Ronde vier

Puzzel Na gisteren met Jan-Peter Balkenende om tafel te zijn gegaan, zat ik vanochtend samen met Wouter Bos bij informateur Hoekstra. De verschillen tussen de PvdA en de SP zijn kleiner dan de verschillen tussen de SP en het CDA, maar dat is voor de meesten geen verrassing.

Vandaag spreken ook nog Bos en Balkenende met elkaar. Daarna zal de informateur – na een korte nieuwe ronde – met een voorstel komen voor hoe verder te gaan met de (in)formatie.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 07 december 2006 :: 15.18 uur

521 Comments

521 reacties

 1. misschien is er sprake van koudwatervrees maar toch denk ik dat een PvdA SP GL D66 CU PvdD meer inhoudelijke overeenkomsten en goede wil zal hebben dan een coalitie met het arrogante CDA

  Reactie door Daan — donderdag 7 december 2006 @ 15.24 uur

 2. het zou mooi zijn, jan, als het cda er nu uitgeknikkerd wordt en dat nu eens partijen gaan regeren, die de afgelopen jaren aan de zijlijn hebben gestaan. want als er met balkenende niet te praten valt over de verschillen tussen het cda en de SP, dan is dat wel in en intriest.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 7 december 2006 @ 15.40 uur

 3. Ik vind dat de SP haar eigen koers moeten blijven varen en niet te veel naar de PVDA gaan lonken, want dat is een hele andere partij. de partij voor de baantjesjagers. Dan nog liever het CDA. Die komen tenminste eerlijk voor hun mening uit. Dat is een feit om te waarderen.

  Reactie door Walter de Vries — donderdag 7 december 2006 @ 15.57 uur

 4. Ik ben het met Daan eens. Hoewel meneer Balkenende het vaak heeft over dat “we met zijn allen de handen uit de mouwen moeten steken” lijkt het nu alsof hij zijn eigen plannen wil beschermen voor de linkse oppositie. Het is jammer dat een man die zegt dat hij “begaan is met de toekomst van Nederland” niet wil luisteren naar de stem van Nederland

  Reactie door Roel — donderdag 7 december 2006 @ 16.04 uur

 5. Ja Balkenende.Harrie, je moet nu de bijbel lezen en voor de christelijke waarden uitkomen. Zorgen ook voor de ander en niet aleen voor jullie zelf. Dat is niet netjes…..

  Reactie door Wouter de Groot — donderdag 7 december 2006 @ 16.09 uur

 6. Ik ben het ook met Daan eens. Maar kan dat wel met een CDA-informateur? Want hij gaat erover wie met wie praat/onderhandelt, toch?

  Reactie door Gerrit Holl — donderdag 7 december 2006 @ 16.13 uur

 7. De verschillen zijn groot. En geen partij die zichzelf serieus neemt zal zo maar concessies doen. Toch moet op enig moment – en hoe eerder, hoe liever – dit kabinet naar huis. Dan kunnen we in ieder geval af van de asociale en harde lijn die de VVD voor een groot deel gedicteerd heeft (o.a. Verdonk).
  Jan, maak het land regeerbaar… concessies doen is nooit leuk, maar de SP kan ook niet alleen regeren!

  Reactie door Hans — donderdag 7 december 2006 @ 16.16 uur

 8. Jan houd je rug recht en laat je niet verleiden door uitspraken van Woutertje Bos.

  Snap best dat er water bij de wijn gedaan moet worden, maar niet zo als Woutertje voorsteld. (misschien moet Woutertje zijn uitspraken eens leggen naast zijn eigen doen en laten van een aantal jaren geleden)

  Wij hebben niets te verliezen, alleen maar te winnen! CDA en PvdA kunnen alleen maar verliezen. CDA heeft dan een groot links blok tegen zich en de PvdA wil nu ook uit oppositie en zonder de SP lukt h’m dat niet.

  Reactie door Bart — donderdag 7 december 2006 @ 16.18 uur

 9. Ja de Pvda probeert de Sp weer te gebruiken net zoals bij de verkiezingen. Bij de les blijven jongens!!!

  Reactie door Monique — donderdag 7 december 2006 @ 16.26 uur

 10. Balkenende is een eigenzinnig figuur,welke zo min mogelijk concessies wil doen.Alleen in een dwangpositie is hij te porren.Crieer een dwangpositie, SP samen met de PvdA.De tijd werkt wel in je voordeel Jan, vooral als je je vizier richt op de Statenverkiezingen,want dat is het breekijzer.De 2 maanden voor de Statenverkiezingen,Januari en Februari laten dikwijls nieuwe (aangepaste)tarieven en verhogingen zien,dat kan ontevredenheid met de algemene inkomens-posities meebrengen.Jan, profiteer daar van.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 7 december 2006 @ 16.26 uur

 11. Mocht Balkenende o.a.de zorg marktconform willen regelen en de zorg als product zien, dan houdt het gewoon op.Het zal interessant zijn hoe Wouter Bos hier mee omgaat. Hoe marktconform is de PvdA? Ook Wouter Bos moet zijn ware gezicht laten zien. Ligt dit dichter bij het CDA of bij de SP?

  Ron Keet

  Reactie door ronkeet — donderdag 7 december 2006 @ 16.26 uur

 12. Trap niet in de val van het CDA. Praten is prima,maar blijf in de oppositie.Dan moet het CDA met de PvdA en de Christen Unie verder en hebben wij zo weer nieuwe verkiezingen. De SP wint dan fors en wordt wellicht de grootste partij. Daar al aan gedacht?

  Reactie door J.E. Mulder — donderdag 7 december 2006 @ 16.28 uur

 13. Ik vind het wel jammer, dat er ook door de SP vooral over verschillen, maar niet over overeenkomsten en dus mogelijkheden voor de vorming van een nieuw centrum-links kabinet gesproken wordt. Het is wel erg aftasten allemaal, ook het taalgebruik wordt nu veel omzwachtelender, blijkend uit woorden zoals: het CDA is zoekende. De SP staat op een belangrijk keerpunt in haar geschiedenis. Blijft de SP met 25 zetels een getuigenispartij of gaat deze partij nu toch wel een overtuigende poging doen om aan een regering deel te nemen? In de parlementaire geschiedenis is er nog geen enkele partij geweest, die na zo’n daverende overwinning en met zo’n groot zetelaantal in het parlement, die zoveel aarzelingen kent om toch die stap tot regeringsdeelname te wagen. Tegenover veel SP-stemmers, die uiteraard heel graag de SP in de regering zien, is het volgens mij niet uit te leggen, dat de SP maar afziet van verdere onderhandelingen en weer de oude vertrouwde positie van oppositie voeren inneemt. Dat zal ongetwijfeld tot veel teleurstelling bij SP-stemmers leiden en men laat het CDA er wel erg gemakkelijk vanaf komen om zaken te doen met de SP.

  Reactie door Tiny Romme — donderdag 7 december 2006 @ 16.31 uur

 14. Ik zou graag willen dat de SP in de regering zou komen maar niet ten koste van alles.
  Het SP geluid moet duidelijk blijven klinken, howel alle drie partijen natuurlijk concessies zullen moeten doen.

  Reactie door Bert — donderdag 7 december 2006 @ 16.50 uur

 15. @8 Bart
  Jan verleidt Wouter hopelijk.
  (tot sociaal gedrag) :-0

  Reactie door Alex — donderdag 7 december 2006 @ 16.50 uur

 16. Poot stijf houden Jan. Liever 4 jaar oppositie voeren dan harde punten inleveren!!

  Reactie door Vic — donderdag 7 december 2006 @ 16.59 uur

 17. @14, Alex

  Ik help je hopen….

  Misschien kan Jan, Woutertje, duidelijk maken dat het niet om het ‘pluche’ gaat maar om mensen….

  Reactie door Bart — donderdag 7 december 2006 @ 17.04 uur

 18. Baikenende wil gewoon een lekker rechts kabinet. De gesprekken met SP en PvdA zijn een verplicht nummertje.Volgens de Telegraaf is het alweer einde oefening voor de SP(http://www.telegraaf.nl/binnenland/54969261/CDA_wijst_links_blok_af.html?p=3,1)

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 7 december 2006 @ 17.07 uur

 19. @18, Ed

  Dacht de Telegraaf dat al niet voor de verkiezingen?
  Hoe realistisch moet je zijn t.o.v. een ‘rechtse’ krant? (Laat ze verder slapen, wakker zijn ze in ieder geval nog niet)

  Reactie door Bart — donderdag 7 december 2006 @ 17.12 uur

 20. tja de telegraaf heh :-S

  ik lees wel vaker dat een rechts kabinet zo weer weg zal zijn, maar ik weet het nog zo niet. ze hebben nu ook schijt aan alles (uitstel uitzetten) en verdonk zit er nog steeds ondanks alles.
  als het weer rechts wordt kunnen ze er best eens 4 jaar blijven zitten… dat kan toch niemand willen.

  Reactie door San — donderdag 7 december 2006 @ 17.12 uur

 21. Het CDA mag dan wel pretenties hebben, maar ze vergeten wel dat ze ook een verliezende parij zijn.
  De optie die Daan @1 voorstelt, lijkt mij zo gek nog niet.

  Reactie door bijdehandje — donderdag 7 december 2006 @ 17.17 uur

 22. Ik begrijp niet waarom sommige mensen een links kabinet aan een meerderheid willen helpen door ook D ’66 bij die coalitie te voegen. Deze partij heeft meerdere jaren met de huidige coalitie mee geregeerd (en dus rechts beleid hebben gesteund) en dan effe bij links kunnen aanschuiven zonder dat iemand daar ook maar enig vraagteken bij zet.

  Reactie door johannes — donderdag 7 december 2006 @ 17.33 uur

 23. Als het CDA nu net zoals bij de vorige formatie (stemmen waren toen ook overwegend links) werderom trucks uithaald om de kiezer te omzeilen met mooie woorden, stem ik nooit meer. Dan geloof ik nl. niet meer in onze democratie. Zijn er meer die er zo over denken ?

  Reactie door Henk — donderdag 7 december 2006 @ 17.34 uur

 24. Het CDA heeft het moeilijkker dan je zou denken.
  Geen SP is geen PVDA omdat de PVDA de oppositie van de SP niet kan parreren als ze Cocessies naar het CDA moeten doen.
  Wat moet het CDA zonder SP en PVDA?.
  Nog een keer met de VVD (VDD Volkspartij voor Dwang in Democratie) betekend zeker snel nieuwe verkiezingen en dan kost ze het meer dan 3 zetels.
  Ook is de achterban van het CDA het niet eens met de partij, maar tot nog toe prifiteren ze bij het CDA nog steeds van de oudere principiele stemmen, en dat worden er elke verkiezingen gelukkig minder.
  Het is nu nog belangrijker dan voor de verkiezingen hou de PVDA links des te moeilijker wordt het voor het CDA om geen concessies te doen.

  Reactie door H.v.Schijndel — donderdag 7 december 2006 @ 17.41 uur

 25. @21 Henk, als bedankje voor het laten stranden van het huidige kabinet.

  Ik denk dat het programma van D’66 dichter bij dat van de SP ligt als die van het CDA. Nadeel van D’66 is dat de maatschappij nog niet klaar is voor de meeste van hun plannen. Maar over 100-200 jaar zijn SP en D’66 vrijwel hetzelfde.

  Reactie door patrick — donderdag 7 december 2006 @ 17.42 uur

 26. Aanvulling: Helaas moeten we over 50 jaar asiel zoeken in Irak, omdat we last hebben van natte voeten. Nu maar hopen dat ze ons willen hebben :)

  Reactie door patrick — donderdag 7 december 2006 @ 17.43 uur

 27. Om niet in herhalingen te vervallen, verwijs ik hier naar mijn commentaar onder “Ronde Drie” van 6 december jl., nr. 151.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 7 december 2006 @ 17.44 uur

 28. @21 Henk

  Ik begrijp je opkomende moedeloosheid Henk. Maar capituleren heeft nog nooit een uiteindelijke overwinning voortgebracht.
  Het CDA zal vallen in het eigen zwaard.
  Over eigen hoogmoed struikelen.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 7 december 2006 @ 17.45 uur

 29. @ Henk (21):

  Net als Wattenstaafie (nr. 26) vind ik niet dat je het moede hoofd in de schoot moet leggen. Vooruitbrengen van de samenleving in progressieve richting is nu eenmaal een taaie en langdurige strijd, Henk, met toppen en dalen, vreugde en teleurstellingen. Dat kan ik als lid van de babyboomgeneratie op grond van ervaring vertellen! Als jouw politieke linkse overtuiging menens voor je is, dan ga je door met de strijd!

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 7 december 2006 @ 17.53 uur

 30. Een coalitie is er al! De “pardon” coalitie!

  Reactie door Kiddo — donderdag 7 december 2006 @ 17.54 uur

 31. balkenende dacht dat de bv nederland iets te veel naar links afweek.,
  hij greep aan het stuur, en gaf er een ruk aan.,
  en raakte vervolgens een heleboel bomen en drie dikke eiken in de rechterberm.,
  het wrak kwam tot stilstand.,
  snel gooide hij er een kleed over met de afbeelding van een schone gepoetste auto.,
  er kwamen wat kijkers ,zoals altijd.,
  en vooral wat ouderen ,die nog niet zo doorhebben hoe ze bedonderd en belazerd worden , toonden onteresse.,
  het gezichtsvermogen van de oudjes liet al wat te wensen over, en daardoor zagen ze niet het onderliggende wrak.,
  en de oudjes en wat over-enthousiaste jongeren., en wat hoeksteen-gezinnen lieten zich bedotten ,en zegden toen het listig verhulde wrak wel te willen aanschaffen.,

  moraal;

  balkenende is een listige kabinets-wrak verkoper. !

  Reactie door Gerrit — donderdag 7 december 2006 @ 18.05 uur

 32. Regeerverantwoordelijk is een. Staan voor wie je bent is twee. Ze zullen in evenwicht moeten zijn het een met het ander. Anders is het schip al gezonken voor het te water gelaten wordt. Het schip moet van tevoren water dicht zijn. En geen schijn veiligheid met in iedere kajuit de bijbel van het CDA, voor moeilijke tijden. Maar solide, sociaal en menswaardig. Het is nu nog geeneens een kano.

  Reactie door cees cadel — donderdag 7 december 2006 @ 18.12 uur

 33. Balkenende is narcistisch, dat is een ziekte
  en daar komt hij noooooooooit meer van af!!!!

  Reactie door Beppie — donderdag 7 december 2006 @ 18.25 uur

 34. Jawel , nu is duidelijk wat Balkenelende voor ogen staat !
  Het verschil in de inkomensverdeling nog groter maken : niet zo’n Christelijke streven .
  Hij is zelfs trots op de hervormingen die hij met z’n ratten kabinet heeft doorgevoerd .
  Van hem hoeven de zwakkere in de samenleving dus niet te rekenen .

  Reactie door Fred — donderdag 7 december 2006 @ 18.26 uur

 35. CDA en PvdV hebben ook enorme verschillen en dat het CDA daarmee niet wil regeren vinden we allemaal wel normaal ! What’s the difference ?

  Reactie door Marcel — donderdag 7 december 2006 @ 18.38 uur

 36. @ 12 Ja doe maar oppositie! Zo weer verkiezingen idd en dan zijn we nog groter.

  Reactie door Brick — donderdag 7 december 2006 @ 18.45 uur

 37. Grote kans dat er dadelijk ook gassen worden verondersteld aanwezig te zijn in Nederland : Dan grijpt Bush opniew weer in : oppassen !Het stink al behoorlijk door dit kabinet .

  Reactie door Fred — donderdag 7 december 2006 @ 18.51 uur

 38. Laten we maar opassen, dat Balkenende ons niet weer naait. Hoe vromer de geest hoe groter het beest. Enne…als stemmen nut zou hebben was het allang verboden geweest in dit land.

  Reactie door Jan — donderdag 7 december 2006 @ 19.07 uur

 39. Ik heb altijd gezegd de naam met de letter B deugt niet.Met die letter is iets apparts aan de hand Kijk maar naar die namen Balkenende,Bush, Berlusconie,Blair,Bos, Bot dat zijn allemaal van die eigenwijze arogante lieden ik ben bang dat de kabinetsinformatie tussen SP en het CDA ook wel zal mislukken omdat de standpunten tussen he CDA en de SP te ver uit elkaar liggen
  Dirk Schuit

  Reactie door dirk schuit — donderdag 7 december 2006 @ 19.10 uur

 40. Kan me nog goed herinneren na dat het CDA van uit een aantal jaren in de oppositie gezeten te hebben de verkiezingen wonnen triomfantelijk riepen we zijn weer terug in het centrum van de macht, nu dat is maar al te goed gebleken macht daar is waar het bij hen om draait is dit bijbels?.
  Hoopt dat ze weer terug geworpen worden tot de oppositie bankjes, de enige christen lijkt Marijnnissen die voor de zwakkeren op komt.

  Reactie door lapper — donderdag 7 december 2006 @ 19.14 uur

 41. @ 38 ik weet dat je het niet zo bedoelt maar mijn naam begint ook met een letter B.
  Ha,HA,Ha. ben wel eigenwijs trouwens maar
  arrogant, néé toch niet.

  Reactie door Beppie — donderdag 7 december 2006 @ 19.15 uur

 42. @38
  Mijn naam begint ook met een B. (en hoe verschrikkelijk m’n achternam ook)
  Echter ben ik eigenwijs EN arrogant, maar wel in positieve zin…..!!

  Reactie door Bart — donderdag 7 december 2006 @ 19.18 uur

 43. Zou het niet beter zijn om aan te geven dat je allemaal wat moet geven als je vindt dat de drie grootste partijen een nieuw kabinet moeten vormen? Door nu het geven enkel maar over te laten aan de anderen, maak je jezelf ook niet echt geloofwaardig, met alle gevolgen vandien voor het vervolg van dit moeilijke proces. Verantwoordelijkheid houdt in zo’n situatie niet op bij het eigen ideaal. En daar dien je je (alle drie!) naar te gedragen in dit proces.

  Reactie door Adri — donderdag 7 december 2006 @ 19.22 uur

 44. Balkende kan er gewoon niet tegen dat SP en PVDA een meerderheid vormt.En dat zijn Zaakjes ze neus voor bij vliegen.En bang dat de rijke hun Portemenee niet meer gevuld worden,Ze hebben genoeg geplukt CDA en VVD Ik hoop dat die gauw uit het kabinet zijn.Zet um op Jan.

  Reactie door Marjoleine de Weert — donderdag 7 december 2006 @ 19.23 uur

 45. Even off topic, maar eigenlijk ook weer niet.

  In de afgelopen jaren werden de lonen van werkend Nederland bevroren, omdat we te duur geworden zouden zijn ten opzichte van het buitenland. Ondertussen brak het saldo op de lopende rekening van de Nederlandse betalingsbalans(zeg maar het verschil tussen de uitvoer van goederen en diensten en de invoer daarvan) het ene record na het andere.

  saldo lopende rekening:

  2000: € 7,8 miljard
  2001: € 10,9 miljard
  2002: € 11,6 miljard
  2003: € 26,1 miljard
  2004: € 41,7 miljard
  2005: € 39,0 miljard

  Laten wij maar lekker naar Lingo blijven kijken in plaats van dit soort saaie statistiekjes. Dan wordt Balkendende het wel eens met ons multinationale bedrijfsleven.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 7 december 2006 @ 19.33 uur

 46. Weet je wat ook héél sociaal is? Je hoort de oetl*l die ons dit heeft aangedaan niet meer trouwens! Ik bedoel dus Drs. J.F. Hoogervorst ooit staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het Tweede Kabinet-Kok. Als op 1 januari 2007 om wat voor reden dan ook niet verzekerd bent, word je in dit land niet meer geholpen.

  Reactie door Jan — donderdag 7 december 2006 @ 19.42 uur

 47. CC van brief aan

  De Minister-president,
  Minister van Algemene Zaken,
  De heer J.P. Balkenende
  Postbus 20001
  2500 EA Den Haag

  Onderwerp: regeringsformatie

  Amsterdam, 6 december 2006

  Geachte heer Balkenende,

  De informatieronde richt zich in eerste instantie op de vorming van een regering van CDA, PvdA en SP, omdat deze drie partijen de verkiezingen hebben gewonnen, namelijk als grootsten uit de stembus zijn gekomen.
  Een politicus heeft als voornaamste instelling de bereidheid om te besturen als de Nederlandse burgers hem daarom vragen.
  De Kiezer bestaat niet, maar de Nederlandse Bevolking wel. Helaas kan je het niet iedereen naar de zin maken, want dan was er wel een partij met alle stemmen uit de verkiezingen gekomen.

  De vraag is dus niet of CDA, PvdA en SP samen kunnen regeren, maar hoe? Dat betekent dat je compromissen moet sluiten (en het CDA kan dat historisch gezien als geen ander!) en dat je dat vervolgens aan de bevolking moet vertellen. Voorwaarde is daarin eerlijk, oprecht en open naar de kiezers te zijn.

  Die houding van zoeken naar een compromis en dat open en duidelijk naar de burger te communiceren zal nodig blijken tijdens de gehele regeringsperiode als ogenschijnlijk tegenstrijdige standpunten in het regeren tegen worden gekomen.

  Ik wens u veel wijsheid en moed toe!

  Met vriendelijke groet,

  Frits Meijer

  CC.
  De heer Wouter J. Bos
  De heer Jan Marijnissen

  Reactie door Frits Meijer — donderdag 7 december 2006 @ 19.53 uur

 48. Komop Jan, onderzoek alles en behoud de goede oude waarden, en als dit dan spruitjesgeur wordt genoemd, welaan dan lang leve de spruitjes, zoals je zelf destijds in de Rotterdamse Laurenskerk zei.
  Laat Bos links liggen en ga met Balkenende in zee. We leven niet op een eiland in Europa.

  Reactie door I. Lamers-Versteeg — donderdag 7 december 2006 @ 20.13 uur

 49. Goed nieuws uit de mond van burgemeester
  Rehwinkel van Naarden die op TV meldt dat er
  vanavond nog een vergadering is van alle
  fractievoorzitters om een goede duidelijke
  formule te creëren voor alle burgemeesters
  die te maken krijgen met uitzetting en dat
  heet populair ‘klinkeren’. Een gezin wordt
  dus niet uitgezet, want dat klinkt wel heel
  bars, dus dan wordt een gezin ‘geklinkerd’.

  Naschrift 20.08 vanuit het NOS TV nieuws:
  de voorgenomen vergadering gaat niet door
  omdat Rita Verdonk de vergadering niet kan
  bijwonen, omdat haar moeder ónwel is gewor-
  den, donderdag 7 december 2006————–

  Overigens eigenaardig dat JPB de democratie
  niet in beginsel accepteert en zich be-
  dreigt lijkt te voelen als die democratie
  zijn beslag moet gaan krijgen! Eigenaardig,
  zou hij een meerderheid van rechts ook dur-
  ven af te wijzen, of is het zijn baantje
  dat dan op de tocht staat?
  Carla Peis neemt ook de benen en wordt com-
  missaris van de Koningin in Zeeland. Zou ze
  daar nu persoonlijk een ochtendwandeling
  over de dijken maken?
  Fijne avond allemaal!

  Reactie door Madelief — donderdag 7 december 2006 @ 20.15 uur

 50. Vind t zolangzamerhand scary worden, ze blijven doorgaan met hun eigen mensen te bevoordelen, die carla peys commissaris v d koningin in zeeland, brr, dit is een democratic dictatuur.
  Sterkte jan, mvg

  Reactie door zZzaai — donderdag 7 december 2006 @ 20.28 uur

 51. Politiek is er enorm veel aan de hand in Nederland. Het is naast spannend, ook erg interessant.

  Reactie door Redstar — donderdag 7 december 2006 @ 20.45 uur

 52. Hoe is het toch mogelijk dat na herhaald verzoek, 2 jaar lang, van de SP aan de PvdA om samen te werken dit telkens werd afgewezen in ieder geval niet positief werd benaderd, de grootste verliezer dezelfde PvdA, nu het hoogste woord heeft en dat de gewijgerde SP,de grootste winnaar, nu blij mag zijn als ze regerings verantwoorde-lijkheid krijgen.
  Met dank aan de Hr.Wouter Bos.
  Hr.Marijnissen ga verder met het CDA en als de PvdA er bij moet laat ze dan a.u.b. merken dat ze de verliezers zijn.

  Reactie door Frans Klerks — donderdag 7 december 2006 @ 21.22 uur

 53. @Walter.’ Het CDA die eerlijk voor haar mening uitkomt’. Ha, ha, ha……………………………………..ha, ha, ha,ha,ha…………………………………………………………….., de tranen komen nu. Het griezelduo Maxime/JP is een persiflage op de eerlijkheid. Liever de VVD dan het CDA.
  PvdA/Sp/GL en de linkse sympathisanten, CU,PvdD en D’66, maakt samen ook een meerderheid.

  Reactie door Jeroen — donderdag 7 december 2006 @ 22.00 uur

 54. Ha Jan, daar ben ik weer.
  Nogmaals om mijn ongerustheid uit te spreken.
  Ik ben namelijk bang dat, net als jaren geleden, ondanks een linkse meerderheid een CDA-er andere afspraken maakt en je naast de pot piest. Alle kiezers die hoopten op een nieuwe wind staan dan weer in de kou en de A-socialen(!)lachen in hun vuistje…
  Doe ons dit NIET aan!
  Zet Balkenende buiten spel PLEASE.

  Reactie door Frank vd Kommer — donderdag 7 december 2006 @ 22.01 uur

 55. Wat nou ‘Bos links laten liggen’, en ‘alle B”s zijn niet te vertrouwen’, als je als SP zo gegroeid bent laat dan ook zien dat je wilt regeren en ga hier constructief op in.
  Als ik hier de reacties lees moet de SP eigenlijk met niemand in zee gaan en afwachten tot ze groot genoeg zijn om alleen te kunnen regeren.
  En ja, de PvdA heeft aanzienlijk verloren maar al die mensen die er op gestemd hebben vertegenwoordigen altijd in aantal nog meer als de SP.
  Ik heb veel symphatie voor de SP en hoop dat ze vele plannen door kunnen voeren, het zou goed voor het land zijn!Maar sommige negatieve reacties op dit web vind ik alleen maar destructief.

  Reactie door Jonne — donderdag 7 december 2006 @ 22.03 uur

 56. Ik vind dat de SP samen met CDA en PVDA ons land moet regeren. Alleen wordt er nog door SP verweten dat het CDA met 2 maten meet.
  In een goede organisatie moet er juist met 2 maten gemeten worden. Hiermee bedoel ik dat de geldstroom (economie) belangrijk is, maar ook
  is inspriratie (Humaniteit) belangrijk. Deze 2 maten heeft Nederland nodig om op een gezonde manier te kunnen groeien.

  Reactie door Martin Sitaniapessy — donderdag 7 december 2006 @ 22.09 uur

 57. jan laat petrus.j.p. balkenende eens heel veel water bij die christelijke wijn doen please!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door ger — donderdag 7 december 2006 @ 22.14 uur

 58. Beste Jan,
  Vanmorgen, toen jullie ronde tafel zaten, een paar straten verder in Den Haag, ontmoete minister Bot zijn collega, Minister Mottaki, van Islamitische regime van Iran.
  Beste Jan, ik ga niet inhoudelijk over religie “Islam” en hoe ik mij voel naar 23 jaar in Nederland als een balling. Het regime van Iran is een van meeste opperessive regime van afgelopen decennia. Zonder te overdrijven moet ik zeggen dat, in de 27 jaar na de revolutie, er zijn tussen 3 a’ 4 miljoen mensen hebben, gedwongen of vrijwillig, Iran verlaten. Honderden duizenden mensen zijn tijdens Iran/Irak oorlog omgekomen. Duizenden mensen zijn geëxecuteerd of langdurige in gevangenissen beland. Zeventig miljoen mensen zijn onderdruk gehouden in het hand. Mottaki was en is een van sloten figuren van dit regime.
  Het beleid van Nederland is op dat betreft een oppertonisch beleid. Tijdens de oorlog werd er met beide landen contact gehouden en gehandeld. Naar de oorlog men moest snel nodig gaan alles opknappen, ook economische belangen!
  Afgelopen jaren zijn er geen beleid! Men doet maar wat! Van de ene kant men maakt het druk op een hoofddoek van een meisjes op school of achter de balie, aan de andere kant men zit met een van meest afschuwelijke Islamitische regime thee te drinken!
  Beste Jan, ik vind het best dat je ronde om tafel zit, om ook onder andere het buitenlandse, beleid van het Nederland te bepalen, maar zou je willen nadenken hoe het moet met dergelijk regimes?!

  Reactie door Dana — donderdag 7 december 2006 @ 22.30 uur

 59. Zojuist aankondiging bij Nova:

  “Balkenende heeft vertrouwen in Bos gekregen, maar of de SP nog mee mag spelen…?”

  Zou de PvdA nou echt in zee gaan met het CDA zonder de SP?
  Als dat zo is, dan is die Bos de grootste glijbal van Nederland! Om nooit meer te vertrouwen!

  Reactie door Ron — donderdag 7 december 2006 @ 22.37 uur

 60. Zoals ik al voorspelde.
  SP in de opositie.

  Reactie door cees cadel — donderdag 7 december 2006 @ 22.39 uur

 61. Pas op je woorden Jan !
  De media duwen je een microfoon onder de neus en vóór je het weet heb je iets ongelukkigs gezegd, en wordt dat tegen je gebruikt.
  Tot nu toe doe je het geweldig!
  Wees wijs en blijf trouw aan je principes en beloftes aan de kiezer.
  Half Nederland vertrouwt op je!
  IK BEN ZO BLIJ………
  SP….de enige partij “die oog heeft voor de realiteit” !!!

  Reactie door Kikie — donderdag 7 december 2006 @ 22.51 uur

 62. Ik ben iderdaad bang dat de verschillen tussen CDA en SP erg groot zijn. Of ze te overbruggen zijn vraag ik me ten zeerste af. Uiteraard heb ik als tevreden SP-Lid er alle vertrouwen dat Jan Marijnissen dat uitstekend kan beoordelen.

  Reactie door Anne Mak — donderdag 7 december 2006 @ 23.07 uur

 63. Hallo Jan,

  Denk dat jullie er goed aan doen de punten die altijd al belangrijk waren voor de partij, overeind te houden en tijdens onderhandelingen niet te veel water bij de wijn te doen daar ‘ie dan al gauw niet meer te zuipen is en de achterban daar verre van gelukkig mee zal zijn.
  Wanneer de hypocriete en arrogante Balkenende en zijn kornuiten hun inhumane partijprogramma niet wensen aan te passen, lijkt het me beter af te zien van verdere onderhandelingen en lekker in de oppositiebankjes gaan zitten. Laten ze het dan maar fijn uitzoeken en uiteindelijk tot conclusie komen dat ze de zaak verliezen wanneer de aankomende statenverkiezingen als nog roet in het eten gaat gooien.

  Reactie door Paul Schaap — donderdag 7 december 2006 @ 23.12 uur

 64. Off topic?

  Bij http://www.nosjournaal.nl kan gekozen worden voor de Nieuwsman/vrouw van het jaar.

  Jan Marijnissen is ook genomineerd, dus iedereen die wil kan op hem stemmen.

  Reactie door Gloria — donderdag 7 december 2006 @ 23.19 uur

 65. @ 39 dirk schuit

  Bolkestein, Barroso,…

  Reactie door L'écologiste — donderdag 7 december 2006 @ 23.24 uur

 66. Als ik mijn eigen mening en die van veel anderen in aanmerking neem ben ik steeds meer overtuigd dat deelname aan het door Wouter gewenste kabinet verkeerd zou zijn.
  De vraag is wat nederland c.q.de gewone mensen opschiet met zo’n regering.
  Beste Jan kun jij me dat met droge ogen vertellen?
  Herman Heemskerk

  Reactie door Herman — donderdag 7 december 2006 @ 23.48 uur

 67. De SP hoort in de regering, onder dat vertrouwensvotum van de kiezer kan de partij niet uit; zo’n grote verkiezingswinst brengt ook een grote verantwoordelijkheid mee. Balkenende en Marijnissen moeten er samen met Bos uitkomen. Dus Jan, nou niet weglopen, maar pak je verantwoordelijkheid, dit is je kans om Nederland te veranderen, vanuit de oppositiebankjes lukt dat niet, dat weet je.

  Reactie door Rob — donderdag 7 december 2006 @ 23.53 uur

 68. Het wordt tijd dat iemand JP eens wijst op zijn arrogante houding. Ze mogen 100 maal de grootste partij zijn, maar dat Nederland is uitgekeken op deze stijl van regeren moge duidelijk zijn. SP, houdt je rug recht en wijs dan liever op een coalitie van nog meer partijen en zonder CDA

  Reactie door Frits — vrijdag 8 december 2006 @ 0.27 uur

 69. Heyzzzz.

  de CDA “de grootste” zal er alles aan doen om een linkse meerderheid niet de “baas” te laten worden en de touwtjes uit handen van rechts te laten slippen.
  DUS…. JAN… met die vuist op de tafel slaan en erop wijzen dat de 3 “grootsten
  ” CDA PVDA en SP(nu) hihihi door HET VOLK is gekozen als zijnde de partijen die Nederland sturen moeten.
  EN voor onze oppersmurf:—> PECH… daar gaat je veramerikaniseer plannetje buhahahaha. SP oladieeeeeeeeeee

  Reactie door Ron — vrijdag 8 december 2006 @ 0.28 uur

 70. De eerste voortekenen zijn er dus al; Balkenende en Bos die elkaar vertrouwen….SP wordt daar niet bij genoemd; dus….CU erbij?

  Dan krijgen we een voortzetting van een zeer onchristelijk (buitenland-oorlogsmissies) beleid…

  En het is hierboven al gezegd/gevraagd; Wil Wouter toch zonder SP in een coalitie???

  Als dat zo is, dan wens ik hem veel succes. Dat worden hooguit 2 zetels voor de PvdA wanneer de SP vanuit de oppositie tot nog ongekendere hoogte zal groeien. Schaakmat.

  Reactie door Pietje af — vrijdag 8 december 2006 @ 0.35 uur

 71. Jan, hoe het ook gaat lopen, wees en blijf alsjeblieft de ‘grotere’ in deze informatie: Laat hèm degene zijn die de SP afwijst, en niet omgekeerd. Dat wij in ieder geval niet het verwijt krijgen “De SP weigerde regeringsverantwoordelijkheid te nemen”… want dan gá je

  Reactie door imme — vrijdag 8 december 2006 @ 0.40 uur

 72. Politiek realisme

  Dat het gesprek tussen Jan Marijnissen en Jan Peter Balkenende niet eens “onsympathiek” verliep verwondert mij helemaal niet.
  Grote verschillen werden er geconstateerd, dat is duidelijk, want anders hadden deze uitstekende politieke dieren al in een veel te vroeg stadium hun kaarten op de tafel moeten gooien.
  Alhoewel ik niet bij dit “primaire” onderhoud aanwezig was zie ik dit onderhoud als het gezamenlijk consumeren van
  “een kopje koffie”.
  De werkelijke luisteraar hoort en ziet ondertussen wel degelijk dat “zaken doen” tussen deze twee heren helemaal niet onmogelijk is.
  Zij liggen elkaar wel en durven “onderling” misschien wel heel ver met elkaar te gaan om met elkaar te zoeken naar de consensus.
  Het zit dus wel goed tussen Jan en Jan Peter.

  Een heel ander verhaal wordt het met Wouter Bos.
  Zijn PvdA heeft de verkiezingen duidelijk verloren. Maar vooral de persoon Wouter Bos.
  Voor Wouter Bos kan nog alleen maar het machtsspel worden gespeeld samen met de SP in de bijwagen.
  Samen in zo een coalitie de CDA kapot spelen met een linkse meerderheid.
  En gelijktijdig de SP opvreten.
  Want als zij dit niet doen, waar blijft de PvdA dan bij de volgende verkiezingen?
  En dan wil ik het niet eens hebben over de persoonlijke relatie tussen Jan Peter Balkenende en Wouter Bos. Wouter Bos wil wraak. Jan Peter Balkenende wil gewoon betrouwbare mensen.
  Ik heb, en ook niet in de politiek, ooit gezien dan men zelf kiest om niet door een maar door twee te worden aangevallen.
  Een coalitie tussen CDA, PvdA en SP is voor de CDA een politieke zelfmoord.
  Maar ook voor de SP, dan in de rol van D66

  Een totaal linkse coalitie met een partijtje of vijf wordt zo ongeveer de oude LPF.
  En waar blijft de SP in zo een coalitie?
  Ik zie deze oude beelden nog voor me.
  Maar dan helaas onze Jan in de hoofdrol.

  Let op de toekomst
  Tussen Jan Peter Balkenende en Jan Marijnissen kan het wel lukken maar nooit samen met Wouter Bos.
  Deze eerste twee mensen gunnen elkaar wat.
  De eerste en derde elkaar niets.

  Een combinatie van CDA met SP waar ook dan door de CDA veel gegeven zou worden aan de SP lijkt niet alleen opportuun maar misschien ook wel wenselijk.
  Een logisch gevolg is dan dat de “verliezende” partij de VVD , die trouwens onder Mark Rutte open staat voor de SP en grote delen van haar gedachtengoed opeens voor deze coalitie een serieuze gesprekspartner is.

  Als we sec naar de verkiezingsuitslag (terug) durven kijken geeft het aan;
  Met ziet de CDA liever als blijvende stabiele factor.
  De winst van de SP is veroorzaakt doordat zij niet draaikont en het een stuk socialer wil waarvoor zij is beloond.
  Dan gaat het alleen nog om de balans.
  Als wij een regering willen hebben die voor zowel links als rechts acceptabel is en het grootste maatschappelijke draagvlak zou hebben is er maar een echte coalitie mogelijk;
  CDA-SP-VVD

  Wilt u de zetels nog eens optellen?

  Reactie door Eerst nadenken — vrijdag 8 december 2006 @ 0.56 uur

 73. zo deze stijl was volgens mij al eerder getoont volgens mij door mevr. VERDRONK en kindje van amerika (jan peter balkellende) heeft van rita geleerd

  Reactie door alico — vrijdag 8 december 2006 @ 1.05 uur

 74. Wat je ook doet Jan, ik sta achter je…maar let je ook een beetje op je gezondheid? Als ik je zie op TV, maak ik mij een beetje zorgen om je.

  Op het 8 uur journaal: Jan Marijnissen en Pieter van Vollenhoven komen samen omhoog.

  Vriendelijke groetjes van mij…

  Reactie door Vonnie — vrijdag 8 december 2006 @ 1.34 uur

 75. @72 Eerst Nadenken
  Als er 1 partij is waar de SP nooit mee in een regering kan en gaat zitten, dan is het de VVD wel!
  Die partij staat voor letterlijk bijna alles waar de SP vierkant tegen is..Als het met het CDA al moeilijk c.q. onmogelijk is, dan komt de VVD daar niet zelfs maar in de buurt! Dus die optie kun je voor eens en altijd vergeten hoor, het zal absoluut onmogelijk te verkopen zijn aan de achterban van de SP, maar de VVD-achterban wil ook niets van de SP weten! Dus vergeet die optie, het zal er zeker niet van komen!

  Reactie door ToN — vrijdag 8 december 2006 @ 1.35 uur

 76. Bovendien moet de VVD eerst in eigen gelederen orde op zaken stellen, want andere partijen moeten toch wel weten of ze zaken doen met de VVD van Mark Rutte danwel de VVD van Verdonk..De laatste zien de meeste SP’ers het liefst naar Australie emigreren!

  Reactie door ToN — vrijdag 8 december 2006 @ 1.39 uur

 77. http://stem-nos.kpn-is.nl/flash/nieuwsman/

  Reactie door Vonnie — vrijdag 8 december 2006 @ 1.42 uur

 78. Zooo, ik heb Jan ff een 9 gegeven Vonnie, hahah!

  Reactie door ToN — vrijdag 8 december 2006 @ 1.51 uur

 79. volgens mij moet je je weblog niet eens meer lezen, maar gewoon je best blijven doen voor een coalitie waar de SP in zit. En als dat niet lukt? Driftig de oppositie in. En daar vooral niet een te smal smoeltje van krijgen!

  Reactie door Katrien — vrijdag 8 december 2006 @ 2.12 uur

 80. Jan na tien jaar zijn er mensen in mijn regio die het inzien dat als je christelijk of katholiek ben je juist op de SP hoort te stemmen. Wat er nu bij het CDA zit vloekt en tiert maar om zich heen zonder een schijntje mededogen voor al die ellende om zich heen. Ik lees de reacties in de kranten bij de nieuws bulletins en sla er geen een over er is een ding gemeen bij de denkers van het CDA en dat is haat tegen buitenlanders, Als het CDA niet bij draait ga dan AUB niet regeren maar kies de oppositie daar sta je net zo sterk en kun je de mensen die nu verkeerd denken beter overtuigen dan ooit tevoren.

  Reactie door Henk — vrijdag 8 december 2006 @ 3.09 uur

 81. Ook ná Netwerk gezien te hebben vanavond is
  het UITzettingsbeleid nog afschuwelijker te
  ziën geweest dan dat men zich er in gedach-
  ten een voorstelling van kan maken.
  Mogelijk ook, dat Nederlanders zelf geen men
  sen mogen opvangen omdat dat dát (nog)bij
  Wet verboden is.
  Het is dus zeer verstandig als de SP de hand
  schoen oppakt en zelf ervaart wat het is om
  na de vrijdagse ministersbijeenkomsten zich
  hoort sommeren waar hij wel en niet over zou
  mogen praten met de pers.
  In de bankjes krijgt hij nog steeds een
  ‘eensluidende’ mening vanuit het Kabinet te
  horen en zal niet/nooit exact weten wié wát
  zei.
  Accepteren deze poging tot samenwerking al
  zou het Kabinet opnieuw uit elkaar klappen,
  maar dan zal het zeker ergens over gaan!
  Bij de e.v. Prov.St.verk. zal overduidelijk
  gaan blijken, hoe zeer men uiteindelijk,
  zeker na vanavond, het UITzettingsbeleid van de vvd zal beoordelen en dat met MEDE-
  werking van het cda.
  Samen sterk sociaal stevig sturen moet al-
  thans SP en PvdA kunnen en willen doén.
  Zou de láátste zich bij nader inzien alsnog
  terugtrekken bij een slotronde dan zal zeker
  het aantal zetels voor de SP nog gigantisch
  stijgen en de kans niet ondenkbaar dat op-
  nieuw de vvd probeert in het Kabinet te ko-
  men.
  Het cda moet gaan beseffen dat de officieel
  bij Kieswet verkozen nieuwe Tweede Kamer ál
  le recht heeft om de eigen plaats waar dan
  ook te bepalen, een democratisch verworven
  recht. Beter zien wat er binnen het Kabinet
  gebeurt kan alleen daarbinnen!
  Het cda dat zo voor marktwerking is zal alle
  zeilen bij moeten zetten, niet arrogant maar
  deemoedig, omdat eigenlijk nu helemaal lan-
  delijk bekend is, dat zij zichzelf ook uit
  die markt geprijsd hebben.
  Het past het cda geheel niet meer nog über-
  haupt pretenties te hebben en meent nu ook
  nog tot in het nieuw te vormen Kabinet aan
  een vorm van buitensluiten, UITZETTING te kunnen doén!
  We moeten ons er vooral van bewust zijn dat
  wetten gemaakt worden om zaken zo goed moge-
  lijk te regelen in het belang van mensen en
  samenleving en richtlijnen geeft om bij te
  sturen dus is het misbruik van welke Wet dan
  ook als die als wápen wordt gehanteerd, want
  je jaagt er maar al te gemakkelijk mensen de
  dood mee in en dat gebeurt dus intussen ook
  met de Zorgwet, wachtlijsten waarbij ook
  zelfs noodzakelijke contrôlebezoeken overge-
  heveld worden naar een volgend ‘boekjaar’
  (=budgetjaar). De nazorgtrajecten in zieken-
  huizen worden stelselmatig vertraagd!
  Je zou toch denken dat althans een romp-kabi
  net bewust wordt wat het is zonder ledema-
  ten te moeten funktioneren, het zégt en doét
  ze kennelijk niets en dáár waar ze op drin-
  gend verzoek van de lagere overheid, de lo-
  kale overheid nog een laatste handreiking
  zouden kunnen doen laat men het afweten !
  Ongepast is het om te denken te kunnen bogen
  op successen terwijl de gruwelijke ellende
  van de UITzettingen, de ZORGbehoevende mens,
  zo’n alles overheersende indruk achter laat!

  Reactie door Madelief — vrijdag 8 december 2006 @ 3.49 uur

 82. @79 Kan je er ook niet door slapen Henk?
  Ik vrees dat zonder stevige omarming, maar
  ik bedoel ‘greep’, het cda niét zal bij-
  draaien en zelfs niet bijstuurde toen bleek
  dat de Wet als zodanig eigenlijk niet ver-
  wacht mocht te worden uitgevoerd door Ver-
  donk, ook al is die Wet er democratisch ge-
  komen. Onderkend had moeten worden dat die
  Wet niet werkbaar was en als ook MP neem je
  dan het voortouw om ernstige zaken aanhan-
  gig te maken. Ik ben het met je eens dat het
  tot nu toe leek, dat ook vanuit de Kamer, de SP een stevige bijdrage kon leveren.

  Ik denk dat sociaal ingestelde mensen zich
  ook in het Kabinet heel sterk kunnen maken
  voor zaken die nu totaal verwaarloosd worden
  en de volgende verkiezingen zullen een dui-
  delijk nog betere zetelwinst te zien geven
  NU er onvoldoende naar de Kamer is geluis-
  terd en zullen partijen in de Kamer met een
  ander bijltje moeten gaan hakken.
  Ik denk dus wel degelijk dat de SP op DIT
  moment sámen met andere partijen wel dege-
  lijk structurele veranderingen kunnen aan-
  brengen, danwel nog grotere chaos tegengaan.
  Het cda toont zich niet een partij die zegt:
  werp uw bekommernissen op ons en we gaan
  mensen in de verdrukking met al de ons ge-
  geven macht uit de verdrukking helpen.
  De benodigde werkgelegenheid werd ook over
  de grens gezet en het is dan geestelijke
  wreedheid om te verkondigen dat mensen niet
  genoeg hun best doen om te solliciteren en
  kan er om verschillende redenen lang niet al
  tijd sprake zijn van omscholing of nog vol-
  doende vitaliteit etc.
  Welke andere keuze kan op DIT moment de SP
  nog hebben? Er hangt een grote donkere wolk
  van luchtverontreiniging boven Den Haag en
  ook de SP weet dat NU de lucht gezuiverd
  moet gaan worden! Ach Henk, wie weet is het
  nog beter de strategie over te laten aan
  vakbekwame beleidsmedewerkers en die moeten
  de koppen maar eens bij elkaar steken!
  Welterusten, straks, of ook goede morgen!

  Reactie door Madelief — vrijdag 8 december 2006 @ 4.13 uur

 83. Bos heeft toch gezegd dat hij niet zonder de SP in de regering gaat zitten. De bal is nu in de hoek van Balkenende. Zonder de ‘onze twee’ zal hij moeten gaan regeren met de VVD. Dat betekend dan ook dat hij met de PVV moet gaan regeren. Dat pikt het CDA aanhang nooit.
  En inderdaad. Ik denk dat de statenverkiezingen ook niet gunstig uitpakken voor het CDA. En wat te denken wat er net bekend is geworden over de WAO…

  Reactie door Pieter — vrijdag 8 december 2006 @ 4.32 uur

 84. Pieter: Het zal je gebeuren dat je heb aangepast aan de omstandigheden van jaren lang in de WAO zitten. Huis kwijt vrouw kwijt vrienden kwijt en financieel zover aan de grond dat het niet meer uitmaakt wat je leven verder nog te betekenen heeft, dit is dus een van die elementen wat je moet bestrijden, want dit overkomt je dus waarschijnlijk en was er maar iemand die deze problemen eens serieus nam.
  In de jaren 80 werden er vele de WAO in geloost door bedrijven die failliet gingen zeg maar een soort wachtgeldregeling en net voor dat zij geloost werden ging het salaris vet omhoog. De mensen die echt in de problemen zaten door een bedrijfsongeluk hebben jaren een salaris gehad welke ver onder de maat was en tot nu toe is er nog steeds geen verbetering. Na dat Balkenende en zijn bende een wet maakt wat de uitwassen er uit probeert te trekken wil dit natuurlijk niet zeggen dat mensen die iets ernstigs mankeren er de dupe van worden.
  Ik denk er over dat Balkenende juist de zwakste tackelt en met eer en geweten durft te beweren dat niet zo is. Voor mij mag hij aan stukken vallen en iedereen die met hem meedenkt dat hij het goed doet.

  Reactie door Henk — vrijdag 8 december 2006 @ 5.24 uur

 85. 3. Walter de Vries

  Dat meen je toch niet?

  13. Tiny

  Jij weet blijkbaar meer dan wij. Volgens mij heeft Jan geen openbaarheid gegeven van het probleem. En een partij die haar speerpunten volledig opgeeft om te regeren is geloofwaardig en verliest geen aanhangers?
  Leg me dat eens uit.
  Het doel is belangrijke zaken te bereiken voor de nederlanders niet het regeren op zich. Bovendien een oppositie van zoveel zetels kan heel erg het verschil maken.
  De LPF had er minder om de JSF en andere zaken erdoorgedrukt te krijgen dacht ik zo.

  23. Henk

  Nee ik stem altijd zal het het CDA zo moeilijk mogelijk maken toch! Ik zal ze dat doel, want dat willen ze maar al te graag CDA stemmers zijn nl. veelal trouwe stemmers die niet weten waarop ze stemmen, niet laten bereiken.

  72. Eerst nadenken.

  De SP heeft de stemmen niet gekregen m.i. om te machtsdenken en al helemaal niet over de volgende verkiezingen. Dat de PvdA en het CDA dit al doen is ernstig genoeg.
  Het gaat erop waar het nederlands volk het best mee gediend is en de kiezers zoveel mogelijk dat te geven waarom ze gevraagd hebben. Soms kan dit in de regering en dat zou wel moeten nu en soms kan het beter vanuit de oppositie.
  Geloofwardigheid op inhoud en daarvoor blijven vechten is het enige waar een partij voor zou moeten staan.
  Je hebt een belofte gedaan aan de kiezer.
  Laat dat spelletje maar aan Wouter Bos over en JP. Balkenende.

  Ik vind het vreemd dat hier zo gereageerd wordt. Natuurlijk zijn de verschillen tussen CDA en SP veel groter. Daarom hebben PvdA en JPB ook zoveel stemmen verloren.
  De PvdA omdat die dichter bij de SP staat en Balkenende en de VVD door hun asociale beleid.
  Het bestaansrecht van de SP als derde partij is verbonden mét de verschillen, dus waar praten we over.
  Laat de info maar aan Jan over en heb vertrouwen in hem. De rest moet je je gewoon bij neerleggen.

  Reactie door Henny — vrijdag 8 december 2006 @ 5.47 uur

 86. Bos houdt halsstarrig vast aan coalitie met SP

  Gepubliceerd op donderdag 07 december 2006

  Verliezer van de verkiezingen, PvdA-leider Wouter Bos, blijft halsstarrig volhouden om een coalitie van CDA, PvdA en SP tot stand te brengen.

  WOUTER HOUDT DE RUG RECHT, God zij geprezen!

  Reactie door henry — vrijdag 8 december 2006 @ 6.44 uur

 87. Jan-Peter moet beter luisteren naar Jan+Wouter!!
  Is het toevallig dat partijen met een D(=democratie)nog steeds last hebben van machtsdenken?
  Of zeuren we weer maanden over het Haagse geleuter en regeren we weer niet.

  Reactie door Peter Goud — vrijdag 8 december 2006 @ 8.04 uur

 88. Als je opmaakt uit alle berichtgevingen is voor mij maar 1 conclusie. Winnaars van de verkiezingen dienen mee te regeren, de mensen hebben gekozen. Niet weer 4 jaar oppositie, maar meeregeren en je doelstellingen uitvoeren. Dat is wat de kiezer wil. Daardoor zal Balkenende toch flink wat water bij de (Joop) Wijn moeten doen. Ik heb SP gestemd met de bedoeling om mee te regeren. En ik moet zeggen als ik wat meningen lees op deze site, dat Wouter wat negatief wordt neergezet. PvdA en SP willen graag samen, samen een sociaal blok, wat ook de PvdA uitspreekt, dus hou ik Wouter graag erbij en degene die nu in het lastigste pakket zit is nl. Jan Peter. Niemand anders. CDA kan nu niet om de PvdA heen, want als die zich terugtrekt dan zijn coalities amper te smeden. Wouter neemt het op voor Jan en kan me daar ook werkelijk wel iets bij voorstellen. Want vanuit de oppositie is het makkelijker scoren qua zetels dan vanuit regeringsdeelname. Vergeet niet dat als VVD in de oppositie zit, deze ook na 4 jaar veel sterker uit de verkiezingen komen. Die golfbeweging zie je steeds. Voor de VVD heb je weinig alternatief of het moet de PVV zijn, maar ga ervanuit dat vele VVD’ers echt niet op 1 lijn zitten met deze ultra rechtse partij.
  Als Jan Peter gewoon de verschillen bijpraat en SP en PvdA zullen elkaar nodig hebben zie ik zo’n coalitie er echt wel van komen. Dit land bestaat nou éénmaal uit meerdere partijen waardoor bepaalde punten nooit op 1 lijn liggen, maar compromissen gesloten moeten worden.

  Reactie door Marcel — vrijdag 8 december 2006 @ 8.14 uur

 89. Na een aantal keer praten is Balkenende er uit. Hij komt er achter dat de verschillen groot zijn tussen SP en CDA. GELUKKIG WEL zou ik zeggen. Maar daar had je niet een aantal gesprekken voor te hoeven hebben. Balkenende wil gewoon niet samen met de SP en eigenlijk ook niet met de PvdA. De vrienden van Balkenende zijn Rutte en Verdonk maar ja die hebbeb niet genoeg zetels. Maar kijk uit dadelijk krijg je dat de SP eruit geknikkerd wordt en de CU mag gaan meepraten. Dan krijg je CDA, PvdA en CU. En als dat ook niet lukt zie ik Balkenende nog steeds kiezen voor CDA, VVD, CU en Wilders. Want als Balkenende de SP en de PvdA samen te groot vind waarom dan niet een poging SP, PVDA, CDA en CU. Nou weet je waarom omdat balkenende de SP niet wil. Jan geef niet te veel toe aan die arrogante CDA, liever oppositie dan teveel toe geven aan het CDA. Bij de volgende verkiezingen zorgen we er dan gewoon voor dat de SP nog groter wordt en dan moet de SP wel mee doen.

  Reactie door Leo v. Schagen — vrijdag 8 december 2006 @ 8.51 uur

 90. Beste Jan,

  Ik volg de politiek kermis al enige tijd op de voet, en vraag me steeds vaker af, waarom het volk nog moet gaan stemmen…want balkenende/CDA doet toch waar hij/ze zin in hebben,..al dat gedraai en geneuzel, maar klinkklare taal is er niet bij.
  Waarom moet dat toch allemaal, altijd maar dat masker op…mooi weer praten naar het volk, en vervolgens andere plannen uitvoeren…Bahhh, ik hou absoluut niet van dat schijnheilig gedoe.
  Meneer Balkenende/CDA vergeet ook dat ze wel door het volk betaald worden, handel dan ook naar wat het volk vraagt
  Het lijkt wel of dat balken-ellende/CDA alleen regeert voor de rijken, zoals altijd weer plukt van de armen….
  Wanneer houdt dat nou eens op…je kan niet blijven plukken, ergens moet eens een eind aankomen, aan al dat gepluk.

  Gegroet, Jan

  Reactie door jan — vrijdag 8 december 2006 @ 8.53 uur

 91. Het spelletje van Balkenende is duidelijk:
  CDA,PvdA, CU. Hij is bang voor de “goddeloze” met een sociaal humaan beleid. Volgens mij was Jezus de grootste socialist die er bestond.
  Niet regeren ten koste van alles.

  Reactie door cees cadel — vrijdag 8 december 2006 @ 8.54 uur

 92. Hallo Jan

  Lever niet al het gedachtengoed in aan de CDA maar ook niet aan de PVDA. Pas op dat de partij geen partij wordt met een coöperatief gedachtegoed.
  Blijf socialistisch en blijf je opstellen als een goed tegenhanger van al het door deze CDA kapotgemaakte beleid in zorg onderwijs e.d. Blijf opkomen voor de minderbedeelde Nederlander en laat die macht maar zitten. Oja ik vraag me steeds meer af wat die D in CDA betekent. Zie bijv de opstelling over het Generaal pardon

  Reactie door Swartjes — vrijdag 8 december 2006 @ 9.35 uur

 93. BESTE Jan:
  Doorgaan. Maar nooit ten koste van alles: Geen JSF, zsm weg uit Afghanistan, verkleining inkomensverschillen, socialere zorg. Als je met name op deze punten water in de wijn gaat doen dan stel je vele SP stemmers teleur. De vrijage van de PVDA met ons: Wouter wil je om 1 eerlijke reden erbij (links front versus christenrechts) en 1 verborgen reden (Zou de PVDA zonder de SP met CDA gaan regeren, dan valt echt het doek bij de volgende verkiezingen voor de PVDA: door de SP erbij te trekken kan dit voorkomen worden).Of ben ik met dat laatste paranoïde???

  Reactie door Ad van de K — vrijdag 8 december 2006 @ 9.45 uur

 94. By the way: alle “M’s” zijn wél te vertrouwen, hoor! Marijnissen, Meulenbelt, Madelief, Meijer…..(En nog veel meer, natuurlijk). :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 8 december 2006 @ 10.06 uur

 95. Iedereen op deze site stelt: “Deelname aan coalitie voor SP doet recht aan verkiezingen” Prima! Jammer dat dit principe echter niet wordt doorgevoerd op de PvdA (die zouden na zo’n verlies niet zo hoog van de toren moeten blazen)Waarom gaat iedereen op deze site hier zo makkelijk aan voorbij?

  Reactie door Marco — vrijdag 8 december 2006 @ 10.32 uur

 96. @93 Ad van de K
  Ik heb ook niets anders begrepen dan dat
  de PvdA de SP erbij wil uit vrees dat dadelijk de SP groter wordt dan de PvdA.

  Het zou zo zijn, hetgeen ik al eerder dacht, dat JPB ook helemaal geen zin heeft
  in een PvdA, CDA, SP coalitie.
  Dan is rechts in de minderheid, hetgeen verkiezings realiteit is.
  Hij zou afstevenen op CDA,PvdA,CU.
  Dit schijnt allemaal ook te kunnen, al vind ik dit erg vreemd.
  http://infographics-nos.kpn-is.nl/flash/kabinet/kabinet.html
  Deze site geeft weer wat lezers van de NOS qua favouriet kabinet voor zich zagen.
  Komt JPB niet in voor, wel als procentueel het meest door de stemmers naar de prullebak verwezen.
  Kon dat maar!
  Jan Marijnissen en de SP, alle sterkte succes!

  Reactie door maria — vrijdag 8 december 2006 @ 10.38 uur

 97. De gegeven link, droomkabinet daar niet van, geeft een boeiend beeld. Harry op defensie, Agnes op zorg, Jan werkgelegneheidid, Ockels Verkeer en Waterstaat e.d.
  Dream on…..!

  Reactie door maria — vrijdag 8 december 2006 @ 10.48 uur

 98. We gaan niet aan de Pvda voorbij, maar voor beide partijen is het het beste,gezamenlijk op te trekken, we moeten oppassen ze niet uit elkaar te laten spelen! De opzet van het CDA!

  Reactie door henry — vrijdag 8 december 2006 @ 10.50 uur

 99. Beste Jan, ik heb er alle vertrouwen in dat jij de goede keuze zal maken!

  Reactie door Gerard Lettinck — vrijdag 8 december 2006 @ 10.50 uur

 100. Balkenende knoeit met de formatie. Hij had veel eerder kunnen zeggen dat SP en PvdA teveel links overwicht is in een door hem geleid kabinet. Nu pas wijst hij de SP af. Hij weet best dat Bos nooit zal gaan regeren zonder de SP. De PvdA kan het dan immers bij de volgende verkiezingen wel schudden en wij zijn spekkoper. Daarmee stuurt hij impliciet aan op een links minderheids kabinet. Hij weet dat dat voor het CDA een veel betere optie is dan regeren met PvdA en SP. Maar voor ons niet. Zo’n kabinet zal immers niet veel kans op succes hebben.
  DE HOOGSTE TIJD NU OM ONZE VERONTWAARDIGING NIET ONDER STOELEN OF BANKEN TE STEKEN!
  We zijn immers wel de winnaar en we moeten Balkenende dwingen om publiekelijk uitleg te geven over zijn afwijzing. Hoe meer hij de SP verkettert, des te sterker we komen te staan. Het adagium wordt dan nu al: de volgende keer wij de grootste!

  Reactie door Wolter Buikema — vrijdag 8 december 2006 @ 10.58 uur

 101. @95
  “Recht doen aan de verkiezingsuitlag”, het is grote onzin. Partijen hebben een aantal zetels behaald en daaruit moet de beste meerderheidscoalitie worden gemaakt. En Woutertje behandelt de belangen van de PvdA, Jan die van de SP, en Balkenende die van de CDA. Dat heeft niks met smerigheid, of achterbaksheid te maken, maar is zoals het moet zijn. En als CDA denkt beter af te zijn met PvdA en CU, dan moeten ze daar voor gaan.

  Reactie door Klukkluk — vrijdag 8 december 2006 @ 10.59 uur

 102. Jan laat je niet de kaas van het brood eten door Sire Wouter Bos. Hij wil de macht als minister president. Dat had hij allang in zijn hoofdje geplant. Willen wij Wouter als minister-pres? Hij had beter bij de Shell kunnen blijven. De PVDA is ook zo glad als olie…

  Reactie door Monique — vrijdag 8 december 2006 @ 11.02 uur

 103. ik vind dat je niet te veel concessies moet doen vooral niet aan het CDA
  je kent vast wel het gezegde een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken
  blijf dicht bij je principes,dat hebben wij ook gedaan door op de SP te stemmen
  ik wens je veel sterkte met de onderhandelingen
  hou je hoofd koel

  Reactie door jenny — vrijdag 8 december 2006 @ 11.10 uur

 104. @94: Marx, Mao, Mussolini…

  Reactie door Max — vrijdag 8 december 2006 @ 11.14 uur

 105. Ja volgens mij gebruikt Wouter de SP voor zij eigen gewin. Hij kaN DAN IMMERS DE mINISTER PRES. VAN Holland worden. Zijn natte/droge jongensdroom wordt eindelijk waarheid…of nog niet?

  Reactie door Walter de Vries — vrijdag 8 december 2006 @ 11.14 uur

 106. De invloed van de partijen wordt enkel bepaald door het aantal zetels wat er gehaald is. Een zogenaamde “winnaarsbonus” bestaat niet. De ook hier zo vaak genoemde grote (of grootste) winst levert geen extra rechten op, al is het natuurlijk wel verstandig van een informateur om dit in elk geval serieus mee te wegen.
  Als je de reuzesprong van de SP direct wilt vertalen in rechten moet je niet gek op kijken dat Wilders dat ook doet (van 0 naar 9 is ook een enorme sprong) en daar zit drie kwart van de kiezers volgens mij niet op te wachten.

  Reactie door twijfelaar — vrijdag 8 december 2006 @ 11.16 uur

 107. Beste SP,

  Een reactie uit België. De Belgische socialisten zijn uitermate blij met jullie overwinning, proficiat! Maar tegelijk vrezen we ook dat de SP dezelfde fout gaat maken als de SPA van België, namelijk in zee gaan met rechtse partijen. Zodoende is de SPA de naam socialistisch niet meer waardig.
  Alsjeblieft, stap niet met de CDA in een coalitie. Blijf in de oppositie, zodat je je geloofwaardigheid behoud en de hoop die je kiezers nu hebben op een betere wereld niet ontneemt. Met CDA zou je teveel compromissen moeten sluiten en je strijd tegen het onmenselijke kapitalisme moeten staken.
  Met goede communicatie naar alle Nederlanders toe wordt dit zeker wel begrepen! Succes!

  Reactie door Rombouts Wouter — vrijdag 8 december 2006 @ 11.23 uur

 108. 106. Rombouts Wouter

  CDA kan zowel een linkse, alsook een rechtse partij zijn…ja…zelfs een middenpartij… Een All-IN-One, zogezegd.
  Indien PvdA en SP hun programma trouw blijven, zal het CDA trouw “volgen”…Soms draait de wind, nietwaar !

  Reactie door franslj — vrijdag 8 december 2006 @ 11.32 uur

 109. Het CDA onder Balkenende is te rechts, het wordt mijns inziens of een coalitie CDA/PvdA/SP met een andere leider van het CDA, of het wordt een minderheidskabinet: ik hoop over links en vrees over rechts…

  Reactie door Niels — vrijdag 8 december 2006 @ 11.35 uur

 110. Kan de SP niet met de VVD en de CDA in de regering. Die hebben samen toch ook genoeg zetels voor een kabinet. Desnoods neeem je de D66 erbij. Dan zijn we ook van Wouter de carriere man af. Dan kan de PVDA weer lekker in de oppositie. Eens kijken of ze er nu wel wat van bakken. Oppositie vieren/voeren is ook een van Wouter!

  Reactie door Karel — vrijdag 8 december 2006 @ 11.52 uur

 111. Het CDA moet/ mag niet uitgaan van met welke partij zij het best door één deur kan. De uitslag van verkiezingen moet zo worden uitgelegd als door de kiezer bedoeld. In de getalsverhouding 41,33,25 is te lezen wat de bedoeling van de kiezer was/ is. JPB beschouwt de uitslag als een door de kiezer gegeven rekenkundige puzzel. Hij vindt dat hij door machtsverheffen, vermenigvuldigen, delen, worteltrekken, optellen, aftrekken tot een door hemzelf gewenste uitkomst mag komen. Hij hóórt uit te gaan van een uitkomst als door het merendeel van de kiezer gewenst is. Al eerder heeft hij bewezen de verkiezingsuitslag met rekentrucs te kunnen verkrachten. We hebben nu te maken met een herhaling van zetten. Dat het de grootste zijn carte blanche geeft om te doen wat het CDA wil is m.i. dubieus. Dat zou kunnen als het CDA 76 of meer zetels had gekregen, en daar leek het niet echt op! Het is een gotspe als JPB zegt dat links getals- matig “te zwaar” is vertegenwoordigd. Dát meneer JPB IS nu democratie! Off topic: ik zag een uitzending van de VPRO/ NRC ” de dag dat de dollar viel “. Leerzaam, en het zette het halleluja verhaal van JPB over “zijn” prestaties voor de NL economie in de juiste proporties.

  Reactie door William — vrijdag 8 december 2006 @ 11.55 uur

 112. Als de SP nu concessies doet zullen giftige lieden als Verhagen dit bij volgende verkiezingen de SP altijd nadragen ” Meneer Marijnissen, weet u nog bij de onderhandelingen toen wilde u wel, maar nu ineens niet meer, u bent niet geloofwaardig.”
  Ik zou maar alvast met CU en PVDD gaan praten, weg met het CDA.

  Reactie door kaatje — vrijdag 8 december 2006 @ 12.04 uur

 113. CDA wil trouwens ook niet met de CU, die zijn veel te links.
  Ze willen gewoon per se verder met de VVD.
  De sleutelpositie ligt bij Rouvoet.
  Op naar een kabinet zonder het CDA.

  Reactie door kaatje — vrijdag 8 december 2006 @ 12.21 uur

 114. Wouter Bos heeft er veel belang bij dat de SP mee gaat regeren. Als de SP mee gaat regeren, is de kans groot dat de SP zetels zal verliezen na volgende verkiezingen, ten gunste van PVDA

  Reactie door Jan — vrijdag 8 december 2006 @ 12.27 uur

 115. Ik krijg zo onderhand het idee dat deze formatieronde niet meer is dan een toneelspelletje. JPB wil de SP er gewoon niet bij hebben (te sociaal en te kritisch zekers) maar moet deze gesprekken wel doen om straks te kunnen zeggen dat hij er alles aan gedaan heeft om de keuze van de kiezer te respecteren, jaja.
  Dan krijg je het weer: “We hebben steeds gezegd dat er inhoudelijke verschillen zijn. En wat hebben we nu gedaan ? We hebben gesproken over stabiliteit voor een toekomstige regering. En wat zien we nu ? De SP is niet bereid concessies te doen ten bate van deze stabiliteit.”
  (toekomstige quote van JPB)
  Jan, zoals Doe Maar al zong: lajenienaaje !
  Hou vast aan de principes, want liever nog even oppositie (zal vast geen 4 jaar duren) dan aan de leiband van het CDA.

  Reactie door R. de Jonge — vrijdag 8 december 2006 @ 12.34 uur

 116. Hoe gaat u ervoor zorgen dat de allochtone medeburger die in de jaren zestig en zeventig naar Nederland is gehaald en al jaren hier werkt en woont en belasting betaalt eindelijk eens gelijkgesteld wordt wat betreft de AOW met de autochtone burger en niet van een AOW-tje van 70% moet leven. Dat is pas armoede en daar zou een Generaal Pardon voor moeten komen.

  Reactie door Natasja Burger — vrijdag 8 december 2006 @ 12.39 uur

 117. @106 Rombouts Wouter,

  Dank voor je visie op Nederland als

  Reactie door Ellen — vrijdag 8 december 2006 @ 12.40 uur

 118. Per ongeluk te snel geklikt op ‘reageer’.

  Mijn reactie (115) was nog niet af.

  @Rombouts Wouter,

  Dank voor je reactie vanuit Belgie. Volgens mij doel je met name op de PvdA-NL, die de mist in is gegaan. De Belgische SP.a is toch veel linkser? Net als de Belgische PvdA weer veel linkser (voor mij te links: communistisch) is dan de Nederlandse SP.

  En over het algemeen is het beleid in Belgie ook veel linkser toch? Jullie hebben nog niet de spoorwegen geprivatiseerd, de post ook nog niet dacht ik. Goede zaak, vooral zo houden! Volg Nederland hierin niet!

  Groeten uit Noord-Nederland.

  Reactie door Ellen — vrijdag 8 december 2006 @ 12.46 uur

 119. Ik verwacht dat de sp zich aan zijn principes houdt en nimmer concessies doet aan dit arrogante cda van JPB. Laatstgenoemde is in staat verder te gaan met de vvd. Hij wil niet met links in zee. Let maar op.
  Maar knievallen maken voor deze politieke stromingen, nooit niet. Ik eet nog liever droog brood.
  De sp kan zich in deze grootte veel beter van dienst maken in de oppositie en van daaruit de belangen behartigen van haar kiezers. Kunnen tevens de nieuwelingen in de kamer nog meer ervaring op doen.
  Maar dat de dag van de politieke afrekening ooit zal komen mbt het huidige beleid dat is zeker en de sp zal daarin een rol van betekenis spelen. Zeker weten.

  Reactie door J.Hof — vrijdag 8 december 2006 @ 12.47 uur

 120. Ook macht op democratische wijze verkegen met mandaat tot het goed doen voor allen leidt niet zelden tot aansluiting bij de bestaande gevestigde orde (van machtsmisbruik)

  Reactie door guantini — vrijdag 8 december 2006 @ 12.51 uur

 121. Off Topic: minstens 100.000 mensen in Bangladesh omgeven van water. http://red-star.nl/blog/?p=212

  Reactie door Redstar — vrijdag 8 december 2006 @ 12.52 uur

 122. @101 Klukkluk
  zoals u het stelt zou het dus betekenen dat de grootste partij ook niet per defenitie in die coalitie zou hoeven te zitten,maar diegene die het beste een coalitie kunnen vormen?! hahahaha ik geloof niet dat u het helemaal snapt.
  dus als het CDA denkt het beste af te zijn met alle andere partijen behalve PVDA,SP,CU dan zou dat volgens u ook zo moeten zijn?!
  kom en denk even na aub.
  de kiezer heeft gesproken en daar kan men nooit aan voorbij gaan,en dat is nu precies waar JPB dus wel op uit is,door moedwillig de besprekingen op niets uit te laten lopen,zodat hij kan doen wat HIJ wil,en zo werkt het dus NIET.
  het gaat er namelijk om wat de kiezer wil,en dat is in dit geval een links georieenteerd kabinet,of hij nu wil of niet.
  en aangezien het CDA zetels heeft verloren zou dus eigenlijk het CDA in moeten binden en zijn zij diegene die water bij de wijn moeten doen tegenover de SP en niet andersom,want dan negeert JPB de kiezer en dat is in mijn ogen volksverlakkerij.
  maar u mag het zien zoals u wilt,u slaat alleen de plank volledig mis…

  Reactie door iew — vrijdag 8 december 2006 @ 12.57 uur

 123. Beste Jan,
  Als het CDA niet wil….dan niet. Maar met 76 zetels kom je ook een heel eind. EN wordt Nederland écht socialer.

  Reactie door W. Neumann — vrijdag 8 december 2006 @ 13.04 uur

 124. @116, Ellen,

  De NS is niet geprivatiseerd. De Nederlandse staat heeft 100% van de aandelen in handen. TNT wel wordt het overgrote deel. Verklaart ook waarom TNT het in tegenstelling tot de belabberde dienstverlening van de NS wel goed doet.

  Reactie door Wim — vrijdag 8 december 2006 @ 13.11 uur

 125. Jan, ik wens je veel wijsheid toe bij het onderhandelen – al geloof ik dat juist jij zeker over de noodzakelijke wijsheid en inzicht beschikt. Ik zou het super vinden als we (de SP) mogen meeregeren, maar zou het de oppositie worden, dan nog hebben we een sterke stem en zal er weinig door de kamer komen waar we het niet mee eens zijn.

  Succes!! vanuit Veldhoven, waar we hard aan het werk zijn om over 3 jaar een sterke fractie in de gemeenteraad te hebben!

  Fieke

  Reactie door Fie — vrijdag 8 december 2006 @ 13.14 uur

 126. @124 Wim
  zo zou u het kunnen stellen ja,maar dat is even te gemakkelijk geredeneerd.
  de uitvoering van het bedrijf NS is namelijk wél in handen gegeven van particuliere ondernemingen zoals pro rail,fiets NS etc…
  dat is namelijk allemaal gesplitst,en daar zit em nu juist het probleem.
  de NS bijvoorbeeld gaat alleen over de treinstellen,een ander bedrijf gaat over de rails en een derde gaat over de bovenleidingen.
  een regelrecht zooitje is het,en aangezien ik verschillende mensen in mijn kennissenkring heb die er werken, en er dagelijks mee te maken hebben weet ik waar ik over spreek.
  het is ook totaal niet te vergelijken met een bedrijf als TNT dat ook behoorlijk achteruit is gegaan en ook duurder is geworden.
  wat u zegt klopt alleen op het punt van de aandelen.

  Reactie door iew — vrijdag 8 december 2006 @ 13.23 uur

 127. @124 Wim:
  Of TNT het nu zo goed gaat doen ( de staat heeft pas recentelijk de aandelen aan Deutsche post verkocht…)is nog maar af te wachten. Als eerste stap van het “geprivatiseerde”bedrijf wordt er een hele klap personeel ontslagen en op tijdelijk en afgeslankte contracten teruggenomen. Reorganisatie heet dat en dan heb je geen gezeik met de bonden ( hopen ze…) Ten tweede veranderd de postbezorging van elke daag naar twee dagen per week ( dure tarief) of éé keer per week ( goedkoop tarief) Tenslotten mogen we dan ook even niet deverhoging per 1 januari van 5 eurocent……Het lijkt de zorgverzekering wel….meer betalen voor minder produkt!

  Reactie door Opa-Buiswater — vrijdag 8 december 2006 @ 13.24 uur

 128. Als de sociale en dus op elk front
  (onderwijs,ecologie,economie, zorg, etc.)letterlijk MILIEUvriendelijke partijen hun cohesies qua bovengenoemde prioriteiten -waar dus nu de stemmers duidelijk maar divers voor links hebben gestemd- bundelden ,en dan 1 zouden zijn,was er nu niet zo’n verkenning/onderhandeling met JPB nodig.
  ye-S.P.! Succes, Jan!!!

  Reactie door q — vrijdag 8 december 2006 @ 13.31 uur

 129. Wim,huur een keer The navigators van Ken Loach, dit geeft een ontluisterend beeld van wat de privatisering van de spoorwegen Engeland heeft aangericht.
  Een absolute must voor elke marktwerkingsgeiler.

  Reactie door kaatje — vrijdag 8 december 2006 @ 13.32 uur

 130. @126, Iew,

  Pro Rail is een volle dochter van Railinfratrust BV die weer in handen is van de staat. NS Fiets is weer van NS stations wat weer van de NS is, die weer voor 100% in staatshanden is.

  Reactie door Wim — vrijdag 8 december 2006 @ 13.35 uur

 131. @127, Opa Buiswater,

  Bij mijn weten zijn de tarieven van TPG sinds de verzelfstandiging in 1989 slechts met 13% gestegen (20 grams brief) bij 41% inflatie sinds 1989.

  De 13% stijging komt 100% vanwege loonkosten, wat ook weer in grote mate een overheidsaangelegenheid is.

  (Mijn loonadministrateur hanteert een faktor 2.5 om van nettoloon tot totale loonsom te komen; de faktor 1.5 is grotendeels belastingen)

  Reactie door Wim — vrijdag 8 december 2006 @ 13.42 uur

 132. nou, @18, dat hoop ik niet. als dat zo zou zijn, dan zijn de verkiezingen voor niets geweest. ik hoop echt,dat de SP in de regering komt, al is het zonder cda.

  Reactie door maayke jong-doppen — vrijdag 8 december 2006 @ 13.50 uur

 133. @122 iew

  Inderdaad hoeft de grootste partij niet in de coalitie. De PvdA bijvoorbeeld was onder Lubbers groter dan het CDA. De kiezer heeft niet gestemd voor een coalitie, maar op partijen.

  “De kiezer” wil helemaal geen links kabinet, “de kiezer” bestaat namelijk niet. Hoogstens de helft van de kiezers is daar op uit. De andere helft stemt op CDA, VVD, SGP en niet te vergeten Wilders!

  Kijkt u maar eens naar de coalitievorming in de plaatselijke politiek. Het gaat om werkbare coalities met een meerderheid.

  Reactie door Klukkluk — vrijdag 8 december 2006 @ 13.52 uur

 134. @128. waar slaat dat nou weer op? heb jij liever dat het cda op dezelfde voet door gaat? het wordt eens tijd, dat het cda of vvd in het strafbankje komt te zitten, na alles, wat ze kapot hebben gemaakt en verziekt. durf ook maar eens je naam bekend te maken in plaats van tegen de SP

  Reactie door maayke jong-doppen — vrijdag 8 december 2006 @ 13.55 uur

 135. Beste Jan,
  doe het niet, ga niet in zee met Balkenende en Bos…… Want Bos wil je in een kwaad daglicht zetten en Balkenende wil zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen om zo verder te gaan met wat de afgelopen 4 jaar over ons heen is gekomen.
  Daarom Jan, denk aan al je stemmers en denk aan Nederland en doe het niet en laat ze het maar uitzoeken en de oppositie is zo slecht nog niet voor de SP!
  Sterkte de komende tijd en succes met alles
  B. Roovers

  Reactie door B. Roovers — vrijdag 8 december 2006 @ 13.56 uur

 136. 134. Klukkluk, er zijn meer mensen die een links kabinet willen dan een rechts kabinet.

  Dit houdt gewoon in dat het CDA water bij de wijn zal moeten doen, of je dat nou leuk vindt of niet.

  Zo wil een meerderheid af van de marktwerking in de zorg, dus heeft JP dit maar uit te voeren. Maar nee hoor, JP wil alleen maar datgene uitvoeren wat met zijn vriendjes van de Bilderberggroep is besloten.

  Reactie door kaatje — vrijdag 8 december 2006 @ 13.59 uur

 137. Kaatje,
  Als ik CDA, VVD, SGP en Wilders bij elkaar optel kom ik op 74 zetels. Het hangt ervan af of je CU en of D66 als links of rechts ziet, maar echt overhellen ter rechter of ter linkerzijde doet de volksvertegenwoordiging niet.

  Ja het CDA zal wat water in de wijn moeten doen. Maar het liefst zo min mogelijk, dus liever zonder SP en met CU. En dat is ook een meerderheid samen met de PvdA.

  Reactie door Klukkluk — vrijdag 8 december 2006 @ 14.05 uur

 138. @134 Klukkluk
  u zegt:”Kijkt u maar eens naar de coalitievorming in de plaatselijke politiek. Het gaat om werkbare coalities met een meerderheid.”

  welke partijen waren er dan volgens u de grote overwinnaars [wat de burger heeft gekozen] in die landelijke politiek?

  dat waren toch echt de linkse partijen…
  kijk ook maar naar de laatste gemeenteraadsverkiezingen.
  u spreekt uzelf hier volledig tegen.

  en de kiezer betstaat niet?! dat is natuurlijk helemaal een belachelijke VOC uitspraak.

  Reactie door iew — vrijdag 8 december 2006 @ 14.06 uur

 139. De verhouding links/rechts valt best mee…is geen krankzinnig verschil….

  Reactie door Marcel — vrijdag 8 december 2006 @ 14.10 uur

 140. @131 Wim
  dat heeft u al gezegd en daar heb ik u gelijk in gegeven,alleen is de uitvoering in diverse private handen gevallen,waardoor het de overheid alleen minder kost,die zijn alleen nog aandeelhouder en de burger in grote maten opdraait voor die gesluierde privatisering,en het niet meer kunnen vertrouwen op een goede uitvoering van het OV.
  die private bedrijfjes waarvan de aandelen in handen zijn van de overheid, dienen winst te maken om te kunnen blijven bestaan en de aandeelhouder tevreden te houden.
  makkelijker kan kunnen we het niet maken wel duurder…
  marktwerking dus!

  Reactie door iew — vrijdag 8 december 2006 @ 14.11 uur

 141. Ik wordt er een beetje moe van dat men de SP als winnaar ziet en de PvdA daarentegen tegen als verliezer. Daar hebben we met z’n alle echt geen donder aan. Los van het debiele systeem in de VS zijn er bij verkiezingen in het algemeen geen winnaars en verliezers. Wel komt er altijd één partij als grootste uit de bus, en dat is hoe je het went of keert bij ons toch weer echt het CDA.
  Met deze feiten is het helemaal niet zo gek om als SP weer in de oppositie te gaan. Omdat de SP de mogelijkheid moet hebben om echt te kunnen laten zien waarvoor het staat, kan het alleen maar deelnemen aan een links kabinet. Daar is het nu – afgezien van een tig-partijen-coalitie – nog net ietsje ter vroeg voor. Bovendien keur ik de CDA- en CU-politiek – gebaseerd op een godsdienstige overtuiging – ten strengste af. Met het CDA komt daar een drang naar een walgelijke vorm van kapitalisme bij. Over de conservatieve kronkels van de CU maar te zwijgen.
  En de PvdA: laat ze maar creperen in een rechts georiënteerd kabinet. De partij is door haar eigen toedoen niet meer te plaatsen. Daar zullen ze over vier jaar – als ook de vaste PvdA stemmers het beu zijn en de SP in het vizier krijgen – op afgestraft worden.

  Nogmaals: de SP moet in de oppositie. Nog even volhouden en dan ben ik er van overtuigd dat we over vier jaar Nederland echt kunnen veranderen!

  Reactie door Timo Millitz — vrijdag 8 december 2006 @ 14.15 uur

 142. @ Marco (95):

  Dat heeft te maken met de constellatie van het Nederlandse poiltieke bestel. De grootste fractie -of die nu gewonnen of verloren heeft- krijgt na de verkiezingen het initiatief bij de coalitieonderhandelingen (nu dus het CDA). Daarbij wordt gekeken naar de meest voor de hand liggende coalitiepartner(s). Dat kan liggen in de grootte van de fractie (ongeacht winst of verlies; nu dus de PvdA als één-na-grootste fractie), in het feit of een fractie (fors) heeft gewonnen (nu dus de SP), maar in ook de inhoudelijk-politieke verwantschap (dat zou nu de VVD kunnen zijn, maar vanwege de relatief geringe omvangvan de nieuwe fractie, gecombineerd met het verlies, terwijl de trend van de verkiezingsuitslag een andere kant opwijst, ligt deze fractie nu niet voor de hand).

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 8 december 2006 @ 14.18 uur

 143. Democratie in zijn puurste vorm….

  HILVERSUM – Een adviseur van de Turkse minister van Religieuze Zaken en Turken in het buitenland zou 200 duizend Nederlandse Turken per e-mail hebben opgeroepen om bij de laatste verkiezingen op D66-politica Fatma Koser Kaya te stemmen. Dat meldde het televisieprogramma NOVA donderdag.

  Reactie door Marcel — vrijdag 8 december 2006 @ 14.20 uur

 144. Max (104):

  Laat ik nu gedacht hebben dat je als “M-er” te vertrouwen was, maar je maakt er wel een potje van, hoor, alles op één hoop! (Overigens houd ik Marx wel nog steeds in ere). :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 8 december 2006 @ 14.26 uur

 145. @138, Iew,

  Maar als je de gemeenteraadsverkeizingen als uitgangspunt neemt, dan is links alweer over het hoogtepunt heen en is er sprake van een achteruitgang…

  Reactie door Wim — vrijdag 8 december 2006 @ 14.28 uur

 146. Max,

  Was van mij een reactie op @39…die gooit alles op een hoop….:-)

  Reactie door Marcel — vrijdag 8 december 2006 @ 14.28 uur

 147. leven is een continue stoelendans; altijd meer gegadigden dan stoelen

  Reactie door guantini — vrijdag 8 december 2006 @ 14.29 uur

 148. @129, Kaatje,

  Zal ik doen! Heb er even wat over gelezen. Dit idd is een voorbeeld van hoe het mis kan gaan.

  Dat het ook wel zeer goed kan functioneren bewijzen de Japanse spoorwegen, die imo de beste spoorwegen ter wereld hebben… en ook nog eens privaat eigendom ook.

  Reactie door Wim — vrijdag 8 december 2006 @ 14.32 uur

 149. Ik geef maar 1 coalitie een kans: CDA/CU-PvdA/SP. De rest is naar mijn mening gedoemd te mislukken.

  Reactie door Geert — vrijdag 8 december 2006 @ 14.35 uur

 150. Beste Jan,

  Geef niet te veel toe aan de PVDA en het CDA, houd aan de SP principes vast beter in de oppositie dan mee regeren, een andere coalitie is geen lang leven beschoren dan hebben we in de loop van 2007 weer verkiezingen en ik voorspel je dan wordt links nog groter en de SP het grootst.

  Jan leg Verdonk en Balkenende de 10 verklaringen van de rechten van het kind die op 20 november 1959 in algemene vergadering in de Verenigde Naties unaniem aangenomen werd, in deze tien grondstellingen legt deze verklaring de rechten vast, waarop elk kind aanspraak heeft!
  Dus ook kinderen van Buitenlanders elk mens op deze AARDBOL heeft hier recht op>

  Ik was van huisuit PVDAer maar
  ben het al heel lang niet meer zolang de SP bestaad heb ik op de SP gestemd, en ben ook SP lid.

  Veel sterkte Jan en houd je rug recht laat je niet misleiden.

  Groetjes Ed B Zaanstreek

  Reactie door Ed v. d. Bijl — vrijdag 8 december 2006 @ 14.35 uur

 151. @141

  Dit valt mij erg tegen van de Turkse Nederlanders. Wist niet dat ze nog zo slaafs luisterden naar opdrachten uit hun geboorteland.
  Slecht teken van integratie overigens.
  De Armeense kwestie is hen blijkbaar belangrijker dan een goede sociale regering in het huidige thuisland.
  Bedankt Turken dat jullie deze draaikontenpartij nog een zeteltje extra hebben gegeven!

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 december 2006 @ 14.36 uur

 152. Tja…Dé kiezer…Wat is dat? Wie dat zijn…dat weten we wel…hij/zij die een (on)geldige stem heeft uitgebracht op een partij.

  Je kunt je afvragen; Wat motiveert dé kiezer? Politiek, Democratie, Eigenbelang..?
  Je kunt je ook afvragen; Is dé kiezer geheel zelfstandig denkend gaan stemmen?

  Onbeïnvloed door de directe omgeving? Is iedere kiezer in alle programma’s van alle partijen gedoken om zodoende een afgewogen en bewuste keuze te kunnen maken?

  Één conclusie staat m.i. vast; Hoe het de laatste jaren ging, veroorzaakte een massale óntevredenheid…en het lévend houden van die óntevredenheid, maakt dé kiezer Bewuster.

  Reactie door franslj — vrijdag 8 december 2006 @ 14.39 uur

 153. 148. Japan is niet te vergelijken, dat is zo ‘n volstrekt andere cultuur.
  Het echte reilen en zeilen van zo ‘n onderneming wordt echt niet naar buiten gebracht, men pleegt nog liever harakiri.

  Reactie door kaatje — vrijdag 8 december 2006 @ 14.42 uur

 154. @136 Kaatje

  Off topic

  Heb nog geen reactie van jou gezien op mijn reactie @ 150 in “Ronde drie”.
  Ik hoor graag nog even hierover.

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 december 2006 @ 14.45 uur

 155. @138

  Met “De kiezer bestaat niet” bedoel ik dat er nog al verschil zit tussen de ene en de andere kiezer. In vergelijking met de vorige tweedekamerverkiezingen was de laatste verkiezing een klein rukje naar links. Ten opzichte van de gemeenteraadverkiezingen, mag je alweer spreken van een rukje naar rechts.

  Al dat geruk daar koop je niks voor het gaat om zetels en om mogelijkheid tot samenwerking.

  Reactie door Klukkluk — vrijdag 8 december 2006 @ 14.52 uur

 156. @127 Opa Buiswater

  Ik heb slechte ervaringen met TPG. Nu TNT.
  Oh, konden we de klok maar terugdraaien naar de goede en betrouwbare postbestellers!
  Brieven hangen voor de helft buiten de bus en regenen nat. Ik loop zelf postbode te spelen vanwege te vaak verkeerd bezorgde brieven in mijn bus. En wat gebeurde vandaag? Kreeg ik mijn eigen verzonden brief terug, omdat ze de afzender (ik dus!) hebben gebruikt om naar te versturen.
  Dommer kan het allemaal niet! Klacht hierover indienen kost handenvol geld. Duur servicenummer en wachttijden!!
  Die hele marktwerking betekent op alle fronten verlies aan kwaliteit.

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 december 2006 @ 14.57 uur

 157. Ik lees veel kreten in de trend van “houd de rug recht”. Ik zou juist willen waarschuwen de rug niet al te recht te houden. Het is prima om weer in de oppositie te komen, maar niet wanneer daarbij de algemene indruk zal onstaan dat dat komt doordat de SP in de onderhandelingen te weinig concessies heeft gedaan. Houd vast aan een paar kernpunten, geef ook een paar kernpunten op. En wanneer het dan nog niet lukt, kunnen we claimen dat het aan ons niet gelegen heeft, en worden we de volgende keer nog groter. Maar met een al te starre houding nu, zetten we onszelf buiten spel, komt er niets terecht van alle goede bedoelingen, en zijn we de volgende keer weer terug bij 9 zetels.

  Reactie door Jan Broersen — vrijdag 8 december 2006 @ 15.24 uur

 158. Val ik erg buiten de boot als ik als SP-stemmer tegen een generaal pardon ben?

  De rechter heeft geoordeeld dat hun asielaanvraag niet terecht was en dus is er geen enkele reden om ze te laten blijven.

  Waarschijnlijk zijn het mensen die gelogen hebben over hun vluchtverhaal en alleen om economische redenen naar Europa zijn gekomen.

  Daar komt nog bij dat de wachtlijsten voor een huurwoning kleiner worden als een paar duizend onterechte asielzoekers naar hun land van herkomst vertrekken.

  Reactie door Richard — vrijdag 8 december 2006 @ 15.34 uur

 159. 154. Sorry voor de late reactie Gloria, het was in Schagen, maar helaas is het al verkocht.
  Volgende keer beter!

  Reactie door kaatje — vrijdag 8 december 2006 @ 15.36 uur

 160. Richard 158. Kijk maar even onder het topic van een paar dagen geleden waar velen hierover input hebben gegeven.

  Ik raad je ook aan eens te gaan kijken in zo ‘n centrum en eens te praten met de mensen, dan schrik je je verrot over wat ze hebben meegemaakt en hoe ze hier worden behandeld.

  Reactie door kaatje — vrijdag 8 december 2006 @ 15.38 uur

 161. Dat vervelende CDA ook. Waar staat die fosielenpartij nou eigenlijk voor? Waar onderhandelt men eigenlijk over als men met het CDA onderhandelt? Over de verdeling van banketletters, de inhoud van het kerstpakket?

  Tja, hoe nu verder… Dat vragen we ons hier thuis al een heeeeele lange tijd af. Liefst zonder CDA zeggen we dan.

  Reactie door PaulB — vrijdag 8 december 2006 @ 15.53 uur

 162. @145 @155

  http://www.verkiezingsuitslagen.nl/verkiezingsuitslagen.aspx

  een verschuivinkje naar rechts zegt u ?!
  waar maakt u dat dan uit op?

  Reactie door iew — vrijdag 8 december 2006 @ 16.13 uur

 163. Diegenen, die onder een generaal pardon “vallen”, zijn misschien wel juist die, die, indien ze teruggestuurd worden, rechtstreeks in de bajes terechtkomen of misschien wel worden vermoord door een misdadig regime.

  Het lijkt wel of onze regering bang is om “fouten” te maken…Nou en?

  Reactie door franslj — vrijdag 8 december 2006 @ 16.15 uur

 164. Zelfs de Rabobank, toch een CDA-bank bij uitstek, schuift op naar links. Volgens de gepresenteerde toekomstvisie van deze bank is het nodig dat van overheidswege geinvesteerd wordt in de toekomst van Nederland. Men vindt dat verdere aflossing van de staatsschuld onverantwoord is op dit moment. Er moeten nu grote investeringen gedaan worden met name in onderwijs en milieu.

  JP, luister eens naar jouw bank. Het wordt tijd dat je eens ophoud met raaskallen over hoe goed het wel niet gaat met ons land. Er moet wat gebeuren…En dat kun je niet alleen. Daarvoor heb je de SP en PvdA nodig. JP, jij bent degene die de grootste consessies moet doen.

  Reactie door Evert — vrijdag 8 december 2006 @ 16.20 uur

 165. @163, Iew

  Simpelweg optellen van percentages Rechts en Links toen gemeenteraads en nu 22 november tweedekamer. En ja, ik gebruik dezelfde site.

  Reactie door Wim — vrijdag 8 december 2006 @ 16.24 uur

 166. @165, Bij mijn weten heetten we 1972 Kommunistiese Partij Nederland/Marxisties Leninisties. Toegegeven er zijn heel wat dingen veranderd, maar daar komen we toch echt vandaan.

  Reactie door Wim — vrijdag 8 december 2006 @ 16.27 uur

 167. Als het CDA niet met de SP wil regeren. Laat het CDA dan maar lekker plaats nemen in de oppositie.

  De heer Balkenende laat nu weer merken, dat zijn wil moet geschieden. Het wordt tijd dat meneer Balkenende naar ons gaat luisteren.

  Meneer Marijnisse hou uw poot stijf en zorg er samen met de PVDA voor dat u in het kabinet zitting kan nemen. Dan maar met een andere partij. Krijgen we tenminste ook een andere minister president. Ik weet nog wel een, goed vallende persoonlijkhied binnen de wereld, die daar heel erg geschikt voor kan zijn. U ook?

  Reactie door Francisca — vrijdag 8 december 2006 @ 16.35 uur

 168. Even reageren op onderhandelingen. 1e vind ik het ongepast om mensen van een andere partij uit te schelden (161).
  Nu is het belangrijk om het roer om te gooien! Dus moeten we dat blijven willen! Dat het CDA niet wil weten we. Als grootste partij in een coalitie komen en tegelijk aanvaarden dat anderen met meer zijn (links) is bijna onverteerbaar! Het CDA moet over de brug gedwongen worden. Als het eerste schaap komt, komt de rest vanzelf.
  Probeer onenigheid in dat kamp te krijgen voor s’lands belang! samen sterk, BOY

  Reactie door boy — vrijdag 8 december 2006 @ 16.35 uur

 169. 168. Ik ben bevriendd met een CDA wethouder die zijn eigen achterban ook “liefkozend” fossielen noemt. Dit is niet schelden, slechts een constatering.
  Het is DE partij waar veel mensen op stemmen die geen idee hebben van het beleid, maar al 50 jaar CDA stemmen.

  Reactie door kaatje — vrijdag 8 december 2006 @ 16.43 uur

 170. http://geschiedenis.vpro.nl/dossiers/24490673/
  De geschiedenis van de SP

  @Wim
  We zijn weliswaar begonnen als afsplitsing van de Kommunistische Partij Nederland maar de CPN is daarna gewoon doorgegaan en later opgegaan in Groen Links.

  De oorsprong van een partij lijkt me minder belangrijk dan de standpunten die ze momenteel innemen. Als je nagaat dat de PvdA en de VVD beide dezelfde oorsprong hebben, namelijk de SDAP, VDB en de CDU begrijp je dat de verre geschiedenis niet langer van belang is.

  PvdA http://geschiedenis.vpro.nl/dossiers/24490620/

  VVD
  http://www.rug.nl/dnpp/politiekepartijen/vvd/geschiedenis/index

  CDA
  http://geschiedenis.vpro.nl/dossiers/24490636/

  Reactie door Irma — vrijdag 8 december 2006 @ 16.45 uur

 171. @169 Kaatje
  De achterban van CDA bestaat, zoals je zwegt, voor een groot percentage uit oude trouwe CDA stemmer.
  Zelf zie ik de SP nu als speelbal van de politieke arena en vertrouw ik de SP helemaal om hier goed mee om te gaan.
  Spannend ja, zeker weten.

  Jammer van het droom kabinet, zag er gezond uit.
  Verbaasde me overigens dat men Harry in defensie wilde terwijl het zo bekend is dat de SP geen heil in de oorlogsretoriek van Bush Blair ziet en wij, de SP wel met echte vredes missies en wederopbouw ingestemd hebben en ervoor zullen stemmen.
  En CDA en VVD met Bush/Blair zijn meegegaan en PvdA altijd een dubbel heeft gespeeld.

  Reactie door maria — vrijdag 8 december 2006 @ 17.00 uur

 172. @169 kaatje, hoe kan je ook wat weten van het beleid van het cda alles wat je krijgt zijn wazige kreten tijdens de verkiezingscampagne. De rest van de partijen hebben wel een duidelijke lijn laten horen (twijfel een beetje over PVDA):
  PVDD Dieren eerst
  SP Solidariteit en menselijkheid eerst
  VVD Economie eerst
  PDVV Eigen volk eerst.
  CU Christenen die wel durven kiezen.
  SGP Laten we alsjeblieft niet teveel veranderen.
  Groen Links Milieu eerst
  CDA Tja t zou kunnen dat, maar indien althans
  PVDA We willen niets veranderen, maar het moet wel beter.
  LPF Wij voeren alle punten uit waar Pim stemmen mee won. de rest is niet belangrijk.
  EenNL de overheid is toe aan een reorganisatie
  D’66 Ben je het niet eens met al het bovenstaande en kijk je heel ver in de toekomst en vergeet je de huidige problemen even kies dan ons.

  ben ik nog partijen vergeten?

  Dit is ongeveer het signaal wat ik van de partijen gekregen heb.

  Reactie door patrick — vrijdag 8 december 2006 @ 17.01 uur

 173. Beste Jan,
  Het is geen schande om weer oppositie te gaan voeren.De media denkt daar anders over maar de SP heeft het nooit van de media moeten hebben.
  De SP is een partij die alles zelf heeft opgebouwd.Ze hebben het vertrouwen van de man met de kleine beurs gewonnen.Ze hebben ook het vertrouwen van de asielzoeker en de allochtoon gewonnen.De SP is een strijdbare partij met een groot leider van het formaat Lech Walesa, die onrecht niet uit de weg gaat en door rechtzaken te voeren en acties te voeren de mensen probeert te helpen.Het is de enige partij die dit werkelijk DOET!!!
  De andere partijen heb ik nooit echt gezien.
  Dus Jan,je moet zelf beslissen op wat voor manier je de mensen het beste kunt helpen.In het parlement of in de regering.
  Ik denk dat op dit ogenblik het antwoord niet zo moeilijk is.Misschien later…

  p.s.Bij nader inzien herroep ik de stelling dat er met Balkenende te praten is.Ik dacht namelijk altijd al, dat de rest van de fractie van het cda het grote probleem waren. Maar dat is blijkbaar inmiddels veranderd.Een nieuw kabinet met het CDA is alleen te vormen zonder Balkenende of alles moet bij het oude blijven.

  Reactie door Eric van Dulst — vrijdag 8 december 2006 @ 17.05 uur

 174. Hmm, alle mensen die vanacht door zijn gegaan met dit weblog hebben vandaag zeker een vrije dag…….??

  Reactie door Slaper — vrijdag 8 december 2006 @ 17.05 uur

 175. Ik denk dat het grootste struikelblok voor een formatie met CDA-PvvdA-SP-GL de heer Balkenende zal blijken te zijn. Deze VOC-man heeft m.i. zijn tijd overleefd en dient het stokje door te geven. Met Bos heb ik ook niet veel op maar ik vertrouw erop dat
  onze Jan die wel op het goede pad weet te houden.

  Reactie door Klaas. — vrijdag 8 december 2006 @ 17.12 uur

 176. Jan, probeer een coaltie te smeden van PvdA en CDA, ik zie dat is grootste optie. Ook vind ik dat je op komt voor kleine zelfstandige ondernemers die minder belasting te laten betalen. Vind ik een prima idee. Als zelfstandige ondernemer die best wat verdient, wil ik opkomen voor de minder bedeelden in ons land. Blijf bij je standpunten en zorg ervoor door je in te zetten voor kleine zelfstandigen een beter toekomst te bieden. Ook de SP komt op voor de bedrijven(MKB) en neem dat mee in je onderhandelingen.

  Reactie door Marcel — vrijdag 8 december 2006 @ 17.15 uur

 177. Even een cijfermatige analyse:

  Links:

  SP 25
  GL 07
  32 zetels

  Rechts:

  VVD 22
  PVV 09
  31 zetels

  Midden:

  CDA 41
  CU 06
  PVDA 33
  80 zetels

  Klein:

  D66 03
  SGP 02
  PvD 02
  07 zetels

  Conclusie:

  Uitgesproken links en uitgesproken rechts zijn ongeveer even groot. Om alles bij elkaar te houden is slechts een coalitie gerechtvaardigd:

  CDA
  PVDA
  CU

  80 zetels

  Het beleid zal socialer worden, het schuift immers op naar links, dus ook de SP krijgt voor een deel zijn zin, mag goed oppositie voeren en als ze het gelijk aan hun zijde krijgen kunnen ze de volgende x regeren.
  Als de bevolking het beleid echter te links vinden zullen de volgende verkiezingen VVD en PVV fors winnen.

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 17.29 uur

 178. jan houdt je poot stijf , wij hoeven ons toch niet door die zogenaamde christelijke de wet laten voorschrijven, volgens mij heeft balk- ellende nog niet door wat de meeste nederlanders willen !!!!!

  Reactie door fred — vrijdag 8 december 2006 @ 17.31 uur

 179. Drie jaar geleden moest Bak-Ellende met Bos om de tafel om een regering te vormen. Na tig weken bleek wat voor iedereen vooraf al duidelijk was: er was geen chemie. En die zou er ook nooit komen. Bak-Ellende viel niet op Woutertje’s kontje. Voor de show heeft ie weken onderhandelt. Om de kiezer voor de gek te houden.

  Bak-Ellende heeft zich door een niet-aanvals pakt met Fortuyn naar boven gewerkt. Door de dood van Fortuyn heeft ie Bak-Ellende I kunnen vormen. Na de hernieuwde verkiezingen kon ie Bak-Ellende II vormen, door het flemen van D66: “Nee wij doen niet mee; ons past bescheidenheid”. Bos heeft daarvan geleerd: “Nee, wij doen alleen mee als de SP mee mag doen; ons past bescheidenheid”. Ondertussen laat Bosje al weten dat de SP dit moet en dat moet. Hij is dus al bezig om een excuus te vinden om de SP te wippen.

  Bak-Ellende wil de SP wippen.
  Bosje wil de SP wippen.
  Hoekstra doet net alsof ie de SP een kans geeft.

  Ik denk niet dat we in het kabinet komen. Ik denk dat Bos ons gaat gebruiken als wisselgeld. Bos is onbetrouwbaar. Zoals Bak-Ellende zelf al zegt: “Meneer Bos, U Draait!”. Constant. Het is net een draaimolen.

  Laten we hopen dat deze kogel afketst en bij de eerstvolgende verkiezingen van de SP de TWEEDE partij van het land maakt. Want je kan jezelf wel slim en geslepen vinden, maar als de kiezer je een eikel vindt, dan heb je nog weinig gewonnen.

  2006 was het keerpunt. 2008 wordt de victorie.

  Affijn, we weten al jarenlang hoe sociaal de PvdA is. Ze hebben nog NOOIT een motie van de SP gesteund. Dat ze dat nu LIJKEN te doen is eigenbelang. Om Bak-Ellende te paaien. Blijf lekker draaien, Wouter.
  Blijf lekker draaien.

  Reactie door Jan Verhoeven — vrijdag 8 december 2006 @ 17.41 uur

 180. cda weigert gewoon de staff uit handen te geven,ook al weet ie dat ie het moet,het gaat hier er niet om dat de verschillen tussen sp en cda te groot zijn het gaat het er hierom dat cda zijn machts positie zal verliezen als de formatie SP-PVDA-CDA wordt (enigste mogelijkheid onder de mogelijkheden) en dat zal balk-ellende niet toelaten ook al weet ie dat ie fout zit maarjaah met een mistig complex praatje kan je alles wel krom buigen he,daarom voorzie ik dat cda een uiterst stomme zet zal plegen

  Reactie door karl-heinz laduch — vrijdag 8 december 2006 @ 17.48 uur

 181. Waarom zitten al die SP-ers op deze site hun partij toch de regering in te praten. Zoals jullie hebben kunnen lezen is dat a. niet reeel (vanwege de inhoudelijke verschillen)en b. niet gewenst (vanwege de 20% die op rechts hebben gestemd). Wees blij dat je nog een tijd oppositie mag voeren om misschien wel de tweede of zelfs de eerste partij te worden en toch al een deel van je beleid uitgevoerd ziet worden in de komende kabinetsperiode.

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 17.53 uur

 182. Ik vind van dat sp en pvda hun poot stijf houden om dat aso beleid van balkenende en zijn rovers een eind aan gemaakt word.
  Het gaat over de ruggen van gehandicapte,uitkeringsgerechtigde/wao.
  Het is een zooitje in nederland.
  Dat wou ik even kwijt en succes.

  Reactie door c.van dalen — vrijdag 8 december 2006 @ 17.56 uur

 183. Liever nog vier jaar groter groeien en nog sterker naar voren komen, dan teveel en te slechte concessies. Wat mij betreft is samenwerken met de PvdA niet per se belangrijk, zeker niet als de PvdA de SP voor eigen gewin gebruikt.
  Sta sterk Jan, want waterige wijn is niet te drinken en een sterke oppositie is veelal nog belangrijker dan een zwakke coalitie!

  Reactie door Nelma — vrijdag 8 december 2006 @ 17.56 uur

 184. Eindelijk eens een verstandige SP-er….

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 17.59 uur

 185. Er is door ons (“het volk”) gekozen.
  Als CDA zich aan die uitslag zou onttrekken door te beweren dat de verschillen met de SP TE groot zijn, dan zou ik dat heel erg grof vinden.
  Jan M; ik vind dat je het fantastisch doet. Zo ijskoud blijven onder het gedraai en gemanipuleer van JP Balkenende. En vriendelijk en voor rede vatbaar blijven.
  Petje af.

  Reactie door LiSP — vrijdag 8 december 2006 @ 18.00 uur

 186. Leuk geprobeerd van Balkenende om een wig te drijven tussen PvdA en SP. Hoe het ook uitpakt, Balkenende heeft zo natuurlijk altijd een excuus gecreeerd om een manoeuvre naar rechts te maken. PvdA en SP samen is hem te links, en zodra Bos de SP eenmaal laat vallen, laat Balkenende Bos vallen. Een partijtje pingpong met één speler en twee ballen. Nu is het zaak voor SP en PvdA om de spelregels te maken, en de batjes op te pakken. Dan is Balkenende de bal. Laat hem namens mij ook even alle hoeken van de speeltafel zien aub, meneer Marijnissen!!!!

  Reactie door Klaas Vos — vrijdag 8 december 2006 @ 18.01 uur

 187. @179 Water is beter te drinken als wijn. En nu nog beter betaalbaar. Ik hoop dat Jan niet teveel CDA-wijn bij het water doet :D

  Reactie door patrick — vrijdag 8 december 2006 @ 18.02 uur

 188. @179=>183 Nelma

  Reactie door patrick — vrijdag 8 december 2006 @ 18.03 uur

 189. Irma
  Wim heeft voor een groot deel gelijk. Die links die aanhaalt kloppen niet. De SP is onstaan uit de CPN oprichter is Daan Monjee. Toen kreeg de nieuwe partij de naam KEN/ML. Deze ging weer door een meningsverschil uit elkaar een aantal ging verder onder de naam KEN (Kommunistische eenheids partij) en de anderen gingen verder als Socialistische Partij. De reden van het verschil van mening was Mao.

  Een oud SP kaderlid (Nijmegen)

  Reactie door Swartjes — vrijdag 8 december 2006 @ 18.05 uur

 190. Waarom niet CDA PvdA SP en CU? Dan is Balkenende ook wat minder bang voor links en ook CU is geen slechte partner, die zijn socialer dan de CDA. En een enorme meerdeheid in het kabinet.

  Reactie door John — vrijdag 8 december 2006 @ 18.10 uur

 191. Balkenende onderhandelt voor de vorm met de SP. Typisch een calvistisch trekje.
  Hij wil Bos erbij. Een centrumkabinet met nadruk op economische hervormingen en een beetje zorg en een beetje onderwijs en een beetje….Gedoogsteun van..je raadt het al, Rutte, soms Wilders en soms Rouvoet.
  Bos wil graag de SP, omdat hij anders nog een grotere SP ziet “opdoemen”. Jan, laat je niet inpakken. Ben ik ook niet bang voor!
  Misschien het linkse alternatief met gedoogsteun van Rouvoet en de alternatieve dierenpartij? Lijkt met het best!!!

  Reactie door rien — vrijdag 8 december 2006 @ 18.12 uur

 192. @175 M.i. is het inderdaad de persoon JPB die het struikelblok is.
  Gekozen premier verdiend de aandacht qua bestuurlijke vernieuwing.

  Reactie door maria — vrijdag 8 december 2006 @ 18.20 uur

 193. @189 Swartjes
  Dat de SP voortkomt uit de KPN/ML bevestig ik toch ook. Ik wilde er alleen aan toevoegen dat mensen zich niet blind moeten staren op een communistisch of maoistisch verleden zolang het een VERLEDEN is. De oorsprong van de andere politieke partijen is immers ook niet altijd bekend of gewenst, vandaar de link voor partijgeschiedenissen. Trouwens op die geschiedenis van de SP site staat alles wat jij schrijft keurig bevestigd.

  Reactie door Irma — vrijdag 8 december 2006 @ 18.26 uur

 194. wat niemand schijnt te zien dat iets dat heel goed is en veel kans heeft dreigt mis te net op de val reep,ik ben sp-jer en veele jaren hebt ik op niemans gestemd en ook nu bijna niet maar voor het eerst sinds jaren zie ik iets goeds op het toneel en daar hoort ook het cda bij want een beetje tegengas is niet verkeert maar het dreigt op de valreep gigantisch mis te gaan,en jah ik als overtuigd SP-jer vind dat een kabinet met CDA-SP-PVDA een goed kabinet zou zijn,en voor die klootzak daar jan marrijnissen is geen comunist integendeel hij is een wijs en warmhartig mens

  Reactie door karl-heinz laduch — vrijdag 8 december 2006 @ 18.29 uur

 195. Jan,

  eerlijk gezegd leef ik wat de formatie betreft tussen hoop en vrees. De hoop dat de 25 zetels die de SP nu door de kiezer toebedeeld zijn een teken zijn voor het CDA dat het niet om de SP heen kan. Aan de andere kant de vrees dat het CDA en dan met name Balkenende zijn eigen mening laat prevaleren boven de mening van de kiezer. De hoop dat als iemand de onderhandelingen kan doen slagen jij Jan de enige bent die dit voor elkaar zou krijgen. De vrees dat Wouter Bos toch eieren voor zijn geld zal kiezen en zal gaan instemmen met een regering CDA/PVDA/ChristenUnie.

  Op dit moment is bij mij de vrees toch net iets groter dan de hoop. Als ik zie wat voor politieke argumenten het CDA gebruikt om dwars te liggen bij het “generaal pardon” (waar volgens mij gewoon een kamermeerderheid voor is), doet mij het ergste vermoeden wat die partij betreft. Al mijn hoop is dus gevestigd op jou, Jan. Ik heb het volste vertrouwen in je, en ook al zal de SP onverhoopt weer 4 jaar in de oppositie moeten, dan nog weet ik dat dat de enige weg was. Zet ‘m op!!

  Gert

  Reactie door Gert — vrijdag 8 december 2006 @ 18.34 uur

 196. @177 Balans, uitstekende analyse!

  Reactie door Robin — vrijdag 8 december 2006 @ 18.42 uur

 197. hehe eindelijk een verstandig iemand die het geheel ziet

  Reactie door karl-heinz laduch — vrijdag 8 december 2006 @ 18.43 uur

 198. Jan Verhoeven ga zo door en Balkenende krijgt zijn zin, want die is er uiteraard op uit om tweespalt te krijgen in het linkse kamp; help hem dus niet daarbij.

  Reactie door Rob — vrijdag 8 december 2006 @ 18.47 uur

 199. Volgens TROS AKTUA koerst men aan op een GL/PVDA/CDA/CU kabinet, omdat het CDA de koers van de afgelopen 4 jaar wil voorzetten.

  GL en Pvda in de Judasrol om iedere progressieve verandering tegen te houden, kijken of zich voor deze rol laten lenen!

  Zo, ja wordt het hard werken voor de Provinciale Statenverkiezingen, SP op weg naar de 40 ZETELS!

  Reactie door henry — vrijdag 8 december 2006 @ 18.49 uur

 200. Jan, STAY THE COURSE! En als het ff kan knikker het CDA er dan uit en ga geheel links met PvdA en Groen Links voor de franje en de accenten verder. Zou perfect zijn. Wie zegt dat Balkenende en consorten noodzakelijk zijn en VVD speelt inmiddels buiten toch? Prachtige reacties hierboven… Groet, Lia

  Reactie door lia erwich — vrijdag 8 december 2006 @ 18.49 uur

 201. 190. Dat wil het CDA niet, zij zijn dan nog steeds de meest rechtse partij.
  Gezien de hoge leeftijd van een deel van hun achterban, valt te verwachten dat zowel door natuurlijk verloop als een kebinet CDA/PVDA/SP/CU zij voor een volgende verkiezing gehalveerd zullen worden ten faveure van VVD/Wilders/Verdonk (die dan inmiddels ook wel iets voor zichzellf doet)
  CDA wil per se in een rechts kabinet.

  Reactie door kaatje — vrijdag 8 december 2006 @ 18.49 uur

 202. Als SP zijnde zou ik rustig afwachten. Balkenendes CDA heeft totaal niet de intentie om met de SP in zee te gaan. Bos heeft alleen belang erbij om met de SP door te gaan zuiver om electorale bedoelingen. Dus Sp Blijf in je zetel zitten dan pas zullen op een iets langere termijn de doelstellingen verwezenlijkt kunnen worden. Dus geduld!!

  Reactie door D Kruijff — vrijdag 8 december 2006 @ 18.51 uur

 203. Jan, je kunt het beste in zee gaan met de VVD, GL, PvdD, SGP, CU, D66 en de PvdV = 77 zetels. Dan hebben we een Violette coalitie, met een religieuze saus. Laat die halve zachten maar zitten. De VVD zorgt voor de centjes, en de rest geeft de smaak.
  Denk goed om jezelf, Jan, ik wens je alle goeds toe.

  Frans

  Reactie door Fransicus — vrijdag 8 december 2006 @ 19.01 uur

 204. de reden waarom dat wouter bos niet wil regeren zonder SP is omdat jan marijnissen en wouter het goed met elkaar kunnen vinden en elkaar begrijpen en aanvoelen waar men bij het cda op koud onbergrip en zakelijkheid stuit daarom ben ik wouterbos dankbaar dat ie jan marijnissen (MIJN HELD)terzijde staat daarom geloof ik niet dat mr. bos eieren voor z,n geld zal kiezen even min mr. marijnissen zei weten dat zij een goed en wijs team vormen met hart voor de zaak daarom zullen ze elkaar niet in de steek laten als het enigsinz kan ,en daarom wil ik weer in de politiek geloven dat jarenlang donker en koud was maar ik heb er moeite mee

  Reactie door karl-heinz laduch — vrijdag 8 december 2006 @ 19.02 uur

 205. @168

  Akkoord, ik neem m’n woorden terug. De vraag die echter blijft staan is: wat is de inzet van het CDA bij de onderhandelingen. Waar zet de CDA op in? Waar hebben we het over als er met het CDA onderhandelt moet worden? Voor zover ik kan overzien, en ook het verleden heeft dit al vaker uitgewezen, is de CDA een partij die “slechts” opdraaft bij het steun geven (of niet) aan punten die anderen inbrengen. Dat lijkt me uitermate moeilijk onderhandelen. CDA zal zich moeten profileren. Ze zal zich een keer zelfstandig ergens voor moeten uitspreken. Ze zal een stelling moeten betrekken. Het lijkt mij dat dat tevens de strategie moet zijn van de PvdA en de SP. Laat de CDA zich maar eens uitspreken. Dwing het CDA eens tot een (met het oog op een eventueel stemverlies) “risicovol” standpunt. Daag ze uit.

  Reactie door PaulB — vrijdag 8 december 2006 @ 19.07 uur

 206. ga rustig door met onderhandelen maar niet ten koste van het SP principe. wel de vertrouwde openheid maar Balk-ellende moet inzien dat CDA andere koers moet varen. zo niet dan naar andere vormen zoeken, wellicht geheel links?
  veel sterkte en wijsheid. in veel vertrouwen
  verder.

  Reactie door marianne simons — vrijdag 8 december 2006 @ 19.08 uur

 207. vergeet niet jan marrijnissen en wouter bos zijn niet alleen lijstrekkers maar ook onderwijzers van hun partijen ,jajah balk-ellende ook die heeft van zijn partij een koud industrieel MCdrek snackje gemaakt ,ik verwens balk-ellende niet(soms) maar ik ben kwaad op hem dat ie met al z,n vernuft harstikke blind is

  Reactie door karl-heinz laduch — vrijdag 8 december 2006 @ 19.10 uur

 208. Beste Jan,

  Het lijkt er steeds meer op dat er geen coalitie met de SP komt. Aangezien ik iemand ben wiens welzijn in alle facetten afhangt van een socialer en menselijker beleid, baart dit me veel zorgen.

  Ik ben een alleenstaande vrouw, volledig in de WAO en door het ontslag als gevolg van mijn ziekte dermate in de financiële problemen gekomen dat ik afhankelijk ben van schuldhulp. Elke extra rekening is een bron van stress aangezien ik meer afbetaal aan schulden dan mijn inkomsten toelaten. Elke week leef ik in spanning over er weekgeld overgemaakt kan worden zodat er boodschappen kunnen worden gedaan.

  Met de plannen van de SP zou ik er in euro’s niet veel op vooruit gaan, maar mijn besteedbare inkomen zou wel meer worden. Dit zou mijn benarde situatie zoveel leefbaarder maken. Ik besef terdege dat het egoïstische drijfveren zijn maar het water staat me aan de lippen, dan wordt het moeilijk om ver voorbij je eigen situatie te kijken. Overigens kan ik het nog wel hoor, want ik zie ook doelgroepen waar ik niet toe behoor die alles hebben te winnen met een links kabinet.

  Ik ben geen politicoloog. Hoewel ik met mijn 28 jaren een overdosis levenservaring heb, ben ik niet in staat het volledige plaatje te beoordelen. Ik weet niet wat beter is voor Nederland; SP in de coalitie of juist de oppositie. Wel leef ik elke dag in de hoop dat het voor mij en zoveel anderen een beetje beter wordt. En ik leef ook in de angstige wetenschap dat het nog slechter kan.

  Lieve Jan, ik heb geen advies. Van mij zul je niet horen wat je moet doen of laten; ge- of verbieden is niet mijn plaats. Ook zal ik de SP niet de rug toekeren. Ik weet immers dat de partij altijd voor de rechten van de zwakkere medemens op zal komen, ongeacht of dat vanuit vak K oof de oppositiebankjes gebeurt. Ik wens je enkel heel veel sterkte, kracht, wijsheid en rust toe. Ik vertrouw jou en je beoordelingsvermogen. Succes!

  Reactie door Chantal P — vrijdag 8 december 2006 @ 19.10 uur

 209. cda kan maar een ding doen ,inzien dat de situatie voor hun onhoudbaar wordt en tweede viool moeten gaan spelen en hun visie van wat juist en fout is radicaal door de wasmachine moeten gooien

  Reactie door karl-heinz laduch — vrijdag 8 december 2006 @ 19.13 uur

 210. zo ik heb genoeg gekletst

  Reactie door karl-heinz laduch — vrijdag 8 december 2006 @ 19.13 uur

 211. ik hoop dat wij (de sp dus )samen met de pvda en cda mogen regeren dat zal nederland goed doen !!!!

  Reactie door gerbrand hofsink — vrijdag 8 december 2006 @ 19.13 uur

 212. Jan,
  Kijk of je namens de SP op een integere manier verantwoordelijkheid kunt nemen in dit proces (zonder de principes te verkwanselen). Gezien de opstelling van het CDA heb ik er een hard hoofd in. Maar ik hoef jou niet te vertellen dat m.n.zij zich op een elitaire wijze boven de geldende spelregels stellen. Je uitwijkstrategie kan dan zijn om in de publieke opinie glashelder te maken dat het aan die opstelling van het CDA (i.c. Balkende (sic!) ) gelegen heeft en niet aan de bereidheid van de SP. Immers de SP hoeft niet bang te zijn voor nog eens 4 jaar oppositie. Dat kan alleen maar winst opleveren (Wouter is daar doodsbenauwd voor, gezien zijn impliciete reacties afgelopen dagen)
  Heel veel wijsheid, inventiviteit en geduld
  Huub

  Reactie door Huub — vrijdag 8 december 2006 @ 19.15 uur

 213. Hoi Jan,
  het wordt tijd dat woutertje durft re zeggen SP niet regeren dan pvda ook niet CDA bakellende is gewoon een bange sch…terd!!!!

  Reactie door christine — vrijdag 8 december 2006 @ 19.19 uur

 214. Het had zin kunnen hebben, ware het niet dat
  het CDA van begin af aan puur voor de
  formaliteit met de SP van gedachte wisselde.
  Immers de kiezer verlangde dat.
  De PVDA echter ziet zijn kiezers vertrekken
  naar de SP als zij geen kans zien de SP in
  hun voorgespannen web te lokken waardoor het
  kleurverschil door de kiezers mogelijk
  minder zichtbaar wordt.
  Onderhandelen kan altijd, maar er zijn
  standpunten waaraan je gewoon vast moet
  houden om geloofwaardig te blijven.
  Heengestuurd zullen we toch worden door
  het CDA en later ook door de PVDA denk ik
  die zich dan schuilt achter de uitspraken
  van het CDA.
  Vergeet niet dat een groot deel van de Elite
  binnen de PVDA het gevoerde beleid in grote
  lijnen steunde wat ook al bleek tijdens de
  vorige formatie waar zij op het laatste
  moment de aftocht mochten blazen.
  Als ik heden tendage deze Elite hoor spreken
  , dan blijkt hier geen ommezwaai in te
  verwachten.
  Laten we daarom geen toerekenings concessies
  doen die later tegen ons gebruikt zouden
  kunnen worden, immers dat maakte de PVDA
  op vele gebieden ook monddood in de oppositie omdat men tijdens de vorige
  formatie hun program al in de uitverkoop
  deed.
  Het zal nu nog even niet lukken, maar na de
  volgende verkiezingen waaruit zal blijken
  dat nog veel meer kiezers zullen inzien dat
  het anders moet en daardoor de SP mogelijk
  wel èèn van de grootste partijen zal zijn
  en het mogelijke voortouw in de formatie
  op zich mag nemen, kan dan echt van
  betekenis zijn voor Nederland.
  Voorlopig zullen we in de oppositie nog
  duidelijk mogen maken hoe het socialer en
  menswaardiger kan in Nederland om het straks
  volop in de praktijk te mogen brengen.
  Nu nog even voor zover mogelijk de rem
  op de uit te voeren versoberingen brengen
  om de pijn tot die tijd voor velen te
  verzachten om het daarna te kunnen
  bestrijden.

  Reactie door Marten — vrijdag 8 december 2006 @ 19.26 uur

 215. Volgens mij is Woutertje bang voor de SP > Hij denkt dat ze nog groter worden als ze niet samen met hem in de regering komen.Voor het CDA maakt het wel wat uit. Die gaan liever met de PVDA. Ze hebben daar al veel vriendjes opgebouwd. Ze willen alle twee de SP weer kleiner proberen te maken, om er zelf als PVDCDA weer beter van te worden.

  Reactie door Willem — vrijdag 8 december 2006 @ 19.35 uur

 216. Er zou veel geholpen zijn als degene, die niet met zichzelf geconfronteerd wil worden uit de politiek verdwijnt.
  De idioot, die bv. marktwerking en zorg in één zin uit zijn strot krijgt.
  De schoothond van het neoliberalisme.
  Hoe krijg je Balk uit de politiek ?
  Door hem voor de vierde keer op zijn bek te laten gaan.
  De eerste verantwoordelijke daarvoor is Bos door niet samen te werken.
  Daarna de kiezer.

  Het huidige CDA waant zich nog steeds heer en meester hier te lande.
  Balk moet zijn biezen pakken en terug naar de studeerkamer.
  Die man heeft teveel schade aangericht.

  Reactie door hendrik dieks — vrijdag 8 december 2006 @ 19.37 uur

 217. Wat verbeeld die arrogante Balkenende zich eigenlijk wel. Na eerst een mensonwaardig asociaal beleid gevoerd te hebben – weg met die C voor CDA- tesamen met zakkenvuller VVD, claimen dat hij wel weer MP zal worden..
  Te gek voor woorden, ophoepelen moet hij en wel met gezwinde spoed. In de oppositie moet het CDA,dat zal ze nederigheid leren.
  Hopelijk worden ze dan op dezelfde neerbuigende wijze behandeld zoals ze de laatste oppositiepartijen hebben bejegend.
  Heer Marijnissen laat U zeker niet op de kop zitten en wegsturen met oneigenlijke redenaties, die nergens op slaan, alleen om het eigen zgn. gelijk te profileren.
  CDA en VVD in de oppositie, jullie past slechts nederigheid na de verkiezing door het volk waarvan jullie immers de DIENAREN zijn. Onthoudt dit maar goed en handel navenant.En een wisseling van ministerposten is zeer gewenst ja zelfs verplicht. Antonia

  Reactie door Antonia — vrijdag 8 december 2006 @ 19.59 uur

 218. jah gerbrand hofsink
  goed gezegd

  Reactie door karl-heinz laduch — vrijdag 8 december 2006 @ 20.01 uur

 219. SP moet NU gaan regeren …! een tweede kans zit er helaas niet in, zodoende…

  SP moet veel harder met twee benen op de grond komen…het feest is over en SP moet NU in de regering, laat Harrie niet in de steek want die man ALLEEN is niet in staat voor een sterke en sociale Nederland…

  hopelijk leest Jan dit berichtje ook !

  Reactie door Parviz — vrijdag 8 december 2006 @ 20.04 uur

 220. Vertellen jullie mij nou eens? Wat zal Bos nou echt gaan doen? Is SP zijn bondgenoot of niet. SP niet in kabinet danb moet hij het ook af laten weten. Balkenende schuift nu alles strategisch af naar Bos. Ik hoop dat Wouter nu ook dan echt zijn poot dan zal stijf houden. Balkenende is zo bang voor een linkse meerderheid, dat is wel duidelijk. Ik zou zeggen als deze vroomse stijfheid blijft en hij wil gewoon niet buigen, dan roep ik de bondgenoten op om niet meer te willen morgen. Nieuwe verkiezingen volgend jaar. Laat Hoekstra en het CDA het lekker tot die tijd dan maar zelf uitzoeken!!!!! De SP niet NU! Maar straks dan NU! De grootste!

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 20.10 uur

 221. Het CDA is nog niet wakker uit hun rechtse droom.
  Hopelijk houdt PVDA zijn poot stijf en kan er een echt sociaal kabinet worden gevormd.
  Het zal er wel op uit draaien dat de PVDA toch door de bocht geen, slapjanussen zijn het daar.

  Reactie door Joop Koning — vrijdag 8 december 2006 @ 20.14 uur

 222. AUB, hier oproep voor wouter en zijn PvdA. GEEN coalitie zonder SP! Dan moeten jullie als PvdA ook afhaken. Dat zijn jullie aan ons, bondgenoten de SP verplicht!!!
  Laat JPB dan maar lekker in de stront zakken!

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 20.15 uur

 223. Hoi Jan,

  Houd vast aan je principes, behoud je geloofwaardigheid.

  veel succes ermee.

  Reactie door Jeroen — vrijdag 8 december 2006 @ 20.16 uur

 224. Het wordt tijd dat het CDA eens leert respect te tonen richting kiezer.DE grote winnaar is en blijft immers de SP.
  Ik zie er nog van komen dat Wouter premier wordt van een totaal links kabinet met wat hulp van wat kleinere partijen voor een meerderheid in de kamer.Het de zin doordrijven van Balkenende begint aardig te stoten en kost het CDA stemmen in januari.
  Jan laat Jan Peter maar eens weten dat de kiezer gesproken heeft en zal blijven spreken de komende tijd.
  Een kabinet MET CDA hoeft niet perse toch ?

  Reactie door paul H — vrijdag 8 december 2006 @ 20.17 uur

 225. SP NU… Jan deze slogan geldt nu ook…! NU in de regering al moeten we Harrie nog 4 jaar verdragen…

  PvdA zal vasthouden aan haar strategie, NU moet SP met beide benen op de grond…

  Reactie door Parviz — vrijdag 8 december 2006 @ 20.21 uur

 226. @211 Ik denk dat Woutertje toch meer affiniteit heeft nog een beetje meer)metons SP dan met het CDA. Mocht dat niet zo uitkomen of zo zijn dan oordeel ik pas en vind ik hem een Judas.Dan kan hij beter lid worden van het CDA. Ik geloof, weiger vooralsnog te geloven, dat hij zich en daarmee zijn achterban zal laten verleiden in het voor zich aanschouwen, voltrekken aan de horizon van een gedeelde macht, alleen met zo’n partij als het CDA. Laten bidden (haha)voor hem dat hij dat niet zal doen. Hij en zijn achterban zal straks door zo’n aktie nog meer stemmen verliezen. En zijn commissie kan weer aan het werk om te onderzoeken waardoor dat nu toch kwam.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 20.26 uur

 227. “want als er met balkenende niet te praten valt over de verschillen tussen het cda en de SP, dan is dat wel in en intriest”

  Inderdaad, ik hoop van harte dat JAN lekker helemaal zelf op zijn bek gaat in een regering, en het CDA er buiten laat. Die arrogante Wouter Bos ook, als verliezer na de 1e dag al te gaan schreeuwen om een generaal pardon. Terwijl een nieuw kabinet nog niet eens gevormd is! Van mij mogen jullie allemaal de klere krijgen. Gelukkig is dat slechts een kwestie van tijd. Maar dat is voor de meesten geen verassing…

  Reactie door Joost — vrijdag 8 december 2006 @ 20.27 uur

 228. SP, je snapt toch wel dat alles al beklonken is achter de schermen.
  PvdA en CDA, geen interesse in SP.

  SP in de oppositie en na een paar jaar heeft de PvdA zijn zetels weer terug, en SP
  raakt er 10 kwijt.

  Arno

  Reactie door Arno — vrijdag 8 december 2006 @ 20.49 uur

 229. In de PvdA wordt ook geklaagd over de slechte bereikbaarheid van Marijnissen. Volgens ingewijden lukt het Bos nauwelijks om hem voor overleg aan de telefoon te krijgen. Opvallend genoeg bestaan diezelfde klachten in de SP. ‘Ik heb Jan Marijnissen al vierentwintig uur niet meer gesproken’, zei prominent SP-kamerlid Harry van Bommel vrijdag. Van Bommel zegt ‘niet beter te weten’, of de SP wil nog steeds graag regeren met CDA en PvdA. Op voorwaarde dat die partijen bereid zijn voldoende water bij de wijn te doen.
  (Uit webpagina volkskrant)

  Reactie door Jonne — vrijdag 8 december 2006 @ 20.51 uur

 230. Wat een wijze woorden allemaal, op deze pagina.
  Het Nederlandse volk heeft gesproken, lijkt me. Er is een duidelijke voorkeur voor een socialer beleid uitgeproken. Maar uitspraken als: “Jan, houd je poot stijf” etc neigen wel erg richting starheid. Laten we reëel blijven: er zal hoe dan ook een meerpartijenkabinet moeten komen. Jazeker, we hebben flink gewonnen. Maar we hebben niet 75 zetels of meer gekregen, wel? Een (bijna) verdriedubbeling schreeuwt om regeringsverantwoordelijkheid.Kortom: probeer zoveel mogelijk van de SP-punten te verwezenlijken, maar wordt niet star. Afhaken, omdat je niet op alle punten je zin hebt gekregen kan m.i. niet op veel begrip in de samenleving rekenen.

  Reactie door Joost Hanofer — vrijdag 8 december 2006 @ 20.55 uur

 231. @228 Alles is misschien dan wel zo’n beetje strategisch beklonken, (ook met Bos roep van Generaal pardon) maar onze SP partij dient hier dus ook strategisch weer mee om te gaan. Dus vertel mij, geef suggestie hoe wij hiermee om te dienen gaan dan? Dus liever niet 10 zetels kwijt Arno. Wat vindf jij dan verder? Welke coalitie zometeen? Hoe kunnen wij ewr volgens jou nog sterker uitkomen nu of straks?

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 20.55 uur

 232. @229 Een stap terug en twee stappen vooruit! Ken je dat gezegde?

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 20.56 uur

 233. @229 Let op, als we niet meedoen straks dan zijn er zo weer een crisis en nieuwe vewrkiezingen. mogen wij nog even in de oppositie zitten. maakt Sp nog groter, geloof mij.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 20.58 uur

 234. Zucht, constructief redeneren lijkt me op het moment van coalitievorming een wijze keuze. Welke constructieve keuzes zijn er:
  coalitie met PvdA, CDA en SP -> CDA gaat dat gewoon niet doen
  Links kabinet met PvdA, SP en kleine partijen met 76 zetels -> het is een meerderheid; wie denkt dat dit gaat lukken?
  Oppositie; waarschijnlijk de beste optie want dan hoeft de SP niet zijn gedachtegoed te verlochenen om tot een kabinet te komen en blijft de kiezer geloven dat alles kan wat de SP zegt te willen…
  Nieuwe verkiezingen; interresant; als Wouter Bos er een erg zooitje van maakt kan de SP wellicht meer van PvdA kiezers trekken. Gevaar is dat VVD groter wordt omdat kiezers zien dat Wilders niets met hun stemmen kan doen en ze voor Rita gaan.

  Welke optie wordt het; het is aan jullie: de Kiezers

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 20.59 uur

 235. Politiek begin je uit ideaalisme. daaraan vasthoudend. Dan kom je op een punt van strategie omdat je het anders niet verwezenloijk kunt. daarna komt water bij de wijn en blijft er nog maar de helft van over.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 21.01 uur

 236. Hallo Jan.

  Ik zou het erg fijn vinden, als je het CDA naar de oppositie verwijst en samen gaat regeren met de PvdA en GroenLinks. Desnoods mag D66 ook wel meedoen. Ook de PvdD is wat mij betreft welkom in het nieuwe kabinet. Ik hoop, dat het snel voor elkaar komt en ik wens je veel succes en veel wijsheid toe.

  Reactie door H. Kassenberg — vrijdag 8 december 2006 @ 21.01 uur

 237. Minderheids kabinet is niet handig lijkt mij, dus heb je nog wel meer partijen nodig Kassenberg… VErkiezingsuitslagen even doorkijken zou ik zeggen:P

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 21.03 uur

 238. Balans is okee, is democratisch gewenst. Als dictatortje JP niet wil, dan maar laten klappen. Hij is dus niet voor democratie maar wil vasthouden aan eigen macht en alleenrecht! Zak in de strond JP!

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 21.05 uur

 239. @ 235 duurt niet lang en kijk vooruit dan…. Crisis zo weer. tegen die tijd zullen we nog groter zijn. Hoekstra mag het for the time being oplossen!

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 21.07 uur

 240. Jan nog één gesprek en als het dan niet, dan kappen hoor!

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 21.08 uur

 241. Nog maar ff oppositie kiezen, daar zijn we goewd in!!!! Our Kingdom come!!!!

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 21.09 uur

 242. @234 Daar is ook heel wat voor te zeggen. een goed alternatief, goeie optie!

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 21.12 uur

 243. Het is net een potje schaken. De dame is nog niet gevallen. Wel staat de koning in een pad stelling. PvdA is aan zet.

  Reactie door cees cadel — vrijdag 8 december 2006 @ 21.12 uur

 244. @238 Leuke stelling misschien:
  De SP kan eigenlijk nooit in de Regering; hun vrij extreme standpunten die ze al hebben moeten aanpassen om een serieuse kandidaat te zijn moeten ze dan nog meer laten varen. PvdA en SP komen dan wel erg dicht bij elkaar -> fusie wellicht

  Hoe goed is het verder trouwens dat een partij wordt geleid door een persoon die zelf weet dat hij niet slim genoeg is om minister te zijn?

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 21.14 uur

 245. serieus is met een z idd

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 21.15 uur

 246. Vandaag gelezen in het Utrecht Nieuwsblad:

  CU verzilvert winst beter dan SP (in de gemeenteraden). Er zijn momenteel 15 CDA/PVDA/CU colleges en slechts 2 CDA/PVDA/SP colleges.

  Zoals ik al eerder betoogde is de eerstgenoemde combinatie ook landelijk de meest te rechtvaardigen coalitie en waarschijnlijk de meest werkbare. De SP kan over 4 jaar oogsten, of het gras is voor hun voeten weggemaaid. In beide gevallen is hun doel bereikt….

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 21.26 uur

 247. Moet je slim zijn om minister te zijn?
  Ik dacht autistis.

  Reactie door cees cadel — vrijdag 8 december 2006 @ 21.27 uur

 248. @241 he bah johan, foei. Je verpest het feestje… Wat doe je hier op de site? Balkie was prachtig he? Heeft het fantastisch gedaan. Een geweldig minister! hij mag nog even hoor. Even maar…….

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 21.27 uur

 249. veel, zoniet alles is al gezegd over de lopende (in)formatie.
  Ik neem aan dat Jan een grens heeft waar hij niet over wil. Als die grens bereikt is, vertrouw ik erop dat Jan mans genoeg is om te zeggen: stop en niet verder. Indien dit gebeurt, denk ik dat bij (snelle) nieuwe verkiezingen de SP de rol van de PvdA zal overnemen en willicht de grootste partij van Nederland worden.
  Dus ik zou zeggen: Jan blijf jezelf en geef niet teveel toe. Ik heb vertrouwen in je.

  Reactie door Nöl Mühlenberg — vrijdag 8 december 2006 @ 21.30 uur

 250. De kiezers hebben gesproken. Balkenende meent dat hij heeft gewonnen, maar kan waarschijnlijk niet zo goed rekenen. En anders, wanneer kunnen we weer stemmen? Kunnen we een correctief referendum laten houden, zoals destijds voor, of beter gezegd, tegen Europa?
  JPB wil de klus afmaken en dat waren er in Limburg velen die dat wilden, maar waar was JPB toen? Nogmaals de kiezer heeft gesproken en niet om in de oppositie te gaan, maar om verantwoordelijkheid te nemen.

  Reactie door Arno Merckelbagh — vrijdag 8 december 2006 @ 21.34 uur

 251. sorry -schaam-

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 21.35 uur

 252. Reactie op 215:
  Ik denk dat Bos het wel aardig door heeft. Jan wil geen verantwoordelijkheid nemen en vuile handen maken in een regering. Liever in de oppositie en als beste stuurman op de wal weer roepen hoe het allemaal anders moet.
  Zodoende, zoals hij onlangs in het AD aangaf, de PvdA zo veel mogelijk opeten.
  Een (mislukt) voorschot hierop is door de SP fractie al genomen bij de verkiezing van de kamervoorzitter. Meer dan de helft van de SP fractie stemde nb. op Van der Hoeven! Ik wist niet dat de chemie met het CDA zo goed was.

  Reactie door Rob — vrijdag 8 december 2006 @ 21.36 uur

 253. ik wil gewoon stiekem de nieuwe leider van de SP worden, moet binnen een democratische partij toch kunnen .. toch ..
  Als eerste punt zou ik alle SP aanhangers een baan willen aanbieden waarmee ze boven modaal gaan verdienen:P

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 21.36 uur

 254. We zullen ooit binnenkort heel snel af zojn van die brilsmurf. GOD zijdank!

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 21.36 uur

 255. Weer een SP-er die een telraam nodig heeft….?

  De kiezer heeft gesproken: 25 zetels voor de SP, oftewel 125 voor andere partijen. Kortom slechts een zesde deel van de kiezers vindt dat de SP per definitie moet regeren. Kunnen jullie misschien een tikkeltje genuanceerder reageren….?

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 21.38 uur

 256. @248 Johan doe mij maar gewoon modaal, met minder lasten en betere sociale omstandigheden. Je weet toch wel waar de SP voor staat? Of heb je niet goed gelezen?

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 21.39 uur

 257. @250 leg ff duidelijker genuanceerder uit….

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 21.40 uur

 258. @248 “gewoon”modaal wist je dat je daarmee tot de 2% rijkste mensen van de wereld behoort -> redelijk boven modaal dus……
  Betere sociale omstandigheden kennelijk alleen maar voor de Nederlanders -> das behoorlijk asociaal tegen over alle armen

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 21.44 uur

 259. Gaat niet lukken met CDA regeren Balans, ff w8ten dus nog totdat zij kapot zijn. anders krijgen wij straks de schuld als het klapt na SP/PvdA/CDA en dan zijn we weer kleiner misschien.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 21.44 uur

 260. @253 weet je johan dat je volgens mij hiermee op je zelf reageerd?

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 21.45 uur

 261. Brick,

  je kunt toch tellen… Genuanceerd betekent dat je blij bent met het behaalde resultaat maar ook enigszins bescheiden als je het grotere perspectief bekijkt (uitleg onder eerder genoemde cijfermatige analyse)

  De meeste reacties hier getuigen van zelfoverschatting. Zelfs een partij die fors verloren heeft is nog ruim groter dan de SP.

  Ik ben ook blij als ik mijn persoonlijk record op de 5km schaatsen heb verbeterd tot ca. 10 minuten. Maar in het licht van de 6.08 van Sven Kramer past enige nuance…

  zo duidelijk genoeg?

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 21.46 uur

 262. @250 idd:P

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 21.46 uur

 263. maar de boodschap blijft hetzelfde:P

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 21.46 uur

 264. Nou dat is toch precies hetgeen ik betoog: de SP moet nu niet in een regering met PVDA en CDA stappen….

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 21.47 uur

 265. @258 nu, it;s alive kennelijk

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 21.52 uur

 266. Die hoekstra gaat kiezen voor een minderheidskabinet, let maar op. Ik vreet mijn hoed op als links (SP)nog mee gaat doen. Gluiperds zijn het met de zgn bijbel in de hand.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 21.53 uur

 267. Brick – reactie?? Niet alleen maar dat populistische gezegevier

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 21.55 uur

 268. Vanaf de 22ste november weten we allemaal dat het een moeilijke weg zou/zal worden om een kabinet te vormen met het CDA. CDA is midden rechts. PVDA is midden links, terwijl SP links is. Het is duidelijk dat het CDA uit “good will” met de SP praat, maar uit noodzaak met de PVDA. Ik zie het er nog van komen dat het CDA/PVDA/VVD wordt. Wat niet lang stand houd. Zelfs al zou het CDA/PVDA/CU worden. Ik ben bang dat het een kort ritje word voor het aankomend kabinet. Maakt mij niets uit. Ik ga met liefde weer op de markt staan en folderen langs de huizen. Dan maar hopen dat ‘t CDA veel minder stemmen krijgt dan nu. Zoiets als begin jaren negentig.

  Reactie door Marco — vrijdag 8 december 2006 @ 21.55 uur

 269. SP /PvdA / GL / CU / PvdD /D66 is toch genoeg te gaan regeren en dan zijn we gelijk van dat rechtse zwikkie af.
  Die Hoekstra kan leuk naar huis en de klus is geklaard.

  Goeimorgen Majesteit hier staat uw nieuwe regering die een brede links georienteerde samenstelling heeft, en is het niet fijn om eens nieuwe gezichten te mogen begroeten die oude vale hoofden van al die rechtse ballen zullen u onderhand ook wel de strot uit gaan hangen.
  In ieder geval de kiezers hebben beslist en dit is de democratische uitkomst.
  Wij zullen het roer in dit land volledig omgooien ten gunste van de burger, iets wat u wel zal aanspreken uw moeder zaliger zou deze nieuwe regering hebben toegejuicht.

  Reactie door Pool — vrijdag 8 december 2006 @ 21.55 uur

 270. @264 Ik stem met je: Tegen (tegen SP/PvdA/CDA)

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 21.56 uur

 271. @265 Het is de SP genegen om allen en iedereen (de armen) ook op sociaal modaal inkomen te tillen. Is dat duidelijker Johan?

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 21.57 uur

 272. allereerst dus de verschillen en grote contrasten weg te nemen met die armen. en daar is genoeg money voor in dit land, snap je Johan?

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.00 uur

 273. Johan reaktie? ben je nou SP of liberaal? ik vroeg je al wat je hier deed?

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.01 uur

 274. Beste Brick,

  kun je mij uitleggen hoe de SP dat sociaal modaal inkomen voor iedereen wil bereiken en hoe hoog dit sociaal modaal inkomen dan moet zijn??

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 22.03 uur

 275. Ik ben super SP!!!!! Maar als je met je “modaal” tot de 2 % RIJKSTE!!!!! van de wereld behoort; hoe modaal ben je dan?

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 22.05 uur

 276. Wordt het een rechts kabinet van CDA + Pvda ?
  Of is de Pvda niet zo rechts als ik denk ?
  En gaat het bijna op dezelfde voet verder ?
  Nu zal Bos kleur moeten bekennen, maar ik verwacht een rechts/midden beleid van CDA + Pvda. us weinig verandering.

  Reactie door Reinder — vrijdag 8 december 2006 @ 22.05 uur

 277. Kan jij jezelf dan aankijken terwijl je weet dat er mensen omkomen van de honger en dorst, sterven door ziektes en ieder moment moeten vrezen voor hun leven?? Is sociaal niet dat je ook voor die mensen zorgt???

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 22.07 uur

 278. Beste Balans, moet ik hier het partij programma gaan uitleggen of voor jullie op gaan schrijven? Ik verwijs jou maar ook Johan naar de website van SP over wat sociaal is en waar men als mens recht op heeft. En waar men recht op heeft is in ieder geval geen armoede in deze wereld en allereerst niet in onze eigen achtertuin, waar wij meer directere invloed op uit zouden kunnen oefenen. Klaar.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.08 uur

 279. Hoe lost de SP dat op, behalve dat ze de willen zorgen dat jij modaal wordt wat je kennelijk belangrijk vindt terwijl er mensen op dit moment dat jij dat typt voor hun leven vechten. Kan jij jezelf serieus aankijken in de spiegel dan?

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 22.09 uur

 280. Johan, wat weet jij nou erover of ik voor mensen zorg of niet? Dan moeten we in privé details gaan treden. Ja ik zorg. Bij het CDA is dat misschien God voorbehouden, maar die komt pas vaak daarna he?

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.10 uur

 281. Wordt het CDA + Pvda dan zal de Pvda over vier jaar de rekening krijgen.
  Met CDA + Pvda + GL dan kan een deel van het verlies opgevangen worden door GL.
  Hoewel dan nog steeds verlies voor de Pvda en winst voor het CDA.
  CDA + CU + Pvda + GL dan heb je twee kleintjes die de klap op kunnen vangen.
  Zo kunnen we dit rechtse beleid met minimaal verlies voor de grote partijen verder voeren.
  Of zet ook de VVD haar voortbestaan op het spel ?

  Langzaam willen we toch naar een twee partijen stelsel, jammer voor CU en GL.

  Zoals LPF en D66 ook al zijn verdwenen.

  Reactie door Reinder — vrijdag 8 december 2006 @ 22.11 uur

 282. Ja, ik kan mijzelf met mijn modale inkomen en mijn hoge 3x alimentaties/onderhoudsbijdrage die ik betaal, mijzelf prima in de ogen kijken en prima invoelen wat een lege koelkast betekend.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.13 uur

 283. Beste Brick en beste Johan,

  de SP lost de wereldarmoede niet op en dat hoeft op zich ook niet, daar zijn meer mensen verantwoordelijk voor. Wel is het typerend dat slechts één partij de juiste remedie aanhangt, nl het verhogen van de ontwikkelingsgelden. Zijn wij Nederlanders er niet bovenop gekomen door Amerikaanse Marshallhulp…?

  Nogmaals, het socialisme is een systeem dat net al het liberalisme niet in balans is. een combinatie van socialisme, kapitalisme en liberalisme is meer uitgebalanceerd.

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 22.14 uur

 284. Gelukkig heb ik dus modaal. Stel je voor dat ik minder had dan was ik helemaal failliet.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.15 uur

 285. vreemd, de rijke mensen in Nederland moeten rekening met de minder rijke houden die prima kunnen leven. Deze minder rijke (jij) die verwachten dat van die rijkere. Maar jij vindt niet dat mensen die letterlijk dood gaan aandacht verdienen? Hoe ben jij dan sociaal
  Dan denk jij toch ook alleen maar aan jezelf?

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 22.16 uur

 286. Net zoals de SP dus alleen aan zijn eigen kiezers denkt die geld willen van de rijkere en kennelijk niets geven om al die mensen op de wereld die sterven door ziekte, geweld, honger en dorst

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 22.17 uur

 287. Hoe kan zo’n partij nou sociaal zijn?????? Waar zit dat sociale element dan als ze niet eens proberen die mensen te redden?

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 22.18 uur

 288. Vanavond kopte het NRC als volgt;

  ‘CDA: verder met PvdA, niet met SP ‘

  Het blijkt maar weer dat de SP veel linkser is dan de PvdA en dat de laatstgenoemde partij veel meer naar het centrum is opgeschoven. Ik heb een grote waardering voor Jan Marijnissen en zijn idealen en daarmee de SP niet door het CDA verkwanseld gaan worden. Het zou mij niet verbazen als binnenkort uit de hoge hoed de VVD mag aanschuiven en daarmee een coalitie van CDA-PvdA en de VVD als mogelijkheid.

  Ik hoor wouter Bos nu al zeggen; ‘door aan deze coalitie deel te nemen, hebben wij dit kabinet socialer weten te houden’.

  OEPS! Ik heb een Deja vú. Was het niet Boris Ditrich die dit een aantal jaren geleden ook al zei en we weten allemaal waar dit uiteindelijk toegeleid heeft.

  Reactie door Jan uit Groningen — vrijdag 8 december 2006 @ 22.21 uur

 289. Johan u bent niet onderlegd, leest niet hert program en verdiept zich niet. Ik ben uitgediscussieerd met u. Dank u.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.21 uur

 290. Balans nog wat?

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.24 uur

 291. U zult nooit met mij kunnen discussieren op deze manier bedoel je eigenlijk te zeggen.

  Redelijk concrete vragen toch die ik ter tafel leg, redelijk wezenlijke ook. Het probleem ligt niet bij hoe onderlegt ik ben, het probleem ligt bij uw onvermogen om te antwoorden. Namelijk de SP en ook jij laat deze mensen in de kou staan namelijk. Maar om dat toe te geven als een sociale partij is natuurlijk onmogelijk, dus wordt de discussie afgekapt, jammer

  Reactie door Johan — vrijdag 8 december 2006 @ 22.27 uur

 292. Johan zegt/zei dat hij super SP is! Ik zou hem willen adviseren op zich tot het CDA of VVD te wenden. gezien al zijn schrijven hiervoorstaande.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.27 uur

 293. Ja Brick, zeker want ik heb nog geen antwoord over het bereiken van het sociaal modaal inkomen voor iedereen, wie die iedereen is en hoe hoog dit dan moet zijn? Dus gaarne antwoord

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 22.28 uur

 294. Ik ben het met Johan eens, wat een zwakkeling ben jij dat je de discussie uit de weg gaat, bahhh

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 22.29 uur

 295. Johan is judas, hij zegt zoeven super SP-er te zijn en daarna komt de wolf uit zijn schaapskleren. Met enkel aannames, zonder zich in de persoon (sociaal) te verdiepen in waty deze gene wel of al niet doet voor de armen.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.30 uur

 296. He Brinck
  Johan is voor alle armen op de hele wereld te helpen en dus daarvoor geld vrij te maken, dat is dus geeeen VVD of CDA standpunt. Heb je iets van de post ook echt goed gelezen?

  Reactie door Lucas — vrijdag 8 december 2006 @ 22.30 uur

 297. Dag Johan! 50.000 min 1 = 49.999 of was u nog geen lid.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.31 uur

 298. Wat doet de SP dan voor alle echt armen in de wereld die dood gaan door geweld en honger en ziektes, wat voor effectieve maatregelen met aanwijsbaar resultaat?

  Reactie door Bram — vrijdag 8 december 2006 @ 22.32 uur

 299. Hee Lucas, hij heeft niet mij gevraagd ogf ook maar gehoord wat ik doe he. beetje bekrompen hoor om van aannames uit te gaan.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.32 uur

 300. Ik kom niet meer bij als Bos toch zonder de SP overstag gaat. Dan krijgt hij D66 trekjes.
  Ik geloof nog in zijn stoere praatjes voor de camera. Maar ik zit met spanning te wachten op zijn volgende verhaal als Jan Marijnissen aan de kant wordt geschoven . Hoe gaat hij dat brengen? Wie zal dan nog ooit in de man geloven??
  Ik vrees inderdaad dat het allemaal vooropgezet is. Bos vecht zgn voor de Sp, zodat niemand hem iets kwalijk kan nemen en dan ja… we zullen toch het land moeten regeren.
  Verantwoordelijkheid nemen… noemen ze dat!
  En zie hoe een groot deel van het volk nog verder de afgrond inzakt.

  Reactie door andre — vrijdag 8 december 2006 @ 22.32 uur

 301. @288 balans wil een antwoord in getallen?

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.34 uur

 302. Ik stel het zeer op prijs als men mijn pseudoniem niet gebruikt op dit log (Balans @ 289 tijd 22.29)

  De terminologie die hier gebruikt wordt is zeker niet van mij afkomstig. Brick graag nog een reactie op eerder gestelde vragen.

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 22.34 uur

 303. Kernvraag wordt dus, hoe gaan we het voor iedereen beter maken in dit land en dan vooral de armen en (hulp) behoeftigen. Goeie discussie. vandaar deze partij toch? Had Jan dat allemaal niet al aangegeven in zijn boeken enzo? staat het niet in het programma? Ik begrijp niet waarover sommige Johan, Lucas en balans over vallen? zijn jullie nou Sp-ers of niet?

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.37 uur

 304. EN ALLE MENSEN BUITEN NEDERLAND DIE LETTERLIJK DOOD GAAN?

  Reactie door Bram — vrijdag 8 december 2006 @ 22.42 uur

 305. @ Balans. Een sociaal modaal inkomen ligt bruto tussen de 25.000 en 30.000 euro per jaar.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.43 uur

 306. Luister Brick ik ben geen SP-er. Volgens mij hoeft dit ook niet toch? Ik wil van de mensen op dit forum graag een goed beargumenteerde oplossing die de SP gaat hanteren om dit soort problemen aan te pakken als ze gaan meeregeren.

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 22.43 uur

 307. Nou en wat gaan al die mensen doen omdat te verdienen dan?

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 22.44 uur

 308. Er moet van beide kanten ruimte komen omdat te bereiken en verder ga en kan ik er in een forum niet over uit wijken. Lees de boeken van de SP zou ik zeggen. Dan weet je het, als je je wilt verdiepen in SP. daar ga ik geen antwoord op geven via een forum. dat is te makkelijk, dus neem die moeite of niet. Zo niet verdwijn.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.48 uur

 309. Brick je loopt weg voor de vraag en dat is een slechte zaak. Ik noem dat Struisvogel Politiek. Bovendien weet ik niet wat de beide kanten zijn. En om je uit de droom te helpen ik ben een CU-er.

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 22.51 uur

 310. Ga morgen naar de winkel koop een boek van de SP en het zal je gaan dagen, antwoord op je vragen of niet. zou teveel zijn om dat allemaal hier te gaan te bediscusieren hoor.
  hopenloijk wordt jij het 60.000 ste lid dan.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.53 uur

 311. Zag net Jan de Wit in NOVA

  Hij heeft zich prima verwoord m.b.t. de herkeuringen en de informatie.
  Zoals al in het programma van de SP staat dat deze herkeuringen een onbeschofte bezuinigings actie is van de Geus en het UWV.

  Reactie door Pool — vrijdag 8 december 2006 @ 22.53 uur

 312. Dus hier zijn alleen discussies tussen mensen die het eens met elkaar zijn, grappig. Das ook niet zo moeilijk dan.
  1 vraag, waarom noem je het dan discussies?

  Reactie door Bram — vrijdag 8 december 2006 @ 22.56 uur

 313. Nogmaals, ik heb het gevoel dat je eigenlijk zelf niet weet waarom je lid bent van de SP. Je kunt niet in een paar korte zinnen antwoord geven op een vraag waarop het hele SP programma gebaseerd is. Het enige dat ik hoor is dat je het populistisch gepraat van JM wel goed vindt klinken (vind ik ook trouwens). Maar het is net alsof je zegt dat je morgen rijk bent en op de vraag hoe je dat denkt te doen is het antwoord: we drukken gewoon wat extra bankbiljetten bij Johan Enschedé….

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 22.56 uur

 314. Ik heb trouwens kontakt gehad met CU-ers over levensbeschouwelijke vragen. Was ook de site geweest. Geen antwoord vooralsnog. Daarin is de SP toch wel wat actiever geweest altijd al. Dat is ook de kracht van de SP.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.57 uur

 315. Ik hoorde net op Nova een goed gesprek met Jan de Wit over de WAO-keuringen.
  Petje af voor Jan de Wit! Heldere en duidelijke standpunten heeft Nederland nodig.

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 december 2006 @ 22.57 uur

 316. Hoorde ik ook net maar dat is off topic

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 22.58 uur

 317. Je hebt gelijk Bram. laten we het noemen: uitwisseling van gedachten.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 22.58 uur

 318. @262 Balans

  Gemiddeld 30 km. per uur?
  Nou, nou! Hoe zat het met de techniek, de ‘zit’, de balans?
  Kwam je goed over? Was er sprake van een goede swung?
  De bi-pedale fase niet te lang? Geen last van verzuring? Krachten goed verdeeld?
  Indoor of outdoor? Had je dezelfde omstandigheden?
  Was het gepresteerde naar verwachting, of uiteindelijk toch teleurstellend?
  Kun je iets duidelijker zijn? Kun je het door jouw aangehaalde iets genuanceerder schetsen?

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 8 december 2006 @ 23.03 uur

 319. Als de SP in de oppositie gaat is een CDA/PvdA/CU geen lang leven beschoren. Het CDA en de PvdA hebben het nooit lang met elkaar uitgehouden. Laat het maar gebeuren. Het resultaat zal zijn na twee jaar nieuwe verkiezingen. CDA ernstig verzwakt PvdA gehalveerd. SP de overwinnaar. Dan liggen de kaarten totaal anders. Het is alleen jammer dat de zwakste er onder moeten lijden. Maar een kabinet CDA/PvdA/CU zal helaas niet zo sociaal zijn en vermoedelijk een voorzetting zijn van het huidige beleid met een zeer dun laagje salon socialisme eroverheen. Resultaat totale teloorgang van de PvdAsterke opkomst extreem rechts en een land zonder enige vorm van normen en waarden. Daar een land waarin het beleid polariserend werkt de tegenstellingen tussen arm enrijk groter worden, de bevolkingsgroepen daardoor lijn recht tegenoverelkaar komen te staan en de normen en waarden volledig vervagen. De formatie gaat over iets meer dan alleen het inkomen van jan modaal. Het gaat om stabiliteit en welzijn in nederland.

  Reactie door cees cadel — vrijdag 8 december 2006 @ 23.04 uur

 320. @304 Balans

  So what? Kan allemaal met de vijfde ronde te maken hebben. Die ontaarde herkeuringen wil christen Balkenende toch niet terugdraaien.
  Moeilijk hoor voor de man om eens helder en sociaal na te denken over onze samenleving.

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 december 2006 @ 23.04 uur

 321. @303 Ik zie liever ff geen discussie, eerlijk waar. Ik zie het meer hier als een leiddraad voor SP en Jan M. de goede en juiste weg te kiezen en eruit te filteren van wat zijn achterban zegt en vind. daar kunnen we anderen helemaal niet bij gebruiken. Pas als er een kabinet is vind ik dat we verder moeten discussieren. dus ik roep SP ers op om hun mening te geven en die andere liberale balkenende aanhangers even dood te zwijgen. En dat is niet laf bedoeld. Als er uitkomst is en er is een nieuw kabinet lul, en lul en slap ouwehoer ik graag verder met ze.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 23.06 uur

 322. @311

  Hoi Pool! Zaten weer even op hetzelfde level zo te lezen.

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 december 2006 @ 23.08 uur

 323. Ik geloof dat niet SP-ers nogal terretorium driften hebben na 22 november om hier op de site van de SP zich te infiltreren en hun kruit te gaan 9ver) schieten. Niet verkroppend dat wij nu al 25 zetels gewonnen hebben. Zij proberen dit teniet te doen. Maar volgens mij zijn zij allen bang dat het nog straks nog roder zal worden in Nederland. Helaas niet meer te stoppen. De tomatenSoeP vind steeds meer aftrek.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 23.13 uur

 324. Brick,

  Het eerste standpunt van de CU gaat over abortus en dit lijkt me binnen levensbeschouwelijke issues te vallen. Maar nogmaals ik begrijp dat het moeilijk is om een gefundeerder onderbouwing te geven van oplossingen voor het armoedevraagstuk, maar een poging zou ik wel waarderen. Ik ben echter bang dat zodra er een redenering volgt over het door jou voorgestelde sociaal modaal inkomen voor iedereen (het minimum zeg maar) er zoveel gaten aan het licht komen dat je die hier achterwege moet laten. Dat noem ik derhalve Struisvogel Politiek = weglopen voor de realiteit.

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 23.13 uur

 325. Brick,

  zoals je begrijpt ben ik het ook niet geheel eens met het kabinetsbeleid, vandaar dat ik CU gestemd heb. Dus je moet me hier ook niet behandelen als een of andere infiltrant. Dit is een publiek weblog en naar mijn mening het beste politieke forum van dit moment.

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 23.16 uur

 326. Dank je balans, dat vind ik nou eens een positief geluid. Morgen naar de boekhandel dus… Doe dat echt, ik raad het je aan. En dan na het lezen zie ik je graag weer terug op de site hier.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 23.18 uur

 327. @321

  Precies Brick. En goed om te verwijzen naar het SP-programma en de boeken van Jan.
  Gezien het chatniveau van wat mensen hierboven lijkt het mij ondoenlijk om in een zin het e.e.a. uit te leggen.
  Laat ik een poging doen: de rijken wat minder, zodoende de armen wat meer. Maar dat dekt de lading niet.

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 december 2006 @ 23.18 uur

 328. Gloria, in de Gloria. Gloria heeft gesproken! En zo is het!

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 23.21 uur

 329. @325

  He Brick, heb jij Balans al gevraagd hoe hij het vindt dat de CU met smart wacht om met de VVD en het CDA te regeren?

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 december 2006 @ 23.24 uur

 330. Brick,

  ik moet je teleurstellen. Die boekhandel weet ik wel te vinden en ik vind het ook buitengewoon interessant, maar ook zonder die gelezen te hebben kan ik je wel vertellen dat de idealen mooi zijn maar niet haalbaar. Dat is reeds menigmaal betoogd in diverse onderwerpen op dit weblog.

  Een taxichauffeur die een omzet draait van 12 euro per uur kan geen 15 euro verdienen….

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 23.26 uur

 331. Gloria,

  Dat gaat volgens mij niet ook al zou ik dat willen….

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 23.27 uur

 332. @328

  Nou ja, ik bedoel natuurlijk met Wilders en trawanten erbij.

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 december 2006 @ 23.29 uur

 333. Gloria,

  zie eerder betoog, het wordt CDA, PVDA en CU (en niet omdat ik nu toevallig een CU-er ben)

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 23.32 uur

 334. Ja…laten we iedereen eens herkeuren. Goed idee. Al die WAO-ers en nieuwe kans!
  Herkeuringsgerechtigden …leuke naam.

  Reactie door simone van boxel — vrijdag 8 december 2006 @ 23.34 uur

 335. @327 he balans,
  Hoe zit het met de idealen en de hulp van de bijbel, ook wel het boek genoemd? Nee, de SP brengt ons ook het koninkrijk Gods niet morgen al. Wij praten niet vanuit die maatstaven van de bijbel. Dat maakt het verschil. Dit is Aards, dit is politiek, man. Houdt kerk (overwegingen en overtuiging) gescheiden. Doe jij dat ook balans?

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 23.35 uur

 336. In de Gloria, in de Gloria…..

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 23.36 uur

 337. Mijn beste Brick,

  Natuurlijk mag jij in ID of Darwin geloven. Natuurlijk mag jij je humanistisch liberale opvattingen en idealem er op na houden. Jij maakt echter een cruciale denkfout dat scheiding van kerk en staat hetzelfde is als scheiding van uitgangspunten en politiek. Per slot van rekening handel jij ook uit ideologische overwegingen dat iedereen ongeveer hetzelfde moet verdienen…..

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 23.39 uur

 338. Ja niemand praatte over de kerk, maar ik moest aan “het boek” denken en aan de “CU” van balance en aan idealen en van hoe het moet zijn, en toen moest ik het kwijt. Sorry wil niemand op zijn hart trappen. Excuus met alle respect voor boeken.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 23.40 uur

 339. Jan, ik wens je veel sterkte!
  Je hebt te maken met Jan Peter, die weliswaar “goud” heeft behaald, maar z’n plaats in de nieuwe politieke verhoudingen nog niet duidelijk ziet.
  Je hebt te maken met dominee Wouter, die vooral de SP wil beleren veel water in de wijn te doen (in ‘s lands belang of … ?)
  Ik wens je veel sterkte, de SP is de enige partij, die als winnaar van belang, die z’n signatuur duidelijk zou moeten terugvinden in een regeeraccoord!

  Reactie door Thieu Pluijmen — vrijdag 8 december 2006 @ 23.41 uur

 340. @331

  Zo te zien wel, Brick. Kijk maar naar het CDA! Die vinden dat ze bij iedere beslissing kerk en politiek gescheiden moeten houden. Dat Boek komt wel op zondag. Maandag is weer van geheel andere orde: hoe kunnen we de armen armer maken.

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 december 2006 @ 23.42 uur

 341. @333 ik begin je te waarderen en te mogen. Hele goeie is dat van je. Nadenkertje. Maar laat aub altijd en ten immer het woord liberaal weg. Dat niet en niet meer. Ik krijg daar……ik wordt daar niet goed van.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 23.44 uur

 342. Beste Gloria,

  discussieer nu eens en uit je frustraties ergens anders, lekker bij een demonstratie ofzo.

  Volgens mij staat de CU een heel ander lijn voor dan het CDA.

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 23.45 uur

 343. @336 hahaha Gloria, ook een goeie…van jou! Wie is toch die man die zondags het vlees aansnijdt?

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 23.47 uur

 344. Liberaal beste Brick,

  houdt ten diepste in dat je vindt dat je je eigen baas bent en dat je jouw normen en waarden ontleent aan jouw eigen gevoelens en socioligische omstandigheden. Dat leidt dan tot een alles moet kunnen geloof.

  Liberaal en asociaal zijn dus niet per definitie synoniem.

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 23.50 uur

 345. 311 ben het hier mee eens ondanks dat ik een van de weinige ben die wederom voor 100% is afgekeurd, de manier van ontvangst en de vragen zijn totaal niet menselijk. Ik ben rugpatient en er wordt gewoon gevraagd of je je wel kan houden aan je huwelijkse plicht….

  Reactie door Johan Kivits — vrijdag 8 december 2006 @ 23.50 uur

 346. ik vind dat een rare lijn

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 23.51 uur

 347. @337

  Wat nou Balans, ga je geirriteerd doen?
  Wat zeg ik verkeerd dan? Vond jij dan niet dat het (C)DA verrekte asociaal regeerde?

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 december 2006 @ 23.52 uur

 348. Volgens mij zijn we aangekomen op een punt dat de stellingen en standpunten duidelijk zijn. Het woord is aan de heren in Den Haag.

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 23.53 uur

 349. Beste mensen.

  Wij hebben ronde 4 achter de rug en ik moet zeggen petje af voor Jan, dat hij ondanks het politieke onvermogen van de PvdA en CDA
  zich zelf blijft. Het politieke spel, daar geef ik weinig aandacht aan daar ik in het verleden ook al een hekel had aan dammen, schaken enz enz. Hoe kun je de politieke tegenstander klein krijgen, welnu daar sta ik ver boven, alleen zou ik willen zeggen pasop: dat men de de SP gaat verwijten dat zij aan het Janisme tenonder gaat.
  Het is beter eerlijke oppositie te voeren dan te kiezen voor iets waarmee je met je hart niet eens bent.
  Naar mijn gevoel is de strijd nog lang niet gestreden, de SP moet groter groeien en die mogelijkheid is er gezien de angst van het CDA. De SP is een partij waar de basis van het Christedom te vinden is n.l. het socialisme, de leer die Christus verkondigde zijnde de grootste socialist aller tijden. Waarom heeft de kerk altijd het socialisme veroordeeld? Laten wij met de komende kerstviering hier eens hierover nadenken.

  Reactie door Henk.H — vrijdag 8 december 2006 @ 23.54 uur

 350. Gloria,

  ik wordt geirriteerd van mensen die emotioneel discussieren op een forum en daarmee de plank volledig misslaan en ja dat is een van de redenen dat ik op de CU gestemd heb.

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 23.55 uur

 351. Gloria laat ons bidden! We gaan gewoon straks voor het moderne testament. Het CDA was niet sociaal en vanuit de leer ook niet Christelijk meer op veel punten. Fertig.

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 23.55 uur

 352. W AO-revisie
  A rmoede
  X enofobie
  I mmigratiedeportatie
  N eoliberale exploitatie
  E uropese grondwet

  gaat er al een lichtje branden?
  Jezus zal zich moeten openbaren als patserige, schreeuwerige, zelfingenomen, over-lijken-in-plaats-van-water-lopende stenen-in-goud-veranderende egotripper, alvorens door leden van hhet CDA herkend te kunnen worden.

  Zalig Kerstfeest

  Reactie door Klaas Vos — vrijdag 8 december 2006 @ 23.56 uur

 353. In elk geval beste mensen, om in balans te blijven ga ik slapen. Welterusten.

  Reactie door Balans — vrijdag 8 december 2006 @ 23.57 uur

 354. Dank je Klaas, en jij ook Gloria. wel te rusten! Zalig kerstfeest met veel waxine!

  Reactie door Brick — vrijdag 8 december 2006 @ 23.58 uur

 355. @342 Balans

  Zijn ze daar nooit emotioneel dan? En leg uit waar ik de plank missla. Overigens zit ik hier helemaal niet emotioneel te zijn. Beetje vriendelijker hoor.

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 december 2006 @ 23.59 uur

 356. @342 Balans

  Jammer dat je uit balans geraakt bent, ik weet zeker dat je bij de volgende verkiezingen op de SP zult stemmen. Dit zal jouw gemoed een zekere rust geven. De CU is een goede partij, maar zal nooit die omvang bereiken waarmee zij haar doelstellingen eer aan zal doen. Daarom kies voor de SP die heeft alle beginselen in zich waarmee een mens verder kan.

  Reactie door Henk.H — zaterdag 9 december 2006 @ 0.02 uur

 357. Zalig Kerstfeest Klaas en Brick. Zouden ze ook waxientjes uitdelen bij de voedselbank?
  Zal wel onder luxe vallen.

  Welterusten Brick!

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 december 2006 @ 0.03 uur

 358. Balans, geef mij maar ff alleen antwoord op abortus en dan wil ik er vrijwillige zelfdoding nog niet eens bijhalen. verplaats je eens even. Moeilijk vraagstuk vind ik dat. Zeg het maar.

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 0.03 uur

 359. Gloria ik mag je bijzonder graag. ff off the record.

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 0.04 uur

 360. Hallo Jan.

  Wel wat ik wil zeggen is hou je rug recht en probeer de scherpe kantjes van het cda
  af te halen ik bedoel ga eens een persoonlijk gesprek met Balkenende aan.
  Misschien dat een coalitie op die manier met de sp erbij toch mogelijk wordt?

  Reactie door Gilbert — zaterdag 9 december 2006 @ 0.04 uur

 361. @346

  Hallo Henk.H! Ja, de Christen Unie doet het beter dan het CDA. Jammer dat ze niet met links willen regeren.

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 december 2006 @ 0.06 uur

 362. @349

  Was mij ook een genoegen Brick.

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 december 2006 @ 0.11 uur

 363. Gloria je bent een echt SP-er he? ja, ja hiep hiep hoera!!!!

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 0.12 uur

 364. @341 Balans
  Gek is dat, ik werd juist emotioneel van het CU-standpunt tegen abortus en tegen euthenasie maar vóór bommenwerpers (JSF).

  Dat men zijn eigen principes heeft is prima, maar deze (religieuse) principes kun je niet aan alle Nederlanders opdringen. Ik ben tegen abortus, maar er zijn omstandigheden denkbaar….. Ik ben sinds het overlijden van mijn vader niet meer tegen euthenasie want zelfs een hond had allang een spuitje gehad in die omstandigheden.

  Dat de CU heeft ingestemd met de JSF maakt ze totaal ongeloofwaardig. Dat wij ons idee van democratie wensen op te dringen aan landen ver hiervandaan is 1 ding, maar om te denken dat we die landen de 21ste eeuw in kunnen bombarderen is gewoon naief.

  Reactie door Irma — zaterdag 9 december 2006 @ 0.12 uur

 365. De basis van het cda (christendom)= medemenselijkheid ligt veel dichter bij de sp dan balkenende zou (willen) geloven. Het gaat niet om de macht maar om de mens. Wie zegt dat een menselijke maatschappij geen goede economie zou kunnen voortbrengen.

  Reactie door Cor — zaterdag 9 december 2006 @ 0.16 uur

 366. Bombarderen is één ding, wat uitgebannen moeten worden in deze wereld! Maar geen bliksemafleiders Balans. Ga even als je wilt wat dieper in op abortus en euthanasie. Eerst de eigen achtertuin. Vertel…..

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 0.17 uur

 367. Balans, als het op heel principiele punten aankomt dan zou ik een andere partij kiezen, waarbij je verdere normen en waarden, geloof wel kunt bij belijden en mag belijden. De SP bijvoorbeeld?

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 0.20 uur

 368. # 230:
  > Wat een wijze woorden allemaal, op deze pagina.
  > Het Nederlandse volk heeft gesproken, lijkt me.

  Dat had het Nederlandse volk in 1976 ook. Toen was de PvdA van Joop den Uyl de grootste partij en TOCH ging Van Agt (CDA) met Wiegel (VVD) dineren en regeren.

  Wij mogen spreken, maar of er iemand luistert is een tweede.

  Reactie door Jan Verhoeven — zaterdag 9 december 2006 @ 0.20 uur

 369. @ 354 Irma

  Ja, ik vind ook dat de Christen Unie een wankel gevoel voor emotie heeft. Meehelpen bombarderen en de mens te pletter laten lijden op zijn sterfbed. Ik vind dat ieder dit zelf moet beslissen. Als mensen gewetensbezwaren hebben dan doe je het niet.

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 december 2006 @ 0.23 uur

 370. @170 IRMA

  Ik wil best eens een discussie op poten zetten, of wij wat te leren hebben uit het politieke verleden, als dat niet mogelijk is dan kunnen wij de Bijbel ook wel bij het grof vuil zetten. Er staan in mijn boekenkast veel werken van schrijvers uit het verleden, zoals de Bijbel, mein Kampf, das Kapital, verschillende werken van Lenin, Engels, Nederlandse schrijvers en noem maar op, die jammer genoeg in de vergetelheid raken, maar gelijkwaardige schrijvers vind je tegenwoordig niet meer. Wij bevinden ons in een ideologisch dal vol met afgeschudde veren maar of dat de oplossing is, ik betwijfel het.

  Reactie door Henk.H — zaterdag 9 december 2006 @ 0.23 uur

 371. @ 360 Je hebt 100 schapen. Eentje loopt er weg en is zoek. Je gaat er achteraan omdat je dat schaap ook wilt behouden. Er is altijd iemand die wil luisteren. ook dat ene schaap, en jij misschien. dan zijn het er al twee en ik daarbij maakt drie etc etc.

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 0.24 uur

 372. @361 Irma weet je wel dat het in het bezit hebben van Mein Kampf strafbaar is? Zou je het misschien willen kopieeren en naar mij toe willen sturen? ik heb nog net een plekkie vrij hier in mijn boekenkast.

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 0.26 uur

 373. @355 Brick

  Volgens mij ligt Balans op een oor.

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 december 2006 @ 0.26 uur

 374. Huh gloria, johan en balans op een oor. huh gloria wie is u? Voel nogal symphatie…. hebben we ze weggejaagd?

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 0.30 uur

 375. @362

  Vast niet Brick. We zijn toch aardig geweest voor onze CU vrienden? Je zal zien, via de CU komen ze wel bij de SP uit. Dat is net even wat christelijker. Of sla ik nu de plank weer mis?

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 december 2006 @ 0.38 uur

 376. @ 305 Brick

  Even terzijde… er bestaat geen sociaal modaal inkomen…. wel het sociaal minimun en een modaal inkomen, en voor wat de bedragen betreft het sociaal minimum ligt op bruto 18000 euro per jaar dus dat stuk politiek en financieel onbenul van een Balans kan dat in z’n zak steken, die loop hier ook alleen maar te zieken met z’n waanideeen.

  De beste reactie op hem is geen reactie.

  Reactie door Pool — zaterdag 9 december 2006 @ 0.38 uur

 377. Gloria.. Ze komen vast wel bij ons uit. Yep je hebt gelijk. Verder praten met mij, een.meer.ding@hotmail.com auf english. groetjes….Cu, hahahaha and that means see you

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 0.42 uur

 378. Prima Pool, je bent toch geen open grenzen pool he? hahaha. Laten we het sociaal modaal dan stellen op wat ik al eerder gezegd had. 18.000 is dus wel een beetje weinig hoor in deze tijden. Balans van de CU is al op één oor dus we zeiken ff niet meer met hem en laten hem links huh of rechts liggen.

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 0.46 uur

 379. @376 Prins!

  Weer helemaal aanwezig! Helder en klaar!! (smile)
  Pool, vieren ze in de Oekraine ook Sint Nicolaas?

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 december 2006 @ 0.49 uur

 380. Hee Gloria dat moest jij toch wel weten? Sinterklaas is alleen aan de Benelux en een stukje nordrhijn-westfahlen voorbehouden.

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 0.55 uur

 381. @380 Brick

  Is dat zo?? Hoe is hij dan hier verzeild geraakt?? Woonde toch in Turkijke?? De bisschop van Myra!!

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 december 2006 @ 0.58 uur

 382. Gloria, jij bent onderlegd. Je hebt je verdiept! haha… Ik mag je steeds meer. Hij ging op een gegeven moment naar Spanje en vandaar naar het noorden, naar de lage landen.

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 1.02 uur

 383. Misschien is hij hier wel gestorven, wie weet? De laatste tekenen. Ach ja tulpen komen ook al eigenlijk uit Turkije. waar komen tomaten eigenlijk oorspronkelijk vandaan?

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 1.04 uur

 384. De enige die sinterklaas speeld is verdonk, zeggen dat je mensen uitzet op een nette manier en vervolgens de straat op trapt. Oja en het geld wat er voor besteed wordt zit in eigen zak. Hoord Balkenende dit niet af te keuren?

  Reactie door Henk — zaterdag 9 december 2006 @ 1.04 uur

 385. Toch niet ook uit turkije he? Hou op hoor!

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 1.05 uur

 386. @384 Nou daar heb je een punt man. Hoe langer ik erover nadenk, ik moet je gewoon gelijk geven.

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 1.06 uur

 387. @382

  Is hij soms dan ook met Columbus meegevaren naar Amerika? Of zit ik geschiedkundig helemaal fout nu? Ik bedoel, daar pakken ze toch ook flink uit.

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 december 2006 @ 1.06 uur

 388. @383 Brick

  Ik heb het opgezocht.
  De tomaat (Solanum Lycopersicum) is de naam voor een plant uit de fam. Solanaceae. Afkomstig uit Zuid-Amerika.
  Zijn we niet eens off topic, Brick!

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 december 2006 @ 1.16 uur

 389. Wanneer Balkenende persoonlijk het een vernedering vind om met links te regeren, is het misschien beter dat het CDA Doekle Terpstra in zet als nieuwe ster. Een man uit de sociale kant van het CDA.

  Reactie door Wim Deenik — zaterdag 9 december 2006 @ 1.22 uur

 390. Terpstra een fries dus. hhhhmmmmmmmm sociaal? Misschien wel bereidt om dan over te stappen met zoveel socialisme naar de PvdA? Later misschien naar ons.. maar ja “het boek” zal hem wel tegenhouden waarschijnlijk… Maar goed idee, een nieuwe ster bij het CDA want ik ben die kop van H. potter helemaal meert dan zat. Ol kots er gewoon van. Als ik hem al tegen kom als karikatuur in café de wereld dan heb ik al een tijltje nodig. Wat heb ik die man zitten zeg…. bah bah

  Reactie door Brick — zaterdag 9 december 2006 @ 1.29 uur

 391. beste jan ik liep toen ik nog 18 was ben nu 40 inmiddels al rond met de tribune die we destijds langs de deuren aan de man brachten en zo ook leden probeerde te werven nu 22 jr later was ik aanwezig bij het feest in arnhem supper was dat op de verkiezingsdag ging ik op me fietsje naar nijmegen in het pand van de sp met in me hoofd dit word geschiedenis voor (ons) de sp dus en ja idd het werd het . laat het zo blijven en je weet zelf als er twee vechten om 1 been gaat de derde er op den duur ermee heen .ps doe je de goetjes van me aan agnes groetjes hans van buren

  Reactie door hans van buren — zaterdag 9 december 2006 @ 1.57 uur

 392. ik moet heelaas een beetje steun trekken voor PVDA ,weet je wat het is woutjertje bos zit in ietwat lastig pakket van de 1ne kan mag ie cda niet teleurstellen en van de andere kant sp niet dus moet hij kiezen maar wil alledrie bij het gebeuren betrekken en de inzet is hoog,nou dan zou ik wel knikkende beentjes krijgen hoor,maar wouter bos steun onverwaardelijk SP en dat vind ik lief van hem maar daar waar iets positiefs komt komt het pakkettje negatieve dingen altijd mee ,zo is het altijd geweest zo zal het altijd zijn in alles/dit is een natuurwet ,dus helemaal goed doen gaat nooit maar voor 90% goed doen is heel erg geslaagd

  Reactie door karl-heinz laduch — zaterdag 9 december 2006 @ 6.01 uur

 393. het is toch fijn dat de sp de mogelijkheid bied om met elkaar op deze side in discussie te gaan. bij alle andere partijen is dit niet mogelijk.

  Reactie door mcniel — zaterdag 9 december 2006 @ 6.19 uur

 394. Gewoon de tijd afwachten binnen het Cda bestaat er ook een grote sociaal denkende groep, als dit nog even doorgaat en blijkt dat er geen regering te vormen is met Balkenende als mp is het misschien wel mogelijk met een andere Cda,er, Balkenende is bang voor linkse overheersing in een kabinet met Pvda en de Sp dat komt in hoofdzaak door zijn eigen onkunde, zie 3 kabinetten in 4 jaar, ik denk dat een echte staatsman als bv Lubbers er in zijn tijd geen problemen mee gehad zou hebben, er zijn ook nu in Cda gelederen wel capabele mensen die dit zouden aankunnen zonder ondergesneeuwd te raken.

  Reactie door herman — zaterdag 9 december 2006 @ 6.27 uur

 395. Tot nu toe houdt Wouter z’n poot stijf, de SP erbij, prima! Al ruim 35 jaar een PvdA stemmer, maar als het nu mis gaat, dus Balkenende terug als MP met PvdA en CU, dan gaat mijn stem naar de SP en ik denk vele (oude) PvdA stemmers met mij.
  Wouter bepaalt nu hoe groot de SP straks gaat worden. Maar ook met CDA + PvdA + SP geen Balkenende, maar een sociaal CDA persoon als MP.

  Reactie door R, Willemsen — zaterdag 9 december 2006 @ 8.00 uur

 396. Nederland koerst af op een ’2-kampen’ politiek stelsel. Dat is het historische resultaat van deze verkiezingen. Het dilemma zal worden: kiest de SP voor de eigen achterban of kiest SP ervoor de Nederlandse bevolking bij elkaar te houden. Waarom deze mening? 1) mensen kiezen óf links óf rechts maar lopen niet over naar het andere kamp. 2) Een ‘lijmende’ middenpartij is er niet meer, zoals D66 voorheen. 3)Het ene kamp gunt het andere kamp het licht in de ogen niet maar ondertussen zal de politieke druk groeien om Nederland bestuurbaar te houden. Wat moet de SP doen?

  Reactie door Pim — zaterdag 9 december 2006 @ 8.45 uur

 397. Pim,

  goedemorgen. volgens mij is die lijmende middenpartij er wel degelijk en dat is namelijk de CU, die zijn als enige noch links, noch rechts. daarom denk ik dus ook dat deze partij het cement van een regering tussen CDA en PVDA moet vormen.

  De SP moet haar kans afwachten als de grootste oppositiepartij. Dat is volgens mij de enige mogelijkheid om stabiel rond de 20 tot 25 zetels te blijven. Wat heb je na één periode van meeregeren eraan dat je vervolgens het deksel op je neus krijgt. De kat uit de boom kijken is het devies…

  Reactie door Balans — zaterdag 9 december 2006 @ 9.00 uur

 398. Pool,

  Ik heb geen idee waarom je mij een politiek en financieel onbenul noemt en leg mij ook mijn waanideeen nog even voor….

  Reactie door Balans — zaterdag 9 december 2006 @ 9.02 uur

 399. Ik ben het met Balans (9.00) eens. We moeten afwachten en nu niet gelijk meeregeren. Dat zou desastreus kunnen uitpakken. Het ANP schrijft: “De PvdA is bang dat als ze zonder de SP in het kabinet stapt, die partij bij de volgende verkiezingen opnieuw fors zal winnen. Bos ziet liever dat de SP ook vuile handen maakt door regeringsverantwoordelijkheid te dragen.” En we weten allemaal hoe het met de LPF en D66 afgelopen is. Ik denk dat we veel meer in de oppositie kunnen doen.

  Reactie door Titia — zaterdag 9 december 2006 @ 9.34 uur

 400. Het volk heeft gekozen. Helaas is het zo dat de partijen elk een eigen statut hebben en daar op geënt het verkiezings program. Het verkiezings program is een heel duidelijke richtlijn bij de SP. Heel veel mensen willen graag een dergelijk program op hoofdlijnen, zowel bij de PvdA als ook bij het CDA maar blijven helaas bij ? oude idiaalen – beginselen hangen.

  Jan, als de SP nu mee gaat regeren, om het regeren is het volk de verliezer. En op termijn en krijgen wij de rekening gepresenteerd.

  Laat de andere partijen maar komen over die brug. Het moet socialer het kan socialer en wel voor het zelfde geld.

  Reactie door Roel Ytsma. — zaterdag 9 december 2006 @ 9.40 uur

 401. Zoals er al heel veel geschreeuwd word :

  de enige vertaling van de verkiezingsuitslag is SP/ PvdA/CDA

  ( ik zet SP voorop mede omdat ik vind dat de SP vooraan hoort te staan)
  Balkenende is gewoon bang dat hij strax als Christen premier staat met een Socialistische kamer, inhoudelijk dat Balkenende geen eigen plannen zomaar kan doorvoeren.
  JP waar ben je bang voor?
  Bang dat onze man jouw in de hoek zet?
  komaan jan peter neem die uitdaging aan en laat zien dat je wel iets ken

  Reactie door Paul J — zaterdag 9 december 2006 @ 10.25 uur

 402. @ 379 Gloria

  Nee Assepoester in Oekraine kent men geen Sinterklaas, Goedemorgen trouwens

  @ 378 Brick

  Kijk Brick, bruto 18000 is gewoon het sociaal minimum,… is per maand bruto 1500 ……is netto ongeveer 1150 euro p/m.
  Dat is wat men krijgt als gezin in de bijstand en dat is anno 2006.

  @ 398

  Heb jij al je reacties wel eens goed gelezen en gezien hoe vaak je steeds in herhaling valrt zij het met andere woorden en dat je op de man/vrouw speelt want je draagt geen enkele reële oplossing aan, het enigste wat jij doet is de zwakkere in onze samenleving een trap nageven,…. deze houding bewijst gewoon hoe verrot je mentaliteit is en dat je totaal geen benul hebt van mens en samenleving van politiek en ook niet van enig financieel inzicht.
  Zweef lekker verder…. de SP vangt u wel.

  Reactie door Pool — zaterdag 9 december 2006 @ 10.37 uur

 403. @395 Er is al eerder geopperd dat Balkendende het struikelblok is.
  Hij heeft het VVD beleid uitgevoerd, Verdonk steeds het hand boven het hoofd gehouden.CDA/VVD spraken zich na de verkiezingen uit er alles voor te doen hun erfenis te bewaken en dit niet door een socialer kabinet te laten ‘verkwanselen’.
  De verkiezings uitslag liet de wens voor een socialere regering zien.
  Balkenende wilde dat van meet af aan niet.
  Zoals de PvdA zich in de afgelopen oppositie periode heeft laten zien, hebben CDA/VVD er m.i. een makkie aan gehad.
  Dat komt de PvdA dadelijk ook tegen mochten ze toch wat a- sociaal B1,2,3, puin willen ruimen en het op een CDA/PvdA/CU uitkomt.
  Het zou dat Hoekstra (VK) heeft geopperd eerst zelf een regeerakkoord uit de partij standpunten te halen en te schrijven.
  Waarna de voorgestelde ministers daarover geconsulteerd en aan het woord.
  Dit zou de achterkamertjes politiek en bindend onderhandelen van de partijen voor 4 jaar hebben kunnen voorkomen.
  En het zou Balkenende’s solo wind uit zijn VOC zeilen gehaald hebben.
  Balkenende is nagenoeg het ultra rechtse gezicht van het CDA, ik denk veel rechtser dan zijn getrouwe achterban, vooral ouderen, zich van bewust zijn.
  Al zijn uitlatingen en blunders getuigen hiervan.
  We zitten er vooralsnog maar mooi mee,
  opgescheept met een zelfingenomen en arrogante JePe MPe

  Reactie door maria — zaterdag 9 december 2006 @ 10.38 uur

 404. Dag Balans (9.00) en Titia (9.34),

  Ik ben eens dat niet meeregeren de SP meer oplevert dan nu in de regering stappen. Blijft de impasse dat CDA en PVDA als twee verliezende(!) partijen de regering vormen met CU en dat het dan de SP verweten kan worden niet serieus de verantwoordelijkheid te nemen. Dus gekozen heeft voor de eigen achterban. Ik geloof overigens niet dat CDA-PvdA-CU lang stand houdt met de onverenigbaarheid van karakters van Bos en Balkenende. Ook niet vergeten dat CDA een switch van liberaal naar meer sociaal niet binnen een jaar zal kunnen maken. Allemaal voer voor een kabinetscrisis. En bij nieuwe verkiezingen zal de tweedeling links-rechts nog duidelijker worden. Daar blijf ik bij. Laten we dat maar afwachten dan en de SP groot maken.

  Reactie door Pim — zaterdag 9 december 2006 @ 10.42 uur

 405. @393 mcniel

  Inderdaad JAN’S-SITE in een heel goede site, waar je over diverse onderwerpen je mening kwijt kunt en je moet het wel heel bont maken anders word je eraf geknikkerd zoals geen discussie over Mao, hij ruste in vrede, overigens was gisteravond een programma over China op de TV. Het is een ander China geworden vergeleken met zo’n 25 jaar geleden toen ik er was, maar het zijn nog steeds vriendelijke mensen.

  Reactie door Henk.H — zaterdag 9 december 2006 @ 11.19 uur

 406. @402 Afwachten en hopen.
  Ik vind Balkenende ontzettend gewiekst. Zolang hij zichzelf niet alleen presenteert als roerganger maar zijn beleid steeds weet door te jassen, heb ik er helaas geen enkel vertrouwen in dat we niet veel langere tijd met mogelijk B4 opgescheept zitten.
  Ik heb het ook zo vreselijk gehad met Balkenende dat ik het misschien als te weinig hoopvol inzie.

  Reactie door maria — zaterdag 9 december 2006 @ 11.19 uur

 407. Beste Jan,

  Het CDA mag dan de grootste partij zijn, maar zonder de SP en de PVDA moet hij zo wie zo regeren met Geert Wilders. Dus, het is niet zoals in 2003 toen hij met de VVD verder ging. Er moet een duidelijk links beleid komen. Laat je stem maar horen Jan. Dat kun jij beter dan welke politicus dan ook. Als het moet pak je Bos ook in, echter is het beter met de PVDA te samenwerken. NU SP!

  Reactie door wim bos — zaterdag 9 december 2006 @ 11.43 uur

 408. Filosoferen over een werkzame combinatie van CDA, SP en Pvda, vind ik nogal vruchteloos.
  Iedereen in de SP moet zich realiseren dat ook in dit geval de aktie beslissend zal blijken te zijn. Daardoor is de SP trouwens zo groot geworden. Doorgaan op die weg brengt de beste en meest logische oplossing. Rechts moet verslagen worden en de PvdA moet terug naar links worden gedwongen.
  De foto’s van het bezoek aan stakende arbeiders in Oss door Jan Marijnissen spreekt
  boekdelen. Die lijn vasthouden is het allerbelangrijkste. Zo speelt nu ook weer (nog) het probleem in de Sociale Werkvoorziening. Rechts wil de WSW verder afbreken. Dan is filosoferen over welk kabinet er moet komen niet het belangrijkste.
  Overal waar een WSW-bedrijf is, moet de SP opnieuw laten zien waar het in feite allemaal om gaat.Onlogisch?
  Moeten we dan persé met die Balkenende regeren ten koste van ruim honderdduizend mensen die van de WSW afhankelijk zijn?

  Reactie door Arie van Kooten — zaterdag 9 december 2006 @ 11.54 uur

 409. Nu.nl Verdonk krijgt portefeuille onderwijs en jeugdcrminilatieit, Kamp integratie etc.
  Kan iemand mij uitleggen hoe dit werkt?
  Kunnen partijen nu al portefeuilles verdelen/claimen of zijn dit voorstellen?
  dank,

  Reactie door maria — zaterdag 9 december 2006 @ 12.15 uur

 410. Ik heb het begrepen, het zijn 2e kamer portefeuilles.
  Nadat Kamp kamervoorzitterschap niet verkregen heeft,vertrekt hij dus nu op deze wijze wel als minister van Defensie? En ontwijkt hij daarmede zelf antwoord te geven op de komende vragen en het onderzoek nar vermeend wangedrag soldaten Irak/Marchessau?

  Reactie door maria — zaterdag 9 december 2006 @ 12.58 uur

 411. @399 titia
  ik dus de link naar dat artikel hier geplaatst,maar tot mijn verbazing is die bijdrage verwijderd…
  het enige wat ik erbij had gezet was iets over een bepaalde kleur piet,en de SP.
  heel erg vreemd.

  Reactie door iew — zaterdag 9 december 2006 @ 13.36 uur

 412. Ja,wouter Bos wil de sp niet in oppositie dat zou de ondergang van de pvda betekenen!Maar cda pvda en sp zie ik geen heil in.Want het verschil tussen de programma ‘s van de sp en cda is enorm!Dus de enigste oplossing zou zijn die ook de pvda wil de partijen die voor het generaal pardon waren,krappe meerderheid van 76 zetels!Succes gewenst met de verdere formatie/onderhandelingen!

  Reactie door Eugene — zaterdag 9 december 2006 @ 13.43 uur

 413. Uiteraard zal water bij de wijn doen voor alle partijen van toepassing zijn. Maar of het mogelijk is om zoveel water bij de wijn te schenken en toch je principes te blijven handhaven?? Ik heb er mijn bedenkingen bij. Overigens ben ik wel van mening dat een coalitie CDA, PvdA en SP een must is. Uiteindelijk zijn dat de grootste partijen en dient men de mening van ‘het volk’ te respecteren. Ook de heer Balkenende en Bos zullen hiermee rekening moeten houden.

  Succes en veel wijsheid gewenst meneer Marijnissen!

  Reactie door Agaath — zaterdag 9 december 2006 @ 14.21 uur

 414. Mijn beste Pool,

  Bij mijn weten heb ik de zwakkere nergens een trap nagegeven, valt dat in herhaling vallen wel mee en ik zou werkelijk niet weten waaruit blijkt dat ik geen enkel financieel en politiek inzicht heb, waarom mijn mentaliteit rot is en hoe ik op de man/vrouw speel.

  Ik hoop dat je je taalniveau en discussieerniveau toch wat omhoog weet te krikken, dat maakt het iets prettiger en zinvoller.

  Reactie door Balans — zaterdag 9 december 2006 @ 14.32 uur

 415. Hetgeen ik hier op dit weblog betoogd heb is dat er momenteel een coalitie van CDA/PVDA/CU meer recht doet aan het politieke spectrum en werkzamer is. Bovendien mag de SP gratis het beleid mede bepalen en als er niet genoeg geluisterd wordt is ze over 4 jaar nog groter. Verder heb ik gezegd dat het niet realistisch is om iedereen een salaris van 25000 euro te geven / laten verdienen. Nu mij dunkt dat dit getuigt van financiele realiteitzin en niet van blind idealistisch opportunisme.

  Reactie door Balans — zaterdag 9 december 2006 @ 14.37 uur

 416. Of zoals je wilt politiek en financieel onbenul. En waaruit blijkt dat mijn mentaliteit rot is weet ik al helemaal niet, maar misschien kun je me dat dan netjes… uitleggen.

  Reactie door Balans — zaterdag 9 december 2006 @ 14.39 uur

 417. Jan, laat je niet verleiden tot een ruk naar rechts!Jan Peter wil geen links kabinet, ondanks dat links een meerderheid heeft. JP wil het liefst met de VVD en de PvdA regeren.
  Nog liever 4 jaar oppositie voeren, waar jullie heel goed in zijn en nu met 26 zetels een nog groter vuist kunnen maken!
  Mijn doemscenario is overigens dat de VVD wederom via de achterdeur binnen komt met Rita Verdonk als minister van Onderwijs en Kamp als minister van vreemdelingenzaken/integratie. De ramp zou niet te overzien zijn! Nederland op zijn smalst zou ik zeggen, alsof het nog allemaal niet erg genoeg is met een Verdonk, Wilders en Kamp in de politieke arena van Nederland.
  Het is moeilijk, ik begrijp het, regeren is compromissen sluiten, maar als jullie 4 jaar wachten hebben jullie misschien de troef in handen om te bepalen met wie je wilt regeren! Want teveel toegeven aan de principes van de SP, waar ik zoveel respect voor heb, gaat jullie uiteindelijk de kop kosten!

  Reactie door T. Middelbos — zaterdag 9 december 2006 @ 14.48 uur

 418. @ 416 Balans

  Even dit… ik moet je mijn excuses aanbieden omdat de reacties die ik aan jou richte,… eigenlijk niet voor jou bedoeld waren maar voor een zekere Erwin op een ander item,….ik zit hier met 3 PC’s op het weblog en dan komt er door verwissellen van het toetsenbord van hot naar her weleens een reactie bij de verkeerde persoon terecht.
  Dus nogmaals sorry, en een prettige discussie verder.

  Reactie door Pool — zaterdag 9 december 2006 @ 14.59 uur

 419. Wat wordt er weer lekker doorgedraafd… Leuk leesvoer? Nou, IK wordt er niet vrolijk van. Net zomin als van het minzaam/medelijdend glimlachje van Balkenende, het achter het gordijn – maar nog juist hoorbaar – gegniffel in het vuistje van Zalm. Het gesnor van draaitol Bos, het geklos van de olifantspoten van Verdonk enzovoort, enzovoort.
  Het is misschien een eutopie, maar het meest democratisch is een kabinet waarin elke partij, naar rato van het aantal behaalde zetels bewindslieden levert. Maar dan moet het wel zo zijn dat geen minister een besluit van de kamer naast zich neer legt, zoals Verdonk zich denkt te kunnen veroorloven. Dan moet het wel zo zijn dat ministers, staatssecretarissen en ook de minister president benoemd worden en worden gekozen op deskundigheid en niet op politieke kleur. Deze mensen hoeven volgens onze parlementaire democratie niet uit de kamer te komen, niet op een kieslijst hebben
  gestaan en kunnen tijdens een kabinetsperiode individueel naar huis worden gestuurd door de kamer, zonder dat er meteen weer verkiezingen uit voortkomen. Dát is bestuurlijke vernieuwing, daarmee wordt een einde gemaakt aan de koehandel in partij-principes om tot een coalitie te komen en is elke stemmer vertegenwoordigd. Het zal een zware klus worden, maar bij volgende verkiezingen zullen er minder zwevende kiezers zijn en minder proteststemmers. Luchtfietserij? Waarschijnlijk wel, maar als je een kabinet wilt vormen dat het volk vertegenwoordigt, lijkt het de eerste optie.
  N.B. Bijdrage bedoeld om eens flink te schudden aan de pessimistische, soms haast zielige mensen die – gespeend van relativeringsvermogen – op een volkomen onvruchtbare wijze dit forum vullen. Als we morgen allemaal gaan leven naar hoe wij dat zouden willen en af te leiden valt uit ons stemgedrag, levert dat voor het welzijn van Nederland de wereld op. En dan kan er misschien ook weer eens gewoon gelachen worden. Ook in Den Haag. Het ga U goed!

  Reactie door Maarten Jansen — zaterdag 9 december 2006 @ 15.39 uur

 420. Ik ben er voor mezelf uit al moge ik het verkeerd inschatten.
  Als het enigszins kan moet de SP wel gaan meeregeren. Al moge het grote risico’s voor de partij meebrengen, de SP is een ijzersterke sterke
  partij en heel erg belangrijk, ze is onverdeeld.
  Niet mee regeren en de gevolgen daarvan zijn erger.

  Reactie door maria — zaterdag 9 december 2006 @ 15.51 uur

 421. Liever CDA-VVD-+++, dan veel te veel concessies te doen aan JPB en WB.
  Als WB het gaat doen met JPB, waarschijnlijk gesteund door de rechtsen om linkser te voorkomen, dan winnen we het later nog eens dik van WB en JPB.

  Harm

  Reactie door Harm de Vos — zaterdag 9 december 2006 @ 16.38 uur

 422. Ach, ik was nog wat vergeten!

  Als wij het toch samen met JPB en WD gaan doen, dan moeten beiden wel bereid zijn om “de markt”een flinke duw te geven en verdergaande liberalisering en privatisering te stoppen.
  Ergerlijk is voor mij nog steeds het grote graaien en de stijgende kosten voor energie en gezondheid.
  Harm

  Reactie door Harm de Vos — zaterdag 9 december 2006 @ 16.42 uur

 423. Sorrie, WD moet zijn WB
  harm

  Reactie door Harm de Vos — zaterdag 9 december 2006 @ 16.43 uur

 424. Het is een genoegen te kunnen constateren dat het merendeel van de bloggers hier een SP in de oppositie niet veroordelen. Het is dus niet de macht van het pluche dat hen drijft, maar de toekomst van de NL en de SP. Die toekomst hangt heel nauw samen met wat de SP bij de besprekingen doet, zegt of toezegt. De roots verloochenen is gelijk aan politieke zefmoord. JPB erkent niet dat een “te zware” linkse vertegenwoordiging het resultaat is van vrije verkiezingen. Links heeft nu de gelegenheid het JPB heel, heel moeilijk te maken en moet dat dan ook doen. Niet dwarsliggen om het dwarsliggen maar om de gevolgen die wéér een JPB/CDA/liberale samenspanning voor ons zal hebben. De rechtse agenda is nog (lang )niet volledig uitgevoerd. Ook deelname van de PvdA spreidt voor JPB het bedje niet. Een massieve linkse oppositie en een PvdA die nog enige geloofwaardigheid moet zien te behouden zijn voor JPB een nachtmerrie. Het wordt vechten om iets door de kamer te krijgen. Alhoewel, de motie Bos is kamerbreed aangenomen. JPB heeft daar geen boodschap aan.

  Reactie door William — zaterdag 9 december 2006 @ 17.14 uur

 425. William, hoe massief is die oppositie dan?
  25 zetels GL6 is toch niet zo massief?
  Of zie ik dit nu verkeerd, kan ik niet tellen.
  Ik zie hetzelf juist in landsbelang, na lang dubben en twijfel dat de SP meeregeert.
  Dit omdat JPB het nog lang zal volhouden en er tenminste maatregelen worden teruggedraaid, voordat ze niet meer terug te draaien zijn.
  Verdonk dadelijk portefeuille onderwijs, en jeugd crminialiteit, Kamp integratie, Dekker die zich de luxe kan permitteren als zoveelste duur betaald bijbaantje, VVD onderzoek zetelverlies aan te gaan.
  Terwijl ze zelf met haar belabberde huurwet, landelijke demonstraties, kamervragen daar niet eens over kon beantwoorden.
  Balkenende weg ja, maar hoe?
  Het is op het randje van staatsrechtelijk geen boodschap aan een kamermeerderheid te willen nemen.
  Daarnaast heeft PvdA in de opppositie niet laten zien dat zij ‘links’ georienteerd zijn.
  Liever SP in regeringsposten vanwege landsbelang.

  Reactie door maria — zaterdag 9 december 2006 @ 17.34 uur

 426. Ik begrijp de angst niet zo van velen, om de SP-roots te verloochenen. Dat moet toch elke partij een beetje, als die mee gaat regeren? Ik denk juist dat het goed uit zou pakken bij toekomstige verkiezingen. Dan komt de SP voor veel kiezers steeds meer in beeld als serieuze partij die verstand van zaken heeft en niet zomaar iets roept. Veel armen stemmen tegen hun portomonee (rechts dus) omdat hun beeld van de SP is dat de partij te radicaal is, communistisch. Plus teveel voor de bijstandtrekkers en minder voor de eerlijke harde werkers (niet mijn mening dus, maar van het -beetje dommige- volk dat bijv. de Telegraaf leest).

  Misschien dat als de SP geregeerd heeft dat de partij steeds meer in beeld komt bij deze grote groep. Dat de SP steeds meer het imago krijgt dat klopt met de werkelijkheid: als de partij voor de hardwerkenden/arbeiders/prolectariaat :D

  Dat de SP de uitkeringen wil verhogen hoeft voor mij eerlijk gezegd ook niet, maar het onderwerp is mij niet belangrijk genoeg om niet op de SP te stemmen. Het minimumloon omhoog vind ik nl. wel een goede zaak, eveneens andere, minder economische dingen, onderwijs, openbaar vervoer, natuurbescherming, schaalverkleining, hoe omgegaan wordt met klokkeluiders etc, vrijwel alles dus.

  Reactie door Ellen — zaterdag 9 december 2006 @ 17.39 uur

 427. Speelt Bos wel een eerlijk spelletje?

  Reactie door Aart en Ans van Berkel — zaterdag 9 december 2006 @ 17.52 uur

 428. Reactie op Balans(255)
  SP stemmers zijn strijdbare mensen die zeggen wat ze denken en zijn bovendien eerlijk.
  Groet,Eric

  Reactie door Eric van Dulst — zaterdag 9 december 2006 @ 18.02 uur

 429. QUOTE:”het is toch fijn dat de sp de mogelijkheid bied om met elkaar op deze side in discussie te gaan. bij alle andere partijen is dit niet mogelijk.”

  Ja, gezellig he hier.Maar er zitten ook schrijnende toestanden tussen die echt geen andere uitweg meer weten en hier hun hart uitstorten en hopen op een beter Nedeland.

  Reactie door Eric van Dulst — zaterdag 9 december 2006 @ 18.10 uur

 430. @426 Ellen eens. De uitkeringen zouden echter m.i.wel moeten stijgen vanwege de vaste lasten.
  Mensen kunnen er niet mee rond komen.
  Men zou daarentegen aan een inkomens afhankelijke daling vaste lasten kunnen denken.
  Er moet ook qua milieu en energie beleid heel veel gedaan en geinvesteerd worden.
  @427
  Volgens mij niet. JPB ook niet .JPB en WB zouden nog wel eens kunnen onderhandelen, inwisselen generaal pardon en financieel beleid.
  We zullen het zien.

  Reactie door maria — zaterdag 9 december 2006 @ 18.22 uur

 431. @Ellen
  De SP heeft cultuur en zoals je ook noemt, educatie en meer in haar vandaal, het betreft niet alleen het opkomen voor de zgh zwakkeren waar de rechtse partijen economisch zo huiverig voor zijn terwijl ze het zelf de toename in de hand hebben gewerkt.
  De SP is ook realistisch en niet communistisch.
  M.i. de regering in als het enigszins kan.

  Reactie door maria — zaterdag 9 december 2006 @ 18.32 uur

 432. Hoi SP,
  na het lezen van de eerste 3 reacties over een mogelijke coalitie tussen SP,Pvda en cda denk ik , SP ga gewoon de oppositie in, probeer daar invloed uit te oefenen op een socialer beleid maar dan met een keiharde oppositie, Pvda en cda samen met vvd zullen wel weer gaan regeren, rechtse politici en daar reken ik ook het pvda bij zijn slimme manipulatoren, kijk maar naar bijv. pimmetje in het verleden. Calvinistisch individualistisch nederland zal altijd de schuld bij die ander leggen, daar hoort het woord sociaal niet bij, de weinigen die nog iets sociaal denken hebben, SP stemmers dus zullen nog wat extra jaren geduld moeten hebben maar dan zijn we waarschijnlijk volledig sociaal. Eerst maar eens de economische implosie afwachten wat met het huidige rechtse denken zeker gaat gebeuren, tegen die tijd heeft de SP alle Pvda stemmers en dat deel van het cda wat socialer gaat denken achter zich, hoeven we geen compromissen meer te sluiten. Succes ermee

  Reactie door ton van gennip — zaterdag 9 december 2006 @ 18.43 uur

 433. leuk om te horen dat al die zogenaamde sp’ers (vvd’ers)zeggen ga de oppsitie in das beter cda pvda cu is beter of zelfs te zeggen dat cda vvd en cu beter is.

  tja jammer voor de verliezers op dit weblog maar de vvd koerst de zelde kant op als de lpf en d66

  het enige goede voor nederland is een sociaal beleid door een regering die er voor de mensen zit en niet voor de poen

  Reactie door joshua attinger — zaterdag 9 december 2006 @ 19.28 uur

 434. @ Maria,

  Inderdaad, SP de regering in. Heel graag! Lijkt me het beste voor het land én de SP zelf (mits goed doordacht en niet álles, maar dan ook álles opgevend zoals D66 destijds – ja het trauma als ex-D66-stemmer zit bij mij nog diep…)

  Reactie door Ellen — zaterdag 9 december 2006 @ 19.43 uur

 435. @426 Ellen
  Als de vaste lasten betaalbaar worden voor iedereen, mensen een inkomen krijgen waar ze ook echt van kunnen leven, (zonder toeslagen en extra aanvragen, etc), dan zal er tevens een forse besparing kunnen plaatsvinden op de bureaucratie (en natuurlijk vereenvoudiging). Wellicht hoeft het minimumloon (en/of uitkeringen) helemaal niet omhoog als alle prijzen (incl. vaste lasten) weer terugkomen op het peil van voor januari 2002 (de euro).

  Maar zolang er in Nederland nog zoveel regeltjes zijn vallen er altijd mensen tussen wal en schip. Een bijstandsgezin krijgt een vast inkomen, onafhankelijk van 1 of 5 kinderen, hoezo? Vertel me nu niet dat ze meer kinderbijslag hebben want iedereen weet dat je daar geen kind van kunt voeden en kleden, etc.
  Gehandicapten geen collectieve zorgverzekering kunnen afsluiten.
  Gehandicapten geen pensioenvoorziening hebben en dus gedoemd tot armoede tot de dood.
  Weduwen niet rond kunnen komen zonder extra geld van de sociale dienst (die drempel is voor veel oudere mensen ERG hoog!).
  Mensen 6 maanden moeten wachten tot ze een uitkering of ziekengeld krijgen.
  De toeslagenwet is gekoppeld aan het stappensysteem in onze belastingwet en dus voor veel mensen niet bereikbaar.
  De toeslagen zouden immers niet nodig zijn als iedereen voldoende inkomen had om de lasten te voldoen.
  De kinderbijslag verwerkt kan worden in de belastingaangifte, maandelijks uit te betalen en boven belastinggroep 3 geen recht meer (net als in Duitsland). Kan de SVB ook opgeheven.

  Soms krijg ik de indruk dat het systeem er gewoon is om zichzelf in stand te houden, niet om het leven van burgers eenvoudiger te maken.

  Reactie door Irma — zaterdag 9 december 2006 @ 19.53 uur

 436. @425 Maria: Massief omdat ik ervan uitga dat de PvdA “links georiënteerd” is en in voorkomende cruciale gevallen op de SP/GL mag kunnen rekenen. Het zal JPB niet echt lekker zitten dat links zowel binnen als buiten het kabinet invloed kan uitoefenen.
  U bent voor deelname van de SP aan een kabinet. Ik respecteer dat maar…. op welke punten moet de SP het CDA “ter wille” zijn? Marktwerking in de zorg? Voortzetten WAO/WIA keuringen op gelijk niveau? Aftrekbaarheid HRA? Inkomensverschillen? Verhoging sociaal minimum? Terugdraaien cq. beperken privati- seringen? Wijzigingen zorgverzekeringen? JSF? Open grenzen? Gelijk loon voor gelijk werk? Huurliberalisatie? Het CDA/ JPB zal haar kroonjuwelen niet zo makkelijk inleveren als b.v D66.

  Reactie door William — zaterdag 9 december 2006 @ 19.55 uur

 437. @433joshua attinger
  Daarom denk ik ,na lang dubben en wegen, dat dat Sp de regering in moet als het enigszins kan.
  Beter gaan waar je er wel voor kan staan, en het doet, ministers leveren, dan inschatten dat je als partij algeheel bakzeil gaat halen. Dat is dubbel.
  Ik geloof daar inmiddels nog maar weinig van, de SP kan net zo goed groter worden als ze eenmaal in de regering zit.

  Reactie door maria — zaterdag 9 december 2006 @ 20.04 uur

 438. De no-claim van de gezondheidszorg afschaffen gaat minimum loners zoals wij een hele hoop geld kosten. Nu krijgen we samen € 510 terug. Voor de verkiezingen heb ik al aan de SP gevraagd hoe dit moet worden gecompenseerd. Tot nu toe nog geen reactie gehad. Na afschaffing verwacht ik niet dat de premies naar beneden gaan in tegendeel. Hoogst waarschijnlijk gaan ze nog verder omhoog, omdat de kosten snel zullen stijgen. Dat kost dus nog eens een paar honderd per jaar. M.a.w. afschaffing kost mij tussen de € 500 en € 1000 per jaar.

  Reactie door F. de Wildt — zaterdag 9 december 2006 @ 20.28 uur

 439. De SP heeft alle kaarten in handen, de verliezers zijn de PvdA, CDA, VVD en D66. De SP is de grote winnaar van de laatste verkiezing. Laat ze maar opnieuw een regering vormen, dan doen zij zich zelf de strop om. Nieuwe verkiezigen en de SP is de grootste partij van het land met het recht van de MP en de partij die het meest in de melk te brokkelen heeft.
  Het volk is niet dom, dan hebben wij eindelijk een beter Nederland.
  Dus SP laat deze kans niet lopen ik hoor die rechtse ballen al kreunen.

  Reactie door Henk.H — zaterdag 9 december 2006 @ 20.58 uur

 440. Als iets duidelijk maakt dat er met de nederlandse samenleving iets aan de hand is, dan is het de nederlandse politiek zelf.
  Men spreekt over normen en waarden. Ik zie alleen maar valsspelen en oneerlijkheid.
  Men spreekt over economie: De economie kent geen enkel norm besef. Daar gaat het alleen om de wet van rendement. Het gaat om winst maken, de vraag hoe en op wat voor wijze is daarbij volstrekt niet aan de orde, laat staan het sociale aspect ervan. Is dit waar de SP voor wil staan? Natuurlijk zie ik ook graag de SP in de regering. Daar het een tegenwicht biedt tegen alles wat onmenselijk is in de samenleving. Maar als je zoveel concenties moet doen en tegen je geweten in een beleid moet accepteren waar je niet achter staat en die je met hand en tand bevochten heb, dan is regeren het niet waard. Je kunt alleen wat veranderen als je ook de mogelijkheid hebt tot veranderen. Met 25 zetels heb je dat niet. Laten we nu gewoon realistich zijn en niet machtsgeil.

  Reactie door cees cadel — zaterdag 9 december 2006 @ 21.13 uur

 441. Ik heb het idee, dat Wouter Bos de overwinning claimed. Hij wilde laten zien, dat links een meerderheid in de kamer heeft. Als dat dus zo is (CDA telt niet bij links) moet hij verantwoording nemen en het eerste linkse kabinet van Nederland vormen. Daarvoor moet hij wel op een lijn komen met SP, GL, CU, D66, PVDD

  Reactie door F. de Wildt — zaterdag 9 december 2006 @ 21.42 uur

 442. Jan , blijf puur en trouw aan jezelf en je idealen. Dat is het enige wat ècht telt.
  Gera.

  Jan,
  Houd Wouter aan zijn woord: dat er een linkse meerderheid is en het CDA dus hoort
  te begrijpen, dat zij het niet meer voor het zeggen hebben en bovendien dat zij bijna 10% van het aantal kamerzetels verloren hebben !
  Henk

  Reactie door Henk en Gera van Remmen — zaterdag 9 december 2006 @ 22.18 uur

 443. off topic

  Bolkenstein bij NOVA vond de verkiezingen nergens om gaan en vond dat de mensen maar ins blauen hinein gestemd hebben.

  Reactie door Pool — zaterdag 9 december 2006 @ 22.25 uur

 444. Waarom wordt er toch steeds vanuit gegaan, dat het aan Balkenende is, wie met wie regeert. Was het 4 jaar geleden niet zo, dat PvdA de grootste partij was en uiteindelijk in de oppositie terecht kwam?
  Kan dat nu eens niet een keer het CDA zijn, die als grootste partij niet in de regering komt!
  Verder erger ik me dood, als SP steeds de Mao-partij genoemd wordt. Kun je dat niet eens en voor altijd afkappen, Jan?

  Reactie door corrie ruskus — zaterdag 9 december 2006 @ 22.43 uur

 445. Jan, laat je er niet uitknikkeren of eruit werken, want het lijkt me het meest spannende kabinet ooit te worden. Doe dus voldoende concessies – tot het absurde is niemand gehouden – om toegang te verkrijgen en als alles op papier staat dan kan de fractie een voldoende eigen geluid laten horen.
  Succes ermee!
  janwillem

  Reactie door Jan Willem Jongejans — zaterdag 9 december 2006 @ 22.49 uur

 446. @426 Ellen

  Kan jij mij zeggen waarom je vanaf het minimuminkomen geen problemen hebt met allerlei verhogingen, maar wel met een verhoging voor de allerarmsten?
  Alsof het leven voor hen niet duurder is geworden door de stijgingen van huur/ ziektekosten/energie…kortom total levensonderhoud? Of kleeft er nog een restant D66 aan je?
  Graag je mening hierover.
  Graag je mening hierover…

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 december 2006 @ 23.04 uur

 447. @446

  Sorry! De laatste zin 2x was niet de bedoeling.

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 december 2006 @ 23.05 uur

 448. Eng dat sommige SP-ers strategisch gaan denken in de zin van: nog 4 jaar oppositie en we worden de grootste partij.
  Uitgangspunt zou m.i. moeten zijn dat de SP zodra het kan (en dat is nu !?) de ideeën in daden om te zetten. Nog 4 jaar roepen langs de zijlijn is per definitie minder effectief dan een aantal van je belangrijke issues verwezenlijkt te zien worden. Dat je concessies moet doen, daar zal geen zinnig mens vraagtekens bij plaatsen. Waar de grens ligt, hangt natuurlijk van de (dubbele) agenda van Balkenende af. Als hij de huidige fase als een verplicht toneelstukje ziet, kan de SP met een gerust hart afhaken, maar niet voordat de onderhandelingen op scherp gezet zijn zodat zichtbaar wordt dat het toneelstukje een toneelstukje was.
  In die zin ben ik het met Jan Willem Jongejans (reactie 443) geheel eens!

  Reactie door Herman — zaterdag 9 december 2006 @ 23.08 uur

 449. @443 Pool

  Ja, ik heb Bolkenstein gehoord.
  Wat een arrogantie huist er in deze man.
  Ze zullen alleen van de praktijk kunnen leren. Steeds meer verlies aan zetels. Nederland heeft het gehad met dit enge beleid.

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 december 2006 @ 23.09 uur

 450. @ 438 F. de Wildt

  Sinds wanneer is de no-claim hoger geworden, als jij voor 22-11 nog 510 euro terug kreeg, maar je stelt nu dat wanneer de no-claim wordt afgeschaft jou dat tussen de 500 en 1000 euro zal kosten, nou bij mij wordt het nog erger het zal bij mij tussen de 500 en 18000 euro kosten die afschaffing……… hoe lullig kun je het omschrijven, even voor de duidelijkheid de afschaffing van de no-claim regeling kost niets, en hoezo zullen de kosten daardoor sneller stijgen, … als je eens de moeite neemt om je eerst eens te verdiepen in dit soort zaken dan weet je dat de zorgpremie na afschaffing verlaagd wordt met 90 euro per jaar.

  Het is mischien verstandig voor dat jezelf aan het rekenen slaat eerst eens contact op te nemen met je zorgverzekering, want wat jij loopt te brallen slaat werkelijk nergens op.

  Reactie door Pool — zaterdag 9 december 2006 @ 23.15 uur

 451. @444 corrie ruskus

  Dat was juist zo’n ramp 4 jaar geleden.
  Toen had het CDA 2 zetels meer dan de PvdA. Waardoor Balkenende de touwtjes in handen kreeg en Bos eruit gewerkt werd.
  Blijkbaar was alles al achter de schermen beklonken met de VVD. En ja hoor… wie ging mee overstag? D66!!
  En hollekidee, Nederland in de uitverkoop!
  Daar is het kwaad geschied…

  Reactie door Gloria — zaterdag 9 december 2006 @ 23.19 uur

 452. @pool
  weet jij waar je over spreekt???

  Reactie door F. de Wildt — zaterdag 9 december 2006 @ 23.30 uur

 453. @450 Pool
  Over brallen gesproken…
  Ik heb geprobeerd je volzin van tientallen woorden te begrijpen, maar heb het opgegeven. Vooral de marge 500 en 18000 (!) euro lijkt me nogal ruim.
  Maar eigenlijk roep ik je op om op een normale wijze te reageren op anderen. De manier waarop jij dit doet is onnodig bot en denigrerend.

  En ja.. ik zou je dan op mijn beurt ook niet van brallen moeten beschuldigen. Excuses daarvoor.

  Reactie door Herman — zaterdag 9 december 2006 @ 23.39 uur

 454. @pool
  Lees wat ik schrijf!!Ik zeg niet dat de no-claim hoger is geworden. Ik zeg alleen dat ik de teruggaaf van € 510 zal missen. Verder verwacht ik niet dat na afschaffing van de no-claim de premies zullen dalen.

  Reactie door F. de Wildt — zaterdag 9 december 2006 @ 23.50 uur

 455. @Gloria, Irma, Maria,

  Ik laat momenteel jullie betoog op me inwerken, en jullie hebben eigenlijk ook wel gelijk moet ik zeggen.

  Ik vind het gewoon niet zo’n prettig idee dat er mensen zijn die jarenlang niet willen werken, en dus gepamperd worden met verhoging van de uitkering. Aan de andere kant zijn er wel degelijk veel mensen in de bijstand die wel willen werken maar niet worden aangenomen. 50 Plussers met name. Daar ben ik me weldegelijk van bewust. Deze mensen verdienen een waardig leven. Ik zou graag zien dat de eerste groep (de luien) niet gepamperd werd, maar de tweede wél een normale uitkering kreeg.

  Maar over de uitkeringen als geheel heb ik niet echt een hele sterke mening, moet ik zeggen. Ik vind het alleen jammer dat het gebruikt word door anti-SPers, die daarmee de mening bespelen van anderen.

  Waar ik wel heel sterk een mening over heb en wat ik absoluut haat, is de armoedeval (dus dat mensen die gaan werken door het wegvallen van subsidies er netto op achteruit gaan). Dat moet ophouden en de SP is daar gelukkig ook zeer fel in.

  Net zoiets als het fenomeen van de ‘werkende armen’, vroeger alleen geassocieerd met de troosteloze getto’s in Amerika, nu tot mijn afgrijzen een in Nederland snel groeiende groep die hoe hard ze ook werken, maar niet uit de armoede kan komen. Straks krijgen we als we niet uitkijken dat het van generatie op generatie zal gaan: mensen die zich te pletter werken maar in een uitzichtloze situatie zitten, en hun kinderen ook. Als dat gebeurt is de maatschappij echt door en door ziek en verrot.

  Reactie door Ellen — zaterdag 9 december 2006 @ 23.51 uur

 456. @ pool
  nog ff
  als jij geen no-claim terug krijgt hoef jij verder niets meer meer!! te betalen!

  Reactie door F. de Wildt — zaterdag 9 december 2006 @ 23.53 uur

 457. @456 F. de Wildt

  Het is toch niet zo moeilijk wat Pool zegt?
  a Hoe bedoel je 510 euri no claim terug? Volgens mij is het 250 euri per persoon.
  b Duidelijk toch? Als de no claim wordt afgeschaft krijgen we 90 euri vermindering ziektekosten per jaar, want dat betaalden we ervoor.

  Wat Pool precies bedoelt met die 500-18.000 is wel grappig en zal hij vast een bedoeling mee hebben. Begrijp ik ook niet helemaal.
  Hopelijk legt hij je dit nog even uit.

  Reactie door Gloria — zondag 10 december 2006 @ 1.09 uur

 458. @455 Ellen

  Bedankt! Je hebt het goed uitgelegd en zo bedoel ik het ook.

  Reactie door Gloria — zondag 10 december 2006 @ 1.15 uur

 459. 455@Ellen

  Wakker worden. Armoede en rijkdom wordt door de eeuwen heen al van generatie op generatie doorgegeven. “The American Dream” of de Hollandse droom, is niets meer dan een variant op het in toom houden van de gemoederen. Na de beeldenstorm zijn de visies en technieken daarin sterk in ontwikkeling gekomen. En luie mensen bestaan niet. Misschien doel je op degenen die niet, zoals jij, hebben geleerd het lot in eigen hand te nemen. Door een groep mensen op deze wijze te stigmatiseren en niet geïnteresseerd te zijn in hun achtergronden, lever je nauwelijks een bijdrage in de discussie hoe de handen ineengeslagen kunnen worden om van onze uiteengerukte beschaving weer een gezonde samenleving te maken. Ga voedselpaketten uitdelen!!! En stuur de rekening naar Balkenende en Rutten!!!

  Reactie door Klaas Vos — zondag 10 december 2006 @ 1.50 uur

 460. @462 Klaas Vos

  Dit onderschrijf ik met heel mijn hart.
  Had ook wel moeite met: “luie mensen”. Gek he, dat dat zo gemakkelijk maar al te vaak gezegd wordt van rechtse zijde.
  Je zal maar in zo’n situatie zitten en zo beoordeeld worden.
  Wie is lui? Wie is normaal?
  Misschien was ik wat te snel blij dat Ellen gedeeltelijk haar mening herzien had.
  Goed dat je de juiste nuances aanbrengt. Hiervoor dank.

  Reactie door Gloria — zondag 10 december 2006 @ 2.22 uur

 461. @ Gloria
  Wij, mijn echtgenote en ik voor alle duidelijkheid, krijgen samen € 510 terug. Een vermindering van € 90 ( wat ik trouwens niet geloof) eerder een verhoging omdat de kosten weer hoger worden, betekend in elk geval € 420 meer betalen!!!

  Reactie door F. de Wildt — zondag 10 december 2006 @ 2.28 uur

 462. sorry Gloria,
  € 330

  Reactie door F. de Wildt — zondag 10 december 2006 @ 2.33 uur

 463. Bos heeft aangekondigd,dat als balkende ellende afziet van een coalitie met de SP,de PVDA harde linkse eisen zal stellen in de komende gesprekken…Ik zie de bui nu al hangen,want ik moet er werkelijk niet aan denken dat een racistische partij als de PVV in de regering zal kunnen komen…

  Reactie door J.Harkema — zondag 10 december 2006 @ 3.02 uur

 464. Ik ben bang, beste Jan, dat de SP op net zo’n ondemocratische manier naast de pot zal piesen als de PvdA bij de vorige verkiezingen.
  Mijn (gruwelijke) voorspelling: CDA, PvdA, VVD.
  Wouter Bos lijkt me té eager om z’n poot écht stijf te kunnen houden.
  Maar weet – als dit gebeurt – dat de SP over vier jaar mogelijk de grootste (of in elk geval de op één na grootste) partij van Nederland kan worden.
  Wanhoop dus niet!

  Reactie door Stan Limburg — zondag 10 december 2006 @ 5.38 uur

 465. J. Harkema: met andere woorden het PvdA is dus al een opening aan het creeren voor een regering zonder SP. Hoe hard kunnen zijn eisen zijn als de meerderheid in deze regering met het CU erbij rechts is? Volgens mij heb je dan een standaard deviatie van minus 100%. Dus alles is mogelijk maar dan volledig rechts van de curve.

  De discussie is volgens mij redelijk zinloos aan het worden. Laten we maar afwachten en laat de SP zich maar op harde oppositie voorbereiden.

  Reactie door cees cadel — zondag 10 december 2006 @ 9.35 uur

 466. Goedenmorgen Jan,

  Al twee dagen geen nieuws meer.
  Rust het weekend maar uit. Een nieuwe coalitie vormen vreet energie. Op dit moment weet even niemand meer wat goed is voor het land.

  En morgen gezond weer op.

  HENK 52 jaar en SP lid.

  Reactie door HENK — zondag 10 december 2006 @ 9.40 uur

 467. Gisteravond gezien bij NOVA-TV de bijeenkomst van de VVD waar Vonhoff zei links is onhandig en slecht voor de economie Bolkestein zei ook zoiets dergelijks .Rechts is altijd al tegen de vereniging van arbeiders geweest Rechts heeft liever een verdeeld en dom gehouden arbeidersklasse dat is hun macht ,dat zijn de werknemers tot ongeveer modaal deze mensen zullen wel de haver in de pap verdienen voor dat grootkapitaal men zegt dat links en rechts niet meer van deze tijd is maar tegenover vroeger is wat dat betreft niet veel veranderd en dan wordt er ook nog het geloof bij gehaald en misbruikt om die rechtse ideeèn kracht bij te zetten .Zo zal het CDA ook nog wel hun ideeèn erbijhalen om de SP de boot af te houden ,maar ik heb vertrouwen in Jan Marijnissen en zijn medewerkers dat zij ook weer een goede campagne voor de proninciale verkiezingen gaan voeren om de SP tot de grootste partij van Nederland te maken Wouter Bos en J.P Balkenende zijn ook doodsbang dat de SP de grootste partij van Nederland gaat worden .Daarom wens ik Jan Marijnissen en zijn medewerkers veel succes en wijsheid toe om de campagne van de verkiezingen op 7 maart 2007 van de provinciale staten tot een grote overwinning te brengen die verkiezingen zijn zeer belangrijk want die statenleden kiezen de leden van de Eerstekamer de senaat en als dat gebeurd dan heeft de Eerstekamer en de Tweedekamer een linkse meerderheid
  Dirk Schuit

  Reactie door dirk schuit — zondag 10 december 2006 @ 9.57 uur

 468. Goede morgen, Jan, Ik las het vogende op de website van de Leeuwarder Courant bij een forum over dit onderwerp: Wil Marijnissen zelf wel regeren? In Het Parool van vandaag gaat het artikel verder met: “Marijnissen heeft weliswaar diverse keren gezegd dat hij dat wil, maar hij laat niet na de grote programmatische verschillen te onderstrepen die er tussen SP en CDA bestaan. Mocht de SP uit vrije wil afhaken, dan wordt het voor Bos een stuk makkelijker naar andere coalities te kijken. In de PvdA wordt ook geklaagd over de slechte bereikbaarheid van Marijnissen. Volgens ingewijden lukt het Bos nauwelijks om hem voor overleg aan de telefoon te krijgen. Opvallend genoeg bestaan diezelfde klachten in de SP zelf. “Ik heb Jan Marijnissen al 24 uur niet meer gesproken,” zei het prominente SP-Kamerlid Harry van Bommel gisteren.”
  Gepost door De Frije Fries op 09-12 18:00.

  Zou je hier een reactie op willen geven?

  Reactie door Auke Veenstra — zondag 10 december 2006 @ 10.42 uur

 469. @452 Klaas Vos
  Een zeer interessante stelling dat luie mensen niet bestaan. Ik vind hem te fundamenteel om er zo even overheen te stappen. Hoe is te bewijzen dat luie mensen niet bestaan? En is het niet een heel relatief begrip? In onze turbotempo maatschappij vinden we anderen natuurlijk al snel lui. Waar het misschien meer om gaat is dat bepaalde mensen door welke omstandigheden dan ook buiten de boot (dreigen te) vallen en dat een geciviliseerde samenleving als de onze daar mede verantwoordelijk voor is. Als wij toestaan dat mensen aangezet worden om maar leningen af te sluiten die ze vervolgens niet kunnen terugbetalen, om maar eens symptoom aan te stippen, zullen we ook met z’n allen de gevolgen daarvan moeten dragen. Ik kom heel regelmatig in Thailand, waar in plaats van sociale zekerheid nog steeds family care hoog in het vaandel staat. Dat werkt in die mate dat wanneer een minder valide broertje niet kan werken, hij gewoon door de familie wordt onderhouden. En pa en moe worden vanaf een bepaalde leeftijd sowieso door de kids onderhouden. Sociale zekerheid op kleine schaal. Ik idealiseer dit zeker niet, want het gaat natuurlijk op vele vlakken mank, maar het houdt mij altijd wel en spiegel voor hoe mensen die zelf al weinig hebben bereid zijn om te delen en voor anderen te zorgen.
  En het minder valide broertje wordt daar niet als lui of minderwaardig ervaren.

  Reactie door Herman — zondag 10 december 2006 @ 10.57 uur

 470. Het imago van iemand die overgeleverd is aan de bijstand is zwaar vertekend geraakt door grootschalige fraude die er een aantal jaren geleden mee samen ging.
  De controles op uitkeringsgerechtigden als zijnde valide, zijn al langere tijd stevig aangescherpt
  Dit is alles is alleen maar beroerd voor de all eerlijke mensen die er door omstandigheden (en lang niet altijd vanwege onverantwoord leningen sluiten) afhankelijk van zijn.

  Uitkeringsgerechtigden dienen hun vaste lasten verminderd te krijgen of hun uitkering verhoogd. De vaste lasten en kosten van levensonderhoud zijn in korte tijd voor een ieder drastisch gestegen.
  Uitkeringsgerechtigden kunnen echt niet meer rondkomen maar evenmin mensen met een minimum loon, de zogeheten stille armen (niet bij de gemeentes geregistreerd).
  Ik weet niet precies hoeveel kinderen er in Nederland nu in structurele armoede opgroeien, maar het is een meer dan beschamend aantal.
  Evenzeer voor die oudjes die AOW hebben met zelfs een klein aanvullend pensioen erbij, is het veelal ook erg moeilijk geworden.
  Men kan toch niet gaan stellen dat dit aan gebrek aan familie steun te verwijten zou zijn.
  Wij hebben allen sociale lasten afgedragen en dragen ze af voor een gedeelde sociale zekerheid.
  Een kabinet zoals B1,2,3 dat de 2 deling tussen arm en rijk bewust heeft bevordert door met haar bezuiningen de minder bedeelden juist niet te sparen is een a-sociaal en kortzichtig kabinet. Armoede vergroten is nl nog nooit in landsbelang geweest.

  Reactie door maria — zondag 10 december 2006 @ 11.33 uur

 471. En voor wie op deze site het nog moeilijk vindt te accepteren dat B1,2,3 een verrotte
  sociale erfenis achterlaten, kijk eens naar
  wat er met de AOW is gebeurd (NOVA Zaterdag jl. geeft daar ook info over)
  Het UVV, ik dacht dat het peperdure nieuwe gebouw ook nog herhaaldelijk in opspraak was geweest vanwege gouden kranen of marmeren vloeren die na oplevering opnieuw gelegd moesten worden , iets dergelijks) heeft de cijfers beschikbaar gesteld.
  Maar 9 procent is aan het werk gekomen.
  Beter dan niets maar nu dit: keuringsartsen zijn geen artsen meer maar voeren regeringsbeleid uit om een x gesteld percentage hergekeurden goed te keuren.
  Het zou nu Lourdes heten, je gaat er ziek in en komt er gezond uit.
  Deze mensen kampen nog met dezelfde beperkingen en ziekte maar worden uit de WAO geknikkerd om werk te zoeken.
  Werkgevers willen veelal geen ex WAO,ers omdat het nu wel bekend genoeg is dat deze mensen wel zijn herkeurd maar veelal niet beter zijn. Dit ook op het conto van artsen die hieraan mee werken.
  Mooi bezuinigd, kapitalen besteed aan de nieuwe UVW en regelgeving, managers en gebouw. Ondertussen zijn de gevolgen niet anders dan verwerpelijk te noemen en doen dus ook artsen aan een dergelijk onethisch beleid mee.

  Reactie door maria — zondag 10 december 2006 @ 11.51 uur

 472. @476 AOW moet nattuurlijk WAO.
  Naar ik begijp komt er parlementaire enquete naar de resultaten van de nieuwe WAO.
  Allemaal hard nodig en goed dat het gebeurt. Het wordt wel hoog tijd voor een kabinet dat minder parlementaire enquetes behoeft en met kundig regeren aan de slag gaat.
  Fatsoen was toch iets wat je moest doen.

  Reactie door maria — zondag 10 december 2006 @ 11.59 uur

 473. Jan ,in Haarlem werkt een coalitie met V.V.D. PvdA en SP goed.waarom zou dat landelijk niet kunnen ijzeren Rita wil naar onderwijs(uit de gevarenzone)en anders afvoeren als commisaris der Koningin in Zeeland. dan staat er een mogelijkheid open
  Femke

  Reactie door f.de leeuw — zondag 10 december 2006 @ 12.20 uur

 474. @ 454 F. de Wildt

  Even dit,…. die opmerking van mij over die 18000 was natuurlijk als grapje bedoeld want ik begon met 500 en het bedrag wat je terugkrijgt voor 2 personen is 510 dus mijn bedrag lag tussen 500 en 18000 snap je….

  Maar nu even ernstig, als jullie € 510 terug krijgen dan heb je geen gebruik hoeven te maken van je no-claim gelukkig dan ben je redelijk goed gezond, nu dan de rekensom…. jullie betalen zelf aan de no-claim regeling € 180 p/j de rest betaald de verzekering bij tot een bedrag van 255 euro per jaar per persoon dit is als je geen gebruik er van hoeft te maken terugkrijgt, dus die 180 eurie die jullie gezamelijk betalen worden dan in mindering gebracht met je zorgpremie….capiche.
  Ik begrijp wel dat het no-claim deel wat je verzekeing betaald kwijt bent maar dat is toch logisch je hebt dan ook geen no-claim regeling meer, en anders kun je ze ook kwijtraken door een bezoek aan een specialist o.i.d.

  Maar waar het bij mij om ging is het volgende………. als iemand die chronisch ziek is en nooit geen no-claim terug zal krijgen is het dan eerlijk dat hij wel voor die no-claim moet betalen omdat bij voorbaat al vast staat dat hij dit nooit terug zal krijgen??
  Daaarom is het meest voor de hand liggend om die hele dure no-claim regeling af te schaffen.
  We moeten wel solidair blijven met de zieken in onze samenleving want met deze no-claim regeling werden ze weer extra gepakt.

  @ 453 Herman

  Zo beter gebrald ……

  Reactie door Pool — zondag 10 december 2006 @ 12.32 uur

 475. Ik denk dat je het CDA hard nodig hebt, Jan. Zij weten wat regeren daadwerkelijk inhoudt. Idealen zijn leuk, maar ze moeten wel uitvoerbaar zijn. Laat de PvdA toch eens los; zij hebben tenslotte fors verloren!

  Reactie door Versteeg — zondag 10 december 2006 @ 12.46 uur

 476. Beste Jan,de informateur moet officieel met onderhandelen beginnen met 3 partijen!Het cda M OET ZICH BUIGEN naar links dat is de stembusuitslag,rechts cda en vvd is weggestemd,door de kiezer!Laat het cda maar zeggen hij wilt niet met de sp,niet de sp moet zeggen wij willen niet met het cda!Cda moet concessies doen dat is de wil van de kiezer!(wij kunnen nog met de samenstelling van 76 zetels! )

  Reactie door Eugene — zondag 10 december 2006 @ 14.03 uur

 477. @ 479 Pool

  Helemaal goed!!

  Reactie door Herman — zondag 10 december 2006 @ 14.05 uur

 478. @ Versteeg, hoe zie je dat voor je? SP en CDA zonder de PvdA? Lijkt me onmogelijk. En wat is er mis met de PvdA? Liever met die partij regeren dan met het CDA, al zal dat voorlopig nog niet kunnen, misschien later in het formatieproces.

  @ Klaas Vos, luie mensen bestaan wel degelijk, maar ik onderken toch in mijn eerdere reactie dat niet iedereen in de bijstand lui is? Zoals ik al schreef: velen willen werken, maar worden niet aangenomen.

  Oplossingen:
  1. Het Deense model: strenge controles op wie wel kan werken maar niets daaraan doet, versus wie alles heeft geprobeerd maar niet wordt aangenomen. Na tig keer proberen wordt deze laatste groep verder met rust gelaten (ze hoeven dus niet meer wekelijks te solliciteren) en krijgen een goede uitkering. Wat er met de eerste groep gebeurt weet ik niet, ofwel ze worden gekort, ofwel ze moeten geestdodend werk aannemen. Willen ze iets beters vinden dan krijgen ze de ruimte daarvoor. Volgens mij wil de PvdA dit model.

  2. Creatie van gesubsidieerde, goede banen voor bijv. 50 plussers. Geen geestdodend werk dus.

  3. Mensen stimuleren in het beginnen van een eigen bedrijf. Maar dit is misschien te risicovol.

  Ik ben voorzichtig voor een combinatie van deze drie. Alleen op deze manier blijft de verzorgingsstaat betaalbaar, vrees ik. Ik vind mezelf zeker niet rechts, ik was ooit ‘midden’, en nu behoorlijk links omdat ik politiek bewuster ben geworden.

  Reactie door Ellen — zondag 10 december 2006 @ 14.09 uur

 479. @475 Maria

  Maria, Ik vrees dat je mijn commentaar verkeerd begrepen hebt. Ik pleit niet voor family care in Nederland, het moet gewoon van overheidswege goed geregeld zijn. En het voorbeeld van de leningen was alleen maar een voorbeeld van hoe mensen in de problemen kunnen raken, er zijn og tientallen andere redenen te noemen uiteraard.

  Mijn stelling is dat wij met zijn allen verantwoordelijk zijn voor alle individuen in onze samenleving.

  Ik ben het dus in feite met je betoog eens.

  Reactie door Herman — zondag 10 december 2006 @ 14.10 uur

 480. @Maria, de WAO-reportage heeft inderdaad mijn ogen geopend. Dat was dus iets waarin ik wel ‘rechts’ was: het was te ver doorgeschoten, te veel mensen zaten in de WAO. De controles leken mij een goed plan, zodat de echte arbeidsongeschikten een hogere uitkering konden krijgen, hoger dan voorheen. Dat blijkt dus niet te kloppen, het schiet helemaal door naar de andere kant: veel te streng dus. En de goedgekeurden worden door bedrijven niet aangenomen zo bleek ook.

  Reactie door Ellen — zondag 10 december 2006 @ 14.19 uur

 481. @485 Ellen,

  Ik wist ook niet goed wat er aan de hand was met de WAO. Naast de dubbel gedupeerden vind ik het heel erg dat het de politiek isde aanstuurt,opdracht geeft en artsen zich hiervoor lenen.
  Wat ik wel wist dat B1,2,3 steeds maar rigide bezuinigings maatregelingen toepasten die de minstbedeelden het meeste troffen.
  Terwijl dit het kabinet het ‘allemaal de broekriem aantrekken’ propageerde had ze wel 30% loonsverhoging voor zich zelf bedacht en wilde ze compensatie voor inkomens verlies nieuwe zorgwet!
  Dat geloof je toch niet meer!
  Ik dacht dat dit overwegend uit de VVD hoek kwam.
  Overigens vind ik het juist goed dat zo duidelijk weergeeft waarom je naar de SP bent overgestapt en ook weergeeft waar je je niet echt een mening over hebt gevormd.
  Hopelijk komt er dan ook een socialer kabinet,en gaat de SP meeregeren.
  Armoede vergroten leidt, zoals jij ook noemt, tot zoveel ellende en ondermeer tot ghetto vorming, bepaald niet in lands belang.
  Het is in veel achterstands wijken al zo’n beetje 5 voor 12.

  Reactie door maria — zondag 10 december 2006 @ 14.52 uur

 482. De informateur bepaalt toch niet wat voor kabinet er komt? Dat bepalen uiteindelijk de politieke partijen. Als die aangeven dat ze bijvoorbeeld een links minderheidskabinet willen (SP-PvdA-GL) met gedoogsteun van D66, CU en PvdD, dan kan Hoekstra op zijn hoofd gaan staan, maar dan houdt hij dat niet tegen.

  Overigens zou ik zelf wel mogelijkheden zien voor SP-PvdA-CDA-CU. Dan is socialistisch en christelijk een beetje in evenwicht. Dan kan Balkenende ook weer slapen.

  Reactie door Gerard — zondag 10 december 2006 @ 15.09 uur

 483. @479, Dan ze we het dus eens. Natuurlijk is het slechts de grote lijn en is er nog veel meer zoal mantelzorg, ander vrijwillerswerk, families die steeds bijspringen als ze het zelf kunnen.
  Allemaal even lovenswaardig en inderdaad juist vaakdie het zelf niet zo breed hebben zijn hier wel toe bereid.
  Tegelijkertijd kan je je vraag tekens hierover stellen. Als deburger te veel
  noodopvang gaat verlenen maakt zehet de politiek welergmakkelijk om haarverantwoordelijkheid voor alle burgers naast zich neer te leggen.
  Een schrijnend voorbeeld hiervan vind ik de verklinkerde Ama’s die zonder enige rechten door de overheid uitgeschreven,naar de straten,betreffende gemeentes en burger worden verwezen.
  Ze mogen als uitgeprocedeerden geen Nederlands burger zijn. Het is stijlloos en geen manier om een dergelijk probleem aan de straten, ontferming van goedwillende burgers en gemeente potjes af te wentelen.
  Dat lost evenmin hun illegale status op waarmee ze verder dus helemaal niets meer mogen of kunnen.

  Reactie door maria — zondag 10 december 2006 @ 16.44 uur

 484. Er wordt op Nederland gelet!
  West-Duitsland,Belgie en Noord Frankrijk zijn stik nieuwsgierig hoe deze Socialistische Partij zich er doorheen sleept.Vooral omdat er er mogelijk een begrotingsoverschot kan plaats vinden.Zodat er voor de burgers in Nederland ,de komende jaren,een gelukkiger bestaan gevormd kan worden.In de landen om ons heen zijn de mensen waarschijnlijk ook al aan het bekijken hoe ze zichzelf kunnen organiseren op de manier van de Tomatenclub.Alles draait om geld,zeggen de banken,maar zorg dat het geld daar terrecht komt waar het zeer noodzakelijk is,en houdt controle op de uitvoering!De Democraten uit de Verenigde Staten van Amerika zijn ook steeds vaker op bezoek,via Nederland,in Europa.Ze zijn hier onder het mon van een beter milieu,maar zullen zich zeker laten informeren door linkse burgers over de gang van zaken hier in Nederland.Een ding is zeker we blijven letten op Nederland de komende tijd,en de S.P. wens ik veel sterkte met deze coalitievorming,ook daar zijn ze zeer goed in!Groetjes van Aad Voogdt .

  Reactie door A.Voogdt — zondag 10 december 2006 @ 17.25 uur

 485. Beste SP Nederland,

  Weer een perceptie uit België. Ik blijf me toch vragen stellen bij het feit dat jullie zo graag in de coalitie willen zitten. Is het verschil tussen socialisme (SP) en sociaal-democratie (PVDA) net niet dat deze laatste het ‘systeem’ wil veranderen binnen het systeem en dus moet samenwerken met zijn politieke tegenstanders en aldus teveel water bij de wijn moet doen, waardoor er van ideologie, rechtlijnigheid en geloofwaardigheid niet veel meer overblijft? Wat gebeurt er als jullie in de oppositie blijven? CDA, PVDA, en nog een ander partijtje zullen er niets van bakken, jullie zullen een enorm kractige oppositie voeren en er alleen maar bij winnen en zo later echt verandering kunnen brengen.
  graag een reactie, want dit zijn enorme lessen voor het socialisme in West-Europa.

  Reactie door Rombouts Wouter — zondag 10 december 2006 @ 18.52 uur

 486. @418 Pool,

  3 computers in huis????
  Jochie toch, hopelijk gebruik je ze wel allemaal onder dezelfde naam als je gebruik maakt van dit log.
  Het is natuurlijk wel een risico dat er hier gelezen worden, die dan aan jou toegeschreven zijn, maar niet van jouw hand komen.
  Vind het maar verwarrend allemaal.
  Ik heb er ééntje en word er al mesjokke van.
  Zal sommige dametjes hier als muziek in de oortjes klinken denk ik, maar goed, daar zit ik niet mee.
  Pool fijne avond verder en maak het niet te verwarrend jong.

  Reactie door bijdehandje — zondag 10 december 2006 @ 19.18 uur

 487. @Ellen
  Excuseer, ik had beter alle berichten hier eerst even gelezen voor ik iets schreef.
  Wel, om te beginnen ben ik socialist en geen communist (waar ik toch ook wel sympathie voor heb). Maar als socialist, ben ik uiteraard wel tegen het kapitalisme, dat volgens mij de oorzaak is van deze duale maatschappij (arm vs rijk, Noord vs Zuid, enz.) en deze dualiteit ook nodig heeft.
  In Belgie is er nu een coalitie van SPA en VLD (liberalen) aan de macht (te vergelijken vind ik met PVDA en CDA in Nederland, ookal zijn we iets minder Amerikaans gezind). Men is hier wel degelijk van plan om de Post te privatiseren. De electriciteitsvoorzieningen heeft men reeds geprivatiseerd. Ook in het onderwijs is de invloed van de privé-sector aan het groeien. De sociale zekerheid is men ook aan het afbouwen. En wat doet de SPA? Niets. Gevolg: extreem-rechts haalt meer en meer stemmen. De winst is belangrijker als de mensen.
  Wat gebeurt er nu met de SPA? Enkele politici die het niet meer eens zijn met het naar het centrum verschoven SPA, gaan nu een nieuwe beweging (partij) oprichten (www.anderepolitiek.be). Hierop richt ik mijn hoop. Gelijke kansen voor iedereen, gratis onderwijs,werkzekerheid,goede huisvesting voor iedereen, enzoverder. Deze elementen vind ik ook bij jullie terug. Vandaar dat niet alleen ik, maar elke progressieve persoon die een socialere betere wereld wil nu met veel belangstelling de Nederlandse politiek volgt.

  Reactie door Rombouts Wouter — zondag 10 december 2006 @ 19.46 uur

 488. Goedenavond mensen,

  Na de laatste 100 reacties gelezen te hebben vraag ik me af of iemand in de gaten heeft dat er al enkele dagen niets meer is gehoord van Onze jan. Zou het niet eens kunnen dat hij helemaal niet zit te wachten op reacties als de voorgaande.
  Ik mag er best van uitgaan dat Jan voor een zware beslissing staat.
  Enige zorgzaamheid is nu wel op zijn plaats.
  En laten we allemaal duimen en zeker de mensen die Jan een warm hart toedragen dat zijn beslissing de juiste is, ook als we het echt pas weten als we weken zo niet maanden verder zijn.

  In ieder geval. Ik maak mij zorgen zonder welke politieke wensen dan ook.

  Jan,hou je rustig en morgen gezond weer op.

  HENK 52 jaar en SP lid.

  Reactie door HENK — zondag 10 december 2006 @ 20.36 uur

 489. @ 486 bijdehandje

  Maak je geen zorgen ik zit maar met 1 computer op dit weblog en zal nooit een alias gebruiken want dat heeft geen zin.
  Dat sommigen hier op kicken of die in een persoonscrisis verkeren en daarom onder allerlei aliassen hier reageren is alleen maar zielig, uiteraard weet ik toevallig dat hier weleens iemand met een andere naam zich bekend maakt, maar dat weten wij dan ook en wij kennen die persoon.

  Maar 3 computers,??? jonge jonge er draaien hier in mijn huis elke dag 6 computers non-stop ik heb n.l. een eigen netwerk tevens host ik nog diverse externe computers, dus een server, leuk extraatje als zakgeld (maar dat komt nog voort uit m’n vroegere onderneming) plus nog mijn beide zoons met een eigen computer en laptop, dus als je bij mij binnen komt en je roept het woord computer dan begint alles te rinkelen, voor mij is het niet verwarrend alleen ik heb gisteren even wat PC’s opgeschoond terwijl ik ook op dit weblog bezig was dus vandaar dat ik bij pielekes niet meer wist met welk toetsenbord ik bezig was bij welk item.
  Gelukkig werkt alles weer normaal en zit ik met m’n eigen Pc’tje weer gewoon te reageren.

  Wat betreft de dametjes en PC’s daarover zijn er hele boekwerken verschenen maar ik begrijp waar jij het over hebt.

  bijdehandje,… een hele goede nachtrust en morgen weer gezond op, en bedankt.

  Reactie door Pool — zondag 10 december 2006 @ 23.07 uur

 490. Het is al eerder gezegd, maar hoe meer mensen zich uitspreken hoe duidelijker (toch?). Ik vind het best als de SP met PvdA en CDA gaat regeren, maar dan wel alleen wanneer het CDA een heleboel water bij zijn miswijn doet. Bijv. normen en waarden toepassen ipv er alleen over praten. Ook de PvdA mag zich wel wat aanpassen. Tenslotte hebben beide DA-partijen stemmen/zetels verloren bij de verkiezingen.
  Wanneer de SP niet de garantie krijgt dat belangrijke punten uit het programma in het regeeraccoord worden opgenomen, moet de SP in de oppositie blijven. Het heeft geen zin om mee te regeren als je niet kunt zorgen voor een beter Nederland.
  In dit situatie kan de SP (zonder remmende werking van coalitie-afspraken) de PvdA eraan herinneren dat Bos ook begrepen heeft dat Nederland socialer moet.
  Sterkte Jan!
  Frank (www.dwarslezing.blogspot.com)

  Reactie door Frank — zondag 10 december 2006 @ 23.41 uur

 491. het is maar zo.egaal met of wat nu of wat nou niet dat wat nu aan de orde is is dat we het eens worden dat we met elkaar verder moeten en dat er veel anders moet,men kan wel altijd schuldigen of mogelijhkheden aandragen maar dat heeft geen zin

  Reactie door karl-heinz laduch — maandag 11 december 2006 @ 4.48 uur

 492. de westerse beschaving is op hol geslagen en zuigt alles met zich mee het ongeluk in en inplaats van de druk van de ketel te nemen zet men er meer druk op om meer efficientie te crieeren maar men denkt er niet bij na dat meer druk meer tegendruk opwekt,weerstand dus en men zoekt vertwijfelt naar een oplossing maar men vind hem niet omdat het te complex is geworden (en men gooit alles in een mix van combinaties en re-combinaties en een rekensommetje) en iedere held die op het toneel verschijnt wordt vroeg of laat slachtoffer van z,n eigen ideen want men wil dat alles verandert alleen men laat geen verandering toe omdat het alles omgooit maar wat men niet wil en toch wil maar men wil zeker niets opgeven om iets te verkrijgen behalve dan versleten dingen men wil de verpakking oooh wat heerlijk zo,n verpakking maar de inhoud wil men niet dat is alleen om de verpakking op tevullen een andere functie heeft het niet maarjah inmiddels is alles bijna bedorven en dat is het enigste dat men niet ziet want wij allen zijn schuldig niet alleen de polkitiek

  Reactie door karl-heinz laduch — maandag 11 december 2006 @ 7.52 uur

 493. @489 Pool,

  Nou zolang je er zelf niet knetter van wordt, prima! Zolang ik weet dat jij Pooltje bent en geen ander, helemaal prima.
  D’r zitten al zoveel gekken tussendoor tegenwoordig, dat je soms niet meer weet wie wat wie is en andersom.
  Goeie dag verder Pool en zorg dat de boel blijft draaien.

  Reactie door bijdehandje — maandag 11 december 2006 @ 9.02 uur

 494. Ja die Wouter Bos wil wachten en de SP er buiten houden. Maar een ander deel van DE PVDVDA is bang dat de SP nog groter gaat worden als ze in de oppositie komen en terecht, want dat gaat dan ook gebeuren. Eindelijk een einde aan die PVDA Arogantie. Want er zulllen nog meeer PVDA stemmers overstappen naar de sP.

  Reactie door Willie Kleine — maandag 11 december 2006 @ 10.35 uur

 495. JPB heeft (eindelijk) te kennen gegeven een coalitie met de SP niet te zien zitten. Voor de meesten geen verrassing. De PvdA graaft verder aan haar eigen graf door wél deel te nemen. De SP kán, zonder haar geloofwaardig- heid te verliezen, niet deelnemen. Beide partijen moet ophouden de problemen voor JPB op te willen lossen. Zolang JPB daar zit zijn die niet op te lossen, en het CDA kiest daar vooralsnog voor. Het is JPB’s probleem, niet dat van de kiezer. Die heeft de oplossings-richting reeds aangegeven. Een stabiele coalitie, dat wil JPB, de koningin, het volk. En na 3 kabinetten B. in 4 jaar kan men zich daar iets bij voorstellen. Maar die is op de manier van JPB niet te vormen. Het is te gek voor woorden dat JPB mandaat neemt om de wil van een verliezende partij er doorheen te drammen. In ‘s lands belang, alsof dat alleen uit CDA’ers bestaat.

  Reactie door William — maandag 11 december 2006 @ 11.19 uur

 496. Het gaat allang niet meer om ‘s lands belang. Maar het gaat erom wie uiteindelijk de macht heeft. En dat heeft JPB helaas.
  Te weinig tegenspel van Wouter Bos. SP in de opositie. Binnen twee jaar nieuwe verkiezingen. PvdA gehalveerd. SP naast het CDA de grootste partij, de meeste CDA’ers blijven hun partij trouw wat erook gebeurt, anders waren ze allang atheist geworden vanwege het gevoerde beleid.

  Reactie door cees cadel — maandag 11 december 2006 @ 11.59 uur

 497. De SP wordt als ze in de oppositie komen na de volgende verkiezingen nog groter en dan liggen de kaarten anders op tafel. Het is een kwestie van goed schudden en op tafel leggen.

  Reactie door Waldus — maandag 11 december 2006 @ 12.10 uur

 498. Wat lees ik toch weinig inhoudelijk nieuws over de formatie. Men praat en dat is het ongeveer wat ik lees in de kranten en op het net. Natuurlijk wil men zijn kruit zo lang mogelijk droog houden, maar ik wil meer weten dan ik nu te horen krijg.

  Is het niet mogelijk dat de SP eens een aantal grafieken maakt van standpunten van de diverse partijen en henzelf, om daar globaal op aan te geven hoe ver of hoe dicht men bij elkaar staat. gewoon rechte lijnen met bijv. aan de ene kant “Huren totaal vrij” en aan de ander kant zoiets als “Huur naar individuele draagkracht”

  Grinnik, liefst met schuifbalkjes zodat je zelf de positie kunt wijzigen en dat als resultaat er dan een ander coalitie uitrolt.

  Kan een nieuwe manier van stemmen worden. Alle partijen kwantificeren hun verschillen op een schaal van 1 tot 1000.

  Het Nederlandse volk gaat flink schuiven op het internet en een coalitie rolt er uit.

  Dus stemmen via het internet?
  Nee, hoor lijkt me een gruwel,
  maar het levert wel een fabultastisch spel op.

  Welke gameconpany gaat het maken?
  Ik neem genoegen met 5% van de omzet.
  Mooi aanbod toch.

  Ave Evocatus

  Reactie door Evocatus — maandag 11 december 2006 @ 12.22 uur

 499. Bepaalde partijen willen nog veel meer dan
  het kruit droog houden, daar is geen kruid
  tegen gewassen, en trouwens niet voor niets
  dat er mogelijk een partij voor de dieren is
  opgericht (knipoog) en misschien wel als een
  mooie buffer om ook veel schaapjes op het
  dróge te kunnen blijven hóuden! We zullen het allemaal afwachten en opnieuw toont het
  volk geduld, maar ‘t houdt ook een keer op!

  Reactie door Madelief — maandag 11 december 2006 @ 13.33 uur

 500. och mensen wees toch eens vergevings gezint de regering moet aan het algemeen goed denke en niet aan het idiviueel en toch probere ze eraan te voldoen en daarom faalt het altijd maar het is het standpunt van de andere kant jaah al die kanten die in elke huiskamer zit en jaah alles is mis maar wanneer leren jullie eens niet alleen vanuit jullie eigenstraatje te denken maar het werkelijke problleem is de econom,y die al deze complexheid geschapen heeft en daarom komenb we er niet meer vannaf maar als iemand een groote oplossing heeft maar niet helemaal dan is het Jan marijnissen wel want de SP is de enigste partij die niet economys denkt en daarom onze enigste hoop is en onze enigste warmte en daarom ben ik SP lid /waneer worden jullie eens wakker en verdedigen het hart tegen alle beter weten in want dit is het enigste en de einigste rust die je hebt de rest is een hele hoop verp[akkings massa met leegte en braakland

  Reactie door karl-heinz laduch — maandag 11 december 2006 @ 14.57 uur

 501. het begin begint bij jezelf in het klein maar oo zo groot

  Reactie door karl-heinz laduch — maandag 11 december 2006 @ 14.58 uur

 502. maar zonder economy kunnen we niet meer en we moeten het kunstmatig in lenen houden en precies dit is ons dilemma

  Reactie door karl-heinz laduch — maandag 11 december 2006 @ 15.00 uur

 503. Ik weey het wel schjattie
  Want ik weet wanneer iets goed is
  Dat is alles wat ik weet

  Ik hou van je
  Meer als jij ooit zult weten

  karl

  Reactie door karl-heinz laduch — maandag 11 december 2006 @ 15.40 uur

 504. vraag me niet waarom ik dit alles schrijf ,ik schrijf het gewoon ,ik heb een grote pijn net zoals ieder maar mijn pijn is groter en het vergt al mijn kracht maar ik kan niet zomaar iets verlangen want het is mijn recht niet ik heb alleen dat recht wat mioj gegeven is niet meer ,het huilen staat mij naah maar ik hoop op het goede ook al is het tegen beter weten in.maar geef eens niet alleen de politiek de schuld ook al doen zij het fout maar zoek de fout hoofdzakekelijk bij je zelf.ik weet het is niet eerlijk maar een politicus is ook maar een mens eens mens met dromen en hij wil in dat gedoe om iets goeds te betekenen ook al is het fout ,al met al het blijft een gok net zoals alles in het leven en je mag ze vannalles kwalijk nemen maar neem ze niet kwalijk politicis te zijn want zij zijn net zo burger van ons land zoals jij en ik,en laat de rest erbuiten want het is maar zo zij nemen het risico die jij en ik niet dirven te nemen/jaah natuurlijk gaat het fout maar zie het dan wel in het juiste perspectief,dit vorderd wel gezindheid

  Reactie door karl-heinz laduch — maandag 11 december 2006 @ 15.51 uur

 505. @499 Madelief.

  I’s all in the game.
  De VVD vindt links onhandig maar vergeet erbij te zeggen dat rechts zijn tijd gehad heeft. Zij hebben geen moeite om in de oppositiebank te gaan zitten.
  De PvdA heeft geen schone onderbroeken voorhandig in de linnenkast.
  De CDA vindt nog steeds dat zij door God uitgezocht zijn om al het goede over de Nedelanden uit te storten.
  Weet je wat, wij maken van de SP een CSP (Christelijke Socialistische Partij), dan gaan de CDA’ers shoppen en komen allemaal bij de SP. Zoals je weet, veel makke schapen gaan in een hok, voorwaar ik voorspel een super groene kerst en de schapen vieren feest en wij zitten als domme kalveren naar de lichtjes te staren die branden in bomen, zoals de heidenen vroeger het feest vierden dat de kortste dag achter de rug was. Wat zal 2007 ons brengen? Ik hoop een ding: a National health service daar ik doodziek word van politiek Nederland.

  Reactie door Henk.H — maandag 11 december 2006 @ 16.00 uur

 506. stijg boven je uit!

  Reactie door karl-heinz laduch — maandag 11 december 2006 @ 16.03 uur

 507. Jan laat je niet naaien. De PvdA is er op uit om jou te laten opdraaien voor de bijvoorbaat mislukte onderhandelingen. Dat het programma Buitenhof hieraan meewerkt, is niet geheel toevallig. De juiste gasten op de juiste plaats,nietwaar. Was het niet onze partij, die de extreem hoge salarissen bij de publiekeomroepen wilde aanpakken. Twee vliegen in een klap moet die gluiperd gedacht hebben. De naam Balkenende doet mij altijd denken aan balkenbrij.Een zooitje dus. Jij hebt ervaring met worstverwewerking, dus dit varkentje is een abc-tje voor jou.
  een kameraadschappelijke groet van Harry

  Reactie door Harry Scheltema — maandag 11 december 2006 @ 16.50 uur

 508. E.B 71 jaar. aan @ 189 CPN, KEN/ML of KEN
  we moeten niet achterom kijken maar naar voren dat doe ik al dat doe ik al van mijn 14e en ben nog steeds gezond en arm plus positief denkend en dat vindt ik persoonlijk lekkerder als rijk en ongeneeslijk ziek, positief denken helpt hierbij.
  CDA 2e viool spelen als Jan Potter zo door gaat speeld hij nooit meer viool maar blok fluit.
  Ik ga met @ 223 mee.
  Je principes en geloofwaardigheid behouden in de oppositie wordt de SP allen maar groter, REKKE en er BIJBLIJVEN is het motto.

  En @ 244 FUSIE.
  Dat zal mooi zijn dan ook maar de naam veranderen makkelijk 1+1=2 S-P=S dan de P-VDA= SP en zonder telraam. SP dus!

  @ 266 Ik denk net zo, zet je hoed maar vast in de marinade anders is hij niet gaar met de Kerst, maar ik heb helaas geen hoed ik doe het met de PET.

  @ 274 SP SOCIAAL IS!

  Wonen in een betaalbare huir of koopwoning met een heilige koe voor de deur, twee maal per jaar 14 dagen met vacantie en dat voor plus 50,– naar de spaar bank voor als de Waschmachine of TV het begeeft.
  En dat voor de handarbijder, WAOer, alleen staande moeder met kinderen enz enz DAT IS PAS SOCIAAL de oplossing hiervoor is niet de lonen omhoog, maar de kosten omlaag de arbeiders hebben lang genoeg voor de winst gezorgd het tij moet om!!
  Maar niet over de ruggen van jan met de PET.

  Ben je negatief ga toch kraasen dan win je nog eens wat.

  Fijne feestdagen voor een ieder.

  Reactie door E. B — maandag 11 december 2006 @ 16.56 uur

 509. E.B 71 jaar. aan @ 189 CPN, KEN/ML of KEN
  we moeten niet achterom kijken maar naar voren dat doe ik al dat doe ik al van mijn 14e en ben nog steeds gezond en arm plus positief denkend en dat vindt ik persoonlijk lekkerder als rijk en ongeneeslijk ziek, positief denken helpt hierbij.
  CDA 2e viool spelen als Jan Potter zo door gaat speeld hij nooit meer viool maar blok fluit.
  Ik ga met @ 223 mee.
  Je principes en geloofwaardigheid behouden in de oppositie wordt de SP allen maar groter, REKKE en er BIJBLIJVEN is het motto.

  En @ 244 FUSIE.
  Dat zal mooi zijn dan ook maar de naam veranderen makkelijk 1+1=2 S-P=S dan de P-VDA= SP en zonder telraam. SP dus!

  @ 266 Ik denk net zo, zet je hoed maar vast in de marinade anders is hij niet gaar met de Kerst, maar ik heb helaas geen hoed ik doe het met de PET.

  @ 274 SP SOCIAAL IS!

  Wonen in een betaalbare huir of koopwoning met een heilige koe voor de deur, twee maal per jaar 14 dagen met vacantie en dat nog plus 50,– naar de spaarbank voor als de Waschmachine of TV het begeeft.
  En dat voor de handarbijder, WAOer, alleen staande moeder met kinderen,AOWer, enz enz DAT IS PAS SOCIAAL de oplossing hiervoor is niet de lonen omhoog, maar de kosten omlaag de arbeiders hebben lang genoeg voor de winst gezorgd het tij moet om!!
  Maar niet over de ruggen van jan met de PET.

  Ben je negatief ga toch krassen dan win je nog eens wat.

  Fijne feestdagen voor een ieder.

  PS- sorrie ik drukte per ongeluk op Reageer!

  Reactie door E. B — maandag 11 december 2006 @ 17.37 uur

 510. Waar ik al steeds voor gevreesd had is waarheid geworden .Die Bak-ellende (Harrie Potter) daar kon men al vanaf het begin zien dat die farizeeèr niet van plan was om met de SP in zee te gaan die partij de SP was veel te veel voor de gewone man. Die draak zal nou wel met de Christen Unie in zee gaan ik ben benieuwd wat draaikont Wouter Bos nu doet, als hij met die valse partij CDA in de regering gaat samen met de Christen Unie wat ik al steeds had verwacht dan zal dat kabinet geen lang leven beschoren zijn b.v 2 jaar en als de PvdA mee gaat regeren zal ze wel veel stemmen verliezen en dan wordt de SP de grootste partij van Nederland , Jan marijnissen ik blijf als lid de SP steunen
  Dirk Schuit

  Reactie door dirk schuit — maandag 11 december 2006 @ 18.16 uur

 511. och lieve kindertjes toch ik begrijp jullie pijn en jullie frustratie maar mijn pijn is nog groter en ik ben bezorgd om jullie elke dag.over allemaal van jullie

  Reactie door karl-heinz laduch — maandag 11 december 2006 @ 18.56 uur

 512. Jan,
  Alles wel aan boord recht zo die gaat, dinnen 1 jaar weer naar de stembus met 80 stemmen rood valt de rest uit de Bood!!

  Laat rechts maar komen!!!

  Reactie door E. B — maandag 11 december 2006 @ 19.17 uur

 513. @505 Henk, Er was toch een dokter in die
  zaal, want volgens mij is er iemand hier die
  ‘niet goed’ geworden is. Er is al één
  ‘bezételde’ in het SP-vak die NU aan het
  werk kan om die andere fabriek in Oss aan te
  schieten, of is die er ook al weg, je weet
  wel die een grote ORGANisatie had! Zou die
  pharmaceut er nog zitten?
  CSP Henk? Nog veel te veel mensen die op dit
  moment geheel zijn afgeknapt op C, dus daar
  zouden we een leuke synoniem voor kunnen be-
  denken en hoe klinkt dat: Cordiale Sociabele
  Partij met gratis koffie en thee! Koekje er-
  bij? Dikteer je me de Statuten vast dan kan
  ik ze uitwerken tot in detail en wat fondsen
  werven, tja in deze roerige dagen lijkt me
  dat wel wat en lukt dat niet direct dan be-
  kijken we even na 7 maart wat we kunnen doen, toch? Maar jouw dynamiek lijkt niet te
  stuiten, prima zaak, houden zo!
  Houdt hét hoog, maar ik ga over op een bier-
  tje, de dag was aan alle kanten net iets te
  bedis,…saja tida tau, terlalu manis??
  Fijne avond, en ik denk er nog even over,
  met één oog open en één oog dicht!

  Reactie door Madelief — maandag 11 december 2006 @ 21.32 uur

 514. @513 Madelief.

  Ik kom hier nog op terug, je moet weten ik heb Dee in de jaren 50 leren kennen in een Hawaiien bandje en het maleis is mij niet vreemd, hoewel de jaren knabbelen aan je geheugen. Waar zijn de jaren van romantiek gebleven, waren wij zo dom of kunnen wij het zo zeggen, it’s all in the music, where we have been waiting fore.
  gr, Henk.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 12 december 2006 @ 0.39 uur

 515. auw ik heb in de poep getrapt ,effe douche in mijn pas nieuwe SP-douche (echte kwaliteit)

  Reactie door karl-heinz laduch — dinsdag 12 december 2006 @ 6.30 uur

 516. @514 Ja zéker bevestig ik je laatste opmer-
  king: wat waren wij nog aarzelend blue in die tijd. Wáár kwamen wij buiten de eigen
  voordeur toen? Dat was zo verschillend, he-
  laas! Ik maak een heel grote sprong en zeg
  met velen, als ik toen had geweten wat ik NU
  weet, was álles heel anders gelopen. Ja na-
  tuurlijk was ook ik wel eens verliefd op de
  gitarist van de (school)band, en Hawaiian of
  Segovia, beide heel fijn om te horen.
  Mijn aangetrouwde familie kwam ook uit de
  oost (niet voor niets ken ik het verhaal van
  J.P.Coen en kwam ‘dus’ de voc al vaak ter
  sprake en hoé!!) er ooit vanuit het Haagse
  naar geemigreerd, snáp je? Dat hoofdstuk is
  door mij afgesloten, maar uiteraard sta ik
  dan in lichterlaaie als dat woord ineens weer ‘misbruikt’ wordt! Yes, we can say so!
  Ach het kan me zo te binnen schieten:
  For now and forever, for always and ever,
  little things mean a lot…ik neurie de melo
  die, maar ben de rest van de tekst kwijt,
  echt, hoe begon die trouwens, weet jij dat?
  Als jij het begin weet, kan ik het mogelijk
  in Google vinden bij zo’n songverzameling,
  mijn geheugen zit’m voornamelijk in dus de
  laatste regels, waarvan hierboven de laatste. In ieder geval hoop ik dat er mijn
  leven lang één blijft: ‘there ‘s a song in
  my heart…etc.’ Leuk je brengt me even op
  helemaal a-politieke gedachten in a slow-fox
  mood, maar ook helemaal gek van een Weense
  wals kon me niet wervelend genoeg gaan!
  Ja die goeie ouwe tijd, toen de deuren nog
  ‘los’ zaten, de achterband voor de lieve pop
  nog moest worden opgepompt en er romantisch
  ‘werk’ van je werd gemaakt,sweet memories!
  Even afstand nemen van het aards gew(z)emel!
  Fijne dag, jullie sámen, enjoy! Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 12 december 2006 @ 7.36 uur

 517. @487 Rombouts Wouter,

  Dank je voor je uitvoerige uitleg hoe de situatie is in Belgie. Interessant om te weten hoe het bij jullie geregeld is. Ik had het beeld dat de gewone mens het beter heeft bij jullie, en dat is bevestigd. Dat lijkt me iets om trots op te zijn.

  Ik zag je niet aan voor communist hoor. Net als jij ben ik ook socialist. Andere Politiek.be klinkt interessant. Wie weet wordt dat een Belgische SP. Of word de PvdA-BE dat, die noemde ik communistisch maar ze zijn neem ik aan niet voor een 1-partijstaat? En ze doen veel voor de armen geloof ik, met gratis doktersconsult zelfs? Dat vind ik heel cool. Het lijkt een beetje op het Latijns-Amerikaanse socialisme. Maar hoe betalen ze dat trouwens?

  De VLD is te vergelijken met de VVD, alleen is de VLD volgens mij veel minder tuk op macht, minder agressief hun standpunten door willen voeren in een coalitie met een andere partij. Ik volg jullie media (Canvas) een beetje.

  Over je vraag aan de SP: zoals je waarschijnlijk wel weet gaat de SP voorlopig niet meeregeren. Zeker niet met het CDA, misschien nog met een linkse partijencombinatie (wat ik erg hoop!!). Het socialisme blijft absoluut de leidraad, als daar niet in de buurt kan worden gekomen in de onderhandelingen houdt het gewoon op. Dan maar in de oppositie, waar de SP ook veel kan bereiken!

  Reactie door Ellen — dinsdag 12 december 2006 @ 18.14 uur

 518. @517 Ellen.

  Er bestaat een goede Belgische site op
  http://www.vonk.org

  Reactie door Henk.H — dinsdag 12 december 2006 @ 21.09 uur

 519. Interessante site Henk H, dank!

  Wel behoorlijk links: ‘Marxistische arbeidersbeweging’. Al moet ik bekennen dat ik dat soms wel wat vind hebben. Na weer rechts gebral te hebben gehoord over marktwerking dit, marktwerking dat.

  Dus ik zal de komende dagen in mijn vrije uurtjes een beetje rondstruinen op deze site, ben wel benieuwd naar hun standpunten.

  Reactie door Ellen — dinsdag 12 december 2006 @ 21.39 uur

 520. @519 Ellen.

  Ik ben verheugd met jouw reactie, ik wil er aan toevoegen dat onze zuiderburen zich betrokken voelen bij de Nederlandse SP.
  Ik behoor niet meer tot de jongeren vandaar
  mijn samenhorigheid met het verleden en welke politieke gedachte(Marx,Lenin,Engels,Mao) er achter zit, vind ik minder belangrijk, het gaat om de onderkant van de samenleving. En om die onderkant over te laten aan de maatschappelijke krachten daar hebben wij genoeg van mee gemaakt.
  gr. Henk.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 12 december 2006 @ 23.41 uur

 521. @ Henk H: goed verwoord, helemaal eens! Het gaat om de mensen, die het nu vaak veel moeilijker hebben dan voorheen. Door dit hardvochtige beleid van ‘de mens dient de economie’ in plaats van ‘de economie dient de mens’. De zweep erover, van de markt! Dat is het motto van VVD/CDA. Economie ten koste van alles lijkt het soms. Ten koste van menselijkheid, waardigheid, leefbaarheid, geborgenheid, milieu, natuur, dieren, alles, maar dan ook alles wat kwetsbaar en waardevol is.

  De analyses op de site over de Nederlandse verkiezingen lijken mij goed geschreven en interessant. Ik heb ze opgeslagen en ga ze straks lezen.

  Reactie door Ellen — woensdag 13 december 2006 @ 21.28 uur