Hoge lonen, goede zaken

Vorig jaar berichtte ik over de strijd die in Amerika gaande was over het verhogen van het minimumloon. Sinds 10 jaar is het minimumloon daar niet aangepast. Tegenstanders van een hoog minimumloon geven standaard aan dat het de doodsteek voor de economie is, hoge prijzen zouden het MKB kapot maken.

In de Washington Post van vandaag een interessant artikel over grensstadjes aan de twee aangrenzende staten Washington en Idaho. Ze hebben een verschil van drie dollar in het minimumloon, waarvan de staat Washington het hoogste heeft en Idaho het laagste. Resultaat na een aantal jaren, inclusief een depressie, de economie van beide staten en steden floreert. Iets hogere prijzen maken voor de klanten geen verschil. Idaho heeft zelfs het voorbeeld van Washington moeten volgen omdat ze anders geen arbeidskrachten meer konden krijgen.

But the state’s major business lobby, the Association of Washington Business, is no longer fighting the minimum-wage law, which is adjusted every year in line with the consumer price index.

“You don’t see us screaming out loud about this,” said Don Brunell, president of the trade group, which represents 6,300 members.

“It’s almost a no-brainer,” Mr. Brunell said, that the federal minimum should go higher.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 12 januari 2007 :: 22.39 uur

14 Comments

14 reacties

 1. Ik ga al meer dan een decenia om met mensen om uit andere landen en dus ook met Amerikanen. Ik ga er prat op ze te kennen als mens en dat waarderen ze en zodoende hebben we erg persoonlijke gesprekken soms.

  In 1999 had ik het met een man uit New Jersey (NY) over de ziekenfondspremie die ik toen betaalde en wat hij betaalde. We vielen beide van onze stoel door het enorme verschil. Inmiddels kan ik hem bijna de hand schudden wat de hoogte betreft.
  Deze man had zijn droom verwezelijkt. 3 dagen in Amsterdam. 50 weken per jaar werken in New york, 2 weken vakantie en na jaren 3 dagen vakantie in Amsterdam kunnen betalen.
  Dan hebben we het nog over de “Upper Class”.
  Want na meer dan 12 jaar heb ik in het hotel waar ik werkte 1 (één!) zwarte dame gezien uit de US of A als gast. En dat was een schrijfster die hier op uitnodiging was.
  Echt, ik heb ze allemaal ingeschreven en het waren allemaal Doctors, Lawyers, Business Men, Californian Girls met Daddy’s credit card die 1500 meter met een taxi moeten naar The Anne Frank House of een taxi nodig hebben van de Singel naar de Vijzelstraat (500 meter) om hun koffers naar The Jolly Carlton te vervoeren.

  Dat je hier nog een kaartje kan kopen voor 800 Euro naar Azië kon wel eens een luxe wezen die snel gaat verdwijnen als de “ver-Amerikanisering” van ons maatschappij verder gaat. De “No Haves” hoor je niet. Die hebben geen stem. In de US of A zitten ze veilig verstopt. Net als in Noord-Korea. En nu ook al in Nederland. Ik noem een gaarkeuken. Oh, sorry, dat heet “voedselbank” tegenwoordig.
  Over twee jaar heet het “Boutique Culinaire”.

  Reactie door MijnZus — zaterdag 13 januari 2007 @ 1.11 uur

 2. Onze loonmatiging van de afgelopen 4 jaar heeft dus in feite averechts gewerkt. Mooie opsteker voor Bos tijdens de formatie!

  Reactie door hanri — zaterdag 13 januari 2007 @ 1.22 uur

 3. Het is UM. Een decenium..

  Reactie door MijnZus — zaterdag 13 januari 2007 @ 2.29 uur

 4. Oh, sorry, het wordt nog veel mooier!
  We gaan CD’s maken met minstens 50 bekende Nederlanders! En die CD’s noemen we “Les Enfoirés”.
  En dan gaan we een organisatie beginnen met die Bekende Nederlanders en dan dat die zielepieten kunnen eten in “Les Restaurants Du Coeur”. Nou, dan zijn we weer klaar toch?

  Reactie door MijnZus — zaterdag 13 januari 2007 @ 3.00 uur

 5. @ 2 hanri

  Volkomen coreecte conclusie. De loonmatiging van Zalm heeft onze economie ernstig benadeeld en daarnaast natuurlijk ook heel veel mensen met een kleine beurs getroffen.

  Verhoging van het minimum loon is de beste maatregel die je kunt nemen om een economie draaiende te houden op op gang te helpen.

  Ten eerste blijft bijna 70 % van deze verhoging binnen de interne markt. Het wordt niet gespendeerd in het buitenland.

  Ten tweede wordt het ook voor de volle 100 % gespendeerd. Bij hogere lonen komt een groot gedeelte van de verhoging niet in de maatschappij terecht, het wordt gespaard, belegd of in vakantie ( of anders )uitgegegeven in het buitenland.

  Hierdoor is het effect op de inflatie naganoeg nul.

  Zalm heeft met zijn loonstop crimineel gehandeld ten opzichte van Nederland. Waarom hoor ik mensen nooit over dit kolosale debacle.

  Reactie door ACE — zaterdag 13 januari 2007 @ 17.13 uur

 6. Hogere minimum lonen is de beste gangmaker voor elke economie.

  Reactie door ACE — zaterdag 13 januari 2007 @ 17.15 uur

 7. Hogere minimum lonen leiden NIET tot inflatie.

  Reactie door ACE — zaterdag 13 januari 2007 @ 17.16 uur

 8. De hoogste lonen ter wereld: Scandinavische landen
  De meest competetieve economieen ter wereld: Scandinavische landen

  sociaal beleid is goed voor de economie

  Reactie door Daan — zaterdag 13 januari 2007 @ 17.26 uur

 9. Die rijk is pot het op om maar steeds rijker te worden een arbeider besdeed het direkt dat is goed voor het midden en klein bedrijf.

  Reactie door roel — zaterdag 13 januari 2007 @ 17.47 uur

 10. Ik heb drie keer een loonmatiging mogen meemaken. De eerste in de jaren vijftig, de tweede in de jaren tachtig en de derde in de afgelopen jaren. En telkens weer stegen de winsten enorm en wisten de aandeelhouders van gekkigheid niet wat ze met al die poen moesten doen. En wij, de arbeidersklasse, maar op een houtje bijten.

  Reactie door Harry Scheltema — zaterdag 13 januari 2007 @ 19.49 uur

 11. @8, Daan,

  De mythe van Zweden als sociaal paradijs is allang achterhaald hoor. Ze zitten op het randje van bankroet.

  http://www.ft.com/cms/s/c18430e6-fc0b-11da-b1a1-0000779e2340.html

  Noorwegen is voor ca. 20% afhankelijk van hun olie-exporten waarmee ze hun sociaal paradijs van kunnen bekostigen.

  Reactie door Wim — zaterdag 13 januari 2007 @ 22.04 uur

 12. Ik weet dat zo net nog niet. Nederland is een land dat het moet hebben van z’n export. Hogere lonen betekent hogere produktiekosten, dus een verslechtering van de concurrentiepositie. Hogere lonen, minder export, minder werkgelegenheid, is dat sociaal beleid?
  Misschien wat kernachtig geformuleerd, maar het is wel een gegeven dat de Nederlandse economie er redelijk goed voor staat. Het verhaal van JPB dat dat komt door het financieel-economische beleid van zijn kabinetten is niet juist, Nederland is immers een kleine speler in de wereldeconomie, dus erg conjunctuurafhankelijk. Het is wel zo dat het beleid van JPB de juiste randvoorwaarden heeft geschapen om van de redelijk goed draaiende wereldeconomie mee te profiteren. Klopt Wim @11, de Scandinaviers doen het momenteel niet zo goed, mede te wijten aan een erg ruimhartig en star sociaal stelsel van de laatste 3 decennia.

  Reactie door Harry — zondag 14 januari 2007 @ 11.06 uur

 13. Nee, zeker als het om ambtenaren, managers, bestuurders en ministers gaat.

  Reactie door Khosrow — maandag 15 januari 2007 @ 21.24 uur

 14. Hoezo hoge lonen?
  Mijn koopvaardijpensioen is met 99 cent gestegen. Ik heb zeven jaar gevaren en ontvang maandelijks € 45.88 Gelukkig komt er nog wat binnen. Is dit het zoet van JPB?

  Reactie door Harry Scheltema — zaterdag 20 januari 2007 @ 20.12 uur