The Day After (2)

We kennen de minister als een standvastige minister. Maar in de schoffering van de Kamer is zij nu te ver gegaan. Ze speelt het keihard en wat de SP-fractie betreft kan zij het nu ook keihard terug krijgen. Er wordt wel eens gevraagd: is het parlement een lam of een leeuw? Als de Kamer zichzelf respecteert, is het vandaag een leeuw. De Kamer dient deze minister dan ook weg te sturen.”

Aldus Jan de Wit gisteren in het spoeddebat over de opschorting van uitzettingen. Niet veel later nam een meerderheid van de Kamer de motie van afkeuring tegen minister Verdonk aan.

Het is potsierlijk dat deze minister uiteindelijk niet eens wilde toezeggen dat de uitzettingen voor 24 uur werden opgeschort in afwachting op de reactie van het kabinet als geheel.

Dat tekent de keiharde lijn die zij keer op keer bijna dwangmatig wil voeren en waarmee ze opnieuw het kabinet heeft gegijzeld.

Uiteindelijk gaat het hier om mensen, mensen die al jaren leven in onzekerheid. Met een frisse kamermeerderheid en in afwachting van een mogelijk generaal pardon in een nieuwe coalitie is het niet meer dan fair om geen onomkeerbare besluiten te nemen. Het is zeer jammer dat Verdonk dit tot tweemaal toe niet heeft willen inzien.

Nu is het afwachten wat de reactie van het kabinet zal zijn.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 13 december 2006 :: 12.55 uur

129 Comments

129 reacties

 1. Er zit niets anders op voor ijzeren Rita om helemaal weg te gaan uit de politiek. Het hele demisionaire kabinet moet trouwens opstappen, en gezien het CDA niet met de SP wil onderhandelen nieuwe verkiezingen, of gewoon vet protest vanuit de maatschappij..

  Reactie door Redstar — woensdag 13 december 2006 @ 13.03 uur

 2. Wat dachten jullie van een wetsvoorstel die het mogelijk maakt asociale (ex-)ministers de grens over te zetten…? ;)

  Reactie door Jeroen Westrum — woensdag 13 december 2006 @ 13.16 uur

 3. Staatsrechtelijk gezien kun je een kabinet dat demissionair is helemaal niet wegsturen. Ijzeren Rita blijft dus gewoon aan en haar beleid uitvoeren totdat er een nieuw kabinet gevormd is. De motie is onuitvoerbaar en de tweede kamer krijgt de middelvinger

  Reactie door Johan — woensdag 13 december 2006 @ 13.17 uur

 4. Nog even en we zijn gelukkig van deze a-sociale minister verlost. Het wordt tijd voor een sociale wind door dit land. Helaas werkt het CDA onder Balkenende weer flink tegen. Keuzes maken, en vooral goede keuzes maken blijkt voor deze “premier” erg moeilijk te zijn. Vanaf het begin is er ruzie in zijn kabinetten en vielen ze als bosjes. Een laf persoon die volledig wordt ondergesneeuwd door de schreeuwerige VVD’ers.

  Reactie door Marco — woensdag 13 december 2006 @ 13.18 uur

 5. Wat ik mis bij de politiek is scholing, wat zijn de toelaateisen voor Den Haag, ik weet hier zo weinig van.
  Dat wij geregeerd worden door natuur talenten is mij al een poosje bekend, de ene natuurramp na de andere.

  De grote verschuivingen onder de kiezers sinds 1998 is overduidelijk dat er iets fundementaals mis is met de politiek in ons bloemkolen republiekje. Wie heeft er een advies voor de komende regeringsfanaten.

  Reactie door Henk.H — woensdag 13 december 2006 @ 13.23 uur

 6. Jammer Jan.. SP-stemmer of niet, een dergelijke vertoning, spelen op de man, in plaats van op het kabinet vind ik eigenlijk kinderachtig.

  Ik ben benieuwd hoe dit afloopt.

  Reactie door Erik — woensdag 13 december 2006 @ 13.25 uur

 7. Jan en fractie, zorg dat je met flink veel stukken in de krant komt en dat je heel vaak de interruptiemicrofoon pakt, want de campagne is vol bezig!
  CDA geeft heel handig kadootjes weg en komt hiermee al dagen lang in het nieuws. Vandaag De Geus weer.

  Reactie door kaatje — woensdag 13 december 2006 @ 13.25 uur

 8. verdonk .verdrongen verdomme opdonderen dat wijf is een dictator in spee als je democratie hoog acht moet men zich kapot schamen het is een kabinet dat er alles doordrukt en schijt aan heeft of het mensen kapot maakt het kan ze geen moer schelen .ja normen en waarden welke ik ben werkelijk in alle staten .dit land glijd steeds meer af de tegenstellingen zullen alleen maar toenemen en de verwijdering tussen bevolkings groepen zullen zich nog meer verscherpen.

  Reactie door snorro — woensdag 13 december 2006 @ 13.29 uur

 9. @3 johan
  klopt, een volledig kabinet kan niet worden weggestuurd in demissionaire status.
  maar, een minister wel.

  Reactie door rutger — woensdag 13 december 2006 @ 13.37 uur

 10. Wat gaat er in vredesnaam in dat hoofd om van onze nederlandse onzijdige Ceauşescu geval.
  Als toch de meederheid in de kamer zijn stem laat horen, kun je dan gewoon dat naast je neerleggen, en als dolle dictator maar door drijven wat JIJ wil.
  Ik geloof dat ik het helemaal aan het verliezen ben.
  Verdonkeremanisme, ligt nl. niet in mijn vermogen.

  Reactie door kbo — woensdag 13 december 2006 @ 13.38 uur

 11. Thuis voor de tv, vanaf afstand dus, naar het live debat gekeken en vooral gelet op lichaamstaal én tekst en het kwam bij mij over alsof het een machtsstrijd is geworden tussen de VVD en CDA enerzijds en de Linkse Oppositie aan de andere zijde.

  VVD en CDA krampachtig proberen te redden wat er nog te redden valt en vooral proberen schoon schip te maken met personen, die lastig zijn in een partij en kabinet.

  Ik denk dan aan het gevecht Rutte vs Verdonk, waarbij het lijkt dat Rutte, Verdonk steunt en tegelijkertijd in z’n achterhoofd hóópt dat ze opstapt. Dan lijkt het voor de VVD (voor Rutte dus) alsof de klus geklaard is en weer samen kan met CDA…die traditioneel méédraaien met welke regering dan ook.

  Reactie door franslj — woensdag 13 december 2006 @ 13.40 uur

 12. Schandalige vertoning van Verdonk.
  Volgens mij is die trut niet normaal.
  Zij, en haar kabinet, geven al jarenlang Nederland ‘n slechte naam.
  Kan mij goed voorstellen dat de SP niet gaat samenwerken met het CDA.
  Het CDA verloochtent de kerstgedachte.

  Reactie door Ben tarici — woensdag 13 december 2006 @ 13.44 uur

 13. Ik hoorde op de radio een interessante optie om een motie in te dienen dat asielzoekers die vanaf nu nog worden uitgezet, na een generaal pardon weer mogen terugkeren.
  Dit is wellicht een laatste redmiddel, mocht het kabinet gewoon doorgaan met uitzetten.
  En aangezien gisteren ook over de kosten werd gesproken door R*t* V*rd*nk (hé, wordt die naam hier eindelijk gecensureerd?) zal een kostenanalyse leren dat eerst uitzetten en dat terug laten komen toch meer kost dan de mensen voorlopig maar hier te houden.

  Een interessante optie voor een volgende motie dus, en bovendien één waar het kabinet niets mee kan en niets mee hoeft te doen, dus waar de Kamer zijn zeggenschap weer kan doen gelden.

  Uiteraard is het een monsterlijke oplossing voor de mensen die tijdelijk uitgezet zouden worden, maar beter dan nooit meer terug kunnen komen.

  Reactie door Herman — woensdag 13 december 2006 @ 13.44 uur

 14. Ik denk ook dat het een machsstrijd is en alemaal politike speletjes. Het hangt mij uit de keel met VVD en CDA. Kunnen ze allebij weg gestuurd worden. ??

  Ik heb ook gekeken op Internet en heb nog nooit zo iets gezien..
  Lijkt wel op een soap opera!!!

  Reactie door Paula — woensdag 13 december 2006 @ 13.48 uur

 15. Het is helemaal niet duidelijk of het staatsrechtelijk mogelijk is om een demissionaire minister naar huis te sturen, want daar zijn staatsrechtskundigen het helemaal niet over eens. Het lijkt me heel redelijk om dit in de praktijk uit te maken. Aangezien de democratisch samengestelde kamer heel duidelijk is lijkt het me niet meer dan normaal dat Verdonk nu ook opzout. Demissionair of niet: zolang ze bevoegdheden heeft moet haar een halt toegeroepen kunnen worden.

  Reactie door Solangera — woensdag 13 december 2006 @ 13.53 uur

 16. is het nu bekeuring of berisping
  is het nu motie van wantrouwen of afkeuring?
  mocht rita dit laatste naast zich neerleggen raad ik het kabinet alsnog een motie van wantrouwen uit te spreken

  wat een stinkende intimidaties en truuks spelen daar zeg pff

  Reactie door zZzaai — woensdag 13 december 2006 @ 13.56 uur

 17. En een machtsstrijd is het, dat is overduidelijk. Ik heb nog nooit een minister meegemaakt die zo’n volslagen minachting voor de kamer toont. Eén nachtje ff geen mensen uitzetten, is dat nu echt teveel gevraagd? Waar hebben we het nu eigenlijk over? Het is Verdonk echt niet te doen is om wat de meerderheid inhoudelijk van haar vraagt.

  Reactie door Solangera — woensdag 13 december 2006 @ 13.57 uur

 18. Het was een motie van afkeuring, maar ik verwacht dat als Rita nu niet gaat er wel een motie van wantrouwen ingediend gaat worden.

  Reactie door Solangera — woensdag 13 december 2006 @ 13.58 uur

 19. motie van afkeuring of wantrouwen…….
  feitelijk is de samenwerking tussen minister en kamer opgezegd, onwerkbaar dus.
  een motie van wantrouwen klinkt leuk maar verandert niet zo veel.

  ze moet gewoon zouten, hoewel ik bang ben dat ze nog een trucje gaan proberen.

  Reactie door rutger — woensdag 13 december 2006 @ 14.02 uur

 20. het CDA [JPB] geeft nu eigenlijk nog maar eens aan waarom de gesprekken met de SP op niets zijn uitgelopen.
  door het steunen van Verdonk geeft hij dus ook aan dat hij absoluut niet van koers wil veranderen en dat daar dus ook niet over te praten valt.
  een nieuw elán ?! socialer?
  een leugenachtige premier hebben wij,dit geeft nog maar eens aan dat het CDA niets wil veranderen,dus ook niet van plan is of in staat is om in de coalitie onderhandelingen ook maar iets toe te geven.
  tegenover welke partij dan ook.

  de Koningin zou er goed aan doen om nu wel gewoon een politieke beslissing te nemen en dit alles van tafel te vegen en te bepalen dat er zo snel mogenlijk een linkse coalitie gevormd dient te worden,aangezien het CDA er voor zorgt dat het land onbestuurbaar word door de halsstarrige houding, tegen de verkiezingsuitslag in.

  dus CDA dan maar in de oppositie.
  als we het dan toch over landsbelang gaan hebben….

  Reactie door iew — woensdag 13 december 2006 @ 14.03 uur

 21. ze herinnert mij aan thatcher, die had ook dat “ijzere” doorzettingsvermogen dwars door alles heen.

  thatcher heeft veel succes gehad, en heeft heel veel (permanent) kapot gemaakt…

  met dit alles vraag ik me af, of rita speelt voor deze issue of voor haar achterban.
  ik denk dat ze nog heel veel in macht kan groeien, nu en over de eerstvolgende jaren in de oppositiebanken.
  (brrrr. eng idee)

  Reactie door Anja — woensdag 13 december 2006 @ 14.05 uur

 22. eens iew

  Reactie door zZzaai — woensdag 13 december 2006 @ 14.05 uur

 23. Maar even heel positief: de gesmeerde linkse samenwerking gisteren is naar ik hoop een voorbode van wat komen gaat.

  Een links hagelslagkabinet = ontzettend lekker en reuze gezond! Dus …

  Reactie door olav — woensdag 13 december 2006 @ 14.09 uur

 24. Verdonk moet en zal haar wil doordrijven. Ik vind dat gewoon eng worden. Stel je voor dat zoiemand het land zou gaan regeren… Brrr. Daar krijg ik de bibbers van. Nee, Verdonk moet opstappen. En dan mag schoothondje Rutte alle ministers meenemen, dat is nog beter!

  Reactie door jeren — woensdag 13 december 2006 @ 14.10 uur

 25. Op deze link licht een hooglereaar Staatskunde uit Nijmegen, de mogelijkheden en onmogelijkheden in de huidige situatie toe.
  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article378532.ece/Hoogleraar_staatsrecht_kabinet_kan_niet_aftreden

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 14.13 uur

 26. Mooi toch dat smoeltje van Verdonk : even zandhappen en daarna gewoon in het bedrijfsleven gaan werken ; daar wordt met open armen ontvangen .
  VVD Go Home ! zakkenvullen kan ook door te gaan werken en volgens sommige managers op dit weblog “heeeeel haaard “.

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 14.13 uur

 27. En als we dan een PvdA, CDA, VVD kabinet krijgen komt ze gewoon terug als minister van onderwijs……

  Reactie door Irma — woensdag 13 december 2006 @ 14.18 uur

 28. 13. Wie dat heeft verzonnen is compleet gestoord.
  Veel van deze mensen worden vermoord als ze terugkeren naar eigen land.

  Het zijn vaak politieke vluchtelingen, geen gelukszoekers!!

  Reactie door kaatje — woensdag 13 december 2006 @ 14.19 uur

 29. Verdonk kan zich beter gaan bezig houden met de grote stromen die NU uit het Oostblok illegaal of via een paspoort truc hiet binnenkomen .

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 14.20 uur

 30. Was wel leuk gezicht toen die uitslag van de stemming bekend werd, zie je die Verdonk met haar sherry-hoofd heel glazig naar JP (de grote semi-intelligente roerganger) kijken, met de vraag: “en nu?”..

  Hieruit blijkt maar eens weer dat die Verdonk gewoon een loose-canon is, zonder enig inzicht wat ze hier nu weer aanricht. En JP haalt voor de 20e keer zijn brevet van onvermogen. Hij moet toch wel 1 van de allerslechste MP’s zijn die er ooit is geweest. Nu ben ik pas 31, dus als er oudere reageerders hier zijn die een nog slechtere MP (minister president) kennen, laat het me aub even weten…

  Reactie door Stevo965 — woensdag 13 december 2006 @ 14.30 uur

 31. Liever een geheel links kabinet maar iedereen schijnt nu haast te willen maken
  met een nieuw kabinet.
  Als het nog zou kunnen, had ik ook heel graag de SP erin.

  Bron NU.nl
  D66-fractieleider Alexander Pechtold zag af van een bezoek aan de informateur. Hij heeft Hoekstra schriftelijk laten weten nog achter zijn aanvankelijke advies voor een coalitie van CDA, PvdA en SP te staan.
  Pechtold verklaarde eerder al geen ander advies te kunnen geven, omdat hij niet weet waarop de gesprekken tussen deze partijen zijn stukgelopen. Een Kamermeerderheid wees dinsdag zijn verzoek af om daarover een open Kamerdebat te voeren.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 14.32 uur

 32. Als vanavond (of misschien toch nog morgen, als het de ministers Kamp en Van Ardenne onverhoopts niet mocht lukken om snel uit Afghanistan terug te keren – voor hen in ieder geval geen enkele reis ‘Afghanistan’) bekend wordt dat Verdonk haar ministerspost ‘ter beschikking stelt’, dan is in ieder geval een klein beetje gerechtigheid geschied. Natuurlijk, het is dan een minister (of misschien wordt het wel de hele VVD-ploeg, uit het gevoel van solidariteit dat Rutte daarmee met Verdonk wil tonen) die opstapt, niet het gevoerde beleid van uitzettingen waar direct afscheid van wordt genomen.

  Het zal echter wel heel moeilijk worden voor Balkenende om zolang zijn kabinet nog demissionair is, in dit uitzetbeleid te blijven volharden. Balkenende kan zich daarom maar beter erop voorbereiden dat het generaal pardon er, hoe dan ook, zal gaan komen. Die realiteit nog langer te willen ontkennen getuigt niet alleen van weinig democratisch besef maar ook van een geringschattende kijk op wat een meerderheid niet alleen in de samenleving en in de Kamer, maar ook van zijn eigen partij vindt dat er nu moet gebeuren: een generaal pardon voor die groep van 26000 en ter voorbereiding daarop, een opschorting van het huidige uitzetbeleid.

  Reactie door David Tompot — woensdag 13 december 2006 @ 14.32 uur

 33. Tegen een persoon met een sterke wil heb ik niets. Zeker niet als het om een minister gaat. Maar wat Verdonk laat zien is narcistisch, manisch, vol van volstrekt misplaatste uitingen van superioreit. Tijdens het debat, dat toch wel over iets ging, zat ze te knipogen naar één van haar handlangers. In dit verband was het een uiting van ” zo, die sukkels zal ik eens even wat laten zien “! Na de affaires die zij al heeft veroorzaakt, het volkomen doof zijn voor welke argument dan ook, haar gruwelijke verbale en non verbale communicatie is het tijd voor de afrekening. Fatsoen moet je doen (JPB), nou doe dan wat.

  Reactie door William — woensdag 13 december 2006 @ 14.39 uur

 34. Geef Rita Verdonk maar een enkeltje Russia.

  Reactie door e.krul — woensdag 13 december 2006 @ 14.40 uur

 35. Stom he / je had die illegalen alllemaal uit het land moeten zetten en daarna als pool weer toe te laten …. jammer voor Verdonk dat ze deze truc niet heeft bedacht ….maarja ze kan altijd nog terecht achter het aanrecht bij RUTTE .

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 14.43 uur

 36. Misschien kan iemand Rito een presentje onder de kerstboom geven. Een plakboek. Met daarin de krantenknipsels over de gebeurtenissen samenhangende met joodse vluchtelingen die door de Christelijk Nederlandse regering over de grens werden gezet. Met de wanhoop van de mensen die wisten dat ze vermoord zouden worden.

  Voor de lezers hier: Ga naar de website van de Koninklijke Bibliotheek. Kijk bij historische karnaten en zoek in Het Vaderland op ‘vluchteling’. Dan proef je wat Christelijke ‘normen en waarden’ zijn.

  Reactie door Drob — woensdag 13 december 2006 @ 14.56 uur

 37. Doodeng hoeveel macht minister Verdonk
  weer blijkt te hebben.
  Iedere andere minister, zou de zijn opgestapt.
  En waarschijnlijk ook alleen die minister.
  Nu is er een crisis ontstaan,
  en ook nu is Balkenende niet in staat de boel te managen, en loopt het door de
  opstelling van Verdonk compleet uit de hand.
  Ben heel benieuwd, met wat voor het uitkomst
  het kabinet straks gaat komen.
  En dan zal ook weer blijken, hoezeer Rita
  de VVD en het kabinet in de tang heeft.

  Reactie door kitje — woensdag 13 december 2006 @ 14.57 uur

 38. We moeten ons een ding heel goed realiseren: vanaf vandaag worden in dit land mensen tegen hen wil uitgezet, zonder dat er een democratisch legitimatie ervoor bestaat. Dat is naar mijn weten sinds 1945 niet meer gebeurt.

  Als dat zo doorgaat (en het demissionair kabinet lijkt dat tot nu toe zo te willen), dan moet de 2de kamer een oproep aan de ondergeschikten van mevrouw de minister richten, om hen medewerking aan deze illegitieme en onmenselijke maatregelen in te trekken. Op deze manier kunnen de werkzaamheden van het ministerie van mevrouw Verdonk weer op een democratische en, dus, legale basis te laten gebeuren.

  Reactie door Toni — woensdag 13 december 2006 @ 15.03 uur

 39. Minister Verdonk is nu toch wel een vleesgeworden karikatuur van zichzelf geworden. Standvastig is niks mis mee, maar halsstarrig??? Zelfs 24 uur is haar teveel. Ik hoop dat zij haar biezen pakt, de andere VVD ministers mogen wat mij betreft nog wel ff aanblijven, zeker ook om Rutte zijn grote mond te snoeren;)

  Ook de coalitie besprekingen zullen nu wel extra pittig worden, zeker nu de CU en GL zich ook achter de motie hebben geschaard. Het worden spannende tijden voor NL, ik hoop nog steeds vurig op een linkser kabinet, maar zou niet gek staan te kijken als ook het PvdA straks door het CDA buitenspel word gezet en de prolitariers van de VVD weer in de regering komen.

  Reactie door Roy — woensdag 13 december 2006 @ 15.14 uur

 40. Waarom staan we als SP dit toe?

  Het was toch de VVD die de dienstenrichtlijn introduceerde en de grenzen voor Oost Europeanen wagenwijd open zette? Het was toch de VVD die de klinker-methode toepast op illegalen door ze zonder een cent op straat achter te laten en daarmee een enorme markt van zwart werkers creert.

  Waarom laar de SP NU de suggestie ontstaan alsof de VVD voor een strak emigratiebeleid staat? Alsof het de SP is die de grenzen heeft open gezet.
  De VVD heeft er geen moeite mee om de grenzen voor talloze Oost Europeanen arbeids-emigranten open te zetten en hier de arbeidsmarkt op haar kop te zetten, maar als het om vluchtelingen gaat zijn ze keihard. Die gaan eruit.

  SP prik hier doorheen en zet die VVD op haar plaats.
  PIK DIT NIET!!!!

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 13 december 2006 @ 15.14 uur

 41. @ Roy 15.14
  Ik ben het helemaal met je eens, net als met iew @ 14.03 Dit laat duidelijk zien hoe Balkenende verder wil, binnen de formatie.
  De enige partij die hij steunt is de VVD.
  Waarschijnlijk is hij in de achterkamertjes al bezig met Balkenende 4. Als hij daar op dit moment nog tijd voor heeft. Als hij ook maar reeel iets zou willen met PvdA etc. dan zou hij nu afstand nemen van de VVD.

  Reactie door H. Molen — woensdag 13 december 2006 @ 15.18 uur

 42. Minister Verdonk reageert voortdurend op een nogal autistische en dwangneurotische wijze. Het is tijd haar het bos in te sturen, zodat zij wat kan bijkomen dankzij nieuwe, frisse, buiten-Haagse zuurstof. Dat gun ik haar wel. :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 13 december 2006 @ 15.24 uur

 43. @28
  Prettig om te horen dat je mij onder de gestoorden te schaart. De optie kwam trouwens van een linkse politicus, maar dat terzijde.

  Ik vind dat je erg chargeert, maar dat had je zelf waarschijnlijk inmiddels ook wel door.

  Reactie door Herman — woensdag 13 december 2006 @ 15.28 uur

 44. we hebben nog wel een plekje in een opvanghuis in wolfheze, misschien kunnen ze haar daar weer “realiteits gereed” krijgen.
  ;-)

  Reactie door rutger — woensdag 13 december 2006 @ 15.29 uur

 45. De kans dat het CDA met de PvdA verder kan is nu echter ook een stuk kleiner geworden aangezien de motie een voorstel van de PvdA was. Het ziet er op dit moment serieus naar uit dat de CDA alleen maar met de VVD verder zal kunnen en gelegenheidsmeerderheden zal moeten gaan formeren. Iets wat tot een zeer vlotte val zal leiden gezien de verhoudingen in de Kamer. Dat óf dus toch nieuwe verkiezingen waar m.i. de kiezer nog duidelijker (hopelijk) zal laten blijken niet van dit soort stoomwalspraktijken gediend te zijn.

  Reactie door Bas — woensdag 13 december 2006 @ 15.30 uur

 46. @ Johan (3):

  Ook een demissionaire minister, waarin het parlement zijn vertrouwen opzegt, moet opstappen. Dat is staatsrechtelijk wel degelijk mogelijk.
  In theorie kan zelfs een demissionair kabinet ontslag indienen en vervangen worden. In de praktijk is dit laatste natuurlijk erg gecompliceerd, en dat zal dus niet gauw gebeuren.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 13 december 2006 @ 15.33 uur

 47. Zoals het nu gaat is het wel duidelijk waarom de laatste jaren er een afstand tussen politiek en burger is ontstaan.

  Partijen, individuele politici en ministers die zich slechts met het machtsvraagstuk voor zichzelf en behoud van hun baantje bezighouden. En ik…als burger maar denken dat ze er voor het landsbelang zitten.
  Over “graai-cultuur” gesproken.

  En de politici zich maar afvragen waarom de burger zich meer en meer afkeert van de politiek.

  Is het niet zo, dat de overheid er voor de burger is…?? en niet de burger voor de overheid…???

  Reactie door Leftfoot — woensdag 13 december 2006 @ 15.35 uur

 48. Iew (20):

  Citaat: “de Koningin zou er goed aan doen om nu wel gewoon een politieke beslissing te nemen en dit alles van tafel te vegen en te bepalen dat er zo snel mogenlijk een linkse coalitie gevormd dient te worden…..”

  Gelukkig heeft de koningin niet de macht dit zo eenvoudigweg te beslissen. Wel zal zij aan de hand van zwaarwegende adviezen een nieuwe informatieopdracht kunnen verstrekken, nadat de huidige informateur verslag heeft uitgebracht. Maar….. alles wat zij doet moet politiek worden gedekt door de premier. Dus…..

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 13 december 2006 @ 15.41 uur

 49. @ Jeren (24):

  Rita & (schoothondje) Rutte. Zit daar geen strip in? :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 13 december 2006 @ 15.43 uur

 50. @37 Vergis je niet Kitje, Het is eindverantwoordelijke Balkenende
  de achter de schermen, zelf prevelt en stuntelt hij zogenaamd, dit laat gebeuren.
  Hopelijk krijgen veel meer mensen w.o. vooral CDAérs dit door.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 15.44 uur

 51. MachtsPolitiek van de ERGSTE SOORT.

  Had het al voorspeld voor de verkiezingen.
  Het duurt VERDRAAID weer maanden voordat er weer echt geregeerd wordt in Nederland.
  Kunnen we dat zooitje Haags geleuter niet eens een kopje kleiner maken?
  We moeten het Torentje van de BASTILLE bestormen en alles wat V..D..K heet of leuk vindt naar het hakblok?
  Echtpaar verwilderd en verdronk UITZETTEN met het volgende paard en wagen.
  Anders declareren ze nog het vliegtuig.
  Wanneer komt DAAR in den haag IEMAND met een beetje gezond verstand?
  Ojee die is er al!!
  Hij heet Jan M. Hou vol Jan, want NL moet worden geregeerd, en zeg TRIX maar hoe!
  Nieuwe CANON:
  Carthago(V..D..K) moet worden verwoest!
  Loop 7 keer omheen en de muren storten in.
  WALGELIJK, we gaan maar door met leuteren.
  DOE EENS WAT.

  Reactie door paurum — woensdag 13 december 2006 @ 15.44 uur

 52. 43. Herman, het was me wel duidelijk dat je het niet zelf bedacht had. Blijft staan dat degene die dit verzint niet alleen gestoord is, maar zelfs volstrekt achterlijk.
  Er wordt met zo ‘n optie gewoon keihard aangegeven dat de persoon in kwestie gewoon denkt dat je deze mensen wel even terug kan sturen naar hun land en daarna weer terug kan laten komen.

  Als ze zoiets met mijn vrienden uit Georgie doen, zijn ze binnen 24 uur dood.
  Door zo’n domme uitspraak te doen, draagt die politicus (wie is het eigenlijk)wat mij betreft mede verantwoordelijkheid.

  Reactie door kaatje — woensdag 13 december 2006 @ 15.45 uur

 53. @ bas
  het zou inderdaad wel eens tactiek kunnen zijn.
  een andere reden, behoudens totale politieke zelfmoord, zie ik ook niet 1,2,3.
  het “goud” van balkenende begint verdacht veel op p.b.s. te lijken.
  ( p.b.s. = pis bakken staal)
  laat het ze maar proberen, dan kunnen we dubbele verkiezingen houden.

  Reactie door rutger — woensdag 13 december 2006 @ 15.51 uur

 54. Wat wel heel dom is dat verdonk eigenlijk ook heeft laten blijken dat haar ministerie zo slecht werkt , dat zij de “ïllegalen” administratief niet in “kaart ” heeft weten te brengen ; dus een “illegaal “moet eigenlijk keihard roepen dat deze ILLEGAAL is om uitgezet te worden : is haar departement zo’n zooitje of was dat weer een van haar trucjes ?

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 16.04 uur

 55. Zouden ze bij het cda nu nog steeds niet begrijpen dat ze met Balkenende een héle slechte MP in huis hebben.

  Reactie door slurp — woensdag 13 december 2006 @ 16.08 uur

 56. Laat Jan zich gelukkig prijzen dat hij zijn
  SP volksvertegenwoordigers niet voor de leeuwen hoeft (durft?)te gooien.In de uitzending van Pauw en Witteman kregen we alvast een voorproefje.De kandidaten mochten zich voorstellen en vervolgens hun motivatie,politieke ervaring en beroeps achtergronden toelichten.De meest gehoorde variant was dat men een degelijke “mediatraining” had gekregen en dus wist hoe men bij netelige vragen met de pers moest omgaan.Gevraagd naar beroepservaring waren de meeste antwoorden student/wijkactivisme of politieke scholing tijdens 1 dag per maand om de mores van het politieke metier onder de knie te krijgen.
  Een studente werd door Jan hoogst persoonlijk en plein public afgezeken omdat er een foto van Mao op haar weblog was geplaatst.Wat zei Jan letterlijk hierover :Wij willen niets te maken hebben met een massamoordenaar!
  Ook de oprichter van de Republikeinse Orde
  voelde zich plotseling genoodzaakt afstand te nemen van zijn principes. Het afschaffen van het koningshuis had nu even geen prior
  iteit.
  Al de raadsleden,wethouders en kamerleden moeten een deel van hun salaris afstaan aan de partijkas onder het mom van een billijke
  beloning.Het overige deel vloeit echter in de
  partijkas om daarmee de partij te ondersteunen.Het zou echter veel fatsoenlijker zijn om dit “belastinggeld” terug te geven aan de belastingbetaler.
  Pas dan is er sprake van een partij met waarlijk democratische principes :Alles voor en door het volk. De lange mars door de instituties is nog lang niet ten eind!!!!!

  Reactie door Cicero — woensdag 13 december 2006 @ 16.10 uur

 57. je twijfelt natuurlijk niet aan de leider ; hij is namelijk aangesteld door God .
  Bovendien geloven zij om te geloven .

  Reactie door Fred — woensdag 13 december 2006 @ 16.11 uur

 58. @52
  Even onder voorbehoud: een PvdA senator.
  Maar je moet zijn uitspraak zien in het licht van een weigering van Verdonk (of haar tijdelijke demissionaire opvolger) om te stoppen met uitzetten. Dat betekent namelijk sowieso dat je vriendin het land wordt uitgezet. Door deze optie wordt uitzetting dermate oninteressant dat in de praktijk er hopelijk niet meer uitgezet zal worden.
  Zijn eerste voorkeur is natuurlijk gewoon uitvoeren van de motie Bos/Dijsselbloem.
  Ik zou hem dus niet gestoord willen noemen, eerder pragmatisch.

  Reactie door Herman — woensdag 13 december 2006 @ 16.13 uur

 59. Waarom zou Verdonk als demisonair minister en de VVD een snel erdoor gejasde pardon met 1 zetel winst met behulp van de partij van de dieren(ik wilder er zelf nog op stemmen) moeten accepteren.
  Ze staat er niet achter.
  Laat de komende regering dit regelen. Links heeft het zelf op de spits gedreve men kan ook de formatie afwachten. Nu straks alle VVD ministers weg en het land onbestuurbaar tijdens de formatie.. Te idioot voor woorden.
  daarnaast laat de bevolking met een referendum beslissen over een Pardon.
  Maar dat durft men gewoon niet.

  Reactie door Klaas — woensdag 13 december 2006 @ 16.16 uur

 60. @51 Sorry volgens mij zit je op de verkeerde site misschien is de website van stormfront iets voor je.

  Reactie door Klaas — woensdag 13 december 2006 @ 16.19 uur

 61. Stel je voor. zo dadelijk zit dat van god en Jan en alleman verlaten CDA het land alleen te besturen :-0

  Reactie door Alex — woensdag 13 december 2006 @ 16.20 uur

 62. 50 maria
  Ja Balkenende heeft de verantwoording,
  maar hij neemt die niet.
  Daarom is het zo geescaleerd gisteravond.
  De grote vraag blijft dus ook wanneer hij
  die verantwoordig wel neemt.
  En dat een rem wordt gezet op de onbesuisde
  akties van Verdonk.
  De kamer is duidelijk geweest gisteravond,
  nu Balkenende nog!

  Reactie door kitje — woensdag 13 december 2006 @ 16.20 uur

 63. @21 Groot Britanie is nu wel de best economische draaiende EU lid mede dankzij de hervormingen van Thacher in de jaren 80 dat wordt wel eens vergeten.

  Reactie door Klaas — woensdag 13 december 2006 @ 16.23 uur

 64. Ons rechtse bestuurders hebben er nu zo’n troep van gemaakt dat het niet lang zal duren voor ze het leger in gaan schakelen om aan wederopbouw te gaan doen.

  Reactie door slurp — woensdag 13 december 2006 @ 16.24 uur

 65. Hoe ze het ook draaien of keren, hoe klein het maasje in het politiekje netje ook is… we mogen het NIET nemen.
  Als ze nog EEN foefje bedenken om te blijven zitten dan zijn we voorgoed de klos in ons land! Dan stevenen we rechtstreeks af op een dictatuur en dan kunnen we de klok niet meer terugdraaien. Eenmaal in dit intolerante water terecht gekomen zal de democratie steeds dieper weg zinken in het moeras van despotisme.

  Reactie door Gloria — woensdag 13 december 2006 @ 16.24 uur

 66. Cicero, wat een misselijke bijdrage.
  De kandidaten in de kamer van de SP hebben bijna allemaal een HBO of universitaire opleiding en dito werkervaring http://www.sp.nl/2006/concept-kandidatenlijst.shtml

  De SP loopt echter niet met hun titels te koop en terecht, we zijn een partij voor iedereen en van iedereen.

  Dat gratis cursussen voor iedereen verzorgd kunnen worden is te danken aan het feit dat de volksvertegenwoordigers vrijwillig een deel van hun salaris als vertegenwoordiger (dus niet van een salaris dat je daar buitenom verdient)storten in de partijkas.

  Zo kan dan ook iemand die niet rijk is de tweede kamer in in tegenstelling tot bijvoorbeeld het CDA waar je alle cursussen zelf mag betalen.

  Als je iets wil insinueren, zorg dan dat je goed op de hoogte bent.

  In gemeenteraden houden nieuwe vertegenwoordigers van andere partijen het eerste half jaar hun mond dicht omdat ze alles nog moeten leren, bij de SP komt men beslagen ten ijs, dit zijn stuk voor stuk goed geinformeerde mensen die de procedures kennen en keigoed kunnen debatteren.

  Reactie door kaatje — woensdag 13 december 2006 @ 16.26 uur

 67. Ik ben tégen de burka – maar voor Rita maak ik graag een uitzondering.

  Reactie door Jaap — woensdag 13 december 2006 @ 16.34 uur

 68. Op dolle Rita zijn een aantal spreekwoorden van toepassing.

  1. Hoogmoed komt vóór de val!
  2. Boontje komt om zijn loontje!
  3. Wie wind zaait, zal storm oogsten!
  4. Wie niet horen wil, moet voelen!
  5. Waar angst regeert, worden de rede en het recht genegeerd (spontaan bedacht).

  Ten diepste heeft Verdonk geen respect voor het Parlement, waar ze nota bene zelf lid van is!

  Ook bij een demissionair kabinet is de Tweede Kamer te allen tijde volledig bevoegd om moties (verzoeken aan de regering) in te dienen.
  Het verwijt van met name de VVD dat Nederland niet moet worden geregeerd door moties treft geen doel, omdat een motie bestaande wetgeving niet verandert. Een tijdelijke opschorting van uitzettingen is niet gelijk aan een “feitelijk/formeel Generaal Pardon c.q. Specifiek Pardon”.

  Bovendien: dit kabinet zou, gegeven haar lage demissionaire status, toch geen “onomkeerbare besluiten” nemen? Elke uitzetting is er daarom nu één te veel.

  Conclusie: minister Rita Verdonk heeft nog steeds zeer weinig verstand van juridische zaken. Waarvan akte. Onkunde wordt op termijn altijd bestraft. Toch???

  Reactie door Kees Huizenga — woensdag 13 december 2006 @ 16.37 uur

 69. Gloria mijn zorg is idem.
  Vandaar dat ik had gewenst dat de SP haar overwinning had geclaimd en niks Nee tegen verdere onderhandelingen, concept Hoekstra accepteren, vanwege onverenigbare standpunten. Kul.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 16.37 uur

 70. En akls je hart hebt te gaan waar je voor staat, en de kiezers je de 3e partijn positie hebben gegeven, ga en vecht er dan ook voor om mee te regeren!

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 16.40 uur

 71. Glortia Ik vind het dus godsgeklaagd dat de SP zich terug heeft getrokken.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 16.41 uur

 72. VVD en CDA verloren dik doch trachten hun beleid alsnog door te zetten ? HOE kan dit bestaan. Verdonk kan eenvoudig doen wat de 2de kamer wil want ze is demissionair en kan zich daar achter verstoppen en haar SM
  gedrag te verbergen. Voor JPB geen goed woord meer als manager laat deze slapjanus ons allemaal in de steek en laat de regie aan de VVD (angst voor hun dreiging dat alle Mins op stappen – nou dat is werkweigering en salaris gelijk stoppen en GEEN wachtgeldregelingen dan kunnen ze gelijk hun nieuwe banen in het bedrijfsleven beginnen – we zijn echt niet achterlijk
  hoor VVD met 20 zetels en zulk een tiran uitzetmevrouw die alles op de kop zet dankzij haar onderdanen Rutte en Balkenende). Dat mens moet gewoon opstappen net zoals D66 mins en bvb Donner dat deden want genoeg is genoeg , ze wordt door ONS betaald en wij hebben de 2-de Kamer gekozen !). Rita ga je ouders en vvd maatjes pesten. Jan, zorg dat deze troubleshooter en looser zsm uit beeld is want JIJ was de Grote Winnaar.

  Reactie door VOLGHETNIEUWS — woensdag 13 december 2006 @ 16.42 uur

 73. 71 Toevoeving
  Behalve de SP nog een masterplan had.
  Dan nog had openheid naar ons geboden geweest zijn.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 16.44 uur

 74. Ja ijzeren Rita moet weg, er moet een andere minister komen voor haarin de plaats!!!!

  Reactie door Shirley Koppen — woensdag 13 december 2006 @ 16.55 uur

 75. Gloria niks tegen jouw bewogen bijdragen.
  Maar om een bijbelse vergelijking te maken, zonder daar adolatie of goden aan te verbindenend en JPB als de duivel te wilen zien de matafoor:
  De SP heeft gezegd niet met het CDA te kunnen overeen komen omdat je een paard niet naar het water kan dwingen. Het had moeten zijn : now get behind me!
  En niet gisteren dus.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 16.56 uur

 76. Stomverbaasd over die dooie van Staa die zich samen met SGP/vdVlies zo laten ringeloren.
  Is dat nou netjes en Gereformeerd beleid met gevoel ? Bah ….

  Reactie door VOLGHETNIEUWS — woensdag 13 december 2006 @ 16.57 uur

 77. @71 maria

  Ik weet niet precies wat de overwegingen van Jan zijn. Wie weet heeft hij toch een ‘langere termijn’ visie. Waarmee ik natuurlijk dit formatie-termijn bedoel.
  Maar zie nou zelf Maria, hoe in Godsnaam valt er te regeren met zo’n intolerante man als Balkenende. Laten we alsjeblieft hopen dat de hele boel vandaag opstapt en er nieuwe mogelijkheden hierdoor ontstaan.
  Dit kabinet is niet voor rede vatbaar. En als het aan Rita ligt gaan de razzia’s vanavond gewoon door.
  NO WAY!!

  Reactie door Gloria — woensdag 13 december 2006 @ 16.59 uur

 78. Now get behind me: ik vertegenwoordig de 3e grootste partij, ik eis te onderhandelen over het water voor het ‘paard’.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 16.59 uur

 79. @75 VOLGHET NIEUWS

  De SGP is een partij van schriftgeleerden. Vinger op de wettische letter en vooral niet meedoen met de motie. Zo’n partij heeft zich helemaal uitverkocht aan het dubieuze spel van dit kabinet.Het zal mij niets verbazen als hij nog een wettisch foefje vindt om dit kabinet te laten zitten.
  Sorry kan even niet verder. Moet weg. Tot later!

  Reactie door Gloria — woensdag 13 december 2006 @ 17.05 uur

 80. @ Glodria : Door stennis te schoppen dan wel publieke konde te doen van verongelijktheid.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 17.05 uur

 81. Gloria Ik wilhet echt niet chargeren,maar het is wel:ik was mijn handen in onschuld want de tegenpartij wilde geen water naar het ‘paard’ dragen.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 17.10 uur

 82. Twee vragen:

  1) Zijn die afgewezen asielzoekers nu echt het belangrijkste probleem dat Nederland heeft?

  2) Waarom hebben de PvdA, SP, GL en de CU niet doorgezet en een motie van wantrouwen aangenomen?

  Reactie door Nepkarel — woensdag 13 december 2006 @ 17.20 uur

 83. Er wordt vanavond echt niemand uit gezet.
  Geen corps die er zich aan wagen.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 17.22 uur

 84. Nep karel, ze zijn de katalysator geworden voor een politiek en onverkwikkelijk spel.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 17.23 uur

 85. #82

  Ja inderdaad; waar slaat het nou op…een motie van afkeuring…ha ha nou; dat maakt indruk als nieuwe oppositie bij deze kliek.

  Er moet een motie van oprotten komen; een motie tot revolutie!

  Reactie door ReneR — woensdag 13 december 2006 @ 17.26 uur

 86. 82 Vanwege onzekerheid of CU zover durfde te gaan ?

  Reactie door VOLGHETNIEUWS — woensdag 13 december 2006 @ 17.30 uur

 87. 71@maria
  Als de SP wel met het CDA (en de PvdA) samen zou gaan zou er zoveel water in de wijn moeten worden gedaan, dat heel veel SP-stemmers zwaar teleurgesteld zouden zijn. Bovendien zou Jan verweten worden per sé te willen regeren. Neem b.v. het punt van de marktwerking, waar het CDA zich steeds voorstander van heeft getoond, daar kun je toch niet in meegaan? En Afganistan ? En de no claimkorting ? Etc. etc. CDA en SP liggen te ver uit elkaar. CDA en PvdA (aangevuld met CU) zou beter kunnen. Ik vind dat Jan gelijk heeft niet in zee te willen met dit CDA. Misschien wel met een CDA waarin b.v. een Terpstra (vroeger van het CNV) de leiding zou hebben.

  Reactie door simbro — woensdag 13 december 2006 @ 17.31 uur

 88. @82 Nepkarel
  1) Er zijn een aantal belangrijke problemen, waarvan dit er één is. 4 jaar JP heeft helaas niet geleid tot maar één belangrijkste probleem helaas.
  2) Met een motie van afkeuring heeft JP nog de kans om met de demissionaire romp van een romp op de afgebrande winkel te passen.

  Reactie door Herman — woensdag 13 december 2006 @ 17.31 uur

 89. De formatie moet nu snel gebeuren,omdat het landsbelang in geding zou zijn.
  Schiet ‘lekker’ de gewenste richting op.
  Stelletje kortzichtige pluche fanaten.
  Laat de 2e kamer dit dan ook maar niet accepteren

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 17.34 uur

 90. Nog een paar maanden en Wouter Bos is helemaal gedraaid voor een cda-pvda-vvd kabinet.

  Reactie door slurp — woensdag 13 december 2006 @ 17.35 uur

 91. En zie hier!
  Blijkbaar ziet Bos het wel zitten met het CDA?

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/55365981/Bos_wil_regeren_met_GroenLinks.html?p=2,1

  Reactie door Dennis — woensdag 13 december 2006 @ 17.36 uur

 92. Schandalig!!!! t wordt tijd dat deze “harde” vrouw de politiek definitief verlaat. Ze wil voor de VVD nu het onderwijs gaan doen…. nou ook daar zitten we niet op haar te wachten.

  Reactie door Leon — woensdag 13 december 2006 @ 17.42 uur

 93. @92
  Waarschijnlijk wil ze op Onderwijs zittenblijvers gaan uitzetten, heb ik uit betrouwbare bron vernomen….

  Reactie door Herman — woensdag 13 december 2006 @ 17.43 uur

 94. Simbro er hebben tig meer mensen voor de SP gestemd dan de van ouds her achterban.
  Neem dat ook ter overweging.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 17.46 uur

 95. Simbro, los van de kwalijk dat de SP niet mee gaat regeren bedenk maar eens hoeveel
  nieuwe mensen daarop nieuw op gaan stemmen.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 17.48 uur

 96. De beste oplossing is voor Rita Verdonk een enkeltje reis naar Chili te regelen waar blijkt net een vrije plaats te zijn gekomen voor mensen die andere mensen niet dulden.

  Reactie door walking bull — woensdag 13 december 2006 @ 17.49 uur

 97. Simbro en let welmensen die met hun hart op voor een beter nederland hebben gestemd.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 17.51 uur

 98. @ simbor: En niet alleen wereld, men weet dat de SP niet mee wil in anglo amerikaanse oorlo,
  Dat zegt met alkaar toch genoeg om het niet af te laten weten.Ik sta in de achterban redelijk alleen met mijn vragen hierover.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 17.55 uur

 99. Si,bor Sorry ik bedoel met de stemmers dat ze niet alleen voor een beter Nederland hebben gekozen maar ook voor een gewijzigd buitenlands en midden oosten beleid.
  De Sp kan deze taken natuurlijk niet allemaal overnemen, het is ook niet demcratisch omdat te ambieeren,maar had wel in de volgende regering dienen te komen.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 18.07 uur

 100. Rita Verdonk wil een Thatcher zijn. Die is inmiddels aan het dementeren. Ik heb het idee dat Verdonk zich daar teveel mee identificeert.

  Reactie door Ellen — woensdag 13 december 2006 @ 18.14 uur

 101. @63 Klaas
  nee meneer,dat komt omdat zij zich niet mee hebben laten slepen wat de invoering van de euro betreft,en zich niet aan de EU begrotingsafspraken hebben gehouden.

  Reactie door iew — woensdag 13 december 2006 @ 18.15 uur

 102. @95
  Toen ik een tour door London maakte, kwamen we langs het huis van Thatcher. De gids vertelde dat er nog steeds 12 wachters voor haar deur staan…. om te voorkomen dat ze naar buiten komt!
  Ideetje voor Iron Rita?

  Reactie door Herman — woensdag 13 december 2006 @ 18.16 uur

 103. Als ik nog verder over nadenk verwees Jan ook nog publiekelijk naar de informateur als zijnde een reden omdat dit het centrale correcte contact weg is.
  Ik zou echt graag meer openheid willen.

  Reactie door maria — woensdag 13 december 2006 @ 18.17 uur

 104. @48 Olav Meijer
  ik denk dat ze niet veel keus meer heeft als het hele kabinet straks zijn ontslag moet aanbieden,vanwege de kwestie Verdonk.

  ik had dat in dat licht bedoeld.

  Reactie door iew — woensdag 13 december 2006 @ 18.20 uur

 105. Het spijt me zeer maar ik heb het hele circus gisteren als potsierlijk ervaren. Ja ik heb SP gestemd en ja ik zou graag zien dat ze mee waren gaan regeren. Maar de motie tegen Verdonk en daarvoor al de motie voor een generaal pardon, die deugen geen van beide volgens mij. Niet op die manier. Dit kabinet is demissionair en ja er moet een nieuw beleid komen, maar wel eerst het een en dan het ander. Ik ben het , en dat is uniek te noemen, dit keer volledig eens met de reactie van de heer Balkenende. Ook blijf ik er bij dat Verdonk enkel en alleen het beleid uitvoert dat we met z’n allen hebben gekozen. Laat de nieuwe kleuters in de 2e kamer zich eerst fatsoenlijk inlezen en Wouter een beetje dimmen. Zogenaamd afwachtende opstelling en alleen regeren als SP ook meedoet??? Nou vandaag wil ie ook wel met Femke…

  Reactie door Caatje — woensdag 13 december 2006 @ 18.23 uur

 106. @Caatje
  De wet die Verdonk uitvoert hebben we democratisch gekozen, de manier waarop ze die uitvoert (het beleid Verdonk) is echter onmenselijk, ongevoelig en onjuist.

  En je denkt niet dat juist een demissionair kabinet zeer terughoudend moet zijn terwijl de net gekozen Tweede Kamer helemaal NIET terughoudend hoeft te zijn?
  Je denkt niet dat Balkenende zijn uiterste best doet om de kabinetsformatie zo lang mogelijk te rekken door met geen andere partij te willen?

  Niet de Tweede Kamer moet terughoudend zijn, het demissionaire minderheidskabinet moet dat nu juist wel!
  woorden van W. Aantjes (CDA)

  Reactie door Irma — woensdag 13 december 2006 @ 18.50 uur

 107. 99: Verdonk voert enkel en alleen het beleid uit dat wij hebben uitgekozen? Dat zegt Rita zelf, geloof jij haar op haar woord? Daarbij heeft ze als minister nogal wat discretionaire bevoegdheden en hoeft ze dus helemaal niet als een robot de wet uit te voeren.

  En als er nu een meerderheid van het parlement (en dus een meerderheid van het volk) zich absoluut niet kan verenigen met bepaalde aspecten van het vreemdelingenbeleid, moet het dan toch uitgevoerd worden voordat het beleid is angepast? Dat past niet in de koers die we willen.

  Reactie door Solangera — woensdag 13 december 2006 @ 18.52 uur

 108. @ 88:
  1) Dus het probleem van mensen die hier niet thuishoren is belanngrijker dan de problemen van de mensen bij de voedselbanken? Of van de mensen die hun ziektekostenpremie niet meer kunnen betalen? Ik probeer te begrijpen wat dit probleem zoveel groter maakt dan die andere dat het nu al direct aan de orde gesteld moet worden.

  2) Waarom zou je JP nog een kans geven? Vorm snel een nieuw (links) kabinet dan kun je de hele boel omgooien. Maar het blijkt dat de SP, en nu ook GL, daar geen zin an hebben. Eigenlijk is er ook geen linkse meerderheid.

  Dat is het onderliggende probleem. Er is noch een linkse, noch een rechtse meerderheid.

  @90: Dat zou lachen zijn: een coalitie van verliezers CDA -2, PvdA -9 en VVD -6 (geloof ik)

  Wat de formatie betreft is het volgens mij tijd voor de Koningin om de fractieleiders eens met de koppen tegen mekaar te slaan, en op te merken dat het doel van iedere partij is om te regeren, en niet om laf weg te kruipen in de oppositie ‘omdat de verschillen te groot zijn’.

  Reactie door Nepkarel — woensdag 13 december 2006 @ 18.59 uur

 109. Rita Verdonk handelt volgens mij niet democratisch. Als een kamermeerderheid iets wil, heeft zij dat als minister toch uit te voeren?

  Reactie door Mike's Webs — woensdag 13 december 2006 @ 19.07 uur

 110. 107 : Het beleid is niet nieuw maar was er al en dus moet het huidige beleid gehandhaafd blijven tot er een nieuw kabinet is. Inderdaad doorgaan met uitzetten als dat al was wat je deed. Wat hebben we aan impulsieve moties die aan komen waaien? Gaan we Nederland zo regeren? Dan heb ik nu al spijt dat ik links heb gekozen.

  Reactie door Caatje — woensdag 13 december 2006 @ 19.09 uur

 111. Mensen, kunnen we het aub een beetje beschaafd houden hier, als je wilt schelden en katten gebruik dan het Telegraag reactie forum, kun je wat tegengas geven aan die uiterst rechtse en over het algemeen erg onbeschofte posts daar.. niet hier aub, is de SP niet waardig.

  Reactie door RoZZo — woensdag 13 december 2006 @ 19.16 uur

 112. Maar caatje, het hoe en wat omtrent het uitzetten is geen plicht, maar een bevoegdheid. En Verdonk heeft ook alle mogelijkheden om dit tijdelijk op te schorten, zeker in het belang van een generaal pardon dat er waarschijnlijk toch wel komt. Ik kan deze actie van Rita niet anders uitleggen dan een machtsspelletje.

  En om het nu een impulsieve motie te noemen… Het generaal pardon staat al hééél lang op het verlanglijstje van een aantal partijen. Als de kamer het kabinet hiervoor om iets héél kleins als een opschorting vraagt tot het debat van vandaag en de minister wil zelfs hier geen gehoor aan geven… De partijen die vóór de motie gestemd hebben weten heel goed waar het Rita om te doen is. Ze toont volslagen minachting voor de kamer, en dus voor het volk, en het is niet de eerste keer. Als je dan serieus genomen wilt worden dan rest je inderdaad niets anders meer. Je kunt als kamer niet met je laten sollen.

  Reactie door Solangera — woensdag 13 december 2006 @ 19.18 uur

 113. @110 Caatje
  Impulsieve moties???????
  Nederland kiest een Volksvertegenwoordiging waarvan iedereen weet dat ze vóór een Generaal Pardon zijn en dan noem jij het een impulsieve motie???

  Het kabinet is NIET democratisch gekozen, in principe zetten ze nu mensen uit TEGEN de wil van het merendeel van de Nederlanders. Zoiets heet dictatuur!

  De manier waarop Verdonk de wet uitvoert had net zo goed door een pc kunnen worden gedaan. We laten dit juist door een mens doen omdat er soms gewoon schrijnende zaken bij zijn en dan kan een mens een morele afweging maken. Ik geloof er trouwens niets van dat jij ooit links hebt gestemd.

  Reactie door Irma — woensdag 13 december 2006 @ 19.26 uur

 114. @108
  Heel simpel: omdat dit probleem onomkeerbaar is. Mensen die nu – onterecht – worden weggezonden, kunnen niet meer terugkomen.
  De voedselbanken kunnen we niet vandaag stante pede opheffen.
  En de zin “mensen die hier niet thuishoren” … daar wil ik niet eens serieus op ingaan.

  Reactie door Herman — woensdag 13 december 2006 @ 19.27 uur

 115. Wie speelt hier met wie een spelletje stratego.
  Dit lijkt misschien een vreemde openingszin maar ik vraag u even met me verder te kijken mijnheer Marijnissen.
  Stel u voor hypothese nummer 1. SP en PvdA dienen samen een motie in – motie Bos dus – met als doel het kabinet er vooral duidelijk van te overtuigen dat het menens is met het socialer geluid van de bevolking. Reactie kabinet hield in feite de grote stilte tot gisteren in acht. Tot ijzere Rita ten tonele verscheen. Mark geeft Wouter de zwarte Piet. Dit denkt Mark althans. Maar feitelijk spelen we dit kabinet aardig in de kaart. Want als demissionair kabinet kunnen ze rustig verder gaan met het gevoerde beleid. In feite: Ze namen een glas en deden een plas en lieten alles zoals het was.
  Het formeren van een nieuw kabinet stagneerd de kamer wordt geschoffeerd en Jan Peter heeft er weer een truc bijgeleerd.
  Hypothese 2: Sp en PvdA dien een motie in met als doel de wil van het volk duidelijk kenbaar te maken aan het kabinet. Dit is echter slechts ogenschijnlijk. Het werkelijke doel is door deze beweging het CDA uit het centrum weg te lokken en ze steeds verder terug te plaatsen binnen hun eigen partij politieke ambities. In feite dus losweken van het regeringspluche. Jan Pieter steeds meer het postuur laten aannemen van iemand die eerder vanuit partij politiek de zaak benaderd als vanuit een regeringsvisie. De volgende fase zou dan moeten zijn het CDA isoleren als zijnde te rechts van het midden en de PvdA de rol op zich laten nemen van het politieke centrum welke samen met links een nieuw elan schept binnen het nederlands democraties bestel.
  Het zijn slechts hypothesen en mogelijk is er ook nog een combinatie van hypothese 1 plus 2 mogelijk.
  Maar het belangrijkste wordt wel dat dit demissionaire kabinet snel zijn koffers kan pakken. Dit alleen al uit oogpunt van het democratische ethisch principe.
  Welke strategie is hierbij wenselijk.
  Zolang de formateur een CDA-er is heeft Jan Peter een sterke troef in zijn handen.
  Mogelijk is de oplossing dat Zowel PvdA, SP, Groen links en Christen Unie gezamenlijk gaan werken aan een alternatief regeerakkoord en op deze wijze een situatie scheppen waarin ze gezamenlijk zeggen tegen Jan Peter: “Laat maar zitten Jan Peter, misschien is er nog plaats binnen het programma Boulevard. Je deed het daar zo leuk en koddig”.

  Reactie door Jan Nagelmaker — woensdag 13 december 2006 @ 19.29 uur

 116. de cijfertjes van de ind zelf.van 2006
  http://www.ind.nl/nl/Images/Cijfers%20terugkeer_tcm5-130086.pdf

  let op: de cijfers zijn tot en met oktober.
  let vooral op het stukje “niet aantoonbaar vertrek”, die zijn gewoon kwijt.

  het is echt een ramp als dit niet wordt voortgezet, pffff doe effe normaal zeg

  Reactie door rutger — woensdag 13 december 2006 @ 19.43 uur

 117. @116
  Interessant staatje!

  Reactie door Herman — woensdag 13 december 2006 @ 20.30 uur

 118. @102 Herman, goed plan, LOL! Misschien kunnen de ijzeren dames een nieuw leven opbouwen in Chili. Gezellig als vriendinnen onder elkaar. Helaas zullen ze het moeten doen zonder DE grote vriend van Thatcher die net is overleden.

  Reactie door Ellen — woensdag 13 december 2006 @ 21.19 uur

 119. Ik heb eens even gekeken naar het aantal asielaanvragen per jaar per 1000 inwoners.
  Als ik naar 2006 kijk (cijfers over 10 maanden bekend en de laatste 2 maanden ge-extrapoleerd) hebben we dit jaar 1 asielaanvraag op 2000 inwoners. Oftewel 0,05%. En dat zijn alleen aanvragen. Een aantal daarvan worden dus afgewezen, hoeveel is onduidelijk, laten we van de helft uitgaan.
  Nederland stroomt vol!! Toch?? Als het zo doorgaat hebben we in 10 jaar ongeveer 48000 asielzoekers toegelaten, oftewel een stijging van ons inwonersaantal van 0,3%.
  Ach en wee, waar gaat het heen, over 30 jaar bestaat de bevolking voor 1% uit ex-asielzoekers.

  Maar nu dan even serieus. Knallen met dat generaal pardon en ophouden met die bangmakerij!! Leve de gastvrijheid!!!

  Reactie door Herman — woensdag 13 december 2006 @ 21.32 uur

 120. Nog even een aanvulling. Mijn aanname dat de helft wordt afgewezen is onjuist. Dit jaar is 13% ingewilligd. Dus met dat tempo duurt het 130 jaar om de bevolking voor 1% uit ex-asielzoekers te laten bestaan…..

  Reactie door Herman — woensdag 13 december 2006 @ 21.43 uur

 121. Balkenende heeft reeds eerder de suggestie geplaatst dat wanneer ‘links’ gaat regeren het land onbestuurbaar wordt.
  Vandaag heeft hij de daad bij het woord gevoegd.

  En we staan erbij en kijken er naar.
  SP, PIK DIT NIET.

  De VVD zet de grenzen wagenwijd open voor arbeidsemigranten terwijl ze vluchtelingen kost wat kost willen uitzetten. De omgekeerde wereld.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 14 december 2006 @ 1.24 uur

 122. Het hele gedoe waar we ons nu alweer dagenlang aan kunnen vergapen, en zeker nu de uitkomst is dat Rita Verdonk weg is bij vreemdelingenzaken, maar wel vrolijk aanblijft op een andere post (een minstens zo’n gevoelige) geeft aan dat het deze demisionairen dermate ‘pluche-geil’ zijn dat ze er alles voor over hebben om hun konten daar te houden.
  Ze liegen en bedriegen, dreigen en draaien, dat het een lieve lust is.
  Niet normaal!
  Geen wonder dat GroenLinks er niets voor voelt om deel te nemen aan een coalitie CDA-PVDA-GL.
  Wouter Bos zou een voorbeeld moeten nemen aan Femke en Jan.
  Die twee trekken wederom een lijn en weer is het Bos die geen keuze maakt.
  Hoe kan met name de PVDA (maar sowiso iedere partij die voor de motie heeft gestemd) nu nog samen het het CDA (of VVD) knunnen willen regeren?
  De halsstarrigheid van Verdonk en de weekheid van JP (door uiteindelijk toch bakzeil te halen na zijn mislukte bluf) hebben iedere samenwerking (met het CDA of VVD) waaruit een meerderheid gevormd zou kunnen worden om zeep geholpen en daarmee zichzelf als coalitiepartner buitenspel gezet.

  Reactie door GJ — donderdag 14 december 2006 @ 4.00 uur

 123. Het compromis van Balkenende ligt er: Alleen gezinnen met kinderen niet uitzetten.

  Kortom, iedereen die geen kinderen heeft mag wel weg.

  Dit is discriminatie van het ergste soort.

  Wees alert, dit geintje gaan die gezinsfundamentalisten ook uithalen bij de bijstand en andere voorzieningen.

  Reactie door svdmeer — donderdag 14 december 2006 @ 8.10 uur

 124. Opnieuw lijkt van een grote impasse sprake te zijn, maar ook de ‘macht’ van een Minister-President, om onder het mom van de
  “politieke verantwoordelijkheid” de eigen
  invulling van een vorstin, een Kroon te ondermijnen en onder druk te zijn is wel het
  laatste wat er mag gebeuren.
  Intussen wil IK niet dat Beatrix haar goede,
  eigen naam, jovialiteit en nauwgezetheid
  ziet aangetast in de Wereldpers door ‘hande-
  lingen’ van (zelfs nog maar een romp)Kabinet
  en zou als uiterste machtmiddel van haar er-
  voor kiezen om TROONSAFSTAND te doen en op-
  nieuw voor haar hele familie te kiezen voor
  een republiek. De BV van Oranje is van groot
  belang geweest in enkele voorafgaande eeuwen
  maar als familie kunnen zij evengoed nog heel Nederland vertegenwoordigen op tal van
  punten.
  Het is je reinste minachting voor Vorstin en
  Vaderland om, ook moeder en grootmoeder TRIX
  te willen voorhouden, dat je ménsen, kinde-
  ren, gezinnen eerst de gastvrijheid van Ne-
  derland voorhoudt en ze daarna op welk moment dan ook of over de grens zet of er-
  gens bij een uitzendpunt, midden op straat!
  Het zal het netwerken van Beatrix in deze
  wereld niét schaden als zij dreigt met af-
  treden. Daarmee haalt H.M.H.de K. géén bak-
  zeil, maar ‘stelt een daad en gaat niet aan
  de kánt staan’ en zal dan op die manier de
  MP te verstaan geven, dat het de hoogste
  tijd is dat HIJ zijn ontslag aanbiedt.
  Dáárná, kan een absolute meerderheid in de
  2e Kamer Majesteit verzoeken nog te willen
  aanblijven, zodat zij twee jaar later 2008
  de opvolging door Willem-Alexander kan voor-
  bereiden.
  JP Balkenende zal niets van zijn jongens-
  droom willen missen, maar een aktieve rol op
  die dag lijkt me niet het plezier van die-
  genen die proberen Nederland hoog te houden.

  Ja ‘t wordt nog steeds gezongen aan het eind
  van deze maand in menige kerk:
  “Uren, dagen, maanden, jaren……het U,
  toegerekend blijven zal”….excellentie,
  de heer minister-president die áchter zijn
  minister Verdonk bleef staan, omdat HIJ dácht dat dat stáátsréchtelijk wel ongeveer
  zo hoorde, maar totáál vergát dat de Neder-
  landse staatsinrichting ten doel had/heeft
  de ménsen, burgers, kiezers, gasten, récht te doen wedervaren!
  Nederland moet met gevoel geregeerd kunnen
  worden, ondersteund door basisregels uit ‘n
  boek en daartoe zijn meerdere boeken moge-
  lijk en noodzakelijk, maar de régels mogen
  nooit een doel op zich worden met voorbij-
  gaan aan médeménselijkheid!
  Tot over twee uurtjes op TV Ned.I. 11.30,
  WIJ, legaal vertegenwoordigd binnen de Tweede Kamer als land vertegenwoordigd, zijn
  er nog niet ‘klaar’ mee en het volk zal zich
  doen gelden, en het geleuter ‘dat deze Kamer
  de constitutionele verhoudingen uit het oog
  zou zijn verlóren’ uit de mond van Gerrit dé
  Zalm, leg ik vierkant naast me neer……
  “zij lagen bij nacht in het veld”….tja
  “zij lagen geveld in de nacht”…..tja
  “zij lagen er ‘ge(g)ijzeld’ bij”
  in de nachten van smarten en zorgen van
  velen, kan hén wat schélen (?)..de burgers
  hebben intussen die schapen geteld van het
  Kabinet, waarvan er enkele voorkeurscontin-
  genten hebben, het is toch niet te geloven!

  Reactie door Madelief — donderdag 14 december 2006 @ 10.44 uur

 125. ik heb jan marijnissen gemist in heel het debat.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 14 december 2006 @ 12.19 uur

 126. Rita Verdonk, de gepersonifieerde grootheidswaanzin…

  Micha Jans

  Reactie door Micha Jans — maandag 18 december 2006 @ 0.47 uur

 127. 113 : ik heb wel degelijk SP gestemd

  Reactie door Caatje — maandag 18 december 2006 @ 12.08 uur

 128. En nu krijgen we een kabinet zonder SP…ondanks dat ik de verschillen met het CDA snap, vind ik het toch een gemiste kans en vraag me af of Jan niet meer moeite had moeten doen om tot overeenstemming te komen. Dit doet de stem van de kiezer geen goed en ik vraag me af in hoeverre dit negatieve consequenties heeft voor de SP in de toekomst.

  Reactie door Caatje — maandag 18 december 2006 @ 12.10 uur

 129. Mote van Verdonk ook de Oostblokkers VERPLICHT de NT2-cursus volgen op kosten van de werkgevers of niet ?
  Hoe legaal zijn de Polen met een duits paspoort ?
  het legaal of illegaal zijn heeft dus alles te maken ; of over iemand economisch valt te verdienen ?

  Reactie door Fred — maandag 18 december 2006 @ 13.41 uur