Actie voor kleinschaligheid

Je bent een VMBO met 300 leerlingen. Je bent de enige VMBO in jouw plaats. Je wordt gesloten omdat je te klein bent.

Als het aan de SP ligt niet.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 19 november 2006 :: 11.50 uur

20 Comments

20 reacties

 1. Terwijl zo’n schooltje voor een heleboel kinderen juist goed is. Ik kreeg in ’93 ook het advies naar een ‘kleine’ middelbare school te gaan, simpelweg omdat je daar meer persoonlijk contact hebt met leraren.

  Daarnaast lijkt het me dat giga-scholen ook een giga-bestuur krijgen met giga-salarissen en een bak middenkader ertussen wat allemaal helemaal niet nodig is.

  Reactie door Perry — zondag 19 november 2006 @ 12.39 uur

 2. Wie zijn degenen die die school willen sluiten? En wie wint daarbij? Follow the money…..

  Reactie door pablito — zondag 19 november 2006 @ 12.55 uur

 3. Nou dat belooft wat!! Als u dan ook nog kan garanderen dat er geen drugs in en om de scholen verhandeld word ,kan mijn zoon misschien wel terug naar nederland op school ,in de toekomst………

  Reactie door Angela — zondag 19 november 2006 @ 13.07 uur

 4. Zomaar een brief
  http://www.gelderlander.nl/discussie/article841577.ece

  Reactie door Jofel — zondag 19 november 2006 @ 13.22 uur

 5. Kleinschaligheid is op zich niet de doelstelling maar zeker een goed middel. De doelstelling is een sociaal dynamische samenleving, laten we dat niet vergeten. Freek de Jonge zal aanstaande dinsdag onmiskenbaar het kortzichtige van die kleinschaligheid blootleggen met ;
  Jan Marijnissen heeft een wondermiddel gevonden voor alle problemen van onze maatschappij namelijk ; “ Nie meer dan 8 gehakballen in de pan, ja dan !!! “ .
  Let op dit is minder geinig dan we willen dat het is !!!!.

  Reactie door ACE — zondag 19 november 2006 @ 14.09 uur

 6. Is een mooi concept van Kleinschaligheid niet dat mensen hun eigen kinderen opvoeden en één van de twee die taak op zich neemt en daarvoor thuisblijft. In een goed geëmancipeerde samenleving is dat in minstens 50 % van de gevallen de man. Hoe weerzinwekkend het beest ook ; het voedt wel zijn kinderen op behalve de mens. Bos huilt vandaag krokodillentranen over de verloedering van de maatschappij maar iedereen is het er over eens dat dit komt doordat er te weinig tijd en aandacht is voor de opvoeding. Wat zou het heerlijk zijn in een land te leven waar je je eigen kinderen kan opvoeden ; een prachtige taak misschien wel de mooiste van je leven ( man en vrouw zullen vechten om zo’n voorrecht ). Kinderen worden haast misbruikt door ze eerst in het voorschoolse instituut te plaatsen, dan naar het schoolinstituut, dan naar het overblijfinstituut, dan weer naar het schoolinstituut, dan naar het crècheinstituut, dan in de naschoolseopvanginstituut om er vervolgens achter te komen dat het niet goed gaat en we ze ook nog eens keer vanaf de 2 jaar in taalachterstandinstituut te plaatsen en later in een heropvoedkamp om dan uiteindelijk te concluderen dat ze de daders/veroorzakers van de verloedering van de maatschappij zijn geworden.

  Reactie door ACE — zondag 19 november 2006 @ 15.06 uur

 7. @4
  Tja Jofel,

  Niet zomaar een brief lijkt me. Hier ligt het scenario voor een nieuwe TV spot voor de SP?

  Reactie door Erik van Donk — zondag 19 november 2006 @ 16.08 uur

 8. Kleinschaligheid geeft zoveel meerwaarde; funkties in de buurt of wijk kunnen bv. heel goed geintegreerd worden en zodoende behouden blijven i.p.v. maar weer weg te bezuinigen!
  De zoveelste reden om LINKS het voor het zeggen te geven na 22 november.

  Reactie door Bernd Zwart — zondag 19 november 2006 @ 16.26 uur

 9. Het is ronduit een schande dat scholen met een klein aanta; leerlingen dichtmoet. Ik wil zelf graag docent worden in het middelbaaronderwijs en heb inmiddels van beide vruchten mogen proeven.
  Het eerste grote verschil dat meteen opvalt isdat op een grote schoola lles en iedereen langs elkaar heen loopt. De leerlingen hebben weinig respect voor elkaar en voor de docenten. In een kleine school is dat vele malen anders. Leerlingen en leraren staan hier allemaal open voor een klein gesprekje. dit kan zijn hoe is weekend was, hoe de voetbal ging. Noem het maar op.
  Het huideige kabinet (Bak-ellende 3) heeft een efficiency fetish. Alles moet effectiever draaien, ongeacht de gevolgen, waardoor geld wordt bespaard dat weer ten goede komt aan de (rijke) bevolking van. Nederland. Wanneer het CDA het gezin als hoeksteen van de samenleving noemt, weer terug wil naar Christelijke normen en waarden en sociaal en maatschappelijk sterk economish Nederland dit allemaal met meer efficiency wil berijken dan zeg ik: “nu snap je het even niet”. Hoe kun je in Godsnaam nou een samenleving socialer maken als jezelf (het kabinet) alleen maar ramt op grootschaligheid waardoor het sociale contact verdwijnt omdat het goedkoper, sneller en meer moet. Dit kan in mij ogen niet. Ik hoop niet dat de SP de grootste partij wordt maar wel de derde partij. Hierdoor nemen zij de rol van de VVD over. De derde partij van Nderland betekent dat je veel meer macht hebt dan de grootste partij. You go for it Jan en maak samen met Wouter Bos en Femke er een sociaal zeer sterk Nederland van met een juist economisch beleid dat kan blijven concurreren met het buitenland. Maak er een land van dat aantrekkelijk blijft voor grote multinationals die zich hier willen blijven vestigen. Dit betekent dus geen lasten verzwaring voor het bedrijfsleven van 5 miljard!!!!! Zorg voor een goed beleid in het onderwijs en zorg. Ik betaal sinds de nieuwe invoering van het nieuwe zorgstelsel als student € 24 per maand meer. Dit is voor mij 1.5 week aan eten. Het is bijna € 600 op jaarbasis. Dit is voor mij bijna 2 termijn betalingen van jet collegegeld. Doe hier wat aan en maak Nederland sociaal goed en sterk.

  Mvg,

  Rene Schonewille

  Reactie door R.Schonewille — zondag 19 november 2006 @ 16.26 uur

 10. Grote scholen zijn veel beter
  Weg met de kleinschaligheid

  Saneren, bijeenvoegen daarna slopen van alles wat klein is.
  We deden het de afgelopen 25 jaar niet alleen met de gebouwen maar ook met het onderwijs inhoudelijk.
  En bouwen deden we. Wat hebben we een stenen gebruikt!
  Het onderwijs werd ook goedkoper en beter per kind per uur per vierkante meter en per opleiding.
  Dat is toch iedereen wel duidelijk?
  Het onderwijs werd ook veel beter “gelaagd”.
  Van leraar tot directeur binnensdeurs.
  Er werden wel een laagje of vier tussen geplaatst.
  Maar ook buiten de deur met ruim voldoende lagen andere bestuurders, commissies en adviesorganen.
  Een uitstekende banen machine ook!
  Hoe hebben we ooit voordien het alfabet geleerd zonder al deze lagen?
  We waren opeens ook af van die volstrekt onnodige ambachtscholen.
  Daar schaamde toch iedereen zich voor?
  En door die schaalvergroting kwamen ook de zwakke broeders en zusters in het onderwijs bovendrijven. Die zitten nu veilig in de WAO en kunnen uw kind niet meer beschadigen door persoonlijke interesse in uw kind.

  Jawel, we zijn samen heel goed bezig geweest!

  Reactie door Eerst nadenken — zondag 19 november 2006 @ 17.19 uur

 11. Hoe kan je nou op basis van de tekst van Jan een mening vormen? Misschien is er wel op redelijke bus-afstand een VMBO waar ze wat meer budget krijgen waardoor ze de leerlingen betere faciliteiten kunnen bieden?

  Ik denk ook niet dat mega-scholen goed zijn voor de kwaliteit van het onderwijs, maar het andere uiterste is ook niet heilig.

  Reactie door Hans — zondag 19 november 2006 @ 17.34 uur

 12. Enkele maanden geleden heb ik een moderne profesionele draaibank gekocht van een VMBO school welke moest fuseren,omdat er te weinig leerlingen zich hadden aangemeld en zij aldus geen “bestaansmogelijkheid” meer had.Twee leraren kwamen (met een takel van de school) mij deze bank met lood in de schoenen brengen.Een kleinschalige school kan geen managers gebruiken en daarom heeft zij geen bestaansmogelijkheid.Het voor een habbekras van de originele waarde verkopen van school inventaris vindt ik een slechte zaak.Grootschaligheid betekend in veel gevallen inefficieency.De E.U. en hun rechtse CDA/VVD volgelingen hebben de marktwerking tot het absurde doorgevoerd.Deze politici is door het groot-kapitaal en hedgefunds een traumatische marktwerking aangepraat.De geldwolverij en machtspolitiek,welke hiermede verband houd, heeft het leegroven van de grondstoffen op aarde tot een dogma verheven.Tegelijk worden de gevolgen van milieu beheersing steeds onbeheersbaarder.Deze maand is de warmste van de laatste 300 jaar.De laatste 5 jaren waren de warmste van de laatste honderd jaar.Australie wordt langzaam een woestijn.Hele horden Afrikanen ontvluchten hun verdorde land,naar Europa.En de prijzen van mais en granen zijn op de internationale goederenmarkten, in een half jaar komeetachtig gestegen.Dit zijn geen intigregerende feiten,het is een problemische waarheid.Hebben wij zo weinig voor ons toekomstige kinderen en kleinkinderen over? Hoe zullen zij straks over ons en onze “economie” oordelen? Zijn deze CDA/VVD regering “normen en waarden” leiders of partij politieke (regenten)egoisten?

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 19 november 2006 @ 18.48 uur

 13. Ja ik was gisteren toevallig op bezoek in
  het winkelcentrum van Maarssen en heb er
  familie wonen in aangrenzende gemeenten.
  Onmiddellijk heb ik uiteraard getekend.
  De verbindingen zijn voor fietstochten te
  onveilig en de busverbindingen zijn er niet
  linea recta om snel de afstand te overbrug-
  gen. Ook de nabijgelegen school in Breuke-
  len is vrijwel alleen veilig in groepsver-
  band te fietsen. Uiteraard heb ik namens
  mijn familie, die akkoord ging, direct kun-
  nen ‘tekenen’, handig hoor, overleg per gsm.
  Slechts wie de omgeving door en door kent
  kan hierover meepraten! Als het leerlingen-
  aanbod binnen de overige schoolgemeenschap-pen ineens drastisch zou verminderen is er
  mogelijk een noodoplossing te creëren, al
  was het maar voor de leergangen 1 en 2.
  Pak de kaart maar, een anwb atlas of Google
  Earth en de situatie wordt al vrij snel
  duidelijk. Mijn familie vertelde me, dat het
  pas sinds dit jaar mogelijk is, dat er een
  busverbinding ook ‘s avonds over het A.R.-
  kanaal mogelijk gemaakt is, zodat men ook
  Raadsvergaderingen,koopavonden kan bezoeken.
  Dat was al 5 jaar niet meer mogelijk geble-
  ken. In noodgevallen per bus een huisarts
  bereiken was vanuit Maarssenbroek over het
  kanaal naar het oude Maarssen-dorp ook niet
  mogelijk, of met spoed bejaardenbezoek af-
  leggen, etc. Vanuit Vleuten en Maarssenbroek
  diende men eerst richting Utrecht-stad te
  reizen en via die omweg naar Maarssendorp te
  gaan, een werkelijk onmogelijke situatie zo
  deelde men mij mede, en nadien heb ik dat ook met eigen ogen kunnen waarnemen.
  Dit initiatief mag grote prioriteit gaan
  krijgen. Overigens zijn sympathisanten van
  de SP aangewezen op de afdeling Utrecht!.
  Samen met de PvdA, die in Maarssen behoor-
  lijk aktief is, zou een gecombineerde actie
  mogelijk meer opleveren en is de moeite van
  het contact leggen waard.

  Reactie door Madelief — zondag 19 november 2006 @ 18.52 uur

 14. Op de grote leerfabrieken verzuipen veel kinderen. Men kent elkaar niet men kent de leraren niet, de leraren kennen de kinderen niet en zijn, zo is mijn ervaring, in het algemeen minder gemotiveerd.
  Op de kleinere scholen is dat anders: aandacht voor de kinderen,men kent elkaar, leraren kunnen de kinderen makkelijker regels en normen en waarden bijbrengen.
  ( de goede grotere scholen niet te na gesproken)

  Reactie door Bert — zondag 19 november 2006 @ 19.52 uur

 15. Scholen draaien op publiek geld, maar het publiek (in dit geval de leraren, leerlingen, hun ouders, de gemeente èn de provincie) hebben in het geheel níets in te brengen. Toch wel “een beetje vreemd” …

  Reactie door Renée — zondag 19 november 2006 @ 20.01 uur

 16. Ik sluit me volledig aan bij enige plaatsers hier in hun gevoel van verontwaardiging.

  Toen we met zijn allen een andere kant uitkeken werden onze kinderen en hun opleiding verkracht.
  Let wel, dit is echt al veel langer gaande en kan en mag niet zo eenvoudig alleen op het konto van rechts worden geschoven.
  Sterker, de aanval op onze kinderen en onderwijs werd grotendeels vanaf de linkervleugel van de politiek geëntameerd.
  De PvdA was er vol van en de feitelijke motor van alles wat we nu durven als volstrekt fout te zien.
  En terecht nu als fout wordt gezien!
  Als we praten over links en rechts heeft dus links de gehele boterberg op het hoofd.
  De alom, en voor mij ten onrechte, bewonderde bondsman Wim Kok is wellicht de grootste schuldige.
  Maar laten we ook niet Joop den Uyl vergeten. De walging mag opwellen voor deze betweter.
  Hij begon met de vernieling van ons onderwijs en we zagen en keken er naar!
  (en deden niets)
  Ondertussen, letterlijk er onder en er tussen, waren daar ook o.a. de CDA en de VVD.
  De CDA zelfs soms als executeur en de VVD als laffe volger.

  In die zin lijkt mij ook een linkse coalitie als zeeeer onwenselijk voor het echt nodige onderwijs.

  De SP heeft nu nog het lef om te wijzen maar moet als zij mede gaat regeren in een linkse coalitie heel snel haar vinger terugtrekken.

  Het gemiste verstand bij de SP door onvoldoende opleiding?

  Dan hebben de verkrachters echt gewonnen!

  Reactie door Eerst nadenken — zondag 19 november 2006 @ 20.14 uur

 17. VMBO scholen in kleinschaligheid zijn net zo belangrijk als het MKB. Onze ervaring als middenbedrijf binnen het MKB dat er zeer veel getalenteerde jongeren een opleiding volgen op dit niveau. Om verschillende redenen kunnen deze jongeren niet mee met de ‘hoge’ scholen, maar dat neemt niet weg dat het voor ons zeer gewaardeerde jonge mensen zijn met de meeste ontuitputtelijke inzet en motivatie om iets te leren. Meer praktiserend dan theoretisch, maar doen zeker niet onder aan de ‘hoog opgeleiden’, sterker nog ze zouden veel meer waardering moeten krijgen. (Levens)ervaring leer je niet op school, zelfontplooiing ook niet. Als (kleine) werkgever zouden wij zeker pleiten voor juist nog meer kleinschalige en vakgerichte opleidingen voor deze grote groep mensen. Heel goed dat de SP op dit punt deze stelling neemt. Het sociale gezicht komt ook op dit punt buitengewoon naar voren.
  We moeten deze mensen niet als kansloos omschrijven, wat door bijna alle partijen in de politiek wordt gedaan. Dit ondermijnt het zelfrespect van deze mensen, dat is absoluut niet nodig. Ze zijn volwaardig en hebben recht op een volwaardige opleiding en de groep is veel groter dan wordt aangenomen.Nederland draait niet op de IT en multinationals maar op de bakkers, slagers, wegenbouwers, timmerlieden, stratenmakers, winkelverkopers, zorgverleners, vrachtwagenchauffeurs enzovoort enzovoort. Zorg dat deze kansrijke jongeren dichtbij huis een volwaardige vakgerichte opleiding kunnen volgen! Stop met kreten als kansarm, investeer in zelfrespect en vertrouwen. Deze mensen zijn de toekomst van Nederland. En daarom stem ik als ondernemer SP. Het wordt tijd voor een respectvol klimaat voor iedereen. Hoop dat de SP dit na de verkiezingen blijft uitdragen. De tijd zal het leren.

  Reactie door Petra Barendse — zondag 19 november 2006 @ 21.45 uur

 18. Eerst even nadenken, onthoud je even dat de sp nooit in de regering heeft gezeten? PVDa links? nee joh!
  Toen scholen zelfstandig moesten worden is het verkeerd gegaan en dat is niet iets wat links…sp dus! wil. Onder toezicht en onder verantwoordelijkheid van de overheid wel zodat kinderen en jongeren geen melkkoe meer zijn maar ook echt iets leren en allemaal dezelfde kansen krijgen.

  Reactie door cynthia — zondag 19 november 2006 @ 22.12 uur

 19. Ìk heb zelf op een kleinschalige school voor speciaal onderwijs gezeten. De afstand tusen leraar en leerling was veel kleiner en iedere leerling was voor de docenten een individu dat de leraar kende. Het was geen leerfabriekensysteem waarbij het vooral de mentor is die je goed kent zoals in het regulier onderwijs, maar alle leraren die je les geven. Ik ben altijd van mening geweest dat deze manier van leren eigenlijk ook gewoon goed was voor regulier onderwijs. Saillant detail: Wij scoorden bij examens beter dan de reguliere scholen in de buurt.

  NU terug naar kwalitatief kleinschalig onderwijs.
  NU SP!

  Reactie door Rens — zondag 19 november 2006 @ 23.18 uur

 20. Kleinschalig of grootschalig heeft niets met politiek te maken, maar alleen maar met bestuurders.

  De naoorlogse bestuurders in Nederland hebben de grootschaligheid van nu in navolging van America gepropageerd

  Het zal heel moeilijk worden om dit mechanisme om te buigen want het gelaagde bestuursapparaaat wat er nu zit krijg je nooit meer weg

  Voor kwaliteitsonderwijs en het toepassen in de praktijk van normen en waarden heb je bevlogen onderwijzers nodig in kleine tokootjes met een directeur die alle leeerlingen van zijn school persoonlijk kent.

  Reactie van de Sybarit Schilder Landloper Robert van Vliet World Clean Projecten

  Reactie door robert van vliet — maandag 22 oktober 2007 @ 9.51 uur