SP meest consumentvriendelijk

Uit een onderzoek van de Consumentenbond naar het stemgedrag in de Tweede Kamer tijdens de kabinetten Balkenende II & III blijkt de SP de meest consumentvriendelijke partij te zijn. De belangenorganisatie keek naar voor de consument belangrijke thema’s op het gebied van zorg, voeding, privacy, energie, financiële dienstverlening en consumentenbescherming.

Aan de hand van deze thema’s werd bekeken welke partijen de consumentvriendelijke keus maakten bij amendementen en moties. Voorbeelden daarvan zijn toezicht op reclame in het nieuwe zorgstelsel, voorstellen om overgewicht tegen te gaan en nieuwe regels over transparantie bij de beloning van financieel adviseurs. De SP maakte in 16 van de 17 gevallen de meest consumentvriendelijke keuze. Ter vergelijking: de VVD deed dat slechts 6 keer.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 09 november 2006 :: 13.22 uur

22 Comments

22 reacties

 1. Dit is zEEr belangrijk. De SP zou er goed aan doen een aparte groep op te zetten die puur voor de consument bereikbaar is.
  ‘Maar er is al een consumentenbond!’
  Ja, voor mensen die het betalen kunnen.

  Reactie door Barend LSZST — donderdag 9 november 2006 @ 13.39 uur

 2. Ook daar blijkt!

  De enige juiste keuze is …….

  De Socialistische Partij…

  List 4

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 9 november 2006 @ 13.43 uur

 3. 1. Barend, als lid van de bondsraad van de consumentenbond moet ik toch even aantekenen dat het sinds kort ook mogelijk is een bond online abonnement te nemen. Dit kost e.29 per jaar, net iets meer dan het SP lidmaatschap.
  Deze beslissing is genomen juist om mensen met een kleinere beurs tegemoet te komen.

  Ik ben blij dat de SP als beste uit de bus komt, want het bestuur, de raad van toezicht en de bondsraad is toch wel een behoorlijk bolwerk van gearriveerde rijke vijftigers.
  Ik zou SP’ers dan ook willen aanraden zich over twee jaar beschikbaar te stellen voor de bondsraad, een frisse wind kan geen kwaad.

  Reactie door kaatje — donderdag 9 november 2006 @ 14.04 uur

 4. voor wie nog overweegt PVDA te stemmen, kijk maar eens hoe ze gestemd hebben mbt de wet financiele dienstverlening.
  http://www.consumentenbond.nl/nieuws/nieuws/5910866?ticket=nietlid#1

  Reactie door kaatje — donderdag 9 november 2006 @ 14.09 uur

 5. @+- 3 kaatje.
  Dat klinkt als een goedgekeurde en beste koop klok. Zit bij consumenten programmas op tv niet ook vaak een PvdA 2e kamerlid met allerlij klacht kwesties?

  Daarbij, die 29 euro is lidmaatschap, online dus nog benodigd: PC, internet abbo.

  Voor de SP denk ik meer aan een functie zoals die er al is: alarmlijn
  Onderzoek: goedkoopste abbonementen bijv.

  Maar bovenal: consumenten bescherming middels wetgeving.
  Dus bijv.: huurder zit 2 maanden in de troep,onnodig, huurder dient na oplossen klacht 2 maanden huur terug te betalen, of 6 weken, zoiets dus meer.

  Reactie door Barend LSZST — donderdag 9 november 2006 @ 14.25 uur

 6. Barend, ik zal me bestuurlijk zeker gaan inzetten voor een nog lagere contributie voor bond online. (De bond verkeert in zwaar financieel weer).
  Wellicht zou de SP zich politiek sterk kunnen maken voor een grote subsidie voor de bond. Het lijkt me onzinnig het wiel opnieuw uit te gaan vinden.
  Tja een computer is natuurlijk niet voor iedereen te betalen, maar het wachtwoord is niet ip adres gebonden, je kunt dus ook met andermans wachtwoord en lidmaatschapsnummer bij de bieb kijken.

  Reactie door kaatje — donderdag 9 november 2006 @ 14.38 uur

 7. Verbaast me niks, de SP is gewoon de beste partij!

  Reactie door Marjolein — donderdag 9 november 2006 @ 14.46 uur

 8. De consumentvriendelijke keuze (dat feitelijk een pleonasme dient te zijn) heeft een directe relatie met de sociaal-economische positie van de politieke partijen.
  Zo worden het Rijnlandse model en het Anglo-Amerikaanse model vergeleken:

  http://www.intensievemenshouderij.nl/start/index.php?option=com_content&task=view&id=566

  De samenwerking tussen alle belanghebbenden in beheer en effectief gebruik van de productiemiddelen of deze aandacht, creativiteit en arbeid richten op de beweeglijke en onbetrouwbare markt, die inmiddels bijna geperfectioneerd is in de productie van peperdure en bij voorkeur noodzakelijke diensten en daarnaast overbodige life-style-artikelen, uiteindelijk gericht op het belang van de managers en de aandeelhouders.
  Elke keer dat CDA/VVD roepen geïnvesteerd te hebben of te zullen investeren valt vast te stellen en te berekenen hoeveel waar terecht komt. De modellen bepalen dat grotendeels zoniet volledig.

  Beide modellen staan vrijwel haaks op elkaar.

  Reactie door hendrik dieks — donderdag 9 november 2006 @ 14.50 uur

 9. Een beter advies dan een advies na “vergelijkend warenonderzoek” door de consumentenbond, kan Nederland niet krijgen! :)

  Reactie door J3roen — donderdag 9 november 2006 @ 15.31 uur

 10. Waarom komt dit niet in het nieuws, ik lees niets bij telerekst terwijl iedere onbenullige uitroep er tegenwoordig meteen vermeld wordt.

  Het CDA is voor het Anglosaksische model en de PvdA gaat daar toch een end in mee.
  Het Rijnlandse model is wat we hadden en graag willen houden en dit heeft niets met conservatisme te maken wat het CDA ons graag voor de voeten zal werpen. Ook het Rijnlandse model kan naar omstandigheden functioneren.

  Reactie door Henny — donderdag 9 november 2006 @ 16.17 uur

 11. @9 Zo is het maar net J3roen en elke keer
  zo’n oppepper in de pers, kan alleen maar
  goed doen!

  Reactie door Madelief — donderdag 9 november 2006 @ 16.19 uur

 12. Eigenlijk vind ik dat er een consumentenorganisatie voor iedereen moet zijn die de mensen tegen domme of gevaarlijke keuzen waarschuwen.
  De bestaande consumentenbond heeft te veel middelklas-onzin onderwerpen.
  Misschien wel een goede zaak dat de SP er een opricht?

  Reactie door n de vries — donderdag 9 november 2006 @ 18.58 uur

 13. Jammer dat ze aan de tegenstemmers op de energieliberalisering geen punten hebben toegekend.

  Het is – en dat hoef ik eigenlijk vast niet te vertellen – gebleken dat deze dure omgooi van het systeem averechts heeft gewerkt.

  Reactie door Tim Engelbart — donderdag 9 november 2006 @ 19.24 uur

 14. 12. Om testen uit te voeren heb je professioneel personeel nodig en tevens bakken met geld.
  De consumentenbond is een prima organisatie en zoals ik al zei er moet gewoon geld van de overheid heen zodat het abonnementsgeld omlaag kan.

  Reactie door kaatje — donderdag 9 november 2006 @ 20.23 uur

 15. @12,

  Niet mee eens n de vries. Wie bepaalt wat gevaarlijke keuzes zijn ? Dat riekt naar betutteling. Daar hebben we in Nederland voldoende van. Iedereen heeft het fundamentele recht om verkeerde keuzes te maken. De CB heeft zeker niet te veel “onzin middelklas(se) onderwerpen” zoals jij dat noemt. De CB behandelt veel maatschappelijke zaken voor alle burgers: consumentenrecht, zorginstellingen, politieke onderwerpen, belastingen, scholen, noem maar op. Ik ben helemaal niet voor een SP-CB, maar voel veel meer voor de oplossing van Kaatje: de SP, of liever, individuele SP’ers kunnen ook deel uitmaken van de bondsraad.

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — vrijdag 10 november 2006 @ 9.08 uur

 16. Dit nieuws verbaast me niet. Maar ben blij dat het in het nieuws komt. Mag bij de verkiezingscampagne misschien ook wel een keer genoemd worden tijdens een debat?

  En dat de VVD laag scoort verbaast me helemaal NIETS.

  Reactie door Ingeborg vv — vrijdag 10 november 2006 @ 9.37 uur

 17. Ik zou het prima vinden als de consumentenbond er ook voor mensen was die niets meer te consumeren hebben.
  Een consumentenbond die de producten van de overheid controleert, vergelijkt en keurt op hun deugdelijkheid.

  Of indien er een cusuminderenbond kwam voor mensen die teveel consumeren, zoals die man die vond dat als hij 10% minder hypotheekrente kreeg dat teveel was, dat betekende zei hij dat hij niet meer ieder jaar een nieuwe auto kon kopen maar iedere twee jaar en dat was onverteerbaar.
  Ach wat zal ik ervan zeggen.

  Reactie door Henny — vrijdag 10 november 2006 @ 15.59 uur

 18. hypotheekrenteaftrek natuurlijk.

  Reactie door Henny — vrijdag 10 november 2006 @ 16.03 uur

 19. Hypotheekrenteaftrek, dat moet blijven vindt ik. Rijke mensen geen Hypotheekrenteaftrek. Er is rond de jaren ’80 mensen met een wat minder inkomen, zijn door de regering gestimuleerd om een woning te kopen, dus een hypotheek te nemen. Als huiseigenaar volledig is afgekeurd, na een goede baan (docente) door een hersenziekte is overvallen en dat jammer genoeg heeft overleeft, kan zelfs geen hulp vragen in zijn/haar gemeente. Na jaren afbetaald te hebben, is de hypotheek goedkoper geworden, dan wanneer je in een klein fletje zit. Flets kun je nu alleen nog maar kopen, je blijft met een ‘vermogen’(een hoop stenen)zitten en wanneer je verder geen schulden hebt.
  Nee, dit is zo gemeen. Je hoeft niet eens bij een voedselbank te komen, door die hoop stenen die je vol vertrouwen in de regering hebt gekocht. Dus moet je voor minder dan € 20 leven per week. En er bestaan toch redelijk veel van deze gezinnen, die niet extra lenen voor een nieuwe auto. Ik weet dat er misbruik van gemaakt wordt, waar eerlijke mensen echt onder lijden.
  Dit wilde ik toch maar even zeggen.
  Ik wil dit gewoon gezegd hebben.

  Reactie door Elsa de Leeuwin — vrijdag 10 november 2006 @ 20.08 uur

 20. Ik wacht met smart 2010 af, dan wil de SP in deze stad in de gemeente deelnemen.

  Reactie door Elsa de Leeuwin — vrijdag 10 november 2006 @ 20.10 uur

 21. Voor mensen die nog meer geinteresseerd zijn in het Rijnlandse model: http://www.rationelepolitiek.nl

  Wie steeds verder graaft, komt opmerkelijke overeenkomsten tegen met Heel de mens.

  Veel leesplezier!

  Reactie door Erik van Donk — zaterdag 11 november 2006 @ 20.03 uur

 22. @Kaatje
  Je moet jezelf iets beter informeren voor wat betreft het lidmaatschap en de contributie. Bond Online bestaat straks niet meer en gaat over in het reguliere lidmaatschap als Consumentengids online. Dit behoor je te weten want hierover is gestemd door de Bondsraad.
  Wat je ook behoort te weten is dat de Consumentenbond geen subsidie ontvangt.

  Een consumentenorganisatie moet los staan van de politiek en juist als tegenhanger van de overheid opereren.

  Reactie door Alexandra — zondag 12 november 2006 @ 19.40 uur