Summer of 69?

De top 2000 begint weer en de lijst is gisteren gepubliceerd. Queen heeft Boudewijn de Groot naar de tweede plaats verwezen. Terecht, denk ik toch, met alle respect voor Boudewijn.

De site mediaonderzoek heeft de lijst op de nodige statistische informatie onderzocht. Polulairste jaar is 1969 met maar liefst 85 noteringen, had Bryan Adams toch gelijk. Daarnaast zijn de jaren zeventig oververtegenwoordigd met maar liefst 720 nummers. Van de 2000 nummers zijn er 40 voor de Rolling Stones maar dat is niet genoeg voor de eerste plek, die met 55 nummers naar de Beatles gaat.

Genieten geblazen dus.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 24 december 2006 :: 13.09 uur

36 Comments

36 reacties

 1. Tja Jan het zou voor mij persoonlijk een moeilijke keuze worden tussen Angie, Waiting on a friend en Paint it black….

  Reactie door Irma — zondag 24 december 2006 @ 13.22 uur

 2. “Populairste jaar is 1969 met maar liefst 85 noteringen”

  1969 was muzikaal gezien blijkbaar beter dan de afgelopen 6 jaar van het nieuwe millenium, bij elkaar goed voor slechts 83 noteringen.

  Gelukkig zegt dit meer over de leeftijd van van de gemiddelde luisteraar naar radio 2 dan over de kwaliteit van de huidige muziek.

  Reactie door hanri — zondag 24 december 2006 @ 13.51 uur

 3. we zouden ons moeten afvragen of het in deze nostalgie is of daadwerkelijk een muziekkeuze.

  Voor mij zelf moet ik constateren dat het een mengeling van nostalgie en een bevestiging van mijn wortels is.

  Vind ik het toch een beetje eng dat ik blijkbaar niet open sta voor de hedendaagse muziek.

  Reactie door ACE — zondag 24 december 2006 @ 14.01 uur

 4. The summer of 69 is zelf ook een heelk goed liedje.

  Er is een coverparadie op gemaakt door de WC-Experience met de naam :

  Mè mun Bakkes op neu Kai

  En ondanks dat de tekst natuurlijk volledig anders is, heeft ook dat liedje een dierlijke aantrekkinkracht

  Reactie door ACE — zondag 24 december 2006 @ 14.06 uur

 5. @1 Irma,

  Geef mij maar “symphatie for the devil”.

  @ACE,

  Tsja, summer of 69 ook een geweldig nummer nostalgie ? misschien maar dat ene nummer wat hij met dat ene spijswijf heeft gezongen (naam kwijt) “Baby when your gone” is ook mooi :) en een stuk recenter.

  Reactie door Lisette — zondag 24 december 2006 @ 14.12 uur

 6. De eerste twee jaar dat hij werd uitgezonden vond ik het erg leuk, maar voor mij persoonlijk is de top 2000 aan inflatie onderhevig.
  Al die platen zijn de afgelopen twee maanden al ettelijke keren voorbijgekomen op radio twee. Om te voorkomen dat ik ze écht zat word (voor zover ik dat niet al ben), zal ik dit jaar nauwelijks luisteren. Wèl ben ik de laatste dagen mijn oude LP’s aan het draaien: nummers die zelfs de sùb top 2000 niet haalden.
  De top 2000 en de sub top 2000 zijn samen slechts het topje van de ijsberg van verschrikkelijk goeie muziek, die je zelden op de radio hoort.

  Reactie door Jan T. — zondag 24 december 2006 @ 14.14 uur

 7. Hmmm Lekker weer even in nostalgie leven.

  Reactie door Els — zondag 24 december 2006 @ 14.17 uur

 8. @ 5 Lisette

  Ja, ook een heel mooi nummer.

  Brain Adams is vooral een authentieke persoon en dat hoor je in zijn muziek.

  Reactie door ACE — zondag 24 december 2006 @ 15.26 uur

 9. @ 7 Els

  Ja, dat is zo, maar waarom willen we uit de echte wereld weg ????

  Reactie door ACE — zondag 24 december 2006 @ 15.27 uur

 10. @ 7 Els

  Misschien moet ik zeggen :

  ” Uit de huidige wereld weg ” ????

  Reactie door ACE — zondag 24 december 2006 @ 15.28 uur

 11. Iedere generatie beleeft zijn muziek, muziek de grootste schat die een mens ooit bezat. Ik ben opgegroeid met de muziek uit de jaren 40 en 50 en ben een Jazz liefhebber en niet te vergeten Django Reinhardt, Errol Gardner, Billy Holliday om maar een paar te noemen. Muziek is erg persoonlijk en ik moet zeggen de opkomst van Bill Haley met zijn rockmusic heb ik als een neergang ervaren, hoewel je bleef er wel lenig bij.

  Reactie door Henk.H — zondag 24 december 2006 @ 15.36 uur

 12. Tja, nostalgie…

  Als het om nostalgie draait, zijn bijna alle nummers uit de jaren ’60 nummer 1, wat mij betreft. “Down Town”, “Paint it Black”, “Sloop John B.”, “River Deep, Mountain High”, “Monday, monday”, nou ja, een eindeloze rij hoogtepunten…

  Onlangs hoorde ik ook een hoogtepunt, waarbij voor mij niet/nauwelijks iets van nostalgie meesprak. Four Non Blondes met “What’s going on?”. Geweldig nummer. Vind ik. ‘t Is allemaal een beetje persoonlijk, geloof ik, in tegenstelling tot zo’n top 1000 (of hoeveel dan ook).

  Reactie door Wilbert — zondag 24 december 2006 @ 15.41 uur

 13. Één ding alt mij op:

  Bij de top van de lijst staat vrijwel niets van meer recente datum.

  Kan ik mij voorstellen. Het is veelal van dat ‘house gehengst’, ‘muziek’ die ik – als ik er al naar luister … – binnen één minuut al weer vergeten ben.

  Schone taak voor de hedendaagse musici / komponisten: Schrijf / speel eens iets dat blijft hangen. En heren platen/CD uitgevers: Geef talent – voorzover dat er is (dat zou toch te vinden moeten zijn) – een kans.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — zondag 24 december 2006 @ 16.08 uur

 14. @12 Wilbert,

  Dat nummer blijft idd tijdloos, opzetten en lekker meebléren

  Reactie door Lisette — zondag 24 december 2006 @ 18.53 uur

 15. #13
  “Geef talent – voorzover dat er is een kans”

  Evert, talent is er volop er komen er volop muzikale juweeltjes uit de studio’s!
  De meeste mensen verliezen echter met het volwassen worden de belangstelling voor muziek of nieuwe muzikale stromingen.
  Onze ouders luisterden ook liever naar Vera Lynn of Doris Day dan naar The Beatles of The Stooges.

  Reactie door hanri — zondag 24 december 2006 @ 18.57 uur

 16. @14, Lisette,

  Hmmm…. Heerlijke verbondenheid…
  Wat muziek al niet vermag.

  Ik wil trouwens ook graag ook even zeggen, dat ik je andere bijdragen bijzonder prettig vind…

  Reactie door Wilbert — zondag 24 december 2006 @ 19.07 uur

 17. @16 Wilbert,

  Likewise :)

  Reactie door Lisette — zondag 24 december 2006 @ 19.32 uur

 18. Likewise, i’m sure :)

  Reactie door Wilbert — zondag 24 december 2006 @ 19.37 uur

 19. @Bryan Adams liefhebbers: 11 juni komt mijnheer Adams het dak weer van Ahoy spelen :-D Overigens onbegrijpelijk dat zijn hoogste notering in de top 2000 altijd zo laag is.

  Reactie door Chantal P — zondag 24 december 2006 @ 20.58 uur

 20. In de top tien staan slechts 2 bands met leden onder de vijftig. Er staan vooral vijftigers en zestigers in. Niemand kan na ene blik op deze Senioren Top 2000 nog ontkennen dat de vergrijzingen geen dramatische gevolgen heeft…

  Reactie door Barry — zondag 24 december 2006 @ 23.11 uur

 21. @20 Barry,

  Muziek is universele taal niet aan tijd of leeftijd gebonden.
  B.v.b “car wash” van rose royce doet me niet zoveel terwijl “car wash” van cristina en Missy elliot me vrolijk maakt. Zelfde tekst andere beat ritme.

  Reactie door Lisette — zondag 24 december 2006 @ 23.26 uur

 22. @20 Daar ben ik het mee eens Barry.

  Terugkijkend op mijn muziekbeleving vind ik dat het vooral te maken heeft met waarmee je je identificeert.
  Waar hoor je bij? Toen ik in aanraking kwam in Amsterdam met provo en soortgelijke stromingen was Dylan de man. Hoewel het merendeel van zijn teksten niet echt begrepen werden. Wie zegt van wel die liegt. En nog steeds is het Dylan voor mij.

  Het zal voor wat betreft de top 2000 wel weer Bohémien rapsodie worden. Mocht dat nummer op de radio voorbij komen, zet ik ‘m toch een tikje harder.

  Prettige kerst en een goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — maandag 25 december 2006 @ 8.05 uur

 23. correctie. @20 Daar ben ik het niet mee eens.
  Maakt niet uit.

  Reactie door Gandalf — maandag 25 december 2006 @ 8.08 uur

 24. Ik ben thuis bij mijn ouders eerst en vooral opgegroeid met Bach, Beethoven en Pachelbel aan de ene kant, en Django Edwards, The Ramblers en de Dutch Swing College Band aan de andere kant. Otto Gobius- basgitarist van die band en later correspondent voor radio en geschreven pers in Geneve- was een oom van mij. Later ben ik geheel tegen de strakke regels van mijn ouders in en bijna op straffe van brouillering helemaal gegaan voor (een doorsnee greep uit mijn favorieten-) de Beach-Boys (God only knows), Beatles (She’s leaving home), Fleetwood-Mac eerste setting (Stop messing ‘Round) en nog veel later Metallica (Sad but true), Jewel (Adrian)Queensryche (Silent lucidity), TLC (Damaged), Rammstein (Dalai Lama), The Enemy (50.000 Dead), Tory Amos (Girl), Wally Tax (Still can’t get you off my mind)en zo nog een hele reeks meer via Led Zeppelin, over The Cure naar Electric Light Orchestra… Tegelijkertijd is de muziek van mijn hart Guillaume de Machaut (omstreeks 1350), Johannes Ockeghem (omstreeks 1460) enJosquin Desprez (omstreeks 1490). Maar die laatsten tref je niet echt aan in die lijst, vrees ik…

  Nostalgie—

  Ik ben intussen op muzikaal gebied weer op voet van vrede gekomen met mijn ouders in dat ik die oorspronkelijke muziek waarmee ik ben opgevoed ook weer in mijn hart heb gesloten. Alles staat nu gebroederlijk naast elkaar in de cd-kast. Geen moment van de dag hoef ik te doen zonder muziek. Geen emotie of ik heb er wel een groep. artiest of stijl bij, geen herinnering, of er hangt wel een lied aan vast. Geen lied of er hangt wel een lied aan vast wat ik dan ook uit de kast kan pakken.

  Ik ben blij dat de top 2000 wel een aantal liedjes heeft die ook in mijn kast voorkomen. Herkenning is fijn.

  Reactie door haby — maandag 25 december 2006 @ 8.15 uur

 25. Leuk hoor al dat genostalgieeer, maar alstublieft let toch ook eens op al die goede bandjes, ook uit Nederland(!!!), van hedentendage! Ook voor ouwetjes, zoals ik, valt er nog steeds heel veel te genieten. Ik vind, dat er momenteel weer goed, enthousiast en gepassioneerd muziek wordt gemaakt!
  Groet van Ab.

  Reactie door Ab Kuypers — maandag 25 december 2006 @ 10.57 uur

 26. Doe mij maar de http://www.top4000.nl
  Te horen op de beste radiozender die er is.

  Reactie door engine 54 — maandag 25 december 2006 @ 12.06 uur

 27. De top 2000 vind ik ook te veel uitgemolken in de loop der jaren. Echt bijzondere nummers staan er niet meer in, doordat de gemiddelde luisteraar die niet kent.

  Ik geniet als oudere jongere momenteel van de Lijstenparade op http://www.KXradio.nl
  Ze zijn op 1 december begonnen met het jaar 1965 en eindigen met 2005 op 31 december.

  Voor mij is de beste muziek gemaakt tussen 1965 en 1975, het tijdperk van de zeezenders zeg maar.

  Reactie door Irene — maandag 25 december 2006 @ 13.40 uur

 28. Een fijne kerst,

  Voor jullie allemaal!

  Met alle waardering en respect,

  Jerome Huijbregsen

  Reactie door Jerome Huijbregsen — maandag 25 december 2006 @ 16.02 uur

 29. Natuurlijk is muziek nostalgie en emotie. De nummers uit ver vervlogen jaren die nu nog hoog staan hebben hun sporen verdiend. De muziek van nu, ook reg interessant, moet zijn (of is het haar?) sporen nog verdienen. Raakt de muziek de emotie in mensen dan zal het vanzelf nostalgie worden, geef het de tijd.
  Nummers als Old and Wise en Stairway to Heaven komen maar eens in de zoveel jaren voorbij. Dat heeft volgens mij niets met vergrijzing te maken. Het feit dat mensen als Robbie Williams (een jonge artiest!) en vele anderen er juist voor kiezen die muziek te coveren zegt meer over de muziek van nu. Er is gewoon weinig muziek met die kwaliteit van de oldies.

  Trouwens: Fijne Kerstdagen iedereen!

  Reactie door Irma — maandag 25 december 2006 @ 16.46 uur

 30. In de top 40 van deze enorme lijst staan slechts 4 nummers van na 2000. Te weten:
  - Coldplay met Clocks
  - Marco Borsato met Rood
  - Katie Melua met Nine million bicycles
  - Guus Meeuwis met Brabant
  Allemaal hebben deze nummers goede hitnoteringen gehad, maar waren volgens mij snel weer vergeten. Ik vraag me daarom af: waren dit nou de beste 4 nummers van de afgelopen 6 jaar? Mijn antwoord: Radio 2 zuigt!

  Reactie door Simon — dinsdag 26 december 2006 @ 1.13 uur

 31. @30: zuigt? Nee, Simon Daar ben ik het niet mee eens. Smaken verschillen gewoon en daarbij: de top 2000 gaat over nostalgie en nostalgie gaat meestàl over dingen die langer dan 6 jaar geleden zijn.
  Radio 2 is een doelgroep-zender en de top 2000 is samengesteld door mensen uìt die doelgroep. Daar is volgens mij helemaal niets mis mee.

  Reactie door Jan T. — dinsdag 26 december 2006 @ 10.43 uur

 32. Waarom staat de “Bende van Baflo Bill” er nooit eens in? Of staan die op 2001?

  Reactie door Brick — dinsdag 26 december 2006 @ 19.03 uur

 33. wat aardig om te zien dat zo’n eenvoudige post zoveel reacties oplevert.

  Reactie door Peter W. — donderdag 28 december 2006 @ 14.08 uur

 34. Ik ken werkelijk niemand in mijn omgeving die voor Boudewijn zou hebben gestemd. Dit nummer is gewoon gigantisch gepushed vorig jaar.

  Reactie door Klaas — vrijdag 29 december 2006 @ 12.33 uur

 35. Een groot artiest wordt hier vergeten.

  Ben ik te min om dat je ouders meer poen hebben dan de mijne van Armand.

  Reactie door bijdehandje — zaterdag 30 december 2006 @ 14.36 uur

 36. @34 Ja idd. En ik ken ze ook niet. Ik en niemand niet uit mijn omgeving had ooit eerder daarvoor van dat nummer gehoord! Wat zit daar achter? Een enorme geldschieter ofzo? Ja dan kan Armand nu weleens genomineerd worden. Ik stel voor om met bijdehandje en alle SP-ers tezamen in 2007 op hem te stemmen. Zou leuk zijn als SP geluid in deze lijst door zou klinken.

  Reactie door Brick — zaterdag 30 december 2006 @ 18.47 uur