Venezuale vs. Guatemala – Panama wint

Latin American and Caribbean nations unanimously endorsed Panama on Friday as their candidate for a two-year seat on the United Nations Security Council, after weeks of deadlock between Venezuela and Guatemala. (NewYorkTimes)

De voorspellingen van de analisten zijn uitgekomen. Na bijna drie weken van stemmen en lobbyen krijgt geen van beide landen een plaats in de VN-veiligheidsraad en is Panama de gelukkige derde.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 04 november 2006 :: 13.36 uur

12 Comments

12 reacties

 1. En dat is dus een verlies voor de VS. Aangezien zij grote druk uitoefenden op de VN om vooral Guatemala als lid van de veiligheidsraad te kiezen. Venezuela is er als derde wereldland in geslaagd om de plannen van de VS te dwarsbomen. Dit is echter een analyse die je in de gevestigde kwaliteitsmedia niet zult tegenkomen. Goed dat er hier wel aandach aan wordt besteed.

  Reactie door Berend — zaterdag 4 november 2006 @ 13.51 uur

 2. Ik ben het niet met Berend eens. Deze uitkomst is winst voor de VS, die wilden per se niet dat Venezuela Latijns-Amerika zou vertegenwoordiger.

  Reactie door Drob — zaterdag 4 november 2006 @ 14.42 uur

 3. Jammer voor President Hugo Chávez van Venezuela, hij weet precies hoe je Boesj moet aanpakken.
  Mischien volgend jaar beter.

  Reactie door Pool — zaterdag 4 november 2006 @ 14.51 uur

 4. @3 Pool

  Mee eens!

  Reactie door Gloria — zaterdag 4 november 2006 @ 16.56 uur

 5. Nou Drob @2, dat is natuurlijk ook geen juiste conclusie.
  Beiden zijn er niet gekomen, maar aangezien Bush hier met ongekende macht heeft geprobeert om te voorkomen dat Venezuela er niet kon komen, dat is wel gelukt, maar niet op de manier die hij wilde, is het toch een afgang voor hem, want hij wilde persé vazal Guatemala daar hebben.
  Maar of Panama de betere is moet nog bewezen worden, want die staat ook behoorlijk onder druk van de VS.
  Bij ons in dit land moet ook strategisch gestemd worden om van Balk af te komen.

  Daarom, stem SP, niks mis mee. Lijst 4

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 4 november 2006 @ 17.30 uur

 6. Het is voor beide natuurlijk een tegenslag. Ook voor Chavez. Toch vind ik dat het als winst voor Venezuela gezien kan worden. Het grote, machtige VS heeft zijn visie niet kunnen doordrukken en zijn plannen door Venezuela aan moeten passen.

  Dit zou bij andere landen misschien ook mogelijkheden kunnen scheppen. Men kan het met de VS oneens zijn! Al is het in beginsel enkel de gedachte weghalen dat je vroeger of later toch zou moeten zwijken voor de druk van de VS. Druk die voor veel landen zeker aanwezig is!

  Those interested:
  Waarom die sterke druk van de VS, waarom de wereld en gebeurtenissen te willen vormen naar hun hand, het inmengen in nationale gelegenheden, enz…
  http://www.amerika.nl/politiek/html/achtergronden/creed.htm
  (amerikaans nationalisme: kort maar krachtig)
  Als je de volgende keer weer wat leest over de VS, houd dit dan in je achterhoofd.
  Dit is trouwens geen rechtvaardiging voor het gedrag van de VS!

  Reactie door Seth — zaterdag 4 november 2006 @ 21.12 uur

 7. @6 Seth

  Bedankt voor de link.
  Zo zie je maar dat we ons laten leiden door het jongste land met de grootste mond.
  Inderdaad getuigt Amerika van onvolwassenheid en bovenal: tekort aan inlevingsvermogen. Dat overkomt meer mensen die narcistisch van aard zijn. Ze willen alleen maar ‘vooruit’. zonder op of om te kijken. Normaal zouden deze mensen in relatietherapie moeten…
  Snap niet dat Europa de touwtjes uit handen heeft gegeven. Amerika verdient een gedegen opvoedingscursus en moet vooral leren heel wat toontjes lager te zingen. Als “older brother” hadden we “teenage brother” al veel eerder op de vingers moeten tikken.

  Reactie door Gloria — zaterdag 4 november 2006 @ 22.43 uur

 8. http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/6114682.stm

  Artikel: energie minister van Venezuela verteld olie werkers: support Chavez of verlies je baan

  1. Chavez is steeds minder democratisch bezig dus waarom geven jullie hem suport?

  2. Voor Venezuela is het een grote teleurstelling, aangezien ze er hard voor gewerkt hadden. Voor de VS is het een winst – hun maakt het niet zoveel uit wie wint, zolang het Chavez niet is.

  Reactie door Bas — zaterdag 4 november 2006 @ 23.47 uur

 9. 2. Dat klopt helemaal. Amerika haalt Amerika bepaalt.

  Reactie door Henny — zondag 5 november 2006 @ 11.30 uur

 10. @Bas 8.

  Dat bericht is door de oppositie naar buiten gebracht. Dezelfde oppositie die destijds Chavez met behulp van de CIA in een couppoging gevangen zette.

  Ook moet je het bericht goed lezen. Er wordt door de minister niet gezegd dat ze worden ontslagen, maar dat ze beter kunnen vertrekken als ze Chavez niet steunen.

  Overigens verdient is het niet democratisch wat er is gebeurd bij de staatsoliemaatschappij van Venezuela. Aan de andere kant is het oz dat het verzet van de oliemaatschappij vooral kwam van goedeverdienende werknemers aldaar, terwijl de gemiddelde Venezolaan niks verdiende.

  Overigens ziet het ernaar uit dat Chavez weer overtuigend de verkiezingen gaat winnen. Zoals hij al meerdere malen heeft gedaan.

  Interessant is om daarbij te vermelden dat bijna alle media in handen van de oppositie zijn en dat er een staatszender is.

  Overigens is de couppoging in een documentaire terug te zien.

  Beste Bas, wat ik veel interessanter vind is waarom mensen Bush en zijn wandaden blijven steunen, terwijl daar meer dan voldoende bewijs is dat de man niet deugt.

  Reactie door Berend — zondag 5 november 2006 @ 19.13 uur

 11. Chavez is tien keer democratischer dan Bush.

  Reactie door Ad van de K — maandag 6 november 2006 @ 15.14 uur

 12. O ja: En dus ook als J.P. Balkenende (U weet wel, die voorganger van Marijnissen)

  Reactie door Ad van de K — maandag 6 november 2006 @ 15.15 uur