MKB ziet MKB niet meer zitten

Ruim tweederde van de ondernemers zal er geen traan om laten als MKB-Nederland wordt opgeheven. Ondernemers geven de belangenvereniging een onvoldoende, en kwalificeren haar als ‘niet effectief, stoffig en bureaucratisch’. (..) Slechts elf procent vindt dat MKB-Nederland goed opkomt voor hun belangen, en maar veertien procent meent dat de belangenvereniging de afgelopen drie jaar iets heeft bereikt. De ondernemers geven de club van Loek Hermans een 5,3 als gemiddeld rapportcijfer. (Nu.nl)

Mochten ondernemers een organisatie zoeken die hun belangen reeds behartigt, dan stel ik voor dat ze ‘Hart voor de zaak‘ eens lezen, en deze passage uit ons programma.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 27 oktober 2006 :: 15.26 uur

14 Comments

14 reacties

 1. Hoeveel vakbondsleden zouden niet dezelfde mening hebben over hun bond?

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 27 oktober 2006 @ 16.09 uur

 2. @1, Sorrento

  Kan je nagaan hoeveel organisaties zogenaamd werken aan het belang van wie dan ook, ter begunstiging van de eigen positie.

  Reactie door Leftfoot — vrijdag 27 oktober 2006 @ 16.12 uur

 3. Recent bleek nog maar eens bij enkele startende ondernemers uit een ontslaggolf bij o.a. Philips in Weert (L) dat de bestaande regelgeving en organisaties eerder hinderpaal dan stimulans blijken te zijn.
  Lokale initiatiefnemers hebben het idee extra geld te moeten ophoesten voor instellingen die geen enkele bijdrage leveren aan reële noden maar wel geld willen zien voor vergunning en inschrijving.
  De economie drijft op ondernemersgeest niet op logheid.
  Heren als Loek Hermans zullen ongetwijfeld hun riante vergoedingen terecht vinden omdat ook in dit geval het instituut belangrijker zal zijn dan de doelstellingen aan te passen aan de tijd.
  Kenniseconomie, globalisering, macro-economische invloeden allemaal heel mooi maar de zwoegers op de begane grond, de motor van wijk, dorp en stad verdienen een hand in de rug.
  En dat geldt voor zowel het lasbedrijfje als de shoarmabakker.

  Reactie door Peter Frenken — vrijdag 27 oktober 2006 @ 16.26 uur

 4. Zo is dat.

  Reactie door Ninka — vrijdag 27 oktober 2006 @ 20.13 uur

 5. MKB was vroeger de opvangclub van foute ondernemers allemaal ex graaiers die nu nog met vette salarissen geen flikker meer doen als alleen maar het vrije ondernemersklimaat in ons land aan het verzieken.
  Opdoeken die club van graaiers

  Reactie door Pool — zaterdag 28 oktober 2006 @ 0.50 uur

 6. @ 2 Ed Sorrento,

  Organisaties en Josef K.
  Zo is ook de PvdA volgens mij naar de haaien gegaan.

  Reactie door L´écologiste — zaterdag 28 oktober 2006 @ 1.10 uur

 7. Dat komt omdat het MKB samen is gegaan en/of opgetrokken met de VNO sinds de kabinetten Balkenende.
  Dit hebben ze te danken aan het CDA, die wilde dat graag, samen optrekken.
  Het CDA had zo meer controle want neemt het eigenlijk niet op voor de kleine ondernemer maar voor de multinationals, het VNO lachte in haar vuistje, had geen tegenstand meer vanuit de MKB.
  Het MKB heeft zichzelf verkocht en is niet meer de vertegenwoordiger van de kleine zelfstandige.
  Het CDA had natuurlijk wel mooie verkooppraatjes voortkomend uit de VOC mentaliteit, alles moet wijken om het doel te bereiken en daarbij zijn wij zeer doortastend niet democratisch, niet rechtvaardig, het doel heiligt de middelen.
  Aldus getekend Bakellende.

  Reactie door Henny — zaterdag 28 oktober 2006 @ 7.27 uur

 8. Goeden morgen vrienden SP.

  MKB, een club van schimmige figuren waarin ik, wanneer ik ondernemer was, ook geen enkel vertrouwen in zou stellen.
  Zou daar een kascommissie bestaan, die de financiën moet controleren?

  Mijn vertrouwen gaat uit naar een andere club, die wel te controleren is, en waar kritiek op geleverd kan worden, zonder rancune.
  U weet welke ik bedoel.

  Lijst 4, de Socialistische Partij

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 28 oktober 2006 @ 8.09 uur

 9. Ooit een paar keer een vraag voor gelegd, als antwoord kwam “dan moet u bij uw branche organisatie zijn”

  Dan blijft er enkel nog zo’n dubbel over namelijk de branche organisatie en de KVK, voor beide ben je wettelijk verplicht om ingeschreven te staan!
  Dit kan dus ook efficiënter en dus voor de kleine ondernemers goedkoper door die twee organisaties samen te voegen.

  Reactie door Sinne Tolsma — zaterdag 28 oktober 2006 @ 9.41 uur

 10. @6)

  Klopt, organisaties op ideele grondslag verliezen vaak het oorspronkelijke doel waarvoor ze zijn opgericht uit het oog en verstenen dan tot een soort loopbaan springplank voor de professionals die voor die organisaties werken. Is bij de PvdA gebeurd, maar zou de SP ooit ook kunnen overkomen. Dat voorkomen is een gezamelijke verantwoordelijkheid van partijkader en “gewone” leden.

  Wie is Jozef K.?

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 28 oktober 2006 @ 19.35 uur

 11. #8 Ouwe dirk

  Met uitzondering van Mevrouw Meulenbelt natuurlijk…maar vooruit; uitzonderingen bevestigen de regel.

  Reactie door ReneR — zaterdag 28 oktober 2006 @ 20.31 uur

 12. @ 10 Ed Sorrento,

  Helemaal mee eens.
  Jozef K. was de hoofdpersoon in het boek Het Proces van Franz Kafka. Jozef K. wordt aangeklaagd maar hij weet niet waarom. Hij wordt door het bureacratisch systeem vermalen.
  De eerste zin uit het boek is meteen al pakkend:
  ‘Iemand moest Josef K. belasterd hebben, want zonder dat hij iets kwaads had gedaan, werd hij op een morgen gearresteerd.’
  De bureacratie is de uiting van een soort apparaat, een mechanisme en de bureacraten zijn slechts een radertje daarin. Het is een proces (een proces zowel in de zin van een gerecht, een rechtbank, als een proces een ontwikkeling). Kafka schrijft vanuit het standpunt van de ‘moderne burger die zich uitgeleverd weet aan een ondoordringbaar bureaucratisch apparaat dat gecontroleerd wordt door instanties die zelfs onzichtbaar blijven voor de uitvoerende organen, a fortiori voor degenen die zij manipuleren’ (Walter Benjamin.
  Zie bijv.
  http://www.yabasta.be/spip.php?article108

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Franz_Kafka

  Reactie door L´écologiste — maandag 30 oktober 2006 @ 10.32 uur

 13. + 12

  In dit verband moet ook de uitdrukking ‘Kafkaiaans’genoemd worden. Een uitdrukking die weer zeer toepasselijk is in deze periode waarin op brutale wijze een aantal omstreden onderwerpen er door het rompkabinet doorheen gejast worden:

  ‘Kafkaiaans’

  Het is geen toeval dat het begrip ‘kafkaiaans’ in de omgangstaal opgenomen werd: het verwijst naar een aspect van de maatschappelijke realiteit dat de sociologie of de politieke wetenschappen niet lijken te kennen, maar dat door de libertaire sensibiliteit van Kafka op een prachtige wijze uitgedrukt wordt: de onderdrukkende en absurde aard van de bureaucratische nachtmerrie, de ondoorzichtigheid, het ondoordringbare en onbegrijpelijke karakter van de regels van de staatshiërarchie, zoals die beleefd worden aan de onderkant en de buitenkant – in tegenstelling tot de sociale wetenschappen die zich over het algemeen beperken tot de studie van de bureaucratische machine aan ‘de buitenkant’ of in relatie tot de ‘top’ (de staat, de autoriteiten, de instellingen): zijn ‘functie’ of ‘dysfunctie’, zijn ‘rationele’ of ‘pre-rationele’ aard.

  De sociale wetenschappen hebben nog geen begrip voor dit ‘onderdrukkingseffect’ van het verdinglijkte bureaucratische systeem ontwikkeld, iets wat ongetwijfeld één van de meest karakteristieke fenomenen van de moderne maatschappij vormt, en dagelijks ondergaan wordt door miljoenen mannen en vrouwen. Tot het zo ver is zal men deze wezenlijke dimensie van de sociale realiteit blijven benoemen naar het werk van Kafka.

  uit: http://www.yabasta.be/spip.php?article108

  Reactie door L´écologiste — maandag 30 oktober 2006 @ 10.43 uur

 14. @ 12 & 13

  Aha.

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 30 oktober 2006 @ 16.05 uur