‘Chinese Slaven’

De Stichting Multinationale Ondernemingsraden (MNO), waarin 39 ondernemingsraden samenwerken, is een organisatie die zich onder andere bezig houdt met de rol van ondernemingsraden in deze tijd van globalisering.

De NMO signaleert dat hun invloed afneemt omdat de van oorsprong Nederlandse multi-nationals zich omvormen naar holdings waardoor ondernemingsraden alleen nog maar invloed kunnen hebben op de bedrijven in Nederland en niet meer op het concernbeleid in zijn geheel.

Hierover werd onlangs gesproken op de bijeenkomst waar ook leden van de Raden van Bestuur van de multi-nationals aanwezig waren. Paul Ulenbelt, Tweede Kamerlid voor de SP die ook aanwezig was, noteerde een opmerkelijke uitspraak van Jan Zegering Hadders, voorzitter Raad van Bestuur ING Nederland.

“Onze economische groei is niet te danken aan onze slimheid, maar aan onze Chinese slaven. (…) De race naar de plek met de laagste lonen gaat door. Er zijn multinationals die het Chinese Shanghai te duur vinden en nu verkassen naar het noorden van China, daarna is Afrika aan de beurt.”

Gezien de globalisering en de ontwikkelingen bij multi-nationals is er volgens Paul alles voor te zeggen om wereldwijde ondernemingsraden in te stellen. Hierdoor kan er tegengewicht geboden worden aan het tegen elkaar uitspelen van arbeiders over de wereld.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 19 januari 2007 :: 13.32 uur

57 Comments

57 reacties

 1. Slavernij is altijd een internationale handel geweest.

  Schande. Niks is geleerd.

  Reactie door khosrow — vrijdag 19 januari 2007 @ 13.50 uur

 2. En wie waren de VOC slavenhandelaars? Voorouders van Balkenende toch.

  Reactie door khosrow — vrijdag 19 januari 2007 @ 13.51 uur

 3. Ondernemingsraden gewoon afschaffen : de Sterkste wint ; er gewoon bij neerleggen ; waar een verschil bestaat tussen dure en goedkopen valt er te verdienen .
  het bevordert uiteindelijk dat er nergens op de wereld meer goedkope slaven zijn ;dus valt er niets meer te verdienen ; dat is dan de ondergang van het kapitalisme ( zoals Marx eens voorspelde : overigens Marx was geen communist !

  Reactie door Fred — vrijdag 19 januari 2007 @ 13.59 uur

 4. Kapitalisten zijn gewoon een rondtrekkende roversbende ; die nu arbeiders met een management opleiding gebruikt als Kapo !

  Reactie door Fred — vrijdag 19 januari 2007 @ 14.01 uur

 5. Kunnen we vanuit SP een internationaal workers rights raad organiseren?

  We moeten ergens de toenemende slavernij trend indammen.

  Reactie door khosrow — vrijdag 19 januari 2007 @ 14.06 uur

 6. Het zou inderdaad eens verstandig zijn dat socialistische organisaties eens wereldwijd gaan samenwerken ; te beginnen in Polen : informeren van die lui daar dat er in Nederland geen gouden bergen te vinden zijn voor een arbeider !

  Reactie door Fred — vrijdag 19 januari 2007 @ 14.12 uur

 7. Er zijn al vele Dr Ir en profs zijn die er zachtjes achter zijn dat het geheel niet meet onder controle is op technologisch gebied .
  Wie is bijvoorbeeld dadelijk aansprakelijk voor onderbreking van elektrische energie levering ? …… Wie is verantwoordelijk te stellen als het openbaar vervoer stil komt te liggen ? Zie gisteren : het schijnt de spoorwegpolitie die beslissen dat het treinverkeer werd gestopt …. ? niet wat vreeemd ?

  Reactie door Fred — vrijdag 19 januari 2007 @ 14.16 uur

 8. De directie van de spoorwegen zat thuis hun geld te tellen ‘? of waren zij bezig met een andere dagtaak .

  Reactie door Fred — vrijdag 19 januari 2007 @ 14.18 uur

 9. Meneer directeur van Eneco is wel geschrokken van de russen : jawel die hebben een totaal andere mentaliteit , zo is dat ook in China : kleine sten en dorpen bevinden zich nog in de toestand van MAO en de grote steden is de kapitalisme al volledig aan zet : wel binnenkort weer een nieuwe revoltutie in China : jammer dan zijn de investeerders gelijk hun kapitaal kwijt :

  Reactie door Fred — vrijdag 19 januari 2007 @ 14.26 uur

 10. @9

  Werk hoort niet bij hun dagtaken dacht ik. Vullen van reeds overvolle zakken wel.

  Reactie door khosrow — vrijdag 19 januari 2007 @ 14.30 uur

 11. De weg van een land naar geindustrialiseerde samenleving gaat altijd met vallen en opstaan. Dit geeft geen alibi aan mensen om slavernij in te voeren.
  Andersom, het is wel erg kort door de bocht om te stellen dat onze vooruitgang door Chinese slaven wordt gecreeerd. Dat is volkomen onzin. Natuurlijk helpen Chinese werknemers van multinationals mee aan producten en diensten in een globale samenleving.
  Wat is daar mis mee? Kapitalisme, liberalisering en globalisering werkt. De markt is niet de schuld. Voor een goede uiteenzetting of iig een tegengeluid aan de ideeen van de SP en deze stichting MNO kijkt u eens naar deze documentaire. Johan Norberg: “Waarom kapitalisme werkt”

  http://video.google.nl/videoplay?docid=5633239795464137680

  Reactie door jimmy — vrijdag 19 januari 2007 @ 14.31 uur

 12. Oops, het Laatste was gericht @ 8 FRED.

  Reactie door khosrow — vrijdag 19 januari 2007 @ 14.32 uur

 13. Op zich lijkt me het idee van Paul erg goed, maar heeft hij een idee hoe dat te realiseren en hoe deze raden van de benodigde “tegen” macht te voorzien?

  Ik meen mij te herinneren dat in dit land de WOR en de ARBO wet zo langzamerhand ook al weer een schaduw zijn van wat ze eens waren. En dan kan ik uit mijn praktijk constateren dat in de beste tijd van die wetten er in de praktijk nog niet zo veel van die rechten terecht kwam, door hetzij angst voor de carrière, hetzij traineren om juist carrière te maken.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 19 januari 2007 @ 14.45 uur

 14. jimmy ook zo studentje in opleiding tot mananager ?

  Reactie door Fred — vrijdag 19 januari 2007 @ 14.52 uur

 15. @13 Roelf
  Zie mijn reactie op het topic over Arbo wetgeving.

  Daarnaast spelen m.i. de aandeelhouders die voortdurend op groei en winst aansturen een belangrijke rol in deze ontwikkeling.
  Zit daar ook niet een angel, zoals nu ook uit de strijd tussen de directie en aandeelhouders van Stork blijkt?

  Reactie door Elsemie — vrijdag 19 januari 2007 @ 15.20 uur

 16. Beste Fred,

  Kijkt u eerst eens naar de documentaire. Deze is wel in het engels, dat zeg ik er bij.

  De armoede in de wereld is volgens de VN de afgelopen decennia verminderd en in sommige delen van de wereld verdwenen.

  U kunt het oneens zijn met de reportage – prima. Ik vraag u en anderen slechts te luisteren naar een andere mening. Bekijkt u de feiten eens in de reportage. Als u een rotsvast vertrouwen in de SP heeft, dan heeft u toch niets te vrezen? Deze documentaire moet uw gelijk dan juist onderstrepen.

  Vr. Gr.

  Reactie door jimmy — vrijdag 19 januari 2007 @ 16.06 uur

 17. Herkenbaar verhaal.

  Reactie door Peter Hoopman — vrijdag 19 januari 2007 @ 16.23 uur

 18. VN wordt gestuurd door kapitalisten.

  NB Door VN gerapporteerde dodenaantal in Irak is behoorlijk onderschat. VN is een ons kent ons club. Ze komen nooit op voor de slaven maar wel voor slavenhandelaars.

  VN heeft nooit iets bereikt. Het is allemaal een schijn van organisatie een internationale versie van poppenkast.

  Het is tijd voor puur socialistische arbeiders beweging.

  Reactie door khosrow — vrijdag 19 januari 2007 @ 16.37 uur

 19. Wie zijn de VN ? wie hebben het te zeggen bij de VN ? De VN is geen onafhankelijke instelling en bovendien is de armoede absoluut nie afgenomen : Bekijk het maar hier in Nederland : hoeveel wonen op straat ?
  Oh ;je ziet er minder ; klopt door politie optreden bij publieke ruimtes : maar ze zijn er wel ; wat dacht je van de Land van de onbekende mogelijkheden : Amerika : hoeveel armoe is daar .
  Misschien is het iets minder geworden met de honger in de wereld .

  Reactie door Fred — vrijdag 19 januari 2007 @ 16.43 uur

 20. DIT BEDOELDE BALKENENDE MET ‘V.O.C. MENTALITEIT!’

  Reactie door Joop — vrijdag 19 januari 2007 @ 16.45 uur

 21. Ik ken persoonlijk een man van 67 jaar met een fiets met wat spullen : Hij leeft al 10 jaar op straat : dat zou je in eerste instantie niet zeggen , omdat de man zichzelf schoonhoud ; Deze man vertelde , en dat heb ik zelf ook ondervonden , dat het bijzonder moeilijk is te komen tot onderdak en een sociale uitkering ,laat staan daarna weer in het arbeidsproces opgenomen te worden (n dat is onmogelijk doot CV-hiaten ) .

  Reactie door Fred — vrijdag 19 januari 2007 @ 16.47 uur

 22. Paul,

  Nogmaals, ik begrijp je frustratie, maar wat is er te strijden als je bijvoorbaat geen meerderheid hebt en de onderhandelingen bezig zijn?

  Denk nu even rustig na, en begrijp dat er pas weer wat te strijden valt als dat akkoord op tafel ligt. Tot die tijd is het laten zien wat er gebeurd en met de links die in aangaf lijkt het me duidelijk dat de SP dat doet.

  Reactie door Brekel — vrijdag 19 januari 2007 @ 16.54 uur

 23. @15 Elsemie

  Ja.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 19 januari 2007 @ 16.56 uur

 24. @18 koshrow.

  “VN wordt gestuurd door kapitalisten.”

  Daar is nu juist een heel groot deel van de USA en vooral de kapitalisten, het hardgrondig mee oneens. Zij streven opheffen van die bemoeizuchtige VN na. Er zijn er zelfs die dat wel gewapenderhand zouden willen aanpakken, En dat hele zooitje zit dicht op Bush zijn denkbeelden.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 19 januari 2007 @ 17.00 uur

 25. Beste Fred,

  Nogmaals ik bestrijd in geen geval de vooronderstelling dat er veel ellende is in de wereld. oorlog in Irak, Palestijnse kwestie, Sudan, proliferatie Iran en Noord-Korea, hongersnoden. Het is allemaal niet best gesteld met de wereld.

  Maar er is hoop.

  In veel gevallen gaat het juist veel beter met de wereld dan vroeger, juist dankzij bedrijven die in China, India en Brazilie actief zijn.

  Ik stel niet dat armoede een keuze is, dat gaat me veel te ver. En dat er in Nederlanders veel tragische gevallen zijn in de samenleving bestrijd ik ook niet. Zeker niet.

  Ik zeg alleen dat u en vele mensen op dit forum kennis kunnen nemen van een andere mening. De door mij eerder genoemde reportage geeft juist een hoopvol beeld van de wereld. De publieke opinie over armoede is dat het alleen maar slechter gaat. Dat is niet de gehele waarheid.

  Natuurlijk zijn er in Nederland misstanden, maar op landelijk niveau en op wereldschaal is de armoede afgenomen, dankzij kapitalisme, liberaliseringen en globalisering.

  Daar mag u en velen met u mee van mening verschillen – nogmaals prima.

  Ik wil u en anderen op dit forum alleen – via deze reportage – een optimistische boodschap meegeven. Het gaat al met al niet slechter met de armoede in de wereld, maar beter. Dat zou een socialist als u toch juist moeten toejuischen?

  Vr. Gr.

  Reactie door jimmy — vrijdag 19 januari 2007 @ 17.08 uur

 26. @22 Brekel

  Jouw bericht hoort thuis op het andere topic.
  Nl: “De formatie”.

  En daarbij er is genoeg te strijden! Zie mijn reactie aldaar.
  Ook had de SP strijdvaardiger weg kunnen lopen van die mislukte voorbespreking!
  Tenslotte hebben we ons niet te pletter gestemd om de nieuwe fractieleden 4 jaar in leerschool te zetten.

  Reactie door Gloria — vrijdag 19 januari 2007 @ 17.36 uur

 27. En denk aan de slavearbeidn in cacoau industrie!
  Nog een chocolaadje, marsje er bij?
  Gisteravond Pauw en Witteman.

  Reactie door Els — vrijdag 19 januari 2007 @ 18.37 uur

 28. @Brekel.dit is een andere topic,maar dat geeft niet. ik ben dat niet met je eens.lees de laatste twee inzendingen op wao plein maar.medunkt dat dit een spoed debat rechtwaardigd.maar als je als sp genoegen neemt met het van uitstel komt afstel gedraai van de geus,laat je je iedere keer weer het bos insturen.hij heeft niets te onderzoeken hoeft ook niets te vragen want meneer is exact op de hoogte.het heeft te maken met hoe je het benadert.en mijn stelling is:hij benadert wao’ers als beesten dus benader deze minister dan ook als een beest.zal stof doen opwaaien,maar lijkt mij prima.prominent op de voorpagina’s van de kranten en is er weer aandacht voor dit geld verslinnede onrecht.scoren, daar gaat het toch om in de politiek.nou vooruit dan geen getreuzel

  Reactie door paul — vrijdag 19 januari 2007 @ 18.48 uur

 29. @ 24 Roelf

  Incidentele onenigheid tussen VN en VS is ook een show. De echte touwen zit toch in de handen van kapitalisten. De touwen van Bush en zijn vader ook.

  Dat gezegd moet ik ook bekennen dat ik niet alles over Amerika slecht vind. Ik vind hun eenzijdige buitenlandse beleid zeer slecht. Maar er zijn ook goed bedoelde Amerikaanenen. Helaas leven die mensen ook in een open kapitalistische gevangenis. Vaak hebben ze het zelf niet eens door. Amerika heeft ook aantal fijne politici. En ze beantwoorden de vragen van hun achterban vaak persoonlijk en spoedig.

  Nancy en Hilary = dynamisch dames.

  Reactie door khosrow — vrijdag 19 januari 2007 @ 20.12 uur

 30. De VN is afhankelijk van de bekende “broodheren “en waar je het brood van krijgt praat je in deze zijn mond :
  De VN als een middel om sociale onrust te verminderen ?

  Reactie door fred — vrijdag 19 januari 2007 @ 21.19 uur

 31. @30.fred

  Niet een beetje een boude bewering?

  In de veiligheidsraad wordt de basis gelegd van nagenoeg alle echt belangrijke beslissingen van de VN. De permanente leden hebben Veto recht.

  China en Rusland hebben vaak tegenstrijdige belangen ten aanzien van de USA (het kapitalisme) .

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 19 januari 2007 @ 21.46 uur

 32. Vroeger zag ik VN als een middel om onrust te vermijden, maar nu zie ik het als een goedkeuring stempel op het onrechtvaardige beleid van de kapitalisten. Af en toe roepen ze wat en vervolgens worden ze op hun vingers getikt.

  Nu lijkt het besmet en incompetent all the way.

  Ruikt naar achterkamers. If you get what I mean.

  Armoede gaat gewoon door, oorlogen en misdaad tegen menselijkheid gaan gewoon door.

  Reactie door khosrow — vrijdag 19 januari 2007 @ 21.51 uur

 33. Dit soort uitbuiting is mogelijk omdat de overheid daarvoor de condities geschapen heeft.
  Ook koppelbazen zijn ooit gelegaliseerd en opereren nu als uitzenbureau.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 19 januari 2007 @ 23.49 uur

 34. Het lijkt me het beste als Balkenende IV Nederland in zijn geheel op eBay zet.
  Dan hoeven we ons na de verkoop verder niet druk te maken over dit soort zaken.

  Reactie door MijnZus — zaterdag 20 januari 2007 @ 1.07 uur

 35. Reeds een tiental jaren zijn wij onder de vlag van de nieuwe religie deze van de heilige economie ons eigen land aan koloniseren terwijl onze bedrijven immigreren.

  Door de millenia heen is zijn er altijd verhuizingen geweest tussen het oosten en het westen.

  Wij zijn volop bezig met onze beschaving te beeindigen en in China en in India is deze in opkomst.

  Het vervallen van waarden en normen zodanig dat humaniteit moet wijkken voor het nieuwe geloof in de hielige economie zal zorgen dat onze samenleving nog meer uit elkaar valt en verhard.

  Kijk in de recente geschiedenis van naar de opkomst en de val van het Romeinse rijk. Het begon ook allemaal met de egoistische cultuur van de leiders… de graaicultuur van de rijken … steeds meer willen …. het ontstaan van het plebs ( arme burgers).

  Plotseling werden zij weggevaagd door een andere cultuur die zij onderdrukt hadden ….

  Ooit had china en india een grote cultuur… die kwam toen in verval … het weste bloeide op …. nu is het eb voor ons en niemand kan dit nog stoppen … daarom zijn er die zo hard graaien in de gemeenschappelijke pot en komen er steeds meer armen … onvermijdelijk … niet meer terugdraaibaar … omdat wij ons zelf oplichten doordat wij barbaars niet leren van de geschiedenis,

  Reactie door Joske Vermeulen — zaterdag 20 januari 2007 @ 4.53 uur

 36. In het NRC van afgelopen weekend stond op de voorpagina een mooi artikel over de herijking van ons burgerlijk samenlevingsideaal. Daarin wordt het falen van diverse ideologische stromingen gepresenteerd en uitgelegd. Ook wordt een oproep gedaan om het sociaal kapitaal te herontdekken. Die herontdekking is echter gedoemd te mislukken als de mentaliteit en moraliteit van overheid en burgers niet drastisch verandert.

  Reactie door Balans — zaterdag 20 januari 2007 @ 10.29 uur

 37. Dat rondracen van bedrijven naar landen waar de loonkosten laag zijn houdt wel uiteindelijk in dat welvaart uiteindelijk over de hele wereld bereikbaar wordt. Overal waar bedrijven gaan produceren ontstaat werkgelegenheid, en dus ook de gelegenheid arbeiders en bevolking qua opleiding naar een hoger plan te ontwikkelen. Ook allerlei toeleveringsbedrijfjes ontstaan, en dat kan het begin zijn van nieuwe economische activiteit, ook als de grote ondernemingen weer verkassen. Je kunt denk ik uiteindelijk zeggen dat dit steeds verkassen als bijverschijnsel heeft dat welvaart uitgesmeer wordt over deze planeet, waardoor wij hier misschien wel wat moeten inleveren maar er wel een eerlijker verdeling komt.

  Reactie door Hans Langbroek — zaterdag 20 januari 2007 @ 11.31 uur

 38. @37
  Welvaart als Bijverschijnsel.

  Wat verstaat U onder welvaart?
  Hoe omschrijft U dat hoger plan?

  Reactie door Elsemie — zaterdag 20 januari 2007 @ 15.04 uur

 39. Beste Joska Vermeulen

  Wat een angst en een gebrek aan vertrouwen in de bestendigheid van onze beschaving lees ik af in uw stuk. Dat is nergens voor nodig. Jazeker Nederland en Europa staan voor grote uitdagingen, maar dat is met uitzondering van de periode ’89-’01 altijd zo geweest.

  Ons land maakt op dit moment een transformatie door van industrieland naar dienstensector. China en India transformeren juist van landbouwlanden naar industrielanden. Dat gaat met grote schokken en aanpassingen in de internationale verhoudingen gepaard. Grote landen in Azie (samen +/- 40% van de wereldbevolking) zijn eindelijk in staat om de armoede en ellende op eigen kracht te overwinnen. Wat geweldig dat u en ik deel zijn van deze beslissende fase in het bestaan van de mensheid!

  U doet onze beschaving en elites – politici, wetenschappers, industrielen, kunstenaars – tekort als u denkt dat zij geen passende antwoord(en) weten te vinden op de internationale uitdagingen van dit moment. In het verleden is keer op keer bewezen dat onze samenleving weerbaar is. Er moet wel voor gevochten worden. Daarom ben ik kritisch tov het “defaitisme” in uw stukje.

  Nederland was in de 17e eeuw een van de rijkste landen van Europa en daarmee van de wereld. (Daar zijn veel kanttekeningen bij te maken – dat weet ik.) Het punt is dat Nederland zichzelf vanuit het niets emancipeerde van arme boerensamenleving in een welvarende handelsnatie. Dan heb ik het nog niet over de enorme groei van ons culturele leven en wetenschap.

  Natuurlijk welvaart bemachtigen is iets anders dan welvaart behouden.

  De uitdagingen die onze wijze van leven bedreigen, zijn zonder meer groot. Daarom juist moeten we ons instellen op veranderingen.

  Reactie door jimmy — zaterdag 20 januari 2007 @ 18.29 uur

 40. @39 Jimmy:

  Wat jij daar weergeeft is gewoon de feitelijke weergave van een stuk Nederlandse en wereldgeschiedenis.

  Wat aan jouw stuk ontbreekt is een diepgaande beschrijving van de motieven en drijfveren van diegenen die deze geschiedenis hebben vormgegeven.

  Zo zeg je bijv.: “Nederland was in de 17e eeuw een van de rijkste landen van Europa”…
  maar dat goldt slechts voor een betrekkelijk kleine elite.

  De angst van veel mensen (waaronder ik) is niet zozeer voor de loop van de geschiedenis zelf, maar voor de vaak minder fraaie motieven van de machthebbers.

  Juist de menselijke historie rechtvaardigt zulk een angst en heeft niet voor niets allerlei bewegingen voortgebracht die een tegenstem – en macht wilden zijn, waaronder het socialisme wel de bekendste is.

  Harrie v.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 20 januari 2007 @ 18.57 uur

 41. @40 correctie (met enige schaamte…),goldt is natuurlijk gold.

  en aanvulling:

  Geschiedschrijving is nagenoeg altijd door en over de bevoorrechten, zeker geldt dit tot in de 20ste eeuw, waarin eindelijk (in ieder geval in Nederland) een vak als SOCIALE geschiedenis betekenis begon te krijgen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 20 januari 2007 @ 20.32 uur

 42. @38: Ik hanteer de algemene Westeuropese visie op wat welvaart inhoudt, en idem dito wat betreft een hoger opleidingsniveau van een bevolking.

  Reactie door Hans Langbroek — zondag 21 januari 2007 @ 0.45 uur

 43. 242
  Dus als je een diploma hebt en west europees bent dan komt t wel goed?

  Reactie door Elsemie — zondag 21 januari 2007 @ 2.14 uur

 44. Hallo, Jan

  Ik vind dat alle werknemers van goedkope landenprodukten het leeuwendeel van hun produkten(zoals kleding, elektronica etc.etc.) moeten uitbetaald krijgen en dus niet de werkgevers in dat land, de tussenhandel of de eindhandel.
  Voorts vind ik dat degene die jouw t-shirt etc. maakt,ZIJN/HAAR naam op het label moet krijgen en fabriek evt.
  Dat geld ook voor de andere rijkere landen.

  Groeten en La lotta continua.
  Viva Fidel e Janno

  Reactie door Bar(d)t Hoeksma — zondag 21 januari 2007 @ 7.37 uur

 45. @43
  In ieder geval ben je dan aardig op weg in de goede richting… Maar je moet er wel wat voor doen!

  Reactie door Harsan — zondag 21 januari 2007 @ 7.38 uur

 46. @45 Harsan
  Mijn vraag is gericht aan @42 naar aanleiding van de reactie op @37. Hij moet het antwoord nog even opzoeken op Wikipedia, bij deze een tip. Ik weet niet zo zeker of jij wel in de goede richting zit, ik weet niet eens welke richting je bedoeld. Ik weet bijna wel zeker dat dat niet mijn richting is en waar haal je de arrogantie vandaan om te denken te weten
  welke richting goed is en waar haal je vervolgens de euvele moed vandaan om mij uberhaupt te vertellen wat goed is.

  WIJ LEVEN IN DE 21e EEUW

  ER ZIJN MENSEN DIE VRAGEN STELLEN OMDAT ZE EEN ANTWOORD WILLEN!

  De tijd dat we naar de kerk gingen om te luisteren naar de domine of pastoor die vertelden wat goed of slecht is is VOORBIJ!

  HERKANSING

  Welke welvaart breng je naar ontwikkelingslanden en wat is dat hoger plan waarvoor die mensen moeten worden opgeleid?

  Graag iets meer letters als “Europese Visie” en “idem dito”.

  Reactie door Elsemie — zondag 21 januari 2007 @ 13.30 uur

 47. @46
  In ieder geval heb ik de arrogantie toe te geven dat ik ook de wijsheid niet in pacht heb.
  Herkansing dan: het gaat niet om brengen van welvaart, het gaat er om dat de minder ontwikkelde landen zichzelf dienen te ontwikkelen en dat de reeds ontwikkelde landen, waartoe wellicht ook Nederland behoort, helpen de randvoorwaarden te scheppen zodat die landen zich ook daadwerkelijk kunnen ontwikkelen.
  Het hoger plan waarnaar de heer Langbroek verwijst: ik vermoed dat hij bedoelt dat als gevolg van verdere economische ontwikkeling van minder ontwikkelde landen, de betreffende overheden in staat worden gesteld gelden vrij te maken en die te investeren in onderwijs voor alle lagen van de bevolking, wat bijdraagt aan verdere ontwikkeling.

  Reactie door Harsan — zondag 21 januari 2007 @ 16.06 uur

 48. @46 Elsemie

  Dat is het probleem Elsemie van de rechtse denkers. Zij denken niet NA, ze blaten alleen maar na.
  Het neoliberalisme is een soort van postcommunisme. Weliswaar in tegenovergestelde vorm, maar met een kudde die gedwee in het voetspoor van hun leiders strikte volgzaamheid betrachten.
  Te lui om zelf na te denken en te hebzuchtig om te delen. Dit neoliberale regime heeft neofascistische trekken en hieruit kon een dictator tot ontwikkeling komen. De ijzeren hand van Bush ruineert de wereld. Handlangers Blair, Merkel, Balkenende zullen ooit in de geschiedenisboeken verschijnen als medeschuldig zijnde aan zoveel onrecht, armoede, moord en doodslag.
  Het wordt hoog tijd dat de gezapige zakkenvullerskudde uiteen wordt gedreven.
  Zo kan er eindelijk ruimte komen voor het menslievende socialisme.
  Het volk is er grotendeels klaar voor… nu de wurggreep van de elite zien los te weken.
  Het is om ons dood te schamen! Weer de christenen die te vuur en te zwaard de wereld naar hun hand hebben willen zetten. Een blamage voor Christus!

  Reactie door Gloria — zondag 21 januari 2007 @ 16.18 uur

 49. @47 Harsan
  Wat mij betreft gaat het over een eerlijke verdeling van de welvaart, want het gaat wel degelijk over welvaart. Die eerlijke verdeling laat ik liever niet over aan het bedrijfsleven of aan de huidige regeringen van die “landen”.

  Het resultaat van neo-liberale praktijken en de tegenreactie’s die dat oproept kun je het beste gaan bekijken in de buitenwijken van steden als Parijs en als je iets meer budget hebt in alle brandhaarden van de wereld.
  Dat zijn de plaatsen waar olie wordt gewonnen, toevallig.

  Dat hoger plan dat kennen we ook al lang, studenten die niet meer kunnen rekenen en schrijven.

  Dat onderwijs laat maar zitten

  Reactie door Elsemie — zondag 21 januari 2007 @ 17.04 uur

 50. @48 Gloria
  Het wordt een kenmerk van deze maatschappij dat je zelden een antwoord krijgt op een vraag.
  Als er dan een reactie komt worden er gewoon een paar woorden geschrapt en vage begrippen toegevoegd met de boodschap zij leefden nog lang en gelukkig, maak je geen zorgen het komt allemaal goed en iedereen sukkelt weer in slaap. Dat zal ook de boodschap van het nieuwe kabinet worden. Ik hoop inderdaad dat er nog voldoende kiezers zijn die BEGRIJPEND LEZEN! kunnen.

  Reactie door Elsemie — zondag 21 januari 2007 @ 17.18 uur

 51. @50 Elsemie

  Wat een frisse enthousiaste wind had er door ons land kunnen waaien, toch? De socialistische dans had gedanst kunnen worden…
  Blije, warmhartige mensen jubelend door de straten aangevoerd door de SP. En de grijze massa? Ach, bang en wantrouwend als ze zijn waren ze vast ‘mee in de benen’ gegaan.
  Wat erg dat de gevestige orde dit land zo saai en grijs houdt. Dat calvinistische erfgoed wil niet gemakkelijk loslaten.
  Je moet er toch niet aan denken om WEER die hoofden te zien met die mechanisch-bewegende monden waaruit de welbekende smoesjes met golfjes in kant-en-klaar-pakketjes worden overgebracht op de bevolking? Ik ga er nu al van geeuwen.
  Een frisse lentewind of een zomerse winterslaap? We zullen het gauw weten!

  Reactie door Gloria — zondag 21 januari 2007 @ 19.45 uur

 52. @51 Gloria
  Ik heb onlangs nog gedanst met familie, vrienden en dorpsgenoten. Muziek uit de 70′er en 80′er jaren vertolkt door enthousiaste en talentvolle jonge én oude muzikanten. Daar vind je dan even het hart van de samenleving terug.
  Na afloop gaat iedereen voldaan naar huis en denk je: “dat gaan we vaker doen”!

  Het is én én, dat zeg je zelf ook vaak!
  De patiënt is ziek en na de diagnose moet er een behandelplan zijn!

  Het is echt een zootje en daar moet even goed naar gekeken worden.

  Waar zijn we helemaal mee bezig?

  Bovenstaande procedure volgen en dan….

  Weer gewoon genieten van het leven!

  Gloria en alle weblogkinderen, zusters en broeders, een dikke PTTTpttt of zoiets en welterusten

  Reactie door Elsemie — zondag 21 januari 2007 @ 23.32 uur

 53. @52 Elsemie

  Ook voor jou en dus op z’n Haras:
  een hartelijke pppttt… of zoiets!
  Welterusten.

  Reactie door Gloria — maandag 22 januari 2007 @ 0.09 uur

 54. @49
  Eerlijke verdeling van de welvaart: wat zijn volgens jou de oplossingen die voor een rechtvaardige verdeling kunnen zorgen?

  Reactie door Harsan — maandag 22 januari 2007 @ 15.16 uur

 55. @54 Harsan

  Sorry, maar even tussen jou en Elsemie door:
  Oplossing?
  Zullen we beginnen in eigen land? Nou, die oplossing lijkt mij duidelijk.
  Stem SP! Maar lees eerst even het programma door Harsan. Als je hart op de ‘goede’ plaats zit dan ga je er helemaal voor. Succes Harsan!

  Reactie door Gloria — maandag 22 januari 2007 @ 15.53 uur

 56. @54 Harsan
  Goed dat je geen harnas heet, kom ik misschien toch nog door de verdediging heen!
  Als socialist is het gebruikelijk om een probleem zowel van onderaf (interactie met de burger) als via de politieke kanalen aan te pakken.
  De stelling van dit topic pleit vooralsnog om wereldwijd arbeiders te organiseren om zo de gevolgen van de globalisering, zoals uitbuiting aan te pakken. Het probleem wordt dan in eerste instantie van onderaf benaderd.

  Via de politieke kanalen is er een weg uitgestippels door SP. Daarvoor is het makkelijk als je het volgende leest:
  Op dit weblog bij: partij/theorie/kernvisie/heel_de_wereld.pdf
  het verslag van het 13e congres, 28 mei 2005.

  Hier vind je o.a. de kernvisie van het socialisme: “menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit zijn onmisbare begrippen om beschaving en ontwikkeling van alle landen te bereiken.
  Deze begrippen vormen samen met “rationele analyse” de kern van het socialisme.
  De weg via politieke kanalen is erop gericht om de erkenning van deze principes te bevorderen.
  Concreet betekent dit, ik citeer:
  “De wereldeconomie dient fundamenteel hervormd te worden zodat voor producten uit ontwikkelingslanden een eerlijke prijs wordt betaald”. (denk aan fare trade, max havelaar)
  “Niet de ontwikkeling van de economie moet centraal staan maar de ontwikkeling van de landen en de daarin wonende burgers”.
  “Een strikte regulering van het internationaal kapitaalverkeer is noodzakelijk”.
  “Op alle winsten in het internationaal kapitaalverkeer dient belasting te worden geheven”.

  Het gaat dus om fundamentele economische hervormingen die heel veel angstreactie’s ooproepen, maar waar je als rationeel denkend mens ook gewoon over in discussie kunt gaan, want zonder draagkracht bij de burger is ieder partijprogram een “wassen neus”.
  Het resultaat van al die liberale politiek die de economie als centrum in de samenleving plaatst, is dat de sterkste er schaamteloos met de winst vandoor gaat! En degene die mogen delen in die winst lopen er als slapende, cybers achteraan.
  Ik weet dat het ook anders kan als iedereen eens “zelf” na gaat denken en zich solidair gaat gedragen. Wat denk je?

  Reactie door Elsemie — maandag 22 januari 2007 @ 16.58 uur

 57. Precies, solidariteit is wat nodig is, maar is jammer genoeg een utopie in deze wereld. Liberale politiek is ook niet de oplossing, maar ik verwacht ook geen heil van socialistisch beleid. Ik denk dat een mix van beide ‘ stromingen’ veel verder zal komen: meer nadruk op economische ontwikkeling onder voorwaarde dat een land streeft naar goed bestuur. En onder dat laatste versta ik gelijke kansen voor iedereen: toegang tot medische zorg, onderwijs en vrijheid van meningsuiting. Verder dienen de WTO-onderhandelingen op korte termijn te leiden tot afschaffing van subsidies van zowel EU als VS en toegang tot deze markten voor produkten uit ontwikkelingslanden.
  En vergeet niet, ontwikkeling kan je niet afdwingen, het esten kan helpen goede randvoorwaarden te scheppen. De ontwikkeling echter moet van de betreffende landen komen.

  Reactie door Harsan — zaterdag 27 januari 2007 @ 8.28 uur