Uitzetting in oorlogsgebied

061101krista2.jpg

Vandaag demonstreerde een grote groep vrouwen en meisjes op het Plein in Den Haag tegen uitzetting naar Afghanistan. Veel asielzoeksters uit dat land wonen al jaren in Nederland en hebben zich hier ontwikkeld tot geëmancipeerde vrouwen die veelal goed Nederlands spreken. In Afghanistan dreigen zij opnieuw het slachtoffer te worden van onderdrukking en achterstelling. Deze vrouwen weigeren zich daar bij neer te leggen en kwamen naar Den Haag om vrouwelijke Kamerleden te vragen of zíj soms in een boerka zouden willen lopen.

Namens de SP sprak Tweede-Kamerlid Krista van Velzen de vrouwen toe: Géén gedwongen uitzetting naar Afghanistan vanwege de onveiligheid in dat land. Nederland stuurt soldaten naar Afghanistan die meer vechten dan opbouwen. Het is daar oorlog. Het is belachelijk om asielzoekers terug te sturen naar een gebied wat niet veilig is en waar ze hun rechten en vrijheid weer dreigen te verliezen.

demonstratie

061101krista3.jpg

061101krista5.jpg

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 01 november 2006 :: 16.37 uur

8 Comments

8 reacties

 1. Het is echt te gek voor woorden,ik heb twee meisjes bij pauw en witteman gezien die het erover hadden…ik hoop dan ook dat ze iets bereiken..maar ben bang van niet..dit kabinet doet en doet allemaal maar.
  Enigste hoop is 22 november

  Reactie door Irena — donderdag 2 november 2006 @ 0.37 uur

 2. Dit kabinet is totaal schizofreen, ze roepen het een en dan weer het ander afhankelijk van waar ze de nederlandse bevolkingsgroepen mee willen lijmen.
  We moeten er vechten omdat wederopbouw niet mogelijk is, de Taliban met enige hulp nog de overmacht heeft, het gevaar is toegenomen en er nog steeds t.a.v. vrouwen weinig veranderd is.
  Het gevaar extra is toegenomen omdat de Navo-troepen op alles schieten wat een geweer heeft en niet eens weten of ze wel dan niet Taliban zijn. Ja maar ze hadden een geweer dus.
  Half Afghanistan loopt met een geweer.
  Een gebed zonder eind lijkt me.
  Tegelijk zeggen we tegen de vrouwen het is er veilig, je kunt nu terug?

  Hoeveel gedachtenkronkels kan een hersenpan bevatten en hoeveel hersens hebben nederlanders als ze trappen in deze retoriek.
  En hoe staat dit in verhouding met de hevige emotionele reacties op ons ex-kamerlid en de argumenten daar.

  Reactie door Henny — donderdag 2 november 2006 @ 9.28 uur

 3. het lijkt wel, of verdonk zit te slapen. wanneer wordt zij eens wakker en gaat de praktijk eens onder ogen zien? als die afghaanse vrouwen/meisjes hier goed geintegreerd zijn, de nederlands taal goed spreken. waarom moeten zij dan het land uit, terwijl er nog steeds gevaar dreigt in afghanistan. ik zou haast zeggen: “stuur verdonk daar maar naar toe voor een jaar.” want mijn inziens, jaagt ze die vrouwen/meisjes doelbewust de dood in. zo onmenselijk is verdonk dus.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 2 november 2006 @ 12.38 uur

 4. Eens met Maayke: En stuur Kamp, Bot en Balkenende mee. En dan even niet van thee-partijtje naar theepartijtje bij de hoge heren aldaar. Laat ze meegaan met onze mannen en vrouwen op patrouille. Kunnen ze zien hoe de wederopbouw gestalte krijgt…..!

  En een pluim voor Krista: Zij heeft in ieder geval die arme vrouwen een hart onder de riem gestoken, Hoop doet leven, dit kabinet doet sterven

  Reactie door Ad van de K — donderdag 2 november 2006 @ 14.58 uur

 5. Ook al was het geen oorlogsgebied dan nog stuur je niemand terug naar de vrijwel allerlaatste plek waar je wilt zijn.
  Een paar honderd jaar voor de Middeleeuwen in de woestenij.

  Reactie door hendrik dieks — donderdag 2 november 2006 @ 15.57 uur

 6. Hoe staat de SP tegenover vrouwen die een burqa of niqaab vrijwillig wíllen dragen ?…

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — vrijdag 3 november 2006 @ 17.18 uur

 7. Wim kok, het is niet verkeerd om je te kleden zoals je wilt het ergste is nu dat mensen van een bepaalde afkomst en vooral op basis van inkomen bij elkaar worden gezet en op deze manier kan het fundamentalisme om zich heen grijpen!In de grote steden maar vast ook in kleine dorpen zitten fundamentalisten die de heilge oorlog willen. Het plan van de SP van verspreiding is meer dan ooit NU NODIG! We moeten elkaar leren kennen en elkaar gaan bergrijpen want er is niets mis met de Islam of met wat voor ander geloof dan ook. het is wel verkeerd jou geloof een ander op te dringen. Geen discriminatie en achterstelling meer! We zijn allemaal mens en a.u.b. nooit meer de woorden allochtoon, autochtoon, moslim, turk etc. we zijn mens

  Reactie door cynthia — dinsdag 7 november 2006 @ 15.23 uur

 8. Hoelang moet dit lijden nog duren? waarom wordt er niet geluisterd naar de toch luide stem van de medemenselijkheid in dit land?
  Hoe is het mogelijk dat vluchtelingen zo wreed losgescheurd kunnen worden van hun nieuwe thuishaven? van de vriendschappen en de liefde die ze na zoveel ellende hebben gevonden?
  Laat nu eindelijk eens een duidelijk NEE horen en weiger dit toe te laten.
  Het KAN NIET, het MAG NIET, het MOET STOPPEN. NU!!!
  Het huidige vreemdelingenbeleid heeft NIETS te maken met mensen, het is een opeenstapeling van FOUTE handelingen.
  Dit MAG NIET, dit KAN NIET, dit beleid is VERROT.
  We hebben het niet geweten gaat niet meer op, wij weten allemaal dat dit geen mens aangedaan mag worden.
  Geen mens mag ingezet worden als ruilhandel. Afghanistan krijgt als beloning voor het terugnemen van vluchtelingen ontwikkelingsgeld.
  Neemt het land de in Nederland nogmaals tot wanhoop gedreven vluchtelingen niet terug, dan gaat er een streep door het toegezegde geld.
  Zo mag er niet worden omgegaan met mensen die in ons land een toekomst dachten te hebben. Het zijn geen gelukszoekers, maar VLUCHTELINGEN. Hoe komt de IND erbij dat het land veilig is en dat de Taliban verdreven is en daardoor geen gevaar meer op kan leveren?
  Wat een WAANZIN.
  IEDEREEN die hier al jaren is MOET per omgaande een VERBLIJFSVERGUNNING krijgen voor ONBEPAALDE tijd.
  Deze mensen hebben meer dan genoeg geleden, ze verdienen het om eindelijk tot rust te kunnen komen en wij moeten daarom goed nadenken wie onze STEM krijgt op 22 november.
  Het heeft te lang geduurd, mensen na zoveel tijd nog uitzetten MAG NIET.
  Ik wil me niet meer schamen voor Nederland, laat deze ellende stoppen, NU.

  Reactie door Hennie van der Hoek — dinsdag 14 november 2006 @ 2.23 uur