Europa denkt dat we vóór zijn

Dat peilingen uitéén kunnen lopen weten we, maar de Europese peiling met betrekking tot de Europese Grondwet wijkt wel heel erg af van de Nederlandse peiling, maar liefst 23%.

Vlak voor de verkiezingen heeft de SP Maurice de Hond gevraagd om te onderzoeken wat de Nederlander zou stemmen wanneer het referendum nu werd gehouden. Het percentage nee-stemmers was ruim 2% hoger (pdf) dan op 1 juni 2005, namelijk 64%.

De Eurobarometer is het ‘CBS’ van Europa. Al vanaf 1973 peilen ze de stemming van Europeanen over verschillende onderwerpen. De meest recente Eurobarometer Nummer 66 (pdf) – in Nederland uitgevoerd door TNS-Nipo – legde van september tot oktober 2006 onder andere deze vraag voor aan de Europeanen ‘According to what you know now, would you say you are in favour of the European Constitution?’

Eurobarometer 66
(klik voor vergroting)

In Frankrijk is volgens deze peiling 56% voor de Europese Grondwet, in Nederland maar liefst 59%. Misschien is dat de reden dat andere landen het ‘nee’ van Frankrijk en Nederland kennelijk niet zo serieus nemen?

Helaas zijn de uitgesplitste resultaten van het laatste onderzoek nog niet beschikbaar, maar die van lente 2006 (pdf) wel.

Eurobarometer
(lente 2006: klik voor vergroting)

Een verschil van 23% tussen de peilingen van Maurice de Hond en de Eurobarometer (TNS-Nipo) op een vergelijkbare vraag.

De SP heeft als enige partij voor de verkiezingen een duidelijke visie op Europa op tafel gelegd. ‘Een beter Europa begint nu‘ (pdf) voor betere samenwerking, zonder onze souvereiniteit aan Europa af te staan.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 18 december 2006 :: 15.17 uur

83 Comments

83 reacties

 1. Zo zie je maar weer hoe onderzoeken kunnen verschillen. Ik weet niet wat de exacte vraagstelling van de Hond was, maar die zal ongetwijfeld afwijken van die van het Europese onderzoek.

  Reactie door Herman van den Akker — maandag 18 december 2006 @ 15.51 uur

 2. Hoe is het mogelijke?? Zo krijgen de andere landen een heel verkeerde beelt van wat onze meening is.

  Reactie door Paula — maandag 18 december 2006 @ 15.57 uur

 3. Het viel me op dat zelfs Kamervoorzitter FRANS WEISGLAS bij zijn vertrek wees op het belang van discussie over Europa. Hij had het gemist afgelopen verkiezingscampagne.

  Hiermee blijft Europa een gevoelig punt voor veel partijen. Wij waren leider in de campagne tegen de Europese Grondwet en zoals Jan ook al schreef waren wij tijdens de afgelopen verkiezingscampagne niet te beroerd om onze visie kenbaar te maken.

  Door dergelijke opinie onderzoekjes wordt de stem van de kiezer ondermijnd. Feit is dat 63% “NEE” stemde, ongeacht welk onderzoek nu naar de mening gedaan wordt: het is niet vergelijkbaar en mag ook niet als DE mening gepresenteerd worden.

  De 63% “NEE” stemmers zijn een feit en daarmee onomkeerbaar!

  Reactie door Erik Manders — maandag 18 december 2006 @ 16.01 uur

 4. Van mij mag er een V.S. van Europa komen, met de Nederlandse premier als een soort gouverneur. We kunnen veel dingen behouden, net zoals we nu ook al provincies en gemeenten hebben met hun eigen beleid en cultuur. We hebben de mond vol tegen Amerika, maar willen we echt een alternatief zijn tegen blokken als de V.S. en Azie met onze eigen beleid en cultuur, dan zullen we steeds meer 1 moeten worden. Dat nationalistische gedoe! Een beetje is niet erg, maar wereldburgers en iedereen die over grenzen heen kijkt en de wereld net zo klein ziet als hij nu al is – dankzij internet en andere communicatiemogelijkheden en eenvoudiger/goedkoper vervoer van goederen/diensten/personen- die heeft de toekomst.

  Reactie door C Harms — maandag 18 december 2006 @ 16.05 uur

 5. De éénheid tussen europese landen, is niet van bovenaf op te leggen. De éénheid ontstaat door het respecteren van de onderlinge verscheidenheid, waardoor landen van nature naar elkaar toegroeien.

  Reactie door franslj — maandag 18 december 2006 @ 16.09 uur

 6. 4. C. Harms
  ..tegen blokken als de V.S. en Azie.., zeg je en de volgende stap is de éénheid zien te creëren tussen de onderlinge blokken..om uit te komen in eenheid tussen alle volkeren..
  Waar is de éénheid binnen de USA?…Azië? …Arabische wereld? Ik constateer slechts verdeeldheid en zo lang we daar van wég kijken, kan er geen éénheid ontstaan. De individuele verdeeldheid onder ogen zien en opruimen, leidt naar een mogelijkheid om sámen te léven…!

  Reactie door franslj — maandag 18 december 2006 @ 16.24 uur

 7. [...] Jan Marijnissen of the SP wonders if this is the reason other countries in the EU do not take French and The Netherlands “no” seriously.(SP) [...]

  Pingback door European Constitution « Happenings — maandag 18 december 2006 @ 16.25 uur

 8. Maurice de Hond heeft al zo’n blunder begaan met de laaste tweedekamer verkiezingen m.b.t Wilders. Ik vertrouw de Hond dus veel minder. Daarnaast is hij niet onafhankelijk maar een overtuigd Pvda-er.

  Reactie door Klaas — maandag 18 december 2006 @ 16.29 uur

 9. Wil je aub nooit meer die Maurice de Hond iets laten onderzoeken? Hij deugt als onderzoeker niet, als opiniepeiler niet, hij moet eerst maar eens z’n blikjes, flesjes en conserven opgebruiken, die hij nog van z’n millenniumbug over heeft, waar hij ons gans 1999 mee lastig heeft lopen vallen. Laat ‘m ook geen bedrijf leiden, want die gaat binnen een jaar weer op de fles en heeft iedereen ruzie met iedereen.
  Maar het ergste is dat ie z’n incompetentie tegenwoordig loopt bot te vieren op de deventer moordzaak, waarin hij een ronduit schofterige rol speelt. En media blijven hem maar vragen, werkelijk ongelooflijk. De SP heeft die Hond niet nodig om te weten dat het ‘NEE’ in ons land nog minstens zo groot is als 1,5 jaar terug. En dat ‘NEE’ blijft ‘NEE’, zeker als ‘het pluche’ er alsnog ‘JA’ van probeert te maken. Zover gaan ze Rouvoet ook niet krijgen.

  Reactie door Jan — maandag 18 december 2006 @ 16.33 uur

 10. Van die grondwet/dat verdrag zijn we waarschijnlijk nog lang niet af als het aan de eurofederalisten ligt. Maar de grondwet is partijdig en de opmaat naar gelegiseerde dictatuur. Waakzaamheid en verzet blijft keihard nodig. Via de onderstaande link kun je nogmaals kennis nemen van de de voornaamste bezwaren: http://referendum2005.free.fr/

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 18 december 2006 @ 16.51 uur

 11. Gelegiseerde = gelegaliseerde

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 18 december 2006 @ 16.52 uur

 12. Volgens mij moet onze volksvertegenwoordiger in Europa, de map waar het referendum in zit , nog maar eens op tafel gooien. :)

  Reactie door timebomb — maandag 18 december 2006 @ 17.10 uur

 13. Mooi toch ; onbegrensde mogelijkheden voor het arbeidersvolk : het leven van een Nomade volk : het stroomt naar het land waar het meeste verdienen valt : beter kunnen de regenten het niet maken ; wel moeilijkker

  Reactie door Fred — maandag 18 december 2006 @ 17.21 uur

 14. de grondwet voor europa is er niet voor de burger maar voor de rijkeren onder ons en voor de bedrijven een deel is om aan goed kopere arebeid te komen en het andere deel is er voor om dat bedrijven zich gemakelijker kunnen verplaatsen naar goed kopere landen
  maa rdaar hebben ze ook al wat op gevonden door provincie huizen te plaatsen in die landen om het zo doende voor elkaar te krijgen dat bedrijven zich toch gemakelijk zouden kunnen vestigen [dit met grote subsidies dit was te lezen op de kabel krant in friesland ]

  Reactie door theo — maandag 18 december 2006 @ 17.29 uur

 15. Gewoon even lekker uitbouwen , dan is de hele wereld een onbegrensde mogelijkheid : dan zijn er geen illegalen meer te vinden en kan verdonk opgenomen worden in een tehuis voor gedumpte ministers .

  Reactie door Fred — maandag 18 december 2006 @ 17.31 uur

 16. ondoorgrondelijk zijn de (lobby)wegen van het grootkapitaal…..

  Reactie door Daan — maandag 18 december 2006 @ 17.39 uur

 17. Ik heb trouwens het idee dat ze de grondwet toch door onze strot gaan proberen te duwen.

  Ik was tegen, ik ben tegen, en verwacht niet zomaar opeens voor te zijn..

  Reactie door Redstar — maandag 18 december 2006 @ 17.41 uur

 18. Hebben de kamerleden al bedacht een andere werkkring te vinden ? , want dan is de Nederlandse regering niet meer nodig : we basten toch al van de bureaucratie

  Reactie door Fred — maandag 18 december 2006 @ 17.45 uur

 19. de europese grondwet zal terug blijven komen in referenda en stemmingen tot ze een keer (maakt niet uit wat de opkomst is) 51% scoren en dan zitten we er voorgoed aan vast.

  Erosie is nog steeds een van de sterkste krachten in de natuur en helaas is het in de politiek niet anders.

  Maak je borst maar nat voor een leven lang iedere 2 jaar of zo tegen de grondwet stemmen als je ‘m echt niet wilt (of tot die 51% bereikt is). En daarna natuurlijk niet iedere twee jaar een kans om voor afschaffing te stemmen, als ie er eenmaal is dan blijft ie er.

  Hij komt er aan … de grondwet.

  Reactie door Jacques Mattheij — maandag 18 december 2006 @ 17.49 uur

 20. De Christenunie zal straks ook nog flink wat europese grondwet moeten slikken van pvda en cda.

  Reactie door slurp — maandag 18 december 2006 @ 17.50 uur

 21. Niemand weet te vertellne wat de voor/nadelen zijn : Heren profs : een leuk onderzoeksgebied : wat zijn de effecten ?

  Reactie door Fred — maandag 18 december 2006 @ 17.52 uur

 22. Beste lieve Jan,
  waar ben je nou?? o hemel wat erg de pvda het cda en de christenunie samen??? waar gaan we heen. Ik heb eerder al toegegeven verkeerd te hebben gestemd op bos ipv jou maar hemel nou komt het nooit meer goed met nederland,..snif!! Dit is toch niet wat er bedoeld is met een nieuwe regering. Jan help ons nou,…dit is het niet hoor! Nou tot snel maar weer en werkse. Fijne feestdagen en een fijne jaarwisseling. Met vriendelijke groeten Jocelyn.

  Reactie door jocelyn — maandag 18 december 2006 @ 18.07 uur

 23. Jocelyn,

  gewoon blijven ademen, komt alles goed. Ik ga naar huis, eerst even lekker filerijden en het komende kabinet zal daar weinig verandering inbrengen. Daarom emigreer ik over een paar jaar naar een plek waar rust en ruimte heerst……

  Reactie door Leaserijder — maandag 18 december 2006 @ 18.12 uur

 24. Dan is het mogelijk ook de monarche naar huis te sturen ?

  Reactie door fred — maandag 18 december 2006 @ 18.16 uur

 25. en daar gaan we weer… telkens weer de oeverloze discussies aangaande,telkens maar weer tegen ageren,weer discussieren etc etc.

  en niet alleen op het punt van de EU grondwet,maar tegen alle zaken die we uiteindelijk toch door onze strot heen geramd krijgen.

  of het nou een Bak-ellende 4 is of marktwerking in de zorg,het maakt allemaal niets uit,men gaat gewoon op de ingeslagen weg verder.

  of we nu een links georienteerde coalitie willen,zonder Bak-ellende als Premier of wat dan ook,we krijgen toch de kous op de neus.

  ik begin nu toch ook sterk het vermoeden te krijgen dat wijvertrouwenstemcomputersniet een stilzwijgend compromis heeft moeten sluiten ivm de aankomende grondwet stemming [per referendum of niet] wat het kort geding aanging.

  het blijft toch vreemd dat ongeveer 64 procent van de Nederlanders geen B4 wilde,zo’n 2a 3 maanden voor de verkiezingen maar dat het CDA nog steeds de grootste partij is gebleven.

  eerst een CDA informateur om een Bak-ellende 3 te vormen en nu een CDA informateur om een B4 te vormen.

  als ik daar het 30 jaren plan van JPB tegenover zet [weet u nog?] dan krijg ik toch echt een hele nare smaak in mijn mond.

  complottheorie of niet,denk er maar eens over na,want we weten allemaal dat dit CDA nog niet is gebarsten van de eerste leugen…

  in hoeverre heeft het nog zin om hier tegen op te treden?! waakzaam zijn? het heeft tot nog toe geen bal uitgemaakt dus waar komt die illusie nu vandaan dat we er tegen moeten blijven protesteren????? en dat dat zou helpen…

  dan moeten er toch echt mensen opstaan die eens werkelijk die zogenaamde politieke correctheid eens voor een deel naast zich neerleggen en OPSTAAN om er DAADWERKELIJK eens iets aan te gaan doen, aan ONS LAND en die gesluierde volksverlakkerij, voordat er geen weg meer terug is.

  maar zoals we allemaal weten is het typisch Nederlands,er MOET eerst iets verschrikkelijk fout gaan en dan gaan we pas wat doen…

  tot aan die tijd blijft iedereen braaf discussieren en oeverloos praten!

  Reactie door iew — maandag 18 december 2006 @ 18.22 uur

 26. De SP moet eens niet zo halfhartig zijn, je doet OF volledig met europa mee (alles dus) of je doet niet mee met europa, de SP wil wel de lusten maar niet de lasten.

  Nou dat gaan de andere landen die de grondwet wel accepteren dus echt niet mee akkoord,
  de 1ste tekenen zijn al duidelijk, overleg plegen zonder Nederland en Frankrijk.

  Reactie door Ronald — maandag 18 december 2006 @ 18.29 uur

 27. @26 Ronald
  dat betekend dan ook dat die landen zoals Engeland bv, over moeten gaan op de euro!
  alles of niets toch?!

  men hoeft geen EU grondwet te hebben,om zaken in europees verband goed te regelen.

  die grondwet is alleen maar om landen zaken in europees verband op te kunnen leggen,zonder dat men daar zelf nog iets over te zeggen heeft.
  en dat willen we niet! NEE=NEE

  Reactie door iew — maandag 18 december 2006 @ 18.35 uur

 28. Ik heb destijds TEGEN de Grondwet gestemd maar zou nu VOOR stemmen. Een van de weinige dingen waarover ik van mening verschil met de SP.

  De reden dat ik tegenstemde was dat ik niet zozeer tegen een Grondwet voor Europa ben, daar ben ik voor, maar ik vond deze Grondwet een slecht, waterig compromis, met te weinig macht voor de burgers. Geen echte democratie en ook te neo-liberaal. Ik dacht dat als velen tegen zouden stemmen, de Grondwet wel veranderd zou kunnen worden. En als de Grondwet eerst aangenomen zou worden, dat het niet meer zo snel veranderd zou worden. Ik denk dat ik me een heb vergist in dat laatste. Ik denk nu dat er altijd wel ruimte zal zijn voor verandering, als maar genoeg mensen en daarmee regeringen het willen.

  Je kan beter iets niet zo geweldigs hebben wat al een verbetering is tov het oude, dan alleen het oude (het verdrag van Nice). De Grondwet biedt zeker verbetering, er gaat al iets meer macht naar het EP (nog niet genoeg voor mij maar toch), met handtekeningen kan men een bepaald onderwerp op de agenda zetten van het EP, dat soort dingen.

  Verder ben ik ook niet tegen verdergaande integratie binnen de EU, integendeel. Juist als machtsblok tegen Amerika. Misschien ook in samenwerking met de socialisten van Zuid-Amerika. Dat zou voor mij zonder overdrijven een DROOM zijn: Europa en Zuid-Amerika die Amerika een voet dwars gaan zetten, niet door ook de hegemonie na te gaan streven, maar te gaan voor een wereld met eerlijker, rechtvaardiger verdeelde welvaart. Daadwerkelijk werk maken van ANDERS-globalisme. Daadwerkelijk zich inzetten voor het milieu wereldwijd. De EU zou dat kunnen, zeker in samenwerking met Zuid-Amerika. Stel je eens voor hoe fantastisch dat zou zijn.

  Over de eigenheid van Nederland: juist voor die eigenheid wil ik zo graag dat we ons richten op de EU (met name Frankrijk en Duitsland, landen van het economische Rijnlandmodel). We moeten ons niet zo overdreven richten op de Angelsaksische landen, zoals nu gebeurt. Ook qua cultuur, de Nederlandse cultuur vaart juist prima in de Europese. Dat sluit mooi op elkaar aan en kan dan juist goed gekoesterd worden. Ik ben juist bang voor de globalisering en de Angelsaksische landen en wat dat gaat doen met de Nederlandse eigenheid, de EU is veel minder een bedreiging.

  Reactie door Ellen — maandag 18 december 2006 @ 18.42 uur

 29. Iew, die grondwet is gewoon de volgende fase, Engeland hoeft idd niet met de euro mee te doen, maar ze hebben dan ook niet de voordelen van de euro (idd. alles of niets)

  zoals jij het voorstelt wil je dus dat engeland de euro half in voert, dat kan dus niet.
  Je voert hem totaal in of je voert hem niet in, meer smaken zijn er niet.

  Hetzelfde geld voor de grondwet, je voert hem totaal in of je voert hem niet in (dus ook geen deel vedragen).

  Deel vedragen zullen de lidstaten uitnodigen om voor hun alleen de positieve dingen er uit te vissen en dan hebben we dus weer allerlei verschillende afspraken onderling.

  Wat let bijv dan Duitsland om voor Nederland invoerrechten te gaan vragen en voor belgie niet (let wel dit is een voorbeeld).

  Dus het is alles of niets, maar als het niets wordt dan achteraf niet gaan piepen dat het zo slecht gaat met de economie.

  De rest van Europa gaat die grondwet wel invoeren, desnoods zonder Nederland en Frankrijk, op dat moment moet nederland dus afzonderlijk gaan onderhandelen met die 16 lidstaten om afspraken te maken, en dat kan wel eens een heel stuk ongunstiger uitpakken als de negatieve punten uit de grondwet.

  Mochten we later toch mee willen doen met de grondwet dan zullen we de voorwaarden moeten slikken van de 16 lidstaten die hem al voeren.

  Dus zijn we aangekomen bij het punt dat we of doorgaan met europa of er mee stoppen, dat hebben de andere 16 landen wel duidelijk gemaakt met hun uitlsuiting van Nederland en Frankrijk bij het overleg.

  En oja, europa kan echt wel zonder Nederland, maar andersom dus niet.

  Reactie door Ronald — maandag 18 december 2006 @ 18.49 uur

 30. Ik heb trouwens geen spijt van mijn tegenstem.

  Het is als signaal naar de heren en dames politici heel goed geweest: de koers van Europa moet bijgesteld worden, iets minder gericht op neo-liberalisme graag, liever gaan werken aan een alternatief voor het snoeiharde kapitalisme van de globalisering.

  Dat is duidelijk de boodschap geweest van de linkse nee-stemmers. Of die boodschap is aangekomen vraag ik me wel eens af, en de boodschap van de rechtse nee-stemmers was dan weer anders, maar toch.

  Reactie door Ellen — maandag 18 december 2006 @ 19.02 uur

 31. @ 25 Ronald,

  Je hanteert een argument uit het ongerijmde. Als wetgeving niet goed is heb je als burger, of in dit geval, als natie het recht en de plicht niet aan deze wetgeving mee te werken.

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 18 december 2006 @ 19.09 uur

 32. Gaan we weer die hele grondwetdiscussie herhalen ;-(.
  Misschien mag ik het niet zeggen maar die voorstanders van die europese grondwet zijn verschrikkelijke zeikerds. En slechte verliezers.

  Reactie door slurp — maandag 18 december 2006 @ 19.19 uur

 33. @28 Ronald
  u zegt:”Mochten we later toch mee willen doen met de grondwet dan zullen we de voorwaarden moeten slikken van de 16 lidstaten die hem al voeren.”

  en daar loopt u dus fout,dat geld namelijk nu ook al.of we slikken zoals het er staat of niet…

  wat betreft:”En oja, europa kan echt wel zonder Nederland, maar andersom dus niet.”

  daar zit u helaas al weer fout,ook Nederland kan best zonder die EU die nu word voorgesteld,de verdragen die er zijn komen daar niet mee te vervallen,daarbij zijn er nog zat andere landen buiten europa die graag goede verdragen zouden willen sluiten met Nederland.
  onze economie is niet alleen afhankelijk van die EU grondwet zoals u hier schetst.

  en Engeland is niet het enige EU land dat bedankt heeft voor de euro,u had het over alles of niets,dat is ivm de euro dan ook het geval! alles of niets…

  dit is nu precies het soort bangmakerij naar de mensen toe wat betreft de EU grondwet,en waar het CDA en VVD zo goed in zijn,en berust op grote onzin.

  hiermee wil ik niet zeggen dat u één van die partijen aanhangt,begrijp mij dus niet verkeerd.

  Reactie door iew — maandag 18 december 2006 @ 19.22 uur

 34. iew,

  de oude vedragen vervallen WEL als die 16 landen doorgaan, die stoppen dan namelijk met die verdragen.

  De Nederlandse economie is voor 90% afhankelijk van de europese economie hoor.

  Als duitsland zijn grenzen sluit dan is het over en sluiten voor rotterdam.

  Dus nee, Nederland kan NIET zonder europa, en de rest van de wereld zit ook niet op Nederland te wachten.

  Reactie door Ronald — maandag 18 december 2006 @ 19.32 uur

 35. Dat hele Europagedoe zal aan zijn eigen logheid en bureaucratische en geldverslindende politiek en tripoterende ego`s, in z`n eigen tripot tenondergaan!

  Reactie door e.krul — maandag 18 december 2006 @ 19.33 uur

 36. Met andere woorden: de konkelende knoeiers maken het speelhuis tot verdacht huis.

  Reactie door e.krul — maandag 18 december 2006 @ 19.37 uur

 37. E.Krul, ondanks dat ik pro-EU ben is het waar dat het inderdaad wel een erg technocratisch en duur gedrocht is.

  Jammer, in theorie zou het best goed kunnen zijn. Iets veranderen gaat zo tergend moeizaam.

  Reactie door Ellen — maandag 18 december 2006 @ 19.38 uur

 38. Ja, pvda het cda en de christenunie gaan met het onderhandelen beginnen. Wanneer het over de grondwet van de EU zal nu wel plaats vinden. Wouter was er toch ook voor?
  Nu wordt er gesproken over het Generaal Pardon en het loopt als een vuurtje door de wereld. Aanzuiging voor meer asielzoekers, Nederland, een is te klein om het leed van de hele wereld op zich te nemen. Ik ben wel voor een Generaal Pardon, maar dan voor die 26.000 gezichten. Afrikanen in Italie willen naar Nederland trekken, zei denken dat het hier wel zal gaan lukken. Wie heeft dat laten uitlekken? Nederland zal toch eerst hier de armoede op moeten lossen.
  Dit verhaal gaat niet echt over de EU-grondwet en eigenlijk toch weer wel.
  Jan, ik denk niet dat de S.P. dit wilde.
  De de motie om het uitzetten van asielzoekers op te schorten kan nog een heel vervelend staartje hebben.

  Reactie door Els — maandag 18 december 2006 @ 19.39 uur

 39. ronald zit je nog steeds in het leger?

  Reactie door ad — maandag 18 december 2006 @ 19.40 uur

 40. @36 en 37 e.krul we hebben dezelfde mening.

  Reactie door Els — maandag 18 december 2006 @ 19.42 uur

 41. Met andere woorden: door hebzucht zelf slaaf geworden, ziet men er op toe dat zij die weinig opleveren in armoede zullen creperen.

  Reactie door e.krul — maandag 18 december 2006 @ 19.43 uur

 42. staan er geen twintouwers op het euro parlement,,oeps ik bedoel,parlementen,ook in dat andere gat waar ze eens per maand heen waggelen.
  gevraagt,,een tsesna,
  motor in redelijke staat,nog goed voor +- 350 km,+ valscherm.
  dasse passe fijne.

  Reactie door ad — maandag 18 december 2006 @ 19.46 uur

 43. Ad, neen, reeds verlaten wegens verslechterende omstandigheden, bezuiningen etc etc.

  Ben nu gewoon actief in de ICT en dat bevalt me prima.

  Reactie door Ronald — maandag 18 december 2006 @ 19.48 uur

 44. @25 en 27 , ben het volledig met u eens, heb
  hier ook verder niets aan toe te voegen, behalve dat ik idd. ook wil bevestigen, dat
  er eerst iets moet gebeuren vóórdat iedereen
  wakker geschudt wordt.

  Reactie door Beppie — maandag 18 december 2006 @ 19.49 uur

 45. @ 34

  En er komt oorlog en het licht gaat uit enzo.

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 18 december 2006 @ 20.05 uur

 46. Eurowet was toch afgekeurd per referendum, hoevaak kunnen ze nu daarmee terugkomen, net zolang totdat Nederland JA zegt?

  Reactie door q — maandag 18 december 2006 @ 20.17 uur

 47. @1 Herman,

  Het waren gewoon vragen van wat heeft u gestemt en wat zou u nu stemmen, een referendum of niet en ook de euro ten opzichte van de gulden kwam aan bod. Toevallig vandaag ingevuld.

  Reactie door Lisette — maandag 18 december 2006 @ 20.18 uur

 48. wat maakt het voor de gemiddelde burger nu uit ? nederland wordt toch al verkocht !
  Mooi toch , dan kunnen ze de regering en koninklijk huis opdoeken ;dat heb je dan niet meer nodig : alles geregeld alleen door Brussel .

  Reactie door Fred — maandag 18 december 2006 @ 20.20 uur

 49. @34 Ronald ronald,

  Nederland betaalt bijna het meeste per hoofd aan europa, wie gaat wie het meeste missen?

  Reactie door Lisette — maandag 18 december 2006 @ 20.21 uur

 50. Lisette,

  punt 1, dat is al niet meer zo.
  punt 2, en nederland kreeg daarvan ook weer een hele hoop terug in de vorm van subsidie’s

  maar nog belangerijker, we kregen daarvoor een vrijbrief voor onbeperkte handel met het europese achterland, ons levensbloed van onze economie.

  Reactie door Ronald — maandag 18 december 2006 @ 20.26 uur

 51. Als we gaan praten over Europa gaan we eerst ff lullen over dat de SP MOET meeregeren ja toch..we hebben niet voor niets 25 zetels gehaald ..bepaald JP alles tegenwoordig???

  Reactie door pien — maandag 18 december 2006 @ 20.33 uur

 52. Waaaat?! Het is nee en het blijft NEE! We hebben in ieder geval de juiste keuze gemaakt, want luisteren naar het volk is er voor de ondemocratische EU niet bij, da’s wel duidelijk…

  Reactie door J3roen — maandag 18 december 2006 @ 20.33 uur

 53. Off-topic: de sociale en zeer groene CDA-er Wijffels wordt informateur! Dat had ik niet verwacht, aangezien hij in Washington zit, maar kennelijk kan hij overkomen voor een paar maanden.

  Wel jammer nu dat de SP niet meer meedoet, met Wijffels waren er goede kansen geweest, maar goed, hopelijk zetten de PvdA en CU nu zwaar in. Ik heb Wijffels hoog zitten.

  Reactie door Ellen — maandag 18 december 2006 @ 20.58 uur

 54. Ik zou het de moeite waard vinden wanneer we al onze kritiek op die z.g. grondwet probeerden om te zetten in pogingen om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens de Europese grondwet te maken. Dan staan we niet meer zo aan de zijlijn, en is er eindelijk discussie mogelijk over een alternatief.

  Reactie door Leo Bel — maandag 18 december 2006 @ 21.34 uur

 55. Net zoals bij de kernenergie zullen “ze” blijven terugkomen om een door het volk genomen beslissing terug te draaien.
  Wie zijn die “ze”? wordt er dan dikwijls gevraagd. Mijn antwoord: het internationale bedrijfsleven (het “grootkapitaal”) en de toppen van onze drie grote partijen VVD,PvdA en CDA.
  Nederland let op uw Seack!.Maak die drie partijen alledrie kapot, zoveel als je kunt, dan kan er misschien eens iets anders gaan groeien

  Reactie door Aad Sweep — maandag 18 december 2006 @ 21.52 uur

 56. het laatste zinnetje dat ik vergeten was:
  De SP heeft laten zien dat het mogelijk is.

  Reactie door Aad Sweep — maandag 18 december 2006 @ 21.54 uur

 57. @Ronald
  die verdragen vervallen alleen als we ja zeggen,als we het bij ons NEE houden houden we de huidige verdragen.

  en in hoeverre denkt u dat de EU ons niet nodig heeft? u onderschat de positie van ons land in zeer grote mate!

  en dat Engeland voor een gedeelte de euro in moet voeren,heeft u mij niet horen zeggen.
  dat betekend in het geval alles of niets dan ook geheel of niet bij de EU.

  en wilt u ook beweren dat u voor 50 euro net zoveel boodschappen kan doen als voor 50 gulden kon?!
  want dan zijn we snel uitgepraat denk ik…

  verder wil ik u verwijzen naar mijn bijdrage onder @25
  meer wil ik en kan ik niet meer zeggen over de politieke toestand in ons land.

  Reactie door iew — maandag 18 december 2006 @ 21.55 uur

 58. ZIEK,ZIEK,ZIEK!!!
  De arrogantie ten top. En maar door emmeren, zuigen , trekken om altijd maar die zin door te drijven.
  NEE=NEE!!!
  F*ck democratie. Het volk wordt veracht en genegeerd. Ze ZULLEN het voor elkaar krijgen. Maar dat gaat NIET lukken. SP kom tevoorschijn en treedt op. Pak dit land aan, voer actie en hak die creep-formatie aan stukken. Want geloof maar dat die staatstelevisie hun eigen actie gaat voeren. Dat hebben we gezien met de verkiezingen. Zo zal het gaan met de ‘herziene’(ha,ha) Europese Grondwet. En ja hoor, de twijfelaars trappen er weer in. We hebben nu echt een forse linkse leider nodig in dit land. Kom op Jan, op de barricade en trek dit land weer in de nederlandse plooi. Minder VU mensen, meer openhartige volkssocialisten die hun mond open trekken!

  Reactie door Gloria — maandag 18 december 2006 @ 22.17 uur

 59. Jammer dat er weer geld gaat naar Maurice de Hond. Die ruim 2% hoger zegt me niets, zeker niet gezien de enorme standaardafwijking in de onderzoeken van de Hond.

  Dat geld had beter besteed kunnen worden aan iets extra’s voor de voedselbanken, zeker in deze maand.

  Reactie door Peter-John — maandag 18 december 2006 @ 22.48 uur

 60. 58. Reactie door Gloria

  Politiek, Gloria…Politiek is ook een spel van geduld opbrengen.

  Jan laat zich niet van z’n stuk brengen, hoor…die laat de huidige partijen rustig een potje stoeien met elkaar. Het is niet voor niets dat Lubbers en Kok zich nog nergens mee bemoeien.

  Die weten drommels goed dat het echte spel eerst ná maart 2007 begint en dan doet de SP ook mee…let maar eens op.

  Zoniet…dan zul je zien dat de SP in de oppositie niet alleen staat…ook PvdA-mensen denken SP…en CDA-mensen…en CU-mensen… !

  Reactie door franslj — maandag 18 december 2006 @ 22.55 uur

 61. [...] De “eurobarometer”, een soort onderzoeksbureau van de EU, stelt na onderzoek dat 59% van de Nederlanders de Europese Grondwet steunt (zie ook het weblog van Jan Marijnissen). Dat is opmerkelijk, aangezien uit recent onderzoek in opdracht van de SP is gebleken dat het aantal “nee”-stemmers juist is gestegen naar 64% [...]

  Pingback door Waakhond in Brussel-weblog » Eurobarometer — maandag 18 december 2006 @ 23.16 uur

 62. @50 Ronald,

  punt 1 ik zei er bijna bij we staan op de 3de plaats.
  punt 2 over die subsidies betalen we nu een heleboel boete.

  Reactie door Lisette — maandag 18 december 2006 @ 23.40 uur

 63. Verder zijn er meer continenten buiten europa Ronald en NEE de wereld is NIET plat……

  Reactie door Lisette — maandag 18 december 2006 @ 23.44 uur

 64. @38 Els,
  Misschien off-topic maar toch,
  jij doelt waarschijnlijk op de reportage die we vandaag voorgeschoteld kregen?
  Die “aanzuigende werking” voor asielzoekers wilde men ons blijkbaar graag “wijsmaken”!
  Ik geloof er niks van, want het “generaal pardon” zal alleen werken voor diegenen die nu bij de IND allang bekend zijn! Ik vond de vraagstelling van de betreffende journalist mijlenver onder de maat en een schande voor de journalistiek in het algemeen! Het komt er eigenlijk op neer dat je als journalist naar Angola afreist en vervolgens die mensen gaat vragen “Hebben jullie al gehoord dat jullie vanaf nu allemaal asiel in Nederland kunnen aanvragen?”..Nogal wiedes dat die mensen dan allemaal roepen dat ze dat wel willen..Het zal ze alleen niet lukken, want aan onze (nieuwe en strenge) immigratiewet is door dit pardon helemaal niks veranderd!
  Ik vond het meteen al een staaltje van “riooljournalistiek” van de ergste soort! Een omroep die dit soort pulp uitzendt moet zich schamen!

  Reactie door ToN — maandag 18 december 2006 @ 23.44 uur

 65. #3

  Dan heeft Weisglas zitten slapen. Er is genoeg gedebatteert over Europa. Er zou door Balkenende en de VVD een grootschalige vervolgonderzoek komen; maar dat hebben ze zelf afgeblazen. En nou zit ie dit te mekkeren. Politici moeten wel het goede voorbeeld geven hoor. En mij hebben ze niks gevraagd. Maurice de H. niet en de rest ook niet. Ze zuigen alles gewoon maar weer uit hun duim.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 19 december 2006 @ 0.57 uur

 66. #64 ToN

  Die journalist had beter tegen die mensen kunnen zeggen in Angola; dat ze zo snel mogelijk naar Barcelona af moeten reizen; want daar zit Nigeriaanse maffia; die paspoorten steelt en verkoopt en ze omtoverd voor elke betalende eco-vluchteling.

  Gisteren was op BRT een reportage te zien van een Litouwse vrouw die in Barcelona probeerde om van 4 verschillende landen een paspoort te krijgen. Het is haar gelukt om een Portugese; een Engelse; een franse en een nederlandse te krijgen op haar naam plus pasfoto en al. Het waren PERFECTE vervalsingen.

  Ze had dus de keus. Maar zei ze: “dit is mijn favoriet; want de economie van een land moet erg goed zijn”…En ze hield daarbij de nederlandse omhoog.

  Nederland kan zich in de toekomst de borst nog flink nat gaan maken. Na het algemeen pardon gaat de ellende met eco-vluchtelingen gewoon door. Snap niet dat ze daar nog steeds geen undercover akties op hebben gezet. moet toch een makkie zijn als een vrouw uit Litouwen het lukt om snel aan valse papieren te komen.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 19 december 2006 @ 1.04 uur

 67. Er zijn leugens;er zijn grote leugens en er zijn statistieken. Het vervelende van goochelen met getallen zit voornamelijk in de conclusies die eruit getrokken worden. Nederland spreekt zich uit, in meerderheid, tegen een europese grondwet. Nederland spreekt zich uit tegen het gevoerde beleid van VVD-CDA. Dat is simpel stemmen tellen. Stel we houden nu weer verkiezingen, dan zou ik met de genoemde getallen voor ogen nog harder nee stemmen en gewaarschuwd als ik ben telt m’n stem voor twee en die gaan naar de SP. Want 25 zetels is blijkbaar nog te weinig. Is de combinatie van VVD,SP en groenlinks dan wel een geformeerde opositie mogelijkheid, dan wel een weerspiegeling van de verkiezingsuitslag? Beetje moedeloos van het heen en weer geslinger tussen “tkomt goed”en “onee,tochniet” weet ik in ieder geval zeker dat ik me over een week of drie toch mag melden bij de herkeuring. Ja hoor, Aart-Jan,jij ook een gelukkig nieuwjaar.

  Reactie door Frietje zonder — dinsdag 19 december 2006 @ 2.29 uur

 68. ReneR, 1uur4,

  Ze heeft 20 paspoorten van de EU verzameld. Bij de laatste 5, in 1! koop, werd ze beroofd. En vond Shahida Tulaganova het welletjes. Lees meer: http://www.welt.de/data/2006/12/09/1140717.html

  Dat is nog weer wat anders dan een dubbele natonaliteit! Bij Radar waren heute ook de slachtoffers te zien die niet met hun geliefden kunnen samenwonen in Nederland. Wel elders in Europa. Het is een europees grondrecht om dat te kunnen. In Nederland verziekt door Verdonk. Met haar obsessie voor
  vooral import bruiden. Voor die paar procent Marokaanse ging heel veel naar de kloten. En wie volgt ??? denk ik steeds. En Nederland is op dit moment veel idioter dan europa. Daarom was ik voor europa. Het is eigenlijk alleen bolkestein die daar al het sociale tegenhoudt. Die daar tenminste nog wat tegenstand krijgt. Door Electro-specialisten die de Polen ook niet zien zitten. Die vakkundig de electriciteits voorziening van bolks buitenhuis hebben doorgeknipt.

  Ik denk wat zit in Amerika voor Nederland? Ruding van het geld , de hoop scheffer van de Militairen,ook het geld en de banken dus. En Balkeneinde brokkenpiloot deze knuppel kiest altijd voor zijn vriendjes uit amerika. En voor de JSF en de oorlogen.

  Frankrijk maakt ook mooie vliegtuigen. En veel betere films. En Spanje nog veel betere.
  Maar die krijgen ook veel meer subsidie van de EU. Voor hun werkeloosheid. Dat komt doordat het echte werk wordt gedaan door illegalen. Zo zie je maar dat een probleem geen probleem hoeft te zijn.

  Reactie door RoddelPjotter — dinsdag 19 december 2006 @ 9.12 uur

 69. @67 Frietje zonder,

  Ga eens neuzen bij http://www.wao-wet-weetjes-advies.nl/ en bij http://www.waotrefpunt.com/ en ook bij http://www.corv.nl/index.asp en natuurlijk bij http://www.waoplein.nl/ op al die sites staan bruikbare adviezen

  Reactie door Lisette — dinsdag 19 december 2006 @ 9.37 uur

 70. @66 ReneR,
  Mensen proberen natuurlijk alles om door de mazen van de wet heen te glippen. Iedereen met een vals paspoort buiten de deur houden zal niet lukken, wel moeten dit soort criminele organisaties harder bestreden worden!
  Ik wilde alleen duidelijk maken dat deze journalist wel heel erg aan het “hengelen” was om mensen uitspraken te ontlokken, die moeten aantonen dat ons generaal pardon een aanzuigende werking zou hebben..

  Reactie door ToN — dinsdag 19 december 2006 @ 9.38 uur

 71. Kan Sp de Eu-grondwet wel tegenhouden ?

  Reactie door ACE — dinsdag 19 december 2006 @ 11.35 uur

 72. Op allerlei manieren wordt geprobeeerd de uitkomst van het referendum in Nederland (en Frankrijk) te bagatelliseren, en uiteindelijk te ontkrachten. De Europafanaten willen door op de ingeslagen, ondemocratische weg.

  Maar de bevolking van een lidstaat mag nu eenmaal voorstander zijn van een ander, beter Europees Verdrag dan het huidige, dat men probeert op te leggen. Het referendum was een democratische stap in Nederland waar het gaat om de Europese vormgeving.

  Meer dan 50 % van de Nederlandse regelgeving wordt inmiddels bepaald in Brusselse burelen. Hoezo Europese democratie?
  Het gaat niet om GEEN Europa (sommigen, waaronder Wouter Bos, proberen de SP neer te zetten als “anti-Europees” en “nostalgisch”), maar om een werkelijk DEMOCRATISCH en SOCIAAL Europa. Hiervoor moet een geheel andere politieke weg worden ingeslagen.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 19 december 2006 @ 17.51 uur

 73. Puur indoctrinatie, net zolang mensen laten geloven dat ze voor zijn tot dat ze er zelf in gaan geloven.

  Het is NEE, en het blijft NEEEEEE!!!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 19 december 2006 @ 20.32 uur

 74. ooo kijk in nederland valt er geld te verdienen,,huppa de belgen/fransen/polen/italianen/duitsers hier heen,nederland arm.
  huppa in duitsland valt geld te verdienen,nederlanders/fransen/polen/italianen,er heen duitsland geplunderd.
  ooo kijk je kunt in frankrijk verdienen. de duitsers er heen,nederlanders/polen/italiaanen.ooo gut frankrijk geplunderd.ja das nou globalizering.net zolang benziene verstoken,en landen plunderen tot alleen de top nog wat heeft.immers alle lonen zijn of onbetaalbaar of niet meer toerijkend om nog achter je werk te kunnen aanreizen.
  en oo ja de poolkappen zijn al met 5 jaar totaal niet meer aanwezig in plaats met 30 jaar,zomers.maar zover komt het niet,we hebben al oorlog voor die tijd,dus kunnen we op staats kosten(iedereen in het leger)fijn naar italie/polen/enz om ook nog het laatste te kunnen plunderen,voor koniging en vaderland?wat dat ook mag betekenen,een cda vaderland?

  Reactie door ad — dinsdag 19 december 2006 @ 21.43 uur

 75. @74 ad — dinsdag 19 december 2006 @ 21.43,

  Je hebt goed begrepen wat balkenende bedoelde met de voc mentaliteit. Plunderen voor eigen belang. (Daarmee bedoel ik niet dat jij dat ook doet ad).

  Ja, het is wat met de wereld van tegenwoordig.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 19 december 2006 @ 22.57 uur

 76. @69 Lisette, met dank voor je info, zal er m’n voordeel mee doen. Aardig in dit verband is de site van de NVVG, club van dolende V.A.-en in de woestijn. En cba.uwv.nl een interne maar open-source site van de geneesheren zelf (claimbeoordeling bij arbeidsongeschiktheid) Erg boeiend Lisette, want na enig speurwerk wordt erg duidelijk dat Aart-Jan de V.A.-en zonder of met achterhaalde protocollen en standaarden aan de WIA heeft gezet. Hoop dat je een sterke maag hebt, want je komt echt hele vreemde dingen tegen.

  Reactie door Frietje zonder — dinsdag 19 december 2006 @ 23.41 uur

 77. Die grondwet komt er toch wel of de franse / nederlandse bevolking het nu wilt of niet.
  Nix democratie, dat is alleen schijn in europa.
  Of ze moeten het veto recht afschaffen, dan zijn ze tenminste eerlijker naar de bevolking toe.

  Reactie door Jan — woensdag 20 december 2006 @ 8.36 uur

 78. Het is nog veel erger! Europa denkt voor ons..want dat kunnen wij als burger niet…

  Reactie door cynthia — woensdag 20 december 2006 @ 13.25 uur

 79. Europa denkt te veel,veel te veel en het rottige is het kost zo veel.
  Ze kunnen denken wat ze willen.

  Reactie door Jh.de Wit — woensdag 20 december 2006 @ 15.47 uur

 80. Waar praten we over als het over europa gaat? Wel een reizend wetgevend circus tussen Brussel en Straatsburg omdat de Fransen dat blijven eisen. Geldverslindende steun aan sectoren die dit feitenlijk niet nodig hebben. Legalisering van fraude als je maar voor het parlement werkt, of je nu je dochter je PA maakt voor een leuk salaris of alleen naar de vergadering vliegt om te tekenen voor aanwezigheid en dan lekker gaat shoppen het blijft de zaak belazeren. Duitsland Engeland en Frankrijk hebben elkaar eeuwen naar het leven gestaan en dan denken wij dit in 50 jaar 180 graden om te draaien en een soort verenigde staten van Europa te bouwen. Onzin, het is een geldverslindende overgeorganiseerde vergadermachine waarin alleen de braafste jongetjes doen wat er gezegd wordt en de overige de poet meenemen.

  Reactie door Ton — woensdag 20 december 2006 @ 21.05 uur

 81. @76 Frietje zonder,

  UWV staat garant voor vreemde dingen :)
  B.v.b je krijgt een ongeluk op je werk je hand ligt aan diggelen na verloop van tijd word je ‘gekeurt’ de arts die keurt je 80% af.Het bedrijf waar het ongeluk gebeurd is gaat in beroep je word door een onafhankelijke arts herkeurt hij keurt je goed. EN NU komt het….. Je gaat zelf in beroep tegen die laatste beslissing je komt weer bij het UWV je krijgt DEZELFDE arts die je de eerste keer had en je 80% gaf en HOU JE VAST deze keer keurt hij je goed terwijl er sinds de laatste controle niets veranderd is.

  Wat Europa betreft NEE IS NEE !

  Reactie door Lisette — donderdag 21 december 2006 @ 8.13 uur

 82. Samenwerking: Ja. Vanzelfsprekend! Maar tégen die gigantische geldverslindende en totalitaire bureaucratie waar we nu in terecht gekomen zijn.

  Reactie door Harry — donderdag 21 december 2006 @ 13.10 uur

 83. als Moses niet met tien maar met duizend geboden van de berg was gekomen hadden we er nooit van gehoord. Die folder gezien voor het referendum?; je bleef uitvouwen, dat lap papier met kleine lettertjes. Volgens mij wilde stiekum de CDA-VVD regering juist dat de mensen tegen zouden stemmen

  Reactie door whiting van der veen — dinsdag 26 december 2006 @ 19.59 uur