerking, dat hij, wat zei hij exact (?), ‘straf’,
  ‘vervolging’, ‘rechtspleging’ ‘niet zo zag
  zitten’?????? Dan hebben we hier bij uit-
  stek te maken met ‘witte boordjescriminali-
  teit’. Mochten één van beide: gem. Haarlem-
  mermeer of Amsterdam, of welke instantie
  danook hiervoor gewaarschuwd hebben, hoop ik
  dat zij evt. ‘ambtenaar áf’, een flinke baan
  in het bedrijfsleven krijgen aangeboden.
  Ik zei het al eerder: Donner wéét te veel en
  zijn manier van protegeren vind IK onjuist!
  Het zal wel weer: Latijn dekt Latijn, en ja,
  mundus vult decipi…nog altijd….met wat
  fantasie kan je dat zelfs met mavofrans nog
  weten te vertalen, of niet soms?
  Nog 25 nachten, waarna div. besluiten kunnen
  worden teruggedraaid, die niet namens een
  volledig in aantal funktionerend Kabinet zijn genomen, en Wetten ongedaan gemaakt die
  niet blijken te funktioneren of zelfs meer
  dan schade heeft berokkend.
  De Socialistische Partij moet Stug de Poot
  stijf houden en Stampvoetend Persisteren op
  haar uitgangSPunten!
  Laat ook de gemeente Oss maar zorgen voor ‘n
  extra vergunning ten bate van de horeca die
  hele week, want het gaat dik feest worden!

  Reactie door Madelief — zaterdag 28 oktober 2006 @ 9.26 uur

 38. las ergens in het waocafe dat de cda van plan is om de niet werkende partneruitkering af te schaffen, dus de toeslag op de wao-uitkering, weet iemand hier iets van, is dit ook stiekem gedoe van cda, hebben ze mensen die in de wao/wia zitten niet al genoeg aangedaan!

  Reactie door thee — zaterdag 28 oktober 2006 @ 9.34 uur

 39. Een ander stiekum stuk in het CDA programma:
  De levensloopregeling kan ook gebruikt worden in een periode tussen twee banen in!
  Die periode heet toch WW?
  Hier staat dus heel sneaky dat het CDA de WW af wil schaffen!
  Ik hoor hier niemand over!

  Reactie door Sinne Tolsma — zaterdag 28 oktober 2006 @ 9.48 uur

 40. …. C orrupt D oortrapt A chterbaks…..

  Reactie door Pool — zaterdag 28 oktober 2006 @ 10.05 uur

 41. Teletext:

  Het CDA wil de vergoeding beperken voor werknemers die tegen hun zin en buiten hun schuld worden ontslagen.

  GODVERDEGODVERDE.
  Ik ken dus een geval waarbij iemand onterecht ontslagen is tegen de adviezen van ale betrokkenen in, met uitzondering van 1 persoon. Die persoon is manager bij de overheid, dus ambtenaar én tevens fractievoorzitter van? juist die partij.
  De ontslagen ambtenaar was gewoon een hele goeie vakbekwame werknemer. Maar helaas te kritisch en te vakbekwaam.
  Zo gaan die selectieprocessen en dan straks nog veel goedkoper ook! Dan is het zeer aantrekkelijk om nog meer te dumpen en uiteraard zelf er dan weer een schaal bij te krijgen.

  Om met de woorden van Pol te spreken:
  …. C orrupt D oortrapt A chterbaks…..

  Reactie door L´écologiste — zaterdag 28 oktober 2006 @ 10.19 uur

 42. @ Ouwe Dirk

  Wat verschrikkelijk goedkoop om nu iedere keer, als het Balkenende aankomt, over dat VOC-verhaaltje te beginnen. Deze opmerking was een slip-of-the-tong (wel een hele ongelukkige), maar om daar nu iedere keer maar weer over te beginnen, alleen omdat je het met dit kabinet niet eens bent.
  Kinderachtig hoor, dat je alleen met op de persoon spelen nog een verhaaltje kunt maken.
  Grow up man!! Stakker!!

  Reactie door johannes — zaterdag 28 oktober 2006 @ 10.24 uur

 43. @ 41 johannes

  Alles wat deze m#ngool Bakellende aangericht heeft mag jij aan de mensen die noodgedwongen gebruik moeten maken van de voedselbank uit gaan leggen dat de situatie waarin ze nu verkeren een slip-of-the-tong is.
  Er is niemand in ons land die gelooft dat het VOC verhaal een slip-of-the-tong was ……. nee hij is zo’n racist die het liefst de slavernij weer terug heeft en het alleen recht voor blanken.
  Bekijk z’n hele houding eens, de gore schijnheiligheid druipt er vanaf, maar goed blijf jij je afgod Bakellende maar aanbidden maar ik hoop… that’s he burn-in-hell.

  Reactie door Pool — zaterdag 28 oktober 2006 @ 10.43 uur

 44. Ik denk dat de VOC weer is herrezen)CDA),buiten de slavenhandel en nog veel ergen heeft de VOC ook veel geplunderd om hun zakken te vullen.Het CDA is bezig om ons leeg te plunderen,en zeker Jan met de pet.
  Lees maar eens wat de VOC heeft aangericht in die tijd het waren baarbaren.
  Het is maar goed dat de Sp er is om de VOC in toom te houden.
  Bert SP lid

  Reactie door Bert — zaterdag 28 oktober 2006 @ 10.46 uur

 45. @41, Johannes, iemand die bij voortduring
  termen als ‘normen en waarden’ in de mond
  meent te moeten nemen en oproept tot een
  fatsoenlijk gedrag, moet het inlevingsvermo-
  gen hóóg hebben zitten naar de ander/burger/kiezer toe. Dan is daar onlos-
  makelijk aan verbonden, dat men over voldoende historisch besef dient te beschik-
  ken om als ambtenaar in het openbaar blijk
  te geven van gevoeligheden die sommige be-
  volkingsgroepen, zelfs nog uit overlevering,
  treffen, juist waar men dan ook nog de mond
  vol heeft van integratie!
  Als het waar is dat ‘hoge (b)omen’veel wind
  vangen, dienen zij bij voorrang op hun
  (ver-)tellen te passen en is er gewoon geen
  excuus, integendeel, voor een dergelijke
  flater. Met de botte bijl hakhout maken van
  een end hout is om, aangemaakt met vuur, verwarming te geven.
  Met die bijl in de rondte zwaaiend bewerk-
  stelligt men geen verwarming maar verarming
  Johannes.
  Wat men beoogt mag men op hoog nivo achten
  goed te kunnen verwoorden, zo niet, mag er
  wel degelijk correctie plaatsvinden, zelfs
  al zou het je broeder zijn Johannes !.

  Reactie door Madelief — zaterdag 28 oktober 2006 @ 10.46 uur

 46. De VOC was ondernemend en rijk, tenkoste van de armen en uitgebuite bevolking van overzeese gebiedsdelen en de diepe armoede van de eigen bevolking.

  De etterende Balk in het CDA holt de boom van binnen uit.

  Reactie door E.krul — zaterdag 28 oktober 2006 @ 10.50 uur

 47. Inderdaad Madelief

  Normen en waarden de mond loopt er van over, maar men prijst de VOC mentaliteit, weinig normen en waarden te bekennen in die tijd.

  Het lijkt als of er VOCèrs zijn geincarneerd, die zich nu vinden in het CDA!

  Reactie door E.krul — zaterdag 28 oktober 2006 @ 10.52 uur

 48. @41

  Wie is hier de stakker die op de persoon speelt?

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 28 oktober 2006 @ 10.53 uur

 49. Om nog maar te zwijgen over de uitgebuite arme arbeiders die het VOC in dienst had!

  Reactie door E.krul — zaterdag 28 oktober 2006 @ 10.53 uur

 50. ik heb de laatste tijd alleen maar gelezen hier op het log,en het nieuws en de nieuwsprogramma’s gevolgd.
  er word nog steeds enkel en alleen maar gesproken over CDA,VVD,PVDA en alles wijst er op dat dit kabinet koste wat kost gewoon blijft zitten,het nieuws wat de mensen hoort te bereiken word niet verteld,zoals de kieswijzer bijvoorbeeld,geen woord over de SP en geen woord over andere partijen.
  nu ondertussen worden zogenaamd de stemcomputers gecontroleerd in opdracht van diezelfde Minister die vol bleef houden dat ze veilig zijn,en daarna verzegeld…
  want over die stemcomputers horen we inneens niets meer,een B4 word ons dus straks gewoon door de strot gedrukt,net zoals dit kabinet nu vlak voor de verkiezingen nog even zeer belangrijke beslissingen neemt en er door jaagt,tegen de gemaakte afspraken in.
  de SP mag wat mij betreft NU wel eens met een aantal ludieke acties komen om echt bij de kiezer in beeld te komen.
  tot NU toe worden alle andere partijen dan CDA,VVD,PVDA, weggecensureerd door de media.
  de enige die ik op tv regelmatig in programma’s voorbij zie komen is Wilders.
  dit log is leuk en goed om met elkaar van mening te wisselen,maar ik heb de indruk dat men hier toch een beetje een te grote illusie koesterd dat heel Nederland hier mee leest… :(

  @johannes

  stakker?! de enige stakkers zijn mensen die dit denken uit te kunnen leggen als slip of the tong,lazer toch op man! het is exact wat hij bedoelde!
  en Ouwe Dirk heeft een hele grote meerderheid achter zich staan die het niet eens is met dit kabinet,alleen is DAT nu precies wat die mede volksverlakkende media telkens verzwijgt!
  gelooft u dan maar gerust wat men op het journaal verkondigd,over grow up gesproken…

  Reactie door iew — zaterdag 28 oktober 2006 @ 10.53 uur

 51. Balkenende zal de uitspraak over de VOC-mentaliteit inmiddels wel betreuren, nu blijkt hoe alles ontziend en stiekem men te werk gaat in het CDA.

  Ik noem het CDA van nu af aan: VOC!

  Reactie door E.krul — zaterdag 28 oktober 2006 @ 10.58 uur

 52. @ iew: Wie is die grote meerderheid dan??
  Denk jij trouwens dat Balkenende de slavernij en andere wntoestanden echt weer wil introducren??

  Reactie door johannes — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.00 uur

 53. Ik dacht dat Balkenbende meer mensen aan het werk wilde krijgen maar dit stiekeme voorstel staat daar dus haaks op. Hoe moeten we dit uitleggen? Deze stiekeme versoepeling van het ontslagrecht bewijst dat Balkenbende van het Corrupte Doortrapte Achterbakse de nietsontziende en mensonterende VOC mentaliteit van vroeger in de moderne praktijk wil brengen.

  Reactie door Koen — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.04 uur

 54. @ Pool wat heeft de Voc met de voedselbanken van nu te maken?? Sinds Balkenende het over de VOC had, wordt dat, met name op de site, te pas en te onpas overal maar bij gehaald. Doet het kabinet iets waar de SP achterban niet achterstaat, gaan we meteen de VOC erbij halen. Vervolgens alleen worden er m.b.v. allerlei idioote theorieen een verband met het beleid. Dat hierbij het verhaal uit zijn context doet bij jullie kennelijk niet ter zake als er maar volop geklaagd kan worden.

  Reactie door johannes — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.08 uur

 55. @ 52 johannes

  De grote meerderheid is 95% van onze bevolking die ander 5% wonen in het buiteland.
  En ja Bakellende wil de slavernij terug en hij is een frevent voorstander van de VOC mentaliteit.

  Reactie door Pool — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.11 uur

 56. De kiezers en eigen partijleden doorberekende beleidsplannen onthouden?
  Nou ja, een ongelukkig foutje, was bedoeld als handelsgeest!

  Verder vind ik dit

  Reactie door maria — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.13 uur

 57. Niets is veranderd bij de CDA.
  Als een CDA’er je een hand geeft, tel gelijk je vingers.

  Reactie door Henk.H — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.14 uur

 58. Laat u niets wijsmaken, het VOC deed net als de westindische compagnie aan onderdrukking uitbuiting en slavenhandel.

  En dan is de ministerpresident, met de surinamers aan het kissebizzen over dat dat de Wetsindische compagnie dat zou hebben gedaan. Daarmee verdoezeld hij het feit dat de VOC dat deed in Idië.

  Lees hier het relaas over het VOC:

  Slavernij en slavenhandel onder de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC)
  In de maatschappijen in Azië, waarmee de VOC in aanraking kwam, werden vaak slavernij en allerlei andere vormen van onvrije arbeid aangetroffen. In haar eigen gewesten zag de VOC zich geconfronteerd met een tekort aan arbeidskrachten, bijvoorbeeld voor de bouw van fortificaties, pakhuizen en kantoren, het laden en lossen van schepen, het graven van kanalen en grachten, de aanleg van wegen en de verzorging van de veestapel. Het ging hier meestal om laag gekwalificeerd werk. De VOC zette daar dan slaven voor in. In een enkel geval werden slaven ook gebruikt voor hoger gekwalificeerd werk. Het ging dan bijvoorbeeld om timmerlieden, smeden en kuipers.

  Ook in de particuliere sector werden in de gewesten van de VOC slaven gehouden. Deze sector bestond uit Europeanen en Aziaten, die niet in dienst waren van de VOC. De slaven die privé-eigendom van compagniesdienaren waren werden ook tot de particuliere sector gerekend. Hier hield men slaven voor het huishouden of voor diverse ambachtelijke en andere zakelijke activiteiten. Iemand die slechts twee slaven bezat, gebruikte deze meestal voor huishoudelijke doeleinden, zoals koken, wassen van kleding, inkopen doen op de markt en het halen van brandhout. Naarmate men meer slaven had werden de functies ook meer gedifferentieerd: van parasol- en tabaksdoosdrager tot koetsier op een rijtuig en muzikant in een huisorkest. Er waren ook slaven die voor hun meester de kost verdienden als schoenmaker, smid, visser of tuinbouwer. Sommige particuliere ondernemers stelden hun slaven te werk in steen- en pannenbakkerijen, houtzagerijen, suikermolens en stokerijen van sterke drank. Particuliere slaven werden in enkele gewesten op grote schaal in de landbouw ingezet, bijvoorbeeld op Banda in de nootmuskaatperken en aan de Kaap de Goede Hoop op de boerderijen en in de wijngaarden van de Europese kolonisten.

  Meer kunt u lezen op:

  http://voc-kenniscentrum.nl/themas.html

  Reactie door E.krul — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.15 uur

 59. @52 johannes
  komt u wel eens buiten? als ik vragen mag,of spreekt u wel met mensen op straat?
  dat is namelijk die grote meerderheid die ik dagelijks spreek,maar waar men niets over hoort in de media,genaamd de werkelijkheid.
  die slavernij is er in zekere zin al en zal ook worden uitgebreid door het CDA als men de kans krijgt,langer doorwerken,lonen niet laten stijgen,verplicht om met 2 te werken als men een huis wil kunnen kopen,onslagrecht versoepelen,voedselbanken geintroduceerd, ik kan hier een hele waslijst voor u op gaan zitten sommen,maar daar heb ik nu niet echt behoefte aan.
  dit zijn maar een páár voorbeelden.
  mag ik u dan een vraag stellen? wat heeft dit kabinet dan zo goed gedaan volgens u?
  een slip of de tong was het in ieder geval niet!

  Reactie door iew — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.18 uur

 60. De worden van de MInisterPresident gesproken met de lachende kop was:

  Dat was de VOC nieteens, dat was de West-Indische compagnie!

  Wat een vreselijke man is dat zeg, wil de Surinamers, waarvan hun voorouders overal vandaan geplukt zijn, om als slaaf voor hen te werken in Suriname, schaakmat zetten met een domme kinderlijke opmerking als: dat was de VOC niet eens.

  Nee de VOC daar niet, maar wel in Indië!

  Wat is het verschil tussen VOC en West-Indische compagnie als het over onmenselijkheid en uitbuiting en winstopstrijken ten koste van andere gaat?

  U weet het antwoord wel: geen verschil!

  Balkenende weet dat antwoord niet.

  Er zitten twee kanten aan het zogenaamde succes verhaal, het is maar net aan welke kant je het succes verhaal meemaakte.

  Stond je aan de kant van hen die de winst opstreken en die bedenkelijke handel dreven of stond je aan de kant van de slachtoffers.

  De slachtoffers hebben niet veel aan de succesverhalen!

  Excuses maken lijkt mij daarom heel gepast!!!

  Reactie door E.krul — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.28 uur

 61. Zie vrije markt veroorzaakt hongersnood Nr.35
  Hierover had ik vrijdag al commentaar geleverd. Nogmaals 50+ stem geen CDA.Deze verpauperingswets voorstellen moeten van tafel.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.37 uur

 62. In de Verenigde Staten is de economische groei in het derde kwartaal van 2006 sterker teruggelopen dan was voorzien. Het bruto binnenlands product steeg met 1,6%, terwijl een toename van 2,2% was voorzien. In het tweede kwartaal was nog sprake van een stijging van het BBP met zo’n 2,6%.De economie van het grootste trekpaard van de wereld-economie is in ijl-tempo aan het afkoelen.De woningprijzen zijn in een maand met bijna 10% gezakt in de VS.Jan,toon aan wat ons na de verkiezingen te wachten staat.De EU loopt meestal 1/2 jaar achter op de economische vooruitzichten van de VS.Balkenende heeft gewoon stom geluk gehad dat de verkiezingen een 1/2 jaar vervroegd zijn.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.42 uur

 63. De organisatie van de WIC
  De WIC werd georganiseerd naar het model van de VOC en bestond uit de kamers Amsterdam, Zeeland, Maze, Stad en Lande en Noorderkwartier. Het bestuur bestond uit de Heren XIX. Anders dan de VOC had de WIC echter niet het recht om militairen in te zetten. Daarvoor was toestemming van de Republiek nodig. Omdat in 1621 het Twaalfjarig Bestand was afgelopen en de Republiek weer in staat van oorlog was met Spanje, was ook de kaapvaart een belangrijke doelstelling van de WIC. De verovering van de Zilvervloot door Piet Hein spreekt tot op de dag van vandaag tot de verbeelding. Toen echter in 1648 de vrede met Spanje werd gesloten, was kaapvaart niet meer mogelijk. De belangrijkste handelsproducten van de WIC waren tabak, suiker, goud en afrikaanse slaven.

  [bewerk] Oprichting van de Tweede WIC
  Toen de WIC in 1674 door grote finaciële problemen haar schulden niet meer kon aflossen, werd het bedrijf ontbonden. Maar vanwege grote vraag naar handel met het westen (voornamelijk handel in slaven), en het feit dat er nog veel koloniën aanwezig waren werd er besloten de Tweede Geoctoyeerde West-Indische compagnie (ook wel Nieuwe West-Indische compagnie genoemd) op te richten in 1675. Deze had hetzelfde handelsgebied als de eerste. Alle schepen, vestingen e.d. werden door het nieuwe bedrijf overgenomen.

  [bewerk] De Slavenhandel

  Het Westindisch Huis op Rapenburg, gebouwd in 1642. Oorspronkelijk opslagplaats en slachthuis, vanaf 1654 zetelden er ook de bewindhebbers. De bewindhebbers verhuisden in 1674 naar de VoetboogdoelenDe Tweede WIC heeft zich vooral beziggehouden met de slavenhandel, al is het niet zo dat slavenhandel ook economische gezien op de eerste plaats kwam. In geld uitgedrukt nam de handel in goud een veel belangrijkere plaats in. Ruim 75% werd door dit edel metaal in beslag genomen, gevolgd door de slavenhandel, welke slechts een waarde van 13% vertegenwoordigde.

  Toch vormde de slavenvaart, waarin de bewindhebbers een zeer groot deel van het bedrijfskapitaal hadden geïnvesteerd, de omvangrijkste scheepvaartactiviteit van de WIC.In de periode 1674-1740 heeft de compagnie 383 schepen uitgereed. Van alle slavenreizen die zijn gemaakt, werden er 235 met eigen vaartuigen, 134 met gehuurde schepen en 14 met in beslag genomen smokkelschepen uitgevoerd.

  Op hun jaarlijks bijeenkomst in de herfst stelden de Heren Tien het aantal uit te reden schepen vast. De verdeling van de schepen over diverse kamers gebeurde aan de hand van de negensleutel. De kamer van Amsterdam nam 4/9 deel van het werk voor haar rekening. Dat hield in dat zij vier van de negen scheepsreizen organiseerde. Voorts werden de vertrekdata vastgesteld en waar de slaven in Afrika gehaald en in Amerika afgeleverd moesten worden. In het bijzonder werd er op gelet dat de schepen niet te snel na elkaar werden uitgereed. Teveel schepen voor de kust van Afrika betekende lange wachttijden, waardoor het risico van sterfte van de reeds aan boord zijnde slaven aanzienlijk werd vergroot. Tenslotte stelde het college de waarde van de lading vast, waarbij tevens werd aangegeven hoeveel slaven ervoor ingekocht moesten worden.

  De eigenlijke organisatie van de slavenreizen berustte bij de verschillende kamers, die daarvoor speciale commissies in het leven hadden geroepen. Zo telde de commissie tot de saaken van de slavenhandel in de kamer Amsterdam vijf leden, waarmee zij de grootste commissie van deze kamer was.

  De reis begon in één van de vele Nederlandse havens. Van daar voeren de Hollanders langs de Afrikaanse kust en stopten in een van de Nederlandse forten aan de Goudkust. De belangrijksten waren Elmina en Accra.

  Aan de slaven werden nauwkeurige eisen gesteld. Voor leverbare slaven werden gehouden: degene die niet blind, lam nog gebroken sijn, ende ook dewelke geen besmettelijke siekte hebben. Verder werd bepaald welke leeftijd de slaven mochten hebben en wat hun marktwaarde was. Volwaardige slaven waren vijftien tot en met zesendertig jaar oud, slaven ouder dan zesendertig kwamen niet in aanmerking voor transport, slaven van zes tot vijftien jaar telden als drie voor de prijs van twee en van twee tot zes jaar twee voor de prijs van één. Voor een slaaf moest volgens het contract tweehonderd gulden worden betaald. Planters van suikerplantages kregen korting. De rekening moest voor eenderde voldaan worden in suiker. De betaling diende te gebeuren veertien dagen na de ontvangst van de gekochte slaven, waarbij het deel suiker belangrijker was dan het geld, dat eventueel later voldaan mocht worden.

  De grootste schepen die voor de slavenvaart werden uitgerust, waren fluiten, pinassen en fregatten. Dergelijke vaartuigen waren tussen de 100 en 120 voet lang en vervoerden gemiddeld zeshonderd slaven per reis. Bij het vaststellen van de ‘toerbeurten’ hanteerden de Heren Tien de standaard van vijfhonderd slaven voor grote schepen. In de praktijk viel het aantal vervoerde slaven altijd hoger uit dan de standaard aangaf.

  Deze grote slavenschepen werden bewapend met vijftien tot twintig stukken geschut en hadden een bemanning van vijfenveertig tot zestig man. De gemiddelde reisduur van een slavenschip was 516 dagen, inclusief de wachttijd in Afrika en Amerika en de terugreis naar de Republiek.

  De slaven werden voor 200 gulden (ongeveer een jaarloon voor een arbeider) verkocht aan tussenhandelaren en deze brachten ze onder andere naar Suriname, Berbice, Essequibo of Sint Maarten, waar ze aan plantage-eigenaren verkocht werden.

  De WIC nam suiker mee terug naar Nederland, waarna ze weer naar West-Afrika gingen, daarom ook wel de driehoeksvaart genoemd.

  Nog meer te lezen op:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/West-Indische_Compagnie#De_Slavenhandel

  Reactie door E.krul — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.48 uur

 64. @ E.Krul kun je niet beter gewoon de link ff op de site zetten scheelt ongeloflijk veel typen.

  Reactie door johannes — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.55 uur

 65. @58
  De VOC tijd is al aan zijn revival bezig
  Veel landgenoten met een bijstanduitkering
  en afkomstig uit voormalige buitenlandse en nederlandse kolonieen mogen
  straks 2 tot 4 jaar aan tewerk gestelt worden.

  Reactie door che — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.59 uur

 66. Sommigen mensen linken niet, zo kan dus iedereen wat meepikken!

  Reactie door E.krul — zaterdag 28 oktober 2006 @ 12.04 uur

 67. heel geniepig.
  en maar lachen in nova. zalm misschien wat last van een glas wijn?

  Reactie door mcniel — zaterdag 28 oktober 2006 @ 12.11 uur

 68. @48 Ouwe Dirk,

  Kom op kerel, trek je dat geouweneel van die Johannes niet aan.
  Waarschijnlijk heeft hij zich nog nooit verdiept in de VOC/tijd, laat staan dat hij begrijpt waar het over gaat.
  Het zal zijn “dynamiek” wel zijn, toch?
  Gewoon laten lullen en negeren.

  Trouwens ouwe Dirk, ik lees hier elke morgen weer over je actievoeren en moet nog even zeggen, dat je prima werk doet voor de partij, namens mij en ik denk velen met mij, DANK ouwe Dirk en héél veel succes.
  Op naar de overwinning!!

  Reactie door Bijdehandje — zaterdag 28 oktober 2006 @ 12.16 uur

 69. Ik wens alle CDA stemmers de volledige uitvoering van het CDA programma!, maar het is helaas zo, dat als ze hun kans krijgen dat het dan ook voor normale mensen geldt.
  En dat zou ik toch niet graag willen, dus toch maar SP stemmen

  Reactie door Aad Sweep — zaterdag 28 oktober 2006 @ 12.19 uur

 70. Het is misschien niet zo rlevant, maar toch een aardig weetje.

  De VOC mag dan wel in 1805 zijn opgeheven, oondere ander als gevolg van de bezetting door Napoleon die de handel met Indie onmogelijk maakte (het ging overigens door oa door corruptie al slecht met de VOC).

  Nadat Nederland een klein deel van zijn koloniene terugkreeg van de Engelsen, iese een nieuw uitbuitingsmaatschappij voor Indie opgericht. Koning Willem I richtte de Nederlandse Handelsmaatschappij op. Die maatschappij is eigenlijk een soort opvolger van de VOC. En die maatschappij is door fusies opgegaan in de bank ABN. Dus in zekere zin bestaat de VOC toch nog steeds in de vorm van de ABN.

  Ik vraag me nu af of Balkje met zijn opmerkingen over de VOC niet stiekem (een CDA-eigenscap) de mentaliteit van de grote banken in Nederland bedoelt, waar we een voorbeeld aan zouden moeten nemen.

  Reactie door Drob — zaterdag 28 oktober 2006 @ 12.23 uur

 71. Reactie door johannes — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.55

  Zelfs van de werking van een computer heb je nog geen verstand johannes!!!!!!!!!!

  Reactie door Gonda — zaterdag 28 oktober 2006 @ 12.34 uur

 72. @42
  In principe heeft Johannes wel gelijk b.v een opmerking van Merkel ik droom van het Derde Rijk zou in haar land ook door een deel van de bevolking luchtig genomen worden maar voor de landen er om heen en de getroffene ook veel zwaarder wegen.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 28 oktober 2006 @ 12.37 uur

 73. Het punt is dat Jan P denkt dat hij Uitverkoren is,terwijl hij alleen maar door de anti-reaktie op de LPF naar boven gevallen is.,

  Het is als de zoon van de baas, die de functie “zoon” uitoefent., zo oefent hij de functie “premier” uit!

  Reactie door Gerrit — zaterdag 28 oktober 2006 @ 12.37 uur

 74. Schrijf alles op wat ze beloven zo via de media rond de verkiezingen. Komen ze het niet na weet je gelijk waarom mensen zo weinig vertrouwen krijgen. Ik stel voor om cijfer te geven voor elk elke belofte een punt, kom je niks na 0 punten en alles 10 punten zit je gemiddeld onder de 5 punten moet er een nieuwe lijsttrekker komen van die partij, zo moeten ze wel eerlijke beloften maken en krijgen de mensen ook meer vertrouwen. Klinkt kinderachtig maar het zou zeker helpen, een stok achter de deur zeg maar.

  Reactie door Alex Gerrits — zaterdag 28 oktober 2006 @ 12.44 uur

 75. @ johannes
  zie post 59 nog eens?
  of kunt u die vraag niet beantwoorden?

  Reactie door iew — zaterdag 28 oktober 2006 @ 12.44 uur

 76. Erg achterbaks van het CDA. Nog steeds vingers tellen als je een CDAer een hand geeft dus.
  Over NOVA gisteren: vond Ferdie Crone erg zwak,Vendrik was wel goed.
  Er had best nog een SPer bij kunnen zitten, was er meer tegengas gegeven.
  Verwarrende discussie trouwens.

  Reactie door bert — zaterdag 28 oktober 2006 @ 12.47 uur

 77. Wie meent dat de woorden van Balkenende een slip of de tong was vergist zich.
  Hij eindigde met het magische woord
  ….. “toch”!

  Had hij dit laatste niet gedaan, dan had het een slip of de tong kunnen zijn, maar om toch ff “toch” te zeggen benadrukte hij dat hij wel degelijk wist wat hij zei!

  En overigens ben ik van mening dat men geen andacht schenkt aan het feit dat het CDA de WW af wil schaffen

  Reactie door Sinne Tolsma — zaterdag 28 oktober 2006 @ 12.49 uur

 78. @ johannes

  ‘slip-of-the-tong’ betekent toch zoiets als een verspreking? Je mond voorbij praten?
  In “De psychopathologie van het dagelijks leven” (1901) geeft Freud een groot aantal voorbeelden.
  Een bekend voorbeeld vinden we al in Shakespeare, waar Portia tegen Bassanio zegt:

  ‘One half of me is yours, the other half yours,
  Mine own, I would say; but if mine, then yours,’

  (‘een helft van mij is van jou, de andere helft van jou, van mij bedoel ik, maar als hij van mij is, dan ook van jou.’)
  (The Merchant of Venice / De koopman van Venetië)

  Was het niet zo dat JPB in het roemruchte Hirsi Ali -debat zei dat de passage in de verklaring van Hirsi Ali, (ja het is al weer even terug) waarin zij Verdonk vrijpleit van schuld in de affaire was toegevoegd omdat Verdonk ook met de oplossing ‘moest kunnen leven’. Werd dit destijds óók niet uitgelegd als een ‘slip-of-the-tong?’
  Hieruit blijkt eens te meer overduidelijk dat zelfs de meest pathologische leugenaar, de meest bedreven charlatan zichzelf in een onbewaakt ogenblik kan vergalopperen.
  ‘slip-of-the-tong’ verwordt dan een excuus maar is in feite een dèmasqué!

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 28 oktober 2006 @ 13.00 uur

 79. @ 54 johannes

  De VOC heeft niets met voedselbanken te maken, en dat heb ik ook niet geschreven je moet wel leze wat er staat, maar die droplul van een Bakellende wel die wil de slavernij weer terug.

  En natuurlijk begin je nu ook te zeiken dat we Hitler ook niet zo persoonlijk moeten aanvallen, want de holocaust kwam ook voort uit een slip- of-the-tong.
  Toch zie ik een overeenkomst tussen die beiden heren, ten eerste zijn ze democratisch gekozen en zijn beiden racisten en onderdrukkers en niet zo slim.
  Mischien johannes ben ik nu duidelijk genoeg voor je anders moet je het maar aan je buren of zo gaan vragen omdat je intelect tekort schiet.

  Reactie door Pool — zaterdag 28 oktober 2006 @ 13.08 uur

 80. @ 77 Sinne Tolsma

  Het CDA wil van het ontslagrecht af om zodoende volgend jaar makkelijker een keuze te kunnen maken tussen kontkruipend en niet kontkruipend personeel.
  Om het niet kontkruipend personeel te dumpen moet het ontslagrecht versoepelt worden.
  Het ontslagrecht versoepelen is ook makkelijk als je wilt gaan wisselen tussen de dure Polen tegen goedkopere Roemenen en en nog goedkopere Bulgaren.
  Ach het scenario van Zalm en de Geus begint door te werken.

  Reactie door Pool — zaterdag 28 oktober 2006 @ 13.21 uur

 81. Geef je het CDA een vinger ,dan breken ze je de armen!

  Dat is onderhand toch wel duidelijk?

  Reactie door Gerrit — zaterdag 28 oktober 2006 @ 13.35 uur

 82. JPB… ik wil dat je nu weggaat…
  (vrij naar Clouseau)

  Ik weet dat je soms twijfelt
  Dat het soms niet meer gaat
  De wanhoop staat geschreven
  Op je gelaat

  Je wil wel maar je kan niet
  Of toch niet helemaal
  Net of je staat te zingen
  Voor een lege zaal

  Maar ‘k wil dat je nu weggaat
  Ik wil dit niet alleen
  Ik wil dat je nu weggaat
  Ik wil dit niet alleen, ik wil dit niet alleen
  Ik wil dat je nu weggaat

  Ik weet dat je niet weg wil
  Maar de maat is nu vol
  Er gebeuren rare dingen
  En je hoofd slaat op hol
  Je denkt wel maar beseft niet
  Dat je niet blijven kan
  Maar dit land kan echt niet langer
  door met jou

  Maar ik weet dat je soms twijfelt
  Dat je soms denkt dat het nog gaat
  Want die triomfantelijkheid staat geschreven
  Op je gelaat

  Je lacht wel maar je zegt niet veel
  Net zoals je dit land in tweeën deelt
  Eén helft komt niet op toeren
  De andere teveel

  Ik wil dat je nu weggaat
  Ik wil dit niet alleen
  Ik wil dat je nu weggaat
  Ja, ik wil dat je nu weggaat
  Ik wil dit niet alleen, ik wil dit niet alleen

  Ik wil dat je nu weggaat
  Nee, ik wil dit niet alleen
  Nee, nee, nee, ik wil niet alleen dat je weggáát
  Ik wil dít niet alleen, ik wil dít niet alleen

  Ik wil niet alleen dat je wéggaat
  Ik wil niet alleen dat je wéggaat
  Ik wil niet alleen dít, wil dít niet alléén
  Néé, nee, nee, ik wil dat je wegblíjft!

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 28 oktober 2006 @ 13.40 uur

 83. Pool zie # 39

  Reactie door Sinne Tolsma — zaterdag 28 oktober 2006 @ 14.16 uur

 84. wattenstaafie,,de fietsende troebadoer,,en schaatser ;-)

  Reactie door ad — zaterdag 28 oktober 2006 @ 14.27 uur

 85. @6 Je hebt helemaal gelijk! Hoe gaan we dit aan de grote klok hangen? Het CDA wil ook het belastingvoordeel voor niet werkende partners afschaffen. Scheelt 166 euro per maand! Hoor je ook niets over.

  Reactie door vuurloper — zaterdag 28 oktober 2006 @ 14.28 uur

 86. @ 81 Gerrit

  Laten we hopen dat je nog armen over hebt.
  Sinds het ontstaan van het CDA is het gezegde van …eens een dief, altijd een dief op deze idiote geloofsverslaafden van toepassing.

  Reactie door Pool — zaterdag 28 oktober 2006 @ 14.30 uur

 87. 31. Ouwe Dirk vantevoren bij de ankondiging riep de Tros intervieuwster al Ja Joepie zo dadelijk een uur lang Balkenende.
  Wel dan weet je toch genoeg. Bij een ander onderwerp heb ik dit al aangehaald en mijn kritiek op dit intervieuw-trio gegeven omdat ze of kennis achterhouden over gevoerd beleid of het echt niet weten, ik denk het eerste anders hadden ze Balkenende niet laten wegkomen met de zogenaamde milieu-pagina i.v.m. het gevoerde beleid van van Geel in achterliggende regeerperiode.
  Ze hadden veel gedaan m.b.t. het milieu en van Geel werd de hemel ingeprezen.
  Géén tegenreactie van de dames/heer.
  Balkenende is vóór nog een kerncentrale al draaide hij er wederom aardig omheen. Net zoals met ‘zoveel woorden’iets er niet in staat vermijdt hij ook ‘met zoveel woorden’hier een standpunt over te hebben. Zo komt hij ook met het verhaal dat de huurtoeslag wat omhoog gaat (wat hij ergens anders al teruggepakt heeft) terwijl die in zijn periode tot drie maal toe verlaagd heeft.
  Gekker moet het niet worden.

  Reactie door Henny — zaterdag 28 oktober 2006 @ 14.39 uur

 88. Stiekem? dat is toch de norm binnen hun waarde!!!

  Reactie door Angela — zaterdag 28 oktober 2006 @ 15.01 uur

 89. @38 thee

  Ik neem aan dat dit een ‘slip of the tong’ was?
  Je bedoelt met niet werkenden vast en zeker de thuiswerkenden.
  En ja, als Bal de hoeksteen eruit haalt dan staat het huis op instorten.

  E

  Reactie door Gloria — zaterdag 28 oktober 2006 @ 16.09 uur

 90. @89 thee

  Mijn reactie was op hol geslagen. Dit wilde ik nog zeggen:
  En over stiekem zijn? Dat is eigen aan de zondagschristenen. Zij hebben van God een boeman gemaakt en proberen op zondag braaf te zijn. Ze denken namelijk dat Hij alleen in de kerk aanwezig is. Vandaar dat ze de rest van de week de boel weer kunnen besodemieteren. Hypocrieter kan toch niet?

  Reactie door Gloria — zaterdag 28 oktober 2006 @ 16.18 uur

 91. Ik wens alle CDA-stemmers ook sterkte, moge God het hun vergeven, ze wisten immers niet beter.

  Reactie door Irma — zaterdag 28 oktober 2006 @ 16.21 uur

 92. ja dat stiekum gedrag heb ik voldoende gevoeld de afgelopen jaren!

  Reactie door tamara — zaterdag 28 oktober 2006 @ 17.01 uur

 93. Versoepeling van het ontslagrecht.
  Een fantastisch idee!

  Maar nu even niet……misschien over tien jaar.

  De grenzen van ons land worden met de dag verder opengezet voor bijvoorbeeld de werknemers uit de nieuwe lidstaten. En dit proces is nog lang niet ten einde.
  Volgend jaar weer twee nieuwe lidstaten.
  Ze mogen vanuit deze landen niet “onmiddellijk” zo maar binnenrollen met hun arbeidsinzet.
  Maar uiteindelijk komt dit toch binnenkort als een tornado op ons af.
  De Polen zijn het eerste grote land, en al komend jaar, dat ons in die zin zal overstromen.
  De andere negen, en na volgend jaar zelfs elf, volgen in de schaduw en zij zijn tot de tanden gewapend.

  Op dit moment het ontslagrecht versoepelen is een “carte blanche” voor de opruiming van (dan opeens) overtollige Nederlandse werknemers die weliswaar helemaal niet teveel verdienen maar niet kunnen concurreren met deze nieuwe veroveraars.

  Versoepeling van het ontslagrecht.
  Toch een fantastisch idee!

  Maar dan alleen voor een aantal CEO’s en topmanagers die zich hebben misdragen door zich te vergrijpen aan het “Nederlands model” door op eigen wijze de voorstellen van de Commissie Tabaksblat wel op een zeer creatieve manier in te vullen.

  Slechts voor hen zou ik willen zeggen;
  Nu maar eens even wel….en liever vandaag dan morgen!

  Reactie door Eerst nadenken — zaterdag 28 oktober 2006 @ 17.11 uur

 94. Hoe heette dergelijk gedrag ook al weer?
  Ik moet even de geschiedenis in!
  T’was toch vanouds al benoemd als: um knijpen in het donker?
  Frisse boel die VOC mentaliteit! Jasses!

  Reactie door maria — zaterdag 28 oktober 2006 @ 17.49 uur

 95. het cda is van begin af aan al stiekem geweest. het wordt hoog tijd, dat deze partij met de vvd worden weggestemd. voor eens en altijd.

  Reactie door maayke jong-doppen — zaterdag 28 oktober 2006 @ 18.30 uur

 96. @82 Een prachtige vertaling en helaas be-
  droevend om te moeten beamen!
  @78 ‘slip of the tongue’ verwordt dan tot een, of verwóórdt dan…enz…..?
  Explicatie is overduidelijk, eerst die stilte met woede gevuld, dan die stilte en
  een radeloos ‘dynamiek’, gevolgd door weer
  een stilte….’TOCH”? Toch = of niét soms?
  De ingehouden drift die nog net geen explo-
  sie teweeg brengt naar buiten toe! Het werd
  al direct duidelijk, in alle ernst, dat dit
  voorval eindeloos herhaald zal worden, om
  aan te geven hoe onbeholpen iemand zich moet
  hebben gevoéld! Johannes moet de diepgang
  van dit gegeven nog leren doorvorsen, maar
  zou graag alles in zijn leven ‘gemakkelijk’
  ‘vergeven’. Politici moeten zeker uit hun
  religieuze achtergronden weten, dat verge-
  ving alleen evt. mogelijk is, als er eerst
  fatsoenlijk excuus gemaakt wordt en schuld
  beléden. Dan is het soms zelfs in het leven
  van alle dag zo, dat zaken zelfs ónvergeef-
  lijk blijken en kan het soms zo zijn, dat
  mensen elkaar bij het léven niet meer kunnen
  vergeven, dan is het te ver gegaan! Dan is
  er bij sommigen alleen nog op sterfbed iets
  te verwachten, of staat er op de overlijdens
  aankondiging: alleen bij God is vergeving.
  Bij ‘normen en waarden’ gelden niet alleen
  de kreten op zich maar zal een duidelijke
  diepgang waarneembaar moeten zijn en aldus
  in de praktijk zichtbaar gemaakt!
  Het vers heeft me ten diepste geraakt en ben
  me bewust hoe pijnlijk de werkelijkheid kan
  zijn en er niet mee te marchanderen valt!
  Dankjewel Wattenstaafie.
  Goede avond allemaal!

  Reactie door Madelief — zaterdag 28 oktober 2006 @ 18.31 uur

 97. Misschien komt deze domme kwetsende opmerking over de VOC, JP toch wel goed uit.
  Lang niet alle aandacht gaat nu naar de stiekeme bezuinegingen.

  Reactie door kitje — zaterdag 28 oktober 2006 @ 18.38 uur

 98. In de NRC van vandaag kan je (pag.3) lezen dat uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van VVD en CDA door het CPB blijkt dat deze partijen ook de BTW op boeken, kranten en tijdschriften van 6% naar 19% willen verhogen. Een lastenverzwaring van € 0,5 miljard. Over de voorgestelde verslechtering van de ontslagregeling zwijgt de NRC vreemd genoeg in alle talen.

  Wedden dat een eventule nieuwe coalitie van VVD en CDA na de verkiezingen met verdubbelde energie verder gaat met het uitdelen van zuur voor mensen met een gewoon inkomen.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 28 oktober 2006 @ 19.26 uur

 99. Ik kom eigenlijk uit een Duitse hakkers familie bij ons thuis dromen ze ook vaak van het Nazi tijdperk en het Derde Rijk.
  Mijn familie was toen ook heel ondernemend we hadden een onderneming met gratis hakkers.
  Ook hebben wij veel diamanten, goud en kunst in bezit gekregen.
  Mijn vader heeft het vaak over die enorme expansie drift en ondernemingsdrift van toen.
  Met weemoed praat mijn vader er over dat het toen een mooie Hakkers periode was, wat in de weg stond werd genadeloos om ver gehakt vertelde hij.
  Mijn vader droomt er ook heel veel over en staat iedere morgen op met de woorden ik hoop niet dat dromen bedrog zijn.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 28 oktober 2006 @ 19.30 uur

 100. @Johannes #52

  QUOTE:
  “Denk jij trouwens dat Balkenende de slavernij en andere wantoestanden echt weer wil introduceren??”

  Jij volgt de harde realiteit niet; jij kijkt een beetje teveel naar al dat geklap op die partijcongressen van het CDA. Dat kunstmatig gemaakte soort van blijdschap waar JPB tijdens de alg. besch. ook een staaltje van weggaf (Laten we blij zijn!!!)

  ALLES wijst erop; dat de slavernij weer terug gaat komen. Aan de rechten van werknemers wordt geknaagd; men wil zoveel mogelijk af van vaste mensen en het liefst overal mensen flexibel inzetten daar waar het nodig is. Zo wordt je een speelbal van de bedrijven. Veel polen die nu voor deze flexbedrijven werken in bijv de tuinbouw hebben dit nu al ondervonden. Bijeengepakt met z’n 20-en op een boerderijkamertje zonder privacy. Grote bek?? Kun je opdonderen. Leve de globalisering.

  Reactie door ReneR — zaterdag 28 oktober 2006 @ 20.08 uur

 101. Wat is opgebouwd per milimeter,wordt door onze “”vrienden “”in den Haag per meter afgebroken .
  De opstelling van het cda zegt wel genoeg .

  Reactie door Gerrit — zaterdag 28 oktober 2006 @ 20.12 uur

 102. CDA (Verhagen) heeft eenvoudige one-liners zoals :
  maar jullie ….schaffen de hypotheekrenteaftrek af
  maar jullie ….laten aow-ers zelf meebetalen
  en praten er dan snel overheen.
  Trap daar niet in !!!

  Reactie door VOLGHETNIEUWS — zondag 29 oktober 2006 @ 3.00 uur

 103. Ze hebben weer stiekem de CO2 NORM aangepast de WAARDEN mogen omhoog en/of hoeven niet omlag zodat de nederlandse bouwbedrijven doorkunnen en zeggen geheel maar dan ook geheel in tegenstelling tot wat ze doen dat ze er zijn voor het milieu, zelfs dat ze het voortouw willen nemen. De waarden voor de bouwbedrijven gaat inderdaad ook omhoog.
  Balkenende is een regelrechte leugenaar m.b.t. zijn zorgen voor het milieu.
  Hij haalt zo graag de rest van Europa erbij wel dan doen wij dat ook maar. Nederland heeft de hoogste waarden aan luchtverontreiniging, CO2 fijnstof etc.. binnen de Europese Unie.
  Van Geel was de enige die 3 jaar gelobbyd heeft om de normen versoepeld te krijgen en tegengstemd heeft.
  Buiten de hogere CO2 waarden uitstoot geeft dit weer een fikse impuls aan de waarde van de bouwbedrijven, die gaan gewoon bouwen waar dat niet verantwoord is.
  De nieuwe gouden eeuw. De agenda voor de toekomst tenminste als ik die nog kan zien door de vervuiling heen, als ik die nog heb met al die luchtwegaandoeningen.
  Welke toekomst heeft het CDA voor ogen en voor wie.
  Zijn zij zodadelijk de eerste Europese vluchtelingen?

  Reactie door Henny — zondag 29 oktober 2006 @ 11.03 uur

 104. Een versoepeling van het ontslagrecht… dan krijgen we hier dus derdewereld toestanden? Als je niet genoeg je best doet in de ogen van je baas, dan staan er voor jouw baan 1000 anderen te wachten. En voor je het weet kun je een bijstandsuitkering gaan aanvragen… Of zie ik dat verkeerd?

  Ik geloof persoonlijk wel dat Balkenende doelde op de handelsgeest/ondernemingsgeest van de VOC en niet op de slavernij. Hij ziet de positieve kant maar vergeet de andere (negatieve) kant even volledig (anders zou hij zo’n riskante opmerking toch niet hebben gemaakt denk ik, zo vlak voor de verkiezingen). Feitelijk was het een enorme blunder, niets meer en niets minder.
  JPB is kennelijk erg gefocussed op het positieve.
  Zo is hij er ook erg trots op dat het, dankzij zijn kabinet, weer ‘de goede kant’ opgaat met Nederland maar is hij er (Oostindisch?) doof voor dat dat ten koste is gegaan van heel veel mensen die er ernstig op achteruit zijn gegaan dankzij datzelfde kabinet.

  Reactie door Annemarie — zondag 29 oktober 2006 @ 12.07 uur

 105. Lees wat het cpb heeft berekend de SP is een drama voor onze economie!!!

  Reactie door john — zondag 29 oktober 2006 @ 13.39 uur

 106. @ 105 john

  Alle SP-drama’s blijken een succes te zijn, maar je moet het wel goed lezen, jij leest…. wat het VVD heeft berekend, en je schrijft …. wat het cpb heeft berekend …
  Ik zou het nog een keer goed doornemen voordat je weer de fout ingaat.
  By the way …pas je wintertijd aan.

  Reactie door Pool — zondag 29 oktober 2006 @ 13.47 uur

 107. @ 106 john

  VIVA PRESIDENTE JAN MARIJNISSEN

  JAN MARIJNISSEN FOR PRESIDENT

  JAN MARIJNISSEN для президента

  EEN BETERE WERELD VOOR HET ZELFDE GELD

  Reactie door Pool — zondag 29 oktober 2006 @ 13.54 uur

 108. Dit is een gewoonte van dit kabinet: gewoon stiekem veranderen, pas later komt de burger er achter dat hij weer bij de neus werd genomen.
  De weldenkende Nederlander wenst een sociaal beleid en niet: rijke rijker, arme armer.

  Reactie door Paul — zondag 29 oktober 2006 @ 13.57 uur

 109. @104 annemarie
  doof zijn en schijt hebben aan, zijn 2 heel erg verschillende zaken…

  Reactie door iew — zondag 29 oktober 2006 @ 15.41 uur

 110. @105 john
  Zet msn ff op zoeken naar CPB en klik dan op SP – Nieuws – Doorrekening CPB: SP-programma is sociaal, haalbaar …Enz.
  Laat aan duidelijkheid weinig te wensen over!

  Reactie door Ton — zondag 29 oktober 2006 @ 16.26 uur

 111. ’slip of the tongue’ ?¿? Het zal eerder een Freudiaanse verspreking zijn !

  Versoepeling van het ontslagrecht werkt alleen maar voor diegene die boven de €100.000 netto per jaar verdienen.

  Reactie door Lisette — zondag 29 oktober 2006 @ 17.07 uur

 112. @105
  John SP 3 zetels erbij.
  Dag,John.
  Of weet je deze niet meer.

  Reactie door Jofel — zondag 29 oktober 2006 @ 17.09 uur

 113. CDA – een beetje stiekum? – ACHTERBAKS !

  Niet te aardig zijn aub.,

  ze gunnen je het licht in de ogen niet., dan moet je ze niet gaan aaien, maar trappen!

  Reactie door Gerrit — zondag 29 oktober 2006 @ 17.18 uur

 114. 106.John.

  Maar een weldaad voor de samenleving als geheel en de aarde als planeet in het bijzonder.

  Er werden nog nooit zo’n hoge winsten gehaald en er werden nog nooit zoveel miljonairs toegevoegd en tegelijk armen toegevoegd aan de maatschappij en er was nog nooit zo’n vervuiling, verwoestijning en gebrek aan drinkwater en hemelwater in vele landen op de wereld daar waar de westerse jetset hun bubblebaden uitbreiden en de huizen te groot bouwen terwijl ze er nog maar met 2-3 man in wonen en dat alleen in de vrije tijd maar die wel in zijn geheel verwarmd moeten worden vervolgens met de auto overal heen willen liefst 1 op 1 en nog meer asfalt erbij, bomen laten kappen voor de hardhouten tuinmeubelen en diersoorten laten uitsterven.
  De VVD en het CDA lijden aan het rupsje nooit genoeg syndroom totdat ze erachter komen dat er niets meer te halen is.
  Wij moeten door op 22 november de verkiezingen te winnen beide partijen tegen zichzelf beschermen.

  Reactie door Henny — zondag 29 oktober 2006 @ 18.00 uur

 115. Als je niet wilt dat je ontslagen wordt, moet je goed je best doen en zorgen dat je werkgever wat aan je heeft en niet zo lopen mekkeren.

  Reactie door BF — zondag 29 oktober 2006 @ 18.22 uur

 116. CDA een beetje stiekum!
  Kan ik me helemaal in vinden.
  Maar wat ik vandaag heb gevonden op een foto van de SP-top op internet heeft de SP is volgens mij de SP ook niet helemáál zuiver.
  Een foto met Jan de Wit, Harry van Bommel, maar daar zit een tante bij met een reputatie die niet te pruimen is.
  Ik zal de naam maar niet noemen, heb er wel een beetje vieze smaak in de mond van gekregen.
  En dat bij de alarmlijn.
  Jakkes, BAH!!!
  Wat is hier aan de hand???????????????

  Reactie door Bijdehandje — zondag 29 oktober 2006 @ 18.43 uur

 117. @116

  Ja, als je het niet erg vindt om een genummerde slaaf te zijn klopt dat wel.

  De manier waarop heel veel mensen in Nederland aan het werk zijn, doet niet veel onder voor destijds de werkende Duitse burger onder het Nazi-regime.

  Reactie door Arie3D — zondag 29 oktober 2006 @ 18.22 uur

 118. @ 117 Bijdehandje

  Ik ken die Rotterdamse Joan van der Lingen niet, ook nooit van gehoord, of is zij soms die tante die Lodewijk de Waal zo afkraakte bij z’n vertrek ????
  Als zij echt zo fout is dan moet ze verdwijnen bij de SP want we kunnen nu geen anti-reclame hebben zo kort voor de verkiezingen

  Reactie door Pool — zondag 29 oktober 2006 @ 20.02 uur

 119. @118
  Daar is niks mis mee om de Waal af te kraken die man heeft het sociale stelsel te grabbel gegooid en enorm veel energie gestoken voor het ja van de EU grondwet.
  Wat de bondskast een paar ton heeft gekost.
  Staat nu op de lijst van PVDA dus het baantje ligt voor hem klaar.
  Deze zelfde man maakte een hoop bonje omdat iemand die het niet eens was met het optreden van deze verraders bond te hoog stond op de lijst.
  Dus tot zover heeft zij deze mevrouw niks mis gedaan.

  Reactie door Jofel — zondag 29 oktober 2006 @ 20.43 uur

 120. @ 119 Jofel

  Het is al goed, nu Agnes Jongerius nog en het spul is weer bij elkaar onder de vlag van de PvdA.

  Reactie door Pool — zondag 29 oktober 2006 @ 22.23 uur

 121. Heerlijk een dagje schuivelen in de bossen
  door roestbruine bladeren, dennenappels kun-
  nen rapen, paddenstoelen bewonderen, échte
  róde paddenstoelen met witte stippen, waarop
  nog tot 22 november heen en weer te wippen
  valt, ….en ja….vast door de hogere tem-
  peratuur, het tegenkomen van mammoetzwammen,
  en nu ook deze verkleefd tegenkomen vandaag.
  Zien wat de atmosfeer bij een mens teweeg kan brengen en storingen kennelijk celdeling
  teweegbrengen in hoog tempo, ongeremd.
  Vandaag mag CDA-minnend Nederland zich nog
  één keer collectief bezinnen op mórgen,
  Lutherdag en zich afvragen of zij sindsdien
  eigenlijk nog ten diepste bezig zijn met het
  belijden, en doen beleven van wat samenbin-
  ding in dit Nederland dient in te houden.
  Een Kabinet, dat rechtlijnigheid hoog in het
  vaandel heeft, getuigend van een nog immer
  aanwezig narcisme, ruim baan biedend aan wat
  men vrij vertaald ‘navelbestaarders’ noemt.
  Van een dergelijk Kabinet krijgt men echt
  koude rillingen. Nog voordat er deze winter weer een pak nog warme bladeren over mensen
  heen wordt gespreid als eeuwige warme deken
  en in stukken gezaagde oude bomen de laatste
  warmte brengen in oude potkacheltjes en de
  moderne állesbranders, zal ik daar lopen en
  de zon door bos en bladerdek zien schitteren
  door druppels van regen als natuurtranen
  per stuk uitgedeeld voorzien van alle prisma
  kleurtjes. De celdeling in de natuur, een na
  tuurlijk proces, gaat gewoon door en ik?
  Ik zal er naar kijken, me erover verbazen, de wildgroei accepteren die zich nu reeds
  laat zien ipv het a.s. voorjaar!
  Even zal ik me omdraaien, richting Openbaar
  Vervoer, dat in geen velden of wegen is te
  bekennen, en denken: weet je wat je doet
  Jan Peter, stap jij maar weer 40 jaar terug
  in de tijd, krijg maar k r u l l e n!
  Mocht ik nog een luidgillend speenvarken te-
  genkomen, reserveer ik die voor jouw Kerst-
  dagen en zal aan optimale restverwerking la-
  ten doen, een varkensharen haarborstel!
  Niet vergeten in de spiegel te kijken zonder
  het geluid van gekerm op de achtergrond te
  horen. Oog voor de samenleving hebben is meer dan in de spiegel turen en er ook tonen
  oren naar te hebben, of moet ik er ook een
  brief over gaan schrijven?
  Moet er ook niet door jou bezuinig worden,
  JanPeter? Van jouw maandelijkse kappersreke-
  ning, moet menige vent z’n vrouw en en kind
  in leven zien te houden, nooit bij nagedacht?
  Ach waar maak ik me druk om? Over een poosje
  ligt bij Beatrix de RODE loper uit, horen we
  Toon Hermans op de achtergrond zingen, komt
  Jan Marijnissen, na deze tropenjaren in witte smoking op het bordes, ergens in de
  buurt van Hare Majesteit die in korenblauw
  ten tonele verschijnt, zonder oranje sjerp
  uiteraard, die hoort bij de familiefeestjes,
  ‘onder ons’ en waar allen goedmoedig niet het Wilhelmus aanheffen, maar “Waar de blanke top der duinen…” tegen die tijd valt er een onverwacht dik pak sneeuw!
  Kom, ik moet mijn trein gaan halen, als die
  tenminste rijdt vandaag!

  Reactie door Madelief — maandag 30 oktober 2006 @ 7.48 uur

 122. Nou zeg maar gewoon grof stiekem : mag ook wel : zij kunnen elke keer biechten en daarna zijn ze verlost van hun liegzonden .

  Reactie door Fred — maandag 30 oktober 2006 @ 17.58 uur

 123. @118 Pool,

  Ja dat is die, heeft ook nogal eens op Marijnissen afgegeven op een niet zo leuke manier en moest van de SP dus niets meer hebben.
  Maar wat héél vreemd is, nadat ik dit het geplaatst ben ik inééns op de zwarte lijst geplaatst en kon niet meer reageren, zgn. omdat ik spam zou verspreiden.
  Vraag me af wie er zondag achter de knoppen heeft gezeten, in elk geval niet Bas.
  M’n computer is helemaal nagekeken en geen virus te bekennen.
  Met behulp van Bas de webmaster met een goeie link van hoe of wat en met héél véél geduld alles weer dik in orde.
  Voor de zekerheid ook de nieuwste AVG er nog op geïnstalleerd, dus die zwarte lijst klopte helemaal niets van.
  Alleen jammer dat ik het zonder heb moeten doen een dag.

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 31 oktober 2006 @ 12.31 uur

 124. Er gaat me een licht op, nu je dit meedeelt,
  want in die week dat Jan Marijnissen in
  Duitsland was, kon ik de hele week dit weblog niet bereiken, zonder opgave van reden. Ik vond het maar wat gek! Hij was nog
  niet terug en ik kon weer gewoon meedoen.
  Precies op het moment dat ik é.e.a. op de
  juiste adressen, met enkele copyhouders wil-
  de verzenden, was de ‘grap’ weer afgelopen.
  Op enig moment gebruikte iemand dus ook mijn
  alias en bleef na melding van mij op dit log
  gewoon weer weg. Ik heb toen aangeboden mijn
  alias voor een andere te verruilen om de
  evt. ‘nieuwkomer’ tegemoet te komen, maar
  dat bleek dus kennelijk niet de bedoeling.
  Maar ‘toevalligheden’ zijn soms al haast
  voorspelbaar en nodigen uit tot de ogen goed
  de kost geven. Wat dacht je van telelenzen,
  Bijdehand of een sterk vergrotende zware
  bril, die je bij het afzetten overal opvallend kan tegenkomen. Zou je dat helpen
  op je oude dag ? Altijd handig om in huis
  te hebben ook voor het lezen van de heel
  kleine lettertjes, op recepten van de huis-
  artsen bijv….Fijne avond en blij, dat ik
  dus kennelijk niet de enige ben op dit log
  die verrast werd op die manier. Van anderen
  hoorde ik dat trouwens ook al….en fanaten
  kom je natuurlijk overal tegen, dit weblog
  niet uitgesloten. Tot ziens op 22 november!

  Reactie door Madelief — dinsdag 31 oktober 2006 @ 16.28 uur

 125. “124 Madelief,

  Dat kan ik me inderdaad nog herinneren, was verwarrend genoeg.
  Hoop dat ze er nog achter komen wie dit geflikt heeft en dat ze het aanpakken, want kloppen doet het natuurlijk van geen kanten.
  Kreeg zelfs in de melding één of ander mail-adres waar at ipv @ tussen stond en later een melding gekregen van M.D.C. dit beslist niet te gebruiken.
  Kan me niet voorstellen dat dit van een SP gezind persoon is.
  Er zit iets fout en ik hoop dat ze het goed uitzoeken.
  Maar zoals gezegd, 22-11, we gaan voor de SP en zo het er nu uit ziet, rukken we aardig op.

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 31 oktober 2006 @ 20.37 uur

 126. @ 123 Bijdehandje

  Ik zal dan maar stilblijven over die persoon….. maar over dat niet plaatsen van je reacties, daar heb ik nu nog last van sommigen worden gewoon niet geplaatst, zonder dat ze opruiend of geweld verheerlijkend zijn, OK dat ik soms eens fel tegen een persoon tekeer kan gaan is bekend, maar ik druk ze tegenwoordig niet zo erg meer de stront in, wat ik in het begin wel deed, toen hebben ze mij een ban aan de broek gedaan, maar door wat communiceren samen met iew kregen we dankzij Bas weer toegang tot dit weblog.
  Maar toch blijf ik het vreemd vinden dat mijn bijdrages altijd zo vertragend hier verschijnen.
  Deze reactie zal ik denk pas over een half uur tot drie kwartier geplaatst worden, als tie geplaatst wordt.
  Kun je mij die link ook eens toe sturen, mischien dat het dan beter gaat om mijn reacties te plaatsen.

  Reactie door Pool — dinsdag 31 oktober 2006 @ 21.13 uur

 127. @126 pool,

  Die link heeft niets te maken met het sneller plaatsen van reacties, maar was een link van Bas om visussen van je computer te verwijderen.

  Heeft mij bijna een hele dag gekost, maar je reacties worden niet sneller geplaats, denk dat het meer iets is van dat ze je IP-nummer in de peiling hebben.
  Ook ik moet soms uren wachten voor dat ik hier iets zie verschijnen.
  Zal de drukte van de verkiezingen wel zijn, laten we het daar maar op houden.
  Bas heeft het verrekkes druk nu.

  Ben je te kritisch of te grof?
  Kritisch misschien wel, maar grof ben ik zeker niet geweest.
  Met de verkeerde achter de knoppen met een kijkje op je, dan krijg je dit soort praktijken, maar ik heb alles bewaard en zal je de boodschap eens doorgeven welke ik kreeg na het reageren hier.
  Ook heel vriendelijke stukjes aan Henk H. en eveneens gericht aan Ouwe Dirk werden metéén verwijderd.
  Ik zal je hier even doorgeven, als ik het heb teruggevonden, wat ik toegestuurd kreeg afgelopen zondag, maar reageer er niet op, want het adres waar (at) in stond ipv @ deugd dus niet.
  Een gewaarschuwd mens telt voor 2!!!!!!!!!

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 31 oktober 2006 @ 22.55 uur

 128. @ 123 Bijdehandje

  Ik stop voorlopig met reageren op dit web log, ik heb 9 reacties geplaatst en de enigste die geplaatst werd was @ 126 hier op dit item, en ik hoop deze reactie ook.
  Dit is gewoon niet leuk meer, het is toch niet zo dat je hier geen mening mag plaatsen of dat sommige personen die zich van allerlei aliassen bedient hier vrij spel hebben.
  Ik bedank voor de eer.

  Reactie door Pool — dinsdag 31 oktober 2006 @ 23.12 uur

 129. aanvulling op @127 voor Pool,

  Hier de boodschap die ik direct na het plaatsen van het betreffende bericht ontving.
  Met bovenaan de vet afgedrukte error 403. ====

  We’re sorry, but could not fulfill your resquest for/wp-comment. post,php on this server.

  Your internet protocoladress is listed on a blacklist addresses involve in malicious or illegal activity. See the listing below for more details on specifec blacklist and removal procedures.

  Your technical support key is 5386-4688-1366-13cd.
  You can use this key to (fix this problem yourself)
  Wat tussen haakjes staat stond in het blauw aangegeven.

  If you are unable to fix the prblem your self, please contact EN LET NU OP POOL, dit volgende stond ook in het BLAUW,
  contact janscomment at temomaatnet.nl
  ============================
  and be sure to provide the thecnical support key shown above.

  Hier heb ik dus nog een waarschuwing op gehad van MDS om hier niet op te regageren, maar het blijft wel verrekte vreemd, dat als ik iets plaats wat waarschijnlijk niet bij bepaalde personen in de smaak valt, zoiets gebeurt.
  Gelukkig heeft Bas me goed geholpen en verder er nog een gehéél nieuwe AVG overheen gehaald.
  Ik hoop van harte dat één en ander uitgezocht wordt en dit gesodemieter afgelopen is.
  Welterusten Pool, ik duik er in.

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 31 oktober 2006 @ 23.22 uur

 130. Pool sámen met ieuw? Waar wordt dan wel snel
  geplaatst? Bij jullie plaatselijke SP-af-
  deling soms?
  Grappen binnen de politiek worden op dit mo-
  ment nog nauwelijk als ‘leuk’ervaren.
  Wat ik hier boven zie: ‘vetgedrukte 403′…
  meldt Bijdehandje. Wat zou dan de kop van
  die foutmelding zijn of welke organisatie,
  of wie kan zoiets bedenken?
  403? ‘t Lijkt me eerder een automobiel of
  scootmobiel aangaan, daar zijn aanbiedingen
  genoeg van op internet! De code 403 ben ik
  nooit ergens tegengekomen, maar misschien
  andere lezers wel.
  Vooral niet vergeten de ‘kentekennummers
  toe te voegen die eindigen met 2 letters:cd.
  Stunt vanuit het Corps Diplomatique?
  Met een klein typefoutje lijkt dit dus een
  gratis aangemaakte weblog op het tomaatnet,
  dat ook nog gratis kan zijn verkregen.
  Hoever denkt de initiatiefnemer/neemster nog
  te kunnen gaan, want dát moet uit te zoeken
  zijn.
  Pool als je meent dat je gedrag verder onbe-
  rispelijk is, zou ik als ik jou was, gewoon
  naar de motivering vragen onder overlegging
  van ál de jou ter beschikking staande ge-
  gevens en hulp van diegenen die het technisch beter kunnen behappen dan jijzelf!
  Als iew jouw goede bekende is, moeten jullie er op een gegeven moment, samen, toch
  wel uitkomen, of niet soms?

  Bijdehand, ik sta versteld, bedankt voor het
  opengooien van deze ‘grap’(-pen-maker), zo
  kunnen er meer lezers niét op een dwaalspoor
  worden gebracht en zijn zij dus kennelijk
  gewaarschuwd voor een virus vanuit:
  temomaatnet.nl, of stond er mogelijk toch
  tomaatnet.nl, dan ontstaan er idd wel heel
  vreemde gevoelens! Succes bij de oplossing
  van deze náárgeestige mededeling! Sterkte!
  Met groet, Madelief (de enige echte!).

  Reactie door Madelief — woensdag 1 november 2006 @ 8.59 uur

 131. @ 129 Bijdehandje

  Alvast nog bedankt voor de moeite.

  Reactie door Pool — woensdag 1 november 2006 @ 10.31 uur

 132. @ 130 Madelief

  iew is zeker een goede bekende maar hij is het niet die ik bedoel met allerlei aliassen, in dit geval gaat het om ene Nico die voorheen hier op deze weblog bekend was als C. Harms.

  Reactie door Pool — woensdag 1 november 2006 @ 11.44 uur

 133. @132 Pool ik weet niet hoelang jij hier al
  ‘meelevend’ bent en soms kan het een noodop-
  lossing zijn om de ‘garderobe’flink uit te
  breiden, maar HUP, voordat je het weet raak
  je verzeild in iemands Spielerei en ik ben
  in het kader van zoveel mogelijk ook dier-
  vriendelijke optredens al veel te veel kame-
  leons tegengekomen, die het hun lust en hun
  leven vinden, absoluut geen kleur willen be-
  kennen om derwille van de eigen dominante
  en veelal ook pedante meningen, die men niet
  wenst te zien tegenspreken.
  Men mag hier roepen wat men wil, binnen de
  normale fatsoensnormen, en ook mag men zeggen wat men vindt! Daar zijn grenzen aan
  en zodra mensen beweren: “dat zie je verkeerd, dat moet je ánders zien” of menen
  te kunnen oordelen dat de ander een kwalifi-
  catie toebedeeld kunnen krijgen in de vorm-
  geving van:…. ‘die IS…’, ipv. ‘het komt
  mij voor, dat…, of ‘het lijkt mij toe,dat..’ etc. is de aperte dominantie al
  toegeslagen…en ook ik PAS daarvoor!
  Het leidt voor sommigen al heel snel ook tot
  bedreiging of vormen van ernstige smaad, die
  niet werden onderbouwd, maar waar men maar
  een gokje waagde. Nog steeds geldt dat, ‘de
  waarheid bedrogen wil zijn’ en dat eist ook
  zijn tol.
  Vragen staat vrij, maar niemand die hier ver
  plicht wordt antwoorden te geven.
  Gek is het wel als halverwege het item ie-
  mand met de deur in huisvallend, kapittelt
  op gedane uitspraken, maar waar dan plotse-
  ling de aanleidinggevende voorafgaande bij-
  drage verdwenen blijkt, een vorm van provo-
  ceren, waarvan ik vind dat het er HUP uitge-
  filterd mag worden. De aangevallen persoon
  in kwestie kan dan niet eens bewijzen, dat
  hij zelf vooraf in het betreffende item niet
  eens voorkwam of er zijn zegje had gedaan.
  Goed opletten pool, wat je leest en wat je
  ziét antwoorden en sommige mensen hebben nu
  eenmaal een geheugen als een klok, of een
  sterk fotografisch geheugen, zelfs als tek-
  sten en meningen verhuizen naar andere web-
  logs en daar de vermeende (niet-)discussie
  doodleuk wordt voortgezet.
  Echter, bij veel lezen en overal lezen, ook
  bij de div. SP-afdelingen, wordt e.e.a. al
  snel duidelijk en helpt de éigen menings-
  vorming! Succes en sterkte, en HUP, weer een
  ander hoofdstuk uit dit archief nog eens
  even zorgvuldig nalezen, toch?
  Goede avond!

  Reactie door Madelief — woensdag 1 november 2006 @ 15.17 uur

 134. Oh ja, en als je iew spreekt, doe hem de
  groeten en zeg dat Amsterdam al vast een
  order gezet heeft voor rode verkiezingspot-
  loden, wij allemaal blij trouwens!

  Reactie door Madelief — woensdag 1 november 2006 @ 15.19 uur