‘PvdA schiet mis in kritiek op SP’

Op de opiniepagina van de Volkskrant vandaag een artikel van Arjo Klamer, Hoogleraar Culturele Economie van de Erasmus Universiteit.

PvdA schiet mis in kritiek op SP

Omar Ramadan (Forum, 17 november) laat de typische reactie zien van de PvdA op de SP. Hij schetst een nachtmerriescenario als de SP de macht zou krijgen. In een verkiezingsstrijd is de verleiding groot om ongenuanceerd te worden, zeker wanneer verlies dreigt. Maar zo ongenuanceerd hoeft het nu ook weer niet. De SP heeft op dit moment een belangrijke inbreng. De afgelopen twintig jaar hebben de regeringspartijen marktwerking gepropageerd als de oplossing van al onze problemen. Consumenten zouden meer keuze krijgen en producenten zouden goedkoper en efficiënter produceren. De overheid werd dan kleiner, en gelden werden overgeheveld van de openbare schatkist naar de portemonnee van u en mij.

Het klonk allemaal goed, maar Nederlanders geven in allerlei enquêtes aan niet blij te zijn met de gevolgen. Men vindt de samenleving killer geworden en harder ook. Veel Nederlanders ergeren zich aan de managers die de marktwerking hebben uitgebuit om zichzelf riante salarissen te geven. Marktwerking heeft grotere ongelijkheid in de hand gewerkt. De SP gaat het concreetst in op de oorzaken van dit grote onbehagen. De SP wil bijvoorbeeld werken aan verbetering van publieke voorzieningen, zoals de bijstand, de gezondheidszorg en het onderwijs. Nu willen alle partijen wel investeren in de gezondheidszorg en het onderwijs maar de SP is het meest gecommitteerd aan de publieke zaak. Het is dan niet de bedoeling oude toestanden te herstellen.

In de discussies die ik heb met Kamerleden van de SP gaat het niet alleen over de terugdringing van de marktwerking maar ook over de doelmatigheid van publieke instellingen. Het gaat dus niet om een grotere overheid maar om een betere overheid. Belangrijk in de aanpak van de SP is ook participatie. Geen rechten zonder verantwoordelijkheden. U en ik zijn niet in de eerste plaats consumenten, zoals in het vrije-marktscenario, maar burgers. Of u nu een recente immigrant bent, ouder, of oudere, de vraag is steeds: wat kunt en wilt u bijdragen aan de samenleving. Die bijdrage kan in de vorm van werk komen. Ramadan gaat voorbij aan dat accent als hij uitsluitend aandacht heeft voor de verhoging van de bijstand. Die verhoging is overigens terecht, want van de huidige bijstand kan niemand rondkomen. De SP is ook niet tegen fraudebestrijding, zoals Ramadan insinueert. In dit opzicht werken SP-wethouders goed samen met PvdA-wethouders.

Het is waar dat de SP het bedrijfsleven zwaarder wil belasten; maar de partij wil zich ook sterk maken voor kleine middenstanders en wil verlichting in de lasten van huishoudens. Het is ook waar dat de SP haar programma heeft laten doorrekenen door het Centraal Planbureau, en daar zeker zo goed uitkomt als de PvdA. Een andere vrees betreft het vermeende isolationisme van de SP. Ook Ramadan komt met dat argument. Maar dan heeft hij niet goed geluisterd naar de argumenten die Harry van Bommel – de SP is meer dan Jan Marijnissen – aanvoerde in zijn campagne tegen de Europese Grondwet. Het bezwaar van dit Europa is vooral dat het de marktwerking in de hand werkt, en bijdraagt aan de verharding en vervreemding waar zoveel Nederlanders moeite mee hebben. Doordat de PvdA zich met het CDA gecommitteerd heeft aan dit Europa, wordt het moeilijk om nu plotseling te pleiten voor een ander Europa, een socialer Europa dus.

De SP is consistenter. Haar beleid voor een ander Europa heeft niets isolationistisch. Het grote gevoel van onbehagen is te belangrijk om te negeren. Het kan dan ook niet bevreemden dat Nederlanders kiezen voor een socialer beleid. Het gaat om meer dan de eigen portemonnee: om een warmere samenleving waarin jong en oud, oude en nieuwe Nederlanders zich thuis voelen. Het SP van nu kan een serieuze bijdrage te leveren aan de kwaliteit van die samenleving.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 20 november 2006 :: 12.25 uur

50 Comments

50 reacties

 1. Beste Arja… het ligt voor de hand dat de PvdA zo reageert. Stel je voor dat deze partij macht moet inleveren en dat geldt zeker ook voor de partijen die momenteel aan de macht zijn.

  Mensen die stréven naar macht, kijken naar morgen, in de toekomst en kunnen niet bij de dag van vandaag leven. Als ik persoonlijk naar macht zou stréven, ben ik ónmachtig, zolang ik niet aan de macht ben. En me ónmachtig voelen heeft met angst te maken.
  Je ziet nu dat vele partijen mensen proberen bang te maken, omdat ze zélf bang zijn. Bang voor veranderingen.

  Toch is het tijd voor veranderingen. Er gaan veel zaken goed, maar nog veel meer mis. Het belangrijkste, lijkt me, is in te zien, dat rijkdom anders verdeeld behoort te worden. Het is juist de armoede wat mensen “opstandig” maakt, zowel op materiëel gebied, alsook op immateriëel gebied. Het één voedt het ander.

  Ik hoop dat de SP de éérste partij is die dit in gang kan zetten.
  Chaos en vrijheid gaan niet samen. Orde en vrijheid doet dat wel. Dus; Opruimen,… die chaos binnen de verdeling.

  Frans.

  Reactie door frans — maandag 20 november 2006 @ 12.40 uur

 2. zo hier wil ik even iets kwijt, is dat gemopper van al die partijen nou geen jaloezie ? bij mij telt wie waar maakt wat hij beweerd is de grote winnaaar maak me blij SP of tewel JAN MARIJNISSEN. doeiiiiiiiiiiiii

  Reactie door els — maandag 20 november 2006 @ 13.01 uur

 3. Er zijn blijkbaar gelukkig op de Erasmus Universiteit toch nog hoogleraren die kunnen nadenken. Prof Klamer heeft kennelijk goed gezien dat het socialisme van de SP nu iets anders is dan het socialisme uit de vijftiger en zestiger jaren. Er is in ons land buiten de SP geen enkele andere partij die zo goed begrepen heeft hoe de huidige wereld in elkaar zit en die serieus probeert daar andere ideeën tegenover te zetten. Het kapitalisme begint vast te lopen door zijn eigen “succes”.De problemen die op ons afkomen op milieugebied zijn daar een duidelijk voorbeeld van.Werkelijke oplosssingen worden tegengehouden door b.v. de oliemaatschappijen die nauw verbonden zijn met de staatsmacht,en die samen daarmee de grootschaligheid niet willen opheffen, die één van de oorzaken is van de energieproblemen en de daaruitvoortvloeiende oorlogen.

  Reactie door Aad Sweep — maandag 20 november 2006 @ 13.10 uur

 4. Ga vooral concistent verder Jan, daar kan Bos alleen nog maar van dromen!!!

  Reactie door Angela — maandag 20 november 2006 @ 13.17 uur

 5. Het lijkt mij belangrijk om in het laatste lijsttrekkersdebat W.Bos duidelijkheid te vragen, omtrent of hij 100% voor of tegen privatisering is. Wat ga je terugdraaien aan privatiseringen? Sta je net firm voor Schiphol als voor de zorg, energie, post, Openbaar Vervoer? Hoe snel komen te troepen terug uit Afganistan?

  Reactie door Elbert — maandag 20 november 2006 @ 13.20 uur

 6. Heldere benadering. Ook weer plaatsbaar op diverse fora!

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 20 november 2006 @ 13.22 uur

 7. Houd de waterdrager van de PVDA het beruchte corrupte en Arbeiders Verraders partij FNV in de gaten.
  Ook die gingen een verbond aan met VVD en CDA voor de EU grondwet.

  Reactie door Jofel — maandag 20 november 2006 @ 13.30 uur

 8. een kleine aanvulling, voor degenen die uit mijn te korte verhaal niet precies konden begrijpen wat mijn achterliggende gedachten zijn:
  Het is aan insiders al lang bekend dat de top van de PvdA nauwe banden heeft met de internationale kapitaalsfrakties van Anglo Saksische , Amerikaanse en Israelische achtergrond. Denk maar aan Shell,Philips, Unilever ,Corus e.d. Dat is het dillemma van Wouter Bos waardoor hij niet goed kan opereren op het sociale vlak.Hij komt niet veel verder dan wat vage algemeenheden.Hij zal ook nooit toestemming krijgen met de SP te gaan regeren.
  Die binding aan die kapitaalsfrakties is eveneens de oorzaak van de PvdA-steun aan de oorlogen van Bush, en vandaag is weer gebleken dat hij daar liever niet aan herinnerd wil worden! Vandaar dat hij het Kamerdebat over de gebeurtenissen in Irak liever uitstelt tot na de verkiezingen .

  Reactie door Aad Sweep — maandag 20 november 2006 @ 13.32 uur

 9. We moeten wel beseffen, dat deze stemming er ook weer een is over de Europese grondwet.,

  het rariteitenkabinet balkenende probert er een beetje nee van te maken in plaats van NEE., en nog eens NEE!

  Balkenende moet maar eens snappen ,dat nee nee is., en dat hij moet ophouden met de nederlanders te klootviolen met angst!

  Reactie door Gerrit — maandag 20 november 2006 @ 13.40 uur

 10. Die Omar Ramadan, daar heb ik niet op gereageerd, omdat ik zijn stuk eigenlijk net zo fout vond als die van Velthoven.

  Wanneer Ramadan beweert dat de SP, Nederland arm maakt en provinciaals, vraag ik me echt af of hij ze nog alle op een rijtje heeft.
  Dat waag ik toch te betwijfelen!
  Want heeft de PvdA in paars (met de VVD) er niet een puinhoop van gemaakt?
  Gaat hij daar nu de VVD van betichten?
  En dan, afgezien van de dwaze bewering, er zijn er nog heel veel meer, dat het dan provinciaal wordt.
  Is een regelrechte minachting van de provinciën.
  En zo staat het stuk van hem vol van holle woorden, waar ik in eerste instantie niet op wilde reageren, omdat ik er vanuit ging met een imbeciel van doen te hebben.
  Nu Arjo Klamer er op inging doe ik het ook maar.

  Maar steeds weer is de conclusie:

  Stem SP niks mis mee……LIJST 4

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 20 november 2006 @ 13.46 uur

 11. Bos heeft in zijn 7 puntenplan de AOW belasting en aanpassing hypotheek renteaftrek laten vallen. Zou het kunnen dat ze zich achter de schermen al voorzichtig aan het voorbereiden zijn op de onderhandelingen met CDA over een coalitievorming? Ze ondervinden weerstand van de kiezers en de rechtse partijen op die 2 punten en het CDA is natuurlijk ook tegen (electoraal gewin), dus als PvdA ze nu niet als “hot item” opneemt hopen ze daar enerzijds stemmen mee te winnen, en anderzijds hoeven ze zich straks ook niet te verantwoorden naar de oppositie en de kiezers toe als het niet in het regeerakkoord is opgenomen. Dat zet de toenadering tot SP en GL en het opschuiven naar links meteen in een ander daglicht. Kiezers overhalen om toch maar PvdA te stemmen zodat ze straks meer te zeggen hebben tijdens de onderhandelingen met het CDA. Maar als je die punten nu al min of meer laat vallen maakt dat je onderhandelingspositie zwakker. Kun je ze straks nog als zwaarwegend onderhandelingspunt gebruiken? Of willen ze dat eigenlijk niet? Gaan ze straks, als er een linkse meerderheid is, wel echt serieus onderhandelen met SP en GL? Of wordt het net zo’n schijnvertoning als in 2003 tussen CDA en PvdA, toen CDA allang bezig was met VVD en D66, alleen de PvdA nog moest afserveren?

  Reactie door Peer — maandag 20 november 2006 @ 13.56 uur

 12. http://www.nu.nl/news/858046/2000/Fotolog.html

  (ongeveer driekwart naar benenden scrollen)

  zijn toupet is niet grijs!
  zijn jeugdige uiterlijk is nep.,
  net zoals zijn lichaamstaal liegen uitstraalt!

  waarom laten zoveel cda-ers zich bedonderen?

  bied 100 euro voor die toupet, wel voor de camera van zijn kop pakken ,en gesteriliseerd opsturen!

  Reactie door Gerrit — maandag 20 november 2006 @ 13.58 uur

 13. Sorry Arjo…moet natuurlijk Arja zijn in reactie 1.

  Frans.

  Reactie door frans — maandag 20 november 2006 @ 14.01 uur

 14. Het is ‘n teken van zwakte de reactie van bepaalde kranten en partijen op de SP.
  Dit doet mij denken aan de campagne over de grondwet:Hel en verdoemenis werd uitgesproken!

  Reactie door Ben tarici — maandag 20 november 2006 @ 14.12 uur

 15. Gerrit (11)
  laten we het netjes houden. Dit soort akties heeft de SP niet nodig, we winnen toch wel.

  Reactie door Aad Sweep — maandag 20 november 2006 @ 14.27 uur

 16. @14 aad.,

  zoals het nu lijkt wordt cda weer het grootste., en wie wordt dan weer gevraagd een kabinet te vormen?

  nog weer 4 jaar tegen dat hoofd aankijken, de europese ambitie van jpb te moeten ondergaan.,

  liever niet.,

  elke zetel die ze kwijt kunnen raken is er een., ze deinzen ook niet terug voor volksverkrachtingen., dus voordat je je tot hun niveau verlaagt, zit er nog wel wat ruimte!

  Reactie door Gerrit — maandag 20 november 2006 @ 14.59 uur

 17. Als mensen uit het linkse blok anderen uit hetzelfde blok afvallen snappen ze het belang van een sterk links blok t.o een vrijwel evengroot rechts blok niet helemaal. Duidelijk is toch wel dat de verschuivingen plaatsvinden BINNEN elk der blokken. Van “overlopers” is onvoldoende sprake, wel van “zwevers”. Die zwevers zitten niet of nauwelijks bij het CDA. Tweespalt binnen links bevorderen betekent potentieel verlies ván die zwevende kiezer. De zwever kiest voor zekerheid van beleid en uitvoering. Tweespalt bedreigt die zekerheid en bevordert daarmee het afstoten van de zwevers, contra-produktief dus. De media, en meer in het bijzonder de rechtse, bevorderen de onzekerheid door voor links te waarschu- wen. Dat de media sterk beïnvloed worden door hun politieke “broodheren” en oblektieve journalistiek is verworden tot “wiens brood men eet…..” mag inmiddels als bekend worden verondersteld. Kort gezegd, het commentaar van Omar Ramadan in deze cruciale fase dient niet de belangen van links in het algemeen en die van het volk in het bijzonder. Beetje dom dus.

  Reactie door William — maandag 20 november 2006 @ 15.30 uur

 18. Luisteren jullie nog even één keer mee,
  naar één van mijn grote bazen van 20 jaar
  terug? “Ach mevrouw, allemaal verkiezings-
  geleuter ten eigen faveure, als je weet dat
  er meer gelogen wordt dan de waarheid ge -
  sproken”. “Ze moeten toch wat te zeuren heb-
  ben als het hen ontbreekt aan steekhou-
  dende argumenten?” “Hecht daar toch geen ech
  te waarde aan, zelfs de kranten schrijven
  soms in varianten de raarste dingen van el-
  kaar over”. “Gewoon u blijven oriënteren op
  de ‘normale berichtgeving’ die u verder het
  hele jaar door betrouwbaar lijkt, of kijk
  naar de diverse straatinterviews die meer-
  malen op de regio TV-kanalen is te zien”.

  Verdraaid, potjandorie nog aan toe:
  die baas heeft al 20 jaar gelijk gekregen!

  Niet teveel aandacht aan stoorzenders geven
  op welke manier dan ook en gewoon woensdag
  de 22ste gaan stemmen voor een oogverblin-
  dende SP uitslag.
  Laat u meevoeren in het SPectrum van de
  meest spectaculaire uitslag aller tijden !
  Ga voor ‘rood’ én ‘briljant’ en laat u
  kénnen van élke kant!
  Politiek mee léven betekent mee regéren!
  Onze mening althans voor 4 jaar ‘saven’ om
  mee te beginnen en mede redders worden van
  deze op velerlei gebieden in de steek gela-
  ten samenleving, die werd tegengewerkt door
  diegenen die het beste met zichzelf voor
  hadden en de ánder niét reSPecteerde!
  Kom, tijd voor een flinke kop tomatensoep!

  Reactie door Madelief — maandag 20 november 2006 @ 15.40 uur

 19. Prima en helder artikel!
  Hiermee kan je ieder die zo tegen de SP aanschopt en bang is voor een ‘gure lente’ toch de mond snoeren?

  Reactie door Bert — maandag 20 november 2006 @ 16.14 uur

 20. Als het SP programma voor 100 procent zou worden uitgevoerd is Nederland over 4 jaar bankroet en lopen wij allemaal met de bedelstaf…

  Reactie door Jongerius — maandag 20 november 2006 @ 16.47 uur

 21. @21, Jongerius

  Geen vertrouwen in de berekeningen van het CPB?

  Reactie door Jan-Willem — maandag 20 november 2006 @ 16.53 uur

 22. Voor mij mag de partij van de Arbeid geheel van het politieke toneel verdwijnt : Ze belazeren toch de arbeiders op een leuke manier : Mooi is dat social zijn van hen die lekker hoog in de top van de PvdA zitten en nu leuke manieren doorvoeren waarmee ze zelf na hun politieke baan een leuke baan bij een bank verkrijgen : dat is echt een rattenmentaliteit .

  Reactie door Fred — maandag 20 november 2006 @ 17.19 uur

 23. De artikelen in de Volkskrant en de Telegraaf op 17 november jl. zijn een aaneenschakeling van vooroordelen, leugens, verdraaiingen, verdachtmakingen, spoken uit het verleden, enz. Alsof de SP niet al in 1989 de marxistische grondslag heeft losgelaten.
  Het lijkt sterk op een gecoördineerde actie van deze kranten. Een uiting van angst van de gevestigde belangen voor werkelijke verandering, en zelfs van paniek. Alsof de kiezers niet hierdoorheen zouden kunnen prikken….

  Reactie door Olav Meijer — maandag 20 november 2006 @ 17.49 uur

 24. Ben met je eens Fred 10 keer liever met de VVD te doen dan weet je waarover je tegen staat.
  Staat ver van de SP maar dat mag daar voor zijn we vijanden.
  De PVDA is verraderlijk verschuilt zich achter rood maar denk dat het meer schaamte is.
  Talrijke goede sociale voorzieningen zijn onder paars afgebroken denk aan de AOW voor jongere partner.
  Hun water drager FNV is nog erger deze tussen persoon van verzekeringen heeft de grootste boeven in de regeringen naar voren gebracht.
  En nu zit er nog een te wachten de Waal.

  Reactie door Jofel — maandag 20 november 2006 @ 18.05 uur

 25. De PvdA ,Het CDA verwijt Wouter Bosch
  als een draaikont na vandaag dat Wouter Bosch niet duidelijk kiest voor een linkse coalitie moet ik toegeven dat ze gelijk hebben .De mensen doen er verstandig aan om als ze van Balkenende af willen om de stem uit te brengen op de SP een stem op de SP betekent dat men de PvdA links houdt Balkenende 4 verhindert en de VVD naar huis stuurt
  Ik wens Jan Marijnissen en medewerkers heel veel succes met de verkiezingen op naar minimaal 20 zetels en op naar de 50 000 leden heel ,heel veel succes toegewenst
  een SP lid Dirk Schuit

  Reactie door Dirk Schuit — maandag 20 november 2006 @ 18.23 uur

 26. Wat de SP met de oude wijken voor heeft, is mooi! En zo zijn er meer punten.

  Maar wat Europa betreft ben ik zeer bezorgd over de standpunten van de SP. Arjo Klamer, u neemt in dezen een te eenzelvige houding aan. U kunt het zich kennelijk permitteren om u terug te trekken in uw eigen wereld. Dat mag, maar uw uitgangspunt kunt u niet op ‘de wereld’ projecteren, zonder consequenties.

  U weet immers ook dat Nederland een van de ‘founding fathers’ was van Europa, en waarom dat ook weer was! Dat is nog steeds van belang, zie de spanningen in Zuid-Oost Europa. Maar daarom is Europa niet alleen van groot belang, veel zaken moeten op Europees niveau worden opgelost en elk resultaat vereist inspanning.

  Er is veel mis in de wereld. Maar de gulden terug helpt niet en de gordijnen dichtdoen en met tomaten gooien als iemand op uw erfgoed komt,ook niet. Natuurlijk mag u een ‘cordon sanitair’ wensen om uw ivoren toren in het fraaie historische Nederland. Wellicht kunt u uw brug ophalen als anderen u te nakomen.

  Maar de wereld draait door en helaas zullen de meeste burgers als zij u geloven, onder de voet gelopen worden. U benadert met uw theorie de grenzen van de demagogie.

  En dat gun ik niemand.
  Hoogachtend,

  Jeanne Dark

  Reactie door marianne douma — maandag 20 november 2006 @ 18.25 uur

 27. @23 Olav

  Nederlanders hebben een zwak voor de underdog dus dat komt helemaal goed.

  Tijdens het flyeren heb ik alleen maar positieve dingen gehoord. Heel, heel veel mensen die SP gaan stemmen. Ik denk zelf dat het helemaal prima gaat woensdag!

  Reactie door Irma — maandag 20 november 2006 @ 18.50 uur

 28. @29 Jongerius
  Als ik u was zou ik solliciteren bij het CPB

  Reactie door Irma — maandag 20 november 2006 @ 18.54 uur

 29. Beste Jan Marijnessen,
  Ik kijk op dit moment niet meer naar verkiezingsrituelen, want ik ben het gelieg meer dan zat.
  Niemand geeft antwoord op een vraag van de ander en dan die verschrikkelijke voor geprogrammeerde zinnen en meningen, die werkelijk uit het hoofd geleerd schijnen te zijn.
  Dit alles maakt niet alleen mij, maar met mij een heleboel andere kiezers gewoon kopschuw.
  ik heb nog de tijd gekend van teVREDEnheid
  en die is ver te zoeken.
  Ik hoor JP continue blaten over nog meer welvaart, maar moeten we dan allemaal 4 auto’s voor de deur hebben en kompleet dichtgroeien?
  Waar ik me wezenloos aan erger, is dat blijkbaar het buitenland meer telt dan je eigen mensen ( zie reactie van Kamp nu pas over de vermeende gedragingingen in Irak,nu omdat buitenlandse kranten er op de voorpagina over berichten.
  We moeten ook af van die verschrikkelijke regeerakkoorden, want daarmee wordt onze hele democratie(lees tweede kamer) op non-actief gezet, en dat is toch echt niet de bedoeling van een volksvertegenwoordging.
  Laten we goed zorden voor onze eigen mensen, en Amerika de zooi die dat land is begonnen zelf maar laten opruimen. Om tot democratie te komen hebben wij ook meer dan 200 jaar over gedaan, welke zool dankt dat dan in 3 jaar bij een volk te brengen, dat nog in de tijd van de stammenoorlogen verkeert? Ophouden dus! Terug met die jongens, scheelt weer een heleboel Phsycholoogmanuren, je wilt niet weten ( en ik spreek uit ervaring van heel nabij) hoe deze jongens,die door waanzin de oorlog in worden gejaagd de rest van hun leven kompleet gestoord zijn.( is dat het waard?)
  Jan, ik hoop dat je een geweldige verkiezingsuitslag zult maken en ik hoop met velen van de PvdA, dat Bos eindelijk eens de ogen open zullen gaan en hij het lef zal hebben voor links te kiezen, want niet links heeft de kas gemaakt, doch het tekort dat VVD/CDA (van Agt-Wiegel) heeft achtergelaten sloeg alles.
  Veel succes , Gaby.

  Reactie door gaby snelders — maandag 20 november 2006 @ 19.07 uur

 30. @ Jeanne Dark Demogagie gun ik eveneens niemand, daarom ligt het ook op de scherp van de snede in hoeverre Europa en politiek Nederland daarin meegaat.
  Zomaar meegaan is dus niet het antwoord.

  Reactie door Maria — maandag 20 november 2006 @ 19.27 uur

 31. tip:

  vraag nooit de weg aan een pvda verkiezingsstrateeg ;)

  Reactie door r.merks — maandag 20 november 2006 @ 19.31 uur

 32. Gaby,
  sorry hoor, maar de staatsschuld is toch echt wel de schuld van Den Uyl hoor.

  Die heeft in zijn regeerperiode zoveel rare dingen gedaan.

  Even een simpel voorbeeld voor de onwetenden.

  Stel jij Gaby hebt een maandelijkse inkomen van 1000 euro.
  Elke maand gaat het prima met je en je geeft ook precies 1000 euro uit, tot zo ver niks aan de hand, geen tekort, geen overschot.

  Nu gaat het ineens een stukje beter met je en je inkomen stijgt naar 1100 euro per maand.

  Maar ipv die 100 euro extra te sparen ga je een langlopende lening aan voor een Plasma TV, het apperaat kost je 3000 euro en je betaald elke maand netjes 100 euro (30 maanden dus).

  Tot zover niks aan de hand.

  Maar schrik, je extra inkomsten waren niet permanent en na 5 maanden zakt je inkomen terug naar 1000 euro per maand.

  Nu krijg je dus weer 1000 euro per maand maar heb je wel voor 1100 euro vaste lasten, en tadaaaaaa zie daar een begrotingstekort van 100 euro per maand.

  En dat is precies wat Den Uyl heeft gedaan, hij heeft langlopende uitgaven gedaan op basis van niet permanente inkomsten, en dat was dus de erfenis voor de kabinetten NA den uyl, dus ja de staatsschuld is niet ontstaan TIJDENS Den Uyl, maar wel door zijn SCHULD.

  Lekkere erfenis heeft ie achter gelaten he, iedereen weet dat je geen jaarlijkse terugkerende financieele verplichtingen moet aangaan op basis van niet jaarlijkse terugkerende inkomsten.
  Waarschijnlijk had Den Uyl dan ook een dikke onvoldoende op school voor normaal nadenken

  Reactie door Tring — maandag 20 november 2006 @ 19.45 uur

 33. Appplaus SP!!!
  Vandaag ben je bij RTL4 als 2e partij van Nederland gepeild. De PvdA voorbij!!
  32 zetels voor de SP vandaag! :lol:

  Reactie door Gloria — maandag 20 november 2006 @ 19.47 uur

 34. Afgelopen zaterdag me zlef even opgehouden bij een pvda stand vlak bij mijn winkel.
  Diverse voorbijgangers vroegen of ik over gestapt was.
  Het antwoord was uiteraard “NEE, ik hou ze op zodat ze geen leugens aan jullie kunnen verkondigen!”
  Men liep door en zeiden je weet toch dat we op de SP stemmen!

  Reactie door Sinne Tolsma — maandag 20 november 2006 @ 20.00 uur

 35. De kiezers en leden van de SP zijn enthousiast en de verwachtingen zijn hoog gespannen.Toch is het belangrijk om met beide benen op de grond te blijven staan.Overdreven euforie schept teleurstelling en niet vergeten mag worden dat het electoraat net een wolk spreeuwen is,welke als een ongeleid projectiel door de lucht gaat.Ik hoop dat er geen vijandige controverse tussen links en rechts ontstaat.Hiermede bedoel ik stakingen,sluiten van bedrijven,ontevredenheid over valse verwachtingen en een neergaande economie,welke voor een groot gedeelte op schulden floreert.Ook kunnen werkgevers een zwakke linkse regering traineren.Dan zijn er uiteindelijk alleen maar verliezers. De SP zal al haar stuurmanskunst moeten mobiliseren

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 20 november 2006 @ 20.35 uur

 36. SP WORDT GROOT..zelfs bij RTL4 als 2e partij…groooooter dan de PVDA gepeild..
  Weet het zijn maar peilingen,.maar dat het historisch wordt..is een feit !!!
  Dank dank SP
  DE SP EN JAN SPREKEN MET HUN HART..en dat zien mensen…mensen zijn niet achterlijk !!

  Reactie door eric — maandag 20 november 2006 @ 20.38 uur

 37. HEET VAN DE NAALD !

  RTL-Peiling: SP groter dan PvdA

  Uitgegeven: 20 november 2006 18:14
  Laatst gewijzigd: 20 november 2006 19:49

  HILVERSUM – De SP heeft in de peiling van TNS NIPO, in opdracht van RTL-Nieuws, de PvdA ingehaald.

  De PvdA daalde in dit onderzoek de afgelopen week van 34 naar 31 zetels. De PvdA heeft nu 42 zetels in de Kamer. De SP won 4 zetels en komt daarmee op 32, tegenover 9 bij de vorige verkiezingen. GroenLinks moest 1 zetel terug om uit te komen op 5, tegenover 8 in het parlement.

  Op naar de 23e!!

  Reactie door Erik van Donk — maandag 20 november 2006 @ 20.46 uur

 38. @Tring

  Je meot hier niet met die onzin van een domoor komen aanzetten.

  Een staatsschuld mag je nooit vergelijken met je eigen huishoudboekje.

  Waarom? Als jij je geld uitgeeft ben je kwijt. Als de staat geld uitgeeft ben is die het niet kwijt. Via directe belastingen, indirecte belastingen, besparingen op uitkeringen enz. krijgt de staat het terug. Bij aankoop van militair materiaal in het buitenland krijgt de staat niks terug. Bij uitgaven in het onderwijs of de zorg krijgt de staat 85% terug. En in heel bijzondere gevallen van subsidies voor het bedrijfsleven krijgt de overheid zelfs meer terug dan ze uitgeeft.

  Verder is er geen staatsschuld. Er zijn impliciete vorderingen. Een van die voorderingen zijn de uitgestelde heffing inkomstenbelasting op pensioenen die nog uitbetaald moeten worden. De inkomensvorming, waarop normal belastingheffing op plaats vindt heeft al plaats gevonden; maar het geld is opgepot en de belastingheffing naar een verre toekomst uitgesteld. Verder is er een soort impliciete inkomstenbron uit de bestedingen van gespaarde gelden (pensioenen, kapitaalverzekeringen, spaarrekeningen emz.). Uit die bron komen ook nog eens honderden miljarden binnen. In plaats van een staatsschuld van zo een 250 miljard Euro is er impliciet juist een bezit van 300 miljard Euro. Dat heeft op een paar oliestaatjes na, geen enkel land in de wereld.

  Verder is het een ogelooflijk brutale enorm grote ordinaire LEUGEN dat Den Uyl de staatsschuld heeft opgebouwd. De grootste schulden zijn opgebouwd in de CDA-VVD regeringen na Den Uyl. Maar zoals al ik al aangaf, is dat geen enkel probleem; die staatsschuld ontstaat automatisch als er veel gespaard wordt. En er werd en wordt in Nederland krankzinnig veel gespaard.

  Zou in Nederland een ander pensioenstelsel overwogen worden, dan is de staatsschuld binnen een paar jaar totaal weg en is er een enorm overschot. Maar zoiets snap je alleen als je een beetje verstand van macro-economische processen hebt. En dat heb jij blijkbaar totaal niet, domoor.

  Reactie door Drob — maandag 20 november 2006 @ 20.56 uur

 39. maar eeuuu even over de markt werking,,iedereen verggeet blijkbaar dat vorige week even tussen neus en lippen verteld werdt dat de gas prijzen volgend jaar weer +-75 euro de lucht in moet..
  omdat we met die olie prijzen zitten,,nou zag ik toevallig,,toevallig hoor, dat de olie prijzen een heel eind gezakt zijn,,
  waarom schrijft de essent en de nuon dan nu geen brief naar mij,Zoals 1-2 jaar terrug,maar dan het tegen overgestelde,,
  u kunt beter de maandelijkse lasten met 20 euro laten zakken,want anders moeten we in het nieuwe jaar zoveel terrug storten.
  of had ik een boze droom?

  Reactie door ad — maandag 20 november 2006 @ 21.13 uur

 40. even een reactie op tring, die beweerde dat den uyl de staatsschuld veroorzaakt zou hebben, helaas beste tring daarvoor moet je toch echter bij zalm zijn die de overschotten gedurende paars wegdampte.
  Dezelfde zalm die, na een veer in zijn kont geduwd te krijgen bij Pauw en Witteman, nog durft te beweren dat alleen een goede minister een minister van financien kan zijn, jawel.
  Vergeet het verleden, formateer de harde schijf en zie je bent in ene een goede minister.

  Reactie door fred jansink — maandag 20 november 2006 @ 21.55 uur

 41. De Pvda schiet al jaren mis!!!En mijn familie maar trouw blijven stemmen, ik overgins ging niet stemmen, tot 4 jaar geleden op de jawel Sp, en ben dan ook zo blij dat ik deze keer weer mag stemmen, (en de helft van mijn familie ook!!)

  Die stemkaart is ondertussen heilig geworden voor me, (en voor het eerst begrijp ik hoe die engerts van de VVD en CDA altijd zo trouw stemmen), MAAR DIT KEER IS HET ,HET GETROFFEN VOLK ZELF DIE STEMT, EN OVERTREFT DIE UITVERKOOPRAKKERS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door Angela — maandag 20 november 2006 @ 22.02 uur

 42. 38 Drob.
  Het verhaal van Tring rammelt inderdaad, maar ik denk dat verreweg de meeste bezoekers van deze site geen kennis hebben van macro-economische processen. Ook ik niet, maar dat geeft niet, zo lang je maar bij je leest blijft. Ben al blij als ik de gewone economie begrijp. Ik weet niet waar Tring haar info vandaan haalt. Misschien wil ze haar bronnen prijsgeven. Maar of ze nog reageert na jouw ‘vlijende’ laatste woorden… Ik bedoel maar, een beetje meer begrip voor meningen van anderen, dat maakt een open dialoog meer mogelijk, denk ik.

  Reactie door peer — maandag 20 november 2006 @ 22.21 uur

 43. Het word een feestje als de SP de PVDA voorbij streeft.

  Bos zei toch dat ieder zijn eigen weg moest varen.
  ik hoop dat hij de zee opvaart en verdwaalt raakt en niet meer terug komt.
  Een schijnheilige partij minder.

  Reactie door sander — maandag 20 november 2006 @ 22.52 uur

 44. @ 32,38

  Elders op deze site wordt gelinkt naar ee artikel waar cijfers worden genoemd over de ontwikkeling van de staatsschuld onder achtereenvolgende kabinetten:

  Den Uyl: staatsschuld daalt van 41,6 naar 38,1 % bbp
  Van Agt: staatsschuld stijgt van 38,1 naar 49,1 % bbp
  Lubbers: staatsschuld stijgt van 49,1 naar 78,0 % bbp
  Kok: staatsschuld daalt van 78,0 naar 50,7 % bbp
  Balkenende: staatsschuld daalt een heel klein beetje van 50,7 naar 50,2 % bbp

  Dus Tring, als je echt een hekel hebt aan staatsschuld: stem links, stem SP!!!

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 20 november 2006 @ 23.13 uur

 45. “Premier van en voor het volk”(Netwerk).

  Zo zie je maar weer: “Twee honden vechten om een been, de derde loopt er ras mee heen”.

  Morgen doe ik de laatste sponsjes in de brievenbussen in de straat waar ik woon.
  De folders heb ik al gebracht. Ook daar zullen nog zwevende kiezers zijn.
  Tijdens het folderen zaterdag reageerden vele mensen positief op de SP-folder en het sponsje.

  Reactie door Pien van der Kleij — maandag 20 november 2006 @ 23.37 uur

 46. Laat de PVDA maar lekker met modder gooien.

  Dat deden ze ook bij Pim Fortuin.
  Ik snap niet als er nog mensen zijn die op de PVDA willen stemmen,dat dit geen ezels zijn.
  Ezels stoten zich namelijk ook 2 keer tegen dezelfde paal.

  Eerlijk gezegd vind ik het geen spannende verkiezingstrijd,die eraan komt.
  Een SOAP is het.

  Reactie door sander — dinsdag 21 november 2006 @ 11.58 uur

 47. Degene die nu nog zegt dat de PVDA te vertrouwen is raad ik aan de stalen plaat van 30 meter voor het hoofd weg te halen!
  Gelukkig is het zo dat een goed product zichzelf verkoopt en dus heeft de SP niets te vrezen!

  Reactie door cynthia — dinsdag 21 november 2006 @ 11.59 uur

 48. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.
  Bovendien hetvolgende. Het CDA roept zo over de uitstekende economische groei van de kabinetten Balkenende.

  De resultaten laten iets heel anders zien.

  De kabinetten Balkenende boeken de LAAGSTE economische groei sinds de TWEEDE WERELELDOORLOG.
  Dit werd met een lijstje gestaaft bij RTL 7 verkiezingscampagne met ons aller vriend Verhagen. (Geluid stond af want ik kan niet meer naar die man luisteren maar kreeg het in tekst nog juist mee.
  Wie is hier nu onbetrouwbaar.

  Reactie door Henny — dinsdag 21 november 2006 @ 16.09 uur

 49. @Peer

  Het is mijn mening dat personen die bewust onwaarheden verkondigen niet met zachte handschoenen aangepakt hoeven te worden. Het onderwerp van de staatsschuld is op deze website al vele malen aan de orde geweest. En dat de staatsschuld ps na Den Uyl is opgebouwd is in zeer berde kring bekend. Als iemand op deze site rechtse propaganda wil bedrijven, moet hij of zij wel met juiste feiten komen.

  Reactie door Drob — woensdag 22 november 2006 @ 13.08 uur

 50. Beste Jan en alle anderen van de SP van harte gefeliciteerd met de grote overwinning van vandaag!!
  Als trouwe SP stemmer sinds jaar en dag, is het ook voor mij een beetje feest!
  Echter na het “slotdebat”van vanavond moet mij het volgende van het hart :”ga alsjeblieft niet kosten wat het kost in de regering zitten ! ik als trouwe stemmer zou het echt heel teleurstellend vinden als je een “knieval”zou maken voor het cda.
  liever getrouw aan je principes in de oppositie, dan in de regering!

  Begrijp mij niet verkeerd ik verwacht bovenstaande niet maar wil dit geluid toch als soort ondersteuning laten horen!
  veel succes en wijsheid de komende periode!
  m.v.g.
  Jack Hulsbosch

  Reactie door Jack Hulsbosch — donderdag 23 november 2006 @ 1.24 uur