Annan neemt afscheid

Kofi Annan

De afscheidstoespraak van Kofi Annan bevatte enkele scherpe terechtwijzigingen naar het beleid van president Bush. Hij verpakte het in citaten en indirectheden, maar de strekking was volledig duidelijk. Annan hield de lezing in de bibliotheek van oud-president Truman, één van de grondleggers van de VN. Hij haalde de oud-president menigmaal aan, waarmee hij het verschil met Bush pijnlijk duidelijk maakte. Dit artikel van de Canadese National Post gaat hier verder op in.

Enkele citaten:

As President Truman said, “the responsibility of the great states is to serve and not dominate the peoples of the world.”

“No nation can make itself secure by seeking supremacy over all others. We all share responsibility for each other’s security, and only by working to make each other secure can we hope to achieve lasting security for ourselves.”

“We must, once and for all, prove by our acts conclusively that Right Has Might.” That’s why this country has historically been in the vanguard of the global human rights movement. But that lead can only be maintained if America remains true to its principles, including in the struggle against terrorism. When it appears to abandon its own ideals and objectives, its friends abroad are naturally troubled and confused.

Annan sprak in zijn speech over vijf lessen die hij geleerd had tijdens zijn rol als secretaris-generaal van de VN. Deze vijf lessen vatte hij als volgt samen:

These five lessons can be summed up as five principles, which I believe are essential for the future conduct of international relations : collective responsibility, global solidarity, the rule of law, mutual accountability, and multilateralism . Let me leave them with you, in solemn trust, as I hand over to a new Secretary-General in three weeks’ time.


Volledige tekst

Audioregistratie

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 12 december 2006 :: 15.26 uur

24 Comments

24 reacties

 1. Too little, too late…

  Reactie door J3roen — dinsdag 12 december 2006 @ 16.07 uur

 2. Ben ook erg benieuwd wat Ban Ki-moon (uit Zuid-Korea) ervan gaat bakken, zeker gezien de kwestie Noord-Korea…

  Overigens gaat natuurlijk de gehele, totaal ondemocratische organisatie van de VN al helemaal nergens over.

  Reactie door J3roen — dinsdag 12 december 2006 @ 16.15 uur

 3. Goeden middag vrienden SP.

  Bij mij kwam Kofi Annan niet erg over als een daadkrachtig figuur, hoewel hij aan handen en voeten gebonden was aan de VS.
  Nu hij bij zijn afscheid wel voor zijn mening uitkomt is natuurlijk goed meegenomen, maar eigenlijk te laat.
  Had hij dat maar bij de oorlog in Irak ook zo overgekomen, maar dat was achter de VS aan lopen.
  Wiens brood men eet wiens taal men spreekt was hier de onderliggende toon.

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 12 december 2006 @ 16.32 uur

 4. @3, Dirk,

  Goedemiddag Dirk! Inderdaad; Annan’s afhankelijkheid van de Bush-regering was vreselijk doorzichtig. Je kon de touwtjes bijna aan z’n handen zien zitten…

  Reactie door J3roen — dinsdag 12 december 2006 @ 16.36 uur

 5. Iets meer recpect voor deze man lijkt mij wel op zijn plaats.

  Weten jullie hoe moeilijk het hij heeft gehad in deze positie die hij 10 jaar lang heeft bekleedt???????

  Ik niet!!

  Maar makkelijk lijkt het mij in inder geval niet.
  Het is wel verrekte simpel om altijd een oordeel te vellen en klaar te hebben over iemand, maar ik zie het hier nog geen enkele blogger doen die in zijn schoenen zou hebben willen staan.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 12 december 2006 @ 16.50 uur

 6. Goed gevonden die analyse in dat Canadese artikel van Annan’s speech, per onderdeel ‘what he said’ en dan ‘what he meant’. Hij kapittelt Bush duidelijk, vind hem maar slecht vergeleken Truman.

  Toch is het maar softe kritiek vergeleken deze kritiek uit de eigen gelederen (een Amerikaanse site). De schrijver noemt Bush gewoon wat hij is: een oorlogsmisdadiger, die afgezet en vervolgd zou moeten worden. Hij hekelt het Congres dat geen afzet-procedure start, en hij hekelt het Amerikaanse volk dat dit alles maar toelaat.

  How Many More Will Die for Bush’s Ego?
  http://www.counterpunch.org/roberts12092006.html

  De openingsalinea zet meteen de toon:

  Last July in response to Bush-the-Evil’s enabling of Israel’s gratuitous slaughter of thousands of Lebanese civilians and destruction of the country’s infrastructure, I wrote about “the shame of being an American.” With the ongoing slaughter of our troops and Iraqi civilians in Bush’s war in Iraq, it is time to revisit that theme.

  En verderop in het stuk:
  Most Americans allowed themselves to be deceived and emotionally manipulated. The consequence of this failure of the American people has been brutal for countless people and their families in Iraq, Afghanistan and Lebanon and for the thousands of American families who have suffered because Bush sent US troops on a fool’s mission. The American people are stained with the blood of innocents. Are they still not sufficiently angry with the president who used them for his crimes to demand his impeachment?

  Reactie door Ellen — dinsdag 12 december 2006 @ 17.52 uur

 7. de VN is een big show , meer niet : bestuurd door de grootmachten .

  Reactie door Fred — dinsdag 12 december 2006 @ 18.49 uur

 8. @5, Bijdehandje,

  Zo werkt het nu eenmaal: Annan ambieert de positie, het salaris en de verantwoordelijkheden en wordt afgerekend op zijn prestaties.

  Om even kort door de bocht te gaan: het zal me werkelijk een rotzorg wezen hoe moeilijk hij het heeft gehad; er zijn vele mensen die het een stuk moeilijker hebben.

  Volgens jouw redenering mogen we nooit meer kritiek op iemand hebben…

  Reactie door J3roen — dinsdag 12 december 2006 @ 18.49 uur

 9. Een Arbeiders virus uitroeien is niet zo gemakkelijk !

  Reactie door Fred — dinsdag 12 december 2006 @ 18.54 uur

 10. Ja hier ben ik het met J3roen helemaal eens.
  En nu schakel ik over op de debatten in de 2e kamer over het generaal pardon.
  Genieten! Want ze hebben het zó moeilijk om dat te verteren.

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 12 december 2006 @ 19.00 uur

 11. @8 J3roen,

  Je mag best kritiek hebben, maar wat de meesten hier doen is alleen maar achteraf afzeiken en niet beseffen wat die man allemaal toch bereikt heeft in moeilijke tijden.
  Dit wil niet zeggen dat ik het klakkeloos met alles eens ben, maar iets meer respect lijkt mij toch wel op z’n plaats.

  ==================================
  @10 Ouwe Dirk,

  Ik heb je altijd heel hoog ingeschat wat je intellegentie betreft, ruimdenkend etc. maar dit valt me zwaar op m’n dak.

  Ik zal heel eerlijk zijn ouwe Dirk, ik waardeer het ten zeerste, al dat werk (vrijwillig) wat jij voor de SP hebt gedaan, heb je er zelfs meerdere keren voor bedankt, maar dat terzijde, bovenstaande uitspraak had ik niet uit jouw mond verwacht.

  Als het Kofi Annan alléén om het salaris zou gaan, had hij wel een makkelijker baantje genomen met minder verantwoordelijkheid wat hem minder moeite en inspanning had gekost en waar hij meer aan over zou hebben gehouden.
  Deze meneer is daar nl. slim genoeg voor, maar koos dus niet de makkelijkste weg.

  Ik vind dit typisch weer zo’n gevalletje, blèren en schreeuwen vanaf de kant, dat kunnen we toch zo goed en we weten alles beter, maar we zijn zelf te bedonderd om de handen te laten wapperen.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 12 december 2006 @ 20.16 uur

 12. Nou, Bijdehandje, ik vind ook Annan vaak te terughoudend opstellen. Hij is natuurlijk een echte diplomaat in zijn doen en laten, en dat zal ook absoluut nodig zijn.
  Toch heeft ie zich o.a. in de aanloop naar de Irak-invasie wel wat harder, directer en concreter mogen opstellen. Meer stelling nemen tegen de Bush-administration.
  Ja, hij eet misschien weleens uit de hand van Bush. Zonder diens instemming is zijn macht erg beperkt. Maar dat is eigenlijk meer een verwijt naar Europa, Australie, Canada etc

  Laatst nog met de uitwijzing van Jan Pronk uit Sudan, weer een te diplomatieke houding.
  Weliswaar de actie van Sudan afkeuren, maar er geen harde stelling tegen innemen.
  Verder heb ik alle lof voor Annan. Het is een godsallejezus moeilijke functie, waarin de gevolgen voor hele bevolkingsgroepen en eigenlijk de hele wereld direct aan zijn handelen af te meten zijn.

  Reactie door Hanz — dinsdag 12 december 2006 @ 20.34 uur

 13. @11, Bijdehandje,

  Ik begrijp niet wat Dirk volgens jou verkeerd heeft gezegd en waarom dit ten koste zou gaan van de kennelijk hoge achting die je -terecht overigens- voor hem hebt.

  Sterker nog, ik kan me best vinden in wat Dirk zegt m.b.t. Annan! Wat zijn je argumenten voor deze aanval?

  Reactie door J3roen — dinsdag 12 december 2006 @ 20.38 uur

 14. Mensen vergeet niet dat Annan ook met handen en voeten gebonden zit aan allerlei regeltjes en wetjes en compromissen, want als hij bij de een A zegt moet hij dat bij de ander ook doen terwijl daar de situatie mischien wel heel anders ligt.
  Ik wil die verantwoording niet op mij durven nemen, gewoon omdat er ook altijd mensenlevens mee op het spel staan.
  Je kun dus nooit zeggen dat het maar even een baantje is wat goed betaald wordt.
  Ik heb respect voor de goede man, en vergeet niet, ……. niemand is perfect …. alhoewel Annan er heel dicht in de buurt kwam voor wat betreft zijn beslissingen.

  Dat wou ik gewoon even kwijt.

  Reactie door Pool — dinsdag 12 december 2006 @ 21.25 uur

 15. truman was toch die man die een nuke op noord-korea wou gooien?

  Reactie door Fluitekruid — dinsdag 12 december 2006 @ 21.26 uur

 16. De VN is in veel opzichten een tandeloze tijger en in een aantal andere opzichten een papieren tijger. Maar iets beters hebben we niet. Gegeven de omstandigheden waarin de heer Annan zijn werk heeft moeten doen heeft hij niet slecht gedaan. Tuurlijk er is altijd ruimte voor verbetering, maar met de huidige opzet van de VN is dat een schier onmogelijke opdracht.

  Reactie door Michiel v. V. — dinsdag 12 december 2006 @ 23.38 uur

 17. Who cares about Annan. Listen to Brigitte Gabriel:

  http://www.youtube.com/watch?v=-sL54rHPwqA

  Reactie door anti — woensdag 13 december 2006 @ 10.18 uur

 18. @13 J3roen,

  Mijn commentaar doet niets af aan de waardering die ik voor Ouwe Dirk heb, ik doelde hier op de uitspraak van jou.

  Je kan de touwtjes aan z’n handen bijna zien zitten!! 4@J3roen

  Ouwe Dirk weet net zo goed als ik, dat Kofi Annan aan alle kanten gebonden is en niet onbeperkte vrijheden heeft.

  Wat ik dus bedoel is: Dat hij het met deze uitspraak van jou eens is.

  Reactie door bijdehandje — woensdag 13 december 2006 @ 10.41 uur

 19. Ik had veel respect voor Kofi Annan – ga er maar eens aanstaan, zo’n baan. Natuurlijk kan alles altijd beter, maar je moet als diplomaat wel van goede huize komen om zo tussen alle meningsverschillen door te kunnen laveren. En dat deed hij.

  Reactie door Marjolein — woensdag 13 december 2006 @ 11.09 uur

 20. Ondanks soms pijnlijke fouten (Ruanda, Irak) een zeer memorabele man, die een heel integere indruk maakt. Zoals velen al hebben opgemerkt: hij was natuurlijk zeer gebonden door de regels van de internationale diplomatie en de beperkingen van de VN-organisatie als zodanig.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 13 december 2006 @ 16.22 uur

 21. Memorabel? De man is volledig korrupt.

  Reactie door anti — woensdag 13 december 2006 @ 18.31 uur

 22. Wat een bedenkelijk niveau al die reacties hier. Ga me alsjeblieft niet vertellen dat dit het niveau is waaro pde SP zich wil manifesteren want dan heb ik 22/11 toch de verkeerde keuze gemaakt

  Reactie door Berend — donderdag 14 december 2006 @ 1.48 uur

 23. @18, Bijdehandje,

  Hoewel ik je standpunt best begrijp -Annan heeft zijn werk inderdaad met handen gebonden moeten doen- heb ik me in er de afgelopen jaren behoorlijk aan geergerd dat de VN naar Bush’ pijpen danst.

  Ik had liever een Annan met ballen gezien…

  Reactie door J3roen — donderdag 14 december 2006 @ 14.17 uur

 24. Jammer

  Reactie door ACE — dinsdag 19 december 2006 @ 11.36 uur