21 minuten uitkomsten

De uitkomsten van het grote internet onderzoek ‘21 minuten‘ zijn vandaag gepresenteerd. 170.000 mensen hebben de vragenlijst ingevuld. In het persbericht (pdf) kun je de samenvatting lezen. Onder het kopje ‘onvrede onder de huidige samenleving’ staat het volgende:

De huidige samenleving is mijlenver verwijderd van het door Nederland beschreven ideaal. De bevolking wil in grote meerderheid (90%) een solidaire samenleving waarin bescheidenheid en kwaliteit van bestaan centraal staan. Vanuit die optiek is de huidige samenleving een desillusie: slechts een zeer kleine minderheid van de bevolking noemt deze solidair (9%), bescheiden (10%) en gericht op kwaliteit van bestaan (15%). Het is dan ook niet verrassend dat 81% zich redelijk tot zeer veel zorgen maakt over Nederland. De belangrijkste onderwerpen van zorg zijn kosten van levensonderhoud, de gezondheidszorg en criminaliteit.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 03 november 2006 :: 12.05 uur

24 Comments

24 reacties

 1. Ja, zeker opmerkelijk en dit zal de SP als muziek in de oren klinken. Hopelijk maken al deze ontevreden Nederlanders op 22 novemvber de juiste keuze!

  Zinfo.nl staat trouwens ook helemaal achter dit deel van het onderzoek en hoopt via de website mensen inspiratie te bieden voor iets anders.
  Op naar een beter Nederland!

  Reactie door Zinfo.nl — vrijdag 3 november 2006 @ 12.17 uur

 2. Jah idd een socialere samenleving. En dat de keizer bepaald en niet de grootste partijen. Nu lijkt van te voren vast te staan wie premier wordt. Laat dat bepaald worden na de verkiezingen van de tweede kamer. Eventueel daar nog een apparte verkiezing voor om te palen wie premier wordt.
  Het is nu van de zotte dat dit van te voren al het debat gaat tussen alleen Bos en Balkenende. Weinigs sociaal en democraties aan.

  Reactie door Reinier — vrijdag 3 november 2006 @ 12.17 uur

 3. Tja en geen enkel puntje voor het millieu!!

  Opmerkelijk is het allemaal zeker, volgende prinsjesdag zal de konigin een heel ander verhaal oplezen!!!

  Trouwens nog geen mail teruggehad van 21min.nl, waarin ik mijn beklag deed vanwege die 3 minuten die ik maar mocht invullen!!!

  Reactie door Angela — vrijdag 3 november 2006 @ 12.19 uur

 4. Uit het onderzoek blijkt ook dat 54 procent van de bevolking versoepeling van het ontslagrecht steunt, als de werkgever verplicht wordt zich meer in te spannen voor bij- en omscholing.

  Dit hoor en zie je overduidelijk in de media. Maar dat 81% zich zorgen maakt is in schril contrast met het positivistische gewauwel van Balkenende en consorten en wordt daarom ergens naar de achtergrond gedrukt.

  Ik hoor en lees ook overal: “de economie trekt aan”. Mijn vraag is waar dat dan uit blijkt want voorlopig krijgt niemand er iets bij ( behalve de ministers en uiteraard de top managers) en dat beetje wat we krijgen is al ingecalculeerd bij de stijgingen van de huren, water, gas en licht en gezondheidszorg. Dus wie beweerd dat het beter zal gaan onder het schrikbewind van Balkenende komt bedrogen uit.

  Goedemiddag overigens.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 3 november 2006 @ 12.33 uur

 5. De titel van het persbericht klinkt goed. Maar dan komen er een aantal samenvattende opmerkingen die de overheid en het bedrijfsleven nog meer ruimte geven om door te gaan met klooien en nog meer belastinggeld over te hevelen naar de elite.
  Eerste opmerking lijkt verlichting te geven maar is wel cryptisch:
  “Niet alleen verwacht 82% van de
  Nederlanders dat de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt of afgeschaft, ruim
  60% ondersteunt deze maatregel voor nieuwe hypotheken”
  Cryptisch: de bestaande hypotheekrenteaftrek wordt dus niet ondersteund maar die voor de nieuwkomers wel. Volgens mij is dat tweedeling. Over solidair gesproken.

  “Ook wat betreft het
  versoepelen van het omstreden ontslagrecht loopt de bevolking vooruit op de
  politiek: 54% steunt een versoepeling, als de werkgever verplicht wordt zich
  meer in te spannen voor bij- en omscholing”.

  Dus ontslaan die hap en dan nog even een cursus laten doen die natuurlijk weer met overheidsubsidie en bureaucratie ontwikkeld moet gaan worden. Nee, werkgevers moet je verplichten deze persoon een geschikte functie te laten vervullen dat is solidair!

  En dan de derde die is helemaal mooi voor de bureaucraten:
  “En mochten politici denken dat
  Nederland veranderingsmoe is, dan is dat ongegrond: bijna 70% van de
  bevolking vindt het nodig om Nederland sociaal-economisch verder te
  hervormen”.

  Dus nog meer ‘innovatie’ en wegsmijten belastinggeld aan zogenaamd mooie plannen zoals de laatste 30 jaar.

  “Men maakt zich nog steeds zorgen over de economische ontwikkeling in de komende jaren, maar wil tegelijkertijd richting een meer solidair Nederland gericht op kwaliteit van leven en bescheidenheid”.

  Nou dan kunnen we nog meer de broekriem aanhalen, mondje dicht ja mijnheer nee mijnheer het spijt me mijnheer, mag ik een aalmoes mijnheer. Wij nemen met minder dan minimumloon genoegen mijnheer.

  Persoonlijk vind ik bescheidenheid prima, maar niet zolang er hier onbeschoft gegraaid wordt en dan met name in zaken die het publieke domein betreffen. Nederlanders waren vroeger, laten we zeggen jaren 50 toch ook behoorlijk bescheiden dacht ik.

  Welnu wanneer wij naar meer solidariteit willen is het nu het moment om dat te bewijzen: STEM SP!

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 3 november 2006 @ 12.35 uur

 6. JAN..JE GAAT ALS EEN STEKKER ZO GOED. !!!
  Overal waar je verschijnt,vlamt het..en ik stem op SP…Zwevers..wat is het makkelijk deze keer..SP !

  Reactie door eric — vrijdag 3 november 2006 @ 13.00 uur

 7. Hoi Jan,

  Ik ga dit keer eens SP stemmen, en weet je waarom? Ik ben het gelul zat, van Balk ellende en wouter Bos, er moet eens een andere wind gaan waaien door Nederland heen
  Ik heb een uitkering en ben 62 jaar, gaan we daar eens iets aan doen? Heb me m’n hele leven de pleuris gewerkt, zit nu thuis, heb 2 hondjes waar ik belasting voor betaal, nee de honden moeten aan de riem, daar kan ik mij zo kwaad over maken, ja voor al die turken en marokanen die niet van honden houden>> Nou jan zet hem op, ik stem op je>>>> Liefs annalies

  Reactie door annalies grol — vrijdag 3 november 2006 @ 13.29 uur

 8. Het is duidelijk dat het individualisme op zijn retour is.Ons land staat voor grote kostbare uitdagingen,zoals:
  Verkeersinfarcten/files-Kostbare waterkeringen/dijken-Ouderenzorg-Opleidingen kansarme jeugd/onderwijs-Milieuproblematiek-werkgelegenheid in EU verband-Koopkrachtbehoud-terugdringen criminaliteit-terugdringen bureaucratie-inspraak bevolking ook na de verkiezingen-fiscaal onrechtvaardige inkomensverdeling-recht op betaalbare woonruimte,enz.
  Dat kan alleen als de gehele bevolking er de schouders onderzet.Het bevoordelen van rijke groepen onder de bevolking door het CDA en de VVD is een doodlopende weg en zorgt vroeg of laat voor sociale onrust.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 3 november 2006 @ 13.32 uur

 9. OFF TOPIC
  beste mensen,
  voor het makkelijk terug kijken en vinden van gemiste uitzendingen, heb ik op mijn website een link naar een programma staan,dat dit zeer eenvoudig maakt [PC/TV]
  het is gratis!

  ik gebruik het zelf ook en bevalt mij prima!
  klik op mijn naam en u komt op mijn website terecht.

  Reactie door iew — vrijdag 3 november 2006 @ 13.37 uur

 10. Annelies.
  Dat je honden overal aan de lijn moeten is een schande en een van overheidswege opgelegd dierenkwelling. Het leidt ook nog eens tot gefrustreerde honden waarvan velen onnodig agressief worden gemaakt door nooit on aangelijnd kennis te kunnen maken met andere honden en mensen. Gelukkig zijn er ook gemeentes, zoals de mijne, die dat inzien en losloop gebieden aanwijzen. Het zouden het er best nog wat meer kunnen zijn, geschikte gebieden zijn er best nog, maar in elk geval is het een goed begin.

  Nu wat het niet houden van betreft. Het aanlijn gebod komt in alle gevallen voort uit juist het de oren laten hangen naar die enkeling die honden hater is, dat is de gemakkelijkste manier, ongeacht zijn huidskleur of afkomst. Dat bijoorbeeld Marokkanen niet van honden houden is een vooroordeel. Ik heb een overbuurman, van Marokkaanse afkomst die twee honden heeft en er dol op is. O ja voordat je denkt dat de man geen moslim is, dat is hij wel.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 3 november 2006 @ 13.50 uur

 11. Ik snap dit zwevend electoraat niet goed. Als burgers zo uitgesproken negatief zijn over de huidige staat van Nederland, dat gun je toch eens een stem aan andere partijen en ga je niet kiezen voor de huidige hap.

  Iedereen klaagt, de oudjes klagen het meeste, en stemmen weer massaal op het CDA. Het is toch triest dat lulletje-rozenwater een reële kans maakt om voor de vierde keer minister president te worden.

  Reactie door alexander — vrijdag 3 november 2006 @ 14.49 uur

 12. @9 iew
  Leuke zapper, ik heb ‘m al opgelijnt.
  Bedankt.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 3 november 2006 @ 15.31 uur

 13. Veiligheid is ook 1 van de onderwerpen,toch?!

  stemcomputers niet veilig en nu dit…
  http://tweakers.net/nieuws/45050/Nederland-scoort-slecht-op-privacygebied-in-Europa.html

  Reactie door iew — vrijdag 3 november 2006 @ 15.51 uur

 14. @ 13 iew,

  Verbaast me niets dat Nederland zo slecht scoort. Wat wil je met zo’n managerscultuur van aanstuurders en controll freaks als Balkenende, Zalm, Remkes en noem ze maar op.

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 3 november 2006 @ 16.14 uur

 15. Meer meer meer… geld geld geld… groot groot groot… snel snel snel… en dan gaan we allemal dood! Toch?

  Reactie door Wakker! — vrijdag 3 november 2006 @ 17.43 uur

 16. 15 Wakker!

  En de vissen gingen ons voor…
  Op ons geweldige NOS journaal konden de Nederlandse onderzoekers bevestigen wat in het wetenschappelijke tijdschrift Science werd gesteld.
  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2006/11/3/031106_vissen.html

  Balkenende, Bush, Urkers en al die zogenaamd ´godsvrezende´ figuren. Jullie hebben de zeeen leeg gevist. De vis wordt duur betaald dat kun je wel zeggen. Maar wie betaalt. Wat een afgang wat een misdaad tegen Moeder Aarde mijnheer Balkenende. Normen en waarden.
  En wij Nederlanders hebben nog niet eens de echte lekere verse vis mogen smaken maar werden afgescheept met kibbeling en lekkerbekkies. In journaal werd nog even voor de duidelijk gezegd `afgeleide producten´. De goeie vis werd meestal geexporteerd of belandde en belandt nog steeds op de borden van de gourmets onder de elite.
  En nu maar bidden dat de wonderbaarlijke vermenigvuldiging komt.
  Bah bah.
  En jullie banken die die fabrieksschepen hebben gefinancierd zouden jullie je niet eens heel gauw gaan schamen.
  Opportunisten eerste klas.
  Het is om moedeloos van te worden. GVD eind jarten 60 wisten we toch al genoeg. Maar toen zijn die ballen gewoon doorgegaan terwijl anderen, de idealisten die zo denigrerend werden weggehoond door Wiegel cs, zo hun best deden te reden wat er te redden viel. Ondertussen zijn de blowendegeitenwollensokkendragers gewoon belazerd door deblauweblazerstreepjespakkensigarenrokendeballen.
  Vrijwel geen keen kruit gewassen tegen de zelfverzekerde lakeien van Lodewijk de XIV.

  PS excuses spelling maar bijzondere tekens op toetsenbord werken even niet.

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 3 november 2006 @ 20.58 uur

 17. 16

  O ja vergeten. Waarom altijd afgeleide producten in Holland BV. Italiane knoeien met conserven heb ik wel eens horen zingen door Raymond. Nou, Unilever kan er weer lekker aan verdienen.

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 3 november 2006 @ 21.07 uur

 18. L’écologiste,
  Ben ik helemaal mee eens! Wat wij als ooit eenvoudige vissers beschouwden, dat is voltooid verleden tijd! Nu bevaren de “vismachines” de wereldzeeen en het is buiten alle proporties! Wat ooit in het verleden eenvoudige vissers waren zijn nu omgevormd tot een soort van massaal vissende en vleesverwerkende drijvende “industrieen” geworden!
  Dat kan niet langer zo doorgaan, dan moeten we straks misschien allemaal voor de Partij voor de Dieren gaan stemmen..Ik hoop zelf dat het niet nodig zal zijn! De SP heeft daar (dacht ik) ook een duidelijke mening over..?!

  Reactie door Ton — zaterdag 4 november 2006 @ 3.48 uur

 19. Over kosten van levensonderhoud gesproken.
  kan er structureel iets gedaan worden voor onze mensen die nooit meer in staat zijn om te werken maar door die omstandigheden bij een voedselbank lopen, waarbij wij zien dat dit nooit zal verbeteren als het op deze manier verder gaat?
  Is het menswaardig als je terminaal ziek bent dat je dan moet aankloppen bij een voedselbank om maar een voorbeeld te noemen.

  Reactie door Missy — zaterdag 4 november 2006 @ 8.15 uur

 20. kun je heel kort over zijn.

  Geen representatieve groep dus een ontzettend leeg stuk dat enkel en alleen als verkiezingsstuntje wordt gebruikt en dat weet Jan zelf heel goed

  Reactie door Tim — zaterdag 4 november 2006 @ 14.28 uur

 21. Nog korter, Tim: Gelul.

  Reactie door Wilbert — zondag 5 november 2006 @ 0.26 uur

 22. ja dus echt niet he wilbert,

  denk je dat zulk internetonderzoek een representatieve groep mensen biedt? Wie zitten er voornamelijk op internet? ja juist “jongeren”. Ouder dan 50 a 60 is het aandeel een stuk kleiner terwijl deze mensen bijvoorbeeld wel een groot aandeel hebben in de hypotheekrente aftrek etc.

  Dus Wilbert….

  Gelul

  Reactie door tim — maandag 6 november 2006 @ 9.20 uur

 23. ja wilbert en de rest daar gaan jullie dan he

  Reactie door tim — vrijdag 10 november 2006 @ 19.09 uur

 24. 91% wil respect én vindt dat dit er maar 9% is….
  …. dus in elk geval moet 82% eerst maar eens bij zichzelf beginnen voor hij met zijn vinger gaat wijzen !!!

  Netwerk.tv 4 september:
  Respectloosheid
  De respectloosheid is dus volgens velen het grootste probleem in Nederland. De respondenten kregen verschillende stellingen voorgelegd over dit onderwerp. Zij konden kiezen of zij het eens, oneens of niet eens/niet oneens waren met de stelling.

  Uit het onderzoek bleek dat 81 procent van de ondervraagden vindt dat we in Nederland te vaak op een respectloze manier met elkaar omgaan (4 % oneens, 15 % niet eens/niet oneens). Het zou volgens 78 procent beter gaan met Nederland als we meer respect zouden hebben voor elkaar (4 % oneens, 17 % niet eens/niet oneens).

  Met de stelling ‘Veel jongeren, maar ook ouderen in Nederland lijken niet meer te weten waar de grens tussen fatsoen en onfatsoen ligt’ was 75 procent het eens (7 % oneens, 18 % niet eens/niet oneens). Zestig procent noemde de agressieve, respectloze manier waarop wij met elkaar omgaan bedreigend (11 % oneens, 28 % niet eens/niet oneens, 11 % weet niet).

  Volgens 81% van de mensen is respectloosheid de oorzaak van onze problematische maatschappij.
  Mijn eerste gedachte hierbij was: “Maar die 81% IS toch de maatschappij?!”
  Het zou volgens 78% van de mensen beter gaan met de maatschappij als de maatschappij zich respectvoller zou gedragen.
  Mooi, zeg ik dan. Als die 78% die dit vindt daar dan vanaf vandaag gewoon meteen mee begint dan is 78% van de maatschappij per direct respectvol(-ler), en aangezien dit de overheersende meerderheid van de bevolking is zal die overige 22% zich dan vanzelf ook aan moeten passen om niet buiten deze respectvolle maatschappij te vallen.
  Probleem opgelost! Toch?
  Het is misschien een oud gezegde, maar hier zeker van toepassing: Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

  Reactie door Owen Reuters — maandag 13 november 2006 @ 10.39 uur