Wachtlijsten voor voedselbanken

Honderden gezinnen in Nederland staan op wachtlijsten voor het krijgen van voedselondersteuning. Dat schrijft De Telegraaf zondag. Verschillende voedselbanken zouden de vraag niet meer aankunnen en noodgedwongen met wachtlijsten moeten werken.

Bij de voedselbank in Den Haag staan bijvoorbeeld tweehonderd huishoudens op een wachtlijst, meldt de krant. In het zuiden van Nederland zou de nood nog hoger zijn. De voedselbank in Helmond zegt dat er vierhonderd gezinnen op een wachtlijst staan. (Nu.nl)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 26 november 2006 :: 12.10 uur

287 Comments

287 reacties

 1. ZO GOED is het dus gegaan onder het kabinet Balkenende…Hij mag zich de grote overwinnaar noemen van de verkiezingen, HIJ wel…

  Reactie door Marieke — zondag 26 november 2006 @ 12.21 uur

 2. Het is toch een grote schande dat dat in het rijke Nederland plaats vind.
  Respectloos tegenover het volk dat het moet ondervinden.
  Het lijkt wel oorlogsgebied.
  Welk een schaamte moet een regeringsleider toch hebben die het veroorzaakt! Of kent hij geen schaamte?
  Met verontwaardiging, en onbeschrijfelijke verachting reageer ik hierop!

  Reactie door Ouwe Dirk — zondag 26 november 2006 @ 12.28 uur

 3. Uit een recent amerikaans onderzoek blijkt dat tussen 2001 en 2005 is 1 op de 6 newyorkers homeles geweest of in een asiel tijdelijk ondergebracht. In die periode zijn ook de plaatselijke voedselbanken met 11% gegroeid.

  Dit doet bij mij altijd het ongeloof aanwakkeren met betrekking tot de ongebreidelde marktwerking voorgesteld door de liberalen en de hossanna van onze vrijemarkt fundamentalisten.

  Het schijnt dat armoede gelijk grenseloos groeit.

  Reactie door walking bull — zondag 26 november 2006 @ 12.32 uur

 4. Het is flauwekul om dit bij Balkenende in de schoenen te schuiven. Ik ben geregeld met mensen naar de voedselbank in Helmond gegaan,maar heb daar ook moeten vaststellen dat allerlei omstandigheden, buiten Balkenende’s invloedssfeer, een rol spelen bij het ontstaan van armoede.
  Echtscheiding is een hele belangrijke. Alcohol- en drugsverslaving is een andere factor. Soms ook psychiatrische problemen.
  De mensen die vanuit mijn dorp daar heen gingen hadden vaak wel geld voor bier en rookwaren. Als je dan niet zelf voor voedsel hoeft te zorgen, dan is dat mooi meegenomen. Kun je weer dran of drugs kopen.
  Geloof me, dit speelt bij de meerderheid van de voedselbankbezoekers een rol.
  Je mag het niet zeggen, maar ga zelf een naar een voedselbank toe en geef je ogen de kost.
  Ook al vehoog je de uitkeringen met 5%, dat maakt niets uit.

  Reactie door Henk — zondag 26 november 2006 @ 12.35 uur

 5. Vol verontwaardiging las ik net hetzelfde bericht. Dit is te erg, ik snap eigenlijk ook niet waarom het cda bij deze verkiezingen weer de grootste partij is geworden. Heeft half Nederland de ogen dan zo dichtzitten? Dit kan toch niet? Is dit het Nederland waarin we willen leven en waarin onze kinderen moeten opgroeien? Dat het socialer en beter moet is toch eigenlijk wel duidelijk dacht ik zo.

  Reactie door Meriam — zondag 26 november 2006 @ 12.40 uur

 6. Henk, het is toch op zijn zachts gezegd raar dat Voedselbanken in de laatste jaren zijn opgekomen, terwijl we die in de jaren negentig kennelijk niet nodig hadden?

  Misschien ligt de directe oorzaak niet bij Balkenenden, maar de directe oplossing en inzet om dit ten koste van alles te voorkomen wel.

  Daarnaast zijn deze banken particulier, wat dus simpelweg betekent dat Balkenende het aan de goedgevigheid van anderen overlaat, om zijn eigen volk te voeden. Dat mag je hem wel aanrekenen. Dat hoeft heus niet in 1 dag te zijn opgelost, maar laat als premier in ieder geval merken dat je het erg vindt en dat je alles doet om dit op te lossen, in plaats van het te relativeren zoals Zalm.

  Reactie door Bert — zondag 26 november 2006 @ 12.41 uur

 7. @1 Marieke — zondag 26 november 2006 @ 12.21,

  Ja klopt, het cda heeft misschien de verkiezingen gewonen maar velen zullen er weinig plezier aan beleven. Maar er schijnt gelukkig hoop aan de horizon in de vorm van een rode tomaat. Op naar de volgende verkiezingen in maart 2007, op naar een socialer Nederland.

  Dus heeft u nog geen goed voornemen voor 2007 , stem SP in maart 2007, een kleine moeite maar u maakt een groot verschil! Nu SP, straks SP!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 26 november 2006 @ 12.47 uur

 8. @4 Henk
  Ik ben nog nooit bij een voedselbank geweest. Dus jouw observatie/conclusie kan ik moeilijk bestrijden zelfs al is deze nogal generaliserend en zelfs tendentieus.
  Balkenende heeft misschien niet de schuld van het bestaan van voedselbanken maar is wel verantwoordelijk voor het massale beroep wat er op gedaan word.
  De uitkering als laatste vangnet is dusdanig uitgehold dat er een steeds keliener groep mensen van kan rondkomen. Het lukt alleen nog de mensen die heel erg goed met geld om kunnen gaan EN die de minste tegenslag op lopen.

  Reactie door twijfelaar — zondag 26 november 2006 @ 12.49 uur

 9. En Hoekstra, neem je dit mee bij de formatie, of bagateliseren we het verschijnsel voedselbank?

  Deze voorzieningen moeten verdwijnen de komende 4 jaar!

  Reactie door Johan Smeets — zondag 26 november 2006 @ 13.02 uur

 10. @1 Marieke, Balkenende ging voor goud, en kreeg goud, zijn eigen woorden!!! In mijn ogen geen respect in het aanzien van God. Hoe goed het met Nederland is zie je aan de kiezers die op het CDA en VVD hebben gestemt, er is dus geld (goud, zoals Jp zegt). Ik als Sp stemmer mag dankbaar zijn dat ik nog niet naar de voedselbank hoeft met mijn gezin. Ik leef dan ook al heel lang met zo weinig, en heb gelukkig geleerd heel goed op te passen, maar er zijn mensen die beter hadden, mij om raad vragen, gelukkig dan, kan ik ook wat betekenen, maar ik had liever gehad dat de mensen niet zo snel hun baan verliezen, en in z’n gat vallen. Ik heb het dan ook vaak met ze te doen, al zagen ze mij niet staan, ze snappen me nu wel……..

  Het is een schande Nederland, en nog te meer dat het zo laat is dat deze gegevens naar buiten zijn gekomen. Voor de Sp ,is het naar mijn mening mosterd na de voedselbankmaaltijd!! Als u begrijpt wat ik bedoel………Maar Jp heeft Goud!!!!!!

  Reactie door Angela — zondag 26 november 2006 @ 13.03 uur

 11. De stijgende armoede is medeveroorzaakt door de grote prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Denk aan zorgpremie, energie, huur en dergelijke. De overheid zet steeds meer basisbehoeften in de etalge en doet dat ook nog eens op de verkeerde manier.

  Daarnaast hebben we de afgelopen jaren de zogenaamde nullijn gehad terwijl alles wel duurder werd en de topinkomens gewoon doorstegen.

  Hierdoor is de tweedeling, die er toch al was, nog verder toegenomen. Dat er mensen zijn die dit niet (willen) zien wist ik al. Nederland staat bekend om het kortetermijn denken. Anders zou het CDA niet de grootste zijn gebleven.

  Waar Nederland ook om bekend staat zijn de inmiddels beroemde wachtlijsten. Voor zorg, een woning en nu zelfs voor eten is er een wachtlijst. Niemand die er wat aan doet. De overheid kijkt gewoon de andere kant op.

  Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die door eigen toedoen naar de voedselbank moeten, maar ik denk dat dit slechts een kleine minderheid is. Het overgrote deel is door zaken als ziekte, ontslag, echtscheiding, misstanden bij UWV/CWI/Sociale Dienst (wantrouwend behandeld worden en verdwalen in de bureaucratie) enzovoort in de problemen gekomen.

  Het steekt mij als mens dat de regering niets voor hen doet. Liever verkwanselt men het geld aan leuke snoepreisjes, salarisverhoging voor het kabinet of steun aan illegale en zinloze oorlogen onder leiding van de VS.

  Bah, wat is deze maatschappij toch naar en hard aan het worden en wat hebben veel mensen toch een plaat voor hun kop :(

  Reactie door digidj — zondag 26 november 2006 @ 13.10 uur

 12. @Henk, ik schuif het Balkenende ijskoud in
  de schoenen, dat hij dit veroorzaakt heeft
  alléén al door het feit dat hij er zelf
  ijskoud onder blijft dat er voedselbanken bestaan in nederland en mensen daar noodgedwongen gebruik van maken. Naar mijn weten hebben wij dit in Nederland nog nooit gehad. en Henk hoe meer dat je in de ellende zit hoe meer je gaat drinken en roken; dat is het gevolg daarvan. Ik vind het een schande en schaam me ook echt voor dit koude kikkerlandje!!!!

  Reactie door Beppie — zondag 26 november 2006 @ 13.11 uur

 13. Hallo mensen,

  Ik zal eerlijk zijn,ik heb ook dit jaar niet op de sp gestemd.
  Ik ben toch erg blij dat de sp de grote winnaar is van deze verkiezingen.
  Ik heb mij de afgelopen jaren rechtser opgesteld,en heb 4 jaar geleden dan ook op fortuyn gestemd,sterker nog,ik ben een tijdje lid van de lpf geweest.
  Ook nu heb ik nog een keer op mat herben gestemd.
  Ik denk toch,als ik het programma van de sp lees,dat dit mijn partij hoort te zijn.
  De enige reden dat ik rechts stemde was vooral om de immigratiepolitiek.
  Toen ik laatst vernam dat er nog steeds mensen klakkeloos op straat worden gedumpt,en dat er zelfs kinderen worden opgesloten,wist ik dat ik met dit soort zaken niets te maken wilde hebben.
  Het probleem is vaak dat wij als burgers veel te weinig horen en zien,en alleen afgaan op verhalen van diverse politici.

  Jan marijnissen,van harte.
  ik denk dat de sp bij de volgende verkiezingen ook op mijn stem kan rekenen.

  Reactie door Martin — zondag 26 november 2006 @ 13.25 uur

 14. De gemeenten moeten hier ingrijpen.De gemeenten strijken wel als aandeelhouders van ESSENT en NUON,welke per 1 januari de gasprijs weer met 10% omhoog gooien,honderdduizenden euro-s op welke zij in de dure wijken verkwanselen aan wegverfraaingen en dure plantsoenen.De gemeentelijke netwerken politiek moet aan de kaak gesteld worden

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 26 november 2006 @ 13.26 uur

 15. Iedereen die weleens bij een Voedselbank is geweest, weet dat Henk gelijk heeft. Mensen die gebruik maken van de voedselbank, zijn daar door een samenloop van omstandigheden in hun levensloop toe gedwongen. Drugs, alcohol, kapot gelopen relaties, etc. Ook al vehoog je de uitkeringen met 5%, dat maakt inderdaad niets uit. Daar verandert Balkende niets aan. Ook SP niet.

  Reactie door Joris — zondag 26 november 2006 @ 13.32 uur

 16. Never nooit zal ik naar een stigmatiserende organisatie gaan om mijn hand op te houden, eet liever zelf niet of ga uit stelen.
  Nog even en de gaarkeukens gaan weer verschijnen en/of de armen mogen voedselbonnen gaan halen om hun portie armenvoer op te halen.

  Reactie door Yvonne — zondag 26 november 2006 @ 13.33 uur

 17. @ 4 Henk

  Als je niet nu en dan een slagroomtaart voor jezelf koopt ga je echt ten onder.

  Ga je vooroordelen eens herzien man.

  Echt voor mensen als jij hoop ik oprecht dat je met het huidige beleid en 40 jaar op straat komt te staan.

  Ik wens het niemand toe, maar je vraagt erom.

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 26 november 2006 @ 13.33 uur

 18. We moeten maar weer een grote kerstpaketten actie gaan ondernemen voor deze mensen…afschuwelijk om wachtlijsten voor voedselbanken te hebben.

  De verkiezingssprookjes weg, en de harde realiteit slaat toe.

  Trouwens, Henk @ 4, dat de meeste mensen die afhankelijk zijn van voedselbanken, wel geld hebben voor drank en drugs, lijkt me wel erg kort door de bocht.
  Blijf oog houden voor de mensen bij wie dat niet het geval is (dergelijke armoede past helemaal niet in Nederland) en scheer ze niet zo over een kam.

  Reactie door Pietje af — zondag 26 november 2006 @ 13.34 uur

 19. Ja, Joris en dus laten we die mensen maar alles lekker zelf uitzoeken…

  Erg sociaal hoor!

  Wat is het toch leuk tegenwoordig om te leven in deze maatschappij. NOT!

  Reactie door digidj — zondag 26 november 2006 @ 13.34 uur

 20. Ook ik stem Sp Angela…het was sarcastisch bedoeld. Ik werd kotsmissleijk van Balkenende’s euforie gevoel na de verkiezingsuitslagen. Ik vind het schandalig dat je zo kunt doen als je ZOVEEL ellende op je geweten hebt. En Henk, je moet je ogen en je oren eens goed de kost geven als je mensen ontmoet…Ik geef Balkendende & trawanten voor de volle 100% de schuld van de armoede die er nu is.

  Reactie door Marieke — zondag 26 november 2006 @ 13.35 uur

 21. Beste digidj,

  Wat een flauwe reactie, ik zeg toch niet dat mensen het zelf maar moeten uitzoeken? Waar lees je dat? Vertel me dat aub.

  Ik ben blij dat de Voedselbanken er zijn, ik sponsor ze zelfs als bedrijf.

  Reactie door Joris — zondag 26 november 2006 @ 13.38 uur

 22. Beste digidj,

  Wat een flauwe reactie, ik zeg toch niet dat mensen het zelf maar moeten uitzoeken? Waar lees je dat? Vertel me dat aub.

  Ik ben blij dat de Voedselbanken er zijn, ik sponsor ze zelfs als bedrijf.

  Reactie door Joris — zondag 26 november 2006 @ 13.38 uur

 23. Wachtlijsten, jijtje… het gaat echt niet goed…

  Reactie door Links allochtoontje — zondag 26 november 2006 @ 13.41 uur

 24. Typisch, dat dit bericht boven water komt pas NA de verkiezingen, terwijl tijdens de verkiezingen Balkenende aan wie ook maar wou horen, verkondigde dat de armoede in Nederland alweer aan het afnemen was! En dat het lag aan de afgelopen regeerperiode, dat iedereen nu opgelucht kon ademhalen – crisis voorbij!!!! Hoera!!!

  Heb me hier groen en geel aan geergerd, maar de gewetens van Balkenende’s achterban werden door deze woorden gesust en ze konden in volle Christelijke overtuiging weer CDA stemmen…

  Reactie door Anja — zondag 26 november 2006 @ 13.42 uur

 25. @ 5 Meriam

  Ik denk dat CDA nog steeds heel veel traditionele stemmers kent vanuit de vergijzing, de oudere mensen onder ons.

  Bovendien door de profilatie van deze verkiezingen, al dat populaire gedoe wat niets met politiek te maken heeft, heeft CDA denk ik ook veel “rechtse” strategische stemmers heeft.

  Ik denk dat CDA grote hoeveelheden christenen heeft verloren deze verkiezingen en dat gat is opgevult met deze laatste groep.

  Denk ik.

  Ik zou het anders ook niet kunnen verklaren.

  Het kader denken van links en rechts is mijns inziens hier ook debet aan.

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 26 november 2006 @ 13.44 uur

 26. Ik wil met iemand om 100 euro wedden dat als de SP in de regering komt, er over 4 jaar nog steeds dezelfde aantal of zelfs nog meer voedselbanken zijn.

  Wie durft deze weddenschap aan? Een notaris zal een contractje maken.

  Reactie door Dick — zondag 26 november 2006 @ 13.48 uur

 27. En waarom waren ze een paar balkjes geleden er dan niet?
  Tuurlijk Balki heef zelf de drank en drugs uitgevonden.
  Psychische, relatieproblemen en echtscheiding dan vraag je er toch om , logisch toch.

  Reactie door Kakel — zondag 26 november 2006 @ 13.50 uur

 28. Kijk, het komt zo over als ‘zoek het allemaal maar uit’. Misschien bedoel je het niet zo, maar als je iemand als die Henk meteen gelijk gaat geven dan roept dat vraagtekens op bij mij.

  Ik word als mens ziek van het feit dat er hier voedselbanken zijn. Natuurlijk zijn er mensen die door eigen toedoen er naartoe moeten, maar ik geloof simpelweg niet dat die de meerderheid vormen.

  De overheid neemt geen verantwoordelijkheid meer voor haar burgers. Alleen als er wat te halen valt.

  Kijk eens hoe ouderen, zieken, WAO-ers, werklozen en andere zwakkere groepen tegenwoordig behandeld worden door de overheid. Vaak met wantrouwen, alsof het allemaal profiteurs of misdadigers zijn.

  Ondertussen verkwanselt de politiek ons belanstinggeld en gaat het naar zaken als loonsverhoging voor het kabinet en die idiote oorlogen in Irak en Afghanistan om maar even 2 voorbeelden te noemen.

  En de gemeenten gooien vaak ook geld weg in allerlei dure, onnodige projecten. Al die commissies die telkens open deuren intrappen en de enorme bureaucratie die dit land verlamt…Allemaal kost dat bergen geld terwijl steeds meer burgers er niet meer uitkomen.

  En de overheid kijkt de andere kant op. Dit kabinet al helemaal. WAAROM?

  Reactie door digidj — zondag 26 november 2006 @ 13.51 uur

 29. @ 23,

  doneer uw 100 euro maar vast aan de dichtst bij uw woonplaats zijnde voedselbank….

  Reactie door Pietje af — zondag 26 november 2006 @ 13.51 uur

 30. @ 21 Joris

  Dat geld kun je beter aan je werknemers geven dropveter, dat zijn namelijk de mensen die naar zo een bank toe moeten als ik jou zo hoor.

  (Als je al een onderneming hebt)

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 26 november 2006 @ 13.53 uur

 31. 23 Dick
  Als je nu gewoon even je email adres hier neer zet, kan ik me bij je aanmelden die 100 euro wil ik wel verdienen.

  Reactie door leen — zondag 26 november 2006 @ 13.54 uur

 32. @ 24 Dick

  Toepasselijke naam….Dick

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 26 november 2006 @ 13.55 uur

 33. Zielig voor die Zalm , hij stopt met de bevordering van de armoede kanker : hij gaat maar in het Bedrijfsleven werken ( bij zijn vrindtjes ) : Toch leuk dat je er een eluke baan aan over houd ; laat het arbeidersvolk maar verrotte : zo’n vent zou eigelijk voor een burgerstrubinaal gesleept moeten worden !

  Reactie door Fred — zondag 26 november 2006 @ 13.57 uur

 34. Je ziet het. Marktwerking werkt.
  we hebben nu al wachtlijsten op de voedselbanken.

  Reactie door alexander — zondag 26 november 2006 @ 14.05 uur

 35. En als ik dit dan lees moet ik spontaan overgeven, zum Kotsen!

  Dat liet Rutte weten in een reactie op het door zijn partijgenoot aangekondigde vertrek uit de politiek. Rutte sprak zijn grote bewondering uit voor Zalms ,,jarenlange inzet als hoeder van ‘s lands schatkist”. Hij roemde hem daarom als hét toonbeeld van financiële degelijkheid. Zalm wist bijvoorbeeld de staatsschuld terug te brengen van 80 tot 50 procent van het bruto binnenlands product. ,,Hiervoor verdient hij een staande ovatie”, aldus Rutte, die hoopt dat Zalm dan ook een voorbeeld zal zijn voor de volgende minister van Financiën.
  Bron:
  http://www.home.nl/nieuws/binnenland/artikel/00262830

  Reactie door Henk Gras — zondag 26 november 2006 @ 14.14 uur

 36. Wordt tijd dat het CDA gaat regeren.
  Zetten een paar managers op de voedselbanken die de wachtlijsten wegwerken.

  Die stellen dan voor om een pasjessysteem invoeren en dan 1.50 per aankoop vragen. Vrijwilligers worden vervangen voor uitkeringsgerechtigen die dan voor 70% van en uitkering gaan werken. De gemeente spaart dan 30%.
  Al met al kan er bestwel wat geld gemaakt worden, zodat de salarissen van deze managers betaald kunnen worden.
  Laten we zeggen zo’n tonnetje of 4 per manager.

  Reactie door alexander — zondag 26 november 2006 @ 14.19 uur

 37. Henk(4) en Joris(15) hebben in zoverre gelijk dat voor het toelaten van mensen tot sociale voorzieningen de mensen goed gecontroleerd moeten worden op hun echte leefomstandigheden. Het is natuurlijk niet zo dat iedereen die bij de voedselbank komt een gat in de hand heeft en een flatscreen-breedbeeld tv heeft thuis, maar degenen die dat wel hebben moeten wel afgewezen worden. Anders krijg je net als bij zoveel sociale voorzieningen dat de goeden moeten lijden onder de kwaden.

  Reactie door Edward — zondag 26 november 2006 @ 14.30 uur

 38. Edward (30)

  Er wordt al heel streng gecontroleerd wanneer iemand een uitkering aanvraagt. Je moet met een stapel papieren en bewijsstukken komen en meer dan eens komt er ook gewoon iemand langs om nog eens te bekijken of alles wel klopt.

  Het probleem is eigenlijk dat veel mensen bepaalde extra’s als bijzondere bijstand niet krijgen vanwege de enorme bureaucratie die er heerst bij gemeenten en UWV. De regels hebben ervoor gezorgd dat bepaalde voorzieningen niet meer bij de mensen terechtkomen die er recht op hebben.

  Daar moet de overheid wat aan doen, het zal een hoop mensen een gang naar de voedselbank besparen. Daar ben ik van overtuigd.

  Reactie door digidj — zondag 26 november 2006 @ 14.40 uur

 39. Het is godgeklaagd dat voedselbanken nodig zijn.
  Het voorstel van Gerda Verburg (CDA, jawel) om met iedere klant van de voedselbank een trajekt uit te stippelen om in ieder geval uit de grootste problemen te komen lijkt mij prima.
  Bert (niet van @6)

  Reactie door Bert — zondag 26 november 2006 @ 14.44 uur

 40. Als Balkenende ook op de wachtlijst moest voor de voedselbank zou hij dan ook gaan staan roepen: “WIJ GINGEN VOOR GOUD EN WIJ HEBBEN GOUD?”.
  En dan ook nog stemming maken dat Nederland naar de vernieling gaat als links aan de macht komt! Hoe durft ie!!!
  Het is toch de arrogantie ten top of niet?

  Reactie door Nettie — zondag 26 november 2006 @ 15.04 uur

 41. @ 4 Henk

  Je zit volledig uit je nek te l#llen ik zie mensen die gewoon werken gebruik maken van een voedselbank ik zie ook wel een enkele verslaafde/zieke naar de voedselbank gaan, maar jij wekt de indruk dat dit alle bezoekers van een voedselbank hun eigen schuld is, wat ik ten zeerste bestrijd.
  93% van de bezoekers zijn geheel buiten hun schuld om (oorzaak lasten verzwaring e.d.) afhankelijk van de voedselbank dus hoe dat dan in Helmond zit met alleen junks enz. enz. …. mischien is Helmond wel de wietregio bij uitstek van ons land, want ik dacht dat over het algemeen de verslaafde/zieke mensen hun eigen stek hadden waar ze eten krijgen e.d. dus je redenatie klopt van geen kant.
  Ga je eerst eens landelijk orienteren voor dat je hier je zwakkere medemens in een kwaad daglicht wil zetten.

  Reactie door Pool — zondag 26 november 2006 @ 15.08 uur

 42. Sja , de man denkt dat hij het Christendom vertegenwoordigd met zo’n uitspraak en handelen ; Jammer dat dit handelen niet in de tijd kon worden teruggeplaatst in de tijd van Jezus !

  Reactie door Fred — zondag 26 november 2006 @ 15.08 uur

 43. Voedselbanken …tis zooo erg, dat het hier in Nederland moet.
  Ik ben eens nagegaan welke mensen daar gebruik van maken. Ben toch wel een beetje geschrokken hoor. Veel hebben schulden, en roken en drinken. Dan denk ik, als je daar nu eerst eens mee stopt, alsook internet en mob tel, dat is alweer een aardige besparing.Let wel, ik veroordeel hier niemand, maar soms kan ik het niet begrijpen. Veel Schulden bij Wehkamp en Neckerman en ga zo maar door. Stop daar dan eens mee!!!!. Verder wens ik u die in de schulden zit veel sterkte.

  Reactie door Drs Q — zondag 26 november 2006 @ 15.10 uur

 44. Is het bedrijfsleven en de overheid niet bezig met hun reclames bezig de bevolking te verslaven aan koopziekten :

  Reactie door Fred — zondag 26 november 2006 @ 15.15 uur

 45. @Drs Q

  Gefeliciteerd met je promotieonderzoek. Het is toch fantastisch wat je voor de samenleving over hebt om hoogst persoonlijk een onderzoek te doen naar de sociaalpsychologische achtergronden van de clienetn van de voedselbanken. Uit wetenschappelijke nieuwsgierigheid zou ik graag willen weten wat de grootte van de steekproef was. En hoe groot was de non-respons? Kreeg je veel medewerking bij de uitkeringsinstanties bij de persoonlijke dossiiers over de financiele achtergronden en het arbeidsverleden?

  Ik kom graag op je promotiereceptie als je die Drs-titel omzet in een Dr-titel. Bij een lekker likeurtje kunnen we dan een gezellig keuvelen over dat arbeidsschuwe plebs.

  Reactie door Drob — zondag 26 november 2006 @ 15.17 uur

 46. De voedselbanken worden zo ongeveer als indicator gebruikt hoe het gaat met Nederland. Dat is natuurlijk volslagen onnozel.

  Om te beginnen moet er, om een minimaal inzicht te krijgen, een onderscheid worden gemaakt tussen de diverse afnemers: wie heeft er anders niks te eten en wie profiteert er onrechtmatig van.

  Degenen die nu het hardst brullen over voedselbanken hebben in Nederland in de loop der tijd een verzorgingsstaat ingericht, waarbij op globaal niveau naar koopkracht de hoogste uitkeringen en de hoogste minimumlonen worden betaald.

  Dat wordt wel heel makkelijk over het hoofd gezien, in de discussie.

  Binnen het Nederlandse referentiekader zijn er armen, ongetwijfeld. Maar uiteindelijk gaat het erom waar je de lat legt. In Italië zijn honderdduizenden bejaarde echtparen die rondkomen van 500 euro per maand. In een land waar de kosten van levensonderhoud hoger zijn dan in Nederland. Waar de sociale voorzieningen een lachtertje zijn in vergelijking met Nederland.

  Ik gun iedereen alles: biefstuk, vakantie, mobiele telefoon. Ik gun iedereen ook gezond verstand om verantwoord met geld om te gaan.

  De strijdkreet ´voedselbank´ krijgt zo langzamerhand een beetje een bijklank van groot zelfmedelijden. Ik heb door tal van landen gereisd. Veel mensen ontmoet, van schatrijk tot straatarm. Maar dan echt straatarm. Categorie kleding wassen in een riviertje, geen electriciteit en elke dag bikkelen om maar iets eetbaars op de plank te krijgen.

  Als er van solidariteit sprake moet zijn, stuur de voedselpakketten dan direct door naar landen waar èchte armoede bestaat. Daarvoor hoef je Europa niet uit: Roemenië, Bulgarije, Polen…

  Ik denk dat ik binnenkort met een leger vrijwilligers gratis ragebollen ga verstrekken. Over een jaar zullen we dan overal lezen: door de enorme afname van ragebollen, blijkt dat we jarenlang gebukt zijn gegaan onder een ragebollenterkort van heb ik je daar.

  Groeten,

  Reactie door Belfi — zondag 26 november 2006 @ 15.23 uur

 47. Geachte heer en/of mevr Drob,
  ten eerste hartelijk bedankt voor uw schrijven.
  Ik moet u zeggen dat ik in de hulpverl werk, en dagelijks met clienten te maken heb, die naar voedelbanken moeten. U wil cijfers? nou laat ik u dit zeggen, dat meer dan 80% leeft zoals ik in mijn vorige mail verwoord heb. Is uit eigen ervaring!!! En dan nog wat ” ik drink en rook niet” dus dat zgn likeurtje moet dan maar water worden. Wist u trouwens dat roken en drinken de hersens verweekt. Ik zeg u dat voedelsbanken moeten worden afgeschaft in ons Nederland. En dat mensen een normaal gewoon leven moeten kunnen hebben met een nette uitkering . Laten we hopen dat er nu een regering komt die dit ook voorstaat.

  Reactie door Drs Q — zondag 26 november 2006 @ 15.32 uur

 48. Volgens mij is armoede van alle tijden!
  Maar inderdaad wordt het zo eenvoudig gemaakt voor mensen die niet sterk in hun schoenen staan om te lenen, tientallen aanbiedingen vliegen om je oren om te lenen.
  Wehkamp presteerd het omdat wij ooit iets op afbetalingen hebben gekocht om elke keer weer te komen met u heeft nog zoveel euro te besteden??
  Over verleiding gesproken of als je kinderen heb die blijven zeuren omdat elk vriendje tegenwoordig en playstation,computer,mobiel,game boy,x box mp3 speler heeft enz… dan wordt het moeilijk of anderen die 2x per jaar op vakantie gaan en altijd bij Mcdonalds eten.
  Triest deze maatschappij.
  Laten ze bij de voedselbanken ook cursussen geven hoe om te gaan met dit soort zaken,om de mensen weerbaarder te maken.
  Ook kun je niet alles krijgen wij zijn een modaal gezin met 4 kinderen,maar ik haal ook op diverse plaatsen onze boodschappen en ik kan niet duur vlees halen bij een slager! of dure groente bij een groenteboer of duur brood bij een bakker.
  We moeten keuzes maken.
  Maar geef anderen hier niet de schuld van.
  Sjaco

  Reactie door s.aalbersberg — zondag 26 november 2006 @ 15.48 uur

 49. Gedrag van mensen wordt bepaalt door de omstandigheden waarin zij leven :Wil je als overheid dus iets dioen aan “negatief”gedrag ; dan zal je als overheid iets moeten doen om dit gedrag te veranderen : er is vaak een relatie te vinden tussen ambitie en mogelijkheden om deze ambiteis te bevredigen : gebeurd dit niet dan komen aan altenatieve voor in de plaats ( compensatie ; roken en drinken heeft iets te maken met de hersenen te kalmeren i.p.v. van zinnig te gebruiken , waar ook de maatschappij iets aan heeft :Er zijn vele onderzoeken gedaan door de sociale wetenschap echter worden winig oplossingen bedacht die de overheid kunnen sturen , zodat mensen niet in een neerwaartse spiraal terecht komen ; en dit vind plaats bij rijke en arme burgers !

  Reactie door Fred — zondag 26 november 2006 @ 15.54 uur

 50. @Drs Q

  Nou, we zijn het in ieder geval eens over het feit dat mensen een fatsoenlijk inkomen nodig hebben. Maar dat houdt voor mij in dat de mensen ook kunnen doen, wat nodig is om redelijk in de maatschappij te kunnen functioneren. Als mensen schulden bij Wehkamp maken, kan het heel goed zijn dat ze om kleding of wat dan ook verlegen zitten zonder er geld voor te hebben. Dan is Wehkamp een makkelijke vluchtweg, dat wel een doodlopend pad is. Maar veel mensen kunnen als ze in nood zitten niet overzien wat de gevolgen op langere termijn zijn. En er zijn ook nog mensen die het intellect ontberen of in psychische wanorde verkeren om dat te kunnen overzien. Die mensen hebben hulp nodig en geen verwijten. Voor zover ik begrepen heb controleren de voedselbanken bij gemeentelijke instanties of de mensen inderdaad in erbarmelijke omstandigheden verkeren, zodat ze van die voedselbanken gebruik moeten maken. Als er daar iets mis gaat, moet dat aan die instanties verweten worden ipv al die voedselbakclienten over een kam te scheren.

  Uiteraard is het beste dat iedereen in een inkomenspositie kan komen, waardoor die voedselbanken overbodig zijn. Want feitelijk zijn die voedselbanken mensonwaardig. Ze vervullen wel een eeuwenlange behoefte van meer welgestelden om “christelijke naastenliefde” te kunnen betonen via de hulpverlening. Mogelijk dat het CDA-beleid uit het nabije verleden de opkomst van die voedselbanken en de daarbij behorende “christelijke naastenliefde” debet aan zijn.

  Reactie door Drob — zondag 26 november 2006 @ 15.59 uur

 51. Zoals een Rutte brult om de uitkeringen te verminderen .leidt er niet toe dat er meer mensen een baan vinden/krijgen .Wil je de uitkeringen verlagen ; kan dit wel heel mooi zijn voor de overheidbegroting ,maar leidt niet dat daarmee de werkgelegenheid zal stijgen .
  De overheid zal er ook wat aan moeten doen , zodat werkgevers het aantrekkelijk vinden om bepaalde groeperingen , zoals de 50+ ers , ex-Waoers , en vooral ook de mensen met een andere culturele achtergrond worden aangenomen : Daar is de overheid/ regereing totaal nalatend in : Braalen zijn zij het best ; de implementatie van hun gebral is nergens terug te vinden .

  Reactie door Fred — zondag 26 november 2006 @ 16.01 uur

 52. @20 Marieke, ik heb je sarcasme ook goed begrepen hoor, schrijf alleen ter aanvulling, moet je niet boos worden.

  Ik spreek jou helemaal nergins op aan hoor, ben het met je eens zelfs……Ook een rustige zondag verder toegewenst……….groetjes

  Reactie door Angela — zondag 26 november 2006 @ 16.08 uur

 53. @ Drs.Q, wat is een nette uitkering???

  Reactie door Beppie — zondag 26 november 2006 @ 16.10 uur

 54. ha ha ha,,een echt duivels lachje.
  zalm vvd hee, een meevaller van tig miljard te veel gejat van de ,,onderklasse??
  hee zegt bak ellende CDA we hebben door dat gas miljoenen exstra,we geven het gepeupel +- 55 eurie en ps brengt wat exstra stemmen op toch?,,he he,echt duivelse lach,volgend jaar betalen ze het dubbele weer terrug aan gas/stroom.100 euri per maand gemiddelde huishouding.
  en bijden te zamen cda/vvd en laten we de rest van de miljarden en miljarden in wapens aankopen storten,,daar staat in werkelijkheid de CDA/vvd voor oorlog/wapens loose jount fighter enz,en ze worden daar ingesteund door een blindelings volgende,achterban/kiezer.ga je schamen zogenaamde cérs.
  het zal je buur zijn.
  en oo ja de polis van de menzis bv,is 5 euri gestegen,
  jip daar verdrijf je de voetselbanken wel mee,met zo’n beleid,
  en bea heeft stiekem gestemd, o ja?ja!CDA.

  Reactie door ad — zondag 26 november 2006 @ 16.10 uur

 55. Dick ik durf zeker die weddeschap niet met je aan wandt ik weet zeker dat je gelijk hebt.

  Reactie door john — zondag 26 november 2006 @ 16.19 uur

 56. Rutte had toch wel gelijk toen hij zei dat het CDA zou afstevenen op een pyrrusoverwinning.
  Het CDA heeft weliswaar ‘gewonnen’ door zich als grootste partij te kunnen consolideren maar heeft daarnaast haar identiteit verloren.
  Haar ware gezicht laten zien zou je ook kunnen zeggen. Men is ingehaald door de realiteit.
  De mythe is ontsluiert.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 26 november 2006 @ 16.21 uur

 57. nog even over zuipen . roken en andere zaken ;
  Zijn de Boys van de hogere orde niet aan het zuipen , roken,… Op staatkosten !
  Dus dit soort onderzoeken is altijd heel relatief : het verschijnsel voedselbanken is dit niet ; het betekent dat er wel dergelijk iets aan de hand is met inkomens en kosten van bepaalde bevolkingsgroepen van de samenleving ; met een beetje rekenen op C0niveau kom je er echter al snel achter wat eraan de hand is in nederland ( dat was eens een taak van regerings-advies instituten ) .

  Reactie door Fred — zondag 26 november 2006 @ 16.53 uur

 58. Daar staat hij voor de voedselbank.
  Door het geleden leed al aardig slank.

  Voor zich ziet hij een christelijke kop.
  Lui in de zijn stoel en die neemt van zijn duren wijn uit glas een slok.

  Deze zegt er is niks aan de hand het is hun verstand.
  Het even wennen voor ze met een stuk minder geld in de hand.

  Ik beloof ze niks als goeds en zoets.
  Maar die kloot socialisten geeft me steeds een poets.

  En zie me gelijk god heeft mij de overwinning weer geschonken.
  En die is echt niet beschonken.

  Mijn beleid was geweldig.
  Maar ja,ik heb maar 27 % van de stemmen is dat wel rechtsgeldig.

  Maar god ook niet dom heeft hem nu is een positie geplaats.
  Dat hij moet samenwerken met links al vind hij die melaats.

  Jezus, dacht de christelijke kop ze zullen niet meer tot mijn komen ik moet ze halen.
  God heeft mij te pakken ik moet de mindere hand meer vullen dat is balen.

  Maar god is streng je heb ieder veel zoets beloof.
  En de hel staat je te wachten als je liegt want dat mag niet volgens je geloof.

  Reactie door De Hakker — zondag 26 november 2006 @ 16.54 uur

 59. @41 Pool, ik wou even op je reageren, en laat die Henk voor wat hij is.

  Met betrekking tot die wietregio, hier kunnen ze er ook heel wat van, tot 1uur s’nachts staan de rijen tot buiten te wachten op het wietje. Ik heb dan ook wel eens gedacht dat wanneer de belasting zoveel opstrijkt aan deze illigale teelt, er wel wat van naar de Staatschuld kan worden afgelost!!! Nog maar 50% te gaan, dacht ik, en die shops lopen als een trein, ja veel meer omzet dan al die suppermarkten bij elkaar ,hoor!!! Het politieapperaat verdient er ook heel veel aan, want de Fransman koopt, levert dus ook weer in, en krijgt een boete, vaak ook een verkeersboete overheen!!
  Het loopt hier dus als een trein, bij de grens, hiervan zou ik die cijfers wel eens willen zien……..wat jij, bestaat er ineens geen voedselbank meer erbij, of ging dit alles naar die hypotheekaftrek dit jaar?
  De gezondheidszorg verkoopt het liefst chemische vrolijkheid, dus dat deze tak meer heeft moeten lijden word dan ook steeds duidelijker,,,,,,,,,,op naar geestverruiming!! Grapje…….

  Reactie door Angela — zondag 26 november 2006 @ 16.55 uur

 60. Ik lees dat je tegenwoordig overal maar kan lenen. Dat klopt ook, maar dan wel door de mensen die een vast salaris hebben. Jaarcontract is ook goed.

  Maar aan de andered kant, wordt er ook wel heel wat meer de laatste jaren aan de man gebracht. Vooral voor de jeugds en de jongern vliegen de producten de de etalages uit.

  Daarbij zijn de materialen niet meer van deugdelijke kwaliteit en we leven van de ene rage in de andere.

  Zoals wij nu door winkeltje wandelen met spullen uit grootmoeders tijd, moet ik nog zien of onze kinderen met hun kinderen deze nostalgie kunnen opsnuffen. Ben bang van niet.

  Als je vroeger iets kocht, gaf je het door aan je kinderen. Materialen werden door de vakman meerdere malen hersteld of gerepareerd.

  Ik eet nog van mijn grootmoeders service en bestek. Moet je eens proberen met het bestue van nu, als je niet uitkijkt zit in je stukvlees, je vork vast gekruld.

  Het draaid ook om kopen en je moet zelfs weer kopen omdat er weinig deugdzaam materiaal meer wordt gemaakt. Of het is voor de meeste onbetaalbaar. En nog een paar decenia er ook tweedehands is verleden tijd. Zie America als tiener financieer je al je toekomst, en ook hier zullen we daar niet voor worden behoedt.

  Reactie door kbo — zondag 26 november 2006 @ 17.23 uur

 61. volgens mij is het meest aangeschafte artikel bij whekamp e.a. de wasmachine. ik denk dat sommige ook dat een luxe vinden?
  tis zo makkelijk lullen als je die kan aanschaffen van spaarcenten of de jaarlijkse belastingcenten die je terugkrijgt als je een koopwoning hebt.
  mensen met een uitkering of laag loon die duur huren hebben dit alles niet, krijgen ook niet gratis een wasmachine van de bijzondere bijstand zoals weleens wordt gezegd, maar mogen er geld voor lenen.
  dus wat doet men.. otto ofzo. bij otto hoef je nl niet je hele prive hebben en houden te laten zien in tegenstelling tot het cwi. vind het al bijzonder dat mensen nog altijd zoveel trots hebben, dat is niet dom.. dat is het laatste wat je van iemand zou mogen afnemen.
  als je een kroon nodig hebt krijg je niet alles vergoed.. en dat bovenop de zorgverzekeringskosten.. als je niet veel inkomen hebt en je moet even 200 eurie extra betalen in 1 maand heb je dus al snel een probleem. tis dat je niet bij de otto een kroon kan aanschaffen anders zou dit zeker ook op afbetaling gaan. en logisch toch!! niemand wil naar de voedselbank!!!

  de reclames voor leningen vliegen om je oren, mensen zitten steeds vaker in de schulden.. ook mensen die werken. steeds vaker lenen mensen voor luxe, een openhaard, keuken etc.
  gevolg… 1 goede tegenslag en voor je het weet moet je naar de voedselbank. dus voor degene die hier zeggen dat sommige wel roken en niet te eten hebben.. ik hoop niet dat je ooit een tegenslag krijgt. want mensen willen dat je alles opgeeft, verkoop je huis, geen internet, geen waspoeder, trek je kiezen maar uit das goedkoper vooral niet roken etc doe je dit alles niet dan mag je niet zeggen dat je niet te eten hebt en mag je niet klagen!

  snap niet goed hoe mensen voedselbanken en de nood die er is proberen goed te praten!

  nogmaals.. NIEMAND gaat daar voor de lol heen of omdat het zo gezellig is.
  en dit is onze maatschappij. waar mensen met een beschuldigend vingertje wijzen en op JP stemmen.
  :-(

  Reactie door San — zondag 26 november 2006 @ 17.24 uur

 62. weet je,ik zit wel eens te denken,,zomaar een proefbalonnetje,,een restaurand? beginnen,
  inplaats van een voetselbank,,
  beetje centraal gelegen,in de buurt van apeldoorn richting apeheul,je weet wel waar je de kadootjes neerlegt,die je dan jaren later terrug kan kopen,nadat je een bod heb gedaan.
  staat een leuk pandje,ok de witte kleur in niet mijn smaak,dus een kwastje verf,
  op het grasveld een paar parasolletjes+tafeltjes,
  binnen een keuken,ok wat opknappen,omdat er al jaren geen gebruik van wordt gemaakt,hee piza tent in de buurt.
  geef wat subsi en de hele omgeving tot en met zwolle,kan dan elke avond lekker gezellig bij mekaar dineren,en plannen welke panden er nog meer nagenoeg leeg staan in nl,wat zomer pa pal eeuu panden bv.
  en er zijn vast wel wat koks die afgekeurd goedgekeurd zijn,maar geen werk vinden,omdat ze bv niet worden aangenomen,omdat ze waren afgekeurdt,en met behoud van uitkering + 250 eurie + vakantiegeld 8 en een half %,laten we zeggen de helft van een minister aan vakantie dagen per jaar dus +- 50 dagen,
  lijkt mij goedkoper als een 6500 eurie uit te geven aan een reintegratie bureau,
  bij dit sisteem krijg je werkervaring,dus eerder een baan,,
  en eventueel kun je omscholen tot weet ik veel,,er zijn wel wat leeraren die weg gestuurt zijn door een doorgedraaide manager.
  die blijven dan ook weer indirect in kontact met de maatschappij,enz
  weet je wat ik zou moeten doen ,,eerst eens even bij de kamer van koophandel langs gaan.

  Reactie door ad — zondag 26 november 2006 @ 17.27 uur

 63. Ik ben van mening dat de SP niet moet gaan regeren met het leugenachtige CDA!Balkenende roept dat er geen armoede is?Mischien dat de armen in Nederland in opstand moeten komen!Ik denk dat rellen de eenige manier is omdat ze niet meer luisteren

  Reactie door stonehaven — zondag 26 november 2006 @ 17.32 uur

 64. Als je Min Balkenende er op aanspreekt Zoals onze Jan dat deed in de verkiezings debatten
  dan is zijn antwoord ,,de Economie is toch vooruit,, gegaan.
  daar kun je geen brood van kopen.
  Het welzijn van de Nederlanders is kennelijk ondergeschikt.

  Reactie door che — zondag 26 november 2006 @ 17.37 uur

 65. Het ergste wat ik vrees is dat we die voedselbanken nooit meer weg krijgen. Door de voedselbanken bestaat er inmiddels een nieuwe vorm van distributie van overtollig voedsel en kleding. Dit distributiesysteem zal mensen blijven aantrekken. Zowel gebruikers als mensen die graag charitatief werk verrichten. Dit particulier initiatief heeft inmiddels een vaste organisatievorm aangenomen. Het regelt tegelijkertijd een soort lotsverbondenheid waardoor gebruikers zich nog ergens bij horen voelen. De voedselbank kan als meetinstrument gezien worden, beter nog dan de cijfers van het CBS. Een nieuwe regering kan wel bevorderen dat uit de voedselbank-organisatie een soort van beweging ontstaat. Een beweging van de allerarmsten (ook werkende armen) die zich opnieuw gaan organiseren emanciperen en verheffen. Hun lot niet nemen zoals het is, maar vechten voor een beter bestaan met nieuwe ideeën. Net als de arbeidersbeweging begin vorige eeuw. Een goed gevulde maag en zekerheid op aanvoer van voedsel kan daar bij helpen. Ik denk dan b.v. aan de rechtelozen zoals mensen die werken met behoud van uitkering en stakingen door mensen die niet op steun van bestaande vakbonden hoeven te rekenen. Zo kan het fenomeen uitgroeien van wat eerst een regering als Balkenende goed uitkwam tot een organisatie die tegen een dergelijke regering werkt.

  Reactie door Leny — zondag 26 november 2006 @ 17.40 uur

 66. Vandaag heb ik me verdiept in het aanbod van m,n zorgverzekeraar VGZ ik verbaasde mijzelf erover dat als je lid bent van de ANWB je een extra korting kan krijgen van 5%.Op jaarbasis 56 euro.
  Conclusie:Dus als je een gemotoriseerd vervoermiddel kan betalen en het milieu vervuilt kan je korting krijgen.
  Heb je dat niet of kan je dat niet betalen dan kost het je geld.
  Omgekeerde wereld lijkt mij.
  Net als de voedselbanken torenhoge sociale lasten inhouden op het salaris en geen voorzieningen.

  Reactie door che — zondag 26 november 2006 @ 17.54 uur

 67. @60 kbo,

  Spullen worden inderdaad veel te makkelijk bij het grof vuil gezet, terwijl we toch dingen als Marktplaats en kringloopwinkels hebben. Blijkbaar teveel moeite. Met wat ik bij ons in de flat uit het vuilnishok zou kunnen halen zou je een aardig winkeltje kunnen vullen (en ik zou dat ook best willen, maar ik heb er de opslagruimte niet voor).
  Zo heb ik eergisteren voor m’n dochtertje een leuk bankje uit de container gehaald. Even afsoppen, en het is als nieuw. Mijn computermonitor, dvd-speler en logeerbedden komen daar ook vandaan.

  Reactie door Jan-Willem — zondag 26 november 2006 @ 17.55 uur

 68. Even geleden hoorde ik de volgende twee zaken.

  Voedselbanken worden gebruikt door de WWB om mensen daar met behoudt van uitkering aan het werk te houden.

  De saneringen en inhoudingen binnen de gemeente zijn niet alleen maar qua aantal verhoogt maar ook het terug te betalen bedrag per maand is groter geworden.

  Een van de redenen is dat er nl voedselbanken bestaan dus wordt er inweze niet gekort op de eerste levensbehoefte.

  Aldus een voedselbank medewerker!

  Reactie door kbo — zondag 26 november 2006 @ 17.57 uur

 69. @ 65

  De voedselbanken zijn in principe helemaal niet slecht. Hoewel je je vraagtekens kunt stellen bij de noodzaak ervan, is het allicht a) goed bedoeld en b) beter dan die spullen weggooien.

  Toch denk ik dat de mensen die met een uitkering of een baan bij de voedselbank een pakketje komen halen, ook zouden kunnen overwegen om dat pakketje door te sturen naar Oost-Europa (of verder), waar échte armoede heerst.

  Over solidariteit gesproken.

  Groeten,

  Reactie door Belfi — zondag 26 november 2006 @ 17.59 uur

 70. Blefi 68
  Hoe kom je erbij dat je bij de voedselbank een pakketje kan gaan halen?????

  Je hebt niks te halen, pas als je kan laten zien op je afschrift wat je totaal te ontvangen bedrag mag je daar heen.
  Of je wordt zelf met een bewijsje van de uitkerings instantie naar de bank gestuurd.

  Ook een baan bij de voedselbank is een baan die door de uitkeringsinstantie wordt gegeven. Vaak ook worden deze baantjes gereserveerd door de overheid om je strafuren te volbrengen.

  Kortom denk je weer dat het voor oprapen ligt of dat we wederom een keuze hebben.
  Vergeet niet of liever geloof gewoon een keer dat er mensen zijn en naar m.i. te veel mensen die geen keus meer hebben.

  Het zijn geen kerstpakketten als je dat soms dacht!

  Ik weet niet hoe het elders is geregeld maar hier is dat het geval.

  Reactie door kbo — zondag 26 november 2006 @ 18.10 uur

 71. @68
  Maar waar halen deze mensen het geld van de postzegels vandaan.
  Dat kost nog niet steeds wat zo pakketje op sturen.

  Over stomme opmerkingen gesproken

  Groeten,

  Reactie door De Hakker — zondag 26 november 2006 @ 18.35 uur

 72. 3.Walking bull ik heb dit al eens vermeld het was tegelijk zo dat het aantal miljardairs in New York verdubbeld was. Tel uit je winst en zie de verschuiving van de welvaart die dus niets te maken heeft met de economie op zich.
  Dat is ook wat Freek de Jonge beoogt.
  Hoe kunnen wij de elite ervoor zorgen dat wij de elite in Nederland er in de toekomst niet op achteruitgaan en onze levensstandaard kunnen behouden, ons fortuin kunnen uitbreiden en darmee ONZE ZEKERHEID.
  Die paar minderbedeelden, die hardwerkende middenklasse die doen er niet toe.
  Liever dat wij binnen Nederland verder uit elkaar groeien en de Amerikaanse tegenstellingen en armoede introduceren en ik een beetje meer heb dan de ander en mijn vrijheden en zekerheden veiligstel dan dat we buiten nederland dichter bij elkaar komen zoiets….de hekken niet om Nederland maar om Europa en binnen Europa de hekken vervolgens om de grachtengordel.
  Wel naar buiten kijken maar met een beperkte blik.Jij mag niet even arm worden dan de andere elite mar de rest van Nederland mag wel armer worden om dat te voorkomen?
  Dat de helft in Nederland een stuk armer wordt is minder erg dan dat wij met z’n allen dus ook Freek een beetje armer worden en in de ontwikkelingslanden met z’n allen een beetje rijker.
  M.b.t. het milieu daar heeft hij met Groen Links wel iets op gevonden.
  Je mag nog zoveel vliegen als je wil want het is leuk maar dan moet je er wel extra voor betalen. Makkelijk zat als je eerst zorgt dat economische winsten bij jou terechtkomen kun je vervolgens doen wat je leuk vindt vliegen, dat beetje extra kost je in verhouding niets.
  Echter van enige inspanning voor het milieu door minder te gaan vliegen is geen sprake, dat moet van de ander komen die door geldgebrek helemaal niet meer zal vliegen.
  De vervuiler betaalt lijkt mooi met de juiste instelling ook minder te willen vervuilen maar als de vervuiler genoeg geld heeft zal dat het milieu niet snel vooruithelpen die gaan gewoon door met vervuilen omdat ze het kunnen betalen, die vervuiling bedoel ik dan.Het is eigenlijk zoiets als de emissiehandel. Zij kopen de rechten.
  Zoals Femke zei “Ik vind vliegen heerlijk dus wil ik er wel extra voor betalen ik zal het echt niet laten” goed zo Femke.
  Freek de Jonge is zo conservatief als het maar kan, vervuilen tegen betaling zodat de verwoestijning in Afrika toeneemt en een te plaatsen economisch hekwerk om heel Europa heen i.p.v. om Nederland heen opdat hij kan behouden wat hij heeft en kan blijven vervuilen ten koste van ontwikkelinhslanden en kan blijven consumeren omdat er binnen Europa wederom genoeg zeer goedkope arbeidskrachten zijn bijgekomen die zijn vermogen aanvullen.
  Geen hekken voor hoogopgeleiden wel hekken voor mensen die niet te eten hebben door de Jonge en Elian genoemd “de zielige mens”.
  Ik versta onder die zielige mens iets geheel anders Freek de Jonge dat begrijp jij ook wel.Demagogie en populisme zijn ook jou niet vreemd. Freek moet zich maar gaan vervoegen bij onze troepen in Afghanistan want Freek noem me één soldaat uit de elitaire jetset waartoe jij behoort die zijn leven in de waagschaal stelt voor jouw politieke statement, Freek die zijn er geen en zogauw ze thuis zijn en in de WAO belanden zie jij ze niet meer staan. Noem me een van jouw elitaire clubje die ooit aangeboden heeft de kinderbijslag maar af te schaffen voor mensen met jouw inkomen, ik bedoel maar de overheid behoeft het geld niet naar de zee te dragen je hebt ook een eigen verantwoordelijkheid en het was ooit bedoeld voor een andere doelgroep dan de jouwe.
  Heb je ooit Freek gezegd dat jij i.v.m. het begrotingstekort of de opkomst van China geen hypotheekrenteaftrek behoefde.
  De overheid behoeft immers niet te zorgen voor mensen die gebruik maken van een regeling die een andere bedoeling had dan jouw vermogen extra te laten groeien.
  Als het jouw jongens en/of meisjes waren die naar Afghanistan afreisden met de kans te sneuvelen praatte je wel anders maar die kunnen natuurlijk studeren en behoeven geen baan in het leger te nemen, jouw vuile werkjes op te knappen.
  Hoe gemakkelijk redeneren is het toch als je zo vrijuit nl. zonder consequenties voor jezelf even vertelt hoe het zou moeten voor de ander.Ik heb je gevolgd Freek was ooit een groot fan maar zal niet meer van jou kunnen genieten dat is passe. Ik weet wie daar staat en vooral waarom.Je bent even burgerlijk gebleken als de mensen die je als zodanig versleten hebt.
  Geld maakt bekrompen en verwijt de ander bekrompenheid.
  Angst oproepen voor China en daar alles aan ophangen is even demagogisch als de werkelijke angst van mensen in kaart brengen.
  Op het moment dat je zei de SP organiseert angst, organiseert armoede dacht ik Freek organiseert angst voor China als middel om zelf te behouden wat hij heeft.
  Farce Majeure.

  Reactie door Henny — zondag 26 november 2006 @ 18.35 uur

 73. 69 hakker ;-)
  een kleine aanvulling,, en naar een oostblokland sturen zoals 68 beweert,
  a moet aangetekend,(laten we zeggen 6 eurie, tzal wel meer zijn)anders gaat er een ambtenaar daar mee van door,
  die hier als schilder werkt voor 4 a 5 zomermaanden,en de nl schilder die daardoor zijn baan kwijt is en s’winters niets kan vinden.,en door het systeem hier bij een voetselbank moet aankloppen ,zeker zijn pakketje brood enz in een willekeurige keet .of achterin een esjoevee,met voorbeeld pl (jaren terrug nl) in het kenteken,ziet liggen.
  tzal wel een geintje geweest zijn of niet 68?
  dit ook?
  o ja,,sorry.

  Reactie door ad — zondag 26 november 2006 @ 19.08 uur

 74. aan eenieder die zich met het huishoudboekje wil bemoeien van een voedselbank bezoeker.

  men weet het zooooo goed; even minder dit, stoppen met dat, enz.
  zo simpel is het blijkbaar niet, gezien de verdubbeling van voedselbankbezoekers in het afgelopen jaar.

  ik zou zeggen: stel uw expertise ter beschikking van deze mensen zodat u een bijdrage levert aan de , gewenste, afname van de voedselbanken.

  het is makkelijk afgeven op deze mensen vanaf de zijlijn,en maar hameren op de eigen verantwoordelijkheid.
  hiermee vergeet men wel de collectieve verantwoordelijkheid die we ook in dit land hebben t.o.v. mensen die in de problemen komen.

  een samenleving hangt af van het empathisch vermogen van de inwoners van deze samenleving, gezien de huidige ontwikkelingen in dit land zou ik eerder spreken van 16 miljoen eilandjes die in de zee liggen die nederland heet.

  Reactie door rutger — zondag 26 november 2006 @ 19.25 uur

 75. uitzonderingen daar gelaten natuurlijk….. ;-)

  Reactie door rutger — zondag 26 november 2006 @ 19.26 uur

 76. @rutger
  Welk een mooie vergelijking van die 16 miljoen eilandjes in de zee die NL heet
  (exclusief de uitzonderingen)
  Overigens is er daarmee bijna niets meer in NL waar geen wachtlijst voor bestaat.
  Toppunt van marktwerking.
  Schaarste als onevenredig verdeeld gemeengoed.

  Reactie door Alex — zondag 26 november 2006 @ 19.36 uur

 77. Ach, laten we die Zalm maar vast in mootjes hakken, zal vast goed verkopen bij de voedselbanken….en kan iemand me nu uitleggen wat die C van CDA toch eigenlijk betekent?? Oh, de C van Christelijk?? Ja, nu weet ik weer waarom ik niet gelovig ben..

  Reactie door Sandra — zondag 26 november 2006 @ 19.54 uur

 78. Dat gezeur dat mensen die naar voedselbanken gaan een gat in hun handen hebben! Als dat al waar is, hebben jullie er dan ook al wel eens over na gedacht dat ook dat een verslaving is? Over het algemeen voort komend uit een gevoel van leegte. Deze leegte wordt dan geprobeert te vullen met het kopen van spullen. Dat is dus ook niet iets waar je ‘even’ mee op houdt. Het geeft m.i. wel aan wat er mis is in deze maatschappij. We leren niet meer met onze gevoelens om gaan. Het moet allemaal maar goed gaan met ons en als dat niet zo is is het onze eigen schuld. Kijk maar als je iemand tegen komt en je vraagt hoe gaat het? Dan is het standaard antwoord goed, terwijl als je verder gaat er altijd problemen boven komen. Er is weinig ruimte om te praten over dingen die je dwars zitten. Ja je mag het ‘n keer vertellen en dan moet het klaar zijn, want anders zeur je. Tja, dan gaan mensen op een gegeven moment proberen om de problemen anders op te lossen (voor zover je het over oplossingen kunt hebben) en dat kan dan b.v. een koopverslaving (of drugs of alcohol) worden. Ik denk dat we eens wat meer tijd en begrip voor elkaar moeten hebben en onze kinderen moeten leren hoe je problemen oplost, dat zou een hoop extra problemen voorkomen!

  Reactie door loesjesnoesje — zondag 26 november 2006 @ 19.58 uur

 79. @Sandra

  Ik las pas een betere voor die C: Commerciel. Past weer goed bij hun marktwerkinggeilheid. ;-)

  Reactie door loesjesnoesje — zondag 26 november 2006 @ 20.00 uur

 80. He, gezellig toch weer, deze ‘discussies’ allemaal ! Er is gelukkig nieveel veranderd in politiek Nederland…

  Reactie door Wim Kok — zondag 26 november 2006 @ 20.15 uur

 81. De mensen welke op de wachtlijsten van de voedselbanken staan moeten zich organiseren.De SP afdelingen kunnen daarbij helpen.Zonodig dient massaal gedemonstreerd te worden tijdens de raadsvergaderingen van die betreffende gemeenten.Het moet afgelopen zijn met de belangenverstrengeling van de raadspartijen met hun achterban verenigingen welke overvoerd worden met subsidies,waarvan niemand weet hoe ze gebruikt worden.Ook de geldsmijterij voor “deskundigen”rapporten,welke onder in de la terechtkomen is onverantwoord.Dan moet het echt afgelopen zijn met de bureaucratie en het corrupte benoemen van vriendjes/ondeskundigen en netwerkers in gemeentelijke banen voor het leven.Kortom de navelstarende gemeentelijke belasting slurpende (geld) veelvraten moeten fors gesaneerd worden.De overheid moet de rekenkamerfunctie dwingend uit laten voeren door onafhankelijke,niet politieke onderzoekers en niet door raadsleden welke hun eigen beleid gaan onderzoeken,dat is corrupt.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 26 november 2006 @ 20.22 uur

 82. Aan allen die roepen dat de SP niet moet deelnemen aan een kabinet met het CDA, even het volgende ter overdenking:
  Voor de SP zou dit de eerste keer zijn dat zij deelneemt aan een regering. Nu afzien van deelname zou de criticasters van de SP in de kaart spelen: de SP is een schreeuwpartij van tegenstemmers, conservatief zijn (wat is daar mis mee?) etc. Daarnaast heeft de partij altijd gezegd regeringsverantwoording niet uit de weg te gaan.
  Gezien de verkiezingsuitslag is het niet het CDA of de PvdA, maar de SP die vanuit een positie van kracht de onderhandelingen ingaat, iets wat overigens ook geldt voor de CU. Ook met Rouvoet moet Balkenende toch echt over de brug komen op het sociale vlak.
  Het zou toch echt ironisch worden in Nederland als, om vrij naar Bolkenstein, het CDA de premier levert en de SP het beleid….

  Reactie door Erik van Donk — zondag 26 november 2006 @ 20.35 uur

 83. @80

  Ideologisch veertje gelaten, Wim?

  Reactie door Erik van Donk — zondag 26 november 2006 @ 20.36 uur

 84. @ 69

  Ga dat verhaal nou eens uitleggen aan die mensen die buiten hun schuld om afhankelijk zijn van de voedselbank daar anders het voedsel toch weggegooid word e.d. andere onzin die jij uitkraamt.

  Mijn uitnodiging aan jou geld nog steeds dat ik met je meegaat wanneer jij het die mensen gaat uitleggen dat dit hun eigen schuld is.

  Moet je lezen wat je schrijft …………

  Toch denk ik dat de mensen die met een uitkering of een baan bij de voedselbank een pakketje komen halen, ook zouden kunnen overwegen om dat pakketje door te sturen naar Oost-Europa (of verder), waar échte armoede heerst.

  Over solidariteit gesproken.

  ……………………

  Dus volgens jou hebben de mensen die een voedselbank bezoeken dit voedsel helemaal niet nodig en niet in armoede leven ze mogen dus hongerlijden volgens jou ooooh ik snap wat jij bedoel…men haalt binnen zijn voedsel om het direct buiten in een container te gooien.
  Man ga naar een zielknijper met je idiote opmerkingen.

  Reactie door Pool — zondag 26 november 2006 @ 20.47 uur

 85. Is het vreemd; dat de Telegraaf pas na de verkiezingen weer met dit soort nieuws komt?

  En Balkenende nog zeggen; dat we NU steeds minder armoede hebben…door die beter economie. Voor wie is dan die betere economie winstgevend?

  Over de formatie; laat de bal maar aan het CDA, in plaats dat we als S.P. het initiatief gaan tonen. ZIJ vinden zichzelf immers ook de grote winnaar?? Marijnissen heeft het direct goed verwoord: Het CDA zit heus niet in de ban; maar er zal heeeel wat bij het CDA moeten veranderen; te veel voor bepaalde CDA kopstukken. Maar je weet het nooit..

  Reactie door ReneR — zondag 26 november 2006 @ 21.19 uur

 86. Zolang het UWV er gewoon 6 maanden (of langer) over mag doen om je een uitkering te geven zullen er steeds opstapelende schulden (en deurwaarders etc.) blijven.

  Volgend jaar zal het alleen erger worden met wederom fors stijgende zorgverzekeringskosten en de energieprijzen die de pan uit zullen rijzen omdat er anders niet genoeg winst is ivm de zachte winter tot nu toe. Dan nog de huurstijgingen etc.

  Er is nog veel werk voor de SP

  Reactie door Irma — zondag 26 november 2006 @ 21.22 uur

 87. zo lekker schelden allemaal,en terecht het is tenslotte ook niet eerlijk verdeeld ,de omgedraaide wereld………hop hop op z n kop.ik ben nu 43 ,vanaf mijn vijftiende jaar volg ik de politiek.conclusie…..beloven …..en het omgekeerde gebeurt.waarvoor gaan veel mensen niet meer stemmen?juist daarvoor.ik zou zeggen nu sp geef het een kans,we zullen zien ,we kunnen het allemaal volgen.er vinden genoeg veranderingen plaats,dus waarom kan dit dan niet lukken.het is tenslotte een visie op het leven.sociaal rechtvaardig eerlijk ,iets over hebben voor de medemens is dat soms verkeerd?ik dacht t niet niks verkeerds aan.voedselbankengaarkeukensbonnen…….schande maar dat wisten we al.armzalig beleid.leugens bedrog.de waarheid kan het daglicht niet meer verdragen?????
  rare samenleving toch.elkaar verwijten naar het hoofd slingeren…..vergeef me mijn schuld zoals ik een ander mijn schuld vergeef en dank U voor deze mooie morgen mvg een mens.

  Reactie door rino — zondag 26 november 2006 @ 21.27 uur

 88. @83 Erik van Donk, nee , dit is geen veertje, de veertjes pluk deze van ons. Het warme dekentje vertelt hij door aan Bos, zodat hij dat weer kan gebruiken als zijnde ,zijn idee……….Maar ik denk dat het niet goed gaat op de aandelersmarkt van Shell, want Onze Kok, is al een tijdje van die one-lijners aan het gebruiken, om vooral zich op de achtergrond te houden. Het geeft natuurlijk niet, het is alleen ziellig wat deze met het Paarse beleid aangericht heeft.
  Vergeet niet Wim Kok, dat die voedselbanken in uw tijd gekomen zijn, ik snap dus al helemaal niet waarom u zich zo zit te verkneutelen op dit oplossend-zoekende log doet!!!!Maar blijf lekker verder hangen, net als die wallen ……………..

  Reactie door Angela — zondag 26 november 2006 @ 21.29 uur

 89. @ 85 Irma

  Inderdaad ik hou mijn hart vast voor volgend jaar er zal toch iets concreets moeten gebeuren zoals die nieuwe zorgverzekering afschaffen, no-claim regeling weg, huurtoeslag verhogen, uitkeringen flink verhogen het minimumloon verhogen en zo ook de kinderbijslag verhogen.
  Haal nu het geld maar eens bij de rijken weg want de zwakkeren en armen hebben al jaren betaald voor de rijken, nu gaan we de rollen eens omdraaien,… wordt ons land en bevolking toch nog solidair met elkaar.

  Reactie door Pool — zondag 26 november 2006 @ 21.39 uur

 90. Met grote onrust en verontwaardiging roept links en rechts in het politieke spectrum dat Jan Marijnissen “de armoede” gebruikt als verkiezingsstunt.
  In de eerste plaats werden de armen dus vergeten onder paars en balkenende, maar nu er iemenad, een partij, de nek voor uit steekt, word er wederom denigrerend gedaan alsof “het volk” niet alleen een middel is om de diverse kassen te spekken, maar nu dus ook gebruikt kan worden om de verkiezingsuitslag te spekken.

  Zoals de waard is….
  Wie een grote groep mensen ziet als middel om zakken te vullen, zal dat ook verwachten van anderen. Men laat dus hier hun eigen ware gezicht zien.

  Ik heb een groot vertrouwen in de SP wat betreft daadkracht, want als er een groep mensen belangeloos keihard werkt voor de belangen van anderen zonder zakken te vullen, is dat de SP wel.

  Mijn persoonlijke sympathie gaat met name uit naar Huub Oosterhuis. Degene die met duidelijke taal de geestelijke armoede van Rita Verdonk heeft blootgelegd.

  Reactie door Klaas — zondag 26 november 2006 @ 21.39 uur

 91. @82, Eric van Donk
  Jan Marijnissen heeft steeds gezegd dat deelname aan een kabinet mogelijk is, mits het CDA duidelijk bereid is een andere koers te varen. Na de uitspraken van vanmorgen in NOVA (Ruding en in mindere mate Terpstra) lijkt het er toch op dat het CDA niet alleen de premier levert, maar ook niet bereid is om t.a.v. de SP veel toe te geven. De PvdA “hangt” heel dicht tegen het CDA aan, maar zal gedwongen worden een meer linkse koers te varen! Dat kan alleen met de SP in de regering, zoniet dan lopen nog meer kiezers naar de SP over..
  Ik ben bang dat het CDA een coalitie met de PvdA niet ziet zitten en al gauw “de stekker eruit zal trekken”! Dan kan de PvdA de schuld bij de SP neerleggen.
  Bij een mogelijke val van welk kabinet dan ook, de feiten bewijzen steeds weer dat de kleinste partij meestal de prijs betaalt en dat zou in dit geval dan de SP zijn..Niet voor niks heeft het CDA nu al geen zin in een links kabinet en niet voor niks wil de PvdA zo graag de SP erbij!
  Ik zou er niet ten koste van alles zomaar “instappen”..Juist in de oppositie kan de SP ervoor zorgen, dat zowel het CDA als de PvdA aan een christelijk/sociaal kabinet gaan werken! Mocht dit toekomstige “vechtkabinet” (zeer waarschijnlijk) de rit niet uitzitten, dan kan de SP de winst incasseren i.p.v. de prijs betalen…

  Reactie door ToN — zondag 26 november 2006 @ 21.40 uur

 92. Henk @ 4

  Ik ben nog nooit bij een voedselbank geweest, ik kan dan ok niet ontkennen/bevestigen wat je schrijft.
  Ik vraag me af , waren er vroeger geen echtscheidingen of verslaafden ( Gokken,Drugs) hoe komt het dan dat mensen vandaag de dag wel naar voedselbanken moeten.
  Er zullen inderdaad wel meerdere redenen zijn dat mensen naar de voedselbanken moeten maar vroeger hadden we een sociaal vangnet voor deze mensen, kan je nu niet zeggen EN dat is wel de schuld van Belkenende.
  Je kan ook niet ontkennen dat het ontslag nu makkelijker kan, alles zoals bijv. zorg premie etc veel duurder is, de minima het meste te lijden heeft gehad onder deze kabinet.
  Dit valt niet te ontkennen, ik vind het een schande dat er voedselbanken n een rijk land als Nederland nodig zijn, Balkenende schaamt zich niet, blijft ontkennen dat er armoede is, blijkbaar staan deze mensen voor de lol op wachtlijsten.
  Ja, dit nog het meest schandelijke van alles, dat Balkenende nog steeds blijft ontkennen dat er armoede is, zolang dit blijft zal er in Nederland ook niets veranderen.

  Reactie door Ayse — zondag 26 november 2006 @ 21.55 uur

 93. mensen roken, mensen drinken een biertje, sommige mensen zijn verslaafd aan wat dan ook, mensen hebben schuld, mensen zijn geestelijk niet in orde, de armoede in nederland is niet te vergelijken met de armoede in buitenland, armoede is pas armoede als je aan de poorten van rome sterf van de honger, of voor de poorten van kaapstad.
  het zijn allemaal argumenten om de armoede in ons land niet te willen zien om er vervolgens niet van te hoeven kotsen.
  Maar een ding is zeker er zijn voedsel banken, en onwaardig in een cristelijk land als het onze.

  Reactie door bertus — zondag 26 november 2006 @ 21.59 uur

 94. 86 reacties doorgelezen…Conclusie; Voedselbanken zijn een schande voor Nederland en de Wereld.

  De SP en anderen ageren hiertegen door de vermeende veroorzakers aan te pakken. Kost veel, heel veel energie. Scheiden, baan verliezen, in drank of drugs terechtkomen is echt niet iets waar iemand voor kiest. Daarom: De medemens met méér draagkracht…Kom op en laat dit ophouden en kies voor een partij (welke maakt niet uit) die dit aanpakt en oplost.

  Reactie door frans — zondag 26 november 2006 @ 22.04 uur

 95. Door wiens schuld iemand in een uitkeringssituatie terecht komt zou geen rol moeten spelen. Als iemand ladderzat met z’n auto tegen een boom knalt en daardoor arbeidsongeschikt wordt, heeft hij recht op AOW. Niemand die dan vraagt wiens schuld het was. En zo hoort dat ook in een solidaire samenleving!
  Als een ander verslaafd raakt aan drugs (of drank, of gokken, noem maar op) heeft deze persoon hulp nodig, en past het ons niet om deze persoon de goot in te trappen.

  Reactie door Jan-Willem — zondag 26 november 2006 @ 22.08 uur

 96. Juist, Jan-Willem…Het is niet aan ons om iemand ergens van te beschuldigen. Daar zijn rechters voor en zelfs die, dwalen nog wel eens.

  Reactie door frans — zondag 26 november 2006 @ 22.12 uur

 97. @Henny, reactie 72:

  Normaal lees ik nooit zulke lange reacties, maar deze dus toevallig wel.
  Hoe waar en welke gevoelige snaar!
  Pracht reactie.

  Reactie door devis — zondag 26 november 2006 @ 22.19 uur

 98. Mijn stem op de SP is dus de moeite waarde geweest. Je hebt de werkelijkheid en de weergave van de werkelijkheid. Denk daar maar eens over na JP!

  Reactie door Rob — zondag 26 november 2006 @ 22.39 uur

 99. @95, Jan Willem,

  Op het gevaar af voor politiek incorrect te worden versleten, iemand die met z’n dronken kop tegen een boom rijdt, heeft volgens mij in eerste instantie verantwoording af te leggen bij Justitie. Inbeslagname van het rijbewijs lijkt mij dan wel het minste. Alcohol of drugs in het verkeer is in mijn eigen ogen misdadig, aangezien je jezelf en anderen in gevaar brengt. Solidariteit is bij mij een wederkerig begrip.

  Reactie door Erik van Donk — zondag 26 november 2006 @ 23.29 uur

 100. @ 99 Erik van Donk

  Inderdaad is solidariteit een wederkerig begrip, daarom is het nu de beurt aan de rijken in onze samenleving eens flink te laten inleveren t.b.v. de bestrijding of opheffen van de armoede, per slot van rekening hebben de armen al jaren voor de rijken ingeleverd dus is het nu tijd om de rollen eens om te draaien, en dit heeft niets met verantwoording of economie te maken neeeee dit is gewoon hoe het moet gaan in een beschaafde samenleving en als men het hier niet mee eens is dan is het beter om uit dit land te vertrekken want dan zal dit land nooit een eenheid vormen laat staan een fatsoenlijk land zijn en donder dan ook gelijk maar de waarden en normen overboord want dan zal het egoisme zegevieren en wat rest is burgelijke ongehoorzaamheid.

  Reactie door Pool — zondag 26 november 2006 @ 23.52 uur

 101. Trap niet in de val voedselbank, zelf gemeentes gaan dit al organiseren dmv VERPLICHT werken bij dit soort organisaties om werkervaring op te doen.
  Mensen worden er alleen maar meer door vernederd, zelfrespect en eigenwaarde verdwijnt mensen worden er murv door gemaakt.
  Schande dat mensen dit soort activiteiten ontplooien en zichzelf om zichzelf op de borst te kunnen slaan van zie eens hoe goed ik ben, ik heb een voedselbank opgezet.
  En de Christenen slapen rustig verder korten die handel, geen eten dan kunnen ze naar de voedselbank nog even dan wordt dit gezien als inkomen om mensen nog meer uit te kunnen zuigen…. en de mensen die tot nu toe zonder deze liefdadigheid konden, redden het ook niet meer.
  Wat is er mis met producten die aan datum zijn niets maar het systeem in de supers 50% korting op deze producten verdwijnt zo ook meer en meer uit de supers en daar dupeer je heel veel mensen mee die op deze manier hun kop boven water konden houden.

  Nee een armzalige gang moeten ze maken met nog meer huisbezoeken om te kijken of ze wel arm genoeg zijn, nog meer privacy inleveren, informeren bij de uitkeringsinstanties.oooo wat zullen deze mensen zich verheven gaan voelen.
  Wie, wat controleerd de voedselbanken op integer gedrag?

  Reactie door Yvonne — maandag 27 november 2006 @ 0.07 uur

 102. Met belangstelling deze discusie gelezen en moet zeggen dat hier veel mensen reageren die maar wat roepen,om voor deelname voor een voedsel pakket in aanmerking te komen,heeft niets te maken ,dat je op een bijstans uitkering zit,om in aanmerking te komen moet je onder het nibut nivea zitten dat inhoud als alleen staande 35 euro in de week ,als gezin te besteden bedrag 50 euro per week ,komt men hier boven dan ontvangt men niks,deze bedragen van 35 en 50 euro zijn voor voedsel–kleding-enz Dus voor men wat roept ga je eerst eens praten met de diverse organisaties. De oorzaken dat men hier komt 10 weken wachten voor dat de ww in orde is,dus 10 weken met een gezin met kinderen geen geld ,mensen vanuit wao in de bijstand,maar vergeet niet dat men bepaalde financiele verplichtingen heeft,enz. Ik zelf ben jaren lang als hulpbegeleider werkzaam geweest bij het wao platform en wao vervoers problematiek en weet heel goed dat de laatste jaren onder dit kabinet de problemen enorm zijn toegenomen en ik hoop dat er voor veel mensen een beetje licht aan de horizon gaat komen,doordat er hopelijk een socialer kabinet zal aantreden

  Reactie door harm — maandag 27 november 2006 @ 0.08 uur

 103. Moest eerst even alles doorlezen na een dag afwezigheid. Onbegrijpelijk dat mensen hier nog wat van te vertellen hebben.
  VOEDSELBANKEN MENSEN!!! Dringt het door bij de sceptici?
  De hypocrisie rijst ten berge… moet je zien wie er met de pakketten onder de arm de dag voor kerst rondbanjeren? De armen? Vergeet het maar! Ieder jaar opnieuw ben ik verbijsterd. Niet de armen krijgen een kerstpakket, maar over en weer worden de veelverdieners getrakteerd op dit soort luxe pakketten. Men stapelt het op in de grote voorraadkast. Sinds wanneer is de kerstman voor de rijken? En Sint dan… toch ook inmiddels een rijkelui-Sint geworden? Al die figuren wijzen naar Jezus Christus… en zie wat er gebeurt. CHRISTUSVERLAKKERSFEEST!!
  De armen hebben geen cent, worden in de hoek gezet en afgestraft door CHRISTENEN. DOOR DE ZAKKENVULLERS. Stelletje SCHIJNHEILIGEN!!!En dan hier op dit weblog bij een Partij, die het zonder de C opneemt voor alles wat Christus bedoelt heeft, komen zeuren?
  SCHAAMT U! Kluif die botten maar af op Zijn feest, ga je maar te buiten aan al die zalige gerechten, veeg je vette mond maar af en laat die oprisping maar komen. Schuif al het overschot maar in die stampvolle container, toe maar doen jullie je maar te goed straks op die geboortedag van Christus… maar een ding: ZEUR HIER NIET OVER VOEDSELBANKEN.
  Dat kleine SH*T overdatum beetje waar de armen het mee moeten doen! Iemand die hier nog durft te beweren dat het niet nodig is, is net zo ACHTERLIJK als BALKENENDE.
  Het roer moet drastisch om! Weg met die voedselbanken!! Iedereen heeft recht op leven, werk of geen werk.
  En stop in die kerk met dat meegalmen over VREDE op AARDE. Want weet dit: EERST VRETEN OP AARDE! VOOR ALLE MENSEN!!
  Pas dan kunnen jullie je handen in onschuld wassen.

  Reactie door Gloria — maandag 27 november 2006 @ 0.32 uur

 104. Hoe was het ook al weer?
  Wijn in water en brood in vis veranderen?
  En d’r was ook nog een markt…schijnt het, maar ik heb begrepen dat daar, uit het oogpunt van naastenliefde, toch enige problemen mee waren.
  Ik ben zelf niet gelovig, maar deze Balkenende zou toch dat veel geroemde heilige schrift nog eens moeten nalezen, ook al is de man professor. Ik denk dattie het niet begrepen heeft.

  Reactie door Tomatenklets — maandag 27 november 2006 @ 0.56 uur

 105. @102 Gloria,
  Heb elke keer weer bewondering voor de manier waarop jij jouw hart laat spreken en ik ben het vanuit mijn hart ook met jou eens!
  Maar soms is het ook noodzakelijk om vanuit de dagelijkse werkelijkheid op een meer pragmatische en “zakelijke” manier mensen voor onze overtuiging te winnen..En dat vereist soms een andere benadering, ik hoop dat je dat ook begrijpt..Doe jij het vooral op jouw manier, want dat is zeker de moeite waard..Maar begrijp dan ook dat ik het (met hetzelfde doel) op mijn manier doe!
  Als jij een beroep op het geloof en Jezus in het bijzonder wil doen, dan sta ik daar volledig achter! Echter, als je met dat argument alleen een gemiddelde VVD-er voor jouw zaak wil winnen, dan is daar naar mijn mening meer voor nodig! Dan kun je er niet omheen om deze “kliek” met bijvoorbeeld economische argumenten om de oren te slaan, want daar zijn ze doorgaans meer gevoelig voor.En laten we wel zijn, dit soort mensen zeggen “onze Jezus” toch over het algemeen weinig of niks? Dus laten we deze mensen bestrijden met concrete argumenten, want daarmee brengen we ze sneller bij Jezus, dan met argumenten welke deze mensen helemaal niet aanspreekt! Doe jij het vooral op jouw manier, dan die ik het op de mjne…En wie weet, bereiken we gezamenlijk hetzelfde resultaat!

  Reactie door ToN — maandag 27 november 2006 @ 1.30 uur

 106. Reden te meer als de wiedeweerga NU een echt sociale en menselijke (is Christelijke volgens CU en niet weer het CDA) regering te vormen. Volgens velen en Marianne T. van PvdD moet dat een SP/PVDA/GL/CU/D66/PvdD
  samen 76 zetels (+2 gedoog van SGP)worden. Hoe kunnen we anders die zorgpremie
  (no claim euro 250 weg doch maandpremie met
  6-7% basis en 25% (!) tandarts in 2007 verhoogd, olieprijs lager dankzij dollar doch 10 % verhoging 2007, huren vrij dus weer omhoog, voedselbank aanloop verdubbeld) dankzij CDA alsnog normaliseren.
  Kom op Jan, neem na Hoekstra het voortouw en
  werk hier ondertussen NU aan.

  Reactie door VOLGHETNIEUWS — maandag 27 november 2006 @ 1.44 uur

 107. @105 ToN

  Graag Ton, ik wacht jouw economische uiteenzetting af.
  Ik heb er geen enkele behoefte aan deze kant op te gaan, want het gehakketak over cijfers is een eindeloze litanie. De SP heeft het goed duidelijk gemaakt in haar programma. Dat moet voldoende zijn. Als VVD-ers dan te lui zijn om het te lezen, kan jij ze misschien even bijpraten over hun constante afhankelijkheid van de overheid o.a.: hypotheekrenteaftrek, de kinderbijslag, AOW en hoe zij via de SP kunnen leren een deel daarvan op eigen fin. kracht te gaan leven. Rijk willen zijn brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Hoe we ons niet met iedere vechtmissie in de Bush oorlogen hoeven te storten en de JSF af moeten gaan blazen. Hoe we liever gisteren dan vandaag moeten stoppen met de liberalisering/privatisering van de basisbehoeften van de mens. (Vervoer, ziektekosten, Zorg, Huur, Energie) Hoe we de gezamelijke pot anders moeten gaan verdelen. Jan heeft daar een goede berekening van laten maken en de cijfers spreken voor zich. Het kan anders, het kan beter! Dat kan ieder brein in zich opnemen, maar niet ieder ‘hart’. Want het is een kwestie van het elkaar gunnen over en weer. En dat is een zaak van geestelijke ontwikkeling. Jezus liep ook niet te strooien met cijfers, maar riep op tot delen, riep op tot geloof in Hem. Hoe anders kunnen mensen delen? Het is niet menselijk, het is goddelijk. Bij je ‘hart’ komen is niet dat pompende orgaan. Dat zit in het centrum van ons brein. Het is juist breinontwikkeling en daar heeft ieder mens hulp bij nodig. Want cijferen is niet zo moeilijk, maar HOE cijfer je de armoede weg.
  Zie hoe Zalm nu alom geprezen wordt. Wat een verlakker was die man. Is ons volk meer verlakt dan met die euro? De man met het koffertje en zijn glimlach wist daar alles van. Deze tollenaar heeft allerlei oneigenlijke argumenten gevonden om het volk op kosten te jagen met al zijn briljante berekeningen. De staatsschuld…ja, die moeten we afbetalen om hiermee het volk in de schulden te drijven. Typisch VVD!Het ‘braafste’ jongetje van de klas… maar oh zo adderslim!
  En het CDA? Zie hierboven! Een hartekreet!
  Gewoon eroverheen! Want al die figuren die op zondag de kerkpleinen bezetten met hun ‘leasers’ zitten overal hoor! Ook bij de VVD. Het is niet zozeer een kwestie van overal van weten, maar van GEWETEN. Noem dat hart, maar als dat hart een keer stopt met kloppen blijft over dat centrum. En in dat centrum blijft de kern over van al dat weten en geweten. Laten we het ‘harde schijf’ noemen, of ‘blackbox’… zodat je nooit meer kunt zeggen: “Heb ik niet geweten.”
  Zo is de mens zijn eigen getuige…
  Ik heb het al vaak gezegd: niet de denkende mens (homo sapiens)helpt de wereld vooruit, maar de gewetensvolle mens (homo conscience).
  Dat voorbeeld is ons in Levende Lijve ruim 2000 jaar geleden gegeven. Er is ook een Boek van. En juist zij die dit Boek hanteren en met hun neus in de cijfers duiken, hebben de gewetensvolle plicht deze cijfers op de juiste plaats te zetten. En daar schort het aan. Maar zij hadden het kunnen weten: “Gij kunt niet 2 heren dienen, God en de geldgod.”
  Vandaar mijn hartstochtelijke kreet hierboven. Gewoon van hart tot hart, van brein tot brein. Want die 2 zijn niet te scheiden, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar oh zo ontspoord. Laten we op z’n minst beginnen om samen met de SP zorg te dragen voor elkaar. Dat is al een hele stap in de goede richting, toch? ;)

  Reactie door Gloria — maandag 27 november 2006 @ 3.00 uur

 108. Wie honger heef is gek om op een voedselbankwachtlijst te gaan zitten afwachten tot hij aan de beurt is,wie honger heeft moet eten, en wie eten wil moet gewoon naar de bakker gaan en daar een brood pakken en het ter plekke opeten en gewoon de komst van de Politie afwachten,doet dit niet alleen maar ga met meerdere hongerlijders tegelijk,wie honger heeft gaat niet suf zitten wachten brood haal je bij de bakker en niet bij de bank !!!!!!
  Het is 2006 en we zijn schatrijk met zijn allen iedereen moet vreten!!!!!

  Reactie door Bertje — maandag 27 november 2006 @ 6.14 uur

 109. De armoede stijgt overal in de wereld.
  Oorzaak:Eerst het geld dan de mens!

  Reactie door Ben tarici — maandag 27 november 2006 @ 8.28 uur

 110. @ 108 Bertje

  Mischien heb je wel gelijk, eten halen daar waar het is.

  Reactie door Pool — maandag 27 november 2006 @ 8.33 uur

 111. Zucht….

  Belfi ik word zelden boos maar gefeliciteerd jij krijgt het voor elkaar.
  Wat kun jij zeiken man !!

  Hoe kun je nou polen vergelijken met nederland, de onkosten qua levenonderhoud in polen zijn veel lager dan in nederland ( dankzij de marktwerking)

  In januari gaan de grenzen open en dan komen derest van de polen hier de baantjes uitvoeren. Daar zou niks mis mee kunnen zijn als ze hetzelfde loon zouden krijgen als de nederlanders nu.

  Maar DAT is niet zo b.v een voorbeeld uit de praktijk 10 polen wonen in een huurhuis betaalt door OTTO (uitzendbureau) ze betalen met 10 personen €40,- p.m p.p. terug aan OTTO voor vaste lasten. 2 personen blijven thuis en zorgen voor het onderhoud van de woning en eten e.d.

  Die andere 8 werken hele dagen heel hard voor ong 7 á 8 euro per uur het wettelijk minimum loon. Ze maken overuren en werken op zondag voor hetzelfde minimum loon. Na 2 maanden gaan ze met hun verdiende loon 2 weken terug naar polen en komen dan weer terug.

  Dus kom volgende keer niet weer met een lulverhaal waar je het inzicht niet voor hebt!

  On topic,

  Wij gaan elke week om een voedselpakket en dat is niet omdat we het zo breed hebben.
  We drinken niet, we roken niet we kopen niet bij wehkamp en ik heb daar ook geen schuld.

  De enigste plaats waar we schuld hebben is bij de gemeente en bij het energie bedrijf.
  We zijn dankzij het UWV in de stront terecht gekomen en mijn man heeft gewoon een baan hoor mjah 30 weken lang geen uitkering in de ziekenwet helpt dus NIET mee.

  Maar ik kan alleen voor mezelf praten. Hebben jullie erwel eens over naged8 HOE het komt dat iemand aan de drank gaat of een blowtje opsteekt o.i.d.
  Misschien zag die persoon het wel helemaal niet meer zitten omdat hij zn baan kwijtraakte aan een pool die voor een hongerloon werkt.

  Reactie door Lisette — maandag 27 november 2006 @ 9.12 uur

 112. En wat denkt Belfi dat er in januari gaat gebeuren?

  Ik weet het zeker nog meer Nederlanders op straat omdat wij door de kosten van het leven niet voor hetzelfde loon als polen kunnen werken.

  NOG MEER ARMOEDE en VOEDSELBANKEN.
  En nu zijn het nog maar de tuinwerkers en bouwvakkers en winkelbedienden.
  Daarna komen de hogeropgeleiden…. Polen leveren hier niets aan de economie bij ze betalen zelfs minder belasting.

  Sure ze kopen eten, maar het overgrote deel van hun salaris word in Polen uitgegeven.
  In zekere zin sturen we dus al genoeg voedselpakketten naar Polen BELFI…

  Reactie door Lisette — maandag 27 november 2006 @ 9.22 uur

 113. Voor wie meer wil weten over het hoe en waarom van voedselbanken, zie het Eindrapport ‘Klantanalyse voedselbanken’onder deze link: http://docs.szw.nl/pdf/129/2006/129_2006_3_8743.pdf

  Reactie door Alexandra — maandag 27 november 2006 @ 9.50 uur

 114. omdat ik mijn statusformulier vergeten was op te sturen naar de soc.dienst hebben ze binnen 1 dag mijn uitkering stop gezet. Wanneer ik die weer krijg is nog de vraag(hangt af waarom je het niet hebt opgestuurd)Als je ergens bij een baas je ontslag krijg, heb je nog 1 maand salaris, maar bij de soc.dienst vinden ze dat we toch al zo profiteren dus dan meteen maar afkappen die uitkering.BEN IK FF BLIJ DAT IK NOG WEL NAAR DE VOEDSELBANK MAG VAN HET MAATSCHAPPELIJK WERK. Die snappen tenminste dat je zonder uitkering echt geen eten kan kopen laat staan je rekeningen en je ziektezorgverz. betalen. Ben dus nu ook een wanbetaler en ook strafbaar omdat ik mijn ziekteverz. niet betaal.
  En wie heeft dit allemaal bedacht………
  Dank u wel minister president Balkende!!!!!

  Reactie door Ank — maandag 27 november 2006 @ 9.54 uur

 115. Nu op http://www.nu.nl
  Personeel sociale diensten kampt met agressie

  Even een voetnoot van mij hierover:
  Agressie is natuurlijk niet goed te keuren Maar ik heb het idee dat dit voortvloeit uit het feit dat de dienst werk en inkomen dusdanig zware eisen aan mensen stelt, waar ze gewoonweg niet aan kunnen voldoen.

  De prijzen om hun heen stijgen harder dan hun inkomen, waardoor ze niet meer rond kunnen komen, daarnaast komt de dienst werk en inkomen dan met:

  Reintergratie trajecten in sociale werkplaatsen.

  Sanctionering in de vorm van nog minder geld

  Voortdurende bedreigingen als: “als je over 3 maanden geen baan hebt stoppen we je uitkering”

  Scheldpartijen via de telefoon

  Geven ze bijvoorbeeld tips over bijscholing, maar daar geven ze geen geld aan uit, in tegenstelling tot de door hun uitgekozen reintergratie trajecten die niet werken.

  Doordat de afhandeling van betaling bij de gemeentes is komen te liggen de druk om iemand telkens maar weer te korten, bedreigen, zeker als er in het stadsdeel/gemeente er overwegend rechtse partijen zetelen.

  Kortom, het totaal plaatje kan er alsvolgt uitzien:
  iemand met een uitkering in een huurhuis, gepest door de huisbaas omdat hij met het huis wil speculeren, die gemangeld wordt door de dienst werk en inkomen, die in de rij staat voor de voedselbank.

  Nog even en deze mensen bezwijken onder alle druk, ik denk ook dat het niet lang meer duurt voordat er reintergratie trajecten ontstaan waar mensen zonder dat ze het zelf doorhebben onvrijwillig geuthenaseerd worden.

  Vandaar dat ze mischien hun emoties niet meer de baas zijn.
  mvg

  Reactie door zZzaai — maandag 27 november 2006 @ 9.55 uur

 116. @ 107 Gloria

  Jouw betoog raakt me, prachtig en triest tegelijk.

  Ik ben niet zo zeer een man die naar de kerk gaat, onder ander door de door jou aangehaalde bezoekers.

  Ik geloof, dat weet ik zeker, in een god, allah, jahweh, hoe je hem/haar/het ook noemen wilt. Ik heb daar een band mee.
  Het zit geborgen in mijn hart.
  Het maakt dat ik me rot voel als ik iets doet wat niet door de beugel kan.
  En het maakt mij intens gelukkig als ik iets zuivers doet.

  Het lijkt inmiddels de enige echte waarheid te zijn.

  Jezus, had ik je al eerder vertelt, is voor mij een filosoof van de late oudheid.
  Door de opkomst van het romeinse rijk is het zijn inzichten geweest die nu inmiddels zo een grote schare volgelingen kent.

  Empedocles, Anaxagoras, Democritis en later Plato, Aristotle en Socrates, en vele andere zijn in mijn ogen allen een soort zoon van god.

  Door zich op aarde te plaatsen al ware het dat ze hier nooit geweest waren op aarde, gaf inzichten vanuit het hart.

  Deze filosofen hebben een definitief einde gemaakt in het geloof in meerdere goden.
  God van vruchtbaarheid, god van bliksem etc.

  Zij moesten concluderen dat er een kleinste deel moet bestaan waar vanuit alles bestaat.
  Men had het over 4 basis elementen doorgaans.
  Water, aarde, vuur, en de lucht.

  Echter 1 element konden zij hierin niet vatten. De ziel van de mens, wat maakt bewustzijn, een bewust zijn van voortgang en beredenering.

  Dit werd eerst nog geduid met het ziel-atoom.
  Later werd dit logos, een ander woord voor God. (Althans zo zou het opgevat mogen worden)

  Ik denk dat Jezus een synthesis was van de late oudheid.

  Hiermee doel ik op het feit, dat als 1 filosoof een stelling had en een tweede daar een tegengestelde stelling voor had, dan zeg men vaak dat een derde deze stellingen trachtte samen te voegen door verder te nuanceren.

  Maar goed, Ik houd mij heden ten dage vooral aan basis behoefte van een mens vast en de meest logische regels voor zuiver leven.

  Ik wens als ieder ander mens, geborgenheid, erkenning en liefde.
  Dit zijn basisverlangens van de mens.

  Ik heb mijn naaste lief zoals ik mij zelf lief heb.

  En ik zal niet oordelen, opdat ik dat simpelweg niet kan. Ik kan niet in iemands beleefwereld stappen of geschiedenis.

  Voor dit gedrag heb ik geen bijbel nodig, deze waarheden liggen in je hart.

  Het is daarom dat ik Velen niet snap, ook in de regering niet.
  Is dit de evolutie van mens en geloof?
  Het lijkt mij een Devolutie.

  Echter hierin ligt volgens mij de kern waarom bijvoorbeeld Balkenende zijn geloof verraad, Judas P Balkenende.

  Heb een naaste lief als uzelf.

  Zij houden niet van zich zelf, en daarom kunnen ze dit ook niet uitdragen.

  Mijns inziens moet je eerst van jezelf leren/kunnen houden.
  En dat kan alleen als je je hart bent trouw gebleven, geluisterd heb naar het gevoel wat je kreeg bij diverse handelingen.
  In ieders hart ligt de absolute waarheid, je moet hem alleen wel willen horen.
  Het is echter de vrije wil van het individu die hiervoor moet kiezen. Dat is mijns inziens de reis die je maakt in dit leven.

  Ik zou dus JPB willen vragen, wat meer te luisteren en toe te geven naar zijn hart.
  Laat hem weer van zichzelf houden.

  Ik weet zeker dat voedselbanken dan snel weg zijn en ons wellicht echt eens in gaan zetten naar de derde wereld toe.

  Ik bedoel, als al het geld wat is ingezameld voor waterputten in Afrika ook werkelijk was gebruikt voor waterputten in Afrika.
  Dan zou je Afrika niet in kunne lopen zonder te struikelen over de waterputten, het land zou er vol mee staan.
  Dit is niet het geval, dus waar is dat geld dan?

  Wat ik bedoel is, hou eerst van je zelf.
  Als je dat echt kunt, kun je van een ander houden.
  Als we dat met zijn allen in Nederland kunnen, kunnen we van onze buurlanden gaan houden, Als we dat kunnen het hele continent, en dan de wereld.

  Ever widening circles of remorse.

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 27 november 2006 @ 10.09 uur

 117. Hoi Angela. Ik ben niet boos op je hoor. Ik was er alleen niet zeker van of je mijn reactie als sarcasme of als serieus opgepakt had. Daarom mijn reactie. Fijne dag voor jou vandaag.

  Reactie door Marieke — maandag 27 november 2006 @ 10.15 uur

 118. @110

  Lisette,

  Je haalt nu een aantal dingen weer gruwelijk door elkaar. Je probeert een verband te leggen tussen de Polen die hier heen komen en de voedsel banken.

  Anders dan onderbuikgevoelens en angst voor buitenlanders kan ik het eigenlijk niet noemen. We sturen dus geen voedselpakketten naar de Polen we laten ze er voor werken. Waar is jou sociale karakter gebleven?

  Verder on topic: De SP heeft het woord voedselbanken misbruikt in haar campaigne. Over de ruggen heen van de mensen die daar komen en grotendeels buiten de schuld van het kabinet daar zijn.

  SP: Schande!

  Reactie door marcel — maandag 27 november 2006 @ 10.20 uur

 119. @ 114 Marcel

  Ik begin mensen als jij langzamerhand spuugzat te worden.

  Ik zit hier te wachten tot de mevrouw van de GGD komt inzake een gesprek voor een voedselbank hulp.

  Ik heb dat namelijk nog steeds nodig nodig wil ik mijn schuldenopbouw van circa 250 Euro per maand een halt toe te kunnen roepen.

  Ik kan je verzekeren dat ik absoluut niet voldoe aan jou vooroordelen.

  Maar goed, wrijf jij je ogen nog maar eens goed dicht.

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 27 november 2006 @ 10.37 uur

 120. Ik vind het in het geheel niet verwonderlijk dat mensen tot agressie over gaan, je zal maar maanden moeten wachten op je uitkering.

  Alsof het een pretje is om een uitkering aan te vragen.

  Je zal maar een gezin hebben en wat ouder zijn, je zal maar gedeeltelijk arbeidsgehendicapt zijn.

  En dan die macht die er uitgeoefend wordt over mensen, die vaak niets aan de situatie kunnen doen.

  Je zal gaan scheiden en ook nog eens je huis moeten verkopen en je baan kwijt raken.

  Ik hoor zoveel verhalen van mensen die failliet gingen met hun klein bedrijfje en alles kwijt raakten, van mensen die scheiden en hun huis verkochten en met een schuld bleven zitten, van mensen die in de wao belanden en hun huis moesten verkopen en met schulden bleven zitten, van mensen die hun baan kwijt raakten en hierna ook hun huis kwijt raakten, nou zo kun je echt nog wel even dootgaan.

  En dan klop je bij de bijstand aan en dan krijg je een kouwe douche over je heen en krijgt nog veel meer problemen door dat een huur niet betaald kan worden omdat je geen werk meer vindt en de uitkering maanden later pas opgestart wordt.

  Een knappe man die zijn kalmte bewaard!

  Ik ben niet voor agressie, maar begrijp wel dat iemand door machteloosheid zichzelf op een gegeven moment niet meer in de hand heeft.

  Voedselbanken worden kennelijk ondertussen ingekwartiert bij de medogenloze handelswijze die de laatste kabinetten bedacht hebben.

  Controle en regels voor alles, de mens is ondetussen gedegradeerd tot een lastig produkt die je met alle kracht moet in lijven in het medogenloze systeem dat je rustig al METROPOLIS kunt noemen.

  Wie niet mee kan zal het weten en zal niet eten en wordt uitgestoten!

  Als toeschouwer constateer je met tranen in je ogen de ondergang van menselijkheid en mededogen.

  Tegenover ARM en MINDER KANSRIJK staat RIJK dat niet meer begrijpt, omdat het egoistisch brein beneveld stamelt:

  IK…MIJ…IK…MIJ…IK…MIJ

  als een voortdurende chant, dat sterker en harder wordt!!

  Reactie door e.krul — maandag 27 november 2006 @ 10.45 uur

 121. De Anbo heeft ook een reportage gegeven.
  50plus.
  let op!
  Regering geeft iedereen 1% extra koopkracht.
  Je denkt hoera!! We gaan erop vooruit.
  Maar dan…. 3% verhoging van energie, premie ziekenfonds.enz.

  veel van deze mensen durven niet eens naar een voedselbank. Kunnen kleinkids niets geven, of zijn creatief door op zichzelf te bezuinigen en dan zo dat de buitenwereld er niets van merkt.
  Ik zit zelf nog lang niet in die leeftijdsgroep. Maar het is wel zo.
  Ik heb het gevoel dat iedereen nu op zijn tenen loopt om het hoofd boven water te houden. Met of zonder uitkering. Met werk of zonder werk.

  Je gaat na denken en je probeert zelf iets…

  Reactie door Marianne — maandag 27 november 2006 @ 10.56 uur

 122. @ 120 Dit is nou precies de werkelijkheid wat u beschrijft,zie ook mijn vorige bijdrage onder nr ;102

  Reactie door harm — maandag 27 november 2006 @ 11.06 uur

 123. @119

  Jeroen,

  Het is wonderlijk dat je iets kan zeggen over mijn vooroordelen over de mensen die een beroep doen op de voedselbanken. Ik doe daar nml geen uitspraken over.

  Ik zeg alleen dat de SP dit probleem gruwelijk opblaast en er over liegt om zo makkelijk te scoren.

  Ten eerste wordt altijd gesuggureerd dat de voedselbanken onder balkenende is ontstaan. Iemand die niet verder kijkt zal daar intrappen. Echter het onderliggende probleem is armoede, en dat is iets wat toch al langer bestaat. En iets wat ook veel erger is geweest hoor.

  Ten tweede de SP kan suggureerd alsof half nederland aan de voedselban zit, terwijl mischien volgens ruimse schattingen het om 10.000 voedselpakketten gaat. Procentueel gaat het om zeer kleine aantallen. Alsof de SP niet weet dat er altijd een kleine groep mensen is die buiten de boot vallen. Wat voor beleid je ook voert.

  Nogmaals: Schande SP, om zo over de ruggen van een relatief kleine groep mensen je punt proberen te maken. En elke keer maar weer die groep uitblazen en in de media belichten!

  Reactie door marcel — maandag 27 november 2006 @ 11.09 uur

 124. Schandalig Jan!
  Al bijna een week zoveel zetels en nog steeds wachtlijsten voor de voedselbank. Volgende keer stem ik geen SP!

  Reactie door Klukkluk — maandag 27 november 2006 @ 11.16 uur

 125. NU SP vrienden kan ik nogmaals het pro
  gramma Buitenhof zien en nogmaals exact horen wat de heren Ruding en Terpstra ook
  gisteren naar voren brachten, want mógelijk
  (!) is mij, bij het koffie schenken, toch een seillante mededeling mij voorbij gegaan.

  Voor mij blijft het een raadsel dat, indien
  voedsel de houdbaarheidsdatum heeft over-
  schreden, deze artikelen voor honderden in
  deze samenleving geen gevaar zouden opleve-
  ren en daar waar de leverancier zich niet
  meer aansprakelijk houdt bij overschrijding
  van de datum, het er kennelijk niét toe doet
  hoe de zwaksten in de samenleving deze arti-
  kelen mogen consumeren.
  Dat kan in een aantal gevallen zelfs de Zorg
  verzekeringen op onnodig hoge kosten brengen.
  —Ik geen ingewandstoornis aan mijn lijf,
  maar de buren verderop, met kleine kinderen,
  slachtoffers van massa-ontslag..kan dus niet
  verrotten = wél dus= (!!!)?————–
  lijkt dus de stellingname.
  Hoe prachtig die Voedselbanken ook zijn en
  mogelijk is er een miniem infectiegevaar,
  maar als we dan toch normen stellen, dan niet alleen voor de goed gesitueerden, maar
  ook voor de uitkeringsgeréchtigden.
  Maar was het ook niet Nederland in de afgelo
  pen jaren die er geen been in zagen om medi
  cijnen, waarvan de houdbaarheidsdatum was
  overschreden, gewoon in ontwikkelingsgebie-
  den te dumpen? Hoe hanteert men eigenlijk
  de normen? Anderszijds hebben mensen, deels
  verhongerd in de WO II moeten toezien en
  volgens ‘de regels’ dúlden, dat er verse
  groente en fruit op veilingen werden ‘door-
  gedraaid’, maar werd er schande gesproken
  door diegenen die dat aan den lijve hebben
  meegemaakt, maar werd er eveneens niét ge-
  luisterd. Ook doorgedraaide bloemen, die in
  verzorgingstehuizen en inrichtingen terecht
  hadden kunnen komen, een échte gratis én
  werkende anti-depressivamiddel, belandden in
  sloten….! Hebben wij verstand van ‘waarde’
  en kunnen ook de ‘normen’ niet fatsoenlijk
  ingebed worden binnen de economische VORM-
  geving?

  Als de SP de belastingen zou verhogen, aldus
  Ruding, zou men de k…het paard achter de
  wagen spannen…..etc.
  Hij verslikte zich en voorkwam uit te spre-
  ken……zou men de k..ous op de kop krij-
  gen…!
  Nogmaals, mensen genoeg die dankbaar zijn
  voor de mogelijkheid van ‘leren door te le-
  nen’ en derhalve met grotere uitloop in
  én kansen én salaris er het hunne in bij te
  willen dragen naar de samenleving toe.
  Excessieve inkomsten worden derhalve meer
  belast en ontnemen dan ook de afhankelijken daarvan in de samenleving niet hun boterham
  noch hebben mensen met de meeste inkomsten
  een slechte nachtrust.
  Mensen die willens en wetens de aangeboden
  kansen hebben vergooid en aan lager wal zijn
  geraakt doen dus meer en meer tevergeefs een beroep op de Overheid en zeker die cate
  gorie moet duidelijk onderkend worden, en
  geeft het geen pas, dat mensen hun koophuis
  als onderdeel van hun eigen pensioenvoorzie-
  ning implanteerden in hun persoonlijk budget
  vanuit persoonlijke perspectieven.
  Feitelijk is het dus schandalig dat men men-
  sen hun huis, de oudendagsvoorziening op per
  soonlijke basis, heeft laten opeten….en
  dan na verloop van tijd nog kritiek erop
  durven hebben dat deze juist spárende bur-
  gers aan de bedelstaf zijn geraakt, door de
  ‘regelgeving’, waarbij je ook heden ten dage
  nog grote vraagtekens kunt hechten!
  Intussen hebben er hele volksstammen in ons
  land er lustig op los geleefd, voorzagen zich dik van lusten en luxe, en klagen nu
  steen en been dat hun geld ook aan het op-
  raken is. Nogmaals de verandering van de Wet
  bezien die destijds en nu geldt bij faillis-
  sementen is een herbeoordeling waard en mag
  nog wel meer getoetst worden naar redelijk-
  heid. Daar waar veel mensen joelend en ook
  kr(i)oelend hun spirituele liederen van ver-
  langen luidkeels ten gehore brengen in heel
  grote stadions daar missen we soms ook wel
  ter dege de wezenlijke betrokkenheid bij de
  samenleving, anders dan op dat soort hoogtij
  dagen. Vrolijk zingen en mediteren moet wel
  samen kunnen gaan met de handen uit de mou-
  wen steken en de zere plekken in de samenle-
  ving zoveel mogelijk van pijn te ontdoen.
  Dat samengaan van beiden doet veel mensen
  en jongeren ook op de SP stemmen met een energieke houding naar de méns toe!
  Doorgaans kiest een uitkeringsgeréchtigde niet voor zijn eigen positie en is dus ook
  gepast mededogen op zijn plaats.
  De gelukkige in gezondheid en arbeidsomstan-
  digheden die zelfs een toekomst garanderen,
  zouden zich dat beter bewust moeten zijn en
  te weten, dat ook het eigen, leef-, woon-
  en werkklimaat door onvoorziene omstandig-
  heden buitengewoon ontwricht zou kunnen wor-
  den.

  Reactie door Madelief — maandag 27 november 2006 @ 11.19 uur

 126. inderdaad een schande , mooie job voor ons nationale lachebekje Gerrit Zalm, om dit reorganiseren

  Reactie door jan rozendal — maandag 27 november 2006 @ 11.28 uur

 127. Gewoon opheffen die voedselbanken, probleem opgelost geen wachtlijsten meer.

  En zo hoort het ook.

  Reactie door Yvonne — maandag 27 november 2006 @ 11.38 uur

 128. @119 Jeroen Westerman
  ik bevind mij in ongeveer uw positie en help ook mensen met deze problemen.
  ik reageer dan ook niet op mensen zoals Marcel.
  het enige wat Marcel niet begrijpt is dat hij ook potentieel toekomstig slachtoffer is of kan worden van deze problematiek.
  mensen zoals hij zijn straks namelijk als eerste aan de beurt/slachtoffer als het gaat om berovingen bij bv een pinautomaat.
  want hoe groter het armen en voedselbank probleem word,des te meer criminaliteit en berovingen er zullen gaan plaatsvinden.
  dit is onlosmakelijk met elkaar verbonden,naar mijn idee.

  Reactie door iew — maandag 27 november 2006 @ 11.44 uur

 129. Laten we een actie oprichten!
  Giro 555.
  Tv avond met bekende sterren.

  Reactie door Marianne — maandag 27 november 2006 @ 11.45 uur

 130. KLukkluk, hoe bedoel je? je kunt onmogelijk serieus zijn nu toch?
  Je moet boos zijn op bakellende de de VVD

  Reactie door cynthia — maandag 27 november 2006 @ 11.55 uur

 131. @Marcel

  J ekunt onmogelijk stellen dat mensen buiten de schuld van het kabinet bij een voedselbank komen. In een fatsoenlijk land is het de plicht van de regering om er voor te zorgen dat iedereen een fatsoenlijk bestaan kan hebben. Als niet iedereen in staat is om voldoende inkomen te hebben voor een fatsoenlijk bestaan, dan heeft de regering gefaald. Maw, het kabinet is volledig verantwoordelijk voor het bestaan van voedselbanken.

  Reactie door Drob — maandag 27 november 2006 @ 11.56 uur

 132. 2e poging.

  Bij mij is al 2x de stroom uitgevallen, met het gevolg dat ik iedere keer mijn verhaal opnieuw moeten typen.

  Enfin, wat ik dus wilde zeggen is, dat ik me eindelijk door de lange betogen heb heen geworsteld en zonder spijt.

  Ik sta paf hoe sommige mensen het voor elkaar krijgen zich zo te verwoorden.
  Ik krijg de neiging om deze verhalen te bundelen, en uit te geven. Sterker nog laat het onder de catergorie realiteit vallen en in de hoop later geschiedenis.

  Prins Alexander zei een paar jaar terug dat hij de herdenking en bevrijdings feest vooral in de toekomst ziet als een groot feest waarin we de vrijheid vieren.
  De herdenking aan de oorlog zou langzaam op de achtergrond worden gedrongen, daar strijders langzaam in de minderheid vervagen.

  Echter zou ik bijna willen zeggen dat we de Herdenking maar weer eens flink in ere moeten herstellen. De geschiedenis boeken maar weer eens van de planken halen.

  We hebben kennelijk nog steeds niet begrepen waar het gevaar ligt of voelen onsniet gewaarschuwd, wanneer er een grote groep achterop raakt in de samenleving.
  Het schijnt dat er altijd dan weer een marionet omhoog stuitert, die door zijn achterban gezien wordt als de redder of behoeder van verval.

  Chaos en angst worden gecreeerd en om e.e. te verduidelijken wordt er een zondebok aangewezen. Verder worden, dwarsliggers, rotzakken, en in het geniep de zwakkere of een kam geschoren, uitgesloten gediscrimineerd.

  Wie ook, deze betogen wil betwisten, bagataliseren, of dood-eenvoudig niet wil erkennen, heeft waarschijnlijk de sleutel naar een beter bestaan.
  Dan vertel hun maar op welke deur die past.
  Kom langs en probeer!
  Maar ik persoonlijk ben bang dat deze mensen
  later gaan zeggen, “Dat wist ik niet”, dat hebben wij NOOOOIT geweten”!

  Reactie door kbo — maandag 27 november 2006 @ 12.00 uur

 133. @ 111, 112 Lisette

  Maak je niet kwaad op die Belfi zoals hij zich hier weer noemt, op andere items heeft tie weer andere namen, hij ziet hier op deze weblog alleen maar te zieken.
  Ik had hem al eens uitgenodigd zie reactie @ 84 maar meneer is te laf om die aan te nemen.
  Dus laat jezelf niet overstuur maken door zo’n schyzofreen.

  Reactie door Pool — maandag 27 november 2006 @ 12.06 uur

 134. Marcel wat zit je nou uit je nek te lullen jongen. Van mij mogen ze komen hoor maar dan WEL voor hetzelfde salaris als nederlanders hebben en in dezelfde belastingsgroep.

  Moeilijk hé begrijpend lezen.

  En er is zeer zeker een verband tussen Polen en stijgende armoede word eens wakker.
  Ik ken hier plaatselijk al 3 mensen die omdat ze hun baan kwijt zijn geraakt aan een goedkopere pool bij een voedselbank aan moeten kloppen.

  Jij moet maar eens proberen met 10 personen in 1 huurhuis te gaan wonen, dan staat de brandweer zo voor de deur.

  Ennuh ik ben iig zo solidair dan ik vind dat ze voor het harde werken OOK een degelijk slaris verdienen.

  Reactie door Lisette — maandag 27 november 2006 @ 12.08 uur

 135. Inderdaad iew,
  Armoede is de bakermat van revolutie en criminaliteit.
  Conclusie dring armoede terug en tergelijkertijd de criminaliteit het is tijd voor een revolutie….

  Reactie door Lisette — maandag 27 november 2006 @ 12.17 uur

 136. I know Pool, maar uhm het moest er ff uit :D

  Reactie door Lisette — maandag 27 november 2006 @ 12.19 uur

 137. @ 128 Iew

  Inderdaad, maar die koppelingen in de problematiek worden juist heel handig omzeilt als het gaat om in beeld brengen van de problematiek.

  Men laat single issues zien, en vertalen het op een manier waardoor er geen verband lijkt te bestaan.

  De lichtspot moet juist op die koppelingen komen te liggen denk ik, om mensen weer aan het denken te krijgen.

  Het meest zure vind ik nog dat mensen als wij al zo lang gewerkt hebben en voor deze vaak wat jongere mensen alles hebben mogelijk gemaakt.

  Ze willen niet alleen ondankbaar zijn naar ons door te zeggen verek maar, ze zeggen het daarmee ook tegen hun kinderen, verek maar.

  Zij willen namelijk niet bijdragen aan de voorzieningen waar ze zelf ooit gebruik van zullen maken en ondermijnen daarmee de in standhouding en evolutie voor hun kinderen.
  Dit laatste hoor ik ze nooit over terwijl dat automatisch inherent is aan niet willen bijdragen aan de voorzieningen.

  Als het 1 opgaat dan is ook de opposiet geldig.

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 27 november 2006 @ 12.56 uur

 138. Beste Lisette,

  Heel sympathiek van je dat die Polen mogen komen voor hetzelfde salaris als wij Nederlanders.

  1. Waarom hebben wij 400.000 werklozen, die geen asperges steken of op de bloemenveilingen of bij tuinders te vinden zijn?

  2. Wat denk je dat bedrijven gaan doen (Nedcar, scheepswerven, fabrieken etc.) als ze in Polen de helft van het geld aan produktiekosen kwijt zijn ivm de lagere arbeidskosten?

  Ik ben bang dat er dan hetzelfde probleem gaat ontstaan als bij de AOW, minder mensen die werken voor meer mensen met een uitkering en die is ook nog eens hoger.

  Ter vergelijking, een bijstands-uitkering in NL is hoger dan het gemiddelde loon van een Poolse arbeider in Polen.

  Je kunt niet blijven dweilen met de kraan open, water stroomt altijd naar het laagste punt. En een kind in de sloppenwijken van een 3e wereld land is erger dan iemand die naar een voedselbank gaat.

  O ja, slechts 7000 huishoudens (van de 4 miljoen, ongeveer 0,2 procent dus) maakt van de voedselbanken gebruik, waarvan dus een gedeelte door eigen wanbeleid.

  We kunnen ook kiezen voor met zijn allen arm te zijn en naar de voedselbank te moeten (Noord-Korea).

  Reactie door Evenwicht — maandag 27 november 2006 @ 13.31 uur

 139. Jan Marijnissen heeft het over de burger die een signaal heeft afgegeven: het moet socialer.

  Dat klopt deels:

  Mijns inziens zijn DE signalen:

  1. Het moet Nederlandser (PVV / SP)
  2. Het moet persoonlijker (SP / CU)
  zowel voor de overheid (de mens binnen de samenleving centraal, minder individualisme)

  meer eigen initiatief belonen en uitgaan van de kracht in de mens, wie dan nog niet mee kan komen verdient een overheid als schild voor de zwakken (CDA)

  Reactie door Niels — maandag 27 november 2006 @ 13.46 uur

 140. Waar is mijn reactie……?

  Reactie door Evenwicht — maandag 27 november 2006 @ 13.50 uur

 141. 116. Jeroen Westerman. Heel mooi en ráák uiteengezet, Jeroen.

  Je zegt…”Het is daarom dat ik Velen niet snap, ook in de regering niet…” Snap je dat wérkelijk niet of maakt het je zo vedrietig, dat je door het verdriet de wérkelijkheid niet meer kunt zien?
  Onder de “anstigen”, verkeren slechts enkele “moedige mensen”.
  Iedere regeringsperiode vanaf 1960 (dit is wat ik me kan herinneren), heeft de politiek ervoor gezorgd dat er werd geluisterd naar de MultiNationals. Aandeelhouders stoppen geld in ondernemingen en willen er dividend voor terug…Zoveel mogelijk. Hoe? Door te zorgen voor zo goedkoop mogelijke arbeidskrachten en die zoveel mogelijk uit te buiten. Zo worden politici “stropoppetjes” en voeren het allemaal gehoorzaam en volgzaam uit.
  Ná een regeringsperiode kunnen diezelfde politici terecht in het bedrijfsleven.

  Maar ja…we hebben ook nog met vakbonden te maken, die er weer voor de werknemers zijn. Protest, staking, acties…we kennen het wel en de gevolgen?
  Wil de werknemer niet naar de pijpen van de werkgever (MultiNational)en regering (Politiek) dansen?…Okay ! Dan volgen reorganisaties, ontslaggolven en gaan wij, Multinationals, naar het buitenland om daar verder te gaan met ons uitbuitersgedrag en/of halen goedkopere krachten vanuit het buitenland hierheen.

  Dit is, in een notendop, het gedragspatroon tussen; werkgevers, politiek, werknemers, regeringen, vakbonden. (Persoonlijke mening).

  Inderdaad; heb uw naasten lief, GELIJK uzelve. Wat betekent nu “GELIJK”?

  Reactie door frans — maandag 27 november 2006 @ 13.50 uur

 142. Zo lang er werklozen zijn zou het volgens mij helemaal niet nodig moeten zijn om Oost Europeanen in te vliegen, maar ja, dan moet je natuurlijk wel a. onder je niveau werken en b. in de kost gaan, dan zal je zien, zijn die voedselbanken ook niet meer nodig!

  Reactie door Evenwicht — maandag 27 november 2006 @ 13.59 uur

 143. Belfi,

  Ga je schamen!!!!!!!
  Als je dit zelf terugleest en je hebt dan nog niet door wat een vooroordelen jij in je hebt en uitkraamt, moet je wel erg blind zijn.

  Reactie door bijdehandje — maandag 27 november 2006 @ 14.11 uur

 144. Iew,

  Ook jij probeert weer een verband aan te praten, het is nog maar de vraag of je een verband kan leggen tussen de Criminaliteit en voedselbanken.

  Bijvoorbeeld hier in Amsterdam, had je erg veel overlast van autokraken en zakkenrollers. Voornaamste daders, verslaafde junkies die voor een shotje ergens geld nodig hadden.

  Berovingen en overvallen, bepaalde jongeren die echt niet bij de voedselbanken komen. Nee die hebben wat cash nodig voor dure goederen die ze anders nooit kunnnen kopen.

  Het is ronduit belachelijk dat jij zo’n verband durft te stellen. Je stigmatiseert daar maar weer eens zoals de SP zo goed kan de mensen die bij een voeselbank komen.

  Reactie door Marcel — maandag 27 november 2006 @ 14.26 uur

 145. @131 Drob,

  Genoeg gevallen bekend van mensen waarvan hun relatie op de klippen liep. Moeder met kinderen blijft alleen achter en heeft te weinig geld. Hoe triest dit ook is, je kan onmogelijk het kabinet hiervan de schuld geven.

  Een andere grote groep die bij de voedselbanken terecht komen, mensen met schulden doordat ze in betere tijden allerlei dingen kopen en nu het minder gaat de schuld niet meer kunnen betalen. Is dit door het kabinet…..?

  Ik geloof best dat er een deel van de mensen door duurder owrden zorg, huur, energie in de problemen gekomen zijn. Het kabinet heeft wel allerlei tegemoetkomingen voor deze groep. Probleem is dat door veel burocratie deze mensen er soms niet van weten. Dat is een ander probleem.

  Reactie door Marcel — maandag 27 november 2006 @ 14.33 uur

 146. @132 Lissette,

  En ik ook vele polen die hier gekomen zijn omdat de tuinder niemand anders wist te vinden die het werk ging doen. Hou de Polen buiten NL, OK, maar dan zet die mensen bij de voedselbank dan ook bij die tuinder of in dat slachthuis te werk.

  En zie daar weg zijn de voedselbanken, simpel!

  Reactie door Marcel — maandag 27 november 2006 @ 14.36 uur

 147. lekker simpel marcel. simpele geest simpele (onzinnige onjuiste) ideeen?

  Reactie door San — maandag 27 november 2006 @ 15.03 uur

 148. San,

  SP, simpele partij. Roep gewoon dat het socialer moet want kijk maar eens wat voor probleem we met die voedselbanken hebben….

  Simpel!

  Reactie door Marcel — maandag 27 november 2006 @ 15.10 uur

 149. Marcel,

  deze doet nog meer recht aan de waarheid:

  SP = Struisvogel Politiek

  Reactie door Evenwicht — maandag 27 november 2006 @ 15.13 uur

 150. Voedselbanken zijn een Belgische uitvinding die in Rotterdam voor het eerst werd gekopieerd. Vanwege het succes kwamen er steeds meer. Het heeft weinig met armoede te maken. In armoediger tijden waren ze er niet en ook nadat de SP aan het bewind is (geweest) al er wel zoiets bestaan. Geen enkele regering van welke kleur dan ook kan voorkomen dat er (kleine) minderheden bestaan die door omstandigheden of eigen toedoen in de goot terecht komen of op een andere manier het leven niet aankunnen. Het bestaan van een voedselbank is geen toetsteen voor sociaal-economische poilitiek. En kan in dit forum zich de toon wat matigen? De verkiezingen zijn immers voorbij, weer tijd voor argumenten.

  Reactie door balans — maandag 27 november 2006 @ 15.26 uur

 151. Ik heb me bijzonder geergerd aan de berichtgeving op teletekst hierover.
  Er werd concluderend maar even gesteld dat het aantal mensen die gebruik maken van de voedselbank toch vooral gegroeid was door het aanbod van voedselbanken.
  Een belachelijke wijze van oorzaak en gevolg door elkaar halen. Het leek wel of Balkenende het bericht zelf had geschreven.

  Reactie door kaatje — maandag 27 november 2006 @ 15.27 uur

 152. @130 Cynthia,
  Het was wat cynisch. Maar ik denk serieus niet dat de SP (of wie dan ook) iets tegen voedselbanken kan doen, net zo min als dat we JP de schuld kunnen geven. Zoals de oprichters van de voedselbank ook wel weten. Sommige mensen hebben nu eenmaal gat in de hand.

  Reactie door Klukkluk — maandag 27 november 2006 @ 15.36 uur

 153. # 143 bijdehandje

  Hoe is het op de Bahamas zeker al lekker bruin geworden of ben je inmiddels weer thuis.
  Ik hoor het wel van je.

  Reactie door Pool — maandag 27 november 2006 @ 15.44 uur

 154. Balans en KKK, overduidelijk weer generaliserend geneuzel van mensen die nog nooit wat in hun leven hebben meegemaakt.
  Er is in dit land sprake van een grote groep working poor, om maar eens wat te noemen. Deze mensen zijn continu 2 maanden verwijderd van op straat leven.
  Het gaat hier dus niet om werkschuw tuig met een gat in hun hand, maar om keihard werkende mensen met een k.tsalaris.
  De tegemoetkomingen zijn voor hen vaak net niet bereikbaar, omdat ze vaak een eurootje of 10 boven alle grenzen zitten die gelden voor hulp.
  Een beetje meer respect voor deze mensen die zich in steeds grotere aantallen bij de voedselbank melden, zou niet verkeerd zijn.
  Ga jullie fascistoide “eigen schuld, dikke bult” mentaliteit maar bij Wilders ventileren.

  Reactie door kaatje — maandag 27 november 2006 @ 15.48 uur

 155. @ 138 Evenwicht

  De armoede in Nederland is van een ander soort als die van Afrika…..

  In Afrika is er geen welvaart.
  Hier wel.

  Dat brengt zo zijn eigen eigenschappen mee.
  Ook andere voorwaarden om over armoede te kunnen spreken.

  Waneer kun je volgens jou in een welvaarts staat als Nederland spreken over armoede?

  In afrika is wel duidelijk, maar in Nederland, waneer vind jij nou dat er spraken is van armoede in Nederland?

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 27 november 2006 @ 15.51 uur

 156. Hallo onze bollenboer die het verdomd om het minimumloon te betalen en mensen voornamelijk Polen in erbarmelijke toestand huisvest en dat voor excl. huisvesting 5 euro p/u, is ook weer aanwezig hoe zal hij zich nu weer noemen,…laat me raden…
  Nico, C.Harms, Martin, Belfi, Marcel, Victor Hugo, Evenwicht enz. enz.

  Mensen negeer deze schyzo want het is zonde van je tijd en energie.

  Reactie door Pool — maandag 27 november 2006 @ 15.52 uur

 157. Kaatje,

  Je snapt er ook niks van he? Als ik hier in de buurt een nieuwe voedselbank open, zal ik zeker toeloop van mensen krijgen. Wil dat zeggen dat de armoede in de buurt ineens is gestegen? Ik denk het niet.

  Als we in 1992 om maar wat te noemen, toen al voedselbanken gingen openen zou er ook zeker al gebruik van worden gemaakt.

  Eerste voedselbank is gekomen bij het begin van Balkenende. Dus hij is wel de schuld van voedselbanken. Dit is zoooo simpel gedacht van de zoooo simepele sp aanhangers, die elke IQ en logica mist om iets anders te kunnen denken.

  Reactie door Marcel — maandag 27 november 2006 @ 15.56 uur

 158. @Klukkluk
  Het is nogal kortzichtig om te stellen dat die mensen gewoon een gat in de hand hebben. Er zijn inderdaad mensen die zich in de schulden hebben gestoken en nu het hoofd niet meer boven water kunnen houden (ben je dan een slecht mens?), maar veelal komen mensen ook in de problemen doordat ze bijvoorbeeld hoge woonlasten hebben, gescheiden zijn, te maken hebben met gestegen kosten in het levensonderhoud, arbeidsongeschikt geworden zijn, een lagere uitkering hebben gekregen etc.
  En vergeet niet dat de meeste mensen die een beroep doen op de voedselbanken ook kinderen hebben, die hebben daar echt niet om gevraagd.

  Reactie door Alexandra — maandag 27 november 2006 @ 15.57 uur

 159. @ 141 Frans

  Touche!

  Ik wil het inderdaad niet snappen, niet accepteren, maar inderdaad, mijn ogen sla ik niet dicht.

  Ik zie het wel, weet het wel, maar wil het niet.

  Een vereiste mijns inziens om een andere manier te kunnen tonen.

  Ik sluit het niet af inderdaad. Het is inderdaad het verdriet die zich hier tegen af zet.

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 27 november 2006 @ 16.00 uur

 160. @Alexandra

  Maar de redenen die je opnoemt zijn dus niet allemaal de schuld van de regering.

  Die uitkering verhoging die de SP voorstelt, helpt dat de mensen van de voedselbank dan? Zowiezo, welke maatregel van de SP zorgt ervoor dat die banken verdwijnen?

  Reactie door Marcel — maandag 27 november 2006 @ 16.00 uur

 161. Belfi
  Balans
  Evenwicht
  Marcel
  Klukkluk

  Last van stemmen in je hoofd? Zielig joh! Je zal toch maar gedwongen worden om slaaf te zijn van al die verwrongen geestjes. Kan heel lastig zijn, maar misschien toch beter als je binnen de geestelijke gezondheidszorg je therapie afmaakt? De SP kan wel de armen helpen, jazelfs heel Nederland gezond maken. Maar voor mensen zoals jij zijn eerst andere hulpmiddelen nodig. Gaatjes in de handen zijn gauw te verhelpen, maar gaatjes in je hoofd is pas echt kwalijk.
  Even goed de tijd ervoor nemen en daarna zien we je wel terug in de samenleving.

  Reactie door Gloria — maandag 27 november 2006 @ 16.03 uur

 162. @Marcel

  Iets beter lezen graag. Natuurlijk is de regering niet verantwoordelijk voor relaties die op de klippen lopen. Maar de regering is wel verantwoordelijk voor een menswaardig bestaan als onverhoopt een relatie op de klippen loopt. En ook bij andere oorzaken.

  Reactie door Drob — maandag 27 november 2006 @ 16.05 uur

 163. 155. Normaal gesproken verlaag ik me hier niet eens toe, maar laat ik nu net uitzonderlijk veel kennis hebben van statistiek op universitair niveau.
  Er is namelijk wel degelijk sprake van een causaal verband tussen het beleid van Balkenende en het aantal mensen dat afhankelijk is van een voedselbank.
  Armoede is namelijk meetbaar. Dit doe je door een fatsoenlijke definitie te maken van armoede en niet zoals onze overheid een Amerikaanse (!) monetaire grens gebruiken die NB nog van voor de eurotijd is.
  Volgens de in Europa gangbare armoede formule neemt het aantal “arme” mensen in rap tempo toe.
  De toeslagen zijn niet voor iedereen bereikbaar en zijn voor diegenen die ze nodig hebben lang niet altijd toereikend.
  Preventief is het zaak dat gemeenten, woningbouwcorporaties, schuldhulpverlening en energie en water bedrijven samen werken om in een vroeg stadium eventuele probleemgevallen te lokaliseren en te helpen.
  Beetje jammer is dan natuurlijk weer dat in een groot deel van de gemeenten de schuldhulpverlening gedeeltelijk of geheel is weggesaneerd.
  Zo komen mensen nooit meer uit de shit en kunnen kortzichtige argumentloze types weer schreeuwen dat mensen er zelf geen zak aan doen en dat het hun eigen schuld is.

  Reactie door kaatje — maandag 27 november 2006 @ 16.05 uur

 164. @ 142 evenwicht

  Dus als jij 12 jaar doorgestudeerd hebt en dat zelf betaald heb en naast je werk gedaan hebt binnen de informatica, Ben jij prima bereid dit weg te gooien door iets te gaan doen in de landbouw?

  Wat denk je dat er gebeurd overigens als je met HBO en al solliciteerd bij een rozenkweker?

  Ik heb het namelijk ene keer gedaan.

  Je word niet aangenomen omdat men bij voorbaat weet dat je weg bent zodra je werk krijgt in je richting.

  Das 1

  2 Mensen die rozenkweken prachtig vinden kunnen nu geen salaris daarmee verdienen waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden omdat polen goedkoper zijn, Veeeel goedkoper.

  Daarom, polen hetzelfde betalen als Nederlanders.

  Zijn beide mensen die willen werken voor geld en hun gezin.

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 27 november 2006 @ 16.06 uur

 165. @Marcel
  Niet iedereen kan zomaar bij een voedselbank terecht. Men moet eerst bewijzen dat ze het ook echt nodig hebben.

  Je stelt dat een SP-aanhanger “IQ en logica mist”, waar baseer je dat toch op? Ik zal mijn IQ hier niet etaleren, maar ik kan je vertellen dat die boven het gemiddelde ligt. Niet zo flauw doen dus.

  Reactie door Alexandra — maandag 27 november 2006 @ 16.07 uur

 166. @159 Drob,

  Aha, dus jij schaft de voedselbanken af door de mensen niet meer naar de voedselbank te laten gaan maar naar de staatsvoedselbank. Ik zie het verschil niet.

  Kijk, de regering heeft een bepaalde verantwoordelijkheid. Maar wat jij voorstelt is dat de regering je moet voeden, misschien ook nog kleden? van wieg tot dood? In alle omstandigheden?

  Reactie door Marcel — maandag 27 november 2006 @ 16.09 uur

 167. off topic

  We hebben met een groep mensen de VVD een condoleance kaart gestuurd i.v.m. het verdwijnen uit de politiek, als iedereen dat nou eens ging doen hebben ze wat te lezen.
  Vergeet er vooral niet bij te vermelden dat we weer opgelucht ademhalen nu de VVD van ons is heengegaan.

  Ik vind alleen jammer dat het VVD verkiezings krantje niet meer door de deur komt, want m’n toiletpapier is bijna op en dat krantje veegt zo lekker af, … jammer.

  Reactie door Pool — maandag 27 november 2006 @ 16.11 uur

 168. @Marcel
  Grappig, je hebt je praatje klaar, maar het programma van de SP heb je niet gelezen.
  Maar daar ga je vast nu aan beginnen?
  http://www.sp.nl/2006/programma/beter_delen.shtml

  Reactie door Alexandra — maandag 27 november 2006 @ 16.13 uur

 169. Alexandra,

  Ik zie onder het kopje “inkomens eerlijker verdelen” een aantal maatregelen die er echt niet voor zorgen dat we over een tijdje geen voedselbanken meer hebben….

  Reactie door Marcel — maandag 27 november 2006 @ 16.18 uur

 170. Ik ben overigens klaar met belfi, marcel kluk kluk en anderen.

  Het herhalende patroon, niet ingaan op gemotiveerde, inhoudleijke reacties is vermoeiend te noemen.

  Aan deze mensne wil ik slechts nog kwijt, lees alles hier op dit log nog eens rustig door, probeer je eens te verplaatsen buiten het kader van jullie realiteit.

  Ik ga namelijk niet steeds mijn antwoorden herhalen.
  een gesprek moet constructief zijn om niet saai te worden.

  Mensen hier hebben al heel wat aangereikt om deze saaiheid te voorkomen.

  Jullie geven aan de grijze muis te willen blijven, dat dien ik te respecteren.

  Het gaat jullie goed.

  We spreken nog wel eens als je tegen de 40 loopt en je ontslagen bent terwijl je een huis had gekocht voor je oude dag.

  Mijn tijd is heilig, en mijn voorbeelden bestemt voor diegene die bereid zijn, niet perse eens zijn, zich te verplaatsen, al is het maar voor even.

  Jullie hebben op vele manieren getracht mensen hier te beledigen.

  Waar jullie aan voorbij gaan is dat jullie geen enkele rol spelen in mijn en andermans levens geluk.

  Ik leef mijn leven en ben ook de enige die dat leven KAN leven.

  Jullie oordelenzijn dan ook eerder een belediging voor jullie zelf en het geschenk dat jullie is gegeven……leven

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 27 november 2006 @ 16.18 uur

 171. Helaas is mijn verhaal weer niet aangekomen en deze keer niet gekopieerd dus ik probeerd het WEEEER.

  In mijn buurt was men uit pure boosheid wbt de gemeente en de overheid met eeen voedselbank begonnen. Zie onderaan de verwijzing.

  Ik zocht terug op google en heb dus terug gevonden waar eerder op de WEBLOG van Jan marijnissen, op in is gegeaan.

  Helaas werd de inzet van deze mensen gebruikt door de gemeente om mensen nog meer te korten op hun inkomen daar zij niet werden gekort op hun eerste levensbehoefte daar er een voedselbank bestond.

  Kun je voorstellen dat je voor wat oudere mensen in je buurt zorgt voor warme maaltijden omdat zij niet de juiste verzorging krijgen in hun huisje.
  Zie je de gemeente al in zijn handen wrijven, nog meer wachtlijsten of uitstel van thuiszorg. Ze pakken je via de kliklijn al bij je kladden als je iemand raam staat te lappen of te vaak binnen zit, maar owee als het als jij het wiel uitvindt.

  Uiteraard zijn er nog veel meer van deze vrijwillige hulpacties te verzinnen.

  Maar het is toch te gek voor woorden dat er door de overheid gebruik van gemaakt wordt om de kas te spekken. Om de paden van de snelle welbedeelde Hendrik te plavuizen.

  Hier aldus Weblog Jan Marijnissen
  Voedselbank Helmond
  vrijdag 9 december 2005, 18.37 uur

  Reactie door kbo — maandag 27 november 2006 @ 16.26 uur

 172. @163 Kaatje,

  Ik geloof niets in je statistiek verstand. Wat jij ook meet en hoe jij je armoede definieert heeft hier niets mee te maken.

  In de periode balkende onstaan voedselbanken, dat is een feit inderdaad. Maar kan jij dan ook conluderen zonder balkenende geen voedselbanken. Nee! En weg is jouw causaal verband

  Reactie door Marcel — maandag 27 november 2006 @ 16.44 uur

 173. Lange rijen bij de voedselbank.
  Daar staan ze de stakkers slachtoffer van inhalige stank.

  Het rijken geteisem roept niks met jullie aan de hand.
  Eigenschuld had je maar wat moeten doen aan je verstand.

  Klukkluk schreeuwt met zijn kop vol puisten .
  Stelletje profiteurs dat jullie er ons inluisden.

  Met net een schone broek .
  Komt Marcel vanachter zijn Playstation ook met de kop hier om de hoek.

  Deze jeugdige pubers nog zo weinig in het leven is voor hen in de luiers dit nog een feest.
  Maar, o wee ,dat is bij veel voedselbank bezoekers ook geweest.

  Want misschien zijn die puisten bij klukkluk wel gezwellen.
  En gaat de dokter het verhaaltje je kunt niet meer werken vertellen.

  En misschien heeft Marcel wel last van zijn kleine jongen.
  En is hij altijd tot hulp gedwongen.

  Nee, ieder loopt een kans op en gebrek.
  En gelukkig zijn er buiten deze twee dwazen er nog mensen die het nog uitsteken hun nek.

  Nee, de regering heeft aan de ziektes van deze twee dwazen geen schuld.
  Daarom stop deze twee dwazen maar snel onder een afval bult.

  Reactie door De Hakker — maandag 27 november 2006 @ 16.47 uur

 174. 172. Ik laat me niet voor leugenaar uitmaken.
  Causaliteit werkt niet twee kanten op, dat is echt uitermate dom.
  Dat ga ik echt niet eens uitleggen.
  probeer eerst je kennisniveau maar eens ergens up to date te krijgen.
  Ga bijvoorbeeld een opleiding volgen, dan praten we daarna wel verder.

  Reactie door kaatje — maandag 27 november 2006 @ 16.51 uur

 175. Ha ha kaatje,

  Lukt het niet echt om aan te tonen dat echt Balkenende de schuldige is van de voedselbanken. En niet toevallig iets anders.

  Wat jij en andere nog steeds blijven roepen is dat Balkenende en zijn beleid de oorzaak is van de toename van de het aantal voedselbanken. Totale onzin.

  Dat is zoals, in duitsland nam het aantal geborten af in de tijd dat ook het aantal ooievaars afnam. Dan concludeer jij dat door de afname van het aantal ooievaars er minder baby’s gebracht kunnen worden.

  Nooit erbij stilgestaan dat het aantal voedsel banken ook gegroeid zouden zijn met het ander beleid, of dat het een cylisch verschijnsel is met pieken en dalen maar dat we alleen nu iets waarnemen om dat toevallig begin 2000 iemand op het idee kwam.

  Welke studie heb jij eigenlijk gevolgd?

  Reactie door Marcel — maandag 27 november 2006 @ 17.04 uur

 176. @Marcel

  Hoe je het ook draait of keert, onder CDA-VVD bewind zijn de voedselpbanken explosief toegenomen. Dat is een goed waarneembaar signaal. Daar had een fatsoenlijke regering op moeten reageren door er voor te zorgen dat de noodzaak voor voedselbanken weggenomen wordt.

  Reactie door Drob — maandag 27 november 2006 @ 17.04 uur

 177. “We gingen voor goud en kregen goud ” wat had Jezus daarvan gezegd ?

  Dit is een echte VOC uitspraak : plunderen mag !

  Reactie door Fred — maandag 27 november 2006 @ 17.14 uur

 178. Er staat een pagina vol met argumenten. De plaat voor je kop is echter zo groot dat je het niet wilt zien. Ik ga alles niet herhalen.
  Gegroet, ik heb wel wat beters te doen.

  Reactie door kaatje — maandag 27 november 2006 @ 17.16 uur

 179. Volgens de deskundige van de overkoepelende voedselbanken organisatie is de armoede juist niet toegenomen maar de weg er naar toe is makelijker te vinden vandaar de vraag.
  Wel goed voorlichten aub

  Reactie door Gerrit — maandag 27 november 2006 @ 17.21 uur

 180. Marcel , weer teveel bier gedronken ?
  Ga eens lekker hard werken !

  Reactie door Fred — maandag 27 november 2006 @ 17.21 uur

 181. Tja kaatje, De Hakker, drob

  Het typische SP reacties, Met je gevoel spreken en blehren. Als het te moeilijk wordt maar niet thuis geven of lopen zeuren dat we kinderen zijn of wat dan ook.

  Reactie door Marcel — maandag 27 november 2006 @ 17.25 uur

 182. @Marcel

  Ik begrijp je laatste zin niet. Maar ik begrijp wel dat je meldt dat je gevoelloos bent. Dat vind je vast een compliment.

  Reactie door Drob — maandag 27 november 2006 @ 17.27 uur

 183. Gerrit,

  Wat je opnoemnt is al te moeijlijk voor sommige hier. Men ziet A en dan B en begint gelijk conclusies te trekken.

  Maak daar een leuk verhaaltje om het harde kabinets beleid en links nederland trapt er massal in.

  Reactie door Marcel — maandag 27 november 2006 @ 17.28 uur

 184. Beperkte blik, begrenst door vooroordelen.
  Ik zie, ik zie, wat ík zie. Zie niet wat ik niet kan zien.
  Zie datgene wat beantwoord aan en overeenstemt met mijn gedachten, met mijn manier van denken.
  Al hetgeen wat hiermee niet overeenstemt bestaat niet.
  Bestaat slechts binnen de fantasie van de ander.
  Mijn werkelijkheid, mijn perceptie, is de enige bestaande en is dientengevolge de realiteit.

  Wanneer mijn denken niet zou overeenstemmen met de realiteit, zou ik bij mijzelf te rade moeten gaan. Dit weiger ik ten ene en ten alle male. Immers ik ontleen mijn identiteit aan mijn gedachten.
  Hoe kan ik ‘of all people’ ík, het mis hebben, ik het niet juist zien?
  Zij die anders denken, zij die zogenaamd zeggen een andere ervaring te hebben, hebben het mis. Ik weet toch immers hoe het wérkelijk is, ik weet toch hoe dit land ervoor staat?

  Voedselbanken zijn helemaal niet nodig. Ik heb het toch goed!
  Wachtlijsten bij voedselbanken? Wat nu wachtlijsten? Gewoon opheffen die voedselbanken dan is het ‘probleem’ toch uit de wereld?

  Balkenende c.s. hoezo zijn deze verantwoordelijk? Verantwoordelijk voor wat? De economie trekt toch aan? Dat jij je broek niet zelf kunt ophouden moet ik daar voor bloeden?
  Ga werken!
  Wat zeg je? Je bent arbeidsongeschikt? Hoezo arbeidsongeschikt? Je hebt toch restcapaciteit!
  Niet zo zielig doen hoor! Daar trap ik niet in! Je bent gewoon een luie donder!
  Weet je wel wat jij mij kost? En jij hebt het over solidariteit?

  (Even de gedachtegang van de schreeuwers verwoord.)

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 27 november 2006 @ 17.31 uur

 185. Marcel ,gaat eens wat levenervaring opdoen , en kom over 20 jaar eens terug ! groetjes

  Reactie door Fred — maandag 27 november 2006 @ 17.33 uur

 186. aanvulling op wattenstaafie al is hij bijzonder duidelijk.

  Ze zouden wel eens dankbaar mogen zijn dat zij het leven hebben die ze nu leven.

  Het zijn de meeste onder ons die hebben mogelijk gemaakt waar deze schreeuwers zo intens van genieten. Zij moeten zich nog bewijzen en helpen opbouwen.

  Daarmee ook hun eigen kinderen de kans ontnemend in een sociaal welvarend land te mogen wonen.

  De schreeuwers zijn dan ook feitelijk te lui om voor hun kinderen en ouders te zorgen.

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 27 november 2006 @ 17.37 uur

 187. Wat je opnoemnt is al te moeijlijk voor sommige hier. Men ziet A en dan B en begint gelijk conclusies te trekken.
  Maak daar een leuk verhaaltje om het harde kabinets beleid en links nederland trapt er massal in.
  ……………….
  Marcel even een cursus Nederlands volgen het bovenstaande stikt van de spellingsfouten.

  Reactie door Clara — maandag 27 november 2006 @ 17.40 uur

 188. @117 kaatje, marcel is zielig en helemaal
  alléén, heeft helemaal geen vrienden en probeert op deze manier aandacht te krijgen.
  Het is net als bij kleine kinderen, als ze om negatieve aandacht vragen gewoon negeren dan houdt het vanzelf op!!

  Reactie door Beppie — maandag 27 november 2006 @ 17.45 uur

 189. MARCEL

  Balkenende heeft niet voor deze voedselbanken gezorgd! Kijk uit wat je zegd.

  Het kabinet van de laatste jaren heeft alleen maar,
  O.A een grote groep mensen die gewoon net als andere een baan hadden met een autootje carvannetje, huisje, pctje en gsm-abonnmentje,

  in de recessie of
  duurdere tijd of
  chaotische-wereld-ontwikkeling of, economische instabiele vooruitgangen

  vergeten om meerdere ehbo posten te plaatsen.
  Een pootje breken kan, maar geen mogelijkheid tot spalken, daar zit ‘m de kneep.

  Mensen zeggen, eerst niks, dan klagen ze over echt pijn, en uiteindelijk kunnen ze niet veel meer.
  Eerst wordt gezegd, wacht het komt eraan, dan wordt er gezegd niet zeuren en uiteindelijk wordt er doodeenvoudig geconstateerd dat het wel meevalt.

  Dat iedereen die zijn poot heeft gebroken etalleerd wat het probleem zich bevond en hoe moeilijk het is om hier mee te kunnen hobbelen in de tijd, wordt nu verafschuwd.

  Ik spreek nu voor mezelf en ik behoor niet tot de armste.
  De tegemoetkoming is zo summier dat je je kind in de basis van schoolkosten en kleding en onkosten kan voorzien.
  Wat betreft de polen, zij zijn hier zonder kind of verder verplichting en vaste lasten patroon wat we hier kennen. Free to be or to do whatever!

  Het leven van hun gezin wordt nog zonder navolging of kliklijnen voortgezet door vrienden, de buurt of familie daar in Polen, Again free to be or to do whatever, hier in het buitenland.

  Wij stellen als maar eisen en eisen aan onze levensnormen en verwachtingen en handelen dan ook als dus danig.
  ALs ik ongezekerd aan een hoogbouwhang en met te pletter val, dan heb jij zoiets van
  “Hallo, daar ga ik niet voor betalen, had je maar…..”!
  Als een hoogwerker uit Polen uit zijn stellage flikkert interesseerd jouw dat geen een donder. Zijn niet jouw belastings centen.
  Daarom wil de economische weldoeners graag deze mensen.
  En ons maar op hun mieter geven dat wij, geen banen accepteren. 2 MATEN VRIEND!

  Dit hebben we eerder gehoor.
  HEB IK NOOIT GEWETEN. IK WIST HIER NIKS VAN!

  Sterker nog na de oorlog, wordt het nogsteeds stellig door een ploegje ontkent.

  Reactie door kbo — maandag 27 november 2006 @ 17.52 uur

 190. @178 kaatje ipv. 117

  Reactie door Beppie — maandag 27 november 2006 @ 17.54 uur

 191. he marcel?? waarom ga je niet fijn spelen bij je vriendjes,,cda,
  pas maar op er zijn er zat die zo gelult hebben,en hebben jaren vast gezeten,na 45.

  viel het 11 november een beetje tegen,,toen je met je lampionnetje langs de deur ging,,
  gaven vooral de cda/vvdérs je niet genoeg,zoals gewoonlijk,en ben je een beetje kwaad daarom?
  maar vind je het vreemd een kereltje met stropdasje/potter bril/klein h snorretje.van +-20 jaar dat met een lampionnetje voor je deur staat.
  en in de vakantie vliegtuigjes schoonmaakt.
  en ga je daarom een beetje plagen op een site waar echte mensen zitten.

  Reactie door ad — maandag 27 november 2006 @ 18.26 uur

 192. iene miene mutte 10 pond rutte…….doe mij maar tomatensoep.

  wouter moet maar eens gaan wildplassen en Harry moet maar eens zijn nimbus 2000 pakken.

  Ik neem eens wat anders onder de loep.

  Ik neem eens een tomaat en snijdt deze in even grote plakken.

  Na enig verwarmen en wat rozemarijn.

  Is het smullen voor iedereen, das pas fijn.

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 27 november 2006 @ 19.04 uur

 193. Als ik zo eens door alle reacties heen loop, dan lees ik vooral veel frustraties over het a-sociale beleid van Balkenende I t/m III.

  De tegenreacties komen met name neer op vooroordelen over uitkeringsgerechtigden.

  In het kader van een goed en fatsoenlijk debat zou het wijs zijn om de feiten te laten spreken.

  De hoofdfeiten zijn dat de inkomensongelijkheid in Nederland is toegenomen net als de armoede, maar deze is weer dalende. De relatieve armoede en de inkomensongelijkheid in Nederland behoren tot de laagsten in de wereld.

  De armoede in Nederland is met name te vinden onder 65+-ers, allochtonen, gescheiden mannen en vrouwen en alleenstaanden met kinderen. Van voedselbanken maken ruim 7000 huishoudens gebruik. Bronnen van armoede zijn een lage opleiding en/of een verslaving, die met elkaar verband kunnen houden.

  De inkomensongelijkheid zal verder toenemen als autonome ontwikkeling. Dit wordt veroorzaakt doordat het deel van de bevolking met een hogere opleiding (HBO en hoger, ca.25%) relaties aangaan binnen deze groep, waardoor huishoud inkomens van 3 tot 4 keer modaal geen uitzondering zijn.

  Dit zijn de feiten.

  De ficties:

  1. Balkenende heeft de armoede/voedselbanken veroorzaakt
  2. Met de SP aan het roer worden voedselbanken overbodig.
  3. De inkomensongelijkheid daalt door de uitkeringen te verhogen.

  Oplossingsrichtingen:

  - Het transformeren van een transportgebaseerde economie naar een kennisproduct gebaseerde economie

  - Het verder doorvoeren van deeltijdbanen

  - Het invoeren van een het financieren van basiseducatie door de staat.

  - Van iedere uitkeringsgerechtigde een maximale inspanning verlangen voor de maatschappij

  Concreet:

  - Het invoeren van een inkomensafhankelijk kindgebonden budget.

  - ‘Gratis’ onderwijs voor elk kind tot en met de leerplichtige leeftijd. Een kind blijft leerplichtig totdat er een diploma is behaald.

  - Het invoeren van ‘gratis’ openbaar vervoer dat 24 uur per dag beschikbaar is.

  Uitleg:

  Een bepaalde mate van inkomensongelijkheid is wenselijk, dit prikkelt immers mensen om zichzelf te verbeteren en het resultaat daarvan te proeven. Een kortstondige periode van relatieve armoede is niet gewenst, maar ook niet het einde van de wereld. Uitkeringen over de gehele linie verhogen werkt demotiverend en destructief. Van iemand die iets voor een ander kan betekenen mag dit verwacht worden. Daarom, uitkeringen omhoog voor mensen die (tijdelijk) niet kunnen en omlaag voor mensen die niet willen.

  65+ers hebben recht op inkomenszekerheid en daarom zou de uitkering voor mensen met alleen AOW gelijk moeten zijn aan het minimuminkomen.

  Alleenstaande ouders met kinderen jonger dan 6 jaar zouden moeten worden vrijgesteld van sollicitatieplicht. Zij voeden immers kinderen op hetgeen erg belangrijk is en maatschappelijk zeer nuttig.

  Gehandicapten dienen zorg en werk op maat te krijgen. Uitgangspunt moet hierbij zijn dat de persoon in kwestie zich nuttig voelt.

  Nederland is een open economie. Het is een illusie te denken dat wij de welvaart voor ons zelf kunnen houden. Met name laaggeschoolden zullen hiervan de dupe worden. De enige oplossing is het creeeren van meer en hoogwaardigere banen, zodat iedere Nederlander zoveel mogelijk aan de slag komt.

  Werk is de beste remedie tegen armoede.

  Reactie door Niels — maandag 27 november 2006 @ 19.10 uur

 194. Hoi Pool,

  De Bahama’s????????
  Nee jochie dat kan bruin niet trekken.
  Een weekje Ardennen was het bij vrienden, maar daarom niet minder slecht.
  Heerlijk van de natuur genieten en de rust en eigenlijk toch nog teveel op het log gekeken en gereageerd, maar jah, het gaat om de vertegenwoordiging van je vaderland hè, dus je houdt het in beperkte mate toch bij.
  Maar Pool, ik heb het goed gehad hier en het is aan te bevelen. Hier kom je tenminste nog herten tegen op je wandelingetjes.
  Misschien ook eens proberen ipv. Rusland????

  Reactie door bijdehandje — maandag 27 november 2006 @ 19.55 uur

 195. Belfi
  Balans
  Evenwicht
  Marcel
  Klukkluk

  Blijven stug volhouden dat zwart wit is en als je dan vertelt dat het ECHT zwart is gaan ze huilen.

  Even vergeten ze dat er vele tinten grijs tussen dat zwart en wit zit en dat als je yellow magenta en cyaan met elkaar mengt in de juiste verhoudingen je weer wit krijgt.

  Klink ik nog logisch ? nee, maar hun ook niet…..Multiple Personality Syndrom.
  Arme jongens wat hebben je ouders je aangedaan?? :’-(

  Reactie door Lisette — maandag 27 november 2006 @ 19.58 uur

 196. Lisette,

  Dit is dus wat ik bedoelde. Zo reageren leidt nergens toe. Kom met iets constructiefs anders geef je alleen maar aanleiding tot negatieve reacties.

  Reactie door Niels — maandag 27 november 2006 @ 20.08 uur

 197. @196
  Je heb zeker gelijk maar met sommige zijn ook hier grenzen..
  Zeker met de vraag wat kom je hier doen.
  Voor de door Lisstte genoemde personen is die grens al lang voor de meesten hier overschreden.
  En dan moet je ze toch Niels in de hoek van het vuil zetten.

  Reactie door De Hakker — maandag 27 november 2006 @ 21.24 uur

 198. @ 194 bijdehandje

  Lekker dat je een beetje uitgerust bent en van de natuur kan genieten.
  Ik gunde je natuurlijk de Bahamas maar de ardennen Malmedy, Spa en Stavelot is bijna net zo mooi alleen wat minder zon en geen palmbomen, vrouwelijk schoon zie je overal dus daar hoef je ook niet voor naar de Bahamas, ik was enkele jaren geleden nog in de ardennenen op Francorchamps en verbleef ik daar in het plaatsje Waimes in Hotel Hotleu vlakbij het circuit.
  Inderdaad qua natuur zijn de ardennen mooier dan russische wouden alleen die zijn groter, maar als je in Oekraine de Krim of Yalta neem dan zal ook jij daar je hart aan verliezen zo’n mooi gebied.
  OKE bijdehandje nog een prettig verblijf in de ardennen en gezond weer thuis.

  Reactie door Pool — maandag 27 november 2006 @ 21.44 uur

 199. @Klukkluk
  ´Schandalig Jan!
  Al bijna een week zoveel zetels en nog steeds wachtlijsten voor de voedselbank. Volgende keer stem ik geen SP!´

  Wat een onzinnige reactie. De kiesraad heeft de zetels vandaag pas officieel vastgesteld. De eerste Kamervergadering in nieuwe samenstelling is donderdag. Denk a.u.b. eerst na voor u zulke opruiende teksten tikt. Het lijkt me erg sterk dat u ooit een SP-stemmer bent geweest.

  Daarbij kan het voedselbankprobleem niet worden opgelost door ze domweg af te schaffen, er moeten inkomensmaatregelen komen voor veel mensen, ook mensen die liever honger lijden dan naar de voedselbank gaan, erg veel oude mensen. Dat gaat iets langer duren dan een week hoor!

  Reactie door Irma — maandag 27 november 2006 @ 21.54 uur

 200. @164

  Beste Jeroen,

  Wat ik armoede vind doet er niet echt toe. Dat is voor ieder persoon verschillend. Terecht stel je dat Nederland geen Afrika is, wij hebben hier welvaart. Is het dan niet wijs om minder hoog van de toren te blazen……? Ik heb met mensen gewerkt die 1 dollar per uur verdiende en daarvan in India een gezin konden onderhouden. Zonder rijkdom en rijken profiteren ook de armen nergens van.

  Wie is er rijker: Jan Modaal in Nederland (30000EUR per jaar) of iemand in India met 5000EUR per jaar. Aangezien je het antwoord weet, snap je ook waarom die Pool hier voor het minimum komt werken…….

  Reactie door Evenwicht — maandag 27 november 2006 @ 23.14 uur

 201. @ 195 Lisette

  Inderdaad wat hebben die ouders die jongen aangedaan, zullen we aangifte doen van geestelijke mishandeling, of zou het in de genen zitten, kijk schyzofrenie of Multiple Personality Syndrom is iets erfelijks of zie ik dat verkeerd, vroeger dacht ik altijd dat dit personen zijn die niets bereikt hebben in hun leven en daarom proberen met ongenuanceerd gel#l iemand te zijn.
  Nu weet ik zeker dat ik gelijk heb, gezien het gezwam van al die schyzo eenpersoons reactie hier op dit weblog.
  Hoelang zou het duren voordat hij geen namen meer kan vinden.
  Onderzoek heeft uitgewezen dat deze zieke mens ( de schyzo dus) eerst de namen gebruikt van personen door wie hij in z’n jeugd gepest is.
  Mijn God als ik dan deze weblog bekijk dan is hij door veel kinderen gepest vroeger, gezien de namen die hij allemaal gebruikt, …echt zielig als je zo moet leven, jammer voor hem dat de euthanasiepil nog niet in het zorgpakket zit.

  Reactie door Pool — dinsdag 28 november 2006 @ 0.05 uur

 202. @107 Gloria,
  Ik denk niet dat ik jou een plezier zou doen met mijn “economische uiteenzettingen”. Dan heb je mij niet begrepen, denk ik..Daar zit jij niet op te wachten en ik ook niet! Het gaat mij juist om mensen die je met de boodschap van Jezus niet bereikt en daarom met andere argumenten “om de oren moet slaan”!
  Vanmorgen nog weer op de site van Planet allerlei reacties van mensen die het met de SP niet eens zijn en steeds weer het “oplopende begrotingstekort” als argument nemen om tegen de SP te zijn..!
  Die mensen hebben niks met Jezus maar je kan ze wel op hun geweten aanspreken!
  Dan kan je een bericht posten in de trant van “zet al die argumenten waarin het woordje “de staatsschuld” te berde wordt gebracht als argument nou eens op een rijtje en vervang “de staatsschuld” voor de aardigheid eens door “mijn portemonnee”..!! Dan geeft dat een veel eerlijker en realistischer beeld waar het deze mensen uiteindelijk om gaat!
  Ook op die manier kan je mensen aan het denken zetten en wijzen op het programma van de SP..Ik vind dat (naast jouw en mijn overtuiging) ook een nuttige bijdrage! En dat was alleen mijn boodschap aan jou..Doe jij het op jouw manier, dan doe ik het op mijn manier en dan bereiken we samen meer!

  Reactie door ToN — dinsdag 28 november 2006 @ 0.49 uur

 203. @ 200 Evenwicht

  Zie dat ik weer gelijk heb, dat jullie bollenboeren het verdommen om personeel een gewoon salaris te betalen, schaamtegevoel kennen jullie niet om mensen uit India voor 1 dollar p/u te laten werken …..Walgelijk gewoon, en het ergste is deze bollenboeren zijn vaak nog zwaar christelijk ook.

  Reactie door Pool — dinsdag 28 november 2006 @ 7.47 uur

 204. Niels,

  Mensen zoeken hier naar simpele oplossingen. Balkenende is slecht. SP is sociaal, Voedselbanken zijn de schuld van de regering.

  Armoede ken zo vele vormen en zoveel oorzaken. Men gelooft hier heilig in simpele SP oplossingen.

  Laat de SP maar regeren, ik open over 4 jaar een voedselbank, eens kijken hieveel toeloop ik krijg….

  Reactie door marcel — dinsdag 28 november 2006 @ 8.51 uur

 205. oh dus je weet het wel heh!
  sp is sociaal.. klopt “applaus”

  verder spoor je gewoon niet en denkt dat wij simpel zijn.. en de SP.

  advies: koop een goede spiegel en doe eens iets aan zelfonderzoek. wat zijn je motieven voor je denkswijze en wat zit je nu echt dwars.. is het angst?

  ik heb nu 2 x gereageerd op je, en je bent de moeite niet waard. ik ga mijn energie weer richten op positieve mensen en ideeen. niet langer op vvd aanhangers die denken alles beter te weten.
  nog een laatste tip: zoek een site die bij je aansluit in plaats van hier constant te lopen klieren als een 12 jarige puberale irritante betweter.

  Reactie door San — dinsdag 28 november 2006 @ 8.57 uur

 206. Hahah die San,

  Waarom is de SP simpel, men pakt de problemen niet bij de bron aan maar bestrijd symptomen.

  Maar voor jou respect, je kan in eenkeer mijn leeftijd raden.

  Reactie door marcel — dinsdag 28 november 2006 @ 9.02 uur

 207. @201 Pool,

  Potverdikke Pool ben ik bet thuis, moet ik je nu alweer tot de orde roepen? ;)

  Al is het wel aan de harde kant, je hebt wel gelijk.
  Trouwens wie zegt dat dit een jongen is???
  Kan net zo goed een vrouwelijke frusti zijn lijkt me zo.
  Als je de manier van schrijven pakt en goed oplet, zou ik zo zeggen, hier zit geen kerel achter.

  Nog even over Rusland Pool, het zal best mooi zijn, maar mij krijg je met geen stok een vliegtuig in.
  Daar zal een looiepijp verdoving voor nodig zijn.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 28 november 2006 @ 9.03 uur

 208. Tja die San,

  Ook simpelel SP mentaliteit, alleen discusieren met mensen die het met je eens zijn. Lekker makkelijk.

  Tegen geluiden worden afgedaan als irritant, puberaal etc. Misschien dat je mijn irritante reacties zo betiteld.. fijn.

  Maar kijkend naar de reacties van de SP mensen hier, wordt elke tegen geluid, van mild tot hard, als puberaal, asociaal, crimineel , VVD betiteld. Tja hoie bedoel je simpel.

  Reactie door marcel — dinsdag 28 november 2006 @ 9.05 uur

 209. @207 Marcel,

  Wordt het niet eens tijd dat je hier ophoudt?
  Je kunt hier wel zitten trappen tegen alles en nog wat, maar we weten het zo langzaamaan wel.

  Je bent zelf begonnen met het “betitelen” dat de SP stigmatiserend is, de SP-ers geen IQ en logica hebben en dan ook nog verrekte simpel zijn.

  Wat me ook opvalt Marcel is dat jij er één bent van het slag denkend er alles uit te mogen kramen, maar zelf geen ènkele tegenspraak aankan en nergens voor openstaat.
  Jouw mening is de énige juiste.

  Ook moet ik Fred @180 gelijk geven, hoe langer je hier op het log bezig bent, hoe beroerder je schrijft.

  Toch tevéél bier op?

  En dat al zo vroeg op de dag.
  Jochie, jochie wat moet jij wanhopig zijn.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 28 november 2006 @ 10.06 uur

 210. Bijdehandje,

  Ik duld wel tegenspraak, zolang dat maar niet zo kinderachtig wordt geformuleerd als velen hier.

  Ach ja, de SP blijft gewoon een partij voor de laagopgeliede mensen die zich willen laten leiden door een fabrieksarbeider. Denken dat ze een blok kunnen vormen en zo nederland kunnen veranderen. Nou veel succes,

  Reactie door Marcel — dinsdag 28 november 2006 @ 10.27 uur

 211. Voedselbanken trekken naast werkelijke behoeftigen ook asociale elementen aan , van het soort dat al generaties lang de solidariteit en geloofwaardigheid van het socialisme ondermijnen.

  Maar het grote gevaar is dat er ooit een situatie komt waarin IN PLAATS VAN een redelijke uitkering bonnen uitgedeeld gaan worden. Daarom is een BASISloon een betere oplossing.

  Ik verwacht van een PVDA geen steun voor de zwakken in de samenleving, bovendien PVDA zal wel gek zyn om met SP te gaan regeren,
  Nu is de kans om samen met het CDA de kapitalisten van het VVD voor het blok te zetten.
  Overigens vindt ik wel dat iedereen, ook jongeren beneden 30 ongeacht geloof, ras, huidskleur etc. moeten werken voor de centen. hetzy betaald hetzy als vrywilliger. JAN pak de KANS de kiezers willen dat je mee regeert.

  Reactie door richard w — dinsdag 28 november 2006 @ 10.30 uur

 212. @Niels,

  Tsja kijk als ik een zinvolle opmerking maak draaien ze het weer om. Heb ik geen zin meer in.Ik probeer al 2 pubers op te voeden, vandaar.

  Dus doe ik maar mee in die zinloze discussie.Aangezien er hier al veel logische argumenten worden geopperd en die “meneer” weigerd het ook eens van een andere kant te bekijken. Immers “Als je het ontkent,negeerd en gewoon je ogen en verstand ervoor sluit”
  Bestaat HET probleem niet!

  @Pool, aangeboren? schizofrenie wel geloof ik MPS is autodidact gedrag ter bescherming van menzelf. B.v hij werd elke dag met een knuppel door het huis gemept en daarom heeft hij (onderbewust) een extra persoonlijkheid ontwikkelt om de klappen op te vangen.

  /me kijkt ff naar de kast en denkt (dies te hoog om er op te gaan zitten) ;)

  Reactie door Lisette — dinsdag 28 november 2006 @ 10.34 uur

 213. @204,

  Het klinkt simpel en dat is het ook, waarom zou je moeilijk doen als het veel simpeler/makkelijker kan.

  Vul jij je glas met een maatlepeltje van 1 ml of schenk je rechtstreeks uit de fles?
  Je bent wel vermakelijk ergens……

  Reactie door Lisette — dinsdag 28 november 2006 @ 10.42 uur

 214. @Lisette,

  Er is niets tegen “simpel zijn”. Als het tenminste werkt.

  Als ik precies 5ml vloeistof nodig heb voor het maken van eenbepaald chemisch goedje neem ik toch wel een maatlepel. Ga ik een stukje vlees bakken, dan schenk ik wel wat olie uit de fles. Simpel toch…..

  Reactie door Marcel — dinsdag 28 november 2006 @ 10.52 uur

 215. Maak je chemische goedjes dan ? :-O

  Reactie door Lisette — dinsdag 28 november 2006 @ 11.04 uur

 216. Lisette,

  Nou, ik zou toch hopen dat ze in de apotheek medicijnendrankjes samenstellen met wat precisie…..

  Reactie door Marcel — dinsdag 28 november 2006 @ 11.16 uur

 217. @210 Marcel
  u zegt: “Ach ja, de SP blijft gewoon een partij voor de laagopgeliede mensen die zich willen laten leiden door een fabrieksarbeider. Denken dat ze een blok kunnen vormen en zo nederland kunnen veranderen. Nou veel succes,”

  laag opgeliede?!

  u zet uzelf nu flink in uw hemd,het is nu dus ook heel erg duidelijk dat u niet weet uit wat voor mensen de SP bestaat.
  daarbij vraag ik mij af wat u hier nog doet?
  u laat zelf blijken dat u zichzelf te goed vind tegenover de mensen die hier komen.

  werkelijk om je te bescheuren!

  Reactie door iew — dinsdag 28 november 2006 @ 11.30 uur

 218. Kortzichtige mensen zijn frustratiebevorderend en zelfs een gevaar voor het volk en hun gezondheid als ze in de regering zitten. Rutte is er zo een en Zalm, Balkenende..zo kan ik nog wel even doorgaan. Het hele kabinet van afgelopen jaren. Er zitten er hier ook een paar tussen.
  Er zijn hier ook veel goede dingen gezegd over het feit dat er te snel geoordeeld wordt over mensen die naar een voedselbank gaan.
  Iedereen kan er terecht komen. Er hoeft maar genoeg fout te gaan wat zelfs in geheel niet aan jou hoeft te liggen en je zit in die positie. Maar mensen die het goed hebben kunnen zich daar nauwelijks of niet een voorstelling van maken en zeggen; ‘Ach ja dat ze in de problemen komen zal ook wel hun schuld zijn’ en gooien vervolgens maar wat domme, kortzichtige opmerkingen in de rondte.
  Daarnaast zijn er ook mensen die wat gevoeliger zijn aangelegd (maar evengoed intelligent en talentvol kunnen zijn, ambitieus en vol plichtsbesef) die zouden goed kunnen functioneren mits er maar menselijk met hen wordt omgegaan.Want niet alleen de fysieke kant van iemand kan ziek worden. De psychische problematiek onder het volk loopt op en dat wordt tot nu toe ABSOLUUT ONDERKEND door deze (afgelopen) regering. HE HE tijd dat de SP in beeld komt (met zijn 25 zetels: YES!!!! er is nog hoop!!).

  Reactie door Ingeborg vv — dinsdag 28 november 2006 @ 11.44 uur

 219. Ach ja iew,

  Moet ik het aantal tikfouten hier op de website gaan tellen van de SP aanhang.

  Ik weet wat voor fout “opgeliede” is, maar wat mensen hier allemaal durven te beweren is pas werkelijk om te bescheuren…..

  Reactie door Marcel — dinsdag 28 november 2006 @ 11.48 uur

 220. Ingeborg,

  Liever dat je hard en eerlijk zegt dat je eigenlijk weinig structureels kan doen voor de mensen bij de voedselbank. Dan dat je ze gaat voorliegen en zogenaamd je sociale gezicht laat zien, terwijl je weet dat dit probleem niet structureel oplosbaar is.

  Reactie door Marcel — dinsdag 28 november 2006 @ 12.07 uur

 221. Dus je bent een apotheker ? wat een sociaal beroep voor iemand als jij :D

  Reactie door Lisette — dinsdag 28 november 2006 @ 12.17 uur

 222. @Marcel

  Beter laag opgeleid, dan onopgeleid. Ik heb bij jouw opmerkingen hier nog geen enkele indicatie van enige scholing gevonden.

  Reactie door Drob — dinsdag 28 november 2006 @ 12.28 uur

 223. Drob,

  Ik wist niet dat dat een vereiste is om hier te mogen posten.

  Reactie door Marcel — dinsdag 28 november 2006 @ 13.01 uur

 224. @Marcel

  Ik heb geen eisen gesteld, noch heb ik hier eisen te stellen. Ik refereer alleen aan jouw opmerkingen die ik van weinig niveau vind getuigen.

  Reactie door Drob — dinsdag 28 november 2006 @ 13.09 uur

 225. Drob,

  Wees nou eerlijk en kijk eens naar opmerkingen van “de sp aanhang”. Getuigt dat wel van enig niveau?

  Reactie door Marcel — dinsdag 28 november 2006 @ 13.14 uur

 226. Wel aangezien we u niet omhoog kunnen hijsen tot ons niveau, dalen we neer tot u niveau Marcel.

  Reactie door Lisette — dinsdag 28 november 2006 @ 13.21 uur

 227. @Marcel

  Als je dit niveau niet aan kunt, ga dan naar een weblog van je eigen club.

  Reactie door Drob — dinsdag 28 november 2006 @ 13.23 uur

 228. Lisette, Iew, en Drob,

  Marcel geniet van alle aandacht die hij krijgt, positief of negatief.
  Geen reactie lijkt mij voor deze persoon de beste reactie.
  Als om 4 uur zijn moeder thuiskomt, kan ze misschien nog even met hem naar de speeltuin, lijkt me veel gezonder voor hem.
  Een beetje buitenlucht knapt zo’n kind van op.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 28 november 2006 @ 13.37 uur

 229. MARCEL!!!!!!!!!!!!!!Wát zoek jij hier, als
  je in je bijdrage @210 duidelijk aangeeft
  hier niet op je eigen nivo kunt communiceren.
  Genoeg fabrieksarbeiders en zonen ervan die
  tot bewonderenswaardige ‘hoogten’ wisten te
  komen én zich te handhaven, zelfs weet ik ‘n
  timmermanszoon die het zeker niet onverdien-
  stelijk vér wisten te schoppen!
  De houding die jij aanneemt getuigt er één
  te zijn van iemand die zijn eigen kater deze
  week nog niet heeft verwerkt, sterker nog
  het lijkt wel alsof dat beestje een ‘big’be-
  handeling heeft ondergaan en uit jouw manier
  van solidariteit, piép JIJ nog even na!
  Hier is ook gevoel voor echte dierenliéf-
  hebbers en jij lijkt er zo één niet te zijn!
  Meer kijken joh, naar Discovery, National
  Geografic en je zult er ook nog veel van le-
  ren en ogenblikkelijk duidelijk het gedrag
  van primaten bekend voor te komen. Ga er nog
  eens kijken, en als je het respect voor je-
  zelf hebt teruggevonden, kom dan daarna hier
  nog eens terug en tóón ons dan die veranderde houding ook naar derden toe!
  Ik denk ook trouwens niet dat jij zelf het
  lef hebt om te zeggen wie jij vertegenwoor-
  digt, wat jouw opleiding of baan is en wat
  wezenlijk je aanleiding was om hier als een
  hulpbehoevend arm dier tekeer te gaan, maar
  troost je speciaal voor jou is mogelijk ook
  die nieuwe Partij bedoeld en kun je daar al
  vast een demo inspreken! Succes, elders!

  Reactie door Madelief — dinsdag 28 november 2006 @ 13.57 uur

 230. Armoede neemt overal hand over hand toe.
  In talrijke landen worden bossen gekapt en grondstoffen gestolen door grote buitenlandsebedrijven, deze beloven de bevolking gouden bergen, maar uiteindelijk is het ‘n nachtmerrie voor de bevolking.
  Hier in Nederland is de vrijemarkt het grote roofdier, deze beloven de mensen lage prijsen, maar zie, omdat de rekeningen steeds hoger worden, is het besteedbaar inkomen kleiner aan het worden, en als men van 1 laag inkomen moet rondkomen, dan is het armoede, zelfs de middenklasse is aan het klagen.Uiteindelijk zal het socialisme overal zegevieren, kijk maar naar latijns-amerika.[De grote schurken zijn de grote aandeelhouders.]

  Reactie door Ben tarici — dinsdag 28 november 2006 @ 15.00 uur

 231. @bijdehandje,

  Ja eigenlijk wel he, hmzzz hij reageerd ook niet meer dus volgens mij is hij al buiten aan het spelen samen met z’n denkbeeldige vriendjes wil ik wedden. :)

  Reactie door Lisette — dinsdag 28 november 2006 @ 15.11 uur

 232. Goedemiddag allemaal,

  Sinds mijn reactie onder nrtje 196 en eerder zijn er al weer heel wat inhoudsloze bijdragen de revue gepasseerd. Daarom maar weer eens een inhoudelijke.

  Zoals ik tijdens een eerdere discussie heb opgemerkt zou de SP er goed aan doen zich te bezinnen op de vraag welke aanpassingen zij wenst te doen ten einde met het CDA te regeren. Die partij is gezien de huidige uitslag onmisbaar en het zou ook onwenselijk zijn in het kader van de democratie.

  Dus op welke gebieden dienen deze partijen water bij de wijn te doen?

  Op basis van de programvergelijking van de stemwijzer kom ik tot de volgende conclusies:

  Op onderwijsgebied zal het grootste geschilpunt de acceptatieplicht van scholen worden, dit is in strijd met artikel 23 van de Grondwet. Overige verschillen zijn nuance verschillen.

  Internationaal gezien zal het grootste probleem de ontwikkeling van de JSF zijn.

  Sociaal-economisch zijn er ondanks de grote verschillen ook overeenkomsten. De grootste verschillen betreffen de (afschaffing van de) hypotheekrenteaftrek, het verhogen van het minimumloon en de uitkeringen koppelen.

  Hoe gek het ook mag klinken, maar op het gebied van de zorg zullen beide partijen er wel uitkomen. Het CDA is immers niet voor een verdergaande marktwerking en eveneens voor het afschaffen van de no-claim.

  Op ruimtelijk gebied zijn de verschillen groter: het CDA is van mening dat het fileprobleem niet alleen opgelost kan worden met beter OV, de SP wil nauwelijks investeren in infrastructuur.

  Op het gebied van integratie zijn er verschillen, deze zijn echter overbrugbaar. Immers is de SP ook van mening dat NL geen luilekkerland is voor gelukszoekers en is het CDA van mening dat het uitzettingsbeleid humaner moet.

  Nu het woord is weer aan jullie, hopelijk komen er nu betere bijdragen.

  Groet

  Reactie door Niels — dinsdag 28 november 2006 @ 15.18 uur

 233. @218 mijzelf…ik schreef onderaan ergens: ..ABSOLUUT ONDERKEND…dat moet natuurlijk zijn ABSOLUUT NIET ERKEND!!! Tja foute woordkeuze, kan gebeuren.

  Reactie door Ingeborg vv — dinsdag 28 november 2006 @ 15.20 uur

 234. 208. Beste Marcel,

  Er zou ondanks je afwijkende mening heel normaal op je gereageerd worden als je anderen in hun waarde zou laten en in plaats van je te beperken tot one-liners echt inhoudelijk op de problematiek in zou gaan.
  Dat schort eraan. Zo is een opmerking als “SP’ers doen slechts aan symptoombestrijding” volstrekt onbeargumenteerd.
  Voorts gedraag je je als een kind wanneer je wordt aangepakt op opmerkingen en formeel logisch foutieve redeneringen. In discussies moet je kunnen geven en nemen.
  Omdat je er duidelijk blijk van geeft de elementaire grondbeginselen van het discussieren niet onder de knie te hebben wordt er wellicht abusievelijk aangenomen dat je zeer jong bent en weinig levenservaring hebt.
  Ik zou zeggen: werk eraan, dan hoef je mensen ook niet onnodig te schofferen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 28 november 2006 @ 15.46 uur

 235. @157 Marcel

  ‘Eerste voedselbank is gekomen bij het begin van Balkenende. Dus hij is wel de schuld van voedselbanken. Dit is zoooo simpel gedacht van de zoooo simepele sp aanhangers, die elke IQ en logica mist om iets anders te kunnen denken.’

  In dit verband even een metafoor:
  Wanneer de ketting van je fiets tijdens een bepaalde rit breekt, ligt dit dan aan de bestuurder van de fiets of mogelijk aan de betreffende rit?
  Of kun je stellen dat het uiteindelijk slijtage is, slecht onderhoud wellicht?
  Wanneer bij veel mensen de ketting breekt, wanneer plotseling een enorme toename van gebroken kettingen valt waar te nemen, is dan uiteindelijk misschien de conclusie niet gerechtvaardigd dat de kwaliteit van de kettingen te wensen overlaat?
  Dat het geleverde product niet deugd, dat de fabrikant verantwoordelijk is?

  Een ketting kan breken. Als veel kettingen breken is er iets anders aan de hand.
  Ziehier het beleid van Balkenende.
  Hij heeft een ondeugdelijk product geleverd.

  Het is maar een metafoor. Maar jij als niet-SP’er zal met jou zelfbenoemde, het IQ van SP’ers overstijgende intelligentie toch wel in staat zijn om deze beeldspraak te kunnen duiden?
  Of gaat dit je logica te boven?

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 28 november 2006 @ 16.06 uur

 236. Wattenstaafje,

  Het is een metafoor. En je moet in deze metafoor wel de juiste proporties weergeven. Wat is veel? Ja in jouw metafoor, als 90% van de kettingen breekt, OK, dat ligt aan de fabriekant. Hier bij de voedselbanken zijn al getallen genoemd. We hebben het over wellicht 1% van de gezinnen, die bij de voedselbanken komen. En daar gaat nog een gedeelte van af die echt eigenschuld is.

  Om nog een metafoor te gebruiken. Sinds 2000 heeft de kettingfabriek een website geopend waar ontevreden klanten over gebroken kettingen kunnen klagen. Men zag ineens een flinke toename, is dit wel een echte toename, of eigenlijk waren die klachten er al lang maar kon men pas vanaf 2000 klagen…?

  \\

  Reactie door Marcel — dinsdag 28 november 2006 @ 16.20 uur

 237. Wattenstaafje,

  Ik distantieer me van de toon van de bijdragen van Marcel, maar ik wil toch even corrigeren.

  De voedselbank is opgericht ten tijde van Paars II, namelijk 2001. Dit was de tijd direct na een periode van hoogconjunctuur zoals die na de oorlog nog niet had plaatsgevonden. De conclusie dat het aan het beleid van de kabinetten Balkenende ligt is derhalve onjuist.

  Reactie door Niels — dinsdag 28 november 2006 @ 16.22 uur

 238. Kaatje,

  Formeel logisch foutieve redeneringen? Hmm ik heb van jouw nog geen statitsiche analyse gezien of een link er naar die aangeeft dat de acties van Balkenende geleid hebben tot de voedselbanken.

  Ja, ik zie dat sinds balkenende aantrad er voedselbanken zijn ontstaan. Maar als dan logischer wijs volgt dat hij ook de schuldige is gaat dat wel snel door de bocht.

  Reactie door Marcel — dinsdag 28 november 2006 @ 16.24 uur

 239. Sociaal-economisch gezien is het wenselijk om de komende jaren de broekriem niet al teveel te laten vieren, zodat de volgende recessie kan worden tegengegaan door extra overheidsinvesteringen. Het gezegde van 7 vette en 7 magere jaren gaat ook duizenden jaren later nog op.

  Reactie door Niels — dinsdag 28 november 2006 @ 16.27 uur

 240. @236 Marcel

  De genoemde website is dan in jou metafoor een ontsluierend medium.
  Ze legt de feiten bloot en brengt in kaart dat er iets aan de hand is.
  Een goed product genereert geen wanklanken.

  @237 Niels

  In 1999 onder Kok bestonden er ook al voedselbanken. (CDA-premier Balkenende in diverse debatten)

  Premier Balkenende heeft gelijk. De eerste voedselbank werd in 1999 opgericht in Rotterdam. De Stichting MinusPlus wilde hiermee de ‘minners’ in de samenleving ondersteunen met wat de ‘plussers’ aan restgoederen konden aanleveren. De initiatiefnemers, Sjaak en Clara Sies, kwamen ertoe door hun eigen ervaringen als uitkeringsgerechtigden sinds 1986.
  Uit onderzoek van bureau Regioplan bleek afgelopen maart dat de voedselbanken de afgelopen jaren ‘een stormachtige ontwikkeling’ doormaken: nieuwe voedselbanken worden opgericht en het aantal gebruikers van bestaande neemt toe. Nederland telde eind februari 28 voedselbanken.
  Volgens Stichting Voedselbank Nederland (de opvolger van MinusPlus) komen wekelijks 9300 gezinnen een voedselpakket halen. Het gaat vooral om groenten en brood, met een waarde van 9,3 miljoen euro per jaar.
  Conclusie: hoewel de eerste voedselbank inderdaad in 1999 onder Kok ontstond, blijft het statement van de linkse oppositie overeind: het gebruik van voedselbanken is in de Balkenende-jaren toegenomen.

  Zoals ik al zei ‘kettingen breken.’ Maar wanneer steeds meer kettingen breken, ligt de conclusie voor de hand.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 28 november 2006 @ 16.37 uur

 241. Niels, dat is gewoon Keynes en correct. Dit houdt ook in dat je in slechte tijden juist niet teveel moet bezuinigen en dat heeft dit kabinet wel gedaan.
  De facto is de fundamentele vraag m.i of je het eerlijk vindt dat gezinnen aan de ene kant naar de voedselbanken moeten terwijl aan de andere kant twee verdieners er behoorlijk op vooruit zijn gegaan.

  De voedselbanken zijn opgericht omdat er vraag naar was. Ik had het al eerder over de groep de working poor, die echt de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.
  het is sociaal-maatschappelijk niet te verkopen dat je als manager nog even 8% meepakt, bovenop voordeeltjes als een premievrij pensioen, terwijl de man aan de productielijn ‘s avonds naar de voedselbank moet.
  Wellicht iets overtrokken, maar helaas te vaak realiteit.
  Ik ben op het moment na een auto-ongeval eindelijk weer aan het solliciteren en zal zometeen tot de groep 3 maal modaal behoren. Voor mij houdt dat in dat ik best 60% belasting wil betalen. Als hiermee broodnodige schuldhulpsanering in veel gemeenten in stand kan worden gehouden en projecten die gericht zijn op preventie doorgang kunnen vinden, dan word ik daar niet ongelukkig van.

  Reactie door kaatje — dinsdag 28 november 2006 @ 16.51 uur

 242. Het gaat er niet om dat Balkenende schuldig is aan de voedselbanken…
  Het gaat erom dat hij SCHULDIG is aan het in stand houden van de voedselbanken.

  Reactie door Gloria — dinsdag 28 november 2006 @ 18.03 uur

 243. Kaatje, zolang je jarenlang teveel hebt uitgegeven kun je een financieringstekort niet toestaan. Financieringstekort is nl een ander woord voor oplopende schulden en schulden kosten geld.

  Ook is het nodig je economie zo in te richten dat in slechte tijden tegen een stootje kunt en dat de economie in goede tijden niet oververhit raakt.

  Om in slechte tijden geld uit te geven moet je eerst een overschot hebben; daarvoor moet je dus bezuinigen.

  Principieel ben ik tegen een belastingtarief van meer dan 50%. Wel zou met name de belasting op laaggeschoolde arbeid omlaag moeten en op consumptiegoederen omhoog.

  Als jij op 3x modaal zit (ca. 90.000EUR) dan kan ik me voorstellen dat je geen problemen hebt met wat extra te betalen. Grosso modo verdient echter rond de 45.000EUR en die groep heeft geen recht op subsidies e.d maar dient wel alles zelf te betalen en komt dien ten gevolge nauwelijks boven mensen met een inkomen van 25 tot 35 duizend euro uit. Macro-economisch hebben de topinkomens niet veel te bieden voor de lagere inkomens. Deze worden met name gesubsidieerd door de grote groep van inkomens rond de 45.000EUR.

  Reactie door Niels — dinsdag 28 november 2006 @ 18.12 uur

 244. Dan is er verder nog een rationeel argument om de voedselbank problematiek niet te overdrijven. Als je voedselbanken ziet als een uitkering in natura dan voorkom je daarmee dat mensen hun uitkering uitgeven aan andere dingen, zodat ze vervolgens weer bij de schuldhulpsanering zitten.

  Nogmaals, het is niet wenselijk om bij een voedselbank aan te moeten kloppen, maar in macro-economisch en sociologisch opzicht moet het ook niet worden overdreven.

  Hoewel ik niet op een regeringspartij heb gestemd, erger ik me weleens aan de ongenuanceerde oppositie, net zoals ik me aan de ongenuanceerde Europapolitiek van het kabinet heb ge-ergerd.

  Reactie door Niels — dinsdag 28 november 2006 @ 18.23 uur

 245. @244 Niels

  Wat koud, kil en clean gedacht.
  Erger nog: je hebt geen idee waarover je spreekt!
  Misschien beter om eens wat praktijkervaring op te doen. Heb je het lef?

  Reactie door Gloria — dinsdag 28 november 2006 @ 22.59 uur

 246. 243. Niels, nog 1 keer dan.

  Dit kabinet heeft ons jaren voorgelogen over de economische situatie van Nederland.
  De opdracht was duidelijk; Nederland klaarstomen voor zware onnodige maatregelen waar de multinationals bij gebaat waren. Vergeet de Bilderberg groep niet.
  Achteraf is dit bedrog toegegeven, echter zijn er jammerlijk genoeg maar weinig mensen die hiervan de impact begrijpen.

  Op het persoonlijke vlak heb ik de afgelopen jaren dankzij mijn auto-ongeval de extreem zure vruchten mogen plukken van dit kabinetsbeleid.

  Ik kreeg een ongeluk en mijn werkgever stapte naar de rechter om mij ondanks ziekte te laten ontslaan.
  Rechtsbijstandsverzekering, laat me niet lachen, ik heb bijna volledig mijn eigen verdediging kunnen voeren, een werkgever heeft een veel betere advocaat.
  Jurisprudentie? Beperkte toegang, ik mocht dus geen eerdere gevallen van deze werkgever aanvoeren.
  Ik ben dus gewoon ontslagen omdat ik ziek was.
  De uitkering is geen 70% van je laatst verdiende loon, want er wordt uitgegaan van het SV loon en vakantiegeld wordt daar nog eens op gekort.
  Uiteindelijk kom je dan uit op 55% van je laatstverdiende loon.
  Ik was al lang blij dat ik in de tussentijd mijn partner heb ontmoet, anders had ik ook naar de voedselbank gekund.

  Altruisme mag klinisch gezien de ergste vorm van egoisme zijn, maar who cares?
  Ik denk dat je eerst to the bottom geweest moet zijn om compassie en empathie te leren kennen.

  Als het geld goed wordt besteed, wil ik best meer belasting betalen. Vanzelfsprekend wil ik niet betalen voor een JSF en voor een top zwaar ambtelijk apparaat zoals we dat helaas nog steeds tegen komen in semi-overheidsbedrijven en bij gemeenten.

  Ik hoop zometeen in mijn nieuwe baan dan ook bij te kunnen dragen aan de professionalisering van dit soort bedrijven vanuit een SP gedachte waar ik me zeker niet voor hoef te schamen!

  Reactie door kaatje — dinsdag 28 november 2006 @ 23.27 uur

 247. (quote)Als je voedselbanken ziet als een uitkering in natura dan voorkom je daarmee dat mensen hun uitkering uitgeven aan andere dingen, zodat ze vervolgens weer bij de schuldhulpsanering zitten.(quote)

  OMG,Niels

  je scheert alles weer lekker over 1 kam.
  IK pas niet in jou profiel. IK en mijn echtgenoot hebben heel ond leven(vanaf 14) gewerkt. Maar dankzij de marktwerking (als je dit het laatste kabinet wil noemen mag dat ook) zitten we nu waar we zijn, hebben dankzij lfdt geen kans op een nieuwe baan.
  En staan nu elke week te w88 op een voedselpakket ondanks dat mijn man een baan heeft.

  STOP jij eens lekker met mij en mijn gezin te beledigen…… geef anders je adres ff.

  Reactie door Lisette — dinsdag 28 november 2006 @ 23.34 uur

 248. 247. Lisette, laat je niet op de kast jagen. Met mij zijn er velen op deze website die jullie problematiek wel begrijpen.
  Laat je nachtrust niet verzieken.

  Reactie door kaatje — dinsdag 28 november 2006 @ 23.41 uur

 249. ik hoop dat de voetselbanken volgende jaar onder de volgende coalitie (CDA,PVDA SP ) (laten we t hopen) niet meer nodig zijn

  Reactie door wil — woensdag 29 november 2006 @ 5.36 uur

 250. Goedemorgen Lisette,

  Het was niet de bedoeling om mensen die naar de voedselbank moeten te beledigen en mijns inziens heb ik dat dan ook niet gedaan.

  Ik heb alleen gezegd dat het niet wenselijk is om daar naar toe te moeten en dan sommige mensen die het betreft beter af zijn met hulp in natura. Een drugsverslaafde geef ik op straat ook geen geld maar een broodje gezond als hij honger heeft.

  Jij geeft marktwerking de schuld. Door importprotectionisme sterven er iedere dag onnodig veel mensen in de 3e wereld. Hun voedselbank is zo’n transportvliegtuig van de UNHCR die een zak meel of rijst komt brengen als ze geluk hebben. Tot 20 jaar geleden reed iedereen achter het ijzeren gordijn in dezelfde trabant, dus dat systeem werkt ook niet echt.

  Ik ben zeer voor een forse verhoging van de kinderbijslag zodat gezinnen met kinderen en 1 werkende (ook al is het voor het minimum loon)nooit bij de voedselbank aan hoeven te kloppen.

  De problematiek van de voedselbank dient echter rationeel bekeken te worden, evenals de oplossingen. En zomaar populistische dingen roepen leidt slechts tot stemmingmakerij.

  Zoals ik reeds eerder betoogd heb zullen de inkomensverschillen alleen maar toenemen doordat het kostwinnersmodel overboord is gegooid. De beste oplossing heb ik nog niet bedacht, maar misschien weet jij iets?

  Wel iets beters dan uitkeringen omhoog of Polen buiten de deurhouden. Beide oplossingen leiden tot een banenverlies op middellange termijn.

  Reactie door Niels — woensdag 29 november 2006 @ 7.44 uur

 251. Voordat je nu denkt dat ik hiermee bedoeld heb dat iedereen die naar de voedselbank gaat daar zit vanwege een verslaving of door eigen wangedrag, dat is zeker niet het geval; er zit echter een substantieel deel van deze mensen tussen.

  Reactie door Niels — woensdag 29 november 2006 @ 7.47 uur

 252. niels.. hogere kinderbijslag ook voor de rijkere onder ons? gewoon even nieuwsgierig hoe je hier over denkt.
  en met rijk bedoel ik dus niet modaal

  Reactie door San — woensdag 29 november 2006 @ 8.00 uur

 253. Maak je geen zorgen kaatje ik slaap ondanks alles toch bestwel lekker.
  Ik word alleen wel een boos over de hier door sommige geëtalleerde kortzichtigheid.

  @wil ik help het je hopen.

  Reactie door Lisette — woensdag 29 november 2006 @ 8.19 uur

 254. San,

  Nee geen verhoidging voor mensen met meer dan 2x modaal (over de precieze grens kun je natuurlijk altijd discussieren, maar je moet ook niet de mensen die net boven het maaiveld uitsteken gelijk de kop er weer afhakken).

  Wel vind ik het van belang dat de basiszorg voor ieder kind door de hele smaneleving worden opgebracht Dan bedoel ik het basis en middelbaar onderwijs (t/m de leerplichtige leeftijd), de zorg (ik vind het goed dat kinderen gratis meeverzekerd zijn), het openbaar vervoer. Gratis zwemdiploma A en B (dat bestaat zeker al niet meer..?).

  Waarom? Omdat je hiermee alle kinderen in elk geval de basis geeft. Als ouders hun kinderen willen verwennen met luxe dingen is dat hun zaak. Ik ben trouwens ook een absoluut tegenstander van gratis kinderopvang omdat dit ten koste gaat van ouders die de opvoeding voor eigen rekening nemen.

  Als al deze dingen door iedereen worden opgebracht zullen minder gezinnen met kinderen onder de armoedgrens leven en derhalve ook van een voedselbank gebruik hoeven te maken.

  Reactie door Niels — woensdag 29 november 2006 @ 8.40 uur

 255. @Niels,

  Ik heb niet alle antwoorden en ik heb geen economie gestudeerd.
  Maar ik zie wel dat het beter kan.
  Door een fusie is mijn man een goed betaalde baan kwijtgeraakt, nadat de gemaakte afspraken die 2 jaar gelden waren nagekomen werden de beter betaalden buiten gezet bij dat bedrijf. Dit was een kantoorbaantje en nu staat hij tot zn knieen in de modder hij is 57 jr.

  Hij is een paar keer ziek geweest en heeft hierdoor alles bij elkaar 30 weken zonder uitkering van het UWV gezeten.

  Hierdoor zijn de problemen ontstaan.
  Ik hoor je denken “dan ga jij toch werken”.
  Tuluk, ik moet de eerste werkgever nog vinden die een moeilijk instelbare diabeet die geen hypo’s aan voelt komen en die 3 jaar geleden een hersenbloeding heeft gehad, in dienst wil hebben. Ik ben trouwens 38.

  Je hoeft dit allemaal NIET te vertellen op een sollicitatie idd, BUT I’m damned if I do and damned if I don’t. Geloof me been there done that.

  Je beledigde me door er klakkeloos van uit te gaan dat alle mensen die bij de voedselbank komen er door hun eigen schuld zitten en dat als ze eenmaal geld hebben ze dit zomaar over de balk zouden gooien.

  Denk je nou echt dat het een pretje is te moeten schooien om te kunnen eten ?Helaas vult mijn trots de magen van mijn kinderen niet…..

  Reactie door Lisette — woensdag 29 november 2006 @ 8.45 uur

 256. Lisette,

  Het kan inderdaad beter. Maar ik moet wel zeggen dat er een begin mee is gemaakt. Met alle respect maar ik heb een tante van 60 jaar oud die totdat het echt niet meer ging vanwege de MS, zoveel mogelijk heeft gewerkt. Het zal echt nog niet vlekkeloos zijn, maar de boodschap van het hervormen van de WAO was uitgaan van wat mensen nog wel kunnen. Ik neem aan dat jij niet tot je 80ste lijdzaam toe wilt kijken hoe geen enkele werkgever jou kan inzetten.

  Zoals ik al heb gezegd is dat zeker geen pretje en zoals je hebt kunnen lezen zou de kinderbijslag dusdanig moeten zijn dat je daarvan de eerste levensbehoefte van je kinderen kunt voorzien (kleding, eten)

  Dan toch even een eigen praktijk voorbeeldje. Mijn vader is 59, zijn wekker loopt elke morgen om 4 uur af, hij werkt 55 uur per week voor een inkomen van 3000euro bruto per maand. Hij heeft slechts een mulo-diploma en is bloemeninkoper. Hij werkt in een sector waar veel Polen werken en waarvan veel Nederlanders geen zin hebben om zo vroeg op te staan…..

  Toch wens ik je sterkte in je eigen moeilijke situatie. Ik vind ook dat er wat aan gedaan moet worden, maar de oplossingen zijn niet zo simpel.

  Reactie door Niels — woensdag 29 november 2006 @ 9.01 uur

 257. En zeg nou zelf marktwerking heeft alles duurder gemaakt vooral de zorg.

  Ben het ook spuugzat om hier te lezen over afrika (ook andere landen)en hoe arm ze daar zijn daar is weinig tot geen welvaart.
  Het antwoord is ontwikkelingshulp.

  nog een voorbeeld, door je ideen heb ik het idee dat je deze uitzending van een actualiteiten programma gemist hebt Niels.
  Een ( en meerder) werkgever gaat met open banen naar het CWI. Het CWI stuurt mensen door om te sollisiteren. Deze worden niet aangenomen.
  Dezelfde werkgever gaat 6 weken later weer terug en zegt dat er niemand op zijn advertentie heeft gereageerd en vraagt een vergunning om b.v polen aan te nemen. En hij krijgt deze ook!!

  Dus jou theorie dat nederlanders die banen niet willen doen kun je ook in de prullenbak gooien.

  Reactie door Lisette — woensdag 29 november 2006 @ 9.05 uur

 258. WAO….. Don’t get me started.

  Http://www.waotrefpunt.com/
  Klik ervaringen uit de praktijk aan en lees ze allemaal. Vooral dossier 74 :s

  Reactie door Lisette — woensdag 29 november 2006 @ 9.24 uur

 259. Kaatje,

  Ontslag bij ziekte is slechts mogelijk in uitzonderlijke gevallen. Je beweert dat in jouw uitzonderlijke geval je de zure vruchten hebt mogen plukken van het kabinetsbeleid.

  Ben je niet de dupe geworden van een zwaar vervelende werkgever. Wat heeft het kabinetsbeleid hier in hemelsnaam mee te maken.

  Reactie door Marcel — woensdag 29 november 2006 @ 9.47 uur

 260. Er zijn wel goede werkgevers maar helaas heeft de grootste helft de Balkenende
  (lees VOC) mentaliteit overgenomen.

  Reactie door Lisette — woensdag 29 november 2006 @ 10.17 uur

 261. Tja lisette,

  Zonder werkgevers ook geen werk, en zonder werk heb je wel armoede.

  Reactie door Marcel — woensdag 29 november 2006 @ 10.20 uur

 262. De werkgevers hebben niet de balkenende cultuur overgenomen. Ze zijn van nature hard, dat moet tot op zekere hoogte ook wel.

  Van alle bedrijven die starten overleeft de helft het eerste jaar niet, de andere helft sterft nog voor een deel uit.

  Dus ja, aan ondernemer zijn zit wel een bepaalde hardheid…

  Reactie door Marcel — woensdag 29 november 2006 @ 10.23 uur

 263. 259. De overheid is de wetgever en dus verantwoordelijk.
  Ontslag tijdens ziekte is aan de orde van de dag en totaal niet uitzonderlijk.

  Reactie door kaatje — woensdag 29 november 2006 @ 11.27 uur

 264. Ik ben geen jurist. Maar ontslag in de eerste twee jaar ziekte kan gewoon niet zomaar.

  Reactie door Marcel — woensdag 29 november 2006 @ 11.42 uur

 265. @niels. basisverzekering is idd gratis voor kinderen onder de 18. en dan nu de aanvullende verzekering, sinds de basis behoorlijk is uitgehold?

  ik vind trouwens dat bij scheiding de helft van de aanvullende verzekeringen voor kinderen automatisch door de (in het algemeen vader) niet verzorgende ouder moeten worden voldaan. te vaak zie ik in mijn omgeving dat alleenstaande moeders op het moment de aanvullende verzekering niet meer kunnen betalen.

  Reactie door San — woensdag 29 november 2006 @ 11.57 uur

 266. 264. Ach jochie, laten we het er maar op houden dat ik alles uit mijn duim zuig.
  Get real en zorg eerst eens dat je beslagen ten ijs komt. Bel bijvoorbeeld eens een advocaat op en vraag maar eens hoe vaak het voorkomt voordat je van alles roept.

  Reactie door kaatje — woensdag 29 november 2006 @ 12.29 uur

 267. @161,

  En je punt is ?

  Reactie door Lisette — woensdag 29 november 2006 @ 12.42 uur

 268. @marcel. als je werkgever je weg wil hebben, ben je weg.
  overplaatsing naar een andere afdeling waar je niet thuishoort, treiterijen etc.
  nee ze ontslaan je dan niet omdat je ziek bent, ze verzinnen er wel iets op, iets waarvan de zieke alleen nog maar zieker is geworden. en dit gebeurt dus gewoon, ontkennen heeft geen zin.

  Reactie door San — woensdag 29 november 2006 @ 12.55 uur

 269. @266 Kaatje,

  Het komt inderdaad voor, maar het mag NIET.

  (hierin heeft Marcel ((óók ik vind het niét leuk om toe te geven)) wel gelijk).

  Enige mogelijkheid is dan om een advocaat in de arm te nemen en het aan te vechten.
  Grote kans dat de werkgever in het ongelijk gesteld wordt en moet dokken.

  Officieel geldt er dan geen ontslag, doch een duurzame ontwrichting van wederzijds vertrouwen en samenwerking.

  Ik ken de voorbeelden uit de praktijk.

  Reactie door bijdehandje — woensdag 29 november 2006 @ 14.46 uur

 270. 269. Ik weet niet hoe ik het nog duidelijker moet maken, maar de beslissing tot ontbinding van het contract is gewoon door de rechter genomen.
  Ik had een advocaat, alleen een slechte met een rechtsbijstandsverzekering hoef je niet zoveel te verwachten.
  Ik heb bijna volledig de eigen verdediging gevoerd.
  De werkgever verzint gewoon dat er een arbeidsconflict is ontstaan, hij had niet eens getuigenverklaringen. Toch koos de rechter de kant van de werkgever. Achteraf gezien had ik naar het Europesche hof moeten stappen, maar als je ziek bent, heb je daar echt geen puf voor.
  De werkgever heeft het wel geweten, ik heb info gebruikt tegen ze waardoor ze een enorme boete van de belastingdienst hebben gekregen. Ze zijn nog net niet failliet, ik ben dus nog niet klaar met ze.
  Nobody f.cks with kaatje :-)

  Reactie door kaatje — woensdag 29 november 2006 @ 16.57 uur

 271. @266 Ach kaatje,

  Kijk eens op

  http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=70090

  Of google maar eens op juridisch advies. Het is klip en klaar wat de rechten en plichten zijn van een zieke werknemer. Dus ja, ik vind je maar wat aanstellen….

  Reactie door Marcel — woensdag 29 november 2006 @ 19.29 uur

 272. @270 Kaatje,

  Ik wil niet rot tegen je doen, maar bij deze reactie van begin ik toch echt een beetje te twijfelen aan je verhaal.

  Reactie door bijdehandje — woensdag 29 november 2006 @ 23.07 uur

 273. aanvulling op @270

  Ook al zetten zich hier veel mensen zich af tegen een vakbond, toch kunnen deze mensen heel veel betekenen in zo’n situatie.

  Reactie door bijdehandje — woensdag 29 november 2006 @ 23.09 uur

 274. @ 270 kaatje

  Laat die mafkees toch, hij wil je alleen op de kast zien te krijgen.

  Nobody f.cks with kaatje, and Nobody f.cks the SP

  Even terzijde ….. hebben jij die afgetrokken huilbekjes van die VVD ers gezien die moesten vertrekken, ik heb de laatste jaren nog nooit zo hard gelachen.
  Echt, het zijn slechte en onsportieve verliezers, precies vogens de VVD traditie kijk nu maar weer eens naar de egoisten Rutte en Verdonk,……….ik heb gewonnen, ja maar ik ben leider, ja maar ik heb gewonnen, ja maar ik ben leider, ja maar ik heb gewonnen, ja maar ik ben leider, ja maar ik heb gewonnen, ja maar ik ben leider, ja maar ………….. en toen vertrok er iemand.

  Reactie door Pool — donderdag 30 november 2006 @ 0.03 uur

 275. Tsja Marcel rechten en plichten tegenover werknemers worden regelmatig overtreden door werkgevers.

  Maar again als je dat weigerd te erkennen niet wil inzien het negeerd, dan is het er toch niet of…. toch wel?

  Reactie door Lisette — donderdag 30 november 2006 @ 6.31 uur

 276. Lisette,

  En dit is nou precies de SP mentaliteit, natuurlijk moet je wetten en regels bewaken. Maar de SP blaast alles op wat er fout kan gaan en probeert van uit daar restrictief en conservatief beleid te voeren.

  Voedselbanken: misschien 1% van de gezinnen
  Armoede, oo wat zijn we met zijn alle zo arm.
  De Polen, ooh wat zijn dat toch een stelletje banepikers die Nederland de afgrond inwerken….

  Reactie door Marcel — donderdag 30 november 2006 @ 8.52 uur

 277. Kijk das weer zo’n typische rechtse ged88 kronkel.
  Ik heb nooit gezegt dat de polen hier de banen inpikken. De verantwoording ligt duidelijk bij CDA-VVD-PVDA die zijn voor open grenzen en voor hongerloontjes voor de mensen die hier komen werken.

  Dat is immers goed voor de bedrijven die maken dan meer winst.
  Mjah. als je je ogen en gezond verstand er voor afsluit dan is er geen probleem meer…..Of toch wel.

  Reactie door Lisette — donderdag 30 november 2006 @ 9.22 uur

 278. Lisette,

  Ik zeg niet dat je je ogen voor problemen moet sluiten. Ook ik sta achter het FNV standpunt “gelijk werk, gelijk loon”. Wantoestanden moeten natuurlijk aangepakt worden,en dit gebeurt ook.

  Maar het kan nooit zo zijn dat je dan de boel gelijk maar moet verbieden omdat er wantoestanden zijn. Er wordt gefraudeerd met de uitkeringen, moeten we alle uitkeringen (ook van de niet fraudeurs) dan ook maar afschaffen/opschorten tot het probleem is opgelost?

  Reactie door Marcel — donderdag 30 november 2006 @ 9.31 uur

 279. Heb ik iets gezegt over verbieden dan ?
  Er word overal gefraudeerd hoor en sommige ex en huidige bewinstlieden geven daar het groene licht voor. Remember de bouwfraude ?

  Reactie door Lisette — donderdag 30 november 2006 @ 9.49 uur

 280. Nou, jij persoonlijk misschien niet. Maar de SP is toch pertinent tegen de openstelling van de grenzen. Tot eerst alle problemen hier zijn opgelost. Dus eigenlijk zeggen ze NOOIT openen die grenzen.

  Juist lisette, je begint het door te krijgen, overal wordt gefraudeerd, overal zij problemen. Als je dat als reden opvoert om iets te verbieden staat dus alles stil, wordt er geen gebouw meer gebouwd.

  Aanpakken: JA natuurlijk. SP houding, eerst problemen oplossen dan iets verder doen, werkt dus niet!

  Reactie door Marcel — donderdag 30 november 2006 @ 9.54 uur

 281. Je hebt het partij programma nog steeds niet gelezen?
  SP pleit voor dezelfde arbeidsvoorwaarden en salarissen van polen omdat als dat niet gebeurd het een probleem GAAT worden ( voor zover het dat nog niet is).

  Ik weet zeker dat als dat erdoor komt er geen probleem hoeft te onstaan.

  Reactie door Lisette — donderdag 30 november 2006 @ 10.08 uur

 282. Nou, om eerlijk te zijn heb ik het partij programma van de SP niet gelezen.

  Maar over dit onderwerp heb ik Jan de Wit in het kamer debat destijds toch glashelder horen zeggen: “Wij zijn pertinent tegen de openstelling van grenzen”

  En trouwens die gelijk werk en gelijk loon, is een FNV slogan hoor…

  Reactie door Marcel — donderdag 30 november 2006 @ 10.46 uur

 283. Ja en dus ? Als je eerst tegen bent maar je kunt het niet tegenhouden (jammer genoeg) Dan kun je beter zorgen DAT HET niet helemaal de spuigaten uit gaat lopen.

  Reactie door Lisette — donderdag 30 november 2006 @ 11.14 uur

 284. Of dweil jij thuis ook met de kraan open ?

  Reactie door Lisette — donderdag 30 november 2006 @ 11.15 uur

 285. En hier laat je voor de zoveelste keer de SP mentaliteit zien. Probleem overdrijven of niet nuanceren en dus maar verbieden.

  Leuk om zo’n spreekwoord erbij te halen, maar dit is te simpel. Wat is in dit geval een open kraan? Als de kraan druppelt, mag er dan wel gedweild worden?

  Ach ja… met die grenzen van Nederland vind ik het linkse kamp ook een beetje hypocriet. Aan de ene kant een niet zo harde en strikte Rita beleid, meer humaniteit, pardonregeling, maar als er maar ook een Pool gaat werken breekt de pleuris uit….

  Reactie door Marcel — donderdag 30 november 2006 @ 11.26 uur

 286. Dit is weer een typische Marcel opmerking (kzal rechts erniet bijhalen). Weigeren het hele plaatje te bekijken en dan gaan muggenziften over hoever de kraan openstaat.

  Polen mogen hier WEL werken onder goede omstandigheden…Moet ik het uitleggen alsof je 6 jaar bent ?

  Reactie door Lisette — donderdag 30 november 2006 @ 12.01 uur

 287. Listte dat is nog te oud..doe maar in babytaal
  Dit is dus echt wat heel vaak wordt gedaan! Liegen over de SP en het verdraaiien van stanpunten ten voordele van rechts!

  WIE IS TEGEN EEN SOCIAAL NEDERLAND waarin mensen gelijkwaardig behandeld worden en dus gelijke kansen krijgen, een rechtvaardig Nederland wederom om iedereen gelijk te behandelen?
  Niks niet communisme en nivellering maar rechtvaardigheid! Kortom liberalisme voor iedereen in plaats van zoals nu ALLEEN VOOR mensen met een goed gevulde beurs en een erg geod gevulde beurs!!!! Dit is geen vooroordeel maar een feit!

  Reactie door cynthia — vrijdag 8 december 2006 @ 18.55 uur