Zomer 2007

Het grootste weerinstituut in Groot-Brittannië voorspelt dat een combinatie van klimaatverandering en El Niño dit jaar kan leiden tot extreme droogte. De meteorologen opperen zelfs de mogelijkheid van drinkwatertekorten in het Verenigd Koninkrijk.

droogte2.jpgDe weerdeskundigen zeggen dat er 60% kans is dat komende zomer de heetste wordt sinds mensenheugenis.

In Italië lijkt men te maken te krijgen met nog een effect van de klimaatverandering: de terugkeer van malaria.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 06 januari 2007 :: 12.21 uur

34 Comments

34 reacties

 1. En de komende week blijft de temperatuur tussen de 8 en 12 graden boven nul. Wat ik als koukleum op zich niet zo erg vind, maar “goed” is het natuurlijk niet in hartje winter.

  Reactie door Johnito — zaterdag 6 januari 2007 @ 13.44 uur

 2. Ja, leuk is dat. Als de wal op het punt staat om het schip te gaan keren staan er altijd wel een paar mensen aan dek die het in de gaten hebben.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 6 januari 2007 @ 15.42 uur

 3. Dat het wat warmer wordt in Nederland vind ik niet zo erg.

  Maar er vanuitgaande dat deze snelle klimaatverandering niet meer te kenteren is, rijst de vraag wat gaat dat Nederland allemaal kosten ?

  Er zijn milieudeskundige die de hoognodige investeringen schatten op een paar honderd miljard Euro in de komende 50 jaar. Hoe daar mee om te gaan ?.

  En hoe groot zijn de voordelen die daar tegenover staan ? Stookkosten ?, grotere toeristische sector ?, en wat nog meer ?

  Persoonlijk vind ik het plan van een rij eilandjes voor de kust best interessant. De Hollandse Caraïben kunnen enorm veel geld in het laatje brengen.

  Het toerisme is een factor van belang tussen de westerse economieën en als Nederland een flink stuk toeristische Euro’s terug kan pakken op landen als Frankrijk, Italië, Portugal,Spanje en Griekenland zou de financiële balans wel eens in het voordeel kunnen uitslaan.

  In dit verhaal ga ik bewust voorbij aan de wereldlijke milieuproblematiek maar wil die niet onderschatten.

  Reactie door ACE — zaterdag 6 januari 2007 @ 16.40 uur

 4. Misschien niet goed, maar ik maak me nog niet veel zorgen over de klimaatverandering.
  Ik hou wel van hete zomers,rond de 30 gr. vind ik prima.

  Reactie door Bert — zaterdag 6 januari 2007 @ 21.41 uur

 5. @ 4 Bert

  Woon jij op een plek die niet onderstroomt zeker ???

  Reactie door ACE — zaterdag 6 januari 2007 @ 21.53 uur

 6. Wat ik erg vind is dat de overheid zo laks is op dit gebied. Nederland is het land bij uitstek, dat zich had moeten werpen op het ontwikkelen van windenergie: de marketing hiervoor is al eeuwen aan de gang, Nederland, molenland, daar hoeft geen geld aan gespendeerd te worden. Waar het bedrijfsleven het laat liggen moet je een overheid hebben die initiatieven neemt. Wat doet onze regering ? Zodra een subsidieregeling voor alternatieve energie succes heeft wordt die ingetrokken als het er naar uitziet dat een bepaald streefcijfer in 2009 gehaald gaat worden. Terwijl je natuurlijk moet zeggen: ha, fijn, het werkt, we gooien er nog meer subsidie tegen aan, zodat we echt een substantiële bijdrage aan de bestrijding van het broeikaseffect kunnen leveren ! Zo zie je hoe een overheid die alle heil van het bedrijfsleven verwacht, te afwachtend is en tegelijkertijd weer aan de rem gaat hangen als er eindelijk iets gebeurt, kortom een zwalkend beleid, of liever, géén beleid ! Wat een knulligheid en dan ook nog grote woorden over het belang van innovatie. Misschien is het beter dat een land,dat zo’n regering kiest, gewoon onder loopt.

  Reactie door simbro — zaterdag 6 januari 2007 @ 22.47 uur

 7. @simbro
  Kijk eens over de dijken heen naar de grootmeesters in het produceren van CO2.
  Daar ga je niet tegen op subsidiëren, hoor.
  En die polders staan al vol met molentjes. Het lullige is dat je daar net in heel Bourtange de diepvries pizza’s van fris houdt.
  Daarnaast gaat deze planeet echt niet naar de knoppen door uw electrische tandenborstel en scheermes op batterijen. Dat is van een ijdelheid die ons goed is toevertrouwd. Want immers, DE MENS is Almachtig en in staat het leven op Aarde te verwoesten, toch?
  Een understatement van de kracht van ons huis maar goed rentmeesterschap zou ons sieren.
  Die Engelsen hebben genoeg water om hun eiland liggen en laat ze daar maar eens drinkwater uit produceren. Dan ben je goed bezig. Hebben anderen ook wat aan.
  Als het in Londen wasdag is loopt er in Wales een heel meer leeg. Ja, dat is echt zo!
  Moeten ze nu niet gaan zeuren over droogte.
  Water zat.
  Ik wens iedereen een Gelukkige El Niño en vergeet niet dat u morgenvroeg de plee doorspoelt met puur drinkwater op smaak gebracht mede dankzij Franse kernenergie!
  Nu maar gouw de PC uit want anders komt er een Tsunamie aan!

  Reactie door MijnZus — zaterdag 6 januari 2007 @ 23.34 uur

 8. Ja, dat was met een “a”…

  Reactie door MijnZus — zaterdag 6 januari 2007 @ 23.39 uur

 9. We moeten er niet zo somber over doen natuurlijk levert het op korte termijn misschien wat moeilijkheden op maar over een periode van honderden jaren komt de wereld van zelf in balans.

  Reactie door De Hakker — zondag 7 januari 2007 @ 0.43 uur

 10. Als ik een glas water laat vallen in de tuin, dan is mijn ervaring dat de Zon dat in een mum van tijd droogt. Zo ook met de was voor de buitendrogers. Volgens mij wordt er veel vocht opgenomen door de Zon als het warmer wordt. Alsof de Zon ‘dorst’ heeft.

  Dus hoe dan onderlopen? Als het goed is zullen de meren ook hierdoor een waterdaling krijgen en de smeltende ijskappen zorgen dan weer voor aanvulling daarvan.
  Volgens mij is de Aarde intelligent genoeg om dat zelf te regelen.
  Wel is samenwerking met moeder Aarde van levensbelang. Moeder Aarde gaat haar gang en voor ons blijft over: technische schranderheid! Erop inspelen!!
  Zo zouden landen met extreme droogte (bv Afrika) voorzien kunnen worden van irrigatiesystemen door het water te doen herleiden naar waar het bitterhard nodig is.
  Dat lijkt mij handiger dan alleen ons kantje van de wereld weer volop te belasten met allerlei strafpremies, die weer ten goede komen van de slimme zakkenvullers en hierdoor de burgers, als enige slachtoffers, op DROOG worden gezet.

  Zoals ik van walking Bull en Olav Meijer in een ander item (Around the world) begreep, draait ons Zonnestelsel ook rondjes om de Melkweg. De Zon schijnt dit wat kronkelig te doen vanwege allerlei aantrekkingskracht van hemellichamen/objecten in de buurt. Het kan zijn dat de afstand tussen de Zon (op haar kronkelweg)en de Aarde hierdoor een ietwat verschilt waardoor het de Aarde met dat ietwat beinvloedt.

  Laten we blij zijn met water op Aarde. Hier wat teveel, daar wat te weinig. Het wordt gewoon tijd om het water op Aarde beter te verdelen en naar de desbetreffende gebieden te leiden met als effect dat de droge landen hierdoor voorzien worden van vruchtbare grond, waarop weer eens wat te verbouwen valt voor de mensen aldaar. Eindelijk een oplossing voor het hongerprobleem.

  Dit is niet domweg positief denken, maar gewoon realistisch. Wij mensen worden door het samenspel van Zon en Aarde gedwongen om onze hersenpan opnieuw te gebruiken.
  Zo zullen we ook onze hersenen moeten inzetten om Zonne-energie beter in/op te kunnen slaan. De Aarde is inmiddels uitgeput en we zullen ons op moeten gaan richten om meer mens te worden. Blik OOK omhoog!
  Zon, wind en water zijn natuurlijke energiebronnen en ik wens alle natuurkundigen, ecologen, biologen etc. veel succes met deze geweldige uitdaging.
  Daarbij zal het eindelijk tijd worden om auto’s op ‘water’ te laten rijden.
  Voor de vrede zal het uitmaken. De olie-oorlogen hoeven niet meer gevoerd te worden.
  De sjeiken en al die oliejongens hebben nu wel genoeg verdiend.

  Tenslotte moeten we het zelf natuurlijk ook niet te bont maken met al die uitstoot van de fabrieken ter overconsumptie. Maar dit terzijde.

  Hiermee hoop ik de wereld uit haar problemen te hebben geholpen? Of zijn er nog doemdenkers onder ons?

  Reactie door Gloria — zondag 7 januari 2007 @ 1.38 uur

 11. De zomer zou nog wel eens heter kunnen worden dan gedacht, en gewenst:

  http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2089-2535310,00.html

  Met dit als gevolg: http://tinyurl.com/p43yr

  Om over de tegenreactie nog maar niet te speculeren. Het wordt tijd voor nieuwe, massale vredesactie.

  Reactie door Johnito — zondag 7 januari 2007 @ 2.51 uur

 12. @ Gloria (10):

  Om precies te zijn het volgende.
  De zon -een nogal gemiddeld sterretje- draait rondjes BINNEN (niet: “om”) de Melkweg, want hij maakt daarvan deel uit. De zon bevindt zich tamelijk aan de buitenkant ervan, in één van de “spiraalarmen”. Hij draait wél OM het grote zwarte gat in het centrum.

  De baan van de zon is hierbij inderdaad niet regelmatig rond of elliptisch, maar de cirkelvormige baan van de aarde (afstand ongeveer 150 miljoen kilometer, oftewel één “astronomische eenheid”) rond de zon wordt hierdoor niet beïnvloed.

  Verder ben ik het met je eens dat de mens de door hem zelf veroorzaakte problemen moet zien op te lossen. Wel moet ik zeggen dat ik twijfels heb over de voorspelling van een extreem droge en hete zomer dit jaar. Weliswaar bestaat een algemene TREND van opwarming, maar dat zegt niets over AFZONDERLIJKE zomers en winters. Zo kan de zomer dit jaar best koel en nat worden, en kan de volgende winter heel goed streng zijn (met, wie weet, een Elfstedentocht).

  Reactie door Olav Meijer — zondag 7 januari 2007 @ 3.10 uur

 13. Soorten gaan op deze wereld en ze komen weer.
  De mens is maar een nietig figuurtje op deze aardbol al zijn ze arrogant genoeg om te denken dat ze deze kunnen sturen.
  Een klein niet te genezen virus en de hele mensheid is weggevaagd.
  We zijn maar een klein onderdeeltje van de helen cyclus van deze aardbol tot dat deze totaal ten onder gaat in het heelal.
  Het is net een vijver flikker er maar van alles in vuil en stamp hem vol met vissen en laat deze vijver wat voor het was.
  Over duizend jaar of langer is dit een pracht vijver geworden en zo gaat het ook met de aarbol deze stampen we ook vol met vuil en mensen niet druk om maken het komt allemaal goed alleen we moeten wat langer weg kijken.
  Ook hier in is de natuur ons de baas.

  Reactie door De Hakker — zondag 7 januari 2007 @ 10.21 uur

 14. ach,wat maken we ons toch druk……onze
  “beschaving”zal ooit ten onder gaan net zoals vele beschavingen die voor ons geweest zijn.

  Reactie door dick — zondag 7 januari 2007 @ 13.49 uur

 15. @12 Olav

  Ja natuurlijk, dat moet zijn rondjes om het centrum waarin zich een zwart gat bevindt, zoals je dat mij eerder liet weten.
  Weet je zeker dat er geen sprake kan zijn van beinvloeding? Ondanks 1 AE??
  Ik bedoel, ondanks die 150 miljoen kilometer is er toch ook verschil van zomer- en wintertemperatuur in ons land. De ijstijd zal daar toch ook mee te maken hebben gehad, zoals we nu misschien langzaamaan wat ‘subtropischer’ in de toekomst gaan worden? Of zijn dit gewoon wat Aardse ‘humeuren’.

  Reactie door Gloria — zondag 7 januari 2007 @ 15.17 uur

 16. Die terugkeer van malaria heeft niets te maken met klimaatverandering maar alles met met door natuurmalloten afgedwongen watermanagement, waarbij de biotoop van de muskiet, de moerassen en wetlands, die in tijden van verstandig beleid zijn drooggelegd, weer in oude toestand worden herschapen.

  Reactie door Jan van Dijk — zondag 7 januari 2007 @ 17.08 uur

 17. @16 Jan van Dijk

  Wat goed om deze relatie te leggen! Ja, de natuurjunks kunnen heel veel verpesten zonder dat zij het WETEN.

  Reactie door Gloria — zondag 7 januari 2007 @ 18.52 uur

 18. @9, De Hakker ” ..over een periode van honderden jaren komt de wereld van zelf in balans.” – weliswaaar dan is er de mensheid niet meer?
  Die kans wordt steeds groter, hoor.

  Reactie door walking bull — zondag 7 januari 2007 @ 20.51 uur

 19. @18
  Maar is dat erg dan als de mens er zo zooitje van gemaakt heeft?

  Reactie door De Hakker — zondag 7 januari 2007 @ 21.18 uur

 20. Allemaal schijnheilige instituten met (gesmolten) boter op het hoofd. Ze zijn véél en véél te laat en verdienen ons vertrouwen allang niet meer.
  Nu de politiek het thema eindelijk heeft ontdekt ruiken deze k.ntlikkende instituten weer geld om met dit soort berichten invloed uit te oefenen en om goed betaalde opdrachten te krijgen.
  Wat een kermis wat een str.nthoop.

  Reactie door L'écologiste — zondag 7 januari 2007 @ 22.04 uur

 21. Wereldwijd bekend staan als een landje dat het zo uitstekend doet in het gevecht tegen het natuurgeweld. Zelfs bedrijven die New Orleans aan waterkeringen en dijken gaan helpen. Maar investeren in ons eigen landje of in milieuvriendelijke energie? Natuurlijk niet, de politiek heeft die gewaagde stap nooit durven nemen. Het politieke en economische belang is namelijk groter dan het belang van het land.

  We hadden nu het grote voorbeeld kunnen zijn voor de hele wereld.

  Reactie door Irma — maandag 8 januari 2007 @ 8.25 uur

 22. @ 21 Irma,

  Dat bedrijf dat New Orleans moet gaan helpen Arcadis heeft eerst in Nederland als Heidemij de natuur en het landschap naar de knoppen geholpen met hun heideontginningen en ruilverkavelingen. Nu zitten ze weer te verdienen aan natuurbouw en het opnieuw laten meanderen van belken die ze daarvoor zelf eerst hebben rechtgetrokken. Allemaal scheinheilig tuig dat geld zit te graaien. Ze hadden destijds niet het lef om tegen de overheid te zeggen dat een beek recht trekken niet kan vanwege de natuur of zinvolle waterberging.
  Nu wordt er veel over het klimaat gepraat en zitten zulke bedrijven dik geld te verdienen, maar zij waren het niet die in de jaren 60 waarschuwden dat er klimaatverandering zou komen. In mijn ogen hebben deze bedrijven hu geloofwaardigheid volledig verloren. Het is veelal ook nog eens een netwerk met ons kent ons figuren die geen activistische klokkenluider grote mond hebbende medewerkers in dienst nemen.
  Think about it. Geld heeft de milieubeweging tot business gemaakt. En bij die business gelden andere regels. Masseren je klanten en ze vertellen wat ze graag willen horen. Dus geen klokkenluiden.

  Reactie door L'écologiste — maandag 8 januari 2007 @ 11.55 uur

 23. @22 L’ecologiste

  Hoi ecoloog! Het moet erg voor je zijn om te zien hoe men met zaken omgaat. Juist jij kan dit beoordelen en ik geloof stellig dat je het werk van de Heidemij met ergernis hebt aangezien.
  Jammer toch dat GELD(de mens) ook de natuur verziekt. Wat verziekt het niet? Dit zijn de normen en waarden: eerst alles verpesten en dan ‘opbouwen’. Ja zeg, zo ben je altijd wel voorzien van werk en geld!
  L’ecologiste, blijf vooral hier onze klokkenluider!! Gaat het goed met je?

  Reactie door Gloria — maandag 8 januari 2007 @ 16.56 uur

 24. @ Gloria (15):

  Het verschil in temperaturen in de zomer en de winter wordt veroorzaakt doordat de as van de aarde niet loodrecht in het loopvlak staat. Daardoor ontstaan de verschillen in de “hoogte” van de zon en de verhouding tussen licht en donker.

  De periodieke ijstijden (eigenlijk moet je zeggen: glacialen, omdat “ijstijd” eigenlijk betekent: een periode waarin zich permanent ijs op land bevindt, wat ook nu het geval is)zijn weer een andere kwestie. Dit verschijnsel wordt toegeschreven aan de “precessie” van de aardas (d.w.z. veranderingen in de richting daarvan; de aarde schommelt a.h.w. als een tol, maar doet duizenden jaren over een “rondhje”).

  Reactie door Olav Meijer — maandag 8 januari 2007 @ 18.24 uur

 25. @24 Olav Meijer

  ‘t Is wat! Onze planeet… een van de zoveeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelen!!
  Te ‘kort’ aan nullen om ook maar iets te noemen. Olav, ik zit weer zoals ik in “Around the world” aangaf in de boeken over de quantummechanica te lezen. Het duizelt af en toe om de virtueel beschreven bouwstenen en de werking ervan te ‘begrijpen’. Fotonen, leptonen, quarks… ik smul ervan en probeer in de begrippen mee door te dringen in een ‘wereld’ die ik niet zie en terug te brengen is in EEN ‘miserabel’ deel van een deel van een deeltje etc. PUNT.

  En dan zie ik om mij heen de daar uit voortvloeiende ‘plaatjes’ waaronder mijzelf. Een mens…een mensheid! Bestaande uit al die atomische onderlinge samenwerkende bouwstoffen.
  Door de zwaartekracht ‘op de plek’ gehouden en tot niet meer in staat om rondjes te lopen op een planeet die zomer 2007 inluidt. Enfin, maar zien of het een warme zomer wordt.

  Reactie door Gloria — maandag 8 januari 2007 @ 20.31 uur

 26. Zag vanavond in rader dat de zonne-energie de nek omgedraaid is door deze regering.
  Eigenlijk toonde die uitzending aan de waanzin van dit kabinet met het torpederen van schone energie.

  Reactie door Jofel — maandag 8 januari 2007 @ 21.13 uur

 27. Nieuws radio 1:
  En ja hoor… een klimaattop!! Had ik het niet gedacht?? Jobs in zicht!! TOPSALARIS.
  Het is INEENS 5 voor 12. Hoe krijgen ze het weer voor elkaar EERST alles te verzieken en dan weer alles ‘op te lappen’.
  Het gebruikelijke BOEVENWERK. Laten we ons vooral voorbereiden op ‘wat’ verhogingen. Niet de Aarde, maar de TOP moet hiervan betaald worden.

  Reactie door Gloria — dinsdag 9 januari 2007 @ 3.07 uur

 28. @26 Jofel

  Zullen ze het gaan oplossen met schone energie? De klimaattoppers? Of zullen we ze gelijk maar klimaatfloppers noemen.
  Wat een giller! Blair lekker nucleaire zeetoppers laten aanschaffen. Allerlei SH*T gebruiken in de oorlog tegen Afgahanistan,Irak, Libanon en de wapenfabrieken en uitstoten draaien op volle toeren. En dan de burgers maar weer met smoesjes ervoor op laten draaien.
  VIVA REVOLUCION.

  Reactie door Gloria — dinsdag 9 januari 2007 @ 3.17 uur

 29. @ 23 Gloria,

  Hoi Gloria! Het is inderdaad erg om te zien hoe men met zaken omgaat. Het hoeft niet zo te gaan, want er waren en er zijn nog steeds klokkenluiders.
  Al in de jaren 40 werd gewaarschuwd voor de negatieve effecten van bijv. ruilverkaveling. Al in de jaren 70 wist men dat fijnstof in Nederland gigantisch veel in de lucht zit en dat de ammoniak ons drinkwater zou vergiftigen, etc. etc.

  Jij weet het ook en zou willen dat het niet zo was dat GELD(de mens) ook de natuur verziekt. Kort door de bocht gezegd heb je gelijk! Dit zijn de normen en waarden: eerst alles verpesten en dan ‘opbouwen’.
  En zo ben je altijd wel voorzien van werk en geld.

  Er zit bij de regeerders gewoon geen betrokkenheid bij moeder natuur noch bij haar kinderen. Het zijn de heren met VOC mentaliteit, met cowboy mentaliteit met minachting voor de natuur in hun omgeving en natuur in henzelf die ze gestropdast hebben.

  Ik was een tijdje van de wereld maar land af en toe om met de vuist op tafel te slaan. Mijn boosheid ben ik gelukkig nog niet kwijt. Maar ik probeer wel wat rustiger te leven en te contempleren. In Wijffels heb ik nog enig vertrouwen.

  Dag Gloria met de hartelijke groeten,

  jouw écologiste.

  Reactie door L'écologiste — woensdag 10 januari 2007 @ 9.34 uur

 30. @29
  Dag L’ecologiste, van mij ook de hartelijke groeten en niet vergeten met regelmaat te landen!

  Reactie door Gloria — donderdag 11 januari 2007 @ 22.47 uur

 31. @ 30 Gloria,

  Zeker dat zal ik (proberen te) doen.
  Af en toe moet ik mezelf oplossen in vergetelheid, me transformeren. Ik ben nu eenmaal niet alleen een machine.
  Ja ik weet dat je den mensch als een machine kunt beschouwen, maar zonder een zingevende geest is het op de langere duur maar een doelloos ploeteren en dobberen.

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 12 januari 2007 @ 0.52 uur

 32. @31 L’ecologiste

  Helemaal mee eens. Ik vind het ook wel jammer dat het ene item na het andere verschijnt. Ik ben inderdaad geen machine en als ik net weer lees over ‘Auswitz’ en dat op mij in laat werken, ben ik daartussen aan het denken over ‘Jachtplaats van de wereld’ en al dat verschrikkelijke bloedgeld en pijnlijke/dodelijke acties, word ik meegesleept naar een gevangenis aan de voet van Cuba waar mensen geen leven hebben en ten diepste vernederd worden, gaat de ‘wapenwedloop’ maar door en wordt de gekte op Aarde ‘niet minder, maar meer’.
  Dit gaat allemaal door mijn hele wezen en mijn geest protesteert heftig. Voordat ik het weet donderen er al weer 4 nieuwe items binnen en NIETS kan zo uitgediept worden. Ook dit gaat mij iets te populistisch en dan neem ook ik even gas terug.
  Je hebt groot gelijk, l’ecologiste! Houd jezelf goed in de gaten. Wegen en overwegen en ondertussen erbij zien te blijven.
  Ik zie wel waar ik je weer ergens hier ontmoet.
  Daag!

  Reactie door Gloria — vrijdag 12 januari 2007 @ 23.41 uur

 33. @32
  Sorry L’ecologiste! Moet zijn: Auschwitz.

  Reactie door Gloria — zaterdag 13 januari 2007 @ 0.31 uur

 34. De snelheid waarmee het klimaat nu veanderd is niet bij te benen. Warmte ok, maar lijkt me sterk dat mensen weken lang 40 graden of meer niet meer zo leuk vinden, en dat komt er wel aan. Het klimaat is naar mijn idee steeds meer uit balans met als gevolg ook steeds heftigere natuursverschijnselen.
  Eigenlijk werd al eeuwen geleden ook al in de Bijbel voorzegt dat de mensen uiteindelijk ‘verschroeit’ worden door de hitte op aarde. En ik denk dat we daar met grote stappen ook op af gaan en dat dit niet te keren is, wat we ook doen.

  Reactie door Annemarie — donderdag 15 februari 2007 @ 8.36 uur