Gratis flats voor sloppenbewoners

In Mumbai, India – waar miljoenen leven in sloppenwijken – wordt er geprobeerd op een creatieve manier een oplossing te vinden voor meerdere problemen.

Twee vliegen in één klap

Land is schaars, en het leven in de sloppen is voor velen een uitzichtloze en troosteloze situatie. Investeerders krijgen nu de mogelijkheid om flats te bouwen voor de gezinnen in de sloppen, daartegenover staat dat ze het land (bijna) gratis krijgen en er uiteraard gedeeltelijk kantoren op mogen bouwen. Big business, als je de berichtgeving in de NewYork Times moet geloven, en twee vliegen in één klap, zo lijkt het. Een gratis nieuw appartement in plaats van een krot voor de gezinnen, en de investeerders verdienen er flink aan.

Nadelen

Het artikel somt echter ook een aantal nadelen op die tot nadenken stemmen. Sommigen geven aan dat op termijn de sloppen van horizontaal naar verticaal gaan, aangezien de gezinnen nog steeds nauwelijks mogelijkheid hebben om zelfvoorzienend te zijn. Enkel nu is de sociale component verdwenen aangezien het leven niet meer op straat plaats vindt. Ook kleine shops en winkeltjes zijn niet meer toegankelijk zoals in de sloppen zelf. Sommige ex-bewoners dromen nu al weer openlijk van hun horizontale sloppen.

Yet critics worry that building skyward will strain public services and disrupt the livelihoods of vendors, shopkeepers and fishermen, whose work calls for them to live in ground-level homes where they can store their boats and nets or closely supervise their stores.

Ook het onderhoud aan de appartementen is veel lastiger, en moet vanaf nu door professionals worden uitgevoerd.

Big buildings also deprive slum dwellers of self-sufficiency, said Celine d’Cruz, a coordinator in Mumbai for the advocacy group Slum Dwellers International. In a slum, a broken pipe is fixed by a local handyman. In an intricately built tower, professional help is usually required.

“I wouldn’t glorify that ecosystem,” Ms. d’Cruz said of the slums. “But people have found an equilibrium within their means. The moment you give them something beyond their means, it’s a disaster.”

Het is een interessant idee, waarvan moet worden bekeken of het echt uitpakt zoals je hoopt dat het uitpakt. Dat mensen een beter leven krijgen.

Een artikel zeker het lezen waard.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 15 december 2006 :: 17.58 uur

12 Comments

12 reacties

 1. Toevallig lees ik nu een boek voor de 2e keer. Daarin wordt melding gemaakt van zgn. economische piraterij. Gaat als volgt: verkleed je in schaapskleren, investeer en wacht tot men financiël afhankelijk wordt, d.i. men kan het onderhoud o.i.d. niet meer betalen en dan heeft men een poot tussen de deur (waar heb ik dat eerder gehoord?).
  bron:Perkins, J: Bekentenissen van een economische huurmoordenaar, De arbeiderspers

  Reactie door Fransiscus — vrijdag 15 december 2006 @ 18.41 uur

 2. Laten die SPbevuilers Veenstra en Herders alsjeblieft meteen ophoepelen richting India en daar maar proberen creatief te zijn. Wel eerst even het teveel geogen geld van studenten terugstorten graag.
  Tsjonge waarom wijden jullie NIET METEEN EEN ONDERWERP aan deze zaak. UITDIEPEN EN TRACHTEN TE BEGRIJPEN WAAROM DEE AKEN ZO LOPEN.!

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 15 december 2006 @ 19.05 uur

 3. @1

  Inderdaad, ik heb dat boek ook gelezen, een heel interessant boek, destijds nog aangeraden op het weblog van ene Jan Marijnissen…. :)

  als je dat leest, dan zie je pas echt hoe smerig de (kapitalistische?) wereld in elkaar steekt.

  Verder lijkt dit een goed idee in India, maar men zal toch ook op een of andere manier een toekomst voor die mensen moeten vinden. Pas al daar een beter zicht op is, zullen de mensen er beter van worden.

  Reactie door Jack Reinieren — vrijdag 15 december 2006 @ 19.20 uur

 4. Kunnen ze dus beter gewone huisjes bouwen of enkele lokale bewoners opleiden tot professioneel onderhoudsmonteur. Daarnaast moet iets dergelijks natuurlijk deel uitmaken van een veel groter sociaal plan voor de sloppenwijken, met werkvoorziening, scholing…etc..

  Reactie door J3roen — vrijdag 15 december 2006 @ 19.21 uur

 5. dat wordt binnenkort in nederland, gratis sloppen en stegen voor flatbewoners, want nog meer mensen zullen hun schamele optrekje moeten inruilen voor de straat of het leger des heils.

  Het leven hier in dit land wordt voor de minst betaalden namelijk niet meer haalbaar als je een huur betaald en een zorgverzekering hebt en energiekosten.

  Een sombere toekomst zeker met nog een keer Balkenende die kennelijk de macht schijnt te hebben over links.

  Reactie door e.krul — vrijdag 15 december 2006 @ 20.45 uur

 6. @L’écologiste:

  Doe eens een beetje rustig jôh! Praat niet voor je beurt! Volgens mij heeft de partij een onderzoek ingesteld.. Wacht eerst de uitkomst even af voordat je grote woorden spreekt! Misschien hebben ze wel tegen kostprijs onderverhuurd om mensen aan woonruimte te helpen.. Ik weet het niet en jij ook niet. De SP reageert terecht op de berichtgeving door de betreffende leden te schorsen en een onderzoek in te stellen. Laten we eerst de uitslag van het onderzoek afwachten?!

  Reactie door Gerard — zaterdag 16 december 2006 @ 1.15 uur

 7. Volgens een Afghanistan deskundige gaat het heel goed met de wederopbouw.
  Bijna alle Afghanen hebben daar nu een mobiele telefoon.

  Reactie door slurp — zaterdag 16 december 2006 @ 3.41 uur

 8. Een van de beste punten van het SP-programma is de omgang met oude stadswijken. Niet een hoop goedkope woningen slopen om er dure voor in de plaats te zetten en vervolgens de buurt uit elkaar trekken.

  Ons probleem (in de Randstad) is de mythologie van een huis met een tuintje… dat KAN dus gewoon niet voor iedereen. Beter goedkope, maar fatsoenlijke appartementen in de stad, dan woonwijken slopen en dure nieuwbouw.

  Reactie door Balans — zaterdag 16 december 2006 @ 9.16 uur

 9. @ 6 Gerard,

  Het is een hele gevaarlijke situatie die je niet moet onderschatten.
  Helaas heeft dit nieuws slechte invloed op de beeldvorming. Zelfkritiek is nodig en wat ik al zei: wees transparant en laten we hier dus openlijk over discussiëren.
  We mogen niet het etiket opgeplakt krijgen dat we niet tegen kritiek kunnen.

  De partij heeft deze lieden terecht geschorst.
  Ik dacht dat we zo tegen corruptie waren? Ik heb geloof in de SP, eigenlijk alleen nog de SP. Wanneer dat afbrokkelt zullen veel stemmers weer richting PvdA, GL, etc. gaan.

  Wat ik begrepen heb van de Volkskrant hebben ze 4 jaar lang hun sociale huurwoning minstens tegen dubbele kostprijs verhuurd (ruim 1600 gulden).

  Reactie door L'écologiste — zaterdag 16 december 2006 @ 12.56 uur

 10. Ik wordt er niet enthousiast van. Het ruikt naar een nieuw soort kolonialisme. Buitenlandse investeerders de rommel laten opruimen en helemaal voorbij gaan aan de plaatselijke cultuur.
  Micro-kredieten maakt mensen wel zelfstandig met behoud van een belangrijk goed: “Vrijheid”.
  Ik kan een echtpaar van 60+ die en grote moestuin onderhouden. De oogst wordt gedeeld met ongeveer 20 mensen. De enige vergoeding die zij accepteren is een bijdrage in een potje voor Indiase weduwen die in hun land verstoten worden. Van dit potje geld worden naaimachines gekocht door een persoon die ervoor zorgt dat deze machines ook daadwerkelijk aan deze weduwen worden uitgereikt. Op deze manier hebben deze vrouwen weer kans op een menswaardig bestaan.

  Reactie door Elsemie — zaterdag 16 december 2006 @ 13.18 uur

 11. @10 Elsemie, Het doet mij wel wat. De interbationale politiek en geloven beiden zijn de oorzaak dat mensen zo moeten leven!
  Zie: SP in de Prijzen @ els 33, 34 en 35.

  Reactie door Els — zaterdag 16 december 2006 @ 16.27 uur

 12. dan zijn die mensen beter af dan veel Nederlanders :
  die moeten een slophuis kopen om daarna achterna gezeten te worden door de gemeentes , die ineens zo’n slop slooprijp verklaren of eisen een grote renovatie ,zodat na de renovatie het slop met een mooie voorkant ineens hoger getaxeerd wordt en dus in aanmerking komt voor een hogere OZB .

  Reactie door Fred — maandag 18 december 2006 @ 20.17 uur