Kabinet wil grenzen openstellen per 1 januari

Het kabinet wil vanaf volgend jaar vrij toegang voor Polen en werknemers uit zeven andere Oost-Europese landen die sinds 2004 lid zijn van de EU. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken). Maar een meerderheid van de Tweede Kamer van CDA, PvdA en SP is kritisch en wil eerst zien of voldoende wordt gedaan tegen ontduiking van arbeidsvoorwaarden en illegale arbeid. (Volkskrant)

Deze bezwaren zijn zeer terecht en ik ben blij dat het CDA in deze ook kritisch is.

Nog steeds komt er veel oneerlijke concurrentie en uitbuiting van mensen uit Oost-Europa voor. Het motto is en blijft: gelijk werk, gelijk loon.

Laten we eerst in Nederland de boel op orde brengen, illegaal werk bestrijden, gelijk loon voor gelijk werk garanderen en er voor zorgen dat alle mensen die nu nog aan de kant staan aan het werk komen, zoals werkzoekenden en mensen met een arbeidshandicap. Denk wat dat betreft ook aan onze kinderen, die nu worden opgeleid op de VMBO’s voor beroepen in de bouw, industrie en vervoer. Daar hebben we meer tijd voor nodig. Laten we dat regelen en dan in 2009 kijken of we inmiddels zo ver zijn om nieuwe stappen te nemen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 01 december 2006 :: 21.40 uur

174 Comments

174 reacties

 1. Ehh… Gisteren werd nog gesteld: “een demissionair kabinet stelt zich terughoudend op”, vandaag pogen ze dit er nog even door te drukken…

  Wat zal ik blij zijn als we van deze gekken verlost zijn. En met deze gekken bedoel ik OOK HET CDA!

  Reactie door J3roen — vrijdag 1 december 2006 @ 21.47 uur

 2. Dan toch maar zo snel mogelijk een nieuw kabinet zonder de VVD. Wie weet wat er in de tussentijd nog meer aan rampenbesluiten genomen worden. Of liefst natuurlijk eerst dit hele kabinet weg en er ook andere van het CDA voor in de plaats. Maar ja, dat kunnen wij helaas niet beslissen.

  Reactie door Peter van der Klein — vrijdag 1 december 2006 @ 21.49 uur

 3. Er zijn nu al Poolse aannemers die zich aanbieden voor bouw- cq verbouwwerkzaamheden.Dit onder vermelding dat dit goedkoper wordt dan een Nederelandse aannemer. Gebeurd dan hetzelfde als zogenaamde Poolse “boeren” die hier een oogst opkopen en goedkoop oogsten?

  Reactie door Rini — vrijdag 1 december 2006 @ 21.55 uur

 4. Het is tijd om met PvdA/SP/CU/GL/PvdD/D66 om de tafel te gaan zitten om gezamelijk een ‘meerpuntenplan’ op te stellen voor een sociaal Nederland.

  Het is tijd voor een regering van “sociale aliantie”!

  Verlos ons van Balkenende!

  Reactie door J3roen — vrijdag 1 december 2006 @ 21.59 uur

 5. Wat is er mis met die Polen. Je zet de deur toch voor iedereen open !

  Reactie door Henk — vrijdag 1 december 2006 @ 22.05 uur

 6. Het is onbegrijpelijk dat het CDA/PvdA/SP tegen het besluit van dit demissionaire kabinet niet harder hebben stelling genomen.De vraag is wat het kritische van deze partijen voorsteld.Maanden lang wijs ik op het overwaaien van een economische inzinking,welke zich nu in de V.S. manifesteerd.De $ zakt onheilspellend en vandaag is het (weer) op alle beursen mis en zijn flinke klappen uitgedeeld, waarbij met name belangrijke steunlijnen zijn gebroken.Verder lopen de grondstoffen/olie en voedings grondstoffen markten gestaag op.Het verder afknijpen van de (koopkracht) salarissen en uitkeringen bevorderd vermindering van consumtie en heeft een negatief psychologisch effect.Kortom wij volgen,zoals historisch bewezen, de V.S. binnen een half jaar.Het toelaten van ZZP-ers (want daar komt het op neer)uit 7 Oostblok landen zal de spoeling en de lonen dun maken.Dat het groot kapitaal de tucht van de mondiale (werknemersmarkt)via de E.G.steeds verder aan ons opdringt kan Parijse toestanden en verdere verpaupering veroorzaken.Ons sociale systeem is daar nog niet aan aangepast.De uitkeringstrekkers zullen de klappen (weer) moeten opvangen.Zwart werken wordt weer troef.De politiek bijt in zijn eigen staart!!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 1 december 2006 @ 22.08 uur

 7. @4, Henk,

  Ten eerste is er met Polen helemaal niets mis: er is iets mis met valse concurrentie op de arbeidsmarkt!

  Daarnaast zetten we de deur helemaal voor niemand open, we gunnen enkel zo’n 23.500 mensen die hier al jaren verblijven en reeds voor 2001 een verblijfsvergunning aanvroegen, dat ze hier mogen blijven.

  Reactie door J3roen — vrijdag 1 december 2006 @ 22.09 uur

 8. Gelijk werk, Gelijk loon…lees ik, maar hoe controleer je zoiets? Wanneer is Werk, Gelijk Werk? Gaan we dan elke taakbeschrijving onderzoeken en naast elkaar leggen om te vergelijken en daar een Loon, Salaris, Vergoeding, Honorarium etc..aan koppelen?
  Of stoppen we mensen in een CAO en schalen ze daar ergens in? En de controle over het naleven van al die CAO’s, lukt dat al een beetje?

  Lijkt me wel weer veel arbeidsplaatsen op te leveren…

  Reactie door frans — vrijdag 1 december 2006 @ 22.21 uur

 9. ZZPérs vallen niet onder het CAO, nederlanders die ook niet onder het CAO willen vallen moeten ook ZZPér worden.

  Niks oneerlijk aan, iedereen in dit land heeft het recht om ZZPér te worden.

  Reactie door Erwin — vrijdag 1 december 2006 @ 22.25 uur

 10. Het CDA heeft de stemmen binnen en hun ware gezicht komt weer naar buiten.
  @1
  Het CDA is nogmaals een gelovige sekte en levens gevaarlijk voor dit land .
  Het is het zelfde als de SGP maar alleen 20 keer groter.
  Je mag gerust het Nederlandse volk tot het mafste van de wereld rekenen.
  Want zeg nou eerlijk welk volk kiest nu zoiets met de meerderheid als president.
  Maar kinderen geloven ook alles in het verleden riep iemand in een kinderprogramma broodje poep een grotere onzin bestaat er niet maar ze waren gek op hem.
  Met groot deel van het volk is dat nog ,hij roept zoets en ze zijn gek op hem.
  Ik ben overtuigd als de man roept broodje poep smaakt zoet dat ze hem nog geloven ook.
  Krijgt zelfs de indruk dat Jan nog gaat geloven in dit broodje poep met zoets.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 1 december 2006 @ 22.28 uur

 11. Ik verwacht een ontslag golf in ons land en wie daar door getroffen wordt, dat is in principe een beetje zijn eigen schuld, er zijn wel duizend redenen om iemand te ontslaan maar de grootste fout is dat we nog steeds lid zijn van de EU.

  De werkgevers staan inmiddels te trappelen van ongeduld om goedkope werkkrachten in dienst te nemen en de duurdere te ontslaan, en ik moet nog eerst eens die controle op de CAO lonen zien gebeuren, als het om de werkgevers gaat dan wordt hier miets tegen hen ondernomen het zijn de vriendjes van de VVD en die zijn onaantastbaar…….denken ze.

  Het enigste wat dit ex-kabinet nu aan het doen is de situatie in ons land zo aan het verzieken dat men bij evt. nieuwe verkiezingen kunnen zeiken dat het linkse blok er een puinhoop van hebben gemaakt.
  Hebben ze ook met paars 2 gedaan.

  Reactie door Pool — vrijdag 1 december 2006 @ 22.29 uur

 12. Als de regring de grnzen openstelt voor niet-ingeburgerde oost-Europeanen, dan moet ze om de boel in evenwicht te houden de grenzen dicht gooien voor wel-ingeburgerde uitgeprocedeerde asielzoekers, zodat ze het land niet uitkunnen.

  Als de regering vindt dat die niet-Nederlandssprekende oost-Europeanen zo hard voor heren werkgevers nodig zijn, dan moet ze zo consequent zijn om de wel-Nederlandssprekende uitgeprocedeerden als een nog waardevollere aanwinst te zien voor de werkgevers.

  O ja, was er niet sprake van dat de demissionaire regering geen belangrijke beslissingen zou nemen. Ben ik nou gek, of proef ik hier inderdaad vunzige huichelarij.

  Reactie door Drob — vrijdag 1 december 2006 @ 22.31 uur

 13. Nou Drob, enige nuance is hier wel op zijn plek, het leeuwendeel van die 26.000 mensen zijn NIET goed ingeburgerd.

  Vandaag meerdere van die groep in het nieuws waaronder iemand die al 9jaar!!!! in nederland was en nog steeds geen verstaanbaar nederlands kon produceren.

  Het enige wat ie uit kon brengen was “ik willen werk”, nouj sorry hoor, maar je leeft in een droom wereld als je denkt dat die ooit maar ergens aan de bak gaat komen, geen werkgever die er ooit aan gaat beginnen.

  Reactie door Erwin — vrijdag 1 december 2006 @ 22.34 uur

 14. @10, Drob,

  Helemaal met je eens!

  Reactie door J3roen — vrijdag 1 december 2006 @ 22.40 uur

 15. @11, Erwin,

  Hoog tijd dus om iets aan de wachtlijsten bij de cursus Nederlands voor nieuwkomers te doen!

  En als de taalvaardigheid geen pré is, danwel hun bekendheid met onze cultuur…

  Reactie door J3roen — vrijdag 1 december 2006 @ 22.42 uur

 16. Nou Erwin,

  Waarschijnlijk ben je iemand die zwaar dialect spreekt en daardoor niet goed ABN verstaat. Of spreek je geaffecteerd Wassenaers dat je geen normael Nederlands verstaet. De meesten spraken goed Nederlands en sommigen zelfs zonder enig buitenlands accent. En in ieder geval spraken ze allemaal beter Nederlands dan de Oost-Europeanen die er aan komen.

  Reactie door Drob — vrijdag 1 december 2006 @ 22.43 uur

 17. @12
  Maar een Pool of Bulgaar kan je ook niet verstaan.
  En daar zitten we om te springen.?
  Wat is het verschil dan?

  Reactie door Jofel — vrijdag 1 december 2006 @ 22.47 uur

 18. @12=11

  Reactie door Jofel — vrijdag 1 december 2006 @ 22.48 uur

 19. Mijn buurman heeft een, klein, loodgieters- bedrijf. Zoon, dochter en 12 man personeel. Hij ondervindt al in toenemende mate de concurrentie, van met name Poolse werkers. Deze Polen bieden hun diensten aan in huis-aan-huis bezorgde folders. Tegen lonen die het goed doen naar Poolse begrippen maar waartegen een Nederlandse werknemer niet op kan. De kosten van levensonderhoud in Polen zijn ( nog )niet te vergelijken met de onze. De werkgelegenheid bij dit bedrijfje staat onder grote druk. Maar alle werknemers zijn getrouwd, hebben een gezin en hun Nederlandse kosten van levensonderhoud. Waar zijn we nu in hemelsnaam mee bezig? Je laat je badkamer door een Pool aanleggen en je buurman, zoon, vader of jijzelf kan in de (beperkte) WW. Stompzinniger kun je het toch niet bedenken.

  Reactie door William — vrijdag 1 december 2006 @ 22.57 uur

 20. @11 Erwin

  “ik willen werk” lijkt me toch goed te begrijpen?
  Hij wil werken voor 2! ;)
  Veel Polen -niets ten nadele van deze Polen overigens- komen hier wél aan het werk zonder ook maar 1 woord Nederlands te kunnen spreken of te verstaan.
  Wat wil een werkgever in bv de agrarische sector nu eigenlijk denk jij? Gewoon een gemotiveerde hardwerkende (liefst goedkope) werknemer. Toch geen neerlandicus?

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 1 december 2006 @ 23.12 uur

 21. Iedere werkgever moet duidelijk kunnen aantonen dat hij voldoende moeite heeft gedaan om eerst in Nederland werknemers te vinden, en deze werknemers ook een eerlijke kans te hebben gegeven. Ook de sollicitanten die de baan niet hebben gekregen moeten gehoord worden en hun verhaal kunnen doen. Pas daarna kan gekeken worden naar een werknemer van over de grens, en die moet kunnen werken onder dezelfde voorwaarden als alle andere werknemers. Eerlijke concurrentie.
  Maar willen de werkgevers dat wel?

  Reactie door peer — zaterdag 2 december 2006 @ 0.12 uur

 22. Ik ben benieuwd hoe Rita Verdonk dit ziet in het kader van de grenzen dicht voor gelukzoekers. Ik geef de mensen die hier komen groot gelijk. Als wij de mogelijkheden scheppen dan komen ze. Ik kom er alleen niet uit wie nou gelukzoeker is volgens mevr. Verdonk en wie niet. Buitenlandse studenten en mensen uit Oost-Europa zijn het in ieder geval niet volgens haar. Maar wat is dan een gelukzoeker?

  Reactie door Alie Dekker — zaterdag 2 december 2006 @ 1.02 uur

 23. 1 Januari 2007 is inderdaad VEEL te vroeg en laten we nou eerst eens een generaal pardon geven aan meestal keurige mensen welke hier al meer dan 5 jaar zijn zodat zij een toekomst hebben en open vaste banen kunnen krijgen. Ipv grenzen te snel open te stellen voor andere EU-ers want daar zullen vele profiteurs en criminelen onder zijn. Dat de overheid daar al rekening mee houdt blijkt uit het plotseling politiekeurmerk okay maken van vele woningen momenteel.

  Reactie door VOLGHETNIEUWS — zaterdag 2 december 2006 @ 1.10 uur

 24. @10 De Hakker — vrijdag 1 december 2006 @ 22.28,

  Ja, dat gevoel krijg ik soms ook bij Jan Marijnissen dat hij het mooi vind dat het cda ook kritisch zou zijn maar ook geloofd dat ze zo blijven en echt zo kritisch zijn.

  @Jan Marijnissen,

  Kom op Jan, je weet hoe het cda is, je hebt je niks voor niks verzet tegen hun beleid. Blijf kritisch, je bent een SP-er, dus gedraag je ook zo! (dit is wel positief bedoeld hoor Jan).

  En als ik weer eens hoor dat het bedrijfsleven zo zit te springen om mensen, dan denk ik waarom gaat de overheid niet meer inversteren in het onderwijs zodat we meer mensen hebben waar het bedrijfsleven zo om zit te springen? Je zou bijna gaan denken dat ze dat met opzet doen zodat bedrijven genoodzaakt zijn op in het buitenland te gaan shoppen naar werknemers.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 2 december 2006 @ 1.12 uur

 25. @ 21 peer

  Werkgevers kijken alleen maar naar winst, het intresseert hun geen klap waar de arbeiders vandaan komen al spreken ze swahili als ze maar goedkoop zijn.
  Het liefst zouden ze de goedkope arbeidskrachten nog zwart betalen, want als er dan nog goedkopere arbeiders komen kun je deze makkelijker lozen.

  Reactie door Pool — zaterdag 2 december 2006 @ 1.16 uur

 26. “Maar een meerderheid van CDA, PvdA en SP is kritisch…”. Leuk om mu al te horen wat de overeenkomsten tussen alle drie de partijen zijn! Laten we als SP lekker mee gaan regeren en vervolgens onze ideologie te grabbel gooien! SP in een CDA- regering = PvdA. Of in elk geval iets wat in de buurt komt.

  Reactie door Pascal Obma — zaterdag 2 december 2006 @ 1.36 uur

 27. “Het is onbegrijpelijk dat CDA/PvdA/SP tegen het besluit…” (lees zelf maar verder). Jan Marijnissen doe het nu alstublieft niet, niet met het CDA. Dat gaat u stemmen en leden kosten!!

  Reactie door Pascal Obma — zaterdag 2 december 2006 @ 1.42 uur

 28. Volkomen ABSURD om mensen die al jaaaren hier wonen weg te sturen en de grenzen open te zetten voor andere werkers.
  IS DIT KABINET HELEMAAL GEK GEWORDEN??
  En wat nou de taal! Is een mens niet meer dan taal?? Die hele mens met alleen dat kleine stukje barriere. Je kunt het de oudere gastarbeiders die zich hier gevestigd hebben niet kwalijk nemen. Die werden net zo behandeld als nu de Poolse etc. gastarbeiders. Of moeten die ook eerst een taalcursus nemen? Nee precies! Dus het oude liedje wordt weer in werking gesteld. Kom maar werken en hier is je geld. En zo kruipen ze weer met z’n allen in een huis en hiermee is de klok teruggedraaid.
  EERST GENERAAL PARDON! En daarna maar zien of er gastarbeiders nodig zijn.

  Reactie door Gloria — zaterdag 2 december 2006 @ 2.04 uur

 29. De neoliberale, door de malafide EU gelegaliseerde rooftochten op talent en arbeid uit Oost-Europa komt uiteindelijk alleen ten goede van het migrerend grootkapitaal.
  De heersende en idiote wil tot economische groei op basis van het achterhaalde vrijemarktprincipe ramt het verleidende kapitalisme tot in de botten van de decennia lang wanbeheerde Oostbloklanden.
  Wie niets te verliezen heeft komt hier zijn ‘geluk’ zoeken.

  Het is de allerhoogste tijd voor een eigentijds Marshall-plan om de mensonwaardige puinhopen, die het ondoordachte en zeer corrupte communisme sinds decennia heeft voortgebracht, op te ruimen.
  Kennis, Kamers van Koophandel, goedkope leningen, vaklui en het economisch Rijnlandmodel zijn effectiever en stabieler voor Oost-Europa dan hun vertwijfelde gang naar de immorele hebzucht en de neolibrale zweep, die resulteren in kruimels voor wanhopige gelukzoekers, die een klein beetje waardigheid denken te kunnen veroveren in een systeem, dat menselijkheid en moraal in cijfers uitdrukt.

  Wanneer het geld tot moraal wordt verheven spreekt de rijkste de waarheid en preekt het goede.
  We verkeren in de morele sloppenwijken van duizenden jaren patriarchaat, dat geteld wordt in oorlogen om bezitsvergroting.

  Absoluut uitstel van open grenzen tot onze zaken op orde zijn.
  Deze erfenis van CDA- en VVD-wanbeleid moet gekeerd worden.
  Voor het welzijn van de Oost-Europeanen en onszelf.

  Kost wel inspanning, nadenken en geld, maar dan heb je op termijn wel stabiliteit.
  Laat me niet beginnen over de prostitutieploegen van 50-jarige Oostvrouwen in de nachtelijke stegen van Amsterdam.

  Reactie door hendrik dieks — zaterdag 2 december 2006 @ 3.14 uur

 30. ons demissionair kabinet wil ons laten geloven dat het goed voor de nederlandse economie is en dat het anders slecht voor nederland afloopt.
  nee, het is alleen maar goed voor het bedrijfsleven en de zakkenvullers die ons land nog meer willen verdelen in arm en rijk.
  ik heb geen vertrouwen in het cda.
  het cda wil geen kabinet met de sp en pvda.
  ze spelen een politiek spel door geen standpunt in te nemen en geven straks de schuld aan de pvda en sp dat een kabinet met hun niet mogelijk is. dus sp waak!!!!

  Reactie door mcniel — zaterdag 2 december 2006 @ 6.51 uur

 31. Van Hoof moet niet zo hoog van de toren blazen. Hier wordt alsnog de agenda van de VVD ten uitvoer gebracht. Het partijtje dat zo’n zwaar stempel op deze demissionaire regering heeft gedrukt denkt op de valreep nog even te scoren. Als een meerderheid in de kamer uitstel wil, is het toch niet meer dan logisch om te wachten?
  Van Hoof maakt zich altijd druk om werkgelegenheid. Op zich is daar niks mis mee, maar hij moet eerst maar eens gaan praten met de Geus. Hoe het toch kan dat al die werkgevers te belazerd zijn om ex WAO-ers in dienst te nemen.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 2 december 2006 @ 7.46 uur

 32. Dit soort beslissingen hoort een demissonair kabinet niet te nemen ,
  en zeker niet als de meerdeheid v/d kamer zich uitgesproken heeft .
  Dit druist tegen alles in wat met democratische besluitvorming te maken heeft.
  Welicht aanleiding voor een nieuw wetsvoorstel waarin de bevoegheden van een demissionair kabinet aan banden gelegd wordt
  Dit kan toch niet!!!

  Reactie door che — zaterdag 2 december 2006 @ 8.11 uur

 33. Goeden morgen vrienden SP.

  Het lijkt op een manier van boontje om zijn loontje.
  Wanneer jullie een generaal pardon doorzetten, dan laten wij de Polen er in.
  Zij kunnen geen Nederlands spreken, laat staan lezen, en welke scholing hebben zij gevolgd?
  Wanneer iemand fraudeert met zijn CV, wie kan dat controleren? Afgezien of dat ooit gebeurt.
  Hier kan je via internet alle mogelijke diploma’s bestellen en in Polen ook.
  Natuurlijk geldt dit niet voor de bouwvakarbeider, loodgieter, landbouwer of havenwerker.
  Die worden zonder te vragen aan het werk gesteld.
  En in de toekomst staat ons nog veel meer te wachten.
  Eerst in de EU afspraken over het invoeren van beloningen voor buitenlandse arbeiders, en dan kunnen ze komen.
  Het ergerlijke is dat die voorstanders van de vroegere EU grondwet, dan hun mond houden of zelfs in staat zijn om het tegen te werken.
  De hypocrisie druipt er vanaf.

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 2 december 2006 @ 8.31 uur

 34. We zijn al sinds B3 in de aap gelogeerd met dit dismissionair toch lekker doorjassen kabinet.
  De meerderheid van de 2e kamer is kritisch (CDA,PvdA,SP ) het gewenste uitstel zal er nu toch wel komen?
  Komt hier misschien ook al een glimpsje van komende regeringscoalitie uit de hoge hoed?

  Reactie door maria — zaterdag 2 december 2006 @ 8.40 uur

 35. Valse diploma,s,rijbewijzen,paspoorten.
  Bij toeval wordt er af een ontdekt.
  Alles registreren kan dan wel in nederland ,maar hoe zit het dan in de ons omliggende landen en dat met de grenzen open.

  Reactie door che — zaterdag 2 december 2006 @ 8.44 uur

 36. @11 Pool,

  Ik hoop dat je met die eigen schuld bedoelt dat vele nog op CDA en hun VVD beleid hebben gestemt?

  Kun je me het anders even uitleggen wat je precies bedoelt?

  Reactie door Lisette — zaterdag 2 december 2006 @ 9.25 uur

 37. Wat weer leuk is hoe ze het verdraaien op de media wat eigenlijk de echte reden is dat deze polen hier zijn en komen te werken.
  De economie trekt aan en we hebben die polen nodig om de vacatures te vullen.

  Een tijdje geleden zei die vvd van Hoof nog in een praatprogamma dat de vakarbeiders hun loon wel omlaag kon om te concureren met de poolse arbeiders.
  Daar is het waar het om gaat draaien.
  De lonen zullen niet stijgen voor de normale man.

  Het zal stikken of slikken zijn.
  Daarom moeten ook die polen dezelfde loon krijgen als iemand die in normaal dienstverband aan het werk word gesteld.

  Maar wat ze nu vertellen is al jaren gaande.

  Reactie door sander — zaterdag 2 december 2006 @ 9.37 uur

 38. Ik lees hier iedere keer gelijk werk = gelijk loon, hoe kan er dan gezegd worden geen werk is ook gelijk loon. Zo help je een land wel naar de knoppen. Mensen moeten geprikkeld worden om te gaan werken en hoe doe je dat door ze in hun portemonnee te raken. Weet je waarom er zoveel gelukszoekers hier komen omdat ze het fantastisch vinden om hier te kansen te pakken die er wel degelijk zijn!!!
  Ik heb het niet over mensen die ziek zijn, die moet je streng controleren en bij echte zieken ze goed verzorgen, maar mensen die willen werken moet je hard aanpakken. De werkende mensen hoeven die dan niet allemaal te onderhouden, dat is pas sociaal!!!!

  Reactie door jan — zaterdag 2 december 2006 @ 9.48 uur

 39. @ 29

  Laat de rijken eerst maar eens flink voor de zwakkere in onze samenleving gaan betalen, per slot van rekening hebben deze zwakkeren er toe bijgedragen dat de rijken alleen maar rijker werden zie het VVD beleid.
  Dus terug naar af, de hoge salarissen aftoppen of extra belasten en de rest niveleren dat is de enige manier om een sociale samenleving te krijgen.
  En niet gaan lopen lullen over de inactieven want dat kennen we onderhand wel het altijd hetzelde gezeik als men niets meer kan zeggen dan maar de zwakkere aanpakken kijk dat is nou de CDA/VVD mentaliteit, en als dat niet helpt dan maar gaan zeiken over de mensen die buiten hun schuld om gebruik moeten maken van de voedselbank daar zij anders verhongeren, dat is ook zo’n hot item bij die rechtse ballen.

  Ik ben zo blij dat de VVD helemaal van het politieke toneel is verdwenen nu het CDA nog weg en dan kunnen we regeren, als een echt sociaal kabinet met een zeer ruime meerderheid, waar de oppositie niet tegen op kan, dus alles wat het nieuwe linkse kabinet voorstelt komt er ook met die ruime meerderheid.

  LEVE DE LINKSE LENTE

  Reactie door Pool — zaterdag 2 december 2006 @ 10.04 uur

 40. Niet helemaal het huidige onderwerp.

  Ik heb net even het program van mijnheer Wilders gelezen. Daar had ik 2 redenen voor.
  1. Wat zegt hij over de WIA/WAO.
  2. Wat is zijn standpunt t.a.v. de dienstenrichtlijn.

  Beide kwesties worden niet genoemd, alleen dat hij voorstander is van economisch verkeer binnen de EU maar niet meer landen erbij.

  Al lezend kreeg ik bevestigd dat deze heer zich met populistische en onhaalbare zaken bezig houdt. Voorlopig 9 zetels. Dat geeft te denken.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 2 december 2006 @ 10.07 uur

 41. @28
  Ik heb het niet over mensen die ziek zijn, die moet je streng controleren en bij echte zieken ze goed verzorgen, maar mensen die willen werken moet je hard aanpakken. De werkende mensen hoeven die dan niet allemaal te onderhouden, dat is pas sociaal!!!!
  ……………..
  Beetje vreemd Jan mensen die willen werken hard aanpakken.
  Maar wie moet je de hard aanpakken.

  Reactie door Jofel — zaterdag 2 december 2006 @ 10.11 uur

 42. jan,

  Wat jij stelt is dat terwijl ze op zoek zijn naar werk men tot ze een baan hebben in de stront mogen zakken.Geld om representratief voor de dag te komen op een sollicitatie heb je dan niet en in het ergste geval niet eens geld voor vervoer.

  Armoede zorgt voor criminalteit, je promote hier dus ff de verloedering van de samenleving. Das pas sociaal.

  Reactie door Lisette — zaterdag 2 december 2006 @ 10.11 uur

 43. En zieken streng controleren….alsof dat nog niet gedaan wordt.
  Heb je de laatste kabinetsperiode op een onbewoont eiland gezeten ofzo ?

  Reactie door Lisette — zaterdag 2 december 2006 @ 10.16 uur

 44. @28 Dit keer Jan.
  Daar gaat ie weer. Willen werken en niet aangenomen worden is het lot dat velen treft.
  Het is een utopie om te veronderstellen dat er voor iedereen werk is. Heb jij werk Jan? Mooi zo. Jij ziet ze natuurlijk dagelijks, die nietsnutten die pas om 10 uur uit hun nest komen.
  Straffen en korten die handel, volgens de “keihard”werkende Telegraaflezer.
  Of wil jij misschien ook liever niet werken? Dan weet ik het goed gemaakt. Jij blijft thuis en in jouw plaats gaat iemand werken die dolgraag wil maar niet wordt aangenomen omdat hij een WAO of bijstandverleden heeft. Liever niet? Nou, wees dan blij dat je werk hebt. Die kantine/bouwkeet prietpraat ken ik zo langzamerhand wel.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 2 december 2006 @ 10.22 uur

 45. Huub je had gelijk het lijkt ergens op.
  http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=782468/sc=0758ee

  Reactie door Totempaal — zaterdag 2 december 2006 @ 10.26 uur

 46. Lisette….Jan is een gezonde jonge man met een goede baan…..
  hij weet het gewoon niet! zoals zoveelen met hem….
  maar goed, al die polen etc. hebben wij idd nog niet nodig, er zijn genoeg mensen die wel willen werken en niet aan de bak kunnen komen, laten we die eerst ff helpen met werk vinden.
  En de leeftijds discriminatie afschaffen, ook mensen boven de 45 kunnen d r mannetje of vrouwtje wel staan, maar je komt gewoon niet aan werk…….nee je ben te oud….n grietje van 18…ja..dat kan nog net…
  tries in nederland……..

  Reactie door sabine — zaterdag 2 december 2006 @ 10.28 uur

 47. juist gandalf!

  Reactie door sabine — zaterdag 2 december 2006 @ 10.29 uur

 48. Jan die ken ik ,die is door mij op 22 November omgehakt.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 2 december 2006 @ 10.30 uur

 49. wij zijn net terug vam Malta en hebben daar 11,5 jaar gewoond en gewerkt.
  Nu ben ik chauffeur bij een bedrijf in Breskens en heb geen chauffeurs diploma dus ik ben gedwongen om deze te behalen anders kan ik daar wel weg.
  Nu is mijn vraag aan u alle: moet een chauffeur van een van de lidstaten ook dat diploma ook in het bezit hebben als deze voor een Nederlands transport bedrijf gaat werken? Ik zelf vindt van wel als ze gelijke rechten willen hebben en dus ook de zelfde plichten, en ik vind het dan ook noodzakelijk dat zij dan ook Nederlands kunnen lezen schrijven spreken.

  Anders vind ik het geen gelijke behandeling en gaat het alleen maar over het loon dat er verdiend gaat worden.

  Reactie door Hans Grimbergen — zaterdag 2 december 2006 @ 10.32 uur

 50. ja Hans idd…
  gelijke rechten maar ook de plichten….en dan wordt het aanbod uit oost-europa vanzelf veel kleiner….

  Reactie door sabine — zaterdag 2 december 2006 @ 10.42 uur

 51. Idd sabine,

  Toen mijn echtgenoot zich in wilde laten schrijven bij een arbeidsbureau was de dame aan het loket zo vrij te zeggen dat hij te oud was en dat werknemers onder de 35 de beste kans maakten op een baan.

  Discriminatie ik weet het maar als we een rechtzaak hadden aangespannen waren we er A, niets mee opgeschoten en B, hadden we er vast 1 werkeloze meer bij gehad (het meisje wat dat zei)Hij heeft nu werk trouwens.

  Maar de kortzichtigheid van sommige irriteerd me mateloos.

  Reactie door Lisette — zaterdag 2 december 2006 @ 10.43 uur

 52. En die naar vermeend goedkope arbeidskrachten hebben dan weer goedkoop onderdak nodig zoals in de jaren 60 en 70, vanwege de NL huren met zijn 8en op een 3 kamerflatje wonen?
  Goed nieuws voor http://www.volkskrant.nl/static/video/ombouw.html?clipID=4226&categoryID=300

  26000 mensen moeten weg, de voordeur open, de achterdeur pot dicht….

  Reactie door barend LSZST — zaterdag 2 december 2006 @ 10.44 uur

 53. Maar die opmerkingen zijn een reflectie van hunzelf en hun (gebrek) aan karakter, “dat zou ik doen in die positie”…..

  Reactie door Lisette — zaterdag 2 december 2006 @ 10.47 uur

 54. @4
  Als een zogenaamd “minderheidskabinet” (na gevallen te zijn) mogelijk is (hoe is het mogelijk ??) dan moet een kabinet van PvdA, SP, GL, D66, CU en PvdD zeker mogelijk zijn.

  Reactie door Gio — zaterdag 2 december 2006 @ 11.05 uur

 55. Misschien een idee voor een nieuwe SP-leuze: Eigen volk eerst.

  Reactie door Henk — zaterdag 2 december 2006 @ 11.18 uur

 56. http://video.google.nl/videoplay?docid=-4628461537770214767

  Alles is een toneelspel en allang geregiseerd.

  Reactie door sander — zaterdag 2 december 2006 @ 11.34 uur

 57. Hallo Menner Marijnesen,Mijn ouders hebben op u gestemd..leuk he?Mij lijkt u ook best aardig…En nog iets…GEFELICITEERD MET DE 17 EXTRA ZETELS!(Ik volg het nieuws wel een beetje)Nou doeg doeg-xx-Sonja

  Reactie door Sonja Wijngaards(11) — zaterdag 2 december 2006 @ 11.35 uur

 58. De partij Voor Vrijheid en Democratie op gericht door Hr. Oud als ik mij niet vergis.
  Het was voor mij toendertijd de partij Voor Vette Directeuren.
  Wat kun je van zo’n partij verwachten? Op sociaal gebied niets want waar ze de schurft aan hadden dat waren de vakbonden. Tijdens de jaren dat zij in de regering zaten en dat waren heel wat jaartjes hebben zij stelselmatig de sociale voorzieningen helpen afbreken dat was goed voor de concurentie positie meer winsten en een krachtiger bedrijfsleven.
  Dat er mensen in de a-sociale toestanden terrecht kwamen konden hen geen ene fuk schelen.
  Mede door een zwak optreden van de PvdA en het FNV is er een klimaat ontstaan waarvan de arbeiders(werkers) het slachtoffer geworden zijn, so what, daar zijn ze voor volgens het VVD geloof. Maar een zekere Wim Kok(uit de vakbeweging NVV) en ene de Waal uit het FNV die hoor je niet meer.
  Nu is het zo gesteld dat wat buitenlandse werknemers aangaat eerst orde op zaken stellen, gelijke monnikken gelijke kappen.
  Anders kun je de vakorganisaties afschaffen en daar hebben wij ruim honderd jaar voor gestreden lang leve de vooruitgang.

  Henk Hiensch een oud vakbondsmannetje.

  Reactie door Henk.H — zaterdag 2 december 2006 @ 11.55 uur

 59. Reactie door Henk — zaterdag 2 december 2006 @
  Nee Henk,
  De nieuwe leuze word solidair met iedereen, ook met Nederlanders die voor een menswaardig salaris willen werken, en die niet weggeconcurreerd worden door Polen die voor 1 euro per uur 14 ueren werken.
  Betaal jij de huur en de ziektekosten voor mensen die vanwege deze oneerlijke concurrentie ontslagen worden.
  Kijk eens om je heen, (dat is toch een eigenschap van globalisten) , in Ierland volledig uit de hand gelopen met Polen, in Engeland een stop.
  Begrijp toch eens dat grote volksverhuizingen van werknemers op den duur alleen maar nadelig uitpakt, heel veel kennis gaat verloren, en er is geen wederzijdse loyaliteit meer.
  Henk jouw visie getuigd van een afschuwelijke kortzichtigheid, waar onze krakende wereld nauwelijks meer tegen bestand is.
  Het ikke ikke ikke zonder moraliteit is een vrije markt product, zonder oog voor SAMEMLEVEN

  Reactie door ED — zaterdag 2 december 2006 @ 12.01 uur

 60. @ 36 Lisette

  Uiteraard bedoel ik dat deze mensen voorheen allemaal ophet CDA/VVD gestemd hadden.

  Ik ben persoonlijk een voorstander van uittreden uit de EU want dat kost alleen maar miljarden waarvan je niets of weinig van terugziet.
  De landen die geen lid van de EU zijn en waar de euro niet wordt gebruikt zijn op dit moment de rijkste landen van Europa geworden, dus vraag ik mij af wat er allemaal met die contributies e.d. gedaan wordt alleen maar de zakken vullen van die graaiers en verders niets.

  Reactie door Pool — zaterdag 2 december 2006 @ 12.10 uur

 61. Mooi stukje over Blondie.
  http://www.gelderlander.nl/discussie/article882347.ece

  Reactie door Totempaal — zaterdag 2 december 2006 @ 12.30 uur

 62. Als je dit doet moet je eerst een GENERAAL PARDON doen!!!!!

  Reactie door Simone — zaterdag 2 december 2006 @ 12.33 uur

 63. Beste Ed, ik vraag me af waarom de SP aan de ene kant de deur open zet om zo’n 15.000 uitgeprocedeerde asielzoekers een generaal padon te verlenen, waardoor ze permanent, en onterecht !, in dit land kunnen verblijven, en aan de andere kant tijdelijke werknemers die de armen uit de mouwen willen steken niet toe zou laten.

  Het is flauwekul dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Polen dienen conform Nederlandse CAO’s betaald te worden.
  Zij concurreren sterk omdat ze bereid zijn de handen echt uit de mouwen te steken. Ik ken er voldoende die dat in onze verzorgingsstaat niet doen.
  Kijk eens in de landbouw. Er is werk genoeg. Maar van degenen die een uitkering hebben komt geen hond opdagen. Of hooguit twee dagen en dan zijn ze weer ziek.
  Het is die vreselijke arbeidsmoraal, die valse solidariteit, die bestreden moet worden.
  Dáárdoor kunnen Polen zich onderscheiden. Dat zou je moeten toejuichen. Mensen die eerlijk hun geld verdienen.

  Reactie door Henk — zaterdag 2 december 2006 @ 12.34 uur

 64. Beste mensen, voor de goede gang van zaken
  Henk en Henk.H zijn niet de zelfde personen,
  eigen volk eerst is niet mijn credo. Hiermede houd je de grenzen dicht, wij Nederlanders weten wat vluchten is voor een geloof, die ervaring hebben wij opgedaan in de 16e eeuw en toen werden wij ook gastvrij opgenomen in die landen waar godsdienst vrijheid al lang bestond. Hier speelt een ander probleem namelijk: Uitbuiters en hun slachtoffers!

  Reactie door Henk.H — zaterdag 2 december 2006 @ 12.40 uur

 65. Deze mensen die al jaren in Nederland wonen willen ook de handen uit de mouwen steken en een volwaardig bestaan opbouwen. Laten we ze uit de illegaliteit halen en voor Nederland laten werken. Dan is onze economie geen slap excuus meer om Polen en andere Oost Europesen voor een zielig loontje uit te buiten.

  Reactie door Simone — zaterdag 2 december 2006 @ 12.41 uur

 66. Ik krijg hoofdpijn van de mensen die zeggen dat we die Oostblokkers hard nodig hebben. Kijk eens om je heen. Nederland heeft zelf genoeg werklozen. Laat eerst die eens aan de slag komen en als er dan een tekort is kun je verderkijken.

  Al die verhalen over een krappe arbeidsmarkt zijn onzin, want veel mensen worden niet aangenomen omdat de werkgevers nog altijd keus zat hebben. Ik kan dat weten, want ik ben bij een paar bazen afgewezen omdat anderen zogenaamd beter waren. Een van die werkgevers is Kruidvat, een onderneming die altijd personeelstekort heeft omdat ze in vrijwel elk filiaal een papiertje aan de deur hebben hangen waarin ze vragen om personeel. Ik heb jaren in een supermarkt gewerkt en dus winkelervaring.

  Toch namen ze me niet aan, ze nodigden me niet eens uit voor een gesprek, kreeg gewoon zo’n standaardbrief met van die onzin erin dat ik niet zou voldoen aan het profiel voor een winkelmedewerker…Yeah right! Het gaat simpelweg om de centen; ik ben 28 jaar en dus veels te duur voor zo’n winkel. Maar dat zeggen ze natuurlijk niet, die ratten.

  Of je graag wilt werken interesseert veel bazen dus niet, de pegels zijn belangrijker voor hen. Vandaar dat men zo doet. En de overheid helpt hen een handje door de grens open te zetten voor die Oostblokkers.

  Ondertussen moeten er wel 26.000 mensen weg die hier al jaren zijn en gewoon deel willen nemen aan de maatschappij. Maar ja, dat mag niet van de rechtse kliek. Die heeft altijd de mond vol van inburgeren, aanpassen en normen en waarden kennen.

  Als het hen uitkomt dan, want dat die Polen en andere goedkope lui geen Nederlands spreken en straks geisoleerd leven met tien man in een driekamerflat zal ze een rotzorg wezen.

  It’s all about the money!

  Reactie door digidj — zaterdag 2 december 2006 @ 12.50 uur

 67. Henk…
  is jou weleens het idee gekomen dat veel mensen met een uitkering geen lichamlijk zwaar werk kunnen doen vanwege ziekte?
  ik heb geen uitkering maar ben zelf ook niet in staat voor lichamlijk zwaar werk…en als je dan probeert om werk te vinden wat je WEL kan……..geen hond die je helpt…..
  geen CIW of UVW dat de moeite neemt om je aan een geschikte baan te helpen.
  Werkwillig zat hoor…….
  denk maar eens aan die mensen….
  zo zijn er velen met mij!

  Reactie door sabine — zaterdag 2 december 2006 @ 12.57 uur

 68. @62 Henk

  Ik vind het niet meer dan terecht dat de mensen die al jaren hier zijn en waarvan de kinderen gewoon naar school gaan mogen blijven. De overheid is de oorzaak dat die mensen niet vertrokken zijn, door de enorme bureaucratie is het vreemdelingenbeleid een grote chaos geworden.

  Om dat te verbergen heeft Verdonk vele mensen uitgezet omdat haar ministerie en de IND anders nooit meer die achterstand zouden kunnen inlopen wat die zaken betreft.

  Vergeet niet dat zelfs Pim Fortuyn voor een generaal pardon was, mede vanwege die redenen. Als dat is doorgevoerd kan het huidige beleid worden voortgezet.

  Die uitgeprocedeerde asielzoekers willen echt wel werken en zijn blij als ze hier mogen blijven.

  Het is zo jammer dat veel mensen alleen maar negatief over hen praten, alsof het allemaal misdadigers zijn.

  In het Oostblok is er meer tuig en gajes dan onder die 26.000 mensen hier die wegmoeten. Maar dat interesseert velen natuurlijk niks, vooral de bazen niet. Die denken alleen aan hun eigengewin omdat die mensen bijna niks kosten.

  Het is die ‘ikke, ikke’ mentaliteit waar dit land aan kapot zal gaan.

  Reactie door digidj — zaterdag 2 december 2006 @ 13.02 uur

 69. @60 Pool,

  Owke dan heb ik het goed begrepen ik ben het ook volledig met je eens.
  De EU levert niets op maar we betalen zo ongeveer wel het meeste per hoofd.
  De subsidies daarintegen gaan b.v naar Belgie en die zingen dan ook een lofzang over de EU.

  Reactie door Lisette — zaterdag 2 december 2006 @ 13.04 uur

 70. Sabine,

  gelijk heb je ;)

  In Nederland moet je tegenwoordig een pak diploma’s hebben en een leuk CV, anders kun je het steeds vaker schudden, of je nou gemotiveerd bent of niet.

  De mentaliteit bij veel werkgevers is verkeerd vind ik. Het is toch belachelijk dat iemand van 28 al moeite heeft met het vinden van ander werk nadat die door zijn vorige baas tijdens een reorganistaie op straat is gezet…

  Men maakt het de mensen die graag willen zo moeilijk mogelijk. Regels, procedures en andere bureaucratie werken belemmerend, naar de werkzoekende zelf wordt nauwelijks geluisterd.

  En wat je zegt over CWI en UWV is gewoon zo. Die mensen zijn niet geinteresseerd in je situatie, je wensen, capaciteiten en motivatie. Officieel zijn ze er om je te helpen, in de praktijk zal het ze worst wezen wat je doet en zien ze het liefst dat je het wiel zelf uitvindt.

  Dreigbrieven sturen kunnen ze wel, het is altijd negatief van hun kant. En als je ziet hoe velen daar functioneren…Voor geen meter. En niemand die er wat aan doet. Het is om van te huilen.

  Reactie door digidj — zaterdag 2 december 2006 @ 13.08 uur

 71. Sabine, ik oordeel niet over mensen die niet kúnnen werken. Ik oordeel over de tallozen die de voorkeur geven aan een uitkering bóven het accepteren van een baan waarbij het aanpakken is. Het is onverteerbaar dat de landbouw geen werknemers kan vinden terwijl er honderdduizenden in diverse uitkeringen zitten. Dat is pervers !
  Dat heeft niets met solidariteit te maken.
  Achmea had laatst een baneneplan om 700 bijstandsgerechtigden een baan in de zorg aan te bieden. Slechts een tiental mensen bleek echt geïnteresseerd te zijn.
  En dat is uiteindelijk het gevolg van een veel te ver doorgeschoten verzorgingsmaatschappij.
  Als ik hoor dat bij mij in de buurt meer dan 50% van de Marokkaanse gemeenschap een uitkering heeft en dat tegelijkertijd geen personeel voorhanden is in landbouw en zorg, dan wordt het hoog tijd om in te grijpen.

  Reactie door Henk — zaterdag 2 december 2006 @ 13.09 uur

 72. Ze vergeten voor het gemak even die belgiese jongen die vermoord is door 2 polen voor een mobieltje notabene digidj.

  Je kunt natuurlijk niet iedereen over 1 kam scheren….Maar armoede werkt criminaltiteit in de hand en veel oostblok landen zijn arm….

  Reactie door Lisette — zaterdag 2 december 2006 @ 13.10 uur

 73. Ja, Lisette, in het Oostblok zijn veel problemen. Ik kom weleens in Spanje en daar is het al langer ellende met die gasten. De Russische maffia zit overal en er is een hoge criminaliteit onder de Oostblokkers.

  Europa weet niet waar ze aan beginnen door Bulgarije en Roemenie toe te laten tot de EU, aldus een Oostblokker die dat zelf tegen mij heeft gezegd op het werk.

  De EU wil zo graag de VS nadoen, maar het zal ze niet lukken, want de verschillen zijn gewoonweg te groot.

  Ik ben niet van nature negatief ingesteld, maar door alles wat ik in de loop der jaren heb meegemaakt ben ik wijzer geworden en durf ik te zeggen dat er een hoop ellende aan gaat komen.

  Nederland is zichzelf niet meer, ik weet niet wat er hier aan de hand is. Het zullen moeilijke tijden worden voor bepaalde groepen in dit land. Ik hou mijn hart vast.

  Reactie door digidj — zaterdag 2 december 2006 @ 13.14 uur

 74. @ digidj
  Ik constateer dat de “26.000″ al lang uitgeprocedeerd zijn, maar zélf de weg kiezen om langs bureaucratische weg telkens weer hun uitzetting aan te vechten. Dit land moet open staan voor echte vluchtelingen. Niet voor “gelukszoekers”, hoe begrijpelijk hun pogingen ook zijn.
  Overigens was ik een paar jaar geleden ook een voorstander van het snel verstrekken van een status aan deze groep.
  Niet omdat het terecht is, maar om praktische redenen. Je had meteen schoon schip kunnen maken.
  Nu heeft de hele discussie jaren doorgesudderd.

  Reactie door Henk — zaterdag 2 december 2006 @ 13.16 uur

 75. @70 Henk,

  werken moet eindelijk weer eens lonen in bepaalde sectoren. Het is toch belachelijk dat je op een bepaald niveau beter niet kunt werken omdat je toch niet meer krijgt dan iemand die de hele dag thuiszit met een uitkering. Daar moet wat aan gedaan worden.

  Ik begrijp wel dat mensen niet in de zorg willen werken, er wordt telkens op bezuinigd en je wordt er niet best betaald. Wel moet je lange dagen maken en ondertussen barst het daar van de managers die geen toegevoegde waarde hebben, maar wel handenvol geld kosten.

  De overheid moet eerst maar eens zorgen dat dat afgelopen is, anders zal de zorg op zijn gat gaan. Niemand wil immers voor een minimumloon werken terwijl de kosten de pan uitrijzen.

  De verhuurder en het energiebedrijf gaan echt niet een tijd wachten tot je genoeg geld hebt om de rekeningen te kunnen betalen.

  Reactie door digidj — zaterdag 2 december 2006 @ 13.19 uur

 76. Henk,

  Je hebt in alle rassen en in alle lagen van de bevolking, rijk of arm goede en minder goede mensen zitten (hart op de juiste plaats, zit links trouwens en een gezond verstand).

  Heb jij wel eens met die mensen gepraat? Hoe weet je dat ze niet WILLEN werken?

  Reactie door Lisette — zaterdag 2 december 2006 @ 13.20 uur

 77. @digidj
  Ik ben het helemaal met je eens dat werken moet lonen. En een betere betaling van werknemers in de zorg is prima. Maar realiseer je wel dat het geld natuurlijk eerst in de private sector (het bedrijfsleven) verdiend moet worden.
  En die managers in zorg en onderwijs, die ben ik ook méér dan spuugzat.
  Zeker als ik, zoals vorige week, een factuur onder ogen krijg dat een paar onderwijsmanagers (4 personen) € 340,- voor een etentje kwijt zijn. De belastingbetaler betaalt.
  Dát is nu zo’n voorbeeld van wat ik pervers vind.

  Reactie door Henk — zaterdag 2 december 2006 @ 13.29 uur

 78. Henk, ten eerste, waar komt die fabel vandaan dat Polen hard werken.
  Over het algemeen is het zo dat een arbeider die ver van huis zijn arbeid verricht, in de regel lange dagen maakt omdat hij of zij toch op de arbeidsplek aanwezig is. Zeg dan dat ze véél werken.

  Ik heb bij bedrijven gewerkt met veel werknemers uit andere landen. Uit niets is gebleken dat mensen uit een bepaald land harder of langzamer werkten. Ik heb met Maltezers gewerkt waaronder echte luiaards en geweldig goeie werknemers.

  Met de arbeidsmoraal van de Nederlanders is niks mis, maar er wordt altijd weer met de zelfde zogenaamde voorbeelden geschermd. En in Nederland zijn er goede afspraken gemaakt waardoor je niet passend werk ook niet hoeft te doen. Dat recht is voor gestreden maar in het licht van de liberale gedachte dient dat en ander verworven rechten ingekort of zelfs te verdwijnen. Als een grootschalig bedrijf dat asperges verbouwd met de handen in het haar zit omdat het geen personeel kan krijgen dan vraag ik mij eerder af; wat is er mis met dat bedrijf. Of wordt er met de calculatie van de prijs al rekening gehouden met een uurtarief van €1,25? Op voorhand?

  Reactie door Gandalf — zaterdag 2 december 2006 @ 13.44 uur

 79. @Henk,

  die managers zijn een gevolg van verkeerde overheidsbeslissingen uit het (recente) verleden. Wij zitten nu met een enorme stropdassenbrigade die aardig wat te vertellen heeft zonder dat hun rol nu echt duidelijk is. Maar daar maakt de regering zich niet druk om, men is alleen maar bezig met randzaken als de oorlog in Irak of anti-terreurcampagnes. De echte problemen in het land worden niet aangepakt en als er wat gebeurt dan maken ze het meestal erger. En ze luisteren niet naar de mensen op straat.

  Ik snap niet wat die managers in de zorg en het onderwijs te zoeken hebben. Ze kosten handenvol geld en hebben geen enkele meerwaarde. Zelfde zie je bij de woningbouwcorporaties. Ik vind dat een slechte zaak, want wij draaien er als maatschappij inderdaad voor op. Het ergste is dat er niks aan wordt gedaan. Waarschijnlijk hebben die managers al zoveel macht dat de poltiek hen niet aan durft te pakken. Zodoende praat men er over, maar meer ook niet.

  Nederland is echt zo’n vergaderland geworden en dat zegt veel. Vergaderen is in mijn ogen voor de talentlozen. Zie de politiek waar het barst van de eenheidsworsten, demagogen, papegaaien en beroepsouwehoeren.

  Tot slot: het geld wordt heus wel verdiend in de private sector, dat weet ik zeker. Alleen verdwijnt het steeds vaker in de zakken van een select gezelschap en heeft de gewone man het nakijken. Die ontwikkeling moet worden gestopt, anders zijn veel zaken voor ons straks onbetaalbaar en krijgen we een tweede VS waar het recht van de sterkste geldt.

  Reactie door digidj — zaterdag 2 december 2006 @ 13.50 uur

 80. Waarom mogen de Polen niet komen en die 26000 wel,ik kan perfect opschieten met die Polen harde werkers,ik heb wel drie Nederlanders ontslagen.Het enige wat die konden is zeiken,2 waren van die echte SP’ers.Nou doe mij die Polen maar,ik betaal ze precies het zelfde als de andere werknemers.Ik heb de rest ook de wacht aangezegt nogmeer zeiken en ik haal nog meer Polen.

  Reactie door john — zaterdag 2 december 2006 @ 14.08 uur

 81. @80 Dat is nou het hypocriete van rechts. tegen een generaal pardon, maar wel via de achterdeur de Polen binnen halen. Uiteraard met maar één doel,goedkope krachten en dus meer winst. Als de Polen komen dan onder precies dezelfde CAO als de rest van Nederland! Hier hoor je rechts niet over, want dit kost geld. Waarschijnlijk heb jij de twee SPers helemaal niet ontslagen! Als je een even dom beleid voert als je bijdrage op deze weblog, zijn ze waarschijnlijk zelf weggegaan. En zorg dat je Polen vooral geen Nederlands leren. Mischien kunnen ze dan ook zeiken. begint het weer opnieuw voor je.

  PS, neem een andere P&O man aan. Wie heeft al die Sp-ers aangenomen?

  Reactie door robert rb — zaterdag 2 december 2006 @ 14.43 uur

 82. @73 digidj: Ik heb 5 jaar semi permanent in Zd.Spanje gewoond. De criminaliteit is daar onderling verdeeld tussen Bulgaren/Russen in de vrouwenhandel/ prostitutie, de Roemenen in valse munterij, huisinbraken etc. Litouwers in bouw, wegen etc. Dagelijks worden de “rijke” omgevingen “afgelegd” waar de volgende kraak o.i.d gepleegd kan worden. Er is een heel groot verschil tussen NL in de jaren 50-60 en de toenmalige gast- arbeiders en de huidige situatie met de open Europese grenzen. De mensen uit de nu ex. communistische landen hebben jarenlang met lede ogen gezien hoe wij in het Westen onze welvaart opbouwden. Met het vallen van het ijzeren gordijn en de toetreding tot de EU, teveel en te snel, zal een gigantische inhaalslag worden uitgevoerd. Ik schat het aantal inwoners in de nieuwe EU landen op zo’n 100 miljoen, allemaal met de wens het snel beter te krijgen. Op zichzelf niets mis mee of vreemd aan. Zijn de nieuwe EU mensen soms geen gelukzoekers? De reaktie @80 geeft wel aan hoe gewone NL burgers kunnen degenereren als het om geld gaat. Ik hoop dat als de Polen vertrokken zijn de Nederlanders naam en adres van dit soort opportunisten niet zijn vergeten. De EU is sneller uitgebreid dan wij kunnen verwerken. En dat allemaal om de grootste zakkenvullers het eerst te bedienen.

  Reactie door William — zaterdag 2 december 2006 @ 14.59 uur

 83. 80 John

  Je schets echt de praktijk, dit zal inderdaad gebeuren, opkomen voor je recht heet van nu af aan zeiken.

  Alleen jammer dat die Polen niet het zelfde betaald krijgen, maar veel minder, dit is uitbuiting!

  Maar gooi gerust de grenzen open, dan loop de zooi echt in de soep.

  Ik voorspel dat er niet meer Nederlanders aan een baan worden geholpen, maar er af en dat er dus nog veel meer werkeloosheid en armoede zal komen.

  Reactie door e.krul — zaterdag 2 december 2006 @ 15.08 uur

 84. @ 82 William,

  het klopt van die criminaliteit in Spanje. Ik ben jaren achtereen aan de Costa Brava geweest, heb er in 1999 stage gelopen en heb vrienden wonen daar. Bovendien spreek ik de Spaanse taal ook redelijk waardoor ik met de mensen daar kan communiceren.

  Inderdaad is het een groot probleem met die Oostblokkers.

  En het gaat te snel allemaal. Er worden teveel landen in een keer erbij gehaald. Roemenie bijvoorbeeld is nog net geen derdewereldland, maar moet toch erbij, ondanks dat het land zo corrupt als de nacht is.

  Mijn vermoeden is dat de EU wil concurreren met de VS, daarom moet het zo snel uitgebreid worden. Helaas gaan ze aan het feit voorbij dat de VS er eeuwen over heeft gedaan om te worden tot wat het nu is en het dus ook hier heel lang zal gaan duren.

  De meeste Oostbloklanden zijn straatarm, op Slovenie en Tsjechie na, ik neem het die mensen niet kwalijk dat zij op zoek zijn naar een betere toekomst. Koren op de molen van de werkgevers, die kunnen nu voor een habbekrats mensen in dienst nemen. Dit komt feitelijk neer op uitbuiting en oneerlijke concurrentie.

  En dan hebben we nog het criminele tuig, dat vroeger veilig achter het IJzeren Gordijn zat en nu de kans schoon ziet om zijn slag te slaan.

  Geloof mij maar als ik zeg dat ze hier niet weten waar ze aan beginnen. Vergeleken met de criminelen uit het Oostblok zijn de Marokkanen hier, waar je zo vaak gezeik over hoort, lieverdjes…

  Reactie door digidj — zaterdag 2 december 2006 @ 15.17 uur

 85. Als Verdonk geen ‘vent’ blijkt te zijn. Waar kan ik me dan melden voor een sit-down?
  Zou heel druk kunnen worden met een dame die met stip op de derde plaats is gekomen bij de SP.

  Reactie door roodkapje — zaterdag 2 december 2006 @ 15.42 uur

 86. Maar daarom moeten we ze een tijdelijke arbeidsvergunning geven. De Oosteuropeanen moeten zich niet permanent hier vestigen. Die fout hebben we met Marokkanen en Turken begaan. Die blijken nu, dertig jar later, nog steeds vaak in de uitkering te zitten.
  Maar om tijdelijk te komen werken, daar is niets mis mee. Wat mij betreft kunnen ze netto zelfs meer gaan verdienen danNederlanders, omdat ze minder premies sociale verzekeringen hoeven af te dragen.
  Ze hebben dat ook geen recht op. bijvoorbeeld, WW

  Reactie door Henk — zaterdag 2 december 2006 @ 15.57 uur

 87. @85
  Zo Henk dat is een kenmerk van slavenarbeid.
  Dat is leuk Henk we gaan wissellen wij naar Polen deze hierheen allemaal wissellen zonder rechten.

  Reactie door Jofel — zaterdag 2 december 2006 @ 16.05 uur

 88. Quote: (Beste Ed, ik vraag me af waarom de SP aan de ene kant de deur open zet om zo’n 15.000 uitgeprocedeerde asielzoekers een generaal padon te verlenen, waardoor ze permanent, en onterecht !, in dit land kunnen verblijven, en aan de andere kant tijdelijke werknemers die de armen uit de mouwen willen steken niet toe zou laten.)

  De 15000 krijgen terecht een verblijfsvergunning, en de SP is niet tegen tijdelijke werknemers maar alleen tegen ongelijke arbeidsvoorwaarden dat eerst regelen en dan gecontrleerd de grenzen open.

  Quote: (Het is flauwekul dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Polen dienen conform Nederlandse CAO’s betaald te worden.
  Zij concurreren sterk omdat ze bereid zijn de handen echt uit de mouwen te steken. Ik ken er voldoende die dat in onze verzorgingsstaat niet doen.)

  Ik heb jaren in Oosteuropa vertoeft, en ken zat Polen die te lui zijn om voor de duvel te dansen, onzinnig gezwam om arbeidmoraal aan landen dawel etnische groepen te plakken.
  Toon dat nu eerst eens wetenschappelijk aan.

  Quote: (Kijk eens in de landbouw. Er is werk genoeg. Maar van degenen die een uitkering hebben komt geen hond opdagen. Of hooguit twee dagen en dan zijn ze weer ziek.)

  Bewezen is dat er systematisch schandalig slecht betaalt word in de landbouw, en vooral daar worden wettelijk bepaalde arbeidsvoorwaarden geschonden.

  Quote:(Het is die vreselijke arbeidsmoraal, die valse solidariteit, die bestreden moet worden.
  Dáárdoor kunnen Polen zich onderscheiden. Dat zou je moeten toejuichen. Mensen die eerlijk hun geld verdienen.)

  Geef nu eens antwoord op de totaal uit de hand gelopen situatie met de Polen in Ierland, Engeland, Spanje, daar is het een puinhoop gebleken, zakken vullen met goedkope arbeidskrachten en de shit aan de maatschappi overlaten.
  http://archives.tcm.ie/irishexaminer/2005/02/24/story130329102.asp

  Reactie door Henk — zaterdag 2 december 2006 @

  Reactie door ED — zaterdag 2 december 2006 @ 16.27 uur

 89. @6 Lees nog maar eens goed! Het gaat niet on de CAO Oostblok werkkrachten maar om de “zelfstandige”ZZP-ers.Die vragen 5 euro per uur (en 20 euro zwart)Hallo, waar blijf je dan met je CAO loon? Als straks alle 7 Oostblok hordes hier als ZZP-er gaan werken,dan wordt het een mooie jamboel!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — zaterdag 2 december 2006 @ 16.54 uur

 90. @86 Henk,

  het probleem met die Oost Europeanen is dat Nederland ze straks helemaal geen ene ruk kan maken omdat het EU-onderdanen zijn. Als ze hier permanent willen blijven zal de overheid daar in de toekomst weinig aan kunnen doen omdat Nederland zich te houden heeft aan afspraken in Europees verband.

  Alleen al daarom zou de regering zich twee keer moeten bedenken voor die grenzen opengaan. Nu heb ik het idee dat ze alleen hun vrienden uit het bedrijfsleven tegemoet willen komen en verder totaal niet stilstaan bij de maatschappelijke gevolgen van het openzetten van de grenzen.

  Dat Turken en Marokkanen na dertig jaar nog in de onderste regionen van de samenlleving zitten heeft verschillende oorzaken. Falend overheidsbeleid is er een van.

  Laten we nu dus goed nadenken voor er beslissingen worden genomen, anders mogen we straks weer puin gaan ruimen.

  Reactie door digidj — zaterdag 2 december 2006 @ 16.58 uur

 91. @ 88

  Het wordt ook een bende, let maar op. Alleen is dan dit kabinet allang weg en zit de maatschappij met problemen opgescheept waar niet om is gevraagd.

  Reactie door digidj — zaterdag 2 december 2006 @ 17.04 uur

 92. Beste aanwezigen op dit weblog,

  Ik lees al geruime tijd jullie bijdragen en word telkens weer aangesproken door m.n. de bijdragen van Gloria, Ad, Henk Hiensch, l’ecologiste, Pool, Madelief, Ouwe Dirk en wellicht nog anderen die me momenteel niet te binnen schieten.

  Wat mij vooral zo treft is dat jullie recht uit je hart spreken en dat ontroert me.

  Ik ben een gelovig Christen en vind dit uitstekend te combineren met het overgrote deel van het linkse gedachtengoed.

  Het valt mij telkens weer op dat mensen die onze samenleving niet echt ten goede willen veranderen (“alles liever zo laten, want ik zou eens moeten “inleveren”….”) nooit ingaan op wezenlijke argumenten, maar altijd vervallen in haarkloverijen en daar uiteindelijk hardnekkig in verzanden.
  Of erger, men slaat je om de oren met allerlei valse beschuldigingen of drogredenen.

  Ik had behoefte om zo eens te reageren en misschien later nog eens…?

  Ik ben blij met de grote winst van de SP
  en hoop echt op een keer ten goede, maar…. de tegenkrachten zijn helaas monsterlijk sterk.

  Met vriendelijke groet,

  Harrie.V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 2 december 2006 @ 17.31 uur

 93. volgens mij ben ik analfabeet. Ik meen iets gelezen te hebben over een generaal pardon, waarachter het cda zich niet wil scharen. En nu gaat de grens open voor oa Polen.

  Ik zal het wel verkeerd gelezen hebben.

  Of zouden die Polen al een inburgeringscursus gehad hebben in Polen.

  Oh wacht de polen hebben een blanke huidkleur, dan worden ze niet zo gauw discrimineerd, dat is het natuurlijk.

  Goh, toch wel sociaal van het cda.

  Reactie door diana — zaterdag 2 december 2006 @ 17.49 uur

 94. @84 digidj: Ze weten hier inderdaad niet waar we aan beginnen. Ik heb ooit gezegd dat als we hier overlopen worden door ex. Oostblokkers we nog nog heimwee krijgen naar de tijd van Surinamers, Marokkanen etc. toen we dachten dat we “problemen” hadden.

  Reactie door William — zaterdag 2 december 2006 @ 18.18 uur

 95. Beste Jan,
  Pas zeer strenge regels toe, strenge controlle op de werkvloer ed. Blijf dit toepassen en maak dit regelmatig kenbaar in de media.
  Net zoiets als flitspalen…daar worden we ook wel eens voor gewaarschuwd, zo niet worden we getrappeerd, de regels moeten dus net zo een lelijk iets worden als flitspalen, dan letten de werkgevers wel op!

  Reactie door nicole — zaterdag 2 december 2006 @ 18.18 uur

 96. Mijn bijdrage nr.92

  Correctie “altijd vervallen in haarkloverijen” moet zijn: heel vaak vervallen in….

  Harrieke

  Reactie door Harrieke — zaterdag 2 december 2006 @ 18.18 uur

 97. 92 Harrieke,

  Bij deze ben je van harte uitgenodigd.

  Een heldere blik, liefst zonder gekleurde bril is altijd een aanwinst.

  Reactie door peer — zaterdag 2 december 2006 @ 18.57 uur

 98. @84 digidj

  Het zal een bende worden onder de huidige werknemers, iedereen gaat nu met z’n ellebogen werken om z’n baan te behouden en waarvoor, men kan toch ook voor 3 a 4 euro p/u gaan werken nou moeten men niet lullig gaan doen iedereen stemde in 2002 op het CDA en VVD en nu ze in de zeik worden genomen gaat men klagen, je kan toch ook naar een ander land gaan wonen maar dan wordt jij een GELUKZOEKER precies op het moment dat de grenzen open gaan voor mede europese burgers.
  En als een oostblokker hier moet werken voor 3 a 4 euro p/u dan kan jij dat toch ook?, ik zie de moeilijkheid niet, en dat was toch altijd het standpunt van de VVD loonkostenbeheersing of loonmatiging, dus niet mopperen eigen schuld dikke bult had je maar op een andere partij moeten stemmen, je wordt door je eigen partij een oor aangenaaid

  Digidj die meeste oostblok landen zijn niet straatarm maar alles is daar zeer goedkoop, alleen dat men niet alles kan krijgen wat wij hier hebben, je moet dan een stapje terug doen.

  Ik heb een dacha in Oekraine en spreek goed Russsich en Oekrains vaak ga ik daar heen voor wat rust en dan praat ik met de bevolking over wezenlijke dingen en dan moet ik constateren dat bij de oostblokkers er grote solidairiteit onderling is en men is niet zo afgunstig als hier in dit kikkerlandje, ik ken ook Roemenie, Bulgarije, Georgie, Hongarije, Belarus en Rusland dus je hoeft mij niets over de oostblokkers meer te vertellen.

  Ik sta alleen verbaasd dat het zoveel stof in de aarde heeft voor die 26000 mensen voor een generaal pardon met alle daaraan gestelde eisen terwijl straks 300.000 tot 400.000 oostblokkers in ons land komen om te werken en te wonen vergeet niet dat men hier ook mag wonen en dan gaan ze elke maand naar hun huisje terug om even een paar dagen te leven als god in frankrijk,
  dus het zijn niet alleen de banen die ze willen men zal ook huisvesting moeten hebben, dus er zal in de sociale woningbouw heel hard gewerkt moeten worden.

  En je uitspraak dat het crimneel tuig zou zijn slaat dus werkelijk nergens op, ik denk dat het crimineel tuig hier in het ex-kabinet zit en de werkgevers die hier deze oostblokkers niet het cao loon willen betalen.
  Het enigste nadeel zou kunnen zijn dat de Russische maffia zijn werkterrein zal gaan verleggen naar ons land omdat het hier barst van het geld bij de rijken dus jan met de pet blijft dan buiten schot.

  Digidj, ik hoop dat je nu wat beter weet hoe het zal gaan na 1 januari.

  By the way ….. wist je dat heel veel oostblokkers ook moslim zijn, voor het geval dat je het nog niet wist.

  Reactie door Pool — zaterdag 2 december 2006 @ 20.00 uur

 99. Digidj

  Net op het journaal

  Poolse bedrijven zoeken personeel ze halen ze zelfs nu al uit de Oekrainse gevangenissen, dus je kan er heen als je wilt lekker goedkoop en de verdienste zijn aangepast aan de conjuctuur.

  Iedereen staat te trappelen om naar ons land te komen, het is een complete leegloop daar in Polen, dus hou je hart vast.

  Reactie door Pool — zaterdag 2 december 2006 @ 20.16 uur

 100. Hallo allemaal, ik zal ongetwijfeld weer herhalen wat al vele malen geschreven is maar dit is mijn mening. Zolang er door werkgevers misbruik kan worden gemaakt van deze “zij instromers”, door middel van lagere salarissen en langere werktijden en dus CAO ontdoken kan worden, vind ik dat juist de SP in welke coalitie dan ook moet pleiten voor uitstel van deze openstelling. Daarnaast moeten eerst alle “oudere” potentiële werknemers een kans krijgen. Deze geweigerde groep vanwege vermeend te hoog salaris en/of overgekwalificeerd zijn wordt al te lang genegeerd door Balkenende I II en III. Laat staan de jongeren die wel willen maar door een “verkeerde” naam niet aangenomen worden.
  Eerst de zaken goed regelen in Nederland voordat grenzen open worden gesteld voor andere personen.

  Reactie door Rene — zaterdag 2 december 2006 @ 20.35 uur

 101. Waarom laten we dan wel analfabete importbruiden toe ?
  Overigens, willen jullie nooit meer Wilders iets verwijten. Want wat hij over niet westerse allochtonen zegt haalt bij lange na niet bij de generaliserende uitspraken over Oosteuropeanen op deze site.
  Wilders en Marijnissen lijken in dit opzicht als twee druppels water op elkaar.

  Overigens, hoe lang kun je EU-burgers (want dát zijn het) tegenhouden.

  Mag ik hier uit concluderen dat de SP tegen toetreding van Turkije in de EU is ? Net als Wilders.

  Reactie door Henk — zaterdag 2 december 2006 @ 21.01 uur

 102. @98 Pool,

  goed dat je me even uitlegt hoe het precies zit daar.

  Die bende waar ik het over had zal vooral zaken als werk en huisvesting behelsen. Ik ga er niet vanuit dat die mensen hier komen om even te stelen. Dat geloof ik niet zo.

  Met crimineel tuig bedoelde ik dan ook de (Russische) maffia, niet de gewone arbeiders die op zoek zijn naar werk.

  Ik weet ook wel dat je in het Oostblok alles voor weinig geld kunt krijgen, maar dat de meeste mensen dat geld niet hebben…

  Waar ik tegen ben is dat die mensen uitgebuit worden zoals nu al op grote schaal gebeurt. Dat is oneerlijk vind ik.

  Voor de rest kan ik zeggen dat ik wellicht ongenuanceerd overkwam in die posting, maar ik heb nooit eerder gestemd en dit maal voor het eerst en meteen SP. Moet niet denken aan de VVD en weet ik het allemaal…

  Ik maak me wel zorgen om Bulgarije en Roemenie, dat zijn toch landen die arm zijn en waar de maffia behoorlijk aanwezig is. In Spanje staan de Roemenen bekend om hun duistere zaakjes en ook de Russen zitten daar. Ze hebben een hoop onroerend goed en er is veel zwart geld.

  Ik hoop dat zulke gasten hier wegblijven, maar je zei het al, de rijken hebben zat geld hier, dus het zou goed kunnen dat de maffia eens even komt kijken wat er te halen valt.

  Maar ja, Jan Modaal zullen ze wel met rust laten.

  In ieder geval; goed dat je even aangeeft hoe het een en ander zit.

  Reactie door digidj — zaterdag 2 december 2006 @ 21.31 uur

 103. @94 William,

  ik hoop dat het nog mee zal vallen. ‘Pool’ heeft mij uitgelegd hoe het daar is, maar ik maak me zorgen om de maffia en andere duistere figuren die deze kant op zouden kunnen komen.

  Nu zit de maffia natuurlijk allang hier, dat is al jaren zo.

  Ik vraag me echter nog steeds af of Nederland wel weet waar het aan begint.

  Zonder goede afspraken te maken wil men de grenzen opzetten. Ik vind dat geen goed idee, maar goed, wie ben ik…

  Reactie door digidj — zaterdag 2 december 2006 @ 21.39 uur

 104. @80 john

  je kan nog meer verdienen door te gaan verhuizen naar polen. veel succes.

  Reactie door mcniel — zaterdag 2 december 2006 @ 21.42 uur

 105. @80 john

  je kan nog meer verdienen door te gaan verhuizen naar polen. veel succes.

  Reactie door mcniel — zaterdag 2 december 2006 @ 21.42 uur

 106. @80 oh ja, neem je balkenende en verdonk ook mee. dan gaat het vast goed met je.

  Reactie door mcniel — zaterdag 2 december 2006 @ 21.49 uur

 107. 80@ John tsja voor zulke werkgevers als jij wil vvd (demissionair kabinet … ja ja) nog even snel de grenzen openen.
  Je instelling is die van een proleet welke enkel aan eigen gewin denkt.

  Reactie door VOLGHETNIEUWS — zaterdag 2 december 2006 @ 22.39 uur

 108. Goedzo john je bent een echte patriot :s (voor diegene die denken dat ik serieus ben dat was cynisch bedoelt, voor ik belfi op mn nek heb)

  Reactie door Lisette — zaterdag 2 december 2006 @ 22.42 uur

 109. @ 102 103 Digidj

  Je hebt het goed begrepen ik hou ook een beetje m’n hart vast voor die Russische maffia, ik heb ze weleens aan het werk gezien en ondanks dat ik heeel wat gewend ben schrok ik toch nog wel hoe zij hun zakkjes oplossen.

  Ik denk dat de gouden handruk voor falende managers hier in dit land snel tot een halt zal worden geroepen, in de oostblok landen verklaren ze ons voor gek dat iemand die faalt en waar gemeenschapsgeld mee gemoeid is nog eens flink belonen om weg te gaan, daar in het oostblok worden deze losers als ze geluk hebben nog net niet afgemaakt.

  Reactie door Pool — zaterdag 2 december 2006 @ 23.51 uur

 110. Dus die jongens staan te popelen, klandizie genoeg in dit land.

  Reactie door De Hakker — zondag 3 december 2006 @ 0.29 uur

 111. @109 Pool,

  Sja, daar zeg je me wat…

  Ik ken de verhalen over de Russische maffia uit Spanje en ook daar is het niet fijn als je met ze te maken krijgt. Die gasten hebben schijt aan alles en knallen je zo neer, geen mens die ze tegenhoudt.

  Ze hebben veel macht in het zwarte circuit, drugs en vrouwenhandel in Spanje zijn voor een groot deel in handen van de maffia uit het Oostblok.

  Ik hoop maar dat ze hier niet teveel ‘invloed’ gaan krijgen, hoewel ik, net als jij, mijn hart vasthoud mede vanwege de slappe wetgeving en naiviteit in dit land.

  Die gouden handdrukken zijn mij een doorn in het oog. Al jaren. Als ik als gewone arbeider mijn werk niet zou doen, kan ik mooi de uitkeringsmolen in. En terecht. Voor de managers geldt echter dat ze beloond worden voor wanbeleid en wij mogen daar als belastingbetalers voor opdraaien.

  Belachelijk gewoon.

  Dat die mensen in het Oostblok ons voor gek verklaren is wel logisch ja. Zij zijn ook meer betrokken bij de maatschappij dan de mensen hier denk ik. In Spanje is dat ook zo. In Nederland lijkt het niemand te interesseren wat er gebeurt, zolang het de mensen maar niet raakt.

  Je weet wel: de ‘ikke ikke’-cultuur is hier heel erg. Vandaar dat managers hier hun gang kunnen gaan, er zegt toch bijna niemand wat van.

  Reactie door digidj — zondag 3 december 2006 @ 0.36 uur

 112. @ 110 De Hakker

  Werk genoeg voor die jongens, ze hoeven maar een krantje te halen en ze weten waar ze zijn moeten.

  Reactie door Pool — zondag 3 december 2006 @ 0.56 uur

 113. Als ik deze verhalen hier lees lijkt het als ik de site van het vlaams belang zit “eigen volk eerst”Maar vertelde de SP niet de “Europa geen fort was”maar als het mede Europiaan zijn ineens wel?

  Reactie door john — zondag 3 december 2006 @ 1.13 uur

 114. @ 111 digidj

  Jij heb ze in Spanje meegemaakt en dat klopt precies zoals ze te werk gaan, ze zitten in elke branche.
  Het is ook heel normaal dat bedrijven beschermingsgeld zal moeten gaan betalen anders hebben ze behoorlijk stront aan de knikker, ik heb Nederlandse bedrijven zien verdwijnen in de handen van de maffia omdat deze bedrijven verdomde om beschermingsgeld te betalen.
  De Russische maffia heeft hele lange armen tot zelfs in de regeringen toe.
  Ik weet een nederlandse directeur in Roemenie die z’n hele bedrijf is kwijt geraakt omdat hij eerlijk zaken wou doen…gevolg.. hij heeft huisarrest in Roemenie, zijn bedrijf is leeg gehaald, zijn vergunningen e.d. teniet verklaard door lokale overheden en lokale rechtbanken, en nu zit hij daar met een schuld van ongeveer 230.000 euro en kan geen kant meer op hij mag het land pas verlaten als hij zijn “schuld” heeft voldaan.

  Zo zie je waar toe ze allemaal in staat zijn en als je er gevoelig voor ben dan ga je goed de boot in.

  Reactie door Pool — zondag 3 december 2006 @ 1.23 uur

 115. Er is werk zat in Nederland,er kunnen er gerust een paar Polen hier werken.Nederland is geen fort!!!

  Reactie door patrick — zondag 3 december 2006 @ 1.26 uur

 116. @113

  Goedzo john!
  Ik vermoed alleen dat je jezelf op de voor jou verkeerde site waant.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 3 december 2006 @ 2.11 uur

 117. Ik zag gisteren het journaal, In Polen is geen electricien meer te krijgen ze zitten allemaal in west-europa.

  Die werkgever vertelde met een wanhopige blik in zijn ogen dat hij elke dag met zn auto 4 gevangenen ophaal om in zijn bedrijf te werken, zodat het bedrijf kan doorgaan.

  Die gevangenen zeiden dat als zij vrij komen zij linia-recta naar nederland gaan om daar te werken, ze willen meer verdienen.

  Dit is voor Polen zeer desastreus en een onhoudbare toestand.

  En er is niks meer aan te doen, de spreekwoordelijk geest is echt uit de fles.

  Reactie door carla — zondag 3 december 2006 @ 8.55 uur

 118. Oh Pool , zie net dat jij daar ook al iets over had geschreven, sorry, had het niet gezien.

  Reactie door carla — zondag 3 december 2006 @ 8.58 uur

 119. op naar de derde of vierde europa oorlog,
  op naar het recht in eigen hand nemen,
  das passe fijn.

  Reactie door ad — zondag 3 december 2006 @ 9.26 uur

 120. Als ik zie wat de reacties zijn, zou het beter zijn om de grenzen te sluiten?
  Soms denk ik wel eens terug aan de tijd dat de Berlijnse muur nog niet gevallen was.
  Ik vind het zo moeilijk allemaal.
  Je wilt mensen werk aanbieden zodat ze als ze terug gaan naar hun land een beter bestaan kunnen opbouwen…maar wat blijft er dan over van onze eigen mensen?
  Als het nu maar een klein groepje was, maar ik heb het idee dat het nu ontelbaren zijn, die voor weinig geld hier willen komen werken.
  Is het niet beter dat wij in hun land advies geven over hoe ze hun eigen economie kunnen verbeteren? Dat wij onze kennis aan hun geven?

  Reactie door nicole — zondag 3 december 2006 @ 11.09 uur

 121. Off topic!, maar voor een ieder die op poli-
  tiek gebied zo ‘bij’mogelijk wil blijven.
  Zojuist deelt Harry Mens in zijn programma
  op RTL-7 om 11.00 uur mede, dat hij geen politiek meer kan zien of horen……en dus
  dit jaar verder geen ‘krant’ meer in te zien
  om te komen voorlezen.
  Toch laat hij het orakel van Diever zijn zeg
  je doen, met uiteraard een politiek advies.
  Laat die nu toch ineens ‘vergeetachtige’
  Harry, helemaal vergeten te memoren dat de
  SP een klapper van een zetelwinst heeft ge-
  maakt? Wiegel op de ‘fijne Wiegel’manier,
  dat men bij de totstandkoming van een bepaal
  de coalitie zijn borst moet gaan natmaken.
  Ook vind hij een minderheidscombinatie geen
  punt. Kijk, dit zijn de laatste stuiptrek-
  kingen van een stuk VVD van de vorige eeuw
  dat ook zijn ‘verlies’ niét manmoedig wenst
  te dragen en ook niet zo sportief om de SP
  te feliciteren met een éclatant succes.
  De heer Wiegel, voorheen uitvoerig geken-
  schetst bij Schandaal dot com (dat plotseling uit de roulatie werd genomen)heeft nu duidelijk gemaakt, dat hij dus niet
  in staat was de VVD van diverse dilemma’s te
  ‘verlossen’! De heer Wiegel, die zegde dat
  hij geen computer had, doet er misschien dan
  toch verstandig aan, zich door zijn kinderen
  (die er wel één hebben, aldus door hem des-
  tijds in een intervieuw verteld)eens behoor-
  lijk te laten bijscholen. Mogelijk misschien
  ook dat zijn nieuwe vriendin in Heeze hem
  zou kunnen voorzien van enkele up dates, zo-
  dat een totaal politiek isolement kan worden
  voorkomen, en hij zich ‘onbegrensd’ kan
  voorzien van info vanuit de gehele samenle-
  ving. Vanavond laat is er een herhaling van
  de uitzending van Harry, Business Class,
  00.00-01.19 uur, dan al weer 4 december de
  dag voor St.Nicolaas…Harry allergisch voor
  gepeperde noten? IK zou dát denken!

  Reactie door Madelief — zondag 3 december 2006 @ 11.21 uur

 122. @john

  die polen zeiken ook, het enige verschil met de nederlanders die jij daarvoor ontslagen hebt is….. jij verstaat ze niet.

  het is illustratief voor je eigen beperking.
  bij tegengas van je wernemers gooi je ze uit het bedrijf, om de discussies maar niet aan te hoeven gaan.
  bang dat ze misschien gelijk hebben, en dat geld kost???

  ik vraag me alleen af, meneer de ondernemer van het jaar, hoe ga je om met klachten over het geleverde werk/product?

  het zijn allemaal zeikerds hier in nederland he?, ik weet nog een goeie markt voor je; polen, die versta je tenminste niet.

  Reactie door rutger — zondag 3 december 2006 @ 12.17 uur

 123. Rutger,

  je verhaal is niet helemaal waar, mensen uit een andere cultuur hebben ook een andere mentaliteit. Polen werken in de bouw bijv tot iets klaar is en niet wanneer de klok op een bepaalde tijd staat. Ik heb zelf bijv de productie van mijn bedrijf naar China verplaatst, ook geheel andere mentaliteit, hoef je hier niet mee aan te komen, en dan heb je hier ook nog alle risico’s.

  Reactie door Marcel — zondag 3 december 2006 @ 13.19 uur

 124. @114 Pool,

  dat bedoelde ik nou. De Russische maffia is erg gevaarlijk en ik vermoed zelfs dat Poetin ermee te maken heeft. Misschien is hij wel hun leider ofzo, ik weet het niet. Vind het een rare vent die tot veel in staat moet zijn. Zijn regering is geen zuivere koffie. De maffia was natuurlijk ook al ten tijde van de Sovjet-Unie, alleen konden ze niet zo makkelijk overal zitten, zoals nu.

  En het is waar dat veel bedrijven worden afgeperst. Niemand zal dat toegeven, maar het gebeurt wel degelijk. Ben benieuwd of die Russen ook in Nederland toe zullen slaan. Ik denk het wel.

  Waar ik bang voor ben is dat straks ook Jan Modaal niet meer veilig is voor eventuele dieven uit die hoek. Immers, een hoop mensen hebben spullen thuis zoals een LCD-tv, dure pc etc. die de maffia vast interessant zal vinden. Is weer extra handel naast de andere praktijken.

  Ik zie aan je verhaal ook dat Roemenie corrupt is zoals ik al vermoedde. Alleen al daarom begrijp ik niet dat ze er nu al bijmoeten. De EU had beter na moeten denken. Helaas lijkt het daar niet op.

  Het is afwachten wat er gaat gebeuren, misschien valt het allemaal wel mee. Ik denk dat er wel wat problemen zullen komen als de grenzen opengaan, maar goed, dat is koffiedik kijken op dit moment.

  Reactie door digidj — zondag 3 december 2006 @ 13.22 uur

 125. @120 Nicole,

  de tijden veranderen. Vroeger leek alles meer ‘veilig’ doordat de wereld erg gepolariseerd was. Je had het rijke Westen en het armere Oostblok dat achter het IJzeren Gordijn zat. Nu globaliseert de wereld echter en vallen veel grenzen weg.

  Daardoor krijg je te maken met mensen die je voorheen nooit hier zou hebben gezien. Deze mensen zijn op zoek naar werk en een betere toekomt, hetgeen ik heel goed kan begrijpen.

  Wat ik echter niet begrijp is dat de EU veel te snel en met teveel landen uitbreidt. Men wil een soort van concurrent van de VS worden, maar op langere termijn zal dat verhaal niet opgaan. De EU lijkt nu op een uit de hand gelopen ‘grap’. Het is een enorm bureaucratisch apparaat waarin veel verschillen in rijkdom voorkomen.

  Het was beter geweest als men eerst die Oostbloklanden ontwikkelde alvorens ze bij de EU te halen. Nu komen veel mensen hierheen, maar hebben ze daar een probleem omdat de beter opgeleiden dus weggaan. Dat lijkt me geen goede ontwikkeling voor die landen.

  Afgezien daarvan vind ik dat de overheid eerst eens orde op zake moet stellen in Nederland zelf. Dat houdt in dat we de werklozen die we hier al genoeg hebben eerst aan de slag moeten krijgen en zaken als bijvoorbeeld woningnood moeten oplossen en dan kunnen we gaan kijken of die grenzen open kunnen.

  Je moet namelijk niet vergeten dat die werknemers uit Oost Europa ook ergens moeten wonen en dat zal hier een probleem worden met dat tekort aan huizen.

  Kortom, er wordt weer te weinig nagedacht door Den Haag, men kijkt alleen naar het geld wat het oplevert voor de werkgevers omdat die mensen weinig kosten. Een slechte zaak.

  Reactie door digidj — zondag 3 december 2006 @ 13.32 uur

 126. @marcel

  dat verhaal over de mentaliteit begint echt een baard te krijgen.
  de polen op de bouw werken niet conform onze cao`s dus kunnen ze niet eerder stoppen dan dat het af is.( voor jou tien anderen, dat principe)
  daarbij kosten ze bijna niets en riekt het daardoor wel heel erg naar uitbuiting.

  dan even over china.
  er zijn mensenrechten organisaties die niet erg blij zijn met de arbeidsomstandigheden aldaar.
  dat drukt zeker de kosten, maar wederom komt hier het verhaal van de cao`s om de hoek kijken.
  wij hebben hier decennia lang gevochten voor eerlijke arbeidsomstandigheden, maar de werkgevers, uitzonderingen daargelaten, vinden het algauw te duur.
  er moet immers steeds meer winst gemaakt worden.

  de mentaliteit blijft het stokpaardje van werkgevers om maar druk te zetten op de cao`s.
  nu de grenzen opengaan voor de polen, roemenen etc. hebben ze weer een stok om mee te slaan.
  de mensen die hier aan de kant staan krijgen geen mogelijkheid meer om deel te nemen aan het arbeidsproces met dit soort concurrentie.
  daarbij dragen de nieuwe “gelukszoekers” ook geen ww-premie, pensioen, etc. af.
  wie gaat dat betalen?
  juist, de nederlandse ondernemer/werknemer.
  dit zorgt voor nog meer kaalslag en zal uiteindelijk resulteren in een bijzonder slechtdraaiende/wankele economie.
  maar ja, alles voor de winst he?

  Reactie door rutger — zondag 3 december 2006 @ 14.00 uur

 127. @123 Marcel,
  Wanneer je ervoor kiest om met jouw bedrijf naar China te vertrekken, waarom ga je dan zelf niet mee? Weleens van “maatschappelijk verantwoord ondernemen” gehoord?
  Ga dan zelf mee en kom nooit meer terug!

  Reactie door ToN — zondag 3 december 2006 @ 14.09 uur

 128. DigiDj en Pool, juliie doen me nu denken aan de beroemde uitspraak van de rapper Snoop Dog : “I know some people..who know some people…who rob some people, you know!”

  Ik zou zeggen als jullie zoveel kennis op dit gebied hebben stap dan gerust naar de politie en geef het door.

  Hoop dat jullie begrijpen dat deze discussie kan echt zowat op de website van de Vlaams Behang geplaatst worden?

  Reactie door walking bull — zondag 3 december 2006 @ 15.55 uur

 129. @92 Harrieke.

  Vergis je niet in de ware Christen. Zo’n 60 jaar geleden heb ik afscheid genomen van
  DE KERK, maar je hebt iets van je ouders meegekregen dat raak je nooit kwijt.
  Maar één keer per jaar ga ik op de Kerstnacht naar de kerk om de geboorte van de grootste socialist der aarde te vieren.

  Je zult hen ongetwijfeld kennen, iedere Zondag zitten zij op de voorste rij onder de preekstoel en als de collectezak langs komt houden zij het geld net iets te lang boven de collectezak zodat een ieder zien kan hoe goede christen zij zijn en door de weeks draaien zij jou een poot uit.
  Houdt mij tengoede, niet ieder christen is zo maar heel wat vallen door
  de mand(collectezak). Het ware geloof is, hoe ga je met jouw medemens om en welke kleur of waar hij vandaan komt, doet niet terzake. In iedergeval, jij geeft blijk het te begrijpen. Bedankt.

  Reactie door Henk.H — zondag 3 december 2006 @ 16.18 uur

 130. @ 118 carla

  Geeft niets carla hoe meer mensen alert blijven des te beter, het is toch van de zotte, zie jij al gevangen uit de Bijlmerbajes gehaald worden om te werken bij Phillips……

  Reactie door Pool — zondag 3 december 2006 @ 16.40 uur

 131. Verwijten als zou de SP wat op het Vlaams Belang gaan lijken is leuk voor de simpelen van geest. Als in NL ook maar een klein deel gaat gebeuren van wat zich qua criminaliteit elders in Europa m.n door “Oostblokkers” bezig is te ontwikkelen dan worden daar voornamelijk de “gewone” mensen de dupe van. Op regeringsniveau worden sigaren gerookt, kaviaar gegeten, old boys networks onder- houden. Ondernemers rekenen zich al rijk(er). Die zien het helemaal zitten: de eigen mensen kunnen onder druk worden gezet, voor jou een ander. De “Oostblokker” wordt afgeknepen, ook qua huisvesting, sociale zekerheid, salaris etc. De man/ vrouw op de werkvloer ( U dus ) wordt snel ingeruild voor een goedkope kracht van elders. Van sympathie rookt je schoorsteen niet. De regering had de weg der geleidelijkheid moeten gaan, één voor één na gebleken “ge- schiktheid”. Ventje Eurlings ( Camiel !) ijvert ervoor Turkije buiten de EU deur te houden, al zegt hij van niet…maar ja CDA.
  Kijk eens naar b.v Roemenië, en vooral hoe ze daar met de zigeuners (Roma) omgaan. Er wordt nu gedaan alsof Roemenië, Bulgarije e.a ineens geciviliseerde staten zijn geworden die volledig aan onze standaard waarden en normen voldoen. Corrupt tot op het bot, vertrappen van minderheden, begrotingen die met een “vork” worden geschreven enz.enz. Eigen volk niet eerst maar wel vooraan. Ik offer het welzijn van mijn kinderen, kleinkinderen niet op voor elitaire hersenspinsels. Bijna een volksopstand als het om 26000 of zo uitgeprocedeerden gaat, die hier soms al 6-10 jaar verblijven, uit landen waar de “Oostblokkers” qua armoede, rechtsonze- kerheid enz. niet in de schaduw kunnen staan. NL is een hypocriet quasi christelijk land geworden. Met een Fortuyn die de lont in het kruitvat heeft gegooid en anderen die hem verder gooien. Nog één keer: we zullen straks aan de tijd dat we Surinaamse, Marokkaanse problemen hadden met weemoed terugdenken.

  Reactie door William — zondag 3 december 2006 @ 16.47 uur

 132. Beste mensen.

  Wat is er fout aan, als buitenlander kom je de Nederlanden binnen, hem/haar wordt werk aangeboden, hij/zij weet onderdak te vinden en een bestaan op te bouwen.
  Alles onder voorwaarden zoals in de Nederlandse wetten omschreven staan. En als de persoon na een bepaalde tijd het hier bevalt dan kan hij de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Zo zijn honderd duizenden Nederlanders naar het buitenland vertrokken. Je moet een ander ook wat gunnen, of niet soms.

  Reactie door Henk.H — zondag 3 december 2006 @ 17.38 uur

 133. @Henk 129
  Het ware geloof moet ten eerste niemand uitsluiten. Ik denk dat die man (de eerste socialist) waar jij het over hebt in zijn tijd probeerde uit te leggen dat we allemaal één zijn. Als de gevestigde religies en politieke partijen nu eens begonnen met te zeggen dat ze geen betere weg volgen maar een andere weg dan is er ruimte voor discussie.Dan kan er pas gekeken worden naar ideëen die mensen samen brengen i.p.v. vooroordelen die mensen uitelkaar drijven.

  Reactie door Alie Dekker — zondag 3 december 2006 @ 21.13 uur

 134. De reacties van de mensen hier lijken enorm veel op de mensen die op het Vlaams Belang in Belgie stemmen:

  Eigen arbeiders eerst!
  Eigen volk eerst!

  Stelletje saloncommunisten. “Iedereen is gelijk” wordt er tijdens de verkiezingen geroepen, maar ondertussen een eigen volk eerst-beleid uitvoeren. Met als excuus dat de arbeidsvoorwaarden voor buitenlandse werknemers slecht zouden zijn. Rot op, nepcommunisten!

  Reactie door Willem — zondag 3 december 2006 @ 21.27 uur

 135. @Willem
  Geen eigen volk eerst-beleid. Wel gelijke lonen voor gelijk werk. Als de werkgevers dit loon en arbeidsvoorwaarden ook aan die mensen betalen hebben we geen probleem.

  Reactie door Alie Dekker — zondag 3 december 2006 @ 21.34 uur

 136. Die Willem toch, sp’rs zijn nepcommunisten.
  Wat Willem mist, is politiek inzicht, tegen zulke mensen kun je praten als brugman, je komt er niet door. Hij blijft spoken(communisten) zien en als hem vraagt, wat is een communist dan is het antwoord: dat zijn zij die aan de ondergang van de maatschappij werken. Wie lust er nog peultjes.

  Reactie door Henk.H — zondag 3 december 2006 @ 21.58 uur

 137. @131, William, wat mij het meest bewondert ( afgezien van je fulmineren die zeker niet goed voor je bloeddruk zou zijn) is het volgende:….
  “volledig aan onze standaard waarden en normen voldoen.”‘
  Hier mijn vraag: wat versta jij onder stndard onze normen en waarden?

  Die landen doen toch ook aan de oorlog tegen Irak!

  Wat begrijp jij onder “geciviliseerd”?
  De ene na die andere leugen-oorlog?
  656.000 dode irakezen door deze geciviliseerden?
  Ik kan zomaar pagina’s doorgaan, hoor.

  Reactie door walking bull — zondag 3 december 2006 @ 22.02 uur

 138. @ 128 walking bull

  Op mijn behang staan windmolentjes en kom uit Enkhuizen…..lache..

  Maar even serieus, waarom moeten wij met onze informatie naar de politie, laat die amateurs het maar zelf ondervinden hoe de Russische maffia werkt, kijk als men al aan radioactief materiaal kan komen dan verbleekt de zaak Holleeder e.d. hierbij.
  Ik heb ze weleens aan het werk gezien en ik zeg je, dat wil jij niet meemaken.

  Om terug te komen op de politie en hun arbeidsinzet….. als er ingebroken is dan komen ze niet, maar als je bij een controle geen id bewijs kan overleggen dan is pleuris uitgebrokrn en of je maar wilt schuiven.
  En deze amateurs moet de Russische maffia bestrijden,……laat me niet lachen ze zullen eerst een heel ander mentaliteit moeten krijgen dan heel veel jaren studeren en dan krijg je ze nog niet te pakken.
  De Cosa Nostra is een kinderclubje vergeleken bij die Russen en de ellende is ze zitten over de hele wereld en bijna niet te traceren.

  Reactie door Pool — zondag 3 december 2006 @ 23.07 uur

 139. @133 Alie.

  Ik ga helemaal met je mee als het maar niet de derde weg van Blair is. Zelfs met een goede wil is er een weg te vinden door de Sahara woestijn. Vele wegen leiden naar Rome, maar wat daar te doen was, daar ben ik nog niet achter. God’s wegen zijn ondoorgrondelijk. Wat ik mis is de weg of beter gezegd het levenspad dat voor ons uitgetekend is, waarom zijn er van die idioten aan de top van de politiek die alle wegwijzers de verkeerde kant opstellen. Ik denk dat de Tom-Tom te laat is uitgevonden. Sorry ik ben de weg kwijt.

  Reactie door Henk.H — zondag 3 december 2006 @ 23.24 uur

 140. Weten jullie wat ik nu SH*T vind?
  Dat het CDA zo moeilijk doet over de nieuwe regering…..dat kost TIJD, en die tijd konden we beter besteden aan dit onderwerp!
  Over een kleine maand is het immers zover!
  Waarom geen SPOEDBERAAD??

  125@ Digidj, ik ben het daar mee eens, het is allemaal veel te snel gegaan..en binnenkort zitten we hier met de problemen te kijken.

  Jan Marijnissen, kan die wet niet veranderd worden? Aangepast, dus dat mensen die hier komen werken, maar voor korte duur werkzaam mogen zijn? Bijvoorbeeld maar een maand of zo, om ze dan te laten terugkeren naar hun land van herkomst.
  Dan is hier in ons land de klap niet zo groot en hebben hun toch iets extra’s kunnen verdienen, ook al was het maar voor korte duur.
  Dan moeten er wel strengere controlles zijn, ook weer douaniers inschakelen, waarom wordt er niet meer gecontrolleerd bij de grens? Het gaat toch allemaal veel te gemakkelijk.
  Jan, laat er weer fikse grenscontrolles komen, dagelijks, zoals het vroeger was, en laat alle paspoorten screnen/registreren via computer, dat moet toch mogelijk zijn.
  Ik heb er niets op tegen, maar ik heb ook niets te verbergen!
  Ene, dat zorgt ook weer voor werkgelegenheid!

  Reactie door nicole — zondag 3 december 2006 @ 23.42 uur

 141. Alie ook ik wil die weg wel lopen als er maar niet te veel valkuilen in zitten, want ook ik word een dagje ouder.
  En ook de vakbond het C.N.V. wil de weg bewandelen en stelt vrijwillig een 42 urige werkweek voor, maar ja ook ik ben in 1956 als 14 jarige beginnen te werken in een 48 urige werkweek.

  Reactie door Gonda — zondag 3 december 2006 @ 23.45 uur

 142. @ 140 nicole

  We zitten vast aan het Schengenvedrag d.w.z. vrij verkeer binnen de EU landen.
  Wat jij wil en ik ook dat we uit de EU moeten stappen niet om onze grenzen te sluiten maar voor de beheersbaarheid van im-en export en productie daarnaast de euro afschaffen en we kunnen weer een gezond en rijk land worden zonder voedslbanken en tweedeling iedereen is dan in staat om zijn leven op zijn manier in te richten en niet zoals het nu gaat dat een kabinet bepaald wat jij wel en niet mag kopen en waar je adem mag halen en waar niet.
  Dit gaat er niet om of je iets te verbergen hebt….. nee, dit zijn algemene europese richtlijnen en daar hebben wij ons aan te houden hoe vervelend het ook is.

  Reactie door Pool — maandag 4 december 2006 @ 0.10 uur

 143. We hadden zo n 26.000 gezichten de afgelopen jaren kunnen scholen ipv dreigen met uitzetten. Ken er zo een die dolgraag automonteur wil worden doch er is gewoon geen stage plek voor hem te vinden en de sociale dienst doet er niets aan. Nu dan maar de ex oostblokkers want die zijn vast allemaal geschoold ? Geloof er niets van.
  Plots 1 januari 2007 grenzen open – waarom in vredesnaam zo snel – EERST ORDE OP EIGEN ZAKEN INCL. REGELGEVING VOOR DE WERKWILLENDE ASIELZOEKERS.

  Reactie door VOLGHETNIEUWS — maandag 4 december 2006 @ 1.00 uur

 144. Nou, dan maar uit de Europese Unie, maar dat zal zeker ook al niet kunnen gebeuren…
  Nee, het volk heeft het niet voor het zeggen gehad…we hebben het maar allemaal moeten nemen.
  SP, we hebben nog bergen werk te verzetten, voordat het hier in ons land een stuk beter gaat.
  De gulden krijgen we niet meer terug…

  Reactie door nicole — maandag 4 december 2006 @ 7.49 uur

 145. Juist door de grenzen dicht te houden, stimuleert men illegaal arbeid.. en dat zal met toenemende mate zijn, want iedereen, kabinet, justitie, politie, burger, de buurman, ziet het oogluikend toe, en vind het goed. Vrij Verkeer van…. al ben ik het er mee eens dat er wel controle dient te zijn, en dat is zeker ondermaats. Geen nederlander wil een controlerende functie. Laat dat dan ook door een Pool doen hahaha

  Nu heb je een welles nietes verhaal, vrijdag open, zaterdag dicht en het is al 4 december.. wat een beleid… strategische onbenullen daar in den haag…

  we wachten wel weer tot het kalf verdronken is…

  grenzen open! op korte termijn en lange termijn een stimulans, tenminste… Europa Best Belangrijk was het toch?

  Reactie door Stefan — maandag 4 december 2006 @ 9.35 uur

 146. @137 Walking Bull: Met mijn bloeddruk is alles in orde, dank U. Woorden als standaard waarden en normen, geciviliseerd, moet U in dit verband met enig cynisme tot U nemen. Verder is het een kwestie van goed, begrijpend lezen. Al is alles wat ik ervan vind niet in één reaktie te omschrijven, ik deel dus Uw dilemma dat er página’s vol geschreven zouden kunnen worden.

  Reactie door William — maandag 4 december 2006 @ 9.40 uur

 147. mooi toch , dan kunnen de arbeiders dadelijk elkaar de hersens inslaan voor een baantje en de loon-eisen kan je daarmee een tijdtje in de ijskast zetten : Mooier kan dit kabinet het niet maken : alleen de vraag is of zij ook de verantwoording gaan dragen als er opstanden gaan uitbreken onder de arbeiders : ok ja , dan vlug je gewoon naar het bedrijfsleven : zie Zalm .

  Reactie door Fred — maandag 4 december 2006 @ 15.59 uur

 148. mooi toch , dat de werkloosheid in de oostbloklanden op deze manier wordt opgelost : dan hoeven de regeringen daar niets aan te doen .

  Reactie door Fred — maandag 4 december 2006 @ 16.04 uur

 149. je kan zo ook constateren hoe democratisch dit kabinet is : gewoon schijt aan de oppositie !

  Reactie door Fred — maandag 4 december 2006 @ 16.06 uur

 150. Strategie : je “mengt”goedkope arbeiders met duur personeel : dat zorgt voor een verlaging van de loon-eisen ;daarnaast verminder je de uitkeringen en de looptijd daarvan en zo geraak je snel naar een situatie voor de 2e wereldoorlog ; armoe en werkloosheid .
  Mooi dat dit nu ook samengaat met overheidsbedrijven te privatiseren ; wat niet leidt dat er marktwerking gaat onstaat ; maar bedrijven die een hoge prijs vragen voor hun diensten :zie maar de onlangs verschenen overzicht van de premies
  in de zorgsector :deze zijn bijna alle even hoog : er is dus geen concurentie en dus verlaging van de premies !
  Maar heren academici in dit kabinet slaap rustig door ;uw heeft er in iedergeval een leuke baan in het bedrijfsleven aan over gehouden .

  Reactie door Fred — maandag 4 december 2006 @ 16.33 uur

 151. Invoering van de euro had te maken met ald reden dat de hoeveelheid celd welke circuleerd zo laag mogelijk te houden : doordat er stteds meer hishoudens dubbel gingen verdiene nam ook de omvang van het geld toe : dit is economisch zeer ongunstig : door invoering van de euro is deze bijna gehalveerd : dat betekent twee arbeidskrachten voor 1 loon : Mooier kon het PvdA lid het niet maken ; de pvdA had ook iets dat de vrouw ook maar carriere moest gaan maken ……het kind ? …ja ..die dump je in de creche …..maar dat kost zoveel ….nu gratis creche …laat de alleenstaande en WAO-ers de maar betalen : dus wat meer belasting ….mooier kunnen ze het bij de pvdA het niet maken , wel gemakkelijker : Twee arbeidskrachten voor 1 loon !

  Reactie door Fred — maandag 4 december 2006 @ 16.42 uur

 152. Hoe gaat Rutte dat oplossen met ex-Waoers , 50+ ers en andere die niet aan de bak komen , moeten die gewoon oprotten naar Polen of hier tot hun 67stejaar solliciteren omdat de WET dat voorschrijft ?

  Reactie door Fred — maandag 4 december 2006 @ 17.31 uur

 153. @146 William, principieel heb ik geen moeite met het verdedigen van de werkomstandigheden in Nederland. Het lijkt me volkomen normaal.
  Wel vind ik het boerenbedrog als je alle internationale verdragen getekend heb dat je de mensen laat denken dat de grenzen waterdicht kunnen!
  De oplossing is aan de heren politici te vinden.

  In hetzelfde tijd ben ik fel tegen de hatelijke toon en opmerkingen over “civilisatie” enz. die inderdaad bruin zijn en alleen door simpelen van geest gebruikt kunnen worden want niets te maken met de realiteit.

  De grootste maffia, Pool, is deze die elke dag mensen in de oorlogen doodt en die is allang door de grensen heen.
  Wat William doet is gewoon ordinaire vlaamse bangmakkerij.

  Hoe zit het,William, met de behandeling van de Roma’s in Tchechie?
  (die overigens al bij de unie is.)

  Reactie door walking bull — maandag 4 december 2006 @ 17.50 uur

 154. Uit het streven om de grenzen over te gooien ,blijkt hoe gor dit kabinet is ; de gulzigheid van de winst op arbeid zo snel mogelijk opslokken .
  In Nedrland zijn er nog een aantal honderdduizende , die nie aan de bak komen , onlangs hun VERPLICHT solliciteren : wat hebben zij tegen : hun leeftijd , hun lichamelijk gebrek , hun huidskleur en culturele achtergrond .
  Ze worden nar re-integratie bedrijven gestuurd : zonder enig effect op hun krijgen van een baan : binnenkort moeten zij tot hun 67-ste jaar bedrijven lastig vallen met sollicitatiebrieven ; waar de werkgever totaal niet van onder de indruk is : WEL kunnen Oostblookers , vaak ouder dan 50 jaar DIRECT aan de bak ; WAT is dit ; ook zij hebben zeker eem CV-hiaat !
  Kwestie van de marktwerking : Jawel , de bovenstaande groep kan gewoon verrekken !
  Is ihet niet mogelijk de staat aansprakelijk te stellen voor deze wanhoop-toestand van deze groepering ? Oh … voor de trein springen misschien ? of iets degelijks ?

  Of gewoon dat tuig afschieten ?

  Reactie door Fred — maandag 4 december 2006 @ 18.09 uur

 155. Alleen herhaalt de arbeidscyclus : over een paar jaar zijn de Polen net zo duur en dan zitten we hier ook nog eens met Polen in de maag : mooi om dan ook de huur van huizen onbeperkt te laten stijgen : een econimische scharste wordt ten volle benut :

  Reactie door Fred — maandag 4 december 2006 @ 18.49 uur

 156. Genoeg Fred, 6 mailtjes vanmiddag. Ga werken! Er is genoeg. Je hoeft niet eens meer te zoeken. Mensen die klagen zijn niet nodig in dit land. Daar hebben we er te veel van. Ook hebben we genoeg SP achterban die eens met hun luie kont uit de bank komen en eveneens hun armen uit de mouwen steken dan denken dat naderen dat voor hen moeten doen.

  Reactie door John — maandag 4 december 2006 @ 21.37 uur

 157. Deze formatie wordt zeer moeilijk. De tegenstellingen zijn groot. Het cda zal nooit met pvda en sp in een kabinet gaan zitten, want dan worden ze overvleugeld.
  Volgende optie: sp-pvda-cu-gl-pvdd-d66.
  De d66 en cu kunnen nooit samen(abortus etc).
  Minderheids kabinet van links? teveel partijen. Sociaal komen ze wel een eind, maar voor de rest is de cu en d66 te rechts.
  Blijven er nog drie opties over.
  Cda-pvda-vvd. de minste optie, want de pvda is bang dat de sp nog groter wordt. Ik denk dat de cda en de vvd deze optie toejuigen, iets socialer en voor de rest op de oude voet verder.
  Cda-vvd-cu. Minderheids kabinet met gedoog steun van groep wilders(-verdonk). Ook iets socialer, maar op de oude voet verder.
  De laaste, en waarschijnlijk de enige leefbare optie, om tergelijke tijd met de provinciale staten(in maart) opnieuw te stemmen voor de tweede kamer. Hopend op een groot SP, CDA en een PVDA. Want met 2 partijen is het veel solide regeren.

  Reactie door Arend — dinsdag 5 december 2006 @ 1.54 uur

 158. beste henk . Zou het niet zo kunnen zijn dat er hardwerkende nederlanders zijn en klagende labbekakken. Het is alleen zo dat links(helaas) teveel ruimte geeft voor lanterfanters. Het is onzin de kapitalisten te verwyten dat ze hun zakken vullen ten koste van de wereld. Weet je dat had MARX al in 1848 voorspelt. Een goeie tegenzet zijn de ZZP ers…maar dan moet je wel je bed voor uitkomen.
  Links lullen en rechts zakken vullen gebeurt nog steeds

  Reactie door richard visser — dinsdag 5 december 2006 @ 3.43 uur

 159. Beste heer visser, als je een linkse visser normaal behandeld zal hij uitvaren en gaan vissen.
  Daarintegen een linkse visser in alle hoeken en gaten dwingen, zal hij niet gaan vissen maar een uitkering aanvragen.

  Reactie door zZzaai — dinsdag 5 december 2006 @ 4.34 uur

 160. Als je illegaal werk wil bestrijden; dan zul je ook illegalen moeten bestrijden.

  Gezien het pleidooi voor een algemeen pardon; waarna er alleen maar nog meer pardonnen zullen volgen; omdat mensen nu eenmaal nog steeds niet uit zijn te zetten; lijkt me dat een onmogelijke opgave en een verkeerd en tegenstrijdig signaal.

  Reactie door ReneR — dinsdag 5 december 2006 @ 10.20 uur

 161. dat een land regeerbaar moet blijven ok.
  maar als er onderhandelt wordt over een nieuw te vormen kabinet,moeten alle besluiten de status van voorlopig krijgen.
  valreep besluiten,voorgenomen besluiten.
  in afwachting van het volgende kabinet

  Reactie door hwr — dinsdag 5 december 2006 @ 11.56 uur

 162. Jammer voor uitgeconcordeerde werkers in dit land. Maar volgen Balkenende en de rest van zijn rechtse clan, Nederland is nooit vol voor slavenarbeiders.

  Reactie door khosrow — dinsdag 5 december 2006 @ 12.08 uur

 163. wat is dit zittende kabinet toch gestoord. ze willen het liefst de grenzen dicht voor asielzoekers en tegelijkertijd zetten ze de grenzen wagenwijd open voor de polen, die hier werk komen zoeken. kabinet balkenende meet met 2 maten. de ene groep mensen, die door verdonk als “gelukzoekers” worden bestempeld, terwijl we het hier over schrijnende gevallen hebben worden het land uitgeknikkerd en de andere groep mensen worden massaal binnen gehaald om het werk van de nederlanders af te pakken. nou vraag ik je: “Waar zijn we mee bezig?”

  Reactie door maayke jong-doppen — dinsdag 5 december 2006 @ 13.47 uur

 164. Klinkt allemaal wel leuk zo… die open grenzen voor personeel.

  Maar is van de zotte dat ik als 26 jarige te horen krijg dat ik voor menig baantje te duur ben en dus niet word aangenomen, terwijl dat zelfde bedrijf de week later “een blik Poolse arbeiders op leeftijd” lostrok(40+) die het wel ff voor het minimum loon komen doen.

  Die mensen worden toch ook een poot uitgedraaid, ze doen het zelfde werk, zelfde aantal uren voor €300 per maand minder.

  Dus lijkt me beter om ervoor te zorgen dat de grenzen voor goedkope arbeidskrachten dicht blijven. Bedrijfsleven is nou eenmaal een wereldje van profiteurs die echt geen duur personeel aannemen zolang ze weten dat ze Polen etc. hetzelfde werk voor een prikkie kunnen laten doen!!

  Reactie door Nova — dinsdag 5 december 2006 @ 14.24 uur

 165. Henk,

  Ik heb met interesse je reacties gelezen. Ze zijn me uit het hart gegrepen. Maar wie denk je in dit forum te overtuigen ?
  De reacties van de echte SPers laten weer eens zien dat ze met een achterhoedegevecht bezig zijn.
  Zolang er voor het werk in de kassen geen Hollander te vinden is, je voor een bouwklus thuis 4 offertes moet vragen aan Nederlandse aannemers, er maar 1 krijgt en dan nog figuren hebt die tussen de middag bier lopen te hijsen dan laat die Polen maar komen.
  Een hoop sentimenteel gejammer over die asielzoekers die tegen beter weten in steeds weer beroep hebben aangetekend maar hardwerkende Polen buiten houden want daar zouden we wel eens last van kunnen hebben.

  Reactie door henkV — woensdag 6 december 2006 @ 0.07 uur

 166. Zo doen wij het in de haven!!

  8 december 2006.

  Actievoerders houden goedkope Polen tegen bij stukgoedschip

  Actievoerders van de bond hebben vrijdagmorgen in de Rotterdamse Waalhaven voorkomen dat goedkope Poolse sjorders aan de slag gingen op het stukgoedschip BBC Anglia.

  De reder had een koppelbaas uit het Duitse Leer ingehuurd die met een busje vol inhuurkrachten kwam aanrijden om de klus te klaren. Vakbondsbestuurder Niek Stam, ITF Inspecteur Ed Booister en havenwerker/kaderlid Richard Bijkerk boden de Polen aan te helpen om het werk onder behoorlijke arbeidsvoorwaarden te klaren.

  “Als ze daar dan niet op ingaan, zijn het onderkruipers”, zegt Stam. “Deze Polen hebben geen gelijke rechten, in feite zijn ze moderne slaven.”

  Uiteindelijk vertrok het busje met de Polen, onverrichter zake, maar met informatie over de geslaagde vakbondsactie voor behoud van havenwerk onder eerlijke arbeidsvoorwaarden vastgelegd in de CAO.

  Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het kabinetsvoornemen de binnengrenzen voor werknemers uit Oost-Europa op 1 januari te openen. De FNV is tegen omdat de beloofde maatregelen om oneerlijke concurrentie te voorkomen nog niet zijn ingelost. Het gaat dan vooral om adequate controle op naleving van de regels en bescherming van de CAO’s.

  Staatssecretaris Van Hoof heeft het afgelopen jaar al in een groot aantal sectioren er arbeidsmarkttoets afgeschaft waardoor werknemers uit Oost-Europa veel gemakkelijker een werkvergunning kunnen krijgen. Het plan om die toets ook in de haven af te schaffen ging echter niet door omdat FNV Bondgenoten, samen met de werkgevers, duidelijk maakte dat er in de Rijnmond genoeg mogelijkheden zijn om jongeren aan de slag te helpen en geen sociale onrust willen in de havens.

  FNV Bondgeboten wil daartoe in de haven een opleidings- ontwikkelingsfonds oprichten. Na vakscholing zouden jongeren als erkend havenwerker aan de slag kunnen. De vakbond staat op registratie van erkende havenwerkers om de veiligheid te waarborgen en het vak te beschermen.

  In veel cao’s met havenbedrijven is het afgelopen jaar afgesproken geld opzij te zetten voor herinvoering van zo’n registratiesysteem. Probleem is echter dat de werkgevers niet verenigd zijn in een vereniging, zodat er geen sprake is van een representatieve gsprekspartner voor het oprichten van een opleidingsfonds en de invoering van een registratiesysteem voor erkende havenwerkers.

  Bij gebrek aan een algemeen verbindend verklaarde haven-cao blijft bovendien het risico – ook bij adequate controle door de Arbeidsinspetie – bestaan dat niet-gekwalificeerde, goedkope inleenkrachten uit Oost-Europa de veiligheid en de arbeidsvooraarden in de haven ondermijnen.

  De FNV vindt dat de grenzen op 1 januari nog niet open kunnen. “Voor alle duidelijkheid: wij zijn nog steeds voor open grenzen”, benadrukt cao-coördinator Wilna Wind, “ maar dan wel onder goede voorwaarden. Dat betekent: gelijk loon, voor gelijk werk. De FNV heeft met de werkgevers in de Stichting van de Arbeid afgesproken dat er op sectorniveau afspraken gemaakt moeten worden over controles op het naleven van de cao. Maar tot nu toe lopen de werkgevers nog niet zo hard. De besprekingen daarover lopen moeizaam. Daarom vinden wij 1 januari niet haalbaar.”

  Proud to be a docker.

  Reactie door Kees Reerinkc — vrijdag 8 december 2006 @ 20.21 uur

 167. [...] 1. Marijnissen roept niet ‘vol is vol’, maar wil onder het mom van goedertierenheid de grenzen sluiten: http://www.janmarijnissen.nl/2006/12/01/kabinet-wil-grenzen-openstellen-per-1-januari/   [...]

  Pingback door Nooit meer slapen » Wanneer Marijnissen huishoudt — zaterdag 9 december 2006 @ 17.03 uur

 168. Gelijkheid! Ook voor onze Poolse medemens die in dezelfde unie woont. De geschiedenis leert ons dat de Polen altijd al onder de voet zijn gelopen. (Als je niet weet waar ik het over heb lees een geschiedenisboek over Polen..) Wij kapitalistische Nederlanders proberen ook weer met al die wetten die de SP kennelijk ook steunt de kansen van onze Poolse broeders en zusters te ontnemen. Gelijke kansen voor iedere Europeesche burger, doe die grensen helemaal open! Wij Nederlanders kunnen ons ook zonder belemmeringen in Polen vestigen! Gelijkheid Marijnissen! Geen discriminatie op afkomst! Eén Europa voor iedereen!

  Reactie door ®émi — dinsdag 12 december 2006 @ 12.58 uur

 169. Remi…je snapt niet waar de SP voor staat!
  De SP wil eerlijke verdeling van welvaart over de hele wereld. Dit betekent dat de grenzen wel open mogen van de SP!!!!
  Dit betekent ook dat iedereen die hier komt werken dit moet doen onder dezelfde voorwaarden! Gelijk loon en gelijke arbeidsomstandigheden! Als de grenzen nu opengegooid zouden worden zou dit niet geregeld zijn en dus krijg je dan discriminatie van nederlanders! Nederlanders worden eruit gegooid omdat ze te duur zijn! Dat is niet eerlijk! En wat te denken van de uitbuiting van mensen uit oostbloklanden..vind jij dat normaal dan!
  Of denk je nu alleen maar aan jezelf..heb je baat bij goedkopere krachten…
  Het is dus andersom!! Hoeveel nederlanders gaan naar Polen..vast niet zoveel!

  Reactie door cynthia — dinsdag 12 december 2006 @ 13.56 uur

 170. Wat een flauwekul over Polen wel/ niet naar Nederland laten komen. Volgens mij weet niemand die hier geschreven heeft waar de schoen wringt.

  Volgende week kan ik 40 personen aan [inpak] werk helpen, maar geen Nederlander die het aan wil nemen. Dus maar die “goedkope” polen gevraagd. Goedkoop tussen aanhalingstekens, want de kosten zijn niet te overzien;
  - reis van Polen naar NL v.v.
  - feestdagen doorbetalen
  - 50% toeleggen op huisvestingskosten
  - woon-werk vervoer
  - enz. enz.

  Polen zijn niet goedkoper, ze lopen niet te zeiken bij een uurtje langer doorgaan, zijn gemotiveerd, en weten dat als ze niet werken, ze ook geen geld krijgen. DAT maakt ze zo aantrekkelijk voor “die schoften van werkgevers”.

  Reactie door Gertje — dinsdag 12 december 2006 @ 15.43 uur

 171. Gertje..waar heb je werk dan want als je echt je best zou doen om mensen aan te trekken had je ze echt wel gevonden!

  Reactie door cynthia — dinsdag 12 december 2006 @ 19.01 uur

 172. Beste Cynthia,

  Dank voor je bemoedigende woorden, ik werk op een uitzendbureau, dus geloof me, alle moeite is gedaan.

  Ook het CWI en de sociale dienst van de gemeente hebben me niet kunnen helpen.

  Werklozen genoeg, maar niet die willen werken.

  Reactie door Gertje — donderdag 14 december 2006 @ 17.02 uur

 173. Gertje, dat zegt alles over deze nutteloze instanties..het spijt me maar daar schaar ik ook uitzendbureau`s onder. Ik ben nog nooit geholpen en met mij velen!

  Reactie door cynthia — woensdag 20 december 2006 @ 13.49 uur

 174. gertje, weet jij ook dat veel illegalen aan werk worden geholpen door uitzenbureau`s?
  En waarom vind je nooit agrarische vacatures op internet, in kassen b.v.? behalve die vacatures waar je diplom`s voor nodig hebt…zou het kunnen dat in deze sector veel gesjomeld wordt? ja dus!
  In plaats van de vinger naar uitkeringsgerechtigden te wijzen moeten werkgevers op hun plichten worden gewezen en moeten zij zich ook aan de wet houden!

  Reactie door cynthia — zaterdag 23 december 2006 @ 14.26 uur