Moord Turkse journalist Dink

De moord op journalist Hrant Dink heeft in Turkije grote indruk gemaakt. Inmiddels heeft een jongeman bekend de moord te hebben gepleegd. Hrant Dink werd al langer bedreigd omdat hij stelde dat er aan het einde van de Ottomaanse heerschappij een genocide onder Armeniërs had plaatsgehad.

In Turkije is inmiddels een heftig debat ontstaan, niet enkel over de vraag of er genoeg beveiliging was, maar ook over het waarom. De NRC zette een aantal commentaren op een rij.

De meeste deelnemers aan de herdenkingstocht – Armeense en niet Armeense Turken – gaan er echter vanuit dat het om een complot gaat en dat degene die de trekker heeft overgehaald de opdracht van elders kreeg. „Dink was het perfecte doelwit voor iedereen die de democratisering van Turkije en zijn weg naar de Europese Unie willen blokkeren”, denkt Aydin Engin, een van de redacteuren van Agos. (…) Ook premier Erdogan beschouwde het als „niets minder dan een aanval op onze vrede en stabiliteit” (NRC)

De Armeense kwestie wordt door nationalistische groeperingen in Turkije misbruikt om stemming te maken. Ook in Nederland probeerden groeperingen met hetzelfde doel tweedracht te zaaien tijdens de verkiezingen op 22 november, ook toen ging het over de Armeense kwestie. Te hopen is dat de meerderheid van de Turken zich niet door laten meeslepen in zinloze confrontatie.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 21 januari 2007 :: 16.28 uur

14 Comments

14 reacties

 1. Dink werd helemaal niet beveiligd, tenminste dat hoorde ik gisteren op het nieuws, en ik geloof dat hij er wel om had gevraagd. Dan heeft Ergodan ook wat uit te leggen.
  Ik denk ook dat er een complot achter zit – zo’n jongen doet dat toch niet op z’n eigen houtje?

  Reactie door Marjolein — zondag 21 januari 2007 @ 17.12 uur

 2. Waarom niet? Ik meen dat Volkert van der Graaf ook alleen het plan had opgevat Fortuijn te vermoorden.

  Reactie door Erik van Donk — zondag 21 januari 2007 @ 17.37 uur

 3. Marjolein @ 1
  Natuurlijk heeft die jongen zich laten sturen,minderjarigen worden minder zwaar gestraft.
  Erik van Donk @2
  Ook bij die moordenaar zat er een groepje
  “gelijkdenkende”achter.Er is zelfs sprake van een bepaalde aanhang van een bepaalde partij, maar ik suggereer niets,ik kijk wel uit.

  Reactie door Jh. de Wit — zondag 21 januari 2007 @ 18.23 uur

 4. Zo te lezen is hiermee een groot man verloren gegaan.
  Je moet wel heel goed in elkaar zitten om ook Frankrijk te willen aanklagen op beperking van vrije meningsuiting!

  Reactie door Gloria — zondag 21 januari 2007 @ 18.37 uur

 5. [quote]Waarom niet? Ik meen dat Volkert van der Graaf ook alleen het plan had opgevat Fortuijn te vermoorden[/quote].

  voordatje volkert van der Graaf met dit moord vergelijk denk dat je wel ff naar alle details cheke…

  die jongen die Dink neerschot…woonde 700km
  ver van Istanbul..en er wordt ook gezegt dat de jongen door zijn vader is aangegeven…en dat de jongen een drugsverslaafde was…

  als je deze details ff goed logish nadenkt..
  dan zal je wel achter komen dat er iemand achter het moord zit.. en ik kan zonder twijfel zeggen dat dit gewoon het werk van de turkse regering is…dat Erdogan een vande grote mannen is die achter dit moord zit… hoe ik aan deze conclusie kom?

  Verenige Staten grote bondgenoot vanTurkije…staat op het punt om de Armeense genocide te erkennen…en dan zullen turken alle zaken etc etc met amerika bevriesen.. zoals ze met frankrijk deden…franse producten ec boycotten…
  met dit moord op Hrant Dink proberen Turkse regering om armeniers bang te maken en aan he zwijgen krijgen..zodat ze niet zover zullen komen dat amerika het genocide erkend ..want dan zal Turkije in een hele groote probleem zitten…

  en wie dan ook zegt dat turkije richting democratie gaat???met dit moord laten ze weer is zien het haat tegen chriselijke volken in turkije…het zijn niet alleen armeniers slachtofer van de turkse barbariers..(nationalise..grijze wolfen.)
  maar ook grieken, Assyriers ec etc..

  en geloof me nou maar dat de turkse regering het ziet als aanval op hun natie …dat zijn alleen maar praatjes…zo willen ze europa ogen dicht doen… die mensen zijn zo blij dat er weer een christen een armeen minder is geworden;)

  als er mensne zijn die nie vele over turkse staat weten..dan zal je ff goed moeten bestuderen

  Reactie door Gago — zondag 21 januari 2007 @ 18.59 uur

 6. @3

  Ik begrijp uit uw antwoord dat u ervan uitgaat dat Turkije een apart strafrechtsysteem heeft voor minderjarigen.

  V.w.b. uw opmerking aangaande Volkert van der Graaf: hij, en alleen hij heeft die moord gepleegd. Dat hij medestanders heeft staat buiten kijf, maar er is bij mijn weten nooit aangetoond dat de moord door een organisatie is opgeeist. Voor alle duidelijkheid, de SP heeft duidelijk afstand genomen van deze daad en de moord veroordeeld.

  Ik vind het opvallend dat bij dergelijke gebeurtenissen de theorie van de “lone gun man” meteen wordt verworpen. De moord of andere terroristische daad wordt kennelijk als dermate ernstig ervaren, dat er wel sprake moet zijn van een complot van de regering/staat/geheime dienst of een of andere terroristische groep. Treffend was het hysterische gekrakeel van LPF-lid Jansen van Raay die beweerde dat Fortuyn was vermoord door Al-Qaida.

  Reactie door Erik van Donk — zondag 21 januari 2007 @ 19.24 uur

 7. ook de nieuwe vakantie al geboekt,,naar goedkoop tukije,ja toch? wandt wat heeft het er mee te maken he,naar een land gaan dat armeniers ziet als ???? en het nog ontkent ook,,
  zou je ook naar duitsland gaan die zigeuners enz vermoorde,en het ontkend,
  zou je daar ook heen gaan omdat het maar 420 euro kost al in?tweede week gratis
  zou dat land dan ook lid zijn/kunnen worden van een EU,ja toch.
  er zijn er teveel die DAT nu net geen donder uitmaakt,met vakantie.

  Reactie door ad — zondag 21 januari 2007 @ 21.02 uur

 8. @Gago

  Ik merk uit de toon van uw betoog, dat de moord u aan het hart gaat. Laat ik duidelijk maken dat ierdere moord, dus ook deze, een te veel is. Ik ga er van uit dat Hrant Dinc familie, vrienden, en collega’s heeft die hem zeer zullen missen.

  Ik maak geen enkele vergelijking tussen de moord op Dinc en Fortuijn. Ik nam deze moord als voorbeeld om aan te tonen dat er sprake kan zijn van een enkele fanaticus die tot zijn daad gekomen is, ook al is deze fanaticus afkomstig uit een groep van gelijkgestemden.

  Ongeacht wie de moord op zijn/haar geweten heeft, de gevolgen kunnen inderdaad verstrekkend zijn. Ook hier kan verwezen worden naar de moorden op Fortuijn en Van Gogh om te zien hoe de maatschappelijke verhoudingen op scherp komen te staan.

  Reactie door Erik van Donk — zondag 21 januari 2007 @ 21.03 uur

 9. off topic

  Let goed op je 2 euro munten ze lijken verdomd veel op de 1 lira munt van Turkije en die is maar 40 cent waard, dus men is gewaarschuwd.

  Reactie door Pool — zondag 21 januari 2007 @ 22.35 uur

 10. @6.Erik van Donk
  Hmmmmmmm. Lijkt mij niet zo onwaarschijnlijk als u denkt. Als u beseft dat Al Qaida met behulp van de Pakistani ISI draait en dat de ISI met behulp van de CIA draait. Dan komen we al in de buurt van geheime diensten en black OPS.
  Lijkt mij helemaal niet zo hysterisch.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 22 januari 2007 @ 2.05 uur

 11. Hoeveel politieke moorden kent u eigenlijk waar geen (binnenlandse of buitenlandse) regering bij betrokken was?

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 22 januari 2007 @ 2.08 uur

 12. We moeten waken tegen generaliseringen en voorbarige, soms zelfs wilde vergelijkingen en conclusies. Het lijkt me verstandig eerst maar eens af te wachten wat precies is gebeurd en hoe het allemaal in z’n werk is gegaan. Politieke of soortgelijke moorden worden inderdaad nogal eens gepland en zorgvuldig voorbereid, maar net zo goed spontaan en individueel uitgevoerd door doorgeslagen types.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 22 januari 2007 @ 19.07 uur

 13. Vreselijk bericht. Alhoewel geen vergelijking zijn er weet ik niet hoeveeljournalisten in Irak en Midden Oosten conflict vermoord.
  Of deze moord ook politiek gestuurd is zal verder onderzoek, lijkt mij, onder de dekmantel houden.
  Een onverwerkt verleden qua etniciteit, godsdient en gemeenschapgevoel is een bron voor haat en wraak. Obsessies kunnen dan een grote rol spelen.
  Kortom en hoe dan ook , een walgelijke daad.

  Reactie door maria — dinsdag 23 januari 2007 @ 23.32 uur

 14. Vaak was ik in het schitterende land Turkije op vakantie. Met veel vriendelijkheid werd ik altijd ontvangen. Toch blijft mijn ervaring gespleten zeker wanneer ik het Oosten van Turkije bezoek. Het aanhoren van de geschiedschijving uit de mond van een Koerd of van een Turk lijkt op 2 totaal verschillende verhalen. Ik bezocht dit land ruim 40x en zag dat de geschiedenis teveel lijkt op monumentale geschiedschrijving i.p.v. objectieve waarneming. Wanneer dat waar zou zijn dan is er ook plaats voor een ferme complot-theorie. Ronald

  Reactie door Ronald — donderdag 25 januari 2007 @ 2.51 uur