Onafhankelijk fonds voor klokkenluiders

Op verzoek van SP-Kamerlid Ronald van Raak gaat minister Remkes van Binnenlandse Zaken een evaluatie houden van de klokkenluidersregeling. Ook heeft Van Raak voorgesteld een fonds in het leven te roepen dat klokkenluiders kan steunen die in financiële problemen komen als gevolg van melding van misstanden.

Na enkele grote fraudezaken, zoals de bouwfraude, de HBO-fraude en de faillissementsfraude, is in de politiek meer aandacht gekomen voor fraude en integriteitschendingen. Klokkenluiders zijn onmisbaar om misstanden op het spoor te komen. Het aantal meldingen is echter bijzonder laag. “Ambtenaren zijn nog steeds bang om misstanden te melden,” concludeert Van Raak. “Nederland kent enkele beroemde klokkenluiders, zoals Paul van Buitenen, die fraude aantoonde bij de Europese Commissie, en Ad Bos, die fraude meldde in de bouwwereld. Deze mensen zijn na het vervullen van hun burgerplicht echter in financiële problemen gekomen. Dat is niet erg uitnodigend voor nieuwe klokkenluiders. Daarom zou er een onafhankelijk fonds moeten komen, te beginnen voor ambtenaren. Dan voorkomen we dat mensen financieel worden gestraft als zij hun maatschappelijke plicht vervullen door fraude en misstanden te melden.”

De SP wil ook een nationale coördinator fraudebestrijding aanstellen en het aantal deskundigen bij de recherche, justitie en de rechter vergroten.

Nieuwsbericht SP

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 25 januari 2007 :: 10.42 uur

31 Comments

31 reacties

 1. It is long overdue. Maar beter laat dan nooit.

  Reactie door khosrow — donderdag 25 januari 2007 @ 11.01 uur

 2. Ben benieuwd. Remkes de sloper zal een evaluatie houden…

  Misschien dat er een mooi verhaal komt…
  Laten we op de kleine letters letten.

  Waarschijnlijk een zoethoudertje voor de SP.
  Een verpakt “kluitje in het riet” verhaal

  Ik heb er bar weinig vertrouwen in, sorry.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 25 januari 2007 @ 11.13 uur

 3. Was ik nog vergeten.
  Een fonds. Dus wat aalmoezen.
  verder gaan ze er dus alweer vanuit dat de klokkenluider ontslagen wordt, want waarom anders zo’n fonds.
  Bij de rechter gaat het grofweg als volgt:
  U hebt kritiek geleverd. De sfeer is verlechterd. Uw baas en u kunnen nu niet meer door 1 deur. Dus of u of de baas eruit. In alle gevallen kiest de rechter voor de ondergeschikte eruit.
  Zo is de realiteit.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 25 januari 2007 @ 11.16 uur

 4. L’écologiste,

  Daarin heb ik ook geen vertrouwen. Alles uit VVD keuken is bijvoorbat besmet. We moeten zeker opletten.

  Reactie door khosrow — donderdag 25 januari 2007 @ 11.28 uur

 5. khosrow,

  Wel evenzo goed van Ronald van Raak. Je moet ergens beginnen!

  Reactie door L'écologiste — donderdag 25 januari 2007 @ 11.44 uur

 6. En niet te vergeten die maatschappelijk werker van defensie, Fred Spijkers, die weigerde de weduwe van militair Rob Ovaa voor te spiegelen dat haar man in 1984 door eigen onvoorzichtigheid bij een explosie was omgekomen, terwijl het in werkelijkheid een ondeugdelijke soort mijn betrof (wat al sinds 1970 bekend was)….
  Hij werd als politiek crimineel en een psychiatrisch geval bestempeld. Later ook nog eens door militairen beschoten…..Na jarenlang procederen en bemiddeling van de Nationale Ombudsman werd hij pas in 2002 in het gelijk gesteld, en werd hem een schadevergoeding en wachtgeld toegezegd. Pas na kamervragen van SP-er Krista van Velzen kreeg hij de toegezegde onderscheiding. Maar hij ontving ook nog, in strijd met de afspraken, een enorme belastingsaanslag!
  In 1999 kreeg hij de Rooie Reusprijs van de SP. (Zie voorts Alexander Nijboers boek “Een man tegen de staat” over de hele affaire
  (2006)).

  Deze zaak vind ik misschien wel de schandelijkste die ooit is voorgekomen. Het is ontluisterend hoe ver bepaalde politici en machtsinstituten als het leger durven gaan om hun fouten niet toe te geven, ten koste van het leven en de gezondeheid van onschuldige mensen. Een stevige rechtspositieregeling van klokkenluiders is een allerurgentst vereiste van maatschappelijke rechtvaardigheid en fatsoen.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 25 januari 2007 @ 11.45 uur

 7. Goed idee van Ronald van Raak. Het is te gek dat klokkenluiders in de problemen komen, en dat ambtenaren daardoor bang zijn om hun mond open te doen! We moeten het juist van die mensen hebben.

  Reactie door Marjolein — donderdag 25 januari 2007 @ 11.49 uur

 8. Zeker moet zo snel mogelijk gebeuren.

  Wellicht ook goed eens naar het vervolginsbeleid in deze te kijken, voor zover ik weet is Ad Bos ook nog vervolgd, op grond van door hem zelf aangeleverd bewijs materiaal, wegens eventuele malversaties in het belang van Koop.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 25 januari 2007 @ 11.56 uur

 9. De VVD achterban hebben geen behoefte aan bescherming van de klokkenluiders. Dus de evaluatie door Remkes zal waarschijnelijk een beperkt en getinte evaluatie worden.

  De evaluatie dient door een commissie die samengesteld is door tweedekamer onder de leiding van Dhr Van Raak geburen. Dan zal het wel een betrouwbare resultaat opleveren.

  Reactie door khosrow — donderdag 25 januari 2007 @ 12.18 uur

 10. De regering en andere machthebbers hebben geen belang bij een eerlijke en open gang van zaken. We weten nog niet eens 5% van wat er werkelijk gaande is bij veel tenten. Miljarden verdwijnen in de zakken van allerlei lieden zonder dat we dat weten.

  Ik kan me niet voorstellen dat dit kabinet er wat aan gaat doen, domweg omdat ze er geen belang bij hebben, zeker de VVD niet. Die wil de graaiers toch wel te vriend houden.

  Lijkt me dan ook loos geschreeuw van Remkes dat hij ernaar gaat kijken. Kan het hem ook schelen, hij is binnenkort toch weg als het goed is.

  Reactie door DJ Digital — donderdag 25 januari 2007 @ 12.25 uur

 11. In mijn reactie (nummer 4) had ik het vooral over tekort aan vertrouw in VVD (REMKES).

  Natuurlijk is het fantastisch dat de evaluatieidee/ aanzet is naar voor gebracht door dhr Ronald van Raak. Dhr van Raak levert altijd waarde voor onze stemmen op. Mijn inziens kunnen we altijd op scherp en alerte blik van Ronald van Raak rekenen.

  Waarde waarde waarde

  Reactie door Khosrow — donderdag 25 januari 2007 @ 13.06 uur

 12. De matschappij is toch al behoorlijk verziekt als er een fonds voor klokkenluiders moet komen. In zo’n zieke maatschappij word deze regeling zonder meer weer misbruikt door opwaartse mobielen met een gladjakker agenda.
  Sorry hoor, het fonds moet er komen voor de schrijnende gevallen die er nu bekend zijn, maar is zeker geen oplossing! Daar heeft de heer van Raak natuurlijk goed over nagedacht.
  Met een nationale coördinator fraudebestrijding zijn we al beter op weg als er garanties zijn dat deze onafhankelijk kan opereren.Hoe krijg je dat voor elkaar?

  Reactie door Elsemie — donderdag 25 januari 2007 @ 13.54 uur

 13. @ 6 Olav,

  Wat een verhaal zeg! En van het geld van die arme man konden ze ook nog eens een extra medewerker bij de belastingen betalen. Bah!

  Kijk zulke verhalen zou die Hans Laroes moeten aankondigen in het journaal en daarna in een uitgebreide rapportage zou hierop moeten worden ingegaan door Pauw en Witteman, Ferdy Mingelen, Claire Polak….
  hahahahaha
  dus niet: staatstelevisie!
  Fred Spijkers moet meteen bi de klokkenluiderscoordinaat op de stoep staan, of beter die coordinator zou zelf Fred moeten uitnodigen én ervoor zorgen dat zijn verhaal en dat van anderen breed wordt uitgemeten in de pers op televisie. Elke week een ander geval en wie dan die figuren zijn die proberen een klokkenluider onderuit te halen en hoe zijn collega’s zich hebben opgesteld. Een soort reportage over het verzet en de collaboratie tijdens W.O. II maar dan nu in deze tijd onder het juk van den manager.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 25 januari 2007 @ 15.43 uur

 14. Prima aktie van Ronald van Raak en ben er erg
  blij mee, zodat ook ‘nieuwe’ klokkenluiders
  niet zullen schromen zaken aan de kaak te
  stellen en ergens ‘opgevangen’ worden:
  prima aktie!
  Schandalig dat ‘eerlijk zijn’ óók nog op de
  eigen particuliere beurs een aanslag doet,
  en dat wetende mensen óngetwijfeld doet weer-
  houden laakbare feiten boven tafel te doen
  komen.
  Eerlijk duurt het langst, maar de mélder er-
  van die hángt!

  Reactie door Madelief — donderdag 25 januari 2007 @ 17.04 uur

 15. het is toch van de gekke dat er klokkenluiders nodig zijn, en dat zij beschermd moeten worden, hetgeen ik niet ontken, maar ’t lijkt wel de omgekeerde wereld,
  mensen met een ww uitkering willen zich misschien wel facultatief en op hun expertise gratis tot klokkenluider laten omscholen
  a- omdat we er te weinig van hebben, gezien de wantoestanden overal nog steeds,
  b- of dat ze er al waren maar ondertussen als terechte, (maar niet gehonoreerde) kritiekleveraars alreeds door de ‘rechter’ de uitkering ingeduwd zijn wegens slechte werkverhoudingen ( nu ineens zo’n op emotionele gronden gebaseerd vonnis terwijl alles toch om de zaken draait; klopt dus ook al niet),
  c- zo komen er dan meer klokkenluiders dan bazen ,en als die laatsten dan ook wat minder verdienen zal je eens zien hoe de verhoudingen opgeschoond zullen zijn.

  Reactie door recycling cenerentola — donderdag 25 januari 2007 @ 17.26 uur

 16. @13 L’écologiste
  Ik vind het toch een voordeel dat je nu meer tijd hebt om reactie’s te plaatsen.
  Een pril begin van een carriére in de politiek?

  Reactie door Elsemie — donderdag 25 januari 2007 @ 18.45 uur

 17. Er hoort qua democratie ook een klokkenluiders partij in de regering te zitten.

  Reactie door maria — donderdag 25 januari 2007 @ 19.22 uur

 18. De sterke lobby van het grootkapitaal en de verstrengeling van politiek en bedrijfsleven, zoals o.m.EELCO BRINKMAN en WIM KOK houden deze ontwikkeling tegen.Deze mensen worden door het kapitaal/CDA/VVD als verraders gezien.De graaiers worden hierdoor belemmerd in hun werk.Het kapitaal is sterk genoeg om de klokkenluiders mentaal en psychisch kapot te maken.Dit is weer een afschrikwekkend voorbeeld en dat is de bedoeling van de hypocriete graaiers.
  Het hele lintjes-cirkus moet op de helling.
  Ik hoop dat er nog een sociaal verdienste onderscheiding komt,waar iedereen respect voor heeft. Misschien iets voor de SP?

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 25 januari 2007 @ 19.43 uur

 19. Misschien de volgende termijn een klokkenluiderspartij erbij???

  Reactie door wem — donderdag 25 januari 2007 @ 19.52 uur

 20. @ 16 Elsemie,

  Je zou het haast gaan denken…
  Ik heb de hele zaak nu een tijdje alweer losgelaten. Hoewel ik niet opgeef. Ik zit te wachten op een rechtzaak. Kan nog zeker half jaar duren en ik wacht al meer dan een jaar.

  Geniet van elke dag en op die manier lukt het me om de mensen die me dit aangedaan hebben uit mijn gedachten te houden. Met muziek vermaak ik me prima.

  Als velen niet dagelijks zich van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat moesten haasten dan hadden ze meer tijd om zich te verdiepen in hoe onze samenleving in elkaar steekt.
  Helaas hebben zij die tijd niet. En wat zo erg is de media helpen ook niet terwijl die nu juist goed werk konden doen. De techniek is fantastisch maar er wordt gigantisch mee gemanipuleerd.

  Weet je ik duik gewoon in het diepe en zie wel wat het wordt. Het leven is een groot mysterie en calculeren is een koud kunstje en strijdig met verwondering

  Ik ga zo maar weer eens een plaatje opleggen. Even kijken, yip Jean Ferrat die liedjes van Aragon zingt. Of toch Ni dieu ni maître van Leo Ferré?

  Reactie door L'écologiste — donderdag 25 januari 2007 @ 20.21 uur

 21. @20 L’ecologiste

  Dat klinkt mij als muziek in de oren, l’ecologiste! Geniet maar van je muziek. En wees blij dat je tijd hebt genomen door de omstandigheden heen, om zaken op je in te laten werken. En ja, ik vind tijd heilig! Buiten en tussen mijn (vrijwillige) werk probeer ik ieder vrij tijdje te benutten om hier te lezen, op mij in te laten werken en mijn gedachten erover te laten gaan.
  Ik was zo’n tegenstander van die internet-junks… maar met dit weblog van Jan Marijnissen mogen we blij zijn. Zoveel levensfacetten worden hier behandeld. Zouden meer mensen hier tijd voor nemen, dan zou het opschieten in de politiek, in ons land.
  Het probleem is dat mensen hun tijd volstampen met werk en daardaar geen tijd hebben om zich nog ‘bij te stellen’. En zo krijgen we de ‘mechanische’ mens.

  En klokkenluiders? HELDEN!!!

  Reactie door Gloria — donderdag 25 januari 2007 @ 23.26 uur

 22. @ 20 L’écologiste

  row, row, row your boat
  gentley down the stream
  merely, merely, merely
  live is buth a dream

  Reactie door Elsemie — donderdag 25 januari 2007 @ 23.50 uur

 23. Een oude vriend was een degelijk ambtenaar, werd klokkeluider, op non-actief gesteld, de weg kwijt geraakt, onvindbaar geworden en uiteindelijk twee jaar geleden moreel en financieel gesloopt overleden.

  De betreffende burgemeester woont nog steeds fout, maar rustig en well-to-do door.

  Reactie door hendrik dieks — vrijdag 26 januari 2007 @ 2.31 uur

 24. @ 23 hendrik,

  Verschrikkelijk…

  Wanneer ik Minister-president was van dit land en ik zou het hebben over waarden en normen en ik zou mezelf christelijk noemen dan zou ik deze zaak onmiddellijk tot op mde bodem laten uitzoeken. Echt uitzoeken dus.
  En wanneer die burgemeester hieraan schuldig heeft gemaakt dan moet hij uit het ambt gezet worden, geen wachtgeld, geen ww en eerst zijn huis opeten én alle schade die is ontstaan voorzover dat kan vergoeden aan de nabestaanden én aan de verzekering mocht die verzekering nu uitbetalen aan de nabestaanden.
  Wanneer die burgemeester dan helemaal geen geld meer heeft dan moet zijn familie er voor een deel nog aan bijdragen.

  Maar aangezien JPB dit toch niet doet moet de nationale coordinator klokkenluiders dit als eerste gaan doen én vervolgens alle gevallen die gemeld worden. Bovendien mag hij niet ‘gepakt’worden door de club waar Rita de baas over was, ik bedoel de veiligheidsdienst. En hij moet flink hulp krijgen van deskundigen bij de recherche, justitie en de rechter. Ale stappn goed doorlichten dus binnen de gemeente, maar ook binnen justitie. Ik weet bijv. dat er banden bestaan tussen overheid en advocatenkantoren. Bovendien heb ik een heel sterk vermoeden dat er tussen overheid en rechtbanken ook verbindingen bestaan.

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 26 januari 2007 @ 12.24 uur

 25. @ 22 Elsemie,

  HArtelijk dank voor het mooie nursery rhyme.

  Veel minder mooi dan het origineel maar ook wel toepasselijk is de volgende:

  Row, row, row the boat
  Gently down the stream
  If you see a crocodile
  Don’t forget to scream

  Row, row, row the boat
  Gently down the river
  If you see a polar bear
  Don’t forget to shiver
  Row, row, row the boat
  Gently to the shore

  If you see a lion
  Don’t forget to roar
  Row, row, row the boat
  Gently in the bath
  If you see a spider
  Don’t forget to laugh

  Row, row, row the boat
  Gently as can be
  ‘Cause if you’re not careful
  You’ll fall into the sea!

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 26 januari 2007 @ 12.35 uur

 26. @ 21 Gloria,

  @20 L’ecologiste

  Dank voor je aardige woorden.
  Muziek daar geniet ik van maar ik zou ook heel graag weer mijn handen uit de mouwen willen steken om mee te helpen de natuur op een slimme wijze voor Nederland weer in orde te krijgen zonder dat de belastingbetaler er meer voor moet betalen, integendeel voor veel minder kan gemakkelijk.

  Fijn dat we dit web hebben. Dat is toch één van de grote zegeningen van de techniek. Dat was tv en radio ook mar zie wat er van geworden is.

  Je hebt gelijk waneer we meer tijd hadden dan zouden we meer opschieten en de verlakkers beter in nde smiezen hebben.

  Ik hoop vurig op een onwijs megagigantische turbowinst van SP straks in maart!

  En om maar weer met een stukje muziek van Dylan af te sluiten:

  The man in me will do nearly any task,
  And as for compensation, there’s little he would ask….
  etc.
  The man in me will hide sometimes to keep from bein’ seen,
  But that’s just because he doesn’t want to turn into some machine.

  Kijk wanneer ik niet ‘zichtbaar’ ben luister ik vaak naar muziek…

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 26 januari 2007 @ 12.47 uur

 27. Waar kan ik tekenen?

  Reactie door cynthia — zaterdag 27 januari 2007 @ 11.48 uur

 28. Dit lijkt mij een goede zaak : decadentie en arrogantie moet in het vooledig zonlicht gesteld kunnen worden : een goer terugkoppel mechaniek voor managers die hun zakken vullen ten bate van zichzelf .

  Reactie door Fred — zaterdag 27 januari 2007 @ 14.41 uur

 29. @23 Hendrik Dieks.

  Afschuwelijk. Als dit waar is!

  Als niemand iets doet, bijvoorbeeld man en paard noemen, dan schiet dit geschrijf ook niets op, dan kan het van alles zijn:

  Waar, maar niet te traceren.
  Bedacht om macht aan de kaak te stellen, zonder enig bewijs.
  Om je frustratie af te reageren.
  Kortom zo zegt het niets, helpt de nagedachtenis van je vriend niet, als dit klopt en voorkomt niet dat er in de toekomst andermans vrienden wellicht in een zelfde toestand terecht kunnen komen.

  Maar als je ook afhankelijk bent van dezelfde mensen, dan kan ik je terughoudendheid billijken.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 27 januari 2007 @ 14.51 uur

 30. @ 29 Roelf

  Toegevoegd:

  - Destijds heb ik door omstandigheden mij er slechts zijdelings mee bezig kunnen houden en helpen.
  - De vriend heeft zich als langdurig diabetes-patient in stilte dood gedronken.
  - Het verhaal is te traceren en bewijsbaar.

  Het aan de kaak stellen van machtsmisbruik, wanbeheer, onkunde en de hele patriarchale halvegarebestuurderscultuur neemt een belangrijk deel van mijn leven in beslag.
  De resterende tijd gebruik ik om te overleven.

  Reactie door hendrik dieks — zaterdag 27 januari 2007 @ 18.44 uur

 31. @13 Ecolodinges, sorry moeite met spellen. ;-)

  Het geval Spijkers is enige malen, uitgebreid op de “staatstelevisie” geweest. Voor zover ik weet nog nooit bij een commerciele.

  Kort geheugen? of te jong? Want dit speelt natuurlijk al heel lang.

  Roelf.

  Van de generatie die bestreden moet worden, zelfs ouder dan de babyboomers, volgens Mei Li Vos. Weg met die oude rommel.

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 28 januari 2007 @ 13.04 uur