Independent start actie tegen afval

Independent Cover

De Britse krant ‘The Independent’ is vandaag gestart met een campagne tegen afval. In de begeleidende artikelen zetten ze een aantal feiten op een rij, daarin gaan ze onder andere in op de vele overbodige verpakkingsmaterialen die met name supermarkten en voedselproducten gebruiken.

Packaging presents a problem for several reasons. Firstly, it uses up huge volumes of natural resources: oil for plastic trays, bags and wrappers; trees for paper, cartons, and cardboard; aluminium for tins and cans; glass for jars and bottles. About eight per cent of global oil production is used to make plastic, of which a quarter is thought to end up in packaging. Secondly, climate change is hastened by the greenhouse gas emissions from the energy used to make and transport the containers.

Thirdly, there is the problem of disposal. The packaging industry claims that, with the quadrupling of recycling rates in the past decade, 60 per cent of packaging is now recycled; but even so, it admits that five million tons of it is dumped in holes in the ground. The UK’s landfill sites are filling up and finding new ones is a problem. In 2002, the Environment Agency warned that sites in the South-east would be full in seven years’ time. New EU regulations require the UK to cut waste going to landfill by half by 2013, and to a quarter of the current level by 2020.

Fourthly, packaging itself is expensive and adds to retail prices. The Government’s Waste Resources Action Programme (WRAP) says that families spend £470 on packaging each year, one-sixth of their food budget.

Finally, packaging is now often designed to encourage over-consumption, and it particularly angers consumers. Many people who have fancied an apple will have been irritated by the fact that they may only have been able to buy four of them, sitting on an unrecyclable plastic tray, surrounded by clingfilm. In market research, stores have picked up packaging as one of the issues that most grates with customers. The industry argues that, as products need to be protected in travelling to reach the shops, under-packaging creates more waste.

Nog niet lang geleden ging Krista van Velzen in op de halfzachte deal met de verpakkingsindustrie in Nederland:

”Het is van buitengewoon belang dat de hoeveelheid afval wordt teruggebracht. Nu heeft de consument vaak geen andere keuze dan de aanschaf van driedubbelverpakte koekjes. Zolang de verpakking deel uitmaakt van de marketingstrategie is de consument gedwongen die erbij te nemen. Het wordt tijd dat de industrie omschakelt naar marketing op basis van inhoud en smaak en niet op basis van verpakking.”

Effectieve manieren om een gerelateerd probleem als zwerfafval aan te pakken met statiegelden werden door het kabinet van tafel geveegd. Dit uiteraard onder druk van het bedrijfsleven.

Afvalverwerking wordt overigens steeds duurder, wat iedereen in Nederland zal kunnen beamen. Recent is het verwerken van afval door Europa ook nog eens vermarkt, waardoor de kosten waarschijnlijk de komende jaren flink zullen stijgen. Uiteindelijk betaalt de consument dus driedubbel. Eerst voor een verpakking die niet nodig is, daarna voor de verwerking ervan, en het milieu is per definitie de verliezer.

Het is hoopgevend dat een krant hier zijn verantwoordelijkheid neemt en mensen tot nadenken zet. Deze actie mag wat mij betreft rechtstreeks door de Nederlandse kranten worden overgenomen.

Zie ook: Beter groen (verkiezingsprogramma 2006)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 22 januari 2007 :: 11.20 uur

18 Comments

18 reacties

 1. Ik erger mij heel lang gruwelijk aan al die nutteloze en vaak nodeloze verpakkingen van van alles en nog wat.

  Producten zijn soms zo “goed” verpakt, dat ze bij het openen van de verpakking worden beschadigd.

  Er worden veel bederflijke waren weggegooid, samen met hun verpakkingen, die op onneembare vestingen lijken.

  Potje hier potje daar, potje zus potje zo.
  Vaak grote verpakkingen, waar je niet in kunt kijken, voor iets meer dan de helft gevuld met inhoud. Corn flakes bijvoorbeeld.

  Het Engels hierboven versta ik maar half. misschien wordt er al gezegd, waar ik mij druk over maak.

  Er zijn heel wat producten, die men bij de detailhandel inplaats van in potjes, in vaten zou kunnen stoppen, waarna een consument het gewenste pruduct naar behoefte kan aftappen of opscheppen in wat hij of zij, daarvoor heeft meegebracht.

  Maar dat ziet natuurlijk niet zo aan trekkelijk uit als een mooie vaak neppige verpakking. Dat is nadelig voor de verpakkingsindustrie en ook nog eens voor het vrachtverkeer.

  Ongewenste verpakkingen die zouden wij gewoon in de winkel moeten achterlaten. Dat de winkelier maar ziet hoe hij die rotzooi kwijtraakt!

  Je kan wel zien dat wij overal worden geregeerd door stompzinnige hufters.

  Ze houden meer rekening bet belangen van wie onnodige rotzooi produceren, om ons zoveel mogelijk euro’s uit de zak te laten kloppen, dan met de aarde die alsmaar en gruwelijk door wie de meeste poen verdienen mag worden vervuild.

  Met ons en onze kinderen daarnaast innerlijk ook nog te vervuilen wordt ook nogontstellend veel winst gemaakt. Maar dat interesseert die gladjakkers geen reet. Want zij verdienen er goed aan!

  Groeten van Haras.

  Reactie door haras — maandag 22 januari 2007 @ 13.34 uur

 2. Als je leest in Worden Wij Wakker ( Marcel Messing)wat er technisch allemaal mogelijk is (…aan controle etc.) dan vraag je je toch af hoe het in Godsnaam kan dat voor de meeste zaken alhier besproken, en bijv. beter makende behandelingen w.b.t. ziekten, ‘we’ nog zo achterlijk doen, en er geen adequate oplossingen toegepast worden – drama. Nog steeds hopend op een s.e.i.-alliantie, (sociaal-ecologisch-innoverende*).
  *Innoverend in de werkelijke zin van het woord in dit verband. Independent!

  Reactie door ine — maandag 22 januari 2007 @ 13.36 uur

 3. Troepproducenten..troepgebruikers…troepverkopers…troepopruimers…troepregelende bestuurders…troepbeleidmakende-en uitvoerende regeringen…. De éne hand wast de andere..!

  Het begin van Corruptie !

  Reactie door franslj — maandag 22 januari 2007 @ 14.07 uur

 4. Hmmm, en ik maar denken dat een Swede een inwoner van Zweden was… Of hebben ze in GB soms kannibalistische neigingen waar ik niet van op de hoogte was?

  Reactie door Jan-Willem — maandag 22 januari 2007 @ 14.08 uur

 5. Het is met vele handelsproducten zo, net als bij veel dames, de verpakking moet ze aantrekkelijk maken.
  Het gaat tenslotte om de omzet, nietwaar?

  Maar wie heeft er echt de moed, om al die overbodige werkzaamheden aan te pakken? Want daardoor verdwijnen er arbeidsplaatsen. En dat is politiek niet aantrekkelijk.

  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 22 januari 2007 @ 15.11 uur

 6. Ik ben nog niet heel erg oud en herinner mij nog hoe ik als kind met een (glazen) flesje Maggi naar de kruidenier ging, die het flesje dan weer vulde uit een grote voorraadpot.
  Een oplossing voor het vraagstuk zou zijn om alle lege verpakkingen in te leveren bij de winkelier van aanschaf.
  In Amsterdam produceren ze overigens warmte en stroom uit de afvalcentrale. Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf gebruikt dertig procent van de energie van Amsterdam en naar verluid gaat ook het GVB die betrekken uit de verbranding van lokaal afval.

  Reactie door Maarten Legêne — maandag 22 januari 2007 @ 15.28 uur

 7. @ Maarten

  Das mooi. Maar én het maken, én het verbranden van deze producten is slecht voor het milieu. Recyclen is leuk, maar liever het afval helemaal niet maken…

  Reactie door Brekel — maandag 22 januari 2007 @ 16.51 uur

 8. hier is totaal niet over nagedacht. Mensen kopen een product op hoe het eruit ziet (marketingwerking), en daarna pas op smaak. Feit is dat mensen het kopen omdat het ‘gezelligheid’, ‘er lekker uitziet’, ‘goed eruit ziet (dus verpakking en al). Het is dus een fabeltje om te beweren dat mensen het kopen omdat het lekker smaakt, want wat men niet kent, eet men niet ofwel men beoordeelt op verpakking met bijbehorende kwaliteit.

  Reactie door Jan — maandag 22 januari 2007 @ 17.52 uur

 9. Vroeger (hier spreekt Oma)hebben we ook al een keer geprotesteerd tegen alle nodeloze verpakkingen – dat was in de jaren 70 geloof ik – in de supermarkt werden ze er gek van: bergen karton, plastic, papier.
  Het is sindsdien alleen maar erger geworden,
  tegenwoordig moet je bijna een gereedschaps-
  kist bij de hand hebben om alles open te krijgen

  Reactie door Marjolein — maandag 22 januari 2007 @ 17.54 uur

 10. Reclame komt er vaak op neer kunstmatige behoeften te kweken. Buitenkant belangrijker dan inhoud/ binnenkant. Ecover produkten kon je ook gewoon bijtappen.

  Reactie door recycling cenerentola — maandag 22 januari 2007 @ 18.16 uur

 11. Op mijn weblog had ik op 19 juni 2006 al een flinke uithaal richting ons vieze mannetje van Geel geplaatst:
  http://www.sinne.nl/weblog/wordpress/?p=203

  van Geel is gewoon een half zacht mannetje dat niet tegen de grote jongens durft te ageren en hen duidelijk te stellen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun afval.
  Zou hij levenslang gratis cola en zo toebedeeld hebben gekregen?

  Zelf probeer ik, als kleine zelfstandige, zomin mogelijk milieubelastende verpakkingen te gebruiken en gaat de handel in papieren zakken, worden postzendingen verstuurd in dozen die ik zelf toegeleverd heb gekregen van mijn leveranciers en kauwgom verkoop ik principieel niet en dan verwacht dat bureaucratisch vies mannetje van Geel dat ik met mijn nog geen 150 kilo verpakkingen op jaar basis, dat ik een volledige verpakkingsadministratie bij ga houden.

  van Geel jongske, stroop je mouwen op en stel een wet samen om statiegeld verplicht te stellen op wegwerpflesjes en blikjes.

  Reactie door Sinne Tolsma — maandag 22 januari 2007 @ 20.17 uur

 12. Kijk, Nederland wordt steeds schoner.

  Is ‘The Independent’ niet op de hoogte van deze succesvolle Nederlandse slogan tegen het probleem van óns zwerfafval?

  Nee? Veel Nederlanders ook niet. Als forens zie ik dagelijks dat het Nederlandse landschap aan het veranderen is, waar het land aanvankelijk vlak was zie ik nu dat het landschap gaandeweg heuvelachtig aan het worden is. De heuvels bestaan uit achteloos weggegooide verpakkingsmaterialen, blikjes, flessen, zakken, bakjes, dozen, piepschuim enz.

  Het verpakkingsprobleem is voor een groot deel op te lossen door de verpakkingsindustrie nml. invoering van een statiegeldsysteem, door de consument aan te spreken op zijn gedrag en door het handhaven van de wet, het is nml. nog steeds verboden afval op straat achter te laten.
  Ook op verpakkingen van electronica, meubels enz. kan simpel statiegeld geheven worden dat terugbetaald wordt als deze verpakkingsmaterialen bij de verkopende partij of het afvaldepot van de gemeente worden ingeleverd.

  Reactie door hanri — maandag 22 januari 2007 @ 21.15 uur

 13. @Hanri
  Uw kan ook overdrijven. ‘De heuvels bestaan uit achteloos weggegooide verpakkingsmaterialen, blikjes, flessen, zakken, bakjes, dozen, piepschuim enz.’ dat heet in de volksmond een vuilnisbelt.

  Reactie door Jan — maandag 22 januari 2007 @ 23.12 uur

 14. En dan zijn we hier nog redelijk netjes wat het gebruik van “tasjes” betreft. De laatste keer dat ik in Jakarta was heb ik alle tasjes opgespaard die ik kreeg van de “mas warung” (verkoper langs de weg; supermarktje onder een plastic doek/tent/geval) naast mijn hotel. Op de laatste dag heb ik ze allemaal teruggebracht. 20 stuks. Dat was ‘m nog nooit overkomen en ik zag een lampje aangaan boven z’n hoofd toen ik iets over “polusi” en “use again” baselde…
  Had ‘ie toch mooi 20 plastic zakken te pakken voor niks!

  Reactie door MijnZus — maandag 22 januari 2007 @ 23.30 uur

 15. @14 MijnZus

  Moest je nou echt zoveel eten in dat week-endje Jakarta?

  Reactie door Gloria — dinsdag 23 januari 2007 @ 2.01 uur

 16. Wijlen Abbe Pierre wist er echt goed te doen!
  Recycling waar toepasbaar en de behoeftigen er mee helpen!

  Reactie door maria — dinsdag 23 januari 2007 @ 23.45 uur

 17. @Gloria
  He, he, nee, in dat klimaat eet ik niet veel en al helemaal geen vlees. Het is gewoon dat ieder dingetje in een tasje aangeboden word. Lief bedoeld. Die Javaanse politesse kwam in mijn geval als een boemerang terug in de vorm van 20 plastic tasjes…;-)
  Het waren overigens 2 weken de laatste keer.

  Reactie door MijnZus — dinsdag 23 januari 2007 @ 23.52 uur

 18. In “The Independent” van vandaag een overzichtje:

  TEN WAYS TO CUT WASTE

  Ireland
  A charge of €0.15 (10p) for every plastic bag was brought in five years ago. The number of bags used has fallen by a billion a year.

  Greece
  Rather than purchase olive oil in small, luxury bottles, Greeks buy their supplies in bulk directly from the source – in aluminium cans

  Denmark
  Packaging based on natural products such as corn starch is being pioneered so that food will be sold in edible containers.

  Germany
  At supermarkets, there are three separate recycling bins in which to throw away the plastic, paper or metal packaging of products.

  Sweden
  Producers of tyres, packaging, vehicles and electrical goods have to dispose of their products in an environmentally friendly way when their life span ends.

  Belgium
  Supermarkets take deposits on plastic and glass bottles with a refund voucher given when the empty is returned.

  Austria
  Aban has been enforced on tinned drinks. Empty bottles are dumped in special machines, which return a deposit.

  Italy
  When Italians have finished their wine they go to ‘vino sfuzo’ wholesalers and refill their bottles from vats instead of buying more bottles.

  France
  Carrefour, the supermarket chain, sells ‘soap sausages’: shower gel, soap and shampoo refills in polythene tubes which reduce the need to buy new bottles each time.

  Spain
  A market culture means wrapped produce is viewed suspiciously. Food is displayed in the open to be checked for freshness.

  Reactie door Maarten Legêne — woensdag 24 januari 2007 @ 9.04 uur