‘Roofbouw’

De Nederlandse kenniseconomie pleegt roofbouw op de geestelijke gezondheid van werknemers. Daarmee hakt ze in de wortels van haar eigen succes. Dat stelt de Commissie van Overleg Sectorraden (COS) in een rapport dat donderdag verschijnt.

De COS concludeert dat stress en werkdruk goed zijn voor 29 procent van het ziekteverzuim in Nederland. Als de overheid meer inzet op preventie en behandeling, kan Nederland miljarden euro’s per jaar besparen, becijferde de COS. Volgens de commissie wordt voor iedere euro die besteed wordt aan preventie en behandeling, twintig tot dertig euro bespaard op latere kosten. (ANP)

In een interview met Trouw zegt onderzoekster Rifka Weehuizen:

‘Economische groei moet in de eerste plaats in dienst staan van mensen: die worden er in principe gelukkiger van als ze mogelijkheden krijgen. Maar de laatste decennia blijkt dat niet het geval. De balans is zoek. De economie moet weer in dienst van de mens komen te staan, niet andersom.’

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 27 oktober 2006 :: 0.11 uur

30 Comments

30 reacties

 1. Werkdruk begint al tegenwoordig op de kleuterschool, om vervolgens onzeker ,onvoorbereid nog verder weggewaardeerd te worden op de arbeidsmarkt.

  Mensen leren niet meer wat goed aan hun is maar wat niet kan, en daar word volop aandacht aan gegeven, hoera ,een prooi is geboren. En ja ,hoe nu verder………

  Reactie door Angela — vrijdag 27 oktober 2006 @ 0.30 uur

 2. Kenniseconomie zou ik het niet noemen.
  Het is meer een kortzichtige materialistische managerscultuur die aanstuurt, aanstuurt, aanstuurt (bang om autonome processen te laten gebeuren, die zich vervolgens wel eens zouden kunnen onttrekken aan het alziend oog van de Bilderbergclub en verwanten) waardoor er geen enkel natuurlijk proces meer ongestoord kan verlopen zodat het levensgeluk, de turbo van ons motortje, de graadmeter van onze gesteldheid, sterk is afgenomen, het volk op sterven na dood is en de top 20% zich in weelde kan baden door deze roofbouw op mensen en op de natuur. De top 20% die zich wanneer zinkend schip Nederland BV ten onder gaat, al een plek met het bloedgeld bezorgd hebben elders in de wereld waar het voor hen nog wel goed toeven is, één of ander condominium in pak hem beet Zuid-Afrika.

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 27 oktober 2006 @ 0.54 uur

 3. Bij elk nieuw gelukt of afgeblazen of mislukt plannetje komt er een blik academici, werkstudenten, adviseurs kijken hoe je pompt en verzuipt, en maakt daar notities bij alsof je een of ander laboratorium experiment bent verzeild geraakt.

  Maar wat je mist dat is een paar mensen meer die voor een normaal salaris ook normaal werk doen. Zodat overbelasting van de medewerkers zelf niet het probleem hoeft te zijn. Zonder hun zal er niks meer te noteren zijn wat het opschrijven nog waard is. Of bijhouden dat men bijhoudt. Volgens mij kun je beter in een klein bedrijf werken dan een die van die blikken academici en adviseurs en coaches kan opentrekken.

  Zogauw je weer een paar van die snuiters meer ziet gonst het meteen op de werkvloer van de afgunst zogauw ze uit het zicht zijn.

  Zoveel van die theoretici bij elkaar zullen het toch nooit met elkaar eens zijn. En het is ook heel simpel en logisch dat er maar 1 directie 1 besluit zal nemen hoe dan ook. Gewoon halveren die hap, of 1/2 of 1/3 keer zo weinig inhuren en niet zo vaak per jaar. Altijd 5 of 6 keer de zelfde vragen gesteld krijgen komt ook zo langs elkaar heen werkend over bij medewerkers.

  Over die “kenniseconomie” heb ik ook ietsje mijn vraagtekens, gaat het nou zo goed met het onderwijs? Onze relatieve positie van het gemiddelde IQ in Europa? Die is lang niet meer in de top 3 maar we zakken af in de middenmoot. Stel dat bepaalde opleidingen eruit springen, dat zegt me werkelijk helemaal niets want de basis ligt in hoe de massa ervoor staat, daar zit het potentieel wat er wat mee moet doen.

  Reactie door w6969 — vrijdag 27 oktober 2006 @ 3.08 uur

 4. Goeden morgen vrienden SP.

  Wat versta je onder kenniseconomie?
  En onder geestelijke gezondheid?
  Is kenniseconomie (rot woord) datgene wat de rechtse kliek je wilt wijsmaken?
  En is de geestelijke gezondheid, de waarden en normen van J.P.B?
  Die in het verkiezingsprogramma heeft staan dat de thuiszorg de nek omgedraaid moet worden, dat vinden ze te duur.
  Een schoonmaakbedrijf moet dat dan maar doen, terwijl ze eerst eisten dat de medewerksters in de thuiszorg moeilijke diploma’s moeten halen anders zijn ze niet geschikt!
  Die normen en waarden zijn de uitkomst van het CDA, die er wel voor zijn om kostbare oorlogen te voeren, die niemand wil maar geen cent aan de ouderen wil besteden!

  Daar staat tegenover de SP, die GEEN oorlog wil, maar wel voor de ouderen opkomt.

  Dat is een heel anderen norm!
  Mensen kijk door de mistbank heren van CDA, VVD en nog meer van dat soort kenniseconomen.
  Zodra dat gedaan is de SP uw keus!

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 27 oktober 2006 @ 7.42 uur

 5. ,,Kenniseconomie”Dat het een mooi woord is zal ik niet ontkennen maar vertaalt in de praktijk betekent het: dat het merendeel van de nederlandse werklozen te laag is opgeleid om een baan te vinden.
  Goed gekeurde WAO,ers niet in de gelegenheid gesteld worden om hun kennis bij te spijkeren.en dus geen kans op de arbeidsmarkt.
  Dat het onderwijs totaal verbrokkelt is en een enorme achterstand heeft t.o.v andere europese landen.
  Nederlandse kinderen op belgische scholen ,waarom?
  Vakgerichte studies en scholen zoals VMBO steeds maar gelinkt worden met criminele,onhandelbare jongeren.
  Kenniseconomie is net zoiets als respect
  je moet het verdienen.
  Er is nog veel werk aan de winkel.

  Reactie door L,Hospital — vrijdag 27 oktober 2006 @ 7.58 uur

 6. Is dat niet al jaren zo?
  Goed om daar wel eens bij stil te staan.
  Onze economie maakt slachtoffers.
  Ik hoop dat door het komend gebrek aan arbeidskrachten, deze eens beter gewaardeerd gaan worden. Zo kan de vergrijzing een kans worden.

  Reactie door n de vries — vrijdag 27 oktober 2006 @ 8.36 uur

 7. Fijn dat er hoelanger hoe meer mensen ontwaken uit de droom die Groei-Economie heet en de nachtmerrie van de verziekende marktwerking.

  Reactie door e.krul — vrijdag 27 oktober 2006 @ 10.04 uur

 8. Het is voor het eerst dat ik mij verdiept heb in de publicaties van de S.P.
  Het roert me tot tranen. Dat is mijn wereld.Zo lang in de weer geweest voor een betere wereld en we zijn nog zo ver van huis.
  Beschadigd geworden door de keuze van mijn vader die hetzelfde wilde maar verkeerde keuzen maakte, als NSB-kind buiten de maatschappij komen te staan, als IKV-er weer geen stem hebben, toen niet in de kerk.In de SP weer tegen de stroom in. We kunnen niet anders. Kent u het: “Zorg dat je niet het herfstblad in de lente wordt…” Het heeft me zo getroffen toendertijd.
  Alle goeds en heel de mens. Rianne Udema.

  Reactie door udema — vrijdag 27 oktober 2006 @ 10.26 uur

 9. Hehe, eindelijk wordt er een commissie slim. Maar dit is een algemeen feit hoor. Daar hoef je geen wetenschapper of wat voor geleerde dan ook, voor te zijn. Dat daar een commissie voor nodig is om dat in te zien?! Een kabinet die dat zelf niet inziet moet maar naar huis gaan.

  Reactie door Ingeborg vv — vrijdag 27 oktober 2006 @ 10.37 uur

 10. Ik zeg dit al jaren. Ik ben al jaren bang dat wij onze tolerantie in moeten gaan leveren voor een ver-amerikanisering. (triest woord eigenlijk)
  Als je geen roots of tradities kent zal kennis je enige wapen of trots zijn.

  De echte stress wordt veroorzaakt door TIJD.
  Op tijd aanwezig zijn voorkomt, afsluiting, buiten gesloten worden.
  Met de tijd meegaan voorkomt, achterblijven en dus buiten gesloten worden.
  In de tijd bijblijven, voorkomt verdringing en dus buiten gesloten worden.
  Niet de juiste timing en je slaat de plank mis.
  En hoe meer wij daar op hameren des te minder herkansingen zullen wij geven of krijgen. Tussen de muren van de grote tikkende klok zitten wij gevangen. En waarom, omdat er van die machtigen figuren op deze aardkloot rond dwalen die met deze zweep ons laten geloven dat als we eraan meedoen, mee zullen delen in de rijke economie.

  JA ik geloof in: “De Nederlandse kenniseconomie pleegt roofbouw op de geestelijke gezondheid van werknemers.”

  Kijk naar THE USA.
  Het vrije land.
  Het land waar alles kan.
  Het land waar je nog plots rijk kan worden.
  Maar kijk goed naar de onderkant van dat land.
  Het leger daar, zit vol met kansloze.
  Ghettos hebben eigen regels.
  Amerika behoudt angstvallig zijn vrije wapenhandel, overgrootvader was namelijk ook een cowboy.

  Amerika lijdt aan het syndrome van de bodemloze.
  Zij zullen dus altijd hun wereld als de enige ware wereld zien. Net zo gevaarlijk als de fundamentalisten All over the World!

  Een kenniseconomie die de gestressde achterblijver nooit meer in hun midden zullen opnemen. Een land met een heel akelig spiegelbeeld.

  Reactie door kbo — vrijdag 27 oktober 2006 @ 10.48 uur

 11. http://hyverkiezingen.hyves.nl:80/

  Wie er nog meer over wil lezen en horen EN zien… :-)

  Een weblog voor academische communicatie omtrent bijv. dit onderwerp met de achterban is 1, maar wie de jeugd heeft…..

  Reactie door Barend LSZST — vrijdag 27 oktober 2006 @ 10.59 uur

 12. Amerika leuk daar heel ver weg, maar aub niet hier. En toch ook in engeland ondervindt je al de ellende van privatisering en de kennis economie.

  Weet de politiek hoe duur een treinkaartje in engeland is. Dat trein-trajecten in het bezit zijn van particulieren bedrijven en dus ook afwijkende regels hebben.

  Weet de politiek dat de (stadsbus) HCC lijn in Londen het overneemt om 23.00 s’avonds van een andere firma en dat het schering en inslag is dat je met 3 kleine kinderen bij de bushalte vlot 95 minuten staat te wachten.

  Dat badjuffen en meesters niet een zinkend kind kunnen redden zonder het bad onder stroom te zetten, daar ze
  te zwaar zijn beladen met electriek (walky talky’s) dit in het kader ter voorkoming van claims na een ongelukje.

  Dat er allerlei malefide en bonafide cursussen en opleidingen als paddenstoelen de groot uitschieten.

  Dat je daar maar heel vlug kinderen krijgt, om in aanmerking te komen voor een huis.

  Dat vmbo of daaronder absoluut kansloos is.

  Concurrentie op de markt, en nederland in de uitverkoop leverd alleen minder werk op voor de overheid. Het enige wat groeit is de post “economies en justitie”.

  Alles en ook maar alles is te koop. En wij maar kennis vergaren en doorsturen (als je dat uberhaupt in je macht hebt). EN waar voor, waarschijnlijk om onze gezondheid en bestaansrecht te kopen.

  Reactie door kbo — vrijdag 27 oktober 2006 @ 11.11 uur

 13. Typisch toch dat al die commissies met hun duurbetaalde leden en voorzitters dit soort zaken gaan begrijpen als de gewone burger dat al jaren in de gaten had.
  Twee problemen hier:
  1. die gewone burger is soms bezig met overleven en heeft daarom niet de tijd en voldoende kennis en mogelijkheden om zich daarmee te bemoeien.
  2. Als hij dat wel heeft, en het probeert komt hij als gewone burger meestal niet door de barriere van de media, zoals na te lezen is in een ander onderwerp van deze weblog: “De keuze van het NOS journaal”
  Ik vind dat de bijdrage van lécologist (nr2) hierboven dat ook heel begrijpelijk maakt.
  Commissieleden zoals R. Weehuizen hebben of veel moed, of ze hebben een seintje gekregen dat het nu wel even mag.

  Reactie door Aad Sweep — vrijdag 27 oktober 2006 @ 12.01 uur

 14. Denekamp – Woensdag omstreeks 13.15 uur raakte een 38-jarige man uit Polen bij een bedrijfsongeval aan het Gravenveen in Denekamp zwaar gewond. De man was tijdens zijn werkzaamheden in een bedrijfspand van een hoogte is circa 5 meter naar beneden gevallen.

  De man is met ernstig letsel per traumahelikopter naar het ziekenhuis in Enschede overgevlogen. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

  Voor de rest van zijn leven dakloos in Polen?

  Reactie door Gerrit — vrijdag 27 oktober 2006 @ 13.16 uur

 15. leg mij even uit wat dit met het onderwerp te maken heeft

  Reactie door Aad Sweep — vrijdag 27 oktober 2006 @ 13.48 uur

 16. De EU heeft met haar uitbreidingen de grote stoot gegeven door de werknemers financieel tegen elkaar op te zetten.Nu de zweep erover gaat en het tempo niet meer bij te benen is vliegen straks veel werknemers in psychiaterische inrichtingen of in de bijstand om vervolgens gefrustreerd in de sociale werkplaatsen te geraken.Als het FNV niet krachtdadiger gaat optreden dan moet de SP zelf maar een vakbond oprichten.Veel leden zijn er klaar voor. Jan, bekijk dat eens serieus!

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 27 oktober 2006 @ 13.58 uur

 17. De Brusselse managerscultuur moet op de helling.Door hun exhorbitante verrijking kunnen zij de politiek via netwerkers en lobbyisten omkopen.Daardoor maakt de EU steeds werknemers-vijandiger wetten.Op een hypocriete wijze stemt het met een minderheid van ver beneden de 50% gekozen rechtse parlement in Brussel er mee in.Brussel vertegenwoordigd de EU werknemers-bevolking niet meer.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 27 oktober 2006 @ 14.10 uur

 18. Toch logisch ; als je in een bedrijf of instutuut meer “managers”heb dan mensen die nog met de handjes werken ?

  Reactie door Fred — vrijdag 27 oktober 2006 @ 15.14 uur

 19. De aangepaste geldhoeveelheid M3 in de eurozone is in september met 8,5% gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit heeft de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag bekendgemaakt.Daarmee krijg ik weer voor de zoveelste keer mijn gelijk dat de snelheid van de EURO drukpers in toom gehouden moet worden.Je kunt de economie wel aanjagen door geldcreatie,doch de keerzijde is dat de kleine spaarder en de pensioenfondsen het gelag m.b.t. koopkracht betalen.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 27 oktober 2006 @ 16.36 uur

 20. @ 10 kbo,

  Heel rake filosofie.

  Fragment Deep Purple – Child In Time

  Sweet child in time you’ll see the line
  The line that’s drawn between the good and the bad
  See the blind man shooting at the world
  Bullets flying taking toll..

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 27 oktober 2006 @ 17.20 uur

 21. Kenniseconomie ?

  Een korte beschouwing met verrassende uitkomst:

  De jarenlange verloedering van het onderwijs die onverminderd doorgaat, behoort naast de Balkenende-slooprem onder foute economische aannames, de halvegarebestuurderscultuur, de privatisering van gemeenschappelijke middelen en diensten, de uitverkoop van het Nationaal Erfgoed, de schrijnende euro, de vreemdelingenhaat en de Nieuwe Hufterigheid tot de meest wanstaltige fenomenen, die de afgelopen jaren de samenleving heeft overdonderd en uit elkaar getrokken.
  De algemene ontwikkeling van de jeugd is bedroevend en een tikkende tijdbom waarvan alleen niet duidelijk is waar en wanneer die afgaat. Wel is duidelijk dat het aantal ongelukken, bijna-rampen en onwaarschijnlijke rampspoed door menselijke onachtzaamheid, overhaast en stupiditeit de komende jaren alleen nog maar kan en zal toenemen.

  Een paar maanden geleden verscheen een uiterst warrig boekje over de Einstein-generatie van een wetenschappelijk zooitje ongeregeld dat een nieuwe geniale generatie meende te kunnen bespeuren.

  Een geniale generatie, die wordt gekenmerkt door bv. ideeën als:

  - WO I is een film en WO II het vervolg in kleur
  - PABO-verlaters hoeven niet te kunnen schrijven en rekenen om onderwijs te geven
  - Newton de zwaartekracht heeft uitgevonden
  - Het milieu een landschap is
  - Darwin een misdadiger in Australie
  - Zelfs vrouwen recht hebben op gelijke behandeling (op dit weblog !)
  - Een atoombom vanaf een duikplank wordt gemaakt
  - Einstein ook de andere atoombommen heeft ontdekt
  - Worteltrekken voor boeren is
  - Klimaatverandering door de politiek wordt geregeld voor minder werk en meer strand
  - Het Nieuwe Leren pas echte vooruitgang is
  - Vd. Hoeven Minister van Intelligent Design is (wel waar)
  - De Koningin de ijsbergen laat smelten voor meer ijsjes op het strand
  - “ Beter goed gejat dan slecht bedacht “ de moraalwet van de Mammon is (ook waar)
  - Veronica vetcoolgaaf is

  Dit is een Flauwekul-, Opzoek- en Plagiaatgeneratie, die in grote getale met tweejarige LOI-deeltijdcursussen halvegaremanagers worden.
  De voorraadschuur van de hofhoudingen van de halvegarebestuurders in bedrijf en politiek.

  De begrippen Balkenende, VVD en kenniseconomie kunnen alleen in minachtende en lachwekkende zin bij elkaar gevoegd worden.

  Reactie door hendrik dieks — vrijdag 27 oktober 2006 @ 17.27 uur

 22. @21 hendrik dieks

  Prachtig! Dank je wel Hendrik! De tranen lopen over m’n wangen terwijl ik dit schrijf en nog na geniet…Tranen van het lachen maar ook tranen omdat je nog gelijk hebt ook. Het is niet eens satire.

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 27 oktober 2006 @ 21.46 uur

 23. @15 aad sweep

  eeeuuuh zie titeltopic “roofbouw”

  Reactie door Gerrit — vrijdag 27 oktober 2006 @ 23.17 uur

 24. ROOFBOUW is landbouw die grond uit put.
  Boeren b.v. die bossen platbranden om een keer te kunnen oogsten op onvruchtbare grond. Toevallig vond ik en artikel van prof. dr. B. Smalhout van enige jaren geleden. Bob is een persoon die het keurig kan verwoorden. Te lezen op:
  http://members.home.nl/h.hiensch/Euboer,doc

  Reactie door Henk.H — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.05 uur

 25. Moet zijn:
  http://members.home.nl/h.hiensch/Euboer.doc

  Reactie door Henk.H — zaterdag 28 oktober 2006 @ 11.08 uur

 26. De kenniseconomie heeft het voor elkaar gekregen ,dat een proffessor van de huurwet, zelf niet kan uitleggen wat die wet inhoud?!!

  Reactie door Angela — zaterdag 28 oktober 2006 @ 16.38 uur

 27. In een kenniseconomie zijn werknemers minder goed in staat hun feitelijke werktijd binnen de contractueel vastgelegde tijd af te ronden. Meestal geldt simpelweg dat de taak af moet zijn. Lukt dat niet overdag, dan ga je maar thuis en in het weekend verder. Makkelijk zat als je toch alleen maar een computer met aansluiting op het internet nodig heeft.

  Kenniswerkers zijn bovendien vaak sterk(er) gespecialiseerd en vaak, ook binnen hetzelfde bedrijf, tot op zekere hoogte elkaars concurrent. Gezamelijk een vuist maken tegen onredelijke werkruk wordt daarom veel lastiger.

  Als ik me niet vergis is overigens in deze kabinetsperiode de maximaal toegestane werktijd verlengt van 48 naar 60 uur. De Geus was daar erg tevreden mee

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 28 oktober 2006 @ 20.54 uur

 28. juist geheel mee eens, roofbouw op het individu, laat het maar keren in something new,greetzz

  Reactie door Jurgen — zondag 29 oktober 2006 @ 0.38 uur

 29. Abnormale proporties Roofbouw.

  Een hele leuke is dit.
  Ik en vele metgezellen vinden dat het is een keer moet zijn afgelopen met de roofbouw van mensen (door incasso diensten)van wie het water tot (over)de lippen staat.
  Vaak is het zo dat je, doordat je de eindjes aan elkaar moet zien te breien, er hier en daar tekorten zijn.
  Dit worden er steeds meer.

  Dit tot genoegen van vele incasso bureaus die hun broodgewin grotendeels hier behalen.
  Een schuld welke terecht is word zo met een marge van 300 tot wel 600 procent verhoogt en nog wel meer.
  De 1 na de andere beslaglegging met hieraan verbonden kosten.
  Beslag op je bank rekeningen kosten zowel aan incasso kant als bank kant welke je ook moet betalen, veel geld en je lost niks in op je schuld. (Postbank 80 euro, ABM-AMRO 110 euro, fortis 70 euro enz)
  Willens en wetens dat er niks te halen valt echter dit werkt schuld verhogend en ze verdienen er meer door.
  Je wilt wel maar vaak gaan de incassobureaus niet akkoord met de betaling die je voorstelt.
  Veel macht(misbruik) voor een dergelijk incassobureau dit zonder enige vorm van controle dan ook.

  Vaak omdat je de eindjes aan elkaar knoop kom je dus in een negatieve spiraal terecht.
  Uiteindelijk, doordat de schulden door incasso diensten Abnormale proporties krijgen omdat je alleen bezig bent met het verrijken van deze diensten en niet met het inlossen van je schuld. Ben je gedoemd om van de ene post na de andere post zaken te doen met een incasso dienst welke maar 1 ding voor ogen heeft, zichzelf verrijken door andermans zijn ellende, met heel veel kosten en stress van dien.

  Het is zo dat de schuld betaald moet worden geheel mee eens.
  Maar echter is het zo dat de consument totaal niet beschermd is tegen de praktijken welke incassodiensten er op na houden.
  Deze houden de schulden alleen maar in stand door hun abnormale verhogingen zodat ze zich kunnen verrijken aan de minder bedeelden van de maatschappij.
  Hier zouden regels en/of richtlijnen moeten komen zodat je de mensen niet verder de shit in kan stampen wat helaas wel de werkelijkheid is.

  Hopelijk willen de kamerleden zich ook is hierin willen verdiepen.

  Mvg willem

  Reactie door willem — woensdag 1 november 2006 @ 14.27 uur

 30. @ willem 20

  Zo leuk is dit helemaal niet.
  De incassoboeven, de grootgrutters van de Nieuwe Hufterigheid, die brieven nooit ontvangen hebben, of te laat, en/of onbereikbaar zijn werken en wonen in paleizen.
  Boetes over boetes, die in geen verhouding meer staan tot de oorspronkelijke schuld. De armoedeval.
  Dagvaardingen gebruiken als wisselgeld.
  Een rechtszaak verliezen interesseert ze ook niet want van dik hout zaagt men planken.
  Marktwerking in basisbehoeften en je bent opgejaagd wild.

  Reactie door hendrik dieks — woensdag 1 november 2006 @ 18.40 uur