Kerstverhaal

Banksy

Je hebt kunstenaars die feilloos de vinger op de zere plek weten te leggen. Deze Engelse ‘Banksy‘ is er één van.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 20 december 2006 :: 12.03 uur

48 Comments

48 reacties

 1. Ouch.. prachtig!

  Reactie door Leen — woensdag 20 december 2006 @ 13.08 uur

 2. Mis alleen de zelfmoordenaars nog.

  Reactie door Klaas — woensdag 20 december 2006 @ 13.17 uur

 3. Verdeeldheid !!!…..binnen de georganiseerde religies ! Ráák !

  Reactie door franslj — woensdag 20 december 2006 @ 13.26 uur

 4. Ahhh, ja, Banksy is sowieso een geweldige kunstenaar. ‘t Is erg de moeite om de website uitgebreid te bekijken. Bijvoorbeeld — ook in dit verband heel relevant — http://www.banksy.co.uk/outdoors/palestine/

  Reactie door Anne-Marie Mineur — woensdag 20 december 2006 @ 13.35 uur

 5. Treffend !! Thumbs up..

  Reactie door Lisette — woensdag 20 december 2006 @ 13.39 uur

 6. Dit is nu ècht letterlijk en figuurlijk tegen een muur van onverdraagzaamheid en onbegrip voor elkander oplopen.

  Reactie door bijdehandje — woensdag 20 december 2006 @ 15.10 uur

 7. Mooi maar ook triest.
  U allen een vrolijk kerstfeest en een grandioos gezond 2007 gewenst!
  door;
  Henk de Bruin / Rotterdam

  Reactie door Henk de Bruin — woensdag 20 december 2006 @ 15.38 uur

 8. Kijk daar links wordt een katoesja raket afgestoken.

  Reactie door Edo — woensdag 20 december 2006 @ 16.23 uur

 9. het is erg dat een klein k?? volkje,met steun van de godganse gristelijke? wereld in een heel groot gebied/buiten de muren/mensen zo kan sarren,vernederen,land af kunnen stelen,ze uitmaken voor varkens,dat de enigste uitweg nog is er zoveel mogelijk mee namen naar het ahum hiernamaals.of bedoel je dat niet 2 klaas?

  Reactie door ad — woensdag 20 december 2006 @ 18.34 uur

 10. Meneer Marijnissen wel eens in Israel geweest?waarschijnlijk niet,anders zou u weten dat dit de enige oplossing is om terroristen buiten te houden.Maar nu maken ze gelukkig elkaar af,het is de mensen haar eigen schuld zij stemmen op een terroristische organisatie(Hamas!)

  Reactie door patrick — woensdag 20 december 2006 @ 19.28 uur

 11. Kerst? Dat is toch dat schijnheilige christenen
  zich weer laten zien in de kerk. En dat de “mooie” gedachte “vreten op aarde” is?

  Ben blij als kerst weer achter de rug is, kan je weer normaal na de radio luisteren.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 20 december 2006 @ 19.39 uur

 12. 10 evert t te d :-)
  last crismas i give you mij hard,this jear i give it to sombody els.
  of we are the worldt we are the kweet het niet.
  wat is er nou mooier als gemiddeld gezin,kerstboompje van 12 euro,of gratis uit het bos.naar de tv te kijken,met het kaggeltje op 18 graden/besparen/ kaarsjes aan/besparen/ en op kerst avond naar de bobo’s te luisteren,met een goed gevult glas rode kaapse pracht,a 10 euro,of een uit je kerstpakket(niet belastingvrij)goedkoop soort azijn,
  hun te zien zitten in grote zalen.met kerstbomen van 1000zenden euro’s,aan de champanje zittende te zippen,
  even hete aardappel in de keel,ik wens iedereen een zalig kerst feest,hik/boer.
  kijken wat bea dit jaar er uit kan persen.weer met hete aardappel,
  beste landgenoten,zelfs in zware tijding,kan iemand het geluk vinden,behoud kalmte,enz.het komt allemaal weer goed,we hebben immers mijn geliefde partij aan de macht, het cda,
  geintje?

  Reactie door ad — woensdag 20 december 2006 @ 20.09 uur

 13. @12 ad — woensdag 20 december 2006 @ 20.09,

  Kregen we maar aardappelen, dan kregen we ook met kerst te minste iets fatsoenlijks in de maag. Maar nee, het moet weer gourmetten worden, hele avond kijken hoe het vlees bakt en ondertussen wat stukjes stokbrood te eten anders verga je helemaal van de honger.

  Nou, geweldig hoor, elk jaar de zelfde elende.

  En dan straks ook weer oud en nieuw. Iedereen goed nieuw jaar wensen, vuurwerk kijken en hop naar bed. Weer een jaar rust.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 20 december 2006 @ 21.20 uur

 14. En er was voor hen geen plaats meer.

  Of zijn dit de muren van Jericho?
  In de bijbel (het boek Jozua) staat dat Jozua, opvolger van Mozes de leider was van het Israëlitische volk dat het land binnen trok!!
  Let op:
  Indeling van het boek:
  Verovering van het land (Hoofdstuk 1 – 12)
  Verdeling van het land (Hoofdstuk 13 – 19)
  Aanwijzing van de vrijsteden (Hoofdstuk 20)

  L’histoire se repète?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jozua_%28Hebreeuwse_Bijbel%29

  Wat doen de mensen elkaar aan vanwege claims van vroeger. En wanneer je mag terugeisen hoever mag je dan teruggaan en waarom mogen de indianen dan hun land niet terug eisen van Bush? Waarom wel de schilderijen teruggeven?
  Of wanneer claims van vroeger niet gelden waarom dan wel erfopvolging en nalatenschap accpeteren of schilderijen teruggeven?
  Of mag ik dit niet schrijven?

  Reactie door L'écologiste — woensdag 20 december 2006 @ 21.55 uur

 15. Van de laatste 126 berichten op dit weblog is er nu ook een topic in de categorie cultuur.
  Wat opvalt is dat de categorie actie 3 items heeft en de categorie Haagse zaken maar liefst 23. Zegt dat iets over de SP.
  (Internet Explorer 7 feeds)

  Reactie door slurp — woensdag 20 december 2006 @ 22.54 uur

 16. Tja Slurp, er speelt natuurlijk de laatste tijd nogal veel in Den Haag…. is moeilijk te negeren en dat zou ook onwenselijk zijn, want daar zetelt nou eenmaal de macht. Ik ben iig tevreden dat de SP er bovenop zit, en zich niet laat piepelen (‘alleen’ over de opstelling in de formatie ben ik minder tevreden, maar voor de rest van de debatten etc wel). Over de andere topics op dit weblog ben ik niet ontevreden; onderwijs komt vaak aan bod, zorg, buitenland, etc. Best gevarieerd hoor.

  Reactie door Ellen — donderdag 21 december 2006 @ 0.23 uur

 17. Kan iemand mij uitleggen wat een “illegaal” is??

  In onderhavige prent is de vraag wat is binnen, wat is buiten. In de binnenste is in de buitenste illegaal en andersom, in de buitenste is de binnenste illegaal.

  Ben zeer benieuwd, het vraagstuk houdt mij erg bezig.

  Reactie door Tomatenklets — donderdag 21 december 2006 @ 0.39 uur

 18. Good neighbours have high hedges.

  Reactie door Bart — donderdag 21 december 2006 @ 1.12 uur

 19. @14 L’ecologiste

  Ik hoop dat ik hier niemand mee stoor, maar jouw vraag roept dit op. Veel gelovige christenen leven met een been in het Oude en een been in het Nieuwe. Daarom blijven velen heen en weer wippen en werkt het Nieuwe niet volledig uit.
  De Joden leven in het Oude en beroepen zich op het Oude (Testament). Zij zijn wachtende op de Messias, die door hen ontkend is.
  Het Nieuwe is een Testament van vergeving en verlossing en zou Israel een heel ander aanzien geven. Op deze Erfenis beroepen zij zich niet. Dat het Nieuwe op het Oude stoelt is een feit. Maar zodra dit begrepen is: niet meer omkijken en Go. De wet van vergeving en verlossing is ingegaan. Hebt uw vijanden lief is hetzelfde als: ze bestaan niet. Ze bestaan zolang je de vijand in jezelf niet liefhebt. Hieruit kunnen we opmaken dat de mens in het algemeen zichzelf niet liefheeft. Heb lief zoals je jezelf liefhebt is dus de graadmeter van deze wereld. MUREN VAN VIJANDSCHAP, oorlog- en wapens, moord- en doodslag.
  De LIEFDE van Jezus is niet te koop. Het is gratis en voor niets. Het is de LIEFDE die vraagt om ontvangen te worden en om weer uitgedeeld te worden. Daar verliest men niets aan omdat deze BRON onuitputtelijk is.
  Ook Bush, Blair en Balkenende zouden beter moeten weten. Zij zetten als christenen de wereld op het oorlogsspel. Zij leven teveel in het Oude: oog om oog, tand om tand. Dat komt ervan als je je vijanden niet liefhebt. Zij zitten zichzelf in de weg. En dat niet alleen: zij zitten Christus in de weg en ontnemen hierdoor het zicht op Hem.
  De drie Wijzen uit het Oosten kwamen met goud, wierook en mirre. Geschenken voor de geboorte… maar ze waren zo WIJS om te knielen in die stal voor die voederbak/kribbe waar die Mens in lag. Dat is de wijsheid die ontbreekt bij deze leiders (koningen). Zij staan voor God, maar gaan niet door de knieen voor Hem.

  Reactie door Gloria — donderdag 21 december 2006 @ 1.51 uur

 20. It’s Sad
  So Sad
  It’s a sad sad situation…

  Tragisch- Diep tragisch in al zijn treffendheid… Vooral ook omdat dit inmiddels voor een overgroot deel van de hele wereld geldt- niet alleen maar voor dat uithoekje van de wereld…

  Om te janken is het.

  Reactie door Haby — donderdag 21 december 2006 @ 2.39 uur

 21. Amen Gloria- Ik geloof weliswaar niet specifiek in jouw Christus en jouw God. Maar toch Amen- Ik vind dat je gelijk hebt en dat je het goed gezegd hebt.

  Reactie door Haby — donderdag 21 december 2006 @ 8.08 uur

 22. Hier valt niets aan toe te voegen.

  Reactie door Henny — donderdag 21 december 2006 @ 8.52 uur

 23. Ik heb bij dit beeld een dubbel gevoel: door het verwijs naar het kerstverhaal wordt een op zich terechte kritiek aan de muur tussen Israel en de bezette gebieden met een specifiek christelijk beeld opgezadeld. Dat spreekt naar mijn gevoel alleen mensen aan, die met een christelijk achtergrond zijn opgegroeid. Mensen met een ander achtergrond (muslim, hindu, buddha, noem maar op) zegt het weinig tot niets.
  Bij mensen met joods achtergrond (hoeft het niet maar) kan het trouwens wel juist averechts werken, gezien het feit, dat hun voorouders door de volgelingen van juist van deze Jesus van Nazareth flink wat last hadden de laatste millennia. En dan heb ik het nog niet over het christelijk-joods gedoe om wie nou eigenlijk de ware Messias hoort te zijn.

  Ik vind, dat de SP een partij hoort te zijn, die boven dit soort gedoe staat, juist omdat sociale en menselijke oplossingen alleen dan kunnen gevonden worden, als men boven dit soort gedoe staat.

  Reactie door Toni — donderdag 21 december 2006 @ 10.05 uur

 24. @ 19 Gloria,

  Dank voor je uitleg.
  Het gaat om delen en dan zitten er deuren in de muren zodat er gedeeld en gecommuniceerd kan worden.
  Maar zoals je weet, geld zit meestal in de kluis en bezit ligt meestal achter een afscheiding. En beide worden door kwade machten met wapens verdedigd of veroverd.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 21 december 2006 @ 10.14 uur

 25. P.S. Maar voor de rest vind ik de dingen, die Banski doet, heelemal top!!!

  Reactie door Toni — donderdag 21 december 2006 @ 10.16 uur

 26. @16 Ellen

  Er is altijd wel wat in DenHaag.
  Met 3 van de 126 berichten is het actienieuws wel heel erg ondervertegenwoordigd voor een actie partij.

  Actie! 3
  Algemeen 11
  Buitenland 7
  Cartoon 8
  Cultuur 1
  De SPartij 23
  Economie 1
  En verder… 4
  Europa 6
  Haagse zaken 23
  Het land in 3
  Media 12
  Milieu 2
  Nederland 13
  Onderwijs 6
  Samenleving 9
  Sociaal 7
  SP-TV 2
  Studio Jan 1
  Verkiezingen 23
  Wereld 12
  Zorg 3

  Reactie door slurp — donderdag 21 december 2006 @ 11.04 uur

 27. @Toni:

  Wat bedoel je precies met ‘dit soort gedoe’? En op wat voor manier wil je dat de SP daar boven staat? Door de plaat niet te tonen? Of groter? Vanwaar die denigrerende manier van doen over mensen die geloven in iets dat je misschien niet begrijpt?

  Reactie door Ron — donderdag 21 december 2006 @ 11.25 uur

 28. @9 Volgens mij worden wij westerlingen juist regelmatig vanaf de Imam kansels voor varkens uit gemaakt.

  Reactie door Klaas — donderdag 21 december 2006 @ 12.37 uur

 29. @10 Patrick
  Misschien worden die mensen ook gemanipuleerd. Een reactie van een palestijnse burger op de vraag of hij voor Fatah of voor Hamas is luidt: Maakt niet uit, als ze maar voor het land werken en niet op macht uit zijn! Herkenbaar toch?
  Kerstmis is overigens van origine een germaans dus heidens feest van de winterzonnewende. Vandaag is de kortste dag en men vierde het feit dat hierna de dagen weer langer worden en “het licht” terug komt.
  Ergens in de geschiedenis heeft de Rooms katholieke kerk er hun eigen stempel op gedrukt om mensen van hun ” heidense” gebruiken af te helpen. Echte christelijke feesten zijn pasen, hemelvaart en pinksteren.

  Reactie door Elsemie — donderdag 21 december 2006 @ 13.24 uur

 30. Het was inderdaad een zielige situatie, die muur. Maar hij was nodig want teveel mensen waren de zegeningen van de socialistische heilstaat beu en wilden liever onder de vervloeking van de vrijheid en het kapitalisme leven. Gelukkig waren er verstandige leiders, die het initiatief namen om die mensen tegen zichzelf te beschermen. Proletariërs hebben immers sterke leiders nodig, anders doen ze domme dingen.

  Reactie door Jan van Dijk — donderdag 21 december 2006 @ 13.46 uur

 31. @28 Elsemie

  Het is geen foefje van de R.K.kerk hoor, maar een heel bewuste keuze om het geboortefeest van Christus te vieren rond de winterzonnewende. Zelf vier ik altijd mijn eigen ‘feestje’ op 21 december. Gelukkig, het is vandaag de kortste lichtdag…YES vanaf nu gaan de dagen weer lengen. Op naar het voorjaar.
  Aangezien dit feest om het zonnelicht draaide, heeft de kerk dit feest aangepakt om het symbool te laten staan voor het Goddelijk Licht. Voor christenen betekent dit: de geboorte van Het Licht, die Christus is.
  Er is veel symboliek in de R.K.kerk. Het is de kerk van diepgang. Alles, maar dan ook alles staat voor iets. Niet alleen de feesten het hele jaar door, maar iedere handeling tijdens de kerkdiensten tot en met de symbolische zintuiglijkheid zoals o.a. kaarsen en wierook, brood en wijn.
  Daar er vaak veel commentaar was op deze kerk heb ik mij een katechismus aangeschaft en heb pas toen begrepen waar al die ‘franje’ (volgens tegenstanders) voor stond. Wat prachtig en menselijk-mooi!
  Dat kerstfeest het Lichtfeest is geworden is tweeerlei: het uiterlijke licht (zon) en het innerlijke Licht (Christus). Beiden zijn niet los te koppelen van God.
  Overigens ben ik niet meer ‘kerks’, maar als ik eens naar de kerk ga, ga ik naar de kerk met ‘franje’. Omdat ik geniet van die prachtige symboliek die het diepste van het diepste heeft boven laten drijven in geur, kleur, beeld en woord.
  Zo staat ook de Nachtmis aan de vooravond van Kerst symbool voor de Nacht van Jezus, Maria en Jozef. Hoogzwangere Maria, sjouwende met Jozef al die huizen af. Er was geen plaats meer. Er moest geboren worden, dus dan maar in een stal. En zo vieren de katholieke christenen de Kerstnacht: eerst de Nachtmis die rond middernacht duurt en dan naar huis om met familie en genodigden om de Kersttafel met muziek wat te eten en te drinken tot in de kleine uurtjes…
  Dit is de essentie van Kerstmis… buiten de zorg voor kippen, kalkoenen, kleren, glitter en goud is het bovenal het feest van mens tot mens, van hart tot hart.
  Ik wens alle mensen die hier reageren op het weblog van Jan Marijnissen, tevens Jan en al zijn fractiegenoten, de webmasters incl. de daarbij behorende gezinnen een ZALIG KERSTFEEST toe.

  Reactie door Gloria — donderdag 21 december 2006 @ 15.13 uur

 32. @ 30

  Over domme dingen gesproken Jan: over welke muur denk je dat het hier gaat?

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 21 december 2006 @ 15.49 uur

 33. @ Ron
  Met ‘dat soort gedoe’ bedoel ik in eerste plaats de tragische rol, die de tegenstelling christendom vs. jodendom in de Europese geschiedenis heeft gespeelt. Wat verder bij mij speelt, is het feit, dat religieuze tradities en identificaties de potentiaal heeft, mensen van elkaar te scheiden en in de dienst van particuliere interessen tegen elkaar op te zetten. [Het conflict in het Midden-Oosten is trouwens een 'prachtig' voorbeeld daarvoor.]

  Dat is dus het ‘gedoe’, dat men achter zich moet laten, als men de idee van het socialisme omarmt. Socialisme is voor iedereen, met wat voor achtergrond dan ook. Dat bedoel ik, als ik zeg, de SP zou ‘boven’ zulke vraagstukken moeten gaan staan. Men moet de vraag kunnen stellen, in hoeverre dit specifieke plaatje deze boodschap tegenwerkt.

  Ik ga Jan Marijnissen verder geen adviezen geven, over wat voor platen hij in zijn blog laat zien. In tegenstelling tot wat de gevestigde pers soms beweert, denk ik, dat hij ook sceptische commentaren waardeert.

  Verder zeg je impliciet, dat ik ‘denigrerend’ zou doen over gelovige mensen. Dat verwijt klopt: als het om figuren zoals Bush, Blair, Balkenende of Bin Laden gaat, kan ik mij inderdaad niet inhouden. Maar ja, er zijn ook gelovige mensen over die ik nooit denigrerend zou doen: Martin Luther King, Huub Oosterhuis,…

  Dus, Ron, mijn ziel is nog niet volledig verloren. Toch?

  Reactie door Toni — donderdag 21 december 2006 @ 15.58 uur

 34. Beste mensen.

  Er zijn nog meer mooie kerstverhalen uit het verleden. Voor diegene die het historisch verleden willen ophalen en gezien de politieke omstandigheden van deze tijd geen weg gegooide tijd, kijk eens naar de website http://www.wereldoorlog1418.nl

  Reactie door Henk.H — donderdag 21 december 2006 @ 16.20 uur

 35. @30 alleen is deze muur bedoeld om de mensen te beschemen niet om mensen te beletten te vluchten.

  Reactie door Klaas — donderdag 21 december 2006 @ 16.32 uur

 36. @ Ed Sorrento
  Het kan over verschillende muren gaan.
  Maar dit is toch een weblog van de leider van de socialistische partij en niet die van Hamas. Dus ik dacht het zal wel over een muur gaan die het socialisme beschermde tegen leegloop en niet over een muur die het voor Hamas moeilijker maakt om zelfmoordaanslagen te plegen op mannen vrouwen en kinderen.

  Reactie door Jan van Dijk — donderdag 21 december 2006 @ 16.37 uur

 37. @ 36 Jan

  Ik zie een prent met daarop twee mensen, waarvan een op een ezeltje, voor een ommuurde stad staan. Een ster straalt helder aan de donkere hemel. Herders hebben hun schaapjes geteld. Beeld komt me bekend voor. Jezus Christus, aan welk verhaal doet dit plaatjes me ook alweer denken???

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 21 december 2006 @ 17.34 uur

 38. @28 Klaas — donderdag 21 december 2006 @ 12.37,

  Een deel heeft wel het zelfde iq als een varken. Zoals cda stemmers die enkel naar mooie verhaaltjes luisteren van het cda en de rest met alle ellende opscheppen die het cda te bieden heeft. Voor beschaving heb je wel een bepaald bewustzijn voor nodig en dat is bij sommige ver te zoeken.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 21 december 2006 @ 19.56 uur

 39. @31 Gloria
  Hoop dat je en gezellig feestje hebt, PROOST!

  Reactie door Elsemie — vrijdag 22 december 2006 @ 0.03 uur

 40. inderdaad zeer raak het is en blijft jaloezie tussen broedervolk ben ook bang dat dit altijd zal blijven

  Reactie door r olieman — vrijdag 22 december 2006 @ 0.19 uur

 41. @38.

  Klaas,

  dan is het te hopen dat een motie van de SP wordt aangenomen waarna alleen mensen met een IQ hoger dan 120 mogen stemmen… Ben benieuwd naar de zetelverdeling….

  Reactie door Leaserijder — vrijdag 22 december 2006 @ 8.31 uur

 42. Evert bedoelde ik natuurlijk, mijn excuses Klaas.

  Reactie door Leaserijder — vrijdag 22 december 2006 @ 8.32 uur

 43. 28 klaas, dat wij voor varkens uitgemaakt worden.
  dat is toch ook terregt.tenminste de gekozen?leiders van ons land,en de stemmers er op,dat zijn grotendeels c/da stemmers,
  voorstanders van het bestaan van israel,en hoe dat israel er is maakt ze niets uit.
  en waar dat gehugt voor staat.deels gestolen,verschrikkelijk haatelijk,in bezit van atoomwapens,enz.en gesteunt en gelieft bij de usa/en extremisten cristenen,zoals bv balken,einde en aanhang.

  Reactie door ad — vrijdag 22 december 2006 @ 9.16 uur

 44. Intelligente mensen stemmen SP leaserijder vooral als ze daarnaast ook nog een hoog EQ hebben.

  Reactie door Lisette — vrijdag 22 december 2006 @ 11.51 uur

 45. Dan moet die motie maar snel worden ingediend toch….

  Misschien kunnen we eerst de kamerleden eens checken….

  Reactie door Leaserijder — vrijdag 22 december 2006 @ 12.57 uur

 46. Ik wil graag al diegenen die als een berg opzien tegen de komende “feestdagen” heel veel sterkte toewensen!! Er komen in het nieuwe jaar weer nieuwe kansen, dus niemand kan en mag de hoop laten varen..! Die paar “rotdagen” zitten we wel gewoon uit!

  Reactie door ToN — vrijdag 22 december 2006 @ 14.47 uur

 47. Waar ik nu aan moet denken.
  Het gaat elders op dit blog over landmijnen.
  Toch wel “humaan” van die Israeli’s dat ze, uit alle alternatieven, gekozen hebben om zo’n dure muur te bouwen om de “vrijheidsstrijders” die burgers komen opblazen, tegen te houden.

  Reactie door Jan van Dijk — vrijdag 22 december 2006 @ 22.41 uur

 48. Wat een indrukwekkend moment.Staan wij niet allemaal weleens voor die muur,die muur van haat,die muur van hoogmoed,die muur van hebzucht,die muur van racisme,die muur van liefdeloosheid,die muur van …..ANGST ?
  Wanneer komt de VERLOSSER ,die toen geboren is, nu eindelijk eens over die muur om ons te bevrijden ?

  Reactie door gust de beer — zaterdag 23 december 2006 @ 19.22 uur