3FM Request – de strijd tegen landmijnen

3FM Request

De DJ’s Giel Beelen, Sander Lantinga en Gerard Ekdom – van 3FM – hebben zich voor zes dagen laten opsluiten in een ‘glazen huis’ op het Neude in Utrecht – zonder eten. Ik ben vanmiddag naar ze toegeweest om ze een hart onder de riem te steken, want ze kunnen alle steun gebruiken, voor het goede doel, maar ook voor hun eigen moraal.

Dit jaar probeert 3FM zo veel mogelijk geld op te halen voor het anti-landmijnenprogramma van het Rode Kruis. Naar schatting liggen er zo’n 30 miljoen mijnen in de wereld verspreid, veelal in gebieden waar geen oorlog meer is.

In tachtig landen over de hele wereld liggen miljoenen actieve mijnen. Iedere dertig minuten stapt iemand op een mijn. De schatting is dat het meer dan duizend jaar zal duren en 33 miljard dollar zal kosten om alle mijnen op te ruimen. Tenminste, als iedereen nu zou stoppen met nieuwe mijnen aanleggen. (Rode Kruis)

Vanochtend stond de teller al op bijna 200.000 euro. Mensen kunnen geld geven en platen aanvragen, maar ook bieden op bijzondere items. Ik heb ze de cartoon die ik zaterdag ontving bij de uitreiking van politicus van het jaar ter veiling aangeboden – uiteraard met handtekening. Daarnaast mocht ik nog geld van de SP en medewerkers van de Tweede Kamerfractie overhandigen. Je kunt het hieronder naluisteren.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Iedereen die dit leest, en wat kan missen, geef geld, ga langs in Utrecht, lever oude mobiele telefoons in of verzin iets anders. Niets is te gek (er is zelfs al een huwelijk voltrokken!).

3FM – en in het bijzonder de drie de heren – veel succes!

3FM Request

3FM Request

3FM Request

3FM Request

3FM Request

3FM Request

3FM Request

3FM Request

3FM Request

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 21 december 2006 :: 15.57 uur

53 Comments

53 reacties

 1. het rode kruis was vandaag even in breda voor deze actie. het is wel goed, wat ze doen. ik heb ook een bijdrage er aangeleverd. hopelijk zitten ze over een week tegen de miljoen euro. dan ben ik benieuwd, of balkenende zich aan zijn woord houdt. die landmijnen moeten verwijderd worden, waar dan ook in de wereld. prinses diana was er al mee bezig, toen ze nog leefde. eigenlijk had die actie naar haar vernoemd moeten worden.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 21 december 2006 @ 16.13 uur

 2. Even meegegluurd op je briefje, Jan.
  “Altijd alles met het hoofd en het hart!”

  Dat is de enige juiste combinatie voor iedere te nemen beslissing.
  Goede actie overigens.

  Reactie door Gloria — donderdag 21 december 2006 @ 16.28 uur

 3. Een mooie anitlandmijnenactie actie van 3fm!

  Maar de acties van het Nederlandse Rode Kruis kunnen minder mooi zijn…
  Enkele jaren geleden is het bestuur van het Rode Kruis (afdeling Oosterhout) opgestapt omdat de bekende strijkstok ook niet onbekend is bij het Rode Kruis.
  Wat het bestuur Oosterhout zo stoorde is, dat de opbrengsten van de trouwe collecteurs tot drie maal toe werden afgeroomd.
  Het bestuur Oosterhout moest 25% afromen zoals dit wettelijk gesteld is.
  Het resterende bedrag werd overgemaakt naar het provinciebestuur.
  En zij op hun beurt hadden geld ontvangen door collecten en roomden ook 25% af.
  En ook het provinciebestuur maakte het resterende bedrag over aan het hoofdkantoor van het Rode Kruis…
  Je voelt hem al aankomen zeker?
  Ja, het hoofdkantoor had dus ook geld ontvangen door collecten en dus 25% afromen maar.
  Dit verhaal speelde zich af in de guldentijd.
  Nu in euro’s uitgedrukt betekent dat van iedere, door collecte ontvangen euro slechts 42 eurocent daadwerkelijk besteed kan worden aan de bloednodige hulp.
  Ik begrijp de frustraties van het opgestapte bestuur heel erg goed…
  En natuurlijk doet het Rode Kruis wereldwijd veel goede dingen maar toch krijg ik een wrange nasmaak betreffende de financiën.
  Radiomakers van 3fm compliment, ik weet wat het is om dagen niet te eten.
  Heel veel succes…

  Jérôme Huijbregsen.

  Reactie door Jerome Huijbregsen — donderdag 21 december 2006 @ 16.34 uur

 4. De SP en GroenLinks leverden dinsdag nog felle kritiek op minister Henk Kamp van Defensie, omdat hij de militairen buiten de ‘Nederlandse’ provincie Uruzgan ging inzetten. De Nederlanders leveren luchtsteun aan de operatie en ook de grondtroepen kunnen meevechten als het nodig is. Tot nu toe hebben de Nederlanders echter niet gevochten, aldus Defensie.

  Hahahahah, luchtsteun is geen vechten en geen oorlogvoeren, al komen er dan nog zoveel mensen bij om!!!!!!!

  Reactie door e.krul — donderdag 21 december 2006 @ 16.45 uur

 5. 3 Jerome

  typisch weer een staaltje van wettenloosheid!

  Reactie door e.krul — donderdag 21 december 2006 @ 16.46 uur

 6. Top actie!
  Godsgelaagd dat hiervoor acties nodig zijn

  Reactie door maria — donderdag 21 december 2006 @ 18.28 uur

 7. Wie weet trouwens hoe het de ontgvoerde Rode Kruis meedewerkers verder is vergaan?
  Zelf niet meer info , an dat een aantal waren vrijgelaten over gehoord.

  Reactie door maria — donderdag 21 december 2006 @ 18.36 uur

 8. Dus e.krul..luchtsteun betekent doelloos rondzwerven in de lucht? Je weet wel beter toch? En de missie zou geen vechtmissie zijn maar een wederopbouwmissie en inmiddels is het zoals de SP voorspelde een vechtmissie geworden en dat kan ook niet anders en dus rest de vraag..wat doet Nederland? Meeheulen met de VS of hier openlijk tegen zijn en de mensen in dat land helpen? Waarom achter de Amerikanen staan als zij zich schofterig gedragen en niets doen aan het bevorderen van vrede en vooruitgang? Maar eigenlijk is de aller eerste vraag..is het terecht dat Amerika in Irak is?

  Reactie door cynthia — donderdag 21 december 2006 @ 18.41 uur

 9. Een aardige aktie, maar het beleid heeft inmiddels wel een beetje plaats gemaakt voor goodwill. Wie is Balkenende om zomaar even een miljoen uit te delen namens de regering bijvoorbeeld?

  Reactie door Jory — donderdag 21 december 2006 @ 18.56 uur

 10. Cynthia- e.krul zal vast wel voor zichzelf kunnen opkomen, maar ik interpreteer zijn tekst toch als uitermate sercastisch. Volgens mij zijn jullie het dus gewoon roerend met elkaar eens.

  En nee inderdaad- Amerika heeft dar alleen maar olie en invloed in de egio te zoeken. En ooit voor het uit de hand liep, dachten ze zo ook te kunnen laten zien hoe dwingend en hun wil opleggend zij konden zijn… Inmiddels is dat laatste effekt ietwat verdwenen en lachen Syrië en Iran zich echt de hik van de slappe lach over die armoedzaaierige vertoning van Amerika in Iraq.

  :-)

  Reactie door haby — donderdag 21 december 2006 @ 19.05 uur

 11. Zes dagen laten opsluiten – wat een prestatie! Toch leuk voor Jan dat hij weer even mee mocht rijden met de poldercelebs. Ik zou vooral niets doneren aan het Rode Kruis – als er 20% werkelijk goed terecht komt is het veel. De 80% die u uit uw beursje trekt levert een fatsoenlijk inkomen op voor Rode Kruispersoneel (meer dan ik verdien), en een walgelijke woekerwinst voor adviesbureautjes en bedrijven die zich verrijken door dit soort acties. Nee, geen prestatie, als je werkelijk lef hebt ga je geen water naar zee dragen maar de landen aanpakken (die Nederland steunt) die die mijnen nog steeds leggen. Een normaal denkend mens pakt bij een probleem de oorzaak aan, en gaat geen winstgevende bedrijven zitten verrijken.

  Reactie door Ludiekje — donderdag 21 december 2006 @ 19.30 uur

 12. Wanneer komen er wetten die de produktie van landmijnen verbied? Militair zijn ze allang niet meer van belang. Geen landmijn heeft ooit een vijand tegen gehouden. Wel onschuldige kinderen.

  Reactie door cees cadel — donderdag 21 december 2006 @ 20.10 uur

 13. Hapsnap, retteketet, lekker kort door de bocht, quick socio, vlot en toch rood? Dit is echt niks, Jan. Goed voor hun carriere en hun zelfbeeld misschien, verder stinkt ‘t aan alle kanten. Dit is nu precies het kleindurpse poldergedonder wat ik NIET van de SP wil.

  Reactie door RuZ — donderdag 21 december 2006 @ 21.21 uur

 14. Jory — donderdag 21 december 2006 @ 18.56
  Wie is Balkenende om zomaar even een miljoen uit te delen namens de regering bijvoorbeeld?

  Nou doet hij iets waar jullie het mee eens zouden moeten zijn en dan is het weer niet goed. En die bedrijven dan, die zich meer in willen zetten voor het milieu? En Europa die vliegtuigmaatschappijen milieubewuster wil maken? Een kiezer die alleen maar rechts of links denkt en niets positiefs (al was het maar een begin) ziet in de opvattingen en acties van de tegengestelde politieke stromingen is……….. nou ja, laat ik dat maar voor mezelf houden.

  Reactie door C Harms — donderdag 21 december 2006 @ 21.43 uur

 15. Beste Harms

  Als je ons wil helpen
  Probeer ons dan niet te veranderen
  Zodat het in jouw wereld pas

  Schenk ons de de waardigheid
  om ons te ontmoeten zoals wij zijn.

  Erken dat wij beiden
  even vreemd zijn voor elkaar

  Dat onze bestaanswijze niet zomaar
  een beschadigde versie is van die van jou.

  Stel je veronderstellingen in vragende vormen.

  Vertel ons hoe wij kunnen omgaan met jou.

  Werk met ons om meer bruggen te slaan tussen ons.

  Prettige Kerstdagen

  Reactie door De Hakker — donderdag 21 december 2006 @ 22.04 uur

 16. @Reactie door cees cadel — donderdag 21 december 2006 @ 20.10

  “Militair zijn ze allang niet meer van belang.Geen landmijn heeft ooit een vijand tegen gehouden.”

  Even een onderbouwde verklaring voor het hedendaagse gebruik van landmijnen.

  Landmijnen zijn allang niet meer bedoeld om te doden of te verminken.
  Maar voor een volledig plaatje voor de onbekenden een korte samenvatting van de werkelijke bestaansreden van Anti-personeelsmijnen (AP’s vanaf nu).

  Met de opkomst van de Tank in WO1 kwam er ook de behoefte om de (vijandelijke) tank uit te schakelen zonder dat daar soldaten voor nodig waren (tank tegen soldaat is niet echt eerlijk).

  In dat licht is de Anti-Tank mijn (AT mijn) ontwikkeld, in eerste instantie waren die dingen een geweldig succes, je kon tanks uitschakelen zonder dat je eigen soldaten gevaar liepen, alles ging goed totdat een slimme soldaat dacht, wacht eens even, je kan die vijandelijke AT mijnen gewoon opzoeken en tegen de vijand gebruiken, AT mijnen hebben namelijk een bepaalde druk nodig om af tegaan en die druk die nodig is, is groter als een mens kan uitoefenen.

  Dus kwam men op het lumineuze idee om kleine mijntjes te maken die veel minder druk nodig hadden en die de vijandelijke soldaten verwonden ipv doden omdat een gewonde soldaat een veel grotere logistieke en verzorgende druk voor de vijand is als een dode soldaat (1 gewonde kost je 3 mensen (exclusief de gewonde zelf (dus 4 in totaal), 1 dode kost je maar 1 mens.)
  Tevens bedacht men dat die gewonde dan dusdanig gewond moest worden dat ie na genezing niet meer inzetbaar was voor de vijand.

  Ziedaar dus de werkelijke reden van de uitvinding van de AP mijn, puur ter bescherming van de dure en diefstalgevoelige AT mijn.

  In de loop der jaren heeft men echter de AP in gezet zonder AT mijnen puur ter verminking van de vijand (slechte ontwikkeling).

  Terugkomend op waar ik eigenlijk op wou reageren.

  Militair zijn ze allang niet meer van belang.

  Dit is dus niet waar, weliswaar worden ze niet meer ingezet als dodend of verwond wapen maar worden ze in gezet om te sturen, ik zal dit proberen zo simpel mogelijk uit te leggen.

  Stel een vijandelijk leger valt je aan en jij ligt op een bepaalde plek in de verdedeging dan wil je als verdediger natuurlijk die vijand in een voor jou zo gunstig mogelijke positie manouvreren.
  Concreet houd dit dus in dat je bepaalde route’s die de vijand kan nemen afsluit mbv van landmijnen zodat hij vanzelf uitkomt waar jij hem wil hebben.

  Simpel voorbeeld (niet al te letterlijk nemen).
  Stel de vijand nadert Amsterdam via de A1 en je wilt dat ie de zuidkant neemt van de A10 dan sluit je het noordelijke deel van de A10 af met AT mijnen zodat ie alleen nog maar de zuidkant op kan, precies waar jij hem opwacht en verslaat.

  Blijft het feit dat AP’s als tactisch wapen verwerpelijk is.

  Maar dat AT mijnen geen militair nut meer hebben is dus niet waar.

  Reactie door Ronald — donderdag 21 december 2006 @ 22.18 uur

 17. De Hakker — donderdag 21 december 2006 @ 22.04

  Beste Hakker

  Je mag schelden op Dhr. Balkendende wat je wil, maar noem ook de positieve dingen.

  Probeer niet alleen maar links of rechts te denken, zoals ik als VVD-stemmer een aantal punten van de SP/links omarm.

  Durf ook kritiek te uiten op je eigen partij, zoals ik dat ook doe. Het is onmogelijk dat alles goed is.

  Discusseer open-minded en met argumenten. Ik ben hier niet om te klieren en te sarren, zoals sommigen denken, maar om mijn politieke blik te vergroten en (-natuurlijk- ik zou liegen als ik het zou ontkennen) jullie van mijn opvattingen te overtuigen. Als jullie met goede argumenten komen, zullen jullie mij ook overtuigen.

  Misschien kunnen we iets van elkaar leren. Wie dat niet gelooft is dwaas.

  Ook prettige kerstdagen toegewenst

  Reactie door C Harms — donderdag 21 december 2006 @ 22.46 uur

 18. Beste C Harms de notoire weblog Marijnissen-
  ganger hecht steeds minder aan materie en wenst een wereld waarin vrijuit kan worden gesproken, waar mensen lief kunnen hebben en ieder mens op zijn of haar eigen gaves aanspraak mag maken.
  Les 1?

  Reactie door roodkapje — donderdag 21 december 2006 @ 23.04 uur

 19. leuk jan. wel heel triest om vanavond te horen dat de gemeenteraad van Gorinchem ook een duit in het zakje wilde doen, maar de 4 SP leden als enige fractie niet. Kun je daar ook niet even ingrijpen?

  Reactie door evert — donderdag 21 december 2006 @ 23.24 uur

 20. In het algemeen doneer ik niet aan vergelijkbare grote doelen omdat in deze volume organisaties de gelden inderdaad vaak op andere plekken terechtkomen. Ook in dit geval zal ik het niet doen. Mijn donatiepatroon richt zich op kleinere, en doelmatigere, projecten die ontspringen in deze wereld

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 21 december 2006 @ 23.29 uur

 21. Eerst betalen we belasting om de mijnen te maken (De military industrial complex fills its pockets)

  Dan betalen we belasting om de mijnen te laten plaatsen (De military industrial complex fills its pockets)

  Dan betalen we belasting om het land weer veilig te maken (De military industrial complex fills its pockets)

  Dan betalen we belasting om de invalide mensen te helpen (Het rode kruis komt in actie…)

  Ik houd er van om de oorzaak aan te pakken in plaats van mijzelf te laten leegroven door het financiele overdrachts systeem van de hardwerkende burger naar de roofdieren van deze “samen”-leving…

  (hoezo leven we samen? We leven VOOR de zakkenvullers!)

  Reactie door Toine — donderdag 21 december 2006 @ 23.47 uur

 22. Dat er altijd oorlogen zullen zijn, daar hoeft niemand zijn geschiedenisboek voor na te lezen.

  Dat op VN niveau landen een verplichte bijdrage leveren in voldoende mate om deze rotzooi op te ruimen lijkt een utopie.

  Maar hoe kan het dat Duitsland jarenlang herstelbetalingen opgelegd kreeg na de eerste wereldoorlog? (Niet dat daar veel goeds van kwam overigens) Was de wereld toen meer “united”? Meer slagvaardig?
  Of is het een kwestie van gewenning. Zo’n vreselijke oorlog als WO één, daar was iedereen nog wel van onder de indruk en konden strenge sancties nog wel. Na WO twee gingen we daders echt berechten. Inmiddels wordt het internationaal gerechtshof al niet eens meer erkend door de machtigste staat ter wereld.
  Nu zijn we zelfs de atoombom tegen burgerbevolking al voorbij qua incasseringsvermogen en de dreiging van herhaling is na decenia onverminderd. Het is al twee maal gebeurd immers en het deed een wereldbrand stoppen. Men was er toch wel van geschrokken en gaf zich over. Probaat middel dus. Zo ging het de geschiedenis in bij strategen.
  Wat de VN ook roept tegen een land; deze lacht er om; al moet het ten koste gaan van de eigen bevolking.
  Tegenwoordig is er een radio station in een klein landje in Noord Europa die centjes aan het inzamelen is om dat er ieder half uur een mens aan flarden word gebombardeerd door projectielen die als armen-bommen moeten worden gezien.
  Terecht. Want vrijwel alle landen, Verbonden en organisaties die het woord “Verenigde” voeren, dan wel zich als Unie profileren blijken schromelijk te kort te schieten door geldelijk eigenbelang of hierin gefrustreerd te worden door deze. Zal het de tijdsgeest zijn?
  Gelukkig zijn wij gewoon mensen gebleven en willen een betere wereld voor ons zelf en ook voor anderen.
  Giel Beelen, Sander Lantinga en Gerard Ekdom, 3FM: Een voorbeeld voor de “grote jongens” die de dienst uitmaken op de wereld!
  Proficiat!

  Reactie door Jaap — donderdag 21 december 2006 @ 23.53 uur

 23. Natuurlijk zet het meer zoden aan de dijk om fabrieken van landmijnen en ander wapentuig te sluiten. Desnoods met grof geweld…Deze aktie van 3fm (én Studio Brussel, laten we dat even niet vergeten) moet dan ook niet gezien worden als middel om het probleem van de landmijnen de wereld uit te helpen maar als manier om het onder de aandacht te brengen bij de bevolking die, op haar beurt- druk kan uitoefenen op haar volksvertegenwoordigers. Bijvoorbeeld:”Als jullie niet stoppen met de productie van landmijnen, zeggen wij eenzijdig de boycot op Cuba af.” Of zoiets.

  Reactie door Terrebel — vrijdag 22 december 2006 @ 1.15 uur

 24. Als iemand zegt dat zijn salaris (150.000 euro,G.B.) aan de lage lage kant is, dan noem ik zo iemand, een snobje. Als zulke types geld gaan vragen, voor welk doel dan ook, dan voelt dat niet goed.
  Als ik dan ook nog weet, dat de meeste goededoelenstichtingen als eerste goede doel zichzelf hebben, dan voelt ook dat niet goed.
  Als iemand goed wil doen, laat hij zichzelf dan als eerste verbeteren, en voor zijn directe naaste goed zijn. Dus voor je vrouw, man, kind, buren.
  Dan komt het met de rest van de wereld ook goed.
  Wat is Goed? Iets doen dat niemand schaadt.

  Reactie door Franciscus — vrijdag 22 december 2006 @ 10.02 uur

 25. 24. Reactie door Franciscus — vrijdag 22 december 2006 @ 10.02

  Zo is dat, Franciscus…als ik ver wil komen, moet ik dicht bij huis beginnen…bij mezelf dus en onderzoeken of ik bereid ben om naar anderen te luisteren, wérkelijk luisteren, zonder (voor)oordeel, zonder vooringenomenheid en dan kom ik tot de ontdekking dat alleen dat al, verdomd moeilijk is.

  Als ik de waarheid hiervan besef en inzie, dan…ja dan…verandert er innerlijk iets en wordt m’n gedrag beïnvloed en voel ik de bereidheid om wérkelijk te luisteren, toenemen.

  Reactie door franslj — vrijdag 22 december 2006 @ 11.50 uur

 26. Jammer dat ze er niet meteen De strijd tegen gebruik van verarmd uranium aan toe gevoegd hebben….

  Reactie door zZzaai — vrijdag 22 december 2006 @ 12.14 uur

 27. Jezus wat is Nederland gek.
  http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland/artikel.asp?artnr=131727

  Reactie door De Hakker — vrijdag 22 december 2006 @ 12.15 uur

 28. @26: dat komt nog, geloof me. En niet alleen DU munitie, daar zorgen bezoekers van http://www.vkmag.com/forums/viewthread/7962/

  wel voor.

  Reactie door Johnito — vrijdag 22 december 2006 @ 12.23 uur

 29. Bijna altijd doe (deed)ik mee met goede doelen, maar ook vaak teleurgesteld als ik hoor, lees of zie dat het geld niet goed terecht komt of strijkstokgebeuren. Daarom ben ik erg kritisch geworden met geven aan goede doelen.(lees zelfs jaarverslagen)
  Masar soms zijn er van die verhalen waarvan je denkt, nu kan ik helpen en gaat mijn bijdrage direct naar het doel waarvoor het bestemd is.
  Het gaat maar om 1 kind, maar het zal je kind maar zijn…

  Gisteren 21-12-2006:
  Netwerk volgt het Bulgaarse leukemie-patiëntje Ibrahim, met wie we in oktober j.l. kennis maakten.

  Ik had het gevoel dat alleen mijn bijdrage weinig zoden aan de dijk zetten, dus kwam ik op het idee om hier ook even de link te zetten naar de reportage van Netwerk.

  http://www.netwerk.tv/index.jsp?p=items&r=netwerk&a=268811

  Wat ik er wel weer moeilijk aan vind, dat er zoveel van die kinderen zijn in bijv. Bulgarije en dat Ibrahim waarschijnlijk gered kan worden doordat hij in het nieuws komt. Maar ja, zo werkt het blijkbaar.

  Reactie door Laura — vrijdag 22 december 2006 @ 12.32 uur

 30. Uiteraard een goeie actie en het reflecteert een mooie sociale bewogenheid maar ;

  Komt de opbrengst op de juiste plaats ??

  Weten jullie wat de directeur van het rode kruis verdiend ???

  Persoonlijk heb ik ook heel erg veel waardering voor mensen die eigenhandig helpen met de poten in de modder.

  Reactie door ACE — vrijdag 22 december 2006 @ 13.09 uur

 31. Laura, ik heb die reportage ook gezien en ik denk als wij ze geld geven dat dat goed terecht komt.

  Ik ga ook doneren.

  Reactie door carla 1 — vrijdag 22 december 2006 @ 14.20 uur

 32. Hopen dat de stichting wilde ganzen ook elke euro doorgeeft.

  Reactie door carla 1 — vrijdag 22 december 2006 @ 14.22 uur

 33. RTL Site: Jan Marijnissen man van het jaar 2006 !!!

  Gefeliciteerd !!!

  Reactie door Jan met de Pet — vrijdag 22 december 2006 @ 14.27 uur

 34. In een oorlog worden kinderen en vrouwen altijd
  de dupe. Want tegenwoordig gaan de militairen
  vrijwillig naar een oorlog. Wat ik voorstel is personen, die de landmijnen plaatsen te laten
  betalen voor de slachtoffers. De vervuiler be-
  taalt toch!!!!

  Alie

  Reactie door A.Olie-van den Berg — vrijdag 22 december 2006 @ 19.00 uur

 35. Er zijn slechts een paar mensen die het probleem juist benaderen: zolang wij met z’n allen toestaan dat de wapen-, en mijnproduktie doorgaat zal er geen oplossing zijn, alle goede bedoelingen ten spijt, met of zonder eten door wie of welke organisatie dan ook met wat, onverschillig tegen welk salaris dan ook en met of zonder Jan of Piet, Sander, Giel of wat voor naam dan ook. Je kunt hele verhalen op deze site zetten met of zonder argumenten, het haalt allemaal niks uit omdat het uitgangspunt voor wapenproduktie is gebaseerd op angst en niet op vertrouwen. Daarom zitten we met z’n allen tijd, geld en energie te verknoeien en zal er altijd oorlog zijn en zullen er altijd slachtoffers te betreuren zijn, elk half uur of elke seconde, het is niet relevant omdat we gewoon deze denkfout blijven maken. En daar zit em nou net nou de kneep, om maar eens een klassieke uitspraak van het aloude FarceMajeure-team aan te halen. Fijne Kerstdagen, maar hou alsjeblieft je mond over vrede en aanverwante zaken, SP-aanhanger of niet./

  Reactie door hielko — vrijdag 22 december 2006 @ 21.09 uur

 36. @35 hielko

  Hoeveel angst heeft de mens dan wel niet als daar o.a. een atoombom tegenover staat?
  Dat zegt toch iets van de mens! Wat een bange mensheid en wat een gruwelijke middelen. Is een soldaat een angsthaas? Je moet toch wel gek zijn als je met geweren. mijnen en bommen op stap gaat? Dat uberhaupt iemand zich daarvoor leent…
  Dat hele legerapparaat is gebaseerd op zoiets als de ‘vijand’. Indoctrinatie!!
  Ik zou zeggen… veel bij elkaar over de vloer, handen schudden, sigaretten en sigaren over en weer en drink er een glas op! Viva leven!! En die vijand? Maak er je vriend van. Toch?
  Bush is toch van het primitiefste soort? Hij gaat als de meest domme man de geschiedenisboeken in. En onze politici dan? Als je met zo’n domme man wilt samenwerken dan zegt dit toch iets van je eigen senilitiet? Want hoe kan je van zo’n prachtig land en een diepgaande cultuur zo’n ongelovelijke puinhoop maken? Voor een dictator? Uitgeschakeld door de andere dictator?
  De dictatuur van de democratie is mij benauwender dan de ‘vijand’. Nog even en de democratie is mijn vijand! Hoe daar een vriend van te maken? Want democratie gaat over lijken!

  Reactie door Gloria — zaterdag 23 december 2006 @ 0.20 uur

 37. ronald ,even van nederland uitgaan,
  en de voorgeschiedenis van nl.
  dan volstaat een slagboom,
  een leger onder leiding van bv mij,,dat sturen in een richting??ha eerst stuur ik onbemande vliegertjes,gelijk er achter aan.wat kruisraketten,het heledeel a 10 + amsterdam van de kaart geveegt.
  maar eeuu wat voor leger laat jij amsterdam aanvallen,een middeleeuws,die ooo boem naar links lopen ooo boem naar rechts en oo boem nu recht in de armen van jou bv???

  Reactie door ad — zaterdag 23 december 2006 @ 11.34 uur

 38. Ik zag op de site van jullie afdeling Gorinchem dat zij tegen een kerstdiner waren op kosten van de gemeenschap. Nu is het geld van dat diner gedeeltelijk naar deze actie gegaan.Prima

  http://www.gorinchem.sp.nl

  Reactie door Frits — zaterdag 23 december 2006 @ 11.53 uur

 39. Frits, dat is de SP! Geweldig he!!! In plaats van te vreten op kosten van de burger hier goede dingen mee doen! Dat kun je van de PVDA, het CDA en de VVD niet zeggen..hun slogan m.b.t. kerst is denk ik : vreten op aarde

  Reactie door cynthia — zaterdag 23 december 2006 @ 14.09 uur

 40. Hoi Hielko, zolang er bakken met geld te vergaren zijn met het produceren van wapens
  zal er geen vrede zijn en komen en zolang dictators of leiders met een veel te groot ego en een te grote hang naar macht aan het roer staan ook niet. Inderdaad zeg maar neits meer over vrede…

  Reactie door cynthia — zaterdag 23 december 2006 @ 14.10 uur

 41. stuur een mailtje naar de CDA,dat zijn de v??? die de wapen industrie in leven houden,met hun oorlogen/kruisraketten/lose jount figthers,en stuur er ook een naar +bea+,dat is ook zo’n aanhanger van het cda.

  Reactie door ad — zaterdag 23 december 2006 @ 17.17 uur

 42. @41 ad

  Maar wat kunnen we doen met mensen die zien, maar blind zijn. Die horen, maar doof zijn.
  Heb jij een idee?

  Reactie door Gloria — zaterdag 23 december 2006 @ 18.23 uur

 43. Het morele superioriteitsgevoel is weer eens duidelijk aanwezig. :P

  Reactie door jelle — zaterdag 23 december 2006 @ 19.14 uur

 44. eeuu ik heb wel een idee, maar eeuu dan zit ik nog voor vanavond 12 uur vast,wegens terroristen neigingen ha naast samir a,en ahum majesteids schennis,je kent de familij wel ach kom die waren allemaal fout na de oorlog,de een getrouwt met een duits lid van?,
  enz,die daarna ook.en haar zoon doet het ook weer,tja horen doen ze wel maar fatsoen? hebben ze niet ten opzichte van al de oorlog slachtoffers en martel achtergronden.

  Reactie door ad — zaterdag 23 december 2006 @ 21.11 uur

 45. De appel valt niet ver van de boom. Fout blijft fout.

  Reactie door jelle — zaterdag 23 december 2006 @ 22.16 uur

 46. Ik ben geneigd net als een groot aantal hier kritisch te zijn ten opzichte van dit soort initiatieven.

  Degenen die dit ondernemen en die er geld aan schenken zijn ongetwijfeld allemaal van goede wil. Zolang we leven in een maatschappij waarin het maken van winst voorop staat (dit laat zich ook zien in de oorlogsindustrie) zijn dit soort initiatieven alleen maar n druppel op een gloeiende plaat.

  Reactie door Bas de Ruiter — zaterdag 23 december 2006 @ 22.18 uur

 47. @43 ad

  Jij bent echt wel een stoere gast, ad.
  Ik kwam niet meer bij toen ik je reactie las.
  Maar ik herken het wel hoor… heb ook nogal eens de neiging tot ‘burgerlijke ongehoorzaamheid…’
  Maarre ad, laten we ons voorlopig nog maar even gedeist houden.
  Misschien wel een goed idee om wat tuingereedschap klaar te zetten? Ik bedoel, die boeren kregen vroeger alles voor elkaar met wat hooivorken. Of komt dit alleen maar in films voor?

  Reactie door Gloria — zaterdag 23 december 2006 @ 22.54 uur

 48. 43Ad
  Laat jezelf nooit verlagen. In wezen hebben we allemaal iets van een dader én iets van een slachtoffer in ons. Het is vanuit dit bewustzijn dat we in staat moeten zijn om ons zelf én anderen te vergeven. Hierna komt de weg vrij voor vrede. Nederland staat weer eens in de top 5 van landen die het meeste oorlogsmateriaal produceert en exporteert (Radio 2)Ik schaam me dood en durf het woord vrede amper nog te schrijven.

  Reactie door Elsemie — zaterdag 23 december 2006 @ 23.04 uur

 49. 36Gloria
  Klopt het dat je geen vertrouwen meer hebt?
  Ik herken veel in wat en hoe je zaken verwoord.
  Het lijkt mij soms een speelfilm die ik al vaker heb gezien, maar dat is inherent aan speelfilms. Erger, de geschiedenis, onze geschiedenis herhaalt zich. Maar dat is weer geen antwoord op je vraag. Hoe maken we van de democratie een vriend, iemand waar je op kunt bouwen en wat is er voor nodig om dat vertrouwen terug te krijgen ? Zou Jan of Ronald, hierover een visie hebben?

  Reactie door Elsemie — zaterdag 23 december 2006 @ 23.33 uur

 50. gloria en elsemie/ik zou zowat elseme opschrijven waarom,ik weet het niet typt makkelijker :-)
  wat ik dus niet begrijp is dat;
  a/ de wapenindustrie,het geen donder uitmaakt,hoeveel onschuldige doden er vallen( meer als dat volk;soldaten; wat de wapens ter hand nemen, en dus vechten? voor de rijken/machthebbers/wapenindustrie)
  en dus die antie personeels mijnen plaatsen/i to cda.
  b/ de regeringen zoals nu dus de cda/vvd en nog wat van dat overgebleven spul, in samenwerking met de usa,die het geen donder uitmaakt hoeveel zij de dood injagen uit 1 of andere gods naam,ps hun god dan he,dat moet wel een verschrikkelijk bloeddorstig monster zijn.lucifer mischien?
  c/dat er een rechtgeleerde/lerares?? mevrouw de vinger precies legt op de zere plek,
  dat deze 2-3 kabinetten balkenende veel lijkt op wat er gebeurde voor de opkomst van het nazi tydperk,mensen de mond gesnoert worden enz,legitimatie plicht,a 37 euro,exlusief foto’s,voor heen 5 jaar geleden 35 gulden,dat er nog geen geloof op vermeld wordt is voor mij een raadsel.
  stuur eens een mail naar bv de vvd,met stevige kretiek,
  en walla,je ip adres wordt doorgestuurt naar elke beleggings maatschapij in ,je raad het al,de us of a,
  geheid de koersen en tips van waar je beleggen moet/ps even je provider vragen of ze das houpt kwartier van de vvd vriendelijk kunnen verzoeken om geen ip adressen te verstrekken aan derden,
  enz enz,jip dat is dat nederland die de zwakkeren/zieken enz en de ouderen en de tijdelijk zonder werk zittende echte hollander,zonder pardon alles afnemen zonder blikken of blozen.onbetaalbare zieken fondsen,onbetaalbare gas prijzen,
  en dan bea,die zal wel weer een nieuwjaars toespraak houden,
  van;; zelfs in donkere tijding zie je het licht(dan moet ik gelijk denken als dat mens een verjaardag viert,dat alles opnieuw getegeld wordt,stoepen moeten vlak zijn,
  wat?! er wordt zelfs een deel dijk aangelegt(ze kunnen niet even 12-15 km verder rijden,dan zie je de dijk in het echt)je zus ze moeten de polder in over dijken.
  miljoenen worden er uitgegeven voor een miljardair/35 euro voor een tegemoetkoming voor de gestegen kosten.
  maar bij ons in de buurt breken de bejaarden/kinderen hun lijf over putten enz,ach ja en dan moet je als gewone burger je in het gereel houden,hoelang duurt het nog,voordat die cda en aanhang eens goed verteld??worden,wat voor monster zij geschapen hebben.
  de naam belzeb oeps ik bedoel balkeneinde en aanhang.

  ,sorry enige gelijkenis met bestaande figuren is puur toeval(zie de zusjes?bij essend)alleen is het einde,nee.

  Reactie door ad — zondag 24 december 2006 @ 1.01 uur

 51. @49 Elsemie

  Was het maar waar dat ik geen vertrouwen meer had. Nog altijd laat ik mij verleiden door de hoop… hoop doet leven! En zo trappen we er een levenlang in?

  En ja, de geschiedenis herhaalt zich. Neem Hitler! Die liet 6 miljoen Joden vermoorden. Maar dat hadden de meesten niet geweten…
  Nieuwe kans!
  Neem Bush! Kans verkeken en zie hoeveel doden hij op zijn vingerknip heeft weten te verzamelen. En dat hebben de meesten WEL geweten…
  De geschiedenis herhaalt zich, maar niet voor niets! Kans op kans en zie hoe we die keer op keer verspelen. Nu WETEN we en staan we het gewoon toe! Geschiedenis wordt door de mens gemaakt en de mens is dus degene die zich herhaalt. Want in NU zit de toekomst en die toekomst schrijft geschiedenis.
  Wat kunnen we in de toekomst over onszelf terugbladeren? De barbaarse mens! De Hitlers van de wereld hebben we gespekt, door democratie aan de macht geholpen. De beulen hun gang laten gaan zonder VERZET!
  41 zetels als dank ontvangt het Christelijk Democratisch Appel… voor de vrienschap met Bush, de oorlog in Irak, de oorlogsmissie in Afghanistan. Doden, hongerenden, uitgemergelden. Applaus CDA!
  Vergeving? Laten we daar met z’n allen maar om vragen met Kerst: “God vergeef ons, want we WETEN wat we doen! We maken GEEN vrede op Aarde!”
  Vergeving op vergeving op vergeving voor de zich herhalende mens.
  Hoezo ver van ons bed? Zouden we wel willen, ware het niet dat deze disbalans de mensheid doet wankelen. Omdat we meer met elkaar verbonden zijn dan we durven te geloven…

  Reactie door Gloria — zondag 24 december 2006 @ 1.03 uur

 52. Landmijnen

  Terwijl bij ons in Limburg de Mijnindustrie ter ziele werd gebracht, kwam er vervangende werklegenheid.

  Nieuwe bedrijven werden na het incasseren van vette premies gewoonlijk weer zo vlug mogelijk opgedoekt.

  Op het terrein van de Staatsmijn Emma werd een bedrijf gevestigd onder de valse naam: Fijn Mechanische Industrie.

  Het stond op naam van Jurgen en Hoyer, (er moet een streepje door de o) uit een van de Scandinavische Landen.

  In dat bedrijf werden ontstekers voor allerlei wapentuig vervaardigd. En natuurlijk ook voor landmijnen.

  Veel van mijn collega’s mijnwerkers, waren erg gewillig en gezagsgetrouw en zonder gemor lieten zij zich in dikwijls louche bedrijven plaatsen, voor elke maand wat minder loon, dan zij oorspronkelijk, in de mijn verdienden.

  Ik had er tijdens de mijnsluitingen helemaal geen zin in om mij van hot naar haar te laten sturen en om als voormalig ondergronds vakman nu de ongeschoolde te moeten gaan uithangen.

  Omdat ik toch af en toe moest solliciteren,
  deed ik dat ook maar eens bij de fijnmechanische inustrie:
  “- – -. Ik zou graag in Uw bedrijf komen werken, omdat ik er op kik, om mensen met hulp van wapens, waar U onderdelen voor vervaardigd, samen met hun kinderen, te helpen vermoorden te verminken, en hun bezit te verwoesten. Bla, bl bla. Rabarber, rabarber, rabarber. —.”

  Ondanks, dat ik volgens mijn schrijven de juiste mentaliteit had, om bij die firma te gaan werken, werd ik toch als geschikte sollicitant afgewezen.

  Mijnsluitingbegeleiders, die in de krant mijn geschrijf lazen tegen bedrijven als die Fijn Mechanische Industrie, en ook een psychiater en een neuroloog die mijn sollicitaties onder ogen kregen, waren van mening, dat ik geen geschikte persoon was voor het bedrijfsleven, omscholing of voor tewerkstelling in een sociale werkplaats.

  Tot aan mijn pensioen kreeg ik daarna, na een paar oppervlakkige gesprekken met hun, recht op een WAO-uitkering. Met veel nadeel. Maar daarin zaten ook voordelige emolumenten. Die overtroffen de nadelen.

  De mischien wel achtbare Heer Balkenende en zijn zielsverwanten in het Christelijk Democratisch Appel, hebben normen en waarden heel hoog in hun vermeend christelijk vaandel staan.

  Die zijn alleen onleesbaar geworden. Want hun vaandel is zeer vervuild en moet nodig eens goed worden gewassen.
  Maar als dat wordt gedaan, dan wordt iets anders heel goed leesbaar:

  Wij CDA, steunen moordenaars in de wapenindustrie.
  Nummer 1 in werkgelegenheidsvervalsing.

  En dat is nog lang niet alles!

  De normen en waarden op hun vaandel zijn slechts een overdruk om de juiste teksten die er op staan, te kunnen verdoezelen.

  Elke goede SP-er kent die valse teksten wel!

  Een deel van de economische vooruitgang in ons land, vindt zijn wortels in het grote kwaad van de Christelijke wapenhandel.

  Nederland is naast het zelf vervaardigen van wapens, nog altijd toeleverancier van onderdelen voor gemeen wapentuig, zoals landmijnen, die in andere landen worden gemaakt.

  Er zou openbaar moeten worden gemaakt welke bedrijven, ook slechts zijdelings zijn betrokken bij het produceren wan wapens en daaraan verwante artikelen, die bedoeld zijn om te moorden en te vernietigen.

  Het voorbereiden van moord, doodslag verminking en verwoesting, ver weg van waar wij wonen, levert de Nederland B.V ontstellend veel oneerlijk verdiend geld op.

  De smoes “Andere landen hebben recht op zelfverdediging,” waar ik nu geen woorden voor vind, is de grootst denkbare onzin.

  Wapens fabriceren en verkopen is erger dan facisme.

  Dank zij de de werkgelegenheidsvervalsing door wapenfabrikage en wapenhandel, waarmee Nederland heel hoog op de wereldranglijst van gemeen tuig staat, zit er geen onwaarheid in, als ik opschrijf:

  Nederland B.V. zijn economie berust op moord, onderdrukking, vernieling van andermans bezit en in die zin:
  Beslist ook nog op Fascisme!

  Je moet echt oerdom. of gewetenloos zijn om in een van die bedrijven met ook nog een valse naam te gaan werken.

  Groeten van Haras.
  Vrede en welzijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft in 2007 en nog lang daarna!

  Reactie door haras — dinsdag 26 december 2006 @ 14.02 uur

 53. weet iemand hoe dat nummer heet dat o.a. in het glazen huis werd gedraait en de DJers vrolijk van werden
  refein ging zo iets al
  ta ta ta ta ta ta
  weet je welk nummer het is mail naar djco@yord.nl

  Reactie door 3FM liefhebber — dinsdag 2 januari 2007 @ 20.28 uur