Grens per 1 januari niet open

Voor werknemers uit Polen en andere Oost-Europese landen die sinds 2004 lid van de EU zijn, kunnen de grenzen niet volledig open voor maart volgend jaar.

Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer bepaald. Het plan van het demissionaire kabinet om de grenzen al per 1 januari 2007 te openen, is daarmee van de baan.

CDA, PvdA, SP. GroenLInks en SGP vinden dat staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken nog niet voldoende heeft gedaan om illegale arbeid en ontduiking van arbeidsvoorwaarden te voorkomen. (RTL-Nieuws)

Zie ook het SP-bericht.

De staatssecretaris heeft volgens de SP volstrek ontoereikende maatregelen genomen om te voorkomen dat arbeidskrachten uit Oost-Europa worden onderbetaald, onder erbarmelijk omstandigheden worden gehuisvest en dat Nederlandse werknemers worden verdrongen. Als werkgevers zonder enige belemmering en controle arbeidskrachten uit Oost-Europa kunnen halen neemt is er geen enkele reden voor werkgevers om onervaren jongeren een perspectief te bieden en ouderen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten in te schakelen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 13 december 2006 :: 12.56 uur

68 Comments

68 reacties

 1. Ik ken veel Polen doordat mijn vriendin er ook één is. Allen zullen ze in Nederland blijven wonen en zijn hier ook aan het werk, als bedrijf (legaal) èn illegaal bij een “baas”. Velen van hen doen dit al jaren zo en ik weet zeker dat er in Nederland een heleboel van dit soort gevallen zijn. Nederland heeft hierbij toch een hoop geld misgelopen. De meeste werklozen die lopen te klagen over parasitair gedrag doen volgens mij veel te weinig om aan werk te komen! Er is toch genoeg werk?! Mijn vriendin heeft al meerdere aanbiedingen zien vallen doordat de werkgever geen tewerkstellingsvergunning voor haar kon krijgen. Nu werkt ze dus +/- 30 uur in de week zwart in de horeca… Hoe moeten we anders rondkomen?? Ze woont al 4 jaar bij me!!

  Reactie door Czak — woensdag 13 december 2006 @ 13.13 uur

 2. ja maar per 1 maart komen ze er toch in…dus zoveel schiet het nou ook weer niet op…de neerwaartse druk op de lonen komt er dus toch wel snel…

  Reactie door Daan — woensdag 13 december 2006 @ 13.15 uur

 3. De EU moet haar eigen geschiedenis nog eens herlezen. De toetreding van Spanje, Griekenland en Portugal is in het verleden zonder veel sociale spanningen in de ‘oude EU-landen’ verlopen. Wel sprake van enige arbeidsmigratie uit deze destijds ook arme landen, maar geen overspoeling met Poolse loodgieters en Tjechische chauffeurs. Waarom? Omdat destijds de (economische) overgangsperiode veel langer was (ruim twaalf jaar). Die landen zijn eerst ten dele naar het welvaartsniveau van het ‘oude Europa’ toegegroeid. De EU moet stoppen met snelle en overhaaste uitbreidingen. Leuk voor multinationals, maar niet voor burgers (hier en daar). Dus temporiseren en eerst jarenlang sociaal en economisch flankerend beleid voeren. Voor onze burgers maar juist ook voor hen in de toetredende landen. Ook moet Europa zich afschermen voor te snelle globalisering. Niet uit behoudzucht maar om sociaal verantwoorde ontwikkeling elders te bevorderen. Bevorderen van scholing, CAO’s, arbeidsomstandigheden en vrijheid voor vakbonden in die landen. Geld daarvoor komt uit hogere invoerheffingen op lage lonen producten (producten van Chinezen met een fatsoenlijke CAO worden niet belast) en milieuheffingen op ‘vuil geproduceerde’ goederen.

  Reactie door Frans van der Ark — woensdag 13 december 2006 @ 13.16 uur

 4. Pfff… laat het er uberhaupt maar niet van komen…
  Dit wordt concurrentie op arbeidsvoorwaarden… lijkt me erg onwenselijk…
  Ben wel blij met de uistel van executie.
  Onbegrijpelijk dat de CU en SP (owkee, owkee… mr. Waterstofperoxide ook…) tegen de Europese Grondwet waren.
  Nu zal eens te meer blijken dat de SP de enige partij is die het ongebreidelde kapitalisme aan grenzen stelt…
  Mij vrees is alleen dat dit niet genoeg zal zijn… haast is namelijk geboden.
  Aangezien de PvdA en zelfs GroenLinks het neo-liberalisme als hun religie hebben omarmd…

  Reactie door Jeroen Westrum — woensdag 13 december 2006 @ 13.20 uur

 5. Hier blijkt weer de hypocrietheid van de SP:

  Zeggen dat ze voor inkomensgelijkheid zijn voor op de hele wereld. Dus je zou zeggen: laat die arme Polen hier werken. Zij worden wat rijker, wij worden iets minder rijk.

  -> Gevolg meer wereldwijde inkomensgelijkheid.

  Maar ze werken juist tegen deze welvaartsverdeling door het sluiten van de grenzen….Gek….

  Reactie door Arjen — woensdag 13 december 2006 @ 13.25 uur

 6. Hmz…
  Gaat nog problematisch worden, gezien de SP de enige partij is die grenzen stelt aan het ongebreidelde kapitalisme.
  Naast de PvdA heeft zélfs GroenLinks het neo-liberalisme omarmd als zijnde haar religie…
  Dit blijkt wel uit het feit dat de SP tegen de Europese Grondwet heeft gepropageerd.
  De CU en mr. Waterstofperoxide natuurlijk ook… maar of dat nu in mijn ogen legitieme redenen waren…? (gebrek aan christelijk-humanistische visie en toetreding van Turkije tot de EU/de hoge bijdrage van Nederland aan diezelfde EU…)
  We zullen zien, maar de door mij (en velen met mij) zo gevreesde concurrentie op arbeidsvoorwaarden gaat binnen niet al te lange tijd een feit worden, lijkt me…
  Dit zal de ontwikkeling van een sociaal Europa danig in de weg staan…

  Reactie door Jeroen Westrum — woensdag 13 december 2006 @ 13.32 uur

 7. (excuses… ik had niet in de gaten dat bericht no. 4 reeds geplaatst was, daar mij pc crashte… mijn punt is duidelijk in ieder geval…) ;)

  Reactie door Jeroen Westrum — woensdag 13 december 2006 @ 13.33 uur

 8. @Jeroen Westerman

  De reden dat Polen hier naar toe komen heeft te maken met het feit dat die mensen daar arm zijn, erg arm. Armer dan de armste mensen in NL. Uit inkomensverdelingsoogpunt zou het SOCIAAL zijn om deze mensen hier toe te laten.

  De reden dat zij arm zijn, en dat zelfs de armste mensen in NL rijk zijn tov de armen in Polen heeft te maken dat wij veel langer een kapitalistisch systeem hebben -> Praktijk blijkt maar weer -> Kapitalisme zorgt voor meer welvaart en minder armoede.

  Reactie door Arjen — woensdag 13 december 2006 @ 13.36 uur

 9. Nederland is nooit vol voor slavenarbeiders.

  Reactie door khosrow — woensdag 13 december 2006 @ 13.44 uur

 10. daarom moeten polen er ook niet inkomen arjan, zijn de turken van morgen,

  en khosrow, so true!

  en door de verschraling door het broeikas effect hebben ze binnekort in afrika helemaal niets meer, zijn dat dan weer de nieuwe polen?

  nee een duidelijk beleid is hier op zijn plaats.
  mvg

  Reactie door zZzaai — woensdag 13 december 2006 @ 14.02 uur

 11. Werkgevers zijn nu ook al sociaal omdat zij arme polen ophalen ( en die lui met die dure auto’s met een PL kenteken ).
  De meeste werkgevers en vooral de uitzendbureau’s doen er alles aan om grote aantallen werk te reserveren voor de Polen omdaar mee het veschil tussen het uurloon van een nederlander – uurloon van een Pool in eigen zak te steken : heel menselijk hoor !

  maar wat doet de overheid met de Poeln als zij een hogere levensstandaard bereiken : er ook uit pesten , zoals de “gastarbeiders “die nu via hun geloof worden gesard ?

  Er zijn in Nederland genoeg mensen die willen werken ; een goede opleiding en ervaring hebben : Probleem is echter leeftijd ,culturele achtergrond , CV-hiaten en andere werkgeverssmoesjes !
  Zo hadden diezelfede werkgevers in de jaren zetig/zeventig ook een probleem voor het betalen van hoger loon : dus haalde zij de Turken en Morokanen uit de dorpjes : En wat zeiden de werkgevers “die Nederlanders willen het vuilen werk niet meer doen !

  Nu zijn de we bezig heel het oostblok hiet toe te halen : de uitzendbureaus en koppelbedrijven zijn nu aan het ronselen en verdienen daar enorm veel geld mee .
  Dat de Nederlandse arbeider steeds duurder gaat worden is dat zijn basis kosten enorm zijn gestegen , bijvoorbeeld van lokale belastingen en heffingen .

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 14.08 uur

 12. Als twee oudjes bij elkaar gaan wonen is het gelijk een Nationale Fraude ramp ;
  Maar dat 15 Polen in een appartement bivakkeren is geen enkel probleem !

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 14.15 uur

 13. @arjen
  WestERMAN… *zucht*
  Dat je deze leesfout maakt zegt mijnes inziens al genoeg over je kennis van macro-economische tendensen…
  Het gaat mij er niet om dat Polen geen kans zouden moeten krijgen… ieder weldenkend mens zou het daar over eens moeten zijn…
  Het is gewoon de onzalige manier waarop…
  Er zijn vooralsnog geen voorbeelden van werkend kapitalisme (tenzij je doelt op de Aziatische ‘tijgerlanden’, welke economische ontwikkeling hand in hand hebben laten gaan met gedegen sociale wetgeving enerzijds, of sociaal-economische tweedeling anderzijds…)
  Neo-liberalistische logica initieerd chaos… Niet een Generaal Pardon, maar het plotsklaps opengooien van de grenzen mbt arbeidsmigratie zal voor een stortvloed aan ‘gelukszoekers’ zorgen…
  Prima dat andere landen mogen meeprofiteren… maar laat dit dan ordentelijk gebeuren, met gedegen regelgeving om chaos, tweedeling en onwaardige arbeidsomstandigheden te voorkomen…

  Reactie door Jeroen Westrum — woensdag 13 december 2006 @ 14.15 uur

 14. Trouwens… hypocrietheid…???
  Naja…
  Overigens is het niet het kapitalisme geweest dat welvaart in ons land heeft gebracht.
  Ten eerste hebben we een geografisch gezien erg gunstige ligging (zie Rotterdam), daarnaast hebben we (het begint onderhand een cliché te worden) onze rijkdom voor het leeuwendeel te ‘danken’ aan de (door dhr. Balkenende zo geprezen) VOC-mentalitiet van stelen, moorden, plunderen en slavendrijven…

  Reactie door Jeroen Westrum — woensdag 13 december 2006 @ 14.20 uur

 15. Als mensen die een beter bestaan nastreven “gelukszoekers” zijn, zie ik op dat punt geen verschil met westerse en niet westerse allochtonen. Eén verschil is pregnant, het verschil tussen de situatie in de betreffende landen. Ook Polen kan in geen enkel opzicht qua ellende met niet Europese landen, met name Afrikaanse, worden vergeleken. Geen grenzen open wel grenzen stellen.

  Reactie door William — woensdag 13 december 2006 @ 14.21 uur

 16. @Westerman

  Zullen we stoppen met de VVD liberaal te noemen? De VVD verkwanselt in NL het liberale begrip:
  http://www.meervrijheid.nl/onliberale_vvd.htm

  Reactie door Arjen — woensdag 13 december 2006 @ 14.23 uur

 17. misschien ook wel leuk voor de wetenschappers om eens te onderzoeken wat voor effect het heeft dat volkeren hun verdiende geld hier in Nederland exporteren naar hun eigen land .
  Graag wil de EU natuurlijk dat de euro zo hooh mogelijk blijft staan , maar grote hoeveelheid geld in omloop , zal de waarde ervan doen kelderen .

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 14.25 uur

 18. @Westrum Sorry, schrijf ik weer je naam fout. Duizendmaal Excuses Westrum :)

  Reactie door Arjen — woensdag 13 december 2006 @ 14.26 uur

 19. Hoe is het gesteld met Nederlnaders die in Polen willen gaan werken ? Misschien ook zo gunstig ?
  Je ben dan in ieder gaval verlost van CV-hiaten en te oud zijn .

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 14.27 uur

 20. Je kan natuurlijk de Nederlandse arbeider verantwoordelijk gaan stellen voor de hopeloze toestand in Polen . Dit heeft natuurlijk te maken door het wisselen van ecomomisch functionern van dat land ten opzichte van omringende landen :die nemen nu niet meer zoveel goederen af : landbouw en scheepsbouw in ingestort .

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 14.31 uur

 21. @11 Fred, wat is het verschil tussen een koppelbaas en een uitzendbureau?

  Reactie door patrick — woensdag 13 december 2006 @ 14.36 uur

 22. Jan is tijdens een peiling van het weblog Verpakte Vis uitverkozen tot een van de geloofwaardigste politici…

  Zie alhier: http://weblog.hanshulst.nl

  Reactie door Erik — woensdag 13 december 2006 @ 14.37 uur

 23. Als de Polen hier niet mogen heen komen, dan gaan de bedrijven naar Polen, om het even dus.

  Enige verschil is dan dat Nederland een hoop belastinginkomsten gaat mislopen.

  Je kan het onvermijdelijke niet tegen houden, hoe graag de SP dat ook wil, en diep in hun hart weten ze dat ook wel.

  Reactie door Erwin — woensdag 13 december 2006 @ 14.39 uur

 24. Laten die Polen maar lekker in hun eigenland blijven : ze krijgen steeds meer subsidie en werkgevers …even afwachte dus en dan kuune ook zij zeggen : Bedankt Holland voor uw toestaan om onbeperkt de Nederlnadse arbeider te plunduren .

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 14.40 uur

 25. Een Koppelbaas loopt in oostbloklanden rond : hij koppelt “personeel “aan uitzendsbureau’s .
  Zeg maar de premiejagers die hun prooi afstaan aan een uitzendbureau .

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 14.49 uur

 26. Erwin volledig gelijk heb je : laten de werkgevers maar oprotten naar Polen en de mindere opbrengt van belastingen : mooi dan kunnen we ook gelijk de regering opdoeken : te veel bureaucratie : en is een regering in Brussel en die van gemeentens ; lijkt mij voldoende .
  Nederland heeft genoeg aankomende ondernemers die nu niet kunnen doorstarten en vaak ten onder gaan .

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 14.53 uur

 27. Polen mogen hier wel komen werken maar voor hetzelfde loon als de nederlanders.
  Heb je een selectief geheugen Erwin lees je alleen wat je wil lezen?

  Van bedrijven die naar polen vluchten kun je de producten boycotten.

  Reactie door Lisette — woensdag 13 december 2006 @ 14.55 uur

 28. En die Wilders , die stak zijn handje niet op ? hij is toch een aanbidder van Pim ? Die was ook voor een General Pardon …..merkwaardig die man .

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 15.00 uur

 29. @24 Fred, ik bedoel dus te zeggen het is allemaal een pot nat. Het doel van koppelbazen en Uitzendbureaus is hetzelfde. Maak van de werknemer een speelbal ten behoeve van de werkgever. Gewoon een leuke manier om CAOs te ontduiken, proeftijden onbeperkt te verlengen en werknemers als oud vuil aan de kant te zetten als ze niet meer “nodig” zijn.

  Reactie door patrick — woensdag 13 december 2006 @ 15.22 uur

 30. Lisette, oja, ga jij fijn produkten boycotten die een keer zo goedkoop zijn als niet ‘poolse’ produkten.

  Zal lekker opschieten in een land als Nederland waar iedereen met zijn portomonnee denkt, of loop jij op van bommel’s of op een of ander merk gemaakt in een lagelonen land?

  Reactie door Erwin — woensdag 13 december 2006 @ 15.25 uur

 31. Een groot probleem in Polen is snel op te lossen door de handel in landbouwproducten en ander zaken te bevorderen ; maar helaas geeft dat te veel concurentie voor landbouwer,tuinders in Nederland ; en er moet natuurlijk weer een en ander verdeeld worden in Brussel ; wie wat en hoeveel levert en ontvangt : dat gaat natuurlijk jaren duren : het is gemakkelijker om Polen hier met de Nederlandse arbeiders te laten concureren ;dan behouden The Boys hun winsten ,vaak ook via subsidies van de staat der Nederlanden en de EEG .Dus dat is dubbel verdienen ,mooi toch …….?

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 15.35 uur

 32. Mooi dat economische schaarste probleem ! Mooie uitvinding van de VVD/CDA een het oplossen van de arbeids schaarste !
  Hoe meer arbeiders ; hoe lager de lonen .
  hoe beter de onslagredenen .

  om nog eens extra te plunderen van de arbeiders is de marktwerking en verschijving van de eigenverantwoording naar de werknemer .

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 15.41 uur

 33. Kunnen ze niet eerts hier alle werklozen aan werk helpen!!

  Reactie door Shirley Koppen — woensdag 13 december 2006 @ 16.54 uur

 34. SP hypokriet ten top:

  Voor de pardon regeling, dit betekend dat duizenden illegalen legaal worden hoog waarschijnlijk van een uitkering moeten leven.

  Tegen de Polen die moeten maar in eigenland blijven want werken in nederland voor geld mag niet….

  Reactie door Jeroen — woensdag 13 december 2006 @ 16.59 uur

 35. Shirley,

  Is geprobeerd, werkt niet!

  Reactie door Jeroen — woensdag 13 december 2006 @ 17.00 uur

 36. Beste Erwin ik spreek alleen voor mezelf wat boycotten betreft als anderen die stelling willen volgen so be it.

  Maar je ontwijkt de belangrijkste stelling “zelfde loon voor polen als nederlanders” in mijn reactie.

  Buiten selectief lezen reageer je ook al selectief.Wat zijn van bommels eigenlijk?
  Sorry ben niet zo merkgeil.

  Reactie door Lisette — woensdag 13 december 2006 @ 17.04 uur

 37. De verkiezingen kwamen dus gelukkig geen dag te vroeg…..pfffff.

  Reactie door ReneR — woensdag 13 december 2006 @ 17.18 uur

 38. Men vergeet hier dat de grenzen niet enkel voor Polen (vaak goede harde werkers) doch ook voor andere nieuwe EU landen zoals Bulgarije / Roemenie ed open gaan en daar zit enorm veel crimineel tussen. Daarom RUSTIG de grenzen open voor vaklui waarvan wij er te weinig hebben. Niet zomaar even mensen hier naar toe halen. 1 Maart 2007 lijkt echt nog veel te vroeg.

  Reactie door VOLGHETNIEUWS — woensdag 13 december 2006 @ 17.24 uur

 39. De nieuwe EEG landen zijn nog niet gelijk aan de rest van de EEG.Je kan pas grenzen gaan openzetten als dat zover is en dat duurt wel een aantal jaren zoniet tientallen jaren.
  Het is bovendien slecht voor dat soort landen want ze verliezen al hun vakmensen.
  Sociaal gezien is het ook slecht voor die landen omdat de salarissen te snel opgejaagt worden omdat vakmensen hun baas dreigen naar Nederland te gaan omdat ze daar meer kunnen verdienen en dat is weer slecht voor de thuisblijvers ,omdat door al dat Nederlandse geld wat binnenstroomt de prijzen worden opgejaagt omdat de detailhandel aldaar ook een graantje wil meepikken.
  Ik heb dit zelf meegemaakt,dus niemand kan zeggen dat het niet zo is.
  Groet,Eric

  Reactie door Eric van Dulst — woensdag 13 december 2006 @ 17.28 uur

 40. @34 Jeroen,

  Polen mogen hier best komen werken maar voor hetzelfde salaris als nederlanders en voor dezelfde CAO.

  B.V
  Er komt een werkgever bij het CWI die werkgever levert het CWI enkele open vacatures. Het CWI stuurt werkelozen naar die werkgever maar de werkgever neemt niemand aan en zegt dat er geen sollicitanten op af zijn gekomen enkele weken later en voillá.De werkgever krijgt van het CWI toestemming om buitenlandse werkelozen aan te nemen.

  Jou stelling van de werkenlozen WILLEN hier niet werken is erg zwart wit, ja er zullen er vast wel enkele tussen zitten maar kijk eens verder dan je neus lang is !

  Reactie door Lisette — woensdag 13 december 2006 @ 20.18 uur

 41. jeroen ik meen dat ,,illegalen,,mensen zijn die niet bekend zijn en niet in opvang ahum kampen/huizen zitten te wachten,dus niet bestaan,gut zou daar dat generale pardon voor zijn?
  of zou het voor de geregistreerde /3-7 jaar/ wachtende zijn,dus niet illegaal!
  wandt hoe kun je een illegaal niet geregistreerde,dus niet bestaande persoon een pardon geven,tenzij hij zich aanmeld,en dus opnieuw een verblijfsvergunning zou aanvragen.
  wandt naar mijn beschijden mening zul je nooit ,,illegalen,, kunnen uitbannen.
  of je zou net als in polen voor zeg
  +-10/15/20 jaar terrug
  in elke straat een verader/partij genoot moeten hebben(en die leven nog steeds,,die hebben daar bv de uitzendbureauws/of zijn nu koppelbazen,om maar een zijstraat te noemen.)
  zeg maar,in de nl landsgeest een cdaér of vvdér.met een willekeurige achternaam,bv verdonkje of balken,einde,of zo.

  Reactie door ad — woensdag 13 december 2006 @ 21.16 uur

 42. Wat maken die 3 maanden nu uit.Dit is gewoon een fopspeen voor de bevolking tot aan de Statenverkiezingen. Maak nu eens goede afspraken.Dit is weer een echte politieke oplossing.De bevolking wordt voor onbenul aangezien en de belangen van de werkenden hier, met minachting behandeld.

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 13 december 2006 @ 22.15 uur

 43. reactie 5, Arjen,

  “hieruit blijkt weer de hypocrietheid (hypocrisie bedoel je misschien?) van de SP”: je beweert dat de SP iets over inkomensongelijkheid heeft gezegd?: nou nee, niet dat wat jij hier zo leugenachtig beweert.

  In jouw geval is pure kwaadaardigheid gemakkelijk te ontmaskeren.

  Harrie v.

  Reactie door Harrieke — woensdag 13 december 2006 @ 23.41 uur

 44. Mijn -niet eu – vriend zat verleden jaaar tijdelijk zonder baan. Hij is het héle westland afgeweest, maar nee, geen werk hoor. En ondertussen mochten de polen aanschuiven….

  Zoland ge werkgevers zo asociaal en crimineel bezig zijn, moeten de grenzen dicht blijven.

  Reactie door eve — donderdag 14 december 2006 @ 7.24 uur

 45. Eve,…

  Je noemt daar het grote verschil -niet EU-. De Polen zijn wel EU. Nu zijn er dus twee rangen binnen de EU. eerste rangs, dus oude eu burgers, duitsers, belgen etc, en tweede rangs, de Polen de Tsjechen etc.

  Lekker sociaal van de SP om deze ongelijkheid in stand te houden, door de tweede rangs burgers geen vrije toegang tot de arbeidsmarkt te verlenen.

  Reactie door Jeroen — donderdag 14 december 2006 @ 9.00 uur

 46. Jeroen leest weer eens niet goed en kan buiten aanvallen geen logische wel doordachte reactie geven op mijn reactie op post 34.

  Reactie door Lisette — donderdag 14 december 2006 @ 9.22 uur

 47. Shirley, die werklozen mogen er ook wat voor doen vind ik.

  Lisette, iemand die ww ontvangt moet toch aantonen dat en waar hij/zij heeft gesolliciteerd? Het CWI/UWV kan bij het uitgeven van TWV’s dus ook controleren of de klant heeft gesolliciteerd op de aangeboden vacature.

  Maar als een Pool kan aangeven dat hij/zij hier al langere tijd verblijft, goed Nederlands spreekt en hier wilt blijven en dat ook kan aantonen?
  BV mijn vriendin wilt in een drukkerij werken en doorgroeien in hetzelfde bedrijf… Op zich zal haar werkgever hiervoor geen tewerkstellingsvergunning kunnen krijgen. Ze gaat er zolang lekker zwart werken. Anders kunnen we niet meer rondkomen met alleen mijn salaris… Ze wordt qua (financiele verplichtingen) iig al gelijk gesteld aan de Nederlander maar werken….

  Reactie door Czak — donderdag 14 december 2006 @ 11.15 uur

 48. Lisette,

  Het is echt geprobeerd om werkelozen in te zetten voor de baantjes die de Polen nu doen. Er was gewoon te weinig animo om de vele baantjes in te vullen.

  Ik kan het wel begrijpen, want het is vaak seizoenswerk en op het land niet in de buurt. En vaak van plek naar plek. Voor een Pool die hier een paar maanden is maakt dit niet uit, voor iemand hier wel.

  En jouw stelling klopt (nog) niet, de Polen mogen hier niet zomaar werken ook al krijgen ze gewoon CAO, wat trouwens het merendeel krijgt!

  Mensen die roepen dat eerst alle werkelozen hier aan de slag moeten voordat we de Polen toe laten of die roepen dat er geen enkele itbuiting mag plaatsvinden voordat we de grens openen zijn gewoon niet realistisch!

  Reactie door Jeroen — donderdag 14 december 2006 @ 12.13 uur

 49. Czak,

  Dit is precies wat pvda sp wilders in stand wil houden.

  Een nederlander met een duitse partner: geen probleem, partner mag hier zonder belemmeringen werken.

  Een nederlander met een poolse partner: wel probleem je wordt behandeld alsof je een gelukszoeker bent.

  EU, iedereen is gelijk, maar sommige zijn wat gelijker!

  Reactie door Jeroen — donderdag 14 december 2006 @ 12.26 uur

 50. Jeroen, dus de sociale dienst heeft er niets mee te maken? Wordt eens wakker!
  De sociale dienst ziet mensen liever niet..(nou ja)..terugkomen in de winter als het werk op het platteland op is en wat dan? Hopen dat je binnen 3/4 maanden je uitkering wel krijgt voor de rest van de maanden? het systeem deugt niet jeroen`!

  Reactie door cynthia — donderdag 14 december 2006 @ 13.06 uur

 51. Cynthia,

  Maar juist dat is geprobeerd aan te pakken met projecten die dus mislukten door te weinig animo.

  Zonder gedoe met inschrijven/uitschrijven uitkering voor een tijdelijke baan. Konden mensen met een uitkering juist aan de slag bij diverse land en tuinbouwers. Hun betalingen ging gewoon door. Maar het werkte niet.

  Reactie door Jeroen — donderdag 14 december 2006 @ 13.22 uur

 52. Dus de chaos op de arbeidsmarkt is nu uitgesteld van januari tot maart… Nou, dat zal echt een heleboel verschil maken…

  We moeten blijven knokken tegen de oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt en de aanstaande verdringing van de eigen beroepsbevolking!

  Door intensievere en zinvollere begeleiding van werkzoekenden kan “het eigen potentieel” veel beter worden benut. Een taak die het CWI momenteel op zeer belabberde wijze vervult!

  Reactie door J3roen — donderdag 14 december 2006 @ 18.07 uur

 53. Ik had het anders moeten formuleren.
  Diegene waarvan gezegt wordt dat ze niet zijn geweest zijn ook niet op komen dagen op een sollicitatie.
  Maar diegene die wel op komen dagen voldoen om één of andere vage reden niet.

  En de reden is dat ze goedkope krachten willen voor de baan.
  Ik moet de eerste pool nog tegenkomen die onder een CAO werkt.In het zwart ? daar zijn er genoeg van en degene die hier wel legaal zijn verdienen het wettelijk minimum loon zo’n €6,- per uur bruto.

  Kijk dan MOET je wel met zn 10′en in een woning wonen die gesubsidieerd word door de baas. Ze worden gewoon misbruikt Jeroen wat voor draai jij er ook aan probeerd te geven.

  Reactie door Lisette — donderdag 14 december 2006 @ 19.18 uur

 54. J3roen,

  Het heeft niets met zinvollere begeleiding te maken. De enige reden is heel duidelijk: Geld!

  Waarom denk je dat een universitair geschoolde Pool zonder werk hier in de kassen komt werken: Niet omdat de Poolse CWI daar hem zo goed begeleid heeft. Nee daar is het heel simpel. Na een halfjaar uitkering krijg je niets meer.

  Klinkt hard en is hard, maar als we dat in Nederland hadden was het aantal mensen met werk wat de Polen nu doen wel wat hoger!

  Reactie door Pascal — donderdag 14 december 2006 @ 19.28 uur

 55. @ 54 Pascal

  In Polen krijgt men gewoon een WW uitkering voor het eerste half jaar 100% daarna 5 jaar 60% en daarna een ondersteuning van de staat.
  Ik weet niet waar jij je informatie vandaan hebt, maar er klopt niet veel van.

  Reactie door Pool — vrijdag 15 december 2006 @ 0.19 uur

 56. @ 54 Pascal

  Correctie…..

  Men krijgt het eerste halfjaar 100% als men voor een staatsbedrijf heeft gewerkt, maar meestal hebben deze mensen weer snel een baan bij de staat. Het gebeurd zelden dat zij langer dan 3 maanden zonder werk zitten.
  Menesen uit het bedrijfsleven krijgen 70%.

  Reactie door Pool — vrijdag 15 december 2006 @ 0.24 uur

 57. Bron nu.nl

  Nederland en Frankrijk zijn niet gewenst bij het topberaad over de Europese grondwet. De landen die de grondwet hebben goedgekeurd mogen wel meedoen aan het overleg. Het beraad is gepland op 26 januari in Madrid. De Europese grondwet is omstreden geworden, nadat Nederlandse en Franse burgers deze afgewezen hebben in een referendum.

  Zelfs Europa wordt/is een dictatuur met hun my way or the highway reactie. Uit de EU NU.nl

  Reactie door Lisette — vrijdag 15 december 2006 @ 8.23 uur

 58. Nou Pool,

  Volgens mij zijn er voor mensen met weinig werkverleden en net afstudeerders zeer weinig mogelijkheden of heel beperkt om een uitkering te krijgen.

  Reactie door Jeroen — vrijdag 15 december 2006 @ 8.28 uur

 59. eneeuu het gaat gewoon open,,ik zet 10 euro op de kop van van hoof,met de rest er nog aan of zonder.veel verschil zal het niet maken.

  Reactie door ad — vrijdag 15 december 2006 @ 19.48 uur

 60. Werkloosheid lijkt in nederland overerfbaar

  Reactie door haagse harry — zaterdag 16 december 2006 @ 4.58 uur

 61. liefe poolen

  ik vint het erch zielig voor julie dat lulie nouw noch een hele teidt moete wachte om bij ons te te moge kome werke
  en vooral as julie arm zein
  hed izook zielig foor de de grote baze
  wandt die moete nouw nederlanse mense in diens neme. En die zein veels te duur en te lui en ze kunne niet genoech
  en met nedelanse mense kunne zei ook niet genoe verdiene

  als hier kometog maar mach dan kunne julie beter alteit in polen bleifven wandt julie kreige het tog niet beter ik heb alteit gewerkdt maar ben er nooit reik mee kunne worde
  maar misgien gaat ik in de polletiek wandt ik kang goed lule liege fantazere en bedriege

  hateluke groente van haras mormelus.

  Reactie door Haras mormolus — zaterdag 16 december 2006 @ 16.34 uur

 62. Polen?

  Ik ben al een aantal jaren met pensioen.
  Ondanks wat ouderdomsklachten, waar ik echter geen last van heb, dank zij medicijnen die ik gebruik en een prettige omgeving om te wonen en meer, zou ik best nog kunnen en willen werken.

  Heel eenvoudig werk natuurlijk, waarvoor ik mijn hersens grotendeels thuis kan laten. Gewoon in de bouw als metselaar: alleen rechttoe rechtaan, als handlanger, om muren zwart te maken, om op te ruimen, of als hulpje bij betontimmerlui. Of gewoon om sloopwerk te doen. Daar heb ik als voormalig mijnwerker ondergronds en ook in de bouw, ervaring in opgedaan.

  Allemaal gewoon in mijn eigen tempo, met er tussen door een rustpauze of een dutje, zou ik tot ik dement word, dat nog aankunnen.

  Toen ik tot aan mijn pensioen nog in de bouw werkte, werd ik door mijn collega’s ontzien.
  “Kom nou, ben jij nou gek. Dat hoef je die ouwe joek toch niet te laten doen!” werd er gezegd als er iets zwaars voor de hand lag.

  Vorig jaar heb ik (bij een uitzendbureau) nog gevraagd, of er voor mij nog een klusje in de bouw was.

  Degene die ik dat vroeg, keek mij aan als een gepopte uil en ook nog, alsof hij een scheet tegen de muur zag opklauteren.
  Hij lachte mij uit! En hij zei ook nog iets denigrerends tegen mij.

  Er is niet eens interesse om een ouwe joek, die niet hoeft te worden verzekerd, niet eens zwart een beetje te laten klooien.

  Ik vind dat uitzendbureaus bij wet moeten worden verboden. Bedrijven hebben genoeg mogelijkheden om zelf hun personeel te werven.

  Uitzendbureaus zijn een vorm van moderne slavenhandel. En het biedt werkgevers allerlei mogelijkheden die schadelijk en nadelig zijn voor hun telkens weer, tijdelijke werknemers.

  Solliciteer niet (meer) bij of via een uitzendbureau maar rechtstreeks naar een bedrijf, laat je geen oren aannaaien en houd je poot stijf tegen die VOC-lui.

  Groeten van Gerrit Jetten.

  Reactie door Gerrit Jetten — zaterdag 16 december 2006 @ 17.13 uur

 63. eeuuu nogmaals de grens gaat gewoon open,al voor 1 jan,dus 10 euro op van hoofs hoofd,
  de enige gerechtigheid.

  Reactie door ad — zaterdag 16 december 2006 @ 19.15 uur

 64. Hoe zit het met de Oostblokker : ook VERPLICHT naar de NT2-cursus op kosten van de werkgever ?

  Reactie door Fred — maandag 18 december 2006 @ 13.29 uur

 65. Momenteel is er een trend gaande dat Polen en andere inwoners van voormalige Oost-Bloklanden die zijn toegetreden tot de EU zich inschrijven/voordoen als ZZP; lekker handig voor een bedrijf dat op deze manier legaal voor een laag uurloon een vakature op kan vullen zonder er zijn handen aan te kunnen branden.
  Als komenend jaar de grenzen definitief open zouden gaan voor deze mensen is het hek van de dam, tel daar de toe te treden landen als Bulgarije en Roemenie bij op en je kan de toekomst van Nederland voorspellen.
  Ik maak me ernstig zorgen over onze toekomst in Nederland; wat de denken van een generaal pardon regeling die aan alle kanten rammelt en door de PVDA samen met de SP erdoorheen gedramt is (wat voor een toekomst hebben deze mensen hier.. hun psychologische problemen kunnen een gevaar voor de samenleving gaan vormen, een levenlang leven van een bijstandsuitkering…).
  Dit geeft een verkeerd signaal aan andere illegalen in andere West-Europese landen, deze mensen hebben een sterke overlevingsdrang en zullen geen middel schuwen om ook een plaatsje binnen Nederland te veroveren… als dit de toekomst van Nederland wordt is het tijd om zelf te gaan emigreren (kijk de recentste emigratiecijfers er maar op na !).
  Getekend een bezorgde Nederlander.

  Reactie door Harald — maandag 18 december 2006 @ 19.18 uur

 66. Jeroen, is het eerlijk om een mens met een baan op uitkeringsniveau te laten werken? Dus wel werken maar daarvoor geen beloning krijgen? En dan ook nog eens zuinig aan moeten doen?

  Reactie door cynthia — dinsdag 19 december 2006 @ 13.42 uur

 67. Als alleenstaande krijg je zo`n 800 euro per maand en met een gezin iets van 1000 euro..Daar moeten wel alle vaste lasten nog vanaf en dan nog de kosten van voedsel.
  En wat te denken van vervoer? wat als je geen auto hebt…nogal logisch als je weinig geld te besteden hebt en dan weinig of geen reiskostenvergoeding krijgt? Dan lever je toch alleen maar meer in? Met het openbaar vervoer reizen is ook enorm duur!
  De sociale dienst en het cwi doen helemaal niets nuttigs voor mensen en zo`n project is alleen maar bedoelt om ambtenaren aan het werk te helpen. met andere woorden zodra je in een onafhankelijke positie komt als buger ben je overgeleverd aan instanties die niets voor jou doen maar alles ten voordele van zichzelf! Zouden zij alles en iedereen adequaat helpen dan hadden zij toch geen werk meer? En zo gaat het systeem verder en worden mensen met een uitkering zwart gemaakt en de mens die dit niet kent doet mee want die werkt hard en de rest niet….zo kan alles verder gaan want we slapen met z`n allen totdat steeds meer mensen werkloos worden en dan blijkt dat de SP toch gelijk heeft gehad…ik zou maar vast Pool, Bulgaars of Roemeens gaan leren..daar zijn straks heel veel mensen nodig

  Reactie door cynthia — dinsdag 19 december 2006 @ 13.48 uur

 68. Jaja, de VVD met een grooote bek over 26 duizend nepasielzoekers maar intussen de grens open voor miljoenen polen en oekrainers.
  Kijk, het zit zo, voor tienduizend euro kan je in oost polen een villa laten bouwen, door oekrainers voor minder dan een euro per uur. Dus de polen blijven komen zolang ze voor drie euro per uur kunnen werken. Zestig tot tachtig uur per week met maar dertig uur minimumloon op het loonstrookje. Sparen ze toch vijfhonderd per maand, in twee jaar een villa. Jij zou je toch ook twee jaar laten uitbuiten en rot werken voor een villa?, nou ik wel! Maar een beetje villa-look kost al hier bijna een miljoen. Dus dat haalt onze normale burger zelfs in tweeduizend jaar niet.
  En dan meer dan een miljoen oekrainers die voor minder dan een euro in Polen werken. Die mogen na vijf jaar in polen ook hier komen. Liever drie dan minder dan een euro per uur toch?
  De bouw, de metaal en het transport zijn alvast open gesteld voor polen en oekrainers. Dus minder kans daar voor onze werklozen. Die moeten straks voor tenminste twee jaar straf in een fel oranje vestje in ploegen van dertig full-time de straat vegen met behoud van uitkering (70% minimum loon), samenwonenden allebei (50% minimum loon).
  En zo komen allemaal hier want duitsland wacht nog effe tot 2011 of zo en Zweden rij je niet effe in een dag in een busje naar toe. Spanje, Frankrijk en Engeland zien al helemaal zwart van de (gelegaliseerde) illegalen zonder recht op uitkering.
  Dus: VVD; teegen de (arbeids)integratie en voooor de vreeeemdelingen.

  Reactie door whiting van der veen — dinsdag 26 december 2006 @ 20.49 uur