CDA-PvdA-SP

Den Haag, 11 december 2006

Marijnissen:
Samenwerking CDA – SP blijkt helaas nog niet mogelijk.

Op grond van de verkennende gesprekken die informateur Hoekstra heeft gevoerd met CDA, PvdA en SP heeft hij geconcludeerd dat de inhoudelijke verschillen tussen CDA en SP (nu) te groot zijn om ‘op korte termijn tot een stabiele, vruchtbare samenwerking te komen’.

Deze vaststelling door de informateur is terug te voeren op de wil van het CDA het beleid van de eerdere kabinetten Balkenende als uitgangspunt te nemen en voort te zetten. Verder wil het CDA zich in een kabinet niet gesteld zien tegenover een meerderheid van PvdA en SP. Zeker niet nu er ook in de Kamer een meerderheid is die een ander beleid wil.

Marijnissen: ‘Naar mijn mening hebben de kiezers op 22 november aangegeven dat veel dingen anders moeten, het beste samengevat met de woorden menselijker en socialer. De SP wil daar onverminderd een bijdrage aanleveren. Dat was en blijft onze inzet. Maar met een premier en een partij die vasthouden aan het gevoerde beleid – een beleid dat wij op veel fronten hebben bestreden – is het (nu) moeilijk tot overeenstemming te komen.’

Jan Marijnissen: ‘Samenwerking tussen CDA en SP blijkt op dit moment door het CDA niet gewenst omdat men onvoldoende overeenkomsten ziet met de standpunten van de SP. Voor de verkiezingen heb ik gezegd dat het erg moeilijk zou worden met dit CDA tot een akkoord te komen.’

‘Het is aan de informateur om nu te zoeken naar alternatieven. Er zijn vanzelfsprekend ook andere coalities denkbaar, ook coalities waarin de SP deelneemt.’

(Persbericht SP)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 11 december 2006 :: 18.27 uur

552 Comments

552 reacties

 1. Helaas maar gelukkig is de SP ook gewoon groot in de oppositie. Daar kunnen de andere partijen niet meer omheen.

  Reactie door Zinfo.nl — maandag 11 december 2006 @ 18.30 uur

 2. Dat begrijp ik heel goed! Maar is het niet, als er nu dan andere coalitie komt, eigen kiezers even in de steek laten?!
  Vraag ik me af?!
  En, toch, in de afwachting voor een goede afloop.

  Reactie door Aleyna — maandag 11 december 2006 @ 18.33 uur

 3. Marijnissen: ‘Naar mijn mening hebben de kiezers op 22 november aangegeven dat veel dingen anders moeten, het beste samengevat met de woorden menselijker en socialer. De SP wil daar onverminderd een bijdrage aanleveren. Dat was en blijft onze inzet. Maar met een premier en een partij die vasthouden aan het gevoerde beleid – een beleid dat wij op veel fronten hebben bestreden – is het (nu) moeilijk tot overeenstemming te komen.’

  LUID EN DUIDELIJK (JAN) NOG NIKS AAN DE HAND !

  Reactie door leendert — maandag 11 december 2006 @ 18.34 uur

 4. Oftwel balkie heeft de kiezers hetzelfde geflikt als 4 jaar geleden; een overduidelijk electoraal resultaat naast zich neerleggen en het ‘mislukken’ van de gesprekken wijten aan de tegenpartij. Hij zal nu ongetwijfeld proberen de oude coalitie alsnog in het zadel te krijgen.

  Reactie door Ishamael — maandag 11 december 2006 @ 18.36 uur

 5. Als stemmen in dit land nut zou hebben was het allang verboden geweest.

  Reactie door Koos — maandag 11 december 2006 @ 18.38 uur

 6. Gezien de opstelling van het CDA geloof ik dat de oppositie (voorlopig) de beste keus is. Tussen CDA en PvdA botert het ook niet, dus het komende kabinet zie ik de rit niet eens uitzitten. Balkenende stuurt waarschijnlijk op nieuwe verkiezingen aan en zal proberen de schuld bij de PvdA te leggen.
  Het CDA wekt hiermee de indruk dat ze als enige politieke partij de koers kan bepalen en dat getuigt van weinig respect voor de kiezer.

  Reactie door ToN — maandag 11 december 2006 @ 18.40 uur

 7. Goed zo Jan en alle andere betrokkenen, je hebt de SP niet laten inpakken door het CDA. Er is een teken door de kiezer afgegeven en zij negeren dat nu op eigen risico. Op naar een nog verpletterender overwinning bij de Provinciale Staten!

  Reactie door Berend — maandag 11 december 2006 @ 18.40 uur

 8. jp wist 22 november al dat hij niet met de sp in één kabinet wilde zitten.
  hij zal wel weer een …. streek uithalen.

  Reactie door mcniel — maandag 11 december 2006 @ 18.41 uur

 9. Het zat er natuurlijk aan te komen, maar toch, erg jammer.
  Wanneer de inhoudelijke overeenkomsten er onvoldoende zijn en wanneer, vooral bij het CDA, de wil ontbreekt om een coalitie met de SP te vormen, is het misschien maar beter om nu af te breken.
  Howel ik vind, dat een partij die zoveel zetels heeft gewonnen, gewoon moet mee regeren.

  Reactie door Bert — maandag 11 december 2006 @ 18.42 uur

 10. Hoe vromer de geest hoe groter het beest

  Reactie door Koos — maandag 11 december 2006 @ 18.43 uur

 11. Marijnissen heeft zijn “roots” niet verraden. En daar ben ik heel blij om, want ik ben vóór een groeiende SP. JPB zijn zin geven was voor de SP de doodsteek geworden. PvdA let op Uw saeck, deelname kan ook Uw ondergang worden!

  Reactie door William — maandag 11 december 2006 @ 18.43 uur

 12. En dan nu PvdA-SP-Groenlinks-D’66-Christenunie-PvdD

  Reactie door Gerrit Holl — maandag 11 december 2006 @ 18.44 uur

 13. Zou Wouter Bos woord houden? Als de PvdA nu met CU en zonder SP een regering in gaat, is ze net zo geloofwaardig als D66 geworden.

  Reactie door Dennie — maandag 11 december 2006 @ 18.45 uur

 14. Beste heer Jan Marijnissen het valt me niet tegen een zo,n rechtse partij als het CDA is niet voor de gewone man onder het Mom (Christelijk) maar als Wouter Bos wel in zee gaat met die onbetrouwbare Bak-Ellende samen met de Christen Unie dan zal zo,n kabinet geen lang leven beschoren zijn b.v 2 jaar en dan wordt door een goed en eerlijke opositie te voeren en net als de SP dit jaar ook een hele goeie verkiezingscampagne heeft gehad . Dan wordt de Socialistische Partij de grootste partij van Nederland En dan maakt niet de CDA de formatie van dat nieuwe kabinet in eerste instantie uit maar maakt de SP dat uit Jan Marijnissen ik als lid blijf de partij steunen
  Dirk Schuit

  Reactie door dirk schuit — maandag 11 december 2006 @ 18.45 uur

 15. Nederland Socialer moet gewoon socialer.
  (PvdA en CU in coalitie)
  (Links ook sterk vertegenwoordigd in de oppositie met SP)
  Lijkt me dat dat toch aardig bereikt wordt. Wel erg spijtig dat SP nu geen ministers levert. Jan is toch DE leider.

  Reactie door René — maandag 11 december 2006 @ 18.46 uur

 16. Ik vind het maar een rare stelling dat het mislukken “is terug te voeren op de wil van het CDA het beleid van de eerdere kabinetten Balkenende als uitgangspunt te nemen en voort te zetten.” Je zou toch net zo goed kunnen zeggen dat het terug te voeren is op de wil van de SP om (uiterst) links beleid als uitgangspunt te nemen?

  Ook begrijp ik de niet dat er gezegd wordt “zeker niet nu er ook in de Kamer een meerderheid is die een ander beleid wil”. Dat is toch niet waar? De partijen CDA-VVD-SGP-PvdV hebben weliswaar ‘slechts’ 74 zetels, maar D66 heeft het sociaal-economische beleid van Balkenende toch altijd gesteund? Tel die zetels erbij op en we houden 77 zetels over.

  Er is dus nog steeds een meerderheid voor het rechtse beleid van Balkenende op sociaal-economisch gebied. Gelukkig maar.

  Reactie door Albert Oosterhof — maandag 11 december 2006 @ 18.46 uur

 17. **Hoewel ik vind, dat een partij die zoveel zetels heeft gewonnen, gewoon moet mee regeren**. Hier ben ik het helemaal mee eens Bert. Bovendien vind ik het niet terecht dat JP premier blijft ook al heeft hij nog zo hard geroepen dat hij dat weer wil zijn. Nederland heeft lang genoeg JP moeten verdragen. Maar wat Jan Marijnissen schrijft, snap ik wel.

  Reactie door Marieke — maandag 11 december 2006 @ 18.47 uur

 18. Het CDA in de oppositie of,
  nu 25 zetels en spoedig 50 voor de SP.

  Reactie door che — maandag 11 december 2006 @ 18.48 uur

 19. over 4 jaar wordt het marijnissen 4 president

  Reactie door edwin — maandag 11 december 2006 @ 18.49 uur

 20. Blijkbaar heeft Nederland nog een tijdje afbraakbeleid nodig om bij de volgende verkiezingen massaal linksaf te slaan…

  Reactie door @win Mons — maandag 11 december 2006 @ 18.50 uur

 21. Het CDA heeft nog steeds niet begrepen dat er iets veranderd is.

  Reactie door Jan — maandag 11 december 2006 @ 18.50 uur

 22. Ik geloof dat Balkenende denkt dat deze verkiezingen een emotionele reactie van de kiezers zijn. Op grond van emotie links stemmen. Daarom houdt hij rekening met nieuwe verkiezingen en hoopt dan op opnieuw onzekerheid bij de kiezers zodat het CDA weer meer stemmen krijgt. Laat hem maar met zijn verwrongen kijk op de werkelijkheid.

  Reactie door Henk — maandag 11 december 2006 @ 18.51 uur

 23. geachte heer,

  wie verlost ons van een nieuwe regering balkenende?
  hij mag dan wel met het cda de grootste partij zijn, maar heeft zeker niet de verkiezingen gewonnen
  ik heb sp gestemd, om eindelijk eens verandering te krijgen, in de opositie worden jullie weer aan de kant gezet !!

  Reactie door krekels — maandag 11 december 2006 @ 18.53 uur

 24. jammer Jan volgende keer beter over een tijdje zijn er weer verkiezingen voor de tweede kamer en dan kom jij Jan

  Reactie door dick — maandag 11 december 2006 @ 18.53 uur

 25. Dan nu de grote linkse coalitie met + D’66, anders krijgen we dat men geen SP meer gaat stemmen, omdat een regering met SP niet mogelijk blijkt.

  Reactie door Toon — maandag 11 december 2006 @ 18.55 uur

 26. Ik snap niet waar het idee vandaan komt dat het beleid van Balkenende is ‘afgestraft’. Hoewel ik wel vind dat het lichte verlies van het CDA aanleiding geeft tot meer sociale accenten, vind ik drie zetels verlies geen afstraffing.

  Reactie door Albert Oosterhof — maandag 11 december 2006 @ 18.55 uur

 27. Prima Jan, het had alleen kunnen lukken als Balkenende een heel andere koers zou zijn gaan varen dan hij tot nu toe deed. Veel hangt nu af van 1) de pers; 2) Wouter Bos.

  De pers omdat zij immers ook de PvdA (naar nu ook weer blijkt onterecht) jaren lang hebben nagedragen die “arme” Jan-Peter zo hebben laten zitten. En Wouter Bos omdat, ALS hij echt wil, er NU voor kan zorgen dat die Bakellende geen kant meer op kan.

  Blijft nog wel als optie een links minderheidskabinet over, met PvdA en SP en gedoogsteun van Groen Links. Nadeel is dan natuurlijk dat je telkens een meerderheid zult moeten zoeken, maar het voordeel daarvan zou kunnen zijn dat het CDA dan zelf elke keer partij MOET kiezen in bijvoorbeeld sociale wetsvoorstellen. Ik zie dan Jan-Petertje niet zo snel meer roepen van “Laten we blij zijn!”

  Reactie door Herman — maandag 11 december 2006 @ 18.56 uur

 28. Dat “resultaat” zat er van het begin al in, maar er moest nu eenmaal een show worden opgevoerd. Benieuwd hoe Wouter Bos met het gekronkel om de kiezersuitspraak verder gaat.

  Reactie door Richard — maandag 11 december 2006 @ 18.58 uur

 29. Als het CDA geen kant uit wil, dan alleen de richting die de afgelopen jaren is bewandeld, dan maar beter niet met hen in een coalitie.
  We wachten de alternatieven af, deze kunnen voor de SP volgens mij niet slechter uitpakken.
  Oppositie is ook goed.

  Reactie door Helma D. — maandag 11 december 2006 @ 18.58 uur

 30. Goed gedaan Jan, je niet laten inpakken door het CDA, laat Wouter Bos nu maar zien of hij het socialer en eerlijker wil in Nederland zoals hij steeds heeft geroepen of is het gewoon weer regeringsgeil zijn en met alle winden meepraten van de PVDA, dat zullen ze dan weten bij de volgende verkiezingen, dag PVDA hier komt de SP als enige sociale partij van Nederland.

  Reactie door Kurt — maandag 11 december 2006 @ 19.01 uur

 31. Nu zal de PvdA in de regering komen en zullen wij de volgende verkiezingen nog groter worden. Ik ben ervan overtuigd dat dan eindelijk een maatschappij mogelijk is waarin iedereen naar behoefte ontvangt en naar vermogen levert. Een samenleving waarin niet de grote bedrijven het voor het zeggen hebben, maar de menselijke maat.

  Reactie door Stefan de Groot — maandag 11 december 2006 @ 19.01 uur

 32. Jan pluim op je hoed, geen onzin, geen zelfde JP beleid

  Reactie door gerard Mulder — maandag 11 december 2006 @ 19.01 uur

 33. Nu zal de VVD wel om de hoek komen kijken.
  Net als voor 3,5 jaar terug.
  Resultaat nog meer afbraak.
  En als de PVDA hier aan meedoet, dan is de SP bij de volgende verkiezingen de grootste.
  Dan kan men om de SP helemaal niet meer heen.

  Reactie door Jan Küsters — maandag 11 december 2006 @ 19.03 uur

 34. Ik begrijp niet goed waarom de SP nu niet probeert de linkse meerderheid te verzilveren? Waarom niet aansturen op een coalitie zonder CDA? Om met Bolkestein te spreken: dan is het elke week bal.

  Reactie door Albert Oosterhof — maandag 11 december 2006 @ 19.03 uur

 35. eerst even die Albert Oosterhof die hier namens rechts diverse malen reageert. OVerigens zijn goed recht. BEste Albert, Balkenende heeft al weken geleden aangegeven dat hij de “verworvenheden van het huidige kabinet ” niet kwijt wil. Dit is duidelijke taal die iemand met basisonderwijs nog begrijpt. Heel het circus van de laatste twee weken hadden we kunnen overslaan. Immers de SP maar ook andere partijen , en inmiddels ook het een kleine meerderheid van de Nederlandse bevolking kunnen en willen daar niet mee leven. het is hier niet de plaats en het moment om nog eens op te sommen hoe dit kabinet ons volk te grazen heeft genomen maar ik wil je dat met alle genoegen persoonlijk mailen !!!
  Mijns inziens resten er ook korte termijn maar twee echte alternatieven en dat zijn danwel een rechts minderheidskabinet ,dan wel een links minderheidskabinet van de vier linkse partijen met steun van de twee kleintjes.
  Hoewel in dit laatste geval ook de SP ruim aan de bak komt hoop ik toch dat men daar maar vanaf gaat zien. Ik je Jan al eerder geadviseerd om je energie te sparen en zoals ik het nu inschat lijkt het me veruit het meest verstandig om te wachten tot de volgende (VERVROEGDE) verkiezing om met een nog grotere SP fractie wezenlijk het verschil te kunnen maken. Want dat de komende regering niet lang zal zitten staat voor mij als een paal boven water.

  Reactie door mat seims — maandag 11 december 2006 @ 19.05 uur

 36. albert: ben je gewoon stom of weet je niet dat de grootste partij het voortouw neem in een formatie?

  Reactie door Ishamael — maandag 11 december 2006 @ 19.06 uur

 37. een socialer beleid komt er toch nooit zolang cda bestaat. Jammer, ik had zo mijn hoop gevestigd op een beter jaar.

  Reactie door Mitsai — maandag 11 december 2006 @ 19.06 uur

 38. De SP heeft geen verplichting tot regeren, het CDA heeft geen verplichting om met de SP in een kabinet te stappen. Deze botsing is een goede ontwikkeling: het laat zien dat beide partijen aan hun principes vasthouden. Laat de SP wachten met regeringsdeelname tot een kabinet mogelijk is dat echt links beleid mogelijk maakt, en niet een verwaterd CDA-beleid of zelfs een SP-binnenlandbeleid en een CDA-buitenlandbeleid.

  Reactie door Radikalinski — maandag 11 december 2006 @ 19.06 uur

 39. Wat een gekloot!!!

  Waarom moeten wij dan nog stemmen, als zo’n Harry Potter toch bepaald hoe het balletje moet gaan rollen!!! Was het niet de Nederlandse gemeenschap die toch grotendeels links heeft gekozen? Jammer dat HP niet in wil zien dat het anders moet!!!

  Reactie door E. Polmann — maandag 11 december 2006 @ 19.07 uur

 40. Het probleem is, mijns inzien, niet het CDA per se, maar de stijfkoppige houding van Balkenende. Als het CDA voor hem in de plaats een staatsman met iets meer visie, realiteitszin en flexibiliteit zou neerzetten, zou het probleem volgens mij al voor de helft opgelost zijn.

  Reactie door Jan-Willem — maandag 11 december 2006 @ 19.09 uur

 41. Wat mij betreft sturen we morgen per gelegenheidsmeerderheid meneer Balkenende het torentje uit.

  Reactie door Niels — maandag 11 december 2006 @ 19.13 uur

 42. Goh, wat een verassing…
  Knap dat Hoekstra daar zo snel al achter is gekomen! Ik wist het voor de verkiezingen al wel…

  Reactie door Jaap — maandag 11 december 2006 @ 19.14 uur

 43. We leven in een ‘christelijke’ DICTATUUR.
  Zo onchristelijk is Nederland geworden… Balkenende rot op!!!

  Reactie door Gloria — maandag 11 december 2006 @ 19.15 uur

 44. Ieder weldenkend mens wist op de avond van 22 Nov. al dat dit het rersultaat zou zijn.Waarom moest Balkenende nu eigenlijk weer een show opvoeren en daardoor de vorming van een nieuw kabinet onnodig uitstellen? Het “denkend deel der natie”zal hem dit niet in dank afnemen.Dat konden wel eens verontrustende verkiezingen voor hem worden in Maart, als de Prov. Staten gekozen gaan worden.Als de SP nu maar zorgt dat de juiste analyse helder en duidelijk naar voren komt, desnoods met gehuurde zendtijd, als de publieke zenders weer met rechts gaan heulen.

  Reactie door Aad Sweep — maandag 11 december 2006 @ 19.15 uur

 45. De SP wordt in de oppositie nog sterker en dan zullen we eens zien wie er groter wordt de PVDA of de SP. Laat me eens drie keer raden!

  Reactie door Walter — maandag 11 december 2006 @ 19.15 uur

 46. Ik krijg steeds meer problemen met het begrip democratie en verkiezingen.
  De geschiedenis herhaalt zich wederom, wat balkenende wil of niet wil, wordt door de formateur overgenomen, dat dwingt het cda gewoon af.
  Hoe durft zo’n partij zich democratisch te noemen, kamerzetels zijn wel leuk, maar de coalitie voert altijd de boventoon

  Reactie door eddy — maandag 11 december 2006 @ 19.15 uur

 47. Daar gaat mijn strategische stem.

  Reactie door slurp — maandag 11 december 2006 @ 19.16 uur

 48. Beste mat seims, er spelen twee dingen: 1) ben je het inhoudelijk al of niet eens met het beleid-Balkenende?; en 2) wat leid je af uit de verkiezingsuitslag? Wat punt 1) betreft kan ik me voorstellen dat mensen vinden dat het wel wat socialer had gemogen. Akkoord. Maar ik vind het te ver gaan om uit de verkiezingsuitslag af te leiden dat Balkenende verplicht is afstand te nemen van z’n beleid en met een partij in zee te gaan die zich uiterst links in het politieke spectrum bevindt. Ik ben daarom meer te vinden voor een kabinet zoals PvdA-CU-CDA. Dan zijn er overigens nog twee partijen die tot de linkse meerderheid gerekend worden en kan er een beleid komen met meer sociale accenten.

  Reactie door Albert Oosterhof — maandag 11 december 2006 @ 19.16 uur

 49. Toch handig dat de grootste partij de premier levert… Op die manier komt er van een democratie weinig terecht.
  Ben blij dat de sp bij haar principes blijft. Levert vast veel sypathie (lees: stemmen) op.

  Reactie door @bacus — maandag 11 december 2006 @ 19.19 uur

 50. Tijd voor een cursus stoppen met CDA stemmen. Schijnbaar zelfs moeilijker als stoppen met roken.

  Reactie door patrick — maandag 11 december 2006 @ 19.19 uur

 51. Heel erg jammer, hoewel het uiteraard geen verrassing is. Is al een beetje bekend wat dit betekent voor de mensen in Nederland die al jaren klappen krijgen? Wordt het asociale beleid nog langer doorgevoerd of zal met de SP in de oppositie het leven voor de minima weer een beetje leefbaar worden?

  Reactie door Chantal P — maandag 11 december 2006 @ 19.20 uur

 52. Jan, een twintig-puntenplan PvdA-SP-Groenlinks voor de provincale-statenverkiezingen, en daarbij afspreken liever niet zonder elkaar in colleges van gedeputeerde staten te gaan? Da’s nu allemaal de CDA-PvdA-VVD-matras, daar kan ook wel wat aan veranderd worden. En nú zal de PvdA zien dat dat voor hun belangrijk is, want binnen zo’n group kan de PvdA zich profileren als bestuurderspartij, de SP als de volkspartij en Groenlinks als de intellectuele partij. Win-win situatie voor links en centrum-links Nederland. Waarom wachten tot een week voor de volgende verkiezingen?

  Reactie door Gerrit Holl — maandag 11 december 2006 @ 19.21 uur

 53. Ik ben het ermee eens je mag best wel wat water bij de wijn doen maar het moet niet meer water dan wijn worden.
  Vasthouden aan het Balkenendebeleid van afgelopen jaren is de goden verzoeken en tegen iedere kiezersbelofte.
  Prima een grote partij in de oppositie is nooit weg al zijn alle mogelijkheden zoals Jan aangeeft nog niet uitgewerkt.
  Nu is Wouter Bos aan zet, kijken of hij zich aan zijn beloften houdt.
  De manier waarop hij de SP aansprak vandaag voorafgaande an het gesprek vond ik niet geweldig.
  Alsof de SP bij voorbaat de verantwoording draagt voor het niet meedoen.
  Partijpolitieke spelletjes laten we maar aan een ander over daarvoor is het landsbelang en het vertrouwen in de politiek te belangrijk.

  Reactie door Henny — maandag 11 december 2006 @ 19.23 uur

 54. Wat een flutzooitje. Je stemt op de SP, maar de democratie is ver te zoeken. WANNEER KOMEN WE EENS IN OPSTAND!!!!!!!!!!!!!! IK SLUIT MIJ NU AAN!!!

  En het CDA ERUIT MIETEREN!!!!!!!!!!

  Reactie door Marcel — maandag 11 december 2006 @ 19.23 uur

 55. Ja de SP staat er nu goed voor. Het is een win-win situatie…

  Reactie door Jennifer — maandag 11 december 2006 @ 19.23 uur

 56. Mensen, een coalitie tussen CDA, PVDA en SP was op voorhand al onmogelijk geweest. Het formeren van een kabinet is een politiek spelletje, dat CDA al jaren blijkbaar het beste speelt. De grote verliezers zijn altijd de kiezers en dan met name de gewone man die verder weinig in te brengen hebben.

  Hopelijk heb ik geen gelijk, maar het zal wel weer een rechtse kabinet worden. Maar Balkenende IV zal geen 4 jaar volhouden en het rechtse kliekje zal ondertussen het gemeenschapsgeld naar eigen doeleinden schuiven.

  Reactie door Dick Meijer — maandag 11 december 2006 @ 19.25 uur

 57. De kiezers hebben gesproken dat ze het rechtse gezeik van de laatste 4 jaar meer dan zat zijn , dus Hoekstra oprotten met je CDA en ga direct aan het werk met de volgende coalitie van….

  SP/PvdA/GL/CU/PvvD/D66…..

  dit is de meest voor de hand liggende eerlijke coalitie puur gestoeld op een links en sociaal beleid.
  Hoekstra niet te lang meer de zaak ophouden gewoon formeren en regeren en op naar het staatshoofd met je blijde boodschap.

  Reactie door Pool — maandag 11 december 2006 @ 19.26 uur

 58. @albert: Jan Peter Balkenende is leider van een partij die drie zetels heeft verloren, en leider van een demissionair minderheidskabinet dat nog aanzienlijk meer zetels heeft verloren. Dat constaterende, vind ik zijn vasthouden aan het gevoerde beleid ongerechtvaardigd, en blijk geven van minachting voor de uitspraak van de kiezer. Het waren gelukkig niet de laatste verkiezingen.

  Reactie door Niels — maandag 11 december 2006 @ 19.26 uur

 59. Balkenende krijgt weer zijn zin – maar de SP mag niet de zwarte piet krijgen. Want hoe was het ook al weer? Stem strategisch – Stem SP. Want met een PvdA stem krijg je Balkende erbij…..

  Reactie door Toon — maandag 11 december 2006 @ 19.28 uur

 60. Marcel,
  de SP is niet de grote winnaar, die heeft namelijk een winst van ‘maar’ 180% gehaald, de PVV is de grote winnaar met een winst van 900%

  Maar gelukkig gaat het er niet om wie de meeste stemmen wint, maar wie de meeste stemmen totaal haalt, en in dit geval het CDA dus.

  De SP vertegenwoordigt nog steeds maar zo’n 16% van het electoraat.

  Reactie door Fluitekruid — maandag 11 december 2006 @ 19.29 uur

 61. Ik begrijp dat sommige mensen teleurgesteld zijn, maar:

  Wat is de reden dat het CDA haar programma volledig overboord moet gooien??

  Het CDA heeft ruim 60% MEER stemmen behaald dan de SP! Kortom: het CDA heeft ook zeker ook recht van spreken, en hoeft niet naar de pijpen te dansen van de SP.

  Reactie door Arjen — maandag 11 december 2006 @ 19.30 uur

 62. Nu maar hopen dat Bos er op blijft staan met de SP te willen regeren. Moet Marijnissen hem ook wel openlijk in steunen. Zou toch te belachelijk zijn als Balkenende zo zijn voorkeur bij Bos door de strot kan duwen. Als de pvda op die manier over zich heen laat lopen zijn ze nog niet 1 zetel waard.
  Strategisch goed van Bos zou zijn om nu openlijk te zeggen: probeer dan maar een coalitie over rechts met CDA, VVD, CU en PVV. Dat gaat toch niet lukken vanwege CU, dat weet iedereen, maar daar moet je niets van aantrekken. Laat ze het maar proberen, daarna is de onderhandelingspositie van PvdA en SP ineens 10x beter en zal JP spijt hebben datie niet de eerste keer meteen door de (voor hem) zure appel heen gebeten heeft.

  Reactie door Van Hoefveld — maandag 11 december 2006 @ 19.32 uur

 63. Ik vind dit zeer jammer! Waarom kan er niet naar de kiezer geluisterd worden! in de media kwam Balkenende weer hetzelfde naar voren als bij de vorige landelijke verkiezingen. Niet geinteresseerd in de Linkse partijen en zijn besluit, voordat er een informateur zijn onderzoek heeft afgerond, al te hebben genomen. Als kiezer kan ik hier echt kwaad om worden, dit is geen democratie! Democratie was CDA-PVDA-SP. Een ruime meerderheid in de kamer die regeert. Maar ik denk ook dat de SP wellicht te weinig water bij de wijn heeft gedaan. Maar goed, ik hoop dat de SP hier als winnaar uit gaat komen, anders zijn al die extra stemmen bij de volgende verkiezingen weg. Natuurlijk zal Wouter Bos nu in regering meegaan met het CDA en Christen Unie. Verdorie, ik vind het zo spijtig, nu had Onderwijs en Zorg zoveel beter kunnen zijn onder de hoede van de SP. Jammer.

  Reactie door Richard Dols — maandag 11 december 2006 @ 19.33 uur

 64. Uitstekend nieuws voor alle huizenbezitters, automobilisten, ondernemers en een ieder die maandelijks meer dan een modaal inkomen binnen harkt. Slechts nieuws helaas voor shag rokende heftruckchauffeurs, uitkeringstrekkers, WAO’ers, TBS’ers, krakers en ander langharig werkschuw tuig.

  Reactie door PeterG — maandag 11 december 2006 @ 19.33 uur

 65. QUOTE Aleyna:Dat begrijp ik heel goed! Maar is het niet, als er nu dan andere coalitie komt, eigen kiezers even in de steek laten?!
  Vraag ik me af?!
  En, toch, in de afwachting voor een goede afloop.

  Er is geen coalitie tussen deze drie gekomen,maar dit betekent natuurlijk niet dat je de kiezers in de steek laat.Je stemt in eerste instantie voor een nieuwe tweede kamer.Je kijkt welke partij het beste bij je past of welke partij het beste voor nederland zou kunnen zijn.Hoe een nieuwe regering wordt samengesteld, wordt daarna besproken door de partijen onderling.Daar hebben wij als kiezers geen invloed op(helaas).
  Ik ben zelf voor een referendum na de verkiezingen of de Nederlandse bevolking wil dat een beleid wordt voortgezet of dat er een ander beleid moet komen.Dit schaft meer duidelijkheid,aangezien veel kiezers uit gewoonte bij een partij blijven.(cda,sgp,cu,vvd)

  Wat bedreft de SP:(ik heb hier al meer geschreven)is een stijdbare partij.Ze gaan de straat op, voeren rechtszaken,protesteren,handtekeningacties enz.Heel anders dus dan de andere partijen.
  Dus als de SP in de oppositie zit gaan ze gewoon door met het rechtzetten van alle zaken die scheef zijn.
  Groet,Eric

  Reactie door Eric van Dulst — maandag 11 december 2006 @ 19.34 uur

 66. Ik ben blij dat er nu wat langer kan worden nagedacht. Regeren is mooi, maar niet tegen elke prijs. Met zo’n bal als Balkenende valt sowieso te regeren, dat hebben we in de voorgaande jaren wel gezien. Jan maak geen vuile handen om niks, mijn zege heb je.
  Harry Scheltema

  Reactie door Harry Scheltema — maandag 11 december 2006 @ 19.35 uur

 67. Dan is er is ook nog een coalitie mogelijk met PVDA SP VVD CU.

  Reactie door Paul de Groot — maandag 11 december 2006 @ 19.35 uur

 68. Nu maar afwachten of Wouter weer gaat draaien. Toch maar zonder SP.

  Reactie door slurp — maandag 11 december 2006 @ 19.35 uur

 69. Voedselbanken in Nederland.
  Afbraak- en achterstandswijken worden steeds groter.
  Vanaf 01/01/2007 onverzekerd om wat voor reden dan ook? Je kunt dan letterlijk en figuurlijk doodvallen.
  Overstappen naar een andere ziektenkostenverzekering met alles er op en er aan na 01/01/2007? Ja…maar dan moet je wel gezond zijn en de centen er voor hebben.
  De grijze golf, ik behoor er ook toe, is die aan komen waaien sinds gisteren of zo?

  Reactie door Gerrit — maandag 11 december 2006 @ 19.36 uur

 70. Heel erg jammer, maar ik denk dat het vechtkabinet zou zijn geworden met een CDA wat zo vasthoudt aan het gevoerde beleid van de afgelopen jaren. Dan maar een supersterke SP in de oppositie! Waar ik bang voor ben, en ik hoop toch echt ten onrechte!, is opnieuw een kabinet met dat VVD… opnieuw een totaal onmenselijk en a-sociaal beleid ten gunste van rijk Nederland. Ik duim voor alsnog een linkse meerderheid.

  Reactie door Martie — maandag 11 december 2006 @ 19.38 uur

 71. Ik ben helaas het woordje NIET vergeten, maar het is een kniesoor die daar op let.
  Harry S

  Reactie door Harry Scheltema — maandag 11 december 2006 @ 19.39 uur

 72. Reactie op Peter(57):
  Dit Forum wordt blijkbaar ook gelezen door werkwillende,niet rokende en uitlaatgasblazende,belastingontduikende neoliberalen gelezen.
  De hartelijke groetjes,
  Eric

  Reactie door Eric van Dulst — maandag 11 december 2006 @ 19.39 uur

 73. Ja Jan daar zijn we dan weer terug bij af.
  Dacht jij nu werkelijk dat dit CDA met de SP wilde regeren ?
  En Woutertje Bos denkt sluw te zijn door de bal naar de SP te spelen.
  Alsof het aan de SP ligt.
  Maar hoe nu verder ?
  Gewoon keihard oppositie voeren lijkt mij en laten zien dat er niet veel verschil zit tussen het CDA en de PVDA zodat we bij de volgende keer nog veel groter worden.
  Die kans doet zich wellicht sneller voor dan we denken.

  Reactie door Peter Grootheest Junior. — maandag 11 december 2006 @ 19.41 uur

 74. Mooi dat dit niet is doorgegaan.
  De SP moet zich niet laten verleiden om een a-sociaal beleid mede te moeten uitvoeren.
  Die fout is al op teveel plaatsen gemaakt.
  Blijf je originele achterban trouw en wacht de (korte) tijd af, die het zeker zal leren!!

  Reactie door Erwin — maandag 11 december 2006 @ 19.42 uur

 75. En dan nu de grote vraag.. Wanneer krijgen we weer nieuwe TK verkiezingen?
  1 jaar, 2 jaar of korter..

  Als we er van uit gaan dat er geen werkbare meerderheid te vinden is (lijkt me waarschijnlijk) dan zal Balkenende aansturen op een ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen uit laten schrijven.

  SP, PvdA & CDA zullen het nooit eens worden. Wat nu gebleken is.
  CDA, CU & PvdA zullen het ook nooit eens worden.
  CDA, PvdA & Groen Links lijkt me programmatisch niet tot de mogelijkheden behoren.

  Over rechts: CDA, VVD, CU, Wilders.. zullen het van zijn leven niet eens worden.

  Kabinet van nationale eenheid sluit ik uit.

  Minderheidskabinet, ongeacht de samenstelling zal het nooit redden.

  Maar desondanks, wel erg blij dat de SP zo groot is geworden. Nu de andere linkse partijen nog.

  Maar voor die tijd zitten we wel in een machts vacuüm. Met een demissionair miderheidskabinet van CDA en VVD. En een broze linkse meerderheid (CU meegerekend) in het parlement.
  Hoe nu verder Jan?

  Reactie door Michiel v. V. — maandag 11 december 2006 @ 19.45 uur

 76. Mis ik iets… of ben ik de enige die morgen meteen wil gaan demonstreren….

  Wat een afknapper.

  Reactie door Parcival — maandag 11 december 2006 @ 19.45 uur

 77. Er wordt op internet heel wat af gediscuseert over dit onderwerp. Na de V.V.D. zal ook de P.V.D.A. moeten oppassen, anders wordt deze partij ook ingehaald door de S.P.
  S.P., ga gewoon door, heb geduld, jullie tijd in de regering komt vanzelf.

  Reactie door Alex van Wifferen — maandag 11 december 2006 @ 19.45 uur

 78. @43 Gloria — maandag 11 december 2006 @ 19.15,

  Een deel van Nederland is wel christelijk maar niet het soort waar op je zit te wachten. Ze bestaat uit mensen die enkel in mooie verhaaltjes geloven.

  Maar gelukkig laten niet alle christenen zich misleiden, daar ben jij het levende bewijs van. Dus samen met sociale christenen als jou en niet gelovigen en anders gelovigen die ook sociaal zijn slaan we samen handen in een, op naar de volgende verkiezingen. Op naar een socialer Nederland, Nu SP, en straks een beetje meer!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 11 december 2006 @ 19.46 uur

 79. Hoi gloria..!! Je bent de zoveelste al die over dictatuur of dictators begint…en dat op een site die onlangs nog Mao als ” grapje” plaatste( grootste dictator ooit)!! blijft wat puberaal, is het niet!? Succes verder, Ruud

  Reactie door Ruud — maandag 11 december 2006 @ 19.46 uur

 80. Quote Slurp46:”Daar gaat mijn strategische stem.”

  Ik hoop wel,dat je dit niet helemaal meent.
  Je hebt hopelijk wel een mening over de gang van zaken.
  Groet,Eric

  Reactie door Eric van Dulst — maandag 11 december 2006 @ 19.46 uur

 81. Het lijkt er op dat er democratisch gezien niet naar de stemmer gekeken wordt. Ik voel me nu, net zoals de vorige verkiezingen flink genaaid door de heer Balkenende.

  Een voordeel heeft dit wel natuurlijk, want de PVDA kan bij volgende verkiezingen wel in een cafétaria gaan werken.

  Reactie door Redstar — maandag 11 december 2006 @ 19.49 uur

 82. Dat is dus de reden waarom ik lid ben van de S.P.
  Een partij met idealen en een sterke leider die de rug niet kromt om koste wat het kost te gaan regeren.
  Prima Jan we varen volgens mij de goede koers.

  Reactie door Ria — maandag 11 december 2006 @ 19.53 uur

 83. Wouter Bos had het CDA al laten weten dat, zonder deelname van de SP, de PvdA zich minder gematigd zou gaan opstellen. Dan zou hij hardere eisen gaan stellen..Nu maar kijken of de PvdA wel door JPB “gepruimd” wordt.

  Reactie door ToN — maandag 11 december 2006 @ 19.56 uur

 84. Ga ik toch gelijk krijgen, het wordt CDA/PVDA/VVD, een goede combinatie lijkt mij

  Reactie door Fluitekruid — maandag 11 december 2006 @ 19.56 uur

 85. Hoe zeer ik dit ook volg, mede ivm de PAM.
  De mens is nu zelf een product verworden, wegwerp consumentisme ten top. Ik had dan ook wel een item verwqacht rond de abortus op o.a. een kind dat een hazenlip zou krijgen! Jammer want Jan Jaap van der Hoop is erg grappig dus wie weet wat wij missen.
  Let wel, het is de alles overkoepelende politiek die dit mogelijk maakt !

  Reactie door Barend LSZST — maandag 11 december 2006 @ 19.57 uur

 86. Duidelijk. Met a-socialen als Balkenende cs. zijn geen zaken te doen. Verhoek kan wel naar huis. Laat Bos er maar aan beginnen een sociaal kabinet samen te stellen. En zo’n trucje zoals ze toen de LPF hebbe geflikt, laat je je niet gevallen.
  Johan van Dijk

  Reactie door Johan van Dijk — maandag 11 december 2006 @ 19.57 uur

 87. Hallo,
  Het is op zich niet erg om mee te doen. Zo hebben we kans om nog groter te worden, en dan moeten de mensen wel naar ons luisteren. Ik zag het wel aankomen dat de CDA niet wil onderhandelen. Daar zijn ze te veel stijfkoppig voor.
  Nu maar afwachten wat het gaat worden. En Jan, petje af hoor dat je je poot stijf houdt!!! Ga zo door!!! Mijn steun heb je.

  Reactie door Paula — maandag 11 december 2006 @ 20.02 uur

 88. @23, daar zorgt dhr Balkenende zelf wel voor, inmiddels kunnen we hem wel als specialist zien in het niet bijeen houden van ministersploegen.

  Ik ben persoonlijk wel blij met de uitkomst van dit ondoorgrondelijke (in)formatie proces; waar had er vanuit de standpunten van de SP gezien water bij de wijn gedaan kunnen worden? Juist…op maar weinig (aansprekende) zaken. Aan de overkant van de oceaan hebben we nog zo iemand die geloofd dat alles wat goed is komt doordat hij er is. Geloof het nooit en vecht ertegen in de oppositie!

  Reactie door dutchie — maandag 11 december 2006 @ 20.03 uur

 89. Ik merk toch dat een grote groep het wel erg prettig vindt dat de regeringsverantwoordelijkheid niet gedragen hoeft te worden. ” Jan, goed gedaan joh, lekker je poot stijf houden…kunnen ze je er ook niet op afrekenen. Worden we groter dan de Pvda etc. etc..” Maar ik spreek dagelijks mensen die balen als een stekker dat hun stem ook deze keer weer in de oppositie terechtkomt.En wat denk je…die gaan wel degelijk terug naar de pvda om toch uiteindelijk het verschil te maken en niet weer aan de zijlijn te blijven. Je kunt wel degelijk sociale invloed uitoefenen maar je moet wel elkaars standpunten respecteren en helaas zie ik te veel “ongenuanceerde, jonge honden reacties” voorbij komen. Blijf lekker dromen jongens en meisjes…de rest regeert gewoon verder!!

  Reactie door Ruud — maandag 11 december 2006 @ 20.03 uur

 90. Goed gedaan Jan. Laat ze maar doodvallen bij dat CDA!

  Reactie door Bart — maandag 11 december 2006 @ 20.07 uur

 91. ik vind jammer als na onze verkiezingsover-winning de SP niet in staat wordt gesteld om te (mee)regeren. Maar dat kan heus nog wel. Meneer Bos hoeft maar heel simpel tegen het arrogante CDA te zeggen, wij doen niet mee zonder de SP. Indien Bos de moed heeft om dit doen, dan komt er inderdaad een ander beleid in Nederland.Het andere beleid waar de kiezer op 22november om
  gevraagd heeft. Ook al komt de SP onverhoopt in de oppositie, ik blijf vertrouwen houden in Jan. En het mag eigenlijk niet, maar Jan zou Wouter ´n schop onder z´n kont moeten geven, zodat hij, Wouter, Balkenende en Verhagen voor het blok zet.

  Reactie door Nöl Mühlenberg — maandag 11 december 2006 @ 20.07 uur

 92. Fluitekruid, de VVD? nee hoor!

  Reactie door cynthia — maandag 11 december 2006 @ 20.08 uur

 93. Téveel rode verleiding en dat van alle kanten is zelfs voor Jan – Peter te veel van het goede ( het is maar hoe je het bekijkt) . Hij denkt er dus niet aan om in zee te gaan met én de SP én de PvdA .Van de 24 tellende lijst met mogelijke breekpunten zijn er 20 niet door de Christelijke beugel gegaan vandaag. Jan Marijnissen kan zich vinden in de normen en waarde van het CDA en anderzijds schijnt het dat Balkenende goed overweg kan met Jan . Je zou zeggen dat het dan wel snor zit. Nou nee dus. Degene die zijn snor al dan niet ongewild kan drukken is Jan M. Hij zal straks garen spannen als Wouter , Jan -Peter en André de kastanjes uit het vuur moeten halen en een noodzakelijk nieuwe regering moeten gaan vormen. Jan heeft dan al wat water bij de wijn gedaan door de NAVO ‘een noodzakelijk kwaad ‘te noemen en door de oranjes nog wat respijt te geven voor hun vertrek , de wijn kan niet nóg dunner worden. Dat wist Jan , Jan –Peter ,Wouter , André ,jij en ik al vóór de verkiezingen .Jan is niet gek dus en heeft nog wel even tijd tot de volgende verkiezingen om dan nog groter te groeien. Jan en ik denken dat dat niet de volle vier jaar gaat duren….…………..

  Reactie door pee — maandag 11 december 2006 @ 20.08 uur

 94. Wij staan achter je Jan.

  Reactie door Marco de Leeuw — maandag 11 december 2006 @ 20.10 uur

 95. @85 Ruud,
  Volgens mij heb jij de laatste tijd nogal wat ontwikkelingen gemist! Ben je nu al vergeten hoe D’66 voor haar regeringsdeelname is afgestraft? De SP heeft al ruim voor de verkiezingen aangegeven dat ze bereid is om mee te regeren, maar niet ten koste van alles! De SP zou wel gek zijn om Balkenende aan een meerderheid te helpen (als derde en kleinste partij) om vervolgens vrolijk met het door JPB gewenste beleid door te gaan..Niet voor niks heeft de SP dat beleid jarenlang bekritiseerd! Deelname aan zo’n kabinet maakt je ongeloofwaardig en met 25 zetels in de oppositie kun je wel degelijk ook “uit de voeten”!

  Reactie door ToN — maandag 11 december 2006 @ 20.14 uur

 96. Hallo allemaal.

  U wordt als sp kiezers gewoon voor ”lul”gezet,door balkenende.
  Want hy wist op 22 november allang ,wie hy ging negeren !

  Hoe is het nu in vredesnaam mogelyk,dat we in een ”democratie” leven,
  maar de samenstelling van de regering wordt gedirigeerd door een ENKELE persoon,die naar de naam balkenende luistert…?
  Hoe kan hy, net als 4 jaar geleden gewoon al die kiezers met zyn ”arrogantie”,toen pvda’ ers en nu sp’ ers,en gewoon negeren ,en gewoon weer zyn eigen ”cda” gang gaan.
  Hoe kan het dat we dit pikken in dit land?
  Op deze manier maakt het daadwerkelyk niet uit of je stemt ,want de regering wordt gevormd,door de visie van een man…!
  Al die mensen,die zeggen dat stemmen geen zin heeft,blyken gewoon gelyk te hebben…

  Reactie door pieter — maandag 11 december 2006 @ 20.15 uur

 97. Hoera!!! Geen SP erbij. Alleen die laffe Marijnissen geeft de schuld aan Balkenende. Marijnissen blijkt geen onderhandelaar te zijn, want het is geven en nemen en Marijnissen wilde alleen nemen. Nogmaal hoera!!!

  Reactie door We gaan door — maandag 11 december 2006 @ 20.18 uur

 98. Godzijdank geen coalitie met het CDA.
  Je moet er toch niet aan denken dat Balkenende een regering gaat vertegenwoordigen waar de SP deel aan neemt!

  Reactie door Marcel — maandag 11 december 2006 @ 20.21 uur

 99. Het CDA is net een klein kind, als het niet de zin krijgt dreigt het met een crisis en kabinetsbreuk. Met zo’n partij wil je toch niet als respecterend partij regeren?

  Reactie door Hildegard — maandag 11 december 2006 @ 20.22 uur

 100. @ 76 Ruud

  Waar heb jij op deze site een plaatje van Mao gezien, al dan niet als grapje?

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 11 december 2006 @ 20.22 uur

 101. Duidelijk. Met a-socialen als Balkenende cs. zijn geen zaken te doen. Hoekstra kan wel naar huis. Laat Bos er maar aan beginnen een sociaal kabinet samen te stellen. En zo’n trucje zoals ze toen de LPF hebbe geflikt, laat je je niet gevallen.
  Johan van Dijk

  Reactie door Johan van Dijk — maandag 11 december 2006 @ 20.25 uur

 102. Wat een gezeur dat er niet gekeken wordt naar de verkiezingsuitslag:

  Het CDA heeft ruim 60% MEER stemmen behaald dan de SP! Kortom: het CDA heeft ook zeker ook recht van spreken, en hoeft niet naar de pijpen te dansen van de SP.

  Wie heeft er dan het meest recht van spreken? Wie zou er dan de meeste concessies dienen te doen? Juist, de kiezer heeft gesproken….

  Reactie door Arjen — maandag 11 december 2006 @ 20.26 uur

 103. Beste Jan en alle SP’ers,

  Goed gedaan Jan! We spelen geen spelletjes met die Balkenbende. Dus er is nu maar een oplossing mogelijk! een regering van PVDA, SP, GROEN LINKS, CU, PVDD en mogelijk nog aangevuld met D66. Zo staan het CDA en de VVD met alle rechtse partijen aan de kant!
  Eindelijk een echt links beleid in dit land!
  Het wordt de hoogste tijd dat het ervan komt.

  Reactie door Daan Marijanan — maandag 11 december 2006 @ 20.27 uur

 104. Jammer, maar wel te verwachten deze voorlopige uitkomst.Denk dat het CDA wel weer streken zal uithalen om hun huidige ASO beleid nog verder door onze strot te douwen.
  Ik blijf in ieder geval hopen dat er een coalitie komt waarin de verhoudingen zoals die bij de verkiezingen zichtbaar zijn geworden in stand blijven..Toch goed dat de SP bij haar principes blijft en niet zoals de PvdA koste wat kost moet meeregeren. Ook Bos zal flink moeten inbinden wil ie het met het CDA redden. Ook bij een vorige coalitie ging dat uiteindelijk niet goed..Tis niet goed als dit verhaal erg lang gaat duren, maar ik hoop wel dat het CDA een keer flink het deksel op de neus krijgt.
  Sterkte Jan en iedereen.

  Reactie door Gerard — maandag 11 december 2006 @ 20.29 uur

 105. Een stem op de SP;
  1 houd de PVDA links (yeah right)
  2 Stuurt balkenende naar huis (yeah right)
  3 houd VVD uit de regering (geloof je het zelf?)
  4 Maakt Balkenende 4 onmogelijk (yeah right)

  ipv 4 keer winnen ligt je stem nu in de put, bedankt voor het verzwakken van de PVDA :D

  Reactie door Fluitekruid — maandag 11 december 2006 @ 20.31 uur

 106. @80 Eric van Dulst

  Mijn 4 voor 1 SP stem levert tot op heden niet veel op.
  Balkenende 4 zal er heel waarschijnlijk komen.
  De PvdA zal niet linkser worden.
  De VVD is niet naar huis gestuurd.

  SP is wel groter geworden. Dat geeft 25% rendement van mijn stem. Dat moet toch beter.

  Reactie door slurp — maandag 11 december 2006 @ 20.41 uur

 107. @89 Ruud — maandag 11 december 2006 @ 20.03,

  De SP is een partij die regeren om dingen wil veranderen die positief uitpakken voor de mensen. Het is geen partij die wil regeren om te regeren. Dat heeft dus niks met het weglopen van verantwooordelijkheden te maken, juist niet. De SP is en blijft zich sterk maken waar het zich altijd al sterk voor heeft gemaakt.

  Mensen die op de SP hebben gestemd zijn hun stem niet verloren. Het cda heeft nu misschien de SP buiten kunnen houden maar zal zelf socialer moeten worden om dat in de toekomst ook te kunnen. Anders zullen ze in de toekomst alleen maar meer gaan verliezen en zal de SP alleen maar groeien.

  Dus ook buiten de regering kan de SP invloed hebben op het beleid.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 11 december 2006 @ 20.41 uur

 108. @fluitekruid

  1) inderdaad voorlopig wel, wouter wil al vanaf 22-11 alleen met de sp meedoen in een kabinet
  2)het oude kabinet is al opgedoekt, vvd en d66 zien we niet meer terug. de kans dat JPB ook naar huis gaat is nog steeds aanwezig.
  3) zie 2) en de nadrukkelijk door Rutte verkozen oppositierol
  4)zie 1)+2)+3) Balkenende 4 in de oude stijl is niet meer mogelijk.

  Als kersverse sp stemmer heb ik nog geen minuut spijt gehad. En om jouw beeldspraak te gebruiken: mijn stem ligt samen met 1,5 miljoen andere te glinsteren op de bodem van een fontein met glashelder water. En op een bepaald moment komt er iemand langs om ze te verzilveren voor een goede zaak:)

  Reactie door twijfelaar — maandag 11 december 2006 @ 20.43 uur

 109. Is het muntje eindelijk gevallen?
  Balkenende maakt nu dezelfde fout die Wouter Bos destijds maakte.
  BALKENENDE NEGEERT DE WIL VAN DE KIEZER.
  En daarmee zaagt Balkenende aan de poten van zijn eigen troon. Bos en Marijnissen hebben reeds beiden aangegeven dat er met hen te praten valt, maar BALKENENDE WIL NIET. Het CDA wil niet. En Marijnissen brengt dit wederom feilloos aan het daglicht.
  En dan heeft tot op het heden het CDA zich nog niet eens hoeven te verantwoorden voor haar politieke steun aan de ILLEGALE oorlog in Irak.
  Verstandige zet, Jan.
  Regeren en verantwoording nemen, ja graag, maar niet tegen elke prijs.

  De SP gaat niet in de uitverkoop.

  Ik ben benieuwd of de CDA kiezer er het zelfde over denkt als de CDA partijtop. Politiek is ook vooruit kijken. Politiek inzicht. Het CDA plaatst zich nu in een positie waarin zij zich in een steeds dieper wordende kuil graaft. Een volksvertegenwoordiger vertegenwoordigt het volk, niet zijn of haar eigenbelang of dat van zijn of haar partijtop.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 11 december 2006 @ 20.45 uur

 110. @78 Evert Tigchelaar jr

  Ik word er alleen maar strijdbaarder van. Jij ook Evert?
  Er is nog wat werk te doen om die VOC mentaliteit uit dit land voorgoed te verdrijven. Inderdaad, handen ineen en op naar de reorganisatie van onze schatkist.
  Ja zeg, die laten we toch niet verder leegplunderen door de oom Dagobertjes van ons land.
  En laten we eerlijk zijn: de hardste werkers van onze samenleving worden het hardst gestraft. Nou ja… dit gaan we natuurlijk niet nemen. Tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid! Hoe anders kunnen we BAL tot gehoorzaamheid dwingen? Die man is stokdoof en stekeblind.

  Reactie door Gloria — maandag 11 december 2006 @ 20.47 uur

 111. Jan,

  Dat er een regering mogelijk zou zijn met CDA, PvdA en SP samen, daar heb ik nooit in geloofd. Ten eerste is het vanaf het begin al duidelijk geweest, dat het CDA een groot links blok naast zich nooit zou accepteren.
  Ten tweede, als JP dat wel doet, wordt hij door Verhagen en zijn vriendjes en ook door de VVD tot de grond toe afgebrand.
  Ten derde, JP zelf doet het in zijn broek bij alles wat links is.
  Het zou mij niets verwonderen als Balkenende de onderhandelingen met de PvdA ook zo gaat frustreren, dat samenwerking niet meer mogelijk is.
  Dat hij vervolgens heel theatraal de armen hulpeloos ten hemel heft, het volk heel verongelijkt en met veel bla, bla en nog eens bla uitlegt, dat er nu, zeer tegen zijn zin, echt omdat die anderen hem daartoe gedwongen hebben, niets anders op zit dan met pijn in het hart, toch maar weer te proberen om samen te gaan werken met…………jawel, de VVD.
  Het zou mij niets verwonderen dat een dergelijk toneelstukje al achter de schermen wordt voorbereid.
  Wie er dan verder nog moeten meeregeren? Och, die beide partijen zijn nooit zo kieskeurig geweest als het gaat om het belang van het land (lees: het behoud van de eigen macht) .

  Jan, ik hoop dat de SP de rug recht houdt.
  Geen macht in ruil voor belangrijke principes. Dan liever er vier jaar weer tegenaan in de oopsitie. Steeds maar weer de vinger leggen op de zere plekken. Die zullen er weer genoeg zijn. En de hypocrisie, het egoisme en de leugens waar ze zich steeds van bedienen, bloot leggen.

  groeten, Theo

  Reactie door theo — maandag 11 december 2006 @ 20.47 uur

 112. Fluitekruid (20.31u)
  “Bedankt voor het verzwakken van de PvdA”?? De PvdA was door de SP dacht ik al een flinke tijd geleden (voor de verkiezingen) uitgenodigd om samen een stevig Links Blok te vormen samen met Groen Links! Was het niet Wouter Bos die deze samenwerking steeds afwees en geen afstand van het CDA wilde nemen? Het zal ook in een toekomstig kabinet niet erg boteren tussen Wouter en JPB..Tja, als dan het kabinet voortijdig valt, dan kan hij de SP niet de schuld geven!

  Reactie door ToN — maandag 11 december 2006 @ 20.47 uur

 113. Niet getreurd hier op dit log.
  De gebeurtenissen zullen Wouter voorlopig alleen (zij het gedwongen) linkser maken.
  Hij zal nog wel willen draaien, maar naar verwachting zal dat dan dan overwegend linksom gebeuren.
  Zoniet voelt Wouter een hete adem in zijn nek.

  Reactie door Alex — maandag 11 december 2006 @ 20.48 uur

 114. Goed gedaan Jan, we komen terug. Is het niet nu, dan toch zeker bij de eerstvolgende verkiezingen die er mijns inziens komen in maart tesamen met de ps. Hou vol Jan, mijn steun heb je. Op naar 50 zetels, moet kunnen na vandaag.

  Reactie door Gerard — maandag 11 december 2006 @ 20.52 uur

 115. Speciaal voor de verstokte CDAers:

  Nieuw op tomaatnet: Cursus stoppen met CDA stemmen!
  http://www.aflaat.tomaatnet.nl/Stoppen1.htm

  Reactie door patrick — maandag 11 december 2006 @ 20.59 uur

 116. @108 Gloria — maandag 11 december 2006 @ 20.47,

  Jazeker, volgend jaar gaan we er weer fris tegen aan. De SP is groeiende in Noord-oost Fryslân, zitten nu op 76 leden. Op naar de provinciale verkiezingen, op naar de volgende overwinning!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 11 december 2006 @ 21.00 uur

 117. Jan Helpppppp, we hebben met zoveel mensen op de gewone mens gestemd, dit kan toch niet, de CU er in? nee nog meer van die strakke koppen straks,

  Reactie door Jolanda Dogger — maandag 11 december 2006 @ 21.00 uur

 118. Let maar op, Balkenende gaat er vandoor met VVD en Wilders, of VVD en PVDA.

  Een links kabinet, prachtig! maar ik denk niet dat
  ze het durven.

  Reactie door Niels — maandag 11 december 2006 @ 21.01 uur

 119. Gelukkig kan Balkenende geen kabinet bij elkaar houden, dat wordt weer snel stemmen dus.
  Ook fijn dat de SP zich de handen niet brandt aan deze onbetrouwbare club.
  Er is nog hoop !! :)

  Reactie door Efraim — maandag 11 december 2006 @ 21.03 uur

 120. Zeker niet getreurd. De SP is er nog lang niet klaar voor om te regeren.

  Reactie door slurp — maandag 11 december 2006 @ 21.03 uur

 121. Een juist besluit Jan, de SP heeft principes en die zijn verwoord in het verkiezingsprogramma, en die principes ga je nu eenmaal niet enorm “verwateren” om toch in een kabinet te mogen zitten, je krijgt dan zo ‘n d66 effect wel balkenende meehelpen, maar geen van haar eigen standpunten erdoor krijgen !

  Een juist besluit, de sp kan alleen maar sterker worden door hier niet op in te gaan, het getuigt van wilskracht en leiderschap,als je je niet laat verleiden tot verkwanseling van je al sinds tijden ingezette menselijkere en socialere koers !

  Reactie door jack wammes — maandag 11 december 2006 @ 21.05 uur

 122. SP kan minstens net zo goed regeren als VVD, zeker veel menselijker en socialer. Ik zal BLIJ zijn als de VVD de komende 4 jaar niet in het kabinet zit.

  Reactie door Niels — maandag 11 december 2006 @ 21.05 uur

 123. Ben benieuwd wat Wouet Bos nu gaat doen. Als hij een beetje ballen heeft stapt hij er uit.

  Reactie door @bacus — maandag 11 december 2006 @ 21.05 uur

 124. Wat ben ik blij dat we niet samen met de gluiperds van het CDA hoeven te regeren!

  Onze tijd komt nog wel.

  Reactie door Arjen — maandag 11 december 2006 @ 21.06 uur

 125. Ook de volgende keer zullen er mensen, die
  voorheen CDA stemde, er de volgende keer
  niet meer op stemmen, gezien hebbend alle
  dan aangetoonde wanordelijkheden, vandaag
  weer een Kinderrechter in de fout, die het
  beter denkt te weten dan een heel team van
  Jeugdzorg of welke betrokken organisatie dan
  ook, weer een dode gevallen !
  Wie gaat er in de Kamer van de VVD de Justi-
  tiezaken behartigen?…Kijk, dat kan dus op
  nieuw een tig aantal fouten betekenen met
  cipiers aan het woord ipv psychologen!
  Wat zullen de kiezers intussen opnieuw boos
  worden en hun legale stemmen voor de 2e Ka-
  mer leidt tot net een paar te weinig .
  Hoe groot moet het aantal zetels van de pvda
  en sp dan wel niet worden om gewogen te wor-
  den door het cda en niét te licht bevonden,
  want nu tilt het cda te zwaar aan de getals-verhouding, nog afgezien of men het over de
  geschilpunten wel eens kan worden!
  De Koningin had ook kunnen besluiten te vin-
  den dat nu iemand van het cda de informateur
  mocht zijn, maar die is dat niet gelukt met
  de drie grootste partijen.
  De op één na grootste partij zou dan uit
  diens partij een volgende formateur kunnen
  leveren en kijken of er een volstrekt nieuwe
  opening gemaakt kan worden en als dat niet
  lukt er één uit de achterban van de SP te
  rekruteren, dat lijkt ook niet ondemocra-
  tisch!
  Op dit moment kost de arrogante houding van
  met name dhr Balkenende zélf, de gemeenschap
  handen vol hoog gesalarieerde ambtenaren, en
  dat op zich is in tijden, zoals nu, een on-
  gehoord schandaal.
  “Intussen moet het land wel geregeerd wor-
  den” , en wie let er op de winkel?
  Welke zaken nog meer blijken dan achteraf
  geen uitstel te mochten ondervinden?
  Niets mag meer aan de aandacht van de 2e Ka-
  mer ontglippen maar elke onnodige verleng-
  ing komt altijd wel iemands wachtgeldter-
  mijn ten goede, zo leerde het verleden ook!
  Het wordt hoog tijd voor een portie evalu-
  eren op vele fronten!

  Reactie door Madelief — maandag 11 december 2006 @ 21.07 uur

 126. EEN ZUCHT VAN VERLICHTING,

  De SP houdt haar principes hoog.
  Daar nemen wij een slok op uit de fles “Hooghoudt”, mensen wij gaan er tegen aan, de SP is zo helder als jonge klare, houdt haar hoog. Madelief proost.

  Reactie door Henk.H — maandag 11 december 2006 @ 21.07 uur

 127. @120 Slurp
  De SP is echt wel al klaar hoor. De enigste die dat nog niet is, is het CDA met die Jan Peter. Laat die Balk de boel nog maar ff deformateren :-0

  Reactie door Alex — maandag 11 december 2006 @ 21.08 uur

 128. Het land moet wel bestuurbaar blijven, volgens
  J.P. Balkenende. En ondertussen maar dwars blijven liggen in de coalitieonderhandelingen.
  Volgens mij heeft Nederland in meerderheid voor een CDA-PVDA-SP regering gekozen.
  Wie is J.P. Balkenende omdat aan zijn laars te lappen?
  Als J.P. Balkenende niet met het SP wil of kan regeren, is J.P. Balkenende dan wel de geschikte persoon?

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 11 december 2006 @ 21.10 uur

 129. Heeft dan niemand Bos alweer horen draaikonten in het 8-uur journaal? Hij laat de SP vallen als een baksteen volgens mij.
  Die is allang blij dat-ie nog mee mag praten, met of zonder SP. Die belofte dat hij alleen meedeed samen met de SP, is hij alweer vergeten. Zonet in het journaal in elk geval wel.

  Reactie door Edzo — maandag 11 december 2006 @ 21.10 uur

 130. Ongeacht wat Harry Potter wil, is het des te beter dat de SP niet in een coalitie met CDA stapt. Het risico dat de SP verantwoordelijk zou worden voor voortzetting van het beleid van de vorige kabinetten Bakellende is te groot.

  De SP zou daardoor veel van haar aantrekkingskracht weer verliezen. Buiten alle opties die nu nog overblijven om een regering te vormen, zouden nieuwe verkiezingen als alternatief nog wel de beste mogelijkheid zijn.

  Reactie door Bas de Ruiter — maandag 11 december 2006 @ 21.11 uur

 131. Politieke realiteit II

  Zoals eerder gemeld is een coalitie CDA-PvdA-SP niet realistisch.
  De PvdA wil alleen mede regeren met de SP.
  Niet omdat Wouter Bos nu opeens zo straalverliefd geworden is op Jan Marijnissen maar hij wil de SP niet bijtend in de nek maar achter hem zittend in het zelfde karretje.
  De PvdA natuurlijk wel met de touwtjes in handen.

  Jan Peter Balkenende’s CDA ziet natuurlijk niets in zo een trojka die constant tegen en het liefst over hem heen rijdt. Suïcide voor hem zeker niet painless. Dit wordt zeker een Mash.
  De samenwerkenting tussen CDA en SP blijkt helaas NOG NIET mogelijk.
  Let op de nuance…..
  “de inhoudelijke verschillen tussen CDA en SP (nu) te groot om op KORTE TERMIJN ” etc….
  Nogmaals, let op de nuance…

  Uitspraken na afloop van Jan Marijnissen;
  Te gemakkelijk geeft Jan het idee dat alleen links heeft gewonnen.
  Dit is niet zo als we het totaalplaatje nemen. Want; Waarom verloor de PvdA dan zo sterk?
  En won Wilders dan zoveel stemmen vanuit het niets?
  Is het misschien zo dat men links steeds meer vertrouwen krijgt in Jan Marijnissen ten koste van vooral Wouter Bos?
  (En dat deze angst de werkelijke drijfveer is van deze persoon en zijn PvdA om de SP mee te willen zuigen/op te willen zuigen?)

  “- is het (NU) moeilijk tot overeenstemming te komen”.

  Mag ik dan even opmerken dat “onze Jan” niet gek is en precies weet wat ik bedoel?
  En dat hij echt wel weet dat HIJ wel zaken kan doen met het CDA/ Jan Peter Balkenende maar dan ZONDER de PvdA?

  De volgende mogelijkheden die de Hr. Hoekstra nu moet onderzoeken is een volledig linkse coalitie.
  Maar hoe hou je een zestal sprongbereide kikkers in een kar.

  Als dit iets wordt en ook werkelijk beklijft, vreet ik het blad van de SP, “de Tribune” op.

  Reactie door Eerst nadenken — maandag 11 december 2006 @ 21.12 uur

 132. Goed nieuws, moet er niet aan denken om het speeltje van de CDA te worden.

  Alleen gaan regeren als er een groot deel van het programma kan uitgewerkt worden.
  Niet meegaan in de rechtse asociale koers van het CDA..

  Miscchien een links minderheidskabinet met gedoogsteun van D66 en de PVDD en anders gewoon met 25 man in de oppositie om er bij de volgende verkiezingen sterker van te worden..

  Rug recht houden!!!!

  Klasse.

  Reactie door Paulo — maandag 11 december 2006 @ 21.13 uur

 133. Gewoon diep adem halen, Jan en lekker even een paar dagen in het bos of aan zee gaan vertoeven.
  Met je meissie!
  Je koppie wordt een beetje wit.
  Laat ze even stikken.
  Je hebt een lange adem nodig, love, Willij

  Reactie door Willij Vanderlinden — maandag 11 december 2006 @ 21.13 uur

 134. Zal mij verwonderen waar de pvda nu staat en haar poot stijf houdt.
  als bos dit niet doet zal hem dat zetels kosten en wordt de pvda de kleinste partij.

  met groet jans

  Reactie door Boor — maandag 11 december 2006 @ 21.20 uur

 135. Had het al eerder geschreven dat de eens bescheiden professor Balkenende ooit plaats mocht nemen op de troon, geholpen door prins Pim die door de gemene toverheks werd weggetoverd.
  Eenmaal prins merkte Balkenende hoe de mensen naar hem buigden en vond dat zo leuk dat hij besloot om niet meer van de troon is te gaan. Hij verloor onmiddellijk zijn bescheidenheid, kreeg een wegkijktik, en gaf al zijn hofdienaars opdracht ervoor te zorgen dat hun prins kon blijven zitten. En daar kwamen de dienaars van de televisie en radio en daar van de banken en verzekeringsmatschappijen en daar van de soldaten en daar van de ministeries en van de opiniepeilingen, de bekende gezichten en nog veel meer.
  Maar prins ben je ook van een volk. Dat was hij helemaal vergeten! Het volk! Maar de VVD en de PvdA hadden het daar met hem nooit over gehad. Opeens hoorde hij iemand zijn naam roepen. Bakellende. Hoorde en zag hij het goed? Daar is oproerkraaier Jan. Wat zegt hij? SP NU. En Jan is niet alleen. Hij ziet honderdduizenden onbekende gezichten. Dat moet welhaast het volk zijn.
  Ieder mens zou vanzelf van de schrik van de troon zijn gevallen, maar prins Bakellende niet. Hij zette eerst twee adjudanten in. De zwarte fee Rita en de kleine Rutte. Rita wist dat slechts 1 remedie bestaat en dat is bangmakerij. Samen schreeuwden ze dat het volk zou worden ingewisseld voor arabische onderdanen, dat hun huizen door de banken zouden worden afgepakt en dat de voorzieningen van de ouderen vanzelf zullen afbrokkelen wanneer Jan op de troon zou gaan zitten.
  Toen dat niet lukte probeerde hij jonker Bos in te zetten om tweedracht te zaaien in de gelederen van Jan.
  Zover zijn we bijna.
  Maar als het goed is komt er op een gegeven moment de koningin Morgan die Jan in haar armen zal sluiten en zal zeggen “Nu is het genoeg”. Dan zal ze haar toverstokje nemen en plotseling zal prins Bakellende zijn hoofd niet meer weg kunnen draaien en moeten zien hoe het volk er echt voor stond.

  Wat denken jullie. Zal Bakellende dan toch tot inzicht komen?
  Zal het volk dan weer gelukkig worden en zullen de hofdienaars ook hun handen weer echt uit de mouwen steken?

  Kan het bijna niet geloven.
  We zullen het schaakspel van BAkellende op de voet volgen. We laten ons niet uit het veld slaan door de media en al helemaal niet door Bakellende of Rutte.

  Reactie door L'écologiste — maandag 11 december 2006 @ 21.21 uur

 136. Mooi zo, de SP weer 4 jaar buiten spel. Jan kun je in de tussentijd gelijk emigreren. In Cuba komt binnenkort een functie vrij. Nieuwe uitdaging ?

  Reactie door HenkV — maandag 11 december 2006 @ 21.23 uur

 137. Hoelang mag Balkenende eigenlijk doorgaan met zijn willetje doorduwen?
  ´Deze vaststelling door de informateur is terug te voeren op de wil van het CDA het beleid van de eerdere kabinetten Balkenende als uitgangspunt te nemen en voort te zetten.´

  Ik dacht dat het inderdaad méér dan duidelijk was dat Nederland het gevoerde beleid niet wil, zowel aan de rechterkant als aan de linkerkant niet.

  Reactie door Irma — maandag 11 december 2006 @ 21.24 uur

 138. Niet wakker van liggen Jan. Het was vanaf het begin al duidelijk(SP buiten de deur). Ik zelf zou proberen om met elkaar eens te kijken of er geen breed meerderheid kabinet mogelijk is. PvdA, SP, gr Links, CU, D66 en PvdD. In dit kabinet ook de kleintjes goed mee laten doen en niet het gevoel geven van”jullie zitten er alleen maar bij om een meerderheid te krijgen” Lukt dit dan is regeren voor 4 jr verzekert en ik denk wel 8jr. Maar doe niet dom en verzeker u van een stabiele meerderheid en de PvdD zit er nu en blijft er ook wel. Sociaal en stabiliteit!!!

  Reactie door Bernardus — maandag 11 december 2006 @ 21.27 uur

 139. Sociale accenten, zijn dat kerstpakketten
  die naar gelang hun omvang de economische situatie duiden?
  De SP moet gewoon doorgaan met haar politiek. Ik merk al een frisse wind in de kamer en zelfs onze regionale krant heeft de laatste weken meer kritische stukken.
  Bewustwording van feiten en debatteren op basis van argumenten. Dit is het nieuwe elan waar JP mee kennis maakt.

  Reactie door Els — maandag 11 december 2006 @ 21.28 uur

 140. Trouwens een rechts minderheidskabinet zal ook geen leven hebben bij een oppositie met meerderheid aan linkse stemmen. Binnen de kortste keren is het vertrouwen in Verdonk wederom opgezegd.

  Reactie door Irma — maandag 11 december 2006 @ 21.29 uur

 141. Het CDA wil niet socialer, dus waarom dan praten met een socialistische partij ?
  Helaas strand het nu op CDA + PvdA ! En komt men niet eens tot onderzoek van andere kombinaties. De PvdA wou stiekem toch ook niet met de SP… veel te sociaal. Hopenlijk trekt men geen derde partij in deze val.

  Reactie door Reinder — maandag 11 december 2006 @ 21.33 uur

 142. Het heeft geen enkele zin om verder te overleggen met de meest conservatieve en halsstarigste “leider” van christen democratische huize van na de oorlog. Balkenende heeft vele trekjes die zijn illustere voorganger Colijn ook had en dat heeft, net zoals toendertijd, geleid tot een enorme tweedeleing in de samenleving. Op 22 november jongsleden koos Nederland massaal voor een socialere koers, maar net zoals bij Colijn gaan die signalen aan Balkenende voorbij.
  Ik heb altijd geleerd ‘wie niet luisteren wil moet maar voelen’, ik voorzie een 2e Museumplein vol met mensen die hun afschuw over het kabinet B.4 zullen laten zien en horen.

  Het is terecht dat de SP niet verder praat met de oerconservatieven van dit land. Zij die het volk onder de knoet en arm willen houden. En vooral niet uit zijn op een socialer Nederland.
  De PvdA moet ook maar eens 2x nadenken, de klikende overwinning van de gemeenteraads-verkiezing hebben zij niet door kunnen trekken. De SP kon dat wel, omdat zij bij hun eigen ideeen en keuzes bleven en blijven. Heldere taal en keuzes, dat is waar de kiezer op zit te wachten.

  T.a.v. de informatie, het blijkt toch maar weer dat een informateur in opdracht van de koningin niet echt werkt.
  Ik ben wel voorstander van het idee van de informateur de heer Hoekstra om de Kamer de informateur te laten benoemen. Dan zit er tenminste een mandaat achter van de meerderheid van de volksvertegen-woordiging. Daar kunnen fractieleiders niet omheen en het mooiste zou dan nog zijn dat de informateur speerpunetn voor het nieuwe regeringsbeleid aangereikt krijgt vanuit de Kamer. Op basis daarvan een concept regeer-akkoord schrijven, immers een kamermeerder-heid wil die speerpunten realiseren. Zij moeten daarna ook de verantwoordelijkheid nemen voor de keuzes die zij hebben gemaakt en vertaald zijn in een regeerakkoord.

  Tenslotte, een kabinet van SP, PvdA en CDA had best gekund, echter wel onder leiding van bijvoorbeeld Herman Wijffels. Bruggenbouwers heb je daarvoor nodig die over hun principes heen kunnen kijken i.p.v. halstariig vasthouden aan dat wat Nederland heeft afgeserveerd.

  Reactie door Nico — maandag 11 december 2006 @ 21.34 uur

 143. Voor mij mag Marijnissen MP worden.

  Reactie door Dolby — maandag 11 december 2006 @ 21.35 uur

 144. Wel verontrustend voor links denkend Nederland dat de PVDA en CDA schijnbaar wel ruimte zien om verder te gaan.
  Terwijl Goeroe JPB aangeeft dat het beleid van de afgelopen jaren voort gezet wordt.

  Reactie door De Hakker — maandag 11 december 2006 @ 21.35 uur

 145. Erg jammer! Is mij ook te snel gebeurd! Men had het langer moeten proberen. Maar wiens schuld dat is: volgens mij Bak-ellende. Marijnissen wilde nog wel praten, maak ik op uit de gang van zaken, JPB zag het meteen al niet zitten, rechtse rakker dat hij is.

  Reactie door Ellen — maandag 11 december 2006 @ 21.39 uur

 146. @115 patrick

  Goed gedaan, zeg!
  Kan je misschien achter het ledenbestand van het CDA komen? Versturen! Kunnen ze de afkicklessen in zich op nemen.
  Stuur de link in ieder geval door naar Balkenende en Verhagen. Zij moeten zichzelf leren ontwennen en wie weet mogen ze ooit nog eens mee gaan regeren met de SP: voor een christelijker beleid.

  Reactie door Gloria — maandag 11 december 2006 @ 21.39 uur

 147. Marcel van Dam heeft nu toch ook de Pvda verruilt voor de SP? Heeft die nog niet een mooi advies? Die heeft wel ervaring met hoe je iets (exota) naar afgrond kunt brengen.

  Reactie door C Harms — maandag 11 december 2006 @ 21.41 uur

 148. Betekent dit nu dat de CDA haar kansen op regeren voorgoed verspeeld heeft?

  Reactie door walking bull — maandag 11 december 2006 @ 21.59 uur

 149. Waarschijnlijk haalt de PvdA wat loze zaken binnen die toch al voor het oprapen liggen omdat er in de kamer al een meerderheid voor is. Zoals beperking van de hypotheekrenteaftrek, afschaffing eigen risico in de zorg, de zorgverzekering ietsje inkomensafhankelijk maken. En nog wat van die loze dingen die toch niet zijn tegen te houden door het CDA én de PvdA. Ik hoop dat iedereen doorheeft dat het schijnwinst is die de PvdA binnenhaalt. Die punten halen we ook zonder PvdA in een CDA + PvdA regering.

  Men heeft het nu vaak over het spagaat van Balkenende, maar Bos maakt ook zo’n spagaat hij is rechts maar wil links niet kwijt aan de SP.

  Ik ben zooo blij dat SP niet toegeeft aan het CDA dat niets wil toegeven.
  Nu heeft Bos ook zijn zin… regeren… al is het met het CDA… grote jongen, hoor !

  Reactie door Reinder — maandag 11 december 2006 @ 22.00 uur

 150. ATTENTIE

  JAN MARIJNISSEN STRAKS BIJ NOVA!!!

  Reactie door Gloria — maandag 11 december 2006 @ 22.01 uur

 151. 3x rechts is links, maar JP vindt van niet.

  4x rechts is terug naar af, maar JP denkt dat-ie Nederland daar verder mee helpt.

  JP is een wijs man en dat is-ie.

  Reactie door Wilbert — maandag 11 december 2006 @ 22.03 uur

 152. Hiermee heeft de SP weer eens bewezen dat ze staat voor haar idealen, dat ze te vertrouwen is, dat ze niet meedoet aan politieke spelletjes, dat ze beloftes wel nakomt en niet ineens een ander gezicht laat zien om maar aan de macht te mogen komen.
  Eerlijk, open, transparant, betrouwbaar, recht door zee… Er zullen gauw genoeg nieuwe verkiezingen komen waarbij dit gedrag beloond zal worden door de weldenkende kiezer. Prima gedaan dus!

  Reactie door Paulien Boos — maandag 11 december 2006 @ 22.05 uur

 153. Jan, je hebt groot gelijk.
  Beter een sterke oppositie dan een zwak kabinet !!!
  Logisch dat ze het “mislukken” de SP verwijten. Het CDA valt gewoon door de mand.
  Hup op naar nieuwe verkiezingen !!!

  Mazzll uit A’dam

  Reactie door Frank — maandag 11 december 2006 @ 22.08 uur

 154. Niet de moed opgeven Jan!

  Consequent trouw bliven aan je principes!

  Wij staan achter je en de SP!

  Reactie door Pien — maandag 11 december 2006 @ 22.10 uur

 155. Ik had wel verwacht, ik ben lid van de SP, en ik weet dat ze veel meer een oppositie en protest partij zijn dan een regerings partij…

  De SP heeft zich goed aan zijn standpunten gehouden daar krijgen ze waarschijnlijk veel stemmen door… Maar niet iedereen zal de ‘koppigheid’ van de SP waarderen…

  Het is teminste dat de PVDA nog een redelijk aantal stemmen heeft, aangezien ik een regering van CDA & VVD & en Eventueel PVDV, of CU niet echt zie zitten…

  Reactie door Macros — maandag 11 december 2006 @ 22.17 uur

 156. Jongens dit is toch vragen om sociale problemen.
  Wat dacht je van een socialistische AKTIE ( reactie ) vanuit de maatschappij.

  Reactie door Melany — maandag 11 december 2006 @ 22.17 uur

 157. Helaas (nog) niet in de regering doch in de oppossitie. Bij de volgende verkiezingen haalt de SP nog meer zetels !!!

  Reactie door Charlie — maandag 11 december 2006 @ 22.17 uur

 158. tsja dom van jan peter, hij had de spiraal van proteststemmen, sinds het referendum van de eu, de euro etc, kunnen doorbreken,

  kunnen laten zien dat het cda en de koningin ook naar het volk luisteren, maar nee, en nu ben ik bang dat je het zelfde krijgt als 25 jaar geleden, daarom erg goed dit mislukken, het zal de SP alleen maar groter maken.

  Tijd om gewoon weer door te werken, met alle sociale aspecten waar we mee bezig waren, meer duurzame energie er in, meer goeie vernieuwing, meer sociaal, minder onmogelijke er in, 40% minder defentie is wat ijskoud, beter wat langzamer beginnen, nog meer goeie mensen aantrekken, etc
  mvg

  Reactie door zZzaai — maandag 11 december 2006 @ 22.23 uur

 159. tja, was te verwachten
  ben benieuwd wat het gaat worden.

  Reactie door Johan — maandag 11 december 2006 @ 22.24 uur

 160. geen sp, wederom krijgt de sp niets te zeggen, hoera, hoera, hoera, het land is vooralsnog gered!!!

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 22.27 uur

 161. De SP moet geen tijd meer aan het CDA/Balkenende verknoeien, doch er voor zorgen dat de Statenverkiezingen een goede start maken.De PvdA moet in de linkse hoek gedrukt worden, zodat het nieuwe kabinet geen lang leven beschoren is. Opnieuw verkiezingen en dan weer meer zetels voor de SP,waarbij Balkenende er daarna bij het CDA uit vliegt.

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 11 december 2006 @ 22.27 uur

 162. Hoera.
  Veel beloven, weinig geven, doet de gek in vreugde leven.

  Reactie door roodkapje — maandag 11 december 2006 @ 22.31 uur

 163. Groen Links kan aanschuiven met 7 zetels. Blijft het CDA zo nog steeds groter dan PvdA en Groen Links, t.w. 41 tegen 40. Zo blijft het CDA toch nog superieur aan links.

  Groen Links moet oppassen voor een D’66 effect en de PvdA voor het leegeten door de SP. Dat zijn voor beide partijen geen leuke vooruitzichten.

  Blijft dus spannend en geen gelopen koers.

  Reactie door Ron Keet — maandag 11 december 2006 @ 22.31 uur

 164. Ik moet wel bekennen dat de Oppositie er enorm leuk uit gaat zien… Normaal is het redelijk links of rechts… Maar als de VVD niet in bed duikt met Jan Peter, is het dadelijk Links en Rechts in de oppositie…

  Teminste als Jan Peter al met iemand in bed duikt…

  Reactie door Macros — maandag 11 december 2006 @ 22.31 uur

 165. 159 Gered waarvan?

  Reactie door Gijs van der Meer — maandag 11 december 2006 @ 22.32 uur

 166. Hallo Jan,

  Je hebt voet bij stuk gehouden en bent niet gaan buigen voor het rechtse onmenselijke denkbeeld van Balkenende. De SP stemmers hebben gekozen voor een duidelijk links sociaal beleid en ik weet zeker dat ook mijn stem bij jou in goede handen is. Dus Jan kom op, een regering met PVDA-SP-GROENLINKS-DIERENPARTIJ EN CHRISTENUNIE is toch zeker ook mogelijk?

  Reactie door MonaLisa — maandag 11 december 2006 @ 22.35 uur

 167. Er moet toch een eenvoudige formule te bedenken zijn die percentage gewijze de 3 partijen (sp, cda, pvda) hun top 10 aan ‘regeringswensen’ in beleid kan omzetten.
  Hier vind men dan wat en daar laat men dan wat.

  Reactie door Barend LSZST — maandag 11 december 2006 @ 22.36 uur

 168. Een land waarbij de stakers en niet werkenden in de watten worden geleged en waarbij de hard werkenden niet gestraft worden voor het feit dat ze hard werken. Gered van het leegroven van de zorgvuldig opgebouwde staatskans, gered van een land waarbij diegene die het communistisch gedachtengoed niet uitdraagt monddood wordt gemaakt, gered van een land waarbij een kabinetslid (Marijnissen) van een dusdanig laag geschoold niveau is dat je je als land schaamt, gered van een land waarbij het “kom maar binnen” motto geldt, etc. etc, Nederland is voorlopig van de ondergang gered!!!

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 22.37 uur

 169. Oh nee, niet weer iets wat niet door gaat, welke normen en waarden gaan we dan nu weer krijgen. Sociaal zeker niet, of worden er nog meer uitgeprocedeerde asielzoekers zo op straat gezet,(normen en waarden van JP) Waarom stemmen
  er zoveel mensen op SP omdat we sociaal willen, en als Bos ballen heeft zegt hij ook nee tegen CDA

  Reactie door alexandra — maandag 11 december 2006 @ 22.38 uur

 170. Hebben jullie je weleens afgevraagd waarom de plakborden ten tijden van de verkiezingen ne daarna vol met tomaten posters hangen? Antwoord: Omdat de meeste SP aanhangers niet werkenden zijn die tijd zat hebben om onnozel werk te doen. 1 Boodschap voor de SP-ers: Ga gewoon werken en stop het omhooghouden van je hand.

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 22.39 uur

 171. Marijnissen: “…dat de SP geen bijlage is van de PvdA”
  TOP! Dit mag in marmer gebijteld worden!

  Reactie door Jaap — maandag 11 december 2006 @ 22.40 uur

 172. Alexandra, Marijnissen heeft er ik weet niet hoe lang over gedaan om slechts 25 van de 150 zetels te verkrijgen. Fortuyn, je weet wel, vermoord door een linkse gek, lukte dat in een paar maanden. Een beetje bescheidenheid zou op zijn plaats zijn.

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 22.41 uur

 173. @168 ‘zorgvuldig opgebouwde staatskans?’
  Joh, ga toch krassen.

  Reactie door roodkapje — maandag 11 december 2006 @ 22.41 uur

 174. Beste Hoera, wie ben jij mr Hayes ? … Zal me niks verbazen, de SP zijn werkende alleen zijn verdomde actieve vrijwilligers, in tegenstelling tot die andere partijen…

  Wat voor ongeloofelijke oelewapper ben jij om zulke dingen te zeggen…

  Reactie door Macros — maandag 11 december 2006 @ 22.42 uur

 175. Wat zijn ze stil, heerlijk, wederom in de oppositie en niets maar dan ook niets voor elkaar krijgen. Hoera!

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 22.43 uur

 176. Hallo Marcos, kijk dat is weer typisdch SP, meteen beginnen te schelden, tjonge wat ben jij stoer, enneh, de SP stemmers die ik ken zitten toevallig allemaal in de WAO of WW en plakken driftig posters, denk eens na en kijk naar de arme landen, we hebben hier genoeg.

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 22.45 uur

 177. @175, Hoera,

  Ook in de oppositie krijgt de SP van alles voor elkaar. En daarnaast; we zitten nog niet in de oppositie…

  Reactie door J3roen — maandag 11 december 2006 @ 22.47 uur

 178. Roodkapje, ook al op je teentjes getrapt, wat een emotie hier. Hoera!

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 22.47 uur

 179. Gered van het leegroven van de zorgvuldig opgebouwde staatskans?????

  Wel eens nagedacht welke regeringen verantwoordelijk hiervoor waren?

  Van Agt 1,2,3 Lubbers 1,2,3

  Misschien heb je ooit een realityprogramma gezien….Inderdaad er zijn mensen die door ziekte niet kunnen werken. Of dat een dronken bestuurder over ze heen is gereden. Vette pech zeker???

  Reactie door Gijs van der Meer — maandag 11 december 2006 @ 22.47 uur

 180. kinderachtig om Wouter B niet even terug te bellen. Zonder die SPelletjes zat de SP er ook niet met 26 zetels hoor. Het lijkt wel een persoonlijk verhaal, zeker omdat het cda bij nova wel gewaardeerd wordt om z’n standvastigheid mbt de afgelopen 4 jaar. Dat hoeft toch niet zo in de pers??

  Dat kan beter!

  Reactie door Jory — maandag 11 december 2006 @ 22.48 uur

 181. Dag J3roen, de SP heeft slechts eenzesde van de zetels, CDA bijna het dubbele, dus zoveel zal het gelukkig wel weer niet worden.

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 22.48 uur

 182. ben meteen lid geworden van de SP om met nog meer leden Harry Potter en de onbetrouwbare wiebelkont en opportunist Wouter Bos te boykotten maar ook om de noodzaak van de SP.Ik ben er niet rouwig om dat de SP in de oppositie blijft-op die manier kun je trouw blijven aan je standpunten en hoeft men zich niet in alle bochten wringen zoals Bos met zijn behaagziekte.Alleen Het CDA en de CHristenunie zamen-het moet toch niet erger worden!Met welke het CDA eigen arrogantie men de verkiezingsuitslag naast zich neer legt zegt al meer dan genoeg.Waar staat dat in de grongwet dat uitslagen van verkiezingen gewoon geignoreerd kunnen worden als de uitkomst niet bevalt?!

  Reactie door Ingrid Kohlmorgen — maandag 11 december 2006 @ 22.49 uur

 183. @170, Hoera,

  Ik ben ondernemer en werk me uit de naad. In mijn vrije tijd probeer ik me ook nog eens in te zetten voor de SP, als jij op je luie achterwerk voor de teevee hangt…

  Reactie door J3roen — maandag 11 december 2006 @ 22.50 uur

 184. Dag Gijs, kennelijk ken jij al die mensen niet die lekker van onze kas hebben geplukt en 60 uur per week zwart werkten, die mensen zijn aangepakt en dat is ook maar goed ook. Overigens merk ik bij jou ook behoorlijk wat emotie, hoera!

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 22.50 uur

 185. Taj J3roen, jij trekt alweer conclusies over wat ik doe, toevallig ben ik ook ondernemer, maar goed, ik beschuldig jou niet, dat is flauw, jammer dat je emotie zo diep zit.

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 22.51 uur

 186. @178, Hoera,

  Ach, dus de grootste partij hoeft hier nooit water bij de wijn te doen en mag alleenheersertje spelen? Fraai stukje democratie…

  Reactie door J3roen — maandag 11 december 2006 @ 22.51 uur

 187. @182, Hoera,

  Wij gaan in ieder geval niet JeePee’s hielen likken, nee…

  Reactie door J3roen — maandag 11 december 2006 @ 22.53 uur

 188. Goed gedaan Jan alle mogelijkheden staan nog open. het kan alle kanten nog op. Pas wel op Wouter, want die gaat vannacht met zijn brainclubje goed nadenken. De VVd wordt opeens helemaal niet meer genoemd. Dat vind ik een vreemde zaak…..Volgens mij willen die ook wel weer in de regering. Maar ze wachten op de tweede of derde ronde.

  Reactie door Pauline — maandag 11 december 2006 @ 22.54 uur

 189. @175 hoera

  Zat je zo in het nauw? Joh, zielig voor je. Nou, ga er maar vanuit dat dit nog een tijdje moet duren. De SP komt met volle kracht terug binnenkort. HOERA!!!!!

  Reactie door Gloria — maandag 11 december 2006 @ 22.55 uur

 190. Ga nu lekker slapen, morgen weer vroeg op en hard werken voor mijn centen, nu gelukkig in de wetenschap dat ik er ook nog wat aan overhoud.

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 22.55 uur

 191. Dag Gloria, ook alweer die emotie, nu ik ga slapen, morgen weer hard werken, fijn! Hoera!

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 22.56 uur

 192. Als iedere werkloze nou eens een euro kreeg van iedere gek die beweert dat de SP een communistische partij is, verdwenen misschien de voedselbanken, zonder dat er ook maar een uitkering hoeft te worden verstrekt.

  Reactie door Erik van Donk — maandag 11 december 2006 @ 22.57 uur

 193. Hoera – Emoties……… gelukkig maar he dat die er nog zijn.
  Nooit van bouwfraude gehoord?? Nee ondernemend Nerderland vult altijd netjes 100% eerlijk de belastingpapiertjes in. Fraude is alleen iets van bijstandstrekkers etc. Maar goed, ga de weblog van je eigen favoriete partij maar vervuilen.

  Reactie door Gijs van der Meer — maandag 11 december 2006 @ 22.57 uur

 194. Zeg hoera,

  Doe es niet zo zielig joh.. :’)

  Je lijkt calimero wel!

  Reactie door Paulo — maandag 11 december 2006 @ 22.58 uur

 195. @186, Hoera,

  Maak je geen zorgen, die reacties staan er nog wel. We zijn hier niet zoals bij de vvd of het cda, waar je geneens KUNT reageren. Hoop dat je geen nachtmerries krijgt van grote tomaten die je achtervolgen. Hahaha!

  Reactie door J3roen — maandag 11 december 2006 @ 22.58 uur

 196. Zojuist zag ik de boven aangekondigde ‘uitgebreide’ reactie bij NOVA/Den Haag Vandaag. Met stijgende verbazing, dat is! Want op de vraag van de interviewster waarom Marijnissen zo streng was geweest over het ‘telefoontje’ van Bos in het weekend zei hij dat hij geen ‘politieke spelletjes’ wilde spelen. Alsof het via NOVA ventileren daarvan geen politiek spelletje is. Communiceren via de media heet dat en dat is minstens net zo’n hypocriet gemarchandeer als achterkamertjespolitiek.

  Meneer Marijnissen: U bent de zwakste schakel. Goodbye!

  Reactie door Bibi — maandag 11 december 2006 @ 22.59 uur

 197. @191
  Dag hoera. Lekker slapen, duimpie in de mond en niet vergeten je pamper even te verschonen. Oogjes toe, mondje dicht. Hoera!!!

  Reactie door Gloria — maandag 11 december 2006 @ 22.59 uur

 198. Toch nog ff, leuk Paulo, ook al die emotie en een beetje schelden, ach, het is kennelijk het geluid van de verliezer, hoera!

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 22.59 uur

 199. @ hoera.. hoera voor jezelf. mr kaktus

  ook ik ben net als jeroen iemand die keihard werkt en evengoed folders verspreid.
  je generaliseert enorm, dat is meestal het eerste teken van dommigheid.
  @henk v.. jan vergelijken met castro is zelfs nog dommer.

  ik vraag me af of jullie ooit wel eens het programma van de sp heeft gelezen. ga dat eens doen en kom dan weer eens terug met degelijke argumenten

  Reactie door SP_San — maandag 11 december 2006 @ 22.59 uur

 200. Dat J3roen, denk dat ik morgen een lekker tomatensoepje VERSLINDT

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 23.00 uur

 201. @198, Hoera,

  Ga nou maar snel slapen, anders ben je morgen op je werk weer geen cent waard…

  Reactie door J3roen — maandag 11 december 2006 @ 23.00 uur

 202. Weltrusten hoera.. :’)

  Reactie door Paulo — maandag 11 december 2006 @ 23.01 uur

 203. @193 Als alle bloggers hier die wens hebben zou het dat dan uitkomen? Ga er nu een kaarsje voor branden.

  Reactie door roodkapje — maandag 11 december 2006 @ 23.01 uur

 204. Dank je Paulo, jij bent in ieder geval een SP-er die niet direct scheldt en aanvalt, maar een andersdenkende in ieder gavl een goede nachtrust toewenst, dan gun ik jou ook.

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 23.03 uur

 205. bij 204,

  Bert @199 is kennelijk al weg…

  Reactie door J3roen — maandag 11 december 2006 @ 23.04 uur

 206. @192 Eric.. grappig dat je dit zegt. vanochtend sprak ik een man die waarschijnlijk vvd stemt en die noemde de sp ook communistisch, toen ik vervolgens zei lid te zijn van de SP en hem het verschil tussen communisme en socialisme uitlegde, viel hij stil en trok rood weg.
  ik denk dat hij veronderstelde dat ik ook rechts ben omdat ik werk? sukkel!

  Reactie door SP_San — maandag 11 december 2006 @ 23.04 uur

 207. Gijs, tjonge jonge, weet je wel hoeveel die bouwbedrijven in de staatskas brengen en weet je ook hoeveel WAO-ers de zaak hebben besodemieterd? Tel dat eerst even uit en kom dan tot de conclusie dat de bouwfraude in verhouding niets voorstelt.

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 23.04 uur

 208. Ik was al bang voor een superlinks kabinet. Nu maar hopen dat JP met rechts in zee gaat. Zodat hij zijn karwei kan afmaken.

  Reactie door Gelukkig maar — maandag 11 december 2006 @ 23.04 uur

 209. @200, Hoera,

  Heel goed, Hoera, tomatensoep is gezond!

  Reactie door J3roen — maandag 11 december 2006 @ 23.05 uur

 210. SP_SAN, ook al een emotioneel persoon die het schelden kennelijk niet vreemd is. Ach, het bevestigt alleen maar mijn beeld.

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 23.06 uur

 211. @Bibi

  Hoera!!! Eindelijk weet Nederland nu hoe de politieke spelletjes gespeeld worden.
  Het werd hoog tijd!
  Neem een voorbeeld aan Jan Marijnissen. Openheid en transparantie… staat voor de SP.

  Reactie door Gloria — maandag 11 december 2006 @ 23.06 uur

 212. kunnen wij als SP stemmers mischien demonstreren, dan zijn er toch miljoenen mensen in Denhaag. Ze kunnen toch niet om de SP heen, dat moet Wouter Bos ook weten. Jan je komt er wel, als het nu niet is dan zeker over vier jaar.

  Reactie door Annie — maandag 11 december 2006 @ 23.06 uur

 213. Dank je J3roen.

  @208, alweer een verstandige reactie.

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 23.07 uur

 214. Annie, geweldig, staken, demonsteren hoi hoi, denk nou toch na, er zijn 125 niet SP zetels, dat is meer dan genoeg.

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 23.08 uur

 215. lol, niet reageren op types als hoera, ze hebben zelf geen blog waar ze vrijuit mogen discusieren:P
  ojawel, http://www.janpeterbalkenende.nl, nah probeer jij daar maar eens een berichtje te plaatsen hoer b

  Reactie door zZzaai — maandag 11 december 2006 @ 23.08 uur

 216. Toppie Jan! Standvastig en duidelijk, daar heb je als kiezer tenminste wat aan. En nu wachten op de verkiezingen van 2007 waarbij de SP groter wordt dan het CDA en de PvdA.

  By the way, als je naar de statistieken van de laatste verkiezingsuitslag kijkt dan kun je concluderen dat het CDA geen tien jaar meer meegaat!

  Reactie door Hein — maandag 11 december 2006 @ 23.09 uur

 217. @Hoera
  Terecht heeft Fortuijn de speer in de wonde gezet van het gevestigde establishment van de salonsocialisten van de PvdA en de zelfbenoemende aristocraten en regenten van het CDA, VVD en D66. Hulde!
  Fortuijn was een absolute socialist in veel onderwerpen die mensen nu nog aan het hart gaat: onderwijs, zorg, ouderenzorg, etc.
  Hij ging daarin op sommige punten zelfs verder dan de SP.
  Echter, uw referentiekader lijkt te zijn gekortwiekt tot een aantal aspecten welke als rechts kunnen worden betiteld, zoals immigratie. Fortuijn had daar terecht zorgen over. De feiten van de realiteit onderstaven die zorgen. Fortuijn heeft zijn plannen echter nooit kunnen uitvoeren in de praktijk omdat hij is vermoord. Uw speculatie van het succes van Fortuijn is dus jammerlijk op niets gestoeld.

  Ik heb slechts twee gesprekken gezien waarin Fortuijn een gelijkwaardige partner vond op zijn manier van debating en dat waren Jan Marijnissen en Andries Knevel.

  Ja, leefde Pim nog maar: die had WEL met de SP door 1 deur gekunt. Meer dan u.
  Ik adviseer u de volgende keer op die Limburger met dat bouncende kapsel te stemmen.

  Reactie door Jaap — maandag 11 december 2006 @ 23.10 uur

 218. @210 sukkel is schelden? had je niets beters? weer geen argumenten?
  je generaliseert dat we alle bijstand trekken o.i.d. en als mensen daarop reageren op een manier die je niet aanstaat ga je zoeken naar manieren om het weg te vagen zodat je niet hoeft in te gaan op de werkelijkheid.
  kom nu eens met argumenten of bewijs dat SPers uitkeringtrekkers zijn!
  zomaar dingen roepen is zo ontzettend makkelijk en simpel

  Reactie door SP_San — maandag 11 december 2006 @ 23.13 uur

 219. Jaap, eindelijk een emotieloze reactie, dank je. Jammer dat je nog net ff op Wilders afgeeft. Wat betreft Fortuijn ben ik het niet met je eens, Marijnissen geeft geen duimbreed toe,dus dat had nooit gepast. Overigens weet jij ook wel dat Fortuijns partij vele malen groter was geworden indien hij niet vermoord was.

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 23.13 uur

 220. @210, Hoera,

  Jouw reacties zijn ook niet bepaald onbevooroordeeld en fijngevoelig. In wat SP_San schrijft kan ik me eigenlijk prima vinden.

  Reactie door J3roen — maandag 11 december 2006 @ 23.14 uur

 221. @218, SP_San,

  Daar kan ik me dus ook prima in vinden! :)

  Reactie door J3roen — maandag 11 december 2006 @ 23.16 uur

 222. SP-San: laatste reactie vanavond. Ja, ik vind sukkel direct een heel negatieve lading hebben. Daarbuiten heb ik de SP een tijdje gevolgd. Kernwoorden: Niet mee eens, staken, meer uitkering, grenzen wijd open, hardwerkende aanpakken etc etc. Conclusies zijn dus terecht. Dag dag allemaal.

  Reactie door hoera — maandag 11 december 2006 @ 23.16 uur

 223. @219, Hoera,

  Nee, Balkenende geeft wel een duimbreedte toe wou je zeggen?

  Reactie door J3roen — maandag 11 december 2006 @ 23.17 uur

 224. Jan Marijnissen…..alle lof voor uw houding en reacties. Dóórgaan…..en laat je niet uit het veld slaan. Betrouwbaarheid en eerlijkheid, is het enige wat ertoe doet!
  Alle “domme” pestkoppen op deze site……speel maar lekker door!!!

  Reactie door Kikie — maandag 11 december 2006 @ 23.18 uur

 225. Hoera, zit je nou nog steeds achter die computer? Ga naar bed, je mot morgen weer op tijd naar je werk!

  Reactie door De moeder van Hoera — maandag 11 december 2006 @ 23.20 uur

 226. @211
  Noem je dat transparantie? Dat is minstens even ziek gemarchandeer met/over iemand die je een politieke bondgenoot noemde. Jan laat zich van zijn kleinzieligste kant zien. Hij realiseerde het zich ook, al ratelend in de wandelgangen van het Binnenhof en slikte zijn laatste venijnige opmerking richting Wouter Bos vlug in.

  Marijnissen en zijn politieke club ken ik al heel lang (meer dan 30 jaar) en ik heb er in mijn basisgroepenwerk (buurtwerk en hij met zn BHW) altijd meer last van gehad dan plezier.

  Reactie door Bibi — maandag 11 december 2006 @ 23.23 uur

 227. @210 Hoera
  Dat van die pruik moet je ook humoristisch zien. Ik kon je slecht plaatsen en wil je uit de tent lokken. Dat is gelukt dus. :)
  dat de SP geen duimbreed toegeeft weet ik niet: ik was er niet bij met die babbel met Hoekstra. Wel weet ik dat er bepaalde princiepes zijn waar je je rug bij recht moet houden en dat heeft Jan zeker gedaan.
  Dat had Pim ook gedaan. En, ja, LPF was groot geworden zonder die moord. Heel groot.
  Maar ik verzeker je dat de enige partij waar je geen windvanen vindt de SP is sinds de LPF ter ziele is na de moord. Zoals Pim zich zorgen maakte om Nederland, zo doet de SP dat ook. Voor het volk, de mensen, voor ons welzijn en geluk.
  Dat je ouwe heer niet drie dagen in een volgescheten luier in een verzorgingstehuis ligt omdat daar geen geld voor is zogenaamd.

  Reactie door Jaap — maandag 11 december 2006 @ 23.26 uur

 228. even rechtzetten:

  jan-peter loopt altijd als een verwent mannetje moeilijk te doen, dat was vorige keer zo en nu ook weer, zijn schuld, en deze keer doet ie weer zo moeilijk.

  Reactie door zZzaai — maandag 11 december 2006 @ 23.26 uur

 229. @226, Bibi,

  Dat zegt meer over jezelf dan over Jan of de SP.

  Reactie door J3roen — maandag 11 december 2006 @ 23.26 uur

 230. SP heeft niks te verliezen. Helemaal niks, nada. Als SP nu niet regeert, wordt SP groter dan PvdA in volgende verkiezing. De sociale gezicthen van SP moet altijd intact blijven.

  Reactie door sumi — maandag 11 december 2006 @ 23.27 uur

 231. @228, zZzaai,

  Inderdaad, JeePee denkt dat gelijk iedereen naar zijn pijpen moet dansen, omdat meneer de grootste partij heeft…

  Reactie door J3roen — maandag 11 december 2006 @ 23.28 uur

 232. Tja de verkiezingswinst van de SP….

  van 9 naar 25 zetels, een winst van 16 zetels

  de winst van de PVV 8 zetels

  ik ben hardloper, ik loop een Nederlands record op de 100m, voor het eerst onder de 10 seconden. Ik doe precies 9,99 seconden over honderd meter, ik ben de winnaar….!

  de uitslag

  1e tijd 9,76
  2e tijd 9,83
  3e tijd 9,99

  ik ben de winnaar……

  Reactie door Clearview — maandag 11 december 2006 @ 23.29 uur

 233. Jan, je doet het keurig. Alle respect!

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 11 december 2006 @ 23.30 uur

 234. @226 Bibi

  Als dit jouw uitleg is van iets wat ik met eigen ogen gehoord en gezien heb, ben je voor mij niet meer geloofwaardig.

  Het was de interviewster die met een laatste venijnige opmerking kwam: “De SP staat dus aan de zijlijn”.
  Hierop werd de mond van Jan Marijnissen gesnoerd.
  Sorry, ik neem je reacties niet meer serieus.

  Reactie door Gloria — maandag 11 december 2006 @ 23.31 uur

 235. Hoera,
  Ga nou slapen jochie! Dat wordt op deze manier morgen met jou niks hoor..Nou snel duimpje in je mond en oogjes toe, slaap lekker schatje!

  Reactie door ToN — maandag 11 december 2006 @ 23.33 uur

 236. @235 ToN

  SSsssst….zandmannetje heeft hem al zand in de ogen gestrooid. Het jochie ligt in dromenland. Ja, het is natuurlijk een grote teleurstelling voor ‘t manneke dat zijn afgod Balkenende er binnen korte tijd uit ligt. Hij voelt nattigheid… zou ie nou zijn pamper nog verschoond hebben?

  Reactie door Gloria — maandag 11 december 2006 @ 23.40 uur

 237. @232 Clearview
  This is DEEEEEP, man!!

  Reactie door Jaap — maandag 11 december 2006 @ 23.43 uur

 238. Analyse van de verkiezingsuitslag:

  CDA heeft 41 van de 150 zetels, is 27%
  PVDA heeft 33 van de 150 zetels is 22%
  SP heeft 25 van de 150 zetels is 17%
  VVD heeft 22 van de 150 zetels is 15%
  PVV heeft 9 van de 150 zetels is 6%
  GL heeft 7 van de 150 zetels is 5%
  CU heeft 6 van de 150 zetels is 4%

  Kortom, het huidige kabinet + de PVV heeft 48% van de kamerzetels, de linkse oppositie 48% (de CU is half links, D66 heeft het beleid voornamelijk gesteund evenals de SGP en de PvD is nieuw en niet links of rechts)

  De wens van het gemiddelde van het volk is een breed middenkabinet (CDA, PVDA en CU)

  Reactie door Clearview — maandag 11 december 2006 @ 23.43 uur

 239. Reagerend op Parcival(76), Helemaal met je eens…!

  Ik ben zwaar teleurgesteld en niet zo’n beetje ook!
  ‘k Had zo gehoopt om EINDELIJK een zo rechtvaardig mogelijk beleid te mogen omarmen.
  Er moet toch een oplossing gevonden kunnen worden!
  SP laat het er niet bij zitten, pls.!!!

  Reactie door A. Angerman — maandag 11 december 2006 @ 23.47 uur

 240. Hallo allemaal,

  Het is nu duidelijk dat NL in twee kampen gespleten is.
  De oude, versus de nieuwe modus.
  Het is voor mij wel zo duidelijk als wat dat die bakellende een commitment heeft met de orde welke streeft naar de totale macht.
  Deze agenda moet koste wat kost, doorgevoerd worden om de nodige veranderingen in o.a.te bewerkstelligen.
  Jan, ik wil je heplen deze schaduwregering te ontmaskeren. Jij weet waar het over gaat en zet je joker in om deze smeerlapperij boven water te krijgen. Laat dit land niet langer in onwetendheid!!!!!
  Hulp zul je wederom krijgen!!!!!!

  Reactie door Rob van der Zon — maandag 11 december 2006 @ 23.51 uur

 241. Als Wouter Bos een beetje vent is gaat ie nou eindelijk eens zijn eigen partijprogramma uitvoeren. Heeft ie geen JM of JP nodig, maar zorgt ervoor dat de PvdA ook in de regering goed werk verricht.

  Reactie door Arbeider — maandag 11 december 2006 @ 23.51 uur

 242. Het wordt nog een gezellige oppositie…. SP en GL naast de PVV en de VVD. Die zal lekker veel eenduidige moties in gaan dienen…….

  Reactie door Clearview — maandag 11 december 2006 @ 23.54 uur

 243. Potverdorie, Jan, je hebt gewoon het laten lopen. Jij en Wouter hadden Jan Peter een poot moeten uitdraaien, het mes op de keel moeten zetten, erop los moeten meppen, tot-ie had toegegeven. En ja, misschien had je ook wel concessies moeten doen… Maar nu lever je de PvdA uit aan het CDA, die moeten het nu alleen opknappen, en Nederland wordt nog steeds “rechts” bestuurd. Nog steeds houdt het CDA de regie over de formatie, en wat krijgen we dan? Die heiligerds van de ChristenUnie erbij? Triest!

  En al die lui die vinden dat dit wel goed is voor de SP, want die kan nog vier jaar lang blijven groeien of zo. Die lui snappen iets niet. Namelijk dat veel mensen in Nederland niet nog eens vier jaar lang een Balkenende-regering kunnen verdragen. Door zo vreselijk vast te houden aan eigen principes laat de SP die mensen wel in de steek.

  SP+PvdA waren de grootste partij na de verkiezingen! Het was mogelijk, vergeet dat niet, om daar iets goeds mee te doen.

  Reactie door Olav — dinsdag 12 december 2006 @ 0.04 uur

 244. Jan, jouw tijd komt nog(heel snel)

  Een nieuw CDA zonder JP zal binnenkort wel moeten onderhandelen met de SP.
  Het machtsdenken(=vvd)bij JP is nog steeds aanwezig.
  NIEMAND laat zich nu door JP de wet voorschrijven. Ook niet het CU.
  Kijk maar eens wat met D66 gebeurd is.
  Voorspelling: Nieuwe verkiezingen binnen 1 jaar. En de SP(met Jan) wordt de grootste.
  ————–

  Reactie door paurum — dinsdag 12 december 2006 @ 0.04 uur

 245. ik ben erg blij dat de sp niet in zee gaat met een corrupte club als het cda. Dit is 1 stapje terug om er straks 2 te winnen. Prima strategie Jan. Op naar de 76 zetels

  Reactie door Cees — dinsdag 12 december 2006 @ 0.06 uur

 246. hoera,
  Je weet het zeker beter dan iedereen hier, ben toevallig werkende dat is van jou beter niet te zeggen.

  Reactie door alexandra — dinsdag 12 december 2006 @ 0.07 uur

 247. Ik had natuurlijk moeten schrijven: SP+PvdA waren SAMEN de grootste partij na de verkiezingen!

  Wanneer gaat “links” eens samenwerken!

  Reactie door Olav — dinsdag 12 december 2006 @ 0.07 uur

 248. Ik heb bij deze verkiezingen voor de eerste keer SP gestemd. Voorheen PvdA. Waarom ? Omdat ik meer vertrouwen heb in het recht houden van de rug in de SP dan van de PvdA. Ik hoop dat ik hierin niet wordt teleurgesteld. Ik ga voor een links(er) beleid, maar niet ten koste van alles.

  Reactie door René Grooten — dinsdag 12 december 2006 @ 0.08 uur

 249. Eerlijk gezegd vraag ik me af of Balkenende wegkomt binnen z’n eigen partij met dit geintje, te meer als je ziet dat GL en CU de boot aan het afhouden zijn. Balkenende speelt hoog spel, en stond er al niet in de Bijbel dat ieder die zich verheft, vernederd zal worden ? Binnen het CDA klinkt al langer het onbehagen van de koude rechtse koers van Balkenende. Ik geloof niet zo in de theorie van politieke analysten die reppen over een polarisatie. Als JP niet uitkijkt is hij, en alleen hij, verantwoordelijk voor een onbestuurbaar land, of hij moet een kabinet vormen met Wilders en Rutte………

  Reactie door Erik van Donk — dinsdag 12 december 2006 @ 0.08 uur

 250. Waarom doet de sp niet mee? Omdat Balkenende dit niet wenst? Nederland wenste dit dus wel!
  Ik baal ervan dat ik nog ga stemmen want veel zin heeft het niet zo te zien!
  Nu zijn we nog niet af van dit vervelende kabinet en kunnen ze nu gewoon doorgaan met hun gruwelijke kapotmakende plannen voor ons land,… Wat is dit nou?

  Reactie door Dee — dinsdag 12 december 2006 @ 0.08 uur

 251. @243
  JP wilde dit van te voren al niet, dat is, om met van Agt te spreken, klip en klaar.
  Dus onderhandelen had weinig zin.
  JP verdraait het toch wel weer zo dat half Nederland hem gelooft, getuige zijn eerste reactie vanavond.
  Het is te hopen dat de PvdA nu zware eisen gaat stellen, anders krijgt JP wel heel gemakkelijk zijn zin.

  Reactie door Herman — dinsdag 12 december 2006 @ 0.09 uur

 252. Ik vraag me af hoe binnen het CDA hier tegenaan wordt gekeken. Niet *alle* CDA’ers zijn zo star en rechts als Balkenende. Jan en Wouter hadden JP aan de kant moeten schuiven, hadden moeten eisen dat er andere CDA’ers aan de onderhandelingstafel verschenen.

  Reactie door Olav — dinsdag 12 december 2006 @ 0.14 uur

 253. We kunnen niet anders doen dan Wouter veel sukses toewensen, maar als hij met de CU en GL moet gaan onderhandelen over abortus en
  eutanasie dan zijn we verder weg dan ooit.
  Als CU en GL in deze coalitie zouden stappen
  gaan ze de weg van D’66, die haar regeergeilheid ook heeft moeten bekopen.
  Wouter moet snel het CDA tot probleem-eigenaar weten te bombarderen en dan naar de volgende verkiezingen.

  Reactie door pieter verbunt — dinsdag 12 december 2006 @ 0.17 uur

 254. Al lezende op wat hier geschreven staat, doet het mij een deugd dat de basis van de SP is, gelijk een rots in de brading en ik wil alleen zeggen, Jan wees blij met jouw partij en de partij van ons allen, die de socialistische normen en waarden hoog in hun vaandel hebben. SP sympathisanten bedankt voor jullie medelevende belangstelling.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 12 december 2006 @ 0.23 uur

 255. interumperen! wat zijn dat? mondelingu tomatu die wij naar het spreekgestoeltu gaan gooiju.
  jan klasse

  Reactie door ger — dinsdag 12 december 2006 @ 0.24 uur

 256. @251 “Wouter moet snel het CDA tot probleem-eigenaar weten te bombarderen en dan naar de volgende verkiezingen.”

  Zo is dat! Dat het spel maar hard gespeel mag worden. De PvdA moet nu vooral niet door de knieën en moet blijven vasthouden aan deelname van de SP. Dan duurt de formatie maar wat langer. Ik heb nog een héél klein beetje hoop dat het inderdaad zo zal gaan. Officieel zal men natuurlijk nu ook de andere opties moeten “verkennen”. We zullen zien…

  Reactie door Olav — dinsdag 12 december 2006 @ 0.25 uur

 257. Tja, misschien wel beter, omdat een SP in de oppossitie nog verder door kan groeien. Wanneer de SP deel gaat nemen aan een kabinet met CDA, dan zou ze dat wel eens flink op kunnen breken.
  DOE JULLIE BEST JAN EN DE REST

  Reactie door Marco Hanekamp — dinsdag 12 december 2006 @ 0.32 uur

 258. Onderhandelingen over een coalitie CDA-PVDA-CU en GL zullen zonder enige twijfel exact hetzelfde resultaat geven, wanneer het CDA niet voor 100% haar zin krijgt.
  Te veel linkse invloed zal Balkenende nooit accepteren. En daarmee blokkeert hij de weg tot de vorming van een coalitie.
  Het lijkt dat het CDA aanstuurt op nieuwe verkiezingen.
  Kunnen de heren gaan zwarte pieten over wie er verantwoordelijk is voor het spaak lopen van deze onderhandelingen.

  Reactie door GJ — dinsdag 12 december 2006 @ 0.33 uur

 259. ten eerst zou ik welwillen weten wat er besproken is.
  dit is weer een spelletje om van de hr Balkenende om iedereen straks weer aan de kant te schuiven en verdre te gaan met de vvd.
  en als u mij het vraagt ik snap er niets meer van.
  als ik dan de media hoor en vanavond naar paul en witteman kijk dan krijt nu de sp overal de schuld van.
  of probeerdt bos zo stemmen weer te krijgen.
  jan marijnissen zeg nu eens duidelijk wie er in dit geval er voor zorgd dat men opstapt.
  sla een keer van u af en zeg duidelijk waar het op staat.
  ik kan mij herineren dat balkenende nooit met sp gaat regeren al wordt hij 100.

  Reactie door Boor — dinsdag 12 december 2006 @ 0.37 uur

 260. @254 “Wanneer de SP deel gaat nemen aan een kabinet met CDA, dan zou ze dat wel eens flink op kunnen breken.”

  Hoezo, zou ze dat wel eens flink op kunnen breken? Politiek is toch geen spelletje, geen wedstrijd welke club de grootste wordt (of welke politiek leider de grootste heeft…). Het gaat erom dat er een ander beleid komt in Nederland! En als dat samen met het CDA moet, dan moet dat maar samen met het CDA. Daar betalen we onze volksvertegenwoordigers voor, dat ze maar samenwerken ook al is het lastig!

  Hopelijk zorgt Wouter ervoor dat SP en CDA later alsnog samen door één deur kunnen. Er is geen andere oplossing in de huidige verhoudingen!

  Reactie door Olav — dinsdag 12 december 2006 @ 0.42 uur

 261. De linkse partijen moeten gewoon alle eisen van het CDA van tafel vegen. Resultaat een PVDA-SP “has got the power” en dus links gaat regeren.
  Jan, je tijd komt er zeker aan en binnen een paar jaar zijn we JP wellicht vergeten als hij lijstduwer wordt.

  Reactie door Eric — dinsdag 12 december 2006 @ 0.44 uur

 262. @236 Gloria,
  Dit soort figuren zijn doorgaans zo dom..Die lopen een beetje te zieken en een serieuze reactie verdienen ze niet eens! Deze puber maakt zichzelf belachelijk en daarom moet je ze ook maar als puber behandelen..Hij heeft duidelijk weinig kennis van zaken!
  Maar laten wij in elk geval blij zijn met de beslissing van de SP. Doorgaan met het huidige beleid (met hooguit wat slappe aanpassingen) dat past niet bij de kritiek welke de SP steeds op dit beleid gehad heeft..En de SP is geen “speeltje” dat door de PvdA gebruikt kan worden wanneer dat hen zo uitkomt! CDA en PvdA liggen elkaar ook niet, maar CDA is nu wel aangewezen op diezelfde PvdA en dat is nu hun enige kans..Zonder de PvdA staat CDA volkomen alleen en dat moet het CDA toch ook zorgen baren! PvdA kan nu dezelfde eisen stellen als de SP en wil het CDA daar niet in mee, dan is het CDA echt EXIT..!!

  Reactie door ToN — dinsdag 12 december 2006 @ 0.45 uur

 263. Beste Jan

  Prima dat je de standpunten van de SP niet ten koste van alles wil verkwanselen.
  Samen in 1 kabinet met het CDA en een onbetrouwbare PVDA was vragen om problemen.
  Vanavond bij Pauw en Witteman was al duidelijk dat Mw. Dijksma probeerde de zwarte piet bij de SP neer te leggen.
  Ik vind het prima dat jij niet ten koste van alles op het pluche wil zitten.
  De kans van de SP komt nog wel. Je hebt veel stemmen gewonnen omdat je in de ogen van vele kiezers betrouwbaar bent. Het siert je dat je de standpunten waar je al jaren voor strijdt niet zo maar op offert om aan het handje van Bos en Balkenende te kunnen lopen en dan later ook als een draaikont gezien te worden. Je staat voor je standpunten, blijf daar voor gaan!!! De SP groeit al verkiezingen achter elkaar en dit zal door gaan als je eerlijk blijft en geen draaikont wordt. De tijd van de SP komt nog wel. Laat de PVDA maar draaikonten.
  D66 heeft gezien wat daar van komt!!! BIJNA WEGGEVAAGD. Dit zal ook het lot van de PVDA worden. Voor de verkiezingen wilden ze z.g. niet kiezen!! terwijl ze dat eigenlijk al lang hadden gedaan!!! Helaas kregen ze geen meerderheid met het CDA en hebben ze twee weken een toneelstukje opgevoerd om de SP de zwarte piet te kunnen toespelen..
  Jan SUCCES en laat je niet piepelen!!!!
  MW Dijksma Wat was u doorzichtig!!!Kiezers zullen hier hopelijk niet intrappen!!! Weer bewezen dat de PVDA onbetroubaar is!!!
  FRANS!!
  PS kun je die rechtse rakkers niet van dit weblog weren!!

  Reactie door Frans — dinsdag 12 december 2006 @ 0.51 uur

 264. @255 Olav

  Maar hoe moet dat dan? Balkenende nam de SP niet eens serieus. Ze hebben het zgn netjes afgehandeld met de SP. Eruit gewerkt dus!
  Er zit maar een ding in het botte brein van Balkenende: en dat is zijn hervormingsprogramma afmaken. Zonder tegenspraak.

  Reactie door Gloria — dinsdag 12 december 2006 @ 0.51 uur

 265. @118, @122: Hee, een naamgenoot.

  Reactie door Niels Poppe — dinsdag 12 december 2006 @ 0.54 uur

 266. Gezien het beleid van CDA is dit de beste beslissing.
  We staan achter je !!

  Reactie door Ayse — dinsdag 12 december 2006 @ 1.00 uur

 267. Ik denk inderdaad ook dat balkenende hoe dan ook zijn beleid door wil drukken. Jan, houd de eer nog even aan jezelf. Jouw kans komt!
  Wat er nu ook wordt samengehusseld, stranden
  zal het naar mijn idee toch en dan kunnen we
  weer naar de stembus en ik denk dat dan de
  uitslagen nog duidelijker worden dan nu.
  SP en PVDA nog groter en CDA vanzelf wel kleiner hoor. Dit kan zo niet doorgaan!! Lost zich naar mijn idee vanzelf op. Er zal hoe dan ook weerstand ontstaan. Nogmaals, Jan Marijnissen, houd de eer nog even aan jezelf, jouw kans komt!!!!

  Reactie door yvonne — dinsdag 12 december 2006 @ 1.04 uur

 268. Ik hoorde zojuist op het radionieuws dat GroenLinks een debat in de tweede Kamer heeft aangevraagd.
  Femke vraagt Balkenende en Jan Marijnissen verantwoording af te leggen over het hoe en waarom van de niet geslaagde besprekingen.
  Prima lijkt mij, Jan! Zo kan Nederland horen hoe star JP is.

  Reactie door Gloria — dinsdag 12 december 2006 @ 1.09 uur

 269. Prima ontwikkeling. De SP hoort niet in een regering met slechts 25 zetels. Nog afgedacht van de desastreuze bijdrage aan dit land. geen probleem met Pvda, Groen Links of CU. In de komende 4 jaar is de opdracht het msociaal en beter te vertalen in communistisch, arrogant en desatreus.

  Reactie door Lambert vos — dinsdag 12 december 2006 @ 1.13 uur

 270. Dit komt door de houding van de SP, niet van het CDA!

  Reactie door Uden — dinsdag 12 december 2006 @ 1.31 uur

 271. Ik heb naar het politiek 24 uur zitten kijken.Daar kunnen al die waardeloze stelletje lafbekken die nu in de regering zitten maar eens een voorbeeld aannemen. Dat waren nog eens vrouwen en mannen met lef en niet te schijterig voor de media om te zeggen wat ze er van denken zonder hun zg. brainclubje te informeren. Bah wat zetten jullie Holland voor aap. Ik hoop dat er snel verandering in komt, want wie zo schijtbenauwd is voor de pers die kan maar lekker beter thuis blijven zitten op het bankje om lekker de hele avond te gaan zappen.

  Reactie door Evelien Richter — dinsdag 12 december 2006 @ 1.32 uur

 272. 260@ Balkenende liet op de verkiezingsavond al blijken dat de SP mocht aanschuiven als zij naar de pijpen van het CDA wilden dansen. Hij zei letterlijk: Iedereen kent oze standpunten, en onze mensen zijn ook bekend. Daar doen wij niets aan af.
  En de PVDA heeft een toneelstukje gespeeld.
  Jan hou je poot stijf. Dat is betrouwbaarheid en niet na de verkiezingen je standpunten verkwanselen! Dat doet die haagse kliek al genoeg!! UDEN de SP doet ook na de verkiezingen wat zij voor de verkiezingen hebben gezegd. Dat zijn ze bij het CDA niet gewend!!
  Frans

  Reactie door Frans — dinsdag 12 december 2006 @ 1.37 uur

 273. Ik moet er trouwens ook niet aan denken
  dat het land verder wordt geregeerd door
  ‘zo’n verwend stampvoetend kind’ als
  Balkie. Wat een zelfingenomen doordrammer.

  Reactie door yvonne — dinsdag 12 december 2006 @ 1.44 uur

 274. Wat en gedoe zeg, CDA / PVDA / SP / MOETEN HET LAND GEWOON REGEREN, CDA wil niet samen werken met SP, NOU dan heb CDA DIKKE VETTE PEG want het land heb gekozen OP CDA / PVDA / EN SP KLAAR UIT.

  Reactie door marimin — dinsdag 12 december 2006 @ 1.44 uur

 275. en…….oh ja; als ik wil reageren op de weblog van de heer balkenende, dan kan dat
  niet eens rechtstreeks. Zielig hoor, dat wil ik u dan via deze omweg toch even laten weten, meneer BALKENENDE

  Reactie door yvonne — dinsdag 12 december 2006 @ 1.49 uur

 276. Of de SP nu wel of niet klaar is om te regeren? Het belangrijkste is dat de SP blijft staan voor de standpunten die ze al tientallen jaren heeft. De standpunten die de SP bij de laatste verkiezingen zo’n enorme zetelwinst opleverden. Het CDA is niet klaar voor Centrum-Links met vooral SP. PvdA mag wel meedoen, want stelt minder voor. Laat de SP vooral niets van haar gedachtengoed inleveren. Wie weet lukt CDA/PvdA (ook niet voor de eerste keer) ook wel weer niet! Persoonlijk vrees ik dat Balkenende nog wel eens, uiteindelijk, tot de conclusie zal moeten komen komen dat hij zijn hand overspeeld heeft. Serieus rond de tafel met de SP wilde hij vanaf begin af aan niet. Maar de kiezers hebben gekozen zo ze gedaan hebben. En het geeft geen pas dan toch gewoon door te willen drukken wat je zelf het best uitkomt. En misschien gaat het weer we net zo als een paar jaar geleden. Lukt het met CDA en PvdA ook weer niet. Gaan we toch opnieuw naar de stembus? En blijven we dat net zo lang doen tot wat de bevolking wil in een regering vertaald wordt?
  Dat gaat, zolang de SP stand houdt voor waar zij voor staat, echt gebeuren!

  Reactie door Katrien — dinsdag 12 december 2006 @ 2.17 uur

 277. *@7 Berend* nu op eigen risico. Op naar een nog verpletterender overwinning bij de Provinciale Staten!
  ——————————————–
  Jan heeft al zoveel Gezien in Nederland gedaan en gezien. Ik geef wel een advies aan Jan, de de hele S.P. tweede Kamer en alle mensen die gestemd op de S.P. in hart

  Goed zo Jan en alle andere betrokkenen, je hebt de SP niet laten inpakken door het CDA. Er is een teken door de kiezer afgegeven en zij negeren daten nieren S.P.-er zijn.
  De partij blijven steunen!
  Jan geef het nog niet op, en praar met Wouter Bos en Femke Halsema.
  Misschien wordt jij niet er uit geknikkerd de maar vastgeroeste C.D.A.-er Jan-Peter Balkenende. Haak nu niet af.
  Bekijk: JANBOEL van 7 juli 2006. Er kan ook een coalitie onstaan zonder de C.D.A.

  Reactie door Els — dinsdag 12 december 2006 @ 2.18 uur

 278. Jan,

  Hardstikke goed van je dat je je ondanks dat je graag wilt regeren, niet hebt laten inpakken door JP.
  Even had ik het idee dat de wil om te regeren zwaarder zou wegen, maar gelukkig, ik had het mis.
  Nu gaan ze het bij de CU en GL proberen, maar Rouvoet heeft nu al gezegd dat het CU niet per definitie een alternatief hoeft te zijn.
  En ook Femke zal zich niet zomaar instemmen met JP.
  De formatie-pogingen tot nu toe geven wel aan dat een regering met het CDA een niet al te populaire optie is.
  De bereidwilligheid om met PVDA en SP in een coalitie te gaan heeft veel meer draagkracht.
  Kennelijk is het niet haalbaar om met de grootste partij een regering te vormen.
  Wat dan?

  Reactie door GJ — dinsdag 12 december 2006 @ 2.19 uur

 279. jan

  is het mogelijk dat sp een motie indienen voor de wao,es om de herkeuringte stoppen?

  De herkeuringspraktijken in de WAO zijn ronduit denigrerend en mensonterend geweest. Het was een ordinaire bezuinigingsactie en dit kabinet durft nu ook nog de goede sier te maken met het feit dat er minder mensen in de WAO zitten. Inderdaad, de meesten zijn kansloos – en nog steeds ziek – verdwenen in de WW of de bijstand.

  laat de mensen leven en spaar leven
  tony

  Reactie door tony — dinsdag 12 december 2006 @ 3.56 uur

 280. Jan, goed gedaan, je hebt hiermee al laten zien mijn stem waardig te zijn. Je hebt je rug recht gehouden en hebt de stemmers niet verraden. Voorwaar een MP waardig (waren ze allemaal maar zo).
  Bos krijgt van mij ook de credits die hij verdient: het was juist van hem om publiekelijk te zeggen dat de SP in het kabinet hoort gezien de verkiezingsuitslag.
  Het is wat minder van hem dat ik, na wat milde kritiek op zijn hyves te hebben geuit, door hem geblokt werd van hyves.
  Op zijn minst kinderachtig.
  JP gedraagt zich als een klein kind dat door drammen zijn zin door wil drukken.
  Het verwende rotjochie van de klas. Benieuwd hoe dit afloopt.
  Komt ondanks alles JP weer als ministerpresident uit de bus met zijn ‘voortzetten op de ingeslagen weg’dan stel ik voor dat Nederland massaal de barricades opgaat. Want iedereen die na deze verkiezingscampagne doet alsof hij/zij niet weet onder welke schrijnende omstandigheden groepen mensen hier, in Nederland leven, moet zich diep, diep schamen als hij/zij meehelpt dat te laten voortduren.
  En als er weer gestemd moet worden, wil ik graag dat heel Nederland, als een man, de kreet ‘normen en waarden’ teruggooit in het gezicht van de man die diezelfde kreet heeft misbruikt en ontkracht, J.P.

  Reactie door G. — dinsdag 12 december 2006 @ 4.11 uur

 281. Jan, ik vind het, net zoals veel andere mensen, jammer dat de gesprekken zijn stuk gelopen. Wel moet het me van het hart dat ik jouw geduld ontzettend bewonder. Met jouw ervaring had ik van het meisje dat het ‘interview’ afnam een worst gemaakt! Wat een zelfingenomen kwalletje was dat zeg :(

  Reactie door Wilbert Smeets — dinsdag 12 december 2006 @ 4.15 uur

 282. Zeggen we bij een volgende verkiezing toch massaal: JP je hebt je kans gehad, je wilde niet met SP samen,we respecteren je wens, ga dan uit de politiek en ga ergens freubelen of zo, maar voor jou een ander. Kan ook.
  Even off-topic maar ik stoor(de) me mateloos aan het feit dat o.a. tijdens de aanloop naar de verkiezingen JP weigerde zich desgevraagd voor het Nederlandse volk te verantwoorden voor zijn gevoerde beleid.
  Ik dacht toch stellig dat een GEKOZEN ministerpresident dat verplicht is.
  Ben ik de enige die zich daaraan gestoord heeft?

  Reactie door G. — dinsdag 12 december 2006 @ 4.23 uur

 283. Ik ben benieuwd of de PVDA nu ook standvastig blijft en samen met SP uit de verdere informatie stapt omdat er nu immers ‘geen recht’ meer gedaan word aan de verkiezingsuitslag.

  ik hoop van niet, volgens mij kunnen we nog wel een zeteltje of 5 bij ze weg snoepen..
  lmao

  Well done Jan!
  4 jaar als grootste oppositiepartij is ook niet verkeerd.

  Reactie door Max — dinsdag 12 december 2006 @ 4.53 uur

 284. @255.Olav
  Er is wel degelijk een andere oplossing, Olav. En het is nog lang niet voorbij.

  Balkenende wil niet met de SP regeren, wel met het PVDA en het PVDA wil ook met het CDA regeren. Wouter en Balkenende bijten elkaar niet, integendeel. Wouter wil dat de SP in de richting van het CDA opschuift.
  Maar de SP is geen bijlage van de PVDA. En de SP gaat niet in de uitverkoop om Wouter en Balkenende aan een meerderheid te helpen om de rechtse agenda van Balkenende te verwezelijken.

  @271.G.
  U bent niet de enige die zich hier mateloos aan stoort. Ook ik vraag mij regelmatig af waarom Balkenende geen verantwoording aflegt over de politieke en militaire steun voor de ILLEGALE oorlog in Irak.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 12 december 2006 @ 5.21 uur

 285. jp en het cda heeft zijn stemmen vooral gekregen vanuit de kerk en de gedachten hiervan. we laten ons toch niet langer door hun asociaal gedrag in de luren leggen.
  tevens ben ik van mening dat de pvda de naam pvda niet meer mag dragen.

  Reactie door mcniel — dinsdag 12 december 2006 @ 6.19 uur

 286. Historisch gezien is het CDA ook maar een bij elkaar geraapt zooitje. (CHU, ARP en KVP)
  Zo krijg je al gauw de grootste. En de grootste bepaald.
  Een goede optie lijkt mij – met het oog op eventuele volgende verkiezingen – om de waarheid betreffende Balkenende en zijn regeringen eens breed uit te meten. Opdat die gristenen eens beseffen: “oh, heb ik daar al die jaren op gestemd?” Dat is géén moddergooien maar de waarheid boven tafel halen.
  SP heeft potentie en zal zeker nog groter groeien.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 12 december 2006 @ 6.30 uur

 287. Goeden morgen vrienden SP.

  Wat ben ik blij dat er een afkeuring van het CDA gekomen is.
  Dan is er eindelijk duidelijkheid.
  Maar het schrijnende is dat Wouter Bos direct begint de SP de schuld te geven, terwijl de CDA geen concessies wilde doen.
  Wij willen een beter en socialer Nederland laat dat duidelijk zijn, wanneer het CDA dat niet wil, is de kous af.
  En wij groeien door tot in de wolken.
  Gelukkig!

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 12 december 2006 @ 6.46 uur

 288. ‘Het is aan de informateur om nu te zoeken naar alternatieven. Er zijn vanzelfsprekend ook andere coalities denkbaar, ook coalities waarin de SP deelneemt.’

  Hahaha, een informateur van het CDA, dat druipt er vanaf. Dus vergeet het maar dat de SP in de regering komt. Nederland en politiek!!

  Reactie door Harry — dinsdag 12 december 2006 @ 7.16 uur

 289. Ik ben heel benieuwd naar wat het woord van Wouter Bos nu waard is.

  Reactie door Han — dinsdag 12 december 2006 @ 7.29 uur

 290. Bos lijkt me niet bepaald de meest integere mens onder ‘s-lands politici. Een echt Teflon-tiepje. En omdat de PvdA véél aan meeregeren gelegen is, denk ik dat Bos de nodige concessies zal doen ! Alléén is een regering zonder de SP géén lang leven beschoren. Weer spoedig nieuwe verkiezingen !!! Of dat de oplossing is blijft echter de vraag, want als weer een meerderheid CDA stemt dan blijft Nederland zitten met een formatie-dilemma, met als waarschijnlijk resultaat géén al te sterke en stabiele regering. Vanuit de huidige situatie gezien zou een cabinet zonder de CDA en met Groenlinks, PvdA, SP, D66 en CU nog niet zoverkeerd zijn. Er zijn meer overeenkomsten tussen deze partijen onderling dan met het CDA. Nog even afwachten dan maar …..

  Reactie door Arno Willems — dinsdag 12 december 2006 @ 8.13 uur

 291. Wat heeft het voor een nut om het volk te laten stemmen als we ALWEER niet het kabinet krijgen waarvoor we kiezen als volk?

  Misschien moet CDA weer een lesje krijgen in staatskunde en leren wat het woord ‘volksvertegenwoordiger’ betekend.

  Jan en de rest van de SP, wens jullie veel succes en blijf dit goede werk volhouden. Mijn steun hebben jullie

  Reactie door jessica — dinsdag 12 december 2006 @ 8.14 uur

 292. CDA moet weg…

  Nou
  PvdA-SP-Groenlinks-D66-Christenunie-PvdD

  Reactie door Paula — dinsdag 12 december 2006 @ 8.16 uur

 293. Ik neem een hardgekookt ei en ga slapen mischien mag ik zonder te betalen vanmiddag weer wakker worden.

  Reactie door Henk — dinsdag 12 december 2006 @ 8.18 uur

 294. SP, geweldig dat jullie je ziel en zaligheid niet verkocht hebben aan de duivel.
  Fijn dat de SP een partij is waar mensen op kunnen vertrouwen.

  Reactie door leen — dinsdag 12 december 2006 @ 8.19 uur

 295. oja en misschien moet ik met twee keer een s schrijven zo wakker was ik nog

  Reactie door Henk — dinsdag 12 december 2006 @ 8.20 uur

 296. @287 Akkoord Ouwe Dirk, probeer ik nog een
  klein stukje met je mee te groeien, maar wil
  voorlopig nog steeds een retourtje naar NU SP hiér en nog niet bóvenop die wolk zitten!
  Toch maak ik me absoluut geen échte zorgen
  Ouwe Dirk, wat wij bij stukjes en beetjes
  via de Media te zien krijgen is opnieuw de
  voorkant van een borduurwerkje, maar de naald wordt elke keer heen en weer door zo’n
  kunstwerk gehaald, dus is de vraag welke kant wij zo af en toe even te zien krijgen.
  Politiek bed-r-ij-v-e-n ten overstaan van het hele volk is al moeilijk genoeg, als je
  soms op iemands voorhoofd of in één oogwenk
  kunt lézen wat diegene dénkt! Nu geldt ook
  zeker, dat wie niet zién kan, ‘luistert’ en
  wie niet hóren kan ‘ziet’ en dát dan op een
  heel intense manier, dat mag men zich wel
  eens bewust zijn. Ik denk dus Ouwe Dirk dat
  het grote lijnenwerk ons absoluut aangaat,
  maar uit tactische overwegingen nog niet voortijdig. Het gaat goed met de SP en elke
  keer weer ontdekt men wat de partij bezig is te doen! De peilingen worden gemaakt op
  100 mensen op álle kiesgerechtigden, dus
  maak je ook daar geen enkele zorgen over!
  De kunst is ook voor de SP de deur blijvend
  open te houden, op een grote kier, voor een
  ieder die uit is op een wérkelijk mét en
  naast elkaar leven en dat gaat niet als men
  zich niet ‘welkom’ voelt bij elkaar!
  Ook vandaag moeten velen mensen constateren
  dat het met de toekenning van de hun toe-
  komende Zorgtoeslag en Huursubsidie een niet
  geslaagde operatie is te noemen, waardoor
  mensen in de hoogste boom zitten als op hen
  het léven/wonen onmogelijk wordt gemaakt door UITzetting maar dan IN Nederland en zo
  moeten die mensen dan de Kerst door:
  ONTREDDERD ! Duizenden mensen die daardoor
  in een medisch circuit terecht komen met heel ernstige uitwassen, een blamage voor dit Kabinet, dat denkt met opgeheven hoofd
  het jaar uit te wandelen!
  Als de Kroon de kurk is die op deze gefleste
  samenleving hoort te passen dan blijkt dat
  met de dag de verwarring bij mensen groter
  en groter wordt en is er ontzettend veel vakmanschap voor nodig om ook dhr Hoekstra
  zelf goed te begeleiden of voor de keuze te
  stellen de opdracht nu terug te geven en
  vervolgens iemand van de pvda, en evt. daarna van de sp aan te wijzen, daartoe.
  Echter ik merkte in het verleden al op, dat
  de Kieswet op de schop moet,want een aantal
  zaken kunnen béter en daartoe zijn wijzi-
  gingen nodig.
  IK vind het niet fair dat een Minister-President, met aanzienlijk veel meer voor-
  kennis dan elke andere fraktieleider, tevens
  zijn eigen partij óók in de Kamer leidt. Van neutraliteit, of géén verstrengeling van belangen, kan dan absoluut niét sprake
  zijn en de beïnvloeding, die daardoor aan
  twee kanten ontstaat, zowel Kabinet als Kamer te overtuigen met eigen (en vooral
  niet alle kenbaar gemaakte)argumenten kun je
  m.i. rustig fnuikend noemen en is gedoemd
  tot het verzieken van wat een gezonde werk-
  verhouding zou moeten zijn. Veel lijkt in-
  tussen toch wel erg verouderd en niet meer
  praktisch werkzaam, waardoor er aktie moet
  worden genomen en mensen een spreekverbod
  of stilzwijgendheid te gelasten kun je het
  individu (met een eigen verkregen zétel) ook
  niet gelasten. De eedaflegging, met het ver-
  klaren van ‘the best of my ability’ is op
  voorhand niet beter af met ‘zwijgen’ dan
  met ‘spreken’, al beweert het ook verouderde
  gezegde het tegendeel! Nederland heeft meer
  aan briljante sprekers, dan zwijgende goud-
  zoekers die daar mijn portemonnee voor weten
  uit te kiezen!
  De Kerstrede kan dit jaar maar beter uit één
  A-4tje bestaan, met een tekst die toegesne-
  den is naar alle facetten van ons samen léven!

  Reactie door Madelief — dinsdag 12 december 2006 @ 8.33 uur

 297. Het rechtse dictaat van Jan Peter Balkenende.

  Als ik Wouter Bos en de Pvda was, zou ik niet ingaan op het dictaat van JPB. Warrom lees hieronder.

  Meerderheid PvdA-stemmers wil niet verder zonder SP

  Gepubliceerd op dinsdag 12 december 2006

  Een meerderheid (53 procent) van de PvdA-kiezers wil niet dat hun partij deelneemt aan een coalitie zonder de SP. Van deze groep zou 70 procent ook wel willen stemmen op de SP of GroenLinks. Dat bleek dinsdag uit een peiling van Maurice de Hond.

  Reactie door henry — dinsdag 12 december 2006 @ 8.37 uur

 298. Goed gedaan Jan en alleman van de SP. In 2003 heeft JP Wouter Bos maanden aan het lijntje gehouden, wat een ellende. Jij houdt van opschieten, dus duidelijk de SP-princiepes in stand houden en kappen die flauwe kul. Nu maar hopen, dat WB zijn lesje uit 2003 niet vergeten is.
  Laat er nu maar een neutrale informateur komen en een socialer onderhandelaar voor het CDA en anders geheel afschuiven die club naar het rechtse kamp, die club van Commissarissen, Directeuren en Aandeelhouders.

  Reactie door gérard — dinsdag 12 december 2006 @ 8.41 uur

 299. Het CDA wilt natuurlijk niet toegeven, dat is duidelijk.
  Regeren is voor de SP ‘n middel én geen doel op zichzelf.
  Gelukkig, geen Balkenende 4 met de SP!
  Waarom geen regering zonder het CDA?
  Zou in theorie kunnen.

  Reactie door Ben tarici — dinsdag 12 december 2006 @ 8.45 uur

 300. Ik vind het heel erg jammer dat de SP niet in de regering lijkt te komen. Ik had zo gehoopt dat het dit keer echt zou gaan gebeuren. Jan, is er echt niet met Balky te regeren? Ook hij zal water bij de wijn moeten doen, het CDA heeft uiteindelijk ook verloren en kan niet de behoefte van mij en van een groot deel van Nederland aan een socialer, eerlijker en menselijker beleid negeren. Dat zou te erg zijn.
  Ik moet toegeven dat ik een beetje teleurgesteld ben: SP Nu!, daar gingen we toch voor? Ik heb bijna geen geduld, om, in het ergste geval, nog weer 4 jaar te moeten wachten!
  En het allerergste zou zijn als er toch weer op de een of andere manier een rechts kabinet in elkaar geknutseld zou worden: dat zou te erg zijn!
  Jan, doe wat je kan!

  Reactie door C. Hermans — dinsdag 12 december 2006 @ 8.54 uur

 301. Hallo lezers en lezeressen,

  Wat heeft stemmen voor nut als de overhied toch niet naar het volk luistert. en wij weer geen kabinet krijgen waar wij als volk voor gekozen hebben.

  Het volk heeft gekozen en heeft door masaal op de SP te stemmen duidelijk laten horen dat wij een ander Nederland willen. oftewel een Socialer Nederland. die ook kansbaar en betaalbaar is voor de jongeren en de armere in onze samenleving (van nederland).

  balkenende denkt alleen aan de rijke mensen. maar als hij weer in het kabinet komt wordt de kloof veel te groot tussen arm en rijk. en kunnen we als nog opnieuw naar de stemmenbussen. want die heeft al bewezen dat hij niet kan regeren anders liep het niet zo vaak mis.

  Als balkenende niet met de SP veder wil in hetzelfde kabinet. Dan moeten er maar nieuwe verkiezingen komen en dan wel zo vlug mogelijk.

  (Of moeten we de verkiezingen maar standaard op de jaarkalender zetten zodat we iedere jaar opnieuw naar de stembussen gaan.)

  Nederland heeft gekozen en daar moet naar geluisterd worden. en anders maar terug de schoolbanken in om de nederlandse woorden en betekenis van de woorden te leren en te leren omgaan met elkaar.

  SP laat de CDA niet winnen want het volk heeft gekozen. er is ook nogal altijd een collalitie mogelijk zonder de CDA.

  Met Vreindelijke Groeten,

  José

  Reactie door José v. K — dinsdag 12 december 2006 @ 8.55 uur

 302. Is het niet mogelijk om NU een motie over verantwoording over deelname Irak in te dienen?
  Als het linkse blok motie Generaal Pardon
  er nu door krijgt, waarom dit niet?
  De enige die ik hier tijdens de verkiezingen over heb gehoord is Femke Halsema.
  JPB is dit toch allang poltieke verantwoording aan ons verschuldigd.
  Ik kom er steeds maar op terug, ook omdat ik niet begrijp waarom dit uit kan/mag blijven en JPB hier mee weg heeft kunnen komen.

  Reactie door maria — dinsdag 12 december 2006 @ 9.02 uur

 303. Goed gedaan Jan houd de poot stijf en niet swichten, wij houden vast aan onze idealen.
  Het maakt niet uit of dat in de opositie is of in de regering, bij stemmingen in de kamer is er nu zowiezo een meerderheid voo linkse oplossingen.
  Ik denk dat het volgende kabinet ba(l)kellende snel valt zonder de SP, dan gaan we volgende keer nog meer folderen….
  Woren we hopelijk groter dan de PVDA.
  Dan is er geen stoppen meer aan.

  Reactie door ErwinvK — dinsdag 12 december 2006 @ 9.04 uur

 304. Beste Jan,

  Zoals de gedachte van meerdere mensen : Nederland heeft duidelijk een keuze voor de SP gemaakt. Er is geen coalitie denkbaar zonder de SP. Wat is immers dan het nut van stemmen ? Deze vraag zou ik graag aan Jan Peter willen stellen.
  Jan, je bent goed bezig ga zo door !

  Reactie door Sonny — dinsdag 12 december 2006 @ 9.07 uur

 305. Wat kan ik me dood ergeren aan Balkenende. Is het niet zo dat Nederland zijn stem duidelijk heeft laten horen, ja! Maar ja, zoals dat uiteindelijk iedere keer weer hetzelfde is hebben de kiezers eigenlijk geen donder te zeggen en doen ze in Den Haag toch maar wat ze zelf het beste vinden en wat in hun straatje past. Ik hoop dat de volgende verkiezingen (wellicht over een maand of 2??) de kiezers verstand krijgen door uiteindelijk niet voor CDA of PvdA te kiezen maar nog duidelijker te kiezen voor de SP.

  Reactie door Silvia — dinsdag 12 december 2006 @ 9.09 uur

 306. Hoezee! De SP doet niet langer mee! Voor het debat is een ekstremistiese partij leuk, maar niet voor in de regering.

  Reactie door JP Bos — dinsdag 12 december 2006 @ 9.11 uur

 307. Dat Balkenende het woord “democratie” nog uit z’n mond krijgt!!!!!
  Nederland heeft toch duidelijk links gekozen, maar wordt er geluisterd naar de kiezer?? Het is net een verwend klein kind (ik zie hem al stampend en gillend staan). Ik hoop dat de PVDA nu ook afhaakt, dan heeft Balkie echt een probleem.
  Wat een dictator!!!!!!!

  Reactie door Jo — dinsdag 12 december 2006 @ 9.13 uur

 308. JP Bos
  De SP is niet extremistisch maar sociaal, en dat is wel leuk.

  Reactie door maria — dinsdag 12 december 2006 @ 9.14 uur

 309. Is het jammer of een gemiste kan. NEE,(ook de SP heeft normen en waarden) laten wij als SP-ers wakker en scherp blijven. Je zult zien gerechtigheid bestaat echt. Het nieuwe kabinet met CDA gaat echt ten onder dat heeft de verkiezingen wel uit gewezen.

  Reactie door Wilco — dinsdag 12 december 2006 @ 9.14 uur

 310. @299
  Ik wist niet dat de SP de meerderheid van de stemmen had?

  Reactie door Klukkluk — dinsdag 12 december 2006 @ 9.15 uur

 311. @300 JP Bos,

  Je begint je relaas met hoezee omdat je stiekem niet meer als hoera wil reageren.
  JPB Bos tsja….Hoe jong ben je eigenlijk? je schrijft nogal fonetisch zie ekstremistiese. :s

  Reactie door Lisette — dinsdag 12 december 2006 @ 9.23 uur

 312. En onze nederlandse soap gaat dagelijks verder op nederland 1 en 2.
  Balkenende in de hoofdrol met wat bijrolletjes voor W.Bos en J.Marijnissen.

  Reactie door sander — dinsdag 12 december 2006 @ 9.27 uur

 313. Hieruit blijkt dus de verachting van de kiezers door Balkenende, deze man is van meet af aan nooit van plan geweest om met de SP te regeren. Balkenende is een machtswellusteling die de stemmen van de kiezers gewoon negeert en dat wil doen wat hij in zijn hoofd heeft, namelijk de lijn doorzetten van verijking voor hen die het al beter hadden en verarming voor hen die het miserabel hebben.

  Het wordt tijd die labswans hard aan te pakken in de kamer!

  Reactie door e.krul — dinsdag 12 december 2006 @ 9.27 uur

 314. Ben benieuwd of er vanavond over het debat voor een pardonregeling een motie van wantrouwen wordt ingediend tegen Verdonk. Zal die motie gesteund worden door de PvdA en de Christen Unie en Groen Links? Indien ja, dan staat het CDA moederziel alleen in de formatie.

  Reactie door J.E. Mulder — dinsdag 12 december 2006 @ 9.28 uur

 315. Herstel: hieruit blijkt de verachting voor de kiezers

  verrijking

  Reactie door e.krul — dinsdag 12 december 2006 @ 9.29 uur

 316. @300
  Er is buiten Wilders en Verdonk slechts één extremist, zijn naam is J.P. Balkenende. Het is te hopen dat we daar snel van verlost zijn.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 12 december 2006 @ 9.30 uur

 317. Minachting zelfs e.krul …..

  Reactie door Lisette — dinsdag 12 december 2006 @ 9.32 uur

 318. Wouter Bos zou een politiek spelletje spelen door Jan te bellen in het weekend. Hoezo? Door dit in NOVA te spuien ben je toch zelf flink bezig met politieke spelletjes!
  Ik ben niet blij met alle ontwikkelingen, wat hebben we nu aan een misschien wel grote SP over 4 jaar, wat hebben al die mensen die onder de armoedegrens leven daar nu aan?
  Het doel is niet een grotere SP, maar een beter Nederland.Het is geen Idolsverkiezing!
  Ik hoop dat Wouter Bos wel zijn verantwoordelijkheid neemt voor al die kiezers die op hem hebben gestemd, en de volgende keer stem ik niet meer strategisch (SP), maar gewoon weer op de PVDA, ik ben wel teleurgesteld in de SP, zo snel conclusies trekken en zo snel zeggen dat het echt niet kan riekt naar partijbelang en heeft niks met landsbelang te maken.

  Reactie door Jonne — dinsdag 12 december 2006 @ 9.38 uur

 319. Gisteren schreef ik:
  “Tot nu toe verloopt het precies langs lijnen zoals ik heb voorzien.
  De “linkse coalitie” (PvdA, GL en SP) is onmogelijk.
  Een coalitie van CDA, PvdA en SP is onhaalbaar, en m.i. ook onwenselijk.
  Aangestuurd zal worden op een coalitie van CDA, PvdA en CU, eventueel met GL.”

  Ik ben dus geenszins verrast door de ontwikkelingen. Met DIT CDA kan het SP nu eenmaal geen kersen eten. Wat zou er over zijn van de SP, als ze al haar tafelzilver zou moeten inleveren om aan de dis te worden toegelaten? Ik zie in de huidige omstandigheden een strijdbare SP in de oppositie voor me. En dan is het kwaad kersen eten voor het nieuwe kabinet!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 12 december 2006 @ 9.38 uur

 320. Goedemorgen Nederland,

  Wordt het geen tijd dat er een “STAATSGREEP”plaats vindt.
  Het is toch van de zotte dat JP met zijn beleid door wil gaan.
  We hebben toch massaal gestemd voor een verandering.
  Jan volhouden en duidelijk uitleggen wat JP NIET wil.
  A.C.W.T.’s-Hertogenbosch

  Reactie door A.Jacobus — dinsdag 12 december 2006 @ 9.38 uur

 321. Pardon: DE SP, natuurlijk!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 12 december 2006 @ 9.39 uur

 322. Voor alle duidelijkheid: “Olav” ZONDER achternaam is een andere persoon dan ik!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 12 december 2006 @ 9.44 uur

 323. Ik verwacht nou dat Jan Peter, in overleg gaat met Mark Rutte en Geert Wilders, ondanks dat ze zijden niet willen te regeren met Geert Wilders, is het de enige oplossing als ze Jan Peter op zijn huidige koers zit…

  Vlaams Belang en LePen zullen enorm verhuicht zijn door dit feit…

  Reactie door Macros — dinsdag 12 december 2006 @ 9.53 uur

 324. Compliment voor je opstelling. De geschiedenis leert ons steeds weer dat je geen afspraken kunt maken met Vrij Ondernemende Conformisten, dan wel Christenen die ofwel vriendschap willen sluiten, ofwel afspraken willen maken met troyaanse anarchisten. Soms omdat men de mooie blauwe ogen van de anarchist niet in twijfel wil trekken, soms onder het mom van met de vijand blijven praten. Afspraken maken met een al dan niet troyaanse anarchist is water naar de zee dragen. Wat je aan de voordeur afspreekt wordt aan de achterdeur weer geschonden. Rechtvaardigheid loont de moeite ook al is de weg nog zo smal. Journalisten of anderen die je rechtvaardigheidsgevoel om zeep proberen te praten met cynische opmerkingen als ‘daar sta je dan aan de kant met je rechtvaardigheidsprincipes’ zijn niets anders dan zich pragmatisch noemende nihilisten. Ze kiezen voor de weg van de minste weerstand. Op korte termijn lijkt die succesvol, op lange termijn blijken ze door hun eigen anarchistische groepsgenoten te worden teruggepakt. De rechtvaardige weg mag dan weliswaar niet altijd even makkelijk zijn, hij is ontzettend boeiend en mooi. Een uit ervaring sprekende al vijf jaar werkloze P&Oer.

  Reactie door Elze Burger — dinsdag 12 december 2006 @ 9.59 uur

 325. geachte jan ,

  wat jammer dat u afhaakt,ik begrijp u wel maar ik heb nu het gevoel dat het CDA weer
  ons naar de afgrond helpt.
  ik had alle vertrouwen in u ik denk het gaat nu heel anders worden met u aan het roer.

  succes in de oppostie

  Reactie door willeke — dinsdag 12 december 2006 @ 9.59 uur

 326. Jammer laatste nieuws op startpagina en dan wel te vinden via http://www.nu.nl/algemeen las ik
  dat de SP niet in het kabinet gaat zitten.
  Weer een jaar naar de pest. Waarom ga ik nog stemmen!!! Mijn stem wordt toch niet gehoort in dit (CDA)land. Roch?

  Reactie door Denise — dinsdag 12 december 2006 @ 10.00 uur

 327. Trouwens over Communistisch, de Communistische Partij is samen gegaan met twee andere partijen in het huidige Groen Links, de SP was van oorsprong gebaseerd op Mayoitische (Chinees) beleid, dat is het iets wat ze bij de SP ook niet zullen vergeten. (Ik weet dat dit geintje altijd door ‘Rechts’ Nederland er bij word gehaald)

  Daarnaast als de SP in een Kabinet komt zijn zij niet de enige die regeren, het is dus onzin om doemdenkerig te denken.

  Reactie door Macros — dinsdag 12 december 2006 @ 10.00 uur

 328. Hoekstra zou 1ste een ander formatie proceshebben voorgelegd. Hij zou de partije standpunten eerst een mogelijk regeer akkoord distilleren, waarna hij met de partijen om tafel zou gaan.
  Hiermede zou hij m.i. het recht van de kiezers respeteren.
  De 2e kamer zou dit afgewezen hebben. Hoe dit is gegaan, wie daar de doorslag in heeft gegeven, zou ik wel eens willen weten.
  Wat er nu is gebeurd was van te voren al duidelijk, een impasse. Veel gedoe, eigen partij politiek en te weinig democratie.

  Zou Hoekstra niet opnieuw met dit voorstel kunnen komen of eigenlijk moeten komen? Ik zou heel benieuwd zijn wat daar dan uitkwam.

  Reactie door maria — dinsdag 12 december 2006 @ 10.11 uur

 329. @327 hij zou +uit de partij standpunten ,respecteren

  Reactie door maria — dinsdag 12 december 2006 @ 10.14 uur

 330. PvdA-stemmers willen niet verder zonder SP
  12 december 2006, 07:21 (15 reacties)

  DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid (53 procent) van de PvdA-kiezers wil niet dat hun partij deelneemt aan een coalitie zonder de SP. Van deze groep zou 70 procent ook wel willen stemmen op de SP of GroenLinks. Dat bleek dinsdag uit een peiling van Maurice de Hond.

  Van de PvdA-stemmers vindt 41 procent dat hun partij wel in een regering moet stappen waar de SP niet in zit. CDA’ers zijn minder verdeeld als het gaat om deelname aan een kabinet zonder de SP. Een ruime meerderheid (77 procent) vindt dat het CDA niet met de SP verder moet.

  Opvallend is verder dat 33 procent van de ondervraagden denkt dat de volgende Tweede Kamerverkiezingen nog in 2007 zullen zijn en 26 procent denkt dat de volgende stembusgang in 2008 plaatsvindt. Van de kiezers die stemden op de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders of de VVD denkt de helft dat er nog dit jaar verkiezingen komen.

  Terwijl tot voor kort de meeste kiezers dachten dat er een regering zou komen in januari of februari denkt nu nog maar 39 procent dat dit het geval is.
  ——————————————–
  Mooi, nu maar hopen dat Wouter Bos nu geen draaikont zal zijn, maar recht door zee (heb ik van politica gehoord, van wie ook alweer?)
  Dus Jan haak a.u.b. nog niet af, praat met Wouter en Femke. De strijd is nog niet afgelopen en wordt niet de S.P. maar de Gristen Democraties Appel gewipt.

  Reactie door Els — dinsdag 12 december 2006 @ 10.15 uur

 331. Oh, ik kijk zeker naar NOVA vanavond, blijf vriendelijk lachen. Geef de strijdlustigheid niet op, nog niet.

  Reactie door Els — dinsdag 12 december 2006 @ 10.22 uur

 332. beetje out of the box, maar maakt het leven mooi:
  1) PvdA is nu bang dat SP haar leegzuigt
  2) Marijnissen en Halsema boden Bos al een lijstverbinding aan
  3) okee dan Bos: if you can’t beat them, join them!

  NU is dus de tijd om verder te gaan dan een lijstverbinding: een gezamenlijke partij!

  snel nog een paar kopjes koffie drinken, jongens en meisje, serieus een gezamenlijke partij verkennen/voorstellen en dan die gloeiend hete kom soep op schoot bij JP zetten

  ‘sorry JP, het PvdA dat jij graag wilde mangelen bestaat niet meer alleen, je zult het met ons moeten doen’

  nieuwe verkiezingen, we staan klaar! de ja-maars zie ik ook wel, ik wil weten wat WEL mogelijk is, graag! gewoon een start maken, ook al is het niet direct af, gewoon een start maken, mijn steun heb je

  Reactie door Sam Pitzalis — dinsdag 12 december 2006 @ 10.24 uur

 333. @326 Denise,

  Precies, dit doet m.i. ook geen recht aan de uitslag van de verkiezingen, alleen maar vertraging en gedoe.Ik denk dat veel kiezers en niet alleen linkse partijen, gewoon ook de pe aan de politiek hier over krijgen, geen zin hebben om binnen afzienbare tijd weer met campagnes e.d. te maken te krijgen.
  Ik heb er ook echt de pe over in, al verwijt ik dit niet aan de SP.
  In @328 heb ik genoemd wat Hoekstra 1st had voorgesteld hetgeen op mij als zinvol overkwam.

  Reactie door maria — dinsdag 12 december 2006 @ 10.27 uur

 334. de feestvreugde kreeg gisteren een enorme domper, maar we wachten gewoon tot de val van kabinet Balkenellende nummero 4…
  kijk dan nog maar eens hoeveel zetels de SP krijgt! die overstijgen dan helemaal de stoutste dromen.
  hebben mensen dan nog steeds niet door dat Balkenende de boel saboteert en alleen aan zijn eigen hachje denkt (de rijken boven alles)??Hij heeft geen respect voor wat of wie dan ook, en zeker niet voor de wensen van het Nederlandse volk.
  Walgelijk hoe hij zich steeds verschuilt achter nietszeggende praatjes.
  en Bos? die probeert zich op alle mogelijke en onmogelijke manieren te verzekeren van een goede plek.ten koste van de integriteit van de PVDA en Nederland.
  BAH!! wat is dit enorm jammer!!

  Reactie door Dacia — dinsdag 12 december 2006 @ 10.28 uur

 335. Mischien is er nog hoop voor een linkse regering…..

  http://www.nu.nl/news/913794/11/Meerderheid_PvdA-kiezers_wil_niet_verder_zonder_SP.html

  Maar zou Woutertje dit ook wel lezen en ook naar de kiezers luisteren, ik denk als hij nu alleen verder gaat zonder SP dat je de PvdA wel in het lijstje van LPF en Pastors e.d. kan onderbrengen, ze zijn dan totaal niet geloofwaardig meer, en ze zullen de hele achterban kwijtraken.

  Reactie door Pool — dinsdag 12 december 2006 @ 10.30 uur

 336. Wat flauw van Wouter Bos om te stellen dat de SP een gouden kans laat liggen en daarmee de suggestie wekt dat de SP wegloopt voor haar verantwoordelijkheden. Denkt hij nu verder te kunnen zonder SP, omdat de SP het naar zijn idee zelf heeft verknoeid? Wel bedenkelijk……..

  Reactie door Gerard Lettinck — dinsdag 12 december 2006 @ 10.32 uur

 337. Jan, je hebt de geloofwaardigheid van de SP en van jezelf weer goed neergezet. Prima! Als ik dan Wouter in de microfoon hoor zeggen: ‘ik wilde wel maar zij samen niet’, in plaats van:’Balkenende flikt het weer, we houden onze poot stijf, samen met de SP’, dan weet ik weer waarom ik uit volle overtuiging SP gestemd heb!!

  Mocht het niet tot een linkse regering komen: Een sterke oppositiepartij is goud waard.

  Reactie door Michiel Soeters — dinsdag 12 december 2006 @ 10.42 uur

 338. Ja, ik heb vriendendie SP hebben gestemd terwijl ze VVD van plan waren.
  Hoe zit het dadelijk met al die mensen die voor een volgende verkiezingen denken: ik stem maar op een partij die tenminste gaat regeren.
  Het moet m.i. ook anders. Men moet er NU wel uitkomen. De ‘mogelijke’ val van een ‘mogelijk’ kabinet B4 getuigt van grote incompentie om met deze verkiezings uitslag naar behoren om te gaan.

  Reactie door maria — dinsdag 12 december 2006 @ 10.46 uur

 339. Toch blijf ik het vreemd vinden dat de VVD niets van zich laat horen. Het lijkt wel of ze niet meer bestaan. Maar ze hebben wel degelijk kans om mee te doen. Weer een staaltje van meesterlijke stragische politiek….. Rita waar blijf nou….Blijf waar je bent!

  Reactie door Walter Anse — dinsdag 12 december 2006 @ 10.47 uur

 340. Ik weet niet of het al eerder is gezegd,
  maar vlak voor de verkiezingen was er op de EO een interview met Rouvoet van de CU en hierin beweerde hij stellig dat hij NIET met de SP in de regering wilde zitten.
  Zei hij dat om zijn electoraat te behagen of meent hij wat hij zegt?
  Als hij nu toch met de SP in zee wil, dan pleegt ook hij kiezersbedrog.
  Overigens ben ik een SP stemmer.

  Reactie door Sjors — dinsdag 12 december 2006 @ 10.58 uur

 341. Beste Jan, ik heb net NOVA/DHV zitten kijken en ik vind dat jij het fantastisch doet door je niet in te laten met onderonsjes met de PvdA tegen het CDA. Verslaggeefster Nynke de Zoeten maakte de opmerking op het einde van het gesprek dat de SP een kans liet lopen, omdat jij dergelijke onderonsjes afwijst. Zo’n opmerking is tekenend voor het blijkbaar gangbare niveau in de Nederlandse politiek. Blijkbaar wordt het als normaal beschouwt als politieke partijen zich via achterklap en spelletjes weten te manifesteren in een formatie. Tenenkrommend gewoon.

  Reactie door Gerard Lettinck — dinsdag 12 december 2006 @ 11.00 uur

 342. @ 142 Nico,

  Helemaal mee eens.
  Het heeft geen enkele zin om verder te overleggen met de meest conservatieve en halsstarigste “leider” van christen democratische huize van na de oorlog. Balkenende heeft vele trekjes die zijn illustere voorganger Colijn ook had en dat heeft, net zoals toendertijd, geleid tot een enorme tweedeleing in de samenleving.

  De vernieuwing die Nederland toen nodig had kwam er ook niet. Pas na de oorlog is er een verbetering gekomen. Wanneer de elite het thuis kan halen waarom dan nog met het buitenland concurreren? Eerst maar eens al dat geld van de afgelopen decennia bij de onder- en middenlaag eruit slaan.

  Ben met je eens dat een kabinet van SP, PvdA en CDA had best had gekund, echter wel onder leiding van bijvoorbeeld Herman Wijffels. Daar heb je inderdaad bruggenbouwers voor nodig die over hun principes heen kunnen kijken i.p.v. halstariig vasthouden aan dat wat Nederland heeft afgeserveerd.
  Zo is het Nico.
  We hebben moedige mensen nodig die modern durven zijn, dat wil zeggen maatschappelijk ondernemerschap bevorderen, duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, hoge levenskwaliteit nastreven, goed burgerschap bevorderen.
  Wat we nu zien is puur afbraakbeleid en vernietiging van ecologisch en sociaal kapitaal.
  Eerlijk duurt het langst. De SP zal gelijk krijgen van de kiezers, maar het zal nog wel even duren. Hopelijk is ons gezamenlijk kapitaal dan niet zo aangetast en weggevloeid dat het opbouwwerk dan weer net zoveel of zeer waarschijnlijk zelfs vele malen meer zal gaan kosten dan na de oorlog.

  Reactie door Nico — maandag 11 december 2006

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 12 december 2006 @ 11.01 uur

 343. Wat hebben Marijnissen en Balkenende in godsnaam deze twee weken uitgevoerd? Samen gezellig achter een kopje thee met een koekje over chirstelijke normen en waarden zitten ouwehoeren?? En dan met een triomfantelijk gezicht naar buiten komen en zeggen dat het niet boterde en ondertussen Wouter Bos ook nog een kat meegeven. Wat een eikel!! Neem je verantwoordelijkheid man. (Voor de goede verstaander: heb na de eerste keer Kok niet meer PvdA gestemd)

  Reactie door Philip Duker — dinsdag 12 december 2006 @ 11.03 uur

 344. @340 Ja dat worden ontzettend veel video’s
  terugzien om te zien wat er allemaal in
  vraaggesprekken te berde kwam en waarin geen
  partij zich nu mag tegenspreken, werk hoor!

  Reactie door Madelief — dinsdag 12 december 2006 @ 11.04 uur

 345. 333

  Ik weet niet waar Rita is, maar vanavond komt het Generaal Pardon debat en dan kan Rita weleens helemaal verdwenen zijn. Wat mij betreft mag dat demissionaire kabinet weg, zijn we daar eindelijk vanaf.

  Balkendende doet zich eigen voor alszijnde ik bepaal en heers, maar hij heeft niets te willen, want als de PvdA niet meegaat doen, wat ik hoop, dat zoekt hij het maar lekker uit met zijn minderheidskabinetje.
  Met de PVV wil hij toch niet, daar is nu al reuring in de partij, lijkt de LPF wel, met aanklachten tegen een kamerlid, dus wordt de oppositie alleen maar sterker.

  Ik geloof allang niet meer in een normaal kabinet, maar stel:
  CDA 3 zetels verloren
  PvdA 9 zetels verloren
  Groen Links 1 zetel verloren
  CU 3 zetels gewonnen
  Met ander woorden: 13 zetels verloren en 3 gewonnen als dit een kabinet wordt volgens horen zeggen. Ja, dan kunnen we het stemmen beter maar laten en overgaan tot de orde van de dag.
  PVV heeft wel gewonnen, maar is gewoon een malloten partij, die tel ik niet eens mee.
  Maar de grootste winnaar(SP) wordt aan alle kanten gedwarsboomd.
  Dit is niet wat bij een democratie hoort, want ik heb geleerd dat winnende verkiezingen, in welke tak van sport dan ook, gewoon meedoen en NIET afvallen.
  Van Jan vind ik klasse, dat hij bij zijn standpunt blijft, nu Wouter nog, en Balkenende kan gaan sleutelen aan zijn minderheidskabinet. VVD en CDA zijn voldoende voor een minderheid, en binnen een 1/2 jaar is het al voorbij aangezien de linkse oppositie getalsmatig groter is dan rechts. Allemaal ophoepelen en zorgen dat bij nieuwe verkiezingen PvdA, SP en Groen Links de ruime meerderheid halen. Ook CDA mensen, zullen hun zinkend schip verlaten en wellicht overstappen naar PvdA, Groen Links of SP en dat samen minimaal 77 zetels in de wacht slepen. Daar ga ik maar eens lekker van dromen want dat kan.

  Reactie door Marcel — dinsdag 12 december 2006 @ 11.05 uur

 346. Sorry, ik bedoel 339

  Reactie door Marcel — dinsdag 12 december 2006 @ 11.06 uur

 347. Het CDA is niet meer van deze tijd! Zij willen terug naar de vroegere tijden toen de landen werden bestuurd door de edelen en (roof)ridders de tegenwoordige vorstenhuizen .Het CDA is niet conservatief maar SUPERCONSERVATIEF dat betekent behoudend en geen verandering Het CDA moet de bijbel maar eens goed lezen wat Jezus Christus heeft gezegd .Heb Uw naaste lief als Uzelve dat betekent niet dat de ene mens alles moeten hebben en de ander niets Het CDA moet dat woordje Christelijk maar eens uit hun partijnaam halen en moet veranderen in (C)ommisarissen (D)eloyaal (A)andeelhouders De SP kan men beter met het woordje Christelijk betitelen dat die partij voor Christelijk staat dat zijn de woorden van Huub Oosterhuis daar ben ik het helemaal mee eens .Maar door hun arrogantie van Bak-ellende (CDA)en de draaikonterigheid van Wouter Bos (PvdA) zal de SP bij de volgende verkiezingen de grootste partij van Nederland worden
  Dirk Schuit

  Reactie door dirk schuit — dinsdag 12 december 2006 @ 11.07 uur

 348. Het zal mij benieuwen wie er nu aan tafel gaan schuiven. Of zal het al afgesproken werk zijn geweest van van oze ministerpresident??? Jan Peter toch….

  Reactie door Loesje — dinsdag 12 december 2006 @ 11.08 uur

 349. Laten we vooral de moed erin houden en niet teveel wanhopen. Ik weet dat velen onder ons het water aan de lippen staat, de tekenen vanuit de maatschappij zijn talrijk.

  Vergeet echter niet dat wat voor kabinet we ook krijgen, een sociale meerderheid is er zeker in de Kamer!

  Reactie door Irma — dinsdag 12 december 2006 @ 11.11 uur

 350. Of zouden Bakellende en Bos afspreken spoedig eruit te zijn en dan met een nieuw kabinet eerst kadootjes uitdelen om de wind uit de SPzeilen te halen vóór de provinciale verkiezingen?
  Wij houden het allemaal goed in de gaten.

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 12 december 2006 @ 11.16 uur

 351. Prima gedaan Jan!

  Met de volgende verkiezingen, die kunnen we denk ik binnen een half jaar wel verwachten, lijkt het mij niet onmogelijk dat de SP qua zetel-aantal de Pvda kan evenaren, zoniet voorbijstreven.

  Nu zie je Wouter Bos naar links opschuiven, omdat hij, gelet op zijn eerdere uitspraken over een regerings-samenwerking met J.P. Balkenende, nog meer aan geloofwaardigheid zal verliezen als hij Balkenende met zijn CDA agenda in een regering zou steunen.

  De verkiezingen van jl. 22 Nov. zijn een prima springplank naar een echte ‘linkse lente’!

  Reactie door Jacob Roodenburg — dinsdag 12 december 2006 @ 11.19 uur

 352. Bron: http://www.nu.nl

  Meerderheid PvdA-kiezers wil niet verder zonder SP

  Uitgegeven: 12 december 2006 07:36
  Laatst gewijzigd: 12 december 2006 07:43

  DEN HAAG – Een meerderheid (53 procent) van de PvdA-kiezers wil niet dat hun partij deelneemt aan een coalitie zonder de SP. Van deze groep zou 70 procent ook wel willen stemmen op de SP of GroenLinks. Dat bleek dinsdag uit een peiling van Maurice de Hond.

  Van de PvdA-stemmers vindt 41 procent dat hun partij wel in een regering moet stappen waar de SP niet in zit. CDA’ers zijn minder verdeeld als het gaat om deelname aan een kabinet zonder de SP. Een ruime meerderheid (77 procent) vindt dat het CDA niet met de SP verder moet.

  Opvallend is verder dat 33 procent van de ondervraagden denkt dat de volgende Tweede Kamerverkiezingen nog in 2007 zullen zijn en 26 procent denkt dat de volgende stembusgang in 2008 plaatsvindt.

  Van de kiezers die stemden op de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders of de VVD denkt de helft dat er nog dit jaar verkiezingen komen. Terwijl tot voor kort de meeste kiezers dachten dat er een regering zou komen in januari of februari denkt nu nog maar 39 procent dat dit het geval is.

  Reactie door Marcel — dinsdag 12 december 2006 @ 11.20 uur

 353. hallo jan, en rest van de sp – leden

  Dit is toch ongeloofelijk, helaas dat sp niet in de regering komt, maar dit betekent niet dat ze weg gecijferd moeten gaan worden, echt niet!!!! maar jan, wat ik niet begrijp waarom balkendende niet mee wil werken, aan een socialer land, dit is wat het land wilde en nog steeds wil, het is toch ook niet normaal meer, waar hij mee bezig is, zullen we het dan weer krijgen dat er weer partijen in de regering komen die het niet snappen of niet willen snappen…. en ja er zijn veel verschillen, en helaas is cda nog de grootste, balen!!!! anders hadden sp en pvda balkendende naar huis kunne sturen… ik snap het niet, de burgers hebben gekozen en wat doet ie mr hoekstra…. Jan laat ze wat zien in den haag. ik vertrouw er op
  groetjes van een verbaasd sp-er

  Reactie door Nikki — dinsdag 12 december 2006 @ 11.20 uur

 354. Jan, het wordt tijd voor een eye-opener! Er is een progressieve meerderheid in de tweedekamer! Ik vraag mij dus af, waarom deze partijen geen ronde tafelgesprek voeren om tot een kaderstellend regeeraccoord te komen. Dat lijkt mij gezien de huidige verdeling in de kamer geen moeilijke zaak. Dus mijn advies: start onmiddellijk een gesprek met deze progressieve meerderheid! En daar heb je de huidige informateur niet voor nodig! Het wordt ook tijd voor een (in-)formateur die door de KAMER is aangewezen en niet door de Kroon!

  Reactie door kees — dinsdag 12 december 2006 @ 11.21 uur

 355. o.a @340 en @342 Ja en dan die CU. Hebben een leider die heel nare denkbeelden “heel interessant” vindt. Informatie hierover is te vinden in het artikel http://www.trouw.nl/deverdieping/religie_filosofie/article560583.ece/Andre_Rouvoet_CU_beveelt_ondemocratisch_boek_aan
  Verder deel ik de verbazing van 347, en de oproep van 348 om over te gaan tot de aanstelling van een door de kamer aangewezen (in)formateur.

  Reactie door nettie — dinsdag 12 december 2006 @ 11.34 uur

 356. Het is weer zover,donkere wolken hangen weer boven Den Haag net als in 2003. Men doet weer geen recht aan de verkiezingsuitslag en gaat men weer aan het rommelen om een kabinet te formeren. Waarom gaat het nu allemaal mis. Men kan niet door 1 deur en slaat eigenheimerig gedoe weer de klok. Het licht is nog niet uitgegaan zoals men met de verkiezing van de grondwet verkondigde. Men heeft een levensgrote fout gemaakt om de kabinetsformatie machine niet van zolder af te halen van het binnenhof. Had men dat wel gedaan was er nu al een kabinet geweest van de grootste partijen en moet men samen wel door 1 deur. Bos kon het in 2003 niet vinden met het CDA, dan kan hij dat nu ook niet. Even dozenschuiven en we hebben weer een rechts kabinet. Er is maar 1 oplossing, terug naar de stemmachine en haal dan alsjeblieft die kabinetsformatiemachine van zolder op het binnenhof die in het stof staat.

  Reactie door E. Steur — dinsdag 12 december 2006 @ 11.35 uur

 357. wat is die balkenende toch een grote mislukkeling.hij doet verdomme net, alsof hij nog steeds “de minister-president” is, terwijl hij daar als fractieleider van het cda zit. hij heeft nu pvda en SP 2 weken aan het lijntje gehouden en de SP laten vallen. deed hij niet hetzelfde met pvda bij de vorige verkiezingen? dat zegt wel iets over zijn manier met mensen omgaan. jan marijnissen heeft ook wel aangegeven, dat hij weinig kans zag in de coalitie cda, pvda en SP, maar is van het begin tot het eind eerlijk geweest. dat kun je van balkenende niet zeggen. hij is een grote stiekemerd. daarom zie ik liever een coalitie ZONDER het cda. hoeveel partijen zullen nog op zo’n achterbakse manier aan het lijntje worden gehouden door het cda en dan daarna hen als een baksteen laten vallen? dat moet nu een stokje voor gestoken worden, jan. naar mijn gevoel is dat nu de tweede keer. het christelijke is er helemaal uit bij het cda, wat Gloria in @43. schreef. daar ben ik het helemaal mee eens.het wordt tijd, dat balkenende eruit vliegt.

  Reactie door maayke jong-doppen — dinsdag 12 december 2006 @ 11.37 uur

 358. Op het eerste gezicht jammer maar met dit CDA is geen zaken te doen. Het is belangrijk om duidelijk te maken en open te zijn over de gang van zaken. Er ontstaat al een beetje een beeld alsof de SP eigenlijk de verantwoordelijk niet aan kan of wil. Dat moet wel tegengesproken worden vindt ik.

  Een links minderheidskabinet SP-PvdA-Groen Links-CU met steun van de partij van de dieren en D66 dient ook onderzocht te worden,

  Reactie door Rene Nijkamp — dinsdag 12 december 2006 @ 11.37 uur

 359. Waarom worden de “informatiediscussies” niet publiek uitgevochten? Wat is dit voor kleuterpolitiek. Wat is mij gelegen aan dat geouweh**r over “flirtpartijen”, “telefoontjes die niet opgenomen worden”, “het klikte, maar het wilde niet”. Gutteguttegut. Vinden niet juist nu de interessante discussies plaats waarvan ik als kiezer graag notie wil nemen? Kan mij nu, tijdens deze “informele” ontmoetingen niet juist duidelijk worden waar “mijn” partij staat, wat de belangen zijn die “zij” per se wil verdedigen en niet prijs wil geven, en wat zij wél op spel durft te zetten.

  Mijn stem zou toch ook een *betrokken* stem kunnen worden wanneer dit hele “informele” tafereel niet aan mijn ogen onttrokken zou worden. En wat zie ik nu: wat scheldpartijen over en weer, brede glimlachen die veel woorden verhullen, merkwaardige esotherische interpretaties etc. etc.

  Bah!

  Reactie door PaulB — dinsdag 12 december 2006 @ 11.37 uur

 360. Alle informatie over de informatie op tafel, voor iedereen te zien, zodat we kunnen oordelen wie er waarom niet meewerkt en op welke punten.

  Reactie door patrick — dinsdag 12 december 2006 @ 11.38 uur

 361. Ik vond het niet netjes van je jan, zoals je gisteren over Wouter Bos deed, of hij eerder nou wel of niet een linkse coalitie wilde. Dit was toch een belangrijk moment om elkaar te steunen lijkt me.

  Nou maakte Bos het punt over dat het beleid echt anders moet, terwijl jij zei dat je wel begreep dat Balkenende met zijn beleid door wilde gaan.

  Wat onzin dat je niet even een strategisch vooroverleg met BOs wilde. Een flauwe manier van je gelijk halen. Jammer

  Reactie door mark — dinsdag 12 december 2006 @ 11.46 uur

 362. snappen ja begrijpen nee word het nu niet eens tijd om die balkellende af te schaffen en een echt een echte regering hier neer te zetten ik dacht dat je de kans nu had jan
  maar helaas ook nu vlikt janpeter het zelfde geintje als vier jaar geleden weer
  ik dacht dat jullie polittici iets hadden geleerd van de moort oip pim fortuin enz enz maar alles is weer het zelfde gadver.
  nu dan maar weer in de oppositie ? en dan?
  weer 4 jaar ellende .

  Reactie door gerrit jurgens — dinsdag 12 december 2006 @ 11.47 uur

 363. Het zal op nieuwe verkiezingen uidraaien, maar dan moet het met de stemcomputers echt anders. Anders stevenen we rechtstreeks af zoals ik al maanden geleden voorspeld heb op een kabinet CDA/VVD.

  Reactie door kaatje — dinsdag 12 december 2006 @ 11.51 uur

 364. @Kaatje
  Door de stemcomputers?

  Reactie door mark — dinsdag 12 december 2006 @ 11.52 uur

 365. @353 Helemaal eens, wie werkt tegen en wie wil er gezamenlijk aan werken.
  Dit is nu al een Haagse dans over de ruggen van de kiezers heen.
  Openheid is geboden! We hebben met z’n allen, god weet ik niet hoe lang, de media campagnes en eigen partij sores mee gekregen, tot we naar de stembus gingen.
  Ook helemaal eens met @532 Paula B.

  Reactie door maria — dinsdag 12 december 2006 @ 11.54 uur

 366. GL wil een debat met Hoekstra en de partijen.
  Als de 2e kamer daar nu voor stemt en dit een publiek debat wordt, zou er heel wat duidelijk kunnen worden.
  Geen gekleuter en Haagse bluf dansen om er onderuit te komen.

  Reactie door maria — dinsdag 12 december 2006 @ 12.01 uur

 367. @357. dat hoop ik niet. die kans zou balkenende maar al te graag met beide handen aangrijpen, maar de verkiezingen hebben toch anders uitgewezen. ik blijf erbij, dat de C voor corrupt staat in plaats van christelijk de D voor duivels in plaats democratisch en de A voor A-sociaal in plaats van Appel. hoelang kan het cda hier nog mee door gaan?

  Reactie door maayke jong-doppen — dinsdag 12 december 2006 @ 12.15 uur

 368. @356 Kaatje
  dat ben ik volledig met u eens.
  de Koningin heeft Hoekstra namelijk de opdracht gegeven om met een werbare meerderheids coalitie terug te komen.
  dat betekend eigenlijk dat het CDA de onderhandelingen had moeten starten en water bij de wijn had moeten doen,gezien de verkiezingsuitslag.
  CDA wil en doet dit dus niet,en rest er straks niets anders dan nieuwe verkiezingen.

  en dat probleem met die zeer onveilige stemcomputers,dat heb ik al vaak genoeg aangekaart.
  nog steeds vraag ik mij af waarom de actiegroep wijvertrouwenstemcomputersniet.nl vanwege een stilzwijgend compromis het kort geding zo vlak voor de verkiezingen inneens in heeft getrokken…

  Reactie door iew — dinsdag 12 december 2006 @ 12.16 uur

 369. ….joepie!!!! Snel nieuwe verkiezingen, dan kunnen we SP weer drie keer zo groot maken!!! Anders vind ik oppositie ook goed hoor, als is beter dan met CDA in zee gaan!!! Joepie ik ben er trots op dat ik een SP’er ben!!

  Reactie door Delal — dinsdag 12 december 2006 @ 12.25 uur

 370. Ja Mark, daar hoef je niet paranoide voor te zijn.
  Het is onmogelijk dat een partij als het CDA zoveel zetels heeft gehaald, we worden gewoon vernaggeld. Al diegenen die mensen zoals ik uitmaken voor complotdenkers zouden ons in een klap monddood kunnen maken door met het potlood te stemmen.
  Dit wil men echter niet, niet om bureaucratische redenen, maar omdat dan de software niet meer te manipuleren is.

  Reactie door kaatje — dinsdag 12 december 2006 @ 12.26 uur

 371. Ik denk dat Bos zijn hand gewoon droevig heeft uitgespeeld, als hij gewoon kleur had bekent (linkse regering), was de pvda de grootste geweest en had dus samen met de sp en gr-links een kabinet kunnen vormen. Maar ja, nu zitten we weer met het christelijke schoothondje van Bush aan de macht, ik denk dat Jezus zich kapot schaamt als hij ziet hoe Jp bezig is, maar dat terzijde…

  Reactie door Stevo965 — dinsdag 12 december 2006 @ 12.28 uur

 372. Iedereen die niet horen wil, moet het maar voelen. Het beleid zal hoe dan ook gewijzigd worden. Vanaf eind december beginnen er dingen in beweging te komen die ook in Nederland tot veranderingen zullen leiden. Wij zullen zelf vreedzaam veranderingen moeten afdwingen. Laat jezelf horen en zien!

  Reactie door Elbert — dinsdag 12 december 2006 @ 12.30 uur

 373. Dit is mijns inziens het beste voor de SP. Regeringsdeelname houdt in dat er compromissen moeten worden gesloten en nu kan de SP als vanouds oppositie voeren.

  Gezien de analyse dat de SP een groot aantal stemmers heeft getrokken die in het nabije verleden op Pim Fortuyn hebben gestemd, is SP enkel gebaat bij grote verandering. Die verandering is met de huidige samenstelling van de Kamer nauwelijks te behalen.

  Beter afwachten tot de volgende verkiezingen, na hard oppositie voeren en dan de verkiezingswinst binnenhalen, zodat de SP leidend is.

  Reactie door Michiel — dinsdag 12 december 2006 @ 12.30 uur

 374. De kiezer heeft altijd gelijk, roepen alle partijen rondom verkiezingen. Maar niet alleen dán…ook erná !

  Het programma van de SP houdt o.a in, dat de minimuminkomens omhoog moeten, onderwijs goedkoper, openbaar vervoer goedkoper, zorgverzekeringen terugdraaien naar de “oude” situatie en daarna komen nog wat thema’s als hypotheekrente-aftrek en buitenlands beleid aan bod.

  SP…Welke prioriteiten stellen jullie?
  Vraag je af wat de kiezers als prioriteiten zouden stellen en besef dat ze zich niet in de maling laten nemen. Wat andere partijen willen en doen, is hun eigen verantwoordelijkheid. Blijf jezelf, Jan c.s. !

  Reactie door franslj — dinsdag 12 december 2006 @ 12.31 uur

 375. Ik vind het verschrikkelijk dat Jan niet meer aan de onderhandelingstafel zit. Hebben we dan voor niets op jullie gestemd?
  Ik heb tot 2x toe folders rondgebracht in mijn buurt, de foto van Jan nog dagen later extra rondgebracht. 20% van de mensen in mijn wijk hebben mede daardoor op de SP gestemd terwijl er voornamelijk welvarende mensen wonen. Als ik de meeste reacties lees dan ondergaan we met zijn allen dit schaapachtige gedoe lijdzaam. Ik ben van mening dat we ervoor moeten zorgen dat we NU in de regering komen. JP de schuld ervan geven dat wij zelf niet meeregeren is slachtofferschap van de bovenste plank; uiteindelijk hebben we 25 zetels. Moet je dan verplicht op de achterbank blijven zitten Jan Marijnissen?

  Ik stel voor dat er deze week nog een ledencongres komt dat Jan weer terugbrengt aan de onderhandelingstafel. Wie laat hier de kiezer in de steek? Bij voorbaat al?
  Wat zegt de SP denktank hierover? Zijn er dan helemaal geen mogelijkheden tot onderhandelen? Er is nog niet eens geprobeerd en dat terwijl alle linkse partijen duidelijk blij zijn met deze verkiezingsuitslag en zelfs Jan eraan herinneren dat onze slogan is: SP NU!
  Het spijt me voor het eerst dat ik lid ben van de SP die bij voorbaat niet wil regeren met CDA.

  Een gemiste kans!

  Met vriendelijke doch boze groet,

  Edith Scheffer

  Reactie door Edith Scheffer — dinsdag 12 december 2006 @ 12.32 uur

 376. Hoera! Mooi kerstkadootje. Beste dag in tijden, Jan bedankt!

  Reactie door Denise — dinsdag 12 december 2006 @ 12.35 uur

 377. @373 Franslj, was het maar zo makkelijk dat een verkiezingsprogramma uit losse punten bestaat, de meeste onderdelen ervan zij afhankelijk van elkaar sleutel aan een deel en andere delen zullen beslist in moeten boeten en de geloofwaardigheid in het geding brengen.

  Reactie door patrick — dinsdag 12 december 2006 @ 12.40 uur

 378. Herhaling van wat ik gisteren schreef:

  Sommigen die hier een linksachtig multi-partijencoalitie voorstaan lijken te vergeten, dat het CDA als grootste fractie per definitie het voortouw heeft en houdt. Het is een illusie te menen dat het CDA het zal laten schieten.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 12 december 2006 @ 12.40 uur

 379. Zeer triest dat Jan zich heeft terug getrokken.Hij stelt daar veel kiezers mee teleur.En die zullen de volgende keer naar de PvdA terug gaan.Mijn stille wens was dat Marijnnissen de boel in elkaar had laten klappen.Beter nu,binnen nowtime, op nieuw verkiezingen dan zo dadelijk achter een jaar.Dan heeft rechts al weer veel ellende er door heen geknald.Ik had het niet verwacht van Jan ,met zoveel zetels had hij niet moeten op geven.Zoveel tamtam en dan de af tocht..Voel me verdrietig en boos,we hebben het verloren….

  Reactie door SP fan — dinsdag 12 december 2006 @ 12.41 uur

 380. @ Jan-Willem (40):

  Deze lijn wordt niet uitsluitend uitgezet door Balkenende. Hij is het gezicht naar buiten van een conservatieve groep (waartoe b.v. ook Verhagen c.s. behoren), die op dit moment stevig de touwtjes in handen houdt in het CDA.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 12 december 2006 @ 12.46 uur

 381. @377 niet bij de pakken neer gaan zitten, de slag is misschien verloren, maar de oorlog is nog niet beslist.

  Reactie door patrick — dinsdag 12 december 2006 @ 12.50 uur

 382. @ SP fan. Feit is gewoon dat het CDA niet met een linkse meerderheid in een coalitie wil. De SP heeft er goed aan gedaan om niet al haar ideologische veren af te schudden en haar achterban niet te verloochenen. En daarbij, zelfs als we in veel punten het eens waren met het CDA, hadd het CDA nog niet gewild. Gewoon uit lulligheid.

  Reactie door Lies — dinsdag 12 december 2006 @ 12.52 uur

 383. @SP fan
  ..jammer vind ik het ook een beetje!! Maar wij hebben met ons stem laten horen dat we Balkenende niet meer kunnen verdragen, en daar heeft SP goed naar geluisterd!! Wij zijn trots op SP!! (Het zal me niet verbazen als Woutertje na de volgende verkiezingen bij sp soliciteert, maar of die ook kans maakt…..???)

  Reactie door Delal — dinsdag 12 december 2006 @ 12.54 uur

 384. Niet raar dat de SP zich heeft teruggetrokken. Er is natuurlijk geen weldenkende partij die met de SP wil regeren. Al dat gezeur over een linkse meerderheid, waarbij D’66 dan opeens weer als links wordt gezien. Volgens mij heeft D’66 het beleid van de afgelopen jaren toch echt gesteund. SP-stemmers: ga eens aan het werk, dan hoef je je niet zo druk te maken over de uitkeringen!

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 12.55 uur

 385. @ Fluitekruid (60):

  De winst van de SP was inderdaad bijna 180 %, maar die van de PVV slechts 800 %! Dus niet overdijven, hè! :)
  En de SP-stemmers vertegenwoordigden deze keer zo’n 16,6 % van het electoraat, dus niet onderschatten, hè! :)

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 12 december 2006 @ 12.58 uur

 386. @377.

  Kom, Kom, moet verloren al verloren.
  Jan heeft deze morele slag gewonnen door de doelstellingen van de SP hoger te stellen dan de normen en waarden van dat a-sociale stelletje CDA kronkelingen die zogezegd in God geloven maar niets anders willen dan hun eigen zakken vullen met waarden en de normen laten liggen voor de kleine man/vrouw
  voor hen zijn er slechts geestelijke woorden. Als de PvdA afhaakt van het CDA dat staat gelijk een wereldwonder daar geloof ik niet in. Wij, de SP liggen goed op koers, op naar een beter Nederland.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 12 december 2006 @ 13.01 uur

 387. Ik vind het goed dat de SP bij zijn standpunt blijft. Het getuigd van kracht en daarom heb ik ook op de SP gestemd. Jammer is dat ik bang ben dat het beleid gewoon wordt door gezet met alle gevolgen van dien. Nederland heeft te kennen gegeven een ander beleid te willen maar er wordt weer eens niet naar ons geluisterd. Waarom zijn we gaan stemmen vraag je je af.

  Reactie door Mirjam — dinsdag 12 december 2006 @ 13.05 uur

 388. Ahmed 382,de meeste met zo,n naam zitten in de uit kering klopt ja.Heb je een tip hoe we die aan het werk kunnen krijgen.

  Reactie door SP fan — dinsdag 12 december 2006 @ 13.08 uur

 389. Het CDA is een speelbal van de internationale grote bedrijven, zeker sinds Maxime aan mocht sluiten bij de bilderberggroep.
  De twee belangrijkste punten uit het CDA kamp is het groter maken van de inkomensverschillen en de oorlogsindustrie verrijken door de kont van Bush te likken.
  Internationaal is het de bedoeling de gewone man volledig te breken, we zijn in een systeem geduwd op alle fronten waar geen ontsnappen meer aan is. Individuele vrijheid is een illusie.
  Ze hebben de macht over ons water en ons voedsel.
  Het is echt tijd voor de revolutie.

  Reactie door kaatje — dinsdag 12 december 2006 @ 13.09 uur

 390. Schrikbarend hoe ongenuanceerd de gemiddelde SP-stemmer (blijkbaar) denkt. Het wekt de indruk dat deze mensen totaal niet kunnen overzien wat de lange termijn gevolgen zijn van jaren SP-beleid. Kleine tip: ga eens in Rusland kijken. Daar is decennia lang “SP” beleid gevoerd…

  De SP zal de armen niet rijker maken, maar de rijken armer. Nou, kan de SP toch haar jalousie kwijt!

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.13 uur

 391. Ahmed, niet iedereen is een meeloper, er zijn zelfs mensen die wel nadenken en die komen bij de SP terecht! En waarom? omdat de SP voor iedereen is en niet alleen voor mensen die het goed en heel goed hebben!
  Verdiep je eens in de SP en ga je schamen voor je domme opmerking..
  DE SP wil een rechtvaardige samenleving met kansen voor iedereen!!! en hun plannen? die zijn goed en realistisch. DE SP is de enige die van het CPB haar plannen niet hoefde te wijzigen omdat ze financieel niet klopten. Daar kunnen de PVDA, DE VVD EN HET CDA EEN PUNTJE AAN ZUIGEN!
  Wie dit niet wil moet zich zeigenlijk afvragen wat hem/haar mens maakt! En gelovig.. dan helemaal!

  Reactie door cynthia — dinsdag 12 december 2006 @ 13.15 uur

 392. Ahgmed, je snapt er niets van en je verwisselt socialisme met communisme…je staat voor lul…

  Reactie door cynthia — dinsdag 12 december 2006 @ 13.15 uur

 393. 387, bespeur ik hier een lichte neiging tot discriminatie?

  Voor jouw informatie: ik heb nog nooit een cent uitkering ontvangen.

  Verder heb ik wel een suggestie voor je: als je de uitkeringen verlaagt voor de mensen die gewoon kunnen werken (grootste deel van de uitkeringstrekkers) los je de problemen vanzelf op, en dan houd je geld over voor de mensen die het echt nodig hebben!

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.15 uur

 394. Nog een tip Ahmed: denk zelf!

  Reactie door cynthia — dinsdag 12 december 2006 @ 13.16 uur

 395. Cynthia, onze samenleving biedt iedereen voldoende kansen. Maar je moet er wel voor uit je luie stoel komen, dat geef ik toe. Verder ken ik het (griezelige) SP programma uit mijn hoofd, maak je geen zorgen.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.17 uur

 396. Cynthia, weet je ook wat het oordeel was van het CPB op de langere termijn?

  volgens mij heb je geen idee…

  Op korte termijn creert de SP ambtenarenbanen, op lange termijn slaat ze elk ondernemerschap dood.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.19 uur

 397. Ahmed is eigenlijk Geert Wilders die zich zit te vervelen en SP’ers komt pesten.
  Natuurlijk verveelt Geert zich nu hij niet meer op kosten van de belastingbetaler zogenaamd namens de kamer naar Miami gaat voor een congres, op het vliegveld afscheid neemt van de overige lieden van de afvaardiging en een week vakantie gaat vieren.
  Ahmed/Geert moet eerst maar eens het SP programma lezen, bijvoorbeeld mbt de maatregelen ten faveure van de kleine ondernemer in plaats van dom en provocerend uit zijn nek te zwetsen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 12 december 2006 @ 13.20 uur

 398. Cynthia,

  Gelovig ben ik niet. Verder is het enige dat aan de financiele plannen van de SP klopt, dat deze de staatsschuld verder laat lopen. Maar “staatsschuld” is wellicht een te abstract begrip voor je..(waar maak ik me druk om)

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.21 uur

 399. Wat heb jij dan gestemd Ahmed? Welke zeer wijze beslissing heb jij gemaakt?

  Reactie door Stevo965 — dinsdag 12 december 2006 @ 13.23 uur

 400. Grootste deel zijn allochtone die een uit kering krijgen .bedoel je dat die dan minder moeten krijgen Ahmed???

  Reactie door SP fan — dinsdag 12 december 2006 @ 13.23 uur

 401. Kaatje!

  Nu zijn we er weer! De echte SP gedachte! Iemand die niet met jullie meepraat, dus je wordt in een (extreem) hokje geplaatst. Jullie fijne SP-volk hebben me binnen een half uur tot uitkeringstrekker en tot Geert Wilders verklaard! Jullie zijn echt goed bezig.

  Voor de goede orde: er is niets mis met iemand die een uitkering heeft, en Geert Wilders heeft gewoon recht op zijn eigen mening.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.24 uur

 402. SP-fan,

  Inderdaad. Als die het niet nodig hebben, uitkering afpakken en aan het werk. Houden we geld over voor gehandicapten en mensen die redelijkerwijs niet meer aan een baan kunnen komen. Want voor díe groep mogen van mij de uitkeringen fors omhoog.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.25 uur

 403. Stevo,

  Inmiddels begrijp ik dat SP-ers mij in een hokje willen duwen. Heb ik begrip voor. Maar is het niet beter om gewoon over standpunten te praten?

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.26 uur

 404. Kijk de uitzending “recht door zee” van voor de verkiezingen van H Heinsbroek er eens op na.
  Hierin zei Blakie eerst niet met de SP te willen regeren om vervolgens tien minuten later te zeggen geen partijen uit te sluiten.

  Reactie door Sinne Tolsma — dinsdag 12 december 2006 @ 13.26 uur

 405. Cynthia,

  Welke kansen mis je nu eigenlijk in onze samenleving?

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.27 uur

 406. Ahmed, nu zijn we er weer!
  Bewijst maar weer eens dat rechtse lieden een volledig gebrek aan humor hebben.
  Als je de bal kaatst…

  De staatsschuld licht laten oplopen is op zich helemaal niet zo ‘n probleem.
  Wat pas echt een probleem is, is dat wij met z’ n allen de schofterige overconsumptie van Amerika betalen.
  Wij mogen de broekriem aanhalen zodat zij met hun SVU’s onze aarde kunnen bevuilen.
  Dat is geen jalouzie, wel volstrekt onrechtvaardig.

  Reactie door kaatje — dinsdag 12 december 2006 @ 13.28 uur

 407. Cynthia,

  De oude communisten hebben zich na de val van het communisme ook ineens socialisten genoemd. Zegt verder niets. Het communistisch gehalte wordt bepaald door de ideologie, niet door de naam. Ik verwijs verder naar het SP-programma.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.29 uur

 408. Ahmed wat een goed idee van jou.We nemen de allochtone die niet aan de bak komen ,omdat ze Ahmed heten de uit kering af.

  Reactie door SP fan — dinsdag 12 december 2006 @ 13.30 uur

 409. Kaatje, je hebt een apart gevoel voor humor. Deze is namelijk niet grappig!

  En wat hebben de Amerikanen hier nou ineens mee te maken? Het klopt dat zij een fors tekort op de betalingsbalans hebben, maar stel je nu eigenlijk voor om de internationale handel af te schaffen? Ik vraag me werkelijk af of je weet waar je het over hebt.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.32 uur

 410. Beste mensen. Dit is echt diep treurig!!
  Wat denkt Balkenende wel dat hij God of iets dergelijks is. De bevolking heeft gekozen en die WLLEN GEEN voortzetting van het huidige kabinetsbeleid. Bakenende moet eens bij zichzelf te rade gaan of hij staks de mensen nog met droge ogen aan kan kijken of dat hij denkt :heb ik toch weer m’n zin door kunnen drijven: Woorden schieten tekort maar het zal toch niet zo zijn dst we voor de tweede keer door het CDA beetgenomen worden want dat was voor 4 jaar terug ook zo. Zit Maxim Verhagen weer aan de touwtjes te trekken net zoals 4 jaar geleden. Mensen laat Balkenende niet z’n zin doordrijven dan hopelijk nieuwe verkiezingen in de hoop dat het CDA dan helemaal ‘n klap krijgt en de eerste tig jaar in de oppositie verdwijnt

  Reactie door Elise — dinsdag 12 december 2006 @ 13.33 uur

 411. Het is Balkenende weer gelukt vorige verkiezingen werd de PvdA er uit gekiepert nu de SP. Ik snap alleen de PvdA niet ze willen alleen met de SP maar nu het CDA de SP niet meer wil gaat de PvdA gewoon verder met het CDA. Ik heb altijd al gezegd we krijgen dadelijk een regering van CDA, VVD, CU en Wilders dat is het enige wat Balkenende wil. Maar Jan laat duidelijk horen waarom de SP niet meer mee doet want anders krijgt de SP dadelijk de schuld, De PvdA is al begonnen de SP de schuld te geven. Maar je kan beter niet mee regeren dan al je standpunten overboord te gooien, dus Jan houd vol ooit zal de SP regeren en laten zien dat ze dat heel goed kunnen.

  Reactie door Leo v. Schagen — dinsdag 12 december 2006 @ 13.33 uur

 412. @380, Olav Meijer
  Dat ben ik wel met je eens, maar ik hoop toch nog dat er enkele invloedrijke CDA-ers zijn die inzien dat Balkellende zich op deze manier flink in een hoek aan het manoeuvreren is. PvdA zal niet zonder SP in een kabinet met het CDA gaan zitten (ongeacht de derde coalitiepartner) aangezien dat voor hem stemmenverlies richting SP zal opleveren. CDA+VVD lukt ook niet, en ik denk niet dat er iemand is die Wilders serieus neemt als coalitiepartner. Dan blijft toch het linkse (minderheids)kabinet over, en ik denk dat de linkervleugel van het CDA er toch wel een paleisrevolutie voor over heeft om dat te voorkomen.

  Reactie door Jan-Willem — dinsdag 12 december 2006 @ 13.33 uur

 413. SP-fan,

  Gefeliciteerd met het niveau van de door jou aangebracht argumenten.

  Over het algemeen valt op dat de reacties weinig nuance kennen, op dit forum. Blijkbaar kom je dan bij de SP terecht?

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.34 uur

 414. @375
  Beste Edith, jouw teleurstelling is goed te begrijpen, zeker als je jezelf zo hebt ingezet om stemmers voor de SP te krijgen. Ook ik ben aktief in mijn gemeente en heb met een groep ook enkele dagen campagne gevoerd. Toch ben ik niet zo teleurgesteld als jij. We niet uit het oog verliezen waar we als socialisten voor staan. Natuurlijk zou Jan consessies kunnen doen t.a.v. punten waar wij voor staan. Zou je dat echt willen?
  JP is trots op zijn afgelopen beleid en wil dat ook voortzetten. Ik kan daar niet mee leven als de SP dan toch in zee zou gaan met het CDA. Je reageert nu vrij primair, maar ik geloof dat je later zult erkennen dat het maar goed is dat Jan onze idealen niet verkwanselt. Het CDA is het tot op heden niet waard om met ons te mogen regeren. Kortom, laat je hoofd niet hangen en wees er trots op lid te zijn van een politieke richting die gaat voor een hoogwaardige ideologie. Samengaan met het huidige CDA is socialistische heiligschennis.

  Reactie door Gerard Lettinck — dinsdag 12 december 2006 @ 13.35 uur

 415. JP wil maar een ding, weer lekker met de VVD verder, Hoe durft hij in godsnaam Sadam Hoesein te veroordelen dat die een dictator is??? JP is zelf ook een dictator, al zou de sp 40 zetels hebben gekregen dan nog zou hij niet met de SP verder gaan. We moeten ons borst maar nat maken de komende 4 jaar nog meer ellende de grote firma’s miljoenen winsten en de arbeider op de wachtlijst bij de voedselbank!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door Esther — dinsdag 12 december 2006 @ 13.36 uur

 416. Mensen,

  Vanwaar die boosheid op JPB? Als het volk heeft bepaald dat ze het huidige kabinetsbeleid niet meer willen, waarom hebben jullie dan toch de CDA-stemmers nodig om je zin te krijgen? Ga dan gewoon samenwerken met de partijen die jullie gedachtegoed steunen. Oh nee, geen meerderheid…:)

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.36 uur

 417. Ahmed, ik hoop voor je dat je in staat blijkt te zijn je baan te behouden en gezond blijft. Probeer maar eens aan het werk te komen als je chronisch ziek bent of met een CV hiaat zit, omdat je werkgever door “economische” omstandigheden je contract niet meer wil verlengen. En er zijn nog altijd meer mensen als vacatures, hoe los je dat probleem op?
  Vergeet vooral niet, dat als er meer vacatures zijn als mensen de looneisen uit de hand gaan lopen en de economie binnen de kortste keren weer instort wegens verhuizing van bedrijven naar lage lonen landen.

  Reactie door patrick — dinsdag 12 december 2006 @ 13.36 uur

 418. Ahmed,

  De SP heeft gewoon een goed beleid en mag de SP iets afpakken van de rijken en de mensen die keihard werken voor een minmaal loon iets teruggeven.
  Ik hoop niet dat je hebt gestemd op Wilders, want één van zijn kornuiten wordt nu al aansprakelijk geteld, volgens berichtgevingen in het Parool.
  Al stem je wel op Wilders, moet jezelf weten, gaat me ook niet aan.
  Maar 1 ding mag je weten, ik heb een bedrijf waarvan we winstbelasting moeten betalen. Ik ben bereid een deel mee te betalen aan diegene die keihard werken, maar er zo karig vanaf komen.
  Ik denk aan de medemens, die door wat voor oorzaken ook het minder hebben dan de mensen die gewoon rijk zijn. Maar dat degene die alleen aan zichzelf denken, of ze kunnen denken is überhaupt een vraag, zijn zeer egoitisch ingestelde mensen.
  Al zijn ze rijk geworden en alleen aan zichzelf denken, en anderen laten barsten, hoop ik niet dat ze ooit failliet raken, want dan kloppen ze opeens overal aan om aan geld te komen.
  Heb je hem? Hou ‘m vast.

  Overigens hoorde ik net op de TV dat Groen Links helemaal niet in het kabinet wil. Nou Jan Peter, doe je best, want ik zie ook de PvdA niet samen met CU.

  Reactie door Marcel — dinsdag 12 december 2006 @ 13.37 uur

 419. Ahmed, de ongenuanceerde wijze waarop jij “in gesprek” gaat lijkt me toch ook niet helemaal gespeend van een hokjesgeest. Toch?
  Genuanceerd het begrip rechtvaardigheid in het denken opnemen betekent vooral niet te abstract denken over het singuliere individu in deze samenleving, en het betekent nog minder te denken dat “voor iedereen die uit zijn luie stoel komt er kansen zijn”. Die laatste gedachte kan alleen waargemaakt worden als we elkaar ook een kans en vooral de ruimte geven. Het is een illusie dat er ergens een “abstracte samenleving” bestaat die iedereen kansen biedt. We bieden elkaar kansen. We geven elkaar de ruimte. En precies dat is wat we hier in Nederland eindelijk eens dienen in te zien. Nederland móét inderdaad socialer. Kom uit je luie werkstoel en strijd mee.

  Reactie door PaulB — dinsdag 12 december 2006 @ 13.38 uur

 420. 409. Het was even ter vergelijking.
  Kijk maar eens naar de futuristische documentaire van de VPRO “de dag dat de dollar viel”.
  Het zet een lichte stijging van ons begrotingstekort even in het juiste perspectief.

  SP fan, ik word er niet vrolijk van dat je Achmed continu aanspreekt op zijn naam.
  Ik snap wel wat je bedoelt, maar het geeft dit soort types juist de munitie die ze nodig hebben.

  Reactie door kaatje — dinsdag 12 december 2006 @ 13.38 uur

 421. Hoezo teruggetrokken? Dat maakt mij pisnijdig. Ik heb gloeiende gestemd op een partij die zich terugtrekt… Sjongejonge!

  Reactie door Eline — dinsdag 12 december 2006 @ 13.39 uur

 422. PaulB,

  Welke kansen kun je niet nu pakken, dan?

  Patrick,

  volgens mij heb ik al eerder aangegeven dat voor de mensen die echt niet kunnen werken de uitkeringen (fors) omhoog mogen.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.40 uur

 423. Nou als Groen Links ook al niet wil, hou je niet veel over. Moet het eerst nog maar zien, maar dan zal de haalbaarheid van geheel links kabinet met de kleine partijen wellicht toch een optie zijn.

  Reactie door Marcel — dinsdag 12 december 2006 @ 13.41 uur

 424. Maar met een premier en een partij die vasthouden aan het gevoerde beleid – een beleid dat wij op veel fronten hebben bestreden – is het (nu) moeilijk tot overeenstemming te komen.’

  Moeilijk is niet onmogelijk! De aanhouder wint.

  Reactie door patrick — dinsdag 12 december 2006 @ 13.41 uur

 425. Ja hoor de SP krijgt weer de schuld kijk maar naar de stelling van de ncrv. http://www.stand.nl en Jan hartikke goed hoor wij verkopen onze ziel niet aan de duivel.

  Reactie door Jan van den Berg — dinsdag 12 december 2006 @ 13.42 uur

 426. Kaatje,

  Eigenlijk zeg je nu dat mensen die Ahmed (geen Achmed) heten “dat soort types” zijn?

  Ik heb zelfs bij de PVV niet zulke discriminerende opmerkingen gehoord!

  Wat een trieste groep mensen.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.43 uur

 427. Nogmaals, wat stem jij dan Ahmed? Wat voor partij kan ons land in jouw ogen uit het moeras trekken?

  Reactie door Stevo965 — dinsdag 12 december 2006 @ 13.45 uur

 428. Kansen worden niet gepakt maar gegeven! Alsjeblieft, een kans voor je….

  Reactie door PaulB — dinsdag 12 december 2006 @ 13.46 uur

 429. 425 was gericht aan 419 (ahmed)

  Reactie door PaulB — dinsdag 12 december 2006 @ 13.47 uur

 430. Ik heb even op de site van de PvdA gekeken maar kan niet eens wat vinden over het stuk lopen van de gesprekken met SP en CDA. Heel vreemd je zou denken dat de PvdA het jammer zou vinden maar daar blijkt niets van.

  Reactie door Leo v. Schagen — dinsdag 12 december 2006 @ 13.47 uur

 431. Ahmed, hoe wil jij contoleren/bepalen wie wel/niet recht heeft op een uitkering, er word misbruik gemaakt, dat is zeker, maar het is niet altijd even duidelijk of klachten (zeker psychische) een goede werksituatie in de weg staan. Ik weet een ding heel zeker het huidige systeem werkt niet. En bedenk dat het niet al te bureaucratisch moet, want dat maakt de onkosten voor het opsporen van een enkele fraudeur duurder als de fraudeur zelf en dat is nu ook weer niet de bedoeling.

  Reactie door patrick — dinsdag 12 december 2006 @ 13.48 uur

 432. Even een paar vraagjes voor ene Ahmed die voorheen mogelijk onder een ander pseudoniem opereerde.
  Ben jij op de hoogte van het SP program, zo ja, waaruit blijkt dat de lange termijn planning niet werkt?
  En wat is de link tussen de SP een het voormalig Rusland? Graag duidelijkheid hierover.
  En SP- ers jou in een hokje duwen? Die is goed zeg. Je zat al voordat je hier één letter typte in een hokje. Het hokje van ik ben anti SP en dat zal ik laten merken ook.
  Zou het niet kunnen zijn dat je zelf een beetje triest bent?

  Reactie door Gandalf — dinsdag 12 december 2006 @ 13.50 uur

 433. 423. Je moet goed lezen!
  Met “dat soort types” bedoel ik de eeuwige rechtse raaskallers op deze site, die geen enkel argument te berde brengen, het programma van de SP niet kennen en hier alleen maar komen om te provoceren.

  Reactie door kaatje — dinsdag 12 december 2006 @ 13.51 uur

 434. Beste SPers laat die Ahmed toch lekker raaskallen en laten we alleen reageren over het onderwerp.

  Reactie door Leo v. Schagen — dinsdag 12 december 2006 @ 13.56 uur

 435. Gandalf……het zal wel een VVD’er zijn.

  Reactie door Kikie — dinsdag 12 december 2006 @ 13.57 uur

 436. Leo van Schagen,

  Bedankt voor het aanvoeren van het bewijs voor wat ik eerder al beweerde. Je hebt geen argumenten, dus negeer je me maar. Ik ben trots op je.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.58 uur

 437. Kikie, Gandalf, iedereen,

  Waar blijven nou die argumenten? Waarom wil iedereen weten wat ik stem?

  Ik begin me zo langzamerhand af te vragen of het algemeen kiesrecht nog wel een verworvenheid is…

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 13.59 uur

 438. 430, nee, ik zou eindelijk weleens met zo iemand in gesprek willen. Je komt dergelijke metafysici in het dagelijks leven namelijk niet zoveel tegen…

  (overigens ben ik geen sp-er)

  Reactie door PaulB — dinsdag 12 december 2006 @ 13.59 uur

 439. @ Eline

  Wat maakt het nu uit dat de SP zich terugtrekt? Ben jij zo naïef om te veronderstellen dat de SP al haar ideeën kan doorvoeren. Dit land wordt geregeerd door compromissen, en ook de SP zou bij eventuele regeringsdeelname compromissen moeten sluiten.

  @ Gandalf

  De SP wordt natuurlijk wel erg centralistisch aangestuurd. Enige overeenkomsten toont de SP dus wel met de voormalige communistische partij uit de USSR.

  Al de egoïstische reacties op het bericht dat de SP de onderhandelingen voorlopig heeft verlaten, doet mijn vermoeden toenemen dat mensen enkel uit eigen belang op de SP hebben gestemd, maar niet uit mededogen c.q. meeleven met de minder bedeelde medemens.

  De SP-stemmers zijn kapitalisten, enkel men denkt aan hun eigen kapitaal.

  Reactie door Michiel — dinsdag 12 december 2006 @ 14.01 uur

 440. Ik ben blij dat je toch trots op me bent Ahmed maar waar zijn jou argumenten???? En dan bedoel ik wel waar het hier over hoort te gaan.

  Reactie door Leo v. Schagen — dinsdag 12 december 2006 @ 14.04 uur

 441. Zeg Ahmed, dien ik je nu een verwijt te maken dat je de kans die ik je in 428 heb geboden niet hebt aangegrepen? Kom uit je luie stoel en reageer!

  Reactie door PaulB — dinsdag 12 december 2006 @ 14.05 uur

 442. Mee eens leo,
  genoeg Ahmed!

  Reactie door yvonne — dinsdag 12 december 2006 @ 14.06 uur

 443. Beter ten halve gekeerd……………
  Balkenende heeft zoals bij Wouter Bos een paar jaar terug, Jan Marijnissen een “worst” voor zijn neus gehangen. Inmiddels heeft Balkenende zijn snode plan al getrokken. De formaliteit om met Jan Marijnissen in gesprek te gaan is achter de rug en nu gloort mogelijk een coalitie over rechts. Hoe dan ook, de VVD staat te trappelen om het karwei af te maken.
  Desondanks was het een wijs besluit van Jan om te kappen met de besprekingen. Balkenende kennende, wil hij het onderste uit de kan en krijgt daardoor het op zijn neus. Trouwens, volgens Jan was het slechts een aftastende fase en géén onderhandelingen Doorgaan betekent dan inleveren.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 12 december 2006 @ 14.07 uur

 444. Sorry, PaulB

  We hebben hier een principieel verschil van inzicht. Kansen worden gepakt, in mijn ogen. Als iedereen in Nederland gaat wachten tot iemand anders hem of haar een kans geeft, zitten we binnen een paar jaar op het economische niveau van Afrika.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.07 uur

 445. Waar de overheid voor moet zorgen is dat niemand vanuit een achterstandspositie kansen moet pakken.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.08 uur

 446. Als nieuwbakken lid hoop ik dat ik ook een duit in het reageerzakje mag doen.

  Vervelend dat ed gesprekken tot niets geleid hebben, maar lof Voor Jan Marijnissen dat hij de
  achterban niet verloochent. Wij hebben gekozen voor de SP met een duidelijke reden.
  Die willen wij verwezenlijkt zien. compromissen oke, maar alles laten varen om maar met het CDA (en PVDA)te kunnen regeren?
  Nee dan maar weer in de oppositie.

  Reactie door Rob Berkhout — dinsdag 12 december 2006 @ 14.08 uur

 447. Yvonne,

  Goed argument, joh.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.08 uur

 448. Leo,

  Ik vind het zeer begrijpelijk dat de SP heeft afgehaakt. JM ziet zelf ook in dat hij, eenmaal in de regering, ook impopulaire beslissingen moet nemen. Daarom blijft hij liever in de oppositie. Naar de SP-ers vind ik dit respectloos. Hij moet voor het gedachtegoed vechten; hij heeft tenslotte 25 zetels!!! Alleen heeft hij geen absolute meerderheid, dus zal hij water in de wijn moeten doen. Vanuit SP-perspectief is een kabinet met SP altijd beter dan een kabinet zonder SP. Ik snap dan ook niet hoe het na een paar weken al mis kan lopen. Overigens verwijt ik dit JPB ook. Men moet gewoon zorgen dat men er uit komt!

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.11 uur

 449. Laten we Ahmed een complimentje geven voor z,n Nederland,.En het linkse belijd uiteraard.Anders had Ahmed deze kans niet gehad ..

  Reactie door SP fan — dinsdag 12 december 2006 @ 14.13 uur

 450. Coalities aangaan betekent altijd inleveren. Wie daar niet toe bereid is, is geen democraat.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.13 uur

 451. SP-fan,

  Volgens mij hebben we al jaren een rechts kabinet? Sinds wanneer is vrijheid van meningsuiting nu opeens een linkse verworvenheid?

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.14 uur

 452. 439. Compromissen sluiten is toch iets heel anders dan het fundament dat het bestaansrecht van je partij is opgeven.
  Het CDA heeft duidelijk aangegeven niets te zien in verkleining van de inkomensverschillen, niets te zien in het terugdraaien van de liberalisering in de zorg en niets te zien in een andere buitenlandpolitiek.

  Zomaar drie punten waar de SP een groot deel van haar kiezers aan dankt.

  Bij Balkenende is het puur “my way or the highway”, die is op geen enkel van deze drie punten bereid een beetje water bij de wijn te doen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 12 december 2006 @ 14.14 uur

 453. Beleid is trouwens met een korte ei.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.14 uur

 454. Michiel (14.01)
  Wat het uitmaakt? Wij hebben met z’n allen voor de SP gekozen! Nu wil ik ze zien regeren ook! Compromissen… tja, daar kun je in geen enkele regering volledig onderuit. Maar loslaten terwijl je door zoveel mensen bent gesteund? Schandalig vind ik dat.

  Reactie door Eline — dinsdag 12 december 2006 @ 14.15 uur

 455. Klopt goed in geburgerd.

  Reactie door SP fan — dinsdag 12 december 2006 @ 14.16 uur

 456. Kaatje,

  Zo werkt dat bij onderhandelen nu eenmaal. Eerst flink blijven vasthouden aan je eigen punten. Weggeven kan altijd nog. Wellicht niet fraai, maar de SP kan op eigen kracht wel degelijk het nodige binnenslepen. Als Jan en Wouter samenwerken kan het CDA niemand buitensluiten, en worden er vanzelf compromissen gesloten.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.18 uur

 457. Hellemaal met je eens Rob (446) en jij reageerd tenminste over het ondewerp waar het hier over hoord te gaan. Het CDA heeft nooit willen regeren met de SP en heeft alleen voor de vorm even met de SP gesproken zodat er naderhand niet gezegd kan worden we hebben het niet geprobeerd. Alleen dat de PvdA nu de SP ook afvalt valt mij tegen. Eerst roepen we doen alleen mee samen met de SP en nu gewoon verder gaan met het CDA en waarschijnlijk de CU.

  Reactie door Leo v. Schagen — dinsdag 12 december 2006 @ 14.18 uur

 458. ingeburgerd is één woord :)

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.18 uur

 459. @455 Valt er toch nog iets te lachen!
  Ik zag ‘m van verre aankomen.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 12 december 2006 @ 14.19 uur

 460. Eline, we ( wie bedoel je daar eigenlijk mee, slechts een zesde deel van de kiezers heeft SP gestemd) hebben helemaal niet gekozen voor de SP. Bovendien spreek je met het stemmen op de SP niet uit dat je de SP wilt zien regeren, maar dat de ideeën van de SP jou het meeste aanspreken. Wat er van de ideeën van de SP overblijft in een eventueel regeerakkoord is trouwens ook nog maar afwachten. Het idee dat de ideeën van de SP één op één worden doorgevoerd is nogal lachwekkend.

  Ik kan niets anders concluderen dat jij nogal een naïeve visie hebt op de politiek. De SP mag nu dan wel de op twee na grootste partij zijn, dit houdt natuurlijk niet in dat de SP regeringsverantwoordelijkheid wil of krijgt.

  Reactie door Michiel — dinsdag 12 december 2006 @ 14.21 uur

 461. @459

  Ik vond het ook erg grappig!

  In de cursus heb ik ook geleerd dat Nederlanders met humor veel dingen op kunnen lossen. :)

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.21 uur

 462. Ahmed, ons principiële verschil is dat je de situatie lijkt om te draaien. Je gaat er bij voorbaat vanuit dat er altijd al kansen zijn voor iedereen. Je vergeet dat vele generaties voor ons die kansen voor ons hebben gecreeerd. Helaas menen velen dat we nu in een soort post-historische situatie leven waarin we alleen nog maar denken dat we “vrij” zijn en dat onze enige taak is die vrijheid te benutten, of in jouw vocabulaire de “kansen te pakken”. Op die manier zal onze vrijheid snel genoeg uitgeput raken evenals onze natuurlijke hulpbronnen. Allereerst nl. is onze taak vrijheid te blijven verzekeren: voor hen waarmee we samenleven en voor vele generaties na ons.

  Alleen vanuit een dergelijk oriëntatie is groei nog mogelijk. Alleen vanuit een dergelijk standpunt is het mogelijk om kansen te blijven verzekeren. En het is mijn heilige overtuiging dat wie kansen kan geven, met plezier de kans aangrijpt die hem geboden wordt. Wie werkt nou niet graag mee aan een welvaart die niet alleen zichzelf, maar ook de ruimte die hij/zij bewoont toekomt? Wat is mij aan een kans gelegen, als ik daarmee slechts meewerk aan een verdere uitputting en verval van de beschaving die we hebben opgebouwd?

  Reactie door PaulB — dinsdag 12 december 2006 @ 14.23 uur

 463. @kaatje,

  IK vond het wel grappig en zag het plaatje al helemaal voor me Wilders met een demonische lach achter zn laptop onder het pseudoniem ahmed. Veel voorkomende naam bij moslims de bevolkingsgroep waarvan hij liever de hielen dan de neuzen ziet.

  Reactie door Lisette — dinsdag 12 december 2006 @ 14.25 uur

 464. @ahmed

  het stoppen van een uitkering heeft geen enkel nut.
  dit is namelijk al geprobeerd, weet je `t nog de herkeuringen van wao`ers?
  nu blijkt dat werkgevers absoluut niet zitten te wachten op goedgekeurde ex-wao`ers.
  ergens is dat ook terecht, gisteren was je 100% afgekeurd, vandaag 60%…. dat kan niet.
  en toch gebeurde het, resultaat: het afpakken van de wao-uitkering en afserveren in de bijstand.
  daarbij komen er nu signalen dat de regeringspartijen drogredenaties hebben aangedragen om aan te geven dat hun beleid werkte.
  je kent ze wel; “een derde is aan het werk, een derde zit in een traject en een derde zit nog thuis”
  nu blijkt dat het netto resultaat van de maatregelen 9% bedraagt.
  de cijfertjes van balkenende waren “bevuilt” met wao`ers die al voor de herkeuringen aan het werk waren, deeltijd werk voor de duidelijkheid.

  het beroemde cv-hiaat is een dergelijk probleem.
  als je langer dan een jaar thuis zit ben je niet interessant voor een werkgever, je hebt namelijk een achterstand opgelopen.
  de werkgevers, niet allemaal, willen hier geen tijd in stoppen en zoeken dan liever naar iemand die aaneengesloten gewerkt heeft.
  als je deze mensen de uitkering afpakt omdat ze zogenaamd de kansen niet hebben gebruikt, ben je zeer onterecht bezig.
  men roept tijden dat de uitkeringstrekkers lui zijn en maar eens wat actiever moeten zoeken naar een baan.
  wat dacht je van: werkgevers moeten eens een keertje niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.( uiteraard zijn er uitzonderingen ).

  dan hebben we ook nog de armoede-val, ken je die?
  het afpakken van een uitkering lost dat ook niet op hoor, ja je kunt dan wel zeggen van niets naar iets.

  Reactie door rutger — dinsdag 12 december 2006 @ 14.26 uur

 465. 461 Daarom lost Balkenende niets op hij heeft geen humor. En het inderdaad zo dat iedereen die een meerdeheid kan maken ook de baas van dit land kan worden. Maar of een regering van CDA, VVD, CU en Wilders nu zo gewldig voor dit land zou zijn???? Maar het kan wel en het is nog democratisch ook. Ik denk ook dat dat het enige is wat Balkenende en Verhagen willen helaas.

  Reactie door Leo v. Schagen — dinsdag 12 december 2006 @ 14.28 uur

 466. Michiel, haha. Wat zeg je dat allemaal prachtig. Maar toch heb je niet helemaal gelijk. Met mijn stem op de SP zeg ik niet alléén dat ik achter de ideeën van de SP sta, ik zeg daarmee ook dat ik de SP als deel van de regering wil zien.

  Met ‘we’ bedoel ik uiteraard de SP-stemmers. Dat begreep je toch zelf ook wel?
  ‘Slechts’ een zesde deel… dat vind ik nogal wat. Het woord ‘slechts’ is in dit verband volgens mij niet op z’n plaats.

  Je noemt mijn visie op politiek naief. En weet je wat? Dat mag! Fijne dag!

  Reactie door Eline — dinsdag 12 december 2006 @ 14.29 uur

 467. PaulB,

  Allereerst wil ik opmerken dat we per definitie in een post-historisch tijdperk leven, maar dat terzijde.

  Waar jij het over hebt, is het soort kansen. Prima, ik ben ook van mening dat we op een duurzame manier onze samenleving moeten opbouwen. Maar dat betekent in mijn ogen niet dat we dan gaan wachten op de kansen die een ander ons biedt, maar dat we deze zelf moeten creeren. En kansen hebben niet alleen betrekking op “carriere maken” oid, maar kunnen veel breder worden uitgelegd, en worden alleen maar interessanter wanneer we de hogere treden van de pyramide van Mazlov betreden. Het gaat mij om de plicht van ieder mens om zelf achter deze kansen aan te gaan. In SP-termen: wat doet ieder individu zelf om de SP-gedachtegoed uit te dragen? Hoeveel vrijwilligerswerk doe je? Wat doe je om een ander te helpen? En ga zo maar door. Het volstaat niet om te zeggen: mij werd geen kans panklaar aangedragen.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.29 uur

 468. ik wist het van te voren maar we konden niet meer als proberen ,met opgeheven hoofd en goede moed gaan we verder

  Reactie door karl-heinz laduch — dinsdag 12 december 2006 @ 14.31 uur

 469. dit is hoe ahmed hier kwam binnenvallen:

  SP-stemmers: ga eens aan het werk, dan hoef je je niet zo druk te maken over de uitkeringen!

  ik las dat en heb verder niets serieus genomen. er is uit ahmed verder geen enkel argument gekomen die waarheid bevat. en hij praat over hokjesgeest, nee dat is voor andere partijen, niet de SP.

  ik maak me niet druk om uitkeringen maar wel om personen die schijnbaar denken dat de wereld voor iedereen alleen om geld draait.
  laat mij maar lekker werken en SP stemmen en dromen van een wereld waarin mensen niet alleen aan zichzelf denken of uit angst hele rare dingen roepen, en uit sensatie nog veel gekkere dingen willen oproepen.

  Reactie door SP_San — dinsdag 12 december 2006 @ 14.32 uur

 470. Lisette,

  Ik ben geen Wilders, en ook geen demon, ook al ben ik het niet altijd eens met de SP (soms ook wel, trouwens). Maar ik ben geen moslim, voor jouw informatie. Als ik dat wel was, zou ik daar overigens trots op zijn.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.33 uur

 471. Ahmed, daarom juist SP, scholen teruggeven aan de leraren, zorg terug aan de verzorgenden etc. Niet aan degenen die bestuurskunde/bedrijfskunde gestudeerd hebben en hoegenaamd weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Theorie en praktijk zijn niet altijd even goed verenigbaar. Zeker zolang je praat over mensen.

  Reactie door patrick — dinsdag 12 december 2006 @ 14.34 uur

 472. 461

  In de cursus heb ik ook geleerd dat Nederlanders met humor veel dingen op kunnen lossen. :)
  Ahmed dus toch geprofiteerd van de staats kast..

  Reactie door SP fan — dinsdag 12 december 2006 @ 14.35 uur

 473. Als de economische (oorlogs)machine maar blijft draaien toch? De uitverkoop van de beschaving blijft wederom vier jaar op volle toeren draaien helaas..

  Reactie door Stevo965 — dinsdag 12 december 2006 @ 14.37 uur

 474. SP-fan,

  Weer verkeerd geinformeerd. Die cursus moet je zelf betalen, vriend!

  Patrick,

  De bestuurders in diverse organisaties zijn niet een rechts of links fenomeen, maar een uitvloeisel van de ingewikkelde samenleving die wij met z’n allen in elkaar hebben gezet. Ik ben het met je eens, dat dit een ongewenste gang van zaken is, maar ik denk niet dat het mee zal vallen dit te veranderen. Dan moeten we echt bereid zijn met minder regels te werken, en mensen op eigen verantwoordelijkheden aan te spreken. En dat zijn niet bepaald exclusieve standpunten van de SP…

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.39 uur

 475. Het is van het grootste belang dat het neoliberale graai beleid waar de meerderheid voor een minderheid werkt en inlevert afgebrand gaat worden.

  Handen uit de mouwen, verder groeien in de oppositie en dan kan het land eindelijk gered worden van de heersende tunnelvisieglobalisten.

  Ik als SPer ben allerminst teleurgesteld dat de SP haar beleid en achterban niet in de uitverkoop wil doen. Als je het land niet socialer en beter kunt krijgen met meeregeren, doe probeer je dat voor elkaar te krijgen vanuit de oppositie. De mensen die overstappen op SP in de komende tijden, zullen niet alleen bij de PvdA vandaan komen, maar ook bij het CDA, want die zal haar campagne praatjes niet waar maken, en de onvrede met deze partij (en coalitiepartners) zal volkomen onhoudbaar worden.

  SP is nog steeds winnaar.

  Reactie door Pietje af — dinsdag 12 december 2006 @ 14.40 uur

 476. Stevo,

  De economische machine die jij verwenst, is de geldgenerator voor het sociale beleid dat de SP voorstaat. Vind je echt dat die verdwijnen moet?

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.41 uur

 477. Pietje af,

  Als het doel van de SP groter groeien is, kan je gelijk hebben. Maar is het doel van een politieke partij niet het zoveel mogelijk realiseren van haar partijprogramma?

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.42 uur

 478. Duurzaam is voor mij beginnen met duurzame energie opwekking, nu er in de kamer gesproken word over n zielig hoogspanningslijntje naar duitsland, zijn wij bezig met informeren van beleggers op gebied van photovoltaic Q-Cells en Vestas wind power, om zo toch n beetje bij te blijven waar het kabinet heeft afgeschaft en afhaakt.
  Duitsland heeft een hele duurzame energie opwekkings tak opgebouwd, met werkgelegenheid etc moet hier ook.
  mvg

  Reactie door zZzaai — dinsdag 12 december 2006 @ 14.46 uur

 479. SP’ers. Uitgangspunt is dat U op de hoogte bent van de SP standpunten danwel waar de partij haar niet geringe stemmenwinst aan te danken heeft. Ik sluit bij de vraagstelling rechtse provocateurs cq. infiltranten even uit, zij voegen geen opbouwende elementen toe.
  Welke “SP” standpunten had Marijnissen moeten/ mogen inleveren?

  Reactie door William — dinsdag 12 december 2006 @ 14.48 uur

 480. Cda. Sp. Ok dat is misschien niet een combinatie die balkie wil omdat hij dan zijn zin niet krijgt en misschien boos word zo als die wel vaker doet als iemand hem tegenspreekt.

  Maar is er geen andere mogelijkheid dan donderen jullie het Cda die aleen voor europa en de rijke mensten regeerd toch gewoon aan de kant. Balkie en zijn vrienden hoeven toch niet mme te doen weg er mee>

  Reactie door arjan — dinsdag 12 december 2006 @ 14.48 uur

 481. Ahmed @ 477,

  De SP doet beide nu; groter worden en bij haar partijprogramma blijven.

  Reactie door Pietje af — dinsdag 12 december 2006 @ 14.48 uur

 482. Pietje af,

  Waarmee de conclusie dus blijkt te zijn dat het de SP om de macht te doen is, niet om het realiseren van het partijprogramma.

  Niet slim, omdat Jan over vier jaar al behoorlijk richting de 60 gaat, en niet een erg goede gezondheid heeft. Zonder Jan zakt de SP weer onder de 10 zetels, denk ik. Smeed het ijzer als het heet is, zou ik zeggen.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 14.51 uur

 483. 474. De bestuurderslaag is wel degelijk een rechts fenomeen. Je komt zelden linkse mensen tegen in raden van bestuur tenzij het types zijn van links lullen, rechts vullen.
  Ik ben zelf lid van de bondsraad van de consumentenbond, dit is een vrijwilligersfunctie. Je ziet dit meteen aan de samenstelling. De gemiddelde leeftijd is 65, iets jongere mensen peinzen er over het algemeen niet over. “Wat? vrijwilligerswerk, echt niet!”

  De enorme bureacratie is wel degelijk in het leven geroepen door mensen die hun zakken willen vullen.
  Bij deze lieden is het; zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten.”
  Ze zijn zelf slecht, dus moet iedereen wel met bakken papier gecontroleerd worden.

  Reactie door kaatje — dinsdag 12 december 2006 @ 14.52 uur

 484. Quote: “Deze vaststelling door de informateur is terug te voeren op de wil van het CDA het beleid van de eerdere kabinetten Balkenende als uitgangspunt te nemen en voort te zetten”

  Heeft het CDA wel door dat er een andere meerderheid is in de TK? Voortzetting van het huidige beleid zou mogelijk geweest zijn als de kiezer CDA en VVD aan een meerderheid had geholpen. En dat is nu eenmaal niet zo.

  Quote: “Verder wil het CDA zich in een kabinet niet gesteld zien tegenover een meerderheid van PvdA en SP. Zeker niet nu er ook in de Kamer een meerderheid is die een ander beleid wil”

  Dit begrijp ik niet. Ook het CDA is toch gehouden aan de verkiezingsuitslag? En de TK ziet er nu eenmaal zo uit. Een logische conclusie lijkt me dat als de TK een ander beleid wil, dit eigenlijk de mening van de kiezer is. Dus die laatste zin vind ik al helemaal onbegrijpelijk.

  Reactie door Emma — dinsdag 12 december 2006 @ 15.00 uur

 485. Ahmed @ 482,

  Het tegendeel is waar; als het de SP om de macht te doen was, zou zij Balkenende tevreden stellen en haar partijprogramma te grabbel gooien.

  Mijn vertrouwen in de SP is wat groter dan die van jou; de SP is een uitstekende partij die het zelfs zonder meneer Marijnissen uitstekend gaat redden. Juist door haar partijprogramma.

  Het is het CDA die geen water bij de wijn wil doen. Het is Balkie die geen ballen heeft en niets is zonder neoliberaal beleid. Misschien zou je je pijlen daarop kunnen richten, wellicht?

  Reactie door Pietje af — dinsdag 12 december 2006 @ 15.02 uur

 486. Ahmed, akkoord. Jouw probleem lijkt te zijn dat de dierbare vrijheid we in deze samenleving hebben gecreeerd niet lijkt te worden benut doordat velen de kans niet aangrijpen die hen geboden wordt. Welnu, dit is natuurlijk een zeer oud probleem, waarmee we inderdaad nog niet klaar zijn. Maar laten we kijken naar de oorzaak van dit probleem, en niet meteen in een oeroude fossielen retoriek vervallen dat dit te maken heeft met een “lui en verwend” individu dat liever de plaat poetst dan dat ie ‘m vuil maakt.
  We bewegen ons dan op het niveau van de symptomen. Dat is niet vruchtbaar.

  Mijn idee is dat we ons allereerst dienen af te vragen waarom we ook al weer zo fanatiek onze welvaart proberen op te schroeven tot niveau’s dat het het welzijn soms eerder lijkt te schaden dan te bevorderen. Inderdaad, post-historisch is ons tijdperk te noemen voorzover dit soort vragen (evenals de vraag naar wat vrijheid is) niet meer gesteld worden. Enige reflectie zal m.i. daarentegen toch snel leren dat we in zekere zin aan het falen zijn de beschavingsdroom, welke min of meer zijn oorsprong in de Verlichting heeft, grondig aan het vernietigen zijn. De prachtige waarden uit de verlichting, te weten: vrijheid, gelijkheid en waardigheid lijken geheel te grabbel te worden gegooid door een beschaving die niet meer begrijpt waarheen ze koerst, die zich nog slechts fixeert op materiële zaken en aan die andere waarden geen enkele boodschap meer heeft. Het lijkt me niet vreemd dat in een dergelijke samenleving op een gegeven moment “kansen niet langer gepakt worden”. Het lijkt me ook niet vreemd dat de vervreemding in een dergelijke samenleving zo’n onbeheersbare vormen aanneemt dat inderdaad niemand nog aan iets is gelegen zolang de de euforie die het consumentisme hem biedt nog kan meebeleven.

  Er dienen “restauratiewerkzaamheden” te worden verricht vooraleer “kansen weer met beide handen zullen worden aangegrepen”. Er dient een discours op gang te komen waarin we ons kunnen permiteren de vraag te stellen: in hoeverre is onze beschaving nog beschaafd te noemen. Pas wanneer we die vraag aan de orde durven te stellen – en ik geloof dat we nu eindelijk een soort beschavingspeil hebben bereikt waarin dat kán – creëren we m.i. ook mogelijk om die vele economische problemen waarmee we al decennia worstelen eindelijk ook eens op structureel niveau op te lossen (i.p.v. ze telkens als symptomen te bestrijden)

  Dat betekent dus kansen creëren ipv een volk op te dwepen dat ze hun kansen moeten nemen. Als er al een kans aangegrepen moet worden dan is het vooral deze kans: de beschaving naar een niveau brengen dat het verdient. Ik denk dat we daar onderhand wel beschaafd genoeg voor zijn.

  Reactie door PaulB — dinsdag 12 december 2006 @ 15.03 uur

 487. Hoe is het mogelijk dat de SP zich zo laat afserveren tijdens het vragenuurtje van vandaag? Eén uitermate slap vraagje van dHr. de Wit en dat was het?. Het WAO-onderwerp, aangekaart door PvdA en door CDA(!), D’66, Groen-links in ieder geval bekritiseerd, blijft vrijwel onaangetast en “we kijken in februari wel naar de cijfers” is blijkbaar waar de SP mee akoord gaat. Spijt van mijn stem, schandalige vertoning, Jan!

  Reactie door Frietje zonder — dinsdag 12 december 2006 @ 15.05 uur

 488. Wat zijn er toch nog een hoop mensen die het huidige beleid een succes vinden ik zie net de Geus op een manier praten in het vragen uurtje of hij een wonder heeft verricht. Maar als ex CDA er denk ik dat die mensen die zo denken bij hun eigen ter raden moeten gaan want ook zij komen aan de beurt. Marcel geeft in een reactie aan hoe verdeeld de PVDA is maar dat was altijd al zo er werden tot nu toe altijd compromis gesloten om toch een PVDA te houden kennelijk is dat verleden tijd. Maar bij het CDA is er een nog groter probleem aan welke zijde staat het CDA. Staat Jan Balkenende aan links en Peter Balkenende aan rechts denk het niet. Zijn beleid heeft gelijk met diverse wetten een muur getimmerd om er voor te zorgen dat die wetten hoe dan ook niet zomaar zijn om te keren. De WAO wet is zo geprepareerd dat hij wel uitgevoerd moet worden op een manier dat de werkgevers er in ieder geval van af kunnen als zij iemand in dienst nemen die niet voldoet, dat de werknemer vervolgens op straat wordt gedonderd is niet aan het kabinet. En bij de zogenaamde voordelen van de marktwerking is het al helemaal een ramp. Schiphol verpatst. De NS weg gegeven. Onze energie voorziening op het spel gezet. En ja de zorg. Misschien is er na dit praatje geen echte zin meer om iets met politiek te gaan doen vandaar dat de SP een goed alternatief is en vandaar dat Jan Marijnisse wel een goed besluit heeft genomen. Wel jammer dat je de Euro maar een keer kan uitgeven.

  Reactie door Henk: SP lid — dinsdag 12 december 2006 @ 15.07 uur

 489. Emma,

  Als de TK er links uitzag, waarom praten de linkse partijen dan nog met het CDA? Of is er eigenlijk geen linkse meerderheid? Volgens mij is D’66 op immigratiegebied nog wel enigszins links te noemen, maar verder…

  Conclusie: op sociaal-economisch terrein is er een rechtse meerderheid. Mooi. Laten we de SP links liggen!

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 15.07 uur

 490. @ Frietje zonder…

  Echt, soms halen mensen me het bloed onder de nagels vandaan. Van alles wat de SP heeft gedaan voor de WAO-ers. Al drie jaar onafgebroken op de barricade… en dan zo durven zeggen dat je spijt hebt van je stem..

  Echt, als ik SP was, had ik je stem niet eens willen hebben

  http://www.waoplein.nl zoek jij maar een andere partij uit die meer heeft gedaan…

  Reactie door Brekel — dinsdag 12 december 2006 @ 15.08 uur

 491. @355 Inderdaad, het NRC artikel geeft uiterst enge denkbeelden van de hr P.Bos weer, terug naar de toekomst, de middeleeuwen.
  Ik hoop niet dat de heer Rouvoet deze ook ter harte zal nemen.

  Reactie door maria — dinsdag 12 december 2006 @ 15.11 uur

 492. PaulB,

  OK, het wordt nu helderder waar je heen wilt. En hoewel ik het niet met je eens ben, heb ik respect voor je standpunt. Het is inderdaad maar helemaal de vraag of continue groei het ultieme doel is, en daarmee heb je een zeer terecht punt te pakken. Vraag blijft natuurlijk: hoe moeten we het anders doen? Want anders zal tot een aanzienlijk lager welvaartsniveau leiden (en wellicht, maar niet zeker, tot een hoger welzijnsniveau). En dit lagere welvaartsniveau zal ook de minder bedeelden in de samenleving raken. Het is met niet duidelijk hoe je daar mee om wilt gaan. Overigens blijf ik erbij dat ook in de door jou beoogde situatie verbeteringen, op welke manier ook gedefinieerd, alleen worden bereikt als mensen (individuen dus) kansen aangrijpen, en niet afwachten tot anderen ze aandragen. Volgens mij zijn er in de wereld geen voorbeelden van de “andere wereld” die jij voorstaat, zodat het een nogal risicovolle onderneming zou zijn die kant op te gaan.

  Maar wellicht heb je gelijk.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 15.15 uur

 493. Brekel,

  Het aardige is dat de SP helemaal NIETS heeft gedaan voor de WAO’ers. Het enige dat de SP doet, is mooie teksten roepen en verder weigeren verantwoordelijkheid te nemen. Dat blijkt maar weer uit het feit de SP bij de eerste keer dat JPB “boe!” roept huilend wegloopt van de onderhandelingstafel.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 15.18 uur

 494. @355 Nettie Als de hr Rouvoet een dergelijk boek over het ware christendom, al zal het niet in de extremen zijn interessant vindt, is dat toch zijn goed recht zoalng hij het maar niet uit wil voeren!!! Gezien de CU tegen abortus en euthansie vanwege godsdienstige overtuiging, zal hij ook niet mee willen regeren met de SP.

  Reactie door maria — dinsdag 12 december 2006 @ 15.20 uur

 495. @ 490 en sommige mensen kunnen niet tegen kritiek, alsof op de barricade staan op zich voldoende is. Ik durf dat te zeggen, omdat na Nova en dit schot in open doel zo slecht benut wordt, ik zwaar teleurgesteld ben in juist al de goeie geluiden van de SP van voor de verkiezingen. Maar dat mag volgens jou dus niet gezegd worden, want de SP staat is boven alle kritiek verheven? Volgens mij steun je de SP meer door je mening te geven dan ze alleen maar de hemel in te prijzen. En of ze willen of niet, Brekel, ze krijgen mijn stem toch wel.

  Reactie door Frietje zonder — dinsdag 12 december 2006 @ 15.21 uur

 496. Ahmed: 493. Het bedrijven van politiek in de oppositie is opserveren en aangeven als er vervolgens niet geluisterd wordt is in een democratie de juiste weg de keuze aan de kiezer te laten. Vreemd voor je he.

  Reactie door Henk: SP lid — dinsdag 12 december 2006 @ 15.27 uur

 497. Henk,

  Ik begrijp dat je Jan binnen de SP nooit mag afvallen. Geeft niks, joh. Maar democratie is proberen samen een beleid in elkaar te zetten. Het kenmerk van een echte democratie is dat de meerderheid rekening houdt met de mening van minderheden.

  In jouw taal: compromissen sluiten dus, en niet gaan huilen als je met 25 zetels niet je hele programma kan doordrukken.

  DAT is democratie.

  Reactie door Ahmed — dinsdag 12 december 2006 @ 15.34 uur

 498. Ahmed, natuurlijk is het belangrijk dat de economie goed draait, maar op het moment dat ik 100eu per maand aan een beetje gas en electriciteit mag betalen, en dat vervolgens de topgraaier van de nuon zo’n 8ton per jaar (excl bonus) in hun zak steekt is belachelijk. Dat betekent namelijk dat ik 666 jaar moet betalen voor 1 jaarloon. Hierdoor raak ik fokt-op met als gevolg dat ik haat ontwikkel tegen de nuon, met als gevolg dat ik helemaal geen vertrouwen meer heb in welke superbedrijf (dat kan en moet groter, fuseren en de helft van de werknemers op straat schoppen, kijk die aandelen eens prachtig stijgen, de inwoners van Wassenaar wrijven nog maar eens in hun knuistjes..)Enfin, stevo is aan het radicaliseren, en dat is bijna nog logisch ook. Je zou de i-tjing eens moeten lezen, daar zeiden ze het al 3000 jaar geleden: als een man 10 broden heeft, en zijn buurman 0, dan is het een kwestie van tijd dat de buurman een brood zal stelen van hem.. Op dat tijdstip zijn we nu (wederom)belandt..

  Reactie door Stevo965 — dinsdag 12 december 2006 @ 15.43 uur

 499. @497 Ahmed.

  Democratie is de minst slechte manier om te regeren. Mits …….. goed ingevuld.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 12 december 2006 @ 15.48 uur

 500. Ahmed: 497. Snap je dan niet dat er nooit een compromis kan komen als je minderheden loopt af te zeiken met telkens weer het verhaal ik ben een minderheid, Bij de SP die al dertig jaar luistert naar mensen die uit een heel verschillende wereld komen is het nooit zo makkelijk geweest om een goed werkverband te organiseren. In de jaren 70 wilde de hele buitenlandse meute op een kluutje wonen met als resultaat dat Rotterdam en Amsterdam zijn eigen cultuur zoek is geraakt. Daar is toch dank zij de SP nu een enorme verandering aan het komen of niet soms. En Met je WAO vraagstuk snap je totaal niet waar je het over heb anders zou je nu Internet niet kunnen betalen enig idee hoe mensen in de problemen zitten na een herkeuring denk je dat zij niet naar een voedselbank lopen. Het maakt mij niet uit hoe je denkt maar ik kom liever op voor minderheden dan te regeren met een partij die de hele sociale verzorging naar de donder heeft geholpen want daar waren we toch in Nederland een meester in.

  Reactie door Henk: SP lid — dinsdag 12 december 2006 @ 15.51 uur

 501. 489 Ahmed, het zijn de woorden van Balkenende zelf. Hij wil niet regeren met een linkse meerderheid binnen het kabinet, zeker niet nu ook de TK EEN ANDER BELEID WIL.

  Dus ik begrijp niet zo goed wat je wilt met je vraag aan mij. Ik spreek alleen mijn verbazing uit over de woorden van Balkenende.

  Reactie door Emma — dinsdag 12 december 2006 @ 15.52 uur

 502. 497. Nogmaals Achmed, het gaat om een fundamenteel verschillende visie met betrekkeing tot welke kant dit land opmoet; daarom kan het niet lukken met CDA en SP, tenzij het CDA snapt dat toch echt een meerderheid iets anders wil dan het beleid zoals de afgelopen jaren gevoerd.
  Balkenende maakt zichzelf hiermee een dispoot, die zich gevaarlijk snel richting een totalitair regiem beweegt.
  Het ergste is nog dat Balkenende met al zijn intellectualiteit echt schijnt te geloven dat zijn beleid de enige juiste weg is. Hij maakt zichzelf hiermee tot een speelbal van intens slechte mensen als Verhagen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 12 december 2006 @ 15.53 uur

 503. Hopelijk komt het GL gewenste debat over het gebrek aan onderhandelen tussen
  CDA en de SP .
  Daarbij is het aan te beleven de mogelijkeid tot opluchting, ook voor policiti in het publieke debat, te accepteren.
  De onderstaande bv, een vrijwilligers initiatief van Patrick, blijft voor een ieder pro deo open staan.
  First come First served!
  http://www.aflaat.tomaatnet.nl/
  De strijd is ook nu nog niet verloren!!!

  Reactie door maria — dinsdag 12 december 2006 @ 16.00 uur

 504. Petje af voor dit besluit. De Sp en Jan staan wel degelijk voor wat hij beloofd heeft, dit land socialer maken, iets wat met Balkenende aan het roer onmogelijk is en ook gemaakt wordt. Als de Sp onder Balkenende zijn asociale eisen meegedaan had dan was de SP netzo als D66 opgeofferd en daarvan het slachtoffer geworden. Hoe dan ook, er is voor Balkenende wel iets veranderd en dat is de oppositie, het zal voor hem een stuk lastiger worden om al zijn asociale en mallafide verrijkende plannetjes er door de jassen, iets wat de SP nu beter tegen kan houden dan voorheen, dus het heeft wel degelijk zin gehad. Beter een sterke linkse oppositie dan een rechtse.

  Reactie door SP — dinsdag 12 december 2006 @ 16.02 uur

 505. 482 Ahmed,

  Wat lul je nou allemaal, hij gaat naar de 60, geen goede gezondheid? Wat bazel je toch steeds, dus al je 60 ben kun je niets meer? Jij misschien. We hebben ook nog Agnes Kant en Harry van Bommel, 2 jonge gasten. Zelfs de huisartsen zien haar het liefst als minister. Binnen de partijen is dat er tenminste eentje met charisma. En Jan is gewoon gezond, en weet waar hij over praat, of hij nou 54 is of in jouw geval bijna 60.
  Leeftijd maakt geen reet uit. Ook niet in het voetbal Als iemand 35 jaar is en presteert, blijft hij toch ook in elftal staan. Je lult echt als een kip zonder kop.

  En stop op deze weblog waar je niets te zoeken hebt. Ik ga me steeds meer ergeren aan je gebazel.

  Reactie door Marcel — dinsdag 12 december 2006 @ 16.07 uur

 506. Kaatje: 502.Lees ook even terug. Het CDA heeft een slogan op zijn site staan. Samenleven:meer respect minder vrijblijvendheid. Dat zegt toch genoeg als je een minderheid ben dan is het leven niet voor diegene niet bedoeld.

  Reactie door Henk: SP lid — dinsdag 12 december 2006 @ 16.08 uur

 507. Vanavond wordt hopelijk het kabinet naar huis gestuurd met het Generaal Pardon, teminste ik hoop het echt en zie graag die Verdonk heel snel de achterdeur pakken en ophoepelen. Voor mij mag de rest er achteraan.

  Reactie door Marcel — dinsdag 12 december 2006 @ 16.10 uur

 508. @500 Ik denk dat Ahmed een aantal zaken toegedicht krijgt die hij niet gezegd heeft, maar een soort aanleiding zijn om of Balkenende af te zei.. of SP stellingen te poneren. Allebei best, maar niet ten koste van. Vraag blijft staan als de mening “de kiezer heeft besloten dat het met Nederland een socialere kant uit moet” waarom de kansen (bv. genoemd vragenuurtje) niet met beide handen worden aangepakt. De Geus staat en mag gewoon roepen dat hij sinds april 2006 geen idee heeft hoe het eigenlijk zit met de herkeuringen en komt er mee weg.

  Reactie door Frietje zonder — dinsdag 12 december 2006 @ 16.11 uur

 509. @ Fietje, ik begrijp ook niet waarom de kansen niet worden benut. Ik heb het vragenuurtje bekeken (en voor de rechtsen onder ons: ik had toevallig vanmiddag vrij) en ben verbaasd over het geklets dat de Geus kennelijk vrijelijk de ether in mag gooien. Hij komt hier al jaren mee weg. Voorgaande jaren kon ik dat begrijpen (er was geen kamermeerderheid voor een ander beleid) maar nu niet meer. Dus ook wat mij betreft: een gemiste kans.

  Reactie door Emma — dinsdag 12 december 2006 @ 16.16 uur

 510. mensen ik heb met genoegen jullie reacties gelezen.maar zouden we als balkenende zijn zin krijgt niet beter met zijn allen naar het binnenhof gaan om te protesteren met een paar honderdduizend man/vrouw om ons recht te halen want waarvoor gaan wij anders nog naar de stembus.dit is toch geen democratie!den haag moet maar eens leren naar de bevolking te luisteren ,niet goed schiks dan kwaatschiks want nog 2jaar wachten schiet ook niet op.dus als het weer rechts word gewoon met zijn allen laten zien dat het kiezersbedrog is meschien gaan ze dan luisteren .en jan opposietie is ook niet erg maar alleen als je het verdient heb .doen jullie mee. henk

  Reactie door henk — dinsdag 12 december 2006 @ 16.16 uur

 511. @510 Eens nog 2 jaar wachten, geen sociale vruchten die hout snijden en weer het hele verkiezings pandemonium. Allemaal op kosten van belasting betaler en onze geestelijke gezondheid!!!! Schiet niet op.
  Heel Den Haag moet wakker worden.
  De kiezer, rechts,midden en links, heeft zich uitgesproken en wil samenwerking en dit omwille van een socialer beleid.
  Samenwerken dus!

  Reactie door maria — dinsdag 12 december 2006 @ 16.25 uur

 512. @509 Emma,dank, een beetje “wishfull thinking, maar in het kader van het generale pardon had ik me ook iets kunnen voorstellen bij een situatie waarbij de herkeuringen stopgezet zouden worden tot Geus wel de juiste gegevens uit z’n oude-boekhouder-v.h.-FNV- hoed had kunnen toveren, temeer omdat de mensen die nu nog gekeurd moeten worden 49 jaar of ouder zijn, en echt kansloos.

  Reactie door Frietje zonder — dinsdag 12 december 2006 @ 16.43 uur

 513. @ Frietje, ik maak van nabij de desastreuze gevolgen van de herkeuringen mee. Ik weet dat ALLE politieke partijen op de hoogte zijn van de misstanden bij de herbeoordelingen. Ik had het dus niet meer dan normaal gevonden als er ook een stopzetting van deze beoordelingen was afgedwongen door de TK.

  Waar ik me ook al jaren over verbaas: er is in de media alleen aandacht voor de groep van 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers en niet voor een groep van 328.000 (!) mensen die onrechtvaardig door de overheid behandeld worden. Onder beide groepen komen zeer schrijnende situaties voor.

  De huidige TK had (naast een stopzetting van de uitzettingen) ook een stopzetting van de herbeoordelingen moeten eisen.

  Nogmaals: een gemiste kans en onbegrijpelijk voor een groep die minstens 12x zo groot is.

  Reactie door Emma — dinsdag 12 december 2006 @ 16.51 uur

 514. Iedereen neemt maar de tijd. Maar zien hoelang het duurt voordat men eruit is. Maar beseft iedereen wel dat alles gewoon lekker neoliberaal doorloopt?
  Weer minder huurtoeslag voor het komende jaar en de zorgverzekering verhoogt zichzelf met 13 euro per maand, waar de zorgtoeslag maar 3 op teruggeeft!!
  De energiekosten worden verhoogd!!
  Inleveren, inleveren, inleveren voor de burger. En de uitkeringen? Die blijven al jaren bevroren.
  Ahmed noemt het kansen pakken. Ja, dat is wat ik zie bij die verduvelde martkwerking. Pak je kans maar en knijp de burger maar helemaal uit.
  Jammer dat de SP niet gaat regeren. Ik begrijp tegelijkertijd dat het niet kan. Maar nog langer dit beleid en dan? Zitten we nog dieper in de tang van dictator Balkenende en zijn kanspakkende vriendjes.
  Zou allemaal geen ramp zijn mits het inkomen stijgt. Maar nee, alles stijgt behalve het inkomen.
  Er moet en zal NU een regering komen die de vaste lasten drastisch laat zakken. We zullen echt moeten protesteren want Nederland wordt bestuurd door een obsessieve club fanatici die geen oor en oog hebben voor de laagbetaalkrachtigen. Het bedrijfsleven bedondert het land al 4 jaar, de marktjongens pakken hun ongebreidelde kansen en de mens? Een financieel lustobject
  voor een foute regering met foute mensen.
  Jan, hoe moet het nou zonder jou?

  Reactie door Gloria — dinsdag 12 december 2006 @ 16.53 uur

 515. Volgens mij begrijpt Ahmed zelf niet wat of hij allemaal zegt. Hij komt op mij in iedere geval niet bepaald coherent over.
  Realiteitszin is hem vreemd.
  Ik vraag me af wat zijn drijfveren zijn, hoewel ik al wel een vermoeden heb.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 12 december 2006 @ 16.54 uur

 516. @510 Henk

  Goed idee! Ik doe mee!!

  Reactie door Gloria — dinsdag 12 december 2006 @ 16.54 uur

 517. @513 Ja,Emma, ik vrees dat je gelijk hebt. Heeft m.i. te maken met een kwestie van politiek bedrijven. Oude truc is een bepaalde groep mensen van een negatief kenmerk voorzien om ze vervolgens op dat kenmerk af te rekenen en jezelf op de borst te meppen dat je het (zelf gecreeerde) probleem hebt opgelost. Zo werden uitkeringsgerechtigden gemaakt tot uitkeringstrekkers, zij die langs de kant staan, thuisblijvers, thuiszitters en langzaam maar zeker gewoon a-sociaal. Fout dus; jarenlang premie betaald voor een verzekering die ineens niet uitbetaald. Met het huidige privatiseringsbeleid een vreemde zaak, want als m’n huisje affikt ga ik nooit akkoord met een schade-expert die me verteld dat de schade niet gecompenseerd wordt omdat ik nog best in het schuurtje kan wonen.

  Reactie door Frietje zonder — dinsdag 12 december 2006 @ 17.19 uur

 518. O ja,eerlijkheidshalve, mijn vriend Aart-Jan beroept zich nog wel op het volgende:
  http://www.iwiweb.nl/cgi-bin/as.cgi/0319000/c/start/file=/9319000/1f/j9vvgdedws2muq1/vhg9ow0j4oeq

  Reactie door Frietje zonder — dinsdag 12 december 2006 @ 17.52 uur

 519. @357. moet @363 zijn. foutje.

  Reactie door maayke jong-doppen — dinsdag 12 december 2006 @ 18.32 uur

 520. Ik had niet anders verwacht van het CDA.
  De verschillen zijn zo groot dat de kloof niet gedicht kan worden.
  De SP heeft voet bij stuk gehouden, goed zo, Jan!
  De enige échte linkse partij had dan zoveel water bij de wijn moeten doen, dat zij Balkenende 4 mogelijk moesten maken.
  Wouter Bos speelt vals spel, hij schuift de bal toe naar de SP. Waarom niet naar Balkenende? Omdat de pvda ‘n midden-partij is, dat is ook gebleken in de campagne.
  Wouter Bos is ‘n pure opportunist!

  Reactie door Ben tarici — dinsdag 12 december 2006 @ 18.35 uur

 521. @ Frietje (517), je hebt gelijk als je stelt dat er de afgelopen járen een soort hetze is gevoerd tegen mensen in een uitkering. Voor een deel was de kritiek wel terecht, maar voor een deel ook niet. Met name in de WAO was er door Paars al heel veel gewijzigd. Maar dat was niet genoeg voor CDA en VVD, het moest nóg rigoreuzer. En dat lukte omdat (zoals jij terecht schrijft) inmiddels de hele groep als a-sociaal was bestempeld. Er kwam dus weinig tegenstand vanuit de maatschappij.

  Feit blijft dat de WAO een gewone verzekering is en dat de overheid (voor wat betreft de herbeoordelingen) wanbeleid heeft gevoerd.

  Wat de meeste gezonde mensen zich niet schijnen te realiseren (of dit niet willen) is dat zij ook ziek kunnen worden. En dan ben je dus overgeleverd aan een onbetrouwbare overheid. Ik heb al geprobeerd mijn WAO-verzekering bij de overheid op te zeggen, maar dit is niet gelukt, want de verzekering is verplicht. Ik mag dus premie blijven betalen voor een verzekering die met grote mate van waarschijnlijkheid niet zal uitbetalen als ik het nodig heb.

  Maar de TK in de huidige samenstelling kan het kabinet (demissionair of niet) dwingen een andere koers te varen.

  Reactie door Emma — dinsdag 12 december 2006 @ 18.49 uur

 522. Even een correctie op mijn vorige bericht: “mijn werkgever mag dus premie blijven betalen voor een onnodige verzekering”.

  Reactie door Emma — dinsdag 12 december 2006 @ 18.50 uur

 523. Hallo Bericht 522: Emma. Leg mij eens een ding uit als mijn huis in de brand staat kan ik mij niet verzekeren een brandend huis kun je niet verzekeren. Maar als je verzekerd ben mag je toch hopen dat er geen ongemakken ontstaan. Waarom kan een verzekering bij de overheid weg genomen worden als je al een lange tijd ziek ben is dat correct of zie ik iets over het hoofd. Tijdens debatten met meneer Bril ( De Geus ) hoor je het vel over zijn oren te trekken vindt je ook niet. De hele kamer hoort het beleid in de vulles bak te kiepen. Maar nee Wouter Bos wil macht gaat gewoon door.

  Reactie door Henk: SP lid — dinsdag 12 december 2006 @ 19.26 uur

 524. @470 Ahmed,

  Ik gaf geen reactie op jou maar op kaatje en haar gevoel voor humor (die prima is).
  Boeit me niet echt wie of wat je bent, geloofsovertuiging nationaliteit lekker belangrijk allemaal!

  Als je uiterlijke kenmerken wegneemt blijft er gewoon een mens over… met gevoelens en angsten en emoties, zonder die laatste 3 dingen is men een narcistische sociopaat.

  Reactie door Lisette — dinsdag 12 december 2006 @ 19.43 uur

 525. @523 Henk, ik begrijp je reactie richting mij niet. Ik ben het met je eens: de overheid is onbetrouwbaar waar het gaat om de WAO-verzekering. Herbeoordelingen zoals deze nu worden uitgevoerd, zouden in de private sector niet mogelijk zijn. Sterker nog: als een private verzekeraar dit zou uitvoeren, zouden kabinet en kamer uit elkaar barsten van verontwaardiging. We zijn het dus eens dat dit beleid zeer slecht is.

  Zoals ik al eerder schreef: ook de SP heeft hedenmiddag een kans laten liggen om de Geus onderuit te halen. Dat was m.i. vrij simpel geweest.

  Jouw reactie over Wouter Bos begrijp ik niet. De PvdA (of je dat nu leuk vindt of niet) is altijd tegen de herbeoordelingen geweest. Ook heeft de PvdA een motie van de SP over een parlementaire enquete inzake de WAO gesteund.

  Wanneer heeft Wouter Bos dan tégen de SP gestemd vanwege de macht? De problemen met de formatie komen toch echt bij CDA en SP vandaan en niet bij de PvdA.

  Reactie door Emma — dinsdag 12 december 2006 @ 20.05 uur

 526. Ach misverstand het had wat effectiever kunnen zijn ik bedoel dat de hele kamer er tegen had moeten stemmen gezien net als bij het pardon debat. Nu wordt er een onderhandeling van gemaakt. En ik ben van eigens van mening bediend dat je niet over de rug van WAO klanten een keuring door moet zetten die niet functioneert zo hij nu functioneert terwijl er een nieuwe wet gemaakt moet worden of bijgesteld gaat worden in de nieuwe kabinet formatie. De SP had moeten voorstellen alle keuringen op te schorten.

  Reactie door Henk: SP lid — dinsdag 12 december 2006 @ 20.53 uur

 527. op 527 nog even: Nu maakt Wouter Bos er een onderhamdeling van dat is jammer.

  Reactie door Henk: SP lid — dinsdag 12 december 2006 @ 20.56 uur

 528. GOEdZo Jan !..

  Zo zie ik maar One Way on the SP Way !.
  Heel die PVDA van de wouter Bos kust nu de kont van JP. Waarom geen ander Alternatief?.

  Denk aan SP Pvda VVd ? 25+32+22 = 79 ..??.

  Maar VVD is ook zo’n CDA achtig ding.. die willen vooral Regeren..,

  Maar goed. Denk dat CDA VVd en PVDA regering krijgen. met gevolgen van dien.

  PVDA zet geen Harde voet zoals van ALL or Nothing.. Die willen persee regeren. en moet alles voor wijken ivm de programma..

  Jan The Best

  Reactie door ringo de kroon — dinsdag 12 december 2006 @ 21.18 uur

 529. @ 526 en 527 Henk, hoe kom je erbij dat de PvdA er een onderhandeling van maakt? Dat weten we toch nog helemaal niet? We weten helemaal niet wat er al besproken is.

  Inmiddels melden de media dat Bos (alvorens uberhaupt te gaan praten) wil dat het CDA aangeeft een behoorlijke koerswijziging te willen aangaan. Ik ben er dus nog helemaal niet zo zeker van dat de PvdA wél met het CDA verder wil. Het CDA zal fors water bij de wijn moeten doen anders heeft het CDA helemaal geen mogelijke coalitiepartners meer. Zeker nu Balkenende heeft aangegeven met niet meer dan 3 partijen een coalitie te willen vormen. Over rechts is écht niet mogelijk.

  En laten we eerlijk wezen: het CDA en de SP verschillen op heel erg veel punten fundamenteel van mening. En laten we ook eerlijk wezen: de meerderheid van Nederland wil niet voornamelijk SP-beleid, anders was de SP wel de grootste partij geworden.

  Reactie door Emma — dinsdag 12 december 2006 @ 21.41 uur

 530. Het probleem met de SP lijkt mij, dat de SP het hele beleid wil terugdraaien en dat zal het CDA natuurlijk nooit accepteren. Dan wordt het CDA volkomen ongeloofwaardig.

  De PvdA sluit beter aan bij het CDA omdat de PvdA een deel van het beleid van het CDA onderschrijft, maar op punten een behoorlijk aantal aanpassingen wil. Voor het CDA zal het veel makkelijker zijn op een paar punten behoorlijke aanpassingen te accepteren (zodat alles toch socialer wordt) dan een totaal nieuwe lijn in te zetten.

  Reactie door Emma — dinsdag 12 december 2006 @ 21.45 uur

 531. Het niet samen met het cda dat J.P. voor ogen heeft willen regeren wordt in de media uitgelegd alsof de SP niet meer wil regeren. Maar daarmee wordt er wel voorbij gegaan aan het feit dat J.P. niet naar de verkiezingsuitslag kijkt. Verstandig dus om de onderhandelingen te stoppen: met onwillige paarden is het slecht werken. Met de afgelopen verkiezingsuitslag was het gewoon geen goed uitgangspunt om de grootste partij ( met deze lijsttrekker )te laten proberen een regering te vormen.
  Op naar een realistischer ( linkse ) coalitie!

  Reactie door joep — dinsdag 12 december 2006 @ 22.33 uur

 532. @530 Emma

  Het CDA is allang ongeloofwaardig bevonden. In ieder geval voor mensen met het hart op de goede plaats. Die C kunnen ze schrappen, want zo kan je geen misbuik van Christus maken. De SP heeft vanwege haar overwegend natuurlijke aanleg hier meer van begrepen en voert een sociaal beleid. Het Farizeese beleid van Balkenende is beschamend.
  Let op: zal het beleid van Balkenende vanavond weer razzia’s gaan houden? Godsgeklaagd!

  Reactie door Gloria — dinsdag 12 december 2006 @ 22.42 uur

 533. @ 532 Gloria, “Het CDA is allang ongeloofwaardig bevonden. In ieder geval voor mensen met het hart op de goede plaats.”

  Het CDA is voor een hele grote groep mensen (41 zetels) helemaal niet ongeloofwaardig. Die groep (en die is dus nog altijd 16 zetels groter dan de SP) steunt het CDA en voor DIE groep zal Balkenende (net zoals Marijnissen voor de SP-achterban) niet ongeloofwaardig willen zijn.

  Of mensen het hart op de goede plaats hebben, is aan ieder zelf. Daar kun je op basis van stemgedrag niet over oordelen. Het enige wat je kunt zeggen, is dat mensen een andere mening hebben dan jij.

  Reactie door Emma — dinsdag 12 december 2006 @ 23.12 uur

 534. Het CDA heeft natuurlijk een groot deel van de stemmen (traditie) Maar om nu WEER, na de zoveelste nederlaag, te vinden dat dit een excuus is om het gevoerde beleid te willen voortzetten grenst aan hoogmoed en vooral geeft het aan dat het CDA (is dat Balkenende) meent het beter te weten dan het volk. Dat lastige volk. Als dat nou eens zijn mond hield, dan kon je tenminste ECHT resultaten boeken. Wat jij Rita.

  Reactie door Beumers — dinsdag 12 december 2006 @ 23.51 uur

 535. @553 Emma

  Stemmen zegt alles van jezelf. Geen betere plaats om de mens te doorgronden… kiezen voor delen of vasthouden?

  Reactie door Gloria — woensdag 13 december 2006 @ 2.38 uur

 536. Ik begrijp het niet zo goed, geloof ik.
  Er is iets dat me zegt dat Jan het (nu) niet ziet zitten om te regeren. Dat haal ik uit uw/jouw/zijn houding tijdens de informatie. En ook dat de fractie lichtelijk verbaasd was over Jans houding.
  Kloppen die gevoelens/instincten?
  Bij voorbaat dank.

  Reactie door Marion — woensdag 13 december 2006 @ 6.21 uur

 537. Aansluiten op bericht 536:

  ik bedoel met fractie de SP-fractie

  Reactie door Marion — woensdag 13 december 2006 @ 6.22 uur

 538. Beste Jan en andere lezers

  Is het op een gegeven moment niet gewoonweg tijd om na te denken aan een onverwachte en compleet nieuwe optie die niet of zelden benoemd is in de afgelopen periode.

  Ik denk hierbij aan het nieuwe elan wat JP in zijn mond durft te nemen.

  ,,Nieuw Elan” middels ,,Nieuw Paars” oftewel een coalitie van ,,SP-PvDA en VVD” IK denk dat dit een zeer vruchtbare en goede samenwerking kan worden voor betrokken partijen én de inwoners van ons land. In dat geval zou Job Cohen wat mij betreft de beoogde premier mogen worden (als Jan met hem kan samenwerken).

  hartelijke groet Gerrit-Jan uit het oosten van het land.

  Reactie door Gerrit-Jan — woensdag 13 december 2006 @ 10.22 uur

 539. Beste Jan,
  Laat je niet gebeuren wat de PvdA ooit overkwam, winnen, genieten en dan plotseling met lege handen én geen verhaal staan. Het heeft die partij meer dan 10 jaar gekost om daar over heen te komen. Tegen Bos c.s. kun je wel op maar als het “landsbelang” rare coalities vergt kun je er misschien maar beter bij gaan zitten. Ik zou daar als SP-stemmer meteen vrede mee hebben want het doel gaat wat mij betreft toch over meer dan alleen het komende kabinet.
  Blijf rustig doch beslist Bos ontmaskeren als degene die een enorme verkiezings-nederlaag vertaalde als een overwinning van links en nu al om tafel zit met de partij, die hij in woorden althans, vanwege haar beleid al tijden heeft bestreden. Constateer gerust dat je het in ieder geval met Balkenende eens bent over het feit dat Bos een draaikont is, niet te bang, er is ook een PvdA na Bos. Maar beste Jan, één ding, blijf in beeld en in het nieuws voor degenen die niet SP hebben gestemd, laat juist aan hen zien en horen hoe je er nu over denkt.
  Zo, ik heb mijn hart even gelucht, succes ermee.

  Reactie door Otto — woensdag 13 december 2006 @ 11.03 uur

 540. Als de linkse partijen samen besluiten om niet te gaan regeren onstaat vanzelf de macht in de oppositie en de mogelijkheid nieuwe (bestaande)associale zaken aan te pakken.

  Reactie door Theo — woensdag 13 december 2006 @ 11.59 uur

 541. Hoe dan?

  Reactie door Otto — woensdag 13 december 2006 @ 13.38 uur

 542. En ik had nog zo gehoopt dat ik weer mee zou gaan tellen als alleenstaande werkende moeder die toch onder het sociaal minimum moet leven..
  Alhoewel ik het wel begrijp en we wel wisten dat balkenende als grote Betweter niet zou meegeven..

  Reactie door Henny — woensdag 13 december 2006 @ 16.29 uur

 543. Voor wat betreft de beschuldigingen aan het adres van Gloria,

  Gloria,

  Ik hoop dat je je zult blijven uiten zoals wij dat van jou gewend zijn !

  Intelligentie, rechtvaardigheidsgevoel, emotionaliteit en (vaak) een flinke portie narigheid meegemaakt , als die in 1 persoon verenigd zijn dan zal, desgevraagd, de uiting niet altijd even diplomatiek zijn, maar wel recht uit het hart en dus nogal eens fel verwoord.

  Ziel- en harteloze weloverwogenheid en diplomatiek formuleren worden maar al te vaak misbruikt om de waarheid geweld aan te doen.
  Is het – in een wereld barstensvol leed, kwaadaardigheid, leugen en bedrog – dan zo’n prijzenswaardige eigenschap dat men, al redenerend en geconfronteerd wordend met werkelijk vlijmscherpe informatie, “niet van zijn stuk te brengen“ is ?

  Het grootste gevaar met argumenteren – zonder dit te willen verwerpen – is dat er eigenlijk altijd tegenargumenten kunnen worden aangedragen (al dan niet verzonnen), en: Wat te denken van de rol van de massamedia ?….
  Het schokkende gevolg is dat waarheid voor velen niet meer herkenbaar is, want “relatief”.
  Wandaden en zeker megamisdaden kunnen dan heel moeilijk meer worden ontmaskerd immers, bij wijze van voorbeeld, “jouw redenering is in overeenstemming met (zelf in te vullen)
  …complottheorie”.

  Het lijkt er op dat de megamisdadigers gewoon hun gang gaan kunnen gaan….

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 13 december 2006 @ 19.03 uur

 544. correctie (van Harrieke 543):
  Weloverwogenheid liever tussen aanhalingstekens, want zo’n kwalificatie is voor velen waarop ik met dit woord doel een in het geheel niet verdiend compliment.

  Reactie door Harrieke — woensdag 13 december 2006 @ 20.29 uur

 545. Ahmed,

  Hoeveel van wat jij tot nu toe hebt bijgedragen is van jezelf ?….ik heb het idee dat je ietwat krampachtig citeert uit een samenraapsel van (HBO ?)leerboeken en dat je daarmee mogelijk eigen twijfels probeert te bezweren.
  En, leerboeken bevatten heus niet altijd de juiste visie…

  Harrieke

  Reactie door Harrieke — woensdag 13 december 2006 @ 20.50 uur

 546. @378.Olav Meijer
  Duidelijk.
  Maar vertegenwoordigd de CDA top nog altijd de wil van de CDA kiezer? Weet de CDA kiezer eigenlijk wel welke koers de CDA partijtop werkelijk vaart?

  Worden wij als SP geacht de machtspelletjes van de CDA partijtop te honoreren of leggen we dit open en bloot?

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 14 december 2006 @ 2.31 uur

 547. net als de pvda is de sp dus ook weer gedumpt tot oppositie bedankt namens alle stemmers die voor jan lul hebben gestemt net als paar jaar terug pvda de kiezers liet vallen is het nu de sp als ik dit geweten had had ik nooit gestemt op sp schande en dus voor een reden niet meer te gaan stemmen eikels!

  Reactie door michel — donderdag 14 december 2006 @ 20.39 uur

 548. Gisteren middag schreef ik in de trein onderstaande bericht met de bedoeling dit op deze site te plaatsen.
  Wegens tijdgebrek is het er niet van gekomen daarom plaats ik het nu pas.

  Doemscenario:
  Uit de informatiebesprekingen tussen CDA en SP bleek dat er geen voldoende vertrouwen was om tot een vruchtbare samenwerking te komen, omdat de partijprogramma’s te ver uit elkaar lagen. Dat wisten beide partijen natuurlijk al, maar ze moesten wel proberen of er toch niet een regeerakkoord uit de samenwerking kon voortvloeien. Dat blijkt dus niet mogelijk omdat anders beide partijen teveel water bij de wijn moeten doen, en dan kom je niet meer geloofwaardig over naar je kiezers (iets wat meer geldt voor de SP dan voor het CDA). Anders gezegd: het CDA wil de meeste punten van het SP program niet uitvoeren. Verder praten of zelfs formatiebesprekingen beginnen had dan ook geen zin meer volgens Jan. Duidelijke taal.

  Maar stel dat het CDA in de informatie/formatiebesprekingen met PvdA ineens wel een aantal (vergelijkbare) toezeggingen doet die ze eerder bij de informatiebesprekingen me de SP nog niet wilde doen. En stel dat de PvdA in het regeerakkoord een aantal (vergelijkbare) punten weet te realiseren op het gebied van armoedebestrijding, zorg, marktwerking, hypotheekrente, WAO enz, punten die ook min of meer in het SP programma stonden, maar waar met Balkenende toen niet over te praten viel. Dan zou de PvdA met de eer gaan strijken, het CDA er weer een stuk socialer uit gaan zien, en de SP (en GL) langs de kant staan met minder munitie dan ze aanvankelijk dachten te hebben. Immers, als de PvdA een aantal linkse punten heeft weten te realiseren valt er voor de oppositie minder te klagen.
  Mooi natuurlijk als het allemaal socialer er rechtvaardiger wordt, maar het zou triest zijn als de kiezer de PvdA al de credit’s geeft voor het regeerakkoord, en de SP weer de naam krijgt van oppositiepartij die niet kan meeregeren, terwijl vooral de SP er voor heeft gezorgd dat niet alleen de PvdA meer naar links is gaan hangen, maar ook het CDA inziet dat het socialer moet. Ik hoop dat veel SP kiezers dat toch zullen inzien.

  Voor de verkiezingen sprak ik al het vermoeden uit dat het CDA en de PvdA achter de schermen voorzichtig aan het aftasten waren over een regeerakkoord.
  Het geschetste scenario zou dat alleen maar versterken. Niets nieuws overigens. CDA en VVD deden dat ook al vooruitlopend op Balkenende 2, al zullen ze dat niet toegeven.

  Maar waarom mijn inleiding bovenaan zou je zeggen.

  Vanmorgen las ik in de Volkskrant de column van PvdA-er Ronald Plasterk, en wat schetst mijn verbazing;
  In het laatste deel van zijn betoog geeft hij in grote lijnen een bevestiging van mijn doemscenario, met dit verschil dat hij het juist het droomscenario voor zijn PvdA noemt.

  Reactie door Peer — vrijdag 15 december 2006 @ 15.11 uur

 549. Moet de SP de Credit’s krijgen voor iets wat ze zelfs niet voor elkaar kon krijgen?

  Reactie door Piet van Dijk — vrijdag 15 december 2006 @ 15.48 uur

 550. Geachte lezers,

  De CDA die loopt nu te roepen over een kabinet van CDA,PVDA en CU .
  Dat doet volgens jp de eer aan de uitslag van de verkiezingen.
  Of dit gaat gebeuren is de vraag want jp wil de zelfde hanteren als de kabinet met VVD.
  Een kabinet van CDA,PVDA en CU is ook niet wat de kiezers zeiden.
  Er komt nog een groot probleem voor de CDA.
  De verkiezingen die nog komen gaat voor problemen zorgen als daar de SP,GL en PVDA nog meer winnen en de meerderheid halen.
  Ik wacht af.
  Ik denk ook dat als de CDA wel met de PVDA over een komen had het ook met de SP gekunt.
  Maar de CDA wil niet en licht het niet aan de verschillen.
  Want over de verschillen valt te praten om een sociaal kabinet te krijgen wat de burgers van dit land willen.

  Jeroen

  Reactie door Jeroen — vrijdag 15 december 2006 @ 19.45 uur

 551. 549. Piet,

  Als het zover komt gaat het er om waarom de SP het niet voor elkaar kreeg met het CDA, en de PvdA wel. Waarom geeft het CDA wel toe aan de PvdA en niet aan de SP als het om vergelijkbare punten gaat? Daar zit partijpolitiek achter van de gevestigde grote partijen. SP kreeg geen eerlijke kans van het CDA. En ook de PvdA heeft m.i. een dubbele agenda. De SP is een luis in de pels voor zowel CDA als PvdA. En luizen zijn ze liever kwijt dan rijk. Balkenende hoefde alleen maar nee te zeggen de kernpunten van de SP om zo verdere besprekingen overbodig te maken. Wat moest Jan dan doen, ze zomaar laten vallen om regeringsdeelname open te houden? Wat zou de kiezer dan zeggen? ‘Het pluche is zeker belangrijker dan de programmapunten’? Straks als er een regeerakkoord is met CDA/PvdA en CU zal blijken hoe toegefelijk CDA is geweest naar de PvdA, en hoeveel punten daarvan in meer of mindere mate ook door SP op tafel zijn gelegd tijdens de informatiebesprekingen met het CDA.

  Ere wie ere toekomt als de PvdA een socialer regeerakkoord weet te realiseren, maar de column van Ronald Plasterk werpt voor mij toch een ander licht op de informatie- en straks formatiebesprekingen.

  Reactie door Peer — zaterdag 16 december 2006 @ 0.17 uur

 552. Sommigen doen hier alsof het CDA net zo goed met de SP kan als met de PvdA.

  Dat is natuurlijk niet zo, de SP is links en de PvdA is meer een midden partij.

  De plannen van de PvdA over de hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld stellen weinig voor. Alleen de aller- aller- rijksten iets inleveren. En dan zelfs alleen bij nieuwe hypotheken. Een loos plan dat eigenlijk niks voorsteld. Hiermee kan het CDA dus gerust in meegaan. Overigens is er allang een kamermeerderheid voor hypotheekrenteaftrek… SP + Pvda + D66 + GroenLinks + ChristenUnie + SGP

  Ook alle andere plannen lijken veel op die van het CDA. De SP wil de uitkeringen 10% omhoog en de lage inkomens 15%… dat is links. Ziekenfondspremie… helemaal inkomensafhankelijk. Wat de PvdA wil stelt ook op dit punt weinig voor. De SP wil direkt uit Afghanistan… en zo zijn er veel meer punten van grote verschillen.

  De SP is zo links dat de PvdA nooit met de SP wou regeren en dat lijkt nu nog zo te zijn. De PvdA begint nu over de eigen risico… iets wat het CDA ook inmiddels al heeft gezegd ook te willen.

  Kortom CDA en PvdA passen goed bij elkaar, alleen om nog iets van de linkse stemmers te houden spelen ze toneel en doen alsof ze iets afdwingen bij het CDA wat de moeite waard is. En geven nu af op de SP, alsof het aan de SP ligt dat het CDA afhaakte.

  Het meeste wat de PvdA nu zogenaamd gaat afdwingen is allang binnen of stelt niets voor.

  Reactie door Reinder — zaterdag 16 december 2006 @ 13.04 uur