‘Basisscholen verdrinken in bureaucratie’

Zo luidt de titel van het artikel in de Volkskrant dat onderzoek deed naar de regeldruk op basisscholen.

De Volkskrant deed onderzoek naar de ervaringen van directeuren van basisscholen met bureaucratie en regelzucht. Ruim 200 directeuren werden ondervraagd. Een meerderheid (57,4 procent) verklaart dat de regeldruk is toegenomen, 15 procent vindt dat de bureaucratie is verminderd.

De fusies in het onderwijs van de afgelopen jaren hebben grotere scholen en nieuwe managementlagen gebracht. Schoolleiders moeten hun lesplannen, uitgaven, en resultaten aan nieuwe instanties verantwoorden. Zij klagen over deze extra bureaucratie als gevolg daarvan. (Volkskrant)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 02 december 2006 :: 13.37 uur

43 Comments

43 reacties

 1. Ja dat klopt. En echt niet alleen de directeuren. Mijn vriendin zit hier na werktijd in de avonduren dagelijks statistiekjes in te vullen.
  Het voer voor die managers bij uitstek dus.
  Alles moet op papier staan, behalve de werkelijkheid.
  Daar hebben ze lol in maar zij niet :-0
  Brengt brood op de plank he? Maar niet voor haar. Zij doet het (nog) uit plichtsbesef

  Reactie door Alex — zaterdag 2 december 2006 @ 14.03 uur

 2. “Grappig” is ook dat diegenen die nu in die overkoepelende besturen als manager zitten nu juist diegenen waren die de minste voeling met enig didactisch beginsel op de werkvloer hadden.
  Ze wilden ZELF graag hoger op, over de ruggen van hun collega’s
  Dat is aardig gelukt.

  Reactie door Alex — zaterdag 2 december 2006 @ 14.16 uur

 3. De halvegaremanagerscultuur in het Minsterie van Onderwijs, de puinhopen (nog steeds) bij het IBG, de verloedering van het onderwijs, schaalvergroting, beleggen met schoolgeldreserves, Intelligent Design en Nieuw Leren, het is gewoon te triest voor woorden.

  Onderwijs is de ruggegraat van de samenleving en de economie.
  Een samenleving, die zijn onderwijs veronachtzaamt roept onvermijdelijk rampen over zich af.

  Hierbij een verhaal van Richard Dawkins, die overigens vanwege zijn andere genetisch en fundamenteel onderzoek geen stuiver van het genie van der Hoeven had gekregen, over Sanderson, een Engelsman van weleer die heel goed wist hoe onderwijs in elkaar steekt en generaties een degelijke start in het leven heeft kunnen geven met middelen waarvoor één huidige manager zijn verwaande neus voor ophaalt:

  http://education.guardian.co.uk/schools/story/0,5500,750270,00.html

  Reactie door hendrik dieks — zaterdag 2 december 2006 @ 14.17 uur

 4. Daarom spraken mij de woorden van Jan Marijnissen zo aan, toen hij sprak: “Als ik (onverwacht) in het torentje terecht zou komen, zou ik het onderwijs teruggeven aan de leerkrachten. Vijf jaar geen veranderingen van bovenaf….”.

  Reactie door Cees Aandewiel — zaterdag 2 december 2006 @ 14.28 uur

 5. Mijn buurvrouw vertelde mij gister nog, dat van voorbereidingen voor een les al geen sprake meer is sinds een paar jaar, de meeste tijd gaat in de bureaucratie zitten.

  De werkdruk is enorm en men loopt echt al een aantal jaar op de toppen van het incaseringsvermogen.

  Het weekend wordt gebruikt om de vermoeidheid weg proberen te werken, maar dat lukt vaak niet en op maandag gaat de wekker weer om 6 uur.

  Fijn leven toch he, als ingelijfde werkslaaf, zo zag dit kabinet het graag, bezuiniging op bezuiniging,de werkdruk op voeren en als sausje nog een schep bureaucratie er boven op.

  Reactie door e.krul — zaterdag 2 december 2006 @ 15.25 uur

 6. Jongens, en het wordt steeds erger. Wanneer kan de Directeur van een school, weer eens echt lesgeven?
  Hij/Zij is gedaald naar een beroep, waarvoor men heeft gestudeerd! Vindt het niet vreemd, dat de leerlingen geen fatsoenlijk onderwijs waar de jeugd van de toekomst, kunnen genieten.

  Reactie door Els Tieleman — zaterdag 2 december 2006 @ 15.30 uur

 7. In HBO en VMBO schijnen de managers schoolsubsidies te sparen en beleggen.Het zou om totaalbedragen van 900 miljoen euro gaan.Dit om een z.g.buffer te vormen.Hierover heb ik de vorige week al eens op dit log uitvoerig geschreven.Worden de managers betaald om subsidies te beleggen?Hebben zij hier tijd voor?Hoe worden deze inspanningen gecontroleerd?En wat doet de overheid als de speculatieve beleggingen in elkaar klappen? Wie is verantwoordelijk voor het verlies?Komt dit ook op de basis scholen voor? Ze zeggen wel eens,een gek kan meer vragen dan 10 wijzen kunnen beantwoorden.Maar het is wel gekke Henkie welke de belasting hiervoor moet ophoesten.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zaterdag 2 december 2006 @ 16.35 uur

 8. Het afschaffen van de managementlaag in het onderwijs (met de daarbij behorende bureaucratie), moet 1 van de speerpunten van het kabinetsbeleid worden waar de SP aan deelneemt. Trouwens de hele commerciele aanpak en inrichting van het onderwijs moet overboord. Het collectief van een lerarencorps en directie, is het ideale en best geinformeerde “instituut” om, aan de hand van overheidsrichtlijnen, een goed leerprogramma te realiseren.

  Reactie door RuZ — zaterdag 2 december 2006 @ 17.24 uur

 9. Download en bekijk eens een van de filmpjes op onderstaande websites. Reken eens uit wat die gasten (die daar met elkaar lucht zitten te verplaatsen) samen kosten. Over bureaucratie gepraat! Lekker belangrijk waar die gasten zich mee bezig houden.

  http://www.ambiorix.nl/index2.php?pid=38&sub=&ssub=&taalkeuze=1

  Reactie door Hein — zaterdag 2 december 2006 @ 20.06 uur

 10. Mijn moeder die op een basisschool lesgeeft had gister ook nog wat verhalen. Dat als een kind gepest wordt en ze daar wat aan gaan doen en afspraken maken met de ouders dat ze alles moeten vast leggen voor het geval ouders de school aanklagen omdat ze vinden dat er niks of weinig aan het pesten wordt gedaan. Ze moeten zich dus met veel papier werk dus indekken.

  Een ander ding is dat ze weinig wadering krijgen voor hun werk en er is nooit geld voor uitje met collega’s, ze moeten dus het eigen zak betalen.

  En bakelende maar praten over kennis economie terwijl er niks aan gedaan wordt. Een belangrijke reden dat bedrijven schreeuwen om goed opgeleid personeel. De kabinetten bakelenende en voorgaande zijn verantwoordelijk voor de economische schade die hieruit is ontstaan. Nederland inversteerd europees erg weinig in onderwijs.

  Een duidelijk boodschap voor het nieuwe kabinet is: Inversteer in het onderwijs!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 2 december 2006 @ 20.36 uur

 11. Weet je zeker dat dit geen uitzending van Jiskefet was, Hein?

  Reactie door RuZ — zaterdag 2 december 2006 @ 21.38 uur

 12. @10 Evert Tichgelaar
  Als er uit dit bericht één boodschap te halen is voor het nieuwe kabinet dan is het wel dat de overheid zich niet met het onderwijs moet bemoeien.

  Reactie door HenriOsewoudt — zaterdag 2 december 2006 @ 21.49 uur

 13. @10 evert,

  Ik hoop dat je met die uitspraak pesten niet wil baggataliseren, geloof me (als moeder van een gepest kind) het is geen pretje….

  Idd stel niet de school verantwoordelijk voor het gepest maar maak het mogelijk “ongeacht leeftijd van de pester” het kind en de ouders verantwoordelijk te stellen.

  Geef het in 1990 getekende pestprotocol meer waarde en maak het rechtsgeldig. Op die manier worden de ouders geacht hun kids beter op te voeden, zoniet… betaal je de prijs van het pesten, mishandelen en happy slapping.

  Wisten jullie trouwens dat 90% van jongeren die pesten later in de criminaliteit belanden en dat 10% van de kinderen die gepest worden zelfmoord plegen.Dat mn dochter als gevolg van pesten nu anorexia heeft…

  Reactie door Lisette — zaterdag 2 december 2006 @ 22.56 uur

 14. In de tweede en derde klas gymnasium had iki een idool. Het was mijn natuurkunde leraar. Hij was een bevlogen iemand die ergens op ging staan om met een stapje opzij duidelijk te maken wat ze met de energie van de zwaartskracht bedoelen.

  Na de fusie met de scholengemeenschap was er van die bevlogenhied niets meer over.

  De schaalvergroting maakt ontzettend veel kapot. Niet alleen in struktuur maar ook aan het gevoel van veiligheid.

  Reactie door Jan van der Wal — zaterdag 2 december 2006 @ 23.17 uur

 15. Hoe was de uitdrukking ook al weer:

  Wie schrijft, die blijft!

  En dat zie je in elk management cultuur!
  En gaat het fout dan krijgen ze nog een flinke fooi ook!

  En het “klootjes volk” wordt als eerste op straat gezet en zoekt het financieel maar uit!
  Daar hebben de Haagse managers (CDA-VVD) wel voor gezorgd.

  Reactie door Sinne Tolsma — zaterdag 2 december 2006 @ 23.20 uur

 16. Sorry voor de typefoutjes

  Jan

  Reactie door Jan van der Wal — zaterdag 2 december 2006 @ 23.22 uur

 17. Off topic

  Ik zit te luisteren naar Boekestijn (VVD en Peters (Groen Links)op radio 1.
  Wat nou Jan, Groen Links?? Zitten allebei reclame te maken voor de Europese Grondwet. Dat Groen Links mens praat zoals Freek de Jonge. Zit gewoon hier de SP af te vallen.
  SH*T! Dat wordt niet gemakkelijk regeren of oppositioneren. (Is dit een Nederlands woord?)
  Maar hopen op een nieuw referendum en nu 80% TEGEN!!

  Reactie door Gloria — zaterdag 2 december 2006 @ 23.49 uur

 18. @13 Lisette — zaterdag 2 december 2006 @ 22.56,

  Nee, dat bedoel ik niet.

  Als een kind gepest wordt en er wordt gesproken met de ouders dan moet alles vast gelegt worden, alle afspraken die gemaakt worden. En dat moet dan 30 jaar bewaard worden. Natuurlijk moet er wat gedaan worden aan het pesten maar dat moet wel op een normale manier opgelost kunnen worden zonder dat de ouders de school voor de rechter sleept.

  Ik wens je dochter veel sterkte met het overwinnen van anorexia.
  Als je nog verder wilt praten kan je me een mailtje sturen (everttigchelaar@gmail.com), om al er nog misverstanden zijn om die op te lossen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 2 december 2006 @ 23.57 uur

 19. @12 HenriOsewoudt — zaterdag 2 december 2006 @ 21.49,

  Aha, daar hebben we onze oude vriend Henri weer. Wat heb je toch tegen overheid? Ok, aan de overheid (lees pvda, cda en vvd) mankeer veel, die kijken enkel naar de centen, dat er niet te veel uit gaat. Maar er wordt te weinig gekeken naar inversteren. Maar de mark is geen wondermiddel. Aandeelhouders die enkel geinterreseerd zijn in winst, dus om die tevreden te houden wordt de boel weer duurder gemaakt.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 3 december 2006 @ 0.11 uur

 20. Jullie hebben allemaal gelijk met dat verkloten van het onderwijs door managers en aanverwante ellende. Waar is de tijd dat leraren nog leraren waren en o zo gelukkig hun kennis over te dragen? De schoolfabrieken waar de kinderen nummers zijn zijn niet te pruimen en de VMBO is helemaal een gedrocht. Waar is de goede oude ambachtsschool waar de kinderen een vak leerden en met veel plezier ook nog. Je kunt toch niet allemaal dj worden of achter een computer zitten te koekeloeren? Misschien moeten de rechtgeaarde leerkrachten eens echt gaan staken en zo de overheid (wie zijn dat?) dwingen aan hun zeer terechte eisen tegemoet te komen nl. :laat ons lesgeven en niet administreren Hup!
  Lia Erwich

  Reactie door lia erwich — zondag 3 december 2006 @ 0.48 uur

 21. @19 Evert Tichgelaar
  Wat ik tegen overheid heb? Wel misschien het feit dat zij met geweld markten monopoliseert en we als gevolg daarvan een te hoge prijs betalen voor een te lage kwaliteit. Zie onderwijs, zie gezondheidszorg, zie openbaar vervoer, zie woningen, zie wegen.

  De markt is geen wondermiddel, dat zul je me ook nooit horen beweren. Wel is zij beter in staat om goede produkten en diensten te leveren voor een goede prijs dan welke overheid dan ook. Bovendien gebruikt zij in de regel geen geweld of diefstal om haar marktaandeel te veroveren. Dit in tegenstelling tot overheden.

  Reactie door HenriOsewoudt — zondag 3 december 2006 @ 1.36 uur

 22. Foutje in vorige bericht, per abuis overgenomen van bericht die ik terug kreeg van de SP webredactie, dat onderstaande woorden 6 woorden te lang waren.

  Geachte CDA fractie ,

  Als ik dat allemaal lees op nu.nl en de standpunten van Premier Balkenende maak ik me grote zorgen om het feit dat nu alweer gelonkt wordt naar de oude situatie.

  De kiezer heeft gesproken en daar mag niet aan voorbijgegaan worden, met andere woorden, als de SP zo groot is geworden dient deze deel te nemen aan een kabinet.

  Indien VVD mee gaat doen, zoals de laatste jaren, zullen velen het land de rug toekeren en wegtrekken. We zijn dat nu ook aan het overwegen en zo zijn er meer die wegwillen. Inmiddels hebben we vele mensen gesproken.

  Ondanks dat ik ondernemer ben, wil ik graag een steentje bijdragen aan de mensen die het al moeilijker hebben, en daar heeft de VVD nooit iets aan gedaan. Het CDA is te rechts opgeschoven en heeft zijn ware gezicht nooit laten zien.

  De kiezer heeft gesproken, echter als alleen maar verliezende partijen een regering vormen, voorspel ik grote problemen in dit land, dan is de democratie verleden tijd.

  Partijen die gewonnen hebben behoren volgens mij tot een kabinet toe te treden daar hebben kiezers voor gekozen.

  Anders kunnen we 2e kamer verkiezingen naar het rijk der fabelen verwijzen.

  Nu dient het CDA kleur te bekennen, en kiezers niet in onzekerheid laten.

  Hoogachtend,

  Marcel Wagenhuis

  Reactie door Marcel — zondag 3 december 2006 @ 2.36 uur

 23. @21 HenriOsewoudt

  Interessante insteek dat de overheid met geweld markten monopoliseert en we een hoge prijs betalen voor lage kwaliteit. Bedoel je soms Irak of Afrika?. Kan je dat eens duidelijker uitleggen.

  Volgens mijn waarneming zijn sinds de focus op liberale marktwerking alle (voorheen) overheidsdiensten veel duurder en veel slechter van kwaliteit geworden. Waarschijnlijk ben je zo jong dat je helemaal nooit meegemaakt hebt dat dankzij de overheid in Nederland alle diensten die je noemt veel beter functioneerde en kwalitatief op een hoog peil stonden. Tot het moment dat de beursjongens de mogelijkheid zagen om hun zakken te vullen met alles waar de Nederlandse belastingbetaler tientallen jaren voor betaald had.

  Reactie door hiha — zondag 3 december 2006 @ 4.09 uur

 24. Vroeger ( daar heb je ‘m weer) had een lagere school 6 klassen. Het “hoofd der school” of de bovenmeester gaf vaak zelf les. Ik zat in een klas met 42 leerlingen. Als de bovenmeester afzwaaide, kwam de eerstvolgende – meestal diegene met de langste staat van dienst – in aanmerking om schoolhoofd te worden.
  Als je dat afzet tegen de huidige gang van zaken, met alle bureaucratie en rompslomp weet ik in welke tijd de leerlingen het beste af waren.
  ……Java Bali Lombok Soembawa enz………..

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zondag 3 december 2006 @ 7.33 uur

 25. @9 Hein Ik heb een stukje gekeken! Was niet niet lang vol te houden, ik lach dubbel!!!! Mag wel bewaard blijven als lach filmpje, vreselijk!

  Reactie door maria — zondag 3 december 2006 @ 10.35 uur

 26. Komt de toenemende bureaucratie niet gewoon voort uit een ideologie waarbij men vindt dat het goed is zoveel mogelijk te meten en te registreren. Na de Masters of Business Administration heb je nu dus ook de Masters of Education Administration. Kortom Big Brother is Watching You. Teveel overheidsbemoeienis.

  Reactie door reint — zondag 3 december 2006 @ 10.35 uur

 27. @23 hiha
  Ik ben oud genoeg om me nog te herinneren dat we ‘vroegûh’ zeven gulden per minuut betaalden om via een krakkemikkige verbinding en onverstaanbare operators naar België te bellen. Sinds de privatisering van de telecom-sector zijn de kosten gedecimeerd en is de kwaliteit sprongen toegenomen. Dat is dan ook het enige voorbeeld van échte privatisering geweest. De overheidsdiensten die jij ‘geliberaliseerd’ noemt zijn dat in de praktijk helemaal niet. De staat is meestal voor 100% eigenaar en bepaalt alle regels. Dát bedoel ik dus met het gewelddadig monopoliseren van markten, dat hoeft niet direkt met fysiek geweld gepaard te gaan. Het geldt voor de zorgmarkt, de woningenmarkt, de vervoersmarkt, de energiemarkt en dus ook de onderwijsmarkt. Allemaal markten waar de overheid een monopolie afdwingt en we dus te maken hebben met enorm hoge prijzen (vaak in de vorm van belastingen) en achterblijvende kwaliteit.

  Ik weet dat het hier vloeken in de kerk is om de vrije markt te promoten maar dat is m.i. volslagen onterecht. Niemand beweert dat een vrije markt het paradijs op aarde brengt maar ze levert wel een hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs. De overheid hoort daarbij als scheidsrechter op te treden maar moet niet gaan lopen meevoetballen.

  Reactie door HenriOsewoudt — zondag 3 december 2006 @ 11.17 uur

 28. @27 HenriOsewoudt

  De tijd zal je wijzer maken.
  Alle collectieve voorzieningen afbreken omdat we goedkoop naar Belgie kunnen bellen is wel een hele smalle redenering.
  De staat/regering hanteert het principe van de liberale marktwerking voor overheidsdiensten. Kritiek op het functioneren van de overheid is daarom alleen terecht als je ook de marktwerking veroordeeld.

  Reactie door hiha — zondag 3 december 2006 @ 12.54 uur

 29. Volgens mij heeft de basisschool er een trieste werkelijkheid bij :-(

  Reactie door Marcel — zondag 3 december 2006 @ 13.06 uur

 30. HenriOsewoudt: Onderstaand zegt genoeg vrees ik:

  Kabeltarief hoger door overnames’
  Door EDUARD VOORN

  DEN HAAG – Kabelklanten van Essent Kabelcom, Casema en Multikabel merken in de portemonnee dat hun bedrijven in handen zijn gevallen van durfkapitalisten…

  Uit een uitgelekte rekenexercitie van het Directoraat- Generaal Energie en Telecom (DGET), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, blijkt dat de prijs van een abonnement komende vijf jaar moet stijgen naar 83,33 euro per maand om de investering terug te verdienen. Investeerders Warburg- Pincus en Cinven namen de kabelbedrijven Essent en Casema over om die samen te brengen met Multikabel. De totale aanschafprijs voor de drie kabelbedrijven bedroeg 5,2 miljard euro voor 3,3 miljoen klanten.

  DGET-baas, directeur-generaal Mark Frequin, vindt het vervelend dat de nota is uitgelekt. ,,Het is echt een vingeroefening over het mogelijk effect van deze concentratie in de kabelmarkt,’’ laat hij weten. ,,Het is een prikkelend opgeschreven stuk voor intern gebruik. Moeten we als overheid ingrijpen of niet?’’

  Het stuk van de DGET is ook gestuurd naar de bewakers van de vrije markt Opta en NMa. Kregel laten beide organisaties weten niet te willen reageren. ,,We hebben nog steeds de overname van de twee kabelbedrijven (Essent en Casema) door de twee fondsen in onderzoek en ook het plan om ze te bundelen,’’ aldus de NMa.

  Bij kabelbedrijf Casema wil men van Frequin weten hoe het zit met dit stuk. ,,Waar komt die onzin vandaan? Onze nieuwe eigenaren hebben helemaal niet het plan om de tarieven zover op te laten lopen. We prijzen ons anders uit de markt en de klanten gaan dan via andere kanalen televisiekijken.’’

  Reactie door Sinne Tolsma — zondag 3 december 2006 @ 13.20 uur

 31. @27
  Ik vind de telecom sector juist een voorbeeld hoe marktwerking niet werkt. Wat ik nu zie, zijn een aantal grote bedrijven die elkaar kapot concurreren om maar zoveel mogelijk zieltjes te winnen. Dit door het uitdelen van dure cadeautjes die de gebruiker in 80% van de gevallen niet nodig heeft. Een telefoon is echt nog niet na 1 jaar alweer aan vervanging toe. De oude telefoon beland hierna bij het vuil (lekker goed voor het milieu). En die vooruitgan waar jij het over hebt heeft meer te maken met de vooruitgang van de technologie, dan met de marktwerking op de telecom markt. Marktwerking werkt niet om dezelfde reden waarom het communisme in de USSR faalde. Degenen die het uitvoeren zijn mensen! En waar mensen zijn wordt misbruik van macht gemaakt. Alleen een sterke overheid die streng gecontroleerd wordt door het volk kan dat misbruik binnen de perken houden. Daarom moet de overheid openheid van zaken geven en moeten falende overheids medewerkers daarvoor verantwoordelijk gehouden worden. (En dat is niet door ze een gouden handruk te geven, of ze een burgemeesterspost te geven)

  Reactie door patrick — zondag 3 december 2006 @ 13.28 uur

 32. @30 Sinne Tolsma

  reken er maar op dat het duurder word en de kabelboeren liegen op dit moment.

  hier is al een voorzichtige start gemaakt door Multikabel,zie hier:

  Alkmaar, 28 november 2006 Wijziging specificaties abonnementen
  Geachte abonnee,
  U heeft een abonnement op één of meer Extra Zenders of Premium Zenders van Multikabel. In januari 2007 wijzigen de specificaties van een aantal van onze abonnementen. Onderstaand hebben wij de voor u belangrijkste wijzigingen samengevat.
  Analoge Radio en Televisie
  De samenstelling van het analoge Standaard Pakket wijzigt per 1 januari 2007. Zeven zenders worden
  verplaatst naar het Digitale Basis Pakket, terwijl er in de loop van 2007 twee nieuwe zenders in het
  analoge Standaard Pakket worden opgenomen.
  Met ingang van 1 januari 2007 verhoogt Multikabel het abonnementstarief van het analoge
  Standaard Pakket met € 0,30 naar € 15,75 per maand. De tariefwijziging betreft een correctie voor
  inflatie.
  Digitale W
  Het Standaard Pakket wordt momenteel zowel analoog als digitaal doorgegeven. Dit gaat per 1 januari 2007 veranderen. Het analoge en het digitale TV pakket zijn vanaf dat moment niet meer gelijk aan elkaar. Het Standaard Pakket in digitale kwaliteit zal niet meer verkrijgbaar zijn en wij introduceren het Digitale Basis Pakket. Dit pakket bestaat uit het voormalige Standaard Pakket in digitale kwaliteit uitgebreid met een digitaal televisie- en radiopakket van zo’n 30 extra zenders voor € 1,95 extra per maand. U bekijkt vanaf dat moment bijna 70 zenders in digitale kwaliteit. U heeft momenteel een abonnement op één of meer losse Extra en/of Premium Zenders. Een abonnement op het Digitale Basis Pakket is een voorwaarde om Extra of Premium Zenders te kunnen afnemen. Vanaf 1 januari wordt uw abonnement daarom uitgebreid met het Digitale Basis Pakket (a € 1,95 per maand).
  In de bijlage treft u een overzicht aan van alle digitale pakketten en zenders van Multikabel.
  Heeft u nog vragen over uw abonnementen of over deze brief, dan kunt u contact opnemen met onze Klantenservice via http://www.multikabel.nl/contact of voor meer informatie surfen naar http://www.multikabel.nl/pakketwiiziqinq.
  Met vriendelijke groet,
  Yoram Levi Productmanager Televisie
  16
  Multikabel B.V., Postbus 9422, 1800 GK Alkmaar, i: http://www.multikabel.nl t: 0900-6858452 f: 072-5143207 e: http://www.multikabel.nl/contact

  de doorgifte van het gratis digitale signaal [waar veel mensen een decoder voor aan hebben geschaft] word dus van de kabel gehaald,en 7 zenders uit het analoge signaal.

  alleen als men dus bereid is te betalen dan krijgt men dit weer terug,daar komt het eigenlijk op neer.

  en anders heeft men een decoder voor niets gekocht en mist ook nog eens 7 zenders die van het analoge naar het [betaalde] digitaal pakket worden verhuisd.

  daarbij betaal ik per maand ook nog eens 2 euro extra voor cartoon network,die eerst ook gratis bij het standaard analoog pakket zat.

  ik zou graag via mijn internet tv willen gaan gebruiken,maar er is hiervoor geen provider beschikbaar in mijn woonplaats/regio.

  reken er maar op dat de kabelboeren hun monopolie sterk gaan gebruiken/misbruiken.

  een walgelijk zooitje is het!

  Reactie door iew — zondag 3 december 2006 @ 14.04 uur

 33. @ 30, Sinne.

  In Leeuwarder Courant van 30 november staat een artikel met de volledige berekening.
  Zoek nog om een internet link.

  Reactie door Leftfoot — zondag 3 december 2006 @ 15.25 uur

 34. @30, Sinne.

  kan ‘m niet vinden.
  Maar komt op het volgende neer:

  De durfkapitalist koopt het bedrijf voor 5,2 miljard, financiert dat voor 30% zelf en 70% via het bedrijf zelf. ( de rente = 273 miljoen betaald het bedijf.)
  De “investering” ( 665 mijoen = 30% van de aanschaf ) levert een rendement van 720% oftewel 63% per jaar.

  Als de 2e investeerder een rendement wenst te maken van 15% na 5 jaar moet het bedrijf over die 5 jaar ( Essent Kabelcom, Casema en Multikabel ) 6,7 miljard euro opleveren.
  En dat kan bij een jaarlijkse omzet van 3,4 miljard en een jaarwinst van 335 miljoen.

  De omzet is nu 2,6 miljard en een jaarwinst van 260 miljoen.

  En dat kan slechts als alle KPN-abonnementen ( internet, telefonie en TV ) overstappen naar de groep.
  En als dat gebeurd komt het bedijf nog 30 euro per maand tekort op de huideige prijs van ca. 55 euro.
  En… geen geld voor onderhoud….

  Kan je nagaan wie de rekenig gaat betalen.

  Reactie door Leftfoot — zondag 3 december 2006 @ 15.58 uur

 35. Ahum ik gaf enkel een schot voor de boeg om te laten zien welke consequenties de door de VVD en het CDA beoogde marktwerking per saldo ons Nederlander gaat kosten!
  WIJ betalen die rekening!
  Voorlopig wel terug naar topic, mogelijk dat Jan hier eens aandacht aan kan schenken op zijn log.

  Reactie door Sinne Tolsma — zondag 3 december 2006 @ 16.19 uur

 36. Nieuwe wet medezeggenschap per 1-1-2007
  Lumpsum financiering 1-8-2006
  Onderwijsinspectie: meer eigen verantwoordelijkheid voor scholen.
  GMR’en die om advies of instemming gevraagd worden waar ze amper genoeg kennis of informatie over hebben.
  Besturen die de GMR eerder “lastig” vinden dan een gelijkwardige partner.
  Ik maak me zorgen.

  Reactie door Alie Dekker — zondag 3 december 2006 @ 17.16 uur

 37. Denk nu niet dat het alleen in het basisonderijs zo is, op het HBO is het niet veel anders. Reflectieverslagen, urenverantwoording, competentiegerichtonderwijs.. allemaal kinderen van de bureaucratie waar ik ook geen voorstander van ben.

  Reactie door Niels — maandag 4 december 2006 @ 2.06 uur

 38. HBO is in Nederland allang een giller ; als je eens een bezoek brengt aan hogescholen in Duitsland , Belgie ; dan blijkt al uit de daar openbaar beschikbare roosters een duidelijke hoger niveau : hier is Nederland zijn deze overigens niet beschikbaar : waarom ?

  Reactie door Fred — maandag 4 december 2006 @ 16.11 uur

 39. management zorgt voor een uitdaaiende bureaucratie : wat voor eleke medewerker heb je twee of meer managers nodig : strategie : de omgekeerde piramide : boven breed vanonder een punt .
  Management is echter niet producerend en kost veel geld ; probleem van deze tijd is het inluiden van een management-revolutie :
  vroeger 1 directeur voor paar honderd medewerkers : nu lijkt het bijna het omgekeerde . Dat kost veel geld : zorgt er dus voor dat het producerend personeel erg goedkoop en zeer flexible moet zijn : mooi de EU ; de grote horde goedkoop personeel uit de Oostbloklanden zijn dus een uitkomst om via met hun arbeid meer geld te kunnen laten toevloeien naar de management laag ( hoger opgeleide arbeiders ) .

  Reactie door Fred — maandag 4 december 2006 @ 16.54 uur

 40. Nederlanders welke vervroegd uitgetreden zijn van boven de 55 hebben weinig interesse in een baan. Dat blijkt uit onderzoek van het C.B.S.
  Slechts 6% van de niet werkende Nederlanders tussen de 55 en 64 jaar wil nog werken.
  Dat betekend, dat de politiek, de mobilisatie van de 55+ wel kan vergeten.Hieruit volgt dat mogelijk de AOW,behoudens tussentijdse aalmoezen zoals nu per 1 Januari,waarin de AOW met 1 euro per week omhoog gaat, feitelijk bevroren wordt,om de 55+ te dwingen toch aan het werk te gaan, om zo zijn touwtjes aan elkaar te kunnen knopen.Door een tekort aan werkkrachten moeten managers dan maar omgeschoold worden.

  Reactie door Maan Arkenbosch, — maandag 4 december 2006 @ 20.13 uur

 41. Erger me aan de media die weer t slechtste schooltje bashen, was n islamities schooltje, so what, geef ze wat meer poen
  Schijtziek van dat islamietje bashen in de media, vind ik als blanke Amsterdammer…

  Reactie door zZzaai — dinsdag 5 december 2006 @ 2.41 uur

 42. Bijna alle domeinen van onze samenleving zijn verbureaucratiseerd.
  Je komt er niet meer, of zeer moeilijk doorheen, zelfs de helden raken moe. Het put een bevolking uit en maakt het te moe om nog overeind te komen als dit ècht nodig mocht blijken te zijn.
  De twee ingrediënten die in onze tijd de bevolking eronder moeten houden zijn:
  het moe maken (de ontstellende machteloosheid vanwege de bureaucratie en de machthebbers die je niet meer kunt bereiken( en voor velen (niet voor allen) de slavenmaatschappij (ratrace en werkdruk) met als beloning ‘mooie’ spullen. Dan heb je minder het idee dat je een slaaf bent, een heel verdrietige vertekening.

  Reactie door Anthonia Hollander — dinsdag 5 december 2006 @ 18.26 uur

 43. de sprinkhanenhorde zakken vullende graaimanagers die zich ook op het onderwijs gestort heeft.

  Reactie door whiting van der veen — dinsdag 26 december 2006 @ 21.36 uur