Kerken helpen steeds vaker

Steeds meer arme Nederlanders doen een beroep op kerken. De financiële hulp van de kerk steeg afgelopen jaar met 60 procent. Dat blijkt uit het rapport ’Armoede in Nederland’ van Kerkinactie, de hulpverleningsinstantie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), dat vandaag verschijnt. (…)

Dit jaar werd ruim 10.000 keer een beroep gedaan op de diaconie, een toename van eenderde. Per geval werd aanmerkelijk méér geld gevraagd. Het hulpbedrag liep op tot ruim 7 miljoen euro, een stijging van 60 procent. (Trouw)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 18 november 2006 :: 19.14 uur

92 Comments

92 reacties

 1. Minister de Geus loopt met oogkleppen op maar das volgens mij een publiek geheim.

  Kerken die helpen, we zijn de laatste 4 jaar terug getorpedeerd naar de middeleeuwen

  Reactie door Lisette — zaterdag 18 november 2006 @ 19.52 uur

 2. Kom, kom Lisette,

  Een beetje nuance mag toch wel. Hoezo middeleeuwen. Tuurlijk had je toen hulp van de kerk anders was je al ten dode opgeschreven. Ik geloof niet dat dat nu in deze tijd geldt. By the way, mijn moeder heeft een bijstandsuitkering en heeft het dus totaal niet breed. Maar ze redt het wel elke maand en heeft verders dan ook gelukkig geen schulden. Van mij mag de bijstandsuitkering omhoog. Maar laten we geen onzinnige uitspraken doen.

  Reactie door Joke — zaterdag 18 november 2006 @ 19.58 uur

 3. Joke het is onzinnig dat er voedselbanken zijn, en al heeft jouw moeder een uitkering waar ze rond van kan komen, maar dat wil nog niet zeggen dat er geen mensen zijn die daar niet van rond kunnen komen omdat ze schulden hebben of kinderen of weet ik veel wat niet.
  Het is onzinnig om anno 2006 afhankelijk te zijn van de kerk als het om je vreten gaat.

  Als ik ooit in die positie zou komen ga ik naar de bakker en pak ik een brood en vreet het lekker op en wacht de komst van de politie af als ik honger heb ga ik niet naar de kerk en ook niet naar Den Haag ik ga gewoon naar de bakker en dat is helemaal niet onzinnig.

  Reactie door Bertje — zaterdag 18 november 2006 @ 20.22 uur

 4. Onzinnige uitspraken daar moeten we onszelf inderdaad verre van houden. Die hebben we ondertussen al wel genoeg gehoord van kabinetten b.
  Waar Lisette terecht naar verwijst zijn de maatschappelijke verhoudingen die net als in de middeleeuwen (met dank aan 4 jaar b. en Zalm) ernstig zijn verstoort.

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 18 november 2006 @ 20.23 uur

 5. reactie 5 20.33 uur is gericht aan Joke

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 18 november 2006 @ 20.25 uur

 6. @ 3 Bertje

  Zeg mij welke bakker en ik kom je gezelschap houden, bij albert hein krijg je gratis koffie en uit de schappen haal je wat lekkers er bij, nou onze ochtend kan niet meer stuk.

  @ 2 Joke

  Ja geen wonder dat je moeder het red, ze woont zeker in een woondoos en krijgt gratis eten van tafeltje dekje en natuurlijk heeft ze geen schulden want ze heeft ook geen vaste woon of verblijfplaats met zo’n woondoos dus waar moeten die schuldeisers haar zoeken.
  Of waar beunt je moeder bij, er zijn genoeg mensen die haar wel willen helpen om zelf ook wat geld te kunnen bijverdienen.

  Kijk Joke dit is geen onzin verhaal waar vele mensen dagelijks mee te maken heeft, gelukkig dat jouw moeder deze ellende nog niet hoeft mee te maken, maar armoede is niet alleen een gevolg van schulden hebben.
  93% van mensen die op of onder de armoede grens leven hebben bijna tot geen schulden, maar doordat de vaste lasten zo gestegen zijn en de lonen niet komt men al gauw in een netelige financiele situatie terecht met als gevolg stijgende armoede waar dit kabinet blind voor is.

  Reactie door Pool — zaterdag 18 november 2006 @ 20.39 uur

 7. Waar het om gaat is dat de kerken wél doen, waar de overheid faalt/tekort komt. Het is prijzenswaardig dat dit instituut, ondanks het afnemende aantal kerkgangers, nog altijd zoveel geeft aan mensen in nood. Dat wij als sp-leden het niet eens zijn met het regeringsbeleid is een vanzelfsprekendheid. Daarom zijn wij dan ook socialisten.

  Reactie door Danny — zaterdag 18 november 2006 @ 21.02 uur

 8. Ik snap het punt wel, alleen de woede niet zo goed, zelf heb ik jaren van een minimum moeten leven met 2 kinderen en dat is goed gelukt. Gelukkig zijn wij alle 3 geen mensen die allerlei nieuwe dingen moeten hebben om gelukkig te zijn en vinden wij gebruikte spullen helemaal geen punt. De voedselbank is er bij ons nog nooit aan te pas gekomen.

  Reactie door janneke — zaterdag 18 november 2006 @ 21.16 uur

 9. Ga maar eens bij een priester bedelen.
  Heel menswaardig en moreel zuiver ervaart dat.
  Balkenende laat zijn leeggeroofde kudde bij de kerkdeuren achter.
  Overigens ben ik inmiddels tot het inzicht gekomen dat wie marktwerking in de zorg door wil drukken niet goed bij zijn hoofd is.
  Ik sta volledig achter de stelling dat Balkenende knettergek is.
  Een volbloed idioot.
  Wat idioten met macht kunnen aanrichten overstijgt de meest macabere fantasie.

  Reactie door hendrik dieks — zaterdag 18 november 2006 @ 21.28 uur

 10. Iek wilt meer hebbe dan noe. Ik uitkering kreige, maar iek meer wilt hebbe. Iek stem daar om op SP! Mijn broeren ook.

  Reactie door Jabal — zaterdag 18 november 2006 @ 21.43 uur

 11. Wil Balkenende met het stimuleren van armoede mensen afhankelijk maken en leren bidden?
  Blijft hulp door pagoden, synagogen, moskeeën nog steeds als terrorisme worden beschouwd of op zijn minst “verdacht”?
  Heeft de VVD sociale fundamenten?
  Wonen er vliegende koeien op de maan?

  Nog maar een paar dagen en ik weet, hoe naïef ik – misschien – ben geweest.
  Maar hoe dan ook wél overtuigd naïef. :-)

  Reactie door Wilbert — zaterdag 18 november 2006 @ 22.10 uur

 12. Mooi dat kerken helpen. Maar omdat de regering inzet op economische groei en het scheppen van banen zal dat steeds minder nodig zijn.

  Wel voor mensen die onverantwoordelijk met hun geld omgaan, grote schulden hebben gemaakt, maar ook voor hen die het niet accepteren dat de buurman twee keer per jaar op vakantie gaat. Want inmiddels moet iedereen alles kunnen in Nederland.

  Respect voor mensen zoals mijn oma die van € 700 in de maand rondkomt en zelfs spaart! Het ligt er vaak maar aan waar je je grenzen legt. Daarnaast gaan zowel dit jaar als volgend jaar het aantal gezinnen onder de armoedegrens weer naar beneden. Eind volgend jaar is de verwachting dat het laagste punt in tien jaar is bereikt.

  Als je een stok zoekt om de hond te slaan… Maar soms is het misschien wel zo eerlijk om de regering de credits te geven voor wat ze goed doen en niet alleen maar zurig zeiken op wat er niet zo goed gaat. Balkenende heeft Nederland, met de nodige moeite, door één van de grootste recessies in de laatste decennia getrokken.

  Groeten,

  Reactie door Belfi — zaterdag 18 november 2006 @ 22.15 uur

 13. @Belfi — zaterdag 18 november 2006, 22.15

  Jij kleine grapjas. Alles is zeker goed en niks verkeerd, zeker?

  Reactie door Wilbert — zaterdag 18 november 2006 @ 22.28 uur

 14. @wattenstaafje, kijk jij begrijpt tenminste wat ik bedoel samen met derest behalve Joke geloof ik.

  (quote)Tuurlijk had je toen hulp van de kerk anders was je al ten dode opgeschreven.

  Als de kerk niet had bijgesprongen had ik buiten alle vaste lasten de zorgverzekering e.d niet kunnen betalen. Ik kan je verzekeren joke dat insuline een peperduur medicijn is. Zonder insuline leef ik niet lang, ik kan niet zonder. Dussuh wat bedoelde je nou eigenlijk met die uitspraak
  ?¿? .

  Met een gezin van 4 pers hou ik per maand inkomsten-vaste lasten= €10,- over om van te leven (dankzij de UWV idiots)probeer daar maar eens van te sparen! Sterker nog joke al ons spaargeld is er doorheen gejaagd omdat we 33 weken geen uitkering hebben gehad. Jawel dat komt achteraf maar de huur moet wel betaalt worden.

  Dus “gelukkig” dat er voedselbanken zijn en kerken die willen helpen. Maar als je de volgende keer reageerd ben dan wat….genuanceerder :D

  Reactie door Lisette — zaterdag 18 november 2006 @ 23.11 uur

 15. Belfi……..lijk jij misschien een beetje op Harry Potter ??? Gewoon nieuwsgierig meerniet.

  Reactie door Lisette — zaterdag 18 november 2006 @ 23.18 uur

 16. @12
  Belfi kijkt in de glazenbol en kan al zien wat er volgend jaar gaat gebeuren.
  Knap Belfi dat je oma rond komt van 700 Euro maar het kan zelfs nog minder als je in een kartonnen doos gaat wonen.
  Hoe vaak ga je oma op vakantie of een uitje.
  Of lig zij aan een infuus dat ze niet hoeft te eten.
  Maar je toon zetting je manier van schrijven is bekend belfi kom gewoon steeds terug met je eigen naam dit is steeds zo doorzichtig.

  Reactie door Jofel — zaterdag 18 november 2006 @ 23.47 uur

 17. @ 12 Belfi

  In welk verzorgingstehuis zit je oma….
  Man hoevaak moet het nog uitgelegd worden dat 93% van de mensen die in armoede leven bijna of geen schulden hebben en een baan hebben, maar dat ze in armoede leven door dit kl#te kabinet.
  De vaste lasten zijn enorm gestegen terwijl de lonen op een nul lijn zaten.
  Dus jij vindt het normaal dat er voedselbanken zijn en kerken die moeten bijspringen, dan is mijn conclusie ook heel duidelijk dat de mensen die werken bij een voedselbank beter en meer voor het land en bevolking doen dan dit stelletje graaiers van een kabinet.
  Ik zoek geen stok om een hond te slaan want dan heb je dezelfde verdorven mentaliteit als dit kabinet, en zover wil ik niet zinken.
  Dit kabinet gebruikt geen stok,.. neeee .. dit kabinet hongert je uit.
  Ga eens een paar dagen met dit verhaal van jou bij een voedselbank staan en leg die mensen het maar eens uit dat dit hun eigen schuld is dat ze in armoede leven….
  ‘k zal je een goede raad geven …sluit een levensverzekering af en neem vast afscheid van je dierbaren.

  Reactie door Pool — zaterdag 18 november 2006 @ 23.49 uur

 18. @ 16

  Jofel, wat dacht je van Walter Belfi en de rest.

  Reactie door Pool — zaterdag 18 november 2006 @ 23.58 uur

 19. wtf????
  waar is m`n post gebleven?

  Reactie door rutger — zondag 19 november 2006 @ 0.09 uur

 20. Even over 65 +
  CSO: “Politieke partijen zetten ouderen op achterstand” – 3 nov. 2006
  Uit de CPB-publicatie “Keuzes in Kaart 2008-2011″ die vorige week verscheen, blijkt dat bij alle politieke partijen de koopkracht van 65-plussers jaarlijks minder stijgt dan die van andere huishoudens. Een zorgwekkende ontwikkeling.
  Het Centraal Planbureau (CPB) heeft vorige week haar doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen gepubliceerd. Na het verschijnen van het rapport is in de media veel aandacht geweest voor de wijze waarop verschillende politieke partijen maatregelen nemen om de oplopende kosten van de vergrijzing het hoofd te bieden. De focus ligt vooral op de kosten van de AOW en van de gezondheidszorg.
  De in het CSO samenwerkende ouderenorganisaties (ANBO, PCOB, NVOG en Unie KBO) hebben het rapport bestudeerd en komen tot de conclusie dat één aspect wel erg onderbelicht is. Uit de berekeningen van het CPB blijkt namelijk dat de koopkracht van 65-plussers beduidend achterblijft bij die van andere huishoudens. De koopkrachtstijging van 65-minners ligt tussen 0,75% en 2,75% per jaar, terwijl die van 65-plussers varieert van 0,75 tot 1,0%. Een verschil dat in de loop van vier jaar alleen maar oploopt. Dit opmerkelijke feit hangt onder meer samen met de verhoging van de arbeidskorting waarvoor veel politieke partijen kiezen. Het verschil tussen de koopkrachtverbetering van 65-plussers en werkenden is het grootst bij Groen Links (2 procentpunt) en het kleinst bij de VVD en de Christen Unie (0,75 procentpunt).
  De ouderenorganisaties zijn van mening dat 65-plussers op dezelfde wijze als andere huishoudens moeten delen in de welvaart. Ouderen zijn doorgaans niet meer in staat om hun inkomen aan te vullen. De ouderenorganisaties roepen de politieke partijen op met voorstellen te komen die leiden tot een meer evenwichtig beleid. Daarbij valt te denken aan een extra AOW-toeslag dan wel aan een extra verhoging van de belastingkortingen voor 65-plussers.

  Reactie door De Hakker — zondag 19 november 2006 @ 0.15 uur

 21. In onze gemennte stuurt men van uit de gemeente al snel mensen naar de kerk.
  Deze (de kerk)kunnen het ook bijna niet meer aan.

  Reactie door De Hakker — zondag 19 november 2006 @ 0.20 uur

 22. @Lisette — zaterdag 18 november 2006, 23.11,

  Persoonlijk heb ik wattenstaaffie – en nog enkele anderen – bijzonder hoog zitten. Neem hem alsjeblieft niets kwalijk over wat je doormaakt en als last ervaart, zou ik willen zeggen, maar da’s mijn persoonlijke inschattiing. Eerlijk gezegd, weet ik ook niet of je Wattenstaaffie uiteindelijk nu iets kwalijk neemt of ene Joke. Ergens denk ik die Joke. Zo niet, dan moet je maar corrigeren.

  Als je kerk en voedselbanken als welkom – of zelfs van levensbelang – ervaart, dan is dat zeer te begrijpen. Waar we volgens mij echter naartoe moeten, is dat jij – bijvoorbeeld – niet van kerk of voedselbank afhankelijk bent, maar gewoon kan vertrouwen op onderlinge solidariteit. Je zou niet overdreven dankbaar hoeven moeten zijn, dat een ander je wat helpt, waar je dat zelf niet kan opbrengen.

  Laat ik voor mezelf spreken, maar ik vind het hele CDA en de hele VVD behoorlijk hoogmoedig, als het gaat om “elkaar nodig hebben”. Ziek en zwak zien zij als synoniem van profiteur. Ik ken daar een spreekwoord van, dat over een waard en zijn gasten gaat. Qua experiment, zou je eens iemand met acute leukemie minister van volksgezondheid moeten maken. Of iemand met enorme last van astma. Dan piepen ze – letterlijk – wel anders. Sorry voor de woordgrap.

  Sterkte. Maar vertrouw liever op degenen op wie je kunt bouwen dan op degenen, bij wie je toch vooral “dank je wel” moet zeggen, omdat ze zulke “christelijke” normen en waarden hebben of “zoveel belasting betalen”.

  Reactie door Wilbert — zondag 19 november 2006 @ 0.22 uur

 23. *diepe zucht*

  okay ik doe t ff opnieuw.

  de groei van 60% is niet zo vreemd, alleen krijgen we nooit het hele verhaal te horen.
  het lijkt wel alsof we platgegooid moeten worden met zogenaamd goed nieuws.

  de armoede neemt af, zegt men.
  het probleem is dat er een behoorlijk grote groep buiten beschouwing is gelaten die potentieel in de armoede cijfers terecht kan komen.

  ik citeer:

  Onderzoekspopulatie
  In 2004 is ruim 94 procent van de totale bevolking van 16,3 miljoen mensen in
  de onderzoekspopulatie opgenomen. Tot de groepen die buiten beschouwing
  bleven, behoort onder andere de bevolking die verblijft in instellingen, inrichtingen
  en tehuizen, in totaal ruim 210 duizend personen. Evenmin zijn particuliere
  huishoudens die niet het hele jaar door inkomen hadden en
  studentenhuishoudens in de onderzoekspopuatie opgenomen. Hierbij ging
  het om 550 duizend huishoudens met 860 duizend personen.
  Armoedebericht 2006

  deze mensen zitten in elk geval niet in de officiele cijfers.

  het zou mij niet verbazen dat er een percentage van deze mensen aan zou kloppen bij de kerk voor hulp.

  Reactie door rutger — zondag 19 november 2006 @ 0.36 uur

 24. toevoeging:
  het citaat komt uit de armoedemonitor 2006.

  opgesteld door het cpb en cbs

  Reactie door rutger — zondag 19 november 2006 @ 0.38 uur

 25. Jofel, De Hakker, e.a.
  Wat deze Joke in reactie nr.2 beweert, dat lijkt mij alleen maar een poging om recht te praten wat eigenlijk hardstikke krom is! Ik vraag me zelfs af of deze Joke wel genoeg aandacht besteedt heeft aan de situatie waarin haar moeder verkeert..Oudere mensen klagen immers niet zo gauw, dus misschien ziet ze feiten over het hoofd? Hoe vaak bezoekt ze haar moeder en stelt ze wel de goeie vragen? Ik denk het niet…Ik zie dagelijks de narigheid van ECHTE armoede om me heen! Ik vind het getuigen van echte armoe, wanneer we met elkaar steeds weer opnieuw de definitie van wat armoede nu eigenlijk is, moeten gaan uitvinden! En kerken? Fijn natuurlijk dat ze bijspringen en nodig ook! Maar ik vind het persoonlijk een SCHANDE dat het met alle rijkdom en welvaart die we hebben, nog steeds nodig blijkt!! Het kan ook anders en daarom alleen al “NU SP”!!!!

  Reactie door ToN — zondag 19 november 2006 @ 1.03 uur

 26. Nu het goede nieuws.
  de kerken lopen weer vol.
  Na jarenlange terugloop is het tij eindelijk weer gekeerd.
  Nu nog de houding veranderen dat wij allemaal hetzelfde zijn en niet boven andere mensen staan en het komt allemaal goed.

  Reactie door sander — zondag 19 november 2006 @ 1.20 uur

 27. Balkenende wil een schild voor de armen zijn.,
  (je moet dat anders lezen).,
  bedoeld is een schild zodat de armen niet bij hem kunnen komen!

  het is net zoals zijn steun voor ondernemers.,bedoeld is aan de onderkant nemen!

  het enigste lam van de arme buurman nemen om er een feest mee aan te richtten voor zijn rijke vrienden.,

  en dat alles met schijn van recht en uitgevoerd door loyale groot-graaiers, die op tactische posities zijn neergezet!

  nu weer die angstzaaierij zoals bij de eu-grondwet.,
  hij heeft met zijn doordraverij al een keer voor gek gestaan,
  een ezel stoot zich in het algemeen niet twee keer aan dezelfde steen, dus is balkende wel een hele domme ezel.,

  (bleek laatst uit rtl-boulevard ook wel.,
  hij had een surprise-partij gehad ,waar hij niets van afwist., hoe dom kun je zijn )

  de christelijkheid in dit land is verrot, dus daarvoor cda stemmen is dweilen met de kraan open!

  Reactie door Gerrit — zondag 19 november 2006 @ 2.32 uur

 28. Er is NU een uitzending van de Ikon hierover. Ga even luisteren tot volgende keer.

  Reactie door Henny — zondag 19 november 2006 @ 7.41 uur

 29. misschien tijd voor marktwerking in de kerken?

  Reactie door ipuntje — zondag 19 november 2006 @ 8.15 uur

 30. Dat er mensen zijn die van 700 euro rond kunnen komen, mogen zich gelukkig prijzen, maar ik vind het wel verkeerd omdat het als maatstaaf te beschouwen zijnde “het is dus te doen voor iedereen”!

  Ook mijn moeder (73) moet rond komen van, eerst bijstand en nu aow.
  Helaas kampt zij al jaren met haar suikerziekte, migraine en dus ook (in haar geval) met de genodigde allergien.

  Er worden kosten gemaakt die niet door het ziekenfonds worden vergoed. En dat kosten plaatje is soms niet gering.
  Nooit heeft zij schulden gehad. Nooit heeft zij haar huis door de bijstand laten inrichten of witgoed aangevraagd.
  Zij heeft altijd principieel gelooft in het feit dat financiele hulp is voor broodnodige zaken zoals een bril of medische zaken. Echter is zij van een koude kermis thuisgekomen en bekostigd veel door anders te eten. Helaas ongezonder.

  Het is mijn moeder en steun haar geregeld, maar aangezien ik nu ook in de bijstand zit sta ik geregeld nu ook voor een dilemma. Er zijn vrienden die dit weer ondersteunen. Dit voorkomt voor beide een bezoek aan de voedselbank en de kerk.

  Kortom er zijn gewoon erg veel mensen en vooral ouderen die stilzwijgend zich niet kunnen redden. Sterker nog ouderen ontzeggen zichzelf meer, daar zij vinden ook minder nodig te hebben.

  En wat die torenhoge schulden betreft, vergeet niet dat schulden ontstaan op het moment dat mensen zich een lening kunnen permiteren of dingen op afbetaling. Net als in Amerika wordt het hier in Nederland door de financieringbureau’s gestimuleerd en door de regering getolereerd. Er wordt je van alles belooft maar er ligt nergens een billijk afvloeiingsplan klaar voor in noodsituaties.

  Want laten we eerlijk zijn de tijd is voorbij dat je nog 5jaar aan eengesloten kan genieten van een leuke baan.

  En zolang wij deze situatie laten voort woekeren krijgen voedselbanken en kerken het drukker en drukker

  Reactie door kbo — zondag 19 november 2006 @ 9.20 uur

 31. Ik moet naar de tandarts.
  Er is een vulling uit mijn kies gesprongen die hij een maand geleden erin gestopt heeft.
  Ik moest zelf ongeveer €20 betalen. De kosten bedroegen toen €84 voor 6 minuten werk.
  Had ik maar die extra tandartsverzekering genomen. Maar daarmee zou mijn maandelijkse zorgkosten omhoog gaan en ik kon mij dat niet veroorloven. Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel is iedereen in het “ziekenfonds” gekomen, ook diegene die 10 keer mijn inkomen hebben. Omdat die erbij zijn gekomen, zijn mijn en uw kosten aanzienlijk hoger geworden. Daar weten we inmiddels alles van.
  Zodoende dragen de zwakste schouders de zwaarste lasten want mijnheer en mevrouw met een inkomen 10 keer het mijne kunnen die extra verzekering met gemak betalen. Dat is toch niet wat bedoeld wordt met nivelleren?
  Ja, het gaat goed in Nederland.

  Reactie door Gandalf — zondag 19 november 2006 @ 10.34 uur

 32. Wanneer de kerken dat niet deden,dan waren er nog meer voedselbanken. Heeft het CBS er bij de daling van de armen-cijfers ook mee rekening gehouden dat ongeregistreerde evolumenten ook een rol spelen bij dit “lagere cijfer”? Het gaat er om hoe de mensen zich voelen,niet om wat voor kil cijfer aangeeft hoeveel % arm is.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 19 november 2006 @ 10.45 uur

 33. @23 rutger
  in de armoede meter die laatst even handig werd gepresenteerd door de vriendjes van Zalm bij het CPB,is niet meegenomen dat de WSNP aanvragen de laatste 4 maanden zijn verdubbeld!
  de armoede stijgt nog steeds en met een rotgang!
  het zijn leugenaars!

  Reactie door iew — zondag 19 november 2006 @ 10.47 uur

 34. @29 kbo, mag ik daar even opinhaken?
  Veel mensen hadden schulden, net zoals de staat. Het kon en het mocht. Na het afbouwen van die schulden toen over een aantal jaren de aftrekbaarheid van consumptief krediet werd afgeschaft ( ging zonder slag of stoot) was dat feitelijk een lastenverzwaring. Daar overheen kwam de omruil van gulden naar euro. Weer een gigantische aanval op het inkomen. De stijgingen van huren,energie, openbaar vervoer, water en noem maar op. De ontkoppeling van de uitkeringen heeft gezorgd voor een stelselmatige achteruitgang. Het zuur van Zalm heeft enorme proporties aangenomen. En toen kreeg eenieder, nu net voor de verkiezingen een paar euro van Zalm. We mogen onze handen toch dichtknijpen, nietwaar?

  Reactie door Gandalf — zondag 19 november 2006 @ 10.47 uur

 35. Eergisteren ben ik met mijn echtgenote naar de tandarts geweest voor gebitsreinigingen.Wij waren in een kwartier geholpen.Kosten 80 Euro.De tandarts verdiend dus 80x4xFl.2,20= (hou je vast)Fl. 704,– per uur.Dure onbeheersbare gezondheidszorg en de drukpers Euro spelen hierin uiteraard een rol.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 19 november 2006 @ 10.50 uur

 36. Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, artikel 25:

  “Eenieder heeft recht op een levensstandaard, die hoog genoeg is voor de gezondheid en het welzijn van zichzelf en zijn gezin, waaronder begrepen voeding, kleding, huisvesting en geneeskundige verzorging en de noodzakelijke sociale diensten, alsmede het recht op voorzieningen in geval van werkloosheid, ziekte, invaliditeit, overlijden van de echtgenoot, ouderdom of een ander gemis aan bestaansmiddelen, ontstaan tengevolge van omstandigheden onafhankelijk van zijn wil.”

  Reactie door Garib — zondag 19 november 2006 @ 10.54 uur

 37. Alleen de armen kennen de definitie van armoede, de rest gist maar wat en goochelt wat met cijfers.

  Ik zou zeggen ga eens een paar jaar van 750 – 800 euro leven, kijken of je niet in de problemen komt.

  Ik heb sterk de indruk dat het in de bedoeling van deze regering ligt, dat mensen van elkaar vervreemden en een harteloos egoisme aan de dag gaan leggen, dat is namelijk precies in het beeld van de marktwerking en van het beleid red je reet maar.

  Het probleem is namelijk dat men het niet wil dat er armen zijn, daar om moet het met man en macht ontkent worden.

  Ik vind dat men de aanklacht van wegkijken en ontkenning van deze regering, bij het Europeesche-hof moet aanmelden, waarom is dat eigenlijk allang niet gebeurd?

  Reactie door e.krul — zondag 19 november 2006 @ 10.58 uur

 38. Tja maan het is de rijken spekken en het gepupel plukken.

  Reactie door e.krul — zondag 19 november 2006 @ 11.00 uur

 39. Beste Jan,
  Ikzelf mag niet klagen over het inkomen dat ik geniet. Desondanks blijft er aan het eind van mijn salaris ook altijd een stukje maand over. Door alimentatie, hoge woonkosten (ik kom namelijk vanwege mijn inkomsten niet in aanmerking voor een “goedkopere” huurwoning) mijn 3 zoons wonen bij mij, waarvan er 2 universitair studeren. (bedenk maar wat er vanwege mijn inkomen van mij wordt verwacht aan ouderbijdrage)
  Als ik met mijn inkomen al klaag en krap zit…. Hoe moeten dan mensen met een lager inkomen het voor elkaar krijgen om hun kinderen te laten studeren.
  Ook de categorie die nog niet naar de voedselbanken hoeven te gaan… Kunnen zij hun kinderen nog een eerlijke kans geven om te studeren. Daar waar kenniseconomie de toekomst is, hebben degenen die nu voldoende geld hebben al weer een voorsprong op hen die met bijbaantjes alles weer bij elkaar moeten sprokkelen, als dit al mogelijk is…
  Hoe lang kunnen we dit onderscheid nog gelaten over ons heen laten komen.

  Reactie door Freerk — zondag 19 november 2006 @ 11.01 uur

 40. Misschien wordt het tijd om Zalm te ontkoppelen!

  Reactie door e.krul — zondag 19 november 2006 @ 11.01 uur

 41. Conclusie:

  Alleen al de tandartsen verdienen per uur net zoveel, als een miniumlijder per maand van moet zien rond te komen!

  Lekker fris…dat kan allemaal in Nederland!

  Reactie door e.krul — zondag 19 november 2006 @ 11.07 uur

 42. We laten de etterende wond VVD, CDA toch niet voortwoekeren he in onze samenleving!

  Reactie door e.krul — zondag 19 november 2006 @ 11.10 uur

 43. @Wilbert mijn reactie was TEGEN Joke :) .Maar jij kent ons verhaal wel en dan mij als E-Lise op je eigen site ???

  Reactie door Lisette — zondag 19 november 2006 @ 11.12 uur

 44. @ 13 Wilbert

  Nee, hoor. Dat beweer ik toch ook niet? Maar het omgekeerde is ook niet het geval.

  Groeten,

  Reactie door Belfi — zondag 19 november 2006 @ 11.18 uur

 45. @e.krul 37

  Een van de vele definities van armoede luid:

  “Poverty is pain; it feels like a disease. It attacks a person not only materially but also morally. It eats away one’s dignity and drives one into total despair.”

  Reactie door Garib — zondag 19 november 2006 @ 11.27 uur

 46. @ 15 Lisette

  Nee, in de verste verte niet

  @ 16 Jofel

  Het zijn je zaken niet, maar voor de duidelijkheid: ze is net terug van een vakantie in Canada (enigszins gesponsord, maar toch) waar ze haar zus heeft bezocht. Verder gaat ze elke dinsdag naar de bingo-avond. Je commentaar m.b.t. ´eigen naam´ begrijp ik trouwens niet.

  @ 17 Pool

  Geen verzorgingstehuis, met haar 83e volledig zelfstandig. Je refereert weer aan voedselbanken. Die zijn onnodig, maar wel handig. Onderzoek heeft uitgewezen dat 80% van de bezoekers van die voedselbanken zichzelf diep in de schulden heeft gestoken. Feiten, Pool. Het ergste vind ik nog dat dit kabinet de schuld krijgt voor de armoede, alsof we niet net de grootste recessie van de laatste decennia hebben gehad…

  Groeten,

  Reactie door Belfi — zondag 19 november 2006 @ 11.29 uur

 47. belfie nr 12,
  mijn moeder kan ook ,,nog,,rond komen ja,maar begint hem nu toch aardig te knijpen.
  en het gelul van mensen ,,dat diegene die naar een voetselbank/kerk moeten voor hulp,,ja het zijn meestal mensen met schulden.maar erzijn er zat met geen.
  tja ik ken mensen die net een huis hebben gekocht,,maar ja hij vlikkert bv van de steiger,twee jaar ziektewet,het kon nog net.maar ja nu,of beter gezegt,2 en een half jaar terrug,de grootste ellende,,
  tja je hebt een auto gekocht,leuk he ,,ze waren er naar jaren aan toe(en moest een aardig stukje rijden voor zijn werk,),
  go,tegen alle verwachtingen in,,ontslag,nu dikke ellende..
  of man heeft 30 jaar gewerkt,ontslag,,krijgt het aan zijn hard,niet te vinden wat precies,ze zijn al meer als een jaar aan het onderzoeken,loopt nu achter een karretje,,maar krijgt maar bijstand,
  tja had je maar geen ontslag moeten krijgen,je hebt immers een gezin met 4 kinderen,de hoeksteen van de cda partij,maar die laten ze rustig vallen,waarom?
  tja hij brengt niets meer op/of zoals hier door de CDAstemmers wordt beweerdt,,
  sssttt zeg buurvrouw ,,heb je het gezien,hij steld zich aan,hij drinkt(zonder karretje even gezien natuurlijk)
  zijn auto is ook al verkocht,(ooo die heeft zijn zus ingebruik makkelijk als hij naar het ziekenhuis moet)
  ach buurvrouw zo zijn er zoveel die de boel belazeren,ze moeten die uitkeringen eens aanpakken dat zal ze leren op onze centen te teren,nauw ik ga snel verder,wandt vanmiddag gaan jan en ik,de nieuwe volvo ophalen.

  Reactie door ad — zondag 19 november 2006 @ 11.39 uur

 48. Kortom dit bos is in vier jaar goed naar de kloten geholpen en staan alleen de grote vette bomen nog overeind.

  Reactie door De Hakker — zondag 19 november 2006 @ 11.46 uur

 49. @46
  Kom ,kom belfi is niet de eerste keer dat je hier schrijft.
  Maar dit even ter zijde.
  Maar 700 Euro hoe doet ze dit dan misschien kunnen wij er een hoop van leren.
  Vertel haar huishoud boekje eens hier, daar is toch niets mis mee.
  Best wel belangrijk ook omdat ik in sociaal werk zit kan ik elke tip gebruiken en misschien ook iemand anders hier.
  Ik zou het zonde vinden als je nu afhaakt omdat dit best heel nuttig kan zijn en ik ieder geval altijd van andere wil leren.

  Reactie door Jofel — zondag 19 november 2006 @ 12.02 uur

 50. Ik ben wel blij met dat geld wat ik van Zalm “gehad” heb.

  Nu kon ik eindelijk mijn lidmaatschap van de SP waarborgen die ik eerder niet betalen kon.

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 19 november 2006 @ 12.05 uur

 51. @46 Belfi
  die recessie is zwaar aangedikt okk dat zijn de FEITEN,en het was helemaal niet nodig om op deze manier te bezuinigen,ook dat zijn de FEITEN.
  investeren in de maatschappij had namelijk precies hetzelfde bewerkstelligd,moge dat duidelijk zijn.
  en wat die voedselbanken betreft,u zit gewoon het kabinet na te praten,ik heb dagelijks met de mensen die er komen te maken en het is maar een deel dat zichzelf diep in de schulden heeft gestoken,en niet een groot deel.

  en die gesponsorde reisjes aangaande uw moeder zijn straks ook afgelopen als het aan VVD/CDA ligt, eigen verantwoordelijkheid, word dat ondergeschoven.
  dat zijn nu precies van die zaken waar CDA/VVD op willen bezuinigen.
  maar blijf gerust napapegaaien,u merkt het vanzelf als er weer een VVD/CDA komt.

  Reactie door iew — zondag 19 november 2006 @ 12.14 uur

 52. @ 46 Belfi

  Ik kan bewijzen dat mijn schulden ontstaan zijn DOOR de overheid!!

  Echter waar ik het ook naartoe stuur, niemand wil het horen.

  Laat staan dat iemand zich geroepen voelt verantwoording te nemen.

  Ook ik kan gebruik gaan maken van een voedselbank, tenminste als deze nog terug komt hier en ik niet 50Km verderop moet.

  Ik heb waarschijnlijk meer jaren in studie zitten en in arbeid als dat jij oud bent.

  Dus waarom heb ik schulden?
  Denk je dat ik mijzelf een jaar zonder inkomen heb laten zitten terwijl ik een koopwoning HAD?

  Of denk je dat ik na een jaar genoegen heb genomen dat men mij dat jaar met 6000 netto afkoop?

  Wat denk je dat er gebeurd met je rekeningen waar je hypotheek op loopt en de rekeningen met krediet waarvan je je huis 2 jaar eerder bij aankoop een mooie inrichting hebt gegeven omdat je zo zeker was dat je niet in je ziekte periode ontslagen zal worden?

  Hoeveel denk je af te kunnen lossen aan de enorme schulden die je nog even over houd als je je huis verkoopt en een jaar geen inkomen heb gehad door burocratie?

  Denk je dat deze schuldeisers een boodschap hebben aan jou als ze weer eens een beslag leggen op jouw rekening of inkomen?

  Echt Belfi….je weet zo overduidelijk niet waar je het over hebt.

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 19 november 2006 @ 12.14 uur

 53. correctie op 51

  “investeren in de maatschappij had namelijk precies het tegenovergestelde bewerkstelligd,moge dat duidelijk zijn.”

  moet dat zijn.

  Reactie door iew — zondag 19 november 2006 @ 12.15 uur

 54. @iew

  dat bedoel ik dus, als je een armoede monitor maakt en daarbij 1.070.000 mensen buiten beschouwing laat die in potentie bij de groep armen kunnen horen, dan heeft het er alle schijn van dat het voor het resultaat gevolgen heeft.

  wat je aandraagd over de wsnp is verschrikkelijk.
  het verbaasd me alleen niet, ik ken teveel stille armoede om mij heen.

  het is wel duidelijk dat we worden voorgelogen, ze gaan er alleen van uit dat de nederlanders niet lezen.

  Reactie door rutger — zondag 19 november 2006 @ 12.31 uur

 55. 45 E. Krul

  Hoe vind je deze definitie:
  You take my life, when you do take the means, whereby I live.

  @46 Belfi

  ‘Voedselbanken zijn onnodig, maar wel handig’

  Wat een verachtelijk eufemisme om voedselbanken als ‘handig’ af te doen.
  ‘Handig’ voor wie? ‘Handig’ voor de falende regeerkliek?

  ‘Onderzoek heeft uitgewezen dat 80% van de bezoekers van die voedselbanken zichzelf diep in de schulden heeft gestoken. Feiten Pool’

  Feiten zijn in deze slechts cijfers, Belfi.
  De onderliggende causale problematiek wordt door jou (gemakshalve?) niet gedefinieerd?
  ‘Ignoring the cause and implication of facts’ heet dat.
  In goed Nederlands ook wel ‘wegkijken’ genoemd.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 19 november 2006 @ 13.38 uur

 56. @ 46 Belfi

  Je wilt feiten….let op…

  De landelijke overkoepelende organisatie van voedselbanken heeft in een rapport van 20-10-2006 aangegeven onder de bezoekers van een voedselbank 49% mensen met een baan komen die buiten hun hyphotheek geen schulden hebben.
  Dan is er een groep uitkereingsgerechtigen en ouderen boven de 60 jaar waarvan 91% geen schulden hebben.
  Allen zeggen dat het huidige inkomen/uitkering niet toereikend is om er gewoon van te leven daar de lasten de laatste jaren enorm gestegen zijn.

  Ik heb het rapport thuis liggen en bij deze zou ik je graag eens uitnodigen om samen met mij twee dagen bij een voedselbank te staan om de bezoekers te praten over dat dit hun eigen schuld is dat ze van een voedselbank afhankelijk zijn.

  Als je een kerel bent neem je de uitnodiging aan en anders moet jij je bek houden om zo te oordelen.

  Reactie door Pool — zondag 19 november 2006 @ 14.12 uur

 57. Belfi

  Je hebt geschreven en A gezegd waarom de B niet (het is je toch vriendelijk gevraagd!!)
  Even un opsomming van het maandelijkse huishoudboekje.
  Niet gedaan, vind ik je een hele grootte egoist (wat ik persoonlijk nog erger vindt dan liegen).
  Al was het alleen maar voor de hoop, voor die mensen die het ook krap en moeilijk hebben. B.V.D.

  Reactie door Gonda — zondag 19 november 2006 @ 14.31 uur

 58. @11 Wilbert — zaterdag 18 november 2006 @ 22.10,

  Ja, je zou het wel bijna gaan denken, de overheid (cda,vvd en pvda) houd je arm en de kerk houd je dom.

  Welkom terug in de middeleeuwen of misschien zelfs daarvoor. :(

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 19 november 2006 @ 14.41 uur

 59. @ 46 Belfi

  Trouwens de eerste voedselbanken zijn wel ontstaan onder dit kabinet Bakellende voorheen onder PAARS 2 was er geen noodzaak tot het in het leven roepen van voedselbanken.
  BAKELLENDE HEEFT GEZORGD VOOR DE ARMOEDE IN ONS LAND OOK HEEFT HIJ GEZORGD DAT MENSEN AFHANKELIJK ZIJN VAN EEN VOEDSELBANK OF KERK OOK HEEFT HIJ GEZORGD VOOR DE TWEEDELING IN ONZE MAATSCHAPPIJ.

  Sjaak en Clara Spies nog super bedankt voor jullie initiatief voor het oprichten van de voedselbank

  Reactie door Pool — zondag 19 november 2006 @ 14.47 uur

 60. Belfi “Walk a mile in my shoes”

  Reactie door Lisette — zondag 19 november 2006 @ 16.20 uur

 61. Goede reactie’s van jullie gelezen,
  Doch zie niet alleen de problemen buig ze om naar nieuwe mogelijkheden.
  Deze zogenaamde moderne regering drijft alles wat met naasteliefde en eerlijkheid verder uit elkaar. Ieder voor zich en veel marktwerking zonder verantwoorlijkheid voor de bewoners.
  Stem daarom op betere partij zoals SP!
  Groet Jan

  Reactie door Jan — zondag 19 november 2006 @ 17.59 uur

 62. Zo, tjonge, ik krijg van Gonda niet eens de kans om te reageren. Of denk je dat ik de hele dag naar dat scherm zit te turen?

  Maar goed, een huishoudboekje van mijn oma heb ik natuurlijk niet paraat. Wel weet ik dat ze elke dag eten laat bezorgen door zo´n organisatie waarvan me de naam is ontschoten.

  Voedselbanken zijn naar mijn idee ontstaan in 1999, in Rotterdam, door de heer en mevrouw Sies. Dat was pre-Balkenende. Sjaak Sies heeft destijds berekend dat indien de voedselbanken er niet zouden zijn, er 250.000 ton voedsel vernietigd zou worden. Vandaar mijn stelling dat dit een handige, sympathieke actie is geweest.

  Ik zal niet beweren dat er geen armoede in Nederland is, maar wel is het goed om de oorzaken daarvan goed te bekijken. Het is totaal onzinnig om Balkenende c.s. van alles de schuld te geven. Hoe precair je situatie ook is, iedereen heeft hersens genoeg om verder te kijken dan zijn of haar neus lang is.

  Kan IEDEREEN iets aan zijn situatie doen? Nee, beslist niet. En daarom moet er geld zijn om de mensen die in de penarie zitten door ontslag, door ziekte of wat voor vervelende omstandigheid ook, voldoende te ondersteunen en te helpen in hun levensonderhoud te voorzien.

  Tegelijkertijd betekent dat ook dat degene die WEL iets aan hun situatie kunnen doen, op hun verantwoordelijkheid moeten worden aangesproken. Iemand gaf het voorbeeld van een persoon met een salaris die bij de voedselbanken pakketjes ophaalt. Nergens in de wereld verdien je naar koopkracht een hoger minimum-loon dan in Nederland. Daarmee kun je geen leven van een luis op een zeer hoofd leiden, da´s duidelijk. Maar evenmin moet het een noodzaak zijn om naar de voedselbank te gaan.

  Mijn stelling is dan ook: ALS er voedselbanken zijn, komen mensen daar naartoe. En als de keuze bestaat tussen het instandhouden ervan of voedsel weggooien, dan lijkt de eerste oplossing het meest sympathiek. Zolang het mensen maar niet aanspoort om hun verantwoordelijkheid vervolgens te ontlopen.

  Als de SP zou regeren, denk ik dat het aantal voedselbanken verder zal groeien. Het lijkt namelijk een sociaal plan. Maar de uitkeringen met 10% verhogen, het bedrijfsleven met 4,5 miljard extra kosten opzadelen, zal uiteindelijk leiden naar een veel hoger aantal uitkeringen. Nóg meer mensen op de bagagedrager en minder op de trappers.

  Kies voor economische vooruitgang en doe daaraan mee. En wie dat echt niet kan, moet voldoende ondersteuning krijgen om fatsoenlijk te kunnen leven. Het gaat om de weg daar naartoe.

  Groeten,

  Reactie door Belfi — zondag 19 november 2006 @ 18.34 uur

 63. Alvorens ik weer stemadvies krijg: ik ben buitenlander en mag niet stemmen.

  Ciao,

  Reactie door Belfi — zondag 19 november 2006 @ 18.37 uur

 64. @ Belfi

  Je zit weer uit je nek te l#llen

  Neem je mijn aanbod aan @ 56 of wat doe je, alleen maar hier op deze weblog de zwakkere in onze samenleving te veroordelen, scheer je weg en ga je schamen.

  Je moet je er niet onderuit l#llen dat je een buitenlander bent ..LAFAARD.

  Reactie door Pool — zondag 19 november 2006 @ 19.04 uur

 65. @63 Belfi

  Zo, van de buitenlanders moeten we het hebben! Blij dat er voor jou geen stem inzit. Dat was een grijze, grauwe stem geworden, voor eigen haggie.
  Lekker solidair joh! Hier naartoe gekomen omdat je de armoede in eigen land niet kon verdragen? En nu gaan voor de POEN?
  Jij bent snel vergeten! Maar dat is meestal zo met mensen die geen geld gewend zijn. Als ze het eenmaal ruiken worden ze grenzeloos! Zeker ook eens met het beleid van Verdonk? Ja natuurlijk, als jij maar binnen bent.
  Kijk, tegen rechtse mensen heb ik nu eenmaal iets. Ze zijn harteloos! Niet voor de mensen in eigen omgeving of hier en daar een arme op hun pad, maar naar de samenleving! Want owee als ze maandelijks van hun GELDOVERSCHOT, voor hun ordinaire grote slee en hun buitenproportionele huis een paar grijpstuivers moeten missen. Dan is een voedselbankie voor de armen toch zo slecht nog niet? Weet jij hoeveel mensen door iemand gereden wordt naar de voedselbank? Weet jij waar ze vandaan komen? Mogen mensen alleen maar over de weg kruipen naar de voedselbank? Ben jij nou helemaal gek geworden buitenlander??
  Als jij hier mee komt helpen om dit land te verzieken dan is het misschien beter om je biezen te pakken en te gaan emmeren bij al die rechtse canadezen! Daar bestaat links niet eens. Hoeveel emigranten zitten daar niet voor de poen?
  Zeker ook iedere zondag netjes naar de kerk, Belfi? Ja en amen knikken tegen de dominee en voor dit stinkende beleid van Balkenende opkomen? Dan ben je net zoals hij: een Christusverlakker! Want dit betekent het (C)DA waarlijk: Chronisch Demagogisch Appel.

  Reactie door Gloria — zondag 19 november 2006 @ 19.20 uur

 66. Meals on weels …

  Feit blijft dat onder dit kabinet de toename en gebruik van voedselbanken is toegenomen (dit lijkt me een veeg teken).Als de armoede niet was toegenomen de laatste 4 jaar waren er ook niet meer voedselbanken nodig geweest.Het klinkt simpel EN DAT IS HET OOK !

  Reactie door Lisette — zondag 19 november 2006 @ 19.21 uur

 67. @ 62 Belfi

  Moet je lezen wat je schrijft…..

  Mijn stelling is dan ook: ALS er voedselbanken zijn, komen mensen daar naartoe. En als de keuze bestaat tussen het instandhouden ervan of voedsel weggooien
  ………

  Hallo de voedselbank is geen kermis waar mensen op afkomen, neee de voedselbank is een noodzakelijk kwaad omdat anders de VVD en het CDA de mensen laat verhongeren.

  Bij mij in de buurt is een boer die varkens houdt, daar sterft ook weleens een varken, daarom wil ik het vlees van dit varken aan jou schenken anders wordt het weggegooid,….zonde toch

  Inderdaad in mijn reactie @ 59 staat Spies maar dat moet Sies zijn.

  Lees dit maar eens eerst…

  http://www.nieuwrotterdamstij.nl/read/april2005/armoede

  Reactie door Pool — zondag 19 november 2006 @ 19.24 uur

 68. @ belfi.

  dat koopkracht verhaaltje moet je eens opzoeken, met name de passage opzoeken waar de onderzoeksmethode uitgelegd wordt.

  er wordt te vaak gekeken naar het bedrag dat na de huur/hypotheek overblijft en de kosten van gas, water,licht.
  lijkt mooi, maar dat is het niet.
  er worden gemiddeldes gebruikt, maar mensen met weinig geld wonen per definitie niet in de beste huizen he?
  dat scheelt zomaar 20 euro per maand aan gas.

  de effecten van de zorgverzekering worden niet door berekend, de gevolgen van het korten op de huurtoeslag ook niet.
  enneh… de no-claim??? nee.

  dat zijn wel echte euro`s voor deze mensen.

  dan kun je een baan heben, maar de reiskosten kunnen je ook de das om doen.
  dichterbij kun je geen werk vinden of het salaris is nog minder dan je nu overhoud.

  feit is dat er een woningnood is en je dus ook niet zomaar kunt verhuizen.
  tja, daar zit je dan………

  om over gescheidde mensen maar te zwijgen.
  ( geen idee of ik dat goed schreef ;-) )

  ik blijf het herhalen, probeer je eens in te leven in een ander.

  niet direct oordelen, als je iets wilt weten ga je het uitzoeken.
  maw, kijk eens bij zo`n voedselbank.

  Reactie door rutger — zondag 19 november 2006 @ 19.35 uur

 69. @ 64

  Pool, bedankt voor je uitnodiging. Maar ik vertrouw je niet, gezien de manier waarop je scheldt op iemand die je mening niet deelt.

  @ 65

  Gloria, de zekerheid waarmee je mij beschrijft is ongetwijfeld dezelfde volhardende koppigheid waarmee je je politieke standpunten bepaalt. Van de beschrijving klopt werkelijk geen ene moer.

  De insinuaties die er in het algemeen gedaan worden, raken kant noch wal. Iedereen heeft een klip en klare mening, maar niemand komt in de buurt van een accurate beschrijving van mij als persoon, van mijn inkomen, geloof of gedrag. “Zeker ook eens met Verdonk”, vroeg er eentje. Waar hebben we het over!? Ik vind die Verdonk helemaal niks. Het geeft maar aan welke hokjesgeesten er in vooroordelen denken.

  Ik merk altijd wel dat als ik in discussies met SP´ers (of Groenlinksers) een gevoelige snaar raak, er direct wordt gescholden. Nogal kinderachtig. Als jullie mijn tekst goed hadden gelezen (dat wil zeggen: zonder die eeuwige rooie, anti-kapitalistische bril), dan hadden jullie gezien dat ik groot voorstander ben voor het zorgen voor een goed, fatsoenlijk bestaan voor IEDEREEN die het nodig heeft. Verder lijkt het mij redelijk dat IEDEREEN die het niet nodig heeft, zijn stinkende best gaat doen om voor zichzelf te zorgen.

  Wie zich sociaal en rechtvaardig noemt, kan het hiermee toch niet oneens zijn?

  Groeten,

  Reactie door Belfi — zondag 19 november 2006 @ 21.29 uur

 70. @ 69 Belfi

  Slap argument, ik denk dat de meeste hier op dit weblog nu wel zullen weten dat je hier onzin loopt te blaten.
  Ergens heb je mischien gelijk, ik niet voor je gezondheid kan in staan als jij jou standpunten en visie op armoede, en je uitspraak dat het deze mensen hun eigen schuld is, en deze mensen alleen de functie vervullen om de overschotten van levensmiddelen te gebruiken dat anders weggegooid wordt, belangrijker vindt dan het armoede probleem op te lossen.

  Ik denk dat je gevild gaat worden als je dat hardop in een voedselbank gaat zeggen, of denk je mischien geven de bezoekers van voedselbanken mij wel gelijk.
  Maar dat is gissen.

  Maar alsnog de uitnodiging blijft van kracht, ik hoor het wel als jij je nog bedenkt.

  Reactie door Pool — zondag 19 november 2006 @ 22.23 uur

 71. Helemaal mee eens Belfi,niets aan toe te voegen

  Reactie door carla — zondag 19 november 2006 @ 22.29 uur

 72. Beste belfi,

  Ik heb niet gescholden maar uit alle reacties op jou verkies je te reageren op die, die wel schelden. Waarom ga je niet verder op mijn reacties? Je kiest de weg van de minste weerstand?

  Of heb je het idee dat vrouwen minderwaardig zijn aan mannen? Ik plaats je niet in een hokje. Wat ik wel geloof is dat je de programma’s( van de partijen) en de uitwerking daarvan in de praktijk niet goed begrijpt of verkiest NIET te begrijpen.

  Ik kan jou mening niet veranderen en dat wil ik niet eens. Ben wel blij dat je niet mag stemmen….
  Ik snap ook niet dat je weigerd in te zien wat het zittende kabinet heeft aangericht.

  Ik heb trouwens altijd SP gestemt ook toen het nog zo was dat we 2x modaal verdienden (in tegenstelling tot nu onder het minimum).
  Over die terugslag hebben wij ong 6 jaar gedaan en simpelweg door de zo gevierde marktwerking.

  bekijk alles nou eens van 2 kanten belfi ik hoor bij jou alleen de mening van balkenende en het schaduw kabinet vvd. Heb jij geen eigen mening gebaseerd op dingen die je zelf meemaakt of in je naaste omgeving meemaakt?

  Het klinkt gewoon of je alle dingen die het kabinet verkondigt als zoete koek slikt…. dat is niet zo slim, of je moet de eigenaar zijn van een bedrijf als ahold.

  Reactie door Lisette — zondag 19 november 2006 @ 23.08 uur

 73. @69 Belfi

  Die hokjesgeest van jou probeer ik te doorkruisen. Ik noem gewoon alles op waarvan ik je verdenk. Waarom? Omdat ik die naargeestige teneur ruik waarmee je hier argumenteert. Die nare klanken van Rutte en Balkenende. Die verdachtmakingen van mensen die geen vlieg kwaad doen, die alle dagen van hun leven bedreigd worden door het juk van dit kabinet. Gebukt gaan onder dit regiem. En dan kom jij met je oma verhaal. Weet je, dan heb ik het helemaal met jou gehad. Het is gewoon oneerlijk en dat zal jijzelf heel goed weten. Er zal weL meer gesponsord worden dan alleen het Canada-reisje. Je bent hier verkeerd bezig en je raakt mensen tot diep in het hart. Want dat is wat de SP-mensen hier op het weblog van Jan Marijnissen hebben: HART!
  Bij jou zie ik die enge, onderkoelde gedachtegang, dat beleid van 4 jaar RECHTS zal niet meer vergeten worden… dat nooit meer! En als ze er toch doorheen proberen te glippen, nou dan vrees ik een ware opstand. Want langer laat het volk zich niet kisten!
  Al die gemene berichten in de kranten over de SP zullen mensen hopelijk niet doen zwichten voor de evil-krachten van deze potentiele leugenaars. Dat is ook waar de Bijbel voor waarschuwt: DE LEUGENGEEST!
  En zie wat er allemaal rondwaait aan laster en bedrog. De waarheid verdraaien en de mensen die het het beste met Nederland voorhebben verkeerd afschilderen. Is hier beter te leven dan onder het beleid van Jan Marijnissen? Man, denk toch na!! LEES het programma. Word wakker!
  En als jij hier op dit weblog dit achterlijke beleid komt promoten, dan promote ik jou naar elders. Naar je leugenvriendjes en je blik op je eigen portemonnee. Want jij komt hier wel even de armsten onderuit halen, maar dit kan ik je zeggen: Het zijn de rijken die jatten! Het zit in hun aard, tot diep in hun genen, van geslacht op geslacht in de eeuwen der eeuwen hebben zij zichzelf verrijkt en de armen verpletterd door de zwaartekracht van hun superego’s en hun ziekelijke graaigeest. En juist zij waren het die vooraan in de kerk zitten. Die het volk gekneveld hebben met hel en verdoemenis. Zij zijn het die het ware Gezicht van Christus verdoezelen en Hem niet vrijgeven! Zij denken dat ze zich in kunnen kopen bij God over de ruggen van velen. Kijk, je gelooft waarschijnlijk geen moer! Maar ik wel! Ik geloof in Jezus Christus, die voor ons het vuile werk heeft opgeknapt en zie: dit is zo’n 2006 jaar geleden. We hebben alle vrijheid en geluk voor ons liggen, dag in dag uit…maar het wordt verziekt. Steeds opnieuw verziekt door die leugengeesten. Die bedriegen voor eigen belang, voor eigen portemonnee. Ze zijn in staat om een heel volk op te lichten, oorlogen te voeren die niet gevoerd mogen worden. Te doden, te martelen en zgn van niets weten… leugens en bedrog om de verkiezingen te winnen. Om hun jobs te behouden! Het zijn asociale ‘wilde dieren’ en ze graaien maar door. Pakken wat ze pakken kunnen. VOCCEN het volk en vieren straks weer het feest van Christus met zoete liedjes en tafels vol. Vrede op aarde… en weer lagen de herdertjes bij nachte! Ja, daar in die nacht was er alleen plaats in een stal en de wieg was een voederbak. Kijk, God heeft het niet in Zijn bol! Nee, daar moet je mens voor zijn. En kijk wat de mens aanricht: zie je het al voor je, Belfi? Zie je ze al in rijen staan bij de voedselbank? De armen? En? Raakt het je? Vast niet! Maar geloof dit maar: CHRISTUS HUILT!
  WAT VREDE OP AARDE??? DIE BUSH-OORLOGEN? DE UITGEHONGERDEN ALL OVER THE WORLD? DE GRUWELIJKE AFSLACHTINGEN ? DE GEPESTEN, DE MISHANDELDEN, DE GEMARTELDEN?
  WAT NOU VREDE OP AARDE???
  Er is een kindeke geboren? Ja zie: de lichtjes worden ontstoken, het orgel galmt nog na, de beenderen afgekloven en het overschot in de container… VOC YOU BALKENENDE. VOC YOU BUSH.
  En jij? Op z’n minst: schaam je!
  Want de armen hoeven jouw aalmoezen niet. Waarom niet? Omdat het niet nodig is om arm te zijn! Want er is geld genoeg in dit land en in de wereld. Kwestie van DELEN! Kwestie van samen LEVEN. En als dat zo moeilijk voor je is, begin dan je leerschool bij de SP.
  De rijken wat minder, de armen wat meer. Want de SP is niet tegen rijkdom, maar tegen armoede. En dat is uit het Hart van Christus gegrepen!

  Reactie door Gloria — maandag 20 november 2006 @ 2.30 uur

 74. @ 73 Gloria

  Goedemorgen Gloria en iedereen

  Lieve Gloria je hebt het prima verwoord maar onze Belfi is zo immuum voor de waarheid en medeleven dat dit hem volkomen koud laat, het bewijs is dat hij de confrontatie niet aandurft met de mensen die hij zo erg veroordeelt, liegen en mensen afzeiken dat is zijn credo.
  Gelukkig moet hij vandaag weer naar school, dus zal het weer rustig worden op diverse items.

  Reactie door Pool — maandag 20 november 2006 @ 7.52 uur

 75. Ik dacht dat de sp een partij was met vrijheid van meningsuiting en dat we respect hebben voor de mening van een ander, ook al zijn we er niet mee eens. Dus je kan het wel of niet met Belfi eens zijn, dat is ieder goed recht, maar je hoeft hem of haar niet zo af te zeiken. Is helemaal nergens voor nodig. Hij schrijft alleen maar wat hij vindt, dat doet de rest toch ook. En dan wordt hij door Pool verzocht om van deze website af te gaan. Scheer je weg en ga je schamen, zegt Pool. Waarom moet hij weg, is deze website alleen maar voor mensen die een bepaalde mening hebben en omdat hij anders denkt niet welkom?
  Misschien heeft Belfi wel een beetje gelijk als hij zegt dat in een discussie met sp -ers en ( groen links) een gevoelig snaar wordt geraakt. En de de mensen op deze site hebben ook een beetje gelijk dat het er rechts klinkt. Dus iedereen heeft recht op een eigen mening.

  Reactie door Joke — maandag 20 november 2006 @ 11.59 uur

 76. Jij hebt nog geen excuus aangeboden Joke… das wel zo netjes als je zo mega fout zat als jij met je eerste reactie.( als de kerk niet had geholpen had ik de zorgverzekering niet kunnen betalen en 1 klein flesje insuline koste ten tijde van de gulden 60 gulden per ampul, dat zal inmiddels wel €60,- kosten)Ik leef echt niet lang zonder insuline DUS welkom in de middeleeuwen Joke.

  In een tolerante open wereld is er geen wet voor vrijheid van meninguiting nodig.

  Maar als je vindt dat belfi wel zijn mening mag uiten waarom mag Pool dat dan niet van je ?

  Reactie door Lisette — maandag 20 november 2006 @ 12.32 uur

 77. Hoi Lisette,

  Pool mag zeker wel zijn mening uiten, er staat nergens in mijn stukje geschreven dat hij dat niet mag. Ik vindt alleen dat zodra men een andere mening is toegedaan, is het fouteboel en moet hij of zij maar naar een andere website. Dat verbaasd mij.
  En ik ga geen excuses aanbieden voor een mening die ik heb.

  Reactie door Joke — maandag 20 november 2006 @ 12.59 uur

 78. Trouwens probeer maar eens iets op een andere partij site te posten het maakt dan niet uit of het PVDA,CDA of VVD is alles wordt zorgvuldig gefilterd dat is hier gelukkig wel anders.

  Als ik op dezelfde manier af zou geven op b.v VVD zoals belfi dat hier op de SP doet dan kwam A: mijn bericht niet eens op hun log te staan en B: Had ik al snel een IP ban aan mn broek hangen

  Reactie door Lisette — maandag 20 november 2006 @ 13.13 uur

 79. @ 75 Joke

  Kijk Joke ik zal het nog een keer uitleggen…onze belfi oordeelt over de zwakkeren in onze samenleving omdat het hun eigen schuld is dat men van een voedselbank afhankelijk is en bla bla bla .
  Ik heb hem in eerdere reacties al op een rustige manier uitgelegd dat dit niet zo is.
  Vervolgens reageerd hij er niet op, maar blijf wel doorgaan met deze mensen te veroordelen en af te zeiken.
  Nou dan gaat er bij mij een knop om en dan speel ik het maar hard, ook op mijn uitnodiging gaat hij niet in hij maakt zich er vanaf dat hij bang voor mij is, daarnaast als andere bloggers hem aanspreken doet hij zich voor als een buitelander.
  Onze belfi verschijnt hier wel vaker op deze weblog maar dan onder een andere naam
  want diverse mensen herkennen zijn schrijfstijl en het eeuwige en hetzelfde gezeik waar hij mee komt.
  Daarnaast heeft iedereen het recht om zijn mening te publiceren zo ook ik, maar om hier op de man te gaan zitten spelen zoals hij doet, en dan ook nog eens volharden dat bezoekers van voedselbanken in stand moet worden gehouden om de overschotten van levensmiddellen te consumeren omdat deze anders weggegooid worden, dat gaat mij te ver, dus er moeten meer dan 500.000 gezinnen het afval op eten en de armoede in stand houden,….daarom mijn uitnodiging aan hem om dat aan die gezinnen uit te leggen, en als hij dat niet wil, ook goed…. dan nodig ik hem uit opnieuw uit dan mag hij een week bij mij uit de vuilniston komen eten.
  Mischien ervaart hij dan wat armoede is waar deze 500.000 gezinnen buiten hun schuld om in terecht zijn gekomen.
  Kijk als er onrecht gesproken wordt dan raak je inderdaad een zeer gevoelige snaar bij mij en niet alleen bij mij maar bij ieder sociaal denkend mens.
  De belfi heeft nooit gehoord van solidariteit met de zwakkere in onze samenleving.
  Ik hoop dat ik nu duidelijk bent geweest.

  Reactie door Pool — maandag 20 november 2006 @ 13.20 uur

 80. Voor mij is het wel duidelijk wat je schrijft. Alleen Belfi denkt daar dan anders over en ik vind dat dit ook moet kunnen. En Lisette, dat dit op andere websites ook gebeurt of dat je je mening helemaal niet mag ventileren vind ik net zo verbazingwekkend en vreemd en niet kunnen.

  Reactie door Joke — maandag 20 november 2006 @ 13.36 uur

 81. Grmbl ok ik probeer het nog een keer
  Jij poste “Tuurlijk had je toen hulp van de kerk anders was je al ten dode opgeschreven. Ik geloof niet dat dat nu in deze tijd geldt.”

  En ik poste “als de kerk niet had geholpen had ik de zorgverzekering niet kunnen betalen en 1 klein flesje insuline koste ten tijde van de gulden 60 gulden per ampul, dat zal inmiddels wel €60,- kosten.Ik leef echt niet lang zonder insuline DUS welkom in de middeleeuwen Joke.”

  Reactie door Lisette — maandag 20 november 2006 @ 13.39 uur

 82. geen gezeur!ik stem gewoon CDA

  Reactie door bor — maandag 20 november 2006 @ 16.04 uur

 83. Er zijn heel wat uitkeringsgerechtigde die door een adminnestratieve fout van de socialen dient zelf diep in de schuld gekomen zijn, het lijkt wel of het gebruikt word als een stukje politiek gereedschap, als ik zalm hoor of balkenende dan zegge zij telkens dat de meeste mensen aan de voedselbank lopen met schuld, ik begrijp eigelijk niet waarom er geen kamer vragen gesteld zijn met betrekking op de debiteuren bewaking van de socialen dienst die naar het schijn willekeurig gebruik kan worden gebruik. Met andere woorden hoe is het magelijk dat een heel leger van uitkerings gerechtigden langdurig een te hoog bedrag krijgen uitbetaald en dat ze zo,n enorme schuld opbouwen dat ze er wel in moeten verzuipen. hoogachtend bertus

  Reactie door Bertus — maandag 20 november 2006 @ 18.08 uur

 84. Hoi Joke,

  Mijn vraag is: ik weet niet hoe de kostenvergoeding voor medicijnen is, maar zit insuline in het basispakket? of moet je het geheel zelf betalen???

  Reactie door Joke — maandag 20 november 2006 @ 18.20 uur

 85. Een foutje , moet natuurlijk hallo Lisette zijn.

  Reactie door Joke — maandag 20 november 2006 @ 18.22 uur

 86. @ Pool

  Je weet niet wat je zegt, man. Ik zat al op het SP forum voordat Jan´s weblog in de lucht ging. Ik gok eind jaren negentig. NOOIT heb ik één bijdrage onder een andere naam geschreven. NOOIT. Jouw stelligheid in dit soort insinuaties geeft wellicht ook een beetje je politieke motivatie weer.

  Groeten,

  Reactie door Belfi — maandag 20 november 2006 @ 18.59 uur

 87. Hoi Joke :)

  Als ik de zorgverzekering niet kan betalen krijg ik het volgens mij niet vergoed en moet ik het zelf betalen, de insuline die ik nodig heb zit niet in de basis andere wel maar die werken niet zo goed. Er wordt dus met je gezondheid gespeelt.

  Ik heb al 27 jaar diabetes en alhoewel de meeste diabeten complicaties krijgen terwijl ze ong 5 á 10 jaar diabetes hebben is de enigste complicatie die ik heb afbrokkelende tanden.

  Men speelt met mijn gezondheid en dat is wel zo zuuuuur.Ben mn hele leven zorgvuldig met mn gezondheid omgegaan en nu dit .

  Reactie door Lisette — maandag 20 november 2006 @ 19.37 uur

 88. @ 86

  Je IP-adres is hier bekend dus is het een eitje om het een en ander te controleren.

  Maar je bent weer om de waarheid heen aan het draaien, je bent weer op de man aan het spelen.
  Wordt het niet eens tijd om te reageren op wat ik je gevraagd heb waarom jij de mensen die van een voedselbank afhankelijk zijn, verplicht, om voedsel wat nog wel eens over tijd is te eten daar het anders weggegooid wordt, en dat het hun eigen schuld is dat men in zo’n situatie zijn gekomen.

  Nee wat doet deze belfi… erom heen draaien en tegen mij lopen schoppen.

  Wordt het niet eens tijd dat je alle mensen die jij hier vernederd,…. uitkeringsgerechtigen en mensen die afhankelijk zijn van voedselbanken en de mensen die in grote armoede leven…. eens je oprechte excusus aanbied, dat zou op z’n minst toch een gebaar van menselijkheid zijn.

  Trouwen was het leuk op school ????

  Reactie door Pool — maandag 20 november 2006 @ 20.54 uur

 89. @ 88

  Pool,

  Je bent een vreemd wezen. Ik herhaal: NOOIT heb ik onder een andere naam een bijdrage geplaatst. Je insinueert maar wat zonder enig bewijs. Mocht je dat bewijs naar jou mening dan toch hebben, stuur het maar naar mijn e-mail: belfi@orange.nl

  Als je mijn mening over iets wilt, stel me dan een concrete vraag i.p.v. cryptische en populistische teksten te publiceren. Lees bovendien mijn bijdrage eens goed als je daartoe in staat bent, dan begrijp je wellicht dat ik helemaal niemand vernedert. Leer lezen! (Wat bazel je trouwens over ´school´…?)

  Groeten,

  Reactie door Belfi — maandag 20 november 2006 @ 21.24 uur

 90. @ 89 belfi

  Deze weblog is niet de plaats voor nietes, welles spelletjes dus bedankt voor je emailadres en je hoort daar nog wel van mij.

  Reactie door Pool — maandag 20 november 2006 @ 21.40 uur

 91. Hoi Lisette,

  Als het niet vergoedt wordt, althans de medicijnen die bij jou werken, is het inderdaad een zeer vervelende kwestie. En een gevaar voor je gezondheid. Dat kan ik me wel voorstellen.
  Nadeel van de marktwerking en bezuiniging in de gezondheidszorg. En zeker geen pre dat er nog meer wordt bezuinigd in de zorg.

  Reactie door Joke — maandag 20 november 2006 @ 21.48 uur

 92. Marktwerking ….Slaat nergens op. en de doorsnee consument is degene die ervoor betaalt

  Reactie door Lisette — maandag 20 november 2006 @ 22.58 uur