The Rulez

The Rulez

Jongeren regels bijbrengen – voor hun eigen veiligheid – is niet altijd even makkelijk. Deze site ‘TheRulez‘ van de politie toont enkele schokkende filmpjes met uiteraard bijbehorende tips, die jongeren hopelijk aanspreken.

Voorbeeld is het filmpje over een jongen die is aangereden door een vrachtwagen, omdat hij geen licht op had (linkerfilmpje).

Op fietslichtaan.nl is een iets minder schokkend filmpje te zien, waar op de zogenaamde led-verlichtingslampjes worden aangeprezen onder jongeren. Het is onderdeel van de lopende campagne ‘Val op’. Probleem met deze led-verlichting is dat jongeren ze niet aan hun fiets hangen, maar bijvoorbeeld aan hun tas of jas. Dit is volgens de wet nog verboden, de verlichting moet aan de fiets vast zitten. De politie voert nu een gedoogbeleid, terecht denk ik, we moeten al lang blij zijn dat meer jongeren met licht op rijden. Of het tijd wordt om de regels te veranderen onderzoekt het ministerie op dit moment. Wanneer het even veilig is, kunnen we dat uiteraard gerust doen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 17 januari 2007 :: 11.30 uur

7 Comments

7 reacties

 1. rare stelling,gewoon licht op je fiets,niet, dan bekeuring.geen licht betekend mischien dat wat je ziet op het filmpje,een laken over je hoofd.en een trauma voor diegene die je aangereden heeft.mijn stelling is:zorg dat je fiets in orde is.licht,bel,reflectoren en steek je arm uit als je afslaat.

  Reactie door paul — woensdag 17 januari 2007 @ 11.49 uur

 2. Heeft u de fietsenstallingen bij middelbare scholen wel eens bekeken? Mijn zoon heeft in 2 maanden tijd 3 x een nieuwe lamp op zijn fiets moeten zetten.
  Beter een lampje dat het doet op je jas , dan een zoveelste lamp die van de fiets af gestoten of gevallen is.
  Natuurlijk moeten de regels gelden wat betreft veiligheid, maar een iets flexibeler opstelling in deze mag ook wel.

  Reactie door Irma — woensdag 17 januari 2007 @ 12.17 uur

 3. Zijn ze weer iets tegengekomen dat toch weer niet klopt? Daar valt in in ieder geval Amsterdam echt niet meer aan te beginnen. Misschien alleen als je niet meer in het openbaar wil fietsen.

  Reactie door maria — woensdag 17 januari 2007 @ 12.59 uur

 4. een LED op je jas is Prima zichtbaar….

  Reactie door Daan — woensdag 17 januari 2007 @ 13.10 uur

 5. Toevoeging aan mijn reactie @3.
  In A’dam fietsen velen jongeren en volwassenenen, met niet aan de fietst vastzittend voor en achter licht.
  Een goed gevolg aan de verplichting en veiligheid, en indertijd de vele bekeuringen, om met licht te moeten fietsen.
  Vaster fietslampen, heeft het nadeel dat deze er al weer snel af zijn gepikt of gesloopt.
  Ik heb zelf nu weer wel vast fietslicht op een krot van een fiets+ 2 sloten. Ik was het gedoe om lichtjes aan mijn jas e.d. te klemmen beu.Ik moet mijn fietslichten regelmatig- weer vernield- laten repareren.
  Ik ben het geheel eens met @2 Irma.
  Beter wel licht dan verplichten dat dit vast aan je fiets zit.
  Hoeveel bekeuringen worden er dadelijk uitgedeeld voor lichtjes die aan je jas of elders vastzitten?

  Reactie door maria — woensdag 17 januari 2007 @ 13.59 uur

 6. Persoonlijk vind ik de vaste verlichting op de fiets uitermate slecht zichtbaar. Ga maar even na: een tegemoetkomende fietser rijdt (nog) vóór een tegemoetkomende auto. Valt het voorlicht van deze fietser op naast die grote koplampen? Nee, in het geheel niet. Die reflectortjes in de pedalen gaan het verschil dan ook niet maken. Fijne prooi voor de automobilist die vóór de tegemoetkomende auto nog even snel linksaf wil slaan. Een op een andere hoogte geplaatste lamp (op je jas bv.), bij voorkeur nog in een licht afwijkende kleur (je hebt van die smerig groenige dingen) en nog meer bij voorkeur met enig knipperend ritme heeft wat mij betreft meer kans om gezien te worden. Idem voor het achterlicht. Oké, de afwijkende kleur dan misschien niet (alhoewel ik paars wel geinig vind), maar een andere hoogte en knipperend: graag!

  Reactie door Renée — woensdag 17 januari 2007 @ 20.05 uur

 7. Ik zie de schoolgaande kinderen maar ook volwasennen hier soms voorbij fietsen met fluoriserende vesten aan.
  Ook op deze manier kun je je extra zichtbaar maken.
  Snap er trouwens geen moer van dat de kinders geen knipperlicht op hun rugzakjes of armen mogen hebben.
  Ik zou zo zeggen, “verlicht de boel” zo goed mogelijk, beter een prent aan je kont als dat je ze in een kist thuisbezorgd krijgt.
  Klinkt hard, maar is wel de tegenwoordige realiteit.

  Reactie door bijdehandje — vrijdag 19 januari 2007 @ 20.27 uur