Gas- en elektriciteitsmeters moeten goedkoper

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) moet zo snel mogelijk de tarieven van gas- en elektriciteitsmeters verlagen. SP-kamerlid Paulus Jansen vraagt minister Wijn (Economische Zaken) om daar werk van te maken. De metertarieven zijn de laatste jaren buitensporig gestegen: gasmeters met 44% in drie jaar tijd, elektriciteitsmeters tussen 70% en 100% in vijf jaar tijd.

De NMa en de daaronder vallende Directie Toezicht Energie (DTe) hebben sinds 14 juli 2004 de wettelijke bevoegdheid om de metertarieven vast te stellen. Tot nu toe is van die bevoegdheid geen gebruik gemaakt, wat klaarblijkelijk door de netbeheerders is geïnterpreteerd als vrijbrief voor enorme tariefsverhogingen. Een harde opstelling van de waakhond NMa/Dte is naar de mening van de SP essentieel omdat de metermarkt behoort tot het gereguleerd gebied. De klant kan dus niet overstappen naar een andere aanbieder.

Jansen vermoedt dat de netbeheerders met de hogere metertarieven vooruit lopen op de invoering van slimme digitale energiemeters. “Wijn heeft vorig jaar beloofd dat de nieuwe meters niet duurder worden dan de oude. Dat lijkt een goedkope belofte als hij wél toelaat dat vooruitlopend op de invoering van nieuwe meters de tarieven enorm verhoogd worden.”

De SP wil ook weten waarom de NMa voor 2007 nog geen transporttarieven heeft vastgesteld voor de regionale netbeheerders en landelijk elektriciteitsnetbeheerder Tennet.

Nieuwsbericht SP

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 17 januari 2007 :: 15.08 uur

40 Comments

40 reacties

 1. Ik heb zo’n digitale meter, en ik geloof er niets van dat deze duurder zijn dan de mechanische, zeker als de ontwikkelingskosteneruit zijn gehaald.

  Stoom en gas is een essentiele bestaansvoorwaarden die door de overheid uitgemolken wordt tot op het bot, vEssent en de balastingen.

  Hoewel Essent, Nuon en andere bedrijven lekker stoer mee willen doen tussen de grote jongens, blijven ze verantwoording afleggen aan de provincien, en die intereseert het geen hol dat sommige mensen noodgewdwongen energie zien als luxe en de verwarming niet kunnen aanzetten. Gelukkig hebben we een zachte winter, dat scheelt meer.

  Nma en DTe zijn ook allemaal oude jongens krentebrood achtige society vriendjes.
  De een legt de ander geen strobreed in de weg. Het is belachelijk dat de politiek moet schreeuwen dat dat de Nma en Dte wakker worden.
  Laats hoorde ik dat in Engeland een affaire met een woekerpolis affaire waar de Engelse overheid in vorm van de Ombusdman haar onderdanen in bescherming nam voor de inhaligheid van de verzekeringsmaatschappijen.
  In Nederland kunnen de onderdanen het zelf opsoppen. Ga maar naar de rechter.
  Vreemd dan een land dat een duidelijke Neo-liberale koers volgt meer doet tegen de hebucht van grote ondernemingen dan het achterlijke Nederland.

  Reactie door alexander — woensdag 17 januari 2007 @ 15.36 uur

 2. Als ik dit allemaal lees, wat de SP ontdekt, dan heb ik het gevoel dat Nederland wordt bestuurd door een stelletje bandieten…met of zonder stropdas..chique aan de buitenkant en rot aan de binnenzijde.

  Reactie door franslj — woensdag 17 januari 2007 @ 15.45 uur

 3. paulus jansen: veel succes.
  afgezien van dit log item moet er substantieel subsidie komen op alternatieve reeds klaar voor gebruik zijnde energie win/lever mogelijkheden ,solar,wind,micro-wkk,etc.,
  en zo je vroeger ijs- of hittevrij kreeg zouden werkgevers ‘stormvrij’ voor hun werknemers moeten geven.kijk allemaal uit morgen!

  Reactie door ine — woensdag 17 januari 2007 @ 15.47 uur

 4. Er stond laatst een mooie grafiek in de NRC waaruit blijkt dat Nederland ongeveer de hoogste tarieven heeft van Europa…geen enkele reden waarom we hier meer dan het dubbele van Engeland moeten betalen lijkt me…

  Reactie door Daan — woensdag 17 januari 2007 @ 15.48 uur

 5. Waarom toch altijd weer zo laf, beste SP-ers? Zelf zit ik in het onderwijs, ik ken dat: altijd schelden op van-alles-en-nog-wat, maar als het er op aan komt of ‘als ze dan eindelijk?!?’ worden gevraagd om daar/er daadwerkelijk een oplossing voor te zoeken, haken ze af.
  Laf, slap en onbetrouwbaar, sorry!

  Ik vrees dat jullie altijd een typische (zie boven) arbeiders-partij zullen blijven.

  Reactie door Remy van Grunsven — woensdag 17 januari 2007 @ 16.48 uur

 6. @5
  Ben blij dat mijn kinderen uit gestudeerd zijn.
  Onderwijzers van dit redeneer kaliber moeten wel een doodsteek zijn voor het opvoeden van zindelijk redenerende mensen.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — woensdag 17 januari 2007 @ 17.02 uur

 7. Ik ben het met Franlj nr 2 helemaal eens dat we door een stelletje boeven worden geregeerd Ik had volgens ESSENT in 2004 3 000 kub gas gebruikt en er werd naar de gegevens daarvan de week daarna prompt €858 van mijn girorekening afgeschreven zonder overleg of dat ik dat financiéél wel kon dragen toen heb ik kontact opgenomen met de SP in ‘s-Hertogenbosch en die hebben mij toen geadviseerd om dat bedrag terug te storten Toen zijn we overeengekomen met ESSENT dat ik € 143 extra af wou lossen boven de € 195 die ik iedere maand moest betalen dus men kan wel begrijpen dat ik ieder maand €338 moest betalen 6 maanden lang dus ik moest heel zuinig zijn en mijn spaarcentjes aanspreken

  Vanaf die tijd houd ik het van maand tot maand bij en heb de termostaat op 19°C heb teruggezet

  Sinds heb begin van deze winter heb ik camping olie aangeschaft en heb ik iemand die dat voor mij uit Belgiè meebrengt want die staat daar op een camping en kost daar € 1,25 per liter ik heb in Nederland € 1,80 betaald ik gebruik nu de campingkachel voor bijverwarming en stook voor nog geen €50 per maand op + de rest van ESSENT
  Waarom moet die prijs met Nederland zoveel schelen?

  Dan kunnen ze de topmensen van NUON en ESSENT weer ieder € 800 000 geven want ze hebben het danks zij die hoge olieprijs zo goed gedaan

  Reactie door Dirk Schuit — woensdag 17 januari 2007 @ 17.06 uur

 8. Wie is er laf bezig R v G @5????
  U in ieder geval!
  Maar wij als SPers komen er voor uit om de vinger op de zere plek te leggen.
  En een onbetrouwbare nietnut die zegt in het onderwijs te zitten, zonder twijfel niet mogelijk, kan door slap OH-en niet aantonen dat wij afhaken, maar elke keer bewijzen het bij het rechte eind te hebben.
  Het getuigd van onbetrouwbaarheid om je neer te leggen bij onredelijke maatregelen.
  Dat doet de Socialistische Partij niet, en wij zijn er trots op om daar aan mee te werken. En wij als arbeiders zullen dat blijven en geen kapitalische onzin verkondigen.

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 17 januari 2007 @ 17.11 uur

 9. Kijk Remy van Grunsven, het is ook mogelijk
  om initiatieven te ontwikkelen via de tweede
  kamer middels een Initiatiefwet en stel je
  nu eens voor dat er voor bepaalde voorstellen
  in de Tweede Kamer soms ook gemakkelijker een
  meerderheid zou zijn te vinden, die misschien
  binnen een minder daadkrachtiger kabinet niet
  te bereiken is? Ook in een minder geslaagd
  Kabinet is het de meerderheid die beslist en
  die meerderheid is mogelijk in de Tweede
  Kamer gemakkelijker te vinden….daar wel eens over nagedacht?
  Je laatste zin m.b.t. dit onderwerp heb ik
  niet begrepen! Zie je kans die in zijn ge-
  heel even te onderbouwen en uit te leggen?
  Met name weet ik dan graag wat de formule-
  ring inhoudt voor wat betreft de benaming van een “typische arbeiderspartij”…ook waar dan je “vrees” voor zou bestaan.
  Leg je in dat verband het woord “vrees”uit
  als ángst of respéct hebben voor….
  Tot bijgelegenheid als je hier nog even je
  antwoord geeft. Nieuwe gasten proberen we zo
  zorgvuldig mogelijk tegemoet te treden,
  da’s ook de SP !

  Reactie door Madelief — woensdag 17 januari 2007 @ 17.15 uur

 10. @ nr 5 Beste Remy v Grunsven dat wij een echte arbeiderspartij blijven daar ben ik trots op als SP de ander partij die zich uitgeeft voor de arbeiders te zijn die doen dat niet PvdA de Socialistische Partij is daar ook voor opgericht Ik ben zeer TROTS en er is niets mis mee de enige partij van Nederland die betrouwbaar is, is de SP

  Reactie door Dirk Schuit — woensdag 17 januari 2007 @ 17.22 uur

 11. De gasprijs zit tot op heden nog steeds gekoppeld aan de olie prijs.
  Als de olie prijs stijgt dan stijgt de gasprijs mee
  als de olieprijs daalt dan…ja u raadt het al dan stijgt de gasprijs nog steeds.
  Als er kritische vragen gesteld worden verschijnen er mannetjes met stropdassen in het nieuws op de tv
  Die het hebben een verouderd netwerk,de loonkosten de tegenvallende economie.
  Het een heeft natuurlijk niets met het ander te maken maar een gelikt verhaal doet wonderen om de zaak weer een tijdje in de doofpot te doen verdwijnen.
  Woekerwinsten behaal je dus uit de eerste levensbehoefte .
  Een nieuw marktsegment.

  Reactie door che — woensdag 17 januari 2007 @ 18.32 uur

 12. @5,wat is de reden om de sp zo aan te vallen,of heeft u mischien relaties met dit boeven tuig,ik neem aan dat als u een gewoon hard werkende nederlander bent, u ook schrikt van de weer torenhoge rekening van u energie bedrijf en denkt kan het niet een onsje minder.gelukig dat de sp hier aandacht voor vraagt en aan de kaak stelt dat dit onfrisse neo liberale handelen een halt word toegeroepen.u moet mij nog maar eens uitleggen wat hier zo laf aan is.

  Reactie door paul — woensdag 17 januari 2007 @ 18.42 uur

 13. Ik kan aleen maar vaststellen dat het goed is dat de SP-fractie in de Tweede Kamer sinds de laatste verkiezingen een stuk groter is geworden. Werk zat met al die geprivatiseerde en gedereguleerde zakkenvullers.

  @ 5 Remy van Grunsven

  Wat bedoelt U???

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 17 januari 2007 @ 18.56 uur

 14. @5 Remy
  In het Eindhovens Dagblad is momenteel een openbare “ruzie” tussen VDL Topman van der Leegte (Goed voor 1,1 miljard omzet en 6 miljoen winst over 2006) en de directeur van het NRE, het regionale energiebedrijf over de almaar oplopende kosten en ondoorzichtige rekeningen. Hij schijnt een MVO’er te zijn.
  Is maatschappelijk verantwoord ondernemen.
  Deze onderneming gaat ook bewust “niet” naar de beurs.

  Ik denk dat je ergens de boot hebt gemist.

  Reactie door Elsemie — woensdag 17 januari 2007 @ 18.58 uur

 15. ik heb de laatse jaren niets anders gedaan dan meewerken van energiebesparing het enigste wat ik hier van overhou is dat ikm elk jaar weer meer moet betalen.
  het is zelfs zo lukaratief dat zelfs mijn woningcorporatie mij al een gas en electriescheteits contract aan bied.
  wat ik dan hoop dat deze regering nu een sophoudt met privatiseren.
  want dit kost ons burgers handen vol geld.

  jans

  Reactie door Jans — woensdag 17 januari 2007 @ 19.11 uur

 16. @ Elsemie,wat zouden deze lieden als salaris collecteren?

  Reactie door che — woensdag 17 januari 2007 @ 19.25 uur

 17. lees dit ook even……..

  http://www.ad.nl/binnenland/article997025.ece

  Reactie door rutger — woensdag 17 januari 2007 @ 20.11 uur

 18. @5 Remy van Grunsven, hoort misschien bij de mensen die graag een wit voetje halen bij het echte tuig, dat overal regeert en met superwinsten zijn zakken vult, waar pluche-tuig ook van kan meeprofiteren.
  !
  Remy likt naar boven en trapt naar onderen.
  Hij verkeert in de veronderstelling dat arbeiders tuig zijn in plaats van diegen die misbruik van hen maken en hun belazeren.

  Maar ook Remy dankt aan arbeiders de baan waar hij hooguit de geschiktheid voor kan hebben gehad bij de JEUGDSTORM. Dat was in de veertiger jaren, een fascistische organistatie, die boefjes, tuig voor Hitler, kweekte.

  Door Remy, die om zijn denkwijze door zijn school het beste in de WW kan worden geschopt, zou ik vergeten waar het om gaat. Maar ik vind:

  Onze energiemeters, die zijn al vele malen betaalt. Die horen net als onze toiletten gewoon bij ons huis.

  Leveranciers zouden die hooguit mogen komen aflezen en door de Staat laten controleren en ijken.

  Verder: WEG MET DE OP CORRUPTIE, DIEFSTAL EN BEDROG STEUNENDE PRIVATISERINGEN!

  Haras.

  Reactie door haras — woensdag 17 januari 2007 @ 21.04 uur

 19. @16 che
  Je moet zijn landgoed maar eens komen bezichtigen. Toch heeft deze topman bij mij een streepje voor omdat het een echte no-nonsens persoon is en dus ook niet naar de beurs wil. Hij heeft dus goed in de gaten waar zijn geld dan uiteindelijk terecht komt.
  Met deze actie in de krant krijgt hij er nog een streepje bij van mij.
  Tegelijkertijd zie ik ook meteen het gezicht van Wijffels opduiken als ik in een ander artikel het woord: “duurzaam beleggen” lees.
  Dat is een “Contradictie in termino” wat mij betreft en ook op de televisie merk ik dat de burger al wordt klaar gestoomd voor “het nieuwe elan”. De aanval op de SP wordt groots ingezet, maak je borst maar nat!
  Wat is kaf en wat is koren?

  Reactie door Elsemie — woensdag 17 januari 2007 @ 21.11 uur

 20. Worden we nu beduveld of niet?
  Ik dacht dat de gasprijs aan de olieprijs gekoppeld is/was?
  Slechte inkopers? Nee, toch zakkenvullers!

  Per 1 januari 2007 zijn onze leveringstarieven voor gas en elektriciteit gewijzigd. Deze aanpassing komt vooral door de hogere inkoopkosten die Essent voor haar gas moet betalen. Dit werkt door in de prijs die u voor gas betaalt.

  Ook andere energieleveranciers hebben hun prijzen per 1 januari 2007 aangepast. Vergeleken met de gemiddelde prijsstijgingen in de markt, blijft onze tariefwijziging voor elektriciteit beperkt. Dit is het resultaat van goed handelen op de internationale brandstoffenmarkt.

  Wat betekent dit voor u?
  Een Nederlands huishouden, dat per jaar gemiddeld 3.500 kWh elektriciteit en 2.000 m3 gas verbruikt, betaalt vanaf januari 2007 één euro per maand meer voor zijn elektriciteitsverbruik en zeven euro meer voor zijn gasverbruik. Door het vervallen van de MEP-heffing (52 euro per jaar), stijgen de energiekosten per maand uiteindelijk niet met acht euro, maar met gemiddeld vier euro.

  Reactie door Ben Dover — woensdag 17 januari 2007 @ 22.03 uur

 21. Ben Dover
  Hogere inkoopkosten, wie vult er dan zijn zakken ? Zou je niet eens de andere kant op moeten kijken ? Als je nu eens goed kijkt en luistert waar al het geld naartoe gaat: bij wie kopen “jullie” in: juist deze energieverkoper is de zakkenvuller. Ga maar eens kijken hoe die mensen wonen. Daar is van der Leegt niets bij. Die woningen staan ook niet in Nederland.Zal me ook een rotzorg zijn als ze maar niet denken dat ze Nederland kaal kunnen plukken. Je kunt wel merken uit wiens hand jij eet! Nu kom je helemaal in de knel omdat er voor Essent, die jou salaris moet verdienen dan nog maar weinig over blijft en daarom gaan ze de tarieven voor gas- en elektriciteitmeters verhogen. Komt het niet uit de lengte dan maar uit de breedte.
  Wie wordt er nu beduveld? Wij allemaal toch?

  Reactie door Elsemie — woensdag 17 januari 2007 @ 23.03 uur

 22. @ remy.

  wat doet u binnen het onderwijs?
  ik neem aan dat u manger bent, een docent zou zo`n ongenuanceerde opmerking eerst toetsen aan de realiteit.
  de realiteit houdt soms in dat er meer mogelijkheden zijn het regeringsbeleid te beïnvloeden vanuit de oppositie.
  dat is de huidige situatie, wij hadden het graag anders gezien, maar het is niet anders.

  goed, het is uw mening en u heeft er recht op die te hebben.
  ik vraag u wel voortaan meer oog te hebben voor de nuance van bepaalde situaties, voordat u ongefundeerde opmerkingen het weblog opgooit.

  Reactie door rutger — woensdag 17 januari 2007 @ 23.10 uur

 23. Weet je wat ik laf vind? Dat iemand zoals Remy hier een reactie neerpleurt en met niemand in duscussie durft te gaan.
  Zwak hoor!

  Reactie door Gloria — donderdag 18 januari 2007 @ 0.28 uur

 24. @23

  Moet zijn: discussie

  Reactie door Gloria — donderdag 18 januari 2007 @ 0.29 uur

 25. @Gloria
  Volgens mij is er wel degelijk ingegaan op de reactie van remy. De SP draagt al lange tijd oplossingen aan, zoals ook nu weer. Ze kunnen niet veel meer doen dan de zaken in de gaten blijven houden en steeds weer de Kamer te wijzen op de problemen en oplossingen. Dat alternatieve energie gestimuleerd moet worden, dat subsidies in stand gehouden moeten worden, etc.

  Daar komt nog bij dat ik de laatste zin van remy ook niet begrijp, net als anderen hier.
  Wat is er mis met een arbeiderspartij?
  Moeten juist arbeiders niet vertegenwoordigd worden in de regering? Hoezo dan daarvoor vrezen?

  Reactie door Irma — donderdag 18 januari 2007 @ 9.05 uur

 26. @21 Elsemie
  Essent hoeft mijn salaris niet te verdienen.
  Het betreft een mededeling die ik als klant van Essent heb ontvangen.Dit heb ik niet duidelijk aangegeven, sorry.
  Verder ben ik het volkomen met je eens!

  Reactie door Ben Dover — donderdag 18 januari 2007 @ 11.01 uur

 27. @25 Irma

  Wel beter lezen hoor! Ik bedoel dat ik het laf van die Remy vind om niet te reageren op alle reacties.
  Het staat er toch echt!
  Groet!

  Reactie door Gloria — donderdag 18 januari 2007 @ 14.20 uur

 28. Het gas moet goedkoper!!! Het komt verdorie uit onze eigen bodem.

  Reactie door ReneR — donderdag 18 januari 2007 @ 21.39 uur

 29. De olieprijs is vandaag gedaald tot $.50 per vat.Dat betekend dat de prijs vanaf juli met ongeveer 1/3 !! is gedaald en dan ook nog tegen minderwaardigere $.Ondanks deze forse verlaging is de gasprijs met ongeveer 10% verhoogd per 01-01-07.Nu door de energie monopolisten aan een verlaging van de energieprijzen niet te ontkomen is gaan zij als compensatie de meterprijzen verhogen.Zoals bekend zijn de aandelen van NUON en ESSENT in handen van de provincies en gemeenten.Het mag niet zo zijn dat partij politieke handlangers de bevolking via hun kartel in een financieele wurggreep houden via steeds hogere winstbelastingen van eerste levensbehoeften.De lagere overheid moet oppassen straks niet,via een via-via systeem als corrupt aangezien te worden.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 18 januari 2007 @ 21.43 uur

 30. @26 Ben Dover
  Heb je geciteerd uit de brief?
  Of is het “wij” klanten van Essent en “jullie” van de Nuon. Het blijft opletten met chatten.

  Daarbij ben ik niet zo economisch ingesteld, maar als beurzen en overheden winst op winst halen, dan gaat het niet meer over economie maar ZAKKENVULLERS

  Reactie door Elsemie — vrijdag 19 januari 2007 @ 12.58 uur

 31. Over energie meters gesproken.
  Bij Essent betaal ik voor de meters in de meterkast
  ieder jaar ongeveer eenzelfde bedrag als wat zo’n geijkte meter in de vakhandel nieuw kost.
  Eigenlijk is het te gek om los te lopen.
  Want als een aannemer een huis bouwt dan legt de gemeente alvast, niet alleen de weg aan, maar ook de
  bij behorende leidingen en aansluitpunten.
  De aannemer zorgt er dan voor dat het huis de juiste
  aansluitingen krijgt.
  De gemeente krijgt de kosten vergoedt via de gemeentelijke belastingen, maar ook via bijdrages die men van het rijk krijgt als het gaat om ontwikkeling van woongebieden e.d..
  De aannemer en uitvoerende bedrijven en werknemers
  worden weer betaald door de aankoop / verkoop van de
  huizen.
  De energie bedrijven zijn eigenlijk instanties die
  de nota nog eens extra bij u op het bord leggen, voor een netwerk wat zijzelf niet hebben hoeven aan
  te leggen.
  In werkelijkheid betaald iedereen die energie nota
  op zo’n manier wel minstens 4 keer.
  2 keer via het rijk, één keer via de koop of huur en
  dan nog eens via het energie bedrijf.
  Nou dat is dan gemakkelijk verdient!
  En wat kost het nou, als je het zelf aanlegt?
  Ga zelf maar eens naar de Doe-het-zelf handel en
  zoek eens uit wat het je zou kosten om het zelf aan
  te leggen.
  Inclusief de mogelijkheid van zelf stroom maken.

  Reactie door Jacques — vrijdag 19 januari 2007 @ 15.37 uur

 32. Eerst alles privatizeren want de regering wil geen verandwoording over gas water en licht en goed voor de markt
  welke ex minister krijgt nu betaald door nuon essent of nre of wat dan ook ??
  over een paar jaar valt t uit en dan ??
  na 24 uur krijg je maximaal 35 euro schade vergoeding de burger teminsten ??
  ik vraag me af wie dit wil hebben we eigenlijk wel iets te zeggen
  12 paars wat een afgang.

  Reactie door john — vrijdag 19 januari 2007 @ 16.39 uur

 33. @30 Elsemie
  Geciteerd uit de brief die “Ik” als klant van Essent ontving.
  Een gepensioneerde Sociaal Democraat, die zich nu ergert aan het achterdocht van een gelijk denkende?
  Inderdaad het blijft opletten!!
  Zeker voor overheden die, ons ouderen, die hard hebben gewerkt nu de rekeningen krijgen geprecenteerd!

  Reactie door Ben Dover — vrijdag 19 januari 2007 @ 22.54 uur

 34. terrug naar de meters met duppies,das pas fijn,
  weer een bewijs:
  van guldens naar euro.
  net als de legitimatie pas van 37 gulden naar 35 euro.
  of een bewijs van in leven,af te halen bij,, jazeker weer een regerings/stasi instelling,,
  van 6.70 gulden naar 8,35euro,een voorgedrukt papiertje waar alleen een handtekening op moet komen,en ja hoor dan komt de legitimatie pas er weer bij,,even kijken of u nog leeft?
  en dat stuk spek van de nl bank maar schreeuwen nee hoor niets is duurder.dat zien de mensen niet goed,,

  Reactie door ad — vrijdag 19 januari 2007 @ 23.10 uur

 35. die meters dat is te belachelijk voor woorden, maar wat te denken van de mensen die een kapitaal aan zonnepanelen hebben aangeschaft om zo groen mogelijk te kunnen leven en die nu gestraft worden omdat ze als ‘grootleverancier’ aangemerkt worden, en dus minder per KWh krijgen dan ze moeten betalen !!

  dat is pas echt bezopen.

  In duitsland hebben ze nu al een aantal jaren achterelkaar de meeste zonne energie en windenergie per jaar bij geinstalleerd, nederland blijft op dit gebied heel erg achter.

  Subsidies worden verleend, dan weer afgeschaft, asymetrische tarieven, schoonheids commissies etc.

  daar komt nog een narigheid van…

  Reactie door Jacques Mattheij — zaterdag 20 januari 2007 @ 1.54 uur

 36. @33 Ben Dover
  Mijn vraag is bedoeld om het misverstand op te helderen, niet meer en niet minder, zodat we ons in de toekomst beter kunnen verstaan en in goede onderlinge verstandhouding elkaar kunnen steunen en motiveren. Op dit weblog kan iedereen, zowel voor als tegenstanders, een steentje bijdragen en is het daarom niet vanzelfsprekend dat je gelijkdenkenden treft.
  Een gezonde democratische “chat”, waarvan ik heel veel leer. Om de discussie helder en duidelijk te krijgen ga ik wel eens de confrontatie aan, en andersom. Ik vind het prettig met u geconfronteerd te worden, maar ben ook niet trots op de manier waarop. Ik hoop in ieder geval dat het geen belemmering wordt om nog te reageren. We gaan als SP’ers voor een socialer Nederland hoor. Intussen veel sterkte gewenst en hoop ik dat er in uw omgeving ook voldoende steun is met momenten van genieten van de mooie dingen in het leven.

  Reactie door Elsemie — zaterdag 20 januari 2007 @ 14.45 uur

 37. @36 Elsemie
  Hartelijk dank voor je reactie. Dit deed mij goed!
  Ook, ik, ben niet te oud om te leren.
  Ik zal dan ook in de toekomst, indien noodzakelijk, mij constructief in de diskussie mengen voor een Socialer Nederland!
  Groet!

  Reactie door Ben Dover — zaterdag 20 januari 2007 @ 16.42 uur

 38. De topics gaan zo snel en ik heb tijd tekort.
  Er is toch ook een groot probleem als je wil overstappen van de ene leverancier naar de andere. Een half jaar geleden ben ik overgestapt met als enig resultaat een dikke vette “herberekening”, waar ik weer een jaar zoet mee ben en het bericht van de nieuwe leverancier dat ze nog in afwachting zijn van de nodige gegevens van de “oude”leverancier.

  In de krant lees ik een bericht van een advocate die de overstap van de ene naar de andere internetprovider niet kan maken en al een half jaar zonder aansluiting zit, maar wel rekeningen moet betalen

  MAFFIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door Elsemie — zondag 21 januari 2007 @ 15.55 uur

 39. gisteren krijg ik een bericht dat ik weer E6,- per maand meer moet gaan betalenvoor de elextriciteit!het moet niet gekker worden

  Reactie door avelthoven — zaterdag 27 januari 2007 @ 18.53 uur

 40. hallo ik heb mijn gasverbruik met de afrekening vergeleken en ik heb uit gerekend dat ik 36 kuub heb bespaard maar daar willen ze bij de nam niks van weten want als mijn gas uit slochteren komt is het duurder dan uit monster maar het is maar 12 euro maar dat keer zoveel huishoudens dan kan je de baas wel 800,000 euro uitbetalen met vr,gr w,j,mensen

  Reactie door w.j.mensen — donderdag 6 december 2007 @ 22.52 uur