De derde partij?

Uit het onderzoek van Maurice de Hond van vandaag blijkt het verschil van de SP met de VVD nog slechts 3 zetels….

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 05 november 2006 :: 0.08 uur

99 Comments

99 reacties

 1. Nederland is toe aan een verandering dat is inmiddels wel duidelijk!

  Reactie door hanri — zondag 5 november 2006 @ 0.19 uur

 2. Zo mooi zijn als de SP de aantal zetels zal halen en zelfs mooier als de vvd “in de pak gehakt” kan worden qua stemmen.

  Ga er voor Jan!

  Ik ga zelf in het dorp waar ik woon voor het eerst de folders verspreiden voor de verkiezingen en misschien ook nog in een ander dorp in Fryslân.
  Dus ook noord-oost Fryslân gaat er tegen aan!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 5 november 2006 @ 0.24 uur

 3. En dan is de VVD volgens eigen zeggen nog maar pas begonnen met hun campagne… :-)

  Maar goed, al dat gepeil vooraf gaat nergens anders over dan over manipulatie. De SP hoeft zich niet rijk te rekenen en de VVD niet arm. (Nooit gedacht, dat ik dat laatste ooit eens zou zeggen.)

  Rutte had volgens mij een punt, dat een stem op de VVD of de SP duidelijker is dan eentje op CDA of PvdA. Liever kleur bekennen dan “grijs” stemmen. Met grijs stemmen krijg je een grijs kabinet, te weten CDA/PvdA of andersom. Nou, dat schiet op…

  Reactie door Wilbert — zondag 5 november 2006 @ 1.01 uur

 4. Ik heb me ook voor de eerste keer aangemeld voor folder werk.

  En neem maar van mij aan de 20e ligt íe bij iedereen hier in de buurt in de bus.

  Deze keer mag geen enkele SPér die fysiek de mogelijkheid heeft werkeloos blijven. Er moet en kan nu een klein wonder verricht worden en waarschijnlijk krijgen we als volk nooit meer de kans als we deze keer falen.

  Een kleine daad nu kan een grote sprong voorwaards teweeg brengen, zeker als Frankrijk en europa ziet dat het kleine eigenwijze Nederland zich uit de klauwen van het monster kan bevrijden.
  De revolutie start in Nederland…? wie had dat ooit gedacht.

  HET IS NU OF NOOIT! WE VECHTEN VOOR ONS VOORTBESTAAN EN DAT VAN ALLE KINDEREN EN KLEINKINDEREN!! BESEF DAT! VOEL HET IN JE HART… VOEL DE PIJN VAN AL DIE ZWAKKEREN DIE GETROFFEN ZIJN! EN KIJK DAN WAT JE KAN DOEN! VOEL DE URGENTIE.

  Als je niet foldert ZEND DAN E_MAILS Ketting-E-MAILS… laten we het internet laten uitbarsten van Liefde en compassie. Laten we ons hart tonen aan alle nederlanders!

  ps. En ja ook de SP is niet perfect, maar al een heel goede stap en de eerste klap is een daalder waard.

  Reactie door Toine — zondag 5 november 2006 @ 1.03 uur

 5. @ 2 Wilbert

  Nu je over grijs begint,… de VVD zal toch niet… neeeee dat doen ze niet, alhoewel…. ze mischien voorheen het orakel van Diever (wat nu heet de dekhengst van Heeze) raadplegen of naar voren duwen om nog te redden wat er te redden valt.
  We horen het mischien morgen bij Harry Mens.
  Kijk voor gratis etentjes en een vette beloning komen ze graag naar Noordwijk ach en dan gelijk op de terugweg even de bananenbar meenemen,.. per slot van rekening ben je toch in de buurt en je hebt net gebeurd dus waarom niet.
  Je moet soms “onthaasten”.

  Reactie door Pool — zondag 5 november 2006 @ 1.20 uur

 6. Ik hoop zo erg dat de sp meer zetels haalt dat zou echt fantastisch zijn want als ik die punten zie van de sp dat is waar iedereen aan denkt dus ik hoop dat de sp echt veel meer zetels haalt p.s jan je bent echt top

  Reactie door samantha — zondag 5 november 2006 @ 1.28 uur

 7. “Op 22 november kun je met één stem de SP groot maken, de PvdA links houden, de VVD naar huis sturen en Balkenende IV onmogelijk maken. Dat is nog ‘ns strategisch stemmen. Ik kan je verzekeren: Met ‘n stem op de SP heb je vier jaar zeker géén spijt.”

  Eigenlijk moet de SP wat meer met die uitspraak van Jan gaan doen tijdens de verkiezingen.
  Denkt dat je daarmee echt voorkomt dat mensen op PVDA gaan stemmen om te voorkomen dat CDA de grootste wordt.
  Misschien houd je dan zelfs wel stemmen van personen die liever een CDA zien dan een PVDA…

  Reactie door Jeroen — zondag 5 november 2006 @ 1.48 uur

 8. @3 samantha,
  Ik hoop echt met jou mee en ik hoop dat de SP echt het verschil kan maken! En daarmee mensen die het nu zo moeilijk hebben weer een toekomst kan bieden!

  @2 Wilbert,
  Ik erger mij ook kapot aan die media, die er steeds weer een show “Bos/Balkenende” va n maken en daarmee andere partijen blijkbaar niet eens serieus nemen! Ik ben er ook van overtuigd dat de echte principiele keuze veel meer ligt in VVD of SP (dan KIES je namelijk echt) en een keuze tussen CDA/PvdA zal hooguit opleveren dat je ze straks “gewoon” allebei krijgt! Kan de kiezer zich achteraf wel weer afvragen wat zo’n “keuze” eigenlijk waard is!

  Reactie door Ton — zondag 5 november 2006 @ 2.30 uur

 9. Derde partij!???

  Eerste partij!

  Reactie door Tomatenklets — zondag 5 november 2006 @ 2.33 uur

 10. Ik bedoel de SP is de enige die binding heeft!
  Voor de rest is het al gauw intellectueel geleuter.

  Reactie door Tomatenklets — zondag 5 november 2006 @ 2.35 uur

 11. Gediskwalificeerd wegens ondermijning democratie. PvdA,CDA en VVD.

  @4 Ton

  Niet alleen de andere partijen worden daarmee niet serieus genomen.

  Het volk automatisch daardoor ook niet.

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 5 november 2006 @ 2.37 uur

 12. Zo harmonieus is die VVD niet, dus vol verwachting klopt ons hart!

  Reactie door Jansonius — zondag 5 november 2006 @ 2.55 uur

 13. Ik, als “rechtse rakker”, stem nog liever op jou Jan dan op Rutte…….. de vvd had nooit Rutte als lijsttrekker moeten kiezen….. dan maar een linkse coalitie proberen!

  Reactie door Mike — zondag 5 november 2006 @ 3.53 uur

 14. Kijk dat is nu iets om van uit je bed te
  springen: langzaam, maar toch ontwaken de politici, al thans één van de senioren, die zich nu naar buiten toe richten, met maar één uitgangspunt, bundelen van ideeën en het verzamelen van krachten die dát in een sociale vorm weten te gieten.
  Natuurlijk moeten, ‘wonen’, ‘welzijn’,
  ‘werken’ niet w u r g e n d gaan wortelen!
  Geef mij de 5 partijen op rij, die eensgezind aan de slag willen en de samen-
  werking zal er groter door zijn, alsmede de
  slagvaardigheid toenemen!
  Wie van hen dan de MP wordt is zelfs nog
  vers twee, maar 5 persons brengen misschien
  meer power in the tower! Al staat er een
  frisdrankenautomaat, veel koffie zal er toch
  ook geschonken worden, waarbij voor mij de SP the cream in my coffee is geworden.
  Zij hebben dubbel en dwars getoond, bewezen
  hoé je aan de bak moet gaan!
  Schuitje varen, thee-tje drinken is voorbij!
  Varen we niet weer naar Blair en Bush aan de
  overkant, drinken WIJ eindelijk zoéte melk
  mét room. Zoete melk, zónder brokken: dit
  Kabinet mag niet meer naar ons jokken!

  Reactie door Madelief — zondag 5 november 2006 @ 7.05 uur

 15. LEES EN HUIVER,LEUGENS EN BEDROG!!NOG MEER REDENEN VOOR TE STEMMEN OP SP.

  Rutte: 200.000 uitkeringstrekkers aan de slag
  Gepost Door: MB Bron: Planet.nl

  De VVD wil de komende vier jaar minstens een derde van de mensen in de bijstand of WW aan een baan helpen. Dat komt neer op 200.000 uitkeringsgerechtigden. Verder wil ze elk jaar50.000 startende ondernemers erbij, en jaarlijks 25.000 jongeren extra met een diploma van school.

  VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft dat zaterdag gezegd tijdens een partijbijeenkomst in Lunteren. Hij onthulde daar de ‘centrale boodschap’ van zijn partij tijdens de verkiezingscampagne: “Mensen, het karwei begint nu pas echt”.

  Gebrek aan urgentie
  Volgens Rutte vindt de VVD, in tegenstelling tot CDA en PvdA, dat Nederland niet af is.
  Hij bespeurt bij die partijen een ‘gebrek aan urgentie’. Volgens Rutte wil 69 procent van de Nederlandse bevolking ‘doorpakken om onze welvaartsgroei in de toekomst zeker te stellen. Die 69 procent roep ik op: u hoort bij ons, u hoort bij de VVD’.

  Rutte kondigde afgelopen week aan dat hij zaterdag met een toespraak zou komen om de VVD-campagne uit het slop te trekken. In de opiniepeilingen staat de VVD op verlies. De liberale fractie maakt zich ongerust dat Rutte te weinig zichtbaar is tussen de lijsttrekkers Jan Peter Balkenende van het CDA en Wouter Bos van de PvdA.

  Grote zorgen over coalitie CDA-Pvda
  Rutte herhaalde zaterdag dat hij zich ‘grote zorgen’ maakt over een coalitie van de twee grootste partijen. Zo’n kabinet zal volgens hem de hypotheekrenteaftrek aantasten, 65-plussers laten betalen voor hun AOW en de uitgaven verhogen zodat ‘de schatkist weer leeg stroomt’. Ook zal de PvdA ‘de toegangspoorten tot Nederland openzetten’ waardoor het strenge immigratiebeleid van VVD-minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) wordt teruggedraaid.

  Rutte haalde hard uit naar premier Balkenende. “De afgelopen jaren heeft het CDA zich door ons laten leiden. Het CDA had de premier, wij bepaalden het beleid.” Daaruit volgt volgens Rutte dat als de PvdA samen met het CDA de regering vormt, de partij van Wouter Bos het beleid zal bepalen. Tijdens het lijsttrekkersdebat van vrijdagavond bij RTL4 heeft Balkenende al ‘de deur wagenwijd opengezet voor de PvdA’.

  Achterban enthousiast
  De toespraak waarin VVD-leider Mark Rutte zaterdag in Lunteren het centrale thema van de verkiezingscampagne van zijn partij onthulde (,,Het karwei begint nu pas echt”) is goed gevallen bij de liberale achterban. Rutte kreeg na afloop een langdurig applaus en ook de VVD-prominenten toonden zich enthousiast.

  “Prima”, zei minister Henk Kamp van Defensie. “Mark heeft de richting helder neergezet. Wij zijn de partij van de vooruitgang.”

  En minister Atzo Nicolaï (Koninkrijksrelaties): “De sfeer is erg goed. Dit is een goede start van de campagne, die veel mensen moet aanspreken. Mensen willen vooruit, niet terug naar de jaren ’50.”

  Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken is ervan overtuigd dat de toespraak van Rutte ertoe zal leiden dat de VVD weer opkrabbelt in de peilingen. “Het tij zal keren.”

  Ook in de VVD-fractie, waar afgelopen week onrust ontstond over de te geringe zichtbaarheid van Rutte in de campagne, heerste nu tevredenheid. “Heel goed” betitelde Tweede Kamerlid Willibrord van Beek het verhaal van Rutte. “Geweldig, wat een energie”, vond Kamerlid Ineke Dezentjé. “Jammer dat hier alleen VVD’ers zijn. Dit moet heel Nederland kunnen horen.”

  HET ONZICHBARE VENTJE NEEMT DE MOND VOL

  Reactie door Een SP,er — zondag 5 november 2006 @ 7.44 uur

 16. Goeden morgen vrienden SP.

  U geloofd die cijfers van Maurice toch niet?
  Geen Hond geloofd ze, waarom zou ik ze dan als waarheid moeten aannemen?
  Herinnert U zich zijn voorspelling nog, bij het referendum voor de Europese grondwet?
  Dan kan je toch hieruit niet uit opmaken dat hij het nu goed heeft?
  Maar ik kan U wel mijn ervaring bij de verkiezingscampagne vertellen:
  Die is grandioos! En wel voor de SP.
  En, daar kunt U van op aan.
  Heel, heel, veel positieve reactie’s op onze actie met het uitdelen van de schuursponjes van de SP.
  Uitstekend, buitengewoon uitstekend, zijn onze ervaringen hier opgedaan.
  Daarom Maurice, ik geloof je Hond, op naar de 40!

  Stem SP, niks mis mee.

  Reactie door Ouwe Dirk — zondag 5 november 2006 @ 8.43 uur

 17. http://www.journalist.web-log.nl/

  Rutte: 200.000 uitkeringstrekkers aan de slag.Alweer een verkeizingsstunt.

  Er is maar een eerlijke partij de SP.

  Reactie door Marianne — zondag 5 november 2006 @ 8.48 uur

 18. Na al die jaren van ploeteren en hardwerken zou dat loon naar werken zijn

  Reactie door jean droogendijk — zondag 5 november 2006 @ 8.50 uur

 19. Nog even en dan de VVD voorbij en het CDA komt in zicht.
  De nederlandse kiezer laat ook het achterste van zijn tong niet zien.
  Echt objectieve peilingen zijn er niet,
  net als stemwijzers.
  Nog even voor de partijgenoten HELP JAN en stuur het filmpje door.

  Reactie door che — zondag 5 november 2006 @ 8.50 uur

 20. Al tijden worden er drie peilingen gepubliceerd, TNS/NIPO, Bureau Interview, NOVA (al dan niet in opdracht van elkaar) en het bureau-De Hond. De methode van De Hond is wezenlijk anders dan de andere methoden. Hij heeft namelijk een vast bestand van respondenten met e-mail, en voert daar elke week een poll op uit. Zo krijg je mijns inziens een vervuild bestand. Als ik een peiling van De Hond zie, neem ik die met een stevige korrel zout. De peilingen van de andere bureaus gaan over alsmaar andere groepen mensen die telefonisch worden benaderd. Dus, ipv ons rijk rekenen, 16 zetels zou al prachtig zijn vergeleken met nu. Ik ga liever uit van een ‘conservatieve’ schatting. Maar ik hoop uiteraard dat De Hond alle gelijk aan zijn zijde krijgt.

  Reactie door Dirk — zondag 5 november 2006 @ 8.57 uur

 21. Er staat verder op die site dat 53 procent van die potentiele SP stemmers er nog niet helemaal zeker van is, dat zou betkenen dat de SP maar 10 zetels zou krijgen als die overige 47 procent die er wel zeker van is dat ze SP zullen gaan stemmen dat ook echt gaan doen.

  Je mag dus blij zijn als je er uiteindelijk 12 overhoud

  @4 TON
  ben het volkomen met je eens, ik ben de “Bos/Balkenende show” nu al spuugzat, dit laat mooi zien dat de Nederlandse media niet ten onder doet aan die van de amerikaanse of die van een andere bananenrepubliek

  Reactie door ROCK — zondag 5 november 2006 @ 9.01 uur

 22. De enige echte peiling is op 22 november..

  Reactie door Ronald Hoogenboom — zondag 5 november 2006 @ 9.10 uur

 23. The True Story.
  Het ware verhaal.

  Je moet tegenwoordig altijd iets in het Engels beginnen anders leest of luistert niemand er naar.

  Een buitengewoon naïef minister van Buitenlandse Zaken Mr. B. ging naar Afganistan.
  Daar ontmoet hij de beruchte, corrupte, opium teler WarLord (Krijgsheer) om met hem de verontruste situatie te bespreken.
  “Waarde vriend WarLord, nu we €900.000.000 overgemaakt hebben voor de “opbouw” van Uw leger, kom ik een defilé afleggen”.
  “900.000.000? Ik was van mening dat het een dubbel bedrag was?”
  “Nee, dat andere bedrag is geheim, maar waar zijn de soldaten?”
  “We zijn bezig Mr.B. Met dat luttele bedrag komen we niet ver.”
  “Ja, maar ik moet ondertussen toch enig resultaat zien. En waar is de Politie?”
  “Ja, daar vraagt U me wat, de politie, O ja, die worden opgeleid.”
  “Door wie?”
  “Euh, door de mensen die we nog moeten opleiden.”
  “Maar Mr. WarLord, dat kan niet beste man, laten we afspreken volgend jaar kom ik terug en dan moet ik de manschappen zien.”
  “Natuurlijk Mr. B.”
  “Tot ziens.”
  “Good Bye”.

  Is ie weg?
  Ja hij is weg.
  Heb je nu alles op de Zwitserse bankrekening overgebracht?
  Nog niet alles, want ik was juist bezig een deel op mijn rekening in China over te hevelen.
  Het gaat anders erg goed in dit land.
  Of cource, of cource.

  Reactie door Ouwe Dirk — zondag 5 november 2006 @ 9.12 uur

 24. Zoals altijd zullen er weer mensen zijn,die ter elfder ure ”eieren voor hun geld” gaan kiezen door TOCH maar weer pvda te stemmen…Ik blijf de sp trouw,al ben ik dan geen lid…
  Mijn overweging in deze is,dat als de pvda samen gaat regeren met het cda(en daar lijkt het sterk op)je dan maar beter een sterke linkse oppositie kunt hebben..,

  Reactie door J.Harkema — zondag 5 november 2006 @ 9.13 uur

 25. Eindelijk loon naar werken! Als inderdaad de SP er zoveel zetels bij krijgt. Ik geloof er heilig in! De mensen zijn het beleid van de afgelopen jaren spuugzat!! We gaan ervoor voor een rechtvaardiger Nederland. Succes SP!!

  Reactie door Ron de Zeeuw — zondag 5 november 2006 @ 9.19 uur

 26. ben erg blij met de gedachte dat de SP gaat winnen. Het werd tijd dat de solcialisten ingrepen voor een betere verdeling van de rijksdom in een van de armste landen van europa. je kan godver van je uitkering geeneens meer Nikes kopen, maar ik moet naar de goedkoopste schoenenzaak en Zeeman. Dat is toch onvoorstelbaar !
  En dan die uitkeringen ! Het inkomen per hoofd van de bevolking ligt hier lager dan in Afrika !
  Toch ?

  Reactie door barend — zondag 5 november 2006 @ 9.26 uur

 27. kee dan !!! en dat kan nog veel meer worden volgens mij, nu dat SP gelijkwaardig ouderschap in het programma heeft! (rechtens 50/50 geelde zorg&verantwoording, bij scheiding 2 verblijfplaatsen). Geef hier topprioriteit en meer bekendheid aan, al 600.000 kinderen groeien op zonder vader & zijn familie, dit raakt al 3 miljoen mensen! Het roept weerstand op en het kost wellicht wat leden merk ik lokaal, maar, organiseer met spoed een fundamenteel debat!

  Reactie door Ad Verdiesen — zondag 5 november 2006 @ 9.31 uur

 28. wat heerlijk wakker worden,na 20 zetels.Ik ga voor 25 voor minder doe ik het niet!!! straks de deur uit,opweg naar Arnhem groeten voor allen SP.stemmers

  Reactie door gerard — zondag 5 november 2006 @ 9.34 uur

 29. het zou fantastisch zijn als we dit halen. Helaas hebben wet te maken met een heleboel spijtoptanten die met het potlood in de hand toch voor Bos kiezen. Ik knijp mijn billen bijelkaar dat we het gaan halen. Momenteel zijn we hier in de gemeenteraad op oorlogspad, de VVD en het CDA proberen een sociale maatregel (natuurlijk) ingegeven door de te dwarsbomen. Ik hoop écht dat we we na de 22ste wat beter in het zadel zitten. Zet ‘m op SP…. go for it.

  Reactie door Martin — zondag 5 november 2006 @ 9.39 uur

 30. De TV is een goed media-middel. Helaas is vaak alleen de CDA(Balkenende) en PvdA (Bos) daar te zien. Net of het alleen maar om deze jongens gaan. Velen zijn eens met .. vooral .. het buitenlandsbeleid van de SP. Het zou goed zijn als de SP op TV daar de nadruk legt. Er zijn velen die dat nog niet weten. Hoe meer ze weten hoe meer stemmen het kan opleveren. “Ongekend maakt onbemind”. ron. -

  Reactie door ron. van ling — zondag 5 november 2006 @ 9.58 uur

 31. Leg de toekomst in veilige handen: in 1956 deelde de Katholieke volkspartij folders uit met brandende kerken erop. Kijk wat er gebeurt als u op de pvda stemt!

  http://www.leuzendetector.nl/

  Aanrader is erg grappig. Had zelf maar een goed antwoord.

  Reactie door pjotter — zondag 5 november 2006 @ 10.30 uur

 32. We nemen het met stapjes op 22 november zijn we de VVD voorbij.

  Reactie door Henny — zondag 5 november 2006 @ 11.16 uur

 33. Aardige cartoon ook die gisteren op de voorpagina van de Volkskrant stond.

  Honderd mensen op een klein eilandje en een iemand die “Help!” roept. En twee Friese boeren die achter de dijk van het land staan, aan de rand van het wad, kijkend naar het schouwspel van de honderd door het water ‘ingeslotenen’. Dan herkent een van hen ineens de roepende ‘in het water’ en zegt: “Rutte!”. Ergens ver op de achtergrond vaart een sloep met de naam “Rita” erop, maar die lijkt niet dichterbij te komen.

  We weten allemaal hoe het is afgelopen met die honderd paarden, maar of Rutte ook ‘gered’ zal worden door de recht door zee gaande Rita dat zal de komende weken wel gaan blijken.

  Reactie door David Tompot — zondag 5 november 2006 @ 11.24 uur

 34. De DERDE PARTIJ voor jou en voor mij!

  Reactie door e.ekrul — zondag 5 november 2006 @ 11.27 uur

 35. Geachte Sp-ers, ik denk dan deze partij op 1 komt!!!

  Rutte met zijn 200.000 mensen aan het werk!!, gaat hij in plaats van een ontslagwet, een aan de slagwet maken dan?
  Heel tegenstrijdig allemaal, geen hond die daar in trapt!!!!

  Reactie door Angela — zondag 5 november 2006 @ 11.33 uur

 36. Op alle punten van de SP kan ik JA zeggen.Heerlijk dat er nu een partij is die gaat voor een sociaal Nederland. Heb het helemaal gehad met die CDA En VVD.
  Let op bijstandsmensen……..
  Rutte van de VVD wil over 4 jaar de bijstand afschaffen!!!!!!!!!!!
  Dan zijn de voedselbanken helemaal nodig als U in uw tentje in het bos zit met de kinderen omdat u dan geen huur meer kunt betalen, laat staan eten voor uw kinderen.
  SP DUS.

  Reactie door Ank — zondag 5 november 2006 @ 11.48 uur

 37. Cda-Pvda
  Twee honden vechten om een been
  en Jan Marijnissen loopt er mee heen!!!

  Reactie door Willem — zondag 5 november 2006 @ 12.50 uur

 38. @26 barend

  ‘ben erg blij met de gedachte dat de SP gaat winnen. Het werd tijd dat de solcialisten ingrepen voor een betere verdeling van de rijksdom in een van de armste landen van europa. je kan godver van je uitkering geeneens meer Nikes kopen, maar ik moet naar de goedkoopste schoenenzaak en Zeeman. Dat is toch onvoorstelbaar !
  En dan die uitkeringen ! Het inkomen per hoofd van de bevolking ligt hier lager dan in Afrika !
  Toch ?’

  Problemen met focussen of een vertroebelde blik?
  (opzien)barend(e) visie? Of gewoon plat neerbuigend?

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 5 november 2006 @ 13.13 uur

 39. Nog maar eens mijn slogan onder de aandacht gebracht.

  SP.NU
  SPeelt Nu
  Sociale Politiek
  In de lift naar boven.

  De Partij voor Dwang in Democratie (VDD) van Mark Rutte speelt nu in de lift naar beneden.

  Reactie door H.v.Schijndel — zondag 5 november 2006 @ 13.27 uur

 40. Goed nieuws! Wij in NO-Groningen -je weet wel waar de grootste werkloosheid in Nederland woekert- dragen ook ons steentje daartoe bij door te onderzoeken of we in onze Gemeente Bellingwedde een zelfstandige SP afdeling kunnen oprichten. Dit feit gaat gebeuren op een ledenbijkomst op 16 november as. om 20.00 uur in de Meent in Bellingwolde. Initiatiefnemers zijn Willem Blick tel; 0579.530610 en Ineke Steen tel: 0597.655338.
  Iedereen is welkom, ook één van de lijsttrekkers! Eric.

  Reactie door Eric Broeyer — zondag 5 november 2006 @ 13.50 uur

 41. @38
  Of gewoon tegen een lantaarnpaal aan gelopen.

  Reactie door De Hakker — zondag 5 november 2006 @ 14.31 uur

 42. Dit is wat ik nu doet. Vele van jullie wellicht ook al. Op vele fora plaats ik steeds, elke dag weer het hieronderstaande bericht. Ik vermeld niet voor wie ik stem. (al mogen jullei uiteraard wel weten dat ik voor SP stem) Dit heeft tot nog geresulteerd dat mensen waar ik eerst hevig mee in discussie was nu de hand schud. We wensen elkaar, moge dan de beste winnen van de partijen die over zijn. Dit zijn mensen van extreem rechts tot en met extreem links en alles er tussen in. Want 1 ding hebben we gemeen, de grote 3 stelt niemand tevree. Ja een select groepje, maar dat is denk ik nog minder dan 10% van de Nederlandse bevolking. Mijn onderbuik gevoel, mijn hart, mijn ziel zegt dat daarom juist de onderstaande neutrale stelling men zo aanspreekt.

  Ik ga dit elke dag blijven doen op alle fora waar politiek het meest uitgesproken woord is.
  Als artikelen verouderen waarop gereageerd mag worden verdwijnen zij van de “voor”/webpagina in het archief. Daarom elke dag op elk artikel telkens weer die neutrale stelling in beeld brengen.
  Voor die mensen die dat al doen, dankje wel!
  Voor mensen die dit nog niet doen, zou je het willen overwegen?
  Mij lukt het telkens weer dat de mensen op de betreffende fora deze mening DURVEN te delen.

  —————————————–

  Een stem voor PvdA is een stem voor een nieuw paars, daar hoef je geen helderziende voor te zijn. Een stem voor CDA is voortzetteing CDA/VVD. Een stem voor VVD is ook een stem voor voortzetting CDA/VVD.

  Wil je dat JOUW stem van JOU blijft en uberhaupt een tactische waarde heeft.
  Wil je weer een democratisch landschap.
  Wil je dat niet alleen wij het volk zich ontwikkeld maar ook de politiek.

  Zet deze grote 3 dan gewoon buiten spel.

  Gediskwalificeerd wegen ondermijning van de democratie en inhoudloze verkiezingsstrijd zijn:

  CDA, PvdA en VVD….

  De media draait wel bij zodra de geldkraan vanuit de grote 3 dicht moet.

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 5 november 2006 @ 14.32 uur

 43. Reactie nummer 7 van Jeroen spreekt me echt heel erg aan. Ik twijfelde nog tussen PvdA en SP, maar dit trekt me echt over de streep!!!

  Reactie door Melous — zondag 5 november 2006 @ 14.34 uur

 44. @38 Wattenstaafie

  Zwerven en honger hebben in een land als Nederland is misschien nog wel mensonterender dan zwerven en honger hebben in een land als Afrika.

  Ik zeg dan niet dat we het slechter hebben dan in Afrika, sterker nog, zolang er kinderen dood gaan van de honger schaam ik mij een westeling te zijn. Maar we hebben het over mensonterende omstandigheden.

  Wellicht dat als de omgeving geschapen is waarin een ieder zich weer DURFT te verplaatsen in een ander zonder bang te hoeven zijn om ten prooi te vallen aan het recht van de “sterkste”, wellicht dat we DAN wel echt kunnen zorgen dat er geen kinderen meer dood gaan van de honger.

  (Mijn dank aan jou nog voor je solidariteit daarin)

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 5 november 2006 @ 14.39 uur

 45. Mijn droom,

  MP Agnes Kant

  Ik had vannacht een droom. het was 1 December 2006 de uitslag van de verkiezingen van 22 November was:
  SP 47 zetels pvda 42 GL 25 PVDD 13 VVD 10 CDA 6 CU 4 SGP 2 D66 1 pvdv 0 1NL 0,
  dus eindelijk de SP in de regering ! en wel de grootste partij van nederland, de formatie duurde amper een week SP en PVDA in de regering Agnes Kant mp (eindelijk een vrouw), wouter bos vice premier en Jan Marijnisse bleef gewoon in de kamer als partij leider . heerlijk gedroomd werd blij wakker, maar helaas is pas 5 November dus viel mijn droom in duigen, nu maar hopen dat in ieder geval 22 November mijn droom een beetje uit komt een linkse meerderheid of in ieder geval geen balkje 3

  Mijn stem gaat in iedergeval naar Agnes ! STEM NU SP !

  Reactie door Nico — zondag 5 november 2006 @ 14.51 uur

 46. Merk ook op dat van de ChristenUnie-stemmers 30% tevens de SP overweegt :) Steeds meer wordt het bij mensen duidelijk dat de SP een goede keus is voor chirstenen.

  Reactie door Tijmen — zondag 5 november 2006 @ 15.23 uur

 47. Kunst.

  Alle rechtsliberalen (bestaat zoiets?) zijn overgelopen naar “de rechtse splinters”.
  Als Verdonk lijsttrekker van de vvd was geworden hadden de zaken er anders voorgestaan.
  De rechtervleugel van het cda loopt dan over naar de vvd en de rechtsliberalen blijven bij de vvd en dus zou het PAARS III worden!

  Dank, Rutte, Dank.

  Reactie door bas — zondag 5 november 2006 @ 15.32 uur

 48. @42

  Inderdaad… De morele waarden van de Christenen worden uitgedragen door de SP! Het gaat niet om het “label”-christelijk maar om de inhoud.

  Ik durf te wedden dat Jezus op de SP zou stemmen en niet op ChristenUnie, alleen al omdat hij een rebel was en de mensen wilde laten nadenken over dit feit. Om te laten zien dat het niet het “christen”-label is maar de inhoud van het hart!

  ps. Trouwens Jezus was een gewone man zoals jij en ik met sterke morele normen en waarden, liefde en compassie!

  Reactie door Toine — zondag 5 november 2006 @ 15.52 uur

 49. Ik hoop dat iedereen die zegt SP te stemmen dat ook daadwerkelijk doet en niet in het stemhokje toch voor de PvdA kiest.
  Verder heb ik weinig vertrouwen in peilingen van de Hond, maar ik hoop dat hij gelijk krijgt.

  Reactie door Bert — zondag 5 november 2006 @ 15.58 uur

 50. Nou wat ik denk is dat een “blok” of zoiets (zou met anderen spelers ook zijn) in het TK zou komen die het balans op de kamers beslissingen zou beïnvloeden. Maakt niet uit of het derde partij is of niet of wie erin zit.
  Het belangrijkste volgens mij is het resultaat die uit de TK in de komende jaren zal komen. Iets die deze huidige zielige situatie in nl zou terugdraaien.

  Reactie door Hong'rigg — zondag 5 november 2006 @ 16.27 uur

 51. @45 Bert.

  Kies niet de grote 3. Op straat kunnen we elkaar dan, waar je ook staat in het politieke spectrum begrijpend toeknikken.

  Hiermee sterk je elkaar dat we voor 1 keer solidair zullen zijn. Wellicht niet naar 1 partij, maar wel solidair in, in ieder geval niet de grote 3.

  Als we dit voor elkaar doen, denk ik dat niemand zich op het laatste moment bedenkt.

  Je kunt ook denken aan, als je het stemhok verlaat, roep dan….in ieder geval niet de grote 3!!

  Wij, het volk, is in de meerderheid, wij het volk kunnen zorgen dat er een ommezwaai komt.

  De revolutie is in onze handen, niet in handen van de grote 3, dit is namelijk wat ze zelf keer op keer aantonen.

  Strategisch stemmen, laat dit dan de strategie van het volk zijn i.p.v. de strategie van de grote 3.

  Ik wil democratie, ik stem buiten de grote 3!

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 5 november 2006 @ 16.47 uur

 52. PAK VAN MIJN HART!!! Drie zetels verschil. Lekker 30 erboven zitten en klaar is Jan!

  Reactie door Lichtje — zondag 5 november 2006 @ 16.57 uur

 53. Alleen jammer dat dit ten koste van vooral de PvdA gaat. Pak liever stemmen af van CDA en VVD. Je kunt het zien aankomen. PvdA en CDA gaan straks samen verder.

  Reactie door robert rb — zondag 5 november 2006 @ 18.09 uur

 54. 15 Een Sp-er

  Groots in het nieuws Rutte zou met iets geheel nieuws komen, de hele dag aandacht op radio en TV. Wat zou het zijn?

  En wat was het, niets nieuws, oude wijn in nieuwe zakken.
  Met deze slogan heeft hij geprobeerd ‘gewone’mensen aan zich te binden er totaal niet bij stilstaand dat hijzelf ook bij de gewone mensen hoort al denkt hij het anders, ik kan geen specifieke intelleigentie ontdekken, hij kan zelfs nog geen overhemd strijken dat doet zijn moeder nog steeds voor hem.
  Niets nieuws dus maar het hield de gemoederen van het journaille weer aardig bezig en leverde extra aandacht op.

  Er is al een voorstel van van Hoof mensen in de bijstand 2 jaar te laten werken met behoud van hun uitkering.
  Dat is natuurlijk wat Markje bedoelt.
  Het minimumloon een wettelijk recht omzeilen en zo mensen aan het werk zetten om ze daarna weer genadeloos de bijstand in te donderen.
  Het is subsidie aan het bedrijfsleven als hij de mensen op kosten van de staat daar laat werken of ze mogen papiertjes prikken voor de gemeenschap waardoor ze geen enkele werkervaring opdoen die ze verder helpt.
  En maar fulmineren destijds tegen de melkertbanen en later de ID banen.

  Dit is gewoon de wet ontduiken.
  Wie werkt heeft recht op het wettelijk minimumloon punt uit.
  Aan dwangarbeid doen we niet in een beschaafd land die VOC mentaliteit hebben we niet nodig in een eeuw van beschaving dacht ik zo. Wie spreekt er altijd over de waarde van de verlichting?
  Met Rutte duik je in een zwart gat en het conservatievisme van de elitaire staat.
  Vlak na zijn verkiezing zag ik een zeer rechts figuur en was er niets over van een zogenaamd links-liberale kant van de VVD, in hun ogen dan links liberaal.

  Reactie door Henny — zondag 5 november 2006 @ 18.16 uur

 55. intelligentie

  Reactie door Henny — zondag 5 november 2006 @ 18.17 uur

 56. @40 Eric, prima initiatief! Kan ook de gem.
  Reiderland er niet bij worden betrokken, dan
  is die uiterste noordoosthoek er geheel en
  in totaal bij betrokken. Ik heb er familie,
  het is een prachtbuurt en met ook carpool
  moet er toch wat te regelen zijn of onder-
  dak vragen in het grootste meubelparadijs
  van de regio! Maar in ieder geval moet daar
  ook het OV eerst beter geregeld worden en
  vervoer voor iedereen mogelijk worden: zeker
  het oprichten van ook daarvoor een SP-afd.
  waard. Sukses Eric, ik hoop dat het je gaat
  lukken ! Met groet, Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 5 november 2006 @ 19.00 uur

 57. Eric, ik weet het zeker, dat het je lukken
  kan. Zoek vooral ook tussen de laatst ingekomen nieuwe bewoners, al is het vlak in
  je buurt :( :( , kolonies mensen Eric,
  die vanuit het westen graag pal in jouw buurt zouden willen komen wonen of dat al
  gerealiseerd hebben! Begin met kringwerk in
  de buurt en je hebt een begin. Succes!

  Reactie door Madelief — zondag 5 november 2006 @ 19.05 uur

 58. Even rekenen.
  We gaan allemaal op de SP stemmen, waar komen die stemmen van Daan, juist van de PVDA dus wie wordt er dan de grootste het CDA, met wie gaat het CDA samen regeren juist met de VVD.
  Hiep hoera (maar niet heus) weer 4 jaar CDA VVD en maak dan je borst maar nat, dat wordt nog meer inleveren.
  Ik stem SP en ik hoop velen met mij, maar of we er goed aan doen? ik weet het niet maar in Gods naam geen kabinet CDA/VVD dan liever PVDA/CDA en een grote SP in de oppositie

  Reactie door A.Hoeder — zondag 5 november 2006 @ 21.03 uur

 59. Aan mij zal het niet liggen!!!!

  Ik folder, praat, vergader en doe alles wat ik kan, en ik stem natuurlijk SP !

  Reactie door Irma — zondag 5 november 2006 @ 21.19 uur

 60. Als inderdaad alle extra stemmen van de Pvda komen, dan hebben we een probleem in dit land. Maar ik ga geen fout maken zoals 4 jaar geleden om op de Pvda te stemmen, terwijl ik een Sp er ben. Het moet gewoon lukken om die extra zetels te krijgen, geloof in jezelf en de partij waar je bijhoort. Als Bos inderdaad de hand aanneemt die onze Jan heeft uitgestoken vanmiddag, dan heeft dit land een mooie warme winter voor de boeg.Dit ligt ook aan de rest van de partij, praat met mensen in je omgeving en overtuig ze om Sp te stemmen. Dan moet het gewoon goed komen, Jan en de rest nog bedankt voor een te gek feest vandaag.

  Reactie door theo — zondag 5 november 2006 @ 21.31 uur

 61. @58 A. Hoeder

  Met wie zouden CDA en VVD dan samen een coalitie moeten vormen? Ze staan nu samen op 67 zetels. CU op 5, Wilders op 5, D66 kan ze met hun 1 zetel niet helpen en de LPF verdwijnt. Denkt u aan een 4 partijen coalitie?
  Het is gewoon een verloren zaak en als links de handen ineen slaat zal dat voor veel Nederlanders eindelijk weer ademhalen betekenen. Tenzij de PvdA met het CDA verder gaat.
  Een links blok staat nu op 66 zetels dus we moeten nog even doorzetten en het kan nog altijd!! Als Wouter tenminste meent wat hij zegt….. of juist niet durft te zeggen.

  Reactie door Irma — zondag 5 november 2006 @ 22.19 uur

 62. Wat een wereld dag mee gemaakt in Arnhem. Net thuis gekomen in hoogvliet Dit was een dag om nooit te vergeten.Een grote SP familie Ik wil alle medewerkers hierbij bedanken Een minpunt was op mijn terug reis een bommelding Rotterdam centraal station,daardoor heb nog wat folders kunnen uitdelen. SP.groetjes gerard

  Reactie door gerard — zondag 5 november 2006 @ 23.11 uur

 63. Als je CDA of PvdA stemt, stem je eigenlijk op voortzetteing van het zelfde. Stem je op CDA, krijg je voortzetting CDA/VVD stem je PvdA, stem je eigenlijk voor paars. Dat moge toch iedereen wel duidelijk zijn.

  Feitelijk maakt het dus niet uit op wie je van deze 3 stemt.

  En dat is nou precies wat CDA/PvdA/VVD wil.
  (ik kan het niet anders verklaren)
  Feitelijk vechten CDA,VVD en PvdA ons stemrecht uit i.p.v. wij zelf.

  Alleen door deze partijen, als volk, te diskwalificeren, door hen niet meer als optie te beschouwen binnen de verkiezingen, heeft JOUW stem nog ECHT inspraak.

  Alleen dan ontstaat er weer een democratisch landschap.
  Democratie staat op onze loonlijst mensen.

  Wij bepalen tussen wie de strijd gaat, niet de PvdA, niet de CDA, niet de VVD en ook niet de media.

  WIJ bepalen tussen wie het gaat.

  Bovendien is het ook wel eens goed als CDA, VVD en PvdA vanaf de zijlijn zichzelf weer terug kunnen vinden en leren het volk weer te erkennen maar ook te herkennen.

  Door CDA, VVD en PvdA in ieder geval nu opzij te zetten wordt politiek weer leuk en spannend om je in te verdiepen.

  Het gaat dan weer om inhoud, tevens, hoe serieus denk je dat PvdA, VVD en CDA ons de volgende verkiezingen neemt als we nu weer ons stemrecht laten invullen door deze 3?

  Sommige mensen zeggen, Ja, maar we hebben wel een grote partij nodig…….Ik zeg, dat is wel zo, maar dat hoeft wat mij betreft niet perse CDA,VVD of PvdA te zijn.

  Wil je dat JOUW stem ECHT inspraak heeft EN een tactische waarde, wil jij weer een ECHT democratisch landschap. Diskwalificeer dan CDA,VVD en PvdA wegens inhoudloze politiek binnen de verkiezingsstrijd, en daarmee een beledeging voor het volk.

  Er blijven genoeg capabele partijen over die JOUW stem een stuk WAARDIGER vertolken.

  Als CDA,VVD en PvdA ieder minder dan 5 stemmen krijgen gaan ze der toch echt uit…..of ze het nou leuk vinden of niet.

  Dusssssss…..Ga is wildplassen meneer Bos, en Harry jongen, pak jij eens je nimbus 2000 en gaat paris eens opzoeken…..

  Oranje speelt THUIS!

  Als we ons stemrecht weer laten verkwanselen door de grote 3, vindt ik dat de grote 3 alle rechten heeft het volk niet meer serieus te nemen.

  Het volk neemt dan mijnsinziens namelijk zichzelf niet serieus. Blijf trouw aan wie je bent, We hebben echt die grote 3 niet nodig.

  Als een bekende jou in de maling neemt rekenen we doorgaans harder met dees of geen af als dat we doen met de regering, de gene die mede jouw leven mogelijkheden biedt.

  Vermijd de grote 3, en zie daar, er is weer democratie.

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 5 november 2006 @ 23.42 uur

 64. We komen eraan!

  Reactie door Yoni — zondag 5 november 2006 @ 23.56 uur

 65. @53 robert

  Ik vind het juist zo mooi dat SP geen stemmen afpakt.
  Maar mensen zelf tot inzicht laat komen door trouw te blijven aan zichzelf.

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 6 november 2006 @ 0.13 uur

 66. Ik ben nieuw lid en weet nog niet precies hoe dit werkt. Wel heb ik 2 ledenpasjes gekregen.
  Partij voor de dieren discrimineerd. Zij beschermen op twijfelachtige wijze bepaalde dieren maar doden en martelen veel andere dieren bijvoorbeeld muggen, spinnen, wespen, ratten, muizen, vlooien, luizen enz.

  Reactie door anton hofman — maandag 6 november 2006 @ 0.29 uur

 67. Wij zijn allen gevangenen van dit systeem.
  Zou de tijd aanbreken van bevrijding,want zij willen ons zowat vernietigen ?

  In mijn werk in de GGZ heb ik mij meermalen afgevraagd ,zeker in de laatste 20 jaarin hoeverre er ook invloeden “van buiten”debet zijn aan de psycho-sociale ontreddering waar mensen in kunnen komen te verkeren.Maja mag je niet zeggen want dan ben je te kritisch
  Denk wel dat het van rechtse zijde komt.

  En ik hoop ook dat die directeur die bijna tien keer zoveel als ik verdien dit eens leest.

  En voor de zwevende kiezers: stem alstublieft NU SP,anders vervallen wij in een steeds meer barbaarse samenleving.

  Reactie door Redhigh — maandag 6 november 2006 @ 2.00 uur

 68. Natuurlijk willen we een linkse regering.
  SP,PvdA en Groenlinks.Maar zoals de peilingen laten zien, de SP er een of twee bij de PvdA een of twee minder.Links krijgt zo geen meerderheid.
  M.i. moeten de mensen, die vooral het zuur hebben moeten slikken,gaan stemmen.Ik heb de indruk dat die de gang naar de stembus niet maken.Ze zijn onverschillig geworden.
  Natuurlijk folderen we ook in die buurten.
  Hoe bereiken we deze groep?

  Reactie door Haes — maandag 6 november 2006 @ 8.59 uur

 69. Ga niet voor de eerst tweede of derde partij ,ga voor de BESTE partij.
  De EERKLIJSTE partij en de de partij die er echt iets beters van wil maken desnoods weer in de oppositie.
  Mijn steun en stem is voor jullie dit keer en nu eens niet meer voor de PvdA.
  Veel succes op 22 november.

  Reactie door Jan — maandag 6 november 2006 @ 10.42 uur

 70. Het was een mooi feest gisteren. Afgelopen zaterdag stond ik op de verkiezingsmarkt in Assen. Je hoort dat heel veel mensen nog twijfelen tussen de SP en de PVDA. Mensen stem SP! voor een Socialer Nederland. Laat een wens in vervulling komen.
  Het zou geweldig zijn als de SP meer zetels gaat behalen dan de VVD. Ga ervoor SP’ers

  Reactie door Richard roffel — maandag 6 november 2006 @ 11.24 uur

 71. SP groter dan de VVD!
  SP groter dan de VVD!
  SP groter dan de VVD!

  Reactie door Calibresi — maandag 6 november 2006 @ 11.35 uur

 72. En ik dacht dat de SP zich niet gek liet maken door opinie onderzoek uitslagen!!!! Volgens mij manipuleren zij de kiezers.
  Er zitten grote verschillen tussend de verschillende onderzoeken en vergeet niet dat de media er in de laatste weken er weer een tweestrijd van zullen maken tussen Balken(ellen)de en Bos. Ook zijn er nog veel zwevende kiezers die nu zeggen op SP te stemmen maar uiteindelijk toch voor Bos zullen kiezen om zo rechts geen kans op premierschap te geven.
  Dus niet te vroeg halleluja juichen. Dat kan als de echte resultaten binnen zijn hopelijk.

  Reactie door Rob Jurka — maandag 6 november 2006 @ 11.47 uur

 73. kijk naar het filmpje http://www.youtube.com/watch?v=ps1_Vn17lKA
  stuur die link door aan al je bekenden of vraag de orginele (betere kwalteit) en stuur deze door http://www.de_gewone_man@hotmail.com

  Reactie door de_gewone_man — maandag 6 november 2006 @ 12.37 uur

 74. @ 68 Haes

  Hoe zorg je dat mensen die het hebben opgegeven toch gaan stemmen?

  Ik merk zelf dat als ik de goede punten van SP naar voren haalt men dit immer niet serieus neemt, een reactie van, het zal allemaal wel is dan meestal het geval.

  Daarin tegen, als ik deze zelfde mensen benader met, ontwijk gewoon de grote 3, als een ieder dat doet heeft je stem wel inspraak. Dan lijkt het net of je het toverwoord uitspreekt.

  Ik denk dat dat komt omdat ik dan niet MIJN politieke voorkeur naar voren schuif, waardoor men nog steeds het idee heeft zelf te kunnen nadenken en beslissen daarover.

  Ik denk ook dat men dan wel reageert daar ze nog wel zien dat de grote 3 toch echt op moeten stappen als deze gewoonweg genegeerd worden in de verkiezingen.

  Persoonlijk denk ik dat SP er wel eens goed aan zou kunnen doen om de grote 3 opzij te zetten, inclusief PvdA.

  Immers is leegloop bij alle 3 van de grote een voordeel voor SP. Bovendien zeg je dan niet alleen dat men zelf eens moet nadenken, je geeft zelfs de keuze uit handen. Je diskwalificeert slechts de grote 3.

  Als mensen dan nog immer niet de gang wensen te maken naar de stembus maar jij kunt als persoon het wel goed vinden met deze mensen, zal het doorgaans geen probleem zijn om jou dan te machtigen.

  Een stem die niet is uitgebracht is automatisch in het voordeel van de grote 3, hoe meer stemmen daar weg gehaald worden hoe beter.

  Het is namelijk inmiddels ook wel duidelijk dat als PvdA de grootste wordt deze niet links zal opzoeken, maar met CDA verder zal willen gaan en daarmee misschien zelfs VVD meenemend daar CDA wel aanmerkelijk kleiner is geworden. Deze 3 hebben de afgelopen decennia een beleid uitgezet en zoals VVD al zo treffend zegt: “Nederland is nog niet af”
  Zij zullen dan ook kost wat het kost elkaar op blijven zoeken. Als dit uit oprechte bedoelingen zou zijn (wat ik niet geloof, maar dat moet een ieder voor zich bepalen)maar goed, als dit uit oprechte bedoelingen zou zijn is dit ook logisch, ze willen namelijk bewijzen dat ze wel degelijk serieus genomen kunnen worden.
  Nu zijn de grote 3 inmiddels een goede 25 jaar bezig waaruit ik moet opmaken dat het niet hun bedoeling is om een betere welvaartsverdeling te bewerkstelligen nog om socialer te worden.

  Maar goed,

  Persoonlijk denk ik dat alleen als SP het grootst word er feitelijk een ander kabinet komt. Probeer zou ik zeggen, deze mensen over te halen, al moet dat eventueel vanuit een neutraal standpunt. Wil dees of geen nog niet, probeer dan haar of zijn machtiging te krijgen.

  Een stem die niet naar de grote 3 gaat maar naar 1 van de andere partijen die Nederland rijk is, is ook gunstig voor de SP.

  Ik denk dat we namelijk met een situatie te maken hebben waarbij het erop of eronder is.

  Dat is namelijk het recht van de sterkste, gezien de huidige stand van zaken kun je er haast vergif op in nemen dat daar nu ook sprake van is.

  Door de grote 3 in zijn geheel buiten beschouwing te laten heb je ook geen twijfelaars meer tussen PvdA en SP.

  Het gevaar wat ik zie als je dit niet doet is:

  PvdA,CDA of VVD groot, alle 3 zoeken ze elkaar weer op. Meneer bos kijkt echt niet om naar SP, dat is toch iedereen wel duidelijk.

  Als er al zoiets als strategisch stemmen bestaat dan zou dat deze verkiezing zijn buiten de grote 3 te stemmen, nog sterker zou het zijn als je zorgt dat SP de grootste partij wordt.

  Vele vrienden en kennissen zijn inmiddels solidair daarin ondanks hun hogere inkomens of andere favoriete partij. (velen CU)

  Zij keken verder dan hun eigen belang, zij keken naar het belang van Nederland, ook zij geven aan dat het beter zou zijn dat de grote 3 geen van allen aan de macht komt omdat ook zij van mening zijn dat ook PvdA niet zal omkijken naar SP.

  Ik denk dan ook vanuit vele gesprekken die ik gehad heb 1 ding sterk naar voren komt.
  De lat van de SP ligt hoger als dat hij momenteel door SP zelf gelegd wordt.

  Ik denk zelfs dat er veel mensen die niet willen stemmen over de streep getrokken zouden kunnen worden als SP heel duidelijk stelt te willen regeren waarbij in het midden gelaten wordt of dit als de grootste partij geld.

  Ook aangeven dat je de grootste wenst te worden om voornoemde redenen zodat verandering ook feitelijk plaats kan vinden zou deze mensen over de streep kunnen trekken.

  Ik hoop dat meer mensen hun visie geven op de vraag die je stelt.

  Wat ik hier schrijf is een samenvatting van alle gesprekken die ik tot dusver gevoerd heb. Hierin heb ik meegenomen hoe mensen reageren op prikkels die uitgaan van het innemen van een standpunt of deze nou juist neutraal te houden.

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 6 november 2006 @ 12.45 uur

 75. @ Jeroen (7):

  Propagandistisch klinkt deze uitspraak van Jan wel leuk, maar inhoudelijk klopt het natuurlijk niet.

  Met een stem op de SP kan je Nederland/de Tweede Kamer wat linkser maken en de kans op een linkse coalitie ietsjepietsje vergroten.
  Maar de SP heeft geen werkelijke invloed op de kabinetsformatie, en een PvdA/CDA-coalitie blijft het meest waarschijnlijk, hetzij onder Bos, hetzij onder Balkenende. Als het CDA de grootste fractie wordt krijgen we gewoon weer Balkenende (IV).

  Reactie door Olav Meijer — maandag 6 november 2006 @ 13.06 uur

 76. sorry foutje het emailadres moet zijn

  de_gewone_man@hotmail.com

  Reactie door de_gewone_man — maandag 6 november 2006 @ 13.08 uur

 77. Een ding lijkt me duidelijk, Mark Rutte wil alleen verder met het CDA, links haalt geen meerderheid, dus als de SP wil meeregeren zullen ze voor een groot deel het CDA programma moeten slikken, want deze partij komt in elk geval in de regering zoals de zaken er nu voorstaan. Kortom het lijkt een hopeloos zooitje te worden, want een grote SP en een PvdA diet niet de grootste is, een CDA en een VVD die geen meerderheid halen… Ik denk dat er misschien wel gewoon een CDA VVD minderheidskabinet kan komen of misschien toch de Staphorster variant…?

  Reactie door Niels — maandag 6 november 2006 @ 13.29 uur

 78. Interessant is ook dat terwijl de SP als een van de meest linkse partijen wordt gezien en de LPF als een van de meest rechtse partijen, de overgang van LPF naar SP erg snel gemaakt is volgens de peilingen. (de verklarende factor ligt mijns inziens in de overeenkomst tussen beide partijen nl een no-nonsens fatsoenlijke politiek). Ook van Groenlinks en de PvdA worden nog wat zetels afgesnoept. Nu is de grote vraag, wat zou de SP graag specifiek van haar eigen programma gerealiseerd willen zien en tot welke concessies is zij bereidt??

  Reactie door Niels — maandag 6 november 2006 @ 13.49 uur

 79. Mijn stelling dat een (te) kleine PvdA ons regelrecht in de klauwen van CDA/VVD zal drijven, wankelt. Ik realiseer mij nu dat een SP als DERDE partij ongekende mogelijkheden biedt! En de VVD naar de uitgang, geweldig.

  Reactie door William — maandag 6 november 2006 @ 13.55 uur

 80. Nogmaals, stel dat CDA en PvdA evengroot worden, VVD en SP ook en tevens Groenlinks en de Christenunie, maar toch blijven allebei deze coalities steken op ca 70 zetels, wie gaat er dan met wie regeren…. De kans is zeer groot dat het dan CDA en PvdA worden (dus ieg het CDA). De Christenunie zal een compleet links blok niet aan een meerderheid helpen, dus links is en blijft aangewezen op het CDA; tenzij ze nog kiezers (10 zetels) van het CDA en/of de VVD weten te trekken. Deze kans lijkt me onwaarschijnlijk. Ook zal de PvdA samen met de VVD niet aan een meerderheid geholpen worden door een derde partij, derhalve staat regeringsdeelname van het CDA bij voorbaat vast.

  Reactie door Niels — maandag 6 november 2006 @ 14.04 uur

 81. @80 Niels

  Vandaar mijn voorgaande post. Mensen laten realiseren dat kiezen op 1 van de grote 3 tot voortzetting van het zelfde lijdt.

  Alleen op die manier is SP DE kanshebber de grootste te worden, alleen op die manier zet je CDA aan de kant.

  Regeringsdeelname van CDA staat zeker niet vast en dan helemaal niet.

  Kijk, mensen die PVV aanhangen, kunnen we wellicht simpelweg als rassenhaat weg zetten.
  (hoewel we dan hetzelfde doen als wat we zelf niet leuk vinden, namelijk weg gezet worden als communist) Maar zie het eens zo, zij geven eigenlijk aan CDA/VVD en PvdA ook
  zat te zijn.

  Dat momentum moet je gebruik van maken.
  Door neutraal stelling te nemen, durven rechts stemmende mensen WEL de hand te schudden met links stemmende mensen.

  Het gezamenlijke doel is de grote 3 te decimeren.

  En moge dan de beste winnen!

  Eindelijk weer democratie.

  Bovendien zou een coalitie SP/PVV/CU of GL wat mij betreft een hele mooie synergie kunnen opleveren.

  Uitersten liggen namelijk vaker dichter bij elkaar dan bewegingen rond het midden.

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 6 november 2006 @ 16.14 uur

 82. Hallo Jan

  Nu de media zo overduidelijk het accent leggen op het toekomstige premierschap zou jij ook maar eens naar voren moeten brengen dat jij premier gaat worden. (Wijlen Fortuijn scoorde er goed mee…).

  Arthur Rep

  Reactie door Arthur Rep — maandag 6 november 2006 @ 16.17 uur

 83. Op diverse fora werkt deze tactiek uitermate goed kan ik je veertellen. Ook in persoonlijke gesprekken met collega’s, mensen in de winkel, bij de bushalte,….

  Echt….het lijkt wel het toverwoord….

  En dat is precies wat we nodig hebben denk ik……toverkracht

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 6 november 2006 @ 16.20 uur

 84. Gaat de goede kant op! Ben alleen ook bang dat veel mensen liever tussen de beste van 2 kwaden stemmen (pvda / cda) dan dat ze hun hart volgen. Het is mijn inziens een goed idee om de campagne meer te richten op het privatiseringsbeleid van de overheid. Ik krijg steeds meer het idee dat heel veel mensen niet zitten te wachten op de privatisering van essentiele diensten zoals energie en OV. Genoeg zakkenvullerij. Hier mag wat mij betreft meer de nadruk op worden gelegd door de SP. Ik heb het idee dat de standpunten nog niet duidelijk genoeg zijn voor de onzekere kiezers.

  Reactie door Bart — maandag 6 november 2006 @ 17.54 uur

 85. Nederland is niet af en de verloedering is toegenoemen; dat zijn uitspraken van rechts.
  Het is volgens mij wèl zo dat de vvd en het cda de afgelopen twee decennia het meest voor het zeggen hebben gehad in dit land en dat ze er wel de meeste invloed op het reilen en zeilen van de maatschappij hebben gehad. Dus wat al hun klachten betreft – zij zijn er zèlf voor verantwoordelijk en moeten dus de hand in eigen boezem steken.
  Maar zij lopen al jaren te mokken – hebben alleen maar klachten – dat is hun tactiek om de hele verzorgingsstaat mee af te breken! En dat lukt ze al jarenlang. Ik hoop toch zo dat de SP nu de kans krijgt.

  Reactie door Daniël Verbeek — maandag 6 november 2006 @ 17.57 uur

 86. @ Olav Meijer,
  Het staat m.i. centraal dat de SP zo groot mogelijk vertegenwoordigd is.
  Sp’ers moeten m.i. vooral niet overwegen overstappen. Laat Bos/PvdA maar proberen tomaten voor zich te winnen. Zoals de wind is waait haar jasje, laat dat voor de kiezer maar eerst verder duidelijk worden.

  Reactie door maria — maandag 6 november 2006 @ 19.03 uur

 87. Als SP’er zijnde ‘strategisch’ op de PvdA stemmen is niet stratégisch stemmen, maar trágisch stemmen.
  Je weet als SP’er duidelijk waar je voor stáát, en wáár je achter staat!
  De principes van de SP raken en overlappen veelal in velerlei opzichten de principes van de PvdA, maar er is wel dégelijk onderscheid. Vaak is er slechts sprake van een accentverschil.
  Maar dit verschil is wel altijd op onderdelen wezenlijk. Wanneer je deze accenten niet zo belangrijk vindt, dan zit je als SP’er wellicht heel dicht bij het gedachtengoed van de PvdA of wellicht ook Groen Links.
  Je bevindt je dan aan de linkerkant van het politieke spectrum

  Máár…!
  De SP belichaamd een duidelijke nuance binnen dit politieke spectrum, biedt een duidelijk alternatief; hieraan concessies doen is je principes verkwanselen. Een ware SP’er stemt niet strategisch, maar stemt vanuit zijn principes, vanuit zijn hart.
  Beter leven mét en vanuit je principes, dan kiezen voor het surrogaat. Een surrogaat welke uiteindelijk leidt tot het onontkoombaar moeten leven met de teleurstelling van het opportunisme.
  Met opportunisme doe je de SP te kort en betuig je ook geen ware SP’er te zijn: ‘There is no such thing as ‘second best’ when it concerns principles.’

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 6 november 2006 @ 19.04 uur

 88. @ Maria (86):

  Dat ben ik helemaal met je eens. En de SP zal hoe dan ook een fors aantal zetels winnen. Daaraan twijfel ik niet.
  Sommigen lijken echter te vergeten dat het NIET gaat om de verkiezing van een premier, maar alleen om Tweede Kamerzetels. Het is de politieke praktijk dat de grootste fractie het inititief neem bij de kabinetsformatie. Dat wordt dus ongetwijfeld de PvdA of het CDA.
  Als het CDA de grootste fractie wordt, krijgen we hoogst waarschijnlijk een kabinet Balkenende IV met als partner de PvdA. (Want met de VVD en klein rechts valt niet of nauwelijks geen werkbare parlementaire meerderheid te behalen).
  Wordt de PvdA de grootste fractie, dan krijgen we hoogst waarschijnlijk ook een PvdA/CDA-kabinet (o.l.v. Bos). Bos heeft immers duidelijk te kennen gegeven dat zijn eerste voorkeur NIET uitgaat naar een links kabinet, terwijl het ook nog zeer de vraag is of dat getalsmatig haalbaar zal zijn.
  Dus ik wil waarschuwen voor irreële en overspannen verwachtingen. Dan kan de teleurstelling -ondanks zetelwinst voor de SP- alleen maar heel heftig zijn.
  Uit het bovenstaande kan dus alleen maar volgen: stem SP en niet z.g. “strategisch” PvdA, want dat loopt uit op een fikse kater!Een versterkte oppositie o.l.v. de SP is ook veel waard!

  Reactie door Olav Meijer — maandag 6 november 2006 @ 21.18 uur

 89. @87 Wattenstaafie

  Dit onderschrijf ik geheel en al. :)

  Reactie door Gloria — maandag 6 november 2006 @ 21.22 uur

 90. @88 Olav Meijer

  Wonderen zijn de wereld niet uit!
  Probeer, nu het nog kan, al je positiviteit en je gedachten te richten op een ware opleving in ons land. Het kan!!
  Ik schat de SP op 30 zetels. Waarom? Omdat het volk dit verdient! :)
  Kom op Olav, laat die berichten en al die overwegingen voor wat het is. Zet ruim in en hiermee verzet je de halve wereld.
  Tijd voor de SP. NU.

  Reactie door Gloria — maandag 6 november 2006 @ 21.32 uur

 91. SP wordt de grootste….is mijn inzet…zo niet ben ik niet getreurd….hoewel het idee dat CDA weer regeerd doet mij ineen krimpen.

  Maar ik zal echt tot mijn uiterste gaan met alles wat in mij zit om mensen te overtuigen in ieder geval niet voor de grote 3 te kiezen….en het liefst SP.

  NU SP betekend voor mij dan ook NU SP
  Ik heb zo vreselijk mijn buik vol van de grote 3……ik zou ze niet nog eens 4 jaar kunnen verteren….dat trek ik echt niet meer.

  Dus nou is het eens afgelopen!

  NU SP!

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 6 november 2006 @ 23.16 uur

 92. @88 Olav
  De kans op een linkse meerderheid is groter dan op een rechtse, tenzij CDA een kabinet maakt met alle rechtse splinterpartijtjes er in. Peilingen zeggen niet alles. We moeten als SP er gewoon alles aan doen om te voorkomen dat mensen overstappen naar de PvdA. Op ieder forum mensen duidelijk, rustig en beleefd (daar bereik je het meeste mee) overtuigen om vooral bij de SP te blijven en niet in de peilingen te trappen. De PvdA heeft al een laatste week campagne gepland om stemmen van de SP te snoepen.
  Maar desalniettemin blijft de kans dat Balkenende mag kiezen, en de kans dat als Bos mag kiezen hij deze historische kans laat liggen.

  Reactie door Irma — dinsdag 7 november 2006 @ 9.57 uur

 93. Wacht maar tot de christenen er straks achterkomen dat het CDA niet meer christelijk is, wordt de SP straks mooi de tweede.

  Reactie door Iemand — dinsdag 7 november 2006 @ 16.47 uur

 94. Wat hebben jullie straks liever als grootste partij? PvdA of CDA? Probeer er maar eens over na te denken. En niet gaan huilen straks als het CDA de grootste wordt en met hun rijkeluisvriendjes van de VVD het weer 4 jaar het voor het zeggen heeft.

  Reactie door Apie — dinsdag 7 november 2006 @ 18.31 uur

 95. Tja, die Mark Rutte is maar een kleurloos blaag. Balkenende gaat nog, maar Bos is vreselijk onbetrouwbaar. Wat een minkukel. Nu zou je SP kunnen stemmen, maar ook Wilders. Niet dat de SP en Wilders echt helemaal op één lijn zitten, maar veel scheelt het niet, want via het oosten kom je ook in het westen.

  Groeten,

  Reactie door Belfi — dinsdag 7 november 2006 @ 21.01 uur

 96. Hoi allemaal,
  Gisteren was ik aan het flyeren en toen vroeg iemand mij “waarom moet ik SP stemmen?”
  Mijn antwoord hierop was “Omdat een socialer Nederland NU begint en niet eindigt op 22 november als u SP stemt.” Hierop had deze persoon niets in te brengen dus misschien voor degenen die gaan flyeren “Een socialer Nederland begint NU!”

  Reactie door Ans Fitters — vrijdag 10 november 2006 @ 23.18 uur

 97. Reactie op anton hofman — maandag 6 november

  Wat een kolder, ik stem op de PvdD (ik ben het niet), maar ik kan je verzekeren dat je mij geen muggen en muggen ziet doodslaan of martelen. Laat staan diersoorten als ratten, muizen, katten, varkens of mensen. Onderscheid wil ik nog wel maken tussen dieren met een centaal zenuwstelsel en zonder. Maar martelen of bewust doden zal ik nooit doen, ook geen wespen. Dit geldt net zo goed voor de meeste van onze leden en door ons beoogde beleid is er juist op gericht met respekt voor alle leven om te springen. Ik weet zeker dat ook bij de SP mensen rondlopen die zelfs het nodeloos kapottrekken van planten en bomen afkeuren. Dat lijkt me een gezonde instelling m.b.t het willen creëren van een sociale samenleving. Wie fatsoenlijk met dieren omgaat gaat automatisch fatsoenlijk met mensen om.

  Reactie door Leo de Groot — maandag 13 november 2006 @ 16.38 uur

 98. Doe mij maar een cda/vvd/sp regering…
  Lijkt mij de juiste balans.

  Zal waarschijnlijk niet gebeuren maar maar vooral bij de vvd en bij de SP zitten ideen die ik van harte steun..

  Overigens kom niet aan die hypotheekrente, veel mesnen waaronder mijn persoon komen dan zwaar in de problemen.

  Reactie door ROB — vrijdag 17 november 2006 @ 8.42 uur

 99. STEM OP SP !!! LANG LEVEN SP !!!

  Reactie door Marjan dekker — zaterdag 18 november 2006 @ 18.57 uur